Door Redactie Tweakers

Tweakers.net Best Buy Guide: editie maart 2005

Inleiding

Best Buy Guide aankondigingsplaatje (67 x 67)Voor de maanden maart en april heeft Tweakers.net weer een geactualiseerde Best Buy Guide samengesteld, bedoeld om de tweaker te adviseren bij het samenstellen en aanschaffen van een computersysteem. De Best Buy Guide verschijnt om de twee maanden en bestaat uit vier vaste systemen en een wisselende special. De vaste systemen zijn het basissysteem, het multimediasysteem, het high-end gamesysteem en de workstation. Bij de samenstelling wordt gestreefd naar gebalanceerde configuraties die voor ieder wat wils bieden. De componenten worden geselecteerd op prijs, prestaties en mogelijkheden, en dat uiteraard in relatie met het budget. Een special ontbreekt helaas in deze editie van de best buy guide.

Systeem Budget
Basissysteem € 750,-
Multimediasysteem € 1200,-
High-end gamesysteem € 2000,-
Workstation € 3500,-

De prijzen naast de onderdelen worden realtime uit de pricewatch opgevraagd en zijn daardoor aan verandering onderhevig. De prijzen weergegeven in de tabel onderaan de pagina's worden vastgesteld op het moment van publicatie. Indien een onderdeel meer dan één keer in een configuratie voorkomt, bijvoorbeeld twee dezelfde CPU's in een dual processor-systeem, is bij de opgegeven prijs rekening gehouden met vermenigvuldiging van de stuksprijs. Alle prijzen zijn inclusief BTW.

Basissysteem

Dit systeem biedt alles wat iemand nodig heeft voor normaal dagelijks pc-gebruik, zoals het werken met kantoorapplicaties, surfen, e-mailen, muziek downloaden, (muziek-)cd'tjes branden, et cetera. Het is niet bedoeld voor high-end gaming en video-editing. Dat alles voor een betaalbare prijs van minder dan 750 euro. Ten opzichte van de vorige Best Buy Guide zijn er maar weinig veranderingen. De meest opvallende is wellicht de keuze voor een draadloos toetsenbord en muis. Net als de vorige keren is er gekozen voor een compleet uit zwarte componenten bestaand systeem. Dat kost een paar knaken meer, maar ziet er wel strak uit voor een basissysteem. Wie alles in het (gebroken) wit bestelt kan dus nog wat euro's in zijn/haar zak steken.

* Processor: AMD Athlon 64 2800+ (boxed) - Onbekend

AMD Athlon 64 2800+ (boxed)De Athlon 64 2800+ is op dit moment nog steeds een van de voordeligste processors die te verkrijgen is. Het verschil in snelheid en prijs met een Athlon 64 3000+ is te klein en te groot om een upgrade te rechtvaardigen. Ook de overstap op Socket 939 is nog steeds een dure aangelegenheid. Er is dus geen reden om deze processor te vervangen.

Externe review bij AnandTech van de Athlon 64 2800+

* Moederbord: GigaByte GA-K8NS - Onbekend

GigaByte GA-K8NSOmdat de Athlon 64-processors een ingebouwde geheugencontroller hebben, is er tegenwoordig weinig verschil in snelheid te vinden tussen de verschillende moederborden en chipsets. De nForce3 250-chipset is een populaire chipset die zich ondertussen bewezen heeft. We kiezen voor een moederbord van GigaByte met 7.1-kanaals geluid, 2 Serial ATA-poorten en een netwerkaansluiting met ingebouwde firewall.

Externe review bij AnandTech van de nForce3 250-chipset

* Koeler: AMD Boxed Koeler

AMD Boxed KoelerWe kiezen als koeler voor de oplossing die AMD standaard aanbiedt bij zijn boxed-CPU's. Deze koelers zijn kwalitatief goed en bij gebruik hiervan verlengt AMD de garantietermijn van de processor ook nog eens met twee jaar.

* Geheugen: 512MB PC3200 DDR (Kingston) - Onbekend

512MB PC3200 DDR (Kingston)512MB is genoeg voor de meeste applicaties die onder Windows XP draaien. Er is gekozen voor een PC3200-module van de bekende fabrikant Kingston. Naast een lijn van duurder geheugen dat speciaal voor overklokkers bestemd is, het HyperX-geheugen, biedt deze fabrikant ook scherp geprijsd geheugen aan uit de ValueRAM-serie. Dit geheugen is voorzien van levenslange garantie en Kingston garandeert de werking op een groot aantal moederborden, waaronder de GigaByte GA-K8NS.

* Videokaart: Sapphire Radeon 9200 SE 128MB (AGP) - Onbekend

Sapphire Radeon 9200 SE 128MB (AGP)Omdat dit systeem niet bedoeld is voor het spelen van spellen, is er gekozen voor een eenvoudige videokaart. De keuze is gevallen op de een ATi Radeon 9200 SE met 128MB aan geheugen van de bekende fabrikant Sapphire.

* Geluidskaart: Realtek ALC850

Realtek ALC850De onboard geluidschip geeft ons 8-kanaals geluid. Ook voorziet de chip in een S/PDIF-in- en uitgang. De geluidskwaliteit die de chip produceert is niet van de hoogste kwaliteit, maar deze is dan ook niet van het allergrootste belang bij dit basissysteem. Overigens kan er later naar wens altijd nog een aparte geluidskaart aangeschaft worden, aangezien er op het moederbord nog PCI-sloten vrij zijn.

* Netwerkadapter: nVidia ethernetcontroller en ICS 1883 LAN PHY

nVidia ethernetcontroller en ICS 1883 LAN PHYDe LAN-controller die nVidia standaard aanbiedt in de nForce3-chipset is door GigaByte benut. Hierdoor is het aanschaffen van een aparte netwerkkaart niet nodig. De LAN-controller ondersteunt 10/100MB per seconde en beschikt over een ICS 1883 LAN PHY-chip.

* Harde schijf: Maxtor DiamondMax Plus 9, 120GB (7200rpm, ATA133, 8MB) - Onbekend

Maxtor DiamondMax Plus 9, 120GB (7200rpm, ATA133, 8MB)Net als in de vorige Best Buy Guide is er gekozen voor de 120GB Maxtor DiamondMax Plus 9. Dit is een van de goedkoopste 120GB harde schijven die momenteel verkrijgbaar is. Mede doordat deze schijf is uitgerust met 8MB cachegeheugen is het ook een van de snelste 120GB-modellen die momenteel verkrijgbaar is.

Tweakers.net vergelijking van high-performance desktop ATA-schijven
Externe review bij Storage Review

* Optische drive: NEC ND-3500 16x dual-layer - Onbekend

NEC ND-3500 16x dual-layerDe NEC ND-3520 is de opvolger van de populaire ND-3500. Deze kan alle formaten cd's en dvd's beschrijven en lezen, inclusief dual-layer dvd's. Ondanks dat dit een van de goedkoopste dvd-branders is die momenteel verkrijgbaar is, komt deze toch altijd erg positief uit de verschillende testen.

Externe review bij AnandTech van acht dvd-branders
Externe review bij TrustedReviews van zeven dvd-branders

* Draagbare opslag: Merkloos 256MB (USB 2.0) - Onbekend

Merkloos 256MB (USB 2.0)Een modern systeem zonder enige vorm van draagbare opslag kan natuurlijk niet. Vandaar dat er gekozen is voor een USB-memorystick. Deze kan de functie van datadrager met gemak van de diskette overnemen, mede door een hoger gebruiksgemak en een hogere opslagcapaciteit. Ten opzichte van de vorige guide zijn de prijzen van flashgeheugens maar iets gedaald, waardoor er gekozen kon worden voor een 256MB-model. Uiteraard uitgerust met een USB 2.0-interface.

* : Behuizing - Onbekend

BehuizingDeze AOpen-behuizing gaat deze pc een perfect onderkomen bieden. Omdat het moederbord een ATX-formaat heeft, kan er niet voor een compacte mATX-kast worden gekozen, maar voor een iets groter kast. Bij de kast wordt standaard een 300W voeding meegeleverd die van goede kwaliteit is. De voeding zal voldoende kracht hebben om dit systeem stabiel te laten draaien. De AOpen is simpel van opzet en betrouwbaar van aard. De QF50A is een zwarte uitvoering met zilvergrijze details en past daarom goed bij de rest van de componenten en oogt modern zonder er 'budgetterig' uit te zien zoals veel wit/beige vergelende 'vergaarbakken' soms doen.

* Beeldscherm: Philips 170S5FB 17" TFT (Zwart) - Onbekend

Philips 170S5FB 17" TFT (Zwart)Een TFT-monitor kan dankzij zijn lage stroomverbruik, geringe warmteafgifte, compacte afmetingen en grote ergonomie niet ontbreken in deze configuratie. In de vorige guide werd daarom gekozen voor een 17" TFT-monitor. De hogere resolutie en het grotere schermoppervlakte zal op prijs worden gesteld door iedereen die met een spreadsheet aan de gang gaat of een presentatie schrijft. Ook opent een 17" TFT de mogelijkheid om twee websites naast elkaar te openen. Gezien het prijsverschil tussen een 15" en een 17" en gezien het feit dat een TFT-monitor geacht wordt veel langer mee te gaan dan een processor of een harde schijf is er gekozen voor een betere monitor met een groter oppervlakte. Net als de vorige keer is er gekozen voor de Philips 170S5FB. Deze is heeft een snellere reactietijd van 16ms, waardoor deze monitor ook geschikt is voor het spelen van spellen. De kijkhoek van deze relatief goedkope TFT is 160 graden horizontaal en 140 graden verticaal. Ook hier kiezen we consequent voor een zwarte uitvoering.

Externe review bij PC Review van de Philips 170S5FB

* Luidsprekers: Logitech S2-51 - Onbekend

Logitech S2-51De speakers bij dit systeem zijn niet de hoofdcomponenten van dit systeem; ze zullen je niet verbazen met hun geluidskwaliteit of met de geproduceerde geluidssterkte. Standaard piepjes en bliepjes en op z'n tijd een muziekje, maar veel mag je voor deze prijs niet verwachten. Dit speakersetje van Logitech is echter wel zeer goedkoop en zwart uitgevoerd en vindt daarom een plekje in dit systeem.

* Toetsenbord: Logitech Cordless Desktop LX300 - Onbekend

Logitech Cordless Desktop LX300In plaats van voor een los toetsenbord en muis met draad en staart te kiezen, is er deze keer voor een paar euro meer de keuze gevallen op een draadloze bundel: de Logitech Cordless Desktop LX300. Deze bestaat uit een draadloos toetsenbord en een muis die gebruik maakt van de sensor uit de MX-serie.

Actuele totaalprijs: € 0,-

ProductPrijs
ProcessorAMD Athlon 64 2800+ (boxed)€ 113,95
MoederbordGigaByte GA-K8NS€ 63,95
KoelerAMD Boxed Koeler
Geheugen512MB PC3200 DDR (Kingston)€ 53,55
VideokaartSapphire Radeon 9200 SE 128MB (AGP)€ 27,-
GeluidskaartRealtek ALC850
NetwerkadapternVidia ethernetcontroller en ICS 1883 LAN PHY
Harde schijfMaxtor DiamondMax Plus 9, 120GB (7200rpm, ATA133, 8MB)€ 68,95
Optische driveNEC ND-3500 16x dual-layer€ 53,-
Draagbare opslagMerkloos 256MB (USB 2.0)€ 24,-
AOpen QF50A (300W, Zwart)€ 42,20
BeeldschermPhilips 170S5FB 17" TFT (Zwart)€ 225,58
LuidsprekersLogitech S2-51€ 11,54
ToetsenbordLogitech Cordless Desktop LX300€ 45,20
Totaalprijs bij opstellen BBG€ 728,92

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kunnen opgezocht worden door de bovenstaande configuratie via deze link in je pricewatch winkelmand te plaatsen. De bestaande inhoud van je winkelmand wordt hierbij overschreven.

Multimediasysteem

Het vorige multimediasysteem was meer een eenvoudig gamesysteem, omdat de special een MCE-systeem was dat eigenlijk de rol van dit systeem overnam. Dit keer zijn beide systemen, voor zover dat mogelijk was, weer gecombineerd tot één multimediasysteem dat geschikt is voor beide doeleinden. Omdat het systeem is aangepast met Windows MCE in het achterhoofd, is de kans dat het ook in bijvoorbeeld een woonkamer gebruikt gaat worden zeker aanwezig. Daarom is er dit keer wat meer aandacht besteed aan een stil systeem. Bij het uitzoeken van de onderdelen is daarom gelet op de geluidsproductie en als deze wat aan de hoge kant bleek, zonder dat er een fatsoenlijk stiller alternatief voor handen was, zijn er tips gegeven hoe het volume alsnog gereduceerd kan worden. Ook de gamers zijn niet vergeten. Dit systeem kan de nieuwste games heel aardig aan en in de toekomst is het geheel nog prima uit te breiden met nieuwe hardware.

* Processor: AMD Athlon 64 3000+ (S939, Boxed) - Onbekend

AMD Athlon 64 3000+ (S939, Boxed)Bij een multimediasysteem is het altijd lastig om te kiezen tussen een processor van Intel of van AMD. De eerste is erg sterk in het comprimeren van data, terwijl de tweede erg zuinig is en beschikt over Cool'n'Quiet. Cool'n'Quiet zorgt ervoor dat de processorsnelheid wordt teruggeschroefd als deze minder gebruikt wordt, waardoor er minder gekoeld hoeft te worden het systeem dus nog stiller wordt. Omdat dit systeem ook beschikt over een Hauppauge tv-kaart die veel van het comprimeerwerk overneemt, er ook games gespeeld moeten kunnen worden en het systeem dit keer wel wat stiller mag, wordt er gekozen voor een processor van AMD.

Net als de vorige keer wordt ook nu weer een Socket 939-versie van de Athlon 64 gebruikt. Door AMD's introductie van nog drie Sempron processors voor Socket 754 wordt goed duidelijk dat dit platform in de toekomst vooral gebruikt zal worden voor budget-oplossingen. Ook de strategie om de Socket 754 Semprons één euro goedkoper te maken dan hun Socket A-broertjes geeft aan dat AMD van Socket A als budget-platform af wil. Om dit systeem in de toekomst dus nog fatsoenlijk uit te kunnen breiden is eigenlijk wel een Socket 939-processor nodig. Al was het maar omdat moederborden met nieuwe technieken als PCI Express en SATA II voorlopig eigenlijk alleen voor Socket 939 uitkomen.

Tom's Hardware vergelijkt 111 processors
AnandTech reviewt 90nm Athlon 64-processors
Chip.de klokt meerdere 90nm Athlon 64-cpu's over met 50%

* Moederbord: Asus A8N-SLi, nForce4 SLi - Onbekend

Asus A8N-SLi, nForce4 SLiNet als de processor is ook het moederbord deze keer weer gelijk. De Asus A8N-SLi is één van de snelste nForce4-moederbord met erg veel mogelijkheden en dit alles voor een relatief lage prijs. Dit moederbord is vanaf een erg vroeg stadium ontwikkeld in samenwerking met nVidia, dus Asus heeft met dit bord een flinke voorsprong op de overige nForce4-borden. Het bord ondersteunt eigenlijk alles wat nodig is voor een modern systeem: PCI Express met SLI-mogelijkheden, SATA II in RAID, dual-channelgeheugen, Firewire, USB 2.0 en Ethernet met firewall.

Zoals later in deze Best Buy Guide zal blijken, worden niet alle mogelijkheden van het bord volledig benut. Zo kan de gekozen videokaart niet gecombineerd worden met een tweede exemplaar om zo een SLI-opstelling te maken en de harde schijf ondersteunt geen SATA II-functies. In de toekomst is er nu wel de mogelijkheid om het systeem nog flink uit te breiden met onderdelen die deze opties wel benutten.

Net zoals alle andere PCI Express-moederborden wordt ook de chipset op de A8N-SLi actief gekoeld. Er zijn gevallen bekend waarbij het koelertje aardig wat geluid produceert. In dat geval kan deze vervangen worden door bijvoorbeeld een passieve Zalman NB47J-koeler. Deze staat voor Onbekend in de Pricewatch. Omdat de nForce4 toch vrij warm wordt, is er wel een luchtstroom nodig in het systeem. In dit geval is de 120x120mm-ventilator achter in de Antec-kast meer dan genoeg.

THG vergelijkt negen Socket 939-moederborden
Tweakers.net voelt drie SLi-borden aan de tand

* Koeler: Zalman CNPS7000B-AlCu - Onbekend

Zalman CNPS7000B-AlCuDe nieuwe Socket 939-processors, voorzien van de Winchester-core, produceren erg weinig warmte en kunnen daardoor erg stil gekoeld worden. Omdat de boxed koeler van AMD ondanks Cool'n'Quiet nog vrij hard draait en daarbij relatief veel geluid maakt, is dit keer gekozen voor een losse processorkoeler van Zalman. Deze is voorzien van een aardig grote 92x92mm-ventilator die verwerkt is in het koelblok van koper en aluminium. Bij deze koeler wordt ook een variabele weerstand geleverd, zodat met de hand de rotatiesnelheid en dus het volume aangepast kan worden. Dit kan echter ook overgelaten worden aan de Q-Fan-optie van het Asus-moederbord.

Digit-Life test 45 processorkoelers
Lost Circuits vergelijkt de Zalman 7000B AlCu en Cu

* Geheugen: 2 x 512MB PC3200 DDR (Infineon Original) - Onbekend

512MB PC3200 DDR (Infineon Original)Voor het werken met grote multimediabestanden en het spelen van de laatste games is veel werkgeheugen geen overbodige luxe. Daarom is het systeem ook dit keer weer voorzien van twee reepjes 512MB DDR-geheugen van Infineon. Door gebruik te maken van twee losse reepjes geheugen, kan meteen gebruik worden gemaakt van de dual-channelmogelijkheden van de Socket 939 Athlon 64. De prestatiewinst die dit oplevert ligt meestal tussen de 10 en de 15 procent en dat is toch mooi meegenomen. Daar komt nog bij dat twee losse reepjes van 512MB een stuk goedkoper zijn dan een enkel reepje van 1GB.

High-end geheugen getest op het Athlon 64 939-platform

* Videokaart: XFX GeForce 6600 128MB PCI Express - Onbekend

XFX GeForce 6600 128MB PCI ExpressDe nadruk ligt dit keer wat minder op het gamen en meer op multimedia, daarom is gekozen voor een iets eenvoudigere videokaart. Onder de Geforce 6600GT zijn eigenlijk drie PCIe-kaarten te vinden die in dit geval interessant zijn: de ATi Radeon X700 Pro, de gewone Geforce 6600 en de ATi Radeon X600 XT. Zoals uit versie vijf van Toms VGA Charts Toms Hardware Guide test 21 PCI Express-kaarten
Uitgebreide test met 27 videokaarten door X-bit Labs

* Videokaartkoeler: Zalman ZM80C-HP - Onbekend

Zalman ZM80C-HPOm de actief gekoelde Geforce 6600 wat stiller te maken, is gekozen voor een passieve koeler van Zalman. Deze koeler werkt met twee grote koelelementen aan de boven- en onderkant van de kaart. Deze twee elementen zijn met elkaar verbonden middels een heatpipe. Deze heatpipe bevat een vloeistof die gaat koken als de kaart lekker warm wordt. De verdampte vloeistof stroomt vervolgens naar het bovenste koelelement, waar het zijn warmte afgeeft, condenseert en weer terug naar beneden stroomt. Zo wordt de warmte netjes verdeeld over de twee elementen.

Gezien de afmetingen van het blokje op de passief gekoelde Gigabyte-kaart, zou de Zalman ZM80C-HP meer dan genoeg warmte moeten kunnen afvoeren. Zoals ook al bij de kaart is gezegd: het monteren van deze koeler is een aardige klus en zodra de originele koeler van de kaart verwijderd wordt, vervalt de garantie.

Review van de Zalman ZM80C-HP door Bit-tech.net

* Geluidskaart: Creative Soundblaster Audigy 2 ZS - Onbekend

Creative Soundblaster Audigy 2 ZSVoor normaal computergebruik is de onboard geluidskaart van de Asus A8N-SLi eigenlijk meer dan voldoende. Omdat een multimediasysteem net even wat meer moet neerzetten op het gebied van beeld en geluid, is gekozen voor een losse geluidskaart van Creative. De Audigy 2 ZS heeft net even wat betere D/A-converters en ook de kwaliteit van eventuele opnames is veel beter dan bij onboard oplossingen. Ook voor de mensen die het systeem gaan gebruiken voor het spelen van games is de Audigy een verbetering. Zo ontlast de APU het systeem door een deel van het rekenwerk aan het geluid over te nemen en de Audigy 2-serie ondersteunt als één van de weinigen EAX 4.0-effecten. Voor wie met MIDI werkt is deze kaart ook erg interessant. Het is een van de weinig modellen in deze prijsklasse die hardwarematige ondersteuning heeft voor het verwerken van MIDI.

Vijf geluidskaarten vergeleken op basis van cpu-belasting door Tweaktown
Creative presenteert Soundblaster Audigy 2 ZS

* Tv-kaart: Hauppauge WinTV PVR 150MCE (OEM) - Onbekend

Hauppauge WinTV PVR 150MCE (OEM)Om alle multimedia te integreren in één interface is Windows Media Center Edition van Microsoft een erg mooie oplossing. Voor deze uitvoering van Windows zijn echter wel speciale tv-kaarten nodig. De PVR150 MCE van Hauppauge is zo'n kaart. Deze beschikt onder andere over een hardwarematige MPEG2-encoder, zodat programma' opgenomen kunnen worden, zonder dat de processor erg zwaar belast wordt.

De nieuwste versie van Windows MCE heeft de mogelijkheid om tegelijk een programma op te nemen en een ander programma met bijvoorbeeld pauze-tv te bekijken. Om gebruik te maken van deze optie zijn echter wel twee tuners nodig. Dit kan gedaan worden door later nog bijvoorbeeld een tweede PVR150 aan te schaffen, maar Hauppauge heeft met de introductie van MCE 2005 ook een speciale dualtuner-kaart op de markt gebracht. Deze PVR500 MCE staat voor Onbekend in de Pricewatch en is een goed alternatief voor wie maximaal gebruik wil gaan maken van Windows MCE.

Windows XP Media Center Edition 2005 uitgeprobeerd door GamePC

* Netwerkcontroller: nForce4 built-in Gbit MAC met Marvell PHY

nForce4 built-in Gbit MAC met Marvell PHYDe netwerkaansluiting wordt verzorgd door de Asus A8N-SLi. Het bord beschikt over één Gbit-aansluiting. Mocht je twee netwerkaansluitingen willen hebben, zonder een extra netwerkkaart te installeren, dan is de Deluxe-variant van de Asus A8N-SLi misschien een optie. Deze heeft naast een tweede onboard Gbit-netwerkaansluiting ook nog vier extra SATA-aansluitingen. In het BIOS is het dan ook mogelijk om netwerkkabels te testen. Door elk uiteinde in één van de netwerkaansluitingen te prikken, kan vanuit het BIOS bepaald worden of de kabel in orde is of niet.

* Harde schijf: Samsung SpinPoint P80, 160GB - Onbekend

Samsung SpinPoint P80, 160GBHoe stiller een pc wordt, hoe meer het gejank en geratel van de harde schijf opvalt. Er is daarom dit keer gekozen voor een Samsung Spinpoint harde schijf. Volgens verschillende reviews is dit de stilste 3,5"-schijf die op dit moment verkrijgbaar is. De schijf is niet alleen erg stil als hij niets te doen heeft, zoals de schijven van bijvoorbeeld Seagate, maar ook als er druk gezocht wordt naar bestanden is de drive opvallend stil. Doordat de drive zo stil is, blinkt hij niet uit qua prestaties, maar deze zijn nog steeds heel acceptabel.

Voor wie prestaties wel erg belangrijk vindt, kan beter kiezen voor een Maxtor-schijf uit de nieuwe Diamondmax 10-serie. Deze schijven produceren net iets meer geluid, maar zijn erg snel. Ook ondersteunen deze schijven wel native command queuing (NCQ) zodat de SATA II-mogelijkheden van het moederbord beter gebruikt worden.

De Spinpoint P80 160GB bekeken door Mod The Box
De Samsung Spinpoint P80 getest door StorageReview.com

* Dvd-brander: NEC ND-3520 16x (zwart) - Onbekend

NEC ND-3520 16x (zwart)In een Multimediasysteem is een dvd-brander eigenlijk onmisbaar. Vooral voor het wegbranden van zelfgemaakte en bewerkte filmpjes is het erg handig. Er is dit keer gekozen voor een zwarte NEC ND-3520. Volgens verschillende reviews en de gebruikers van deze brander op ons forum is dit een erg degelijk apparaat, dus vandaar dat deze nu ook in het Multimediasysteem gebruikt wordt. Deze brander is vrijwel hetzelfde als zijn voorganger, de ND-3500. Enkel de snelheid waarmee dual-layerschijfjes beschreven worden is iets verhoogd en de toegangstijd voor dvd's is van 140ms teruggebracht tot 120ms.


NEC werkt aan ND-3520A 16x dual-layer DVD±RW-brander

Prijzen van 16x dvd-branders staan behoorlijk onder druk
TrustedReviews legt 16-speed dvd-branders op de testbank

* Dvd-speler: Plextor 16x48x, PX-116A (Zwart) - Onbekend

Plextor 16x48x, PX-116A (Zwart)De NEC dvd-brander is een erg luidruchtige drive die eigenlijk alleen gebruikt moet worden voor het branden van dvd's. Om ook lekker rustig een dvd'tje te kunnen kijken of een audio-cd te kunnen luisteren is eigenlijke een stille drive nodig. Een fabrikant die bekend staat om zijn stille en goed afgewerkte spelers is Plextor. Daarom is de dvd-speler in dit systeem dit keer van dit merk.

* Draagbare opslag: USB-Stick 256MB PenDrive (USB 2.0) - Onbekend

USB-Stick 256MB PenDrive (USB 2.0)Het diskettestation is weggelaten uit dit systeem, als vervanger is gekozen voor een USB Pendrive van 256MB. Op deze manier is het toch nog mogelijk om eenvoudig een aantal bestanden mee te nemen. Ook is het mogelijk om te booten van deze drive, zodat je ingeval van nood toch het systeem kan starten. Voor het invoeren van een nieuw BIOS is ook geen diskettestation meer nodig. Vrijwel alle moederborden van Asus kunnen het BIOS namelijk bijwerken als het besturingssysteem al draait met behulp van AsusUpdate.

* Behuizing: Antec SLK2650BQE Solution - Onbekend

Antec SLK2650BQE SolutionAls er op het geluidsvolume dat een systeem produceert gelet moet worden, is het ook belangrijk om een goede behuizing te kiezen. Ideaal voor deze situatie is de Zalman TNN 500AF. Jammer genoeg is het budget dan al met 100 euro overschreden en hebben we alleen nog maar een behuizing. Daarom is gekozen voor een iets goedkopere oplossing, die ook aardig geluidarm is. De Antec SLK2650BQE is een stille uitvoering van de standaard 2600-kast. Door de stille 350W-voeding en de grote 120x120mm-ventilator achterin is er genoeg airflow terwijl het systeem relatief weinig geluid produceert. Verder zijn er ook genoeg uitbreidingsmogelijkheden en gaan de verschillende drives mooi schuil achter een deurtje.

Vergelijking van dertien miditowers door THG
Aankondiging stille Antec SLK2650-BQE pc-behuizing

* Monitor: Iiyama Vision Master 1451 LS902UT 19" - Onbekend

Iiyama Vision Master 1451 LS902UT 19"Ook dit keer is er weer gekozen voor een CRT-monitor. Naast het feit dat deze goed betaalbaar zijn, hebben ze een kleurechtheid, contrast, helderheid en verversingssnelheid die bij nog maar weinig tft-schermen te vinden is. Dit zijn eigenschappen die vooral bij het werken met multimedia en games erg veel uitmaken.

De Samsung die eerder gebruikt werd voor het multimediasysteem is eigenlijk niet meer leverbaar, daarom is er nu een monitor van Iiyama gekozen. De Vision Master 1451 LS902UT is een betaalbare monitor met vrijwel dezelfde specificaties als de Samsung. Zo is de verversingssnelheid bij een resolutie van 1280 bij 1024 beeldpunten 90Hz. De nieuwe versies van deze monitor beschikken ook over een vlakke beeldbuis in tegenstelling tot de eerste modellen.

* Luidsprekers: Logitech X-530 - Onbekend

Logitech X-530Om het geluid van de geluidskaart ten gehore te brengen is eigenlijk een setje speakers nodig. Als het systeem is aangesloten op een tv als media center, dan is er vast ook wel een degelijke versterker voor handen om het systeem op aan te sluiten. Mocht dit niet het geval zijn, dan is er voor onder de 100,- euro volgens verschillende reviews eigenlijk maar één setje dat dan in aanmerking komt: de Logitech X-530. Het geluid is erg goed voor een 5.1-setje van Onbekend. Vooral de bas die uit de kleine subwoofer komt, is erg verrassend. Voor wie net even wat meer geld wil vrijmaken voor een boxensetje, is de Logitech Z-5300 een aanrader. Deze is echter wel bijna driemaal zo duur met Onbekend.

Logitech X-530-review door HardwareSeeker

* Toetsenbord & muis: Logitech Cordless Desktop LX300 - Onbekend

Logitech Cordless Desktop LX300De kans een multimediasysteem wordt aangesloten op de tv om lekker vanaf de bank films te kunnen kijken is zeker aanwezig. Daarom is het systeem dit keer voorzien van een draadloze desktop, zodat de nodige software ook vanaf de bank te bedienen is. Het toetsenbord is vrij plat en niet zwaar en kan dus makkelijk meegenomen worden. De muis is optisch en werkt dus ook prima op oneffen oppervlakken in tegenstelling tot de oude balletjes muizen. Als er ook Windows MCE gedraaid wordt op het systeem, is het zeker aan te raden de bijbehorende afstandbediening ook aan te schaffen. Deze maakt het bedienen van Media Center een stuk makkelijker.

Windows XP Media Center Edition 2005 uitgeprobeerd door GamePC

Actuele totaalprijs: € 0,-

ProductPrijs
ProcessorAMD Athlon 64 3000+ (S939, Boxed)€ 144,95
MoederbordAsus A8N-SLi, nForce4 SLi€ 127,95
KoelerZalman CNPS7000B-AlCu€ 22,29
Geheugen2 x 512MB PC3200 DDR (Infineon Original)€ 126,-
VideokaartXFX GeForce 6600 128MB PCI Express€ 117,-
VideokaartkoelerZalman ZM80C-HP€ 14,95
GeluidskaartCreative Soundblaster Audigy 2 ZS€ 54,85
Tv-kaartHauppauge WinTV PVR 150MCE (OEM)€ 56,40
NetwerkcontrollernForce4 built-in Gbit MAC met Marvell PHY
Harde schijfSamsung SpinPoint P80, 160GB€ 87,90
Dvd-branderNEC ND-3520 16x (zwart)€ 53,39
Dvd-spelerPlextor 16x48x, PX-116A (Zwart)€ 32,-
Draagbare opslagUSB-Stick 256MB PenDrive (USB 2.0)€ 24,-
BehuizingAntec SLK2650BQE Solution€ 69,-
MonitorIiyama Vision Master 1451 LS902UT 19"€ 163,01
LuidsprekersLogitech X-530€ 56,-
Toetsenbord & muisLogitech Cordless Desktop LX300€ 45,20
Totaalprijs bij opstellen BBG€ 1.194,89

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kunnen opgezocht worden door de bovenstaande configuratie via deze link in je pricewatch winkelmand te plaatsen. De bestaande inhoud van je winkelmand wordt hierbij overschreven.

High-end gamesysteem

Het high-end gamesysteem is vanzelfsprekend bedoeld voor de die-hard gamer. Eentje die liever geen concessies wenst te doen aan de prestaties, kwaliteit en spelbeleving en verder daarvoor ook nog de nodige euro's te besteden heeft. De grens voor het uitgeven van al deze euro's hebben we op tweeduizend euro gesteld. Hierdoor zal er niet meer puur voor de prestatie alleen worden gekozen, maar worden vooral die producten uitgekozen die goede prestaties combineren met een aantrekkelijk prijskaartje.

* Processor: AMD Athlon 64 3500+ (S939, 2,2GHz, 512KB, boxed) - Onbekend

AMD Athlon 64 3500+ (S939, 2,2GHz, 512KB, boxed)Met volle verwachting wordt er momenteel naar de nieuwste ontwikkeling op het gebied van desktopprocessors gekeken, de dual-core processors. AMD heeft al een tipje van de sluier gelicht, maar Intel is van plan om op het IDF de dual-core een groots onthaal te geven. Helaas voor ons zijn deze processors nog niet beschikbaar en moeten wij het nog doen met een single core processor en op dat gebied heeft Intel nu eindelijk officieel de 64-bit processor naar de desktop gebracht. De prestaties zijn nog niet onverdeeld gunstig zoals deze test laat zien, maar het toont wel dat Intel bezig is met het aanbrengen van verbeteringen. Zoals het toepassen van de aangepaste SpeedStep-technologie.

Vooralsnog blijft AMD wel beter presteren, zelfs wanneer de nieuwe Intel Pentium 4 660 wordt overgeklokt naar 4GHz overtreft de AMD Athlon 64 FX-55 deze de Intel-processor alsnog. Pas wanneer de Pentium 4 660 naar 5,2GHz wordt opgevoerd, is deze in staat de concurrentie te verslaan. Hoewel dit een mooie overklokprestatie is en ook aantoont naar welk niveau de processor in de toekomst eventueel kan opschalen, betekent het wel dat AMD vanuit de fabriek beter is.

Vandaar dat AMD de gameprocessor voor ons High-end gamesysteem voor de maand maart is en blijft. Op dat gebied moeten we ons vizier richten op het Socket 939-platform, aangezien hier door AMD de topprocessors worden gepositioneerd. De Athlon 64 FX-processor blijven door hun prijs helaas buiten ons bereik, net zoals de AMD Athlon 64 3800+ en 4000+-cpu's. De eerste processor die naast betaalbaar ook nog acceptabele prestaties levert, is onze keuze uit de vorige BBG, namelijk de AMD Athlon 64 3500+.

De Athlon 64 3500+ wordt in verschillende soorten aangeboden, voor ons is de Winchester-variant de belangrijkste. Dit is namelijk de 90nm-versie en heeft als voordelen onder meer dat de processor energiezuiniger is en uitstekend kan worden overgeklokt. Zo heeft het Duitse Chip.de overklokresultaten van vijftig procent bereikt. Weliswaar betroffen dit Athlon 64 3000+-processors, maar dit geeft zonder meer het overklokpotentieel aan van de Winchester-core.

'Langzamere opkomst Athlon 64 met Socket 939'
Chip.de klokt meerdere 90nm Athlon 64-cpu's over met 50%
Eerste benchmarks 90nm-versie Athlon 64 3500+
AMD Athlon 64 3500+ en 3800+ getest door x86-secret
AMD introduceert Socket 939-platform voor Athlons
AMD Athlon 64 3500+ met 90nm-core getest

* Moederbord: Asus A8N-SLI Deluxe nForce4 SLI - Onbekend

Asus A8N-SLI Deluxe nForce4 SLIMet de introductie van de nForce4-chipset heeft nVidia weer een sterke troef in handen voor continuerende dominantie op de AMD-moederbordenmarkt. Hierbij gelden de moederborden met de SLI-chipset als het paradepaardje van de markt. Hoewel een SLI-chipset in weze niets meer is dan een nForce4 Ultra-chipset bewijst AnandTech. De gehackte nForce4 Ultra-chipset blijkt zelfs iets beter te presteren dan de standaard nForce4 SLI-chipset.

Desondanks zijn er nog steeds niet veel nForce4 Ultra-moederborden op de markt te vinden. Sowieso is het matig gesteld met het aanbod van Socket 939-moederborden, wat de keuze daardoor enigszins lastig maakt. Normaal gesproken wil je namelijk niet gaan kiezen voor extraatjes die je toch niet gaat gebruiken en waarvoor je wel gaat betalen. Zoals ook nu het geval is, het beste moederbord voor de Socket 939-processor is namelijk te vinden in de SLI-line up. Dat wijst naast ons review ook verschillende andere testen uit.

Op basis van de prijs/kwaliteitverhouding kunnen we helemaal niet om een SLI-moederbord heen. Daar waar namelijk sommige moederborden makkelijk rond de tweehonderd euro kosten - en dat zijn dan niet eens SLI-moederborden - kost onze keus voor de BBG editie maart 2005 een kleine honderdvijftig euro en wat belangrijker is, presteert deze als een van de betere. De Asus A8N-SLI Deluxe is verder meer dan compleet qua features en specificaties. Daarnaast zijn we van Asus ook enige kwaliteit gewend.

Specificaties Asus A8N-SLI Deluxe
nVidia lanceert officeel nForce4-chipset
http://www.tweakers.net/nieuws/35603
SLI-kaarten aan het werk op Asus nForce4-moederbord

* Koeler: AMD boxed koeler

AMD boxed koelerDe keus voor een boxed versie van de AMD Athlon 64-processor is niet alleen financieel gerechtvaardigd. Ook wordt de garantietermijn van de processor verlengd van twee naar drie jaar. Verder presteert de standaardkoeler voldoende, onder meer doordat AMD de warmteproductie beter in de hand heeft dan Intel. Hierdoor presteert de koeler niet alleen, maar is deze ook een stuk stiller dan de meegeleverde versie van Intel. Een ander punt was vroeger de aankondiging van AMD dat er geen trayprocessors meer aan consumenten geleverd zouden gaan worden, maar tegenwoordig is AMD daarvan afgestapt. Er kunnen nu ook boxed-processors zonder koeler worden aangeschaft.

AMD gaat ook boxed-cpu's leveren zonder koeler
AMD stapt af van losse verkoop tray-processors

* Geheugen: 2 x 512MB PC3200 DDR (Infineon Original) - Onbekend

512MB PC3200 DDR (Infineon Original)Voor we kiezen welk geheugen we gaan gebruiken, werpen we eerst een blik op de Asus-site. Daar heeft het bedrijf namelijk aangegeven welk geheugenreepje gegarandeerd werkt in combinatie met het Asus A8n-SLI Deluxe-moederbord. Daaruit blijkt dat onder meer geheugen van Infineon geschikt te zijn, waardoor we ook vanwege de prijs/prestatieverhouding een setje van twee 512MB PC3200-repen selecteren.

Getest geheugen op de Asus A8N-SLI Deluxe

* Videokaart: Sapphire Radeon X850 XT PE 256MB DDR3 - Onbekend

Sapphire Radeon X850 XT PE 256MB DDR3Uit een vergelijking van 27 videokaarten van onder meer PCIe-videokaarten is wederom gebleken dat ATi de beste videokaart levert. Weliswaar presteren de nVidia GeForce 6800 GT en -Ultra kaarten in SLI-modus beter, maar daar betaal je dan wel een prijs voor. Naast een extra videokaart, ook een extra sterke voeding en eventueel een iets duurder moederbord. Nu is al gebleken dat het laatste niet zo'n belangrijke rol speelt, aangezien het aanbod van Socket 939-moederborden nu eenmaal mager is. Wel spelen de andere twee nadelen een grote rol, waardoor uiteindelijk de beste prijs/kwaliteitverhouding naar de ATi Radeon X850 XT PE gaat.

Dit komt onder meer door een lagere prijs dan de GeForce 6800 Ultra en uiteraard de betere prestaties. Nu is het bij de high-end topmodellen op videokaartgebied - eigenlijk op elk gebied - altijd maar de vraag of zo'n product wel binnen een redelijke termijn leverbaar is. Zo is de launch van het vorige ATi-topmodel - de ATi Radeon X800 XT PE - grotendeels een papieren gebleken, aangezien slechts een enkeling deze kaart heeft mogen ontvangen, voor uiteraard een stevige prijs.

Dankzij een vereenvoudigd productieproces, de kaart wordt bijvoorbeeld op 0,11micron geproduceerd in plaats van 0,13 en daarnaast wordt de SOI-techniek achterwege gelaten - is de Canadese videokaartfabrikant beter in staat te voldoen aan de vraag, dan in het verleden het geval was. Dit blijkt ook uit de beschikbaar die door enkele winkels gegarandeerd wordt.

ATi Radeon X850 XT PE videokaart nader bekeken
Vergelijking van 27 AGP- en PCI Express-videokaarten
ATi Radeon X850 XT PE arriveert bij de partners
ATi introduceert Radeon X850-serie

* Geluidskaart: Creative Soundblaster Audigy 2 ZS - Onbekend

Creative Soundblaster Audigy 2 ZSMet de Sound Blaster Audigy ZS Platinum Pro heeft Creative nog altijd een uitstekende high-end geluidskaart in handen. Echter, het bedrijf wil zich ook begeven op het terrein van professionele audio getuige de introductie van zijn eerste professionele geluidskaart, de Creative Professional E-MU 1820. Voor de gamer is de kaart uiteraard niet geschikt en omdat op dat gebied nog altijd de Audigy 2 heer en meester is, doordat andere geluidskaartfabrikanten bijvoorbeeld niet de beschikking hebben over EAX 3.0 en EAX 4.0, blijven we ondanks een relatief hoge prijs toch bij de Audigy 2.

Met het oog op de toekomst en het kleine prijsverschil tussen de kaarten wordt er wel voor de Creative Sound Blaster Audigy 2 ZS gekozen. De kaart maakt gebruik van dezelfde EMU10K2 als de vorige versie van de Audigy 2, maar dan wel met 7.1-ondersteuning. Zeker ook omdat het moederbord ook voorzien is van 7.1-geluid zou het vreemd zijn als de extra geluidskaart daar niet de beschikking over zou hebben. Creative heeft daarnaast aangegeven dat er een aantal componenten zijn aangepast voor een betere SNR-verhouding (signal-to-noise) en ook kan met behulp van de software nu DTS ES worden toegepast. Daarnaast kiezen we ook niet voor de retail-versie, maar voor de kale OEM-kaart.

Creative presenteert Sound Blaster Audigy 2 ZS
Vijf geluidskaarten vergeleken op basis van cpu-belasting

* I/O Controller: Onboard RAID-controller

Onboard RAID-controllerHet Asus A8N-SLI-moederbord Deluxe heeft de beschikking over niet één, maar twee RAID-controllers. Eentje wordt geleverd door de nForce4-chipset, terwijl Asus het ook nodig vond om met behulp van een Silicon Image 3114R-chip een Serial ATA-RAID te installeren. Met de nForce4-chipset kunnen naast de Serial ATA- ook PATA-harde schijven worden aangesloten en wel in RAID 0, 1, 0+1 en JBOD-formatie. De Silicon Image RAID-controller is zoals gezegd alleen geschikt voor Serial ATA-schijven en kan verder ook een andere RAID-vorm aan, namelijk RAID 5. Daarnaast kunnen beide controllers overweg met de Serial ATA 2-standaard, die onder meer een gegevensstroom van 3Gb/s beloofd.

Tom's Hardware IDE cursus deel 3: RAID practicum
Specificaties Asus A8N-SLI Deluxe-moederbord

* Netwerkcontroller: nVidia nForce4 NV Gigabit LAN-controller

nVidia nForce4 NV Gigabit LAN-controllerOok hier vond Asus een aansluiting niet voldoende en heeft naast de standaard Gigabit-controller van de nForce4-chipset gekozen voor een extra controller. Deze is van Marvell en beschikt verder ook over AI Net2. Hierdoor kan de pc gebruikt worden als server voor twee gescheiden netwerken.

Specificaties Asus A8N-SLI Deluxe-moederbord

* Harde schijf: Maxtor DiamondMax 10 250GB 16MB - Onbekend

Maxtor DiamondMax 10 250GB 16MBVoordat we een keus maken over de harde schijf, werpen we eerst een blik op de Tweakers.net BenchDB. Hierin worden namelijk de testresultaten van de verschillende hardwareconfiguraties bijgehouden en daaruit valt bijvoorbeeld op te maken welke harde schijven het best presteren. Zo zien we dat met één harde schijf, de Western Digital Raptor 36GB nog altijd heer en meester is, maar dat de Maxtor DiamondMAX 10 250GB met 16MB cache zich staande kan houden. Ook de Hitachi Deskstar 7K400 kan enigszins in de buurt blijven, maar is door de behoorlijk hogere prijs geen optie voor ons High-end systeem.

Wanneer we de prijs/kwaliteitverhouding van de twee overgebleven schijven gaan vergelijken, de Western Digital Raptor 36GB en de Maxtor DiamondMAX 10 250GB, zien we dat de laatste zo'n veertig euro duurder is, maar wel bijna zeven keer zoveel capaciteit biedt. Dit laatste is dan ook een uitstekend argument om niet voor de Raptor 36GB te kiezen. Vandaar dat we als alternatief nog de Raptor 73GB noemen, die voor ongeveer 165 euro over de toonbank gaat, indien de capaciteit van de kleinere broer een bottleneck vormt, maar geld geen rol speelt. Voor ons staat echter vast dat we ditmaal kiezen voor de 250GB grote harde schijf van de Maxtor DiamondMAX-serie, die verder geheel Serial ATA-compatibel is.

Update:
Inmiddels is gebleken dat de Maxtor DiamondMAX 10-schijven problemen hebben met bepaalde Serial ATA-controllers, waaronder ook de onboardcontroller van de nForce3 en 4-chipset. Maxtor heeft het probleem met de schijven en de controllers onderkend en heeft een firmwareupdate uitgebracht waarmee deze problemen worden opgelost. Harde schijven die na half februari zijn geproduceerd, hebben in elk geval al de nieuwe firmware en er zijn ook situaties bekend waarbij harde schijven die enkele weken ouder zijn, ook al over de nieuwe firmware beschikken.

Maxtor start levering 300GB SATA-schijven met 16MB cache

* Dvd-speler: Lite-On 16x48x, LTD-166S (zwart) - Onbekend

Lite-On 16x48x, LTD-166S (zwart)Over de keus van de dvd-speler, hoeft eigenlijk al tijden geen verantwoording meer te worden afgelegd. Sinds uit een vergelijkingstest is gebleken dat Lite-On goede prestaties levert voor een schappelijke prijs, kiezen we voor een speler uit deze stal. De Lite-On LTD-166S krijgt daardoor wederom een plekje in ons high-end gamesysteem. Met een zwart frontje, aangezien we gekozen hebben voor een pianozwarte Antec.

De keus voor een andere dvd-speler lijkt in de nabije toekomst niet echt te gaan veranderen, aangezien de evolutie bij de dvd-spelers stilstaat. Een revolutie lijkt de komende tijd wel steeds dichterbij te komen, doordat iedere fabrikant wel bezig is met de ontwikkeling van de opvolger van de dvd. Of dit Blu-ray wordt of een andere standaard zal de toekomst echter uitwijzen.

* Dvd-brander: NEC ND-3520A (zwart) - Onbekend

NEC ND-3520 (zwart)De beschikbaarheid van dual-layer schijfjes is langzaam aan het toenemen en ook de prijzen ervan zijn aan het dalen. Voor ons is dit echter geen voorwaarde om te kiezen voor een dual-layer brander. Deze branders zijn namelijk bij hun introductie eigenlijk al meteen aantrekkelijk geworden door hun concurrerende prijs. Uit verschillende topics van ons forum blijkt dat NEC met de ND-3500A een uitstekende brander op de markt heeft neergezet. Echter tijden veranderen en ook dvd-branders. Zo heeft NEC nu inmiddels een opvolger klaargestoomd en dat is de ND-3520A. De specificaties van de brander zijn ietsjes verbeterd en de kwaliteit is nog altijd puik in orde. De keuze is dus niet moeilijk en met het oog op onze zwarte kast, kiezen we wel voor een zwartgeblakerde dvd-brander.

GoT-Topic: NEC ND-3520A 16x Dual Layer DVD±RW brander
NEC werkt aan ND-3520A 16x dual-layer DVD±RW-brander

* Diskettestation: Samsung 3,5" Diskette Drive 1,44MB (Zwart) - Onbekend

Samsung 3,5" Diskette Drive 1,44MB (Zwart)Ondanks dat we de diskettedrive liever een einde toewensen, kan deze in sommige gevallen nog een cruciale rol spelen. Zoals bij het installeren van een RAID-configuratie, maar ook voor de gebruikte Serial ATA-schijven. Met RAID in dit high-end gamesysteem, komt de diskettedrive zeker van pas. Daarnaast hoeven we het geld voor een diskettedrive er niet voor te laten, ze zijn er namelijk al vanaf een eurootje of vijf. Om het station niet al te veel uit te toon te laten vallen, wordt er wel voor een zwarte versie gekozen.

* Draagbare opslag: USB-Stick 256MB PenDrive (USB 2.0) - Onbekend

USB-Stick 256MB PenDrive (USB 2.0)Wanneer men eenmaal een USB-stick heeft gebruikt, kan men er niet meer zonder. Zoals voor het overzetten van bepaalde bestanden, en als het nodig mocht zijn om ervan te booten. Vandaar de keuze op een USB-key van klein formaat. Nu voor een klein bedrag al een 256MB-versie beschikbaar is, zouden we een dief van onze eigen portemonnee zijn om die niet te kiezen. PenDrive levert voor een redelijke prijs zo'n USB-stick en met als extraatje USB 2.0-compabiliteit

* Behuizing: Antec LifeStyle Sonata (ATX, 380 Watt) - Onbekend

Antec LifeStyle Sonata (ATX, 380 Watt)De keus voor een behuizing overleeft normaal gesproken met gemak enkele grondige hardware-updates. Wat dat betreft lijkt er langzamerhand toch een einde aan een era te komen, aangezien Antec al is begonnen met de introductie van de Sonata II. Alleen de nieuwe kast is nog nergens te koop, vandaar dat we het bij onze trouwe makker uit de vorige BBG's bliven, de Antec Sonata LifeStyle. De pianozwarte laklaag en de grondige afwerking van de kast, zorgen ervoor dat je met deze behuizing een uitstekend product in handen hebt. De afwerking blijkt onder meer uit de levering van rubberen voetjes. Deze kunnen gebruikt worden voor de harde schijf, maar ook voor de ventilator. Hierdoor wordt de resonantie van het trillen tegengegaan. De TruePower-voeding van 380 Watt en twee felblauwe leds aan de voorzijde maken het plaatje af.

Wat betreft de voeding moeten we eerst even onderzoek doen in hoeverre de energiehuishouding nog gevoed kan worden met 380Watt. Volgens AnandTech vraagt een GeForce 6600 SLI-systeem tijdens de piek ongeveer 244Watt. Asus heeft verder een mooi tabel opgesteld voor het moederbord in combinatie met een 3500+-processor, twee GeForce 6600 GT-kaarten en andere onderdelen. Het bedrijf raadt hiervoor een voeding gelijk of groter dan 350Watt aan. Beide aanbevelingen kunnen met gemak door de Antec Truepower worden overgenomen, vandaar dat de meegeleverde voeding gewoon gebruikt wordt.

Een kanttekening moet er wel geplaatst worden, de marge voor het eventueel overklokken van de processor, moederbord en/of videokaarten is wel kleiner geworden. Enige overklokprestaties zullen wel mogelijk zijn, maar wanneer men toch het uiterste uit de onderdelen wil halen dan zal er gekozen moeten worden voor een zwaardere voeding. Zo zou de Zalman ZM400B-APS dan een goede keus zijn of anders de Tagan TG480-U01 die in dezelfde prijsklasse zit.

Specificaties Antec TruePower 380 Watt
Antec Sonata stille ATX-behuizing bekeken
Specificaties Antec LifeStyle Sonata-behuizing

* Monitor (LCD): BenQ FP937S+ (19", 8ms) - Onbekend

BenQ FP937S+ (19", 8ms)Uit verschillende reviews van een aantal 19" lcd-schermen is gebleken dat de prestaties van deze schermen meer dan voldoende zijn om zorgeloos te kunnen gamen. Het enige nadeel wat wel opvalt, is dat door de afgenomen responstijd, het weergeven van dvd's niet altijd vlekkeloos verloopt. Is dit naast het gamen ook één van de voornaamste bezigheden, dan kan beter gekozen worden voor een lcd-scherm met een responstijd van ongeveer 16ms. Wij kiezen voor de gamer en gaan dan ook voor een zo'n snel mogelijke responstijd.

Op dit moment zijn er verschillende tft-schermen beschikbaar die naast een snelle responstijd van zo'n 8ms leveren ook in staat zijn om daarnaast een bijna perfecte kleurweergave te bieden. Dat laatste was in het verleden absoluut een minpunt van een tft-scherm met een snelle respons. De verschillende reviews geven verder ook aan dat de schermen kwalitatief onderling weinig voor elkaar onderdoen. Vandaar dat onze keus dan ook bepaald wordt door de verschillende prijs/kwaliteitverhoudingen met elkaar te vergelijken. Uit deze vergelijking komt de BenQ FP973S+ als gunstigste uit de bus, vandaar het High-end gamesysteem van maart 2005 getooid is met dit scherm.

Zevental 19" lcd-monitors in de schijnwerpers gezet
Viertal 19" lcd-schermen door het gamersoog bekeken
Drie 19" lcd-schermen met 8ms-responstijd bekeken

* Luidsprekers: Creative Inspire T7700 - Onbekend

Creative Inspire T7700Tom had enige tijd geleden zin in een vergelijking van verschillende luidsprekersetjes. Uit deze bokswedstrijd tussen zes deelnemers bleek dat op 7.1-gebied één deelnemer iedereen knock-out sloeg. De Creative GigaWorks S750 is zelfs zo'n zwaargewicht, dat de gevraagde gage voor de bokser nogal aan de stevige kant is. Iets te stevig naar onze smaak, zodat we zijn gaan kijken naar betaalbare alternatieven.

Hiervan komt de Logitech Z-5300 als eerste aan beurt, omdat deze het langst bleef staan in het gevecht met onze knock-out specialist. Dit bleek echter toch zoveel vertrouwen te hebben gewekt in het Logitech-kamp dat de penningmeester alsnog schrok van de prijs, te meer omdat dit een 5.1-bokser is in plaats van een 7.1-bokser. Zeker omdat de geïntegreerde versie in de arena al beschikt over 7.1, gaan we niet akkoord en kiezen voor een andere uitdager. Dit veelbelovende talent komt ook uit de Creative-boksschool, die naast de goedkeuring van Ome Tom, ook goed gewaardeerd wordt door Guru3d. De naam van deze uitdager is Creative Inspire T7700.

Creative Inspire T7700 7.1 speakers review

* Toetsenbord: Logitech UltraX Flat Keyboard (PS/2) - Onbekend

Logitech UltraX Flat Keyboard (PS/2)Waar de een de voorkeur geeft aan Microsoft Natural toetsenborden of toch maar liever een Logitech diNovo onder de handen heeft, geven wij ditmaal de voorkeur aan een ander apart toetsenbord. De Logitech UltraX, een toetsenbord met notebookachtige toetsen en neemt verder niet al te veel ruimte in beslag. Een toetsenbord is altijd een keus van de gebruiker zelf en dit is dan ook slechts een extra keuzeoptie. Eentje die wel heel goed past bij de gekozen kast en scherm.

* Muis: Razer Diamondback (kameleon groen) - Onbekend

Razer Diamondback (kameleon groen)Een typische gamemuis, die kwalificatie wordt er aan de Logitech MX510 gegeven. Ook de Razer Diamondback krijgt dit predicaat opgeprikt en laat die laatste nu net iets beter presteren dan de MX510. Het schijnt zelfs zo te zijn dat alleen de lasermuis van Logitech - de MX1000 - de Razer Diamondback nipt voor kan blijven. De Logitech-lasermuis is alleen ietsjes duurder dan de Diamondback en heeft verder als nadeel dat er gebruikt wordt gemaakt van draadloze technologie. Dit geeft bij het gamen af en toe voor ongewenste effecten zoals, lagtime en dat is nu net iets wat men tijdens het fraggen absoluut wil voorkomen. Om deze redenen kiezen we ditmaal voor een nieuwe gamemuis, namelijk de Razer Diamondback.

GoT-Topic: Razer Diamondback - MX510 killer?
Razer introduceert DiamondBack-muis met 1600dpi
Razer Diamondback precisiemuis in de val gelokt

* Headset: Plantronics .Audio 90 (analoog) - Onbekend

Plantronics .Audio 90 (analoog)Een gamer wil naast een speakerset ook graag de beschikking hebben over een headset. Zeker wanneer er veel spellen in teamverband worden gespeeld is zo'n extra accessoire onontbeerlijk voor een goede prestatie. Nu kan er gekozen worden voor een koptelefoon met een of twee oorschelpen. Wij kiezen hier voor de twee schelpsversie, aangezien de gamer hiermee ook de nodige geluidsoverlast kan beperken wanneer er tot in de vroege uurtjes wordt gegamed.

Wil men echter een koptelefoon met een oorschelp, dan is de Plantronics DSP100 een goede keus. Uit het forum blijkt verder dat de Plantronics .Audio 90, naast een volumeregeling, ook beschikt over een goede basregeling. Daarnaast werkt de microfoon naar behoren en levert de afstelling ervan ook geen problemen op. Met de twee jaar fabrieksgarantie, wordt het vertrouwen in de tweeschelps hoofdtelefoon ook nog eens omhooggeschroefd.

Actuele totaalprijs: € 0,-

ProductPrijs
ProcessorAMD Athlon 64 3500+€ 252,49
MoederbordAsus A8N-SLI Deluxe nForce4 SLI€ 144,39
KoelerAMD boxed koeler
Geheugen2 x 512MB PC3200 DDR (Infineon Original)€ 123,80
VideokaartSapphire Radeon X850 XT PE 256MB DDR3€ 459,49
GeluidskaartCreative Soundblaster Audigy 2 ZS€ 54,85
I/O ControllerOnboard RAID-controller
NetwerkcontrollernVidia nForce4 NV Gigabit LAN-controller
Harde schijfMaxtor DiamondMax 10 250GB 16MB€ 138,95
Dvd-spelerLite-On 16x48x, LTD-166S (zwart)€ 19,99
Dvd-branderNEC ND-3520 (zwart)€ 53,-
DiskettestationSamsung 3,5" Diskette Drive 1,44MB (Zwart)€ 5,85
Draagbare opslagUSB-Stick 256MB PenDrive (USB 2.0)€ 24,-
BehuizingAntec LifeStyle Sonata (ATX, 380 Watt)€ 104,95
Monitor (LCD)BenQ FP937S+ (19", 8ms)€ 424,38
LuidsprekersCreative Inspire T7700€ 63,-
ToetsenbordLogitech UltraX Flat Keyboard (PS/2)€ 19,95
MuisRazer Diamondback (kameleon groen)€ 49,-
HeadsetPlantronics .Audio 90 (analoog)€ 33,95
Totaalprijs bij opstellen BBG€ 1.972,04

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kunnen opgezocht worden door de bovenstaande configuratie via deze link in je pricewatch winkelmand te plaatsen. De bestaande inhoud van je winkelmand wordt hierbij overschreven.

Workstation

De workstationconfiguratie is afgestemd op professionele power users die hun systeem gebruiken als het belangrijkste gereedschap voor de dagelijkse werkzaamheden. Voorbeelden van toepassingen zijn beeldbewerking, DTP, webdesign, 3d-modellering, CAD, audio- en videobewerking en software ontwikkeling. Het workstation bestaat uit een allround configuratie die met alle bovengenoemde toepassingen overweg kan en zicht kenmerkt door hoge performance en ruime prestatiereserves, hoge stabiliteit, hoge beeldresolutie en een brede inzetbaarheid.

* Processors: 2 x Intel Xeon 3,0GHz (S604, 1MB, 800MHz FSB) - Onbekend

Intel Xeon 3,0GHz (S604, 1MB, 800MHz FSB)Aan de opmerkelijke gelijkmatigheid van de prijzen van de Opteron- en Xeon-processors is in februari dankzij de lancering van de Opteron 252 en de Xeon 3,6GHz met 2MB L2 cache eindelijk een eind gekomen. De komst van de nieuwe processors zorgde ervoor dat de bestaande modellen een treedje omlaag gingen op de prijsladder. Als gevolg daarvan is het nu mogelijk om in het segment van 300 tot 350 euro, waar de prijs/prestatie-verhouding uitstekend is, een Opteron 246 of Xeon 3,2GHz op de kop te tikken. Door prijsstijgingen van andere componenten kunnen we in deze editie helaas geen processorupgrade uitvoeren. De keuze blijft daarom bij de Xeon 3,0GHz met 800MHz FSB en EM64T-ondersteuning.

Aan de afweging tussen de Opteron en de Xeon veranderen de prijsverlagingen niets. Hoewel beide processors goed presteren en uitstekend geschikt zijn voor workstations, heeft de Opteron als belangrijk nadeel het kleine en verouderde aanbod van dual processor moederborden in het lagere segment. Tyan en Iwill hebben onlangs prachtige nForce Pro-mobo's met SLI-ondersteuning en PCI-X op de markt gebracht. Deze bevinden zich echter in de prijsklasse boven 500 euro en zijn voor de workstationconfiguratie daarom te prijzig. Het nieuwe Nocona-Xeon en Opteron vergelijkingstest
Xeon workstations ervaringentopic

* Moederbord: Asus NCCH-DL - Onbekend

Asus NCCH-DLIn het aanbod van dual Xeon-moederborden heeft Asus met de NCCH-DL een toppertje. Het bord is gebaseerd op de i875P-desktopchipset en de Intel 6300ESB-southbridge, zodat er twee 66MHz PCI-X-slots, een gigabit ethernetpoort, twee geïntegreerde SATA-poorten en vier DIMM-slots voor maximaal 4GB PC3200-geheugen aan de gebruiker beschikbaar gesteld kunnen worden. Naast deze features beschikt de Asus NCCH-DL over AGP8x, FireWire en een onboard 4-poorts Promise SATA-controller. Het totale aantal SATA-poorten komt daarmee op zes. In tegenstelling tot andere moderne workstationborden heeft de onboard geluidschip helaas geen digitale uitgang. Met een prijs van 250 euro is de NCCH-DL op dit moment het goedkoopste dual Xeon-moederbord met ondersteuning voor 800MHz FSB.

Asus NCCH-DL review
Zeven dual-Xeon-moederborden in de ring

* CPU-koeling: 2 x Intel boxed Xeon-koeler

Intel boxed Xeon-koelerHet aanbod van stille koelers voor het Socket 604-formaat van de Xeon is helaas een stuk kleiner dan het assortiment van koelers dat verkrijgbaar is voor Socket 775 en Socket 754 / 940. Swifttech biedt met zijn Swifttech MCX604-V specificaties
Coolermaster E3W-NPTXC-01 review

* Geheugen: 2 x 1GB PC3200 DDR SDRAM (Kingston ValueRAM) - € 39,95 (2x)

1GB PC3200 DDR SDRAM (Kingston ValueRAM)De Asus NCCH-DL kan tevreden gesteld worden met normale unbuffered geheugenmodules zonder ECC-foutcorrectie. Het is daarom niet noodzakelijk om duurdere soorten registered modules te gebruiken zoals die door veel high-end server- en workstationborden vereist worden. We trekken twee reepjes van 1GB uit het schap zodat geheugenvretende applicaties onbelemmerd hun gang kunnen gaan. De twee vrijgebleven DIMM-slots bieden voldoende uitbreidingsmogelijkheden voor de toekomst.

* Videokaart: XFX GeForce 6600 GT 128MB dual DVI - Onbekend

XFX GeForce 6600 GT 128MB dual DVIHet workstation wordt uitgerust met twee LCD-monitoren en daar hoort uiteraard een videokaart bij die beide beeldschermen digitaal kan aansturen. Alleen dan is de scherpte en de kleurweergave optimaal. Omdat de 3d-prestaties van de videokaart voor lang niet alle workstationtoepassingen relevant zijn, moet er een afweging gemaakt worden tussen prijs en prestaties. De XFX GeForce 6600 GT 128MB met dual DVI vormt een goede middenweg. De veeleisende gebruikers van professionele 3d software zijn beter af met een (peperdure) DCC-videokaart. AnandTech heeft enkele maanden geleden een test gedaan waarin een aantal nieuwe kaarten alsmede twee consumentenkaarten van ATi en nVidia werden bekeken.

Vergelijkingstest van workstationvideokaarten

* Geluidskaart: Terratec Aureon 7.1 Universe - Onbekend

Terratec Aureon 7.1 UniverseOok bij de keuze van de geluidskaart moet er gewogen worden tussen de zware eisen van gebruikers, die hun systeem voor audiofiele doeleinden inzetten, en de minder heftige wensen van gebruikers, die enkel wat achtergrondmuziek en systeembiepjes willen weergeven. De Terratec Aureon Universe 7.1 biedt tegen een scherpe prijs een uitgebreide featureset, waaronder ondersteuning voor 24-bit 192KHz weergave en 24-bit 96KHz opname. Via de bijgeleverde breakout box kunnen allerhande analoge en digitale interfaces aangesloten worden. De ASIO-drivers van Terratec hebben een lage latency. Dit maakt de Aureon Universe 7.1 geschikt voor professionele geluidsbewerkingssoftware.

Terratec Aureon 7.1 Universe review

* Serial ATA RAID-controller: Onboard Intel 6300ESB & Promise PDC20319

Onboard Intel 6300ESB & Promise PDC20319De Intel 6300ESB I/O controller hub en de onboard Promise PDC20319 Serial ATA-controller van het Asus-moederbord stellen tezamen zes Serial ATA-poorten beschikbaar zodat er aan aansluitingsmogelijkheden voor harde schijven geen gebrek is. Op beide controllers is ondersteuning voor RAID 0 en RAID 1 aanwezig. De de Promise-controller biedt ook nog eens de mogelijkheid om RAID 0+1 te gebruiken. Het maximale prestatiepotentieel zal met deze controller helaas niet helemaal benut kunnen worden vanwege de beperkte bandbreedte van de 32-bit 33MHz PCI-bus. Het gebruik van een PCI-X RAID-adapter, bijvoorbeeld een Areca ARC-1120 of een RAIDCore BC4852, is aan te raden voor grote RAID-configuraties. Zie voor meer informatie onze Mega roundup van SATA RAID 5-adapters

* Netwerkcontroller: Onboard Intel Pro/1000 CT

Onboard Intel Pro/1000 CTGigabit ethernet is een standaardfeature op vrijwel elk nieuw moederbord en is ook op de NCCH-DL te vinden. Verantwoordelijk voor deze functionaliteit is een Intel Pro/1000 CT gigabit controller die via CSA is aangesloten op de memory controller hub. Deze slimme sluiproute voorkomt onnodige belasting van de PCI-bus.

* Primaire harde schijf: Western Digital Raptor WD740GD 73GB - Onbekend

Western Digital Raptor WD740GD 73GBDe keuze voor de primare harde schijf in het workstation is een no-brainer: de Western Digital Raptor WD740GD combineert prestaties van topniveau met een hoge betrouwbaarheid en een prijs die in dit segment zeer aantrekkelijk genoemd mag worden. Ondanks een 50 procent hoger toerental hebben de huidige generatie 15.000 toeren SCSI-schijven grootse moeite om de workstationprestaties van de Raptor WD740GD bij te benen. De Raptor WD740GD levert deze uitstekende prestaties bovendien bij een zeer acceptable geluidsniveau dat niet hoger is dan het geluidsniveau van 7200rpm desktop-harde schijven.

Vergelijking van Serial ATA-harde schijven
Raptor WD740GD en 15K SCSI benchmarkresultaten

* Secundaire harde schijven: 2 x Maxtor DiamondMax 10 200GB SATA - Onbekend

Maxtor DiamondMax 10 200GB SATADe beperkte opslagcapaciteit van de Raptor WD740GD wordt aangevuld door twee Maxtor DiamondMax 10-harde schijven, die samen 400GB kunnen herbergen. De DiamondMax 10 is de snelste 7200rpm harde schijf van dit moment. In sommige toepassingen presteert deze disk zelfs beter dan de Raptor WD740GD. De twee schijven kunnen ingedeeld worden als data- en backupschijf of kunnen geconfigureerd worden in een RAID 1-array. RAID 0 is vanwege het hogere risico van gegevensverlies geen aanbevelingswaardige optie voor een workstation.

RAID 0 in ongerede: waanzin of werkelijkheid?

* Dvd-brander: NEC ND-3500 (zwart) - Onbekend

NEC ND-3500 (zwart)De populaire NEC ND-3500 is onlangs vervangen door de licht gewijzigde ND-3520 die nu het branden van dual layer DVD-R-schijfjes op viervoudige snelheid en het bereiden van DVD-RW's op zesvoudige snelheid ondersteunt. Het nieuwe model wordt aangeboden voor een prijs die niet afwijkt van de ND-3500. Onze keuze valt op de zwarte variant, die perfect aansluit bij het design van de behuizing waarin de workstationconfiguratie getooid zal worden.

NEC-ND3520 review
Vergelijkingstest van 16X dual layer dvd-branders
NEC ND-3520-ervaringentopic

* Dvd-speler: LiteOn LTD-166S (zwart) - Onbekend

LiteOn LTD-166S (zwart)In een test van dvd-spelers door c't magazine kwam de LiteOn LTD-166S 16/48-speed drive naar voren als een zeer goed presterend loopwerk met een uitstekende foutcorrectie en een middelmatige geluidsproductie. De cd-audio grabsnelheid van de LiteOn werd door geen enkele andere drive overtroffen en de dvd-leessnelheid behoorde tot het hoogste niveau. Vanwege zijn goede prestaties en lage prijs wordt ook het workstation voorzien van een LiteOn 16/48 DVD-drive. Een stil alternatief voor de LiteOn LTD-166S is de Sony DDU-1621.

Vergelijkingstest van DVD-ROM drives

* Diskettedrive: Samsung 3,5 inch floppy drive (zwart) - Onbekend

Samsung 3,5 inch floppy drive (zwart)De diskettedrive doet ons in weemoed denken aan voorbij dagen waarin de nieuwste games - King's Quest VI, Strike Commander en meer van dergelijke klassiekers - over 20 diskette's ge-zipped of ge-ARJ'eet moesten worden. We geven daarom met groot genoegen zes euro uit aan een diskettedrive. Ook als sentiment niet meespeelt is de aanschaf van een diskettedrive veelal een praktische noodzaak. Microsoft biedt namelijk nog steeds geen mogelijkheid om drivers voor onbekende I/O-controllers tijdens de installatie van Windows van andere media dan diskettes toe te voegen.

* Draagbare opslag: Geheugenstick 256MB USB 2.0 - Onbekend

Geheugenstick 256MB USB 2.0Als alternatief voor de trage en krappe diskette wordt het workstation uitgerust met een USB-stick. Deze draagbare geheugensticks zijn erg handig voor het snel uitwisselen van drivers en documenten. Op moderne moederborden kunnen ze tevens gebruikt worden om naar DOS of een ander licht besturingssysteem te booten. Dit is erg nuttig voor het uitvoeren van een BIOS of firmware update. De sticks met een geheugen van 256MB hebben momenteel de beste prijs/capaciteit-verhouding.

* Behuizing: Cooler Master CM Stacker STC-T0 - Onbekend

Cooler Master CM Stacker STC-T0Om ruimte te kunnen bieden aan zowel de bovengenoemde componenten als eventuele toekomstige uitbreidingen wordt het workstation ingelijst in een Cooler Master CM Stacker STC-T01. Deze behuizing van Cooler Master heeft maar liefst elf 5,25 inch drive bays en ondersteunt zowel Extended ATX- als BTX-moederborden. Bovendien is het mogelijk om twee voedingen in de kast te plaatsen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Cooler Master Stacker met groot enthousiasme door de tweakers community is ontvangen. Het design van de kast straalt degelijkheid uit, zonder overbodige franje en niet ter zake doende frutsels die behuizingen van Taiwanese afkomst vaak zo'n goedkope uitstraling geven. In het front panel van de kast zijn zes USB-aansluitingen aangebracht. Mocht er behoefte zijn aan extra koeling dan is het prettig om te weten dat de behuizing volgestopt kan worden met acht fans en een 30cm cross flaw fan, die het moederbord van extra koeling kan voorzien.

Cooler Master Stacker review door System Cooling
Cooler Master Stacker review door Viperlair.com
Cooler Master Stacker ervaringentopic

* Voeding: Tagan TG480-U01 480W - Onbekend

Tagan TG480-U01 480WDe Asus NCCH-DL vraagt net als veel andere workstationborden om een speciale voeding met een EPS12V-aansluiting. Tagan heeft met de TG480-U01 een prettig geprijsde universele ATX12V- en EPS12V-voeding op de markt gebracht waarmee reeds vele tweakers positieve ervaringen hebben opgedaan. De TG480-U01 heeft een vermogen van 480 Watt en is voorzien van twee stille ventilators. Het toerental van deze fans is variabel naar gelang de belasting van de voeding. Aansluitingsmogelijkheden zijn er in ruime mate: de voeding heeft 10 Molex-stekkers, twee floppy drive connectors en twee Serial ATA-stroomconnectors.

Tagan TG480-U01 review

* Monitoren: ViewSonic VP201b - Onbekend
Viewsonic VX715 - Onbekend

ViewSonic VP201bEvenals in de vorige editie zal het workstation voorzien worden van een LCD-formatie bestaande uit een 20,1 inch en een 17 inch monitor. Beeldschermresolutie is bepalend voor het comfort en de productiviteit van de workstationgebruiker. Met de huidige prijzen biedt de combinatie van een 20,1 inch en een 17 inch monitor de grootste hoeveelheid pixels, namelijk ruim 3,2 megapixels. Dit aantal is hoger dan de resolutie van een 23 inch breedbeeldmonitor, die 2,3 miljoen pixels telt.

In de 20 inch-klasse is de Viewsonic VP201b een aantrekkelijk geprijsde monitor die lovende kritieken kreeg in een review van GamePC. De VP201b is afkomstig uit de professionele lijn van Viewsonic en beschikt over een snel 16ms panel. Het rank gestyleerde scherm kan in portretmodus gekanteld worden en past in de zwarte variant perfect bij de overige onderdelen van het systeem. Ook de zoektocht naar een geschikte 17-incher eindigt bij de fabrikant Viewsonic. In een recente vergelijking van 17 inch LCD-monitoren door Toms' Hardware Guide werd de Viewsonic VX715 uitgeroepen tot het beeldscherm met de beste kleurweergave. De prijs van de VX715 verschilt nauwelijks ten opzichte van andere 17 inch monitoren met een DVI-aansluiting. Voor de personen die toch liever een 23 monitor gebruiken in plaats van twee monitoren van ongelijke grootte, is de Dell 2405FPW een interessant alternatief. Dit nieuwe 23 inch LCD-beeldscherm heeft een prijs van ongeveer 1250 euro.

Het gebruik van kleurkalibratieapparatuur zoals de ColorVision Spyder (verkrijgbaar vanaf 150 euro) is aan te raden wanneer de monitoren voor kleurkritische toepassingen worden ingezet.

Ervaringentopic 20 inch LCD-schermen en groter
Acht 17 inch LCD-monitoren bekeken en vergeleken
Viewsonic VP201b review

* Luidsprekers: Logitech Z-2300 - Onbekend

Logitech Z-2300Het nut van multi-channel speakersets bij een workstation is discutabel aangezien er in kantooromgevingen vaak geen plaats voor is, en er in geluidsstudio's superieure HiFi of PA-speakers gebruikt worden. Een 2.1 speakerset past zich beter voor kantoorwerk. Logitech heeft met de Z-2300 een stijlvol gevormde set op de markt gebracht waarmee volgens de reviews hele mooie golfvormen geproduceerd kunnen worden.

Logitech Z-2300 review

* Toetsenbord: Microsoft Wireless Optical Desktop Pro - Onbekend

Microsoft Wireless Optical Desktop ProEen aangenaam en ergonomisch toetsenbord is van groot belang voor power users die dagelijks acht uur of meer achter hun workstation spenderen. RSI-klachten vinden hun oorsprong veelal in een slecht toetsenbord, een slechte muis of een slechte zithouding. Omdat veel power users de kunst van het tienvingerig typen beheersen, gaat de voorkeur uit naar een exemplaar met een ergonomische gespleten layout.

De Wireless Optical Desktop Pro is een scherp geprijsde toestenbord/muis-combinatie van Microsoft, die een ergonomische toetsenbordindeling combineert met strak design en draadloze technologie. De gespleten layout en de platte ligging zorgen voor minder vermoeiiing van de polsen en een natuurlijker werkhouding. Ook voor de niet-blindtypers biedt dit ergonomische voordelen. Een groot arsenaal multimediaknoppen zorgt ervoor dat de gebruiker zijn favoriete applicties met één druk op de knop kan lanceren. Verder oogsten de forse en snel bereikbare ctrl-, alt-, windows- en spatieknoppen veel waardering bij gebruikers. Vanzelfsprekend is de keuze van het optimale toetsenbord een sterk persoonlijke aangelegenheid. We adviseren dan ook om het toetsenbord in de winkel uit te proberen. Het Microsoft Digital Media Pro Keyboard zijn aanraders voor gebruikers die de voorkeur geven aan een toetsenbord met een conventionele layout.

* Muis: Logitech MX 510 Optical Mouse - Onbekend

Logitech MX 510 Optical MouseDe Microsoft Optical Desktop Pro wordt geleverd inclusief een Wireless Intellimouse Explorer 2.0. Helaas is deze muis van een zeer matige kwaliteit. Daarom wordt er een Logitech MX 510 aan het systeem toegevoegd. De MX 510 is gebaseerd op het beproefde concept van de MX 500 en zijn draadloze broertjes, de MX 700 en MX 900. De muis kreeg een verbeterde precisie en heeft nu een blauw in plaats van grijs ruggetje. De uitstekende ergonomie bleef onveranderd en de prijs ging zelfs iets omlaag. Power users zullen waardering hebben voor het grote aantal extra knoppen, waarmee functies zoals back, forward, dubbelklikken en 'alt-tab' uitgevoerd kunnen worden.

Wie liever een draadloze muis heeft en geen bezwaar heeft tegen een hoger gewicht, kan de nieuwe Logitech MX 1000 ervaringentopic
Logitech MX 510 ervaringentopic

Actuele totaalprijs: € 79,90

ProductPrijs
Processors2 x Intel Xeon 3,0GHz (S604, 1MB, 800MHz FSB)€ 512,-
MoederbordAsus NCCH-DL€ 250,-
CPU-koeling2 x Intel boxed Xeon-koeler
Geheugen2 x 1GB PC3200 DDR SDRAM (Kingston ValueRAM)€ 324,02
VideokaartXFX GeForce 6600 GT 128MB dual DVI€ 202,-
GeluidskaartTerratec Aureon 7.1 Universe€ 145,53
Serial ATA RAID-controllerOnboard Intel 6300ESB & Promise PDC20319
NetwerkcontrollerOnboard Intel Pro/1000 CT
Primaire harde schijfWestern Digital Raptor WD740GD 73GB€ 166,90
Secundaire harde schijven2 x Maxtor DiamondMax 10 200GB SATA€ 193,98
Dvd-branderNEC ND-3500 (zwart)€ 53,50
Dvd-spelerLiteOn LTD-166S (zwart)€ 20,99
DiskettedriveSamsung 3,5 inch floppy drive (zwart)€ 5,85
Draagbare opslagGeheugenstick 256MB USB 2.0€ 22,25
BehuizingCooler Master CM Stacker STC-T0€ 130,-
VoedingTagan TG480-U01 480W€ 80,99
MonitorenViewSonic VP201b
ViewSonic VX715
€ 832,93
€ 301,60
LuidsprekersLogitech Z-2300€ 119,47
ToetsenbordMicrosoft Wireless Optical Desktop Pro€ 66,75
MuisLogitech MX 510 Optical Mouse€ 33,50
Totaalprijs bij opstellen BBG€ 3.462,26

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kunnen opgezocht worden door de bovenstaande configuratie via deze link in je pricewatch winkelmand te plaatsen. De bestaande inhoud van je winkelmand wordt hierbij overschreven.

Reacties (79)

Wijzig sortering
Voor een stille multimediakast zou ik toch echt gaan naar de inovatieve kast van Arctic Cooling, de Silentium 2. Een fraai uiterlijk en die 10 euro extra meer dan waard. (ik praat uit ervaring, ik heb de Sonata voor deze kast ingeruild...)
Op SilentPCReview.com wordt de Silentium T2 nochtans niet als beste case beoordeeld. Algemeen wordt de Antec SLK3000B daar nu als topper beschouwd, onder andere omdat je daar zelf een stille voeding kan in zetten. De SLK300B is in ider geval ook beter dan de Sonata op vlak van stilte.
Bij het NCCH-DL moederbord van het workstation werd geschreven:

" In tegenstelling tot andere moderne workstationborden heeft de onboard geluidschip helaas geen digitale uitgang."

Dit is onjuist, tegenwoordig wordt er een extra bracket bij het moederbord geleverd met 2 digitale uitgangen.
Volgens mij klopt er iets niet, bij de Creative T7700. Daar staat namelijk een link naar een test van Guru3D, en in het artikel staat dat het een test van Tom was?
Wat ik dus niet snap is dat er geen rekening wordt gehouden met Windows MCE, kost je ook 150 euro incl. afstandsbediening. Zou dit alsnog aangepast kunnen worden, in de prijs opgenomen kunnen worden. Want dan kan je nog wel zo'n mooi multimedia systeem in elkaar zitten, zonder daarvoor geschikte software heb je er als het ware nog niets aan.
Zoals je misschien al gezien hebt, nemen we de software nooit mee in de BBG. Dit omdat, vooral op T.net, heel veel mensen een andere OS nemen dan Windows. Ook voor Linux bestaan namelijk ook hele aardige multimediaoplossingen die vergelijkbaar zijn met MCE.
0Anoniem: 122071
@Red8 maart 2005 02:44
Beetje raar hoor maar waarom zou je een dual xeon aanschaffen om er vervolgens win wce op te draaien??? (workstation)
+2Anoniem: 103538
7 maart 2005 21:06
Bij het high-end gamesysteem staat aangegeven dat de MX1000 last zou hebben van lagtimes bij games... is dit ook uitgetest? Ik heb deze muis namelijk ook en ik kan er prima CS: Source en dergelijken mee spelen zonder dat ik last heb van lag...
Dat vond ik ook iets vreemds.
wat ik erover gelezen heb, ik heb hem nog niet overigens, is niet prestatie een bezwaar, maar enkelt het gewicht.

Je moet een zware muis niet erg vinden.

Voor rest een pima bbg! (de high end dan..)
Een dergelijk systeem is ongeveer mijn keuze.
sinds de mx700/900 van logitech is er al uit verschillende reviews gebleken dat er geen sprake meer is van "lag" door de draadloze verbinding, laat staan dat de mx1000 hier last van zou hebben.

Ik ben het er dan ook totaal niet mee eens om de razorback te nemen in de bbg. De mx1000 heeft namelijk geen enkel nadeel meer:
-niet zwaar door li-ion batterij (itt de "oude mx700/900)
-aan en uit knopje zodat er geen batterij wordt verspild in idle toestand (itt mx700/900)
-DRAADLOOS!
-Uberprecisie door lasertechniek.
-Slechts enkele euros duurder dan de razor

Wat zou de razorback dan te bieden hebben?
Voor de diehard gamers is een muis met een draadje nog steeds heilig.

Kijk maar eens rond op LAN's, vooral in het hoekje waar de topclans zitten (vaak te herkennen aan groot aantal sponsors). Je zult zien, dat NIEMAND een draadloze muis heeft daar.

If it aint broken, dont fix it. Het draadje zit niet in de weg, dus waarom dan weghalen. Je zit weer met gedoe met batterijen, op LAN's krijg je problemen met ontvangers die signalen van meerdere muizen ontvangen (je zit dicht op mekaar). Kortom voor de Diehard gamer is een draadloze muis nog geen optie.

Ik vind echter wel dat de meesten hier gelijk hebben dat de keuze voor de razor vreemd is, Razor staat namelijk voor zover ik weet nog steeds slecht bekend qua kwaliteit van de spullen die ze leveren. De enigste ECHT goede muis die ze ooit gemaakt hebben was de boomslang, en ook bij deze muis kwamen er veel terug naar de fabriek, vanwege kapotte onderdelen.

Ik zou persoonlijk kiezen voor de MX510, of als dit geen hoax was de MX518.
Als ik moet kiezen tussen een lichte muis met een staart of een zware draadloze muis dan gaat mijn voorkeur nog steeds naar de eerste. Draadloos zorgt mijn inziens alleen maar voor extra last, ook bij de MX1000. Verder vind ik de ergonomie van de MX1000 geen verbetering ten opzichte van de MX10, maar dat is uiteraard erg persoonlijk.
+2Anoniem: 53573
8 maart 2005 09:15
Zijn er ook bedrijven die naar aanleiding van deze artikelen de systemen compleet aanbieden?

Volgens mij is daar wel wat aan te verdienen, Tweakers die een extra advertentie heeft en het bedrijf kan potentiele kopers lekker maken met dit verhaal.

En mensen die geen zin hebben om alles los bij verschillende leveranciers te bestellen en dus wat minder op de kosten letten hebben zo ook een mooie extra service...
Of in ieder geval de onderdelen in de aanbieding doen :) Komen ze mooi uit in de Pricewatch...
Ik weet dat Sallandautomatisering heeft in ieder geval op de site staan dat ze ze verkopen. Ik weet niet of de onderdelen precies gelijk zijn (ivm leveranciers etc), maar vergelijkbaar toch wel.

Wel even opletten: ze worden niet altijd direct geupdate naar de nieuwe best-buy editie.
0Anoniem: 103538
@Thekk10 maart 2005 13:03
Edit: Foutje, op de verkeerde persoon gereageerd.
Tis natuurlijk gemakkelijk commentaar leveren, maar bij het professionele systeem is naar mijn idee wel erg zuinig gedaan met de grafische kaart, en een beetje vreemde monitor combinatie.

Zoals de schrijver al aangeeft zijn de serieuze 3D gebruikers beter af met een andere videokaart. Als je dan zo'n stevig systeem neerzet, ga dan ook gewoon voor een bijbehorende kaart als de Quadro FX 1400 of de 3400 (ja, dat kan een forse hap uit je budget zijn).

Daarnaast de monitor keuze: een 20 en een 17 inch? Ik kan me niet voorstellen dat dat lekker werkt (maar ik laat me graag corrigeren hoor, reacties welkom :) ).

We hebben aardig wat dual-head systemen staan, en ik vind dat kleine randje tussen 2x21" TFT's al vervelend... ;)
Het workstation is niet specifiek geconfigureerd voor 3D toepassingen maar moet allerlei soorten workstationtoepassingen op een acceptabele snelheid kunnen draaien. Voor beeld-, video- en audio-bewerking en software ontwikkeling heeft een professionele videokaart geen enkel nut. Als er de keuze gemaakt moet worden tussen een configuratie met een dure videokaart en twee 17" inch monitoren of een configuratie met een behoorlijk snelle gamekaart en 20" + 17" monitoren dan lijkt het me duidelijk dat de laatste optie voor het merendeel van de workstationgebruikers het meest nuttig is.

Ik ben trouwens wel benieuwd met welke creatieve configuratie jij een Quadro FX3400 (prijs 1400 euro) wilt financieren binnen een budget van 3400 euro.

Als je je staart aan de randen tussen de monitoren in een multi-monitor opstelling kun je wellicht beter maar één monitor gebruiken. Er zijn genoeg mensen die er geen problemen mee hebben. Beeldschermen met een afwijkende resolutie hoeven ook helemaal geen probleem te zijn. Ik werk zelf al twee jaar met een triple monitor opstelling van 1x 20,1" en 2x 17". Dit werkt uitstekend als je met meerdere applicaties tegelijkertijd bezig bent.
0Anoniem: 42145
@Femme22 maart 2005 09:53
Idd, werk zelf professioneel (software development) met zowel een tripple opstelling als een dual. De Dual is een 17" en een 15", en de tripple is een 17" links, 19" midden en een 15" rechts.

Het maakt eigenlijk weinig uit dat de schermen niet van gelijke groote zijn. In mijn geval staat mijn source code op het middelste scherm, alle tool venstertjes op het rechter en in het geval van de tripple de applicatie die ik aan het developpen ben op de linker. Elk scherm heeft dus een behoorlijk 'eigen' functie, waardoor het allerminst nodig is dat de maten overeenkomen.
Ik vind het interresant om te zien hoe INTEL alleen nog met de XEON een "waardige" processor in handen heeft.

Ook leuk dat er veel gelet word op de stilte van het systeem.
+1Anoniem: 59362
@Starck7 maart 2005 19:13
alleen xeon?
En de pentium-m dan..
Wederom grote klasse, deze BBG!

Een klein dingetje: de 3500 en de 3520 worden door elkaar gebruikt. Waarschijnlijk typefoutjes, hoewel in de Workstation wordt gekozen voor de (duurdere!) 3500 met als tekst: De populaire NEC ND-3500 is onlangs vervangen door de licht gewijzigde ND-3520 . Snap ik dus niet waarom hier niet ook voor de 3520 is gekozen...
De speakerset van Logitech voor 31,54 (multmediasysteem) is een fout denk; die kost rond de 65 euro, zelfs op de site van het bedrijf wat deze aanbiedt is de prijs anders.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee