Door Redactie Tweakers

Tweakers.net Best Buy Guide: editie maart 2005

Workstation

De workstationconfiguratie is afgestemd op professionele power users die hun systeem gebruiken als het belangrijkste gereedschap voor de dagelijkse werkzaamheden. Voorbeelden van toepassingen zijn beeldbewerking, DTP, webdesign, 3d-modellering, CAD, audio- en videobewerking en software ontwikkeling. Het workstation bestaat uit een allround configuratie die met alle bovengenoemde toepassingen overweg kan en zicht kenmerkt door hoge performance en ruime prestatiereserves, hoge stabiliteit, hoge beeldresolutie en een brede inzetbaarheid.

* Processors: 2 x Intel Xeon 3,0GHz (S604, 1MB, 800MHz FSB) - Onbekend

Intel Xeon 3,0GHz (S604, 1MB, 800MHz FSB)Aan de opmerkelijke gelijkmatigheid van de prijzen van de Opteron- en Xeon-processors is in februari dankzij de lancering van de Opteron 252 en de Xeon 3,6GHz met 2MB L2 cache eindelijk een eind gekomen. De komst van de nieuwe processors zorgde ervoor dat de bestaande modellen een treedje omlaag gingen op de prijsladder. Als gevolg daarvan is het nu mogelijk om in het segment van 300 tot 350 euro, waar de prijs/prestatie-verhouding uitstekend is, een Opteron 246 of Xeon 3,2GHz op de kop te tikken. Door prijsstijgingen van andere componenten kunnen we in deze editie helaas geen processorupgrade uitvoeren. De keuze blijft daarom bij de Xeon 3,0GHz met 800MHz FSB en EM64T-ondersteuning.

Aan de afweging tussen de Opteron en de Xeon veranderen de prijsverlagingen niets. Hoewel beide processors goed presteren en uitstekend geschikt zijn voor workstations, heeft de Opteron als belangrijk nadeel het kleine en verouderde aanbod van dual processor moederborden in het lagere segment. Tyan en Iwill hebben onlangs prachtige nForce Pro-mobo's met SLI-ondersteuning en PCI-X op de markt gebracht. Deze bevinden zich echter in de prijsklasse boven 500 euro en zijn voor de workstationconfiguratie daarom te prijzig. Het nieuwe Nocona-Xeon en Opteron vergelijkingstest
Xeon workstations ervaringentopic

* Moederbord: Asus NCCH-DL - Onbekend

Asus NCCH-DLIn het aanbod van dual Xeon-moederborden heeft Asus met de NCCH-DL een toppertje. Het bord is gebaseerd op de i875P-desktopchipset en de Intel 6300ESB-southbridge, zodat er twee 66MHz PCI-X-slots, een gigabit ethernetpoort, twee geïntegreerde SATA-poorten en vier DIMM-slots voor maximaal 4GB PC3200-geheugen aan de gebruiker beschikbaar gesteld kunnen worden. Naast deze features beschikt de Asus NCCH-DL over AGP8x, FireWire en een onboard 4-poorts Promise SATA-controller. Het totale aantal SATA-poorten komt daarmee op zes. In tegenstelling tot andere moderne workstationborden heeft de onboard geluidschip helaas geen digitale uitgang. Met een prijs van 250 euro is de NCCH-DL op dit moment het goedkoopste dual Xeon-moederbord met ondersteuning voor 800MHz FSB.

Asus NCCH-DL review
Zeven dual-Xeon-moederborden in de ring

* CPU-koeling: 2 x Intel boxed Xeon-koeler

Intel boxed Xeon-koelerHet aanbod van stille koelers voor het Socket 604-formaat van de Xeon is helaas een stuk kleiner dan het assortiment van koelers dat verkrijgbaar is voor Socket 775 en Socket 754 / 940. Swifttech biedt met zijn Swifttech MCX604-V specificaties
Coolermaster E3W-NPTXC-01 review

* Geheugen: 2 x 1GB PC3200 DDR SDRAM (Kingston ValueRAM) - € 39,95 (2x)

1GB PC3200 DDR SDRAM (Kingston ValueRAM)De Asus NCCH-DL kan tevreden gesteld worden met normale unbuffered geheugenmodules zonder ECC-foutcorrectie. Het is daarom niet noodzakelijk om duurdere soorten registered modules te gebruiken zoals die door veel high-end server- en workstationborden vereist worden. We trekken twee reepjes van 1GB uit het schap zodat geheugenvretende applicaties onbelemmerd hun gang kunnen gaan. De twee vrijgebleven DIMM-slots bieden voldoende uitbreidingsmogelijkheden voor de toekomst.

* Videokaart: XFX GeForce 6600 GT 128MB dual DVI - Onbekend

XFX GeForce 6600 GT 128MB dual DVIHet workstation wordt uitgerust met twee LCD-monitoren en daar hoort uiteraard een videokaart bij die beide beeldschermen digitaal kan aansturen. Alleen dan is de scherpte en de kleurweergave optimaal. Omdat de 3d-prestaties van de videokaart voor lang niet alle workstationtoepassingen relevant zijn, moet er een afweging gemaakt worden tussen prijs en prestaties. De XFX GeForce 6600 GT 128MB met dual DVI vormt een goede middenweg. De veeleisende gebruikers van professionele 3d software zijn beter af met een (peperdure) DCC-videokaart. AnandTech heeft enkele maanden geleden een test gedaan waarin een aantal nieuwe kaarten alsmede twee consumentenkaarten van ATi en nVidia werden bekeken.

Vergelijkingstest van workstationvideokaarten

* Geluidskaart: Terratec Aureon 7.1 Universe - Onbekend

Terratec Aureon 7.1 UniverseOok bij de keuze van de geluidskaart moet er gewogen worden tussen de zware eisen van gebruikers, die hun systeem voor audiofiele doeleinden inzetten, en de minder heftige wensen van gebruikers, die enkel wat achtergrondmuziek en systeembiepjes willen weergeven. De Terratec Aureon Universe 7.1 biedt tegen een scherpe prijs een uitgebreide featureset, waaronder ondersteuning voor 24-bit 192KHz weergave en 24-bit 96KHz opname. Via de bijgeleverde breakout box kunnen allerhande analoge en digitale interfaces aangesloten worden. De ASIO-drivers van Terratec hebben een lage latency. Dit maakt de Aureon Universe 7.1 geschikt voor professionele geluidsbewerkingssoftware.

Terratec Aureon 7.1 Universe review

* Serial ATA RAID-controller: Onboard Intel 6300ESB & Promise PDC20319

Onboard Intel 6300ESB & Promise PDC20319De Intel 6300ESB I/O controller hub en de onboard Promise PDC20319 Serial ATA-controller van het Asus-moederbord stellen tezamen zes Serial ATA-poorten beschikbaar zodat er aan aansluitingsmogelijkheden voor harde schijven geen gebrek is. Op beide controllers is ondersteuning voor RAID 0 en RAID 1 aanwezig. De de Promise-controller biedt ook nog eens de mogelijkheid om RAID 0+1 te gebruiken. Het maximale prestatiepotentieel zal met deze controller helaas niet helemaal benut kunnen worden vanwege de beperkte bandbreedte van de 32-bit 33MHz PCI-bus. Het gebruik van een PCI-X RAID-adapter, bijvoorbeeld een Areca ARC-1120 of een RAIDCore BC4852, is aan te raden voor grote RAID-configuraties. Zie voor meer informatie onze Mega roundup van SATA RAID 5-adapters

* Netwerkcontroller: Onboard Intel Pro/1000 CT

Onboard Intel Pro/1000 CTGigabit ethernet is een standaardfeature op vrijwel elk nieuw moederbord en is ook op de NCCH-DL te vinden. Verantwoordelijk voor deze functionaliteit is een Intel Pro/1000 CT gigabit controller die via CSA is aangesloten op de memory controller hub. Deze slimme sluiproute voorkomt onnodige belasting van de PCI-bus.

* Primaire harde schijf: Western Digital Raptor WD740GD 73GB - Onbekend

Western Digital Raptor WD740GD 73GBDe keuze voor de primare harde schijf in het workstation is een no-brainer: de Western Digital Raptor WD740GD combineert prestaties van topniveau met een hoge betrouwbaarheid en een prijs die in dit segment zeer aantrekkelijk genoemd mag worden. Ondanks een 50 procent hoger toerental hebben de huidige generatie 15.000 toeren SCSI-schijven grootse moeite om de workstationprestaties van de Raptor WD740GD bij te benen. De Raptor WD740GD levert deze uitstekende prestaties bovendien bij een zeer acceptable geluidsniveau dat niet hoger is dan het geluidsniveau van 7200rpm desktop-harde schijven.

Vergelijking van Serial ATA-harde schijven
Raptor WD740GD en 15K SCSI benchmarkresultaten

* Secundaire harde schijven: 2 x Maxtor DiamondMax 10 200GB SATA - Onbekend

Maxtor DiamondMax 10 200GB SATADe beperkte opslagcapaciteit van de Raptor WD740GD wordt aangevuld door twee Maxtor DiamondMax 10-harde schijven, die samen 400GB kunnen herbergen. De DiamondMax 10 is de snelste 7200rpm harde schijf van dit moment. In sommige toepassingen presteert deze disk zelfs beter dan de Raptor WD740GD. De twee schijven kunnen ingedeeld worden als data- en backupschijf of kunnen geconfigureerd worden in een RAID 1-array. RAID 0 is vanwege het hogere risico van gegevensverlies geen aanbevelingswaardige optie voor een workstation.

RAID 0 in ongerede: waanzin of werkelijkheid?

* Dvd-brander: NEC ND-3500 (zwart) - Onbekend

NEC ND-3500 (zwart)De populaire NEC ND-3500 is onlangs vervangen door de licht gewijzigde ND-3520 die nu het branden van dual layer DVD-R-schijfjes op viervoudige snelheid en het bereiden van DVD-RW's op zesvoudige snelheid ondersteunt. Het nieuwe model wordt aangeboden voor een prijs die niet afwijkt van de ND-3500. Onze keuze valt op de zwarte variant, die perfect aansluit bij het design van de behuizing waarin de workstationconfiguratie getooid zal worden.

NEC-ND3520 review
Vergelijkingstest van 16X dual layer dvd-branders
NEC ND-3520-ervaringentopic

* Dvd-speler: LiteOn LTD-166S (zwart) - Onbekend

LiteOn LTD-166S (zwart)In een test van dvd-spelers door c't magazine kwam de LiteOn LTD-166S 16/48-speed drive naar voren als een zeer goed presterend loopwerk met een uitstekende foutcorrectie en een middelmatige geluidsproductie. De cd-audio grabsnelheid van de LiteOn werd door geen enkele andere drive overtroffen en de dvd-leessnelheid behoorde tot het hoogste niveau. Vanwege zijn goede prestaties en lage prijs wordt ook het workstation voorzien van een LiteOn 16/48 DVD-drive. Een stil alternatief voor de LiteOn LTD-166S is de Sony DDU-1621.

Vergelijkingstest van DVD-ROM drives

* Diskettedrive: Samsung 3,5 inch floppy drive (zwart) - Onbekend

Samsung 3,5 inch floppy drive (zwart)De diskettedrive doet ons in weemoed denken aan voorbij dagen waarin de nieuwste games - King's Quest VI, Strike Commander en meer van dergelijke klassiekers - over 20 diskette's ge-zipped of ge-ARJ'eet moesten worden. We geven daarom met groot genoegen zes euro uit aan een diskettedrive. Ook als sentiment niet meespeelt is de aanschaf van een diskettedrive veelal een praktische noodzaak. Microsoft biedt namelijk nog steeds geen mogelijkheid om drivers voor onbekende I/O-controllers tijdens de installatie van Windows van andere media dan diskettes toe te voegen.

* Draagbare opslag: Geheugenstick 256MB USB 2.0 - Onbekend

Geheugenstick 256MB USB 2.0Als alternatief voor de trage en krappe diskette wordt het workstation uitgerust met een USB-stick. Deze draagbare geheugensticks zijn erg handig voor het snel uitwisselen van drivers en documenten. Op moderne moederborden kunnen ze tevens gebruikt worden om naar DOS of een ander licht besturingssysteem te booten. Dit is erg nuttig voor het uitvoeren van een BIOS of firmware update. De sticks met een geheugen van 256MB hebben momenteel de beste prijs/capaciteit-verhouding.

* Behuizing: Cooler Master CM Stacker STC-T0 - Onbekend

Cooler Master CM Stacker STC-T0Om ruimte te kunnen bieden aan zowel de bovengenoemde componenten als eventuele toekomstige uitbreidingen wordt het workstation ingelijst in een Cooler Master CM Stacker STC-T01. Deze behuizing van Cooler Master heeft maar liefst elf 5,25 inch drive bays en ondersteunt zowel Extended ATX- als BTX-moederborden. Bovendien is het mogelijk om twee voedingen in de kast te plaatsen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Cooler Master Stacker met groot enthousiasme door de tweakers community is ontvangen. Het design van de kast straalt degelijkheid uit, zonder overbodige franje en niet ter zake doende frutsels die behuizingen van Taiwanese afkomst vaak zo'n goedkope uitstraling geven. In het front panel van de kast zijn zes USB-aansluitingen aangebracht. Mocht er behoefte zijn aan extra koeling dan is het prettig om te weten dat de behuizing volgestopt kan worden met acht fans en een 30cm cross flaw fan, die het moederbord van extra koeling kan voorzien.

Cooler Master Stacker review door System Cooling
Cooler Master Stacker review door Viperlair.com
Cooler Master Stacker ervaringentopic

* Voeding: Tagan TG480-U01 480W - Onbekend

Tagan TG480-U01 480WDe Asus NCCH-DL vraagt net als veel andere workstationborden om een speciale voeding met een EPS12V-aansluiting. Tagan heeft met de TG480-U01 een prettig geprijsde universele ATX12V- en EPS12V-voeding op de markt gebracht waarmee reeds vele tweakers positieve ervaringen hebben opgedaan. De TG480-U01 heeft een vermogen van 480 Watt en is voorzien van twee stille ventilators. Het toerental van deze fans is variabel naar gelang de belasting van de voeding. Aansluitingsmogelijkheden zijn er in ruime mate: de voeding heeft 10 Molex-stekkers, twee floppy drive connectors en twee Serial ATA-stroomconnectors.

Tagan TG480-U01 review

* Monitoren: ViewSonic VP201b - Onbekend
Viewsonic VX715 - Onbekend

ViewSonic VP201bEvenals in de vorige editie zal het workstation voorzien worden van een LCD-formatie bestaande uit een 20,1 inch en een 17 inch monitor. Beeldschermresolutie is bepalend voor het comfort en de productiviteit van de workstationgebruiker. Met de huidige prijzen biedt de combinatie van een 20,1 inch en een 17 inch monitor de grootste hoeveelheid pixels, namelijk ruim 3,2 megapixels. Dit aantal is hoger dan de resolutie van een 23 inch breedbeeldmonitor, die 2,3 miljoen pixels telt.

In de 20 inch-klasse is de Viewsonic VP201b een aantrekkelijk geprijsde monitor die lovende kritieken kreeg in een review van GamePC. De VP201b is afkomstig uit de professionele lijn van Viewsonic en beschikt over een snel 16ms panel. Het rank gestyleerde scherm kan in portretmodus gekanteld worden en past in de zwarte variant perfect bij de overige onderdelen van het systeem. Ook de zoektocht naar een geschikte 17-incher eindigt bij de fabrikant Viewsonic. In een recente vergelijking van 17 inch LCD-monitoren door Toms' Hardware Guide werd de Viewsonic VX715 uitgeroepen tot het beeldscherm met de beste kleurweergave. De prijs van de VX715 verschilt nauwelijks ten opzichte van andere 17 inch monitoren met een DVI-aansluiting. Voor de personen die toch liever een 23 monitor gebruiken in plaats van twee monitoren van ongelijke grootte, is de Dell 2405FPW een interessant alternatief. Dit nieuwe 23 inch LCD-beeldscherm heeft een prijs van ongeveer 1250 euro.

Het gebruik van kleurkalibratieapparatuur zoals de ColorVision Spyder (verkrijgbaar vanaf 150 euro) is aan te raden wanneer de monitoren voor kleurkritische toepassingen worden ingezet.

Ervaringentopic 20 inch LCD-schermen en groter
Acht 17 inch LCD-monitoren bekeken en vergeleken
Viewsonic VP201b review

* Luidsprekers: Logitech Z-2300 - Onbekend

Logitech Z-2300Het nut van multi-channel speakersets bij een workstation is discutabel aangezien er in kantooromgevingen vaak geen plaats voor is, en er in geluidsstudio's superieure HiFi of PA-speakers gebruikt worden. Een 2.1 speakerset past zich beter voor kantoorwerk. Logitech heeft met de Z-2300 een stijlvol gevormde set op de markt gebracht waarmee volgens de reviews hele mooie golfvormen geproduceerd kunnen worden.

Logitech Z-2300 review

* Toetsenbord: Microsoft Wireless Optical Desktop Pro - Onbekend

Microsoft Wireless Optical Desktop ProEen aangenaam en ergonomisch toetsenbord is van groot belang voor power users die dagelijks acht uur of meer achter hun workstation spenderen. RSI-klachten vinden hun oorsprong veelal in een slecht toetsenbord, een slechte muis of een slechte zithouding. Omdat veel power users de kunst van het tienvingerig typen beheersen, gaat de voorkeur uit naar een exemplaar met een ergonomische gespleten layout.

De Wireless Optical Desktop Pro is een scherp geprijsde toestenbord/muis-combinatie van Microsoft, die een ergonomische toetsenbordindeling combineert met strak design en draadloze technologie. De gespleten layout en de platte ligging zorgen voor minder vermoeiiing van de polsen en een natuurlijker werkhouding. Ook voor de niet-blindtypers biedt dit ergonomische voordelen. Een groot arsenaal multimediaknoppen zorgt ervoor dat de gebruiker zijn favoriete applicties met één druk op de knop kan lanceren. Verder oogsten de forse en snel bereikbare ctrl-, alt-, windows- en spatieknoppen veel waardering bij gebruikers. Vanzelfsprekend is de keuze van het optimale toetsenbord een sterk persoonlijke aangelegenheid. We adviseren dan ook om het toetsenbord in de winkel uit te proberen. Het Microsoft Digital Media Pro Keyboard zijn aanraders voor gebruikers die de voorkeur geven aan een toetsenbord met een conventionele layout.

* Muis: Logitech MX 510 Optical Mouse - Onbekend

Logitech MX 510 Optical MouseDe Microsoft Optical Desktop Pro wordt geleverd inclusief een Wireless Intellimouse Explorer 2.0. Helaas is deze muis van een zeer matige kwaliteit. Daarom wordt er een Logitech MX 510 aan het systeem toegevoegd. De MX 510 is gebaseerd op het beproefde concept van de MX 500 en zijn draadloze broertjes, de MX 700 en MX 900. De muis kreeg een verbeterde precisie en heeft nu een blauw in plaats van grijs ruggetje. De uitstekende ergonomie bleef onveranderd en de prijs ging zelfs iets omlaag. Power users zullen waardering hebben voor het grote aantal extra knoppen, waarmee functies zoals back, forward, dubbelklikken en 'alt-tab' uitgevoerd kunnen worden.

Wie liever een draadloze muis heeft en geen bezwaar heeft tegen een hoger gewicht, kan de nieuwe Logitech MX 1000 ervaringentopic
Logitech MX 510 ervaringentopic

Actuele totaalprijs: € 79,90

ProductPrijs
Processors2 x Intel Xeon 3,0GHz (S604, 1MB, 800MHz FSB)€ 512,-
MoederbordAsus NCCH-DL€ 250,-
CPU-koeling2 x Intel boxed Xeon-koeler
Geheugen2 x 1GB PC3200 DDR SDRAM (Kingston ValueRAM)€ 324,02
VideokaartXFX GeForce 6600 GT 128MB dual DVI€ 202,-
GeluidskaartTerratec Aureon 7.1 Universe€ 145,53
Serial ATA RAID-controllerOnboard Intel 6300ESB & Promise PDC20319
NetwerkcontrollerOnboard Intel Pro/1000 CT
Primaire harde schijfWestern Digital Raptor WD740GD 73GB€ 166,90
Secundaire harde schijven2 x Maxtor DiamondMax 10 200GB SATA€ 193,98
Dvd-branderNEC ND-3500 (zwart)€ 53,50
Dvd-spelerLiteOn LTD-166S (zwart)€ 20,99
DiskettedriveSamsung 3,5 inch floppy drive (zwart)€ 5,85
Draagbare opslagGeheugenstick 256MB USB 2.0€ 22,25
BehuizingCooler Master CM Stacker STC-T0€ 130,-
VoedingTagan TG480-U01 480W€ 80,99
MonitorenViewSonic VP201b
ViewSonic VX715
€ 832,93
€ 301,60
LuidsprekersLogitech Z-2300€ 119,47
ToetsenbordMicrosoft Wireless Optical Desktop Pro€ 66,75
MuisLogitech MX 510 Optical Mouse€ 33,50
Totaalprijs bij opstellen BBG€ 3.462,26

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kunnen opgezocht worden door de bovenstaande configuratie via deze link in je pricewatch winkelmand te plaatsen. De bestaande inhoud van je winkelmand wordt hierbij overschreven.

Reacties (79)

Wijzig sortering
Voor een stille multimediakast zou ik toch echt gaan naar de inovatieve kast van Arctic Cooling, de Silentium 2. Een fraai uiterlijk en die 10 euro extra meer dan waard. (ik praat uit ervaring, ik heb de Sonata voor deze kast ingeruild...)
Op SilentPCReview.com wordt de Silentium T2 nochtans niet als beste case beoordeeld. Algemeen wordt de Antec SLK3000B daar nu als topper beschouwd, onder andere omdat je daar zelf een stille voeding kan in zetten. De SLK300B is in ider geval ook beter dan de Sonata op vlak van stilte.
Bij het NCCH-DL moederbord van het workstation werd geschreven:

" In tegenstelling tot andere moderne workstationborden heeft de onboard geluidschip helaas geen digitale uitgang."

Dit is onjuist, tegenwoordig wordt er een extra bracket bij het moederbord geleverd met 2 digitale uitgangen.
Volgens mij klopt er iets niet, bij de Creative T7700. Daar staat namelijk een link naar een test van Guru3D, en in het artikel staat dat het een test van Tom was?
Wat ik dus niet snap is dat er geen rekening wordt gehouden met Windows MCE, kost je ook 150 euro incl. afstandsbediening. Zou dit alsnog aangepast kunnen worden, in de prijs opgenomen kunnen worden. Want dan kan je nog wel zo'n mooi multimedia systeem in elkaar zitten, zonder daarvoor geschikte software heb je er als het ware nog niets aan.
Zoals je misschien al gezien hebt, nemen we de software nooit mee in de BBG. Dit omdat, vooral op T.net, heel veel mensen een andere OS nemen dan Windows. Ook voor Linux bestaan namelijk ook hele aardige multimediaoplossingen die vergelijkbaar zijn met MCE.
0Anoniem: 122071
@Red8 maart 2005 02:44
Beetje raar hoor maar waarom zou je een dual xeon aanschaffen om er vervolgens win wce op te draaien??? (workstation)
+2Anoniem: 103538
7 maart 2005 21:06
Bij het high-end gamesysteem staat aangegeven dat de MX1000 last zou hebben van lagtimes bij games... is dit ook uitgetest? Ik heb deze muis namelijk ook en ik kan er prima CS: Source en dergelijken mee spelen zonder dat ik last heb van lag...
Dat vond ik ook iets vreemds.
wat ik erover gelezen heb, ik heb hem nog niet overigens, is niet prestatie een bezwaar, maar enkelt het gewicht.

Je moet een zware muis niet erg vinden.

Voor rest een pima bbg! (de high end dan..)
Een dergelijk systeem is ongeveer mijn keuze.
sinds de mx700/900 van logitech is er al uit verschillende reviews gebleken dat er geen sprake meer is van "lag" door de draadloze verbinding, laat staan dat de mx1000 hier last van zou hebben.

Ik ben het er dan ook totaal niet mee eens om de razorback te nemen in de bbg. De mx1000 heeft namelijk geen enkel nadeel meer:
-niet zwaar door li-ion batterij (itt de "oude mx700/900)
-aan en uit knopje zodat er geen batterij wordt verspild in idle toestand (itt mx700/900)
-DRAADLOOS!
-Uberprecisie door lasertechniek.
-Slechts enkele euros duurder dan de razor

Wat zou de razorback dan te bieden hebben?
Voor de diehard gamers is een muis met een draadje nog steeds heilig.

Kijk maar eens rond op LAN's, vooral in het hoekje waar de topclans zitten (vaak te herkennen aan groot aantal sponsors). Je zult zien, dat NIEMAND een draadloze muis heeft daar.

If it aint broken, dont fix it. Het draadje zit niet in de weg, dus waarom dan weghalen. Je zit weer met gedoe met batterijen, op LAN's krijg je problemen met ontvangers die signalen van meerdere muizen ontvangen (je zit dicht op mekaar). Kortom voor de Diehard gamer is een draadloze muis nog geen optie.

Ik vind echter wel dat de meesten hier gelijk hebben dat de keuze voor de razor vreemd is, Razor staat namelijk voor zover ik weet nog steeds slecht bekend qua kwaliteit van de spullen die ze leveren. De enigste ECHT goede muis die ze ooit gemaakt hebben was de boomslang, en ook bij deze muis kwamen er veel terug naar de fabriek, vanwege kapotte onderdelen.

Ik zou persoonlijk kiezen voor de MX510, of als dit geen hoax was de MX518.
Als ik moet kiezen tussen een lichte muis met een staart of een zware draadloze muis dan gaat mijn voorkeur nog steeds naar de eerste. Draadloos zorgt mijn inziens alleen maar voor extra last, ook bij de MX1000. Verder vind ik de ergonomie van de MX1000 geen verbetering ten opzichte van de MX10, maar dat is uiteraard erg persoonlijk.
+2Anoniem: 53573
8 maart 2005 09:15
Zijn er ook bedrijven die naar aanleiding van deze artikelen de systemen compleet aanbieden?

Volgens mij is daar wel wat aan te verdienen, Tweakers die een extra advertentie heeft en het bedrijf kan potentiele kopers lekker maken met dit verhaal.

En mensen die geen zin hebben om alles los bij verschillende leveranciers te bestellen en dus wat minder op de kosten letten hebben zo ook een mooie extra service...
Of in ieder geval de onderdelen in de aanbieding doen :) Komen ze mooi uit in de Pricewatch...
Ik weet dat Sallandautomatisering heeft in ieder geval op de site staan dat ze ze verkopen. Ik weet niet of de onderdelen precies gelijk zijn (ivm leveranciers etc), maar vergelijkbaar toch wel.

Wel even opletten: ze worden niet altijd direct geupdate naar de nieuwe best-buy editie.
0Anoniem: 103538
@Thekk10 maart 2005 13:03
Edit: Foutje, op de verkeerde persoon gereageerd.
Tis natuurlijk gemakkelijk commentaar leveren, maar bij het professionele systeem is naar mijn idee wel erg zuinig gedaan met de grafische kaart, en een beetje vreemde monitor combinatie.

Zoals de schrijver al aangeeft zijn de serieuze 3D gebruikers beter af met een andere videokaart. Als je dan zo'n stevig systeem neerzet, ga dan ook gewoon voor een bijbehorende kaart als de Quadro FX 1400 of de 3400 (ja, dat kan een forse hap uit je budget zijn).

Daarnaast de monitor keuze: een 20 en een 17 inch? Ik kan me niet voorstellen dat dat lekker werkt (maar ik laat me graag corrigeren hoor, reacties welkom :) ).

We hebben aardig wat dual-head systemen staan, en ik vind dat kleine randje tussen 2x21" TFT's al vervelend... ;)
Het workstation is niet specifiek geconfigureerd voor 3D toepassingen maar moet allerlei soorten workstationtoepassingen op een acceptabele snelheid kunnen draaien. Voor beeld-, video- en audio-bewerking en software ontwikkeling heeft een professionele videokaart geen enkel nut. Als er de keuze gemaakt moet worden tussen een configuratie met een dure videokaart en twee 17" inch monitoren of een configuratie met een behoorlijk snelle gamekaart en 20" + 17" monitoren dan lijkt het me duidelijk dat de laatste optie voor het merendeel van de workstationgebruikers het meest nuttig is.

Ik ben trouwens wel benieuwd met welke creatieve configuratie jij een Quadro FX3400 (prijs 1400 euro) wilt financieren binnen een budget van 3400 euro.

Als je je staart aan de randen tussen de monitoren in een multi-monitor opstelling kun je wellicht beter maar één monitor gebruiken. Er zijn genoeg mensen die er geen problemen mee hebben. Beeldschermen met een afwijkende resolutie hoeven ook helemaal geen probleem te zijn. Ik werk zelf al twee jaar met een triple monitor opstelling van 1x 20,1" en 2x 17". Dit werkt uitstekend als je met meerdere applicaties tegelijkertijd bezig bent.
0Anoniem: 42145
@Femme22 maart 2005 09:53
Idd, werk zelf professioneel (software development) met zowel een tripple opstelling als een dual. De Dual is een 17" en een 15", en de tripple is een 17" links, 19" midden en een 15" rechts.

Het maakt eigenlijk weinig uit dat de schermen niet van gelijke groote zijn. In mijn geval staat mijn source code op het middelste scherm, alle tool venstertjes op het rechter en in het geval van de tripple de applicatie die ik aan het developpen ben op de linker. Elk scherm heeft dus een behoorlijk 'eigen' functie, waardoor het allerminst nodig is dat de maten overeenkomen.
Ik vind het interresant om te zien hoe INTEL alleen nog met de XEON een "waardige" processor in handen heeft.

Ook leuk dat er veel gelet word op de stilte van het systeem.
+1Anoniem: 59362
@Starck7 maart 2005 19:13
alleen xeon?
En de pentium-m dan..
Wederom grote klasse, deze BBG!

Een klein dingetje: de 3500 en de 3520 worden door elkaar gebruikt. Waarschijnlijk typefoutjes, hoewel in de Workstation wordt gekozen voor de (duurdere!) 3500 met als tekst: De populaire NEC ND-3500 is onlangs vervangen door de licht gewijzigde ND-3520 . Snap ik dus niet waarom hier niet ook voor de 3520 is gekozen...
De speakerset van Logitech voor 31,54 (multmediasysteem) is een fout denk; die kost rond de 65 euro, zelfs op de site van het bedrijf wat deze aanbiedt is de prijs anders.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee