Door Redactie Tweakers

Tweakers.net Best Buy Guide: editie maart 2005

Multimediasysteem

Het vorige multimediasysteem was meer een eenvoudig gamesysteem, omdat de special een MCE-systeem was dat eigenlijk de rol van dit systeem overnam. Dit keer zijn beide systemen, voor zover dat mogelijk was, weer gecombineerd tot één multimediasysteem dat geschikt is voor beide doeleinden. Omdat het systeem is aangepast met Windows MCE in het achterhoofd, is de kans dat het ook in bijvoorbeeld een woonkamer gebruikt gaat worden zeker aanwezig. Daarom is er dit keer wat meer aandacht besteed aan een stil systeem. Bij het uitzoeken van de onderdelen is daarom gelet op de geluidsproductie en als deze wat aan de hoge kant bleek, zonder dat er een fatsoenlijk stiller alternatief voor handen was, zijn er tips gegeven hoe het volume alsnog gereduceerd kan worden. Ook de gamers zijn niet vergeten. Dit systeem kan de nieuwste games heel aardig aan en in de toekomst is het geheel nog prima uit te breiden met nieuwe hardware.

* Processor: AMD Athlon 64 3000+ (S939, Boxed) - Onbekend

AMD Athlon 64 3000+ (S939, Boxed)Bij een multimediasysteem is het altijd lastig om te kiezen tussen een processor van Intel of van AMD. De eerste is erg sterk in het comprimeren van data, terwijl de tweede erg zuinig is en beschikt over Cool'n'Quiet. Cool'n'Quiet zorgt ervoor dat de processorsnelheid wordt teruggeschroefd als deze minder gebruikt wordt, waardoor er minder gekoeld hoeft te worden het systeem dus nog stiller wordt. Omdat dit systeem ook beschikt over een Hauppauge tv-kaart die veel van het comprimeerwerk overneemt, er ook games gespeeld moeten kunnen worden en het systeem dit keer wel wat stiller mag, wordt er gekozen voor een processor van AMD.

Net als de vorige keer wordt ook nu weer een Socket 939-versie van de Athlon 64 gebruikt. Door AMD's introductie van nog drie Sempron processors voor Socket 754 wordt goed duidelijk dat dit platform in de toekomst vooral gebruikt zal worden voor budget-oplossingen. Ook de strategie om de Socket 754 Semprons één euro goedkoper te maken dan hun Socket A-broertjes geeft aan dat AMD van Socket A als budget-platform af wil. Om dit systeem in de toekomst dus nog fatsoenlijk uit te kunnen breiden is eigenlijk wel een Socket 939-processor nodig. Al was het maar omdat moederborden met nieuwe technieken als PCI Express en SATA II voorlopig eigenlijk alleen voor Socket 939 uitkomen.

Tom's Hardware vergelijkt 111 processors
AnandTech reviewt 90nm Athlon 64-processors
Chip.de klokt meerdere 90nm Athlon 64-cpu's over met 50%

* Moederbord: Asus A8N-SLi, nForce4 SLi - Onbekend

Asus A8N-SLi, nForce4 SLiNet als de processor is ook het moederbord deze keer weer gelijk. De Asus A8N-SLi is één van de snelste nForce4-moederbord met erg veel mogelijkheden en dit alles voor een relatief lage prijs. Dit moederbord is vanaf een erg vroeg stadium ontwikkeld in samenwerking met nVidia, dus Asus heeft met dit bord een flinke voorsprong op de overige nForce4-borden. Het bord ondersteunt eigenlijk alles wat nodig is voor een modern systeem: PCI Express met SLI-mogelijkheden, SATA II in RAID, dual-channelgeheugen, Firewire, USB 2.0 en Ethernet met firewall.

Zoals later in deze Best Buy Guide zal blijken, worden niet alle mogelijkheden van het bord volledig benut. Zo kan de gekozen videokaart niet gecombineerd worden met een tweede exemplaar om zo een SLI-opstelling te maken en de harde schijf ondersteunt geen SATA II-functies. In de toekomst is er nu wel de mogelijkheid om het systeem nog flink uit te breiden met onderdelen die deze opties wel benutten.

Net zoals alle andere PCI Express-moederborden wordt ook de chipset op de A8N-SLi actief gekoeld. Er zijn gevallen bekend waarbij het koelertje aardig wat geluid produceert. In dat geval kan deze vervangen worden door bijvoorbeeld een passieve Zalman NB47J-koeler. Deze staat voor Onbekend in de Pricewatch. Omdat de nForce4 toch vrij warm wordt, is er wel een luchtstroom nodig in het systeem. In dit geval is de 120x120mm-ventilator achter in de Antec-kast meer dan genoeg.

THG vergelijkt negen Socket 939-moederborden
Tweakers.net voelt drie SLi-borden aan de tand

* Koeler: Zalman CNPS7000B-AlCu - Onbekend

Zalman CNPS7000B-AlCuDe nieuwe Socket 939-processors, voorzien van de Winchester-core, produceren erg weinig warmte en kunnen daardoor erg stil gekoeld worden. Omdat de boxed koeler van AMD ondanks Cool'n'Quiet nog vrij hard draait en daarbij relatief veel geluid maakt, is dit keer gekozen voor een losse processorkoeler van Zalman. Deze is voorzien van een aardig grote 92x92mm-ventilator die verwerkt is in het koelblok van koper en aluminium. Bij deze koeler wordt ook een variabele weerstand geleverd, zodat met de hand de rotatiesnelheid en dus het volume aangepast kan worden. Dit kan echter ook overgelaten worden aan de Q-Fan-optie van het Asus-moederbord.

Digit-Life test 45 processorkoelers
Lost Circuits vergelijkt de Zalman 7000B AlCu en Cu

* Geheugen: 2 x 512MB PC3200 DDR (Infineon Original) - Onbekend

512MB PC3200 DDR (Infineon Original)Voor het werken met grote multimediabestanden en het spelen van de laatste games is veel werkgeheugen geen overbodige luxe. Daarom is het systeem ook dit keer weer voorzien van twee reepjes 512MB DDR-geheugen van Infineon. Door gebruik te maken van twee losse reepjes geheugen, kan meteen gebruik worden gemaakt van de dual-channelmogelijkheden van de Socket 939 Athlon 64. De prestatiewinst die dit oplevert ligt meestal tussen de 10 en de 15 procent en dat is toch mooi meegenomen. Daar komt nog bij dat twee losse reepjes van 512MB een stuk goedkoper zijn dan een enkel reepje van 1GB.

High-end geheugen getest op het Athlon 64 939-platform

* Videokaart: XFX GeForce 6600 128MB PCI Express - Onbekend

XFX GeForce 6600 128MB PCI ExpressDe nadruk ligt dit keer wat minder op het gamen en meer op multimedia, daarom is gekozen voor een iets eenvoudigere videokaart. Onder de Geforce 6600GT zijn eigenlijk drie PCIe-kaarten te vinden die in dit geval interessant zijn: de ATi Radeon X700 Pro, de gewone Geforce 6600 en de ATi Radeon X600 XT. Zoals uit versie vijf van Toms VGA Charts Toms Hardware Guide test 21 PCI Express-kaarten
Uitgebreide test met 27 videokaarten door X-bit Labs

* Videokaartkoeler: Zalman ZM80C-HP - Onbekend

Zalman ZM80C-HPOm de actief gekoelde Geforce 6600 wat stiller te maken, is gekozen voor een passieve koeler van Zalman. Deze koeler werkt met twee grote koelelementen aan de boven- en onderkant van de kaart. Deze twee elementen zijn met elkaar verbonden middels een heatpipe. Deze heatpipe bevat een vloeistof die gaat koken als de kaart lekker warm wordt. De verdampte vloeistof stroomt vervolgens naar het bovenste koelelement, waar het zijn warmte afgeeft, condenseert en weer terug naar beneden stroomt. Zo wordt de warmte netjes verdeeld over de twee elementen.

Gezien de afmetingen van het blokje op de passief gekoelde Gigabyte-kaart, zou de Zalman ZM80C-HP meer dan genoeg warmte moeten kunnen afvoeren. Zoals ook al bij de kaart is gezegd: het monteren van deze koeler is een aardige klus en zodra de originele koeler van de kaart verwijderd wordt, vervalt de garantie.

Review van de Zalman ZM80C-HP door Bit-tech.net

* Geluidskaart: Creative Soundblaster Audigy 2 ZS - Onbekend

Creative Soundblaster Audigy 2 ZSVoor normaal computergebruik is de onboard geluidskaart van de Asus A8N-SLi eigenlijk meer dan voldoende. Omdat een multimediasysteem net even wat meer moet neerzetten op het gebied van beeld en geluid, is gekozen voor een losse geluidskaart van Creative. De Audigy 2 ZS heeft net even wat betere D/A-converters en ook de kwaliteit van eventuele opnames is veel beter dan bij onboard oplossingen. Ook voor de mensen die het systeem gaan gebruiken voor het spelen van games is de Audigy een verbetering. Zo ontlast de APU het systeem door een deel van het rekenwerk aan het geluid over te nemen en de Audigy 2-serie ondersteunt als één van de weinigen EAX 4.0-effecten. Voor wie met MIDI werkt is deze kaart ook erg interessant. Het is een van de weinig modellen in deze prijsklasse die hardwarematige ondersteuning heeft voor het verwerken van MIDI.

Vijf geluidskaarten vergeleken op basis van cpu-belasting door Tweaktown
Creative presenteert Soundblaster Audigy 2 ZS

* Tv-kaart: Hauppauge WinTV PVR 150MCE (OEM) - Onbekend

Hauppauge WinTV PVR 150MCE (OEM)Om alle multimedia te integreren in één interface is Windows Media Center Edition van Microsoft een erg mooie oplossing. Voor deze uitvoering van Windows zijn echter wel speciale tv-kaarten nodig. De PVR150 MCE van Hauppauge is zo'n kaart. Deze beschikt onder andere over een hardwarematige MPEG2-encoder, zodat programma' opgenomen kunnen worden, zonder dat de processor erg zwaar belast wordt.

De nieuwste versie van Windows MCE heeft de mogelijkheid om tegelijk een programma op te nemen en een ander programma met bijvoorbeeld pauze-tv te bekijken. Om gebruik te maken van deze optie zijn echter wel twee tuners nodig. Dit kan gedaan worden door later nog bijvoorbeeld een tweede PVR150 aan te schaffen, maar Hauppauge heeft met de introductie van MCE 2005 ook een speciale dualtuner-kaart op de markt gebracht. Deze PVR500 MCE staat voor Onbekend in de Pricewatch en is een goed alternatief voor wie maximaal gebruik wil gaan maken van Windows MCE.

Windows XP Media Center Edition 2005 uitgeprobeerd door GamePC

* Netwerkcontroller: nForce4 built-in Gbit MAC met Marvell PHY

nForce4 built-in Gbit MAC met Marvell PHYDe netwerkaansluiting wordt verzorgd door de Asus A8N-SLi. Het bord beschikt over één Gbit-aansluiting. Mocht je twee netwerkaansluitingen willen hebben, zonder een extra netwerkkaart te installeren, dan is de Deluxe-variant van de Asus A8N-SLi misschien een optie. Deze heeft naast een tweede onboard Gbit-netwerkaansluiting ook nog vier extra SATA-aansluitingen. In het BIOS is het dan ook mogelijk om netwerkkabels te testen. Door elk uiteinde in één van de netwerkaansluitingen te prikken, kan vanuit het BIOS bepaald worden of de kabel in orde is of niet.

* Harde schijf: Samsung SpinPoint P80, 160GB - Onbekend

Samsung SpinPoint P80, 160GBHoe stiller een pc wordt, hoe meer het gejank en geratel van de harde schijf opvalt. Er is daarom dit keer gekozen voor een Samsung Spinpoint harde schijf. Volgens verschillende reviews is dit de stilste 3,5"-schijf die op dit moment verkrijgbaar is. De schijf is niet alleen erg stil als hij niets te doen heeft, zoals de schijven van bijvoorbeeld Seagate, maar ook als er druk gezocht wordt naar bestanden is de drive opvallend stil. Doordat de drive zo stil is, blinkt hij niet uit qua prestaties, maar deze zijn nog steeds heel acceptabel.

Voor wie prestaties wel erg belangrijk vindt, kan beter kiezen voor een Maxtor-schijf uit de nieuwe Diamondmax 10-serie. Deze schijven produceren net iets meer geluid, maar zijn erg snel. Ook ondersteunen deze schijven wel native command queuing (NCQ) zodat de SATA II-mogelijkheden van het moederbord beter gebruikt worden.

De Spinpoint P80 160GB bekeken door Mod The Box
De Samsung Spinpoint P80 getest door StorageReview.com

* Dvd-brander: NEC ND-3520 16x (zwart) - Onbekend

NEC ND-3520 16x (zwart)In een Multimediasysteem is een dvd-brander eigenlijk onmisbaar. Vooral voor het wegbranden van zelfgemaakte en bewerkte filmpjes is het erg handig. Er is dit keer gekozen voor een zwarte NEC ND-3520. Volgens verschillende reviews en de gebruikers van deze brander op ons forum is dit een erg degelijk apparaat, dus vandaar dat deze nu ook in het Multimediasysteem gebruikt wordt. Deze brander is vrijwel hetzelfde als zijn voorganger, de ND-3500. Enkel de snelheid waarmee dual-layerschijfjes beschreven worden is iets verhoogd en de toegangstijd voor dvd's is van 140ms teruggebracht tot 120ms.


NEC werkt aan ND-3520A 16x dual-layer DVD±RW-brander

Prijzen van 16x dvd-branders staan behoorlijk onder druk
TrustedReviews legt 16-speed dvd-branders op de testbank

* Dvd-speler: Plextor 16x48x, PX-116A (Zwart) - Onbekend

Plextor 16x48x, PX-116A (Zwart)De NEC dvd-brander is een erg luidruchtige drive die eigenlijk alleen gebruikt moet worden voor het branden van dvd's. Om ook lekker rustig een dvd'tje te kunnen kijken of een audio-cd te kunnen luisteren is eigenlijke een stille drive nodig. Een fabrikant die bekend staat om zijn stille en goed afgewerkte spelers is Plextor. Daarom is de dvd-speler in dit systeem dit keer van dit merk.

* Draagbare opslag: USB-Stick 256MB PenDrive (USB 2.0) - Onbekend

USB-Stick 256MB PenDrive (USB 2.0)Het diskettestation is weggelaten uit dit systeem, als vervanger is gekozen voor een USB Pendrive van 256MB. Op deze manier is het toch nog mogelijk om eenvoudig een aantal bestanden mee te nemen. Ook is het mogelijk om te booten van deze drive, zodat je ingeval van nood toch het systeem kan starten. Voor het invoeren van een nieuw BIOS is ook geen diskettestation meer nodig. Vrijwel alle moederborden van Asus kunnen het BIOS namelijk bijwerken als het besturingssysteem al draait met behulp van AsusUpdate.

* Behuizing: Antec SLK2650BQE Solution - Onbekend

Antec SLK2650BQE SolutionAls er op het geluidsvolume dat een systeem produceert gelet moet worden, is het ook belangrijk om een goede behuizing te kiezen. Ideaal voor deze situatie is de Zalman TNN 500AF. Jammer genoeg is het budget dan al met 100 euro overschreden en hebben we alleen nog maar een behuizing. Daarom is gekozen voor een iets goedkopere oplossing, die ook aardig geluidarm is. De Antec SLK2650BQE is een stille uitvoering van de standaard 2600-kast. Door de stille 350W-voeding en de grote 120x120mm-ventilator achterin is er genoeg airflow terwijl het systeem relatief weinig geluid produceert. Verder zijn er ook genoeg uitbreidingsmogelijkheden en gaan de verschillende drives mooi schuil achter een deurtje.

Vergelijking van dertien miditowers door THG
Aankondiging stille Antec SLK2650-BQE pc-behuizing

* Monitor: Iiyama Vision Master 1451 LS902UT 19" - Onbekend

Iiyama Vision Master 1451 LS902UT 19"Ook dit keer is er weer gekozen voor een CRT-monitor. Naast het feit dat deze goed betaalbaar zijn, hebben ze een kleurechtheid, contrast, helderheid en verversingssnelheid die bij nog maar weinig tft-schermen te vinden is. Dit zijn eigenschappen die vooral bij het werken met multimedia en games erg veel uitmaken.

De Samsung die eerder gebruikt werd voor het multimediasysteem is eigenlijk niet meer leverbaar, daarom is er nu een monitor van Iiyama gekozen. De Vision Master 1451 LS902UT is een betaalbare monitor met vrijwel dezelfde specificaties als de Samsung. Zo is de verversingssnelheid bij een resolutie van 1280 bij 1024 beeldpunten 90Hz. De nieuwe versies van deze monitor beschikken ook over een vlakke beeldbuis in tegenstelling tot de eerste modellen.

* Luidsprekers: Logitech X-530 - Onbekend

Logitech X-530Om het geluid van de geluidskaart ten gehore te brengen is eigenlijk een setje speakers nodig. Als het systeem is aangesloten op een tv als media center, dan is er vast ook wel een degelijke versterker voor handen om het systeem op aan te sluiten. Mocht dit niet het geval zijn, dan is er voor onder de 100,- euro volgens verschillende reviews eigenlijk maar één setje dat dan in aanmerking komt: de Logitech X-530. Het geluid is erg goed voor een 5.1-setje van Onbekend. Vooral de bas die uit de kleine subwoofer komt, is erg verrassend. Voor wie net even wat meer geld wil vrijmaken voor een boxensetje, is de Logitech Z-5300 een aanrader. Deze is echter wel bijna driemaal zo duur met Onbekend.

Logitech X-530-review door HardwareSeeker

* Toetsenbord & muis: Logitech Cordless Desktop LX300 - Onbekend

Logitech Cordless Desktop LX300De kans een multimediasysteem wordt aangesloten op de tv om lekker vanaf de bank films te kunnen kijken is zeker aanwezig. Daarom is het systeem dit keer voorzien van een draadloze desktop, zodat de nodige software ook vanaf de bank te bedienen is. Het toetsenbord is vrij plat en niet zwaar en kan dus makkelijk meegenomen worden. De muis is optisch en werkt dus ook prima op oneffen oppervlakken in tegenstelling tot de oude balletjes muizen. Als er ook Windows MCE gedraaid wordt op het systeem, is het zeker aan te raden de bijbehorende afstandbediening ook aan te schaffen. Deze maakt het bedienen van Media Center een stuk makkelijker.

Windows XP Media Center Edition 2005 uitgeprobeerd door GamePC

Actuele totaalprijs: € 0,-

ProductPrijs
ProcessorAMD Athlon 64 3000+ (S939, Boxed)€ 144,95
MoederbordAsus A8N-SLi, nForce4 SLi€ 127,95
KoelerZalman CNPS7000B-AlCu€ 22,29
Geheugen2 x 512MB PC3200 DDR (Infineon Original)€ 126,-
VideokaartXFX GeForce 6600 128MB PCI Express€ 117,-
VideokaartkoelerZalman ZM80C-HP€ 14,95
GeluidskaartCreative Soundblaster Audigy 2 ZS€ 54,85
Tv-kaartHauppauge WinTV PVR 150MCE (OEM)€ 56,40
NetwerkcontrollernForce4 built-in Gbit MAC met Marvell PHY
Harde schijfSamsung SpinPoint P80, 160GB€ 87,90
Dvd-branderNEC ND-3520 16x (zwart)€ 53,39
Dvd-spelerPlextor 16x48x, PX-116A (Zwart)€ 32,-
Draagbare opslagUSB-Stick 256MB PenDrive (USB 2.0)€ 24,-
BehuizingAntec SLK2650BQE Solution€ 69,-
MonitorIiyama Vision Master 1451 LS902UT 19"€ 163,01
LuidsprekersLogitech X-530€ 56,-
Toetsenbord & muisLogitech Cordless Desktop LX300€ 45,20
Totaalprijs bij opstellen BBG€ 1.194,89

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kunnen opgezocht worden door de bovenstaande configuratie via deze link in je pricewatch winkelmand te plaatsen. De bestaande inhoud van je winkelmand wordt hierbij overschreven.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee