Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Willem de Moor

Redacteur componenten

Phanteks Evolv Shift Review

Slim ingedeelde mitx-kast met riserkabel

Conclusie

De Evolv Shift is een verfrissend ontwerp en zou op menig bureau niet misstaan. Dankzij het gebruik van de riser-kabel heeft de Shift een vormgeving die behoorlijk afwijkt van andere mitx-behuizingen en de gebruikte materialen geven de behuizing een high-end uiterlijk. Dankzij de riser kunnen in de vrij compacte behuizing toch grote videokaarten en redelijke processorkoelers worden ingebouwd. Bovendien is ruimte voor eenvoudige waterkoeling.

Toch zijn er enkele minpuntjes aan de Shift waar we over vallen. Het is zo jammer dat er niet voor een iets mooier, bij gebrek aan een betere benaming, deksel is gekozen. Alle overige panelen zijn netjes afgewerkt glas en aluminium en het deksel is helaas van plastic. Dat zie je er niet direct aan af, maar je voelt het wel, temeer omdat het nogal wiebelig op zijn scharnieren zit. Als we dan het deksel van de Shift X voelen, dat van aluminium is gemaakt en veel solider aanvoelt, lijkt het extra jammer. We hadden graag iets meer betaald voor die upgrade.

Ook hadden we graag gezien dat een atx-voeding, desnoods alleen de 140mm-varianten en desnoods alleen op zijn kant, in de behuizing had gepast, vooral omdat het op slechts enkele millimeters gewoon past. Dat de frontpanel-aansluitingen beperkt zijn tot twee usb-poorten en aan de achterkant zitten is iets minder vervelend, omdat je makkelijk bij de i/o-aansluitigen kunt. De klep moet dan wel open blijven staan.

De prestaties zijn voor zover we hebben kunnen testen in orde, maar de gpu kan zijn warmte door de geringe ruimte tussen moederbord en zijpaneel lastig kwijt. We hebben door problemen met twee riser-kabels in combinatie met onze testhardware niet alle prestaties kunnen meten. Phanteks verzekert ons dat deze problemen met de productie-exemplaren niet voor zullen komen. Op basis van wat we wel hebben kunnen meten, presteert de Shift aardig, maar is niet de stilste of koelste. De behuizing moet het echter vooral hebben van de veelzijdigheid aan hardware die kan worden ingebouwd en de mogelijkheid naast luchtkoeling ook waterkoeling in te bouwen.

Ervan uitgaande dat de risers in de retailexemplaren goed werken is de Shift een aantrekkelijke en opvallende behuizing. Met enkele tweaks voor frontpanel, voeding, riser en deksel, had hij echter nog meer indruk kunnen maken.

Update 7 september: Phanteks heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de oorzaak van de problemen met de riser-kabels. Uit dat onderzoek blijkt dat de door ons gebruikte combinatie van een AM2-bord en een GTX 9xx-videokaart ongelukkig is. AM2-borden werken zonder problemen met GTX 10xx-videokaarten, maar niet met 7xx-kaarten en slecht met 9xx-kaarten. Met Intel-platformen en AMD's AM4-platform zouden geen compatibiliteitsproblemen zijn. Phanteks onderzoekt de oorzaak van de AM2-problemen met sommige generaties videokaarten samen met videokaart- en moederbordfabrikanten verder.

Getest

Phanteks Evolv Shift Zwart

Prijs bij publicatie: € 110,-

Vanaf € 103,50

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (2)

Reacties (43)

Wijzig sortering
Jammer dat er geen foto bij zit met de kabels aangesloten. Want is het nou de bedoeling dat je de klep open doet wanneer je deze kast daadwerkelijk wilt gebruiken? Waarom zit er dan uberhaubt een deksel op?

@WoutF Top! Helemaal helder zo!

[Reactie gewijzigd door JJvdM op 25 juli 2017 13:36]

Om je PC aan/ uit te zetten hoef je de klep niet open te doen. Daarvoor zitten er gewoon knoppen op de bovenkant (zie de twee knoppen op foto 4).
Daarnaast zitten er 2 USB 3.0 poorten aan de voorkant, dus ook voor het aansluiten van een USB-stick of externe schijf hoef je de bovenste klep niet te openen.

Wanneer je randapparatuur aan wilt sluiten zul je inderdaad de klep even open moeten klikken om bij de aansluitingen te kunnen.

[Reactie gewijzigd door dnbo op 25 juli 2017 13:22]

Goed punt. Gelukkig stonden de kast en lampen nog op hun plek. Check onderaan pagina 2 voor extra foto's met enkele kabels ingeprikt :)
Dat lijkt me nou niet echt lekker voor je connectoren met die kabels in zo'n geforceerde bocht?
Ja, kabelmanagement en airflow van o.a. de videokaart ziet er daar aan de bovenkant wel spannend uit, maar wordt nergens genoemd en getoond :(.

Hoe ziet het eruit met de 230V erin en monitor, toetsenbord, etc. aangesloten? Zijn alle metingen gedaan mét gebruikelijk randapparatuur aangesloten en deksel dicht, of..?

Edit, ah, snelle reactie, redactie :). Ziet er goed doordacht uit. Komt de 230V (onderaan) van diezelfde zijkant binnen waar de overige kabel heen geleid worden?

[Reactie gewijzigd door Gwaihir op 25 juli 2017 13:34]

Nee, onderaan (da's de achterkant btw) zit een ingang voor de euro-stekker, is verloopkabeltje naar euro-stekker die je in je voeding prikt. In ons geval hebben we dat verloopje weggehaald om de atx-voeding rechtstreeks aan te sluiten.
Wat een gave kast zeg! Ik denk dat deze met een paar tweaks perfectie kan benaderen. Natuurlijk de punten die in de review genoemd zijn. Wat mij daarnaast het meeste opvalt aan deze kast is dat de GPU achterstevoren zit. Dit zal wel met de riser kabel lengte te maken hebben, maar ik vind het toch echt jammer. De "heatsink" kant van de meeste GPU's zien er (in mijn ogen) een stuk beter uit dan de "backplate" zijde, bovendien zie ik de fans graag. Indien dit gecombineerd zou worden met lucht toevoer door het zijpaneel (gaten of rooster) zou de koeling van de GPU enorm kunnen verbeteren.

@willemdemoor Aha, duidelijk, dat wordt dus met de glasboor/snijder aan de gang!

[Reactie gewijzigd door Nivado op 25 juli 2017 16:23]

De videokaart kan ook gedraaid worden, maar ik durfde gehannes met de riser-kabel niet meer aan :(
Ik zit hier ook naar te kijken en te denken..gaaf !!!
Ik ben na een Coolermaster 635 nu op een Define R4 maare eigenlijk vind ik zelf dat nog een beetje te veel ruimte in nemen op mijn niet al te kleine Ikea desk en op de grond is geen optie ivm katten e.d.

Jammer dat ze hem niet een ietsje hoger hebben gemaakt, want "iets" hoger is nog niet zon probleem als de USB aansluitingen maar goed zitten.
EDIT dat is dus de X versie..


Ik mis wel bij dit soort reviews (zoals bij telefoons) de lijst met alternatieven. Uiteraard zijn die ook uit de grafieken te halen maar toch.

Verder nette review, mooie lap tekst met goede beredeneringen.

[Reactie gewijzigd door F-I-X op 26 juli 2017 00:11]

Potjandorie Willem... Had je niet voor een processorkoeling kunnen gaan die een beetje in stijl met de kast is? Deze Noctua is door de kleuren echt geen porum in deze kast :|

[edit: toevoeging]
Overigens geen kwaad woord over Noctua, topkoelers, maar in een windowed case zijn ze vaak lastig omwille van de kleuren.
[/edit]

Verder wel een hele gave kast voor in de woonkamer. Je kan hem echt naar je eigen stijl inrichten en passend maken in je kamer. Ik hou hem zeker in gedachte voor de toekomst.

[Reactie gewijzigd door MarvinJames op 25 juli 2017 14:40]

Sorry, maar omwille van de vergelijkbaarheid met eerdere mitx-voedingen moet ik steeds dezelfde hardware gebruiken, dus ook dezelfde Noctua. En die Noctua is gekozen omdat hij goed koelt maar wel low profile is, dus met zo veel mogelijk behuizingen compatibel. Ben wel met je eens dat een Scythe Kozuti bv er neutraler uitziet, maar die koelt weer stukken minder :)
+1 voor "Potjandorie" en "porum". Zo keurig.
Als het goed is, kan de videokaart ook andersom geplaatst worden, dus met de koeler naar het raam. Is dat getest en maakt dat nog uit voor de koeling?
Dat zou inderdaad kunnen, maar we hebben de behuizing donderdag binnengekregen en gezien de problemen met de riser icm onze hardware was ik allang blij dat ik iets heb kunnen testen. Om nu ook de boel om te draaien en meer strain op de kabel te krijgen durf ik niet aan :)
Niet lullig bedoeld hoor, maar ik snap even iets niet: Foritain brengt per week ongeveer 4 à 5 reviews uit. Daarnaast werkt hij nog fulltime. Reviewen doet hij wel met z'n vrouw (zij maakt 'enkel' de foto's). Met geluk zien we 1 keer per maand een review van de redactie van hardware.
Jou een beetje kennende weet ik dat het niet meer dan een geinteresseerde vraag is, maar ik zou het jammer vinden als wij als soort referentiemateriaal gaan gelden. Ik hoop toch dat Willem niet elke avond tot diep in de nacht door zit te tikken, en daarbij: https://tweakers.net/crew/239/ Dat is toch serieus veel content naast het aantal reviews waar 'wij' echt niet aan durven te beginnen. Lijkt mij niet meer dan Logisch dat Tweakers veel meer focus legt op het nieuws dan de uitgebreide reviews, maar natuurlijk zou ik zelf ook liever (veel) meer reviews zien , daar nie van. Misschien dat het met de acquisitie van HWI en de mega testen van die mannen we straks meer content out op Tweakers kunnen zien? Zou toch mooi zijn :D

Neem niet weg dat ik het toch een beetje als een complimentje opvang hoor, we doen ons best en altijd leuk als dat gewaardeerd wordt! :D Thanks!

On-topic: Wat een enorm vette kast. En ja ik ben een beetje extra gecharmeerd omdat ik de twee mannen in Rotterdam die de drijvende kracht achter dit model zijn ken en heel veel respect voor heb, blijft toch een soort extra charme, en het helpt dat ik er nu naar zit te staren (Shift en Shift X) met het kwijl uit mn mond, maar dit soort ontwikkelingen en mooie zaken zijn toch waar we als liefhebbers op zitten te wachten? :D

Verder on-topic: Super om weer case reviews van Tweakers te zien @willemdemoor , dikke +3.. oh wait.

Off-topic: Als je tegen de dame zegt dat ze 'enkel' foto's doet krijg je ruzie hoor, zeker case reviews zijn een eitje om te tikken, maar daar zit toch veel bouw tijd in, zeker met kleine cases waarin altijd iets net niet past. Op de valreep gewaarschuwd dat we voor de Shift X (Shift non-X maakt niet uit) bijv een SFX voeding met 40cm kabels nodig hebben voor het mooiste resultaat (Corsair SFX heeft 30cm bijv), als we dat halverwege hadden gezien waren we zo weer een uur of twee verder :D

[Reactie gewijzigd door Foritain op 25 juli 2017 13:33]

Jou een beetje kennende weet ik dat het niet meer dan een geinteresseerde vraag is, maar ik zou het jammer vinden als wij als soort referentiemateriaal gaan gelden.
Ik bedoel het ook niet negatief, maar positief. Het enige wat ik daarmee probeer aan te halen, is dat er relatief weinig reviews verschijnen. Jij en je vrouw doen het voor de fun, en jullie produceren er nog meer. Hoe kan het überhaupt negatief zijn als ik jullie als voorbeeld neem? Het is helemaal niet mijn bedoeling om iemand te kwetsen.
Ik hoop toch dat Willem niet elke avond tot diep in de nacht door zit te tikken, en daarbij: https://tweakers.net/crew/239/ Dat is toch serieus veel content naast het aantal reviews waar 'wij' echt niet aan durven te beginnen.
Nu heb je het inderdaad over content an sich, en niet over hardwarereviews (achtergrond artikelen etc tellen niet mee).
Lijkt mij niet meer dan Logisch dat Tweakers veel meer focus legt op het nieuws dan de uitgebreide reviews, maar natuurlijk zou ik zelf ook liever (veel) meer reviews zien , daar nie van.
Dat is waar, maar Willem de Moor plaatst niet elke dag nieuwsartikelen. Weet ook niet of hij 5 dagen per week op de HQ is om aan reviews te werken, maar goed, viel mij alleen op en dat was mijn punt inderdaad, dat ik meer reviews verwacht.
Misschien dat het met de acquisitie van HWI en de mega testen van die mannen we straks meer content out op Tweakers kunnen zien? Zou toch mooi zijn :D
Eens. Hardware.info legt de focus meer op reviews dan op nieuwsartikelen. Hardware.info zit toch al maandenlang in het pand van Tweakers? Waarom zou dat dan "straks" zijn?
Neem niet weg dat ik het toch een beetje als een complimentje opvang hoor, we doen ons best en altijd leuk als dat gewaardeerd wordt! :D Thanks!
En dat is dus precies de manier hoe ik het bedoel ;).
Off-topic: Als je tegen de dame zegt dat ze 'enkel' foto's doet krijg je ruzie hoor
Lol, ik try-hard om jouw vrouw erbij te betrekken en niet te laten onder doen, maar nog zeg ik het blijkbaar fout :p. Ik weet dat jouw vrouw ook heel veel eraan werkt, maar jij vertelde mij toen dat zij de foto's schoot voor de reviews. En omdat typen, testen en bouwen etc meer werk is dan foto's maken, zette ik "enkel" tussen haakjes. Maar goed, je weet hopelijk dat ik het nooit kwaad bedoel tegenover jou of je vrouw.
I know, zat ook maar een beetje te stangen natuurlijk :D 100% positief geeken and all that :9 Denk dat ik er vooral op doelde dat er zo veel meer bij komt kijken en bij speelt (waarvan wij ook niet op de hoogte zijn natuurlijk hoe het bij Tweakers zit) dat het zelden zo eenvoudig is als een 1:1 maken vergelijking in review-productie.

Mbt HWI, ik had gek opgekeken als een dergelijke overduidelijke content integeratie in de eerste 6 maanden al had plaatsgevonden :D

Volledig on-topic: Cases uitgepakt naast mij. Hot. Damn. :D O+
Ja vind het erg jammer dat Tweakers niet mensen in dienst nemen die ALLEEN reviews maken, net als wat jij doe met je producten, dat had erg leuk geweest, want dan hadden we wat meer reviews, en reviews die in de details gaan zo als jou reviews zijn.

Het is jammer dat Tweakers jou niet betaalt om reviews te maken voor hun website, en dat je dat gewoon thuis kan doen, net zo als jij nu doe.

En HardwareCanucks heeft een goede review gemaakt van de kast.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 25 juli 2017 22:19]

Volgens mij ligt de focus van de tweakers crew helemaal niet op reviews/best buy guides anders zouden ze er veel meer produceren... Volgens mij is het nieuws het belangrijkste element waar men zich op focused
Mooi ding wel!

I prefereer deze, pricewatch: Cooltek VR1

Lost een deel vd minpunten op. Zoals de deksel! En er past een fs atx voeding in.

Zou leuk zijn als deze getest wordt!

[Reactie gewijzigd door no_way_today op 25 juli 2017 13:44]

Reken er maar niet op. Zijn toch vrij prijzige niche kastjes voor de liefhebber, de cooltek/jonsbo's. Groot fan van de jonsbo ontwerpen, maar vaak is er altijd een gigantisch minpunt wat behoorlijk afbreuk doet. Zoals koeling/kabel management.
Ik mag er toch op rekenen :*) ! Weliswaar bij de buren, maar door mijn vraag daar hebben ze het voor elkaar gekregen dat ze een vr1 krijgen om te mogen testen en reviewen! Erg leuk van HWI.
Nice review hoor. Lever je trouwens nog 'iets' in qua snelheid als je de videokaart door middel van deze riser kabels aansluit?

Ben overigens zeer benieuwd of deze kast nog ''oké'' is qua temperatuur als je er een 7700K , 1080TI Gigabyte en een 750watt voeding indoet?

[Reactie gewijzigd door Da Queen op 25 juli 2017 18:17]

In principe lever je geen performance in. Jayz2cents legt het hier wel uit. https://www.youtube.com/watch?v=VJEobSyVaPE
Top, adh van dit filmpje heb ik wel een vraag voor de reviewer dan, zijn de riser kabels ''shielded''? :)
Het maakt voor de prestaties niet uit, maar in de foto's zie ik een OCZ SSD en in de tekst wordt Adata genoemd.

Komt het systeem dat getest is overeen met de rest van de hardware die in de tekst staat?
Ja, dat komt omdat mijn riser-kabel niet werkte en ik tijdens trouble-shooting Windows opnieuw geinstalleerd had op een andere ssd.
Bedankt voor de verduidelijking :)
Waar wel even de kanttekening bij geplaatst moet worden dat dit de Evolv Shift X is, en niet de gewone Evolv Shift.
Erg gave kast die ik wel overweeg! Enige twijfelpunt is hoe stabiel de kast staat. Ik heb hier 3 katten rondlopen die nogal eens lomp kunnen zijn, dus ben bang dat deze kast misschien makkelijk omvalt indien er tegaan gestoten wordt door zijn kleine footprint icm relatief forse hoogte.
Hij kan ook liggen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


OnePlus 7 Pro (8GB intern) Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 3a XL FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Televisies

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True