Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Apple iPad Pro's 2017 Review

Pro met een grote P, voor een klein publiek

Conclusie

Er zijn een paar scenario's waarin de iPad Pro's interessant zijn. Een ervan is heel duidelijk: je bent een creatieve professional en wilt zware Apple-apps buiten de deur gebruiken. Je moet dan meerwaarde zien in de accessoires en iOS mag niet al te beperkend zijn voor je productiviteit ten opzichte van een desktopbesturingssysteem. Kijk in dat geval wel even of een Microsoft Surface-tablet met accessoires niet handiger is.

Een ander scenario is dat je een Apple-liefhebber bent en simpelweg het beste van het beste wilt hebben, of misschien heb je aan geld geen gebrek en wil je lange tijd met een tablet doen. Bedenk je in dat geval goed of je niet, zoals de meeste mensen, genoeg hebt aan een iPad 2017. Die is immers enorm veel goedkoper en kan ook jaren mee, afhankelijk van de zwaarte van de applicaties die je wilt draaien.

Bij het eerstgenoemde scenario zouden we de koop het meest aanbevelen, want als je een substantieel deel van de dag op een iPad werkt, wil je waarschijnlijk het beste dat Apple te bieden heeft. De iPad Pro's van 2017 zijn ongehoord snel, hebben prachtige lcd's met de nieuwste schermtechnologie, houden het lang vol en de accessoires zijn van goede kwaliteit.

Hoewel de iPad Pro's, vooral door hun prijs, maar voor een kleine groep geschikt lijken, zul je voor ongeveer even krachtige apparaten diep in de buidel moeten tasten. Dit zijn eigenlijk geen reguliere tablets meer te noemen. Toch vrezen we dat, hoeveel multitaskingfunctionaliteit Apple ook toevoegt aan iOS, een iPad voor bijna niemand echt zo lekker zal werken als een laptop, totdat er een touchpad of muis op aangesloten kan worden. Daardoor zullen de iPad Pro's voor veel mensen voornamelijk interessant zijn als apparaat naast een laptop en dat blijft de belangrijkste boodschap.

Als je dat weet en toch voor een iPad Pro kiest, twijfelen wij er niet aan dat je veel gemak, plezier en creativiteit uit de tablet zult halen. Deze Pro's zijn namelijk het summum van wat Apple op mobiel gebied te bieden heeft.

  • iPad Pro 10,5"
  • iPad Pro 10,5" cellular
  • iPad Pro 12,9"
  • iPad Pro 12,9" cellular

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (372)

Wijzig sortering
Wat ik dan wel weer jammer vind is dat tweakers totaal niet consistent is als het op reviews aankomt. Apple heeft een zeer goed track record als het om software ondersteuning aankomt en een vrijwel superieur update beleid. En toch zie je dit NOOIT terug in het eindoordeel. Terwijl er ik geloof ik 3 weken terug nog bij een xiaomi telefoon vol lof werd gesproken dat je zolang updates kan krijgen en werd dit ook bij de plus en minpunten meegerekend.

Maar verder over de iPad zelf. Wij hebben sinds kort op t werk ieder een eigen 10.5 inch iPad pro gekregen en doen sinds kort een hoop art en design erop en ik moet concluderen dat het een pracht staaltje techniek is. Het werkt snel, goed stabiel en het is met de Apple pencil ook fijn werken. Werkt ook zeer goed met blender en unity trouwens.

Wat betreft de file manager. Het is een leuke toevoeging maar ik zou t niet missen. Ik heb in het verleden een Samsung tablet gehad en echt nog nooit de filemanager aangeraakt. Maar dit zal vooral persoonlijk zijn

Enige minpuntje is dat we soms WiFi problemen hebben maar dit kan ook aan de developers bèta's liggen.

[Reactie gewijzigd door FrontlineCoder op 9 augustus 2017 08:13]

Niet alleen dat, maar het vervelende eraan is ook dat Tweakers toch elke keer moet zeggen da het duur is. Ze verwoorden het altijd in de trend van "Te duur" en het woordje "te" vind ik gewoon niet in een review passen, want dat is persoonlijk.

Als ik naar alle minputen kijk kan ik me hier ook niet zo goed in vinden:
Prijzig, ook de accessoires
Hierboven al over gehad en komt in de meeste reviews van apple producten naar boven. Hier b.v. een review van de Iphone 6: reviews: Apple iPhone 6s en 6s Plus: nog beter, nog duurder . Maar ook andere reviews van apple komt dit naar voren. Zelfs de omschrijving van de minpunten zijn hetzelfde als vorig jaar:
reviews: Apple iPad Pro: veel tablet voor weinig mensen
Beperktheid iOS bij gebruik als laptop
Persoonlijk vind ik dit appels met peren vergelijken. Apple heeft deze tab nooit ingezet als een laptop vervanger. Dit is beetje hetzelfde dan dat ik zeg dat de ipad pro geen Gamepc of nintendo console kan vervangen. Ja, je kan er spelletjes op spelen, maar het is er niet voor bedoelt.
Onhandig formaat voor op de bank
Dit type Ipad is niet op de markt gezet om rustig op de bank te gaan zitten. Daarvoor moet je toch dit model hebben:

reviews: Apple iPad 2017: beetje ouderwets, maar wel betaalbaar

[edit]

Chris geeft hier een paar terechte reacties op: Chris Broesder in 'reviews: Apple iPad Pro's 2017 - Pro met een grote P, voor...

[Reactie gewijzigd door grote_oever op 9 augustus 2017 20:22]

"Everything you want modern computing to be. Now even, well, better." - apple marketing ipad pro 2017

"The 64-bit A9X chip gives iPad Pro the power to easily take on tasks once reserved for workstations and PCs. Not to mention tasks you’d never consider doing on a PC."

&

"It’s an uncompromising vision of personal computing for the modern world." - apple marketing ipad pro 2016

Ze zetten het toch best wel neer als een laptopvervanger, dus commentaar dat ios niet opkan tegen MacOs of Windows is terecht. (Maar het staat ook tussen alle andere onzinnige marketing kreten die niet worden onderbouwt ("More powerful than most PC laptops", dus hun eigen macbook is minder krachtig?) - blijft lachen hun website doorlezen, maar hoop dat de meeste mensen kreten van elke fabrikant wel met een graantje zout nemen.
Als we hardware gaan afrekenen op de reclame die ervoor is gemaakt zouden reviews er heel anders uitzien. Denk echter dat de meeste tweakers wel door dit soort prietpraat heen kijken.
Dat is toch onzin. Als Apple hun product in de markt zet als laptop replacement mag het niet zo bedoordeeld worden?

Als je als fabrikant iets belooft en het niet waar maakt vind ik zeer zeker dat je daar op afgerekend mag worden.
Dat ik daar als Tweaker doorheen prik betekend niet dat Henk bij de Media Markt op basis van deze claims geen iPad Pro koopt (aanbevolen door Frits van de Media Markt uiteraard) en verwacht dat hij een OSX tablet koopt.

Laten we wel wezen dit moet een beetje de Surface Pro concurent zijn, maar die doet een ding van de Surface Pro helemaal niet: een laptop vervangen.
Henk Is heus niet zo dom om een Pro apparaat te kopen natuurlijk, als hij een laptop van 500 euro nodig heeft, of met een modale tablet kan doen wat hij wil doen.

Dit is inderdaad een Surface Pro concurrent die de Surface succesvol concurreert waar hij het zwakst is: als tablet. Net zoals de Surface de iPad Pro concurreert waar die het zwakst is: als laptop alternatief.

Maar verder is deze tablet zo krachtig dat hij wat dat betreft inderdaad probleemloos een laptop kan vervangen. Of je dan best een laptop of een iPad (of beide) koopt hangt af van wat je er allemaal wil mee doen.

Apple beweert nergens dat de iPad OSX draait en hun laptops promoten ze ook nog ten volle.
Er wordt toch ook wel vaak doorheen gekeken. Maar tenminste de concurentie aangaan door laptop taken over te nemen is toch wel een fundenmentale kern van de iPad pro (en eigenlijk alle tablets). Ook zie je dat in veel andere recensies terug. Om dan te vermelden dat het apparaat toch gelimiteerd wordt door de functionaliteit vind ik terecht, al zal het maar 1 of 2 mensen van gedachten veranderen om toch bijvoorbeeld een macbook te kopen die beter bij hun eisen past, en dat is uiteindelijk het doel van reviews. Ook is het niet zwaar meegenomen, want hij heeft toch uiteindelink een verdiende 8 gekregen.
Er wordt toch ook wel vaak doorheen gekeken. Maar tenminste de concurentie aangaan door laptop taken over te nemen is toch wel een fundenmentale kern van de iPad pro (en eigenlijk alle tablets).
Dat is het juist. De iPad Pro probeert laptops te vervangen. De Samsung S3 bijvoorbeeld mikt daar helemaal niet op. Die tablet is volledig ingericht op mediaconsumptie en heeft dan ook een superieure scherm(technologie) voor dit doel. En daarmee hoeft ie niet afgerekend worden tegen een laptop. Om maar niet te beginnen over het feit dat je aan Android tablets wel muizen kan aansluiten en hoewel dat zeker niet optimaal is, het wel ze wel degelijk dichter bij een volwaardige laptop vervanger kan brengen dan de iPad.
Laptopervaring heeft niet enkel te maken met de hardware maar ook met de Apps. Windows heeft gewoon veel specifieke apps (boekhouding, stocksysteem) maar veel van die software is niet geschikt voor tablet of touch terwijl Apple minder van die specifieke apps heeft maar wel erg relevanteen performante productivity apps die scannen, mailen, surfen, printen, tekenen en editeren van video en muziek erg gebruiksvriendelijk maken zonder aan functionalitiet in te boeten. De Tablet apps van Android zijn helemaal nog niet op hetzelfde niveau als die in de Appstore. Veel Tablet apps zijn nog gewoon scaled smartphone versies of niet native (java) geschreven waardoor de performantie het laat afweten.

In dat opzicht kan de Ipad pro als geen ander een laptop vervangen. Het is meer een all rounder. Je kan er evengoed media met consumeren als mails sturen, uw boekhouding in orde brengen of een skypegesprek houden. Het enige nadeel is dat je met een arm/vingerbeweging veel moeite moet doen om iets op uw scherm te selecteren terwijl dat meteen trackpad veel simpeler is. Een Laptop werkt gewoon iets vlotter via shortcuts, swipes etc. Gewoon al een woord in een zin selecteren gaat veel sneller via een muis of trackpad.

Als je uw laptop geen 8u per dag gebruikt dan kan je evengoed geld uitsparen en een Ipad pro kopen ipv een macbook pro. Zeker als je kinderen die ook af en toe een filmpje kijken op reis of in de auto is een Macbook of Laptop echt niet handig. Voor de Ipad bestaan erg veel sturdy cases.

Mijn punt is dat een Ipad pro wel degelijk een laptop kan vervangen, hij is performant genoeg en de Apps zijn taltijk en kwalitatief. Vakantiefoto's bewerken, video's editen, Word, Excel, mail, surfen, printen, scannen...letterlijk alles kan. Welliswaar met een touch-interface wat alles wel makkelijk en toegankelijk maakt maar de invoersnelheid beperkt waardoor mensen die veel interageren met hun laptop mogelijk bedrogen uitkomen met een Ipad tablet. Ben je opzoek naar een snelle allrounder of te tekenen of als gezinslaptop dan moet je echt niet verder kijken.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 10 augustus 2017 12:05]

Precies het idee wat ik erbij heb. Naast het feit dat marketing nooit 100% letterlijk moet worden genomen heeft de tablet in heel veel huishoudens de laptop vervangen. Waarom? Omdat men enkel basis taken hoeft te doen die prima op een tablet kunnen.

Wil je de hele dag boekhouden in excel dan ga je dat echt niet op een tablet doen, dat is gewoon niet productief. Je gebruikt gewoon het beste gereedschap voor jou specifieke doel.
Leuk zo'n muis als je moet werken met uitgetrokken telefoonapps... Android heeft gewoon heel weinig volwaardige tablet apps. Dus bij voorbaat valt ie daardoor al af als je productief wilt zijn.
Nou.. Dat is ook niet helemaal waar (denk ik).
Want het gaat er wel degelijk om hoe een bedrijf een product positioneert.

Je vergelijkt 'cup a soup' niet met een versgemaakt kom soep, maar met koffie.
Cup a soup is gepositioneerd als 'zoute koffie'.

Simpel afdoen met 'reclame' is wat kort door de bocht. Dit gaat misschien wel veel verder dan de marketing afdeling, namelijk de hele product development ervan. Ik ben echt geen Apple fan, maar doorgaans heeft Apple de keten van 'concept tot eindproduct' redelijk op orde.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 9 augustus 2017 13:34]

Het lijkt me op zich niet vreemd om hardware af te rekenen op wat de fabrikant er over beloofd.

Ik denk wel dat de structuur van reviews van dit soort generieke producten beter kan. Er zijn veel toepassingen denkbaar: van professioneel tot thuis op de bank een filmpje kijken, of een spel spelen. Momenteel is het vrij lastig te beoordelen of het apparaat voor jouw toepassing een goede keuze is. Ook de concurrerende apparaten kunnen verschillen per toepassing. Daarom zou het beter zijn om reviews enigszins te structureren naar toepassingsgebied.
Het is een tablet en vergeleken bij elke andere tablet op de markt is dit veruit de beste tablet op ELK gebied.

Misschien is dat een reden dat Tweakers hem graag wil vergelijken met laptops, maar je koopt een tablet aom te gebruiken als een tablet over het algemeen.
Weet niet of je mn commn hebt gelezen, maar apple zelf vergelijkt het met een laptop, dus aan een reviewer om te kijken of dit klopt. Verder is het een goede tablet, maar als je de surface meerekend is die nog wel een stuk beter in productiviteit. (Bijna alle Android tablets zijn verder wel hopeloos)
Maar de hele review lang komt het vergelijk terug met de Surface Pro daardoor ligt de nadruk daar wel veel op.
Ik zie de logica/nut daar niet van in .

De meeste mensen gebruiken een tablet toch als tablet.
(ik iig wel en de dure accessoires koop ik niet, alleen een hoesje)

Ongeacht wat de de marketingafdeling van Apple graag naar buiten brengt weet Tweakers dat toch ook wel en kijkt daar toch doorheen en denkt aan de hoe het in werkelijkheid wordt gebruikt bij de review.
---
Wat is gewoon jammer vind, is dat alles te letterlijk wordt genomen ivm de pc vervanger.
NL is deze tablet voor veel mensen en doelgroepen wel een latopvervanger.
De mogelijkheden zijn voor (schatting) 60% van pc gebruikers voldoende om hun pc te vervangen, en zelfs nog gebruikersvriendelijker/makkelijker dan een laptop.
Voor 40% niet, professionele gebruikers, etc.
Maar als apple dacht dat het echt alle pc-taken zou kunnen overnemen, waren ze wel gestopt met al hun Macs. Maar dat hebben ze niet gedaan, de Macs zijn er nog, toch?

Dus wordt allemaal overdreven, en uit hun verband getrokken.

Daarnaast vind ik de 8.5 te laag ivm de tab s3 (waar helemaal de prijs niet als minpunt wordt benoemd in de conclusie), of het cijfer van de s3 is te hoog.
Natuurlijk is hij met pencil wel zo een 130 euro duurder (tab s3 stylus standaard meegeleverd), maar tel daarbij op: groter scherm, ProMotion , truetone, betere luidsprekers, betere pencil/input), beter geoptimaliseerde apps, mooiere materialen, hogere res, voor een aantal jaren betere update-ondersteunig, veel snellere soc, veel betere camera, accuzuur, etcen dan vind ik dat de meerprijs wel waard tov de s3. Maar ja, dat soort zaken kom ik hier de laatste tijd wel vaker tegen als het om apple gaat.

Daarnaast snap ik de vergelijking met de surface pro wel. Maar eigenlijk is dat een laptop met touchscreen waar je het toetsenbord van kan weghalen, met een touch laag er overheen.
Maar eigenlijk blijft het een laptop.
Maar Apple is met iets anders bezig, een OS die net zo makkelijker werkt als een iphone/ipad os, maar dan met meer mogelijkheden. Dus een nieuwe catergorie gepositioneerd tussen de smartphones en pc’ s, die makkelijk en snel werkt en voor de meeste mensen ruim voldoende is om te gebruiken ipv een pc. Ze zijn er nog niet helemaal, maar ik schat in dat binnen 2 jaar iOS weer verder is ontwikkeld, en het steeds meer eeen volwaardig(simpelere) pc vervanger kan worden.

[Reactie gewijzigd door Halo_Master op 9 augustus 2017 20:54]

Maar als apple dacht dat het echt alle pc-taken zou kunnen overnemen, waren ze wel gestopt met al hun Macs. Maar dat hebben ze niet gedaan, deed Macs zijn er nog, toch?
Dat is natuurlijk onzin, men is de Apple ][ jaren blijven maken terwijl de directie allang vond dat alleen de Mac een échte computer was.
He? Welke directie? Hoeveel jaar geleden? Oude koeien, toch?
Jammer genoeg hebben veel andere (kwalitatieve mindere nieuwsite) ook de stelling overgenomen om het als laptopvervanger aan te prijzen. En als door deze reviews 1 of 2 mensen van gedachten zijn veranderd dat een iPad toch niet al hun eisen kan vervullen is het goed geweest om het te vermeldem. Een review heeft uiteindelijk als doel te zorgen dat mensen het product kopen wat het beste bij hen past.
De fout die gemaakt wordt is door de ipad als laptop te gaan gebruiken. Dat zie je ook in deze review. Er zit een verschil in waarvoor je hem gebruikt en de manier waarop je hem gebruikt. Door de ipad als een laptop te gaan gebruiken, schiet die te kort. Door de ipad te gebruiken als een tablet blijkt dat hij wel een hele grote overlap heeft met laptop gebruik en regelmatig zelfs beter functioneert dat een laptop. Maar dat ligt er dus wel aan waarvoor je hem gebruikt.

Waarvoor en hoe, zijn verschillende dingen. De reviewer probeert hem als laptop te gebruiken (pijltjes toetsen om te scrollen?!?!) en dat hij dan geen vervanger is kan ik goed begrijpen. Echter om een documentje door te lezen/reviewen vind ik de tablet beter scoren dan een laptop.
Ik heb dit ding gekocht om mee te nemen op vakantie en er is 1 ding wat het al veel beter doet dan mijn laptop:
Rondsurfen op het internet. Wat een verademing is dat zeg. Het promotion truetone display is echt een verademing om mee te lezen. Alle letters blijven scherp tijdens het scrollen. Iets wat ik echt niet verwacht had. Daarnaast is het met de iOS 11 beta echt een belachelijk snel apparaat. Dat gaat echt helemaal nergens over. Alles (maar dan ook echt alles) werkt direct en soepel. Geen haperingen in de interface (die ik met mission control op de mac nog wel eens heb). Geen vastlopers met opslaan van bestanden (garageband en imovie projecten is kwestie van terug gaan en 2 tellen wachten) en renderen gaat zo ontzettend snel dat je zelfs met 4K video nog fatsoenlijk kunt werken. Ik heb in geen jaren zo'n fijn apparaat in mijn handen mogen hebben.

Daarnaast is schrijven met de pencil zo fantastisch dat gaat helemaal nergens over. Ik gebruik hem nu om aantekeningen te maken van architecturen om voor mezelf makelijk diagrammen te tekenen in notes. OneNote is hier echt helemaal niets bij. (Die kan overigens ook nog niet met de pencil overweg dus dat is erg jammer).

Je moet het apparaat idd niet zien als laptop, maar als tablet die op sommige vlakken veel verder uitspat in mogelijkheden en performance.
Eens, maar goed de reviewer begint over scrollen met pijltjes toetsen op een iPad, dan snap je het idee niet helemaal geloof ik. Dan neem je laptop vervanging iets te letterlijk.
Helemaal mee eens met wat je zegt. Het enige waar ik ook op reageerde is dat mensen er over klaagde dat de tekortkoming van iOS niet vermeld hoeft te worden, terwijl ik dat juist op zijn plaats vind bij een product dat door veel meneen als laptopvervanger word aangemerkt en waarbij het uiteindelijk een geringe invloed heeft gehad op het eindordeel, een 8.
Denk dat het meer aan het woordje pro ligt. Je verwacht er meer van dus ga je vergelijking zoeken met meer... Laptop dus of een surface pro ofzo.
De vraag is wat dit device interessant voor de 'professional' maakt.
Kan je verzekeren dat er hele volksstammen zijn die louter een mobieltje en een iPad hebben en daar alles mee doen wat computers betreft.

De subtitel 'Pro met een grote P, voor een klein publiek' is dan ook onzinnig. Die zegt meer over de perceptie van de reviewer dan over de praktijk van alledag.

Als softwaredeveloper loop je wel tegen beperkingen aan, met name ten gevolge van het feit dat er maar weinig ontwikkelomgevingen native worden ondersteund onder iOS. Misschien zal dat nog een veranderen maar op dit moment is dat best wel karig.
Meeste van die mensen hebben alleen waarschijnlijk genoeg aan de normale iPad, en is de pro van weinig extra nut (behalve beter geluid en display)
Zeker weten. Overigens merkte iemand elders hier op dat hij tig mensen kent die alleen een smartphone hebben en dat herken ik ook wel uit mijn omgeving. Verbaas me daar overigens menigmaal wel over omdat die schermpjes toch best wel klein zijn én ik persoonlijk de prijs van die smartphones onevenredig hoog vind t.o.v. iPads of andere tablets.
Ze zetten hem niet neer als laptopvervanger, maar als een apparaat dat taken van een laptop of computer vervangt. Niet het gehele ding.
Apple kan zijn beschrijvingen bijna bijbels neerzetten, maar dat kennen we nu wel en een zak zout doet wonderen.
Toch zit er een kern van waarheid in hun teksten, echter wel in context.
Jammer genoeg zijn er nog steeds mensen die te weinig zout hebben. Om als reviewer die paar mensen dan te behoeden die het wel als laptopvervanger willen aanschaffen lijkt mij genoeg reden om het in het artikel te vermelden.
Ik heb de vorige iPad Pro 9,7. En ik heb net een nieuwe MacBook pro 15”.
Ik wilde meer kunnen dan op mijn iPad, maar bij nader inzien blijk ik daar toch maar bitter weinig gebruik van te maken, en verkies ik steeds mijn iPad boven mijn MacBook. De ipad voelt echt sneller aan bij browsen en mailen en spotify en, nou ja, eigenlijk alles waar ik een computer voor gebruik. En de nieuwe iPad pro is nog sneller.

Ik vind de iPad vooral geen desktopvervanger omdat als een OTA update niet lukt, ik een pc of Mac nodig heb om die herstellen. Is overigens nog nooit gebeurd ook al draai ik ook nog publieke beta’s.

En omdat ik mijn iPad prefereer, vind ik een iPad van 700 euro totaal niet duur. Omdat ik mijn MacBook maar weinig gebruik, vind ik de toch al enorme prijs van een kleine 2800 euro extra duur.
Ik ben dus juist door dit soort reacties ook overgegaan op de aankoop van de 10.5. Voor mijn gebruik denk ik dat ik 99% van de tijd een laptop niet zal missen.
Als je niet eens het verschil weet tussen een pc en een mac dan zul je inderdaad een goed beeld hebben van de situatie.

Een pc laptop is per definitie geen MacBook
een macbook is ook een pc laptop, welke definitie je ook gebruikt.

Pc betekent letterlijk personal computer, wat een mac ook is. Als je het intepeteerd als IBM-compatible PC is een mac dit ook: omdat macs tegenwoordig intel gebruiken vallen ze hier ook onder
("More powerful than most PC laptops", dus hun eigen macbook is minder krachtig?)

Een Macbook is geen PC ....
Een MacBook draait (ook) gewoon Windows, dus 100% een PC.
Als Apple de term PC gebruikt, bedoelen ze uiteraard alleen "dat archaïsch kubusvormig ding dat alleen Windows kan draaien" :)
Dr is geen enkele pc die alleen Windows kan draaien en als Apple de kernel update en wat drivertjes toevoegd zouden ze zelfs allemaal macOS kunnen draaien maar zo slim is macOS niet. 8-)
Ik citeer Apple, dit is uiteraard niet mijn eigen visie/mening :)
Een MacBook is een PC, Apple kan zo vaak zeggen als ze willen dat het geen PC is, maar een MacBook is een "Personal Computer". Het OS gaat niet veranderen wat het apparaat is.
Nope, een MacBook is een notebook en geen laptop. Het is semantiek ;)
Doordat laptops steeds sneller en warmer werden kwam het advies om de laptop niet meer op schoot te gebruiken maar altijd op een harde ondergrond. Toen is de naam notebook ontstaan. Dus laptop = notebook. :+

http://computerkiezen.nl/computer-soorten/notebook/

[Reactie gewijzigd door Torisuta op 9 augustus 2017 12:37]

Lees je over het woordje most heen?
Bij meeste denk ik toch wel minstens helft van de markt. Ik heb natuurlijk geen exacte sales nummers van processors maar denk dat de mediaan toch wel een i5 is

In ieder geval heb ik er al lang een discussie over gehad, en op uitgekomen dat je een ARM en X64 processor niet kan vergelijken, waardoor de uitspraak ongegrond is. Maarja, blijft marketing materiaal en niet eens één van de meest overdreven uitspraken die een fabrikant heeft gedaan.
Een laptopvervanger in welke omgeving exact? Simpele kantoorzooi, PR-personeel en bijv. notarissen of financieel adviseurs en vertegenwoordigers? Wellicht. Maar degene die wat dieper en verder wil moet in het veelal dichtgetimmerde iOS (om stabiliteit te garanderen, verwacht ik zo) omwegen maken om het één en ander gedaan te krijgen. Let wel, dit zeg ik als eigenaar van zowel een Android 6.0 tablet, Android 7.0 smartphone en een iPad Air 2 met iOS 11. En echt, ik merk op de iPad -> omweg, omweg, omweg.
Het is maar hoe je het wil lezen.... Het gaat vooral om de visie van wat mogelijk zou kunnen zijn.

Er staat dat het krachtig genoeg is om bepaalde taken over te nemen die vroeger voorbehouden waren aan pc's. Het gaat hier om de rekenkracht, verder moet er dan natuurlijk een app bestaan die de gewenste taak verder mogelijk moet maken.
Wat kan een laptop eigenlijk vervangen? Een desktop als in (zogenaamde desktopvervanger) of een tablet?
Misschien allemaal niet belangrijk en beter gewoon kijken of een product bruikbaar is voor wat je wilt doen en als je daarmee iets kan vervangen dan doe je dat toch of niet ;)
De Samsung Galaxy Tab S3, die in dezelfde prijsklasse valt als de iPad Pro 10,5" was volgens de Tweakers review niet te duur (prijs geen minpunt). Vraag me af wat die tablet dan zoveel beter maakt dan de iPad, aangezien de Samsung blijkbaar waar voor zijn geld levert, en de iPad niet.

Zie
reviews: Samsung Galaxy Tab S3: high-end entertainmenttablet pur sang
Mee eens,

Die Tab S3 was 670 euro bij introductie ,de Ipad Pro 10,5 = 699 euro
Hij krijgt daar dan ook een lager cijfer. Maar als je die review, en de reacties, leest, dan zie je dat ook daar weer de klachten over slechte onderbouwing worden benoemd.

Ik begrijp dat het erg moeilijk is om consequent te blijven, omdat je niet alleen met benchmarks en andere getallen naast elkaar kunt werken en er dus altijd een persoonlijke mening achter zit, hoe ze ook hun best doen dit te minimaliseren. Daarnaast zit er tussen producten soms een behoorlijke tijd, waardoor bepaalde argumenten anders wegen etc.

Dat gezegd hebbende: het valt inderdaad op dat vooral de laatste tijd de inconsequente conclusies en slechte onderbouwingen zo regelmatig gezien worden...
De laatste zin van de bovenstaande review: "Onder de streep is de Galaxy Tab S3 de beste Android-tablet die je op dit moment kunt kopen, al is de prijs daar ook naar en is de concurrentie dun gezaaid."

Maar je hebt gelijk. Het is niet expliciet vermeld als minpunt. Concurrentie is er dus nu. Dit is fantastisch. Nu hopen op een prijzenoorlog. Maar dit is valse hoop ben ik bang.
Reviews zijn altijd persoonlijk. Het is een mening van iemand over een product. Het probleem in mijn ogen is juist dat mensen lijken te denken dat je een objectieve score eraan kan hangen, met als gevolg dat reviews proberen te bedenken wat een ander ervan zal vinden en daardoor uitkomt op een generieke score.

De prijs is gewoon een valide punt als je het vergelijkt met andere producten. Dan zie je dat de Surface die er eerder was en meer mogelijkheden biedt (volledig OS) voor minder geld. Dan vind ik dat ze nog vrij gul zijn, want 1300 euro voor een apparaat waar je niet eens een andere browser op kan installeren (de schillen voor Safari tellen niet mee) is bizar. De iPad Pro blijft natuurlijk een Surface rip offmet een mobiel OS. Prima hardware verder, maar het is natuurlijk logisch om het te vergelijken met soortgelijke producten uit dezelfde prijsklasse met een formfactor die erop lijkt. Dat Apple zegt dat je er geen laptop-dingen mee hoeft kunnen doen is niet relevant.

Ik snap het nooit als mensen klagen dat in een review valide punten worden aangehaald. Niemand koop Apple producten omdat ze de beste prijs/kwaliteit aanbieden of de beste hardware/meeste features voor de prijs. Meestal kan je voor een flink lager bedrag een product halen waarmee je dezelfde dingen kan. Maar je koopt een product van Apple omdat je het fijner vindt werken en je bereid bent daarvoor te betalen. Daar is verder niks mis mee, maar het wordt wel vreemd als je het punt probeert te maken dat Apple goed is voor de portemonnee.

Het lijkt wel alsof veel mensen een review niet lezen om geïnformeerd te worden, maar om te zien of hun favoriete producten/merken wel genoeg opgehemeld worden. Maar dan je volgens mij beter bij de productomschrijving van Apple blijven.

[Reactie gewijzigd door BarôZZa op 9 augustus 2017 10:05]

Maar hou wel in gedachten dat de meest verkochte Ipad Pro 10,5 inch 699 euro kost, en dus niet in de buurt komt van het niche model van 1156 euro.

699 euro is dat nou zo duur voor de beste tablet op de markt ?
Want puur als tablet is er geen betere.
Idd bij apple doen de meesten dit: een ipad van 1200 euro!
Terwijl ik er 1 kan krijgen voor 700 euro.
Ik ga toch ook niet zeggen dat een surface pro 2500 euro of zo kost en dat je daarvoor deze ipad pro en een mooie 13,3 inch macbook pro kunt kopen voor de prijs van de surface? Of een veel betere laptop met touchscreen? Nee, want er bestaan ook surface pro’s die veel goedkoper zijn dan die 2500 euro.
Bij apple willen de meesten een punt maken over de prijs door het allerduurste model te pakken.
Ik kan niet wachten op de iphone 8, ik zie de reacties al: een smartphone van 1400 euro!(dat is waarschijnlijk het 512gb model, die bijna niemand koopt)
Want puur als tablet is er geen betere volgens mij.
Fixed it for you. Ligt er maar net aan hoe je het gebruikt en zelfs als je het al gebruikt als een normale tablet voor wat surfen en mailen zijn er zat genoeg goede alternative.
Zelfs volgens Tweakers in de videoreview is dit de crème de la crème op het gebied van tablets.

En ze hebben er van alles aan gedaan om de Ipad Pro niet te vergelijken met andere tablets maar met laptops en als laptopvervanger .

Ook alle andere Ipads waren (zijn ) betere tablets dan die van andere merken, daar zijn alle reviewers in de wereld het wel over eens.
Ik vermoed dat @Loller1 meer bedoeld dat 'de beste tablet' nogal subjectief is. :)

Technisch gezien zijn iPads inderdaad altijd erg sterk geweest. Ook qua update beleid, ondersteuning, levenduur etc, maar daar is de prijs uiteraard ook naar.
Wat echter 'de beste' tablet voor iemand is, ligt geheel aan het gebruiksscenario en de (financiële) situatie van de koper. ;)

Als je alleen maar een beetje surft en mailt, dan heb je niets aan de performance van deze iPad. Voor €700 kan je momenteel 3 keer een Galaxy Tab A 10.1 kopen, die mogelijk beter aansluit bij de wensen van de persoon.
Dat deze tablet dan misschien maar de helft zo lang ondersteund wordt, is dan opeens minder een probleem; je bespaart nog steeds ~€300 euro als je een opvolger tegen eenzelfde prijs koopt. :) (En dat is dan een tablet waarvan je de performance waarschijnlijk óók niet benut in dat scenario...)

Dat alle reviewers de iPads het beste vinden, betekent ook nog steeds niet dat ik dat moet vinden. :)
Persoonlijk vind ik iOS namelijk een gedrocht om mee te werken; ik kan gewoon niet goed wennen aan en werken met de interface.
Voor mij zou een iPad dus bij voorbaat al niet 'de beste tablet' zijn, ook al is het qua specs de beste.

Lang verhaal kort: dat een tablet technisch gezien het sterkste is (beste specs), betekent nog niet automatisch dat het voor iedereen 'de beste' tablet is. :)
Ik denk dat je 'beste tablet' verwart met 'beste keus'. Het laatste is zeer persoonlijk en impliceert prijs. Het eerste is gedeeltelijk persoonlijk (je kan belang hechten aan andere zaken), maar zou eigenlijk prijs moeten uitsluiten.
Ja en nee. :)
Ik ben het met je eens dat 'de beste' en 'de beste keuze' marginaal verschillen met elkaar, en inderdaad vooral of prijs wel/niet wordt meegenomen.
De beste zal vaak de duurste zijn; de beste keuze juist degene waarbij je het meeste per euro krijgt.

Het stukje waar ik het niet helemaal mee eens ben, is dat bijvoorbeeld gebruiksgemak erg persoonlijk is of kan zijn, maar wel bepalend of het apparaat überhaupt bruikbaar is voor iemand. ;)

Zoals ik al aangeef; persoonlijk vind ik iOS echt niet fijn werken. Dat is, gelukkig, een persoonlijk probleem dat veel reviewers ook niet mee zullen nemen; en terecht, voor iedereen die het wel fijn vind werken.
Maar voor mij kán het dus al niet meer 'de beste' zijn, ongeacht hoeveel reviewers claimen van wel, simpelweg omdat het een dusdanig grote impact op het primaire doel van het apparaat heeft dat zelfs een baksteen bruikbaarder (en dus 'beter') zou zijn. (voordat iedereen gaat haten; nee, ik zeg niet dat alle iPads even bruikbaar zijn als een baksteen, alleen dat ze voor mij zo bruikbaar zijn als een baksteen)

Dus tot op zekere hoogte vind ik dat 'de beste' ook een subjectief oordeel is, in ieder geval voor electronica zoals telefoons, laptops, tablets en zelfs smartwatches.
Het gaat immers niet alleen om de technische specs op papier, maar ook hoe je er in de dagelijkse omgang mee interacteert. :)
Of die iPad dan €700 of €5 kost, maakt voor mij niet uit ;)

[Reactie gewijzigd door Raventhorn op 9 augustus 2017 14:37]

Nou nee, menig reviewer vindt dat niet. Ikzelf ook niet trouwens. Een TabPro S is voor mij bijvoorbeeld de beste, creme de la creme, op het gebied van tablets. Inderdaad minder touch apps, maar nog plenty. En dus wel een volledig OS waar ik het gevoel van de controle over heb. En superdun 12" OLED scherm. En ja, deze valt in dezelfde prijsklasse. Oh ja USB-C met super snel laden. Ben er super blij mee.

Aan het eind van dag moet je kijken wat voor JOU het beste apparaat is.
Plus, het is een tablet die verkoopwaarde houdt. Laatst een iPad 3 nog verkocht op marktplaats. Probeer maar eens een Samsung tablet van 5 jaar oud te verkopen.
Gelijk net even gekeken op Marktplaats. Ik zie nog 5 tientjes voor een ipad 3.
Of je daar nou de moeite voor wil doen? (veel vragen/klagers)
Niet echt een steekhoudend argument.
Heb er 100 voor gekregen. Dat is toch best aardig.
Is inderdaad best wel bizar. Zie daar menigmaal iPad's 2 voor rond de €100,- van de hand gaan.

Kan me daar in zoverre wat bij voorstellen dat het soms best wel handig is om een aparte iPad te hebben voor een bepaalde app en eenzelfde (goedkope) iPad voor een andere app. Voor het geld hoef je het niet te laten.
de Tab S3 was ten tijde van reviewen 670 euro. Hier kreeg je dan weliswaar een pennetje bij, maar veel matigere hardware (op het scherm na). Ik lees in deze review bij de minpunten nergens "te duur".
Waarom was deze iPad meer waard met een OLED scherm? Met zijn ProMotion techniek is het scherm beter dan gelijk welk OLED scherm en je hebt ook nog eens de zekerheid dat het niet zal inbranden (zoals te zien op demo exemplaren van de S3 in winkels) of een kleurshift krijgen na verloop van tijd.

Overigens weet ik niet wat je "vergelijkbaar" vindt aan de hardware van de Tab S3; die is eerder te vergelijken met de (overigens nog uitstekende) Air2.

[Reactie gewijzigd door quantumleapje op 9 augustus 2017 21:00]

OLED is duurdere techniek dan LCD en beter. Contrast van LCD kan er gewoon niet aan tippen. Op sommige vlakken heeft LCD absoluut pluspunten, maar over het algemeen gezien hebben mensen liever AMOLED. Het is alleen flink duurder.

Die Truemotion technieken zijn mooie verbeteringen voor de mindere beeldschermtechnologie, maar laten we niet doen alsof LCD ineens beter is dan OLED. Niet voor niks is Apple ook bezig met de overstap naar OLED. De Apple Watch heeft al OLED en de nieuwe iPhone naar alle waarschijnlijkheid ook.
Een duurdere component in een product plaatsen maakt het product niet meer waard (de stelling dat OLED duurder is om maken begint ook niet meer waar te worden, een topkwaliteit LCD maken is tegenwoordig wellicht duurder dan een OLED scherm maken - ook één van de redenen waarom Apple switcht, ongetwijfeld). Bij een scherm gaat het 'what you see is what you get'. En dan is dit scherm duidelijk beter - en duurzamer - dan het OLED scherm van de Tab S3 waar je naar verwees - en dus meer waard.
ProMotion heeft overigens niets met LCD of OLED te maken: ook een OLED scherm zal er beter van worden.

Er is heel veel hype over OLED, maar objectief zijn de beste LCD schermen soms beter dan de betere OLED schermen (er zijn overigens ook best slechte OLED schermen). Voor schermen die veel aanstaan is OLED overigens nog steeds problematisch qua inbranden. Niet voor niets maakt LG publiciteit dat de OLED van zijn komende V30 niet meer zou inbranden door het toepassen van specifieke technieken...

[Reactie gewijzigd door quantumleapje op 9 augustus 2017 21:00]

Ja de Apple pencil is duur in vergelijking, maar het is geen 'pennetje'. Zeker niet vergelijkbaar bij wat je bij Samsung erbij krijgt. Ik heb nu verschillende pennen geprobeerd, zowel actieve en passieve, en er is er geen een die bij de Apple pencil in de buurt komt. Zeker met het nieuwe 120hz scherm en dus de nog directere feedback van het scherm op de pen is dit de beste digitale tekenomgeving die ik ervaren heb, ook in vergelijking met bijvoorbeeld een intuos van wacom. In die vergelijking valt de prijs van een pro met pencil echt wel mee. De Pencil is dus ook niet voor je vader of moeder die touchscreens nog moeilijk vinden, het is een niche product voor creatieve professionals. En in die markt is de pencil niet duur.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 9 augustus 2017 10:50]

Klinkt al interessanter voor deze hobby prutser zo. Even kijken of ik het tekengedeelte binnenkort eens ergens kan gaan testen.
Er staat nergens 'te duur'.. En dat wordt ook niet gesuggereerd, hoogstens dat hij prijzig is als je hem niet professioneel gebruikt en er in jouw persoonlijke geval je laptop niet mee kan vervangen.

De iPad Pro is wel door Apple neergezet als laptopvervanger, maar ze doen dat bij deze Pro's in veel mindere mate. Hoe Apple het neerzet maakt verder ook niet uit, het is persoonlijk en velen zullen hun laptop er niet mee kunnen vervangen. Dat is informatie die van belang is in deze review, voor iemand die dat van plan is, net als de info dat hij niet handig is voor op de bank. Vandaar dat ik het noem.
Je maakt hier nogal wat aannames, waaronder: velen zullen hun laptop niet met de ipad kunnen vervangen. Onder de tweakers niet nee, die werken vaak in ICT omgevingen en doen geavanceerde zaken met een laptop. Maar velen in het bedrijfsleven gebruiken hun laptop voor internet, email, word en excel. Met het nieuwe werken en voor mensen die veel onderweg zijn kan een iPad dat prima vervangen en is dan veel makkelijker om mee te nemen. Vooral mensen die veel meetings hebben komen er vaak goed mee weg. Ik kom er genoeg tegen die alleen nog een iPad gebruiken, of een iPad naast de laptop waarbij de laptop soms weken niet gebruikt wordt. Daarnaast is het voor bedrijven veel makkelijker iPads te beheren dan laptops. Kortom, mijn aanname: velen zullen hun laptop prima kunnen vervangen door een iPad, alleen tweakers waarschijnlijk niet zo snel.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 9 augustus 2017 22:50]

Hier thuis heeft de iPad ook grotendeels de laptop vervangen. Mailen, surfen en af en toe een brief typen gaat prima met een tablet op schoot.
Hangt af van de software die je wilt of moet gebruiken. Is die in voldoende mate aanwezig onder iOS dan weerhoudt niets of niemand je ervan alleen een iPad te gebruiken.

Wat menige lezer van tweakers.net vooralsnog weerhoudt zich te beperken tot een iPad is volgens mij het gebrek aan volledige ontwikkelomgevingen op de iPad. Ontwikkel je geen software maar ben je gebruiker daarvan dan is een overstap op alleen een iPad en een mobieltje veel meer voor de hand liggend. Ken aardig wat mensen die dat om die reden ook hebben gedaan. Die hebben helemaal geen laptop op desktop meer.
Dat klopt en ik denk inderdaad dat er veel mensen zijn die hun laptop er niet mee kunnen vervangen, zeker niet alleen tweakers overigens. Ik heb onderbouwd waarom ik denk dat dat zo is, namelijk oa. door gebrek aan muis/trackpad. En wellicht zullen er ook velen zijn die het prettig vinden om deze iPad Pro ipv. een laptop te gebruiken en dat is prima. Maar lijkt me zeker niet onterecht om in deze review te zeggen dat dit lang niet voor iedereen een goed idee is :)
Tweakers onderscheiden zich niet zoveel van anderen als sommigen wellicht wel denken. De markt is conservatief. Is dat altijd al geweest en zal dat altijd wel blijven. Tweakers zijn dat evenzo, zijn sterk gewend aan bepaalde workflows dat ze daar maar moeilijk verandering in willen brengen.

Zo lees ik nogal eens dat er geen filemanager op iOS zou zitten. Typerend voorbeeld van conservatief denken van tweakers . Want die zit er natuurlijk wel degelijk op, alleen niet een aparte app gelijk desktop OS-en die kennen. Elke app heeft onder iOS een ingebouwde filemanager. En er zijn apps verkrijgbaar die bestanden van diverse apps gemakkelijker uit laten wisselen.

Mooiste van iOS vind ik persoonlijk dat het veel meer neigt naar het aloude Unix idee dat de output van de ene app de invoer van de andere app is. En dat betreffende apps lekker klein zijn qua aantal MB's. Audiobus is daar een goed voorbeeld van, een welhaast Haarlemmer Olie voor synth-apps etc. Maar er zijn er meer.

Qua ontwikkelplatform ben ik overigens wel benieuwd hoe WebAssembley geïmplementeerd gaat worden door Apple. Ben benieuwd of je daarmee aan de slag zal kunnen gaan onder iOS. Zo ja, dan zou dat wel een hele switch zijn.

[Reactie gewijzigd door repeP op 11 augustus 2017 04:47]

Chris, bedankt voor je reactie. De tekst "Te duur" staat inderdaad niet in deze review en is ook fout verwoord van mij. In twee andere reveiws van Wout kwam ik "Erg duur" tegen. Ook heb je gelijk dat apple behoorlijk aan het promoten is om de Ipad de laptop killer te maken wanneer ik de site kijk van apple. Wel merkwaardig, want elke ipad gebruiker weet dat het apples met peren vergelijken is.
Bedankt voor jouw reactie, want nuance heeft altijd plaats hier wat mij betreft :) Weet je, ik kan er als reviewer van alles over zeggen en vooral proberen uiteen te zetten waarom het voor iemand wel of niet een vervanger is van een laptop, maar uiteindelijk is het voor iedereen verschillend en moet iedereen op basis van de informatie een eigen keuze maken :)
Nee je zit er niet naast. In de videoreview wordt wel degelijk gezegd dat de prijs "te hoog" is voor niet professionele gebruikers.

De meeste mensen zijn niet professionele gebruikers. Ik schaar mijzelf daar ook niet onder. Toch heb ik er een inclusief pencil en toetsenbord. De hogere prijs is door de brouwkwaliteit, truetone, pro motion en de pencil zijn hogere prijs meer dan waard t.o.v. de reguliere tablets.

Je kan het beste de hele discussie over prijs vermijden en het aan de lezer laten of de prijs te hoog is of niet.
Een tablet is een apparaat dat handzamer moet zijn dan een laptop (die al on top of your lap is). Een vergelijking lekker mee zitten op de bank vind ik daarom zeker niet onredelijk, aangezien het gros van de mensen tablets daarvoor gebruiken. Hetzelfde als je zegt dat game laptops zwaar zijn: mensen zullen die niet snel op schoot houden maar voor een laptop is hij toch niet zo draagbaar als een ultrabooks, wat je wel degelijk als minpunt kunt aangeven.

En dan over de prijs: Apple heeft een geschiedenis van duur zijn (MacBook 1500 euro instap model met trage hardware, pas als je er 1000 euro bij optelt heb je iets snellere). Een review is niks zonder vergelijking, waarom geef je het anders een cijfer? In dit geval worden de prijzen ook vergeleken met 100 andere tech bedrijven, wat klaarblijkelijk ertoe lijdt om de conclusie te trekken dat ten op zichte van de concurrentie het een heel stuk duurder is. Dat het voor jou het waard is, is aan jou om te oordelen.
Wat dat "werken op de bank" betreft, daarvoor is er natuurlijk de 10.5" versie. Bij de Surface staat ook niet als minpunt "onhandig op de bank"? Daar zijn die toestellen niet voor bedoeld.
Maar dat is dus de fout in deze. De review moet over dit apparaat gaan, het is een iPad review, geen Apple review. Ik ga met iedereen mee dat Apple over het algemeen duur is. Vaak ook overpriced.

Bij de iPad (Pro) vind ik dat zeker niet zo. De Pro is ongekend snel, er is geen enkele tablet die in de buurt komt van deze performance. Tenzij je de vergelijking trekt met laptops, maar dan gaat de prijs keer twee.

Daarom is een iPad Pro niet duur. Het is veel geld, maar dat is niet hetzelfde als duur. De prijs/prestatie verhouding is gezond. Accessoiries en upgrades zijn wel prijzig.
Je vergeet er wel bij te vertellen dat deze "trage" hardware ook in andere laptops zit in hetzelfde prijs klassement. Gemiddelde 1500 euro kostende Windows laptops zijn echt niet veel sneller dan een MacBook pro en hebben vaak maar een fullhd scherm en een SSD die een stuk trager is.

Haha -1 voorstelbaar....

[Reactie gewijzigd door FrontlineCoder op 9 augustus 2017 10:38]

Of het nou waar is of niet wat je stelt, mensen moeten eens ophouden met mening modden. Je comment is niet geheel off topic, geen troll en geen flamebait. Je zou dus ergens tussen de 0 en 1 moeten scoren. -1 slaat nergens op. Wanneer gaat tweakers hier wat aan doen??
Waarschijnlijk omdat veel 1500 laptops ook al lang niet meer met een gewoon FHD scherm worden uitgerust en als het dat al niet is vaak ergens anders wel voorzien zijn van hardware die die prijs rechtvaardigen, zoals een 2-in-1 zijn, touchscreen, etc.
O daar hebben we hem. Ik vroeg me al af waar je bleef.

Er zijn anders nog genoeg 1500 euro kostende laptops met een fullhd scherm, trage SSD en dergelijke. En die draaien allemaal Windows. Kijk maar in de prijsvergelijker. Dat jij dit ontkent had ik al verwacht gezien je comment verleden van Ms is pro.

Maar neemt het feit niet weg dat er nog genoeg 1500 euro kostende laptops worden gemaakt met een fullhd scherm.

[Reactie gewijzigd door FrontlineCoder op 9 augustus 2017 10:57]

Ik heb niet gezegd dat er geen 1500 euro kostende laptops zijn die maar een Full HD scherm hebben, ik heb gezegd dat deze vaak op een andere manier wel hun prijs waard maken als ze nog überhaupt voorzien worden van een Full HD scherm. Of wil je nu gaan zeggen dat Apple's laptops wel zoveel waard zijn als dat ze ervoor vragen, want als je al die andere laptops "te duur" vind, kunnen we dat net zo goed ook over Apples laptops zeggen die gewoon in hetzelfde klassement zitten.

Dat gezegd hebbende, laat ik even in de Pricewatch duiken, en wat zie ik voor 1500 euro met een Full HD scherm? Laptops die nog op Windows 7 draaien, oude laptops dus die al indertijd wel degelijk gewoon 1500 euro waard waren, dat was toen simpelweg high-end. Of laptops die voorzien zijn van meet dan 1TB aan opslag, opnieuw iets dat de prijs heftig de lucht in drukt, zelfs vandaag. Dan hebben we nog een laptop van 1600 euro, de HP Spectre. Heeft die iets speciaals? Ho ja, het is een convertible met touchscreen, 16 GB RAM, camera met Hello-ondersteuning, ... mja, die specs rechtvaardigen ook wel die prijs. En dan hebben we nog een hele reeks gaminglaptops. Deze 3 argumenten zijn letterlijk voldoende om het overgrote deel van de prijzen van de laptops in de pricewatch te rechtvaardigen: oud, andere specs die de prijs omhoog duwen of gaminglaptops. En dan heb je natuurlijk nog enkele uitzonderingen die er tussen staan, met de nadruk op enkele.

Feit is dat Full HD in het high-end-deel van deze markt al weer enkele jaren een uitzondering is geworden en dat veel fabrikanten voor hogere resoluties gaan. Zo nu en dan komt er nog wel eens een Full HD versie uit, maar dat is vaak niet degene die de aandacht krijgt.

Maar leuk dat je een objectieve waarneming van de hand doet door gewoon woorden in mijn mond te leggen die ik niet heb gezegd omdat jij denkt dat ik alles wat Windows draai goed vind, kan je misschien beter zelf even kijken of jij wel zo objectief bent.

Maar goed... Dat jij dit ontkent had ik al verwacht gezien je comment verleden van Apple is pro.

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 9 augustus 2017 11:15]

Heb je echt Pricewatch geopend? Ik wel en heb net eens alle laptops tussen 1400 en 1600 euro bekeken met windows 10, en van de 150 resultaten zijn er 131 met een FHD resolutie, 6 met een lagere, 7 met een hogere en 6 waar geen resolutie bij vermeld staat.
Zodra je op de man gaat spelen verlies je het altijd ;)

Mijn post gaat ook terecht -1 krijgen.
Het is hilarisch en tegelijkertijd triest om te constateren dat je meer post in Apple topics dan in Windows/Microsoft topics..
En daar zijn hele goeie redenen voor. Microsoft komt er hier gewoon niet meer in punt. En daar zijn ik en de andere partners maar al te blij om.
Persoonlijk vind ik dit appels met peren vergelijken. Apple heeft deze tab nooit ingezet als een laptop vervanger. Dit is beetje hetzelfde dan dat ik zeg dat de ipad pro geen Gamepc of nintendo console kan vervangen. Ja, je kan er spelletjes op spelen, maar het is er niet voor bedoelt.
Uhm, Apple heeft de iPad Pro letterlijk gelanceerd als een vervanging voor je PC. Dat het geen laptop vervanger is is een terechte opmerking want dat was duidelijk waar Apple achter aan ging.
Apple, of om het even welke fabrikant dan ook, kan zo veel beweren. Het gaat er om wat er in de praktijk met hun spullen wordt gedaan. En dan verbaast het mij best wel eens dat ik in mijn omgeving wel degelijk veel mensen zie die alleen maar een mobieltje en een iPad hebben en geen desktop of laptop meer.

Kortom, voor veel mensen is een iPad wel degelijk een vervanger voor hun eerdere desktop en/of laptop.
Waarom is het toch altijd zo'n probleem als er minpunten worden genoemd over Apple producten? Deze tablet zit in het topsegment wat prijs betreft, dit geldt ook voor de accessoires. Prima als je dit er voor over hebt, maar het is gewoon een feit. Iemand kan overwegen deze tablet als laptop vervanger te gebruiken, daar wordt over gezegd dat iOS hierin een beperkende factor kan zijn. Dan maakt het geen reet uit hoe Apple dit product in de markt zet. Idem dito wat betreft het formaat. Er worden gewoon punten gegeven waar je als potentiële koper van een tablet naar zou kunnen kijken, en de punten die genoemd worden zijn objectief gewoon waar.

Dat JIJ de prijs gerechtvaardigd vindt maakt dit product niet goedkoper ten opzichte van andere tablets.
Dat JIJ dit product niet als laptop zou gebruiken omdat Apple dit niet zo bedoeld heeft betekent niet dat andere mensen die optie niet kunnen overwegen.
Dat JIJ een kleine tablet voor op de bank en een grote voor andere doeleinden zou kopen betekent niet dat andere mensen niet iets zoeken wat voor beiden praktisch is.
Begrijp je punt zeer zeker, Echter (iphones / ipad) gebruik ik hooguit 2 jaar dan is een telefoon van +- 1000 euro ronduit belachelijk. Natuurlijk kan iedereen die gek genoeg is zijn portomonee trekken maar ik denk dat we ons eens moeten afvragen of het geen kapitaal vernietiging is.

Des ondanks vind ik een 8.5 nog steeds veel te hoog. Het OS is niet te vergelijken met het apparaat waarmee het vergeleken word; de MS Suface. Op de surface zit een volwaardig os en dat kan ik van iOS toch niet echt zeggen. Natuurlijk voor wat standaard dingen kom je wel uit de voeten maar je zult snel de limitaties tegen komen.

Daarom slaat Tweakers de plank een beetje mis om de ipad te blijven bestempelen als laptop (zie review) terwijl het een tablet is met een cover in de vorm van een toetsenbord. Bij de surface en afleidingen daar van zit er vaak veel meer verwerkt in de cover zoals een trackpad waardoor de hele bediening in eens anders wordt.
Echter (iphones / ipad) gebruik ik hooguit 2 jaar
Waarom, in godsnaam?! Ik had een 4s tot de 6s uitkwam. Dat is 4 jaar later. De 4s kon ook nog gewoon mee...

Als jij niet duurzaam met je dure objecten om kan gaan snap ik dat je een goedkoper alternatief zoekt.
ik denk dat ik voor 80% van de gebruikers spreek.
Dit heeft veelal te maken dat Simonly niet eens zoveel goedkoper is dan met een nieuwe telefoon.
als we het over grondstof verspilling hebben heeft de politiek hier toch een mooie kluif te pakken.

Inmiddels 1,5 jaar een One Plus 3, goedkoop, sterk, degelijk en net zo duur als een halve iphone dus keuze is 4 jaar een iphone doen of kan ik elke 2 jaar een One Plus kopen en dan ben ik nog goedkoper uit! (tel uit je voordeel).
Dus je hebt het eerst over grondstofverspilling, daarna heb je het over elke 2 jaar een OnePlus of elke 4 jaar (of meer...) een iPhone. Om het nog maar niet te hebben over support etc. Also, iPhones zijn gigantisch goed te recyclen.

Edit: lees dit ook eens door. Ik ben benieuwd of je mening verandert.

[Reactie gewijzigd door jeffhuys op 9 augustus 2017 12:24]

Begrijpend lezen is ook een vak;

> Contractueel niet interessant genoeg een Sim-Only te kiezen want met toestel ben je bijv. 24x10 euro duurder uit.
> Dus ik heb het niet over grondstofverspilling en of mij dat aan het hart gaat (tegen deel zelfs)
> Ik heb het over het feit dat de overheid moet sturen naar 4 jaar (als dat dan zoveel beter is)
> Daarvoor moet je natuurlijk wel de Telco's mee hebben.
> Dus wat ik bedoel; de markt is ingericht op 2 jaar niet 4 wat niet veel mensen doen!

Dus om niet in 4 jaar tijd 2000 euro aan telefoons te spenderen kan het ook rond de 800 euro (in 4 jaar tijd). als je kiest voor een fabrikant als OnePlus. Daarmee ben je een stuk goedkoper uit.

Wat betreft apple en zijn "envirnoment" dat is een super ideaal beeld van hoe het zou "kunnen" als iedereen in de gehele schakel zou mee werken en exact zou doen wat er verwacht word.

3 miljoen telefoon liggen ergens stof te happen (enkel Nederland). Dus al met al blijft het grondstof verspilling als je denkt dat apple dit gaat oplossen het is een druppel op een gloeiende plaat. Dus dan kun je imo beter kijken naar je portemonnee dan naar een stickertje wat praktisch gezien geen recyclebaar of economisch voordeel heeft maar het product wel duurder maakt.

[Reactie gewijzigd door downcom op 9 augustus 2017 13:07]

De markt is ingericht op 2 jaar? Ja, als je een abbo met telefoon neemt. Daar bereken jij ook op: 240 euro duurder uit dan sim-only, maar WEL met toestel! Anders neem je gewoon sim-only, en koop je een toestel waar je zuinig mee doet. Er zijn ook al een lange tijd abbonementen die je per maand op kan zeggen.
Daarvoor hoeven de Telco's niets te doen. De mensen moeten zelf bedenken dat een (goede!!) telefoon het langer uithoudt dan 2 jaar.

En die 3 miljoen telefoons die ergens stof liggen te happen; tja, dan moeten ze die naar een recyclingperron brengen of direct bij Apple inleveren (als het een Apple toestel is). Dat is enkel de schuld van de consument.
Probleem met die iPad's is volgens mij nu juist dat die dingen veel te lang mee gaan en mensen amper vervangingsaankopen doen. Zijn hele volksstammen die nog een iPad 2, 3, 4, of Air gebruiken en dat naar volle tevredenheid doen.
Inderdaad. Wij zijn thuis iPad gebruikers van het 2e uur, vanaf de iPad 2 (mijn Apple top-tip: koop nooit het eerste model van een nieuwe productrange) en die hebben we een paar maanden geleden weggegeven. Die wordt nu gebruikt op een basisschool voor moeilijk lerende kinderen. En mijn man heeft mijn oude iPad Air, en ik zelf de iPad pro 9,7. Als de Air zijn ondersteuning verliest kopen we weer een nieuwe, het goedkoopste topmodel, en schuif ik mijne door, en geven de Air weer weg. Ik krijg altijd de nieuwste omdat ik hem veel meer gebruik dan mijn man.

Bij Apple kun je vanaf het tweede model in een serie toch zeker van 4 jaar ondersteuning uitgaan.

Ik vind het, zoals hierboven ook al ergens staat, ook opgaan voor iPhones. Als straks de nieuwe uitkomen heb ik 5 jaar met mijn iPhone 5 gedaan. Nu dan maar weer eens een nieuwe. En waarschijnlijk kan ik dan zelfs met de 5 nog wel iemand heel blij maken.

[Reactie gewijzigd door Burgertrut op 10 augustus 2017 12:57]

Een review is een expertmening van de reviewer. Dat is per definitie persoonlijk. Dat iOS beperkt is, is goed hard te maken. Veel dingen zijn onhandiger op een iPad Pro dan op een laptop terwijl het apparaat toch een stuk duurder is. Gegeven het feit dat Apple dit apparaat positioneert als een laptopvervanger is dat een valide punt.
Een iPad Pro van 690€ of zo, lijkt me nog altijd goedkoper dan een acceptabele laptop met bvb een uitstekend scherm, SSD, goede bouwkwaliteit enzovoort. Dat het niet in alle aspecten een laptop kan vervangen lijkt me een feit. Of je dat een nadeel/minpunt moet noemen is betwistbaar: het hangt gewoon af van je gebruik. Ik ken mensen die hun laptop hebben vervangen door hun smartphone...
Of je dat een nadeel/minpunt moet noemen is betwistbaar
De reviewer vindt het blijkbaar wel een nadeel. Daar kan je het mee eens of oneens zijn, maar dat maakt het niet een slechte review.
Niemand in deze thread noemde het een slechte review als ik me niet vergis. Dat was ook niet mijn punt, dus daar zijn we het over eens :)

[Reactie gewijzigd door quantumleapje op 9 augustus 2017 22:41]

Zijn inderdaad hele volksstammen die louter en alleen een smartphone gebruiken. Dat klopt. Verbaas me daar best wel eens over want zo groot zijn die schermen daarvan nu ook weer niet. Maar zie dat erg veel gebeuren. Veel meer dan hun laptop door een iPad vervangen. Apart maar wel waar.
Ze verwoorden het altijd in de trend van "Te duur" en het woordje "te" vind ik gewoon niet in een review passen, want dat is persoonlijk.
Een recensie is per definitie niet objectief dus het woordje 'te' lijkt me juist een goede tool om in een recensie iets kracht bij te zetten.
Blender en Unity op een Ipad Pro, vertel, hoe doe je dat? Dat wil ik ook!
ik bedoelde eigenlijk dat het importeren van onze art van de iPad pro naar Blender heel goed gaat. Mischien heb ik het een beetje verkeerd verwoord
Okee, dank voor je reactie, waarmee maken jullie je art voor Blender op de Ipad Pro mee? Zelf wacht ik op de Affinity Designer die net als Photo ook naar de iPad komt :-)...it's a good time to be creative!
Wij gebruiken momenteel ProCreate voor onze game art. Gaat echt heel soepel. Al hopen we op een Sketch variant voor de iPad.
Software sells hardware. En hier heb je volgens mij best wel een punt hoor. Er is tig software wel beschikbaar voor OSX, Windows en Linux die dat in veel mindere mate is voor iOs en Android. Andersom is overigens net zo waar. Tig software is alleen beschikbaar onder iOS en Android.

Kijk je vanuit een helikopterview naar de ontwikkelingen op softwaregebied dan is het wel zo dat er allengs meer en meer innovatieve software voor iOS en Android wordt ontwikkeld dan voor oudere OS-en. Er vindt wel een verschuiving plaats.
Eens, gelukkig wel, Luma fusion op IOS werkt prima en dat zonder muis.
Natuurlijk wordt dit wel meegewogen in het oordeel, maar lijkt me niet wenselijk om elke keer hetzelfde te gaan vermelden op de scorekaart. Dan zou er weinig ruimte overblijven voor andere plus- en minpunten uiteindelijk. Iets als 'gelamineerd scherm' of 'True Tone' staat inmiddels ook niet meer als pluspunt op de scorekaart. Ik zeg het nog maar eens.. scorekaarten zijn géén exacte wetenschap ;)
Als je niet steeds hetzelfde op de scorekaart wilt vermelden, hou dan ook op over de prijs.
De prijs vinden we een stuk basaler en verschilt meer per product dan hoe Apple met updates omgaat. Toch vermelden we de prijs ook alleen als deze zich in positieve of negatieve mate onderscheidt van de concurrentie.
Prijs- kwaliteitverhouding van deze Apple apparaten vallen niet veel hoger uit dan de minder zwaar uitgevoerde concurrent Samsung en is een redelijk bedrag minder dan een Surface Pro 4. Als je dan wat over de prijs roept, doe het dan in vergelijking met omliggende concurrenten. In dit geval zie ik de prijs niet als een minpunt, als je het vergelijkt met alternatieven.
Of hij zijn prijs waarmaakt hangt natuurlijk af van hoe je hem gebruikt. Toch is het voor een tablet vrij prijzig. Niet zozeer alleen de instapprijs, maar vooral ook als je wat meer geheugen of 4g nodig hebt. De Tab S3 is minder krachtig, maar heeft ook zijn voordelen en je krijgt er een S Pen bij voor 700 euro. Met de Surface Pro 4 zullen, naar ons idee, mer mensen hun laptop kunnen vervangen en je krijgt er eveneens de stylus bij.

Maar goed, als het voor iemand een prima alternatief is voor een Surface Pro 4 en deze persoon gebruikt helemaal bijvoorbeeld geen stylus en heeft geen volwaardig desktop os nodig en geen trackpad.. dan kan het zeker een goed en in verhouding redelijk goedkoop alternatief zijn. Het is maar net hoe je het bekijkt.. en met deze iPad Pro is het maar net waarmee je hem vergelijkt.
Ik ben het zeker eens dat de bruikbaarheid voor iedereen anders ligt, maar ik krijg er onderhand wel een beetje genoeg van om telkens in de minpunten bij 'n Apple product te zien dat hij "duur" of "te duur" is. Het lijkt wel een beetje alsof dat een ontdekking is van de laatste tijd, Apple was altijd al duur.

Tweakers trekt die vergelijking ook steeds maar weer door op hardware-vergelijking, waar meermaals aangegeven is dat je moet zou kijken naar de hele experience: de app store, de bruikbaarheid en volwassenheid van de ingebouwde apps, gewoon het hele plaatje. Ik vind het onhandig dat ik op een Windows systeem een virusscanner moet installeren, dat vind ik vanuit gebruikersperspectief voor iemand die alleen maar wat mailtjes leest, wat internet en een beetje Word, een beetje overkill qua effort.

Ook bovenstaande reactie kijkt weer naar specs. Er valt zelfs nog te twisten of het een duur apparaat is voor de specs, maar dat hangt juist van je gebruik af. Als je geen plannen hebt met een Apple Pencil en 0 interesse hebt in een True Tone display, dan is het overkill.

Ik mis gewoonweg de nuance in allerlei soorten reviews. Apple is door z'n piek heen, weet nog steeds tablets goed te verkopen en er lijkt wel een soort jaloezie te heersen, dus kraken we maar hele basale dingen af zoals de prijs, want dat is zo een uniek punt. Ik vind het niet meer origineel.
Het gaat zeker niet alleen maar over specs, maar specs en vooral de mogelijkheden, prestaties en andere praktijkervaringen die daaruit voortkomen zijn natuurlijk wel een factor. De factoren die jij noemt en de weerslag ervan op de praktijkervaring worden natuurlijk ook meegenomen in de beoordeling. Maar als een product relatief duur is, vermelden we dat simpelweg in de scorekaart. Als je het persoonlijk niet veel geld vindt voor het product, dan is dat natuurlijk alleen maar mooi. Net als elk ander minpunt dat voor iemand persoonlijk geen minpunt is.
Zoals je het nu uitlegt zou je als minpunt het gebrek aan meegeleverde accessoires moeten noemen. Dat komt heel anders over dan dat het apparaat prijzig in een bepaalde toon is.
Het ligt er natuurlijk ook maar net aan wat je normaal gesproken met je laptop doet. Dat is ook weer per persoon afhankelijk. Voor een groep gebruikers kan dat intensief zijn, maar voor het gros zal dat reuze meevallen. Bij mij heeft ie, sinds de komst van een tablet in huis, niet meer aangestaan. Dus is de vervangbaarheid van een laptop ook zeer relatief. In andere opzichten is het ding veel functioneler dan een laptop. Op een dergelijk apparaat heb je niet eens mogelijkheden voor een stylus, drukgevoelige schermen zonder toevoegingen van devices. Het is appels met peren vergelijken, dus mijn inziens ook geen minpunt waard.
Wat betreft je xiaomi voorbeeld: die telefoons kosten natuurlijk maar een fractie van wat je bij de high-end serie van Samsung of Apple betaalt en tóch leveren ze voor een lange tijd updates wat je bij andere budgettelefoons niet ziet. Dat maakt het de moeite waard om te noemen.
Apple heeft een zeer goed track record als het om software ondersteuning aankomt en een vrijwel superieur update beleid.
Vandaar dat ik een MacBook Air onder mijn neus geschoven kreeg, die niet wilde updaten naar de laatste versie.

Ik vind het ronduit belachelijk dat een Mac die prima Windows 10 kan draaien door Apple word uitgesloten. En het grootste probleem is dat de gebruiker zelf niet in de gaten heeft dat hij veel security updates mis loopt en Safari die ze stug blijven gebruiken ook een groot issue is.

Dat vind ik geen superieur update beleid.

Dat moest Microsoft eens proberen.
Hoe oud was deze MacBook Air dan wel niet??
Hmm ,wat doe je precies met de iPad icm Blender en Unity?
Heb zelf vorige week de goedkoopste 2017 iPad gekocht om met Unity ARKit te kunnen gebruiken. Erg tevreden mee.
Ik mag er niet teveel over zeggen maar we zijn met een prof of concept bezig voor een soort Anno kloon voor AR.

Mocht je meer willen weten moet je maar even pmen.
Ik ben zelf geen fan van de dichtgetikte opzet van Apple, maar die heeft wel voordelen, waaronder inderdaad de updates. Terecht punt!
Daarbij heb ik liever dat een apparaat updates krijgt tot sint juttemus, dan dat het apparaat onveilig wordt. Mensen kunnen zelf kiezen of ze willen updaten, aan de beschikbaarheid van software zal het niet liggen. Na 6 jaar met een toestel gedaan te hebben, is deze bij de meeste mensen dan ook gewoon "op".
Dan kom je uit op de iPhone 4s... uit 2011

Intussen draaien de iPhone 5, 5s en 5c wel degelijk nog vrolijk iOS10!
Ik kan je uit directe ervaring (gebruikers hier in huis) confirmeren dat zowel de 5c, 5s als 6 nog uitstekend functioneren met iOS10. Hou nou eens op met trollen vanaf je Android device dat statistisch gezien waarschijnlijk nog Android 4 draait 8)7
Je reactie is niet alleen compleet off-topic maar ook nog eens feitelijk inhoudsloos.
Zijn de iphones vanaf de 5c daadwerkelijk beter als het aankomt op updates?

Dit is namelijk 1 van de redenen dat ik na de iphone 4 eigenlijk van Apple afgestapt ben.
Dat kan ik inderdaad bevestigen: de 4s werd flink trager met de overgang naar (als ik me niet vergis) iOS 7. Mijn vrouw heeft een 5c en die is met iOS 10 nog aangenaam bruikbaar. Zelf heb ik ook nog een iPhone6 (nu als 2e telefoon, ik kocht 6 weken geleden een iPhone7) en ik ondervond eigenlijk geen bijzondere performance degradaties bij de overgangen van iOS8 naar iOS9 of van iOS9 naar iOS10. Het blijft een snappy toestel, de overgang naar de iPhone7 was op dat vlak niet echt spectaculair overigens. Omgekeerd, komende van een iPhone7 merk je beter het performance verschil, maar dat is niet abnormaal lijkt me.

[Reactie gewijzigd door quantumleapje op 10 augustus 2017 21:12]

Ja mijn iphone 4 was te traag voor alles op een bepaald moment (.
Goed om te weten dat ze dat verbeterd hebben met de nieuwere toestellen.
De Iphone 7 laat ik liggen en misschien de 8 weer proberen.
Alleen de nieuwe trend omtrent koptelefoon ingangen vind ik wat minder. ( bij sommige android telefoons ook btw)
Hoe is de minimale helderheid getest?

Is alleen de normale helderheidschuif op minimaal gezet of is de helderheid via de diepere opties en de filter naar beneden bijgesteld?
(3keer op het scherm tikken) of (toegankelijkheid -> zoomen-> zoomfilter -> weinig licht)

Of nog een stap verder in combinatie met bovenstaande (toegankelijkheid -> aangepaste weergave -> verminder witpunt)

De Ipad kan namelijk tot zo verre gedimt worden dat je twijfelt of de achtergrondverlichting überhaubt wel aanstaat in een donkere maar niet totaal verduisterde kamer.

[Reactie gewijzigd door Jeffrey88 op 9 augustus 2017 13:39]

Die is op de normale gestandaardiseerde manier getest, dus met de helderheidsschuif helemaal naar beneden. Maar ook dan is de minimale helderheid al gedimd genoeg om niet vervelend te zijn in het donker.
Ik gebruik de 12.9 ipad nu meer dan een jaar als bladmuziek standaard en kleine muziekstudio, prive en in mijn werk als muziekdocent.
Ik heb deze gekozen voor het formaat - ongeveer a4- zeer geschikt voor bladmuziek, icm met een bluetooth pedaal - airturn- sla ik de blz om.
Het ding staat voor me in een houder aan een microfoon standaard.

Met een externe geluidskaart- irig pro - wordt de ipad gebruikt om muziek op te nemen en te bewerken in cubase. Vooral voor iOS zijn er veel audio apps die ik gebruik.
Ik mis alleen nog een goede app om muziek te noteren , zoals sibelius, musescore enz.

Kortom ,een (bijna)ideaal apparaat voor mij. :)

[Reactie gewijzigd door wc2wc op 9 augustus 2017 08:46]

Heb je al eens gekeken naar Komp of Notateme?
Notate me ken ik , maar werkt niet prettig vind ik; komp kende ik nog niet, maar ga ik vandaag proberen, bedankt :)
Ken je AUM al? Zeer aangename app: http://kymatica.com/Software/AUM
ga er eens naar kijken , ziet er veelbelovend uit.
Ik doe op de ipad meestal wat simpele microfoon opnames die ik in cubase bewerk .
Mijn moeder heeft de surface pro 4, waar in die tijd 1000 euro voor werd neergelegd. + 150 euro voor de typecover. Nu is letterlijk alles wat ze doet op dat ding mogelijk op een ipad en was achteraf de keuze voor haar veel beter geweest om een ipad te nemen. Dit vooral omdat mijn moeder het verschil op windows niet snapt tussen edge en outlook, als het om computers gaat is het echt een ramp. Zelf ben ik programmeur, je kan idd niet programmeren op een ipad, het kan wel, maar in zeer beperkte mate kan je wat html en css maken en dat previewen. Voor de rest lijkt ondertussen alles mogelijk op een ipad? Proffesioneel foto bewerken met affinity, video bewerken met imovie. Laatst in het ziekenhuis werd er een ECG gemaakt op de ipad. De limieten tegenover windows lijken dan toch behoorlijk te vervagen. Specifieke applicaties zullen nooit allemaal crossplatform beschikbaar zijn, maar de doelen van de applicaties wel. En wat er allemaal beschikbaar is voor de ipad na wat zoekwerk is echt ongelooflijk.

Het enige wat ik nog mis zijn de echte games die makkelijk gemaakt zouden kunnen worden in metal met een bluetooth controller of some kind, dan kan de laptop helemaal de deur uit. Runescape komt al met een mobile versie eind dit jaar, nu alle andere games nog :)

[Reactie gewijzigd door magnat505 op 9 augustus 2017 09:20]

Grootste probleem lijkt me dat de app voor de ECG blijkbaar uit de appstore komt. Als je als bedrijf een niche softwarepakket gebruikt moet je of zelf investeren om het in de app store te krijgen of een alternatief zoeken.
Als bedrijf zijn er mogelijkheden om je eigen software buiten de publieke appstore voor je medewerkers te publiceren. Dat is nou niet een enorme investering, als een bedrijf een dergelijk app kan laten ontwikkelen, dan kan dat laatste er vast ook nog wel vanaf. ;-)
Oh nice, wist ik niet.
Dit blijft een apparaat wat lastig te reviewen is, want er zijn verschillende insteken mogelijk. Ikzelf heb de iPad Pro 12.9" uit 2015.

Tevens ben ik verstokte Windows gebruiker, al sinds Windows 3.11. Ik werk dus al 20 jaar op laptops en desktops met volledig toetsenbord en muis. Door die gewenning ben ik razendsnel als het op produktiviteit aankomt.

Dat kan ik zeker niet bijbenen op de iPad. Daarvoor is geen vergelijking met een Surface Pro nodig, aangezien dat een peperduur apparaat is. Met een Medion laptop van 400 euro zou ik ook de iPad pro inhalen op produktiviteit als het aankomt op "klassieke" produktiviteit.

Er zijn zeker mensen met lichte behoeftes en minder desktop gewenning die een iPad als laptopvervanger kunnen gebruiken (met iOS 11 nog meer), maar over het algemeen denk ik dat de Pro term mensen op het verkeerde been zet.

Ik zie de Pro daarom als de ultieme tablet. De normale iPad is al goed, en de Pro is simpelweg fenomenaal...als tablet. Het scherm en de ruwe performance moet je echt meemaken om te waarderen. Het kijkt beter dan mijn 27" scherm en mijn enorme TV. De snelheid is ongekend, ook nog van het 2015 model. Dit gevoel van performance ervaar ik nergens anders, ook niet op mijn Alienware beest desktop PC met SSD en GTX1070. Het is een technisch wonder hoeveel kracht er in zit en dan toch nog zo'n goede batterij duur.

Het 12.9" model is wel echt voor de liefhebber, ik ben het eens met Tweakers dat hij niet handig is om langdurig op schoot te gebruiken. Voor mij maakt de zee aan ruimte echter veel goed, met name omdat ik ook veel doe met fotografie. Ook web browsen is onderbelicht, het is een verademing om zoveel ruimte te hebben.

Nog een ander punt over hoe benchmarks een verkeerd beeld kunnen scheppen: jazeker heeft een OLED zoals op een Samsung Tab Pro een hogere contrastwaarde. Ik heb zo'n Tab Pro met OLED, maar als ik die naast de iPad Pro leg, dan is het resultaat nog steeds een beter en prettiger beeld op de iPad Pro.

Tot slot over de prijs, ik ga mee met het algemene gedachtegoed dat Apple in zijn algemeenheid duur is, en vaak overpriced. Bij de tablets ga ik daar niet in mee. We hebben het hier inmiddels over apparaten die veel laptops voorbij fietsen in kracht, min of meer een mobiele console en super TV ineen. Met een goede batterijduur. De verhouding prijs/performance is dik in orde.
pricewatch: Samsung Galaxy TabPro S WiFi (Windows 10 Pro) Zwart is nog idealer. Net wat kleiner en lichter en wel met USB-C snelladen al de giant iPad. Oh ja, OLED scherm. En met wel een productief OS waar je de TabPro S met een toetsenbord en muis wel een laptop kan vervangen.

Zoals de review zegt is deze iPad Plus voor een niche markt. Zoals de TabPro S dat ook is. Maar waar 12" superdun het net allemaal wat prettiger op de bank maakt. Voor het gross koopt een kleine gewone tablet voor de helft van de prijs of neemt een SurfacePro/Laptop.
Zodra je een Surface Pro (en Windows soortgenoten) met z'n goede toetsenbord/touchpad en Windows gaat gebruiken, gaan de algemene productieve eigenschappen stijl naar boven. En bedient daarmee een veel grotere markt.
Je realiseert je dat snelladen nefast is voor de batterijduur? Ik zou het niet aanraden om dat altijd te gebruiken - zie de ervaringen van veel gebruikers van de Samsung Galaxy telefoons... Een iPad batterij gaat in mijn ervaring 4 jaar mee zonder noemenswaardig verlies van capaciteit als je de standaard bijgeleverde lader gebruikt. Er kunnen ook andere laders gebruikt worden overigens.
Bij de 12.9" als minpunt zetten? "Onhandig formaat voor op de bank"

Jongens kom op, wat is dit? Mijn 42 inch TV is ook moeilijk te gebruiken in een kleine caravan.
Krijgen we dit minpunt nou ook te zien bij elke laptop of what-ever? Dit is een minpunt zoeken wat er niet toe doet. Nogal inherent aan een groter scherm.
Beetje inleven in waar ze voor bedoeld zijn. als een gebruiker graag de de iPad Pro op de bank wil gaan gebruiken, dan kiest hij wel voor de 10.5. Een gebruiker welke een 12.9" kiest, zal wel andere primair gebruik voor ogen hebben.

Het langzaam opladen is wel een puntje en het is jammer dat ze niet gewoon de 29 watt USB-C lader meeleveren. Het verschil in laadtijd is namelijk groot.

[Reactie gewijzigd door OkselFris op 9 augustus 2017 13:02]

Mag ik het minpunt: 'beperktheid iOS bij gebruik als laptop' een vreemd minpunt vinden? Dan zou ik bij mijn Macbook Pro moeten schrijven, beperktheid MacOS bij gebruik als tablet? Ik heb zelf een Surface Pro die prima voldoet maar mijn vriendin heeft sinds vorig jaar een iPad Pro en die werkt er dagelijks naar alle tevredenheid op. Je moet het apparaat ook voor z'n beoogde gebruik inzetten, puur als laptop gebruiken valt zeker niet in die categorie. OneNote, aantekening, e-mail, gebruik van bepaalde onlinesystemen gaat echter prima wanneer je meerdere keren van meeting naar meeting hobbelt. Vergeet ook niet het verschil tussen een dergelijk apparaat op schoot hebben of volledig achter een laptop zitten. Neemt een 'barrière' weg tussen jezelf en gesprekspartner.
Voor een laptop die verkocht wordt als "voor professioneel gebruik" vind ik de kanttekening van de beperkingen van iOS niet meer dan terecht. Want zoals je zegt is het geen laptop vervanger, maar ik en waarschijnlijker velen verwachten dat wel wanneer het als pro aangemerkt is.

Je hebt een punt bij de normale ipad, maar daar noemt Tweakers dit volgens mij dan ook niet als minpunt.
Pro zit hem in de grafische opties. Staat helemaal los van de keuze of het een laptop is. In dat segment zit de MacBook en daarna de 13" varianten. Of iemand dat verwacht weet ik niet. Ik en vele pro gebruikers niet in elk geval.

@pietprecies01
Daar staat nog steeds nergens dat het een volwaardige laptopvervanger is. Die producten hebben ze al in dat segment. Over die niet onderbouwde kreten zou ik eens even opzoeken hoe die chip uit de benchmarks komt. Ga dan dezelfde functionaliteit koppelen in een vergelijkbaar apparaat en voila. Maar goed benchmarks zijn vaak nietszeggend, pure feiten vs wat ik merk als ik een apparaat bedien is nogal een verschil :).
Synthetische benchmarks zijn met versvhillende instructiesets inderdaad weinig zeggend, maar het apparaat oppakken en gebruiken ook niet (dit word veel meer bepaalt door de os en opslag). X64 blijft krachtiger omdat de X64 instructieset veel uitgebreidere berekening kan doen per cycle, terwijl arm alleen simpelere berekeningen kan doen. Artikel als je het uitgebreid wil lezen: http://www.pcworld.com/ar...fast-a-laptop.html?page=1
Misschien nu eens een artikel uit 2017 linken...? Dan wordt het wel degelijk duidelijk dat de ARM chips van Apple stilaan in de categorie van de Intel mobiele chips beginnen te spelen.
Niet nodig, want ARM is niet magisch een CISC geworden, dus de misleidendheid van geekbench als cross-platform benchmark is relevant.
Zoals elke benchmark meet Geekbench de snelheid van runnen van de benchmark... En ik weet ook wel dat er niet een één op één vergelijking te trekken is. Maar dat betekent niet dat de stelling niet klopt, dat de Ax chips in de categorie van de Intel mobiele chips beginnen te spelen. Hier heb je bijvoorbeeld een andere vergelijking tussen de "oude" A9X en de Intel core-M processoren (die op laat ons zeggen 2/3 van het performance niveau van een mobiele i5 zitten) en tussen de A9X en de core i5 van de Pro4: http://wccftech.com/a9x-vs-intel-core-m/. Reken daar voor de A10x 30-40% performance verbetering bij en het is duidelijk dat de A10x in de categorie van de mobiele dual cores van Intel komt.

Als je het niet eens bent, kom dan met duidelijke aanwijzingen van het tegendeel...
Je hebt volgensmij dat artikel wat ik doorstuurde niet goed gelezen. De eerste tabel in het door jou gestuurde artikel zijn "estimated results", waarop ze die baseren is mij niet duidelijk. Ook bestaat de spec benchmark weer uit dingen die de x64 instructieset niet optimaal benutten. Daarnaast is een m3 niet representatief voor een gemiddelde pc. Voor een laptop zou een dualcore i5 representatief zijn, maar omdat ze niet eens laptop zeggen moeten we eerder het gemiddelde van de laptop i5 en een desktop i5 nemen.

Apples claim blijft ongegrond
Sorry, maar jij brengt werkelijk zero argumenten of numerieke feiten aan. Het argument van "onvergelijkbaar" kan overigens ook in de andere richting spelen: misschien is de A10x beter tov X86 dan de Geekbench benchmark laat vermoeden bijvoorbeeld...
Zou kunnen, alleen die kans is klein. Het onvergelijkbare komt omdat een benchmark hetzelfde soort opdrachten moet bieden cross-platform. Wanneer 1 platform alleen simpele opdrachten aankan word de ander daardoor gelimiteerd. Hierdoor werkt het simpelere platform (de ipad dus) op zijn volle potenties, terwijl het ingewikkeldere platform wordt tegengehouden omdat de moeilijkere wiskunde niet aan bod komt. Ik beweer trouwens nergens dat x64 meer performance biedt, alleen dat het niet te vergelijken is en dat de opmerking van apple dat hun SOC sneller is ongegrond is, hiervoor heb ik volgesmij meer dan genoeg bewijs aangedragen.
Bekijk anders eens deze real life test: https://youtu.be/6I4VYkKKSSk : een test van een top-model 15" Macbook Pro met quadcore i7 die dezelfde video exporteert als de iPad Pro 2017. De quadcore Macbook Pro blijkt niet meer spectaculair sneller; een dual core i5 zou het ongetwijfeld moeten afleggen tegen de iPad Pro.

Uiteraard is een één op één vergelijking over alle soorten taken niet mogelijk. Maar in alles lijkt het er toch op dat de performance ongeveer op een gelijkaardig niveau ligt als dat van een mobiele dual core Intel...
Vind dat je nu zelf bevestigt dat apples claims ongegrond zijn. Gelijkwaardig niveau van een mobiele cpu en beter zijn dan de gemiddelde pc (dus laptops en desktops) is in mijn ogen een groot verschil.

Daarnaast heb ik de video niet bekeken (mobiele data) maar als ze Final cut pro gebruiken is het beeld nogsteeds scheef omdat die op macos in de achtergrond al renderd waardoor op het eind maar een paar dingen hoeft te doen. Ook moeten codecs gelijk zijn en de bitrate van de geëxporteerde video.

Misschien is dat allemaal niet op de video van toepassing en gebruiken ze zelfde bitrate en geen pre-rendering, als dat zo is kan je het tweede stuk gewoon vergeten
De discussie was tussen mobiele X86 en de A10x; je linkt zelf naar een oud artikel dat de A9X vergelijkt met mobiele X86 processoren - met 30-40% van betere performance van de A10x (en de X86 processoren die wellicht minder dan 10% vooruitgang kunnen claimen sindsdien) toont zelfs dat artikel aan dat de kloof intussen zo goed als gedicht moet zijn.

Uiteraard zal je (veel) betere performance vinden op desktop systemen die aan de netstroom hangen, met een CPU TDP van 80-140 Watt en een aparte video kaart die nog eens zoveel verstookt. Maar de meeste desktop taken van enkele jaren geleden worden tegenwoordig op een laptop gedaan. En bedrijven vervangen desktops door laptops.

De test in de video is gewoon twee keer een export via iMovie, met dezelfde settings.
De discussie begon met dat typhoon het niet eens was met mijn opmerking dat apples opmerking "More powerful than most PC laptops" ongegrond is. Deze is nog steeds ongegrond omdat er geen vergelijking mogelijk is. Welke uiteindelijk beter is maakt mij niet veel uit, maar er is onvoldoende bewijs om de a10x als beter te bestempelen. Daarnaast heb je gelijk dat we het bij laptop CPU's moeten houden. Was in de war met hun de bewering die ze bij de vorige Ipad pro hadden gedaan waar ze het laptop weglieten, en zelfs de tablet met workstations vergeleken.

Verder is de vooruitgang van de 5200U vs 7200U ongeveer 20-25%. Volgens geekbench is de A9x vs A10x een 28% vooruitgang.
Met i5-5200u en i5-7200u vergelijk je Intel CPUs die twee generaties verschillen. Dus dat geeft per generatie maar ongeveer 14% verbetering.

De verbetering tussen de A9x en de A10x in Geekbench 4.1 multi is daarentegen meer dan 81% - zie dit artikel van Tweakers (10.5 vs 9.7)! Behaald in één generatie.

De bewering ""More powerful than most PC laptops" is natuurlijk marketing. Maar als je ziet wat er meest verkocht wordt, of zeker als je ziet wat er in gebruik is, dan is die bewering wellicht niet eens fout.

[Reactie gewijzigd door quantumleapje op 9 augustus 2017 16:14]

De 5200U en 7200U waren gekozen omdat er ongeveer dezelfde periode (1.5 jaar voor intel VS 1 jaar en 10 maanden voor apple)

En nogmaals: het gaat mij niet om welk platform beter is. Alleen dat de opmerking ongegrond is aangezien we geen vergelijking hebben die een eerlijk resultaat geeft.
+2Anoniem: 567346
@Typhone9 augustus 2017 10:33
Je hebt helemaal gelijk. Het is een andere manier van omgaan met je device en de applicaties, maar soms wel met dezelfde doeleinden als een laptop. Ik vind het een hele prettige manier, met multi-touch, swiping, en de daarvoor geoptimaliseerde applicaties. Een opmerking als 'Een ander punt is namelijk dat je niet met de pijltjestoetsen over een website kunt scrollen.' raakt natuurlijk kant noch wal. Ik vind dat iOS met de touch geoptimaliseerde apps de laptop op vele punten verslaat in de manier van gebruik. Maar dan moet je het device niet als een laptop gebruiken.
Copy paste een reactie die ik eerder iemand anders al gaf:

"Everything you want modern computing to be. Now even, well, better." - apple marketing ipad pro 2017

"The 64-bit A9X chip gives iPad Pro the power to easily take on tasks once reserved for workstations and PCs. Not to mention tasks you’d never consider doing on a PC."

&

"It’s an uncompromising vision of personal computing for the modern world." - apple marketing ipad pro 2016

Ze zetten het toch best wel neer als een laptopvervanger, dus commentaar dat ios niet opkan tegen MacOs of Windows is terecht. Een reviewer hoort immers de claims van de fabrikant te toetsen aan het geleverde product. Ze claimen nergens bij macbooks "tablet like functionality". (Maar de eert genoemde kreten staat ook tussen alle andere onzinnige marketing kreten die niet worden onderbouwt ("More powerful than most PC laptops", dus hun eigen macbook is minder krachtig? En dan nog niet te beginnen over "take on tasks once reserved for workstations") - blijft lachen hun website doorlezen, maar hoop dat de meeste mensen kreten van elke fabrikant wel met een graantje zout nemen. )
De claim dat je er taken kunt op doen die je voordien alleen met een PC kon doen klopt wel degelijk. Nergens staat "will replace your PC". Apple verkoopt zelf nog PCs en vooral laptops en ze gaan met de iPad echt niet de concurrentie met de laptop aan. Hun visie is eerder dat je veel veeleisende proffessionele taken perfect kan uitvoeren met een iPad, in sommige gevallen zelfs beter dan met een laptop.
Geen enkele van deze quotes suggereert dat ze het enkel over taken hebben en dat is ook absoluut niet wat Apple heeft gezegd bij de presentatie van de iPad Pro en in interviews die daarop volgde. Het is aangekondigd en in de markt gezet als een toestel dat je laptop en desktop kon vervangen, en het faalt daarbij in ieder opzicht.
Geen enkele van deze quotes suggereert dat ze het enkel over taken hebben

Moet er misschien een vertaling bij?

""The 64-bit A9X chip gives iPad Pro the power to easily take on tasks once reserved for workstations and PCs. Not to mention tasks you’d never consider doing on a PC."

Los daarvan, Nergens stelt Appel dat dit een apparaat is dat nu of in de toekomst hun laptops of PCs zou kunnen gaan vervangen, integendeel. Apple stelt altijd dat ze de iPad zien als een apparaat dat zo krachtig is dat je niet langer per se een laptop/PC nodig hebt, om zaken te doen die voordien alleen op een laptop of PC mogelijk waren. Het is dus in staat om de taken van een laptop over te nemen, in gevallen waar het tablet-formaat en de tablet werkomgeving handiger is.

De iPad is geen perfecte laptop. Net zomin als de Surface Pro of andere 2-in-1 perfecte tablets zijn. Het zijn devices met andere vertrekpunten en dus andere sterke en zwakke punten.
Een titel met clickbait is geen bron, je moet toch eens in detail kijken wat Cook precies zegt...
Die titel "met clickbait" is een quote wan Tim Cook zelf. Nog een andere quote van de man hemzelf: "I think if you're looking at a PC, why would you buy a PC anymore? No really, why would you buy one?"
Het is precies omdat het een quote is - zonder context - dat het eigenlijk clickbait is. Waarmee ik overigens niet wil gezegd hebben dat Cook niet weet dat hij zo geciteerd zal worden - hij wil uiteraard aandacht voor zijn producten.

Cook heeft nooit beweerd dat het de doelstelling is dat de iPad (Pro) alle PCs zal vervangen. Hij zegt gewoon dat als mensen kritisch naar hun PC-gebruik kijken, sommigen zich echt de vraag moeten stellen waarom ze er nog één nodig hebben. Er zijn zelfs mensen die - zèlfs professioneel ! - geen PC/laptop meer gebruiken gewoon omdat ze een smartphone hebben.
Ik weet niet wat je bedoelt, maar als je naar een tablet kijkt met de ogen van een PC-gebruiker, dan zal je inderdaad de beperkingen zien. Als je naar deze tablet kijkt vanuit de ogen van een mobiele gebruiker, dan zie je de mogelijkheden.
Beter een believer dan gebruik maken van een OS dat vol zit met spionage tools dat je niet standaard uit kan zetten zonder third party applicaties ;)

[Reactie gewijzigd door FrontlineCoder op 9 augustus 2017 23:44]

Nee, ze zetten het nog steeds niet neer als laptopvervanger. Dat blijkt ook helemaal niet uit je quotes.
Elders merkte iemand al terecht op dat voor hele volksstammen hun computergebruik beperkt blijft tot niets meer dan een smartphone. Niet eens een iPad maar alleen maar een smartphone. Daar doen die mensen alles mee.

Voor die mensen zou je kunnen stellen dat hun smartphone al hun voorgaande computers hebben vervangen. Stelt Apple niet dacht ik maar is wel de praktijk.
Ik ben zo'n creatieve professional waarvoor Apple dit apparaat heeft bedacht, maar ik zal de iPad Pro voorlopig echt absoluut niet kopen.

Persoonlijk ben ik van mening dat de reviewer de plank behoorlijk misslaat door er compleet aan voorbij te gaan dat creatieve professionals vrijwel allemaal uitsluitend gebruik maken van de Creative Suite van Adobe. Dat wil zeggen, Illustrator, Photoshop, Indesign, Premiere Pro en after effects worden allemaal door creatieve professionals op dagelijkse basis gebruikt..

GEEN ENKELE van deze programma's worden volledig op de iPad (Pro) ondersteund.
Wat je krijgt zijn slappe aftreksels van het origineel, als er al een 'alternatief' beschikbaar is.

Enkel en alleen om die reden al is de iPad Pro compleet niet geschikt voor creatieve professionals. Het is domweg niet mogelijk om daar je dagelijkse portie werk op te verwerken. Daarmee dus ook niet geschikt voor die creatieve professional die Apple probeert aan te spreken.

De term 'Pro' van de iPad Pro slaat kant noch wal, tenzij je het hebt over de krachtige processor (want die bezit hij wel). Het is domweg geen volledige laptop vervanger en iOS 11 gaat daar verder ook niets aan veranderen. Het filesysteem wordt een beetje opener, maar het blijft behelpen.

Komt nog bij dat voor de andere dagelijkse reguliere kantoorwerkzaamheden er in de meeste gevallen gebruik wordt gemaakt van Microsoft Office. Ook al niet beschikbaar op je iPad Pro. Hoe kun je dan als reviewer volhouden dat het een vervanging is voor een laptop, of dat hij geschikt is voor professionele werkzaamheden, terwijl het domweg ontbreekt aan professionele software om je dagelijkse werk op een normale wijze uit te kunnen voeren.

Nee de iPad Pro, blijft net als de reguliere iPad een halfbakken apparaat waar Apple het verkeerde besturingssysteem op heeft geplaatst. Op deze manier kun je er al creatief professional dus eigenlijk alsnog steeds niets mee doen.

[Reactie gewijzigd door p0pster op 13 augustus 2017 08:55]

Jij bekijkt de iPad Pro vanuit een dtp (Desktop Publishing) oogpunt, logisch dat je dan teleurgesteld bent want dtp-werkzaamheden zul je voorlopig niet op een tablet kunnen doen. Het bestanden delen en documenten aanleveren voor de drukker is inderdaad echt iets voor de desktop voorlopig.

De opmerking over apps en dat het slappe aftreksels zouden zijn slaat natuurlijk nergens op als je het vanuit Adobe redeneert, Adobe is al lang geen heerser meer op de markt en apps als Affinity Photo (fotobewerking), Affinity Designer (vector design), Graphic (vector design) en Sketch (UI en digitaal design) zijn stuk voor stuks apps die in vele workflows voorkomen en zelfs Adobe hebben vervangen.

Een aantal van die apps, zoals Affinity Photo en Graphic zijn 1 op 1 overgezet naar iOS, samen met Metal, Apple Pencil en de kracht van de iPad Pro werkt dit voor mij vaak sneller dan op mijn MacBook Pro 15" Late 2013.

Je haalt ook aan dat het dus niet voor creatief professional is, maar je gaat hier compleet voorbij aan het woord creatief. Dtp werkzaamheden zijn het laatste stadium van een creatief proces, alle andere processen zoals schetsen, mock-ups, concept art, wireframes, brainstorms etc zijn ideaal om op een iPad Pro te doen.

Bovendien is de nieuwe versie van Lightroom voor de iPad bijna 1 op 1 met de desktop versie. Het is duidelijk dat je je hier niet in verdiept hebt. De iOS versie is ook nog eens een stuk sneller dan de desktop versie dankzij de nieuwe codebase en metal support, google maar eens naar wat reviews. Het kan je dus ook soms snelheid opleveren in je workflow...

En mocht je er interesse in hebben, videobewerking met LumaFusion op een iPad Pro stelt je in staat om video's te bewerken zoals je dat kunt in Adobe Premiere. Check YouTube voor de reviews, er zijn zelfs content makers die hun video's volledig produceren op een iPad Pro tegenwoordig.

Het is een kwestie van kijken of het je iets oplevert ipv zoeken naar invalshoeken hoe iets niet werkt, zo krijg je alleen maar een betere workflow en dat wil jij vast ook.
Het is duidelijk geen iPad voor het grote publiek, want een -laat ik het 13" noemen- lijkt mij niet zo handig om op je schoot te hebben. De benchmarks zijn zeker wel indrukwekkend te noemen en de prijs vind ik absoluut geen argument om hem niet te kopen, zeker niet als je ziet wat je ervoor krijgt. Een beetje vlaggenschip telefoon is niet echt veel goedkoper bij introductie (zitten zo rond de €1000), maar zoals gezegd is de grootte wel een issue.
Mij lijkt dat Apple zich hiermee toch echt op de professionele (grafische) markt richt en niet op de thuisgebruiker: daarvoor is de 10" veel beter geschikt.
Ik heb de 12.9" sinds de launch, ben invalide en moet afwisselen tussen zitten en liggen. Met een laptop op mijn buik is niet uit te houden van de warmte zodra het ding echt moet werken of in de zomer. Met de ipad en een goede verstelbare hoes geen enkel probleem en bovendien is het scherm zwaar superieur aan elke laptop die ik ooit gehad heb en het OS als je er mee weet om te gaan (gestures) super vlot.
Samsung en Google zitten ook rond de prijs van 1000 euro bij introductie.

Hij had het ook niet over elke telefoon.
Ipad pro kost ook geen 1200, geen idee waar die prijs vandaan komt..

product: Apple iPad Pro 10.5 (2017) WiFi

700,-
Ik denk dat ze deze hebben getest pricewatch: Apple iPad Pro 10.5 (2017) WiFi + Cellular 512GB Grijs staat toch echt 1200 euro bij het artikel ;)
Maar heel weinig mensen die dat model willen kopen met 512Gb en cellular.

Ik heb een 10,5 inch met 64 Gb voor 699 euro.

64 en 128gb zonder Cellular zijn natuurlijk de meest verkochte modellen dus Tweakers had die beter kunnen testen en niet de nadruk op 'laptopvervanger' moeten leggen met de niche uitvoeringen.

Nu krijg je van die rare discussies over laptops terwijl het een tablet is.
Ben ik met je eens, ze hadden beter gewoon de vanaf prijs er neer kunnen zetten naast de prijs van het geteste model.

[Reactie gewijzigd door DarkBlaze op 9 augustus 2017 10:18]

Dan hadden ze het minpunt 'duur' al helemaal niet kunnen gebruiken en dat kon natuurlijk niet ;)
We krijgen een bepaald exemplaar en dat is in dit geval de 512GB met cellular-versie. Maar ik ben het met jullie eens dat dit verwarrend is. Het standpunt was dat we de geteste versie aanhouden, maar ik heb het even aangekaart, omdat ik het beter vindt om de vanafprijs standaard weer te geven. Zeker wanneer het oordeel niet anders is afhankelijk van welke versie je kiest. Vanaf nu houden we dus simpelweg de goedkoopste versie aan waar mopgelijk :)
Ik denk dat beide toch de mooiste oplossing is, dus de vanaf prijs en de prijs van de getest configuratie.
Dan kan je in een opslag zien waar de prijzen beginnen en wat het geteste model kost, mocht je hier interesse in hebben. Is natuurlijk niet iets voor nu meteen maar voor een ooit eens latere update.
Yes, mee eens. Dat heb ik ook aangegeven. Hopelijk wordt dat bij een toekomstige update aangepakt :)
De A10x heeft geen partij aan een qualcomm 835 als je dat bedoelt... Maar er valt vast een fijne tablet van te maken. Alleen jammer dat Windows dan weer geen tablet-OS is. Bovendien: wat voor applicaties zullen er zijn voor dit toestel. ARM vs X86...
De full windows werkt gewoon op qualcomm. Er zit een emulator tussen. De x86 applicaties kan je installeren en het werkt. Check maar op yt presentatie qualcomm. Het zag er indruk wekkend uit. Hoe het in praktijk gaat werken merken we snel wel. En windows heeft een tablet omgeving.
Met een emulator ertussen komt een qualcomm 835 nog niet aan de knieën van een A10x. Zelfs zonder emulator is de SD835 gewoon van het niveau van een A10 zoals in de iPhone 7. Dat het werkt is best indrukwekkend, maar de performance zal er toch niet echt zijn... En ik weet wel dat Windows een tablet omgeving heeft, maar die kan wat mij betreft - als tablet - niet tippen aan iOS - al kan dat ook grotendeels een kwestie van gewoonte zijn, dat wil ik best aannemen. Maar wat je dan doet met die X86 applicaties die niet gemaakt zijn voor een tablet is mij dan weer een raadsel.
Als je 835 niet snel genoeg vind dan wacht je op de 845.
Daarbij komt dat iOS gewoonweg niet geschikt is office doeleinden.
Je kan met je laptop qualcomm toch gewoon met een muis bedienen. Het wordt een 2 in 1.
Ik zie zeker wel markt hiervoor want de qualcomm heeft letterlijk veel meer (lte/wifi/gps etc) dan een intel.Je bent dan altijd online.
Ik zie het voordeel van een qualcomm laptop tov een intel laptop niet. Hij zal wellicht goedkoper zijn. En flink trager of zo traag als een even goedkope intel.

[Reactie gewijzigd door quantumleapje op 9 augustus 2017 19:28]

Windows géén tablet OS???!

Dat is het wel!!

Nog nooit met Windows 10 gewerkt zeker?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True