Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jelle Stuip

Redacteur laptops en componenten

Gigabyte Aorus Gaming Box Review

Draagbare GTX 1070 voor je ultrabook

Conclusie

Gigabyte doet met zijn Gaming Box iets wat we andere fabrikanten niet hebben zien doen; ze maken de externe videokaart zo klein dat hij in de bijgeleverde draagtas makkelijk mee te nemen is. Andere fabrikanten ontwierpen hun externe videokaarten vooral als 'docks' die in een vaste opstelling staan en waarop dan bijvoorbeeld ook een ethernetaansluiting zit. Neem je de Gaming Box mee, dan is het wel handig om op locatie een scherm klaar te hebben staan, want als je het beeld via de externe gpu weer op je laptopscherm laat weergeven gaat dat wel ten koste van de al beperkte bandbreedte.

Die beperkte bandbreedte zorgt er samen met de gemiddelde ultrabookprocessor voor dat je behoorlijk inlevert op je framerates in vergelijking met dezelfde videokaart op een desktopcomputer. Dat wisten we eigenlijk van eerdere benchmarks en blijkt ook weer zo te zijn bij deze Gaming Box. Ben je niet bereid om grofweg een derde van je framerates kwijt te raken, dan kun je beter geen externe videokaart bij je laptop, maar een apart gamesysteem aanschaffen.

Er hangt dan ook veel af van de prijs die Gigabyte voor de Gaming Box vraagt en die blijkt eigenlijk wel mee te vallen. De Gaming Box is op moment van schrijven voor ongeveer zevenhonderd euro te koop. De GTX 1070-videokaart die erin zit kost ongeveer vijfhonderd euro, wat betekent dat je grofweg tweehonderd euro voor de externe behuizing zelf betaalt. Die behuizing zit weliswaar simpel in elkaar en is voorzien van kleine ventilatortjes die veel herrie maken. Maar, luidruchtige koeling zien we ook bij veel andere externe videokaarten terug en bovendien is de Gaming Box voorzien van Quick Charge 3.0, laadt het je laptop op met maximaal 60 watt en wordt een draagtas meegeleverd.

Voor tweehonderd euro bouw je ook geen game-pc en dat maakt de Gaming Box wat prijs betreft aantrekkelijker dan bijvoorbeeld Asus' XG Station 2 die zeshonderd euro kost en dan nog niet eens voorzien is van een videokaart. Wat dat betreft is de Gaming Box een mooie oplossing voor mensen die een ultrabook hebben en daar graag op willen gamen en geen aparte game-pc willen bouwen. Het ventilatorgeluid en de lagere framerate moet je dan wel op de koop toe nemen.

Getest

Gigabyte Aorus GTX 1070 Gaming Box

Prijs bij publicatie: € 700,-

Vanaf € 621,91

Vergelijk prijzen

Laagste prijzen voor: Gigabyte Aorus GTX 1070 Gaming Box
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Azerty

Score: 4.5 (1557)

€ 621,91

€ 625,86

Kostenoverzicht

Productprijs € 621,91
Pakketpost Nederland (afhankelijk van productcategorie) € 3,95
iDeal € 0,-
Totaal € 625,86
Bekijk

Reacties (122)

Wijzig sortering
Niet goed getest. Dat er een bottleneck is met TB3, (en dan komt het niet door de 4 pci express lanes vs 16 maar de TB3 overhead en PCH connectie) staat buiten kijf. Maar er wordt nu ook een vrij low power CPU getest vs een full power desktop CPU wat ook een hoop impact heeft.

Toch blijkt maar weer dat de Alienware oplossing tot nu toe nog de beste is, die je tevens al voor 175 euro op de kop kan tikken nieuw. Gewoon een extern PCI express kabeltje. Geen overhead, geen bottlenecks, niets. Gewoon volledige performance.

[Reactie gewijzigd door Rin op 3 augustus 2017 11:10]

Ik vind dat te kort door de bocht, Tweakers kiest hier terecht een relevante use-case en gebruikt een kant en klaar product dat werkt. (Dus geen extern PCI express kabeltje)

Jammer dat tegenwoordig de meeste laptops een brakke U chip hebben, maar de meeste andere laptops met TB3 hebben meestal wel een GTX960 of GTX1050 aanboord wat een externe GPU minder nodig maakt.

Dus wel goed getest. (Hoewel een in dept algemeen artikel over eGPU's leuk zou zijn)
Het is een relevante use case. Maar zet er dan ook een core I3 desktop CPU systeem ertegenover om de impact van de CPU te tonen. Verder klopt het dat inderdaad de quad core cpu laptops vaak ook meteen een dGPU hebben. Al is er volgens mij tegenwoordig ook een Dell XPS15 zonder dGPU te krijgen en wat vergelijkbare modellen. Jammer dat die laatste dan maar 2 lanes toekent aan TB3 waardoor er extra verlies is. 4X is prima maar 2X is wel echt te weinig.
Het is zeker een relevante use case, maar waarom niet ook een test met de nieuwe macbook pro (15", quad core) ernaast die op de interne videokaart na behoorlijk rap is? Lijkt mij dat vooral mensen die al 2k+ betalen voor een laptop met een brakke videokaart de doelgroep zijn voor zulk soort externe oplossingen?
Dit. Of je hebt een TB3 ultrabook met een waardeloze CPU. Of je hebt een goede quadcore waar je ook direct voor een GTX1050++++ betaalt. Ik wil een goede quadcore zonder goede GPU, zodat ik dat geld in een e-GPU kan steken.

Zelf ben ik het niet eens met de review daar Gigabyte eigenlijk weinig oplossingen biedt. Een draagbaar dock. Waar we lachend zaten te kijken naar de 5kg gaming laptops om mee te zeulen, werden ultrabooks met een e-GPU thuis de nieuwe oplossing. Nu hebben we een dock waarin je dus geen/nauwelijks high-end kaarten kan plaatsen die je mee kan nemen tezamen met je laptop. Wat?
maar de TB3 overhead en PCH connectie staat buiten kijf.
Dit klopt niet. De reden waarom TB3 minder performance geeft komt doordat deze is aangesloten aan een chipset(die gedeeld is met andere apparaten) en niet direct aan de CPU met alle gevolgen van dien.
DIe chipset waar jij het over hebt heet de PCH oftewel het klopt als een bus wat ik zeg :)

Daarnaast is het vertalen van PCI express naar TB3 ook een prestatie verlies.
Daarnaast is het vertalen van PCI express naar TB3 ook een prestatie verlies.
Zolang jij geen kaart gebruikt die over de PCIe 3 4x + TB3 overhead bandwidth heengaat gaat dit geen effect hebben. TB3 encapsulate letterlijk PCI-e berichten en doet dus geen vertaling.

En een PCH is een specifieke model van een chipset dat niet meer bestaat bij Skylake of nieuwer. Het is geen synoniem voor chipset.
Het is geen specifek model van een chipset maar de afkorting voor Intel's platform controller hub systeem en dit is nogsteeds aanwezig bij Skylake onder de naam Sunrise Point. De temperatuur sensor voor deze chip wordt ook aangeduid als PCH temperature sensor, het wordt ind rivers als PCH controller aangegeven etc. Kortom het is een PCH.

https://en.wikipedia.org/wiki/Platform_Controller_Hub

Tb3 vertaald wel degelijk data ernaast, namelijk je scherm signaal over en weer als je geen externe monitor gebruikt.

Daarnaast heeft TB3 een zeer groot effect op de prestaties omdat het zijn bandwidth moet delen met alles wat op de PCH aangesloten zit en geen direct contact met de CPU heeft. Theoretisch kan het dus 4X aan bandwidth leveren, in de praktijk verliest het nog zo;n 20~30% tegenover een dedicated PCI express slot.
Waarom zou je een full fat desktop CPU aan zo'n externe GPU hangen dan? Dat slaat helemaal nergens op.

Sterker nog ik vind dat je met een tragere laptop CPU juist de beperkingen van deze combinatie goed weergeeft, want dit is niet alleen een use case, het legt ook de onbalans tussen sterke GPUs met laptop CPU's bloot - er zijn nogal wat mensen die dit vergeten. Als je daarbij ook weet dat heel, maar dan ook echt heel veel laptops onvoldoende warmteafvoer meekrijgen om een redelijke Intel goed te koelen en dus negen van de tien keer throttling veroorzaken, dan is dit echt niet raar.

De gekozen oplossing is nog een voorbeeld; het pairen van TB3 met deze GPU is gewoon slecht, verspillend te noemen. Gigabyte zet hier een ondoordacht apparaat neer. Dit is geen reclame voor zowel Gigabyte, hun Aorus branding (wat overigens in de hele lijn zwaar matig is én totaal achter de feiten aan loopt - check de jaarcijfers en dan zie je dat ook duidelijk terug in de resultaten), als voor externe GPUs an sich.

Het enige dat ik mis in de review is tests met meerdere laptop CPUs - had een low power, een i5 HQ en een i7 HQ gepakt... dan had je een mooi beeld van hoe dit zich verhoudt met elkaar.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 4 augustus 2017 13:19]

Ik kan ke verzekeren dat de gpu in kwestie een stuk beter presteerd bij een quad-core. Dus ze hadden inderdaad meerdere cpu's moeten testen. Dave2d en zelfs linus tech tips op youtube hebben al goede vergelijkende testen gedaan.
Eens. Maar dan wel een HQ, dus laptop quad core. Desktop quads vind ik net zo min interessant in een dergelijke review, en geven een oneerlijk beeld.

Bovendien hadden we dan ook wat meer kunnen zeggen over de invloed van die TB3 aansluiting.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 4 augustus 2017 13:28]

Bedoel je de Alienware Graphics Amplifier?

Werkt die ook op niet-Alienware laptops?
JUps de ALienware graphics amp. Werkt helaas alleen op Alienware laptops. MSI had tijdelijk zijn eigen variant maar is hier helaas niet mee doorgegaan.
Verzoekje voor een volgende review van dit soort apparaten, waar ik erg benieuw naar ben (en nog nergens tegengekomen ben):

1. CUDA performance (bijv. voor machine learning)
2. Linux support, en dan zowel voor CUDA als gaming toepassing

Iemand al geprobeerd?
Dat is ook iets waar ik aan dacht. Voor foto/video bewerking heeft cuda veel invloed, zie http://www.nvidia.com/object/adobe-lightroom-cc.html

Ik vermoed dat bandbreedte dan van minder belang is maar het zou wel erg leuk zijn om dat te weten. In de grafische bedrijfstak waar ik werk zou dit een aangename oplossing zijn i.p.v. zeulen met 'mobiele werkstation laptops'.
Heb zelf een NUC Skull Canyon  (i7-6770HQ) + externe 1080ti (akitio node).

Voor gaming kom ik tot de zelfde conclusie. ± 30-40% performance hit.

Bij het trainen van een ml model (tf-gpu) loop ik ook tegen bandbreedte limieten aan. 1080ti is in de praktijk ongeveer even snel als dedicated 1060. Alleen wanneer ik meer geheugen gebruik dan de 6gb van de 1060, wordt de 1080ti (11gb) ietsje sneller.

Conclusie: node gaat weg en ik ga een mini desktop (DAN case) bouwen.
Door de beperkte beschikbaarheid van PCI lanes en de zwakkere laptop CPU's (door hitte beperkingen) kan ik mij eigenlijk niet voorstellen dat dit voor laptops echt interessant is.

Mogelijk is dit interessanter voor hele kleine PC's met betere CPU's, die maar een beperkt deel van hun tijd gebruikt worden om te gamen. Dan moet je nog steeds een andere manier hebben om de GPU aan te sturen om de PCI beperkingen van thunderbolt te omzeilen.
4 lanes is meer voldoende. Dat is al meerdere malen getest.

https://www.techpowerup.c...1080_PCI_Express_Scaling/ Het verschil is maar enkele frames.

Dit probleem verdwijnt wanneer de TB3 controller niet meer aan de PCH hangt maar aan de CPU.
Maar uit diezelfde grafieken haal ik dat het verschil tussen pci-e 3.0 4x cpu/pch ook nihil is... Dus of dat dan echt zoveel zoden aan de dijk gaat zetten...
Ja maar TB3 heeft overhead qua omzetten van pci express naar tb3.
Sure, tb3 overhead zorgt voor problemen, daar reageer ik ook niet op...
Jij stelt dat die tb3 interface extra vertraagd wordt omdat die op de pch aangesloten/verwerkt zit tov direct op de cpu... En theoretisch zou ik dat ook verwachten omdat er inderdaad een beperkte bandbreedte is tussen pch en cpu, als ik echter naar de grafieken kijk die je zelf aanhaalt doet mij vermoeden dat dat verschil maar zeer beperkt is... Het enige wat dan inderdaad nog overblijft is de tb3 overhead, maar die neem je niet weg door de tb3 interface direct aan de cpu te hangen... Er zal immers dan nog steeds evenveel data omgezet moeten worden...
Alleen zitten er in de meeste laptops nu PCIexpress nvme drives aan de PCH ernaast wat in de getest desktop PC niet het geval is. Maar tijd zal uitwijzen of het verhuizen van de TB3 controller naar de CPU het verschil gaat maken. Nu heeft TB3 nog helaas wel een aantal bottlenecks. Toch juich ik het gebruik van externe GPU's toe.
Mogelijk is dit interessanter voor hele kleine PC's met betere CPU's, die maar een beperkt deel van hun tijd gebruikt worden om te gamen.
Die moeten dan echt klein zijn. In een Node 202 (10,2 liter) past een volledige videokaart. Je zit dan meer aan een NUC te denken of iets dergelijks.
Inderdaad een NUC, of van die kleinere blok-PC's zoals de Cooler Master 110, Sharkoon CA-M of Lian Li kastjes. De HTPC's zijn vaak wel lang genoeg voor een volledige videokaart, maar die kleinere vierkante niet.
Maar alle NUC's hebben ook laptop/ultrabook processoren ;)
Een betere oplossing is gewoon weg, neem een kleine case zoals dit ( wat kleiner is dan deze eGPU. Power Supply niet meegeteld ):

https://smallformfactor.n..._mod-mini-itx-rev-3.1407/
+ ITX MB + CPU + Memory
+ 1070 ITX

En je hebt een volledige volstandige PC dat dezelfde grote heeft als deze draagbare. En je hebt de volledige 100% kracht van je GPU.

Thunderbolt is geen slecht idee maar in de praktijk eet je met gemak een 20 a 30% ( als je draait op een externe scherm + zwakkere laptop CPU ). Als je de externe GPU wilt gebruiken om je interne scherm aan te sturen, kan je dat tot 50% kosten op hoge ( 2k+ ) resoluties ( omdat je je volledige scherm content moet terug renderen over diezelfde thunderbolt dat bandwidth starved is ).
Een desktop pc kan je niet mee nemen tenzij je ook het scherm, tobo, musi etc wilt meenemen. Naast dat TB3 in de toekomst direct aangesloten gaat worden op de CPU wat een hoop bottlenecks weghaald. Zodra dat het geval is, moet het gaan presteren als een PCI express 4X slot qua bandwidth. Iets wat prima is voor welke GPU op de markt nu dan ook.
Een muis neem je sowieso mee zelf met een laptop. Ik zie je niet gamen met die eGPU op een touchpad. :)

Een keyboard kan je een simpele:
https://www.google.com/search?q=foldable+bt+keyboard
Kan je verzekeren, ik heb 2 van die en werken goed ( ik raad de full size aan ).

Enige dat overblijft is scherm ... en die vind je ook online voor niet duur. Is een laptop makkelijker. Sure ... Maar het kan nooit zo stil zijn als een SSF setup met deftige fans, of je moet inboeten in performance. Mobiel op batterij werken is leuk en wel maar de meeste gevallen zit je met een power socket wel ergens in de buurt. En die eGPU heeft sowieso een power socket nodig.

Nu ja, ieder zijn ding. Als je zo een eGPU meesleurt met een laptop, dan kan je gewoon beter die Laptop+eGPU vervangen door een SFF + BT Keyboard + Scherm. Meer krach, stiller, flexibeler, upgrade-able in de toekomst voor normaal budget enz... De industrie is meer en meer aan het gaan voor compacte / mobiele PCs deze dagen.

Tussen haakjes, ik heb hier een AMD 1700x+1070+32GB ECC in zo een SFF zitten. Dat in een laptop zou me tripple gekost hebben of meer. Zelf de eGPU oplossing zat je snel bijna dubbel want laptops zijn eigenlijk duur voor wat ze zijn.
Ik reis 2x per jaar naar Japan en terug, heb onderweg de performance nodig en het moet in een tas passen dagelijsk voor werk.

Een SFF is totaal niet practisch voor werkende mensen die op locatie willen gamen. Zo;n eGPU past tenminste nog in je koffer. Een SFF kast+scherm doet dat niet. Laptops zijn overigens tegenwoordig vrij stil inv ergelijking met een SFF dus daar hoef je het niet voor te doen. eGPU kastje koste mij maar 175 euro overigens. Laptop zelf 2100 euro maar dan heb ik ook een kleur echt scherm er in wat veel kost, 2x een NVME SSD naast normale storage etc. IN PC vorm had dat mij alsog voor alleen een kast zo;n 1200 euro gekost (laptop heeft een 980M ingebouwd al).
Ik weet niet wat je in je hooft hebt maar die SFF dat ik linkte is actueel even groot als eGPU van Gigabyte. 180x180x10 vs 210x160x9.5 ...

Een scherm spreken we niet over een grote PC monitor he ... Je hebt monitors dat zo plat zijn als tablets en dat je gewoon op de keyboard case aanleunt. Doe het al lang met een 11inch scherm. Maar er zijn ook grotere ...

Je weet toch dat de meeste ITX moederborden bijna allemaal minimaal 1 maal tot 3 maal NVME/SSD m.2 slots hebben?

Krijg de indruk dat veel mensen geen idee hebben dat veel uitrusting evenveel of meer aankan dan laptops. De dagen dat je een grote moederbord had, met minder mogelijkheden en je constant PCIe kaarten moest insteken zijn al lang gedaan. Tegenwoordig zijn ITX moederborden even rijkelijk voorzien als laptop moederborden ( vaak beter met meer USB3 Gen1/Gen2, enz ).

Bekijk dit eens voor een nog compactere oplossing maar ook duurder:
https://smallformfactor.n...ck-z270m-stx-mxm-pictured
3 * m.2, mx slot enz ...

Persoonlijk vind ik itx MB + itx GPU in een case goed genoeg. ;)

Je spreekt over 2100 euro laptop. Dan nog eens 200 euro eGPU case. Dan nog eens 450 euro 1070? Je zit dan aan 2650 euro. En niet vergeten dat die eGPU over Thunderbolt snelheid verliest want TB zit nauwelijks aan PCIe 2x snelheid.

Sorry maar voor: 200 euro case + 12v micro 400W PSU, 300 euro 1700x, 200 euro 32GB, 512GB NVME SSD 150 euro, 150e ITX moederbord ( asrock, Gigabyte ), Cooler 38mm 40 euro. 1070 450 euro. Scherm + keyboard. 200 euro Totaal: 1700 euro voor een systeem dat ik wil wedden dat krachtiger is dan je laptop. Ik denk niet dat je 32GB memory steken hebt. :) Laat staan het feit dat je eGPU niet kan bijbenen aan deze echte 1070 full speed :)

En dit systeem kan je met gemak upgraden. Nieuw MB, geen probleem. CPU vervangen. Geen probleem. 95W CPU ... idem. Is niet alsof je meer draagt he. Kwa gewicht en omvang gaan je eGPU/Laptop waarschijnlijk dezelfde dimensies hebben als mijn oplossing. :)

Een jaar of 2 geleden zou dit moeilijker geweest zijn, maar deze dagen hebben hardware makers enorm bijgebeend op ITX gebied.

Hebt je de x299 ITX platform al gezien van Asrock? http://www.tomshardware.c...intel-computex,34586.html

Durf er nu al op wedden dat je een 1920/1950 ITX oplossing zal zien in x maanden. :)
Hier sluit ik me min of meer bij aan (kosten hierboven zijn wellicht iets te optimistisch geschat)

Kijk ter illustratie maar eens naar mijn systeem:
Osmi Case (180mm x 180mm x 250mm)
€ 240,00
AMD Ryzen 7 1700X Boxed zonder koeler
€ 339,95
Gigabyte AB350N-Gaming WiFi
€ 121,50
Gigabyte GeForce GTX 1070 Mini ITX 8G **
€ 506,51
Noctua NH-L9x65 SE-AM4
€ 44,90
Corsair Vengeance LPX CMK16GX4M2B3200C16
€ 147,95 € 147,95
Corsair SF450
€ 85,- € 85,-
Samsung 960 EVO 250GB
€ 119,95 € 119,95
WD Blue SSD 2,5" 500GB
€ 149,-
Noctua NF-A14 industrialPPC-2000 PWM, 140mm
€ 25,49
TOTAAL: 1780.25

**De 1070 had ik voor €460 trouwens.

Met daarbij de opmerking dat je de Noctua NF-A14 industrialPPC-2000 PWM, 140mm niet persé hoeft te kopen want er zit een bequiet fan bij de Osmi case. En ik had nog een WD Blue SSD 2,5" 500GB van mijn oude systeem. Als ik die niet had gehad werd het een Samsung 960 EVO 500 GB (Gewoon 1 nvme ssd ipv een 2.5" SSD is aan te raden ivm kabelmanagement in de case want het is er erg krap.) en liet ik de Samsung 960 EVO 250GB en dus de WD 500GB achterwege.

Dan zit je op een totaalbedrag van €1716.81 voor je basissysteem. Laten we zeggen dat je dan nog 300e kwijt bent voor monitor, muis, scherm.

En je kunt natuurlijk wat schipperen met onderdelen zoals bijvoorbeeld de CPU, gewoon een 1700 nemen.

Of het (mijn systeem) echt praktischer is dan een laptop met een externe GPU vraag ik me af maar het kan.

[Reactie gewijzigd door Dwarlorf op 4 augustus 2017 07:18]

Dwarlorf, zie de link dat ik gepost heb.

https://smallformfactor.n..._mod-mini-itx-rev-3.1407/

Osmi Case ( 180mm x 180mm x 250mm)
Custom mini 180mm x 180mm x 100mm

Is 10cm dik ipv 25cm. Omdat de PSU een externe brick is. Voordeel is dat je deze in een gewone laptop bag kan steken. Links Case, rechts PSU, achteraan scherm ( meestal hebben de laptop bags een documenten map ). En vooraan muis/keyboard.

Past perfect in een 15inch laptop bag. En qua gewicht ... een deftige gaming laptop zit je al snel aan 4kg of meer ( of je moet weeral extra inboeten op performance ).

De case dat ik post, Is iets duurder maar het is ook een custom case + PSU, geen massa productie. Het probleem dat ik zie in de case dat je post... is cooling. Weinig directe luchtinvoer waardoor je een 140mm moet draaien om lucht in te persen. Ik ben al lang een voorstander van kleine cases met liefst de GPU en CPU fan, direct aan de buitenkant om zo puur verse lucht in te zuigen.

Ps: Je kan nu terug de 1070 ITX vinden voor 430. Persoonlijk raad ik altijd de MSI versies aan omdat die enorm stil draaien.
Zeker een interessante case die je post zeker als je je PC wilt meeslepen. Ik heb die van mij eigenlijk gekozen vanuit esthetische overwegingen. Mijn post ging me vooral meer om het principe dat een SFF PC tegenwoordig zoals je terecht zegt een zeer reële mogelijkheid is.

Ik zie trouwens dat ik niet zo zorgvuldig ben geweest over de maten. Ik had BxDxH opgeschreven maar dat is niet echt standaard notitie |:( HxBxD is dus 250mm x 180mm x 180mm

De osmi zuigt. :) Vanuit het principe dat warme lucht stijgt. Maar ik durf geen uitspraken te doen over warmte ontwikkeling. Ik heb hem (nog) niet op voluit gehad (ben geen hardcore gamer). De hele achterkant is ook min of meer open. Ik hoop dat het met stofontwikkeling mee gaat vallen anders moet er wellicht een gaas voor maar of dat de temps ten goede komt is ook maar de vraag.

Waar vind je die 1070 mini prijzen? Ik zie geen mini's voor die prijs op tweakers (of ik zit wel heel scheel te kijken :X ). Die MSi Aero heb ik overwogen maar leek te groot voor de Osmi case. Max 17 cm ruimte. Ik wou de gok in ieder geval niet nemen en ik wist dat de Gigabyte sowieso paste.
https://www.idealo.de/pre...itx-8192mb-gddr5-msi.html

Ik zit in Duitsland, mogelijk daarom een prijsverschil?

429 euro is de goedkoopste momenteel. Eigenlijk nog te duur maar ja ... GPU miners *zucht*
Hmm dat verbaast me. Ik heb in het verleden voor diverse computer onderdelen in duitsland gekeken en mijn ervaring was dat het altijd duurder was dan in NL. Wellicht niet goed gezocht. In het vervolg toch ook maar weer daar kijken.

Tja, die miners met hun rage. Laten we hopen dat die boel gauw instort.
Ik denk dat jij nog een tijdje terug in de tijd bent blijven hangen qua laptop performance. Maar ook het pure gebruiks gemak negeerd.

Overal een SFF en scherm mee naartoe nemen en aansluiten is gewoon niet praktisch. Helemaal niet voor de reizende production professional die daarnaast ook nog wilt gamen.

ITX moederborden met NVME slots zijn hebben vaak NVME koelings problemen omdat de airflow in de case er niet voor gemaakt is. Een MXM moederbord is helemaal een ramp. Een 1070GTX MXM board kost tegen de 900 euro namelijk.

TB3 is 4X snelheid maar heeft een bottleneck. Ik gebruik overigens de Alienware Graphics amp van 175 euro. Deze oplossing heeft niet het bottleneck probleem. Dus mijn OC-ed 1070GTX presteerd beter dan een native laptop 1070 en gewoon als een desktop versie. http://www.3dmark.com/fs/11413715

Ok 32GB is geen probleem voor een laptop meer.

Het grootste probleem van SFF platformen is overigens nogsteeds VRM koeling. De laatste Gigabyte Ryzen ITX moederboard kan niet eens deftig de 1700 ryzen op stock voltages draaien met VRM's die te warm worden. ITX als tegenhanger voor een ultra portable systeem is gewoon niet de oplossing.
Al de koelingsproblemen die je opnoemt, tellen net zo goed voor laptops :/ .
Nee hoor, een goed geintegreerd koelsysteem gemaakt voor het doel werkt vaak beter. De itnerne GPU wordt bij mij niet warmer dan 65c. De CPU niet warmer op volledige belasting dan 70c en de Samsung NVMe's Die tegen een koperen koel plaat zitten met thermal pads worden niet warmer dan 50.

Overclock3d heeft 2 weken terug ngo een Ryzen small form factor board getest en zelfs op stock speeds werden de VRM's te warm bij zo'n klein bord en niet goede heatsinks. Dat was dan nog buiten een case met een ventilator direct op de heatsinks gericht.
Ahja nu staat dat ene ryzen bordje garant voor alle ITX oplossingen. Wellens een laptop open gedaan? Zo'n groot verschil is dat niet. En ik kom met regelmaat laptop's tegen met desktop cpu's die gewoon op acceptabele temperaturen draaien. Waarom is dit in het geval van mini-itx ineens een probleem?

Oh wacht, je hebt eens een keer iets over itx bordjes met koelingsproblemen gelezen.. nu is dat natuurlijk ALTIJD zo 8)7

Het X299 platform heeft ook vrij extreme koelingsproblemen, VRM's en delen die temperaturen ruim over de 100 graden halen. Dit staat volledig los van het formaat, gewoon atx bordjes met koelingsproblemen!
Aangezien er bij sommige ryzen bordjes deze problemen zich ook voordoen, ga ik er vanuit dat het met de hoge core count te maken heeft die ze op (te) hoge clocksnelheden laten draaien.

Als je een gewone quad-core cpu pakt, al dan niet met hyperthreading. Dan is er geen enkel probleem. Zowel in laptop als itx formaat niet.
Er zit echt geen enkele logica in geen een van de argumenten die je opnoemt. Waarom zouden laptops beter koelen dan een itx-systeem?! Helemaal als de onderdelen direct hun warmte de kast uit kunnen werken. Kan je genoeg case tests laten zien waarbij echt aanzienlijk lagere temperaturen werden bereikt dan bij jouw laptop, uitgezonderd de gpu misschien maar ik heb geen flauw idee welke dat is.

En je kan gewoon een mini-versie van een gpu gebruiken. Zelfs de gtx1080ti komt nu in een 21cm versie. XMX is voor laptops, en die bestaan simpelweg niet meer.

Alienware graphics amplifier lijkt me een mooi product overigens, niets op tegen. Zonder de TB3 bottleneck lijkt het een prima product.
Echter ben ik het wel met 'Wulfklaue' en 'Dwarlorf' eens. Je hebt met nagenoeg hetzelfde formaat kastje al een ITX systeem, die je vrij kan upgraden inc cpu. Draagbaar beeldschermpje erbij, draadloos toetsenbord en muis. Een dergelijke oplossing heb je net zo snel klaar als een laptop met externe behuizing en voeding.
Het gaat je voornamelijk om hotelkamers toch?

Ik snap dat je nu al een alienware laptop hebt, en dit dus de makkelijkste oplossing is voor je. Maar voor de tweaker met een minder groot budget is SFF/ITX/pico-psu erg leuk om mee te knutselen, je kan het vrij upgraden, en het is mogelijk zelfs praktischer uiteindelijk.
Alienware is niet goedkoop, je betaald al grof voor de laptop's. Dan nog een extra gpu+behuizing.

[Reactie gewijzigd door echtwaarisdatzo op 4 augustus 2017 15:20]

IK benoemde het even als voorbeeld maar het komt vaker voor dat de ITX bordjes tegen een limiet aan lopen. De koeling is sterk afhankelijk van de kast. Een laptop is een stuk kleiner uiteraard maar de koeling is toegespitst op speciaal de hardware. AL komt het ook voor dat er erg slecht gekoelde laptops zijn (Gigabyte's, Razer's etc).

Ik draaide zelf namelijk altijd ITX en mATX systemen voordat ik volledi gover ging op laptops. Juist omdat ik al mijn PC's bouwde met de kennis dat ik ga emigeren en dat ik wel mijn hardware mee wil nemen. KLeinere kasten waarbij een AIO koeler vaak beter geschikt was zorgde voor VRM problemen.

MXM bestaat nog wel en je linkte ook naar een MXM moederbord. ALleen ja de boards daarvoor zijn gi-gan-tisch duur.

Het grote verschil is. De laptop+AGA past in mijn cabin suitcase. Een ITX systeem zou dat ook kunnen maar een scherm niet. Is gewoon geen degelijke oplossing voor mensen zoals ik en dat zijn nou net de grote inkopers van gaming laptops die de laatste jaren aan terrein winnen.
AL komt het ook voor dat er erg slecht gekoelde laptops zijn (Gigabyte's, Razer's etc).
Zo had ik het eigenlijk ook kunnen formuleren. Er is qua koeling geen verschil tussen laptop en itx, het hangt volledig af van wie/hoe/wat/watt ( :*) )

Over die MXM bedoelde eigenlijk te zeggen dat het niet meer gemaakt word, maar zijn er nog wel idd. Nvidia is iig gestopt met mxm bordjes, of ik kan ze niet vinden.

Qua scherm zijn er ook wel draagbare oplossingen hoor. Echter is Asus nagenoeg de enige die fatsoenlijke 15" monitoren verkoopt, van 800gram ongeveer. Met een hoesje erbij die ook als standaard kan dienen.
Je kunt dus zien dat er niet heel erg veel mensen mee bezig zijn iig haha. Weinig keus op dit gebied helaas. Een laptop is daarom uiteindelijk wel véél makkelijker, zeer zeker.

En als je de financiën hebt, waarom niet. Ook wel fijn iets te kopen wat gewoon zo werkt, zonder gepiel. Ik ga zelf uit pure interesse, omdat ik 'leuk' vind, nog een itx/sff systeempje bouwen met externe voeding. 20cm x 30cm x 4 a 6cm is goed mogelijk, dat is toch wel erg kikke moet ik zeggen :9 Een 15" 16:9 monitor heeft nagenoeg dezelfde afmetingen, maar ik hoop toch echt dat er wat meer keuze komt. Zal wel niet helaas.
Het grote verschil is. De laptop+AGA past in mijn cabin suitcase. Een ITX systeem zou dat ook kunnen maar een scherm niet.
pricewatch: Asus MB169B+ Zilver, Zwart
dat scherm is zo gigantisch poep, slecht contrast, slechte maximale helderheid, geen goede kleuren coverage etc. Mijn 4K laptop scherm heeft 100% srgb en 90% adobe rgb coverage en doet maximaal 400nits.
Ik neem aan dat je de Gigabyte AB350N bedoelt. Guess what? Dat is dezelfde MB dat ik draai en geen problemen met hete VRMs. En dat draait oeps ... een 1700x. Ik weet niet waar je je info vandaan haalt maar het klinkt me enorm uit de duim gezogen.

Het helpt dat mijn cooler de Noctua's L9a is, dat direct lucht rondom de board blaast. En ik wil in de toekomst upgraden naar een 120mm dat perfect ( oversized for the cooler, want ik hou van oversized fans :) ), wat perfect op dit bord past.

Ik neem aan dat je deze review bedoelt:

https://www.overclock3d.n..._itx_motherboard_review/4

Als je kijkt naar de grafieken, dan zie je duidelijk dat de issue enkel voorkomt bij Tower cooler of het OC van de Ryzens. En dat is een gekend probleem dat de energie verbruik op alle vlakken omhoog knalt bij de Ryzens. Nu, als je gaat OCen in een ITX moederbord, dat is vaak vragen voor problemen want deze zitten vaker ook in kleinere cases met beperkte airflow, of je moet zo een case hebben dat ik opsomde met directe airflow van buiten.

Als je een SFF draait, dan heb je sowieso geen tower. De reden dat de tower de VRMs niet koelt is omdat het lucht boven de MB stuurt en niet erop. Als je een SFF build hebt, dan heb je 90% van de tijd een topdown cooler dat lucht rondom de MB stuurt. En guess what ... je ziet duidelijk in de graphics, no issue voor topdown of je moet willen gaan OCen. M.a.w, de issue dat je opsomt zijn geen issue.

----
TB3 heeft 40Gbps... In realiteit haal je maximaal 34Gbps. Dan moet je rekening houden dat de meeste moederborden TB3 enkel met 2!! lanes inschakelen. Aka, je hebt maximaal 20/17Gbs over.

TB3 40/36 Gbps = PCIe3 2x ...
TB3 20/17 Gbps = PCIe3 1x ...

En dan spreek ik nog niet over het feit wanneer je geen extern scherm gebruikt, dat de downstream ook extra upstream nodig heeft, wat daar nog eens je performance naar onder haalt.

Als je beetje rondhangt op de forums, dan zal je merken dat mensen m.2 - PCIe convertors aanraden dat je inbouwt gewoon omdat je dan de volledige PCIe3 4x lanes kan hebben.


https://docs.google.com/s...rIN4e4/edit#gid=934244290

En dat is als je geluk hebt, want Dell bijvoorbeeld heeft de slechte gewoonte om TB3 met opzet onbruikbaar te maken voor eGPUs, omdat dit in hun markt snijd van gaming laptops. Het is niet omdat een MB/Laptop TB3 heeft, dat het wel degelijk eGPUs aankan. En ik spreek over maanden research dat ik erin gestoken heb.

Dan spreek ik nog niet over de massieve issues van bepaalde merken en hun eGPU oplossingen of TB3 dat brak geïmplementeerd is voor eGPU support.

----

32GB is idee geen probleem meer voor laptops. Het kostplaatje daartegen wel aangezien veel fabrikanten geen barebone verkopen. Op zijn minst moet je een 8GB kopen en dan zelf upgraden / en de 8GB verkoper / kwijtraken.

---

En sorry maar je noemt gebruik gemak op maar je bent even onvriendelijk met gebruiksgemak met een laptop + egpu als een SFF/Scherm. Het grote voordeel is dat een laptop nog onafhankelijk kan werken maar ja ... laptops, het zijn zo een leuk dingen, zeker als er iets kapot gaat ;)

Dit is waarom ik hou van PCs en afgeleide. Een laptop dat een probleem heeft, is vaak een dure reparatie. Scherm kapot... ouch ... kan je zelf doen maar ken niet veel mensen dat dit zelf zullen doen. PC/SFF is easy. Keyboard... CPU Upgrade? Leuk als je een laptop hebt met een socket maar bijna alle platte laptops hebben de CPU / GPU op het moederbord gesoldeerd! Laat staan de MX varianten. Had een 4 jaar oude laptop waar de MX videokaart dat kapot ging, even veel koste als de laptop toen ik hem gekocht had ( en die MX was hopeloos verouderd ).

Ik wil geen laptop vs pc SFF oorlog of zo maar zoals ik zei, de PC wereld is veranderd tegenover jaren geleden.

Heb ik al gezegd dat ik maanden werk erin gestoken heb in research? ;)

[Reactie gewijzigd door Wulfklaue op 4 augustus 2017 15:24]

Je kunt ook game streamen (Nvidia en/of Steam).
Met een i7-6700K desktop met GTX 1080 stream ik naar een i7 (4e gen HQ) laptop, werkt uit de kunst.
Voor een extern scherm, qua afmetingen overigens nagenoeg hetzelfde formaat als de case uit je link:
pricewatch: Asus ZenScreen MB16AC Grijs
pricewatch: Asus MB169C+ Grijs, Zwart
pricewatch: Asus MB169B+ Zilver, Zwart
Heel mooi product maar heeft volgens mij weinig "upgrade" protentie voor de toekomst... en met de beprekte bandbreedte van Thunderbolt 3, zul je nooit tot de volle bandbreedte komen van de GFX kaart. (zie ook bijvoorbeeld deze review van LTT op Youtube https://www.youtube.com/watch?v=FHwXOwTgYB0 )
Voor 700 euro kun je misschien beter investeren in een itx oplossing als je dan toch alles wil meeslepen.
Voor mezelf is het denk ik interessantste om de graphics accelerator van alienware dan te kopen, zodra m`n ingebouwde 1070 het niet meer trekt.

[Reactie gewijzigd door DiGiBrAt op 3 augustus 2017 06:13]

Waarom zou je zelf dan toch voor zo'n soortgelijk product gaan?
Het klopt wel dat een losse game pc met dezelfde videokaart duurder wordt dan zo'n kastje, maar zoals je ziet presteert die videokaart wel veel minder in zo'n kastje. Een eerlijkere vergelijking zou dus zijn hoeveel een losse game pc kost die soortgelijke prestaties neerzet en dan kun je waarschijnlijk dus toe met een goedkopere kaart. Dan zou de prijs wellicht best weer in het voordeel van de losse pc uit kunnen vallen (vooral als je even kunt wachten tot de prijzen van videokaarten weer normaal gaan doen) en ben je nog veel beter voorbereid op de toekomst.
De prijzen van videokaarten en RAM... de prijzen van die laatste zijn het afgelopen jaar verdubbelt!

Maar ik denk dat je nu al best wel in de buurt kan komen, vergeet niet dat de meeste ultrabooks sowieso een (ultra) low power cpu hebben en als je iets vergelijkbaars wil bouwen je al een heel eind komt als je een goedkope lichte desktop cpu haalt... de enige echte investering is de videokaart.

En buiten dat is de prijs niet alleen de videokaart, de kosten van het ultrabook kan je er ook bij optellen en dan heb je al heel snel een leuke game pc bij elkaar... en zelfs nog geld over om een goedkoop laptopje erbij te halen.

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 3 augustus 2017 07:31]

In veel gevallen hebben mensen al een ultrabook of laptop. Dus dan is de keuze tussen niet meer tussen een game pc of laptop + external vga maar tussen external vga of gaming desktop.

Als je hardcore gamer bent is de losse vga natuurlijk een slechte keuze. Maar als je casual gamed en geen extra pc wilt is dit natuurlijk een optie.
Maar een casual gamer zal niet snel een dergelijk bedrag neerleggen voor wat uiteindelijk icm met de gebruikte ultrabook/laptop toch wel vrij beperkte prestaties zijn... dit product is juist eigenlijk meer op de enthusiast/hardcore gamer gericht maar die zal de prestaties dus niet zo best vinden. Een GTX1070 is ook niet echt een kaart gericht op de casual gamer... die kan prima af met een 1050/1060.

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 3 augustus 2017 08:32]

Het meenemen van een desktop is natuurlijk bijzonder onpraktisch; de usercase is hier dat je je portable laptop ook kan gebruiken met een dikke vga kaart, die ook portable is. Portable is altijd duurder dan desktop, dus als het om de centen gaat moet je gewoon thuis blijven zitten.
Voor de gemakzoekende casual gamer met te veel geld is dit inderdaad een optie, maar een compacte game pc hoeft echt niet veel groter te zijn dan dit kastje (of zelfs kleiner zoals hier ergens al aangehaald is). Enige probleem dan is dat een losse monitor keyboard en muis wat lastiger mee te nemen is dan een laptop. Wat dat betreft heb ik vroeger wel eens gezocht of er geen compacte portable monitoren zijn met reguliere aansluitingen maar toen vond ik alleen maar modellen die je op USB aansluit en dat wil je natuurlijk weer niet.
Dat was precies wat ik bedoelde. De laptop past in een tasje en kan makkelijk overal mee naartoe. Als je op locatie ook nog wil gamen kan de VGA kaart makkelijk in een tweede tasje mee. Beide scenario's werken niet met de compacte gaming desktop plus lcd, kb, muis.
Beide scenario's werken niet met de compacte gaming desktop plus lcd, kb, muis.
Hoezo niet? Kastje van 20x30x7cm met externe voeding + draagbare monitor (15 inch 800 gram) + draadloos muis en toetsenbord. Hoezo is dat ingewikkelder dan een laptop met externe voeding + een behuizing + gpu en doorgaans ook nog een muis.
Wat is er mis met een usb 3.1 aansluiting? Ik heb eveneens naar externe monitoren gekeken, maar die bandbreedte is genoeg toch? De asus schermpjes komen iig met 5ms latency, goed contrast. Doen niet onder voor laptop monitoren.
Voor zo ver ik weet kan displayport ook over USB 3.1 (type c).

[Reactie gewijzigd door echtwaarisdatzo op 4 augustus 2017 15:25]

Geen idee, kan je je videokaart beeld daar over sturen? Ik meende dat ze dan een eigen GPU gebruikten. Maar goed, de tijd dat ik er nog naar zocht toen was USB 3.1 er ook nog niet.
dus als het om de centen gaat moet je gewoon thuis blijven zitten
offtopic:
Of je zoekt een goedkope hobby zoals reizen, lego, golf etc.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 3 augustus 2017 07:47]

> Goedkope hobby
> Reizen

Dat klinkt als oncomfortabel door hostels trekken en boterhammen met pindakaas eten :-).
Tegenwoordig verbruikt een midrange systeem(vb mijn pc met gtx1060, i5 6500, 16 GB ram) onder full load niet veel meer dan 200 watt...
edit:
Okay, 2kW is overdreven. Maar twee uur gamen per dag met een systeem van 1kW is ook weer een overnachting of twee
Waar dan weer 730 uur gameplezier tegenover staat.
Systeen van één kilowatt? Dan is nog steeds overdreven. Een 1800x mrt 2x 1080ti in sli verbruikt 800w (+/-) en dat is als je de cpu 100% gebruikt. Een gemiddelde pc bestaat eerder uit een i5 + 1070 en verbruikt 450W. 450 * 2 * 365 / 100 * 0.22 = 72,27 euro per jaar. Veel geluk 2 dagen daarvan te overnachten

[Reactie gewijzigd door pietprecies01 op 3 augustus 2017 14:36]

Dat is inderdaad minder dan ik verwacht had. Maar als je de aanschaf van je videokaart voor een vliegticket naar een minder duur land gebruikt kun je heel wat nachtjes overnachten van EUR 72.
Succes. Het gaat niet om een paar centen besparen. 72 euro valt nog goed mee
En om nu op het gebied van de andere speler op deze markt ook eens een beeld te geven, de al iets oudere AMD kant om precies te zijn.
Ikzelf draai hier nog op een old-school AMD FX8350 namelijk, in combinatie met twee ook al oudere Nvidia GTX760 videokaarten, met hun enorme hoeveelheid 2GB aan video geheugen, lol.
En 16GB aan DDR3 geheugen.

Idle: zit deze setup op ~ 120 Watt.
Maar wanneer deze setup aan het werk gezet wordt, gaat dit al snel richting de ~420 a 470 Watt.
Ja het is vooral dat laatste. Die prijsstijging in de grafische kaarten die het een interessante oplossing maakt omdat deze er al bijgeleverd is.

Het zou fijn zijn als ze een paar opties aan kaarten gaven wel.

Zelf heb ik een dualcore i5 mbp.
Daar een 1070 op aansluiten is een verspilling van de grafische kracht.

Voor op een ultrabook te gamen zou je toch met de 1060 ver genoeg moeten komen.
Vormt je cpu niet te hard een bottleneck om iets aan de 1070 te hebben

Note to the reviewer:
Jullie spreken over extern scherm in de conclusie.
Ik vermoed dat je bij de testen dit ook gebruikt hebt?

Ik ben benieuwd hoe het komt dat jullie 30% lager eindigen terwijl LinusTT en Dave Lee eerder op een 10-15% drop komen.

Of komt dit door de combo van 1070 met ultrabook cpu en zou de drop lager zijn in vergelijking bij een 1060 of bij een i7

[Reactie gewijzigd door DaemonAngel op 3 augustus 2017 10:28]

Ik vraag me ook wel af of het een goede investering is: volgens mij kun je in plaats van een workstation/ultrabook + externe GPU combo ook net zo goed een gaming laptop met een GTX1060 (welke niet of nauwelijks onderdoet voor een toch flink gekortwiekte externe GTX1070) en vaak betere internals (meer RAM, meer HDD-ruimte, quad core i7). En sinds Pascal zij er genoeg gaming laptops die zich qua formaat en gewicht niet hoeven te schamen in vergelijking met een non-gaming laptop (qua uiterlijk is het helaas vaak een ander verhaal :+ )
Aan de ene kant snap ik de markt wel voor die externe GPU boxjes, maar aan de andere kant snap ik nooit waarom mensen zeggen dat zo'n ding goedkoper is dan een gaming PC. Je koopt ten slotte ook een niet-gaming PC waarop je deze externe GPU aan sluit.

Als je een simpel laptopje of PC'tje koopt voor grofweg €600, en je telt de €700 er bij op om deze externe GPU te kopen, dan heb je al een Zotac EN1070 bijvoorbeeld. Dat is wél een gaming PC, en nog kleiner dan de externe GPU ook, en even duur. Dat maakt dit soort apparaten toch een beetje overbodig dan lijkt me?
Het is meer voor als je al een ultrabook hebt (voor werk bijv.), dat je met een e-gpu oplossing hem voor thuis wat kan upgraden.
Dan nog werk je met een lichte cpu in je ultrabook en zullen de prestaties altijd erg beperkt blijven... de GTX1070 in dit apparaat is dus sowieso een beetje overkill.
Vergeet niet de opschep factor... de snelheid in Nederland op de snelweg is max 130, en toch kopen sommige mensen auto's die honderden kilometers per uur sneller kunnen. Iemand met deze setup kan toch zeggen deze videokaart te hebben.
Maar dan heb je geen laptop 8)7 Het hele idee is natuurlijk dat je om te beginnen een laptop nodig hebt en die zodoende tóch voor gamen kan inzetten.
Maar voor datzelfde geld (ca. €1400) heb je toch al een simpel game-laptopje? Ik begrijp het punt van deze externe GPU's in dat licht namelijk niet zo. Je hebt inderdaad met zo'n externe GPU de mogelijkheid om een nieuwe GPU te kopen, maar je blijft zitten met een laptop die een (vaak) te lichte CPU heeft en dus de bottleneck gaat vormen.
Je beantwoord eigenlijk je eigen vraag al. Dit soort oplossingen combineer je met een fatsoenlijke laptop die je (zakelijk) (nodig) hebt.

Maar goed, dit is nog het begin. Geef het nog een paar jaar en de verbinding zal sneller zijn en de prijzen lager. En hopelijk ruimte voor een harde schijf voor je massa-opslag cq. soort van backup thuis.
Een simpel game-laptopje gaat in de meeste use-cases niet passen.
- Als ik bij klanten langs ga met een laptop met rode accenten en agressieve (kinderlijke) look kom ik niet erg professioneel over.
- Het grote voordeel van een ultrabook in het bedrijfsleven is de lange accuduur. De gamelaptop van een vriend houdt het zo'n 4 uur uit terwijl ik toch al gauw 6-8 uur zonder stopcontact kan zitten.
- Daarnaast kan het mensen puur om het gewicht gaan. Als je de hele dag moet reizen met je laptop scheelt die 0,5-1,5kg minder op je schouder best veel.

Daarnaast zie ik wel een use-case voor mensen met een mobiele-workstation met relatief goedkope videokaart. Vorig jaar had ik er eentje van Dell met een Xeon CPU en 32Gb RAM, maar enkel een Quadro m1200 (ofzoiets) videokaart. Als je deze dan thuis in een externe GPU kan prikken is de noodzaak voor een desktop volledig verdwenen.
Al naar de alienware reeks gekeken ? Dingen zijn gebouwd als een tank 9/10 reviewers vinden het ook de beste game-laptop tot nu toe uitgebracht (qua esthetica en bouwkwaliteit) en als je de juiste laptop hebt (alienware 13, oled scherm GTX 1060, i7-6700hq) kan je een stevige setup hebben zonder al te veel herrie te maken (koeling)
.

[Reactie gewijzigd door useruser op 3 augustus 2017 10:57]

Hoe veel sneller is dit dan in vergelijking met de beste laptop GPU's?
Goede vraag - eigenlijk zouden ze een "gaming laptop" met gelijkaardige GPU in de vergelijking meenemen.
Gezien de thunderbolt aansluiting als bottleneck wordt aangemerkt en de laptop kaarten steeds minder afwijken van hun grote desktop broers denk ik dat het performanceverlies vergelijkbaar is.
Alleen jammer dat er zo weinig laptops zijn met thunderbolt 3. Ik zelf zou zoiets willen met een 17inch scherm laptop. Kom je op een MSI stealth pro uit (€2.050,--) (acer tel ik niet mee).
Daarin zit al een GTX1060. Dus voor 700 euro heb je maar een heel klein beetje extra.
Dan kan je beter de MSI titan kopen met al een GTX1070 voor €2700,--
Waarom geen HP Zbook of Dell Precision? Deze worden met TB3 geleverd en kunnen tot een Xeon CPU geconfigureerd worden.
HP ZBook G3 is ook €2100 euro met maar een ci7-6700hq met 2,6ghz
en dell is nog duurder ...

edit: ik zoek een laptop voor Revit met daarnaast de mogelijkheid om een HTC Vive aan te sturen (waarschijnlijk met enscape3d). vandaar een beetje hoog clockfrequentie en groter scherm

[Reactie gewijzigd door Rusky op 3 augustus 2017 08:44]

De G4 is nog niet uit? Ik krijg hem namelijk (via de universiteit) over twee weken binnen. Deze heeft wel een 7e generatie CPU. Verder zijn ze wel erg prijzig inderdaad, als student kan je ze vaak via de universiteit met korting aanschaffen.

Het grote voordeel van deze laptops (vooral de Dell, eigen ervaring) is dat ze ook onder hoge last gewoon koel en relatief stil blijven.
Of je kijkt naar Dell Alienware series. Mijn 17 R4 heeft thunderbolt 3 en Alienware Graphics Amplifierpoort. Dus je hebt keuze uit 2 aansluitingen. Nadeel van A.G.A. is als je hem inplugt tijdens pc gebruik dat de pc herstart moet worden. Ander nadeel van A.G.A is dat deze alleen in Dell ondersteunende systemen gebruikt kan worden.

Daarentegen behaal je iets betere prestaties dan met thunderbolt 3.

Maar nog steeds heb je te maken met verlies van prestaties.
De A.G.A kost nu op moment van schrijven 280 euro.

Het is niet mogelijk om een interne grafische kaart samen te laten werken met de externe variant (SLI opstelling). Voor mij was het dus interessanter om voor echt een alles in 1 maar helaas wel een zware oplossing in gewicht te gaan. Maar zo heeft ieder zijn eigen wensenpakket.

[Reactie gewijzigd door aliberto op 3 augustus 2017 11:21]

AGA kan je zelfs voor 175 op Amazon krijgen.
Snap niet waarom ze niet zo'n box maken met een gtx 1060. Waarschijnlijk zelfde prestaties want dan bottlenecked thunderbolt en de cpu de videokaart veel minder. Kan dan ook een €200 goedkoper
Je kan de box denk ik ook wel los kopen. Dan kan je er zelf een GTX 1060 in hangen.
Dit zou ik ook nog wel voor een pc willen. Wil straks een nuc/brick pc hebben. Als die wat goedkoper is dan is het wel leuk. Aansluiten als je die echt nodig heb en de pc zelf 24 uur aan laten staan.

[Reactie gewijzigd door Calamor op 3 augustus 2017 09:48]

Hoe zijn de prestaties t.o.v. een Dell xps 15 met een 1050? Dit is een compacte pc met lange accuduur en een goede videokaart. Of zijn de prestaties ondanks het 30% verlies nog voldoende beter dat het de meerprijs waard is?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


OnePlus 7 Pro (8GB intern) Microsoft Xbox One S All-Digital Edition LG OLED C9 Google Pixel 3a XL FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Nintendo

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True