Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jelle Stuip

Redacteur laptops en componenten

Asus Zenbook 3 Deluxe Review

'Zenbook XL' met korte adem

Conclusie

Als je de naam 'Deluxe' hoort, denk je misschien dat je een uitgebreidere en betere versie krijgt dan de gewone Zenbook 3. Wat dat betreft had Asus beter voor een marketingachtervoegsel als 'Grand', 'XL' of 'Plus' kunnen kiezen, want in feite is de Zenbook 3 Deluxe gewoon een grote Zenbook 3. De specificaties zijn dezelfde, net als de schermresolutie en de gebruikte materialen.

De paar verschillen die er wel zijn, kunnen we echter waarderen. Het toetsenbord is dikker door de toegenomen ruimte en tikt een stuk prettiger doordat er meer travel aanwezig is. In plaats van één heeft de Zenbook 3 Deluxe drie usb-c-aansluitingen, en verloopkabeltjes naar hdmi en usb-a krijg je er gewoon bij, net als een tasje om ze in op te bergen en een hoes voor de laptop zelf. De koeling maakt minder herrie dan bij de Zenbook 3, terwijl de hardware in benchmarks nog iets sneller is.

Ondanks de iets grotere accu is de accuduur van de Deluxe-uitvoering niet beter dan die van de Zenbook 3 en het resultaat van zes en een half uur tijdens browsen is dan ook een tegenvaller. Het scherm heeft wel weer een hoog contrast, maar had wat beter gekalibreerd mogen zijn voor een laptop die ruim tweeduizend euro kost.

Dat laatste kun je ook omdraaien; moet deze laptop wel ruim tweeduizend euro kosten? Een Zenbook 3 met dezelfde hardware kost 1700 euro en ook HP verkoopt voor dat geld een laptop met overeenkomstige specificaties. De verbeteringen aan toetsenbord en koeling zijn op zich welkom, maar de karige accuduur vinden we niet passen bij een dunne laptop die juist bedoeld moet zijn om veel onderweg te worden gebruikt. Al met al is de Zenbook 3 Deluxe een snelle, compacte en complete laptop, die ons net niet kan overtuigen van de noodzaak van zijn hoge prijs.

Getest

Asus ZenBook 3 Deluxe UX490UA-BE010T

Prijs bij publicatie: € 2.100,-

Bekijk product

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (59)

Wijzig sortering
Een ULV-chip en dan nog een matige accuduur in een apparaat van 2000 euro? Nee, dan zijn er toch betere keuzes volgens mij. Lenovo en HP hebben genoeg bijvoorbeeld. Je haalt ook een XPS13/XPS15 voor dit geld, een ander kaliber hardware... Of een Macbook natuurlijk.

Deze laptop is gewoon twee keer zo duur als hij had moeten zijn.
Hoezo heeft een Xps 13 een ander kaliber hardware dan?
Aps deze laptop al twee keer zo duur is dan is het misschien verstandig om je te vertellen dat een gelijkwaardig gespecte macbook pro €3300 kost (13", i7, 16gb, 1TB). Daarentegen scoort die macbook dan wel weer veel beter op een aantal punten. Scherm is dan een hele belangrijke.
Deze i7 is een ULV-chip en presteert fors minder dan een i5 uit de 'normale' notebookserie, zoals die in Macbooks.
De 1tb SSD en de 16gb ram zijn wel onderscheidende factoren, daar heb je gelijk in.
De 13" macbooks hebben ook U series CPU. De 2016 had een i7-6567U optie. Van de 2017 weet ik het niet maar dat zal ook iets van een 75xxU zijn oid. Die optie is alleen "slechts" €360 tov basis config. Als we die niet meenemen komen we dus nog steeds op een slordige €3000.
ik vind het belachelijk en ze ons bedriegen dat ze het een i7 noemen.
Ik hoor dit veel te vaak en ik snap wat je bedoelt, maar helaas is het niet zo simpel.

Kleine uitleg:
i7 slaat puur op het feit dat het de ''beste'' cpu's zijn van intel (qua functionaliteit zoals bijvoorbeeld een iets hogere kloksnelheid, hyperthreading en of betere iGPU etc.) die zij verkopen voor een premium prijs binnen een bepaalde TDP klasse. Dus dit heeft verder weinig te maken met de absolute snelheid, maar meer met de snelheid per benodigde koeling capaciteit.

Zo kan een i5 uit een HQ-serie (45W quadcore) sneller zijn dan een i7 uit de U-serie (15W dualcore). TDP is belangrijk voor de formfactor van je laptop. Zo kan een y3, y5 of y7 met een TDP-klasse van 4,5 Watt passief gekoeld worden wat resulteert in dunne/kleine laptops.. Een U-serie zal een kleine fan nodig hebben en een HQ een bakbeest van koeling (meestal gaming laptops).

Het verschil is dat bijvoorbeeld een i76500U (15W) een normale HD620 GPU heeft, en een i7-7567U (28W) een Iris Plus 650 GPU heeft, wederom terug te zien in de TDP-rating van intel.

[Reactie gewijzigd door KoningSlakkie op 19 juli 2017 15:15]

Het kan zo zijn dat het daar opslaat maar de meeste mensen gaan het vergelijken met een desktop versie.
Wat een berg geld voor een Laptop met maar een dual core CPU en een Intel HD Graphics 620, en wat moet je met 16GB RAM, het is een laptop waar je op typt en op internet en wat films op kan kijken met music en zo, wat moet je dan met 16GB RAM, ok hij heeft een snelle 1GB SSD maar dan nog.

Nee geef me dan maar een die dikker en sneller is en VEEL goedkoper, zo als de HP Pavilion Power 15-cb061nd, die een quad core Intel Core i7-7700HQ heeft en een Geforce GTX 1050 en ook 16GB RAM en een 256GB SSD en 1TB 7200rpm HDD, en ook 1920x1080 is.
Nouja hoewel het qua performance allemaal in het straatje van de oude i3 dualcores ligt is het qua verhouding iets anders.
Volgens mij hebben de i7 U processoren in verhouding dezelfde prestaties als de desktop quads tov de i5 series. Vandaar dus de i7 benaming. Dit hebben ze ook gedaan met de Core M cpu's.
I stand corrected! :)
supernathan94 formuleert het wellicht een beetje ongelukkig met zijn macbook pro van €3300,- en even later zijn macbook. Met laatstgenoemde doelt hij op de eerdergenoemde macbook pro denk ik. Lijkt mij stug dat die een ULV i7 heeft toch?
Nope de 13" macbook pro lijn heeft U serie processoren. De 15" heeft de HQ lijn.
De macbook serie heeft Core M procs.
Aha, dank hiervoor! Wel apart overigens, temeer daar die 13inch macbook pro's bepaald geen trage machines zijn.
Er is dan ook helemala niets mis met ULV procs zolang je de software er voor hebt
Om ook zware dingen te kunnen doen. Met final cut kunnen die 13" apparaten gewoon vloeiend 4K editten. Zelfs de 12" macbboo met Core M doet dat. De combi met de dikke ssd die ook hier is maakt het zo snel.
True. Ik kocht afgelopen zaterdag een (nieuwe) MB Pro voor dezelfde prijs dan hier wordt aangegeven. Ik heb een i5, 8GB RAM en 256GB SSD schijf ;)
Als ik zo de review lees heeft de macbook alleen wel een veel beter beeldscherm als het neerkomt op helderheid en kleuren. De hogere maximale helderheid betekent dat je hem ook daadwerkelijk onerweg goed kan gebruiken met veel omgevingslicht.

Edit: oh en de accu gaat veel langer mee. Ook niet onbelangrijk voor een laptop.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 19 juli 2017 15:50]

Genoeg laptops waar dat het geval is. Ik denk dat de meesten van te voren als het OS bepaald hebben, in dit geval Windows, dat je beter een van die alternatieven kan noemen. Denk de Surface lijn, XPS, Spectre enz. Met ieder hun voor en nadelen. Bij een Macbook heb je maar 1 keuze en daar moet je het mee doen. Bij Windows laptops kan je kiezen naar wat jezelf belangrijk vindt.

Soms komt steeds hetzelfde prediken niet echt positief over voor de neutraliteit ;)
Soms komt steeds hetzelfde prediken niet echt positief over voor de neutraliteit
zeg jij in een subthread die gaat over een vergelijking met een al aangeschafte macbook door iemand anders 8)7

Juist de surface en xps lijn erbij halen heeft geen zin aangezien @Jelliuz er al een heeft. Dan maken we uiteraard de vergelijking met het apparaat waar de ervaring mee is. Als dat een surface laptop was geweest dan hadden we dat ook gedaan.

Asus trekt hier duidelijk de vergelijking met de MB pro met alleen uSB-C dus de vegelijking is dan ook behoorlijk op zijn plaats.
Een 13 inch Macbook Pro met die specificaties komt, met die touchbar, op net geen €2000,- op de site van Apple.
1999,- euro. Dat klopt. Plus een USB-C Dongle kwam dat op 2098,- dus daarom zei ik : dezelfde prijs :) (ook al klopt het niet helemaal)
Verstandig? Er zijn veel meer alternatieven. De beste is die bij de wens van de gebruiker aansluit. In het algemeen denk ik dan eerder aan vergelijkbare Surface Book of Laptop (3:2 13'5 komt meer overeen met een 16:9 14"scherm van bovenstaande 14" Zenbook) . In de recente reviews op Tweakers.net komen die ook beter uit de bus.

[Reactie gewijzigd door Tweaker1234 op 20 juli 2017 02:31]

Vanwege deze zin:
Je haalt ook een XPS13/XPS15 voor dit geld, een ander kaliber hardware... Of een Macbook natuurlijk.
De manier waarop die twee woorden in een zin staan doet mij vermoeden dat hij niet helemaal door heeft wat een macbook kost. Vandaar dat het mij verstandig lijk om het hem even te vertellen. Ik zeg niet dat ik die aankoop verstandig vind, alleen dat bijvoorbeeld het scherm (terecht) beter is.
macbook dan wel weer veel beter op een aantal punten. Scherm is dan een hele belangrijke.
scherm en accuduur bij Browsen zijn 2 punten, op de rest staat de macbook gewoon in de middelmoot of achteraan in de lijstjes qua prestaties.
En voor €3300, dan wil je wel heel graag een Mac hebben.........
Het lijkt erop dat Asus de winkels dwingt om een prijs van 2099 euro te hanteren.

Iets wat dus verboden is bij wet maar nog steeds massaal gebeurt.
Ik had dus de kleinere versie gekocht, ook dik 2000 euro. Heb hem in mijn bedenktermijn terug gestuurd (doe ik normaliter nooit). Vond het teveel geld voor wat ik kreeg, specs waren goed voor zo een mini laptop, maar was het (naar mijn mening) helaas niet waard.
Voor minder dan de helft van de geteste Zenbook 3 Deluxe heb je deze laptop; https://nl.hardware.info/...ux430-review-verleidelijk

Lijkt me een betere deal qua prijs/kwaliteit verhouding.
Klopt, ik had het 'nodig' zakelijk. Dacht ik tenminste. Na het hebben ervan dacht ik 'hoe vaak ga ik dit ding nou gebruiken?'. Op kantoor en thuis heb ik een flinke multi-monitor desktop setup beschikbaar, dus dat kleine ding was al zo klein, vond mijn iphone (7 plus) bijna net zo groot. Heb het idee dat (in mijn situatie) dat ding grotendeels stof ligt te happen, omdat ze never nooit boven de desktops uitkomen en als ik eindelijk vrijetijd heb op de bank, heb ik niet echt de behoefte om alsnog een Laptop op schoot te hebben. Al met al. Miskoop (mijn fout).
Ik vraag me af hoe je dan dacht dat je het zakelijk nodig zou hebben? Wel mooi dat je een bedenk termijn had.
Off-site werk bij dev lab. Maar heb gewoon een iMac opgeeist daar achteraf. :+
Dat weet je toch van tevoren ?
Ik snap dat ASUS zich wil onderscheiden. Hoe unieker je product, hoe meer aandacht het trekt voor het merk. Ook in de hoop er veel van te verkopen. Maar come on Asus. Waarom zo dun als het niet nodig is? Als deze laptop in de winkels een paar millimeter dikker was. Had niemand gemerkt. Echt niet. Want de andere merken brengen ook dunne laptops uit. ASUS moet niet meegaan in de hype train van ik heb de dunste laptop ever gemaakt. Maakt een dunne stevige laptop. Met een goeie accuduur en geeft het meer connectiviteit dan de concurrentie. EN breng het in een unieke Asus kleur uit (zoals deze blauwe) en een neutrale kleur dat iedereen mooi vind (zilver). Wedden dat deze laptops dan mega goed verkopen.
Dan kom je op pricewatch: Asus ZenBook UX430UA-GV117T uit wat voor mijn gevoel het kleine broertje van deze Zenbook 3 is. Feit is wel dat de UX430 de helft kost en in die prijsklasse een uitstekende indruk achter laat. Ik snap ten opzichte van de UX430 dan ook niet waarom iemand een Zenbook 3 Deluxe zou overwegen.
De reden waarom je voor de Zenbook 3 Deluxe zou gaan is: #1 heel stevig materiaal. Voel maar in de winkel. #2 dunner en lichter. (Maarja hoeveel dunner en lichter moet het nou echt?) #3 gratis sleeve #4 Design. #5 Quick Charge accu. Tot 60% in 49 min. (Dit is een goeie ontwikkeling)
Dus eigenlijk de enige valid reasons om voor deze te gaan. En dat is een prijsverschil van ongeveer 400 euro tussen de UX430 en UX490 met i5 8gb ram en 256 ssd. Is de behuizing. Fair enough die is echt stevig. En de Quick Charge feature.
Maar ik vind die accuduur gewoon zo jammer en dat komt hoogstwaarschijnlijk door design limitations. Daarom ben zelf verliefd op de nieuwe Zenbook Pro UX550. Botergeil ding en zou 14 uur mee moeten gaan. 12 uur in de praktijk dus.

[Reactie gewijzigd door gamedevil13 op 19 juli 2017 17:58]

Ik had een vraagje wat staat er allemaal aan (of uit) tijdens het testen van de accu's?
Als bij de videotest namelijk wifi en bluetooth aan staan vind ik die (bijna)6uur nog best goed, want dan kan het verlengd worden door andere zaken uit te zetten.
Bluetooth uit, wifi aan :)
0Anoniem: 706671
@PiweD19 juli 2017 17:12
Dat vind ik wel niet ideaal om te testen.

Imo voor zo een dunne laptop ga je misschien sneller een bluetooth apparaat gebruiken zoals een hoofdtelefoon?
Zit wat in, maar we hebben er bij het vaststellen van het testprotocol voor gekozen om bluetooth uit te zetten omdat we verwachten dat de meeste mensen dat niet gebruiken. Als we bij deze laptop bluetooth ineens aan zouden zetten zouden we de onderlinge vergelijking met anders laptops niet kunnen maken.
0Anoniem: 706671
@PiweD20 juli 2017 12:09
En zou je het in deze gevallen niet kunnen testen op beide manieren of vergt dat teveel tijd?

Dus gewoon 1 table met vergelijking + nog een gewone test voor de desbetreffende laptop met Bluetooth aan?
Maar dan bij de laatste geen vergelijking :)
Mwah, volgens mij is de invloed van bluetooth op de accuduur hooguit 5%, wat ook nog eens in de foutmarge van deze test valt, waardoor je uiteindelijk op twee getallen uitkomt die dicht bij elkaar in de buurt liggen. Als je actief de bluetoothverbinding gaat gebruiken door bijvoorbeeld continu filetransfers te doen of muziek of te spelen is het weer een ander verhaal, maar voor een accutest lijkt me dat wat bewerkelijk en ook niet representatief voor dagelijks gebruik.
0Anoniem: 706671
@PiweD20 juli 2017 12:41
Ok bedankt voor de verduidelijking
Erg jammer van die accuduur aangezien de zenbooks bekend staan om hun goede accuduur. Ze zitren in het vaarwater van Apple en hun dunne laptops maar die leveren wel een goede accuduur en dit is een kritiek punt voor deze ultra draagbare werkpaarden.

Het is begrijpelijk gezien de hardware en de ruimte in de behuizing, maar nu is het stijl over functionaliteit. Wat mij betreft slaan ze erin door net als de telefoons die dunner en dunner moeten...
Met zo'n krachtige processor zal hij vast ook veel lawaai maken. Ultrabook koelen is geen gemakkelijke opgave zonder er op prestaties achteruit te gaan.
Voor een bedrag van €2000 verwacht je een laptop met een uitmuntend gecalibreerd scherm (en een hoge helderheid) en een goede accuduur.

Daarnaast vraag ik mme af of deze laptop last heeft van throttling. Dit is iets wat, zeker de laatste maanden, met grote regelmaat de kop op steekt en bij normale benchmarks niet naar voren komt. Belast je de laptop echter continue dan begint ie toch te throttlen met als resultaat een stuk lagere performance.

De nieuwe surface pro is hier een goed voorbeeld van. Qua benchmarks goede prestaties maar bij langdurige belasting kakt alles behoorlijk in...
Oh....? :?

https://youtu.be/CH4KI4RA6nc

Bovenstaand vergelijk (met de pro 4) laat juist het exact tegenovergestelde zien..... En zo zijn er wel meer testen te vinden die het tegengestelde bewijzen.

Ik vind het bizar knap hoeveel power ze tegenwoordig in een mini behuizing kunnen stoppen..... En dat het juist ook nog eens goed blijft performen onder belasting
De nieuwe Surface Pro heeft daar juist geen last van. Ook niet het passief gekoelde Core i5 model.
Verkeerd voorbeeld ;)
Dit is al de zoveelste laptop met de vingerafdrukscanner in de touchpad geplaatst. :(

Ik snap niet waarom de fabrikanten dit doen... Het heeft totaal geen zin op die plek, is ontzettend vervelend tijdens het gebruik van de trackpad en er is zo ontzettend veel ruimte in de rest van de palmsteun. Ergonomie is al slecht op een laptop en dan gaan ze dit soort dingen doen...

Ik kan het me nog een beetje indenken als het gaat om updates van bestaande modellen, dat ze de kosten van een redesign willen besparen. Maar dit is (zoals zoveel andere laptops met deze plaatsing) een nieuw model.

Terecht om daar een flink minpunt van te maken. Misschien leren ze ervan.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 19 juli 2017 13:26]

Een laptop van 2 ruggen met een Full HD scherm, no thanks.

Ik heb in 2014 een XPS met 3200x1800 scherm gekocht voor €1600 met een 500GB SSD, 16GB, en een GTX750.... gaan we achteruit in de tijd tegenwoordig?
Het is dat de razerblades (nog) niet leverbaar zijn in Europa. Rond die prijs kun je het instapmodel kopen!

Ik koop liever een macbook dan deze asus. Macbook 13 inch heeft ook een irish pro... Anders het oude model macbook 15.
Tsja, ik koop dan liever een Surface Laptop.
De kleinere Zenbooks zijn wel top trouwens vergeleken met de Zenbook XL.
Ik ken een aantal Zenbook Flips die makkelijk > 10 uur halen. Lijkt wel eindeloos.
Net als met de nieuwe Surface Laptop.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True