Door Arnoud Wokke

Redacteur

De opkomst van augmented reality

Ar is er, maar waarvoor dient het?

Tot slot

Niet alle ontwikkelingen waar grote fabrikanten vol overgave op duiken, worden een succes. Neem nu smartwatches; ondanks grote inspanningen van Samsung, Apple, Google en in mindere mate Microsoft is het geen mainstreamproduct geworden. Fitnesstrackers hebben een iets groter publiek, maar de hele markt voor wearables staat onder druk. Jawbone ging op de fles, Pebble moest zichzelf verkopen aan Fitbit en met Fitbit op zijn beurt gaat het niet goed. Motorola stopte met smartwatches en andere fabrikanten brengen vooral op sport gerichte modellen uit. Het is, kortom, geen markt die bol staat van de succesverhalen.

De potentie van augmented reality is enorm. Het is niet voor niets dat start-ups als Magic Leap enorme middelen krijgen, terwijl gevestigde bedrijven als Apple, Google en Microsoft veel geld steken in de ontwikkeling van producten.

Welke kant het op zal gaan, is niet te zeggen. De recente releases op het gebied van augmented reality, Google Tango en Apple ARkit, lijken echter nog maar het begin te zijn. Er komt ongetwijfeld nog veel aan en het zal nog jaren duren voordat we naar achteren kunnen kijken en kunnen zeggen of dit het begin was van een nieuwe technologische omwenteling of dat het allemaal een geprojecteerde storm in een glas stilstaand water is geweest.

Reacties (71)

Wijzig sortering
Een soort van Augmented Reality wordt al een hele tijd toegepast in de logistiek. Het rondhalen van goederen in een magazijn kan worden vereenvoudigd door order pickers te tonen wat de meest optimale route is, uit welk vak ze iets moeten halen en hoeveel ze moeten halen. Voor de route worden pijlen op de vloer geprojecteerd en de vakken worden omrand met een kleurtje. Dit allemaal met een transparante bril.

Voor zo ver ik weet is dit wel een vrij statisch systeem. Je moet je hele magazijn in kaart brengen en een soort van bakens plaatsen. Voor wijzigingen moet je langs de kassa passeren.
"In de logistiek", 10 jaar ervaring in verschillende magazijnen, waaronder die van internationale marktleiders. Ik geloof je hoor, zeker! Alleen denk ik dat dit alleen nog voorkomt bij echt kapitaalkrachtigen zoals autofabrikanten e.d. voor het logistieke/magazijn werk. Deze oplossing lijkt mij namelijk een investering van 7 cijfertjes :) Heb je namen of voorbeelden? Bovendien zie ik dit ook slechts bij magazijnen die op order en niet op project picken, werken. En is het dan push of pull?

Dit vraag ik uit interesse :)

[Reactie gewijzigd door SkyStreaker op 28 oktober 2017 10:01]

Mijn excuses voor het late antwoord (linkjes posten via een telefoon is niet handig) maar onder andere DHL gebruikt dit. Zij noemen dit "Vision Picking".

Hier is nog een linkje naar hun persbericht hierover: DHL Persbericht
En ook nog een filmpje over het pilootproject in een warehouse in Nederland: Vision picking at DHL

Het Belgische bedrijf Smartpick heeft op haar website ook nog een aantal (promo)filmpjes en referenties staan. De meeste concrete implementaties zijn allemaal wel vrij recent maar zelfs in 2010 al werd er al mee gewerkt in een aantal magazijnen, al dan niet als pilot project.

[Reactie gewijzigd door Admiral Freebee op 31 oktober 2017 08:27]

Ik werk zelf bij Toyota material handling, oftewel de heftrucks e.d. divisie van Toyota en zeker met recentelijk de overname van Van der lande (1 van de grootste sorteerband oplossingen in de wereld), zetten ze groot in op totaal oplossingen in het magazijn en transport. Hierbij wordt zeker ingezet op AR in de vorm van Google glasses als hulp bij orderpicking, maar ook tracking (denk aan info opvragen over een pallet die in magazijn staat en real time kunnen zien waar deze voor bedoeld is).
Maar ook AR in de vorm van holo lens achtige oplossingen komen aan bod, bv voor monteurs als hulp bij reparatie van heftrucks of in het productie proces voor productie-medewerkers.
Leuk stuk Arnoud.
HoloLens is wel degelijk op de markt. Inclusief garantie en nazorg.
In de professionele markt. Voor een bedrag van $ 5000. Dat is niet de developer editie van $ 3000.

Voor de consumenten markt speelt de prijs en praktische uitvoering in een thuis omgeving een veel grotere rol. De mogelijkheden worden helaas, maar wel logisch, zeer sterk bepaald door de prijs. Zie je ook bij VR.
Een mooie ontwikkeling (geleend van de HoloLens en weer van de originele Kinect) is Inside Out Tracking. Die brengt de prijs naar beneden en verhoogd de praktische setup voor consumenten sterk. En blijkt de afgelopen weken, in tegenstelling tot wat menigeen dacht, heel goed te werken. Gelijk aan een Rift met 3 externe sensoren/stations. ( Bron VoodooDE op Reddit die alle types gebruikt heeft) Dergelijke ontwikkelingen brengen AR en VR dichter bij de consument. Mogen er nog vele volgen.

[Reactie gewijzigd door Tweaker1234 op 28 oktober 2017 16:12]

Inside Out Tracking zou ik eerder leggen bij mensen die een Leap of Kinect op hun Oculus lijmden ...

En nog werkt de Vive het beste tot nu toe.
De prijs, de ergonomie en de hardware, dat komt wel goed. Het zit 'm in de software De beperking zit 'm in de markt en de aanschaf door de consument. Hoe verslijt je zo'n ding aan Jan Modaal? En kan het ook zonder zo'n ding op je kop?

Het lijkt me voor thuis wel handig als je iets in wilt richten.
Microsoft mikt duidelijk op de markt van apparaten die gemaakt zijn voor augmented reality.
Om vervolgens weer alinea's te besteden aan Google of Apple producten.

Helemaal nu MS de kijkhoek van de hololens flink gaat vergroten zal dit een mooie stap zijn in de ontwikkeling van AR.

We hebben er laatst nog wat van gezien hier op tweakers. Veel community leden die er mee mogen hebben spelen (ik niet) zijn er blijkbaar erg enthousiast over.

Misschien niet direkt voor de doorsnee consument, althans nu, maar wel een goed voorbeeld van de technische ontwikkeling en wat binnen een paar jaar mogelijk is.

Op een of andere manier helemaal in dit artikel vergeten blijkbaar.

Ik zou zeggen, print het artikel eens uit. Pak een aantal kleuren markeerstift en kleur de alinea's welke over een bepaalde partij gaat. Ik denk dat 60% van de tekst dat eenzelfde kleur krijgt terwijl er zoveel partijen mee bezig zijn.

[Reactie gewijzigd door BenVenNL op 28 oktober 2017 09:52]

Hololens is een leuk prototype. Maar enkel dat. Veel te gelimiteerd, veel te lomp op het hoofd; zeer weinig praktische toepassingsmogelijkheden voor het huidige apparaat.

Apple heeft ARkit. Enkel een API. Geen hardware appart van bestaande telefoons (die duur zijn! En niet nuttig voor waar je AR wilt toepassen: handsfree).

Google heeft Glass: het enige produkt dat nu direct in te zetten is. Dat ingezet wordt. Ze waren dom om in te zetten op commerieel/persoonlijke verkoop. Nu hebben ze door dat B2B hun richting was. En gooi daar dus ARcore bij en je hebt hw EN sw.

Het is niet vreemd dat MS weinig aandacht krijgt: hun API is no-where near good enough, hun HW zuigt voor industrieel gebruik. Zelfs Apple is praktischer ... en die hebben niet eens een hw platform waar AR enige comerciele/business zin heeft!
Sorry hoor, als ik mijn iphone AR kit vergelijk met de filpjes van de Hololens, dan is dat van apple leuk voor thuis, maar komt niet in de buurt van de mogelijkheden van de Hololens!

Apple is leuk voor thuis en spelletjes, de onzin dingen zeg maar, maar als Hololens écht gaat doen wat we nu zien, dan wat dat voor professioneel gebruik.
Sorry hoor, als ik mijn iphone AR kit vergelijk met de filpjes van de Hololens,
Zet eerst eens een hololens op je knar voordat je denkt dat je een onderbouwde opinie kan uiten.
Toevallig komt er een Hololens presentatie hij bij ons bedrijf aan.
Dat laats maar weer direct het verschil zien, Apple is leuk voor thuis en kleine bedrijfjes, maar enterprise omgevingen kiezen toch meer voor MS oplossingen. Veel meer mogelijkheden.
Wederom: we spreken wel als je daadwerkelijk ervaring hebt met al die tech.
Voor consumenten zie ik AR absoluut niets worden, buiten een gimmick. Natuurlijk is het handig dat je een kamer kan opmeten, of een billy kast kan "passen", maar hoe vaak doe je dat? Leuk om het die ene keer in de vijf jaar te kunnen, maar niet meer dan dat.
Spelletjes zijn leuk voor een keertje, maar daar blijft het bij. Misschien, heel misschien wordt het anders als het gedaan wordt op brillenglazen, zodat je af bent van het gehannes van een mobieltje of tablet, maar dan nog zie ik weinig must have toepassingen om het een succes te maken.

Bedrijfsmatig is het wat anders, daar kan heel goed een niche enorm profiteren van AR, wederom vooral in brilvorm.

Tijd zal het leren, maar ik denk dat apple bij de iphone XI een stuk minder nadruk legt op AR en bij de XII hoor je er niets meer over.
Ik zie juist een heel grote toekomst voor AR. Ik denk namelijk dat het uiteindelijk smartphones gaat vervangen. Dat we niet meer op een schermpje typen, maar op een augmented toetsenbordje.

Waar smartwatches lastig alle functies over kan nemen van een smartphone kan een AR bril dat wel. Muziek luisteren, filmpjes kijken, spelletje spelen, sociale/chat apps, internetten en nog veel meer, maar dan in een stijlvol brilletje verwerkt.

Uiteraard kan ik er helemaal naast zitten, maar ik twijfel er niet aan dat het technisch mogelijk zal worden. Kwestie van tijd en als het zover is denk ik niet dat men deze kansen/mogelijkheden zal laten liggen.
Ooit op zo'n laserkeyboard getypt?

Ziet er gaaf uit ... en is in de praktijk helemaal kut.
Een laserkeyboard is geen AR. Al zijn er ook wel overeenkomsten, maar ik zie het meer voor mij zoals de Microsoft Hololens (=youtube video). Zoals in de video is te zien kun je van alles projecteren d.m.v. hololens en ook door de sensoren om de bril interacteren. Dat is hoe ik het voor mij zie, mensen die ogenschijnlijk in de lucht zwaaien en prikken, maar door de hololens (of een toekomstige variant) een hele interactieve digitale wereld om zich heen hebben, de augmented reality (of in het Nederlands 'toegevoegde' realiteit).

Technisch is het nu nog niet mogelijk om de hardware zo klein te maken en de sensoren zo precies dat het naadloos aansluit op de fysieke wereld, maar het wordt mogelijk en zo gauw het kan zal men het gebruiken.
Dude, ik heb bij de introductie van de hololens er al mee kunnen spelen; ik weet hoe het werkt. Ben bekend met de eerste (en verdere) Oculus, Google Glass. Ik programeer voor die dingen. Damn, ik heb toen de Wii uitkwam een interface gemaakt om met de wiimote 3dsmax aan te sturen. Ik ken en heb dat soort Minority Report interfaces gebruikt en gemaakt.

Mijn punt was dat jouw idee van 'augmented toestenbordjes' problemen heeft. Als voorbeeld droeg ik een laserkeyboard aan dat een gerelateerd (edoch invers) probleem heeft. Een 'lucht toetsenbord' werkt gewoonweg niet lekker in de praktijk!

Het is en blijft vermoeiend en inaccuraat: waar dat laser toetsenbord te hard op de vingers werkt en te weinig feedback geeft, geeft een niet bestaande interface ook te weinig haptische feedback, in combinatie met het feit dat je vingers/handen/armen door de lucht bewegen zonder haptische feedback zeer vermoeiend is.
Technisch is het nu nog niet mogelijk om de hardware zo klein te maken en de sensoren zo precies dat het naadloos aansluit op de fysieke wereld,
T zal je verbazen. Kiijk naar ARKit, ARCore, Tango etc.
Ik zie ook een gigantische toekomst voor AR rn implementatie voor het dagelijkse leven. AR hoeft niet per se in een bril gestopt te worden. Het kan ook in de autoruit worden verwerkt, of mijn persoonlijke favoriet als motormuis, in een motorhelm. Of voor het leuke in een spiegel van de badkamer. Het ontkennen dan AR groot gaat worden doet mij altijd denken aan wat m'n werkgever vroeger zei: E-mail is maar een modetrend, een gimmick, daar doen wij niet aan. Net als dat hele internet. En voila, waar zitten we nu op en wat heeft iedereen? Internet én een een e-mailadres. Dont deny progress or you will be left behind.
Ik hoop dat je nu ergens anders werkt? ;)
Haha, neen. Mijn baas is uiteindelijk toch overstag gegaan. Alles is digitaal tegenwoordig, zelfs m'n loonstrook, uren specificaties, etc.
Zeker wel, over jaren hebben we gewoon inzetlenzen, en allemaal informatie terwijl we lopen. Krantje lezen terwijl je onderweg bent, skypen terwijl je loopt. Informatie is alles.

Misschien pas over 100 jaar, maar ooit komt het.
AR heeft zeker toekomst maar is eenvoudigweg nog niet mature genoeg. In de luchtvaart, specifiek de luchtverkeersleiding, liggen gouden kansen voor AR. Verkeersleiders die met AR vliegtuigen direct kunnen identificeren door een geprojecteerd label zonder op een scherm of strip te hoeven kijken, het oplossen van zichtlijnproblemen door met AR ‘achter’ een pier te kunnen kijken; het zijn maar twee voorbeelden.

Wat er nodig is, is doorontwikkeling. Lichtere brillen met betere specs, nieuwe concepten voor een intuïtieve hmi, en vooral: betrouwbaarheid. Zoals met alles in de luchtvaart: het moet het (bijna) altijd doen. Maar ik ben er van overtuigd dat het een kwestie van tijd is. AR in de verkeerstoren komt er.

Aanvullend: een andere ontwikkeling is ‘remote tower’, waarbij de klassieke toren wordt vervangen door een cameramast en de verkeersleider op afstand in een torenopstelling met beeldschermen in plaats van ramen werkt. Dat wordt al gebruikt in Scandinavië en daarbij worden net zo goed AR-technieken toegepast.

[Reactie gewijzigd door rudy.megens op 28 oktober 2017 07:14]

Zelfde, maar dan aan de andere kant van de lijn.... In de cockpit is het gebruik van HUD ook een ontwikkeling die je steeds vaker (zal) zien. Hoe veel veiliger is het, als je door middel van een HUD door de wolken, mist, regen de landingsbaan kan zien.... Of terrein. Of gebouwen. Of....

Het wordt nu al toegepast, maar slechts schaars. En de systemen die er zijn hebben nog maar een beperkte toevoeging. Maar, ik kan niet wachten......
Ik zie wel mogelijkheden... en gek genoeg juist bij mensen die toch al een helm dragen.
Ja in de bouw, maar niet als eerste. Mensen die in de olie en energie sector werken eerder (zit ook wel wat geld in die branche). Waar een smart helm kan wijzen waar je heen moet om die afsluiter te sluiten
En hopelijk daarna fiets/brommer en motorhelmen en (smart)auto's met on (wind)screen display.
Stel je voor dat je (door de route planner) weet waar iemand heen wil. Dat maakt het verkeersgedrag voorspelbaarder en daarmee de veiligheid.
En zodra er genoeg voertuigen in zo'n netwerk zitten kan je ook "om de hoek kijken" en dat meisje op haar kinderfiets zien achter dat huis dat midden op de weg rijd, of die gestrande vrachtwagen in de bocht van de afslag v.d. snelweg.

Maar ook op bouw locaties waar kraandrijvers dan door de "ogen" van de man op de vloer kunnen kijken.
En dat geld dan ook in de haven bij het lossen en laden van container schepen.
Ik denk dat er zeer zeker toekomst is voor AR maar dat men eerst die andere insteek moet zien ;).
Voor de fiets heb je al meerdere AR brillen ter beschikking, Recon Jet, Solos (zou inmiddels volgens mij verkrijgbaar moeten zijn, initiële planning was in ieder geval voorjaar 2017) en een derde speler in de maak, Everysight.

Het probleem echter met dit soort brillen voor op de fiets is ten eerste de prijs, de Recon Jet kost bijvoorbeeld al ruim meer dan 300 Euro en is daarmee de voordeligste van deze 3.

Het tweede probleem is de featureset van deze brillen, ze weergeven performance indicatoren, daar zijn ze dan ook primair voor gemaakt. Maar het zou praktisch zijn om ze ook bijvoorbeeld een optie te geven om Whatsapp messages te laten weergeven, inkomende email notificaties te laten weergeven, etc. En daar schort het dan vaak weer aan.

Ook navigatie elementen via AR zouden praktisch kunnen zijn. Dat scheelt het naar beneden kijken naar het navigatietoestel in plaats van gericht vooruit op de weg te kunnen blijven kijken.

Met de tijd komt het er waarschijnlijk wel. Ik moet zeggen qua gewicht is het bij deze brillen niet eens zozeer een probleem. En ook qua design gaan ze er op vooruit. De Recon Jet imponeert wat knullig, maar het design van de Everysight Raptor bijvoorbeeld is zo slecht nog niet. Alleen jammer van de prijs van 749 Eur die het product gaat krijgen, zelfs de early bird prijs is exorbitant voor een fietsbril.

En ik vermoed persoonlijk dat met name dat laatste dan ook de adoptie van dit soort brillen in de weg zal staan, niet alleen voor persoonlijk gebruik, maar ook op de werkvloer. De aanschaf van een bril van 500+ Eur voor een beperkte toegevoegde waarde is een investering die niet door velen met open armen ontvangen zou worden.
Prijzen dalen uiteindelijk, en daarom heb ik juist aangegeven dat dit eerder in een branche zal gebeuren waar een uur langer niet productief zijn miljoenen kost.
Any groot bedrijf ziet 500e voor safety als een lachertje.
100% mee eens.

Sterker nog, hier heb ik al aan gewerkt. Test projecten voor multinational bouwbedrijven. AR is een B2B iets en dat had Google direct in moeten zien.
Was google glass daadwerkelijk een product -wat gefaald was? Volgens mij heeft google het groot aangepakt en daarna vrijwel meteen laten varen, meer dan een developers kit is er niet geweest (prijs 1500usd), de uiteindelijke versie zou goedkoper worden maar volgens mij was er gewoon weinig vraag naar -van consumenten- omdat de mogelijkheden niet goed geadverteerd zijn, wat jou titel eigenlijk ook goed verwoord "Ar is er, maar waarvoor dient het" dat is een vraag die nooit door google echt beantwoord is. Ik zag het als tool voor artsen en werktuigbouwkundigen maar voor consumenten? 1000€ om met een lelijke bril rond te lopen zodat je niet je telefoon hoeft op te pakken. Na het lezen van dit artikel is de vraag nog steeds niet beantwoord: maar waarvoor dient het. Ik zie ook het potentieel -als professional-, maar als consument boeit het mij niet, liever 'gewoon' VR en complete immersion maar die markt is inmiddels al verdeeld (door grote spelers) dus stappen ze over op de volgende grote gok.
Google Glass is toch echt altijd gebracht als iets dat op relatief korte termijn richting consument zou gaan.
Dat denk ik niet.
Ik denk dat ze eerst de markt wilden aftasten of het een goed concept zou zijn. En dat hebben ze met de development kit gedaan. Met het commentaar daarop zouden ze dan een consumenten versie kunnen maken. Ze zullen zelf ook ongetwijfeld vragen hebben gehad over de (sociale) acceptatie ervan.
Die kwam er niet en toen hoefde de consumenten versie er ook niet te komen.
Klopt. Maar dat was dom van Google: ze hadden echt gelijk de B2B markt op moeten gaan. Daar wordt nu nog gebruik gemaakt van die dingen (alsook de v2 er van). Zie m'n reactie hierboven ook.
Die Ikea AR App voor smartphones die je laat zien hoe meubels in je huis staan was voor mij de eerste software waar van ik dacht 'Yes, AR is ook handig voor de consument'. Maar 2 dagen na release van de app hoorde ik er ook al niets meer over.
Klopt, maar meer dan leuk speelgoed is het toch ook niet? Wie kan er nu op een iPad of zelfs op een iPhone zien of een meubel leuk staat... voor mij is de enige manier dat ik een AR laag zie via een bril. Je hebt dan namelijk je volledig blikveld, op normale grootte en dan kun je veel beter bepalen of het wel of niet leuk staat.

En al die AR spelletjes... het is leuk hoor maar om nu een klokkentoren te bouwen op het strand en de hele tijd met je mobieltje raar te doen... nee, dank je.
Tweakers had idd een veel beter stuk kunnen schrijven.

Door bijvoorbeeld een klein beetje outreach te doen naar devs die er mee hebben gewerkt.

Glass is trouwens in een heel ander traject beland dan dat je denkt. Ja, Google heeft gefaald door het aan de consument kwijt te willen*. Maar intussen is de industrie er mee aan de slag gegaan. De prijs is gedaald, er is een tweede versie uitgekomen. Veel bedrijven hebben er trials mee gedraait en veel bedrijven gebruiken die dingen nu.

*dit irriteert me tot op de dag van vandaag nog. Glass voor consumenten is gedoemd door eikels die nog nooit zo'n ding op hun kar hebben gehad of zelfs eentje in levende lijve hebben gezien. Door hun paranoia werkten ze de term 'glassholes' in het leven en dat was, voor de minder-dan-gemiddelde-consument, het einde.
MAAR als ze eentje in werking hadden gezien, of het zelf ooit hadden kunnen gebruiken dan wisten ze dat het niet iets was wat je onopgemerkt kon gebruiken: de persoon die hem op had was DUIDELIJK het ding aan het aansturen; je zag ook het beeldscherm oplichten. Onopgemerkt filmen kan makkelijker met een mobieltje in je borstzak of een 50 euro pen camera of knoop camera.
En de grootste grap? De jeugd vond t geweldig! Had/heeft er geen problemen mee. Ik denk zelf omdat ze de snapchat/instagram generatie zijn en niet zozeer omdat ze snapten dat er veel beter/onopvallende/goedkopere manieren zijn om onopgemerkt (iets wat met Glass dus ECHT niet kan!) iemand op te nemen.
Helemaal mee eens..
Er wordt trouwens nog niet eens gesproken dat nederland de eerst comerciele AR toepassing lanceerde in de TV Totaal van nov 2008. Daar mee kon je de gids voor je webcam houden en kon je previeuws van shows kijken, envanals het model van wall-e.

Daarnaast kan AR voor de consument prima ingezet voor prijsvragen E.D, festivals posters en noem maar op

[Reactie gewijzigd door 342278 op 30 oktober 2017 12:11]

Ik zie de huidige techniek als voorloper van een google glass die je niet kan onderscheiden van een normale bril. Nu worden er bij veel presentaties spelletjes mee gedaan. En oeh kijk er loopt een dinosaurus door je basketball veld oeeeh, ja man, maar dat is echt iets voor kinderen, net als je hoofd in een emoji omtoveren. Geen normale volwassen persoon gaat dat gebruiken in het dagelijks leven.

De meubel apps, en je ruimte opmeten apps zullen uiteraard beter worden, en dit zijn wel serieuze toepassingen. Tot nu toe het enige voorbeeld wat ik kan vinden waar ik van denk ja, AR heeft bestaansrecht in deze vorm. Om de vergelijking met smartwatches te maken, die hebben naar mijn mening enkel bestaansrecht als fitnestracker, niet als onhandig mini smartphoneschermpje. En aan de verkoopcijfers van die trackers te zien denken de meeste kopers er zo over.
Ik was een week geleden op vakantie in Avignon, Zuid-Frankrijk. Als goede toeristen bezochten we natuurlijk ook de hoofdattractie "Palais des Papes", het 14e eeuwse paleis van de toenmalige pausen.
Het was de eerste dag dat voor de rondleiding een AR/VR tablet beschikbaar was. 1200 stuks 12 inch Histopads van Huawei, met goede koptelefoon. Behalve de gewone functies als plattegronden, informatie enz, was er ook een AR modus voorzien.
Je richt de camera van de tablet op een ijkpunt in een vertrek. Daarna beweeg je de tablet (camera) rond door de ruimte. Over het camerabeeld wordt dan een beeld geprojecteerd van hoe de zaal er in pak hem beet 1350 was ingericht. Een kaal stenen vertrek verandert dan plotseling in een levendige werkelijkheid uit de oudheid. In een 50 m lange kale eetzaal zie en hoor je plotseling de gedekte tafels met alle genodigden tijdens een feestmaal. Het klinkt misschien goedkoop, maar het dompelde ons toch echt onder in die vervlogen tijd. Natuurlijk zou een AR/VR bril nog geweldiger zijn geweest, maar dat zal financieel niet haalbaar zijn. Voor mij een van de eerste ervaringen van een geweldige toegevoegde waarde van AR!
AR is naar mijn mening op game gebied onzin, helemaal op zo een stom mobieltje. Hierin heeft VR veel meer potentie. Een HoloLens is voor gamen al een stuk beter, maar dan kan je nog steeds niet uit de huidige omgeving ontsnappen, in principe is het nog steeds vergelijkbaar met op een monitor gamen, alleen dan niet 360 graden digitaal beeld aan de echte wereld toegevoegd.

Een Ikea kan er bijvoorbeeld wel baat bij hebben, je woonkamer eerst met betreffende product kunnen inrichten voordat je het aanschaft is erg handig. Hetzelfde geld met voorwerpen opmeten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee