Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Redactie Tweakers

Desktop Best Buy Guide

Juli 2017

Budgetgamesysteem

Het laatste systeem dat we in deze BBG behandelen is een budgetgamesysteem. Het uitgangspunt is een systeem van rond de 400,- waarmee je op full-hd-resolutie goed uit de voeten kan. Uiteraard zal je dan niet alle instellingen op ultra kunnen zetten. Gaming on a budget!

Basisonderdelen

Processors

Het eerste onderdeel is meteen een heikel punt. Het liefst hebben we namelijk de G4560 in ons systeem. Met een dualcore op 3.5GHz en hyperthreading staat hij keurig zijn mannetje in dit systeem. Veel games eisen tegenwoordig vier threads en hoewel deze cpu maar twee cores heeft, zorgt hyperthreading toch voor de benodigde hoeveelheid threads om games te kunnen draaien. Wat is dan het heikele punt? De leverbaarheid. De mining-markt heeft de afgelopen periode een enorme vlucht genomen door alle alt-coins. Dit merk je in de beschikbaarheid van veel videokaarten, maar ook in die van Pentium-processors. Mining-systemen zijn immers vaak voorzien van deze instapprocessoren. Alternatieven zijn er natuurlijk in de vorm van de Pentium G4400, maar dan loop je hyperthreading mis. Voor drie tientjes meer is er ook nog de Pentium G4600. Deze processor heeft ook hyperthreading en is 100MHz sneller. Wij vinden het verschil in prijs te groot en we raden je aan dus geduld te hebben en de G4560 te bestellen.

Score: 5(14 reviews)
Moederborden
MSI H110M ECOvanaf Onbekend

De H110M ECO van MSI is een bekend moederbord in DAA, dat veelvuldig wordt aangeraden in goedkopere systemen. Op kwaliteit en aansluitingen hoef je echter niet in te boeten. Vandaar onze keus in deze BBG. Dit matx-moederbord beschikt over een H110 chipset, vier sata-600 aansluitingen, tien usb-aansluitingen waarvan vier usb 3.1, een ALC887-geluidschip van Realtek en een pci-e 3.0 x16-slot voor onze videokaart. Als laatste kun je er twee ddr4-geheugenmodules in kwijt.

Score: 4.5(10 reviews)

Update 1 juli: Het is mogelijk dat bovenstaande H110M ECO van MSI met een ouder bios wordt geleverd waardoor de G4560-processor niet herkend wordt. Het is dan zaak een bios-update uit te voeren, maar daar is een werkende processor voor nodig: een catch-22 dus.

Als alternatief kun je een moederbord kiezen dat wel direct met de G4560 werkt, zoals de Gigabyte B250M-D2V. Dit is ook een matx-bordje met twee geheugenslots, dezelfde audio-chip als het MSI-bord, onboard gigabit-netwerk en zes usb 2.0- en evenveel usb 3.0-aansluitingen.

Een ander alternatief is MSI's B250M Pro-VD, eveneens een matx-bord met vergelijkbare specificaties, aansluitingen en prijs. Bedenk wel dat beide borden de prijs iets ophogen: de twee B250-alternatieven zijn ongeveer 15 euro duurder dan het H110-bord.

Score: 0(0 reviews)
Videokaarten

Het lijkt alsof we relatief veel van ons budget opofferen voor de videokaart, maar we zijn natuurlijk op zoek naar een gamepc voor weinig! De 560 Gaming van Gigabyte is een goede kaart voor de prijsbewuste gamer. Voor nog geen €120,- haal je een erg leuke kaart in huis waar je op 1080p resolutie en niet al te hoge instellingen prima mee uit de voeten kunt. Mocht je een alternatieve voeding overwegen, zorg er dan wel voor dat je een model met een peg-aansluiting neemt. Die heeft deze videokaart namelijk nodig. Heb je liever een gpu uit het Nvidia-kamp, dan is een GTX 1050 een logische keus: rond hetzelfde prijsniveau met vergelijkbare prestaties.

Score: 2(0 reviews)
Interne harde schijven

Een systeem zonder ssd kan eigenlijk niet in de BBG, maar soms moeten er concessies gedaan worden. Zeker als er gewerkt wordt met een beperkt budget. De Barracuda van Seagate met 1TB schijfruimte is een conventionele harde schijf met goede prestaties. Ben je inmiddels gewend aan ssd's, dan kan je de Seagate natuurlijk altijd vervangen door één van de bekende ssds uit de Pricewatch.

Score: 4(8 reviews)
Behuizingen

Aan goedkope behuizingen geen gebrek. In een systeem als dit is dertig euro voor de behuizing een goede richtprijs. Daar zit wat ons betreft veel 'troep' tussen en vooral kasten uit deze prijscategorie met een ingebouwde voeding moet je mijden voor onze game-pc. Welke blijven er dan over? De Bitfenix Nova, Zalman T2 Plus of een Aerocool Aero 300, maar dus ook de Sharkoon VS4-S uit onze BBG. Geen van allen blinken uit, maar het zijn allemaal kasten waaraan je voor dit budget geen miskoop kunt doen.

Score: 3.5(19 reviews)
Geheugen intern
Crucial CT8G4DFD8213vanaf Onbekend

Geheugen is de laatste tijd relatief duur. Helaas ben je voor een game-pc gebonden aan minimaal 8GB ram. Kijken we dan naar de Pricewatch, dan is de Crucial CT8G4DFD8213 op het moment van schrijven het goedkoopste reepje van een grote fabrikant.

Score: 4.5(2 reviews)
Voedingen

Als het goed is ben je weggebleven van de behuizingen inclusief voeding. We missen dus nog een voeding in onze build. Er wordt wel eens gesuggereerd dat je voor een fatsoenlijke voeding minstens €10 per 100W kwijt bent. Dit is uiteraard behoorlijk nattevingerwerk, maar deze voeding van het bekende be quiet! komt aardig bij deze regel in de buurt. Deze niet-modulaire voeding met 350W vermogen beschikt over een 80 Plus-certificaat, dual 12V-rails, vier sata-aansluitingen en een 6+2 peg-aansluiting voor de videokaart. Met zijn ongesleevede spaghettikabels is het niet moeders mooiste, maar wat wil je voor die prijs? Zolang de voeding maar betrouwbaar is!

Score: 0(0 reviews)
€ 133,91Actuele totaalprijs:
Product Prijs Act.Prijs
Processors Intel Pentium G4560 Boxed € 65,90 € 67,76
Moederborden MSI H110M ECO € 51,50 Onbekend
Videokaarten Gigabyte Radeon RX 560 Gaming OC 2G € 122,50 Onbekend
Interne harde schijven Seagate Barracuda, 1TB € 46,78 € 38,15
Behuizingen Sharkoon VS4-S € 26,95 € 28,-
Geheugen intern Crucial CT8G4DFD8213 € 57,95 Onbekend
Voedingen be quiet! System Power B8 350W € 39,49 Onbekend
Totaalprijs bij opstellen BBG € 411,07 € 133,91

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kun je hier bekijken.

Reacties (171)

Wijzig sortering
Als budget "pc" gebruik ik zelf een Intel Compute Stick, 4GB geheugen, Intel Core m3-6Y30 processor en zonder OS is hij 270euro waarbij je zeer goedkoop legaal Windows 10 kunt kopen.

pricewatch: Intel Compute Stick STK2m364CC

Dit lijkt me, ook vanwege het enorm compacte formaat voor veel mensen een makkelijke oplossing.
Ik zou toch zeggen dat ipv. de shuttle mini-pc, Intels eigen NUC te gebruiken. Deze is nauwelijks duurder, heeft 4 ipv 2 cores en Turbo. Of de versie met 2GB ram-kaartje, een vastgesoldeerd sd-kaartje en Windows licentie betere value voor money is laat ik in het midden.
Wauw! En maar 20 Watt voeding.. toch fijn qua duurzaamheid en energiekosten.

Ideaal voor bij oma in ieder geval of om een media centre e.d. van te knutselen,
tenzij een Raspberry Pi 3 genoeg is natuurlijk, das nog zuiniger alleen minder geschikt voor bij oma die dan Linux OS moet gaan leren.
Al is dat voor Debian bijvoorbeeld waarschijnlijk overzichtelijker, dan Windows 10 met al die 'verwarrende' notifications ;) .
De x86 UUDO's zijn ook best aardige systeempjes: https://shop.udoo.org/x86.html . Ik weet niet of het onder de streep goedkoper is.
Ik vind het echt typisch voor de best buy guide, dat na zoveel jaren nog steeds een case zonder luchtfilters, zoals die Sharkoon CA-M die ik zelf ook heb gehad en gereviewed, in een bestbuy guide terug komt. Het is echt een case met een mooie kop maar een k*tkarakter voor een gamesysteem. Ja, vanaf de buitenkant ziet het er leuk uit en is compact maar de binnenkant is m.i. echt een flop bij een toepassing zoals een gamesysteem:
  • De air intake wordt geblokkeerd door je harde schijven of SSD's, waardoor je fans vrij snel gaan optoeren en lawaai gaan maken omdat er meer lucht moet door een veel kleiner doorstromend oppervlak. Dan kan je zeggen je maar we hebben een M2 SSD. van 525GB, maar daar passen in de praktijk nog geen 10 hedendaagse toptitels meer op;
  • Daarnaast zijn er geen intakefilters aanwezig dus die kleine openingen vult zichzelf heel snel op met stof en haren. Het is echt snel vies binnen in de case en snel even open maken om schoon te maken kan niet even, je moet dan echt heel de case demonteren;
  • De connectoren op het moederbord aan de zijkanten zijn erg lastig aan te sluiten en als je een haakse usb3.0 aansluiting op een moederbord hebt zitten, dan valt die USB3.0 niet aan te sluiten en haakse usb3.0 connectoren waren bij de kabelonlineshop al niet te verkrijgen (bijv. sommige MSI moederborden hebben haakse usb3.0 aansluitingen).
  • Je kabels nemen in deze case heel veel volume in en blokkeren/buigen echt de luchtstromingen, het wordt echt frommelen. Bij een budgetsysteempje ga je immers geen kabels op lengte aanschaffen.
Voordat je deze case aanschaft met het oog op een gamesysteem, check echt al je aansluitingen op je moederbord vooraf of het uberhaupt al haalbaar is en open de case nooit meer na installatie want het wordt heel snel heel vies van binnen. Ik begrijp echt niet waarom die tientallen forumposters een case als dit in een bestbuy guide stoppen, ik kan er echt niet bij. Deze case is voor een gamesysteem waarin gewoon veel hitte wordt geproduceerd m.i. echt een miskoop, ik heb er immers zelf een gamesysteem in die behuizing gehad.

[Reactie gewijzigd door govie op 2 juli 2017 13:09]

De behuizing lijkt op T.net wel een ondergeschoven kindje ja. Geen advies zou beter zijn dan slecht advies. Er wordt zomaar wat gekozen lijkt wel, net wat toevallig goedkoop is op het moment. Oproep voor de auteurs: Doe eens iets serieus met die kastkeuze. Dat de kast "zwart" is, vinden de meeste tweakers niet zo heel belangrijk. Als een fabrikant claimt dat er twee harddisks in kunnen dan is het wel interessant om te weten dat dat in praktijk helemaal niet gaat lukken. Ik heb een keer het kastadvies van de BBG opgevolgd, en die fout maak ik nooit meer.
Mijn budgetgamesysteem was vergelijkbaar qua warmteproductie en uitvoering met deze BBG. Ik ben tot de conclusie gekomen na een half jaar ploeteren dat een 17 liter case gewoon niet voldoende is voor het huisvesten van een budget gamepc met een overklokte processor. Vaak willen mensen met een gamepc ook dingen kunnen veranderen, upgraden en uitbreiden. Als je nou gewoon een 26 t/m 32 liter case pakt, dan valt er al voldoende te kiezen waarin flitermateriaal, hoe budget dan ook, wel is opgenomen en je jaren met de case vooruit kunt en je upgradepaden niet worden belemmerd door de case zelf. 10 liter extra volume is helemaal niet zoveel op het oog dan je op papier cijfermatig inschat. Mooie voorbeeldjes:

https://tweakers.net/pric...358;670315;815781;772153/ (die mstech is volgens alternate.de ook een matx case, de pricewatch info lijkt me niet up to date)

Daar zitten als voorbeeld leuke cases tussen voor vaak zelfs lagere prijzen. Voldoende krap qua volume voor het oog, maar wel voldoende volume om je computer bruikbaar en netjes te kunnen gebruiken door de levensduur van de case heen. Met maar 10 liter extra volume kan je in tegenstelling tot die Sharkoon CA-M case wel meerdere upgradepaden bewandelen. Bij mijn weten hebben al deze cases op die Sharkoon CA-M na, wel allemaal intake filtermateriaal opgenomen. Intake filtermateriaal, hoe budgettechnisch uitgevoerd dan ook, zou gewoon een harde eis moeten zijn bij caseselectie. We leven niet meer in 1995.

[Reactie gewijzigd door govie op 2 juli 2017 15:47]

Bedankt voor de nuttige info! Heb je van al die cases nog een duidelijk voorkeur?

Ik wil trouwens de budget game pc bouwen maar die processor komt maar niet beschikbaar.
Volgens mij zijn ze allemaal wel aardig. Ik heb zelf een budget game/2dcad systeempje en heb een andere budget case gekocht die waterkoeling ready is, een raampje heeft en intake luchtfilters bezit. Dat waren mijn 3 minimale eisen destijds, zo kon ik nog van alles upgraden zoals meer ssd's of hdd's, een switch naar waterkoeling, lichtshow etcetc. Een budgetsysteempje wordt vaak meerdere malen ge-upgrade in zijn levensduur, dus het is wel logisch dat je een case kiest waar alles zonder sloopwerk bereik- en bewerkbaar is. Dit geldt niet voor die CA-M maar wel voor veel andere cases van 26 liter of meer. Even uitgaand van de 3 minimale eisen die ik destijds heb gesteld aan mijn case:
  • Ik vind die In Win301 zwart echt een pareltje om te zien, de afwerking is uitmuntend bij dat prijspeil en je hebt niet van die lelijke schroeven op zwart getint raamwerk. Ook de voeten van de case passen echt bij het globale concept van de case, dat detailniveau zie je maar weinig. Door het prijspeil van 75 euro past de case eventueel wat minder in de meeste budgetcomputerlijstjes;
  • De masterbox lite 3 lijkt me meer passen bij de doelgroep budget game pc die upgradebaar moet zijn. Vaak is het ook zo dat de grotere merken minder standaard foutjes maken, dus voor 45 euro lijkt het me weleen goede keuze. Je kunt reviews en beoordelingen voldoende vinden in google, zo kan je duidelijk checken of je voldoende ruimte voor alles wat je ermee zou willen doen in de toekomst;
  • Die MS-TECH CA-410 lijkt me ook wel wat omdat deze een voedingcover heeft, naast al het andere wat de andere cases bieden en hij is goedkoper dan bijvoorbeeld de masterbox lite 3. Helaas heb ik nog niet een duidelijke review van kunnen vinden, wel een beoordeling een meer foto's ervan op alternate.de. Daar had iemand juist weer negatieve ervaringen met een voedingcover omdat in zijn oude pc de temperaturen van de videokaarten beter was, het is altijd wat. :) De prijs/prestatie lijkt me erg gunstig, maar het blijft gissen zonder een duidelijke review. Daarom zou ik dan toch eerder kiezen voor die masterbox lite 3, totdat iemand een duidelijke review plaatst van deze case (of ben jij degene?).
  • De laatste twee cases, de Fractal Design Core 1000 USB 3.0 en de Aerocool QS40 zijn wat ouder, maar hebben dan weer wel goede tweakers reviews/beoordelingen. Ik ben zelf niet zo aangetrokken tot deze oudere maar wel bewezen budgetcases. Die fractal case heeft geen raampje, wel een topmerk. Die aerocool ziet er qua prijsprestatie prima uit, maar ik verwacht wel dat de renderplaatjes in de pricewatch er iets mooier uitzien dan de case oogt in het echt (ik verwacht dat de naden tussen het plaatwerk wat meer zullen opvallen in de echte situatie).
Ik zit op dit moment zelf te twijfelen over die In Win 301 zwart, ik vind hem zo doordacht en sjiek voor matx. Maar de luchtafvoer opening bij de radiator is vrij krap en heeft een haakse bocht ofzoiets erin zitten. Ik wacht tot ik een review van een techsite heb gelezen over de temperaturen die worden behaald met een waterkoelingsetje in deze case, dan pas ga ik eventueel over tot koop.
Als ik nu een budget matx gamepc zou moeten samenstellen waarin vanalles nog mogelijk zou moeten zijn maar niet al te volumineus, dan zou het waarschijnlijk de masterbox lite 3 zijn voor m-atx budget gamepc.
Bij een minitx systeem zou ik bij een krap budget eventueel voor de SHarkoon QB One gaan voor 37 euro. Als de case wat meer prioriteit krijgt, dan een Phanteks Enthoo Evolv ITX zwart/wit/rood van 68 euro. Die Sharkooncase ziet er qua prijs/prestatie en bereik/bewerkbaarheid wel aardig uit inclusief een hoop tevreden kopers. Maargoed dit is een ander segment, daar was mijn overzicht niet voorbedoeld.

Om nog even terug te komen op mijn betoog tegen de CA-M, als je echt graag kleiner wilt dan 26 liter, dan is m-atx te groot en moet je mijn inziens echt verder op de voet van een itx systeempje, mooi voorbeeld is die Sharkoon QB One van maar 14 liter, maar dan moet je wel qua upgradebaarheid eventueel een beetje water bij de wijn doen.

[Reactie gewijzigd door govie op 4 juli 2017 01:23]

Bedankt voor je uitgebreide reactie. In de vorige BBG wordt deze pricewatch: BitFenix Neos Zwart/Zwart genoemd. Die is 37 liter wat heel ruim is. En in deze BBG de sharkoon-vs4-s die ook heel ruim is.
Had je daar nog bezwaren tegen? Of zijn eigenlijk wel ok?

De Win 301 is helaas te duur en de Sharkoon QB One lijkt me veel te klein voor toekomst uitbreiding.

Ik denk dat we even langs elkaar heen spraken want ik dacht dat je in eerste instantie commentaar had op de case die bij het budget game systeem wordt genoemd. Maar ik denk eigenlijk dat je het had over over de case die bij de Micro-atx-gamesysteem genoemd wordt. Toch?

Dus als ik een budget game systeem wil bouwen is de Bitfenix of sharkoon-vs4-s ok toch?

[Reactie gewijzigd door PuckStar op 6 juli 2017 12:53]

De VS4 & de Neos zijn meer volumieus en ATX en dat was niet de bedoeling van deze bbg blijkbaar, gezien de keuze voor een Sharkoon CA-M. Ik heb daarom een aantal voorbeelden van betaalbare kleine matx cases geplaatst met een beperkt volume. De VS4 en de Neos zullen best prima atx kasten zijn, maar genieten niet van de kwalificatie "niet volumieuse matx case" en waren daarom niet relevant in relatie tot mijn betoog over dit systeem uit de BBG.

[Reactie gewijzigd door govie op 6 juli 2017 19:33]

Klein vraagje. Kan iemand me uitleggen/een link sturen van hoe je een 1xx-serie moederbord van Intel (H110, B150 etc) kunt updaten zodat je er bijv een G4560 (Kaby Lake) in kan doen? In mijn ogen was dat niet echt mogelijk namelijk...

Note: ik weet hoe je een pc bouwt, doch een G4560 kan toch niet werken zonder een bios-update ofzo? Maar kan je de bios updaten als je een Kaby Lake erin hebt?

[Reactie gewijzigd door P3ctor!Q op 1 juli 2017 09:06]

Over het algemeen moet je eerst een cpu erin hebben die het moederbord ondersteund voor de update. Dan met een Skylake cpu booten naar de bios en via een andere computer of laptop een bios update downloaden via de website van de fabrikant van het moederbord. Na de download zit er meestal ook een gebruiksaanwijzing bij hoe de bios geïnstalleerd moet worden (vrij vaak kan dit met een USB stick in de bios zelf). Na de bios update zou je dan je nieuwe Kaby Lake cpu erin zetten en zou alles moeten werken.

Maar misschien is het alsnog handig om iemand te vragen die die voor je kan doen.
Maar misschien is het alsnog handig om iemand te vragen die die voor je kan doen.
Of misschien is het handiger om een B250 bord aan te schaffen? :)
Inderdaad haal een ander moederbord, zeker als je zelf niet een skylake CPU hebt liggen die je er even tijdelijk in kan doen voor de bios update
Daarom, als dit waar is, moet tweakers hier onmiddelijk mee stoppen. Tweakers moet begrijpen dat dit soort adviezen niet kunnen, mensen die vooral dit soort systemen willen bouwen, vertrouwen erop dat dit soort adviezen goed zijn en zonder problemen werkt. Wordt toch eens tijd dat de verantwoordelijke van dit artikel eens zelf een PC gaat bouwen!

Maar even terug komen, wat je ook kunt doen is een bios chip kopen en deze uitwisselen als dit mogelijk is. Ik heb nl ooit een mis Bios flash gehad en deze PC heb ik door het uitwisselen met de chip voorzien van ook de juiste bios weer aan de praat gekregen.
Ik heb deze toen gekocht bij Bios-service-centre te Herten http://stores.ebay.co.uk/BIOS-Service-Center
maar via Google ik ook op bv deze website uit http://www.bios-chip24.co...tegories/%22Bios-Chip%20für%20Mainboard%22

Maar feit blijft wel, koop een moederbord welke out of the box deze CPU kan draaien!

edit zie dat de zaak is aangepast met bordjes die wel out of the box werken met deze CPU, mijn dank, voor Uw genomen verantwoordelijkheid, goede beslissing.

[Reactie gewijzigd door Toine1 op 2 juli 2017 09:09]

Bij gigabyte borden die de feature Qflash+ hebben kun je de bios updaten zonder een cpu of ram in het bord.
Maar kan je de bios updaten als je een Kaby Lake erin hebt?
Nee, dat gaat niet. Ik zit met het zelfde probleem.

Daarom op Amazon.de (dat hebben we hier) een G3900 en een G4560 besteld. Maandag komen ze binnen, eerst met de G3900 updaten, deze gaat dan de zelfde middag (kostenloos) retour. en dan ga ik met de G4560 verder.
Iets buiten topic maar noet ik even noemen: Wel lekker vreemd misbruik maken van retourrecht....niet chique
Sommige website willen zelf nog wel eens de bios updaten voor je, en misschien dat de bordjes die nu uit de fabriek komen standaard al de nieuwste bios versie hebben. Het H110M bord dat ik in maart kreeg werkte gewoon met een G4560.
Welk H110M bord was dat dan? Zou dan ook misschien voor mij kunnen werken :)

[Reactie gewijzigd door P3ctor!Q op 1 juli 2017 10:58]

Ik heb een aantal maanden terug 4 MSI H110M Eco bordjes besteld bij Megekko en die werkten allemaal al out of the box met de G4560.
Heel dit gedoe met die BIOS updates is anders niet chique van Intel en de moederbordfabrikanten. De technologie bestaat om een moederbord te updaten zonder CPU, maar moederbordfabrikanten bouwen het quasi nergens in. En als Intel een H210 chipset had ingebouwd, was een BIOS update niet nodig.

Ik denk dat bij Intel niemand nog aan de eigen productlijn uit kan.
Klopt, maar een andere oplossing is er niet.

Ik heb meerdere leveranciers dan mijn Deskmini aangeschreven met de vraag of ze het voor mij willen doen (bij aankoop van barbone en CPU bij hun), eventueel tegen betaling. Maar geen enkele reactie. Tja, dat is de dozenschuivers mentaliteit tegenwoordig.

Dus dan ben je wel genoodzaakt om dit soort dingen te doen.

[Reactie gewijzigd door yzf1kr op 1 juli 2017 10:39]

Klopt, maar een andere oplossing is er niet.

Ik heb meerdere leveranciers dan mijn Deskmini aangeschreven met de vraag of ze het voor mij willen doen (bij aankoop van barbone en CPU bij hun), eventueel tegen betaling. Maar geen enkele reactie. Tja, dat is de dozenschuivers mentaliteit tegenwoordig.

Dus dan ben je wel genoodzaakt om dit soort dingen te doen.
Op tweakers zweeft ergens een doorgeef cpu rond voor dit soort upgrades.
Ja, maar verzending van en naar mijn woonplaats is bijna net zo duur als de G3900 CPU. ;)

Ik had trouwens kunnen vermelden dat het op een "Warehouse Deals" versie gaat. Die CPU is al eens uit de verpakking geweest. Dus een doorgeef CPU van Amazon. ;)
Die oplossing is er wel. Neem eens een kijkje op het forum, meer speciaal dit draadje.
Sharing is caring! Doorgeef Skylake CPU
Zie hierboven.
Ik vind het echt schandalig wat je doet betreffende het bewust bestellen van een cpu om hem 1 keer te gebruiken en dan terug te sturen. De winkel kan hem dan ook niet meer als nieuw verkopen aan iemand anders.
Heb je de moeite genomen om eerst mijn andere antwoorden te lezen? Dan had je namelijk niet zo'n dom antwoord geven.

De G3900 die ik besteld heb is al niet nieuw meer! Dus bij terugsturen verandert er niets voor de winkel!
Los daarvan is het alsnog schandalig. De webwinkel is alsnog tijd en kosten kwijt aan jouw bestelling en het retournemen ervan.

Je maakt gewoon misbruik van je retourrecht.
Welke service? Dat is geen (betaalde) service die ze aanbieden, dat is een wettelijke gestelde recht waar jij dus misbruik van maakt.
Hoop dat jij ooit zelf ondernemer word, misschien begrijp je dan eindelijk dat je verkeerd bezig bent (geweest).
Ik ben ondernemer, en (aftersales) is normaal in de kostprijs gecalculeerd. Doe je dit niet, ben je een domme ondernemer.

Sterker nog, juist door flexibel te zijn, en af en regelmatig wat meer kosten te maken en wat minder te verdienen blijvende klanten bij mij terugkomen.
Bordjes zonder support in je etalage zetten is ook niet chique.

Prima dus dat de verkoper hiervoor betaalt. De rekening mag hij doorsturen naar Intel - niet naar de consument.

Je mag ook zelf kiezen om roomser te zijn dan de Paus en zelf elke rekening die eigenlijk niet op jouw bordje hoort te komen, te betalen, zodat je lekker met dat opgeheven vingertje kan wijzen. Maar ik vind dat toch wat naief van je, om niet te zeggen hoogst irritant, want van dat gedrag wordt misbruik gemaakt en geeft bedrijven het idee dat het 'de normaal is'. Zie ook het aantal ja-knikkers onder jouw reactie. Bizar... Je geeft jezelf een grotere kans dat je de volgende aankoop ook weer allerlei sores moet oplossen voor gebruik, en je betaalt er ook nog voor.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 3 juli 2017 10:26]

Tja. Je reactie zegt genoeg. Mensen met een andere mening ja knikkers normen is wellicht wat kortzichtig.

Onze mening is dat je winkeliers en andere klanten op gaat zadelen met een probleem (niet als nieuw te verkopen product enz) en dit heeft weer gevolgen

Maar goed. De manier waarop je in je reactie meteen uithaalt naar anderen is misschien wel kenmerkend en passend bij het gedrag van ' Ik stuur hem wel terug want dan niet meer mijn probleem'. Bedankt dus voor het bewijzen van ons punt
Het is niet zo zwart/wit als jij zegt. Sommige moederborden kunnen zonder CPU een bios update krijgen. En soms geeft de bios andere waardes aan(mijn oude prossesor draaide op 24ghz ipv 2,4 GHz. maar kon een bios update nog prima verwerken.

Maar het is veiliger om het niet te doen.
Welkom op Tweakers. Misschien iets milder reageren in je allereerste reactie hier?

Misschien moet je je ook eens bedenken dat jij heel toevallig een leverancier had die de update voor het bord gedaan heeft of een nieuwe batch had die wel de juiste bios-versie had?

Het hele forum staat vol met mensen die hun moederbord met 1x0-chipset niet aan de praat krijgen met Kaby Lake. Hoe zou dat nou komen?

Zelfs de moderators bij MSI geven aan dat je moet flashen met een Skylake CPU en dat het bord niet eens boot als de bios geen Kaby Lake supports:
https://forum-en.msi.com/...564.msg1592302#msg1592302
If the current bios on the board does not support Kaby Lake (and chances with boards currently in stock are extremely high) it will not even boot. Without a supported cpu or someone flashing it for you with an SPI flash programming device it would be useless. Flashing is otherwise fine but as said if not supported yet all that could happen would be a black screen. Either you ask the shop you want to buy it to ensure that a supporting bios is used by fab or you ask them to flash the board before shipping.

[Reactie gewijzigd door White Feather op 2 juli 2017 17:38]

Een beetje doe-het-zelfer kan overigens weinig fout doen tegenwoordig met het updaten van een bios.
Yep, en sommigen hier zijn geen doe-het-zelvers...

Ik weet hier helemaal niks van btw. Ik weet redelijk veel van hardware maar software is mijn brein gewoon blank :) Als het bij jou lukt, is het toch fijn?
Soms kun je bios updates downloaden op een USB stick en vanaf die stick booten. Lijkt me dan handig als je dit download op een andere pc/laptop.
Zonder CPU en geheugen gaat dat niet werken, er moet dus eerst een compatible CPU om de bios upgrade te kunnen doen
je weet dat een pc zonder cpu weinig doet eh...?
Het is wel degelijk mogelijk geweest om het BIOS te updaten zonder geheugen of processor met enkele X99-moederborden van Gigabyte. Echter, de meeste mensen die hun eigen computer bouwen gooien er niet zomaar een X99-moederbord in... ;)

(Bron: https://www.gigabytenordi...sh-plus-x99-motherboards/)

Zie nu zelfs dat nieuwere 'mainstream'-moederborden dit ook ondersteunen, zoals in het volgende artikel staat beschreven.

'Another alternative for users, if using a flagship motherboard such as the Z170X-Gaming G1 would be to flash their BIOS with Q-Flash Plus, allowing users to do so without the need to have the CPU or memory installed. These BIOS updates can be downloaded from the GIGABYTE website for users to flash on to their 100 series motherboards.'

(Bron: http://www.gigabyte.co.nl/Press/News/1475)

En dit Z270-moederbord kan het ook:

'GIGABYTE UEFI DualBIOS™ with Q-Flash Plus USB Port'

(Bron: http://www.gigabyte.co.nl...-Z270X-Gaming-8-rev-10#kf)

[Reactie gewijzigd door Tyramisu op 1 juli 2017 15:04]

want je gaat een z bordje plaatsen in een budget build...
das lekker budget vriendelijk..

en een z270, heeft als t goed is geen updates nodig... of hij moet geleverd worden met een brakke bios...
Ik legde in mijn eigen reactie ook uit dat de meeste mensen geen interesse zouden hebben in een X99- of Z270-moederbord, en daarbij ging ik ook puur en alleen in op jouw claim dat een computer zonder processor niet te updaten zou zijn.

Het lijkt mij vrij logisch dat de voorbeelden die ik gaf niet in een budget-build passen...
Waarom zetten jullie de G4560 met de H110M Eco? Dan ga je eerst een Bios update (dus een andere processor) nodig hebben, en ik denk dat mensen met een budget van 400 euro daar weinig zin in hebben :+

Edit: ik zie dat het is opgelost om er een B250 bordje bij te plaatsen :)

[Reactie gewijzigd door misterTweakers op 1 juli 2017 18:55]

Volledig mee eens. De enige reden die ik kan bedenken is dat een B250 moederbord zo'n € 20 duurder is een daarmee wordt het systeem (gevoelsmatig) te duur. Zoals in de BBG aangegeven is het momenteel ook niet zo eenvoudig een Pentium G4560 op de kop te tikken.

Punt 2: Er wordt gekozen voor de RX 560 in plaats van de GTX 1050. De enige reden die ik daarvoor kan bedenken, is dat de RX 560 te combineren is met een Freesync-scherm, terwijl de 1050 dat niet is. Daar wordt in de tekst nochtans met geen woord over gerept. Daar tegenover staat dat de 1050 ietsje sneller is (niet veel en uiteraard ook afhankelijk van de game) en minder stroom verbruikt, terwijl de prijs nagenoeg gelijk is. (zie ook deze review waarin de GTX 1050 2GB het nipt haalt van de RX 560 4GB). Desondanks kiest men hier in de BBG voor de 2GB versie van de RX 560 (uiteraard omdat die goedkoper is dan de 4GB versie)

Punt 3: Er wordt gekozen voor een kast zonder USB3 aan de voorzijde. Uiteraard is dat geen ramp, maar alle andere als alternatief vermelde kasten hebben dat wel. Van waar dan precies de keuze voor de Sharkoon VS4-S?

Punt 4: Er wordt gekozen voor 1 latje geheugen, terwijl de prestaties van 2 latjes beter zijn.
Verder is het ook geen enkel probleem om 2400 MHz geheugen te nemen ipv 2133 MHz.
Ik zie wel dat om aan beide eisen te voldoen, je ongeveer € 10 extra moet uitgeven, wat in een budgetsysteem veel is. Echter, het verschil tussen 2 latjes en 1 latje bedraagt nog geen € 3, en dat is het denk ik wel waard (gezien je dan gebruik maakt van dual channel, en dat is duidelijk sneller)

Zij die een ander systeem willen, dat wel direct werkt (zonder bios-update), en zelfs iets goedkoper is, kan ik een systeem voorstellen op basis van de AMD X4 845. Nadeel is dat de processor niet kan opgewaardeerd worden, zonder het moederbord te vervangen. Daar tegenover staat dat een Intel Kaby Lake processor over 3 jaar ook niet meer opgewaardeerd kan worden, tenzij met een tweedehands processor. (Tegen die tijd is Kaby Lake niet meer in de handel verkrijgbaar)

Hieronder vinden jullie het volledige systeem:
AMD Athlon X4 845 Boxed (low noise cooler)
ASRock FM2A68M-HD+
MSI GeForce GTX 1050 2G OC
Seagate Barracuda, 1TB
BitFenix Neos Zwart/Zwart
G.Skill RipjawsX F3-17000CL11D-8GBXL
Cooler Master B400 ver.2

Totaalprijs op 1 juli 2017: € 389,72

[Reactie gewijzigd door LievenD op 1 juli 2017 18:12]

Tsja, dat is inherent aan budgetsystemen, vaak met compenent dat een tientje meer kost ben je wat beter uit, maar voor je het weet ben je € 50 duurder uit. Dit is echt samengesteld met het budget voor ogen.

Zelf zou ik eerder bij een budget game-systeem voor de GTX 1050TI met 4GB kiezen te krijgen rond de €150; een flink stuk sneller dan de 1050 en RX 560. De GPU is toch het belangrijkste component in een game-systeem. Voor een huis-tuin-en-keuken-systeem waarop af en toe gespeeld wordt is de RX 560 (of GTX1050 2GB) een prima keuze.

Puntje 4: Twee reepjes ipv één geeft op het Intel platform alleen een synthetische winst (in benchmarks). In de praktijk is er geen verschil te merken, zeker niet bij gamen. Als het geheugen net zo duur is kun je twee reepjes ipv een nemen. Maar als het duurder is kun je net zo goed één reepje nemen.
Als er in de BBG nou in elk geval voor gewaarschuwd werd. 8)7 En een aanpak of alternatief bij aangeboden. :X

Eerder ging dat ook al mis: reviews: Desktop Best Buy Guide - Maart 2017

Sharing is caring! Doorgeef Skylake CPU

[Reactie gewijzigd door Jesse op 1 juli 2017 10:35]

Het 'leukste; is nog dat het mogelijke probleem mbt de bios in de threads op het forum nog zelfs meerdere malen benoemd is. In de 1e reacties zelfs al, nota bene.

[BBG] ultra budget gamesysteem juli 2017 (Budget game-systeem)
[BBG] Mini-itx gameysteem - juli 2017 (Mini - ITX)

(Ik kan de BBG-discussie van het budget-systeem niet vinden)

Ja, het kan goed gaan - SkyKaby lake is al een tijdje uit, maar het kan ook fout gaan en dan zit je als PC-gebruiker met de gebakken peren. De combinatie kan prima, maar dan mag er wel een regeltje bij dat je bios versie X nodig hebt en dat je dat eventueel moet navragen bij de leverancier.

[Reactie gewijzigd door Nat-Water op 1 juli 2017 12:35]

Ja en plus dat het moederbord alleen maar 2133mhz ddr4 geheugen ondersteund terwijl deze cpu icm een b250 chipset 2400mhz ddr4 ram kan draaien. uit diverse tests blijkt dat dit zeer bevordelijk is voor de game prestaties en het kost nauwelijks meer. dus ben er mee eens beetje rare best buy budget gaming systeem,
De eerste paar benchmarks(Ryzen). was snel ram zeker een voordeel. Maar de laatste tijd valt dat reuze mee.(na updates van AMD)

https://youtu.be/D_Yt4vSZKVk

En dat extra geld kan je natuurlijk beter steken in extra CPU/GPU power.
Benchmarks zeggen dat de g4560 icm 2400mhz 6 tot 10fps meer opleverd, ik vind dat voor budget gamen best wat. de prijs van ddr4 2133 en ddr4 2400 zijn vrijwel gelijk. een b250 moederbord is maximaal 2 tientjes duurder dan een h110, maar een b250 past gewoon beter bij een kaby lake cpu. ook loop je niet tegen het probleem aan dat je misschien met een oudere skylake cpu je bios eerst moet updaten, een b250 moederbord is gewoon een veel logischere keuze.

http://www.eurogamer.net/...60-budget-cpu-king-review

[Reactie gewijzigd door Mitskovitch op 1 juli 2017 19:21]

Klopt dat een b250 een betere keuze is. Ben ik met je eens. Maar 20 tientje vind ik op een 400 euro nog best veel. Tevens is die benchmark met een 1080ti gedaan en instellingen zo dat de CPU de bottleneck vormt. En dan kan sneller ram een klein verschil maken. Maar dat was niet mijn punt. Mijn punt was je bewering dat het zeer bevordelijk was. En dan vind ik 6-10 FPS nou niet zeer bevordelijk te noemen.
er is voor beidde wat te zeggen, laten we het zo zeggen, ik zou met liefde die 2 tientjes meer besteden voor een b250 haha. en 6 fps kan veel uitmaken als een game 24 of 30fps draait. in dat geval is het een merkbaar verschil. Het woordje zeer is idd misschien net iets te overtroffen. Ik heb zelf geen nieuw systeem nodig ik draai nog op een i5 4690k met een gtx 970 en bevalt me nog prima. mocht ik ooit weer een nieuw systeem gaan bouwen dan word het ook een budget build.

[Reactie gewijzigd door Mitskovitch op 1 juli 2017 19:52]

De geheugencontroller zit in de CPU, daarom ondersteunen moederborden met de H110 chipset met een Kaby Lake CPU 2400MHz RAM, ook al staat dat niet zo geadverteerd. Wat bij de H110 chipset wel ontbreekt is RAM sneller dan de officieel ondersteunde snelheid laten werken, daarom zit de limiet met een Skylake CPU op 2133MHz en met een Kaby Lake op 2400.
Inderdaad. Je moet dit maar net weten, want je weet niet wat je overkomt als je het bestelt. Ik zou voor de gemiddelde gebruiker gewoon een 200-serie moederbordje neerzetten, en als alternatief een goedkope optie (de H110M ECO) waar je duidelijk bij vermeld dat hij wel een bios update nodig heeft.

Edit: En het met die eerdere BBG gewoon vertikken om te veranderen.

[Reactie gewijzigd door misterTweakers op 1 juli 2017 10:37]

Ik denk dat ze het net zoals eerdere BBGs niet gaan aanpassen. Mij ontgaat het nut van de BBGs dan ook als dit soort dingen niet eens gecontroleerd worden.
De mensen die aan de hand van deze BBG een pc gaan kopen gaan niet nogmaals checken of alles goed is, in ieder geval niet of de BIOS wel compatibel is met de CPU.

Waarom wordt deze keuze dan toch gemaakt als niet zeker is of het direct out-of-the-box gaat werken? Ik, en medetweakers, zouden daar wel graag antwoord op krijgen gok ik zo..
Inderdaad. Maar blijkbaar snappen ze het daar niet, of word de build anders te duur. Ik weet niet waar het probleem zit, maar weet wel dat het gewoon ontzettend slordig is. Volgens mij is het uiteindelijk @br00ky die het lijstje inlevert, maar als het verschillende keren word aangegeven dat dit standaard niet samengaat, en al in twee BBG lijstjes deze fout voorkomt, vind ik dit wel heel slordig.

Al die mensen die problemen krijgen komen naar het forum: 'pc die niet opstart... help!!!', en die je dan moet gaan uitleggen dat je een bios update nodig hebt.

Mensen die voor het eerst een pc bouwen hebben vaak nog niet eens van een bios gehoord. Laat staan een bios updaten. De echte tweakers en hardware fanaten weten wel wat ze moeten aanschaffen, en hebben zo'n lijstje niet nodig. Het is juist voor de beginners. Maar als het lijstje niet klopt ontgaat mij inderdaad het hele nut van een BBG.
Als iemand een pc gaat bouwen en niet weet wat een bios is dan moet die persoon zichzelf misschien toch afvragen of het verstandig is dat hij/zij een pc gaat bouwen...
En als ze nou direct hadden gereageerd en het hadden aangepast was er niks aan de hand. Nu zijn de eerste 30 reacties onder het artikel negatief, dat wil je toch niet hebben??..
Meestal zijn de moederborden die later geleverd al geupdated naar een nieuwere bios versie.
Of dat nou wel of niet is, het is gewoon slordig. Wat als je nou een oudere versie hebt? Als je een BBG opstelt moet het gewoon 100% compatible zijn :)

Er zijn genoeg mensen die er al problemen mee ondervonden hebben, en ik vind gewoon dat je als Tweakers zijnde deze fout niet mag maken.
Op de eerste pagina staat (mogelijk later toegevoegd): Let op: niet alle combinaties van hardware zijn getest. Waar mogelijk controleren we op de correcte werking van de verschillende onderdelen, maar we kunnen niet garanderen dat alle componenten honderd procent compatibel zijn.
Kan allemaal best zo zijn, maar dan kunnen ze net zo goed de meest vreemde combinaties neer zetten :)

Het komt er op neer dat als je een aankoop advies neerzet op Tweakers het wel de bedoeling is dat het klopt. Ik denk dat zinnetje meer bedoeld is om aan te geven dat ze nergens verantwoordelijk voor zijn.
Dat is zeker voor dit voorbeeld wel heel erg zwak zeker aangezien het probleem ook al meerdere keren is genoemd in het topic waar de BBG wordt besproken. Daarnaast vind ik dat een basale op papier test best even door de redactie mag worden gedaan voordat een BBG wordt gepost.

Tuurlijk zal er altijd wel eens iets zijn dat een geheugen reep om een of andere reden niet werkt terwijl dat volgens specs wel zal moeten werken. Maar in dit geval is het wel heel duidelijk dat het niet out of the box gaat werken. Een duidelijke waarschuwing gecombineerd met een alternatief wat wel direct werkt was dan toch wel op zijn plaats geweest.
Dat impliceert, in mijn ogen, dat er minimaal wordt gecheckt op compatibiliteit. Bij de buren ligt de kwaliteit toch een stuk hoger. Goed, wij als Tweakers controleren dit zelf nog een keer. Maar dat neemt niet weg dat het uitermate slordig is dat een site als deze - welke haar brood verdient met dit soort artikelen - de moeite niet neemt om éénmaal per maand een BBG op te stellen.
Klopt, diezelfde gedachte had ik ook. Wie weet |:(.
Hier sluit ik me bij aan.. ik betwijfel dat iemand die een systeem bouwt op basis van deze BBG's (en al helemaal de budget systemen) beschikking heeft over een andere CPU om de bios te updaten.. en dan in grote frustratie wanneer het ding niet werkt gewoon een PS4/XBONE koopt en zweert nooit meer een PC te proberen. :+
Tweakers gaat vast CPUs beschikbaar stellen voor mensen die op hun advies deze combi gekocht hebben. :+

Of ze gaan asap de bbg aanpassen, wat mij de beste optie lijkt.
Haha, inderdaad :)

Maar het bleek dat ze eerder ook al die fout hebben gemaakt. Zie de post van @Jesse, en daar bleken ze het gewoon niet veranderd te hebben.

Als je het weet is het geen probleem, maar de mensen die het niet weten zijn er mooi mee in de aap gelogeerd.
Dit is een beter moederbord die je kan kiezen. Deze versie van Asrock heeft support voor skylake

Asrock H110M HDS r3.0

Dit moederbord staat op dit moment nog niet in de pricewatch (in ieder geval niet de versie met HDMI aansluiting)
Da's gedeeltelijk waar. Dat moederbord moet versie P1.10 hebben om SkyKaby lake CPU's te accepteren. Nu is dat wel de enige bios-versie die te downloaden is op de site, maar als je op de CPU support list kijkt, zie je dat er 2 Bios versies genoemd worden: All en P1.10. Dat kan je interpreteren alsof er dus ook een andere versie, een voorloper, is van de P1.10 versie - en die zou dan niet werken met een Skylake CPU.

[Reactie gewijzigd door Nat-Water op 1 juli 2017 12:36]

Als je iets verder kijkt op de specs zie je dat er maar 1 bios versie is voor het moederbord. (P1.10) Deze heeft een release van september 2016 terwijl het moederbord pas een paar maanden uit is. Al deze moederborden ondersteunen dus skylake cpu's vanuit de fabriek.

Daarnaast heb ik deze moederborden al gebruikt voor configuraties met skylake cpu's en heb er geen problemen mee gehad.
Ah, ok, je hebt de praktijkervaring. Zoals ik al zei, je kan de bios-lijst op meerere manieren intepreteren - dat er maar 1 bios versie op de downloadsite staat wil niet altijd zeggen dat er maar 1 is. Maar als je de ervaring hebt dat de goeie versie er al op staat bij aankoop sta ik volledig achter je keuze :)
Dit is een beter moederbord die je kan kiezen. Deze versie van Asrock heeft support voor skylake

Asrock H110M HDS r3.0

Dit moederbord staat op dit moment nog niet in de pricewatch (in ieder geval niet de versie met HDMI aansluiting)
De G4560 is geen onderdeel van de Skylake maar van de Kabylake familie.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 1 juli 2017 12:28]

De G4560 is geen skylake cpu, maar een kaby lake. je kunt dus veel beter kiezen voor een b250 chipset.
Snap ook niet waarom er niet voor de 1050Ti gekozen is in plaats van de RX560. Energiezuiniger, sneller, en ruim binnen budget.
Ik heb de msi h110m eco gekocht van de desktop guide van maart. Bij sicomputers.nl besteld, die hebben een product in de catalogus staan voor tien euro, dat aangeeft dat ze de moederboard met de laatste bios updaten alvorens ze deze versturen. Bespaard een hoop gehassel.

Tuurlijk: zeker offtopc... 8)7

[Reactie gewijzigd door Mic2000 op 2 juli 2017 13:35]

Hmm, ben benieuwd of je die 10€ nog steeds betaald op het moment dat ze van de fabrikant al geüpdate borden krijgen ;p
Dat hoeft niet.Je kunt de nieuwe bios versie van te voren op een stick zetten en deze via usb updaten.
En hoe wil je in de BIOS komen zonder CPU? ;)
De cpu moet je zeker plaatsen, dit is het brein van de pc.
Nadat je de de powerbutton van de computer hebt ingeduwd doet de pc een Power-on self-test. Daarna krijg je de vraag voor boot options. Als je de hotkey hiervoor ingeduwd houdt kun je de usb stick selecteren. Voor de vervolg stappen moet je de instructies bij de moederbord fabrikant nalezen.
Maar je hebt eerst een Skylake CPU nodig om zo ver te komen.
Volgens mij kun je elke processor van de zelfde society gebruiken, dus ook kabylake
Niet elk moederbord ondersteunt BIOS updates zonder CPU, is eerder weggelegd voor de hyperdure borden.

Dit valt nu voor de tweede keer voor, was ook eerder met Haswel Refresh CPU's en H81/B85/H87/Z87 chipset, en toen had Intel ook alleen een duurdere H97 en Z97, voor goedkopere moederborden bleef je dus op H81/B85 aangewezen en de bijhorende BIOS update.

Het is net omdat er van die goedkopere chipsets niet altijd een directe opvolger is dat updaten zonder CPU daar nuttig voor is, als je het geld hebt voor een duur moederbord en je wilt een Kaby Lake CPU, dan neem je een Z270 chipset en geen Z170, geen BIOS update (zonder CPU) nodig.
Als we dan ook nog meenemen dat dat ding totaal niet leverbaar is. 8)7
Wat is het nut van zoiets?
Ook de getoonde hardware zal amper de laatste nieuwe games kunnen deftig afspelen.
En wat met toekomstige games als Total War: Warhammer 2. Die zie ik niet deftig (high / ultra) draaien op deze pc's.
Feit is ook dat een gtx1060 minder goed is dan een rx580.
En wat met die hype rond een zo compact mogelijk kleine 'game' pc in elkaar te steken?

Ik denk dat, als je maar €400 wil spenderen, je beter afstapt van PC gaming en een console koopt. Dan gaat het er tenminste nog deftig uitzien op de je TV. En kan je al de laatste nieuwe games spelen.

[Reactie gewijzigd door Qinshi op 1 juli 2017 09:49]

Fair point. Een pc kan echter wel geüpgraded worden... Een console niet. Ook raken consoles wel eens "obsolete" (De Wii en PS2, bijv.).
Een PC van 400 euro is naar 5 jaar ook behoorlijk 'obsolete'. Natuurlijk is het niet zo, dat net zo als bij een console, er geen spellen meer voor gemaakt worden, maar erg veel kun je er niet meer mee doen. De hardware was al low-end om mee te beginnen.
Dan kan je nog veel beter, in deze budget categorie, kijken naar een 2de hands build. Je krijgt veel meer voor je geld en de hardware is ook gewoon te upgraden.

Gelukkig is dat ook vaak genoeg gemeld in het BBG topic, alleen jammer dat zoiets niet boven het artikel wordt gezet. Dat zou meteen een stuk duidelijkheid scheppen voor de potentiële koper :)

[Reactie gewijzigd door Yariva op 1 juli 2017 09:54]

Zeker waar! Ik had laatst een advertentie gezien van een i5-2500K + R9 280 3GB + 8GB DDR3 RAM voor 300 euro... Dat is iets dat niet geëvenaard word door ook maar iets nieuws...
Het kleine formaat is een kwestie van voorkeur. Vooral voor mensen die een PC in de tv-hoek willen hebben, kan het interessant zijn. Wie maximaal rendement uit het geld wil halen, kan wellicht beter uitwijken naar gewoon ATX. Ik vind het zelf tof dat T.net wat variatie heeft in de Best Buy Guides. Gevolg is dat niet alles aansluit bij iedere use case voor iedere Tweaker, maar dat hoort erbij.

En wat betreft de performance van het budget-gaming-systeem van €450: die houdt de gewone PS4 en Xbox One vast nog behoorlijk goed bij hoor. Je zult bij zware games de instellingen niet volledig open kunnen gooien, maar ook de consoles leveren best wat detail in bij zulke games (en draaien vaak op 30 fps), en niet iedereen speelt alleen het nieuwste en zwaarste. Op dit prijspunt is een console ook een prima optie (wederom een kwestie van voorkeur en use case), en de PS4 Pro en straks de Xbox One X streven dit systeem waarschijnlijk voorbij (voor €400-€500). Maar een PC kan dingen die een console niet kan en biedt natuurlijk een stuk meer vrijheid.

Al met al interessante systemen voor wie in de niches valt waar ze voor samengesteld zijn. Ten slotte: de GTX 1060 en de RX 580 ontlopen elkaar in de praktijk niet veel; in 3DMark scoort de AMD-kaart zo'n 10% beter maar in games is het wisselend.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 1 juli 2017 09:11]

die houdt de gewone PS4 en Xbox One vast nog behoorlijk goed bij hoor.
Zeg maar gerust "maakt er gehakt van". Spelcomputers lijken soepel te lopen omdat de spellen zijn uitgekleed, niet omdat ze veel rekenkracht hebben.
Hoewel het waar is, moet ik hier toch wel een kanttekening bij zetten:
Als je de nieuwste games koopt voor je PS4/XBONE dan werken ze gewoon op de limiet van wat die console kan (er van uit gaande dat de programmeurs hier veel aandacht aan hebben besteed) maar als je een leuk nieuw spel koopt voor je PC en er vervolgens achter komt dat je alles op low/medium moet zetten in de instellingen dan geeft dat toch wel een beetje een vies/teleurstellend gevoel; dat gevoel heb je bij een consolegame niet want daar heb je die instellingen gewoonweg niet. :+
Nee dat geeft voor jouw een vies gevoel om niet alles op high te kunnen zetten.
Kan prima games op low/medium spelen, je kan ten minste zelf bepalen welke instellingen je belangrijk vindt dan dat de ontwikkelaar dat voor je doet en op het randje van prettig speelbare prestaties gaat zitten.
En anders kun je nog upgraden en over het algemeen werken al je oude games dan ook nog.
Keus die je maakt.
Jou perspectief is die van een PC gamer, en dat is prima. (ik deel datzelfde perspectief)
Echter is dat niet relevant voor de doelgroep van deze BBG, waarvan het gros console gamers zijn die op zoek zijn naar hun eerste 'PC gaming' ervaring. Déze mensen hebben waarschijnlijk ooit de keuze voor een console gemaakt vanwege het gemak, en indien dat níet een van de overwegingen is geweest moet je niet vergeten dat deze mensen wél dat gemak gewend zijn.
dat gevoel heb je bij een consolegame niet want daar heb je die instellingen gewoonweg niet.
Jep, ignorant is bliss. Zat laatst nog een vergelijkings filmpje te kijken tussen de PS4 en de PS4Pro. Ja, de beelden op de Pro zagen er wat mooier uit. De beelden op de gewone zagen er ook gewoon goed uit. Zolang je ze niet non stop naast elkaar zet zie ik het verschil niet. Scheelt een hoop knaken :+
Ja want met een console kun je wel fatsoenlijk Total War: Warhammer spelen op High/Ultra |:(
Beetje vreemde reactie wat mij betreft.
"Feit is ook dat een gtx1060 minder goed is dan een rx580."
Als je nog een shop weet te vinden die de 580 op voorraad weet, laat het ff weten. :Y)

Door de mining gekte is er gewoon niet meer aan te komen. Deze BBG komt precies op tijd voor de zomervakantie, dan wil je geen GPU toevoegen die pas weer te krijgen is tegen de tijd dat iedereen weer naar werk/school moet.
Ik heb net een Bitfenix prodigy case besteld om daar een thuisserver van te maken. Deze is echter ook prima geschikt om er een compacte game pc van te maken zonder al te veel concessies te moeten doen. pricewatch: BitFenix Prodigy Blauw
mwa...

als je laatste gen hardware wil kopen voor dat geld wel ja...

als je nou gwn een basis setupje heb, met een wat ouder videokaartje (zij het via vrienden, marktplaats of va) valt t prima int budget te werken. op n later moment gpu nog een keertje vervangen en je zal betere graphics hebben dan dat die console je zal leveren.
Mijn idee. Stel een basis pc voor die goed voorbereid is op een upgrade naar een goede game pc.
Dat betekent een fatsoenlijk kast, met aqudate koeling, een goede voeding die dan ook een high-end grafische kaart aankan en bijv. een moederbord, waar je zo een rappe game-cpu in kan steken. Liefts ook een moederbord met de betere audio-chip.
gamers die samenleven met een welbebekte partner in een relatief klein huis hebben wat leverage als ze een kleine pc kiezen. Dan wordt er minder gezeurd over die 27 inch 1440p die je er eigenlijk ook bij wilt kopen
Behalve als die partner het ook wil :+ Lijkt me zo irritant, als je partner moeilijk doet over je (eventueel 1 van je favoriete) hobbies.
en al helemaal als diezelfde partner wél eist dat er een flinke kledingkast komt voor al haar kleren (waarvan ze 80% nauwelijks draagt). :+
...en zelf elke vrij minuut van de dag op de tablet doorbrengt met facebook en hayday :+
Hi guys! Super noob hier :) Heb wat hulp nodig.

Weet iemand of 210 mm lange grafische kaarten in deze Micro-atx-gamesysteem samenstelling passen? De huidige 1060 Mini die wordt aangeraden in de guide is 169 mm lang.

Ik zat er aan te denken om i.p.v. die, de 1070 Mini van Zotac te nemen:
pricewatch: Zotac GeForce GTX 1070 Mini
Deze is wel langer met zijn 210 mm lengte.

Mocht dit passen, wordt deze kaart warmer dan de 1060? Voldoet de meegeleverde case fan + een extra 60 mm case fan dan nog?
Als je dezelfde kast aanhoudt, moet je even bij de specs kijken.
pricewatch: Sharkoon CA-M Zwart

Daar zie je maximum lengte: 250mm staan. De 210mm valt daar ruim binnen.
(Mij trouwens een raadsel waarom er vervolgens zo'n kleine kaart is gekozen in de oorspronkelijke BBG, maargoed)
Ah ja ik zie het nu bij de specs van de case. Thanks!

Ik zie wel dat de 1070 mini kaartjes een vereiste van 500w power supply nodig hebben terwijl voor de 1060 een 400w power supply voldoet :O
Da's onzin, een goede 400W voeding is meer dan zat (ligt wel aan de rest van je systeem). Je hebt alleen ook slechte kwaliteit voedingen - aangezien fabrikanten niet weten wat jij in je PC hebt, zullen ze altijd veilig gaan zitten. Er zijn genoeg builds in elkaar gezet met een voeding van 400W en een 1070. Verbruik van de 1070 en de 1060 ligt trouwens ook niet zo ver uit elkaar..

Maar als je specifieke vragen over een build hebt, kan je beter een thread openen op het forum. Dan kijken we situatie-specifiek.

[Reactie gewijzigd door Nat-Water op 1 juli 2017 12:22]

Ah zo, hartelijk dank voor de input :)
Een erg mooi Matx systeem en ben verrast door het beperkte volume. Zou het wel fijn vinden als er itx alternatieven genoemd zouden worden als de beschikbaarheid toenam van itx mobo's.

Het is sowieso een gekke tijd, videokaarten die duurder worden (mining) was ik nog niet gewend!

[Reactie gewijzigd door no_way_today op 1 juli 2017 08:01]

Volgens mij zijn er voor Ryzon nog geen itx moederborden beschikbaar, dus kom je direct bij mATX uit. Met dat in het achterhoofd vind ik dat dit een prima oplossing is aangezien de genoemde case zo goed als even groot is als elke itx-kast waar nog een videokaart in past. Het enige dat er standaard in dit soort cases lijkt te ontbreken is een cardreader. Ik snap dat een volwaardig 3,5inc bay teveel ruimte in beslag zou nemen maar als je naar het daadwerkelijke printje kijkt en die direct in de case zou bouwen dan past het bijna altijd. Wederom een gemiste kans dus :(
Dat is echt een serieus leuk bordje. Met Wifi + BT module, dus dat scheelt weer een kabel. En zonder gehannes een BT keyboard + muis aan hangen.
Dit is inderdaad een leuk bordje maar ik zie hem nog nergens te koop en ook nergens prijzen staan. Weet iemand wat dit bordje ongeveer gaat kosten?

[Reactie gewijzigd door tomvdlee op 4 juli 2017 09:49]

Dat zal natuurlijk een vraag/aanbod dingetje zijn. Als heel veel mensen er naar vragen gaan fabrikanten het vanzelf inbouwen. Persoonlijk heb ik er niet zo'n behoefte aan en vraag me af hoeveel mensen dat wel hebben. Uiteraard snap ik dat mensen die veel foto's maken, met een fatsoenlijke camera, wel een cardreader wensen.
Tja, ik weet nauwelijks wat een cardreader is, dus ik heb het vermoeden dat daar gewoon niet zo heel veel vraag naar is!
Volgens mij zijn er voor Ryzon nog geen itx moederborden beschikbaar, dus kom je direct bij mATX uit. Met dat in het achterhoofd vind ik dat dit een prima oplossing is aangezien de genoemde case zo goed als even groot is als elke itx-kast waar nog een videokaart in past. Het enige dat er standaard in dit soort cases lijkt te ontbreken is een cardreader. Ik snap dat een volwaardig 3,5inc bay teveel ruimte in beslag zou nemen maar als je naar het daadwerkelijke printje kijkt en die direct in de case zou bouwen dan past het bijna altijd. Wederom een gemiste kans dus :(
Ja wel hoor de Biostar Racing X370GTN, alleen is hij nog niet op voorraad.

Maar waarom is Tweakers niet voor de ASRock A320M-DGS gegaan als je toch een Pci-Express x16 slot wil hebben, enigste echte verschil tussen de ASRock A320M-DGS en de ASRock AB350M-HDV is dat de ASRock A320M-DGS geen VGA en HDMI poort heeft, wat je toch niet nodig heb met een grafische kaart, en dat de AMD Ryzen 5 1600 geen APU heeft.
De antec iks600m is anders ook een mooie Case vind ik persoonlijk ;)

Zelf heb ik een week terug ook voor een Matx build gekozen door gebrek aan Am4 itx moederborden.

Nog geen seconde spijt van!
Het nadeel van die isk600 vind ik dat hij het niet goed doet met een aftermarket koeler. Omdat het luchtrooster maar 1 fans van lucht toevoer kan voorzien. Genoeg kasten hebben een langer mesh paneel. Zodat er meer verse lucht naar binnen kan.
Wist ik niet! Heb zelf via vraag en aanbod een Fractal node 804 op de kop getikt. Nu nog wachten tot cryorig de AM4 bracket levert voor mijn H7.

Nu zit de spire er op en ook al is die voor een stock cooler goed toch wil ik een goede aftermark cooler er op.
Ik heb hem met een r9 290 tri-x gehad. En tikte makkelijk 95+ graden aan. Stop hem in een andere kast en hij zit op 65-70 graden. Mijn oudere reffrence had er geen problemen mee.
Mooi ding ook wel, maar 30% groter 25l, dan zijn andere kasten ook weer interessant.
Klopt is ook erg mooi. En had eigenlijk ook wel 1 verwacht Met wat iets meer mesh.

[Reactie gewijzigd door loki504 op 1 juli 2017 11:05]

Ik snap de keuze voor het asrock mobo niet echt bij het compact systeem...
Kan iemand mij uitleggen waarom dit beter is dan de Asus prime B350M-A? vergelijking
Die is 'iets' goedkoper en heeft in tegenstelling tot de asrock:
- 2x USB 3.1 gen2 poorten
- meer sata poorten
- in meer winkels te krijgen

Enige voordeel van die asrock lijkt me meer casefan aansluitingen...

[Reactie gewijzigd door craio op 1 juli 2017 09:53]

De ASRock AB350M-HDV is iets smaller - 9.1" x 8.1" tegenover de ASUS Prime B350M-A die 9.6" x 9.45" is. Dat zou, volgens de auteur, het inbouwgemak moeten vergroten.

[Reactie gewijzigd door Nat-Water op 1 juli 2017 12:34]

Mja, dus het éénmalig mogelijks moeilijker inbouwen weegt zwaarder door dan permanent USB 3.1 gen2 poorten?
Blijkbaar. Dat was (buiten haakse SATA aansluitingen, maar dat doet er hier niet zo toe) de reden. Niet mijn idee - het moederbord wat jij aandraagt is IMO beter gezien de USB poorten, RAM sloten.. maar goed.

https://gathering.tweaker...message/51754619#51754619 voor de uitleg van de auteur.
Dat moeilijker inbouwen is evengoed een drogreden. Elk paneel van die case is gewoon lost te schroeven.
Ik snap de keuzes voor het mATX systeem echt niet. Het enige wat de case biedt is compactheid, maar je levert in op cable management en koeling. Een 2e fan past niet (ja, een inimini 60mm fan) en de voeding blokkeert zelfs de enige fan die meegeleverd is. Vervolgens wordt er ook nog eens gekozen voor een PSU die niet (semi) modulair is en dus het systeem vol kabels komt te zitten. Ook het gekozen moederbord is vrij karig. Dat deze wat smaller is bespaart je hoogstens 10 tellen frustratie.

Ik zou kiezen voor een pricewatch: Corsair Carbide Air 240 Zwart of een pricewatch: Fractal Design Define Mini C. Ja deze zijn een stuk minder compact, maar wat mij betreft een veel betere basis voor een dergelijk systeem.
De systemen worden niet samengesteld met compatibiliteit in gedachte maar prijs. Geen enkel systeem hier is ooit als echte systeem in elkaar gezet dus niemand weet of ze überhaupt werken en in het geval van de mATX is het een complete faal wat je van te voren al ziet niet werkt.
Maar zoals top comment al aangeeft voor de budget gaming sys je moet eerst een bios update uitvoeren voordat je de geselecteerde CPU erop kan zetten??? |:(

Iemand die dit soort lijsten echt kan gebruiken om hun nieuwe systeem te kopen denkt "hey leuk hoef geen onderzoek te doen want de tweaker experts helpen mij" koopt alles en komt thuis met het spul en je loopt tegen dit soort problemen aan. Wat gaat dat persoon dan denken? K*****F****T***** PC ik koop voortaan iMac of console.
Ik doelde eigenlijk op het micro-ATX game systeem, maar inderdaad, ook het budget game systeem heeft heel wat onlogische keuzes.

Overigens is de Fractal gelijk aan prijs en de Corsair slechts 3 tientjes duurder. In ruil daarvoor krijg je een zeer degelijke en relatief kleine kast waar je je kabels wél kwijt kan. Ook het moederbord is amper 10 euro duurder.

Hetzelfde systeem met een beter moederbord in een Corsair Carbide Air 240 heeft amper een meerprijs, terwijl de voordelen relatief groot zijn. Hoe de Sharkoon CA-M in een bestbuy kan komen is mij een raadsel.
Ja ik bedoelde ook het mATX systeem maar met aanvulling dat het budget gaming bak ook groffe fouten bevat.
Inderdaad effe een paar tientjes meer en je kan zoveel pijn en frustraties vermijden dat het gewoon niet meer grappig is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Cartech

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True