T-Mobile begon in oktober 2016 met een speciale dienst waarmee mobiele gebruikers met onder andere een databundel van 6GB of hoger naar muziekstreamingdiensten kunnen luisteren zonder dat de provider daarvoor data in rekening brengt. Deze zogeheten Datavrije Muziek-dienst valt onder het beginsel zero-rating. Toezichthouder ACM was hier niet blij mee en oordeelde eind december 2016 dat de dienst in strijd was met de netneutraliteitsregels. Als T-Mobile zou doorgaan, riskeerde het een boete van 50.000 euro per dag.
De provider vond dat er geen sprake was van een overtreding van de Europese netneutraliteitsverordening en dat de afwijkende Nederlandse regels, waarop de ACM zich in haar oordeel baseerde, daarom onverbindend zijn. Volgens de provider bevat de netneutraliteitsverordening geen categorische verbod van prijsdiscriminatie, waardoor de Nederlandse wetgever via het strengere verbod in de Telecommunicatiewet in strijd met de Europese regels heeft gehandhaafd.
T-Mobile ging dan ook tegen de uitspraak in beroep bij de rechter. Die constateerde dat uit de verordening duidelijk naar voren komt dat de Europese wetgever, ondanks pogingen van de Nederlandse overheid, geen categorisch verbod op zero-rating in de verordening heeft opgenomen en daartoe ook niet de bedoeling heeft gehad. Volgens de rechter betreft het non-discriminatiegebod het verkeer en de technische voorschriften, en niet de gebruiker. Daarom mogen er met de gebruiker wel prijsafspraken worden gemaakt. Deze redenatie leidde op 20 april tot de uitspraak waarin de rechter oordeelde dat het besluit van de ACM moest worden vernietigd wegens strijdigheid met Europese regels.
Wat in deze uitspraak opvalt, is de stelligheid van de rechter, die in niet mis te verstane woorden de politiek toch een kleine veeg uit de pan geeft. Volgens de rechter is er 'geen andere conclusie mogelijk dan dat de nationale wetgever tegen beter weten in heeft gehandeld' door het verbod in de Telecommunicatiewet te handhaven in weerwil van de totstandkomingsgeschiedenis van de neutneutraliteitsverordening. T-Mobile mag dus doorgaan met het aanbieden van de Datavrije Muziek-dienst, waaraan inmiddels zo’n 25 verschillende muziekstreamingdiensten meedoen: het bekende Spotify en allerlei kleinere diensten.