Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Chris Broesder

Redacteur mobile

OnePlus 5 Review

High-end, maar net geen high five

Door , 261 reacties

Conclusie

OnePlus is van oudsher een fabrikant die zich richt op een goede prijs-kwaliteitverhouding, veelal in het high-end smartphonesegment. Is het erin geslaagd om met de OnePlus 5 weer meer waar voor je geld te bieden dan de concurrentie? Voor een groot deel wel, maar het is wat ons betreft een wat minder volmondig 'ja' dan bij de OnePlus 3 en 3T, door de hogere prijs. Het is echter ook afhankelijk van je eigen voorkeuren. Sowieso kun je als Vodafone-klant beter even wachten met het kopen van de OnePlus 5 totdat 4g werkt.

Het beste onderdeel om dat mee te illustreren is misschien wel de camera. Die is op veel vlakken een stap vooruit ten opzichte van de OnePlus 3(T). Het is nu een dubbele camera met een praktische zoomfunctie en portretmodus, maar hoewel hij mooie foto's maakt, is hij net niet van het niveau van de beste smartphonecamera's van dit moment. Dat geldt voor meer dingen. Zo zijn veel concurrenten inmiddels waterdicht, de OnePlus 5 niet.

Wees niet bang, de OnePlus 5 heeft nog altijd een prima prijs-kwaliteitverhouding. De bouwkwaliteit is van een hoog niveau, het ontwerp is strak en dun, en hij ligt lekker in de hand. Ook is het toestel vlot, door de snelle software en bijzonder goede specificaties voor zijn prijsniveau. Toch hoefden we bij de OnePlus 3(T) niet lang na te denken om het toestel aan te raden. Doordat de prijs van de OnePlus 5 wat meer aanschurkt tegen die van recente high-end toestellen die al iets in prijs gezakt zijn, is de afweging moeilijk te maken en afhankelijk van wat je zoekt in een smartphone.

De OnePlus 5 gooit op veel onderdelen hoge ogen en kan daardoor meekomen met de topsmartphones, maar heeft ook een paar punten die beter kunnen en waar we iets strenger op zijn geworden door de verhoogde prijs. Zo is de camera goed, maar niet zo goed als die van de duurdere concurrenten en ontbeert het toestel waterdichtheid. Toch zullen die dingen voor de meesten de pret niet drukken, want over het algemeen zit het meer dan goed met de OnePlus 5.

Reacties (261)

Wijzig sortering
De prijs is voor mij helaas doorslaggevend. De 3(T) zat net op de limiet van wat ik aan een telefoon wil uitgeven en zat qua kwaliteit voor mij precies goed genoeg. Jammer dat OnePlus nu ook de kant op gaat van andere toestelmakers, na de Nexus reeks nu weer een uitstekende optie kwijt voor mensen die wel een goed toestel willen maar niet met een toestel van 600+ op zak willen lopen. Ik vind dat het gewoon niet waard, ik wil mij geen zorgen maken dat ik het toestel uit m'n klauwen laat vallen of dat 'ie gestolen wordt, bij een toestel van ~400 euro is dat jammer, bij 559 euro zou ik er flink zuur van zijn. En ze worden steeds een beetje duurder..
het verschil tussen de de 3T en 5 is maar 60 euro
het verschil tussen de de 3T en 5 is maar 60 euro
Als bij elke opvolger het prijskaartje 50 euro duurder wordt, dan vervalt het bang for buck label snel.
Wat is er nu nog uniek aan deze OP5? Tweakers noemt eerst een aantal punten op waardoor het geen high-end smartphone is (althans ze voldoen niet aan de norm die de concurrentie wel heeft).
High-end concurrerende smartphones zijn waterdicht en hebben soms functies die uniek zijn. Dat heeft de OnePlus 5 niet. De dubbele camera is wel een stap vooruit, maar de prijs is ten opzichte van zijn voorganger weer een stuk hoger. De OnePlus 5 is daardoor nog steeds een topsmartphone voor relatief weinig geld
Inderdaad helemaal niks unieks meer aan, ik had gehoopt en verwacht dat ze met iets spectaculairs zouden komen, als ik zie wat ze in china al voor elkaar boksen, Dooge Mix, Umidigi Crystal, Maze alpha, allemaal mooi design met scherm tot bovenaan. zoiets had ik verwacht en dan nog waterdicht, dan was het iets unieks geweest. Als die relatief onbekende fabrikanten dat kunnen in hun toestellen van omgerekend nog geen 200 euro dan vind ik het maar vreselijk lame van Oneplus dat ze met hetzelfde scherm komen met de vreselijke bezels boven en onder...
De Oneplus 5 is de meest betaalbare telefoon met een Snapdragon 835 *update: met alle NL 4g banden*. Als dat je voornaamste vereiste is naast zo laag mogelijke uitgave dan lijkt dit met 499 euro de meest logische keus. De G5 Plus van Motorola geeft een beetje het Oneplus One gevoel en qua prijs zeker ook, genoeg te kiezen toch?

[Reactie gewijzigd door OruBLMsFrl op 27 juni 2017 23:07]

De Moto G5 plus is inderdaad een goede opvolger voor de Oneplus One, heb zelf ook de overstap gemaakt. De bijkomstigheden van de vingerafdruk scanner en betere camera zijn mooi meegenomen. Tevens is de G5 plus gemakkelijk te rooten als je daar belangstelling voor hebt.
De Moto G5 plus is inderdaad een goede opvolger voor de Oneplus One, heb zelf ook de overstap gemaakt. De bijkomstigheden van de vingerafdruk scanner en betere camera zijn mooi meegenomen. Tevens is de G5 plus gemakkelijk te rooten als je daar belangstelling voor hebt.
Moet je dat willen dan? Netflix werkt namelijk niet op geroote toestellen: nieuws: Netflix blokkeert Android-gebruikers met roottoegang en custom roms

Voor de rest prima toestel. Ook erg stevig. Onlangs laten vallen onder het fietsen. Enkel kleine schaafwondjes aan de zijkang van de behuizing.
je weet dat Netflix nog steeds gewoon gedownload en gebruikt kan worden buiten de playstore om? Netflix werkt gewoon op rooted devices en ik kan dat bevestigen met m'n Oneplus One.
Ja. Maar hoe lang duurt het voordat deze ook niet meer opstart? WhatsApp geeft al tijden een bericht op je telefoon wanneer deze geroot of een custom rom heeft (zie ook het volgende Reddit topic). Whatsapp schakelt end-to-end encryptie ook uit bij root of custom rom: https://faq.whatsapp.com/nl/android/26000005. Dus technisch al mogelijk.

Al met al slechte zaak. Het is zo jammer dat Androidtelefoons niet werken als windows pc: bootable usb-stick en eigen variant van Windows of Linux.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 28 juni 2017 11:47]

Whatsapp? Ik gebruik al enkele jaren custom Android ROMS, rooted. Whatsapp heeft mij nog nooit een waarschuwing gegeven over een geroot toestel. De enige apps die moeilijk doen zijn dikwijls banking apps.
Appart. Op mijn oude xcover 2 met vanir 4.4 kreeg ik altijd een melding van WhatsApp bij de eerste keer opstarten. Hierin geven ze aan dat het problemen kan geven en dat WhatsApp geen ondersteuning geeft. WhatsApp end to end encryption schijnt ook niet werken met custom roms of root https://faq.whatsapp.com/nl/android/26000005
Welke bank? Ik heb ING en Rabobank, nog nooit problemen gehad met een custom rom/root.
Bij mij bank zelf geen problemen, geeft alleen waarschuwing. De Belgische Bancontact app kan ik jammer genoeg niet gebruiken met root. Dit is een app voor kleine betalingen via je smartphone te doen. Al vanalles geprobeerd met rootmask & etc maar haalt niets uit.
Ik heb geroote telefoons (xiaomi's en motorola) en custom roms op diverse telefoons, maar een dergelijk bericht van whatsapp heb ik nimmer gehad.

edit: Ik lees nu pas een soortgelijk bericht boven me en sluit me erbij aan dat inderdaad alleen bankapps moeilijk doen, en bij mij dan alleen met contactloos betalen.

[Reactie gewijzigd door P. vd Loo op 28 juni 2017 09:54]

Hier ook enkel bancontact app die niet werkt de rest geen problemen mee
De Xiaomi Mi 6 heeft ook een Qualcomm Snapdragon 835 en is significant goedkoper.
Goed gevonden. Die heeft alleen geen volledige 4g ondersteuning in Nederland. Dat is voor nog altijd 380 euro wel een enorm risico, zeker met dat in telecom land meer en meer op 4g wordt ingezet. Daarom en vanwege garantie complexiteit neem ik andere Chinese toestellen ook niet mee, want uiteindelijk kiest haast niemand hier daarvoor als primair toestel.
Er valt wel meer op dat toestel af te dingen dan het ontbreken van band 20, maar dat is weer een compleet andere discussie. De OnePlus 5 heeft immers ook zo zijn tekortkomingen, welke zwaarder wegen moet ieder voor zichzelf bepalen. Is het je echter puur om die Snapdragon 835 te doen is de Mi 6 echter een duidelijk goedkopere optie dan de OnePlus 5.
Je kunt dan nu zeggen ik sluit de mi uit omdat ie 4g niet helemaal ontsluit in NL, zo kan een ander Oneplus weer uitsluiten omdat ie geen IRblaster heeft, of omdat ie geen infinite display heeft, of omdat Oneplus zijn beloften over updates niet nakomt en daarmee onbetrouwbaar is. Iedereen heeft andere voorkeuren hierin. Het is gewoon veruit het goedkoopste snapdragon 835 toestel.

Verder denk ik dat je verbaast kunt zijn hoeveel mensen een mi als primair toestel hebben in nederland. Veel chinezen of andere expats hier die via studie ook de toestellen onder nederlanders snel bekender maken. Met alle toestellen die ik heb gehad (van iphones tot samsungs, inclusief de iphone 7 en galaxy 8) vind ik de mi's gewoon de beste phones die er te krijgen zijn. Goede, lees wekeleijkse, updates vanuit Xiaomi, enorm grote en actieve fanbase, die zorgt voor vele customs roms. Mogelijkheden die andere toestellen missen zoals een IR blaster. Dual sim standaard, als zeer goed bekend staande UI. Enorm goede bouwkwaliteit. Ongeëvenaarde prijs die we nu weer opnieuw bevestigt zien met dit goedkoopste snapdragon 835 toestel.

[Reactie gewijzigd door P. vd Loo op 28 juni 2017 10:03]

Nee dat is de Mi6 zoals ook in het artikel staat.
Dat verhaal ken ik uiteraard maar gaat niet op voor mij en velen met mij. ik heb dual sim in gebruik, waaronder 1tje van t-mobile. Die heeft wél 4g. Daarnaast heb je in de grote steden ook gewoon 4g met alle andere grote netwerken. Verder zit ik 99% van de tijd op wifi en speelt het probleem van 4g niet.
Ik vind gezien alle feutures van de mi6 (welke phone kun je tegenwoordig nog als ir blaster gebruiken bijvoorbeeld?) deze een veel betere keuze.Ook gezien de prijs. De mi 5, 5s en 6 verkopen in thuisland China dan ook vele malen beter dan de Oneplus.
Heb een Moto g3 en g4 gehad maar vindt de G 5 plus spuuglelijk met zijn reuze bezels en zijn uitstekende camera; helemaal outdated qua uiterlijk...
ja heel innovatief en origineel, heel goed gevonden.

Helaas makker, het zijn gewoon keiharde subsituten van de ECHTE http://www.xiaomistore.nl/xiaomi-mi-mix.html
Ja ik ken de Xiaomi Mix wel maar die prijs ligt ook inj het no-go segment. Xiaomi is ook niet langer een goedkoop alternatief. Die liggen al in lijn met de andere bekende merken. En ik denk dat ook daar de prijs kunstmatig hoog wordt opgedreven.
En als ik zie dat in die goedkope toestellen ook al zo'n groot scherm zit (kwalitatief mss ook niet helemaal top maar goed) dan had het mijns inziens bij Oneplus ook gekund. Dus in mijn ogen zijn ze blijven hangen in een bestaand uiterlijk (van de voiorkant zie je nauwelijks verschil met een OP3)
Ik ben het eens met wat je zegt, maar een telefoon die exact hetzelfde uitziet specwise en ook design uiterlijk maar dan voor 200-250 euro... Ergens krijg ik hier het gevoel dat er iets niet klopt. Hoe kan dit? Waarom zijn de telefoons die jij presenteert in je bericht zo goedkoop in vergelijking met de Xiaomi Mi Mix?
Omdat ze ten eerste gebruik maken van goedkopere componenten zoals met name de Mediatek processor. Ten tweede geloof ik stellig dat de huidige prijzen zwaar overdereven zijn, dat is gewoon geld scheppen. Ten derde zullen die bedrijven ook wat marktaandeel proberen te veroveren en daardoor de prijs laag (interessant) houden.
Wat kwaliteit betreft, ik heb die merken nog nooit in mijn handen gehad (doogee wel al van gehoord) maar ik heb er eigenlijk wel vertrouwen in dat dat wel goed zit. Ik had bijna de Maze Alpha besteld in pre-order (160euro) maar last minute toch maar niet gedaan vanwege de mediatek processor en omdat ik het eigenlijk ook niet nodig heb.
Maar ik ga dit soort alternatieven besilist wel in het oog houden (benieuwd naar reviews) gezien Oneplus voor mij niet langer een optie is (ik zal nooit meer dan 500euro uitgeven aan een telefoon).
Prachtige telefoons die je aanhaalt. heb je ze zelf ook misschien? Het zijn voor mij onbekende merken en vraag me af hoe ze in de praktijk werken in Nederland.
Nee ik heb ze zelf niet.
Zoals gezegd bijna de Maza alpha besteld weekje geleden voor 160 euro (zonder invoerkosten) op gearbest. Toch maar niet gedaan om diverse redenen; quick charge?, mediatek processor, gewicht (225 gram is toch behoorlijk) en omdat ik een OP3 heb waar ik tevreden over ben.
Hier alvast een korte hands-on vande Doogee Mix, er schijnt binnen een week een uitgebreidere review te komen...
Of ze goed zullen draaien op 4G netwerken in NL/B is natuurlijk wel iets dat je eerst moet checken.

[Reactie gewijzigd door TaranQQ op 28 juni 2017 10:38]

Als ik mijn gang ga heb ik 20 telefoons thuis liggen. Ik moet me ook steeds inhouden om geen telefoons te bestellen. Ik ben zeer nieuwsgierig naar hoe ze presteren en in de hand liggen. Ik blijf op zoek naar de ultieme telefoon. Die heb ik nog niet gevonden overigens, want er zit altijd wel ergens een nadeel aan.

De preview gelezen van jouw link en ik ben benieuwd naar het toestel. Ik zag echter op Gearbest ook de mi mix 2 en die ziet er ook weer erg gaaf uit. Jammer vd slechte geluidskwaliteit.
Jammer van de prijs, want die Mix 2 lijkt me wel echt revolutionair.
Yep, I got your back Jack in this one..

Compleet gelijk heb je.. het is niet "maar" 60 euries..
Ik ben een trotse Oneplus One gebruiker. Maar sinds de Oneplus 3 denk ik 2x na over een nieuwe Oneplus..

Bij de Oneplus Two ging het helaas fout qua specs.. die was niet superieur tegenover de Oneplus One. Design was nog redelijk OK..
Bij de Oneplus 3 was dan wel beter maar qua design gewoon helemaal niet.
En nu met de Oneplus 5 zijn ze er nog steeds niet geweldig op vooruit gegaan (behalve wat specs).

Als je kijkt naar design en prijs vind ik de 3/3T en 5 veel te duur en meer een knock off van een combi van een HTC One M8 + iPhone 6 (de strepen achter en bij de 5 is de voorkant te "iPhone-rondig" dus weer na-ge-aapt). Zo krijgt Oneplus nu toch een beetje het stereotype Chinese fabrikant stempel.. Kan ik liever voor een Oppo gaan..
Overigens hou ik wel van ronde vormen, dat staat buiten kijf, maar is niet on-topic

Dus die slogan "Never Settle" kunnen ze al van boord gooien want die zijn ze niet meer waard.. 500 euro voor deze telefoon is het niet waard.. Max 400 is wat ik contant wil uitgeven als ik een telefoon los koop en tot de Oneplus 2 kon dat nog redelijk.. Daarna werd het voor mij het niet meer waard..
Dat klopt, maar toen ik mijn 3 kocht was deze 399 euro. Dan is het verschil alweer 100 euro, wat dan weer een kwart is van de originele aanschafprijs, 25% duurder. Als je dat dan weer ten opzichte van de OP2 bekijkt dan blijft het stijgen. Als je bij iedere generatie zegt, "Oh hij is maar 60 euro duurder" dan betaal je na 4 jaar al 240 euro meer. Oftewel, bijna de aanschafprijs van de OPO.
Toen ik de iphone 3s kocht was deze veeeeeel goedkoper dan de 7 nu... Doh.

Als je alles in perspectief ziet (ik zie Samsung en Apple flagships) dan valt de prijsstijging van de Oneplus heel erg mee. Prijzen stijgen, dat is niet meer dan wat we allemaal verwachten.

Natuurlijk, het liefst zou ik als consument een prijsdaling zien. Daar kan ik over klagen, maar ben ik dan een realist?
Een Oneplus is volgens mij zelfs meer gestegen dan een Iphone de laatste jaren. Als je de topversie van de One vergelijkt met de 5 dan kost hij 86% meer. Dat is een groter verschil dan er tussen een Iphone 6 en een 7s is.
Omgekeerde is ook zeker waar. De iPhone 6 en 7s verschillen onderling veel minder dan de Oneplus One en 5.

Bij de One denk ik dan vooral aan 4g ondersteuning voor bijvoorbeeld LTE band 20 in Nederland, vingerafdruk scanner, met de spectaculaire prijs ontbraken er wezenlijke zaken en de verkrijgbaarheid was dramatisch met het invite systeem.

Nu is de prijs wat doorgeschoten met de 5, de 3 en 3T waren wat dat betreft perfect en ook al veel beter verkrijgbaar. Naar verluidt is de Snapdragon 835 weer duurder dan de 801..821 om in te kopen. Dan is dat Oneplus ook minder aan te rekenen.
je krijgt ook 86% meer dan de oneplus one...
Even (een beetje offtopic) tussendoor; het zou je verbazen, maar de iPhone 3G was (als je hem gewoon in de maanden na de introductie gekocht hebt) eigenlijk ongeveer even duur als de iPhone 7 nu is!

Eigenlijk is vooral de Android wereld naar het iPhone prijspeil geklommen, al kwamen de lagere prijzen toen vooral omdat de verkoopprijzen van de Androids altijd relatief snel daalden. Die tijd is wel redelijk voorbij :(
Nou, je hebt klagen en je hebt 'putting your money were your mouth is'. Klagen zou betekenen dat je aangeeft dat je het toestel zo duur vindt, maar er vervolgens toch een koopt. Ik zie dat bij de reageerders hier niet zo gebeuren. Prijzen kunnen dan wel stijgen, maar onze uitgaven hoeven niet per se mee te stijgen; de telefoonwereld is geen monopoly.
Klopt maar ik denk dat het er meer om gaat dat de 500 euro grens is bereikt en daarmee is het geen highend telefoon meer voor een midrange prijs en dat was toch altijd het unique selling point.
De highend wordt ondertussen wel ook steeds duurder. De S8 start ook nu maanden na marktintroductie in de pricewatch pas vanaf 675 euro, toch nog altijd een eind weg van de 499 euro voor de Oneplus 5 met evenveel opslaggeheugen. Zonde ergens, want op enig moment raakt een high end SoC dan toch buiten bereik...
Ach, buiten bereik van wie? Als ik zie waar winst wordt gemaakt in deze industrie zijn dat enkel Samsung en Apple. Juist die partijen die telefoons met high end socs verkopen tegen een bovengemiddelde prijs.
Qualcomm doet ook goede zaken, wees niet bang. Ik doelde vooral op de consument.

Een deel van ons gaat voor Apple en Samsung en daarbij maakt geld ogenschijnlijk niets uit omdat het meer imago vormende mode accessoires zijn.

Voor een hoop anderen is om en nabij 500 euro een magische grens. Met dat Oneplus nu al op 499 euro zit en tot nog toe iedere generatie duurder wordt hoop ik dan maar dat Xiaomi LTE band 20 erbij gaat doen en een EU steunpoot opzet voordat de mi7 op de markt komt... lang leve de concurrentie!
Ik hoop het laatste ook. Wat is eigenlijk nu het bezwaar om die band niet open te zetten?
Kostbaar ontwerp om ook 800MHz nog goed afstembaar te maken bij alle andere. Lage ruis, efficiënte en voldoende krachtige versterking. Dat alles tegelijk goed doen op steeds meer frequenties is lastig, zijn hele boeken over geschreven...

https://books.google.nl/b...20tuning%20design&f=false

[Reactie gewijzigd door OruBLMsFrl op 28 juni 2017 15:33]

ok interessant. ik had hier geen idee van inderdaad.
Xiaomi heeft al een toestel (mss meerdere?) met band 20 ondersteuning. zie de note 4 je betaalt wel 30 euro meer voor de tragere 625 soc itt de standaard mediatec soc.
En momenteel zal je van goud moeten houden als je de 4/64gb variant wilt :Y)
Soit zo erg mis ik die band niet bij mn mi max.
Naja who can blame them. Zoals de gebruiker boven jou gewoon besteld voor dit bedrag betekent voor hen dat mensen bereid zijn om dit te betalen. Zelfde geldt voor Samsungs en Apple. De prijzen gaan nergens meer over. Ik kies daarom ook ervoor om niet meer dan ¤450 voor een telefoon uit te geven (Samsung s7).
One plus ruikt gewoon geld. Ze hebben een fanbase opgebouwd en nu lekker cashen.
Denk dat het wel meevalt met dat lekker cashen. De enige reden om een OP te bestellen was voor mij de prijs en denk dat dat voor veel mensen zo was. Door de prijs had ik vrede met schimmige RMA procedures en lange levertijden maar waarom zou ik een OP5 kopen als ik voor minder een S7 koop bij Coolblue die de volgende dag wordt geleverd en met uitstekende garantie?

Denk dat ze hun hand aan het overspelen zijn. Alsof Oneplus gebruikers zo trouw zijn aan hun merk, die stappen zo over naar een ander merk.
Dat vrees ik ook, Oneplus gebruikers willen iets speciaals, anders kun je ook gewoon naar de mediamarkt stappen en een toestel kopen. Oneplus gebruikers willen dat je hen vraagt "wat is dat voor toestel? sjiek zeg! en ook nog supersnel én goedkoop?!" althans zo was het vroeger...
Kan me zo moeilijk voorstellen dat een Oneplus liefhebber een telefoon wil hebben waar ze als eerste van vragen "is toch een iphone hè?" en als je dan zegt dat het een chinese telefoon is dat iedereen dan denkt "aaaah zo'n iphone clone". Ook al is hij nog zo goed, ik denk dat dat een grote inschattingsfout is geweest van Oneplus. En Iphone gebruikers en/of liefhebbers overhalen een chinees Android toestel te kopen?? Dat geloof je zelf toch niet. Daar geloof ik niks van. Apple is voor iphone gebruikers een lifestyle, die hebben thuis vaak meer van Apple (TV, laptop etc) die stappen echt niet zomaar over op Android.
Ik was een Oneplus fan van het eerste uur. De OPO was een waanzinnig toestel, super mooi design, degelijke kwaliteit en supersnel. Wat ze er nu van gemaakt hebben kan mij niet bekoren, na de presentatie is er niks blijven hangen behalve de betere camera maar laat me dat nu net niet zo boeien. en zoals hier al vaker gezegd ook ik ga echt zeer zeker niet meer dan 500 euro uitgeven voor een smartphone, dat is het mij simpelweg niet waard!

[Reactie gewijzigd door TaranQQ op 28 juni 2017 10:40]

Je haalt me letterlijk de woorden uit mond. Als gebruiker van de OPO kreeg ik vele postieve opmerkingen van vreemden. Vooral over hoe dun hij was. Wat ik zelf top vond was het sandstone gevoel. Hield zo enorm fijn vast. Plus relatief goedkoop en erg snel. Allemaal erg onderscheid destijds.

Nu is het inderdaad zo dat het een goedkope iphone clone lijkt voor het grote publiek. Als ik ook iets niet wil is voor een iphone-gebruiker doorgaan of iemand die wel wil maar niet kan ;-)
Daarom nu de overstap naar Xiaomi. Voor mijn gevoel zijn deze Mi's wel onderscheidend en goedkoper.
De OPO was het beste toestel dat ik ooit gehad heb. Ik heb er nu nog steeds spijt van dat ik hem destijds verkocht heb voor mijn OP3. Had hem graag nog willen hebben ook al was het alleen om hem te bewonderen :)
En als ik een afbeelding zie van de OP5 dan denk ik alleen maar "daar wil je toch niet mee rondlopen met zoiets mainstream als Oneplus gebruiker"
Terwijl als ik dan een foto zie van een Oneplus One .... geef mij dan nog steeds maar de Oneplus One hoor!

[Reactie gewijzigd door TaranQQ op 28 juni 2017 10:59]

Op alle punten het dus met je eens. Ik denk ook dat wij niet uniek zijn. Ben dan ook erg benieuwd naar de verkopen van dit toestel.
Het verbaasd me dat op het Oneplus forum in een Poll toch nog steeds ca 50% zegt tevreden te zijn met de richting die Oneplus ingegaan is. Ik had eerder cijfers verwacht van 70-30.
Ik ben er vrijwel zeker van dat dit spelletje hun omzet gaat kosten, deze gaat bij lange na nooit zo populair zijn als de OPO geweest zou zijn zonder invite systeem .....
Omzet, ja. Maar als de marge hier veel groter is hoeven ze minder omzet te draaien om dezelfde winst te realiseren. En als ik als fabrikant mag kiezen om minder te fabriceren maar toch meer winst te maken dan wist ik het wel.
klopt wat je zegt, maar of de Oneplus fanbase bereid is om deze hoge prijzen te betalen voor relatief weinig vernieuwing en (wat ik nog het ergste vind) een gekopieerd design daar vrees ik heel erg voor.
Dat is helemaal de vraag. Het draait om de winstmarges tegen de prijselasticiteit. Als de winstmarge per telefoon nu 50% is in plaats van eerder 40%, maar er worden 40% minder toestellen verkocht, dan zal de winst flink lager zijn, 1,25x0,60=0,75 dus 25% minder marginale winst. En dan heb ik het alleen nog over marginale winst, terwijl de totale winst ook berust op de constante kosten, die zwaarder gaan wegen naarmate de omzet daalt. Dus dan zou de totale winst nog harder dalen. Nogmaals, misschien zal de omzet veel minder hard dalen, dus we weten het niet, maar het is mogelijk.
Ik vind het wel apart dat Tweakers de iPhone 7 Plus Camera beter vinden, want als ik kijk naar alles bij elkaar zou ik toch echt voor de OnePlus 5 gaan als het om de camera zou gaan, want foto's maken buiten is bij sommige dingen maar iets beter, maar foto's maken binnen of bij heel weinig licht is een wereld van verschil, en is met de OnePlus 5 gewoon veel beter.

Hier een review over de Camera van de OnePlus 5 en iPhone 7: https://www.youtube.com/watch?v=mXRh6zoDVX4

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 27 juni 2017 19:51]

Hmm ja, maar Iphone-camera's zijn toch nooit de allerbeste? Samsung en de Pixel zijn meestal de beste. Overigens vind ik het jammer dat hij in die test geen foto's van een groep mensen met weinig licht heeft, zoals in een café of bij een verjaardag: dat is namelijk de voornaamste situatie waarin ik merk dat mijn telefoon echt geen acceptablere foto's maakt. Bij goed licht is het altijd sowieso prima. Auto-focus mag hij ook nog wel een keer testen bij weinig licht in een café of buiten 's nachts.
Met weinig licht in het donker is de OnePlus 5 toch beter dan de Galaxy S8, en dat de Galaxy S8 wet veel licht het mooier doet zou ik echt niet ¤140,- meer betalen.

OnePlus 5 vs Galaxy S8 Camera Test Comparison

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 27 juni 2017 19:50]

Nou, bij de foto van het robotje vond ik de Samsung echt scherper, alleen vond ik de helderheid wat minder mooi daar. Bij de foto buiten in donker van zijn gezicht vond ik inderdaad de One Plus iets beter. Maar ik zou het liefst een paar foto's uit een café zien om het echt goed te kunnen beoordelen.
Ja, maar daar zijn al die YouTube video's voor, die over OnePlus 5 vs Galaxy S8 Camera Test Comparison gaan.
"uitstekende garantie"...

In Nederland (bij samsung ook) wordt je telefoon naar Dynafix gestuurd. Als er een bedrijf is waar ik nooit meer mee te maken wil hebben, zijn zij het wel.

Ik ben op de hoogte van alle wetten etc die je in Nederland als consument hebt, in de praktijk komt daar bij winkels die dynafix gebruiken vrij weinig vanaf.

Zo zie je maar weer dat Nederlandse garantie ècht niet zo heel veel meerwaarde biedt. Bij Oneplus gaat het net zo, alleen het reparatiecentrum zit toevallig in polen.
Mijn ervaring met de reparatie procedure van mijn OnePlus3 (toen mijn scherm stuk was na het laten vallen van mijn telefoon) is echt UITSTEKEND geweest.
Hele goede service gehad, constant werd ik op de hoogte gehouden van de status en na 6 werkdagen had ik mijn telefoon weer terug in mijn handen. En dan ook nog eens voor een hele voordelige prijs in mijn ogen.

Ik heb een dergelijke ervaring totaal niet bij telefoons die ik in Nederlandse winkels heb gekocht. Slechtere status updates, veel duurder en significant langer onderweg. Ik kreeg zelfs 1x een telefoon meer kapot terug dan dat ik het opgestuurd had ( gelukkig maak ik altijd foto's voor ik iets op stuur ).
Haha, die laatste ervaring deel ik ook.

Dit is hoe ik mijn xperia terugkreeg :+

https://tweakers.net/ext/f/DQoCR9i55QPYtTWCwQZuKFx0/full.png

'Voordat het toestel ons reparatiecentrum verlaat, wordt het toestel onderworpen aan strenge kwaliteitscontroles.' |:(

[Reactie gewijzigd door GreNade op 27 juni 2017 14:06]

Punt is dat het ook een toevalstreffer kan zijn geweest. OnePlus kan niet een hoger service niveau bieden voor een lagere prijs. Service kost namelijk geld. En bij een lowbudget toestel wordt daar vaak als eerste op bezuinigd.

Ja ook premium merken bezuinigen op service kosten, maar of jij je OnePlus naar Dynafix stuurt verschilt niets van of je buurman zijn iPhone naar Dynafix stuurt. Het blijft dezelfde reparateur.
Of het was geen toevalstreffer en OnePlus heeft het goed op orde gewoon?
Nou alles was ik gelezen en gezien heb is dat echt niet zo, klanten service is nog steeds niet al te best bij OnePlus.
Ik heb ook een top ervaring met de service van Oneplus. Opeens was een maand voordat de 2 jarige garantie verliep het scherm dood. Gaf nog wel weer maar reageerde nergens meer op. Via chat contact opgenomen met Oneplus en na een kwartiertje een RMA nummer en de volgende dag werd m'n telefoon door koerier opgehaald. 5 of 6 werkdagen later weer per koerier retour. Bovendien een nieuwe glazen screenprotector er los bij (er zat er ook een op het defecte scherm). Kan niet anders zeggen dan topservice! Inmiddels is mijn OPO bijna 3 jaar oud maar heb nog geen behoefte aan een nieuwe.
Helemaal mee eens. De OnePlus, OnePlus 2 én de OnePlus 3 allemaal met veel plezier gebruikt.

Echter kan je bij nagenoeg alle providers bij afsluiting (of verlenging) van een abonnement met veel korting er prepaid een toestel bij kopen. Zo had ik de optie om mijn 10GB Bundel van Tele2 (¤25p/m, nu unlimited) de keuze om een iPhone 7+ te kopen voor ¤629,-.

Dat is dus bijna even veel als wat de OnePlus 5 nu kost. Erg jammer.
je vergeet er wel bij te zeggen dat je dan ook nog eens 12mnd * 25eur * 2j moet bijtellen waar ook een pak geld in zit dat je kan afvragen of je dat wel nodig hebt :)
je betaald bij het huidige systeem gewoon de telefoon af. je argument gaat dus niet op.
25 euro per maand voor onbeperkt 4g betaal je sowieso, of je er nou een telefoon los bij koopt of niet.
Dus stel ik zou een OP5 kopen dan nog zou ik vast zitten aan die ¤25,- per maand.
Ja maar als je hetzelfde abo zou nemen (omdat je gewoon veel verbruikt) dan betaal je nog steeds exact even veel voor de OPO waar de iPhone ineens een pak goedkoper is. Een 7plus kost bij apple ¤900. Bij Tele2 scheelt het je dus al dik ¤250. Voor die ¤70-80 die het dan nog scheelt ga ik niet zitten klooien met wel of geen updates voor de komende 4 5 jaar of schimmige RMA procedures terwijl ik ook een afspraak kan maken met direct exchange als er iets kapot is binnen 2 jaar.
ios is iets beperkter, maar na windows en android gebruikt te hebben heb ik er weinig last van dat ik wat minder opties heb. de opties die ik nodig heb zitten erin, en de extra apps die ik in android gebruikte heb ik in ios niet meer nodig omdat dat ingebouwd zit. zelfde gold voor windows phone 8.
ook had ik met stock android altijd last van broekzakgesprekken omdat ik het scherm altijd naar me toe heb in de broekzak, en van windows was ik gewend dat het scherm uit bleef bij meldingen en inkomende oproepen. xiaomi en huawei hadden hier een oplossing voor, en andere oem's heb ik geen ervaring mee. ios doet dit net zoals windows het deed.

stock android zonder root/unlocked bootloader is ongeveer net zo uitgebreid als ios zonder jailbreak en windows phone zonder interop unlock
iOS met amper opties? de kans is groter dat je er geen kaas van gegeten hebt :+
je naam zegt genoeg.

ik zal eens effe mijn dpi verzetten op mijn android om wat meer rasters toe te laten op mijn scherm.

Laat maar weten in welk jaar je deze 2 opties verwacht op je IOS met alle kaas opties. De enige optie die je krijgt is een grotere telefoon voor dikke vingers. Want meer krijg je toch niet op je scherm, enkel beetje groter 8)7 , snel een grotere maken met zelfde IOS specs want de verkopen dalen al jaren, dan gaan ze allemaal wel een grotere kopen zonder enige meerwaarde. size matters..... _/-\o_

[Reactie gewijzigd door d3x op 27 juni 2017 21:54]

Nou ik haak dan maar meteen weer af want ik merk dat dit soort discussies compleet zinloos zijn.
Gezeur over de prijs begint nu al. Wordt tijd mensen gewoon prioriteiten stellen en niet elk jaar een nieuw toestel aanschaffen. Het is logisch dat er een lineair verband is tussen techniek en prijs. Kwestie van prioriteiten stellen. Ik wist al dat de Note 8 duurder zou zijn dan de S8+ en anticipeer daar op. MEt de Note 2 heb ik ook meer dan 6 jaar gedaan. Voor de N8 doe ik hetzelfde. Maar bezuinig dan niet op de prijs. Neem het model met de meeste opslag, dual sim etc.
Nou sorry maar 1000 euro voor een telefoon (Galaxy Note) vind ik toch echt van de zotte. Dat heeft niks meer met echte kosten te maken maar is gewoon fabrikanten die de grens aan het opzoeken zijn voor wat mensen voor een telefoon betalen.
Misschien moet je accepteren dat je niet altijd met het nieuwste of duurste telefoontje kan rondlopen.
Kwestie van prioriteiten stellen. De één doet een jaar met een toestel en kiest een andere omdat die hem zat it (niet eens omdat die stuk is of niet snel genoeg is), de andere 6-jaar. En op heel eerlijk te zijn, het midden segment van Android telefoons is voor 95% van de gebruikers echt al voldoende. Het is meer een gimmick dat mensen het nieuwste en beste willen.
Als je ziet wat zo'n telefoon allemaal kan, bomvol met nieuwe technieken. De marges vallen echt wel mee. Zeker als je het vergelijkt met Apple. Ik verwacht de duurste variant van de Note 8 rond de 1300 euro (meeste opslag, dual sim) etc. Ik calculeer dat gewoon in en spaar er voor.
Misschien moet je accepteren dat je niet altijd met het nieuwste of duurste telefoontje kan rondlopen.
Kwestie van prioriteiten stellen.
Daar gaat het toch helemaal niet om? Ik snap niet hoe je dit als consument kunt bagatelliseren en niet verder kijkt dan je eigen situatie. Samsung en Apple zijn nu letterlijk aan het kijken wat "de gek er voor geeft" en hiermee drijven ze indirect de prijzen van andere merken ook omhoog omdat die er leuk in mee gaan.
De één doet een jaar met een toestel en kiest een andere omdat die hem zat it (niet eens omdat die stuk is of niet snel genoeg is), de andere 6-jaar. En op heel eerlijk te zijn, het midden segment van Android telefoons is voor 95% van de gebruikers echt al voldoende. Het is meer een gimmick dat mensen het nieuwste en beste willen.
Dat klopt. Maar zoals ik al zei worden de prijzen van overige modellen hier ook indirect mee omhoog gedreven.
Als je ziet wat zo'n telefoon allemaal kan, bomvol met nieuwe technieken. De marges vallen echt wel mee. Zeker als je het vergelijkt met Apple. Ik verwacht de duurste variant van de Note 8 rond de 1300 euro (meeste opslag, dual sim) etc. Ik calculeer dat gewoon in en spaar er voor.
Sorry maar 1300 euro is echt niet normaal als je kijkt dat een zelfde soort topmodel (wat echt maar marginaal minder kan) een paar jaar terug 600 euro kostte. De techniek is echt niet ineens met reuzesprongen vooruit gegaan de afgelopen twee jaar.
Maar waarom ligt de schuld bij de fabrikanten als de consumenten zo gek zijn om er voor te betalen? Lootbox heeft gewoon helemaal gelijk. Bij telefoons is er gewoon een heel groot deel van de mensen die de beste en duurste telefoon wil hebben. Alsof we allemaal in Lamborghini's en Ferrari's willen rondrijden. Als jet het er voor over hebt, helemaal prima. Als je je geld liever aan andere dingen uitgeeft, dan koop je een telefoon binnen jou budget. Dat is toch geen reden om te gaan lopen klagen dat de allerbeste telefoons van het moment buiten jouw budget vallen?

De prijzen worden helemaal niet opgedreven. De prijzen van de echte toptelefoons worden steeds hoger ja, omdat er mensen zijn die het er aan uit willen geven. Maar je krijgt tegenwoordig, mits je een degelijke keuze maakt, echt meer waar voor je geld bij midrange en budget telefoon.
Dat noemen we kapitalisme. Niemand houdt je het mes op de keel om zo'n toestel te kopen. Maar velen doen dat wel. Blijkbaar goed verdienmodel van die bedrijven. Ik geef ze geen ongelijk.
Nou sorry maar 1000 euro voor een telefoon (Galaxy Note) vind ik toch echt van de zotte. Dat heeft niks meer met echte kosten te maken maar is gewoon fabrikanten die de grens aan het opzoeken zijn voor wat mensen voor een telefoon betalen.
Als je 1000 euro teveel vind, moet je gewoon een ander toestel pakken. Er zijn geen apps te krijgen waarvoor je de nieuwste Snapdragon of 6GB RAM moet hebben.
Volledig mee eens, het is simpelweg een kwestie van 'wat de gek ervoor geeft'. Als ik zie dat er chinese fabrikanten zijn die zeer degelijke en spectaculaire toestellen maken voor een fractie van de prijs van vergelijkbare toestellen hier (tot 200 euro) (umidigi crystal, doogee mix, maze alpha) dan klopt dat gewoon niet. Ja ik weet die gebruiken een mediaTek cpu, maar ten eerste zou die best wel eens goed kunnen zijn en ten tweede zelfs al zet je er een Qualcomm in ik geloof niet dat zo'n toestel dan opeens 300 euro duurder zou worden .....
Zou kunnen, ik heb het idee dat het meer te maken heeft met inflatie.
Ik vind dat verontrustend.
a) Ik kan met een toestel van 400 euro ook minimaal 4 jaar doen als ik wil (tenzij b))

b) het probleem is dat lang niet alle telefoons het 6 jaar uithouden. De realiteit is dat telefoons (zeker tegenwoordig) niet meer gemaakt zijn om langer dan een jaar of 2 mee te gaan. Accu is vaak niet te vervangen. Geheugen is vaak niet uit te breiden. Nog los van de hardware die bij intensief dagelijks gebruik de geest kan geven. Ten slotte is de software ondersteuning gemiddeld een jaar of 2 a 3.
Dat is ook kwestie van een beetje zorg te dragen voor je hardware hoor.
Ik heb nog nooit een telefoon minder dan 3 jaar gehad, kwestie van niet in de regen liggen bellen en hem niet rond te gooien. Als ik zie hoe mensen soms hun gsm op tafel gooien, dan stel ik me toch vragen. Het blijft een delicaat stuk technologie met kleine gevoelige componenten in.

Nu is het wel zo natuurlijk dat die zaken inderdaad minder goed gemaakt worden dan vroeger (ik denk dat mijn oude 3310 nog altijd even snel is als vroeger), maar dan nog is het verschil niet zo groot.
Mijn Iphone 4 is meer dan 4 jaar oud geworden en bij de Oneplus One die nu in m'n zak zit begin ik slechts nu te merken dat de batterij het 'slechts' een dag volhoudt.
Hoe kom je erbij dat mensen 1 jaar met een toestel doen en dan met name de mensen die 'zeuren' over de prijs?

Iets heeft gewoon een maximale waarde voor iemand. Simpel. Zeker iets wat gemakkelijk kan stukvallen of gestolen kan worden of vaak niet (fatsoenlijk) gereparereerd kan worden.
MEt de Note 2 heb ik ook meer dan 6 jaar gedaan.
knap, daar die in oktober 2012 uitkwam.

De markt volgt simpelweg de euro/dollar/yen van de consument, of loopt daarop vooruit. als de consument blijft kopen, blijven de fabrikanten produceren. valt de vraag tegen, verlaagt men de prijs of brengt men een nieuw produkt.
Mee eens, en om deze reden ben ik voor de Honor 8 gegaan.
De 3T ging bij mij net een stap te ver qua prijs waar ik de 3 nog wel wilde maar niet meer verkocht werd.
De prijs is nu voor mij niet aantrekkelijk meer en is geen flagship killer meer maar gaat richting regulier flagship met bijbehorende prijs.
Ik gebruik een telefoon daadwerkelijk als telefoon en hoef niet de absoluut snelste te hebben maar ga meer voor bang-for-buck met wat leuke plusjes qua functies. Vandaar de Honor8 nu en super tevreden mee:)
Misschien is een Honor iets voor je. Ik heb de 7 en die bevalt me prima. Prijs prestatie verhouding is erg goed. Je moet alleen geen stock Android willen, dan moet je bij Huawei/Honor uit de buurt blijven.
De prijs is voor mij helaas doorslaggevend. De 3(T) zat net op de limiet van wat ik aan een telefoon wil uitgeven en zat qua kwaliteit voor mij precies goed genoeg. Jammer dat OnePlus nu ook de kant op gaat van andere toestelmakers, na de Nexus reeks nu weer een uitstekende optie kwijt voor mensen die wel een goed toestel willen maar niet met een toestel van 600+ op zak willen lopen. Ik vind dat het gewoon niet waard, ik wil mij geen zorgen maken dat ik het toestel uit m'n klauwen laat vallen of dat 'ie gestolen wordt, bij een toestel van ~400 euro is dat jammer, bij 559 euro zou ik er flink zuur van zijn. En ze worden steeds een beetje duurder..
Dan is de Xiaomi Mi6 wat voor je, die koop je al voor onder de ¤400,- en heeft ook duel camera, de kwaltijd is iets minder (iets maar), maar hij heeft wel veel beter image stabilization op de achter camera wat ik allemaal gezien/gelezen heb in reviews.

En dat de Xiaomi Mi6 5.15" is en de OnePlus 5 5.5", en vind 5.5" toch iets te groot voor in een hand te hebben (en nee heb geen kleine handen).

Hier een review over de Camera van de OnePlus 5 en Xiaomi Mi6: https://www.youtube.com/watch?v=DoaJMooywuE

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 27 juni 2017 19:26]

Maar dat is gewoon hun strategie geweest. De eerste versies werden goedkoop geïntroduceerd, vooral om een fanbase op te bouwen. Vergeet niet dat er toen ook dat beperkte invite systeem was met als resultaat veel hype, maar niet per se heel hoge aantallen.

Een bedrijf moet op termijn gewoon renderen en daarvoor is bij high end toestellen gewoon een hogere prijs nodig. Als je niet meer dan ¤400 wil betalen is er keuze zat: midrange model (mindere prestaties en meestal kortere support), model van vorig jaar (kortere support), Chinese import (nauwelijks support en geen garantie). Zo'n Nokia 6 of Moto G5 Plus zijn prima toestellen voor redelijke prijzen en allebei stock Android met security updates.
Maar ¤ 600,- ? Mijn zusje heeft een Galaxy S6 Edge+ 24-karaats goud gewonnen vorig jaar. Loopt ze ook gewoon mee over straat. ¤ 2300,-

:+

(en nee, ik snap dat ook niet, ze was in die periode ook aan het rondkijken voor een leuke eerste auto, verkoop die telefoon dan en koop er een ¤ 300,- euro toestel voor terug)

[Reactie gewijzigd door FastFred op 27 juni 2017 10:00]

lekker objectief :)
- camera is minder
- niet waterdicht
- minder scherm (lagere resolutie, lagere scherm-to-body ratio)
- mindere accuduur
- slechtere support
- geen SD card

De OP5 is zeker geen slechte telefoon, maar om hem dan maar helijk beter te noemen? ;)
camera, het is een telefoon :P
niet waterdicht, genoeg tegen de regen.
minder scherm, lagere resolutie doet alleen de prestaties ten goede, screen 2 body, alleen maar fijner gaat minder snel kapot.
mindere accu? heb je ze allebei en op dezelfde manier gebruikt? mijn 3T gaat langer mee dan de S7 met gemakt, wss ook door het scherm van de S7
slechtere support? dat kan je niet stellen.
geen sd card, who cares, meer storage is veel goedkoper bij oneplus.

ik wist trouwens niet dat de S8 nu al een stuk goedkoper is dan valt er te stellen dat ze op hetzelfde niveau zitten, aangezien samsung idd een wat completer pakket levert (voor de meeste gebruikers)
haha, je blijft heerlijk subjectief :)

Je kunt prima stellen dat je de verschillen niet belangrijk vindt, dat is natuurlijk prima (maar ze ontkennen is wat anders) :) Ik probeer juist wat meer feiten te betrekken in de vergelijking, en volgens mij staan die allemaal nog.

Wat betreft accuduur, lees anders het artikel waar je op reageert. In de accutests gaat ie minder lang mee, ondanks het scherm met lagere resolutie.

Slechtere support? Kijk maar naar updates in het verleden. Samsung geeft, in ieder geval op de flagship modellen, minstens 2 jaar support. Dat heeft Oneplus nog niet echt waar weten te maken. Zie bijvoorbeeld de Oneplus-X.

En storage? Tsja, een pugrade van 128GB voor de S8 is veel goedkoper dan de OP5, want dat kan je namelijk met een sd kaartje doen. Die kun je trouwens ook meenemen van je vorige telefoon, of even in je laptop stoppen om snel files te kopieren of een backup te maken.

Kwa prijs heb je zeker gelijk, de S8 is een stuk duurder, maar als je naar de intrinsieke kwaliteiten van de telefoon kijkt, snap ik nog steeds niet hoe je de OP5 beter kunt noemen :)
Het is meer 500 euro tegenover 630 euro (huidige prijs van een Galaxy S8) en dan ben ik bang dat je toch echt een betere deal hebt aan de s8 dan aan de op5.

¤130,- voor een superieure camera, superieur scherm, superieur scherm-to-body ratio en waterdichtheid lijkt me geen slechte deal.

[Reactie gewijzigd door acst op 27 juni 2017 14:04]

Dubbele prijs? Waar zie jij een S8 voor 1000 te koop staan? 499 vs 675... voor die 175 euro meer heb ik toch liever een S8 dan OP5
Typische marktpenetratie-techniek.

Het is eigenlijk de enige manier om zo'n concurrende markt succesvol te betreden, zonder groot onderscheidend vermogen. Mediamarkt deed bij de introductie bijvoorbeeld hetzelfde. Laag beginnen, hoge prijs/kwaliteit met toenemende interesse. Daarna oogsten.

Stap 1. "penetrate the market with low-cost"
Stap 2. "increase the price"

Profit

Ps. De penetratietechniek neigt naar korte-termijn kapitalistisch oogsten, gebouwd op hebzucht, met een dalende trend op de lange termijn. Ik ben meer voorstander van het Ikea model 'redelijke prijs, kwaliteit, design, service, duurzaamheid' zonder grote prijsveranderingen. Op de lange termijn is je positie sterker.

Voorspelling: Oneplus verdwijnt binnen 10 jaar, Mediamarkt verdwijnt binnen 5 jaar, Ikea blijft.

En ik hoop dat de Fairphone een lange adem heeft.

[Reactie gewijzigd door Harm_H op 27 juni 2017 07:15]

Groot verschil is dat Mediamarkt het deed om de competitie kapot te maken. Wat ze grotendeels gelukt is. Er zijn vrijwel geen electronica zaken meer over in de omgeving van de meeste Mediamarkt vestigingen. En het getuigt juist niet van korte-termijn denken 8)7 Vanaf dag 1 dat Metro / Mediamarkt / Saturn de markt op kwam gokten ze op de lange termijn. De eerste paar jaren verlies draaien om zodra de concurrentie kapot is winst te gaan draaien. Lange termijn dus.

Oneplus heeft nooit de kracht en volume gehad om de grote competitie (met uitzondering van India) ook maar te bedreigen. Ze hebben het Xiaomi lastig gemaakt in India maar verder weinig invloed gehad op merken zoals Samsung, Apple, Huawei etc met de aantallen die ze verkochten.
Oké, nu wordt het wel off-topic:

Je concurrentie kapot maken is geen lange termijn in mijn inzicht (voortbestaan 20+ jaar). Voor hetzelfde komt de 'next kid on the block' die jou weer kapot maakt. Op mid-term '10 jaar' hebben de aandeelhouders goed geïncasseerd, die speling is er nu uit.

Toegegeven, de internet revolutie telt zwaarder in mijn overweging dan de marktpenetratietechniek, maar telt ook mee in de komende ondergang van de mediamarkt. Desalniettemin gaan ze misschien hun onderscheidend vermogen zoals 'producten ervaren' meer vorm geven wat hun redding kan zijn.

Marktstrategie: Penetrate or distinguish

Natuurlijk past Oneplus marktpenetratie toe. Ze hadden nooit de aandacht gehad die ze nu hebben als ze niet zo'n goede prijs/kwaliteit hadden. Nu is het gewoon een bekende speler met idem prijs.

[Reactie gewijzigd door Harm_H op 27 juni 2017 07:26]

Inderdaad, dat vertelde ik gisteren ook al op het werk, De OneplusOne was een big bang for buck, ¤299,- voor een high end telefoon. het werd meteen een legendarisch toestel, Bij ieder model ging de prijs significant omhoog. De OneplusFive is bijna 2 keer zo duur als het eerste toestel. voor dit geld is er voldoende andere keus. pure (slimme) marketing.
Voorspelling: Oneplus verdwijnt binnen 10 jaar, Mediamarkt verdwijnt binnen 5 jaar, Ikea blijft.

En ik hoop dat de Fairphone een lange adem heeft.
Media Markt bestaat al sinds 1993 (zo'n 25 jaar dus), beetje kort door de bocht om te stellen dat ze binnen 5 jaar niet meer bestaan. Vergelijking met Ikea gaat ook mank, totaal ander marktsegment.

On-topic: Oneplus is slechts een lowbudget label, geen startup oid zoals de media vaak roepen. Het zal misschien als label verdwijnen maar moederbedrijf OPPO blijft gewoon bestaan, al dan niet in de huidige grootte.
Samsung herinner ik me ook uit de tijd dat het een vechtmerk was. De vorige apparaten van Sony in licentie gemaakt, voor een lage prijs. Nu zijn ze premium. Bij Huawei hetzelfde: de eerste betaalbare quadcore. Nu gaan ze gewoon mee op de prijs van de grote hoop toestellen.
Je ziet het zelfs bij eethuizen: ze beginnen goedkoop, maar door veranderingen fo kosten die oplopen (personeel) wordt het met de tijd duurder. Geeft niks, want ze hebben dan vaste klanten.
Ik had andere alternatieven verwacht van telefoons zoals:

LG G6 en de Xaomi Mi6
Wat?! Waarom wordt er geen OIS in de camera in de negatief punten? De toestel heeft geen OIS wat voor mij geen reden is om dit toestel aan te schaffen.

Daarnaast heeft de iphone 6 plus OIS van 2 a 3 jaar oud.

Edit: waarom wordt ik gedownmod? Het is toch waar het opslaat.

[Reactie gewijzigd door aygul12345 op 27 juni 2017 08:09]

In principe is EIS genoeg. Zo werd gisteren ook in de AMA hetzelfde gevraagd en ook in het OnePlus 5 topic hier op Tweakers. Er zijn andere high-end toestellen op de markt die ook enkel EIS hebben, en prima voldoen. De OnePlus 5 heeft ook EIS en op 1080p werkt dat prima. Op 4K veel minder. Dit wordt wel opgelost in updates. Iemand van OnePlus vertelde tijdens de AMA dat er geen tijd was om 4K EIS te optimaliseren, dus hebben ze de focus maar gelegd op EIS op 1080p. Er wordt dus wel aan gewerkt.

Bron: https://tweakers.net/ext/f/AHhya4Wa64Jb1wWu8srhO7Vk/full.png

[Reactie gewijzigd door AnonymousWP op 27 juni 2017 08:51]

Mijn ervaring is dat OIS wel degelijk een goede toevoeging is. Ik ben van een Lumia 920 (met OIS) overgestapt naar een Moto X Style (zonder OIS) en ik merk dat ik beduidend meer moeite heb om vanuit de losse pols een scherpe foto te maken. Video's worden nog aardig digitaal gestabiliseerd, maar het werkt toch echt minder goed dan de hardwarematige oplossing die Nokia in de Lumia 920 had geïmplementeerd.
EIS cropt altijd je beeld. Dus je ziet nooit hetzelfde als wanneer je een foto zou nemen en je verliest beeldhoek. Lijkt mij toch niet een onbetwistbaar voordeel.
Ben ik niet mee eens, als je op youtube voor sample opname kijkt van de oneplus 5, zie je dat er veel schokken zijn in de opnames, terwijl toestellen die uitgerust zijn met OIS, stuk smoother is.

Ben niet eens met jou conclusie, ga maar eens op youtube kijken voor voorbeelden, op 2 handen te tellen.
Je hebt klaarblijkelijk niet eens gelezen wat ik zei. Dat schokkerige beeld komt omdat 4K EIS nog niet (goed) geoptimaliseerd is. Voor 1080p werkt het prima.

Bron: https://tweakers.net/ext/f/AHhya4Wa64Jb1wWu8srhO7Vk/full.png

[Reactie gewijzigd door AnonymousWP op 27 juni 2017 08:51]

Zijn de problemen met 4G op het Vodafone netwerk geen minpunt voor deze telefoon?
Nee, omdat het hoogstwaarschijnlijk een probleem is dat met een vrij snelle update opgelost wordt. Daarom noemen we het wel, maar wordt het niet meegerekend in het eindcijfer.
Ik vind dat een glijdende schaal @Chris Broesder omdat je nu voor anderen gaat beslissen dat een minpunt is dat niet meetelt, in plaats van gewoon feitelijk te constateren dat 1,3 miljoen mensen in Nederland deze telefoon niet kunnen gebruiken op het moment van reviewen.
Ik snap je punt en daar is rekening mee gehouden, maar er is toch voor gekozen omdat de waarschijnlijkheid dat het vrij makkelijk op te lossen is erg hoog is. Het is met dit soort dingen altijd kiezen tussen twee kwaden, zogezegd. We willen een telefoon niet bevoordelen, maar ook niet benadelen. Je zou nog kunnen zeggen dat de review dan later ten positieve aangepast kan worden, maar ervaring leert dat onze reviews de eerste dagen veruit het meest gelezen worden. Daarnaast is het wel vermeld in de review, dus het is feitelijk geconstateerd.
Wel erg jammer dat jullie je laten vangen door 'hoogstwaarschijnlijk'. En welke range/schaal hanteren jullie daarvoor om objectief te blijven?

Hanteer je de volgende schaal ?
Zeker wel- zeer hoogstwaarschijnlijk - hoogstwaarschijnlijk - waarschijnlijk - misschien - onwaarschijnlijk - hoogstonwaarschijnlijk - zeer hoogstonwaarschijnlijk - zeker nier

En wanneer wordt dan iets wel/niet opgenomen in de conclusie?
Een review is nog steeds geen exacte wetenschap. We beoordelen dit per geval en in deze vinden we het gezien de waarschijnlijkheid dat het snel opgelost kan worden niet terecht om minpunten hiervoor uit te delen. Door het te melden kan iedereen alsnog voor zichzelf bepalen om te wachten met aanschaf en als je geen Vodafone-abonnement hebt alsnog eventueel tot aanschaf over te gaan.
De review is ook bedoeld voor veel meer mensen dan NL Vodafone klanten. Bovendien is eventjes enkel 3G hebben ipv 4G voor de meerderheid van die groep geeneens een groot verschil.
Vind ik geen reden om het dan maar niet als minpunt te noemen. De review wordt geschreven over de telefoon zoals deze bij de reviewer ligt. Niet een toekomstige uitgave.

Vergelijk het met het extreme geval van de Samsung Note 7. Hadden we daar ook moeten wachten totdat het accuprobleem was gefixt alvorens te reviewen?

PS: kijk eens welk artikel ik link?

[Reactie gewijzigd door arnovos op 27 juni 2017 08:00]

OnePlus is van oudsher een fabrikant die zich richt op een goede prijs-kwaliteitverhouding, veelal in het high-end smartphonesegment.
Absoluut oneens. De Oneplus One was een marketingstunt, een high-end toestel neerzetten voor onder de kostprijs zodat ze gezien worden. Dat heeft gewerkt en nu richten ze zich op geld verdienen, zodat ze blijven bestaan. Ik denk dat ze over 2 toestellen op het niveau van Apple/Samsung zitten.

Ik zie overigens niet waarom het een minpunt is dat het toestel niet waterdicht is. Ik zie daar echt de meerwaarde niet van in, de laatste keer dat mijn mobiel overleden was door hevige regenval en daardoor een doorweekte broekzak was 6 jaar geleden en na 2 dagen opdrogen deed mijn Nokia N8 het gewoon weer.

EDIT: ik moet eerlijkheidshalve even toevoegen aan mijn bericht dat mijn Sony Ericson K850i een duik in het zwembad van het hotel in Egypte ook niet overleefd heeft :+

[Reactie gewijzigd door FastFred op 27 juni 2017 11:24]

Leuk voor jouw Nokia N8 in de regen. Maar wat als er zoete drank of zure drank overheen gaat? Fruitsap.. Wijn.. bier, noem maar op.. Dan is het niet een kwestie van simpel drogen maar openmaken en alles met alcohol reinigen. Wil je het veilig doen.

Andere optie is doorspoelen met demiwater en dan drogen. Maar dit gaat nooit lekker als het toestel gesloten is.

Waterdicht is wel zeker een meerwaarde!
Dat is mij in de laatste 16 jaar nog niet overkomen (mijn eerste mobiel was een Motorola met afschroefbare antenne en 3 AAA batterijen), maar er zullen vast mensen zijn die zo onhandig zijn en dus een waterdichte foon moeten hebben.
Mij is het ook niet overkomen.. En nu wil ik niet seksistisch doen.. maar er zijn aardig wat dames in mijn omgeving die met een telefoon bij me komen na een avondje stappen of ik hem nog kan redden. wijn, zoete drankjes, bier etc.. hahaha. Ik heb genoeg van die dingen moeten opereren om ze weer tot leven te wekken dat ik waterdichtheid echt zeer op prijs kan stellen.

Ik had zelf een S5+ mee op vakantie voor 6 maanden door Azië.. Ik kan je vertellen dat het dan absoluut een meerwaarde heeft haha. Regenbuien, outdoor activities etc.. Ding is paar keer de plomp in gegaan en heeft meerdere strotbuien vol moeten trotsteren. Ik gebruikte hem ook als navigatie op de motor. Mijn vriendin moest d'r iPhone accuut binnen hengelen als het ook maar beetje begon te regenen en dan gingen we door op mijn navigatie. Hartstikke leuk dat een telefoon het naar 2 dagen drogen weer zou doen als hij nat is geweest.. maar 2 dagen zonder navigatie is als je reist vervelend te noemen. Hotels boeken etc.. Ik kan me enorm veel situaties bedenken dat het gewoon echt handig is om een waterdichte telefoon te hebben.

Dat gezegd te hebben. Ik loop al meer dan 2 jaar met een S6 op zak in China die niet waterdicht is en geen problemen.

Toch zou ik het een meerwaarde vinden en voor high-end telefoons tegenwoordig wel een must feature eigenlijk. Standaard feature.
De 5 is net zoals de 3T onofficieel waterdicht. Ze hebben er op punten aan gewerkt, maar om budget redenen kunnen ze het waarschijnlijk niet garanderen en ze pakken er dan ook niet mee uit.

Genoeg video's op YouTube die tonen dat de 3(T) een korte plons in het water overleefd. Ondertussen ook van de 5.

[Reactie gewijzigd door Mlazurro op 27 juni 2017 14:11]

Bedankt voor de info! Ik zal eens kijken

Ding moet morgen binnen komen. Ik ga het niet zelf proberen hahaha
Voor bijna elk minpunt geldt dat het niet voor iedereen een minpunt is. Maar we oordelen ook op basis van wat de concurrentie biedt en die hebben veelal waterdichte toestellen.
In de benchmarks zie ik soms de Xiaomi MI6 terugkomen. Is dit een teaser naar een toekomstige review? ;)
Is dit een teaser naar een toekomstige review? ;)
Oh, jazeker
:*)

En is het feit dat ie niet als alternatief staat vermeld gelijk de volgende teaser (als in: moet ik mijn bestelling annuleren?)
Nee hoor, de review is simpelweg nog niet ver genoeg om er iets zinnigs over te zeggen. Wat je al wel van de specsheet kan aflezen. De Mi 6 heeft beperkt 4g in Nederland en België (en dat is niet te fixen met een patch, in tegenstelling tot de OnePlus 5 :Y) ). Dat maakt het al geen alternatief voor iedereen in elk geval. Desondanks wel een interessante telefoon om te reviewen, en niet al te duur :)

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 27 juni 2017 10:43]

Nice! Ik kan niet wachten!
Hetzelfde had ik met de XZ Premium, naar die review kijk ik ook uit.
jammer genoeg vind ik het design van de Mi6 te 'common' en de prijzen zijn ook stevig.
Ik hoop dat een fabrikanten als Doogee (Mix) of Umidigi (Crystal) of Maza (Alpha) een betere processor erin pleuren en fast charge en met iets spectaculairs komen.
Ik ben zeer sceptisch over "het snelle laden". Ik begrijp niet dat dit zomaar als een kwaliteit wordt genoemd. Wellicht zal dit tot gevolg hebben dat de batterij zeer snel degradeert.
Nee, deze discussie is al vaker gevoerd. Natuurlijk zal het de gezondheid van de accu beïnvloeden, maar dat is echt minimaal, helemaal tegenover Quick-Charge, waarbij de telefoon en accu een stuk warmer worden.
Heb je ook een bron voor deze stelling? En wat is minimaal?

Zie http://batteryuniversity....ticle/ultra_fast_chargers, hier kan je lezen dat snelladen in het algemeen wel degelijk voor een significant verschil in capacteit zorgt. Tuurlijk is Dash een mooie techniek (o.a. t.o.v. Quick Charge) maar feit blijft dat het voor extra slijtage zorgt. Daarnaast is snelladen beter (als in: met minder slijtage tot gevolg) toe te passen in grotere accu's dan in de kleintjes.

Maar ik zou dash zeker niet als nadeel zien, integendeel juist, ik gebruik gewoon een normale lader om op 1C op te laden en Dash als ik haast heb.
Ja, daar heb ik zeker een bron voor. Minimaal 2 zelfs. Zie hier:

AnonymousWP in 'reviews: OnePlus 5 - High-end, maar net geen high five'

Staat zelfs pal onder jouw reactie.. ;)Leuk hoor, die bron, maar daar wordt niets gezegd over Dash-Charge, wat een totaal andere techniek is dan Quick-Charge. Natuurlijk zorgt het voor extra slijtage, maar in ieder geval wel een stuk minder dan Quick-Charge.
Ja die had ik gezien. Er worden echter alleen wat aannames gedaan, testresultaten wat betreft slijtage missen. Dus nogmaals: waar baseer je je uitspraak op? Mensen die niet merken dat hun accu afneemt zijn ook niet bepaald betrouwbaar.
Ik zeg ook niet dat ze extreem precies zijn, maar het geeft wel een indicatie, en nou, dan nog.. dan gaat hij misschien een half uur of 1 uur minder, dat is dan na ongeveer 3 jaar. De meeste kopen dan alweer een nieuwe telefoon. Let op: de meeste, dus waarom zouden al die fabrikanten luisteren naar een minderheid van de gebruikers? De meerderheid doet ongeveer 2 jaar met een telefoon, of 3 jaar.
Als je mijn link wel serieus zou nemen (het is immers een autoriteit op accu-gebied) dan zie je dat er een verschil van 50% is na 500 cycles, dus zeg anderhalf, twee jaar. Dat is wel echt significant maar helaas niet 1-op-1 te vertalen naar telefoons of specifiek de OP3/5. We weten beiden niet hoe groot het effect in de praktijk echt is, want de testen missen simpelweg.

Wat zeker is, is dat snelladen extra slijtage met zich meebrengt. Jij noemt het minimaal zonder aan te geven wat je daaronder verstaat of uberhaupt zonder enige echte bron. Ik noem het significant, gebaseerd op batteryuniversity.

Doe ermee wat je wilt. Ik laad gewoon langzaam, want ik heb doorgaans geen haast en wil lang van m'n telefoon gebruik maken om diverse redenen.
Nee, deze discussie is al vaker gevoerd. Natuurlijk zal het de gezondheid van de accu beïnvloeden, maar dat is echt minimaal, helemaal tegenover Quick-Charge, waarbij de telefoon en accu een stuk warmer worden.
Noem mij eens het technische verschil tussen Dash Charge en Quick Charge? Naast dat het misschien wat sneller oplaadt tov Quick Charge van Qualcomm, is het alleen een marketingterm van OnePlus. Wat maakt het uniek of anders tov de concurrentie?

Eerst zeg je dat het de gezondheid van de accu beinvloed, dus ja het heeft invloed op het slijtage proces, maar vervolgens zeg je dat het "echt minimaal" is.... wat is jouw definitie van minimaal?

[Reactie gewijzigd door tweaker2010 op 27 juni 2017 09:34]

Find out yourself :) :Elke charge-cycle beïnvloedt de accu, of dit nou met of zonder snelladen is.

[Reactie gewijzigd door AnonymousWP op 27 juni 2017 09:38]

Ik heb nog nooit bewijs gezien dat het "minimaal" is. Niet verwonderlijk dat mensen dan klagen dat ze reeds na een jaar de accu moeten vervangen, terwijl 3-4 jaar eigenlijk de verwachte levensduur zou moeten zijn.
Waar lees jij dan dat zij 'o zo snel' de accu moeten vervangen?? In het OnePlus 3 en 3T topic hebben we het hier al een keer over gehad. Er werd toen meerdere gezegd dat mensen niets merken van het achteruitgaan van de accu.
Ik haak nu ook af. Was (uiteraard) zeer tevreden over de prijs)kwaliteit van de OnePlus 1, moest noodgedwongen een OP3 kopen omdat mijn OP1 een kapot scherm had (eigen schuld), maar had eigenlijk net zo graag opnieuw een nieuwe OP1 gehaald als dat mogelijk was geweest. 400 euro voor de OP3 was voor mij echt op het randje wat betreft wat ik over heb voor een phone.

560 euro is een prijs die ik simpelweg NOOIT zal betalen voor een phone. Dan stap ik idd wel over naar 1 van de alternatieven. Umi Plus E had geloof ik een redelijk gelijkwaardige phone qua specs aan de OP3, voor een stuk minder geld.

Tenslotte vind ik de OnePlus ook qua design flink achteruit gegaan. Was een groot fan van de Sandstone Black OP1; was origineel, en hield zeer fijn vast. OP3 geeft me een halve hartaanval iedere keer dat ik hem neerleg door die protruded camera en gladde achterkant. Vind OP5 ook niet superbijzonder qua looks.

Helaas. Fan van het eerste uur, maar als prijsbewuste consument kan ik niet anders dan hier afhaken met OnePlus.
Heb dezelfde ervaring. Bij mij was het een openluchtconcert met regen waardoor ik mijn OP1 kon afschrijven. Heb toen ook de OP3 gekocht, waarbij het prijstechnisch al een beetje begon te schuren.

Zal met deze prijsontwikkeling ook niet snel meer voor One+ gaan, maar voorlopig doet mijn OP3 het nog prima.
Je neemt de woorden uit mijn mond, zeer teleurgesteld, ik had gehoopt elke keer mee te kunnen gaan. Ik had de legendarische OPO (Nog steeds spijt dat ik die verkocht heb, wat een mooi toestel was dat toch) en daarna de OP3 (design niet spectaculair maar verder wel tevreden)
Maar het design van de OP5 (vreselijk) alsmede de prijs hebben mij doen afhaken. Ook voor mij geldt nooit van zijn leven meer dan 500euro voor een telefoon!!
Mijn moeder loopt met mijn OPO rond, mijn vader met de OP5.

Ik kan je wel zeggen dat de OPO echt een baksteen is tov de OP5. Deze laatste is echt heel aangenaam in de hand (met een dbrand skin nog beter natuurlijk).
Ik had de OP1, heb momenteel de OP3. Mijn voorkeur qua design alswel grip gaat toch echt uit naar de OP1: Ik vind de OP3 veels te 'slippery' door die gladde metalen achterkant, en vind hem ook stukken minder 'apart' dan andere phones van de laatste jaren.

Ik had ook veel liever een OP5 gezien met soortgelijke specs aan die van de OP3(T), maar dan weer met die Sandstone design van OP1, en dan wellicht met wat sexy mooie kleurtjes, en weer een aantrekkelijke prijs.

Ik denk dat OP1 destijds veel enthousiaste fans won doordat het nu juist een markt aanboorde die bestond uit rationeel denkende consumenten die kritisch keken naar de prijs/kwaliteit verhouding van phones, en veel flagships gewoon veels te duur vonden, en dus sowieso al naar alternatieven uit China keken (Oppo, Pipo, Meizu, Xiaomi, etc etc). Die groep fans zal nu voor een groot deel afhaken.

De vraag is of ze nu dus wel een nieuwe groep fans aanspreken die voorheen dus voor de duurste bekende toestellen van Apple, Samsung, Sony, HTC etc etc gingen, en nu dus OnePlus een volwaardig 'pats-merk' vinden...
Grappig dat de Dash charge als allersnelste genoemd wordt. In de Moto X force (die ook in mijn bezit is) wordt aangegeven dat de 3680mAh accu tot 55 procent geladen wordt in 30 minuten.
Goed onthouden! Je hebt gelijk inderdaad. Ik zal het even nuanceren in het artikel.
<Offtopic>De Moto 25watt lader is trouwens geen sloomert. Wist nooit hoe fijn snelladen was tot ik het zelf mocht ervaren. Er is nu ook een 25watt moto lader in mijn auto. Met deze is het wel aan te raden om de telefoon voor een ventilatierooster te hebben, anders gaat de lader heel snel throttelen als de navi ed aanstaat.</Offtopic>
Merk ik ook. Ik heb een Moto X Style en de autolader van Motorola en ik merk dat hij nauwelijks oplaadt als ik mijn telefoon voor navigatie gebruik en soms zelfs langzaam blijft ontladen. Maar ja, dan wordt hij ook vol gebruikt, terwijl hij onder de ruit in de zon staat, met een donkere rubberen achterkant.

De Turbocharger van Motorola is wel verdomde fijn als je even snel wat stroom nodig hebt.
Daarom heb ik mn iPhone ook voor het ventilatierooster hangen. Met navigatie, flitsmeister, podcast streaming en 12W opladen wordt hij behoorlijk warm zo in de zon. Nu blijft hij mooi op temperatuur gaat ie langer mee.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone X Google Pixel 2 XL LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*