Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door

Redacteur fotografie

Wat is de beste smartphonecamera?

Zes topmodellen strijden om de eer

Conclusie

We baseren een camerabeoordeling altijd op verschillende onderdelen. Beeldkwaliteit is doorslaggevend, maar er zijn maar weinig high-end smartphones die een belabberde kwaliteit afleveren, al is er altijd wel een aspect waarin ze wat minder scoren. Letten we niet alleen op de foto's die een smartphone produceert, maar ook op de video's, dan wordt het al een complexer verhaal. Zoiets als stabilisatie, of een gebrek daaraan, weegt dan immers mee. Beelden maak je bovendien niet zonder op knoppen te drukken, dus de bediening en de interface zijn eveneens cruciaal en juist daarin zien we grotere verschillen.

Dan wordt het al snel persoonlijker, want de een vindt veel opties fijn, terwijl een ander juist allergisch is voor een overdaad aan mogelijkheden. Vandaar dat veel fabrikanten, zoals HTC, Samsung, Sony en LG, hebben gekozen voor een reguliere modus en een Pro-modus die meer opties biedt. Bij de Pixel en iPhone heb je weinig keus op dat vlak, want beide toestellen kenmerken zich door hun minimalistische interface. Die is daardoor heel eenvoudig, maar voor gevorderde functies, zoals een handmatige sluitertijd of fotograferen in raw, zul je je heil moeten zoeken bij thirdparty-apps. Dat is jammer, want soms mis je daardoor weer de specifieke functionaliteit van zo'n toestel, zoals de goede stabilisatie van de Pixel of de supergroothoek van de LG. De meeste iOS-apps ondersteunen overigens wel de tweede camera van de iPhone, maar dat is  mede te danken aan het beperkte aantal iPhones. Voor een ontwikkelaar is het ondersteunen van de tientallen Android-toestellen met verschillende hardware veel lastiger.

Over functies gesproken, de G6 en de iPhone 7 Plus onderscheiden zich duidelijk van de concurrentie met hun tweede camera. Hoeveel belang je daaraan hecht, is persoonlijk, maar wij vinden de functionaliteit van beide erg prettig. De ideale smartphone zou wat ons betreft drie lenzen bevatten: normaal, supergroothoek en tele. De supergroothoek van de LG is een uitkomst in een krappe ruimte, op een weids uitzichtpunt waarbij je niet makkelijk alles op de foto krijgt, of voor het fotograferen van een groep mensen. De wijde lens heeft logischerwijs wel veel vertekening en is ook wat minder lichtsterk dan de primaire lens.

De telelens van de iPhones vinden we als tweede lens wat praktischer, omdat we regelmatig een beetje inzoomen met een smartphone. Zoals je kunt zien in de voorbeeldfoto's, loop je dan al snel vast bij een smartphone met een enkele lens. Digitale zoom komt simpelweg neer op het vergroten van de bestaande pixels, zonder dat dit extra details oplevert. Bij een tweede lens met een grotere brandpuntsafstand, zoals de 56mm-lens van de iPhone, blijft de kwaliteit behouden en krijg je wél meer details. Voor wie veel gebruikmaakt van 'zoom', is dat een groot pluspunt. Daar kun je bij optellen dat de kunstmatige scherptediepte in de portretmodus er eveneens goed uitziet, wat mede te danken is aan die tweede lens.

Daarvoor moet je dus wel met een vrij grote 5,5"-telefoon rondlopen, met flinke bezels, iets wat we in de beoordeling niet hebben meegewogen, maar waarvoor we wel willen waarschuwen. De flinke prijs van dit model rekenen we wel als minpunt. De iPhone is samen met de Pixel het duurst van alle telefoons in deze vergelijking en lang niet iedereen zal daarvoor het geld overhebben. Hoewel we de iPhone dankzij zijn tweede lens het veelzijdigst vinden, diskwalificeert hij zich een beetje door die prijs en het feit dat de reguliere iPhone 7 geen tweede lens heeft, waardoor je dus wel voor een grote telefoon moet kiezen. Voor de Pixel geldt het prijsargument dus ook, hoewel we verder te spreken zijn diens prestaties, zoals de goede videostabilisatie.

De Samsung Galaxy S8 heeft weliswaar geen tweede lens, maar is toch een uitstekende allrounder, die op alle vlakken kan meekomen. Bovendien is hij op de G6 na het goedkoopst en is hij dankzij zijn dunne bezels compacter en daardoor makkelijker mee te nemen. Hoewel de S8 en de iPhone 7 Plus op het vlak van beeldkwaliteit dicht bij elkaar zitten, presteert de S8 vaak net een fractie beter. De lichtsterke lens en relatief grote sensor helpen daarbij, maar vooral de bediening van de S8 vinden we prettiger. De app is behoorlijk compleet en toch niet overdadig. HTC krijgt overigens ook een pluim voor de bediening, vooral dankzij de vele sliders in de Pro-modus van de U11, maar haalt het niveau van de S8 en de iPhone nog net niet.

Als we beeldkwaliteit, video, bediening en prijs samen nemen, heeft de S8 wat ons betreft op dit moment de beste papieren.

Reacties (272)

Wijzig sortering
Mooie vergelijking behalve dan de conclusie.

Ik vind deze conclusie erg rommelig worden omdat prestaties maar ook prijzen en grootte worden betrokken in het oordeel. (en prijzen kunnen veranderen gedurende het jaar, prestaties veel minder vaak)
Laat die prijzen nou maar weg het zijn al topmodellen, want anders kan je ook nog 6 factoren erbij halen bij de keuze voor een smartphone van Apple of Samsung aangezien het nooit stopt bij fotokwaliteit,maat en prijs bij aanschaf smartphone.

Alleen fotokwaliteit en mogelijkheden is genoeg.
--------


"Hoewel we de iPhone dankzij zijn tweede lens het veelzijdigst vinden, diskwalificeert hij zich een beetje door die prijs en het feit dat de reguliere iPhone 7 geen tweede lens heeft, waardoor je dus wel voor een grote telefoon moet kiezen. Voor de Pixel geldt het prijsargument dus ook, hoewel we verder te spreken zijn diens prestaties, zoals de goede videostabilisatie.

De Samsung Galaxy S8 heeft weliswaar geen tweede lens, maar is toch een uitstekende allrounder, die op alle vlakken kan meekomen. Bovendien is hij op de G6 na het goedkoopst en is hij dankzij zijn dunne bezels compacter en daardoor makkelijker mee te nemen.
Je hebt zeker een punt. Ergens beetje jammer dat ze geen blinde test hebben ingevoegd omdat dit altijd wel tof is. Deze video https://youtu.be/DtmGMcMeEJE van 25 april test ook enkel smartphones.

Ik stemde meeste op de Pixel XL omdat die het best oogde volgens mij. We hebben het hier dan wel over stills. De S8 kon ik er ook snel uithalen omdat die foto's naar mijn mening over bewerkt worden door de telefoon.

Blinde tests zijn altijd leuk.
Als er 1 toestel is die over bewerkt is het wel de Pixel. Is één en al software. Zonder software valt deze camera uit elkaar, zoals aangetoond is in Super Saf video.
Dan zijn het oké bewerkingen bij de Pixel. Of dan dat toch op het eerste zicht, en volgens mijn smaak. De S8 gooit het contrast te hoog en overscherpt de foto's te veel.
Dat is waar. Waar ik me over verbaas is dat de Iphone (en anderen) met "Optical Image Stabilization" (OIS) slechter scoort dan de Pixel met "Electronic Image Stabilization" (EIS). In geval van OIS wordt met behulp van een gyroscoop de bewegingen van je telefoon gemeten, om vervolgens de lens te compenseren voor die bewegingen. Een behoorlijk complex systeem, een standaard die je in veel high-end DSLR cameras vind.
De Pixel heeft een veel goedkoper systeem, die gebruikt "Electronic Image Stabilization", wat wil zeggen, ze gebruiken een goedkopere camera, en doen alles in de software. Ook zij gebruiken wel gyroscopen om de beweging van de telefoon te meten, maar besparen op de camera.
Het is verbazingwekkend dat zo'n goedkoop systeem het wint van de "high end" OIS. Het nadeel van de elektronische methode is dat het een korte sluitertijd vereist, en dat zie je terug in de mindere prestaties bij lage lichtsterkte. Petje af voor de software, vreemd toch dat de Pixel zo duur is.
Ik snap je punt wel. Ik denk alleen dat iedereen uiteindelijk toch zijn eigen keuze maakt na het lezen van een review. Want prijs is persoonlijk (heb je het - en heb je het er voor over), hecht je veel belang aan optische zoom, zit je vast aan een bepaald ecosysteem?

De grootte is niet meegenomen in het oordeel, maar is wel benoemd, evenals het feit dat je daardoor jammer is dat je persé voor het grootste model moet kiezen als je twee camera's wilt. Dat die tweede camera flinke voordelen biedt is evident, maar of je dat veel gaat gebruiken is opnieuw weer erg persoonlijk. Ik wel, maar iemand anders misschien niet.

De iPhone 7+ scoort heel goed, maar de S8 bleek in veel situaties net iets beter te zijn. Het prijsverschil telt daar dan bij op.
Ik neem aan dat deze persoonlijke voorkeur ook bepalend is geweest voor "jouw" eindoordeel?

De U11 heeft de beste camera gevolgd door de pixel en op een gedeelte plaats 3 de S8, dit is overduidelijk en is bij de meeste andere reviews en op DxOMark makkelijk terug te vinden.

Bij deze review zou het om de beste camera gaan en niet om de prijs, neem je dit wel mee dan wordt U11 met ¤ 43 verschil in eens zwaar afgebrand op prijs kwaliteit. (terwijl de U11 veel meer telefoon is en performance heeft)

Het is misschien een beetje flauw dat ik het weer aanhaal maar tweakers heeft wel de naam om reviews over Samsung erg positief te schrijven (ook de zinspeling) en dit ligt er hier naar mijn idee weer heel dik bovenop. (heel hoog advertorial gehalte).
DxoMark is een scam. Daar kan je je rating kopen. Iedereen die het allemaal een beetje volgt weet dat. HTC wordt komt al twee jaar hoog binnen, maar valt dan in de praktijk tegen.

Hier wat voorbeelden die laten zien dat de HTC U11 vooral veel over exposed shots genereert:

https://youtu.be/TrAuJwa15CA

https://youtu.be/i5pBV8Ls89o

https://youtu.be/D_gyFDfPUfo

https://youtu.be/D_gyFDfPUfo

https://youtu.be/rjPudAr0w0c
...

Het is misschien een beetje flauw dat ik het weer aanhaal maar tweakers heeft wel de naam om reviews over Samsung erg positief te schrijven (ook de zinspeling) en dit ligt er hier naar mijn idee weer heel dik bovenop. (heel hoog advertorial gehalte).
Exact wat ik dacht toen ik de review las.
Ik denk alleen dat iedereen uiteindelijk toch zijn eigen keuze maakt na het lezen van een review
Precies dit. De S8 is beter zeg je, dan is de prijs helemaal irrelevant om te noemen toch? Dat kunnen mensen immers zelf wel beslissen.
Bij uitbreidbaar geheugen ben je alleen beperkt als je geen internet hebt. Je hebt met de iPhone ook mogelijkheid voor iCloud en dat zal bij de pixel niet anders zijn.
Maar Pixel heeft ook cloud mogelijkheden. Snap ook wel dat die geen iCloud heeft. Gaat mij erom dat het geen beperking hoeft te zijn, dat er geen uitbreidbare opslag is, want dat is er wel in de vorm van cloud opslag.

Nee, cloud is niet gratis, maar dat is uitbreidbaar geheugen ook niet. En als je je kaartje kwijt raakt heb je niks meer, dus in dat op zicht heeft cloud storage een voordeel.

[Reactie gewijzigd door aToMac op 6 juli 2017 22:19]

Via google foto's kan je ongelimiteerd foto's bewaren op je Google drive in hoge resolutie (niet de originele resolutie BTW).

Bij beide kan je betalen voor extra opslag. Gebruik zelf G Suite van Google. Onbeperkte opslag voor 8 euro per maand. Zit ook direct mijn backup van al mijn gegevens op van mijn pc/laptop. En werkt ook met de iPhone.
Bij de Google Pixel & XL krijg je gratis onbeperkte opslag in Google Photos op volledige resolutie. Dus niet alleen "hoge" resolutie, maar originele resolutie, ook voor video in 4k.
Dat werkt ook in Nederland (happy Pixel owner here 8-) )

bron: https://madeby.google.com/phone/
Laat die prijzen nou maar weg het zijn al topmodellen, want anders kan je ook nog 6 factoren erbij halen bij de keuze voor een smartphone van Apple of Samsung aangezien het nooit stopt bij fotokwaliteit,maat en prijs bij aanschaf smartphone.

Alleen fotokwaliteit en mogelijkheden is genoeg.
De LG G6 is met zijn ¤ 514,95 ruim 300 euro goedkoper dan de iPhone 7 Plus (¤ 818,95).

Dan kun je niet meer zeggen van "laat de prijs maar weg" want die prijs heeft ook invloed op de kwaliteit. Je mag voor de prijs van een iPhone verwachten dat de camera uitmuntend is. ;)

[Reactie gewijzigd door tweaker2010 op 6 juli 2017 19:51]

Of, als we die reviewstijl van irrelevante onderbuikgevoelens hanteren, dan kunnen we de LG bovenaan zetten 'want die is goedkoper'.
Ook het activeren van de camera bij de iPhone is super eenvoudig, zelfs zonder te unlocken, gewoon met een swipe naar links. Ik vind dat de score hiervan onterecht is. Wat mij betreft zijn de iPhone 7+ en Samsung S8 allebei de winnaars.
Het wordt ook niet afgeschreven als zijnde niet eenvoudig, maar het vereist meer moeite dan een fysieke knop in te drukken (of twee keer in te drukken)... ;)
Sony heeft een camera knop op de zijkant. En alle android toestellen kunnen swipen zonder de telefoon eerst te moeten unlocken.
inderdaad ik begrijp die 1 ster ook niet helemaal in deze, zoals je zegt je swiped naar links en je camera is geactiveerd, hoe veel makkelijker kun je het maken 8)7
Tevens snap ik ook de 2 ster op bediening niet helemaal en 3 ster voor de samsung terwijl meest voorkomende klagen over samsung is dat hun eigen overlay het grootste nadeel is van samsung die bediening juist omlaag zou halen.
Prijs kwaliteit is leuk dat samsung goedkoper is maar dan zou men ook in gedachte moeten houde dat de iPhone een jaar later nog veel meer geld opbrengt bij verkoop dan de samsung wat mijns inziens dus een veel betere verhouding is in prijs/kwaliteit.
Uitbreidbaar geheugen is niet meer van deze dag, samsung kiest voor een geheuge slot en Apple kiest voor cloud beide hebben de mogelijkheid tot uitbreiding alleen anders geimplementeerd.
Lijkt mij dat samsung wat extra puntjes is gegeven die het niet verdiend en zoals je zelf al aangeeft zou het eerder een gedeelde eerste plaats moeten zijn al neig ik zelf meer naar de iphone als winnaar.
Bij een samsung kun je op elk moment, ongeacht of je met de telefoon bezig bent of niet, of je in een game zit of de browser of dat de telefoon gelocked is, dubbel drukken op de vinger afdruk scanner en direct een foto maken.

Bij de iPhone moet je afhankelijk van wat je aan het doen bent 1 of meer stappen uitvoeren. Dus Samsung wint hier een punt, net als een aantal anderen die het ook makkelijker maken dan "hangt ervan af".

Bij alle telefoons heb je cloud opslag. Bij sommigen kun je ook locaal een SD kaartje erin stoppen wat een uitkomst is als je iets om privacy geeft of geen internet hebt in Timboektoe. Wederom - terecht puntjes waard.

Samsung's slechte bediening is redelijk oud nieuws - het is niet slechter dan iOS. Wel minder dan Windows Phone en MeeGo maar dat zijn alle Android en iOS apparaten ;-)
Sinds de S6 werkt de Samsung interface heel snel.. Je informatie is achterhaald.
Snap je punt wel. Al kan je natuurlijk ook zelf lezen en dan prijzen vergelijken...

Sowieso is de titel: beste smartphone camera, om daarna de beste all-rounder te kiezen, en dus niet de beste camera :Y)
Mee eens. Als er gekozen word voor de beste all-rounder moet de software ook meegeteld worden in het algemeen. En dat is in mijn ogen nog altijd sony die daar hoog scoort.
Mee eens. Het lijkt ook nogal gebaseerd op de meningen van de schrijvers en niet per se op feiten of meningen.

Ook mis ik nog even of de video's op 4K of FHD beoordeeld worden. Sommige toestellen bieden stabilisatie alleen op FHD en niet op 4K. Dit kan nogal van invloed zijn op het resultaat en je kunt je afvragen hoeveel er op 4K gefilmd wordt.

[Reactie gewijzigd door rajackar op 6 juli 2017 13:32]

Wat ik helaas mis zijn de low-light fotos.
Iedere smartphone kan overdag en met genoeg licht leuke plaatjes schieten. Wat voor mij echter van doorslaggevende rede is om voor een smartphone te kiezen is hoe de fotos eruit zien in de avond of op een feestje met weinig licht. Daar zie je vaak nog grote verschillen welke ik graag in zo'n review als deze wil zien.

Ik vind het persoonlijk nutteloos om achteraf te zeuren waarom bepaalde toestellen niet zijn meegenomen in de review maar ik weet bijvoorbeeld dat mijn 950XL weinig goeds te bieden heeft behalve het schieten van fotos en dat mijn 2 jaar oude telefoon mooiere low-light fotos maakt dan enkele van de toestellen in de review. Ik vind niet dat de 950XL erin had moeten zitten want hij wordt al bijna niet verkocht, maar een vergelijking tussen de toestellen in de line-up had voor mij wel meer waarde aan deze review gegeven.

Ondanks dat, altijd leuk zo'n camera review!
Op deze pagina's staan twee verschillende low light-settings. Je ziet dan inderdaad grotere verschillen. Er zijn meer beelden, maar die weken verder niet af van de foto die gemaakt is tijdens het blauwe uurtje.
reviews: Wat is de beste smartphonecamera?

Ik fotografeer overigens graag tijdens het blauwe uur, maar iets wat in deze periode niet helpt is dan het maar erg kort goed donker is. Het blauwe uur duurt daardoor tot diep in de nacht. ;)
Omdat mijn nexus 6p kapot is gegaan ben ik overgestapt naar een s8. de Nexus 6p maakte veel betere foto's, vooral in donkerder licht. Het verschil is echt groot...

Ik ben het dan ook niet eens met de low light score aan de s8... Al is het IETS minder licht, de kwaliteit van de foto's gaat direct achteruit.

[Reactie gewijzigd door Zakaria89 op 6 juli 2017 23:00]

Helemaal eens.
Wat ik opvallend vind, is dat Microsoft (Nokia) de trendsetter en innovator is geweest als het gaat om smartphone camera's. Optische Beeldstabilisatie, Manuele Pro settings (zoals ISO, Sluitertijd, WB, zoom etc.), Low-Light fotografie, Fysieke Focus- en Ontspanknop, Audio kwaliteit etc.

Apple en Samsung kwamen later pas om de hoek kijken met min of meer dezelfde (afgekeken) functionaliteit. Ik ben toch wel een beetje benieuwd wat Microsoft had kunnen doen als ze de Lumia's waren blijven doorontwikkelen. Toch jammer dat dit niet het geval is... :(
https://www.androidheadli...el-xperia-xz-premium.html

Ik vind hier vooral opvallend hoe goed de HTC U11 er uit komt. Behoorlijk verschil met de S8.
Wat een gigantisch verschil tussen Tweakers en Androidheadlines. Ik vraag me af waar dat vandaan komt. Bij Tweakers staat erbij dat de automatische instellingen gebruikt worden, bij Androidheadlines zie ik niet staan welke instellingen gebruikt zijn.
Ach elke reviewer doet het anders en geluk zal ook wel een rol spelen, sommige settings pakt de ene telefoon beter, andere zijn beter voor de andere. Ik zou nooit op een enkele review afgaan, altijd meerdere kijken.

Smaak speelt trouwens ook een rol, ik heb een S7 gekocht al wist ik al dat ik de foto's niet super zou vinden: de overdreven verscherping irriteert me mateloos. In deze review zie je ook de foto van de chipjes, waar je duidelijk ziet dat de U11 echt het scherpst is, beter nog dan de S8. Maar ja als die dan zo slecht presteerd met wat minder licht dan - S8.
Vergeten jullie niet de Huawei P10 en P10plus? Hierin zit een Leica camera
Vergeet niet de Huawei Mate 9 in dat rijtje. Ik krijg altijd veel positieve opmerkingen over mijn foto's. Zelfs opmerkingen dat ik kennelijk een losse camera bij me had voor de foto's naast mijn mobiel, en ze altijd verrast zijn dat de foto's simpelweg met de camera van de Mate 9 zijn gemaakt.
Niet alleen in de avond, er zijn wel meer lastige onderwerpen te bedenken, de onderwerpen in deze test zijn allemaal iets te makkelijk. Hoe presteren de camera's bv als er een portret foto wordt gemaakt van iemand met loshangend haar, ipv een kale kop van een paspop. Er is geen video materiaal van snel bewegende voorwerpen of een test waarbij veel in en uitgezoomd wordt (hoe gaat de camera om met focussen). Een HDR vergelijking, lensafwijkingen, etc.
Het ontgaat mij steeds dat sony niet betere prestaties kan leveren met zijn eigen toestellen. Bijna alle high-end toestellen op de markt maken gebruik van de sony sensoren, maar sony kan zijn xperia nooit fatsoenlijk foto's laten nemen (tav de concurrenten).
Je zou denken dat ze zelf het beste van het beste laten zien als het gaat om foto kwaliteit en technologie. Het verteld mij dat sony divisies uit eilanden bestaan met ieder ze eigen agenda's :?
Ik ben het met je eens. Het is verbazend dat Sony enerzijds de smartphonemarkt domineert met haar goede sensoren en anderzijds vreemde enginering- en designkeuzes maakt waardoor je niet het maximale uit de camera kunt halen. Geen optische stabilisatie, geen raw-ondersteuning (sterker nog: dit is geblokkeerd), geen 4k-optie in de reguliere camera-app, meer opties, etc. Het zijn prima smartphones, maar er zou zoveel meer uit te halen zijn met een paar relatief simpele aanpassingen...
Een deel van het probleem is dat Sony nog altijd gokt op zijn camera divisie en niet wil dat de telefoons daar aandeel van afsnoepen. Dit in tegenstelling tot Samsung, dat juist de expertise van zijn cameradivisie vol inzet om goede camera's in de smartphones te krijgen.

Wat wijsheid is weet ik niet. Ik weet wel dat een Samsung telefoon inmiddels moeiteloos een compactcamera in de lagere prijsklasses kan vervangen en in veel situaties overtreffen. Feit is wel dat Sony hiermee zichzelf tekort doet, want hun concurrenten halen doorgaans meer uit de Sony sensoren dan Sony zelf en dat geeft toch te denken.

Overigens is dat in cameraland ook lang zo geweest, wat het verhaal nog bizarrer maakt. Olympus is er ooit in geslaagd om uit een kleinere m43 Sony-sensor beter ruiswaarden te halen dan Sony zelf uit hun gelijktijdig uitgebrachte APS-C sensor. Ook Nikon haalde meer uit Sony sensoren dan Sony zelf. Het is dus, los van mogelijke strategie, ook gewoon een Sony probleem.
Dat kan zo zijn, ik koop om die reden inderdaad een goede cameraphone en geen compactcam. Telefoons zijn goed zat voor mij, qua camera. Nu was dat een S7, een geen sony. Terwijl ik op zichzelf meer gecharmeerd ben van sony dan van samsung. Ergo, nu lopen ze inkomsten mis vanwege die eventuele keuze. Een camera kocht ik toch al niet en nu verdienen ze een hebbekrats aan de sensor in mijn telefoon, terwijl ze me een hele telefoon hadden kunnen verkopen...
Heb je daar een bron van?

>> voor de voorbeelden die ik ken waren de ruiswaarden van Nikon beter dan die van Sony (o.a. bij de D3x was dit zo), maar was kleurreproductie en dynamisch bereik van Sony weer beter. En dan kan je in post dus nog wat kleur en dyn. bereik inleveren in ruil voor heftigere ruisonderdrukking.
Jarenlang lezen op DPReview is mijn bron.
Als Sony zijn point and shoot camera's uit de wind wil houden dan zijn ze echt niet goed snik. Ik kom net terug van een week stedenreis en ik heb bijna niemand meer kunnen spotten met een point and shoot camera. Er lopen nog steeds aardig wat hobbyisten rond met spiegelreflexachtige spullen om hun nek maar 90% fotografeert er op los met zijn of haar smartphone.

Ik begrijp dus ook niets van de relatief slechte foto's van Sony smartphones. Je zou juist denken dat ze de beste sensoren voor hun eigen producten houden en dan daarmee proberen onderscheidend te zijn.
Ja en misschien denken mensen: -dit is een moment opname-
Sony domineert al jaren de sensor markt voor smartphones en terecht want ze hebben gewoon uitstekende sensoren die inmiddels ook zijn weg heeft gevonden naar de goedkopere telefoons/china phones.
Maar al zeker vanaf de Z1 (2013) tot nu is het verhaal eigenlijk het zelfde, elk jaar weer.
En elke keer gaat het om merkwaardige designkeuzes, want we weten dat ze de engineering expertise in huis hebben.
Zonde en onbegrijpelijk, iets met een ezel en aan de zelfde steen stoten, 2013 tot nu zijn veel stenen.
Er is wel een 4K optie maar alleen om te filmen (Ik ben niet echt bekend met alle resoluties en koosnaampjes die erbij komen.) maar jullie hebben helemaal gelijk, Elke Sony telefoon die ik tot nu toe heb gehad was best zwak op camera gebied. Je kan de optie "Superior Auto" uitzetten en gewoon zelf met de instellingen klooien maar dat levert nou ook niet echt top plaatjes op. En hoewel de kwaliteit er flink op uit is gegaan tussen bijv. de Z en Z5 (Ik heb de Z5c) vallen alle resultaten nog steeds in het niet als je ze vergelijkt met bijvoorbeeld een Samsung of Iphone die volgens mij nog steeds gebruik maken van Sony Exmor sensors. Jammer want Sony apparatuur heeft premium bouwkwaliteit, premium software (Heel weinig op aan te merken..!) en premium looks- Alleen jammer dat de schermen en camera's zo slecht zijn.
Het gaan niet alleen om de sensor, maar ook om de optiek die ervoor zit, en de software die er achter zit. De eiland-hypothese helpt dan zeker niet mee.
Sony verkoopt de sensoren vaak als pakket, inclusief optics zo niet, de optics zijn niet bepaald high end, de software erachter is zeker van belang, maar als maker van de sensor mag je hopen dat ze de beste kennis in huis hebben om het maximale uit de sensor te halen (op het gebied van software en optics)
Dat is precies de reden waarom wij alleen sensoren kopen van een sensor leverancier en de optiek zelf ontwerpen. Een sensor kan maar beperkt rechtbreien wat door de optiek is verknald (aberraties, gladde, etc), en altijd met verlies van informatie tot gevolg.

Optiek is geen core business van een sensor leverancier, behalve dan de micro lenzen op de sensor zelf, dus er mag niet worden verwacht dat het maximale wordt geperst uit het optisch ontwerp.

Sterker nog, een sensor leverancier kan maar beperkt optimaliseren omdat deze niet weet in welk systeem de camera komt. Dus zaken als de optische verstoring door de glasplaat voor de camera en de verstoringen ten gevolge van de thermische / elektrische huishouding van het systeem kunnen niet mee worden geboren in het referentie ontwerp.
Als je gaat kijken welk toestel de beste kwaliteit foto's maakt, moet er geen prijs kwaliteit meegenomen worden in de resultaten, anders zouden op dpreview compacts altijd beter presteren dan DSLR's om maar wat te noemen, maar dat is natuurlijk niet zo.
Ik wil gewoon eerlijk weten hoe mijn iPhone presteert tegenover andere toestellen, maar krijg nu toch een scheef beeld.
Ergens heb je een punt. De titel zegt zelf 'Wat is de beste smartphonecamera'. Echter staat er dan weer iets verder 'Beste koop'. Daar kan je inderdaad de prijs in meerekenen, maar niet zoals het in de titel staat. Maar ergens snap ik ook wel dat men de prijs erbij wilt nemen. Is duurder ook altijd beter? :)
Nee, maar je koopt een smartphone niet enkel vanwege de camera natuurlijk. Dus dat de telefoon in zijn geheel duurder is, zegt helemaal niets over de camera. Het is niet zo dat je een Nikon met een Canon aan het vergelijken bent, 2 producten die niets anders doen dan foto's maken. Nee je vergelijkt apparaten die toevallig ook een camera aan boord hebben.

De prijs-kwaliteit verhouding is derhalve volstrekt onzinnig in deze vergelijking. En zo krijg je inderdaad een vertekend beeld.
Ik vind het niet onzinnig. Aangezien "de beste smartphonecamera" gelinkt zit aan een smartphone is het belangrijk om te weten wat de prijs-kwaliteit is wanneer je op basis van camera performance een toestel wil aanschaffen. Als je wat whatsappjes wil sturen, een belletje maken, etc, dan kan dat op iedere telefoon, maar welke smartphone is het beste als je veel foto's maakt.

Ik had de titel sterker gevonden als het "De beste cameraphone", omdat Tweakers daarmee aanduid dat het gaat om het beoordelen van de telefoon op basis van de camera. Dat is namelijk wat ze doen.
Het probleem is alleen dat je geen prijs-kwaliteit vergelijking kan maken op één onderdeel van een zeer geavanceerd apparaat. Stel ik review een auto van 25K en geef een slechte score af omdat de meegeleverde Michelin banden net iets minder scoren in de regen dan een Continental band; en daarom vind ik de prijs te hoog. Op basis van enkel de bandjes kan je niet bepalen of de prijs-kwaliteit verhouding van de gehele auto op orde is. Daarom is het een beetje vaag om te kijken naar de totaalprijs van de telefoon en dan beoordelen of de camera voldoende is voor de prijs die je daarvoor lapt.

Maar goed, daar kunnen de meningen over verschillen. :)
Dat kan dus wel zoals blijkt. Daarbij komt dat smartphones (zeker binnen de eigen bloedgroep) weinig meer van elkaar verschillen.
Nee, dat kan niet. Dat iemand het wel probeert, betekend niet dat het ook werkelijk geslaagd is. ;) Het is gewoon volstrekt onlogisch om een p-w vergelijk te maken op één onderdeel, dat slaat echt helemaal nergens op en elke vorm van onderbouwing ontbreekt. Als ze eigenlijk een volledige smartphone vergelijking wilde houden ipv een test van enkel de camera's, prima: maar ook dan hadden ze dat én moeten onderbouwen én gewoon moeten zeggen. ;) Nu ziet het er gewoon dom uit.

Maar zoals ik al zei, de meningen kunnen er over verschillen. :)

Er zit echt een wereld van verschil tussen smartphones. En dat stopt zelfs niet enkel bij de hard- en software, ook (klanten)service ed telt mee.
Maar goed, dit gaat te ver offtopic. :P
Wil je echt goed onderbouwde reviews hebben? Kijk dan eens naar Pocketnow, onder 'Real camera review', beter dan dat hij ze maakt, heb ik ze niet gezien. Zo weet ik onder meer dat de LG V20 qua audio-opname het dichtst bij mijn 950 komt, waar het bij de V20 ook nog eens helemaal aan te passen is welk geluid je wilt opnemen. (bij concerten wil ik geen PRR PRR PRR hebben door de bass, wat bijvoorbeeld een OP3T wel doet)

Ik moet zeggen, momenteel heb ik een LG G5, waarvan ik vermoed dat deze door de sensorkeuze, betere low-light foto's maakt dan de G6 (dit baseer ik echter op de review van Pocketnow en specs)

Ik zou het wel tof vinden als ze op Tweakers op vergelijkbare wijze camera-reviews aanpakten :9
Het woord "Real" kan niet gevonden worden op pocketnow.com en pocketnow.com/reviews
Deze reviews bekeek ik ook op YouTube, daar vind je het wel... (De kanalen die ik volg zullen vast eigen sites hebben, maar daar kijk ik vrijwel nooit op)
Nee, ook bij Dpreview wordt de prijs meegewogen, maar dan binnen een bepaalde klasse camera's. Dus ook daar wordt een compactcamera niet op punten gewogen tegen een spiegelreflex of spiegelloze systeemcamera, maar krijgt bijvoorbeeld een A9 wel extra punten omdat hij zoveel goedkoper is dan bijv. een D5 of 1DXII voor wat betreft FF camera's met een hoge framerate en snelle autofocus.

Je kunt op basis van deze review nog steeds evalueren hoe de iPhone presteert op cameragebied t.o.v. de concurrenten, zonder de prijs mee te laten wegen. Een kwestie van zelf de testfoto's naast elkaar leggen en je eigen oordeel vellen of de deelconclusies van de review lezen, waar de prijs (nog) niet wordt meegewogen.

[Reactie gewijzigd door Jortio op 6 juli 2017 22:02]

klopt. Beste koop en beste camera zijn totaal iets anders.

Maar in de tabel kun je met de plusjes en minnetjes daar zelf je conclusie uithalen, inclusief dat je alleen die punten meeneemt die JIJ belangrijk vindt. Dat is dan wel weer prettig.
Jammer dat sensoren zo duur zijn. Heb de Nokia 808 en 1020 PureView telefoons (gebruik de laatste nog steeds). Het mag overkill zijn om 41MP te hebben, maar de kwaliteit van de foto's, zeker van de oorspronkelijke 808, is geweldig.
De telefoons zijn verder erg matig en het wordt tijd voor vernieuwing, een goede vervanger hiervoor is er eigenlijk niet.
In mijn ogen kan de Lumia 950(XL) redelijk meekomen, grootste gemis is de afwezige xenon-flitser. Wel heeft de 950 tri-LED flitser, wat maar weinig (geen?) andere telefoons hebben.

Ik vind het dan ook jammer dat de 950 niet meegenomen is in de review. Het is uiteraard geen recent model maar volgens deze site verslaat 'ie vrijwel elk nieuw topmodel. Ik had graag gelezen wat een andere reviewer hier van vindt.
Mee eens.

Ik heb zelf met een S8 een foto gemaakt en met de L950, en ik vond persoonlijk dat de Lumia hier de mooiste foto maakte.

Zou fijn zijn als T.net hier misschien ook iets over kan zeggen.
Tevens is de Lumia 950(XL) een van de weinige telefoons met surround opname en ook nog goed bruikbaar op festivals of andere plekken met hard geluid (geen ontzettend storend geluid).
Mee eens. Ik hoor van iedereen dat mijn foto's zo mooi zijn op mijn 950XL.
Mee eens. Ik hoorde laatst van iemand dat mijn foto's zo mooi zijn op mijn 635.
ik ken inderdaad geen andere telefoon met tri-LED flitser, maar de iPhone 7 heeft een quad-LED flitser.
Zeker nu de Lumia geen drol kost. Helft van de prijs, mogelijk betere foto's.
Inderdaad, zelf heb ik de 950 en eerlijk gezegd heb ik nog geen betere foto's gezien van andere toestellen, ( iPhone 6,7, Samsung 7,8, LG ) ze kunnen gewoon niet meekomen.
de Lumia 1020 en 920 maakte nog betere foto's dan deze uitgebreide selectie van High End toestellen. Dus zit wel veel werk aan de winkel om dit door te zetten in huidige generatie :-) hopelijk gaat dat eindelijk gebeuren.
Persoonlijk vind ik het inderdaad erg jammer dat het concept van de PureView 808 en 1020 niet verder door is ontwikkeld, want dat was technisch zeker interessant geweest - ook in deze vergelijking. Een overdaad aan pixels is niet altijd interessant, maar de downsampling van beelden was/is erg slim bedacht en het biedt ook meer kwalitatieve ruimte voor digitale zoom. Ook hadden deze smartphones een veel grotere sensor dan gebruikelijk was (en is).
Het lijkt erop dat er wel een les is geleerd (als het al door de PureView komt), je ziet de sensoren in telefoons wel grotere pixels hebben nu. De Nokia 808 had pixels van 1.4µM, dat was toen een unicum, zeker voor de hoeveelheid pixels. Nu hebben de meeste high end telefoons even grote pixels, alleen kleinere sensoren.
Welke firmware van de U11 is gebruikt tijdens de test? Ik vind het vreemd dat het grootste kritiek punt van de U11 is dat hij last heeft van overbelichting maar in deze test juist donkerdere beelden laat zien dan bijv de S8. Daarnaast ben ik benieuwd of je HDR op always on hebt gehad of auto, een domme fout van HTC maar de camera presteert een stuk beter als deze op always on staat.
Ik heb de U11 nu niet meer in bezit, dus kan het momenteel niet controleren, maar voor aanvang van de test is de laatste firmware er op gezet.
Daarnaast ben ik benieuwd of je HDR op always on hebt gehad of auto, een domme fout van HTC maar de camera presteert een stuk beter als deze op always on staat
Alle smartphones zijn gebruikt met Auto-HDR...
Bedankt voor je reactie Jeroen. Ik vroeg dit omdat ik hierboven las dat de test al een tijdje geleden is gedaan, klopt dit? Ik weet toevallig dat de U11 camera nogal verbeterd is de laatste updates en vroeg me dus af of daar het verschil vandaan komt. Wat ik bedoel: in alle reviews die ik tot nu toe heb gezien heeft de U11 juist last van overbelichting en bij jou komen de foto's juist te donker eruit (pagina 6), dit vond ik nogal verrassend!

Over het HDR gebeuren, dat is natuurlijk niet jouw fout maar van HTC. Helaas worden zij daar nu de dupe van. Hoe het komt weet ik ook niet, maar ik heb dus meermaals op XDA gelezen dat HDR ON een stuk beter presteert dan Auto HDR.

Verder geef je aan dat de U11 vaak wat ruiziger is dan de rest. Mijn vraag: heb jij dan liever een foto die sterkere ruisreductie heeft waardoor je het welbekende pastel effect krijgt? Het lijkt me dat jij, als ervaren fotograaf scherpte en details verkiest boven ruisreductie. En vind jij niet dat de S8 in veel gevallen foto's juist kapot maakt door overdaad aan postprocessing? Ik merk dit op mijn huidige S7 namelijk wel heel erg.

Dit is trouwens geen rant over dat de U11 beter is dan een andere telefoon ofzo. Ik verbaas me alleen over de resultaten als ik deze vergelijk met andere reviews die ik tot op heden heb gezien. Mijn eigen U11 is nog onderweg dus kan er vanuit eigen perspectief nog weinig over zeggen.
Hmmm... De foto's op pagina 6 waar de U11 donker(der) uitkomt betreffen low-light foto's. Bij de overige foto's (ook die op de pagina erna) zie ik eigenlijk geen grote afwijkingen.
reviews: Wat is de beste smartphonecamera?

Als auto-HDR minder optimaal functioneert is dat inderdaad wel jammer. 'HDR aan' is in veel gevallen niet aan te raden omdat kleuren hierdoor iets minder natuurlijk worden. Maar het zou kunnen zijn dat HTC de U11 wat conservatief heeft ingesteld en dat dit nog verbeterd wordt (of ondertussen al is). Omdat firmware-updates continu worden uitgerold is er altijd een kans dat er bepaalde zaken ondertussen iets veranderd zijn. Dat is alleen erg lastig om rekening mee te houden, want dan zou alles overnieuw moeten (en na een volgende update weer). Ik ben benieuwd wat jouw constateringen zijn als je het toestel in huis hebt.

Wat betreft postprocessing en ruis. Ikzelf schiet meestal in raw, dus ik heb zelf het liefst totaal geen ruisreductie omdat ik dat liever zelf doe. Maar ik ben niet een goede referentie voor een gemiddelde smartphonegebruiker. ;-) In dit geval, ervan uitgaande dat de meeste smartphonegebruikers vooral jpeg-foto's gebruiken, is de ideale mix dus een van beide; effectieve ruisreductie, maar niet teveel. Over het algemeen vind ik de ruisreductie van de S8 redelijk netjes, al houdt Samsung wel van oversharpening.
Ja, vreemd dat de U11 in andere reviews juist overbelicht in lowlight situaties en bij jou juist het tegenovergestelde.

Snap jouw redenatie wel. Opzich zou het wel eens tof zijn om een 'pro' comparison te doen tussen smartphone camera's waarbij de telefoons echt tot hun absolute grenzen worden getest. Welke smartphone haalt de beste resultaten in pro mode en RAW, wellicht ook lowlight vanaf statief etc. Daarmee kan een website als Tweakers zich toch wel onderscheiden van de rest die puur gericht zijn op de average consumer vind ik. Misschien een leuke review voor in de toekomst?
Hier ben ik ook benieuwd naar Jeroen. Deze test geeft wat betreft de U11 een totaal tegenovergesteld beeld t.o.v. tientallen andere reviews/ervaringen op internet.

[Reactie gewijzigd door Lekiame op 6 juli 2017 12:19]

'Hoewel de S8 en de iPhone 7 Plus op het vlak van beeldkwaliteit dicht bij elkaar zitten, presteert de S8 vaak net een fractie beter.'

Dus een fractie beter maar de prijskwaliteit van de S8 is 3 plusjes en de iphone een minnetje terwijl die ook nog een 2e camera heeft. Zo groot is het prijsverschil ook niet toch?
640 om 820 is nogal een verschil...
Op zich een aardig verschil, maar in deze categorie telefoons niet altijd het grootste argument. In dit segment kiest je volgens mij gewoon of de Samsung of de Iphone, mensen in mijn omgeving in ieder geval wel. Die laten de iphone in ieder geval niet liggen om 180 euro verschil (verspreid over 2 jaar icm een abonnement).

Daarnaast kan je het prijsverschil mijns inziens ook niet volledig aanrekenen aan de prestaties van de camera. Blijf het simpelweg opvallend vinden dat je samsung hier de maximale score krijgt en de iphone een minnetje.
Om dat eerste punt dat je aanhaalt worden de phones natuurlijk niet beoordeeld. Het doet er niet toe.

En ik snap het verschil in beoordeling in prijs-kwaliteit wel. Als de duurste ook nog eens de minste is van de twee is dat een groot verschil. Je betaalt voor ene iphone meer dan een kwart meer dan voor de s8. En de helft geheugen voor foto's! Groot verschil in totaal. Nogmaals, dat desondanks mensen blind kiezen voor een iphone doet er totaal niet toe.
Het verklaart mi deels het fors afnemende marktaandeel van Apple de afgelopen jaren.

[Reactie gewijzigd door P. vd Loo op 6 juli 2017 11:38]

Heb je bronnen van het marktaandelen door de jaren heen dan? En dan bij voorkeur van high-end telefoon, snap zelf ook wel dat de markt overspoelt wordt door goedkope android-toestellen.

Ik blijf er bij dat het waarderingsverschil in de prijs/kwaliteit overdreven is. Je moet ook niet vergeten dat de S8 net uit is en de iphone 8 er zo aankomt. In dit wereldje gaat het rap met de ontwikkelingen dus de iphone 8 zal weer marginaal beter zijn dan de S8 voor dezelfde prijs als een iphone 7. Hoe moet het dan gewaardeerd worden?
Dat laatste houdt je altijd natuurlijk. Het is een momentopname. Moet je maanden wachten op de iphone? Zo ja, dan kun je daarna ook weer besluiten 2 maanden te wachten op bijv de Pixel, ik noem maar wat.

Voor marktaandelen verwijs ik je naar de regelmatige berichten op de hoofdpagina van Tweakers. Even zoeken op onderwerp.

Verder even terugkomend op je eerste bericht. In mijn optiek bagataliseer je het prijsverschil van 180 door te melden dat het in 2 jaar wordt uitgesmeerd. Zo wordt natuurlijk niet gerekend bij prijsvergelijkingen. Nooit gezien althans. Je staat dus eigenlijk achter het idee, maar een krediet met bijbehorende BKR registratie te nemen voor een smartphoontje?

[Reactie gewijzigd door P. vd Loo op 6 juli 2017 12:32]

Ik blijf erbij dat 4 van de 6 bolletjes prijsverschil in deze vergelijking nergens op slaat. Camera's nagenoeg even goed en dat met een prijsverschil van 180 euro. En dat prijsverschil zit hem niet in de camera maar in de hele telefoon.

Wat het marktaandeel betreft, ik kan geen bericht vinden waarin high-end telefoons (zeg 500 euro plus) worden besproken. Ik denk zelfs dat er meer iphones worden verkocht dan alle andere high-end telefoons bij elkaar. Dat het veel geld voor een telefoon is lijkt me duidelijk maar duur zijn ze blijkbaar niet gezien de hoeveelheden die verkocht worden.

Je BKR verhaal raakt kant noch wal, dat heb je met alle telefoons uit deze vergelijking.
De Iphone is én slechter qua camera dan de Samsung, én slechter qua prijs. Dat is toch onmogelijk om te praten tot iets anders dan het is.
Ik beweer toch niet anders? Ik vind alleen dat de waardering qua bolletjes overdreven is. De camera's zijn nagenoeg gelijk zoals je kan lezen in de conclusie en de iphone heeft zelfs nog de 2e camera met echte zoom.
Mijn BKR verhaal raakt kant én wal omdat jij aanhaalt dat de iphone toch over 2 jaar kan worden terugbetaald middels het abonnement. Dat betekent dus een krediet met bijbehorende BKR-registratie. die je op je nekt haalt voor een telefoontje. Als je telefoons gewoon koopt speelt dat verhaal niet.

Ik weet overigens niet waarom je marktaandelen zou moeten beperken tot enkel high end. Definieer high end maar. Die definitie is er niet. Alle internationale bedrijven meten totale marktaandelen en dat doen ze niet zonder reden op die manier.
Jij vermoed dat de iphone meer verkoopt dan andere high ends bij elkaar? Ik vermoed dat het morgen lekker weer wordt. Is evenveel waard.

[Reactie gewijzigd door P. vd Loo op 6 juli 2017 14:33]

Voor een 32 gb versie ook nog. Ga je niet zo veel foto's mee kunnen nemen.
Waaorm niet?

Apple heeft een nieuwe compressie in iOS11 waarbij meer foto's opgeslagen kunnen worden. Daarnaast vind ik het een zeer rare om er een min voor te geven. Want de bouwkwaliteit over het algemeen is erg goed. Net als de S8.
Ok, maar de S8 levert wel de dubbele opslag (waar ook apps en al de rest moet op bewaard worden) voor 180Eur minder.. Dat is toch wel al een énorm verschil.. ook in het aantal foto's én al zeker als je in 4K Raw format schiet (waar blijkbaar veel mensen tegenwoordig veel waarde aan hechten bij een gsm), waar je geen compressie hebt.
Ik versta ook niet waarom je RAW gaat op een gsm, dan heb ik toch nog steeds mijn Nikon of Canon mee als het gaat over goeie foto's trekken. Een foto trekken met een gsm is eens leuk en kan inderdaad (bijna altijd), maar je moet hem dan ook niet uittrekken tot op een onmogelijk formaat/zotte bewerkingen op gaan doen. Maar ieder zijn ding.
Waarom RAW, omdat je die achteraf beter kunt bewerken...
RigolleM, "Proficiat! Bedankt voor de kennis"-sarcasm off ;) no offence ;)

Zo ver was ik ook, als grafisch medewerker. Wat ik niet versta is waarom je dit wil gebruiken op een gsm. Met zo'n beperkte sensor/lensopening/... is nabewerken altijd maar een oplapmiddel, dat weet iedereen. Ik versta niet dat met zo'n "beperkte kwaliteit" foto's zoveel moeite wil steken.
99% van de mensen die foto's trekken met gsm's gooien er een filter over en gooien hem online, de mensen die echt weten hoe ze goed moeten photoshoppen (/ander bewerkingsprogramma) gaan toch geen foto's maken met een 'beperkte sensor' zoals in een gsm?
Mooi dat ze de optie aanbieden, maar mensen die echt met fotografie/foto-bewerking bezig zijn gaan volgens mij (nagenoeg) nooit de foto's van hun gsm gaan foefelen, tenzij licht oplapwerk. Maar dat is natuurlijk mijn mening als persoon die in de industrie zit...
De beste camera is degene die je bij hebt, en als dit dan de smartphone is, dan probeer je het beste uit te halen en kan je achteraf nog eventueel bewerken.
Dat is een mening. ( welke links laten liggen trouwens. Android of ios)

[Reactie gewijzigd door Sieb2 op 6 juli 2017 13:24]

Het gebruiksgemak van Android is beter, ook doordat bijna iedereen het heeft en dus kent, en bovendien kun je meer met Android qua functies.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 6 juli 2017 18:29]

Gebruiksgemak van Android beter? En wat kan je als gewone gebruiker meer?
26% duurder is wel een enorm verschil. Als de kwaliteit daadwerkelijk beter is op de S8, en de S8 heeft meer opslag (64GB, en mogelijkheid tot uitbreiding), dan is een groot verschil in prijs..kwaliteit imo volledig terecht.
Een 2e camera die zwaar inferieur is aan de main camera. Serieus de 2e camera op de iphone 7 plus dient nooit gebruikt te worden. De main is 1 van de besten op de markt nu. Doe het daar mee.
Hoezo zwaar inferieur? Heeft de samsung echte zoom zoals de Iphone? Gaat niet om de front camera he.
Samsung heeft er niks mee te maken. De 2e camera is gewoon zwaar inferieur aan de geweldige main camera van de 7 plus. De 2e heeft geen OIS, en is veel minder lichtsterk.

Als apple 2 exact dezelfde camera's had gebruikt, op de zoom na dan, dan was dit samen met de lg g6 de beste vorm van 2 camera's. De G6 gebruikt wel 2 identieke camera's, enkel 1 met groothoeklens.
Nu heb je bij de iphone een geweldige main camera, en een crappy ingezoomde 2e. Bij low light en zoom schakelt de iphone zelf over van de secundaire naar de main met digitale zoom, gewoon omdat de 2e camera zo inferieur is.
Denk dat je een beetje overdrijft met je 'zwaar inferieur'. In de praktijk zie ik geen grote verschillen in kwaliteit eerlijk gezegd en daarbij hebben de andere telefoons in dit vergelijk (behalve dan een LG) niet eens echte zoom. Er zijn dus mogelijkheden waarbij deze 'zwaar inferieure' camera dus wel toegevoegde waarde heeft, zoals een ingezoomde foto bij lichte omstandigheden.

Het is dus gewoon een aardige toevoeging en daarbij levert het ook nog enkele leuke features op softwarematig (bokeh-optie of hoe dat ook mag heten).
De setup zoals de iphone het heeft hebben volgensmij enkel de oneplus 5 en een topmodel van xiaomi. Het bokeh effect (of hoe het ook mag heten ja) is ook met een enkele camera mogelijk, zoals beschreven in dit artikel.

Alsnog vind ik de toepassing van apple erg jammer. Het idee is zeer goed, de uitvoering zeer matig. Ik hoop voor de kopers dat de 7s plus en 8 wel 2 identieke sensors bevat. Dan kan je er meer mee als enkel bij lichte omstandigheden een foto die er iets beter uit ziet als digitale zoom van een betere camera.
Nog maar even een quote uit de conclusie dan maar:

"De telelens van de iPhones vinden we als tweede lens wat praktischer, omdat we regelmatig een beetje inzoomen met een smartphone. Zoals je kunt zien in de voorbeeldfoto's, loop je dan al snel vast bij een smartphone met een enkele lens. Digitale zoom komt simpelweg neer op het vergroten van de bestaande pixels, zonder dat dit extra details oplevert. Bij een tweede lens met een grotere brandpuntsafstand, zoals de 56mm-lens van de iPhone, blijft de kwaliteit behouden en krijg je wél meer details. Voor wie veel gebruikmaakt van 'zoom', is dat een groot pluspunt. Daar kun je bij optellen dat de kunstmatige scherptediepte in de portretmodus er eveneens goed uitziet, wat mede te danken is aan die tweede lens."

Louter positief dus. Snap niet waarom je zo zit te bashen op de iphone, zou je dat ook gedaan hebben als de samsung dezelfde functie had gehad?
Ja. Ik heb helemaal niks met samsung, dus weet niet waarom je dat steeds noemt.

In mijn ogen is het idee van de dubbele camera setup van apple geniaal, de uitvoering zeer matig. En ik heb je mijn uitleg gegeven waarom ik die matig vind.

Ik gebruik op het moment een huawei mate 9, ook met dubbele camera. Hier kan ik ook wat bokeh effectjes mee doen, en mooie monochrome foto's nemen. De uitvoering hier is helemaal prima, de functionaliteit haalt het bij lange na niet bij het kunnen zoomen zoals bij de iphone. Dat idee van een dubbele camera vind ik beter en zou ik in praktijk vaker gebruiken.
Als je even zoekt vind je de galaxy s8 al voor 570 euro (zoals bij eglobalcentral), als je dan nog een 128gb versie wilt omdat 32gb te weinig is, dan zit je op bijna een prijs verschil van 350 euro.
Eglobal 😂 tja.. die verkoopt ook wel iPhones hoor.. als we toch grijze import erbij halen.
Is Eglobal niet te vertrouwen dan? Ik ben op zoek naar een Samsung Galaxy S8 voor een leuke prijs en zij bieden hem toch wel erg scherp aan...
Ik denk dat ze wel leveren, maar ik betwijfel of ze zich aan de wetgeving houden. Het is hoe dan ook grijze import. Ik zou altijd met creditcard betalen als je hier iets bestelt. Garantie zal een lastig dingetje zijn.
Bij Amazon.it schommelt de prijs tss de 570 & 580 EURO, toch iets betrouwbaarder dan eglobalcentral.
Alleen bezorgen zij zo te zien niet naar Nederland?!
Ach... naar België wel :-)
Zeker wel, mijn S8 die hier op mijn bureau ligt ook laatst via Amazon.it besteld. Geleverd binnen 3 dagen met Amazon Prime.
Door deze titel en het weglaten van een aantal toestellen met allemaal ook erg goede camera's, wordt onterecht de indruk gewekt dat dit de beste cameratoestellen zijn van dit moment. Dit is (wellicht onbewust) nogal subjectief als je mij vraagt. Beetje jammer.
De selectie van zes smartphones is tot stand gekomen in overleg met de smartphone reviewers en is dus concreet gebaseerd op recente resultaten van onze individuele reviews. Je moet altijd een keuze maken - en dus producten weglaten - en die is dus altijd voor een deel wellicht onbedoeld subjectief, maar we streven naar objectiviteit. Wat ons betreft zijn dit dus inderdaad de beste smartphonecamera's van dit moment (op het moment van de definitieve eindselectie).

Als je een meer objectieve selectiemethode kent, dan horen we dat graag. ;-)
keuzes maken blijft lastig, gelukkig hoef ik dat niet te doen ;). Subjectiviteit kan eenvoudig worden weggenomen door duidelijk aan te geven dat er meer goede cameratoestellen beschikbaar zijn. Anderzijds snij je dan wel weer jezelf in de vingers als men vraagt waarom die andere toestellen dan niet in de review zijn meegenomen.

Maar, de Huawei 10(plus) bijvoorbeeld is voorzien van een prima camera (er wordt ook flink door Huawei en Leica mee aan de weg getimmerd). Dat toestel is er al even en had goed meegenomen kunnen worden.
Zeker, de P10 is ook overwogen, maar uiteindelijk niet bij deze zes beland. In een eerdere reactie heb ik dat een beetje toegelicht:
Yero in 'reviews: Wat is de beste smartphonecamera?'
Interessante review.
Komt er nog een "allround "review van de Sony XZ premium.
Bij voorbaat dank
Ja, daar zijn we mee bezig. :-)
Mijn dank is groot !
Ik ben het met de poster eens dat prijs eerder bij een aankoopadvies thuishoort. Bij een fotoshootout verwacht ik absoluut geen criteria voor prijs/kwaliteit. Schiet zo zijn doel voorbij dacht ik zo.
plus ik denk dat je voornamelijk richt op smartphones met een redelijk marktaandeel. De nokia valt gewoon niet in die categorie.
Misschien een idee geweest om er een betaalbare systeemcamera met goede specs naast te houden. Zeker met de vakantietijd kan het misschien de betere optie zijn.
Nog heel even geduld. ;-) Geheel parallel hieraan zijn we met iets vergelijkbaars bezig.
Oh tof! zelf ben ik erg benieuwd naar een vergelijking tussen smartphone/high-end compact (tz100 bijvoorbeeld)/ILC/DSLRcrop/DSLRfullframe. Juist omdat ik zelf ben begonnen met een DSLR, daarna naar ILC ben gegaan... toen naar enkel telefoon en nu als tussenoplossing een high-end compact heb (tz100). Hoeveel lever je dan echt in op kwaliteit?

Mijn keus was puur ivm portability. De tz100 past in mijn broekzak en neem ik regelmatig mee. Een DSLR.... not so much.
Jammer dat de Huawei P10 niet is meegenomen in deze test, de camera die zij hebben heeft meer indruk op mij gemaakt dan die van Samsung.
Klopt, zeker na deze actie had ik de Huawei P10 zeker bij de testresultaten verwacht.

@Jeroen Horlings (de reviewer): is er een specifieke reden dat deze niet bij deze groep zit?
Dat is een commerciële actie en die staat dus geheel los van onze redactionele overwegingen. ;) Uiteraard hebben we de P10 wel overwogen, maar uiteindelijk hebben we op basis van eerdere testresultaten en de specificaties besloten dat hij niet bij deze strenge selectie van zes zat.

Iets meer achtergronden kun je hier lezen:
reviews: Huawei P10: iPhone-lookalike met verbeterde camera's
reviews: Smartphones met een dubbele camera: hoe werkt het en wat heb je eraan?
1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone X Google Pixel 2 XL LG W7 Samsung Galaxy S9 Google Pixel 2 Far Cry 5 Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*