Door Willem de Moor en Julian Huijbregts

Het Computex-rariteitenkabinet

Leuke en gekke hardware uit Taiwan

Extreme videokaarten en In Win Winbot

Deze editie van Computex viel tegen als het ging om nieuws over videokaarten. Waar we verwacht hadden dat AMD meer informatie zou geven over RX Vega, vertelde het bedrijf alleen dat de aankondiging pas eind juli komt. Op de beursvloer waren wel verschillende nieuwe videokaarten te zien; veel fabrikanten grepen het moment aan om hun meest extreme versie van de Nvidia GTX 1080 Ti te tonen.

De twee meest opvallende exemplaren kwamen we tegen bij iGame, een merk van Colorful dat alleen in China wordt verkocht. De versie met luchtkoeling en camouflageontwerp is volgens de fabrikant geïnspireerd door straaljagers. Het pcb heeft een 16+2-fasenontwerp. De watergekoelde iGame GTX 1080 Ti Kudan heeft evenveel fasen en 'gold-plating technology', aldus de makers. Mocht je interesse hebben in een van deze excentrieke 1080 Ti's, dan zul je er zelf een uit Azië moeten halen, want in Europese winkels zullen ze niet te vinden zijn.

Een van de opmerkelijkste producten die we op de Computex tegenkwamen was de Winbot van In Win. De behuizingenmaker toonde twee fraaie kasten die met hout zijn afgewerkt, maar op de stand stond ook een bolvormige behuizing. Deze lijkt op het eerste oog wellicht een custom build casemod, maar het is geen hobbyproject. In Win heeft de kast zelf ontworpen en gemaakt.

In de ronde kast zit een camera en beursbezoekers konden zichzelf op de foto laten zetten door de Winbot. Als we de omschrijving moeten geloven, is de kast ideaal om selfies te maken en beschikt hij ook over geavanceerde stembediening. Dat blijkt te gaan om Alexa-integratie; je kunt de kast met stemcommando's naar links of rechts laten draaien en door 'Winbot cheese' te roepen, laat je een foto maken.

Los van al die gekkigheid is de Winbot gewoon een kast waar een high-end pc in past. Er is ruimte voor maximaal een e-atx-moederbord en videokaarten tot 340mm lang. Er zijn vier modules voor het plaatsen van hdd's en bevestigingsmogelijkheden voor vijf 120mm-fans; drie aan de achterkant en twee aan de voorkant. Een 360mm-radiator behoort ook tot de mogelijkheden en de voeding mag 210mm lang zijn.

De bol is gemaakt van plexiglas en het chassis binnenin van aluminium. We zien de kans klein in dat In Win de Winbot daadwerkelijk op de markt brengt. In de laatste plaats niet vanwege hoe moeilijk het moet zijn om zoiets te produceren. Op de beurs had de bol in ieder geval de nodige aantrekkingskracht en daarmee is In Win waarschijnlijk in zijn opzet geslaagd.

Reacties (55)

55
51
38
5
0
3
Wijzig sortering
De voedingen zijn in vermogens van 1200W tot een imposante 2200W verkrijgbaar en zijn ook nog eens Gold-gecertificeerd.
Kunnen we alsjeblieft een keertje stoppen met onder de indruk te zijn als dit soort extreem zware voedingen "efficiënt" zijn? De efficiëntie is namelijk een percentage van het opgenomen vermogen; hoe meer vermogen je voeding levert, hoe meer ie mag "weggooien". Hier zijn de eisen voor 80 Plus Gold (tussen haakjes hoeveel vermogen een 2200 W voeding nuttig gebruikt vs. weggooit):
20% capacity -> 90% efficiency (396 W vs. 44 W)
50% capacity -> 92% efficiency (1012 W vs. 88 W)
100% capacity -> 89% efficiency (1958 W vs. 242 W)
En hier is het volgende niveau (80 Plus Platinum), wat deze voedingen dus kennelijk niet voor elkaar krijgen:
20% capacity -> 92% efficiency (405 W vs. 35 W)
50% capacity -> 94% efficiency (1034 W vs. 66 W)
100% capacity -> 90% efficiency (1980 W vs. 220 W)
Bij een voeding die specifiek is bedoeld om 24/7 aan te staan en continu een zeer hoog vermogen te leveren is dus absoluut geen sprake van "zelfs 80 Plus Gold" maar juist van "slechts 80 Plus Gold"; het is een regelrechte aanfluiting dat dit soort zeer zware voedingen niet efficiënter is; het lijkt me niet meer dan redelijk om te verlangen dat ze het hoogste niveau (80 Plus Titanium) met twee vingers in hun neus gewoon halen.
"Op een beurs als CES, waar steeds meer autotech verschijnt, zouden we het wel verwachten, maar op Computex? Tesla had een booth en dat was niet de kleinste. Er stond een Model S, maar nog veel interessanter: een Model X. Natuurlijk konden we het niet laten om even een kijkje te nemen bij deze auto die al is uitverkocht voordat hij te koop is. De kenmerkende Falcon Wing-deuren stonden open, dus ook een kijkje in het interieur was geen probleem. Nu nog even ergens een klein fortuin zien te vinden om er een te kopen..."

Hebben jullie de Tesla Model X verward voor de Model 3? De Model X is namelijk al uit, en te koop.
Zoiets is denk ik gebeurd, maar de schrijvers bevinden zich nog aan de andere kant van de aarde. Heb het dus iets aangepast :)
Inderdaad de Model X zie je inmiddels al regelmatig rijden zelfs. Vind hem qua looks persoonlijk wel wat tegenvallen voor een auto van >€100.000.
Anoniem: 145867
@Bigs5 juni 2017 10:59
De tesla model S is een mooie sedan. De Tesla model X is een lelijke SUV helaas. Er zijn veel mooiere SUV's. Maar hij is wel uniek in zijn soort.. qua aandrijving en allerlei gadgets.
Model 3 heeft geen Falconwing deuren... Dus was echt een X.
Het gaat er volgens mij om dat de Tweakers tekst doet vermoeden dat het hier om een spiksplinternieuwe Tesla gaat. Dat zou dan de model 3 moeten zijn. Dat het een model x is dat staat vast. :)
De Model X stond inderdaad ook al op Cebit enkele maanden terug, niets nieuws onder de zon wat aanwezigheid op dergelijke beurzen betreft dus.

Is overigens wel een enorm grote wagen, die krijg je nog niet eens binnen in menig garage denk ik.
De gewone T is ook een enorme bak, hij is nog groter (en veel zwaarder ook) dan de Ssangyong Rexton waarmee wij een trailer rondzeulen. Ook groter dan een semi-verlengde Ford Transit, om nog maar iets te noemen wat ook nog onder de 5 meter blijft...

[Reactie gewijzigd door cdwave op 5 juni 2017 14:22]

Inderdaad de eerste particulier in Nederland geleverde Model X hebben wij al een tijdje terug gefilmd.

Dat XYZ board zag ik vorig jaar al op een fietsen beurs in Shanghai. Ook even mogen proberen maar door het kleine oppervlak zeer onstabiel.
zal misschien bedoeld zijn dat hij al was uitverkocht vóór hij te koop was,

tevens rare uitspaak, iets kan niet uitverkocht zijn voor dat het te koop was,
als hij niet te koop was, konden mensen hem niet kopen wn kon hij niet uitverkocht worden.
hooguit reservering met verplichte afname, maar dat beschouw ik ook meer als koop-overeenkomst.
Anoniem: 599181
@Teun.4 juni 2017 17:38
er rijd al zelfs een rond waar ik woon :p
Heb er in Eindhoven ook al verschillende rond zien rijden
staat bijna dagelijks een rode bij het klokgebouw idd, maar wat een lelijke bak als ik zo eerlijk mag zijn denk dat het ook wel een heel stuk aan de kleur ligt bij die.
(al mag ik niks zeggen met een bejaarde-rode mondeo bj.2004 :X )
Ja er staat er volgens mij een aan de Tramstraat waar eerder ook altijd al een S stond. Het valt me telkens op hoe groot hij is.

[Reactie gewijzigd door Jeroen op 5 juni 2017 16:15]

Zelfs hier in Friesland aan meerdere gespot.
Model X rijd hier in Amsterdam gewoon rond... 8)7
Ik zit niet meer zo in de hardware, maar geeft een meter lange riser-kabel geen ongewenste vertraging? Ik kan me herinneren dat het het beste was om alles zo dicht mogelijk bij elkaar te bouwen.
Nee dit geeft geen vertraging ofwel nihil
Het geeft wel enige vertraging. Een meter afleggen kost het licht 3.3 nanoseconden. Een pci express bus tikt met 8GHz (125picoseconden per tick). In die 3.3 nanoseconden zitten dus ~26 ticks.

Of de kaart er last van heeft is een tweede, waarschijnlijk niet en met het blote oog zie je het al helemaal niet, maar feitelijk zit er 3.3ns extra lag in ;)

[Reactie gewijzigd door Kees op 6 juni 2017 10:23]

Vertraging zal inderdaad meevallen, wat lastiger is met dit soort lengtes is dat de steilheid van flanken de lijden heeft, ook omdat langere lengtes zich gaan gedragen als condensatoren. Oftewel, de schakeltijd gaat fors naar beneden. Voor het minen van crypto spul lijkt dat geen issue, omdat het rekenwerk op de kaart zelf wordt gedaan. Maar voor je game PC is dit geen goed idee :)
Ja, uiteraard. De lichtsnelheid is zo'n 0.3 meter per nanosconde, dus 3.3 ns voor een kabel van een meter. Dat lijkt weinig, maar PCIe loopt op 100 Mhz clock (10 ns). Het is dus significant.
Winbot = de Okama Gamesphere uit South Park.

http://a4.ec-images.myspa...8dda92212dd4256dfb4/l.jpg

Cryptomining zet ik zo mijn vraagtekens bij. Kost dat niet meer aan elektriciteit dan het oplevert ?

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 4 juni 2017 18:20]

Ik verdien er momenteel 30 euro per dag mee aan Ether + Decred!

Want dat kan je gelijktijdig minen. Speciale bios mod erop en gaan maar.
Ik wil graag uitbreiden maar de kaarten zijn er simpel weg niet.
Is die €30 echt winst, of moeten daar de kosten van je elektriciteit en de afschrijving van je hardware nog van af?
De kosten voor elektriciteit moeten er nog vanaf. Maar die reken ik voor mezelf niet mee. Want ik heb overschot aan elektriciteit uit zonnepanelen.

maar anders zou je er zo'n 6a7 euro af moeten.
Er zijn diverse rekentools te vinden voor ether.
Je vult er je hashrate en opgenomen vermogen uit de muur.
Andere waardes als networkdifficult en actuelekoers vult hij zelf aan.

Actuelekoers is 1Ether = 232 euro.
Globaal kan je 0.1 ether per dag doen met 4x rx470/480
Anoniem: 145867
@Chris965 juni 2017 11:03
De winst kan wel groter worden als je je coins aanhoudt in plaats van verkoopt.. dus minen + speculeren.
1/3 Verkoop ik direct.
1/3 Wissel ik om naar crypto valuta.
1/3 bewaar ik voor speculeren.

;)
das slim, dan hou je nog wat over als de piramide instort
Dan moet je wel gigantische overschotten hebben.
Meer dan 12000 kWh op jaarbasis...
"Globaal kan je 0.1 ether per dag doen met 4x rx470/480"

Never nooit. Hoeveel MH/s haal jij met 4x RX 470 dan?
28a29 mh/sec per kaart.

Heb 2x een 580 en 2x een 480 en een 470.

[Reactie gewijzigd door Chris96 op 5 juni 2017 14:50]

Calculator, must have!
Bah, wat is er mis met de calculator op je PC gebruiken? of als je on-the-go bent je telefoon? :+
Tbh gebruik ik iedere werkdag een traditionele rekenmachine.
Dat geneuzel om mijn telefoon te ontgrendelen/rekenmachine te openen. Extra onhandig als ik mijn telefoon gebruik waar hij voor ontworpen is, als ik aan het bellen ben.
Daarnaast kan deze gewoon mijn hele bureau over (4 meter werkblad). Dat gaat mijn pc niet redden :+
Old School mate, Ooooooold School :*)
En dan het liefst een RPN rekenmachine natuurlijk O+
Als Ethereum overstapt van Proof of Work naar Proof of Stake kan je geen Ethereum meer minen dus dan moet je of overstapppen naar een andere coin, gaan gamen, of de boel weer verkopen.
Wel beter voor het milieu; Bitcoin en Ethereum verbruiken nu elk dagelijks het energie-gebruik van IJsland.
Minen kan dan nog steeds wel maar gaat op een hele andere manier.
Tevens zonder miners geen blocks, geen blocks geen transacties.

Proof of stake riepen ze eind vorig jaar al. Het is er nog niet.
En er zijn coins zat. Dan ga ik wel naar Zcash of naar Dash.
Hmm... Ik wacht op de video. Weird gadgets zijn het leukst waar te nemen in bewegend beeld & geluid.
Natuurlijk konden we het niet laten om even een kijkje te nemen bij deze auto die al is uitverkocht voordat hij te koop is.
De Model X is gewoon te koop hoor https://www.tesla.com/nl_NL/modelx/design

De Model 3, die is er nog niet en is idd al uitverkocht voor de eerste twee jaar ofzo.
Juist, en het is ook echt de lelijkste tesla, ik ben suv liefhebber, maar de X is gewoon lelijk.
Vind het wel meevallen, alleen die deuren...

Er staat er trouwens ook eentje in de "Tesla-store" in het outlet center in Roermond.
He, een mechanische rekenmachine, hmmm,
1000 + 337 = ... :+

[Reactie gewijzigd door Jeroen Koopman op 4 juni 2017 19:30]

Anoniem: 167912
4 juni 2017 20:39
die model X is toch al maanden gewoon te zien op de baan?
Ik heb er zelfs een gezien die werd weggesleept (lege batterijen?)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee