Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Apple iPad 2017 Review

Beetje ouderwets, maar wel betaalbaar

Conclusie

Het verhaal van de iPad 2017 is zeldzaam simpel. Als je een betaalbare iPad zoekt en je vindt het niet erg dat hij de nieuwste snufjes ontbeert, is de iPad 2017 een prima keuze. Als je een iPad hebt en je vindt hem traag worden of niet alle apps werken meer doordat je geen iOS-updates meer krijgt, dan wordt het waarschijnlijk tijd om hem eens te vervangen. De iPad 2017 is dan de goedkoopste oplossing en zeker geen verkeerde. Tenzij je van plan bent hem veel buiten te gaan gebruiken, want daarvoor is hij door het niet-gelamineerde scherm zonder antireflecterende coating minder geschikt, ondanks de hoge maximale helderheid. We raden je aan om voor de aankoop even een Apple Store binnen te wandelen om zelf te bepalen of je het scherm fijn vindt.

Als je een iPad hebt die het nog wel prima doet, zoals een iPad Air 2, hoef je in principe niet te upgraden naar de iPad 2017. Hij is wel wat sneller en heeft een langere accuduur, maar het scherm van de iPad Air 2 is beter. De iPad 2017 voegt in dat geval te weinig toe om de aanschaf waard te zijn. Het is in essentie de iPad in zijn puurste vorm, zonder bijzonderheden. Naast het niet-gelamineerde scherm heeft hij geen True Tone-scherm of vier dynamische luidsprekers en kun je er geen toetsenbord met Smart Connector op aansluiten of met Pencil op tekenen. Ook krijg je niet de allernieuwste hardware, maar in verhouding is hij wel lekker vlot.

De iPad 2017 is... 'gewoon' een iPad, een tablet waarop apps doorgaans net wat beter werken dan op een Android-tablet. Bovendien ben je waarschijnlijk ook met deze iPad weer verzekerd van zo'n vier à vijf jaar iOS-updates. Hoewel hij niet perfect is, kun je er dus wel weer een tijd mee vooruit.

Laagste prijzen voor: Apple iPad Wi-Fi 32GB (2017) Grijs
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Bol.com Plaza

Score: 2 (36)

€ 449,95

€ 449,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 449,95
Pakketpost (boven €20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 449,95

Bekijk

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (328)

Wijzig sortering
"De iPad 2017 is... 'gewoon' een iPad, een tablet waarop apps doorgaans net wat beter werken dan op een Android-tablet" Waar is dit precies op gebaseerd? Ik heb een Ipad gehad en inmiddels heb ik een android tablet en ik vind zelf de apps beter werken dan op de ipad. Dus dat is meer persoonlijk, dat vind ik niet echt in een review passen. Blijkbaar heeft de reviewer een voorkeur voor Apple....
Zelf gebruik ik ook een macbook air, omdat ik het zelf fijner vind werken dan een windows laptop, maar betekent niet dat de apps daadwerkelijk beter werken op een macbook dan op een Windows notebook.
De reviewer doelt waarschijnlijk op het feit dat iPad app's doorgaans beter gebruik maken van het beschikbare screen estate. Android apps zijn compatibel met tablets, maar zijn vaak uitgerekte smartphone applicaties.

Apps op een iPad vs Android (2012)
En dat is anno 2017 blijkbaar nog steeds een pijnpunt

Het is een beetje dubbel natuurlijk, Apple zorgt ervoor dat iPhone apps er vrij slecht uitzien op een iPad zodat ontwikkelaars zouden gestimuleerd worden om een geoptimaliseerde UI te ontwikkelen.
Klopt, ik heb het elders in de comments ook nog even uitgelegd :)
Ik heb menig van die gestretchte iphone rotzooi op m'n ipad voorbij zien komen, met name de kinder'apps'. Dit ligt natuurlijk bij de developer die te lui is om fatsoenlijk met de resolutie en verhoudingen om te gaan. Te lui ja, want het is vanaf dag 1 op alle platformen al mogelijk hier gewoon rekening mee te houden en de layout daarop aan te passen en assets niet in hogere resolutie beschikbaar hebben is al helemaal een |:( .

Vaak is het ook nog zo dat, zeker in den beginne, er eerst voor ipad werd ontwikkeld, daar kon men uitgaan van een fixed resolutie en aspect ratio (tegenwoordig ook niet meer) en dan was het daarna porten naar android als het eerste geld binnen was.

Toen kwam men er achter dat je bij android ineens rekening moest gaan houden met verschillende schermverhoudingen en resoluties en klopte het scherm ineens niet meer, en sja, geld om dat te fixen is er natuurlijk niet met zo weinig inkomsten op dat platform. Als er vanaf het begin uitgegaan was dat, op z'n minst, de schermverhouding anders kon zijn, dan was er geen vuiltje aan de lucht.
Wat ik nog veel erger vind, we zitten hier op een technologie website, die op de hoogte zou moeten zijn voor het laatste nieuws. Vorige wwdc, zijn er ontzettend veel updates voor ipad geïntroduceerd.

Beetje ouderwets, maar wel betaalbaar?

https://www.youtube.com/watch?v=Vabgprc4ot0

De nieuwe update zorgt ervoor dat ipad mijlen ver voor de concurrentie uitkomt te liggen.
Wat is er dan specifiek vernieuwend aan? Ik zie allemaal dingen in die video die allang mogelijk zijn op Android telefoons en tablet.
Hij geeft volgens mij niet aan dat ze vernieuwend zijn in z'n zin.

Zelf ben ik van mening dat Apple niet altijd inzet op vernieuwing maar de juiste implementatie en het koppelen van de technieken erg goed doet, voorbeeld, het gaat niet om de uitvinder van de vinger afdruklezer (Touch Id bij Apple) maar hoe er gebruik van gemaakt wordt, volgens mij was het ergens in 2010 dat een Android telefoon al 'vernieuwend' was met deze feature, alleen nooit optimaal of goed ingezet, pas de laatste jaren zie je hier een versnelling in.

En laat mij eens de werking zien van het scannen van documenten die in IOS11 zit?

[Reactie gewijzigd door Distrax1988 op 12 juni 2017 13:40]

There is an app for that https://play.google.com/s...m.intsig.camscanner&hl=nl. Maar nee, die functie zit niet standaard in Android, maar de apps bestaan al langer (geen idee of dat ook voor iOS geldt).
Dus dat is meer persoonlijk, dat vind ik niet echt in een review passen.
Een review is per definitie bedoeld om de schrijver zijn mening te laten geven. Als de schrijver zijn mening niet zou mogen geven, kom je niet verder dan de specs opschrijven.

[Reactie gewijzigd door TMC op 10 juni 2017 14:54]

Je kan ook een objectieve vergelijking maken tussen concurrenten. Gaat verder dan alleen specs opnoemen en hoeft niet persoonlijk te zijn.
Dat kan ook, maar dat is geen review.
Een reviewer mag zeker een mening geven, zolang dit duidelijk aangegeven wordt.

Een review van een iPad door een techsite hoort juist wel een objectieve vergelijking te zijn. Als de reviewer in dit geval een persoonlijke hekel had aan iOS en aan Android en zonder verdere context in de tekst zou zetten "maar de apps werken niet zo goed als in Symbian" omdat dit zijn mening is zou iedereen het een slechte review vinden.
Waarom apps op een iPad beter zouden moeten werken is dat je bij het uploaden van een app in de Apple Store specifiek moet aangeven dat je app ook voor de iPad geschikt is en hiervoor moet je ook diverse controles doorlopen (aparte screenshots ed).
Bij Android is dat niet het geval. Daar kun je aangeven dat je app is geoptimaliseerd voor een tablet door een of twee screenshots te uploaden. In de Google Play Store staan echter ook de telefoon apps, tenzij je aangegeven hebt dat je app niet op een tablet werkt (bijvoorbeeld Whatsapp).

Bij Apple moet je dus aangeven dat je app werkt op een iPad, bij Google moet je dus aangeven dat je app niet werkt op een tablet. En daardoor heeft een iPad meer focus bij een ontwikkelaar dan een Android tablet. En zou de kwaliteit beter moeten zijn.
apps in playstore kijken ook naar de hardware en android version je draait, als het niet compatibel is kan je het niet downloaden.
Daarbij komt dat er veel meer verschillende versies android zijn dan van os.
In de playstore wordt wel aangegeven waar de app voor is ontworpen
maar dan moet een ontwikkelaar dat wel doen, want anders werkt een app voor telefoons ook gewoon op tablets, maar niet geoptimaliseerd
Je hebt de review duidelijk niet gelezen, want die super amoled android tablet staat er gewoon tussen.
lol denk dat de reviewer 1 een apple fanboy is.. en 2 ipads vergelijkt met budget android tablets van 100 euro... zet maar is een ipad tegen mijn super amoled android tablet :P

Feit is heel simpel apps draaien op ipad goed en op android tablets van dezelfde prijs net zo goed.. degene die daar verschil in kan zien is bullshit..
Zoals al honderden keren uitgelegd in de comments, Android heeft minder native apps voor tablets. Het zijn met enige regelmaat uitgerekte smartphone apps. Niets mis mee als je daar geen last van ondervind maar zeg niet dat het identiek aan de iPad is want dat is het gewoonweg niet. Bij Apple heeft de appstore nog steeds een bizarre voorsprong op alle concurrenten als het op kwalitatief goede apps aankomt, met name voor de tablets.
mag wel ook, tot jaar paar jaar geleden maakte ze bijna 100% winst op een ipad, als ze dan nog een slechte appstore zouden hebben zijn ze in jaar failliet.
Dus vergelijk geen appels met peren.
lol denk dat de reviewer 1 een apple fanboy is.. en 2 ipads vergelijkt met budget android tablets van 100 euro... zet maar is een ipad tegen mijn super amoled android tablet :P

Feit is heel simpel apps draaien op ipad goed en op android tablets van dezelfde prijs net zo goed.. degene die daar verschil in kan zien is bullshit..
Android hardware kan best goed zijn. Android apps zijn zelden aangepast aan tablets, en zien er dus niet uit. Dat je dat verschil niet kunt zien is bullshit.
[...]

Android hardware kan best goed zijn. Android apps zijn zelden aangepast aan tablets, en zien er dus niet uit. Dat je dat verschil niet kunt zien is bullshit.
Ik kom anders de laatste tijd steeds meer apps tegen die juist net ff fijner zijn op m'n Android tablet.

Net bijvoorbeeld een update gekregen van de MijnAegon app (hypotheek, verzekeringen e.d.), lijkt tablet specifieke gui.
Dan noem je dus 1 uitzondering op miljoenen apps die in de playstore staan.
Hoe kom je daarbij? Heb je voor ons een overzicht van hoe de verhouding is.
We hebben graag onderbouwing van je bewering.
Alvast bedankt!
https://www.theverge.com/...t-apps-review-memory-lane

http://www.cio.com/articl...-android-tablet-apps.html

https://www.extremetech.c...o-fix-android-tablet-apps

https://www.reddit.com/r/..._bad_android_tablets_are/

Het is. een algemeen feit dat grotendeels van de miljoenen Android Tablet apps gewoon uitgerekte telefoon apps zijn. Staat zelfs in de developers documentatie van Google dat Android gewoon een telefoon App kan uitstretchen tot een Tablet app. En hier heeft tweakers gewoon gelijk dat dit op iOS veel en veel beter geregeld is.

Dus jouw beurt. Onderbouw je bende eens.

[Reactie gewijzigd door FrontlineCoder op 12 juni 2017 13:52]

nr2 dan ziggo app is niet een uit gestrekte gsm app, zijn duidelijk 2 verschillende apps 8)7 8)7
Op zich is het wel een mooie review, alleen heb ik een beetje het gevoel dat hij wat laat komt. Het zou het interessanter zijn geweest om alvast een blik op ios 11 te geven en de bijbehorende features. iOS11 laat immers een iPad een stuk volwassener worden.

[Reactie gewijzigd door MegaCookie op 10 juni 2017 10:29]

Daarnaast zijn ze nu druk aan het vergelijken geweest met het uitlopende iPad pro model, waarvan de opvolgers aankomende week uitgeleverd worden. Al die vergelijkingen in deze review zijn dan eigenlijk meteen achterhaald.

Als je toch zo lang wacht met het uitbrengen van een review wacht dan nog maar een weekje langer en vergelijk de iPad 2017 met de nieuwe iPad pro 10.5 zodat mensen meteen goed de verschillen tussen beiden kunnen zien...
Dat zijn goede opmerkingen, maar nu Chris even een paar weken afwezig is voel ik me genoodzaakt om zijn keuzes uit te leggen.

Oorspronkelijk stond op deze datum de review gepland van een high-end telefoon en op die review zitten veel mensen te wachten. De douane besloot alle exemplaren van die telefoon een tijdje vast te houden en dus komt die review later (en moet ik hem overnemen).

Als je iets gepland hebt staan dat niet doorgaat, dan kijk je lager op je prioriteitenlijstje welke reviews je nog kan uitwerken. Deze iPad was al gebenchmarkt, maar veel prioriteit had hij uiteraard niet. Het is namelijk een tablet (die zijn niet zo populair meer als voorheen) en bovendien geen model met technisch vooruitstrevende specs of features. Wel leuk om te reviewen, maar het is niet iets waarvoor we gelijk alles opzij zetten.

De nieuwe iPad Pro gaan we uiteraard ook reviewen, maar die hebben we nog niet binnen. Om daarmee te vergelijken, hadden we deze review moeten uitstellen en daar hadden we niet veel trek in; de nieuwe iPad Pro 10,5" verdient een eigen review en daarin vergelijken we hem uiteraard ook met deze iPad en - wederom - de vorige Pro. Dan kun je dus ook de verschillen goed zien.

Die review volgt over een tijdje, als de nieuwe Pro binnen is en Chris er ook weer is :)

Edit: bewoording aangepast in reactie op de opmerking van tweaker2010 :)

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 10 juni 2017 12:57]

Leuk dat je het voor de afwezige reviewer opneemt. Alleen jammer dan dat je niet reageert dan op wat de meeste opmerkingen over de review zijn... Vragen, opmerkingen over de zin in de review: De iPad 2017 is... 'gewoon' een iPad, een tablet waarop apps doorgaans net wat beter werken dan op een Android-tablet.
Dat is wat heel veel mensen, en terecht, stoort.

[Reactie gewijzigd door KakDela op 10 juni 2017 11:52]

opmerkingen over de zin in de review: De iPad 2017 is... 'gewoon' een iPad, een tablet waarop apps doorgaans net wat beter werken dan op een Android-tablet.
Dat is wat heel veel mensen, en terecht, stoort.
Dat is dus echt een typische Tweaker lezer reactie. Er staat een waarheid als een koe maar een deel van de lezers stoort zich daar aan en wil liever dat er leugens worden geschreven of de waarheid verhult wordt om de gevoelens van de lezer te sparen. |:(

Op Android is het gros van de tablet apps gewoon de uitgerekte telefoonversie. Op iOS is het gros van de apps voor tablets een voor tablets geschreven app. Dit is gewoon een feit en daar kun je gewoon niet omheen dansen maar blijkbaar mag dat niet vermeld worden op een site als Tweakers omdat Fandroids niet graag met de neus op de feiten worden gedrukt 8)7

Het werd dus terecht vermeld en als er gebruikers zijn die zich daar aan storen is dat onterecht.
Nog los van een aantal applicaties die gewoon echt niet bestaan voor Android tablets.
Iedere android app geschreven voor een android tablet is net zo een voor een tablet geschreven app als een apple app welke voor een apple tablet is geschreven.
Dat android je de vrijheid geeft om android apps welke zijn geschreven voor een foon ook op je tablet te installeren is iets anders. Maar veel speciaal voor android tablets geschreven apps zijn minimaal gelijkwaardig aan ipad apps.
Onzin? Tablet apps zijn geschreven voor een telefoon? Lees eens goed wat jij schrijft!
Tablet apps zijn geschreven voor tablets. Zowel voor android als ios.
Foon apps zijn apps geschreven speciaal gericht op foons.
En dan heb je foon apps, die ook kunnen draaien op een tablet, zowel op ios als op android!
Een ios foon app ziet er op een ios tablet ook niet uit, met zijn 1x / 2x keuze...
Behalve op Android daar zijn de meeste tablet apps toch echt wel telefoon apps. Ik herhaal het gros van de apps op een Android tablet zijn geen echte tablet apps maar telefoon apps. Je kan dat niet ontkennen want het is gewoon een feit.
Heeft het niet te maken met het feit dat ipad apps dedicated tablet apps zijn .... en bij android vaak opgeblazen telefoon apps ?
Dat zou kunnen, maar net zoals je op een ipad ook best iphone apps kunt installeren, heb je dat ook bij Android. Het is alleen in de app-store iets beter geregeld omdat je daar kunt kiezen of je iphone of ipad apps wilt zien.
Neemt echter nog steeds niet weg dat de opmerking niet neutraal is.
Ja je kan iphone apps op een ipad zetten maar die worden niet opgeblazen ( kost rekenkracht ). En omdat dat spuuglelijk is ... komen ontwikkelaars met ipad versies ... of een app waar iphone EN ipad gecombineerd zijn. Bij android is een heeeeel groot deel een geschaalde versie.

En neutraal .... tja waarom .... MISCHIEN is het wel een feit ? En waarom zou je in 2017 geen feit mogen benoemen ?

Daarbij ... hij zegt niet " apple is beter sneller en vloeiender. Maar dat het NET ( fractie ) wat beter loopt. Nah google eens ... zijn meer sites en mensen die dat roepen hoor.

[Reactie gewijzigd door dgh op 10 juni 2017 13:07]

Het is allang niet meer zo dat je twee versies moet maken, sinds iOS 8 of 9 zijn size classes geïntroduceerd
Ligt eraan waar je voor kiest. Ik bouw wel nog steeds iPhone en iPad apps apart. Je komt met Stackviews en Size classes inderdaad heel erg ver maar soms is het gewoon beter om 2 verschillende apps te bouwen.

[Reactie gewijzigd door FrontlineCoder op 10 juni 2017 16:07]

Je moet inderdaad wel goed zijn in Storyboard Kung-Fu om echt verschillende UI's binnen één scherm te bouwen voor iPad en iPhone met size classes, vergeet het maar voor coded layouts.

Maar vaak doe ik dingen waarbij knoppen naar een logischere plek verschuiven, je master detail in een scherm hebt of juist niet. Vooral ook voor iPhone Plus landscape achtige dingen, ik let op dat soort details. Echte iPad apps heb ik al een tijdje niet meer gemaakt.

Voor applicaties die echt een andere ervaring moet bieden voor tablets loont het wel de moeite, maar de grens vervaagt steeds meer met alle multitasking opties. Zeer interessante materie en echt een kick om goed te krijgen!


PS: autocorrupt? ;)

[Reactie gewijzigd door BikkelZ op 10 juni 2017 15:47]

Ik ben het helemaal met je eens hoor. Maar Storyboard Kung Fu is helaas niet zo vanzelf sprekend soms. Ik zit soms met zulke uitgebreide constrains dat ik er soms helemaal gek van word.

Ik hardcode tegenwoordig mn constrains om het allemaal een beetje werkend te houden.

PS:

Ja ik noem het AutoRape tegenwoordig. Draai High Sierra en het is allemaal niet super stabiel zeg maar.
Ja ik noem het AutoRape tegenwoordig. Draai High Sierra en het is allemaal niet super stabiel zeg maar.
Als 80% van wat je typt code is wat gaat de AI dan denken van wat je normale taalgebruik is?
Sorry? Ik begrijp eigenlijk niet wat je nu bedoeld?
De autocorrect in High Sierra is gebaseerd op analyse van wat je invoert door AI. Als je steeds allerlei code tikt gaat de AI denken dat dat je normale taalgebruik is.
Dat zou kunnen, maar net zoals je op een ipad ook best iphone apps kunt installeren, heb je dat ook bij Android. Het is alleen in de app-store iets beter geregeld omdat je daar kunt kiezen of je iphone of ipad apps wilt zien.
Neemt echter nog steeds niet weg dat de opmerking niet neutraal is.
Neutraal of niet, het is een feit!
Ik heb het antwoord hierop hierboven even uiteen gezet :)
Dat zijn goede opmerkingen, maar nu Chris even een paar weken afwezig is voel ik me genoodzaakt om hem te verdedigen.
Je hoeft jezelf en hem niet te verdedigen. Er wordt een normale vraag gesteld en dan hoef je je als redactie niet gelijk aangevallen te voelen. Maar goed da's mijn mening. ;)

Lijkt me een legitieme vraag dat jullie als redactie ook een inschatting kunnen maken om een review die toch al 'oud' is dan een weekje of wat uit te stellen. Maar nu wordt meer de indruk gewekt dat jullie het Apple nieuws en reviews liever uitsmeren. Ik snap dat de nieuwe iPad Pro een aparte review verdient, maar een vergelijkende review was ook interessant geweest.
Je hebt helemaal gelijk en ik heb de bewoording aangepast. Zoals je ziet in mijn reactie is het geen verdediging maar een uitleg :)

Wij smeren reviews liever niet uit, maar het is een kwestie van capaciteit en prioriteit: er zitten voor Chris maar 24 uur in een dag en zeven dagen in een week en van al die uren wordt hij er 38 betaald om te werken. Nu werkt hij er vermoedelijk een stukje meer, zoals iedereen bij ons op de redactie - en dat vinden we ook niet erg, want ons werk bestaat voor het overgrote deel uit dingen die we leuk vinden en die veel van ons ook als hobby zouden doen als het ons werk niet was :)

Op Mobile hebben we de luxe van een goede bezetting. Chris zit fulltime op reviews en als het druk is - zoals nu en op veel andere momenten - dan spring ik bij.

Hadden we deze review kunnen uitstellen om hem te vergelijken met de nieuwe Pro? Ja, dat had gekund, maar Chris veronderstelde - en terecht denk ik - dat deze iPad dankzij zijn prijs een heel andere doelgroep heeft en daarom wilde hij hem denk ik nu al publiceren. Bovendien was deze review al zo goed als af voordat Apple de nieuwe Pro aankondigde - vijf dagen geleden.

Voor zowel direct publiceren als uitstellen is wat te zeggen en ik snap iedereen die dat opmerkt heel goed. Ik leg graag uit waarom we bepaalde keuzes maken en als ik Chris weer zie zal ik hem vragen hoe hij denkt over een tabletvergelijking :)
Die vergelijking komt dus in de volgende review ;)
Ik had bij de alternatieven wel de Samsung Galaxy tab S2 9.7 (2016) verwacht. In verhouding tot de Asus Zen is deze vele male beter qua specificaties toch?
+1Anoniem: 120539
@monic3910 juni 2017 07:58
Leek mij ook. Als je in de Pricewatch kijkt wordt ie nog maar in 1 winkel aangeboden. Lijkt dus uitlopend.
Als je het 2015 model pakt wel ja, het 2016 model is nog volop verkrijgbaar.

pricewatch: Samsung Galaxy Tab S2 9,7" WiFi 32GB (2016) Zwart
Hm, ok. Ik ging van het model uit zoals in de benchmarks in het artikel wordt gebruikt.
Beetje vreemd inderdaad; dank voor deze nuttige toevoeging.
Voor 400 euro ga ik er niet eens over nadenken. Onze ipad2 doet nog steeds dienst, al is het supergraag. Als die kapot gaat wordt het dus deze, kan geen android tablet tegen op. Apple ziet dit dus duidelijk als home hub salon tafel ding.
Voor 400 euro ga ik er niet eens over nadenken. Onze ipad2 doet nog steeds dienst, al is het supergraag. Als die kapot gaat wordt het dus deze, kan geen android tablet tegen op. Apple ziet dit dus duidelijk als home hub salon tafel ding.
Heb zelf ook nog ipad2, werkt nog prima voor spelletjes (clash of clan) en beetje browsen (wel ietwat trager). Recent een Asus Zenpad (z300m) gekocht voor nog geen €200,-, scheelt dus de helft, wereldaankoop! Android op tablet werkt prima en met memorykaartje erin is het heerlijk filmpjes kijken voor de bijrijder in de auto. Tijd dat tablet een Apple 'dingetje' was is voorbij.
Bestaat er überhaupt een Android tablet die zo lang updates heeft gekregen als de iPad 2? Je hebt natuurlijk aanschafprijs en afschrijving, allebei kosten die je in overweging moet nemen. Apple tablets zijn zeker gezien de kwaliteit en het updatebeleid gewoon sterk in vergelijk met Android tablets qua prijs iets wat je van de telefoons veel minder sterk kunt zeggen.

[Reactie gewijzigd door BikkelZ op 10 juni 2017 20:22]

Misschien krijg je bij Android niet zo lang updates, maar wat geeft het? Voor de prijs van een Ipad koop je 2X een Android, nu en straks weer een nieuwe, met nieuwe software, updates, etc.

Blijf jij maar lekker werken met je oude ipad dan, je moet er minstens 2x zo lang mee doen om de meerprijs terug te verdienen }:O
Hmmm...iets met weggooi maatschappijenzi. Bovendien heb ik helemaal geen zin om elke keer een nieuw tablet in te moeten richten. Appe heeft dat goed voor elkaar. Never the less. Ik heb intussen een tweetal android tablets, maar het blijft drama.
Dan doe je toch iets fout. Dat inrichten is zo gepiept. Met alle mensen die android tablets een drama noemen vraag ik me toch af hoe ik al die tijd met m'n nexus 7 heb kunnen werken
Ik word getriggerd door je clahs of clans opmerking.

Uiteraard werkt deze nog op een ipad 2 maar het verschil qua snelheid en grafisch ten opzichte van een iPad Air 2 is erg groot. Ik zou niet meer terug willen.
Mijn iPad 2 is met iOS 9 traag geworden met surfen. Echter is hij snel genoeg met mailen en het gebruik van tig apps die ik er op heb staan.
Hier ook nog een ipad2. De home knop is alleen stuk, verder doet hij het nog prima. Ook de batterij blijft gewoon goed, wat bij telefoons vaak niet zo is. Het mooiste is nog dat je iPads nooit opnieuw hoeft te installeren of restten, dat ding blijft het doen.

Toch ligt hij nu stof te happen. Veel kan ik op mijn telefoon en voor echt werk kruip ik achter de AIO. Daarom dat tablets ook veel minder verkopen en ze gaan veel langer mee
Dat te lang mee gaan is denk ik ook de oorzaak dat ze niet meer in die mate worden verkocht als zij eerst werden. Al kan dat natuurlijk gaan veranderen met dat zij krachtig genoeg worden om zo ongeveer alles te doen wat je wilt op een computer. Ken meerdere mensen die alleen een iPad en een iPhone hebben en daar alles mee doen.
Het laatste half jaar heb ik een Medion 9,7 inch tablet ,met een QHD scherm en een 3,5 mm oortelefoonplugje; nieuw gekocht voor €200. nog geen seconde spijt van gehad (ben niet zo'n fan van Apple's iOS).
Jup en over 1 jaar niet meer ondersteund .... over 2 jaar niet vooruit te branden

Mijn ipad 2 word nu pas te traag .... in diezelfde periode heb je 3 x een 200 android versleten ... en ben je uiteindelijk duurder uit.
Ben ik het niet mee eens. Wij gebruiken diverse tablets in de familie, de ipad 2 doet het nog redelijk goed na jaren en jaren van dienst al is de batterij nu wel na 4 uur echt leeg. Een goedkope Lenovo Tab 2 uit 2015 doet het overigens ook nog prima, ook m.b.t. de batterij.

De traagheid van de ipad 2 is al een tijdje hier aan de gang, maar dat zal vooral liggen aan de spelletjes die de kinderen erop installeren. webpagina's, youtube etc. werkt nog prima.


.
Mijn Samsung Tab S was indertijd bijna even duur geprijsd als Ipad Air (en dan verwacht je wel wat) maar qua ondersteuning was het geen groot succes. De upgrade naar Marshmallow kwam er pas in het najaar van 2016. Buiten dat zijn er geen ouderdomsgebreken op te merken (nog even stabiel, even snel en de batterij gaat nog even lang mee). Dus op het eerste punt geef ik je gelijk maar het tweede niet (maar dit was dan ook geen tablet van 200 euro). Het blijft toch vrij wrang om te merken dat Samsung software ondersteuning ondermaats is terwijl er op de hardware weinig aan te merken valt. En dat lijkt dus eerder een kwestie van goede wil te zijn in plaats van kunnen. Zo'n dingen zouden gemakkelijk 5 jaar kunnen (moeten) meegaan.
Mag ik vragen tegen welke Android tablets je dan vergelijkt?
Ik heb allebei gehad. Nexus 7 tablet en inmiddels hier thuis n air1 en air2.

Nog steeds erg blij. Telefoon is prima als je even wat wil opzoeken.. Maar echt even n internet sessie op zo'n klein scherm is behelpen.

Ideaal entertainment voor de kids onderweg of op vakanties als je toch even schermtijd wil geven.

En ois vs android. Ik heb jaren Android gehad.. Was behoorlijk tegen het gesloten systeem van Apple..

Maar het werkt gewoon beter. Tis duur en ze stellen zich met hun prijzen doorgaans elitair op, maar de gebruikers ervaring is beter, bouwkwaliteit (vaak) beter en de restwaarde is veel beter.

Enige wat ik echt irritant vind in de praktijk is dat ze de 3,5inch jack geditched hebben. (Want apples eigen headphones zijn ruk en goede bluetooth headphones duur)
Er zit een adaptertje ook bij van lightning naar 3,5 inch, dus je kan elke oortjes aansluiten die je wil.
I know.. Maar net als de rest van alle gebruikers ben ik dat ding continue kwijt..je wil geen tussenstukken/adapters. Maar goed.. Even sparen voor n mooie noise cancelling over ear headset.. Met bluetooth :)
Er zit geen adapter bij deze iPad. Dat is ook niet nodig, want er zit gewoon een 3,5mm-aansluiting op. Gaarne geen foutieve informatie verspreiden.
Over 2 jaar zijn alle 3.5 jack gediched :)
En vervangen door wat juist? Bluetooth hoofdtelefoons zijn sowieso veel duurder (de draadloze technologie moet ingebouwd worden, en laten we ook de batterij niet vergeten). Bovendien zit je altijd met kwaliteitsverlies, zelfs de meer high-end bluetooth audio codecs als Aptx Lossless zijn niet echt lossless.

Dongles zijn sowieso geen oplossing, want dan zouden we beter bij de 3,5mm aansluiting blijven. Dan blijven we uiteraard nog met USB-C en lightning over. Als je een lightning koptelefoon koopt, kan je deze enkel op iOS devices gebruiken (zonder dongle). USB-C koptelefoons maken is het meest valide voorstel, maar dan zal je dan weer dongles voor iOS apparaten moeten gebruiken. En dan zullen deze ook nog eens duurder worden door het inbouwen van een DAC (die hoogstwaarschijnlijk van een lagere kwaliteit zal zijn dan die van de laatste iPhones).

Ik heb echt het gevoel dat de afschaffing van de 3,5mm insluiting doorgevoerd is zonder dat er een nieuwe industrie-standaard is en dat de consument hier uiteindelijk onder zal lijden.
Dit klopt niet. Alle iPads hebben een 3,5mm-aansluiting. Alleen de iPhone 7 heeft die aansluiting niet.
Dat lijkt me niet objectief waar aangezien ik zelf vroeger iOS heb gebruikt en tegenwoordig tevreden Android gebruiker ben. Maar ik zie aan de moderatie al dat dit waarschijnlijk niet het artikel is om naar een argumentatie te vragen.
Ik vind het toch een beetje jammer dat apple dit doet. Ik heb zelf in 2014 de apple air 2 gekocht en gebruik hem dagelijk toch wat uren en is voor mij toch wel een vervanger van de laptop geworden. Alleen als ik echt iets productiefs moet doen gaat de laptop aan. Erg fijne tablet en ik wil hem ooit wel vervangen maar ik zit niet zo te wachten op dat scherm, deze heb ik ook in videos gezien en dat het niet gelamineerd is vind ik wel jammer. Maar apple doet dit waarschijnlijk zodat er nog een goedkopere instap is, hoewel de air 2 nooit zoveel duurder was, en dat mensen zoals mijzelf die veel geven om het scherm naar een ipad pro over gaan stappen. Achter alles wat ze doen zit natuurlijker een marketingstrategie om meer mensen naar de duurdere producten te sturen, eerst was het met gehuegen upgrades, nu is het met een net niet instapmodel te komen.
Jij bent niet de doelgroep voor Apple voor deze ipad, je hebt immers al een air 2. Er komst vast wel een air 3 uit binnen nu en drie jaar en dat zou dan een upgrade voor jou zijn.

Ik vind deze goedkope versie wel mooi, we hebben hier 4 ipads in huis en ik moet er 1 gaan vervangen (een ipad 2 van ik denk 5 jaar oud), die gaat naar mijn dochter en die zal hier blij mee zijn en mijn portemonnee ook. Aangezien mijn kinderen hem alleen binnenhuis gebruiken maakt dat scherm denk ik niets uit.

Zelf heb ik voor mijn werk (ook buiten) een ipad en daar is een niet reflecterend scherm wel een must. Ik vind het dus wel mooi dat Apple nu een goedkoper model op de markt brengt met verder goede specs.
Ik betwijfel het, de ipad air 2 wordt niet meer verkocht bij apple dus lijkt me dat deze uit de handel is genomen en de nieuwe ipad er voor in de plaats is gekomen.

Maar hopelijk gaan ze in de toekomst weer een air 3 maken maar ik denk dat dit beter voor ze werkt, diegene die het scherm belangrijk vinden investeren wat wat meer in een pro en diegene waarvoor scherm niet zo belangrijk is kopen de ipad en maakt apple iets minder geld, maar overall zal dit meer inkomsten genereren.
Jullie vergeten het allergrootste voordeel t.o.v. jullie grootste nadeel. Aangezien het scherm niet gelamineerd is, maakt dit een glas reparatie tot wel 100 euro goedkoper. Wij raden bedrijven massaal aan om zo spoedig mogelijk over te stappen naar de 2017 variant aangezien dat zoveel kosten scheelt. Het lijkt alsof Apple heeft geluisterd naar een hele grote groep mensen. Lamineren is niet het duurste wat er is, aangezien dit ook gebeurd bij telefoons van rond de 100 euro.
Zo vaak gaan die schermen van iPad's toch niet kapot toch?
Zo. Lijkt me wel. iPads en kinderen.... ideale combinatie voor de reparatie-boeren :D

Ik heb genoeg mensen in de vriendenkring die meerdere malen ruitschade hebben gehad met hun iPad.

[Reactie gewijzigd door sys64738 op 10 juni 2017 17:20]

Maar meneer had het over advies aan bedrijven, gok dat daar minder vaak kinderen aan te pas komen bij de vernietiging
Uit eigen ervaring en van vrienden kan ik helaas vertellen dat vele zakelijke gebruikers net zo erg zijn dan kinderen. "Hij is toch niet van mij", "Als hij kapot is krijg ik toch wel een nieuwe" en "Wij hebben daar toch een reparatieservicecontract op zitten" zijn reactie die ik vaak hoor (niet van eigen collega's uiteraard :P ). En dan heb ik het nog niet over de oprechte "ongelukken in kleine hoekjes"

Een Otterbox/Griffin/etc iPad cover is zodoende geen slechte investering, voor eigenaren die hun tablets aan zowel kinderen als zakelijke gebruikers geeft. Stuk goedkoper dan een nieuw scherm en ze zijn hem niet voor een tijd kwijt.
Ik weet niet of mijn kinderen zo zorgvuldig zijn (volgens mij echt niet), maar ze hebben al 5 jaar lang elk een ipad (vanaf dat ze 4 zijn ongeveer) en er is nooit een scherm kapot gegaan.

Op het werk hebben we ook allemaal een ipad, ik heb 2 collega's gehad die het scherm kapot kregen, 1 collega had de ipad op de auto gelegd en reed 100 km per uur en toen waaide hij van het dak en de andere collega liet hem van de trap vallen en hij viel 8 meter naar beneden. Voor de rest leeft alles al jaren lang.
Ruitschade?? Hun iPad als frisbee gebruikt? ;)
"De iPad Pro 9,7" heeft duidelijk betere camera's, met voorop 12 megapixel en achterop 5."

Moet dat juist niet andersom zijn??
Feitelijk zou het misschien wel zo moeten zijn, echter in praktische zin ben ik altijd benieuwd waarom men op een tablet aan de voorzijde/schermkant een mindere camera gebruikt dan aan de achterzijde.

Op een tablet gebruik ik de voorcamera m.n. voor Skype. En daar wil ik een goede camera hebben.
Klopt, goed gespot. Gewijzigd :)
Nog een klein foutje voor als je het geachte redactie topic niet ziet:

IPad 2017 review
is er nieuws over de nieuwe ipad mini?
Ja, dat er waarschijnlijk geen update meer komt, en dat ze hem gaan uitfaseren. Tenminste in zijn huidige vorm.
Het zou natuurlijk ook kunnen dat ze het nieuwe design van de 10.5 gebruiken en dat ze met een 8.4 inch ipad mini pro gaan komen , die in afmetingen net zo groot is als de huidige ipad mini, maar de schermranden kleiner.
Maar daar zijn geen geruchten over, wel over het stoppen met de ipad mini.
iPad Mini komt waarschijnlijk geen update meer van. De Mini was een te goedkoop alternatief. Mensen die een goedkope iPad wilden gingen voor een Mini daarnaast zit de Mini de iPhone 6s/ 7 Plus in de weg. Mensen die een handzaam iOS model wilden kochten eerder een Mini ipv een iPhone Plus. Dus puur een marketing technische move. Er is nu alleen nog een Mini 4 met 128GB die onaantrekkelijk geprijsd is in vergelijking met de iPad 2017.
Ipad's worden hier voornamelijk gebruikt door de twee kids en dan voornamelijk filmpjes kijken of een spelletje spelen. Laatst via een opdrachtgever een iPad gekregen, zou zelf geen nieuwe meer hebben gekocht. Laatste die ik had heb gekocht was een iPad 4, via een medetweaker. Zelf gebruik ik de iPad niet meer maar alleen mijn telefoon.
Ik gebruik zelf de iPad air 1 vrijwel dagelijks ook bij cursussen of college. Ik heb er ook een Logitech toetsenbord bij, het geheel is dus mijn laptop voor onderweg en dat bevalt super.
Ik gebruik ook mijn Ipad Air 1 nog dagelijks bijna wel en doet nog super, de accu duur is nog goed, de nieuwe ios.

Ik kan ook in bed series afkijken op mijn telefoon maar dat vind ik te klein, dat bied geen leuke kijkervaring vind ik(Tablet scherm gaat net voor effe).
Verder nog wel eens even wat opzoeken inderdaad in de huiskamer, nee hoor zeker geen miskoop geweest toen die uit kwam.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True