Ik wil toch nog wat nuance geven, gebaseerd op de Tweakers-review.
Een ANSI-contrast van 1268:1 is gewoon heel netjes voor een TV gebaseerd op een IPS-scherm. Het is heel lastig om met de IPS-technologie een aanzienlijk hoger contrast te krijgen. Het contrast is echter voldoende om in een normaal verlichte ruimte zwart op de TV ook als echt zwart te ervaren. Koppel dit aan de in vergelijking met VA-type TV's zeer sterk verbeterde kijkhoeken en je hebt een hele leuke huiskamer-TV voor (grote) gezinnen. Ik raad dan wel aan om de ruimte gewoon normaal te verlichten, de wat zwakkere zwartwaarde zie je dan niet, en als gezin kun je dan wel samen genieten van de ontzettend sterke kijkhoeken.
Wat betreft de kijkhoeken:
- Bij een TV met een VA-paneel worden de kleuren vanaf de zijkant bekeken veel minder diep en verzadigd, en veranderen de kleuren ook meer (hoe de kleuren verschillen t.o.v. de juiste kleuren wordt vanaf de zijkant bij een TV met een VA-paneel een erg groot verschil, bij een TV met een IPS-paneel is dat verschil juist heel klein). Dit is het grootste probleem wat de kijkhoeken van een VA-paneel betreft. Alle kleuren zijn vanaf de zijkant bekeken gewoon heel licht van toon, wat een zeer onprettige kijkervaring oplevert indien je onder een significante hoek kijkt. Met een IPS-scherm heb je vanaf een sterke horizontale hoek nog steeds in de regel een diep en mooi beeld met levendige kleuren.
- Bij een TV met een VA-paneel neemt ook vaak de helderheid van het beeld sterker af wanneer er onder een horizontale hoek wordt gekeken. Bij de Tweakers-foto's zie je dat niet zo vanwege het eerste punt hierboven: de kleuren worden vanaf de zijkant minder diep en verzadigd, ze verschieten helemaal van kleur naar veel lichtere tinten. Hierdoor lijkt het op de foto's van tweakers alsof deze TV's helder blijven vanaf de zijkant bekeken maar in de regel zijn ze juist donkerder onder éénzelfde horizontale hoek dan TV's gebaseerd op een IPS-scherm.
- Bij een TV met een VA-paneel worden ook vaak de zwartwaardes snel minder goed onder een hoek. Onder een vrij kleine horizontale hoek al verdubbelt vaak de zwartwaarde van de TV. Stel dat de zwartwaarde van de TV met een VA-paneel die je gekocht hebt 4000:1 is. En dat de zwartwaarde stijgt naar 200% van zijn oorspronkelijke waarde onder een horizontale hoek van 20 graden (een redelijk normale waarde voor een VA-paneel). Dan heb je onder een horizontale hoek van 20 graden nog maar een zwartwaarde van 2000:1. Stel dan dat de zwartwaarde van de TV stijgt naar 300% van zijn oorspronkelijke waarde onder een horizontale hoek van 40 graden (ook dit is een redelijk normale waarde voor een VA-paneel). Dan heb je onder een horizontale hoek van 40 graden nog maar een contrast van ongeveer 1333:1. Onder grotere horizontale hoeken kan de zwartwaarde zelfs toenemen naar 400% van zijn oorspronkelijke waarde of nog meer.
(Dit zul je niet gauw zien bij dure TV's gebaseerd op een VA-paneel. Maar bij slechte VA-panelen kan zelfs onder een zeer kleine horizontale hoek van 8 graden de zwartwaarde al verdubbelen. Ook kan de zwartwaarde onder een grotere horizontale hoek dan wel héél sterk veranderen, van een toename van 400% naar 500% naar 600% naar zelfs 700% van z'n oorspronkelijke waarde).
Bij goede IPS-panelen zien we vaak dat onder een horizontale hoek van 45 graden de zwartwaarde wel is toegenomen maar nog niet is verdubbeld. Er zijn wel forse toenames mogelijk onder deze hoek van meer dan 60% of nog aanzienlijk meer, maar dat is peuleschillen in vergelijking met VA-panelen. Zelfs onder een horizontale hoek van 75 graden bekeken kan een goed IPS-paneel nog steeds niet in zwartwaarde verdubbelt zijn. Daar moet uiteraard bij vermeld worden dat wanneer recht van voren bekeken, een IPS-paneel een veel slechtere zwartwaarde heeft dan een VA-paneel (en daardoor dus een veel slechter contrast).
Vatten we alles samen, dan heeft een TV gebaseerd op een IPS-paneel doorgaans veel betere kijkhoeken dan een TV gebaseerd op een VA-paneel. De belangrijkste reden hiervoor is dat de kleuren van een TV met een VA-paneel vanaf de zijkant bekeken sterk veranderen. Ze veranderen naar andere kleuren dan de oorspronkelijke die vaak ook veel minder diep van toon zijn en erg vaal en verschoten ogen. Dit terwijl een TV gebaseerd op een IPS-paneel vaak erg mooie, diepe, levendige en kloppende kleuren laat zien zelfs onder aanzienlijke horizontale hoeken. Wat verder een rol speelt is dat TV's gebaseerd op een IPS-paneel doorgaans helderder blijven wanneer onder een grote hoek bekeken dan TV's gebaseerd op een VA-paneel. De hoek waaronder de helderheid halveert is vaak véél groter bij een IPS-paneel dan bij een VA-paneel. Ten slotte speelt mee dat een VA-scherm wel een héél groot contrast heeft wanneer recht van voren bekeken, maar dat de zwartwaarden onder een kleine horizontale hoek kunnen toenemen naar 200% van hun oorspronkelijke waarde (deze hoek varieert per paneel afhankelijk van de kwaliteit van het paneel; de hoek kan zo klein zijn als 8 graden maar het kan ook een iets grotere hoek zijn van zo'n 20-25 graden) en onder een grote horizontale hoek zelfs naar 300% of 400% van hun oorspronkelijke waarde.
TV's met een
IPS-paneel hebben dus recht van voren bekeken een aanzienlijk lager contrast maar houden dat contrast wat ze hebben wel héél goed vast onder grote horizontale hoeken. Ook blijven de kleuren dan natuurecht, verzadigd en mooi levendig. En dit type TV behoudt meer helderheid indien onder significante horizontale hoeken wordt gekeken. De minder goede zwartwaarden wanneer recht van voren bekeken vallen in een normaal verlichte ruimte niet op. Zwart ziet er dan gewoon als zwart uit. In een verduisterde ruimte vallen ze wel op, zwart ziet er dan vaak meer als donkerblauw uit. Het dimmen van de backlight of een lamp aanmaken in de kijkruimte kan dan uitkomst bieden. Met deze paneeleigenschappen is een TV met een IPS-paneel vaak de ideale gezins-TV wanneer een OLED TV duidelijk een stapje te duur is.
TV's met een
VA-paneel hebben recht van voren bekeken een aanzienlijk hoger contrast, waardoor ze indien je exact in de sweet-spot zit op voldoende afstand van het scherm mooie TV's zijn voor in sterk verduisterde ruimtes te kijken. Maar kijk je onder een significante horizontale hoek dan is het waargenomen beeld van slechte kwaliteit, dit type paneel is daar niet geschikt voor. Zelfs onder een kleine horizontale hoek kan het contrast en de helderheid al flink zijn afgenomen en kunnen de kleuren al aanzienlijk van toon veranderd zijn, afhankelijk van de kwaliteit van het paneel. Al met al zijn dit goede TV's voor gezinsconstructies waarin er niet vaak met meer dan 2 of hooguit 3 mensen naar dezelfde TV gekeken wordt, en iedereen op voldoende afstand van de TV kan zitten onder een niet al te grote horizontale hoek. Of je moet een dusdanig grote huiskamer hebben dat er 4 of meer mensen naar de TV kunnen kijken, allen onder een kleine horizontale hoek. Indien iedereen goed voor de TV gepositioneerd is is het vaak wel genieten geblazen met correcte kleuren en een uitstekend contrast.
Al met al heeft Philips naar mijn mening een redelijk goede TV neergezet met dit model:
+ Het contrast is prima voor een TV met een IPS-paneel (maar uiteraard aanzienlijk lager dan dat van VA-panelen) en de kijkhoeken zijn gewoon prima (en véél beter dan die van VA-panelen).
+ Je krijgt standaard uit de fabriek goede en kloppende kleuren, zonder dat ze op het oog afwijken.
+ Android TV is een prima besturingssysteem waarvoor veel apps beschikbaar zijn.
+ Het energieverbruik is keurig.
+ Ambilight is een mooie plus voor degenen die dat willen.
+ In SDR-modus kun je prima gamen.
+ Beeldinterpolatie kun je zelf instellen.
+/- Het geluid is misschien niet het beste, maar wie sluit er niet zijn eigen geluidsinstallatie aan bij zo'n dure TV als deze?
+/- Een redelijk goede uniformiteit van het beeld, met wat imperfecties
+/- Ik zou persoonlijk even wachten met kopen totdat de prijs nog een klein beetje gezakt is of er aanbiedingen zijn. Deze TV is naar mijn mening net wat hoog geprijsd.
- De ingebouwde mediaspeler is wel voor verbetering vatbaar (zoek een alternatief in de Play-Store).
- De HDR-weergave is wel voor verbetering vatbaar. Ook alleen ondersteuning voor het hdr10-formaat.
- In HDR-modus is de input-lag duidelijk aan de hoge kant voor gaming
Suggestie voor gebruiksdoeleinde: TV voor (grote) gezinnen waarbij in een normaal verlichte ruimte wordt gekeken.
Niet aan te raden voor: in je eentje TV kijken in een sterk verduisterde ruimte. Bij een IPS-paneel hoort altijd een wat hogere zwartwaarde.
De TV verdient naar mijn mening eerder een 7,5/10 dan een 6,5/10. De backlight-bleeding die tweakers vastlegt is niet netjes maar het is natuurlijk bij lange na niet zo erg als onder een significante horizontale hoek naar een TV met een VA-paneel te kijken. Tweakers legt goed vast met een foto dat de TV lichtjes doet bleeden op enkele punten, maar voor veel gezinnen zijn goede kijkhoeken veel belangrijker. De IPS-glow die tweakers vermeld is inderdaad een eigenschap van IPS-panelen. Tweakers schrijft hierover:
Onder een hoek komt daar nog een soort gloed in het beeld bij die ips glow wordt genoemd, en waardoor zwart nog veel lichter wordt weergegeven en het contrast nog verder afneemt. Zoals ik hierboven echter al besproken had neemt het contrast van een TV met een IPS-paneel vaak maar heel gering af onder zelfs grote horizontale hoeken. Bij de beste IPS-panelen neemt onder een horizontale hoek van 45 graden de zwartwaarde maar met enkele tientallen procenten tot 50 procent toe. Bij een VA-paneel is het vrij normaal dat de zwartwaarde onder een horizontale hoek van 20 graden al verdubbelt, en bij een horizontale hoek van 45 graden stijgt de zwartwaarde vaak naar 300% of 400% van zijn oorspronkelijke waarde. Tellen we daarbij op dat de helderheid onder een horizontale hoek bij VA-panelen in de regel veel sterker afneemt en de kleuren veel sterker veranderen, dan is het probleem van IPS-glow bij deze TV maar een heel erg klein probleem...
[Reactie gewijzigd door dusty-2011 op 18 juli 2017 01:33]