Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jurian Ubachs

Redacteur games

Destiny 2 Preview

Overtuigende hands-on met pc-versie

Door , 100 reacties

Voorlopige conclusie

Proberen om de opvolger van een game waar sommige mensen 2800 uur in hebben zitten, te doorgronden in een goede vijf uur tijd en met slechts wat flarden content tot je beschikking, dat is uiteraard geen doen. Dat was gelukkig ook niet het doel van deze preview. Met de onthulling en eerste uurtjes gameplay van Destiny 2 wilde Bungie vooral een aantal nieuwe features en veranderingen in de schijnwerpers zetten, en dat is goed gelukt. Het wakkerde het enthousiasme bij de fans in de zaal zo mogelijk nog verder aan, en wist ook ons zodanig te enthousiasmeren dat we weer veel zin hebben gekregen om het door Bungie geschapen universum opnieuw te gaan ontdekken. Wat dat betreft is het goed nieuws dat de game op 8 september uitkomt, want hoewel september nog ver weg klinkt, hebben we het over slechts drieënhalve maand. Het enige dat we nog zouden willen horen, is een bevestiging dat de pc-versie inderdaad ook op die datum verschijnt. Daarover maakt Bungie de komende weken – wellicht rond E3? – meer duidelijk.

NB.: om verwarring te voorkomen: in Los Angeles waren de PS4-versie en de pc-versie van Destiny 2 speelbaar. Tweakers heeft beide uitgebreid gespeeld, maar bij de pc-versie mochten geen beelden opgenomen worden. Vandaar dat de gameplaybeelden op de pagina's één en drie, en de screenshots die afkomstig zijn van diezelfde beelden, van de PS4-versie zijn.

Reacties (100)

Wijzig sortering
Destiny 2 biedt geen dedicated servers en krijgt een 30 fps cap op consoles. Ongelooflijk dat Tweakers deze aderlatingen, die oh zo belangrijk zijn multiplayer, niet eens heeft genoemd.
Ligt het aan mij of is deze preview vooral geschreven voor Destiny 1 spelers? Ik heb het nooit gespeeld en krijg echt een enorm mweh gevoel hierbij, hoewel het concept mij nog steeds erg cool lijkt. Wat is er nou leuk aan de game?
Ik krijg een beetje hetzelfde idee en ik denk dat dat komt omdat de auteur zelf ook een ervaren Destiny 1 speler is - dan vergeet je soms wat er voor jou triviaal is, maar voor nieuwe spelers misschien onduidelijk. Begrijpelijk, maar voor mensen die niet bekend zijn met Destiny 1, zoals wij, wel jammer.

Kan natuurlijk zijn dat ik her en der dingen gemist heb, maar de vragen waar ik mee zit zijn:

- Wat zijn de raid en strike modi nou precies? Wat is het doel? Zijn ze onderdeel van de campaign, zijn het side missies, of is het meer een aparte (multiplayer) spelmodus waar je een raid gewoon zo vaak kan doen als je wil?

- Als raid & strike geen onderdeel zijn van de campaign, is de campaign zelf dan puur single player, of is die ook multiplayer?

- Wat is nu hetgene waardoor mensen 2000u in deze game stoppen? Ik neem aan dat de campaign zelf niet zo lang is. Is het gewoon omdat mensen duizenden multiplayer games spelen (dat kun je natuurlijk eindeloos volhouden)? Of is het meer zoals bij een MMORPG dat je karakter een hele langzame ontwikkeling doormaakt en het ontwikkelen van je karakter een doel op zich is (waar veel tijd in gaat zitten)?

- Die pvp modi, zijn dat ook een soort losse multiplayer games die je start? Dus in de 'grote wereld' (is er uberhaupt een soort grote wereld waar je in rondloopt? Zo klinkt het...) kun je niet zomaar door andere spelers overvallen worden?

Iemand die dit voor me kan verhelderen? :)

[Reactie gewijzigd door casparvl op 20 mei 2017 11:54]

Het doel in destiny is om zo sterk mogelijk te worden. Dat doe je aan de hand van al die activiteiten. Alles staat los van elkaar, maar het hoort ook allemaal bij elkaar. Je speelt gevarieerd.

Een strike is een boss fight. Die kun je zo vaak doen als je wilt. Hieruit kun je drops krijgen (wapens/armor) en met geluk een Exotic (armor/wapens met bijzondere krachten).

1 keer in de week kun je bv de nightfall (strike op hardcore mode) waaruit veel betere armor/wapens droppen.

Op dinsdag worden alle activiteiten gereset.

De Raid is endgame. Je moet op een bepaald level zitten om alleen al toegang te krijgen. Een groep van 6 man moet samenwerken om puzzels op te lossen (die je zelf ontdekt of via youtube) en daarna een moeilijke eindbaas verslaan. Daaruit dropt endgear. De alle sterkste gear uit het spel. Helaas is alles in het spel RNG. Dus daar ben je weken mee bezig.

Per week doe je dus 1 keer de raid op normal mode en na een tijdje komt de hardcore mode. Dan is er weer betere gear te scoren (houd je bezig)

De crusible PvP staat los van de rest. Alleen je verdiende gear tijdens strikes, raids enz gebruik je wel in de PvP. Daar mist voor mij de balans al. Puur door RNG. Sommige mensen lopen met de beste wapens terwijl anderen ze niet hebben. (vind er niks aan)

Dan is er ook nog trails of osiris. Hier ga je met 3 tegen 3 vechten, alleen moet je 10 rondes achter elkaar winnen om exclusieve gear te winnen. 3 keer verliezen is af. Bij 5 of 6 vallen er soms ook wat leuke dingen te krijgen.

Het is gewoon een sociaal gezellig en uitdagend spel. Je wilt alsmaar sterker worden. Dat maakt dit spel zo verslavend.

Je hebt 3 player slots. Iedereen gebruikt 1 slot per ras om het zo maar te noemen, want er zijn er 3.

Warlock
Hunter
Titan

Alledrie bevatten ze over andere krachten waarbij een combinatie soms gewenst is met andere spelers om bepaalde activiteiten makkelijker te maken.

Ik heb niet alles beantwoord, maar typ dit dan ook op me telefoon.

PS: Campain (storyline) speel je om bv level 40 te worden vanaf dat punt telt je level niet meer maar je light level. Light level zijn punten die aan al je wapens en armor zijn gegeven. Hoe beter alles hoe hoger je light. (jezelf klaar maken voor een raid. bv toegang tot de raid level 40/ Light 160.

[Reactie gewijzigd door zlpsycho op 20 mei 2017 14:07]

_/-\o_ Wauw, wat een uitleg, en dat op een telefoon. Super bedankt! Zo begrijp ik inderdaad al een stuk meer hoe het spel in elkaar zit - en waarom 't zo verslavend is ;-)
in HoW periode was het nog wel eerlijk. Kon je namelijk gewoon een vendor gun kopen met de juiste stats. en dan voor een handvol in game currency (glimmr) en een paar bij a nutteloze crafting mats je wapen opnieuw rollen.

Dan had je na een aantal keren achter de gokautomaat wel een fantastische gun.

Echter is daarna de grind nog erger geworden. Ook kon je het spel niet meer spelen zoals eerst tenzij je de nieuwe uitbreiding kocht.

Daarom oom echt uitkijken. Koop je in destiny niet de allerlaatste uitbreidingen dan word je gewoon buitengesloten voor belangrijke endgame activiteiten.

ook al was dat deel van een 3 maanden oude expansie (Trials of osiris bijv.)
Ik ben het niet helemaal met je eens. Games met een online-kern draaien vaak om uitbreidingen; kijk ook naar een WoW. Als je bepaalde expansions niet koopt dan kan je inderdaad niet bij die content. Destiny is wat dat betreft niet anders.
Bij WoW kon je wel de bij de content die je eerder aangeschaft had, Bij Destiny was dat met de Taken king niet meer het geval. Voorbeelden

Cruscible playlists
Weekly Heroic
Weekly Nightfall
Daily Heroic
Hardcore single missies
Trials of Osiris

Simpel je kon de dag voor de Taken king meedoen aan deze activiteiten. Na de patch werd dit allemaal onbereikbaar.
Je hebt helemaal gelijk. Maar ik snap het ook wel; anders zou men bv geen nieuwe missies/strikes etc in de daily of weeklies kunnen doen en alleen maar oude pre-update content kunnen gebruiken. Niet de meest player-vriendelijke oplossing, maar als bijna heel je playerbase toch voor de update gaat snap ik het ook wel.
Ik snap niet dat het legaal is.
Als je je auto naar de dealer brengt voor een beurt halen ze toch ook niet je radio deruit. En als je die terugwilt moet je eerst een airco erbij nemen. Klagen? hij rijdt toch nog. Is dan de reactie van Activision Bungie.

Nee sorry ik begrijp het niet. Het is anti consument en voor mij de reden voor een totale activision Boycott.
is dat jouw reden voor een activision boycot? heb je cod nooit gespeeld? :)
owjawel tot black ops.

Maar daar werd met map packs me geen eerder gekochte content afgenomen.

ik heb na black ops 1 geen cod meer gekocht. Alleen af en toe wat Beta's gespeeld. En het leek wel een reis terug in de tijd qua, physics, Netcode en graphics.

Speelde na Cod vooral BF3-4
Nog wat meer ongevraagde toelichting ;)

- Er is een PvE component (Player versus Enemies). Dit bestaat uit een campaign van een X-aantal 'story missions', en 'Strikes' en de Raids. De story missions spreken voor zich, maar hadden in Destiny 1 eigenlijk maar weinig 'story'. Oorzaak was dat Bungie vrij laat in het ontwikkelproces de boel heeft moeten 'rebooten' en dat is ten koste van o.a. het verhaal gegaan. Men beloofd hier in Destiny 2 dus flinke verbeteringen. De Strikes zijn wat uitgebreidere missies met een of meerdere 'eindbazen' die je in principe met 3 players speelt. Dit gebeurt via automatische matchmaking; of je speelt ze met een paar vrienden. Strikes geven je ook kans op wat betere loot.

De Raids zijn flinke uitdagingen die je in principe met 6 spelers moet spelen, en er is veel coordinatie nodig om dit goed te doen. In Destiny 1 is hier geen matchmaking voor en moest je via externe sites dus je groepje bij elkaar zoeken. In Destiny 2 heeft men dit 'in game' opgelost: Je kan een clan starten, en als clan kan je 'open staan' voor solo spelers die mee willen doen. Zo vullen die twee dus elkaar aan. Voor sommige Raids kan je gerust een paar uur reserveren; maar als je alle ins en outs kent gaat het op een gegeven moment wel wat sneller. In de Raids valt zoals al gemeld vaak de 'beste' loot, en er zijn ook 'hard modes' beschikbaar met specifieke challenges (bijvoorbeeld 'versla baas X binnen X minuten'. Qua story horen de story missions, strikes en raids thematisch gezien bij specifieke questlines; maar zoals hierboven al gemeld stelt dit in Destiny 1 niet heel veel voor. Veel story moest je uit de 'grimoire' halen, dit via de bungie site beschikbare 'kaarten' met lore, omschrijvingen en dat soort dingen. Erg tof, maar zoiets had gewoon in de game gemoeten. In Destiny 2 is men hier van af gestapt en zal dit anders worden gedaan.

Verder is er ook 'Patrol', je kan op elke planeet vrij rondlopen (verwacht hier in Destiny 1 ook niet te veel van; het zijn eigenlijk allemaal aan elkaar geschakelde hub-areas en dus geen echte open world) en taken uitvoeren als je een patrol-beacon vindt. Denk hierbij aan 'kill X enemies', of 'scan dit object', etc. Ook vinden er 'public events' plaats, bijvoorbeeld een soort eindbaas die opeens opduikt; of je moet een neergestorte satelliet verdedigen. Dit succesvol doen levert je weer varia goodies op.

Ook is er nog 'The Prison of Elders' en 'The Archons Forge', dit zijn game-modes waarbij je met enkele spelers in een soort arena golven van vijanden en bazen moet verslaan, terwijl je ook nog bepaalde uitdagingen moet voltooien; zoals het ontmantelen van bommen, of een high-level target moet uitschakelen.

- Er is ook een PvP component (Player versus Player). Dit bestaat uit de Crucible (varia PvP modi, en zonder verschil in light/player-level. Een beginner-gun is in principe even bruikbaar als een 'zeldzame' exotic'. Er is ook nog de "Iron Banner", een maandelijkse PvP challenge waarin het doel is om rank 5 te halen. Hier is lightlevel wel relevant, dus als je niet 'gemaxt' bent wordt het heel lastig. Je hebt ook nog de 'Trials of Osiris', een 3v3 PvP uitdaging waarbij het doel is de 'Lighthouse' te bereiken. Dit is een social space die je alleen kan bezoeken als je 7 potjes op rij hebt gewonnen; voor weinig mensen weggelegd..


Toen Destiny 1 verscheen was het nogal een kaal spel, dit door alle perikelen die Bungie intern had om de boel de deur uit te krijgen. Het verhaal was niet te volgen, de content was schaars, en de RNG was niet in het voordeel van de speler. Ook Bungie heeft redelijk lopen 'kloten' als het gaat om een goed leveling systeem te introduceren, en dit loopt eigenlijk pas (naar mijn mening) sinds The Taken King enigszins op rolletjes. Levellen van gear gaat nu makkelijker; en ook qua verhaal gaat men de goede weg op (meer NPCs die je opdrachten geven, filmpjes, meer coherentie tussen story missions). RNG is nog steeds een grote speler (maar hoort ook een beetje bij het genre), maar er dropt nu gemiddeld vaker en betere loot, er zijn meerdere mogelijkheden stats te 'rerollen' op bepaalde items, en er wordt meer rekening gehouden met gear die je al hebt. Een aangename verbetering wat mij betreft.
Het ligt niet aan jou, Destiny moet lekker gaan verkopen dus nu wordt het beeld geschetst dat dit een levende legende zou zijn.

Bullshit natuurlijk, maar je bent op Tweakers. Na elk perstripje is men door het dolle heen of zo.

Het is gewoon een shooter a'la Borderlands met een zeer lage skillcap, en een hoge focus op loot en dus op grinden van die loot. Dit is de review van één regel die de lading 100% dekt. Laten we er niet meer van maken dan het is...

Daarbij, als reviewers hun /played gaan vergelijken dan weet je al bij voorbaat dat je biased reviews aan het lezen bent. 2800 uur doet nogal wat met je beoordelingsvermogen en vooral met je perspectief tov wat er in de rest van gamingland gebeurt - dat zijn drie volle schooljaren.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 20 mei 2017 19:29]

"Gewoon een shooter met een zeer lage skillcap..."

Good luck in Kings Fall met 5 random mensen _/-\o_

Niet iedereen hoeft een spel even leuk te vinden als een ander, maar "gewoon een shooter" is het natuurlijk niet. Dan is voetbal ook maar "gewoon 22 man die achter een bal aanhobbelen" en Call of Duty "gewoon een paar mensen die elkaar neer schieten, toch weer terug komen en elkaar nog een paar keer neerschieten".

Dat het verhaal (lees: lore) misschien niet het sterkste punt is kan ik zeker begrijpen. En dat je solo sneller uitgekeken bent op het spel kan ik ook zeker begrijpen. Maar Destiny was/is wel een spel wat ijzersterk was in het team-player aspect. Tuurlijk kan je solo heel veel dingen doen, maar juist de strikes en de raids maken dit spel.

Van te voren dacht ik ook: mweh, een shooter met wat RPG elementen, als je een beetje kunt aimen zal het wel makkelijk zijn en man man man wat viel dat tegen. Het raak schieten van de poppetjes is in sommige gevallen misschien nog wel het minst moeilijke. Het is ook niet een kwestie van met 6 man op een grote boze meneer schieten en dan blij zijn met de loot.

Voor alle "newbies" misschien even wat punten waarbij (voor mij persoonlijk) Destiny echt uit blonk:
  • Elke raid heeft meerdere onderdelen met verschillende mechanics. Dit kan zijn het verdidgen van een bepaald onderdeel, op een bepaalde volgorde iets activeren of gewoonweg overleven. Uiteindelijk eindigt het (bijna) altijd met het (gedeeltelijk) killen van een boss
  • Ook zijn er altijd weer enkele leuke jump-puzzles te vinden die echt moeilijker zijn dan je denkt.
  • Een tijd geleden had iemand iets ontdekt op de website van Bungie. Een soort codetaal. In de nieuwste raid die toen uit kwam (Wrath of the Machine) werden vervolgens meerdere "monitoren" gevonden met binaire code. In dezelfde raid was 1 kamer met allerlei genummerde pillaren die op een bepaalde volgorde geactiveerd moesten worden om zodoende een hidden quest-line te kunnen activeren om een legendarisch wapen te unlocken. Geloof me: zelfs als je een groep van 6 nederlands pratende teamgenoten heb is het nog steeds een hels karwei om gecoordineerd deze "poppetjes" binnen een bepaald tijdslimiet op de juiste pillaar te krijgen.
Dit zijn gewoon enkele voorbeelden. Er is elke dag een daily quest waarmee een kleine bonus te verdienen valt. Ééns in de zoveel tijd wordt er een hidden-quest verwerkt in zo'n daily quest.

Oftewel: het is echt een onwijs dynamisch spel.

Tuurlijk, het blijft een RPG dus net zoals in WoW en alle andere RPG's resulteert het uiteindelijk in grinden. Maar zelfs als je geen vaste "Destiny-game-groep" hebt kun je gewoon genieten van de raids. Via de community site DestinyLFG kom je vrij eenvoudig in een groep om te gaan raiden. Natuurlijk heb je hier ook de rotte appels in zitten en zal het wat moeilijker zijn dan met Nederlandstaligen, maar ik heb genoeg raids voltooid via een random groep via deze site.

Voor mij persoonlijk staat de pre-order er al weer. Destiny 1 was zeker 1 van de beste spellen die ik ook heb gespeeld. Tussen elke DLC wel even pauze gehad omdat de grind iets teveel werd maar met elke DLC toch zeker een paar 100 uur extra speeltijd voor mij.

[Reactie gewijzigd door EricNL op 22 mei 2017 12:08]

"Gewoon een shooter met een zeer lage skillcap..."

Good luck in Kings Fall met 5 random mensen _/-\o_
Tja, good luck in elke teambased game waar je met vijf vreemden content gaat tacklen. Dat is overal een drama, niet echt een maatstaf dus. Het is goede matchmaking die hier het verschil maakt, maar dat zegt niets over een wel of niet hoge skillcap. Dat er in de endgame een paar moeilijke bossfights bestaan mag ik inderdaad hopen, want anders heet het geen endgame.

Een hoge skillcap is ook niet het kennen van een paar boss fights. Een hoge skillcap betekent dat je als individuele speler kunt blijven groeien, en dan niet in de vorm van loot, maar progressie in de zin van het begrip van de basismechanics, timing en voorspellings- en reactievermogen. Counterstrike is een game met een hoge skillcap. Dota 2 is een game met een hoge skillcap. Overwatch is ook een prima voorbeeld.

De vergelijking met WoW is overigens treffend, want die RPG is gegroeid van vanilla waar er daadwerkelijk sprake was van een gemiddeld- tot hoge skillcap voor (bijna) alle content, naar Legion waar alleen Mythic (+) endgame nog echt aankomt op individuele kwaliteiten.

Dat de skillcap niet hoog is is overigens geen aanklacht, meer een vaststelling. Niet alles hoeft enorm lastig te zijn om leuk te zijn.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 mei 2017 20:55]

Ik ben al helemaal niet overtuigt dat Destiny 2 goed is.
Vooral na de eerste Destiny blunder dat de game geen verhaal had.
En je moest een hoop geld betalen aan dlc's.

En niet te vergeten onhandige manier om lore en kaarten niet kon lezen in het spel.
En dat je via een browser of app dat kon doen dus ik wacht even op release en de reviews die daarop volgen.

Remember No Pre Orders ;)
Destiny draaide ook niet echt om het verhaal.
En een hoop punten zijn verbeterd. Met name het grinden is minder geworden.

Op dit moment zijn er nog duizenden spelers die het dagelijks spelen.
Het draait vooral om de Raids en Strikes. Daarin zit ook de kracht van het spel: Als team van 6 man, ingewikkelde puzzels oplossen waarvoor samenwerking, timing en skills vereist zijn.

Als je eigenlijk alleen single player speelt. en een leuk verhaal wil dan is Destiny niet zo geschikt inderdaad.
Helaas is het veel te laat bijna iedereen heeft het spel afgekraakt tot aan 9gag.

Als je zoveel geld in het spel steekt en Er zijn zo veel tekortkomingen vanaf het begin dan haken al meteen veel spelers af.

Vervolgens hoop geld vragen aan uitbreidingen die het spel die de tekortkomingen moet fixen.
Een goede eerste indruk maken is belangrijk
Wat een rare lettergrootte/font is voor deze review gebruikt? Of ben ik de enige die dat is opgevallen?

[Reactie gewijzigd door Wouter Lucassen op 20 mei 2017 10:23]

Nope, blundertje van mijn kant. Even niet bij stilgestaan dat Word in het geval van copy-paste de opmaak verkracht. Sorry guys.. Ik geef mn jetlag de schuld. 8)7 8)7
Was mij ook opgevallen op de Iphone, kan het wel waarderen :)
Ik niet eigenlijk :p vind het extreem lelijk :X
Eens, font past totaal niet bij de rest van de site.
Het leest imho verschrikkelijk.
Destiny 1 had z'n problemen, fouten en minpunten. Aan de andere kant had de game ook heel veel goede dingen. Al met al ruim 1300 uur gespeeld.

Het is voor mij persoonlijk de game waarbij speeltijd vs kosten de beste waarde ooit heeft gehad.

Na het zien van de reveal stream ben ik dan ook direct overtuigd van deel 2.
Vooralsnog prima wijzigingen en leuke aanvullingen.
De pre order staat.

Please let it be September!
Ik vond destiny erg leuk, via tweakers toen in een clan/ guild/ whatever gekomen en vele uurtjes in gestopt. Helaas nu geen tijd meer voor dat soort taferelen, maar ga destiny 2 zeker wel ff proberen. Dat matchmaking klinkt zeer aantrekkelijk voor de iets meer casual ingestelde gamer, hoop dat dit ook zo blijkt te zijn. Geen pre-order natuurlijk, maar ff wachten op de eerste pricedrop of batch aan reviews.
Wat ik niet snap is waarom niet tegelijk voor alle platformen worden gereleased. Nu moeten de pc gamers maar weer afwachten op een release datum. Dus dlc zal voor de pc ook achterlopen. En dan ook alweer de ps4 exclusives.

Overigens ben ik totaal niet bekend met deel 1. Toen ik de live stream bekeek had ik dus ook geen wauw gevoel.
Destiny 1 grijs gespeeld op de Xbox one en begint de twijfel toch wel weer of ik voor Xbox moet gaan (leukste clan ;)) of voor de pc, want na de laatste upgrade is het toch ook wel leuk om die kracht te benutten.

En dan hebben we nog de timed exclusives voor de PS4....dat blijft toch een doorn in het oog....we gaan het zien.
Zou het er op de Scorpio en Pro niet al beter uit gaan zien en beter spelen?
Ik vermoed van wel, maar dan is de prijs van de Scorpio wel zeer bepalend. Aan de andere kant, de groep waarmee ik speel is allemaal Xbox. Dat is sowieso de helft van de lol, die paar extra grafische zaken maken dan ook niet heel veel meer uit.
Blijft 30fps op de consoles, pro/Scorpio voegen eigenlijk alleen 4k toe.
Haha, ik zie dat we je overtuigd hebben @ Line Suits! 8-) 8-)
Ik vond Destiny 1 grafisch best wel een indrukwekkend spel om te spelen op de PS4 toendertijd. Ook Destiny 2 ziet er gelikt uit maar heb toch nog een beetje mijn twijfels of ik hem ga halen. Het leukste in Destiny vond ik eigenlijk de campaign en na de campaign was ik level 20 en moest je dus sterkere gear gaan grinden om beter te worden. Ik heb zelf geloof ik nooit meer de raids gedaan omdat ik toen al uitgekeken was op het spel omdat ik het echt het gevoel had dat je 20 keer hetzelfde level opnieuw moest spelen. Ik weet nog dat ik een soort woestijnlevel met een soort tweeling/drieling als eindbaas moest verslaan wat je ook met anderen kon doen. Ik geloof dat dit een strike heette. Toen ik 3 keer achter elkaar precies hetzelfde level moest completen nam de ergernis wel toe. Iedereen rushte door de levels heen, wist precies waar elke enemy ging spawnen en aan het eind kreeg je een stuk gear of wapen wat eigenlijk nog slechter was dan hetgeen wat je al had. Misschien dat ik Destiny niet op de goede manier gespeeld hebt maar ik was er redelijk snel klaar mee. Misschien dat iemand mij kan overhalen waarom 2 wel een succes wordt.
Wat een bijzonder saai spel. Typische MMO elementen met vijanden die een beetje random op de map gedumpt zijn, allemaal net ver genoeg uit elkaar om niet per ongeluk ge-agro'd te worden. Als ik een NPC voorbij zie komen moet er imo een logisch verhaal zitten achter minstens Wie/Wat/Waarom/(Hoe). Verder zal het wel een lootfest worden zoals 1.

Verder leest de preview nogal advertorial, veel overdrijvingen van hoe geweldig het allemaal wel niet wordt. Battle.Net wat the best of the best is (serieus?) om vanalles wat niks met games te maken heeft.
Nou dat Battle.net het beste platform is, dat is wél een gegeven. Het heeft een lange staat van dienst en is rete stabiel, al sinds voor het jaar 2000.

De rest, eens.
Battle.Net wat the best of the best is (serieus?)
Ik denk zeker dat Battle.net een van de beste online platformen is. Het is de stabiel, weinig latency (mijn standaard latency in Blizzard games zit bijv. op tussen de 10 en 15 MS), snel (game downloaden als WoW van 30+ GB is zo gedaan en in de meeste gevallen speelbaar terwijl je nog download), de client is redelijk lightweight, de Social features zijn zeer goed (ik ken geen ander platform waar je ingame kan chatten met je friends lists terwijl je beide in een andere game zit, of een van beide zelfs geen game aan het spelen is). Goed beveiligd met 2FA, maar ook de handigheid van Single Sign-on.

Al met al ben ik zeer tevreden met hoe Blizzard met Battle.net zijn zaakjes voor elkaar heeft, daar kunnen andere platformen toch zeker wat van leren.
Waar is de USP dan wat het het beste maakt? Alles wat je benoemd is net zo standaard voor een GOG of een Steam.
Ben ik niet met je eens, een game van gelijke grootte downloaden duurt hier bijv. langer op Steam dan op Battle.net. Maar goed, zo'n issue is dat niet.

Verder weet ik niet of je Steam en Battle.net een op een kan vergelijken. Ik zie Steam / GoG meer als een collectie beheer applicatie met een shop. Voor zover mijn ervaring reikt host Steam niet alle Multiplayer servers voor alle bij Steam verkrijgbare games zelf, waardoor je (zeer) wisselende multiplayer ervaringen kan hebben. Battle.net doet dit wel waardoor een je een gelijke ervaring hebt qua latency / stabiliteit over alle Battle.net games.

Maar vooral bij de social features en dan met name de chat vind ik het een verschil van dag en nacht. Ik kan bijv. wanneer ik Total War: War hammer speel niet direct chatten met een friend op steam die een andere game speelt zonder dat dit via overlay's en hot-key's gaat om een chat window naar boven te halen die de focus van de game wegneemt, waardoor je de directe controle in de game verliest tijdens het chatten, geen probleem bij SP games, zeer onhandig bij MP games. Bij Battle.net games gaat dit allemaal via de ingame chat waardoor je met de muis kan blijven spelen, terwijl je met je keyboard aan het chatten bent.

Single Sign-on werkt in Steam / GoG ook niet altijd, bij sommige games moet je eerst inloggen in de Steam / GoG client (logisch) en dan wanneer je de game start ook nog weer inloggen op de Multiplayer service van die game. Ook iets dat Battle.net beter voor elkaar heeft.
Blizzard gaat ook niet de game servers voor Destiny 2 hosten:
http://eu.blizzard.com/en-gb/news/?d=2017-5#181745
Who will be operating Destiny 2’s servers?

Bungie will maintain Destiny 2’s servers; Blizzard’s servers will be used for features related to the Blizzard platform, such as login and social functionality.
Really? Je merkt snelheidsverschilen tussen Steam en Battle.net? Ik heb geen extreem snelle verbinding (150mbit), maar merk eigenlijk geen verschil. Beiden trekken m'n hele lijn vol.
Ik ben ze uiteraard niet dagelijk aan het timen, maar toen ik Total War: Warhammer kocht, qua grootte te vergelijken met bijv. WoW, duurde de installatie van Total War: Warhammer vrij lang en trok mijn 100/100 lijn niet vol, slechts halfvol als ik het mij goed herinner en die ervaring heb ik met meerdere Steam games gehad wanneer ik ze kocht. Er zijn ook momenten dat het bij Steam wel snel gaat, en de lijn volledig vol trekt, maar uniform is het niet naar mijn mening.

Terwijl Battle.net mijn lijn in alle gevallen inderdaad volledig vol trekt bij (her)installaties.

Niet dat dit een groot punt is, tijdens een installatie vermaak ik me wel met een andere game, maar het is wel iets dat me regelmatig opvalt vooral bij Steam.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 20 mei 2017 11:19]

Je bent hier voornamelijk met third party games aan het vergelijken. Welke third party games heeft Battle.net dan dat deze vergelijking ook terecht is?

En de meerwaarde om gezever in je game te hebben met een dude die een ander spel aan het spelen is zie ik niet. Juist de overlay is dan handig zodat je het lekker kan negeren tot je tijd hebt om te reageren. Anders verdwijnt het gesprek in de rest van de spam.
Daarom juist geef ik ook al aan dat het wat mij betreft geen directe vergelijking is tussen bijv. Steam en Battle.net en bijv. GoG. Steam en GoG zijn wat mij betreft collectie beheer applicaties met een shop. Geen alles overkoepelend geheel van een bepaalde developer / publisher zoals Battle.net is, het shop / collectie beheer gedeelte dat juist bij Steam zeer groot en belangrijk is, is bij Battle.net maar een klein deel van het geheel.

Battle.net moet je vooral vergelijken denk ik met services als Origin en Uplay en dat soort services die ook meer pretenderen te zijn dan een collectie beheer applicatie / shop en dan staat Battle.net in mijn ervaring vrij eenzaam bovenaan.

En chat, tja het kan inderdaad gezever zijn, maar zeker voor communicatie met o.a. WoW guild members / friends kan het ook zeer handig als je wat runs wil opzetten en lui zijn net even een andere game aan het spelen of helemaal nog niet aan het spelen. Daarnaast kan je natuurlijk ook gewoon je chat goed inrichten zodat er geen kans is dat berichten in de "rest van de spam" verdwijnen, tenzij je chat natuurlijk niet aan kan passen, maar dat is dan meer een issue van de game dan van het platform dat de onderlinge communicatie regelt.
Ik gebruik juist Steam en Battle.net zeer veel, Steam voor bijna mijn hele collectie en Battle.net (logischerwijs) voor alle Blizzard games.

Begrijp me niet verkeerd, Steam is een erg mooi en handig platform en heeft de meeste features inderdaad wel, maar bepaalde zaken en dan vooral de social features en de uniformiteit zijn gewoon naar mijn mening een stuk slechter uitgevoerd dan bij Battle.net. Wat ook logisch is, want Steam is grotendeels slechts een collectie beheer applicatie met een shop waar achter online platformen van 3rd party developers hangen die niet met elkaar integreren, terwijl Battle.net alles tot een geheel integreert (Alle Blizzard game servers, Login servers, het complete social platform. alle websites e.d. vormen allemaal samen Battle.net).

Battle.net client zelf heb je trouwens alleen nodig voor installatie, patching en als je gebruik wil maken van Single Sign-on. Verder hoef je de client nooit te gebruiken als je dat niet wenst. De client doet geen DRM checks of iets in die richting.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 21 mei 2017 22:12]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone X Google Pixel 2 XL LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*