Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Samsung Galaxy Tab S3

High-end entertainmenttablet pur sang

Conclusie

We hebben met plezier gewerkt met de Galaxy Tab S3. Nou ja, gewerkt, de tablet is toch vooral geschikt als entertainmentscherm of voor klusjes die niet al te veel multitasken vergen. Met zijn prachtige oledscherm met hdr10-ondersteuning, handzame en stijlvolle voorkomen, en vier dynamische luidsprekers is het bij uitstek een tablet voor het bekijken van video's. Wel plaatsen we een kleine kanttekening bij de kwaliteit van de luidsprekers, omdat de Apple iPad Pro 9,7" de geluidskwaliteit een stuk beter voor elkaar heeft.

Ten opzichte van die gedoodverfde concurrent heeft hij als voordeel dat er standaard een geavanceerde aanwijspen bij zit. Deze doet wat ons betreft niet onder voor de Apple Pencil en je hoeft hem niet op te laden. Deze S Pen zorgt er verder voor dat de productiviteit die je met de tablet kunt bereiken, omhooggaat. De software die Samsung om het pennetje heen gebouwd heeft, is goed, waardoor het werken ermee natuurlijk aanvoelt.

Ook de rest van de software op de Tab S3 is in orde. Er is overzicht en er is veel functionaliteit. Wel wordt er veel Samsung-software bijgeleverd die niet te verwijderen is. Een enigszins teleurstellend gegeven is dat Android-apps minder goed zijn op tablets zijn dan iOS-apps. Dat ligt echter niet aan Samsungs eigen apps.

De Tab S3 is uitgerust met de Snapdragon 820-soc en is daarmee snel, al zien we altijd liever iets recentere hardware in high-end tablets in deze prijsklasse. Wat accuduur betreft hebben we een dubbel gevoel. Het oledscherm zorgt voor een lange adem bij video kijken, maar bij andere taken laat de tablet het in verhouding tot de hedendaagse concurrentie een beetje liggen. Desondanks heeft hij eenzelfde accuduur als de Galaxy Tab S2 uit 2015, maar toen waren er nog geen alternatieven met meer stamina.

Onder de streep is de Galaxy Tab S3 de beste Android-tablet die je op dit moment kunt kopen, al is de prijs daar ook naar en is de concurrentie dun gezaaid.

Laagste prijzen voor: Samsung Galaxy Tab S3 WiFi Zwart
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Belsimpel

Score: 4.5 (362)

€ 407,-

€ 407,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 407,-
Pakketpost losse hardware € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 407,-
Bekijk

BCC

Score: 4.5 (857)

€ 409,-

€ 409,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 409,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 409,-
Bekijk

Coolblue.nl

Score: 4.5 (641)

€ 429,-

€ 429,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 429,-
Verzending € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 429,-
Bekijk

Bol.com

Score: 4 (355)

€ 429,-

€ 429,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 429,-
Pakketpost (vanaf § 20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 429,-
Bekijk

Azerty

Score: 4.5 (1658)

€ 427,05

€ 430,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 427,05
Pakketpost Nederland vanaf § 25,- € 2,95
iDeal € 0,-
Totaal € 430,-
Bekijk

Laagste prijzen voor: Samsung Galaxy Tab S3 WiFi Zilver
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

BCC

Score: 4.5 (857)

€ 413,-

€ 413,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 413,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 413,-
Bekijk

Coolblue.nl

Score: 4.5 (641)

€ 419,-

€ 419,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 419,-
Verzending € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 419,-
Bekijk

MediaMarkt

Score: 3 (226)

€ 419,-

€ 419,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 419,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 419,-
Bekijk

Belsimpel

Score: 4.5 (362)

€ 429,-

€ 429,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 429,-
Pakketpost losse hardware € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 429,-
Bekijk

MidiMedia

Score: 4.5 (10)

€ 431,-

€ 431,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 431,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 431,-
Bekijk

Reacties (134)

Wijzig sortering
"Onder de streep is de Galaxy Tab S3 de beste Android-tablet die je op dit moment kunt kopen, al is de prijs daar ook naar en is de concurrentie dun gezaaid."

Bizarre conclusie zonder enige onderbouwing. Wat is beste: beste prijs of kwaliteit of stock Android of de meest robuuste. Zo' n conclusie verwacht je in een advertorial, niet in een serieuze review.

De hoeveelheid aan bloatware en de gemiddelde tijdsduur en snelheid dat je updates mag verwachten zou ook meer aandacht verdienen.

[Reactie gewijzigd door CR2032 op 6 juni 2017 08:15]

Het is een terechte opmerking. Er bestaat naast de Pixel C (en misschien de S2) eigenlijk geen andere, moderne high-end Android tablet. Ik heb een Pixel C gehad met stock Android en robuuste bouwkwaliteit maar dat maakte het nog geen goede tablet (veel te zwaar, verder top). De S3 wint dus eigenlijk een beetje by default.
sony xperia Z4 naar mijn mening. Ook high end. 2K scherm.
Ik heb er zo eentje met het dock keyboard erbij. Zalig ding! Onlangs ook naar 7 gegaan.
Deze komt al uit 2015 btw! en geef mij toch maar landscape voor 10"

http://www.gsmarena.com/c...Phone1=7069&idPhone2=8554
Als je de S2 meeweegt als alternatief, moet je de Asus Zenpad 3S 10 niet vergeten. Dat is weer een prima alternatief voor de S2.
Persoonlijk wacht ik op de Tab 4 Plus modellen. Met een 625 niet heel erg high-end maar de prijs/prestatie is aangenaam.
Doe maar niet, ik heb meer dan een jaar gewacht op mijn Android update op de tab 3 pro (en dat was Łberhaupt de eerste update na een jaar ook geen beveiligingsupdates gehad). Een jaar lang een onwerkbare tablet gehad omdat je niet meer dan 2 tabs tegelijk kon openen in Chrome want dan was hij door zijn geheugen heen en sloot af. Als ik een sd kaart erin deed was het na 10 minuten al mis met 1 tab open.

Vorige week uiteindelijk de update (android 6.0 jeuh) gehad en is nu redelijk mee te werken, maar de tab 2s van mijn vriendin is een stuk sneller en vloeiender.

Hardware en ingebouwde stand en geluid is erg goed, maar vanwege de brakke software heb je er geen reet aan.

Lenovo voor mij voorlopig niet meer, en das mooi stom van ze want ik had daarvoor een redelijk goede tab 2, maar vertrouwen komt te voet en gaat te paard.

[Reactie gewijzigd door Flagg op 6 juni 2017 20:35]

En de 3S 10 heeft ook een pennetje. Al heb ik deze toen apart via internet besteld ik heb er nog weinig mee gewerkt. Zoals ze hier ook zeggen.. het vooral geschikt als entertainment en social media gebruik.
Daarom vind ik deze prijs van de Samsung buiten proporties. Bij de Zenpad hadden ze al commentaar op de prijs van 399,- en nu een prijs van 670,- ??
Precies. Zijn toch wel maar Android tablets die door hun gebruikers goed gewaardeerd worden en als alternatief genoemd kunnen worden lijkt mij. Asus, Huwaei, Lenovo, Dell of een Chinese fabrikant die ik niet 1-2-3 ken zullen toch ook wel dergelijke tablets aanbieden toch?
Wat dacht je van de mediapad M3? Die gaat als een speer. Persoonlijk denk ik dat die er ook wel tussen mag! :)
Dit is een concluderende laatste zin. De onderbouwing bestaat uit de rest van de tekst van de review, voor die zin ;) Die tekst lijkt mij vrij duidelijk en daarin hebben we uitgelegd welke onderdelen goed, minder goed en slecht zijn. De conclusie is dat er een paar minpuntjes zijn, maar er is geen Android-tablet die onder de streep, los van de prijs dus, beter is. Hoop dat dit het wat verduidelijkt :)
Het punt is dat de definitie van 'beste' in beste Android tablet persoonlijk is. De zwaarste specs hoeft niet de beste te zijn. Voor de een is het best uit de test, voor iemand anders de performance, de beste compacte of beste bang for the buck.

Zo is een Amazon Fire 10 voor sommige mensen gewoon de beste Android tablet. Omdat zwaardere specs niet nodig zijn.

De matige accuduur en fragiele bouwkwaliteit zou ik ook niet als een paar minpuntjes noemen. Een tablet krijgt heel wat te verduren.
Ik snap je punt inderdaad, dat is ook absoluut waar. Aan de andere kant, als je het doortrekt kun je dan dus nooit over een product zeggen dat het de beste is. Beste prijs-kwaliteitverhouding is dan ook geheel persoonlijk. Als iemand simpelweg een lange accuduur zou willen hebben en alles is slecht behalve de accuduur bij een tablet en hij is redelijk geprijsd, zou het voor die persoon de beste prijs-kwaliteitverhouding zijn.

Ik ben ook zeer voorzichtig met dit soort uitspraken overigens, maar in dit geval komt er eigenlijk geen Android-tablet echt in de buurt. Ik noem het overigens minpuntjes, omdat de accuduur zeker niet slecht is (de S2 had dezelfde accuduur, maar had nog weinig concurrentie op dat gebied) en de behuizing kan ook een stuk fragieler. Vandaar dat er ook staat 'enigszins' fragiel.
Klopt. Al helpt voor de herkenbaarheid wel om verschillende doelgroepen aan te houden. Een tablet kopen voor moeders geeft weer heel andere criteria dan een voor zoonlief als tech fan.

Zelf heb ik bijvoorbeeld recent een Samsung Chromebook Plus gekocht. Dat is naast een Chromebook door het 2in1 design ook een volledige Android tablet.
Voor mij zelf heeft deze Samsung weer de beste Android tablet ervaring: best of both worlds. Dat alles houdt het ook weer heel gevarieerd.

De beste tablet van de hele wereld zijn anders snel ook weer zo nietszeggend.
Ja maar je bent hier op de Tweakers site, niet Oma's Reviews. Betere hardware telt voor hogere scores.
De beste grafische kaart is ook degene die de hoogste benchmarks scoort.
Alternatieve vergelijkingen gelden ook maar met kanttekening. Beste tablet onder de 200§ bv.
Nee, er bestaat ook zoiets als meerder doelgroepen. Verschillende doelgroepen = verschillende wensen.

[Reactie gewijzigd door CR2032 op 6 juni 2017 21:54]

Als ik in het AD en elders steeds meer advertenties zie van Tweakers.net is de doelgroep wel aan het veranderen. Het is goed voor tweakers om meer bekendheid te krijgen bij de gewone burger en daardoor meer clicks. Houd wel in dat je daardoor ook je content moet aanpassen naar je nieuwe doelgroep
Ik gebruik de S3 zelf nu al iets meer dan een maand, maar sluit mij toch echt aan bij de conclusie van dit artikel. wat een ge-wel-di-ge tablet is dit. kan mij niet echt vinden in je kritiek.

goeie accuduur, prachtig scherm, heerlijk licht. rete snel 4g+.
precies wat je zou verwachten van een premium tablet, met een prijs die daarbij past.
zeker als ik hem naast die nieuwe ipad zou plaatsten is het een gedegen concurrent.
zeker als ik hem naast die nieuwe ipad zou plaatsten is het een gedegen concurrent.
Daar kan je helemaal nog niet over oordelen want er zijn nog geen reviews of benchmarks beschikbaar van de nieuwe iPad Pro's of bedoel je de iPad 2017 die bijna 250 a 300 euro goedkoper is dan deze Samsung?

[Reactie gewijzigd door FrontlineCoder op 6 juni 2017 10:08]

ik doelde op de nieuwe iPad pro,
na het lezen van de specs kan ik een redelijke inschatting maken, alle ipad's van de afgelopen jaren uitgebreid getest, en goh wat een verassing is dat altijd toch weer als ik het doosje open maak. ;)

ze zijn redelijk voorspelbaar...

maar ik geef je gelijk, reviews of benchmarks zijn er nog niet.

[Reactie gewijzigd door PH_ONE op 6 juni 2017 10:14]

Gehakt maken van een s8, daar moet je mij toch het recept eens voor sturen.
vleugje paneermeel, beetje peper en zout, snij je de galaxy dan eerst in stukjes of gaat het zo de gehaktmolen in?

whilst on topic, verpest de gehaktmolen feature niet het design van de iPhone 7?

:9

[Reactie gewijzigd door PH_ONE op 7 juni 2017 09:12]

Op welk vlak killed de Iphone 7 de S8 dan ?
oh en welke specs mogen dit zijn?
het feit dat de ip rating hoger is?
3,5 mm jack
draadloos opladen
ontgrendelen via iris
uitbreidbaar geheugen via microSD
het basismodel 64GB heeft
VR ondersteuning bied
nice oled scherm ...

oh my mistake, dit de extraatjes die de S8 bied.
ook in anTuTu maak de S8 gehakt van de 7S ,
met de hoogste score ooit gemeten.

jij had het misschien op het feit dat deze net iets sneller is in 4K renderen?
jawel ,daar kopen we allemaal een smartphone voor?


http://bgr.com/2017/03/20...-7-plus-benchmark-scores/
http://bgr.com/2017/04/10...-plus-speed-test-youtube/

[Reactie gewijzigd door Black_Diamond768 op 8 juni 2017 01:37]

oh en welke specs mogen dit zijn?
Ik doel op snelheid

het feit dat de ip rating hoger is?
Grappig ... iphone houd het toch echt beter vol en gaat dieper zonder schade ( ondanks de "specs" )

3,5 mm jack : non issue .. kijk verkopen en over 2 jaar alles BT

draadloos opladen: nutteloos op vast punt ( OOK bij iphone 8 )

ontgrendelen via iris: ja werkt lekker met contactlens en foto

uitbreidbaar geheugen via microSD: 2017 .... cloud

het basismodel 64GB heeft ... jup

VR ondersteuning bied : weinig gebruikte gimmick

nice oled scherm ... eens :)

Maar het is voor fandroids moeilijk google te gebruiken. Praktijktests wijzen uit dat de iphone 7 ... in dagelijks gebruik ... veels neller is met dezelfde acties. Zoek maar op. Multitasking ( paradepaardje android) ... verslagen door iphone en zo kan ik nog ff doorgaan.

Zoek maar eens op je geliefde google.

https://www.google.nl/amp...axy-s8-in-benchmarks.html

http://bgr.com/2017/04/10...-plus-speed-test-youtube/

https://www.google.nl/amp...us-samsung-galaxy-s8/amp/

https://www.google.nl/amp...-processor-which-best/amp

https://www.google.nl/amp...l-outpaces-galaxy-s8/amp/

En weet je hoe deze verschillen komen ... tussen benchmarks en praktijk ? Omdat er tijdens benchmarks onderdelen niet lopen die in de praktijk wel meedraaien. Een bewezen samsung trucje waar samsung al veeeel vaker voor op de vingers is getikt .... google maar eens als je weet hoe. Oplichting ... waar naive fandroids met open ogen intrappen

[Reactie gewijzigd door dgh op 8 juni 2017 18:47]

En over de prijs gesproken: belachelijk. Bijna 700 euro, voor een _Samsung_ _android_ Tablet. Slaat echt weer nergens op. Maar goed.

Verder staaf ik jouw conclusie 100%., het wordt al vaker gemeld, maar de "conclusies" en "onderbouwingen" van tweakers laten de laatste tijd echt te wensen over.

[edit] En ik was te snel: bovendien krijg je voor die high-end prijs niet de high-end hardware...de SD835 bijvoorbeeld, of hun eigen nieuwe Exynos SOC.

[Reactie gewijzigd door yvez op 6 juni 2017 09:14]

En over de prijs gesproken: belachelijk. Bijna 700 euro, voor een _Samsung_ _android_ Tablet. Slaat echt weer nergens op. Maar goed.
Want? Wat is er mis met Samsung? Of Android?
Android heeft op dit moment weinig apps die daadwerkelijk voor tablets gemaakt worden. Het zijn vooral opgeblazen telefoon apps. Ik heb zelf een Samsung tablet (Tab A) omdat hij goedkoper is, maar op dat gebied heeft Apple het een stuk beter voor elkaar.

[Reactie gewijzigd door m3gA op 6 juni 2017 10:41]

Eens, en dit is waarom Apple heer en meester is in tablet land. De content/apps zijn fenomenaal beter.

De tweede reden is dat vreemd genoeg Apple in de tablet markt vrij redelijke prijzen heeft.
Nee nee, dat is niet wat ik bedoel. Ik ben een Android fan. Wat ik met die opmerking bedoel:

1. Android tablets zijn doorgaans goedkoper.
2. Samsung zit vol met bloatware, zoals algemeen bekend.

Zeker geen rechtvaardiging van bijna 700 euro.
Heb je de review ook gelezen met betrekking tot de bloatware of is dit een aanname? Samsing heeft al een hele tijd geleden afstand gedaan van de hoeveelheid apps die ze erbij leveren.

Als je echt een fan van Android was dan zou je niet zo'n ongeÔnformeerde opmerking plaatsen.
Goed, dit gaat helemaal offtopic, maar ik snap niet waarom dit niet overkomt. Let op, uit de _conclusie_ dus letterlijk deze pagina:

"Wel wordt er veel Samsung-software bijgeleverd die niet te verwijderen is"

DAT is bloatware. Het betekent niet altijd amazon meegeleverd oid, maar gewoon heel veel eigen apps. Apps die in het verleden, as mentioned in talloze reviews van talloze Samsung apparaten, de apparaten vertraagden.

Het feit dat jij Android Fan koppelt aan "geen commentaar op Samsung" geeft juist aan hoe jij geinformeerd bent, maar goed...dat terzijde.
Dat laatste heb ik niet gezegd, dat maak jij ervan.

Ik baseerde mij vooral hierop:
De softwareskin, die in het geval van de Galaxy Tab S3 draait op Android 7.0, is overzichtelijker, schoner en ook wat vlotter dan voorheen. Toch heeft de skin nog altijd erg veel functionaliteit.
En:
Samsungs Androidskin TouchWiz heeft voor veel mensen afgedaan, omdat de software erg vol was en aan de trage kant. Wellicht heeft de Koreaanse fabrikant er daarom voor gekozen om afscheid te nemen van de naam TouchWiz en verder te gaan met Samsung Experience.
En ik heb inmiddels al meerdere producten van Samsung en andere merken gehad dat ik nu wel met onderbouwing kan zeggen dat het zoveel beter is geworden dan het ooit is geweest.

De stelling dat Samsung geen §700,-- mag vragen vanwege jouw redenen is gewoon fout. NemesisWolf geeft het ook al aan, kijk naar Sony voor een goede vergelijking als het gaat om bloatware. Bovendien, veel van de software die jij bloatware noemt gebruik ik dagelijks omdat ze genoeg toevoegen.

Jij hebt het er niet voor over dat is jouw voorkeur maar weet dat het met zijn tijd is meegegaan, de "touchwiz is bloated" opmerkingen zijn gewoon niet meer van deze tijd.

Op de S6 en Tab S2 stonden helemaal niet zoveel voorgeÔnstalleerde aps. Vaak nog apps die dagelijks gebruikt kunnen worden ook. Als ik dan kijk naar Asus, Sony en zelfs LG dan stoppen zij er nog meer in.

En dan vraag ik mij af waarom je zo negatief tegenover Samsung staat als er merken zijn die het slechter doen op dat vlak. Vroeg je jezelf af waarom je jouw punt niet kon overbrengen? Dat is dus de reden, er moet namelijk wel een punt zijn die te maken valt. 2 jaar geleden was dat punt valide, vandaag de dag niet meer.
Tja dat doet iedere fabrikant. Apple installeert ook een bult Apple apps. Wat je niet gebruikt kun je deactiveren. Maakt verder geen drol uit want is systeem partitie en dus geen vrije opslag.
Daarbij kun je bij android altijd van apps af als je echt wil. Root is makkelijk verkrijgbaar.
1. Andere android tablets zijn andere tablets. Die hebben geen enekel invloed op de prijs van deze tablet.
2. Dit is gewoon niet waar. Samsung heeft in vergelijking met bijvoorbeeld Sony vrijwel geen bloatware.
Jammer dat Samsung na de eerste Tab S is afgestapt van een 16:9 schermverhouding, wat voor filmkijken toch veel praktischer was. Verder lijkt me het een leuk apparaat.
Vind ik ook. Mijn Tab S is nog steeds mijn favoriete apparaat om films op te kijken. Ondanks dat hij verder niet meer interessant is als tablet vanwege de trage processor.

4:3 is gewoon niet geschikt voor video vanwege de enorme zwarte balken. Zeker voor een apparaat zoals deze dat op entertainment gericht is.

Ook vind ik het voor webbrowsen helemaal niet onhandig. Ik vind juist in 4:3 te weinig verschil in de verschillende standen zitten.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 6 juni 2017 10:06]

Trage proccesor ? ik heb tab s en de tab 2 s en de tab s heeft dan toch echt mijn voorkeur ook vanwege de schermverhoudingen maar ik merk geen verschil in snelheid, en gebruik beide net zo intensief.
Vooral het beeld is nogal traag, scrollen enzo. Nou moet ik zeggen dat ik er niet naar heb gekeken om het te verbeteren, betere launcher bijv. Want ik heb andere tablets voor dagelijks gebruik (met 4G een NFC). Namelijk een Sony Z2 Tablet en een Nexus 7.

Ik ben trouwens niet de enige die dit vond: reviews: Samsung Galaxy Tab S 8.4 en 10.5: tablets met ongekende beeldkwaliteit

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 6 juni 2017 14:40]

Tab S + Netflix abonnement = gegarandeerd slaaptekort :)

Voor film kijken is deze ideaal. Om productieve tweakers reacties te plaatsen pak ik een surface pro :P
Inderdaad, voor in bed is hij geweldig. Juist dan merk je de geweldige zwartwaarden het best. Geen grijze waas meer. Erg verslavend. Heb de afgelopen 2 maanden de eerste 4 seizoenen van Person of Interest er op gekeken via Netflix. Helaas hebben ze seizoen 5 nog steeds niet :'( Dan maar weer elders.. :)

Ja ik heb ook een Surface Pro gehad, een veel betere produktie tablet. Alleen met Linux viel het nogal tegen dus ik heb nu toch maar weer een gewone Ultrabook (Dit was nog voor de tijd van Ubuntu op Windows 10, anders was dat misschien wel voldoende geweest)

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 7 juni 2017 21:28]

Dit. Deze tablet wordt uitdrukkelijk een multimedia-tablet genoemd, hoe kan je dan wegkomen met een 4:3 tablet? Dat gaat er bij mij dus niet in. Een 9.7" tablet komt bij het bekijken van videomateriaal overeen met een 16:10 tablet van, wat, iets rond de 8"? Dan heb je uiteindelijk een grote tablet met weinig bruikbare schermruimte voor je video.

En dat dan voor prijzen die boven de §650 liggen. Het moet toch niet gekker worden...
Het grote nadeel van Android tablets, is dat de ondersteuning 9/10 hopeloos slecht is. Bij onder andere Samsung en Asus staat het update beleid gelijk aan die van een budget Android smartphone. Hierdoor ben je bijna verplicht om je tablet via de XDA community naar een hogere Android versie te tillen.

De software ondersteuning voor tablets stopt vaak al na een maand of 12 (na de release). Hierdoor zal de software versie niet verder dan komen dan max 2. Heb je nu Android 6 op je tablet, dan zal Android 8 er niet meer op komen (dat is de voorspelling op basis van tablets uit mijn eigen omgeving).
Bij deze tablet verwacht eigenlijk dat er na een, eventuele Android 8, geen nieuwe upgrade zal komen over ongeveer 2 jaar. Hetzelfde geldt voor bugfixes en patches.

Ik hoop ongelijk heb, maar de ervaring leert dat Android tablets even leuk zijn voor de fabrikanten, maar veel te snel na de release stopt men met de software ondersteuning. Dit zou op hetzelfde niveau moeten liggen als de high-end smartphones en dat ligt momenteel op 2-3 jaar software ondersteuning.

Het beste alternatief is dan toch om te kiezen voor een iPad, waarbij de patches en upgrades na 5 jaar nog steeds binnen komen.
Dat geldt niet voor alle fabrikanten, Samsung is voor de tablets erg netjes met de updates. Zo krijgt mijn Tab S2 nog steeds alle updates. En zo zijn er wel meer fabrikanten die het al een tijdje anders doen.

Dit gebeurt wel heel vaak, een comment op basis van het verleden zonder naar het heden of toekomst te kijken.
De Tab S2 is nog geen 2 jaar oud! Dat is niet "erg netjes", dat is wat verwacht mag worden.
En als we echt kritisch kijken, dan mag een jaartje of 5 minimaal verwacht worden, gezien de levensduur van een tablet.
samsung houdt alleen rekening met de eerste eigenaar. Ze verwachten dat die de tablet 1, max 2 jaar houdt en 'm dan weggeeft aan z'n kleine neefje oid die het woord update nog niet kent :/

Tegen die tijd heeft samsung weer een nieuw model uit waar weer even 5 a 600 voor mag worden afgetikt.
Ik vind dat zo'n typische tweakers reactie: "Als je geen upodates krijgt is een apparaat na een paar jaar waardeloos."
Persoonlijk heb ik daar nooit last van. Ik heb een 5-6 jaar ouder Galaxy Note 10.1 tablet en dat ding draait nog steeds prima. Ik begrijp ook wel dat je niet op al te oude versies moet draaien in verband met veiligheidsmaatregelen, maar bij gewoon gebruik valt dat ook wel mee.
Paar weken geleden een nieuwe update gehad op mijn Galaxy Edge S6 en daar baal ik dus enorm van. MIjn hele UI is overhoop en ik ben er helemaal niet tevreden mee. Nee......ik stel een update liever uit, dan dat ik hem installeer.
Inderdaad, de meeste tablets worden in 2 a 3 jaar afgeschreven dus die 5 jaar software support klinkt leuk, maar daar betaal je ook voor. Overigens denk ik dan de doorsnee consument op langere termijn meer heeft aan krachtigere hardware (lees bang voor buck, en dus niet een vermogen moeten bijbetalen voor een beetje extra opslagslagruimte), maar da's mijn mening.
Maar voor de Note 8.0 wifi/cellular is nooit meer een update gekomen. Geweldige tablet waar je zelfs gewoon mee kon bellen, dus eerder gewoon een grote Galaxy telefoon. ;) Helaas bij gebrek aan ook maar ťťn update binnen een jaar een tweetal apps die ik niet meer kon updaten (of na factory reset nog kon installeren). Dat heet mij doen besluiten om nu toch een iPad Pro 9.7 LTE te nemen en niet meer de Galaxy Tab S3.
Het schijnt dat je op de LTE/4g modellen gewoon een Dailer app kan installeren zodat je er ook mee kunt bellen. Hangt misschien nog wel af van de versie. Europa/internationaal etc.
Je vergeet een windows tablet als alternatief :)
De s2 heeft alleszins nog net een update gehad, dus 2 jaar ondersteuning haal je wel op deze high ends.
Er speelt natuurlijk ook nog wat je van zo'n toestelletje verwacht, hoe snel je hem sowieso vervangt en wat het budget is.
Mij lijkt het dat het gros van de gebruikers het helemaal niet zo erg vind niet de laatste soft- of hardware te hebben en daarenboven zo'n tablet om de paar jaar sowieso vervangt (meestal omdat hij 'vol' of kapot is)
Mijn 2 cts als "ervaringsdeskundige". Ik heb een aantal Samsung/Android tablets versleten en was iedere keer teleurgesteld door twee dingen. Ten eerste het update beleid. In tegenstelling tot wat ik vaak lees in dit forum is dit een groter probleem dan alleen beveiliging. Na zo'n anderhalf Š twee jaar loopt de Android software zodanig achter dat veel apps niet meer goed lopen en met name grote updates niet goed functioneren omdat ze ontworpen zijn voor een nieuwere Android versie. Ik heb het hier over apps als Google Maps, toch iets dat ik vaak gebruik op een tablet of telefoon.

Het volgende probleem was dat het niet mogelijk was om bestanden groter dan 4 Gb op de tablet te zetten aangezien dit door de manier van formatteren on Android niet wordt (werd?) ondersteund. Dit betekent dat films groter dan 720p niet op de tablet konden worden bekeken zonder aanpassing in resolutie, compressie of opsplitsen in twee bestanden. Waardeloos. Of dit nog steeds zo is dat weet ik niet.

Verder kreeg ik het Android systeem ook niet zover dat het kan communiceren met mijn auto. Muziek kon ik alleen afspelen via de audio poort en dan moet je de boel bedienen via de tablet/telefoon zelf, niet via het mediasysteem van de auto.

Op een gegeven moment kreeg ik van mijn werkgever een iPhone in mijn handen gedrukt, company policy. Wat een verademing. Ieder jaar een IOS update, geen 4 Gb limiet voor 1080p films, apps blijven soepel lopen en IOS communiceert probleemloos met iedere willekeurige auto waarmee ik het getest heb. Mijn zoon en ik hebben al weer twee jaar een iPad Air 2 en mijn dochter drie jaar een iPad Air (1), alle drie functioneren nog steeds als nieuw zonder enig probleem. Na een hoop vage problemen met verschillende generaties Galaxy SII/III/IV/V/VI telefoons worden ook die vervangen door iPhones.

Natuurlijk heeft IOS wat nadelen, met name het volledig ontbreken van een doorzoekbare mappenstructuur voor bestandsbeheer is lastig. Ook dat heb ik grotendeels kunnen oplossen met een (betaalde, § 10) app, Documents 5.

Ik heb alle argumenten gehoord op verjaardagen en gelezen op Tweakers maar ik persoonlijk ben bezig om thuis alles over te zetten naar Apple/IOS. De initiŽle aanschafprijs mag wat hoger zijn maar de spullen gaan langer mee en ik heb niet alle vage shit die met het Android ecosysteem meekomt.

Ik zal alvast gaan bukken voor de vuurstorm die over me afgestoken gaat worden door de diehard Android fans.

[Reactie gewijzigd door Hans7D op 6 juni 2017 12:14]

Ben ik de enige die de scores onder hardware en prestaties niet kan zien?
Ik kan ze ook niet lezen, misschien omdat ik op m'n mobiel ben?
Nope, ik ben op desktop en kan ze ook niet zien.
Ik krijg de scores op zowel telefoon als desktop ook niet te zien.
Wel een goede review voor de rest
Twee van de tablets stonden nog op 'embargo' (zonder dat er nog een embargo op zou moeten zitten). Heb de juiste vinkjes gezet en nu zouden ze zichtbaar moeten zijn :)
Wat een geld voor een apparaat met een fragiel aanvoelende behuizing en waarvan je er van uit kunt gaan dat de versie software ondersteuning binnen twee jaar ophoudt.
Voor dit bedrag mag je top kwaliteit onderdelen en brouwkwaliteit verwachten. Wellicht is zo'n oled scherm zo duur, dat ze op de soc en brouwkwaliteit moeten besparen. Maar dan nog..
Die "fragiel aanvoelende behuizing" wordt vaker genoemd bij Samsung tablets. Destijds ook bij de Galaxy Note 10.1 die ik al 5-6 jaar heb en de laatste 3 jaar intensief wordt gebruikt door mijn dochtertje van 6. Met intensief bedoel ik dat ze er niet zachtzinnig mee omspringt, zoals dat gebruikelijk is bij kinderen van die leeftijd. Hij is ook al een paar keer gevallen. Ondanks al dat geweld, werkt hij nog steeds prima en is het misschien wel de "flexibele behuizing" die hem voor erger heeft behoed.
Je verwacht voor dat geld toch een premium aanvoelende tablet zonder speling. Ik verwacht in ieder geval niet dat een verkoper me zo'n verhaal op de mouw speld.
Wat ik probeer te zeggen is dat "premium aanvoelen" een heel relatief begrip is en dat het vaak niets te maken heeft met de subjectieve kwaliteit van een device.
Jaren geleden werd Samsung afgemaakt omdat het plastic gebruikte voor zijn telefoons, terwijl Apple "luxere" materialen gebruikte en die telefoons "premium" waren. Terwijl plastic een hele logische keuze is voor mobiele telefoons in verband met antenne en schokbestendigheid. Resp, aluminium en glas zijn veel minder logisch.......maar wel "premium".
Ik vind sowieso dat men luxere materialen mag gebruiken voor de duurdere smartphones, gezien de bedragen die hiervoor betaald worden.
Samsung is hier vanaf de s6 dan ook op terug gekomen en begrepen ze eindelijk dat het oog ook wat wilt.

Meerdere fabrikanten hadden ook almoang laten zien dat je voor des bedragen een goed werkende smartphone met luxe materialen kon aanbieden.
Logisch is het dat een plastic smartphone de helft kost, dan hoeft deze ook niet premium aan te voelen. Je betaald er immers geen premium bedrag voor. Maar dit premium bedrag voor en Android tablet neer leggen vind ik buitensporig.
Je moet wel een redelijk grote Samsung fan zijn, danwel geld te veel hebben. Want voor hetzelfde geld koop je een iPad pro, die in alles premium aanvoelt en daarnaast een jarenlange garantie geeft van goede software ondersteuning. Het enige dat je dan voor lief moet nemen is dat je het moet doen met het beste lcd scherm ter wereld en geen oled hebt.

Voor mij is het een no brainer, al begrijp ik dat sommigen liever een oled hebben en daarvoor een lijst aan dingen voor lief nemen.
Brouwkwaliteit? Hebben we het over bier?
Ik weet ook niet wat ze bij Samsung nu weer gebrouwen hebben, maar het is geen topbiertje want hij is een beetje slap en daardoor wellicht wat bitter in de afdronk :9
Ik heb net ergens in de afgelopen weken de update naar Android 7.0 out-of-the-blue gekregen op mijn Samsung Galaxy Tab S2, 8 inch variant. Ik had niet eens verwacht uberhaupt updates te zien ookal gaat het om een high-end tablet van slechts twee jaar oud, en toch heb ik nu een apparaat waar ik bijzonder tevreden mee ben. Zat er zelfs voor de maatstaven toentertijd oude hardware in? Daar merk je totaal niks van: hij is supervlot en het scherm is magisch, en gewoonweg minder storend om te gebruiken dan m'n Nexus 5X die wel door weet te sijpelen dat 't niet high-end is.

Dat de S3 een jaartje later word geintroduceerd doet zoals gewoonlijk wel een beetje pijn, maar omdat Samsung nu rechtstreeks de grote concurrentie opzocht en de kleine tablet achterwege laat, voel ik me toch erg tevreden met mijn S2. Ik vond het nu juist zo'n sterk punt om een relatief klein apparaat te hebben waarmee je van alles kan, als je telefoon dan net effe te klein is. Boekje erbij en klaar.
Helemaal mee eens, TAB S2 is prima hardware, hoeft voor mij (zakelijk gebruik) absoluut niet sneller. Android is nu 7.0, dit actuele review noemt alleen de 5.0 die ruim twee jaar geleden werd meegeleverd. Inderdaad nogal veel bloatware meegeleverd met de S2, als je MS-Office als zodanig wilt betitelen.

Voor mij is het prijsverschil doorslaggevend, S2 ca. §400 (ondertussen oplopend), S3 §680.
Tja, de S3 wordt hoger in de markt gezet zoals verwacht, zoals tegenwoordig elk prijskaartje een ander probeert te matchen. Er staat inderdaad wel wat bloatware op de Samsung software maar het is me niet storend. Zolang je die Device Manager maar stil weet te krijgen, die stoort dus wťl.
Opvallend dat ik niemand hoor over de waterdichte behuizing (of eigenlijk het ontbreken daarvan) van deze tablet. Voor mij ook wel een minpunt aangezien dit bij de galaxy telefoons van Samsung toch gebruikelijk is.
BIj smartphones is een waterdichte behuizing langzaam aan ingeburgerd, maar bij tablets is dit nog niet het geval. Dus in dit geval zou ik het ook niet perse een nadeel noemen als deze Samsung tablet het niet heeft. Het is wel een gewenste fauture, maar de concurrentie (oa Apple) heeft dit ook niet.

Ik vermoed ook dat door het grotere formaat het een stuk gecompliceerder is om een tablet waterdicht te maken, daarnaast is de kans op waterschade bij normaal gebruik ook minder dan bij een smartphone.

[Reactie gewijzigd door tweaker2010 op 6 juni 2017 09:20]

Ik ervaar het wel als een nadeel, de Xperia Z4 Tablet heeft het bijvoorbeeld wel, maar ik denk dat je gelijk hebt qua complexiteit
Waarom zou je een tablet waterdicht willen hebben, zou er echt iemand zijn die z'n telefoon en tablet beiden mee neemt naar 't zwembad en z'n tablet in z'n broek laat zitten tijdens 't zwemmen?
De voornaamste reden voor mij om een nieuwe tablet te kopen, is de mogelijkheid om dan series in bad te kunnen kijken. Maar als een tablet niet waterdicht is, is dat dus een No-Go
Ik gebruik mijn tablet ook voor het lezen van ebooks, ik kan mij voorstellen dat er meer mensen zijn die dit bijvoorbeeld in bad doen.
Komt er geen 8 incher?????

ik heb nog de eerste Tab S en zat langzaamaan eens te kijken naar vervanging, de accu wordt wat slecht en de snelheid valt wat tegen nu ik ook nog eens van Galaxy S4 naar S7 ben gegaan. Ik vind een 8 inch tablet veel fijner werken dan een 10inch variant.
Ook geen 2017-update, net zoals de 2015-versie van de 8-inch-S2 is geupdate naar 2016!?
Geen idee wat Samsung volgend jaar uitbrengt, maar vooralsnog hebben ze geen 8"-versie, zoals ze in 2015 wel hadden.
Balen, bedankt voor je reactie Chris
Grappig, een ipad krijgt altijd de opmerking: prijzig.
En deze samsung is zeker niet de goedkoopste, heeft een relatief oude soc, maar ik zie niets van de opmerkingen over de orijs.
Ok, de s-pen is meegleverd, maar voor iets van 60 euro meer zou je de ipad 9.7 pro hebben met Pen en deze doet het toch relatief beter in de benchmarks en batterijtest. Over de vergelijking net de veel goedkopere ipad 9.7 2017 zal ik het dan maar niet eens hebben.
Sorry, ik vind hem gewoon duur.
Staat onder andere in de laatste zin van de conclusie. Hij is zeker prijzig, maar o.a. omdat er een S Pen bij zit in tegenstelling tot de iPad Pro 9,7", hebben we er geen minpunt van gemaakt. Verder is de prijs natuurlijk al meegewogen in het eindcijfer.
Bloedmooi natuurlijk dat scherm. Maar dat je de pen S er "gratis" bij krijgt is toch het minste wat je mag verwachten voor een prijs van 670 Euro?
Ik weet, Apple producten hebben ook hoge prijzen, maar die prijzen vind ik ook compleet belachelijk.

De beste koop Android tablet blijft voor mij de Nvidia Shield, voor §200 een stevige tablet met goed scherm en heel snel. Ook perfect voor spelletjes. En vrij schone Android, geen Samsung UI en lange software ondersteuning.

De accu gaat niet lang mee, maar je gebruikt het toch niet als telefoon en vooral op de bank.

Ik zou graag deze Samsung willen (zonder de Samsung laag) maar zeker niet voor de prijs van 3 en een halve Nvidia Shield tablets.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 6 juni 2017 06:18]

Nouja. De S-pen er gratis bij is niet "standaard", kijk maar naar de pencil van de iPad pro. Die wordt los verkocht, al zit er veel techniek in de iPad zelf verwerkt voor de pen. De verkoop prijs ligt tevens nog hoger.

Verder vind ik de Nvidia Shield met de Tab S3 vergelijken een beetje appels met peren. De S3 is een allround tablet met een groter, scherper AMOLED scherm, dubbel de opslag, betere camera's, snellere en zuinigere CPU en een duidelijk verschil in software strategie. Wat jij fijn vindt, vindt een ander niet fijn.

Ik ben zelf helemaal niet van tablets en heb geen voorkeur, maar het lijkt mij dat de Nvidia shield een bepaalde doelgroep is, die anders is dan de Tab S3.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True