Door Redactie Tweakers

Tweakers.net Best Buy Guide: editie november 2004

Stille krachtpatser

De meeste mensen weten niet beter of een moderne computer produceert een flink zoemend geluid. Niet iedereen is hiervan gecharmeerd, maar om de hitte van moderne componenten af te voeren is het helaas noodzaak. Ons high-end gamesysteem komt bijvoorbeeld standaard letterlijk met een half dozijn ventilatoren en is desondanks nog een relatief stille pc. Een veel gekozen oplossing voor het verlagen van de geluidsproductie is het gebruik van langzamere en dus minder energieverstokende componenten waardoor minder koeling nodig is.

Het kan echter ook anders. Onze stille krachtpatser heeft gelijkwaardige specificaties met het high-end gamesysteem, maar is desondanks toch geruisloos. Het systeem wordt bijna volledig passief gekoeld en bevat geen enkele ventilator. Een computer met een lagere geluidsproductie dan onze stille krachtpatser is dan ook praktisch niet mogelijk zolang mechanische harde schijven een noodzakelijk kwaad zijn. Nadelen heeft de stille krachtpatser echter ook. Voor overklokken is het systeem niet geschikt en daarnaast zal je voor alle exotische koeling een krappe 400 euro moeten lappen. Ondanks het hoge prijskaartje nog altijd de helft van de kosten voor een Zalman TNN500A-behuizing waarmee hetzelfde resultaat haalbaar is.

* Processor: AMD Athlon 64 3500+ (S939, 2,2GHz, 512KB) - Onbekend

AMD Athlon 64 3500+ (S939, 2,2GHz, 512KB)Al enige tijd rusten we het high-end gamesysteem uit met een Athlon 64-processor en ook deze guide is daarop geen uitzondering. Ook voor de stille krachtpatser is de Athlon 64-processor een uitstekende keus. Dankzij Cool 'n Quiet produceert de processor tijdens rustige werkzaamheden weinig warmte wat handig is als we het systeem willen koelen met een lage geluidsproductie. Daarnaast blijft de Athlon AMD 64-processor momenteel nog steeds de beste keus op gamegebied. Zo worden de eerste vijf plaatsen in de Doom 3-processorstest ingenomen door een AMD 64-processor. Wij kiezen voor de stille krachtpatser voor de Athlon 64 3500+ processor die goed scoort wanneer we kijken naar de prijs/prestatieverhouding.

Eerlijkheid gebied te zeggen dat de Athlon 64 3400+ die voor circa € 20,- minder in de Pricewatch staat soms zelfs betere prestaties neerzet dan de hier gekozen Athlon 64 3500+ processor. We kiezen echter toch voor de iets duurdere Athlon 64 3500+ aangezien deze uitgerust is met een Socket 939-voetje in plaats van een Socket 754-voetje wat met het oog op een eventuele upgrade in de toekomst wel zo handig is. Daarnaast produceert de Athlon 64 3500+ processor minder warmte dan de Athlon 64 3400+ processor wat te danken is aan de lagere kloksnelheid en het kleinere cachegeheugen. De reden dat de Athlon 64 3500+ toch een hogere rating heeft gekregen dan de Athlon 64 3400+ is te danken aan de dual channel geheugencontroller van de processor.

AMD introduceert Socket 939-platform voor Athlons
AMD Athlon 64 3500+ en 3800+ getest door x86-secret

* Waterkoeling: Zalman Reserator 1 waterkoelingset - Onbekend

Zalman Reserator 1 waterkoelingsetOver de koeling voor de processor hebben we niet lang na hoeven te denken. Het door ons eerder dit jaar geteste Reserator 1-waterkoelingsysteem van Zalman is zonder twijfel de perfecte oplossing. Deze waterkoelingset doet zijn werk niet alleen grotendeels passief, maar verplaatst ook nog eens de warmte van de processor ver weg buiten de kast zodat de overige componenten er geen last van hebben. Het enige onderdeel van de set dat een klein beetje geluid produceert is het pompje, maar dat is zo weinig dat het praktisch onhoorbaar is.

Niet alleen qua prestaties doet de Reserator het goed, ook de overige belangrijke aspecten zijn prima in orde. De installatie van de set is erg gemakkelijk en indien nodig kan je terugvallen op een duidelijke handleiding. Ook wat betreft de prijs, vaak een struikelblok, scoort de Reserator niet slecht. Op moment van schrijven is de laagste prijs van de Reserator in de Tweakers.net Pricewatch € 189,-. Zonder twijfel een flink bedrag, maar vergelijkbaar met andere waterkoelingsets die vaak zowel qua prestaties als kwaliteit minder hoog scoren.

Zalman Reserator 1-specificaties
Zalman Reserator 1-review van Tweakers.net
Zalman Reserator ervaringen van gebruikers

* Geheugen: 2 x 512MB PC3200 DDR (Infineon Original) - Onbekend

512MB PC3200 DDR (Infineon Original)De geheugenprijzen blijven gelukkig dalen, al zijn de prijzen nog steeds op het niveau van begin 2004. We kiezen voor de stille krachtpatser voor hetzelfde geheugen het de high-end gamesysteem, PC3200. Ook qua omvang geen verschil, 1GB aan geheugen is voorlopig voor elke gamecomputer meer dan voldoende. Wanneer we kijken naar getest geheugen door MSI, blijkt dat Infineon-geheugen compatibel is met het MSI-moederbord. Vandaar de keus voor twee plakken Infineon van elk 512MB.

Getest geheugen op de MSI K8N Neo Platinum nForce3

* Moederbord: MSI K8N Neo2 Platinum, nForce 3 Ultra - Onbekend

MSI K8N Neo2 Platinum, nForce 3 UltraDe MSI K8N Neo2 Platinum is de Socket 939-variant van het MSI K8N Neo Platinum-moederbord die we al een aantal maanden aanbevelen voor het high-end gamesysteem. Het MSI K8N Neo2 Platinum heeft dezelfde features als zijn Socket 754-broertje zoals achtkanaalsgeluid, gigabit-ethernet, FireWire en een flinke lading USB 2.0-aansluitingen. Nieuw is uiteraard de ondersteuning voor dual channel geheugen. Minpuntje van het moederbord is het feit dat de nForce3-chipset actief gekoeld wordt met een klein ventilatortje, maar daar hebben we een passende oplossing voor gevonden.

MSI K8N Neo2 Platinum review
Productspecificaties

* Chipset koeler: Zalman ZM-NB47J Northbridge koeler

Zalman ZM-NB47J Northbridge koelerAangezien het moederbord standaard een ventilator gebruikt om de nForce3-chipset te koelen hebben we gekeken naar een vervangende oplossing zonder de geluidproductie van een ventilator. De Zalman ZM-NB47J Northbridge koeler voldoet aan onze wensen en hebben we derhalve opgenomen in het systeem. Andere fabrikanten dan MSI laten zien dat de nForce3-chipset prima gekoeld kan worden door een kleine passieve heatsink, dus deze Zalman-heatsink zal zeker geen problemen hebben met het koelen van de nForce3-chipset.

Zalman ZM-NB47J Northbridge koeler specificaties

* Videokaart: ATi Radeon X800 Pro 256MB - Onbekend

ATi Radeon X800 Pro 256MBBij de introductie van nieuwe ATi- en nVidia-videokaarten zagen we dat nVidia een kleine voorsprong heeft genomen op de concurrent. Wanneer we de benchmarks echter aan een nader onderzoek werpen, zien we dat de ATi-videokaarten veel meer gelimiteerd worden door de processor dan die van nVidia. Alle Doom 3-optimalisaties ten spijt voorlopig krijgt ATi de voorkeur voor een plekje in belangrijkste gamepc. De introductie van Half Life 2 over twee weken zal verdere vragen omtrent de prestaties van alle videokaarten duidelijk op een rijtje gaan zetten en dan kan er ook definitief een keuze worden gemaakt, aangezien dan wordt bepaald welke engine in de nabije toekomst zal worden gebruikt. In ieder geval zal er geen verandering optreden in de keus van de videokaart ten opzichte van twee maanden geleden, ook ditmaal is er gekozen voor een ATi Radeon X800 Pro.

ATi belooft betere OpenGL-driver voor Doom 3
Grafische kaarten strijden op leven en dood in Doom 3
ATi Radeon X800 Pro en X800 XT reviews

* Videokaart koeler: Zalman ZM-GWB1 VGA-koelblok - Onbekend

Zalman ZM-GWB1 VGA-koelblokOok voor de koeling van de videokaart hebben we niet lang na hoeven te denken. Zalman heeft het ZM-GWB1 VGA-koelblok in het assortiment zitten die simpelweg aangesloten kan worden op de Reserator 1. Hiermee zijn we direct verlost van alle warmte die de Radeon X800 Pro-core produceert. Voor het geheugen levert Zalman acht kleine koelblokjes mee in het pakket. Aangezien het geheugen weinig warmte produceert een oplossing die prima voldoet.

Zalman Reserator 1-review van Tweakers.net
Zalman ZM-GWB1 VGA-koelblok specificaties

* Geluidskaart: Creative Soundblaster Audigy 2 ZS (Retail) - Onbekend

Creative Soundblaster Audigy 2 ZS (Retail)Met de Sound Blaster Audigy ZS Platinum Pro heeft Creative nog altijd een uitstekende high-end geluidskaart in handen. Echter, het bedrijf wil zich ook begeven op het terrein van professionele audio getuige de introductie van zijn eerste professionele geluidskaart, de Creative Professional E-MU 1820. Voor de gamer is de kaart uiteraard niet geschikt en omdat op dat gebied nog altijd de Audigy 2 heer en meester is, doordat andere geluidskaartfabrikanten bijvoorbeeld niet de beschikking hebben over EAX 3.0 en EAX 4.0, blijven we ondanks een relatief hoge prijs toch bij de Audigy 2.

Met het oog op de toekomst en het kleine prijsverschil tussen de kaarten wordt er wel voor de Creative Sound Blaster Audigy 2 ZS gekozen. De kaart maakt gebruik van dezelfde EMU10K2 als de vorige versie van de Audigy 2, maar dan wel met 7.1-ondersteuning. Verder zijn er ook een aantal componenten aangepast voor een betere SNR-verhouding (signal-to-noise) en kan met behulp van de software nu DTS ES worden toegepast.

Creative presenteert Sound Blaster Audigy 2 ZS

* Harde schijf: Seagate Barracuda 7200.7, 160GB (7200rpm, SATA, 8MB) - Onbekend

Seagate Barracuda 7200.7, 160GB (7200rpm, SATA, 8MB)Het enige geluidsproducerende onderdeel dat we onmogelijk kunnen missen is de harde schijf. Om het leed te verzachten hebben we in de Tweakers.net BenchDB gezocht op de schijf met de laagste idle geluidsproductie. De geluidsdruk van seek-geluiden is minder belangrijk omdat deze niet constant voorkomen en daarnaast beter gedempt worden door de harde schijfkoeler (waarover hieronder meer). Het blijkt dat de Seagate Barracuda 7200.7-schijf prima prestaties neerzet wanneer we kijken naar het geluidsniveau. Ook de prestaties van de schijf in onze Desktop StorageMark 2004 benchmark zijn prima waardoor we niet langer hoeven te twijfelen. Om te zorgen voor voldoende ruimte voor bestanden, games en applicaties hebben we gekozen voor het 160GB model van de Seagate Barracuda 7200.7.

Seagate Barracuda 7200.7 review van Tweakers.net
Seagate Barracuda 7200.7 specificaties
Tweakers.net BenchDB geluidsdrukmetingen

* Harde schijf koeler: Silentmaxx HD-Silencer 2.0 - Onbekend

Silentmaxx HD-Silencer 2.0Om de toch al lage geluidsproductie van de Seagate Barracuda 7200.7 verder te beperken gebruiken we Silentmaxx HD-Silencer 2.0. Uit een nog binnenkort te publiceren test van Tweakers.net blijkt dat deze koeler uitermate effectief is in het dempen van het geluid dat geproduceerd wordt door de harde schijf. De koeler is geschikt voor schijven met een maximaal toerental van 10.000rpm en zal dus weinig moeite hebben om onze 7200rpm schijf voldoende te koelen.

Silentmaxx HD-Silencer 2.0 specificaties

* Dvd-speler: AOpen 16x48x, DVD-1648 (Retail, Chameleon) - Onbekend

AOpen 16x48x, DVD-1648 (Retail, Chameleon)We kiezen ervoor om een AOpen 16x48x, DVD-1648 dvd-drive toe toevoegen aan de configuratie van de stille krachtpatser. Deze drive zet prima prestaties neer en is wordt standaard geleverd met een zilverkleurig frontje wat goed past bij onze aluminium computerbehuizing. De reden dat we voor de AOpen 16x48x, DVD-1648 gekozen hebben boven de Lite-On 16x48x, LTD-166S die in het high-end gamesysteem zit is het feit dat de Lite-On drive niet leverbaar is met een zilverkleurigfrontje.

Vergelijkingstest DVD-ROM drives

* Dvd-brander: NEC ND-3500 (Zilver) - Onbekend

NEC ND-3500 (Zilver)Met de introductie van de eerste double layer-branders op een concurrerende prijs hebben we deze sinds vorige guide opgenomen in het high-end gamesysteem. De stille krachtpatser krijgt gelijkwaardige onderdelen en wordt dus ook uitgerust met een double layer-brander. We hebben gekozen voor één van de eerste zestienvoudige double layer DVD±RW-branders, de NEC ND-3500. We kiezen voor een exemplaar met een zilverkleurig frontje aangezien dit mooi aansluit bij onze aluminium computerbehuizing.

NEC kondigt ND3500A 16x dual layer DVD±RW-brander aan

* Draagbare opslag: USB-Stick 128MB PenDrive (USB 2.0) - Onbekend

USB-Stick 128MB PenDrive (USB 2.0)Al met al zouden we graag het zonder diskettedrive willen doen, maar dat weerhoudt ons er niet van een USB-stick mee te leveren bij ons gamesysteem. Wanneer je eenmaal zo'n stick gebruikt hebt, kan je er namelijk niet meer zonder. Zoals voor het overzetten van bepaalde bestanden, en als het nodig mocht zijn om ervan te booten. Vandaar de keuze op een USB-key van een klein formaat. Nu er voor een klein bedrag al een 128MB-versie beschikbaar is, zouden we een dief van onze eigen portemonnee zijn om die niet te kiezen. PenDrive levert voor een redelijke prijs zo'n USB-stick en met als extraatje USB 2.0-compabiliteit.

Markt voor USB-flash drives veelbelovend
M--Systems maakt USB-flash drive bootable

* Behuizing: Thermaltake Shark VA7000SWA (ATX, Geen PSU, Zilver) - Onbekend

Thermaltake Shark VA7000SWA (ATX, Geen PSU, Zilver)De keuze van een behuizing is grotendeels een kwestie van smaak, maar minstens even belangrijk is een kast die handig in gebruik is. Voor dit systeem hebben we ons oog laten vallen op de Shark VA7000SWA-kast van Thermaltake. Deze aluminium kast is in het bezit van een funky design en is uitgerust met een deurtje voor de externe drive bays om zo het uiterlijk van de kast niet te laten ontsieren door bijvoorbeeld dvd-spelers. Ook handig is het feit dat er een verwijderbare moederbordlade aanwezig is evenals drive rails voor het monteren van harde schijven en dvd-spelers. Verder zijn er USB 2.0, FireWire en audio-aansluitingen aanwezig aan de voorkant van de kast.

De kast is standaard uitgerust met een tweetal 12cm ventilatoren met blauwe LED's, maar ondanks het feit dat deze niet veel geluid produceren zullen we ze toch verwijderen. De meeste warmte wordt al uit de kast gehaald door de Zalman Reserator-waterkoelingset en wat overblijft kan prima ontsnappen door de vele ventilatiegaten die aanwezig zijn in de kast.

Thermaltake Shark VA7000SWA specificaites
Thermaltake Shark review

* Voeding: Thermaltake Silent Purepower W0050, 350W (Fanless) - Onbekend

Thermaltake Silent Purepower W0050, 350W (Fanless)Het moeilijkste onderdeel om te kiezen voor onze stille krachtpatser was ongetwijfeld de voeding. We willen immers geen voeding die gebruik maakt van ventilatoren, maar een passief gekoelde voeding die alle warmte in de kast dumpt is ook geen ideale keus. Gelukkig heeft Thermaltake sinds kort een geschikte passief gekoelde voeding die via heatpipes de warmte van de voeding grotendeels afvoert naar de buitenkant van de kast. Deze voeding met een vermogen van 350W hebben we zonder te twijfelen gekozen als compagnon van de Thermaltake Shark-behuizing.

Specificaties Silent PurePower W0050

* Monitor (LCD): Samsung Syncmaster 710T (Zilver) - Onbekend

Samsung Syncmaster 710T (Zilver)Nu tft-schermen een gemeengoed zijn geworden, kunnen we in het high-end gamesysteem niet meer achterblijven - hoe zeer we dit misschien ook zouden willen. Aangezien we vooral van plan zijn om te gaan gamen met deze computer, worden er natuurlijk een aantal belangrijke eisen gesteld aan de monitor. Zo moeten bijvoorbeeld effecten zoals ghosting en streaking zo min mogelijk voorkomen en als het kan helemaal niet.

Ghosting is normaal gesproken te voorkomen door een scherm te kiezen met een responsetime van minder dan 20/25 milliseconden. Echter dit is slechts een richtlijn, de specificaties van de fabrikant kunnen wel eens te positief zijn, waardoor een scherm toch last van ghosting en streaking kan hebben ondanks de juiste responsetijd. Na een blik geworpen te hebben op ons eigen forum, laten onze keuze vallen op een scherm van Samsung, 's werelds grootste tft-leverancier en ook maker van zeer aantrekkelijke schermen.

Nu levert Samsung verschillende tft-schermen en omdat we toch gaan gamen proberen we er eentje te kiezen met de laagste responsetijd. Dit blijkt het 710T-model te zijn. Eentje die vanwege zijn specificaties maar ook om zijn looks een populaire keus in onze community. Deze heeft niet zoals het 172X-model van Samsung van problemen met zijn pixels en omdat er verder de beschikking is over een DVI-D-aansluiting hoeft de gebruiker zich verder helemaal geen zorgen te maken over de instellingen.

Wanneer we verder naar de specificaties kijken zien we dat de 710T een dotpitch 0,264mm heeft en 16,2 miljoen kleuren op het scherm kan toveren. De kijkhoek is zowel horizontaal als verticaal 160° en met een maximale contrastratio 600:1 bij een helderheid 300 candela per vierkante meter zit je wel goed wat betreft de kleurweergave.

FAQ TFT-gamen
Specificaties Samsung Synchmaster 710T
Ervaringen van gebruikers met de Synchmaster 710T
Mini FAQ over TFT-schermen

* Luidsprekers: Creative Inspire T7700 - Onbekend

Creative Inspire T7700Bij Tom's Hardware Guide is een test verschenen van een zestal verschillende speakersetjes. Deze zijn met elkaar een boxwedstrijd aangegaan waaruit bleek dat op gebied van 7.1-setjes er slechts één de beste kan zijn, namelijk de Creative GigaWorks S750-speakerset. Nu deze in de Pricewatch is verschenen, blijkt dat prijs van 370 euro, een flinke hap is uit het beschikbare budget. Ook ruim 160 euro uit te trekken voor een speakerset lijkt ons dit keer iets te veel van het goede, te meer omdat er niet optimaal gebruik kan worden gemaakt van de acht kanalen van de Audigy 2 ZS. Ome Tom wijst echter ook een setje van Creative aan als geschikt en ook Guru3D is tevreden over deze set. Daarom laten we onze keus vallen op de Creative Inspire T7700.

Boxwedstrijd in de hut van Ome Tom
Creative DDTS-100 Decoder en Inspire TD7700-speakerset
Creative Inspire T7700 7.1 speakers review

* Toetsenbord: Logitech UltraX Flat Keyboard (PS/2) - Onbekend

Logitech UltraX Flat Keyboard (PS/2)Waar de een de voorkeur geeft aan Microsoft Natural toetsenborden of toch maar liever een Logitech diNovo onder de handen heeft, geven wij ditmaal de voorkeur aan een ander apart toetsenbord. De Logitech UltraX, een toetsenbord met notebookachtige toetsen en neemt verder niet al te veel ruimte in beslag. Een toetsenbord is altijd een keus van de gebruiker zelf en dit is dan ook slechts een extra keuzeoptie. Eentje die wel heel goed past bij de gekozen kast en scherm.

Specificaties Logitech UltraX toetsenbord
Logitech introduceert diNovo Media Desktop
Plaatjes vier nieuwe Microsoft keyboards

* Muis: Logitech MX510 Optical Mouse (USB) - Onbekend

Logitech MX510 Optical Mouse (USB)Met de introductie van de MX510 en nu deze ook in de winkels is terug te vinden is het tijd voor een wisseling van de wacht. De nieuwe baas in gamemuisland is de Logitech MX510. Met een verbeterde precisie en uiterlijk kan men zonder al te veel problemen de een-na-het-andere fragrecord aan flarden gaan schieten. Voordat men echter blindelings deze muis aan gaat schaffen, een wijs advies vooraf. Probeer de muis eerst even uit in een winkel en grijp dan definitief naar de pinpas om de muis mee naar huis te mogen nemen.

Roundup van acht optische muizen
Muis voor gamers: Logitech MX510 preview

* Headset: Plantronics .Audio 90 Headset (analoog) - Onbekend

Plantronics .Audio 90 Headset (analoog)Nu er enigszins is bezuinigd op de speakerset, is er weer ruimte voor een bijpassende headset voor het high-end gamesysteem. Uit het forum is gebleken dat men zeer tevreden is over de Plantronics .Audio 90. Deze heeft naast de volumeregeling ook stereomogelijkheden met een goed basgeluid. Verder is men te spreken over de microfoon en vormt afstelling ook geen probleem. Als extra wordt er ook nog twee jaar garantie geboden, wat het vertrouwen in het product opschroeft. Indien men echter wel wil gebruikmaken van de ook aanwezige speakerset, dan is de DSP100 Headset, eveneens van Plantronics, een goede optie. Deze headset heeft namelijk maar één oorschelp en is daarmee voornamelijk bedoeld om mee te chatten en te overleggen tijdens een spel. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van bijvoorbeeld Teamspeak 2.0 en Roger Wilco.

Specificaties Plantronics .Audio 90
Gathering of Tweakers over de Plantronics .Audio 90

Actuele totaalprijs: € 0,-

ProductPrijs
ProcessorAMD Athlon 64 3500+€ 262,95
WaterkoelingZalman Reserator 1 waterkoelingset€ 189,-
Geheugen2 x 512MB PC3200 DDR€ 164,-
MoederbordMSI K8N Neo2 Platinum, nForce 3 Ultra€ 133,50
Chipset koelerZalman ZM-NB47J Northbridge koeler
VideokaartATi Radeon X800 Pro 256MB€ 404,-
Videokaart koelerZalman ZM-GWB1 VGA-koelblok€ 21,-
GeluidskaartCreative Soundblaster Audigy 2 ZS€ 80,95
Harde schijfSeagate Barracuda 7200.7, 160GB€ 95,28
Harde schijf koelerSilentmaxx HD-Silencer 2.0€ 44,-
Dvd-spelerAOpen 16x48x, DVD-1648€ 18,-
Dvd-branderNEC ND-3500€ 77,25
Draagbare opslagUSB-Stick 128MB PenDrive€ 17,75
BehuizingThermaltake Shark VA7000SWA€ 140,-
VoedingThermaltake Silent PurePower W0050€ 144,-
Monitor (LCD)Samsung Syncmaster 710T€ 423,-
LuidsprekersCreative Inspire T7700€ 71,73
ToetsenbordLogitech UltraX Flat Keyboard€ 20,60
MuisLogitech MX510 Optical Mouse€ 35,74
HeadsetPlantronics .Audio 90 Headset€ 35,95
Totaalprijs bij opstellen BBG€ 2.378,70

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kunnen opgezocht worden door de bovenstaande configuratie via deze link in je pricewatch winkelmand te plaatsen. De bestaande inhoud van je winkelmand wordt hierbij overschreven.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (64)

Wijzig sortering
Leuke "column" dit, ik heb een suggestie voor Tweakers.net; het zou mooi zijn als we ook kunnen klikken op de verschillende systeem-configuraties in de tabel op de eerste pagina. Verder lijkt het me handig om bepaalde componenten "uit" te kunnen zetten in een overzicht (met aanvink-boxjes misschien?) - zo kun je makkelijker een muis/toetsenbord/monitor weghalen en de uiteindelijke prijs zien.

Ikzelf heb al een toesenbord, muis, boxen, monitor, kast, voeding, etc. Die zijn dus al niet meer nodig ;)
Dan gooi je de hele boel toch met 1 klik in je winkelmandje, en verwijder je de zaken die je niet nodig hebt.
Maakt dat toetsenbord bij het toetsen, en de muis bij het klikken niet teveel lawaai bij de stille krachtpatser? Gemis in de guide dat dat niet getest is :p
Precies, gewoon een rubberen/oprolbaar toetsenbord.
Additionele silent skates voor de muis en een whirless muisplankje.
De DVD-speler maakt vast ook nog een bak geluid :P deze beperken qua snelheid.
Ja en die speakers maken ook een hoop herrie zeg, laat die maar weg |:(
Het Basissysteem is uitgerust met het Asus A7N8X-VM, nForce2-IGP moederbord in combinatie met PC3200 DDR geheugen.

Indien men zoals in het basissyteem gebruik wil maken van de onbord vga mogelijkheden van de A7N8X-VM moet men voor PC2700 kiezen. Bij gebruik van PC3200 wordt het bord namelijk zeer onstabiel. |:(

Dit wordt zelf vermeld in de handleiding van het moederbord dus raad ik aan om het in de bbg te veranderen en ook de gebruikers hiervoor te waarschuwen.
Hoezo? PC3200-geheugen kan toch ook prima draaien op PC2700 snelheden indien nodig. Als PC2700 niet goedkoper is dan PC3200 lijkt me logisch om te kiezen voor de snelste variant. Maar wellicht dat dit inderdaad toegevoegd zou kunnen worden in het begeleidende verhaaltje.
het is zo dat het geheugen niet is in te stellen en dus altijd op spd waarde zal draaien.
Minder leuk is dat de onboard vga die gebruik maakt van dit geheugen zeer onstabiel is bij die snelheid.
Wat voor verschil denk je dat er zit tussen PC3200 geheugen op de kloksnelheid van PC2700 en PC2700 op de kloksnelheid van PC2700?
Waar haal jij vandaan dat het geheugen niet anders dan de SPD waarde is in te stellen? Zelfs in de meest cheap-asse Matsonic kan dat!.
Uit eigen ervaringen is PC3200 geheugen plaatsen op dit moederbord gewoon om problemen vragen.

ff een quote uit de handleiding (specifications summary/memory) van dat moederbord:

"PC3200 is supported only when using an add-on VGA card."

Click hier indien je me niet geloofd :Z
Als je PC3200 geheugen in dit moederbord steekt draad dit op 400MHz.
Je kan dit niet wijzigen in de BIOS en de onbord video kaart werkt niet stabiel bij deze geheugen snelheid (onbord video gebruikt immers het systeem geheugen)

Dat is de reden waarom er voor PC2700(333MHz) geheugen moet gekozen worden.
Ik heb er paar opmerkings erover de ''Stille krachtpatser'' systeem.

1.Thermaltake Silent Purepower voeding

Dit voeding is inderdaad ongehoorbaar, maar inplaats van die voeding had ik zelf voor Tagan 380watt of mischien zelfs voor 480watt gekozen. Omdat het een superstille voeding is en het levert nogal veel power (met 350watt zit je best wel beetje krap als je later bv: nog wat wil overclocken, meer hardeschijven willen plaatsen). O ja trouwens zijn de Tangans stuk goedkoper!

2. Seagate harde schijf.

Seagate is inderdaad goed, maar het presteert toch iets minder dan een Hitachi Dekstar 7K250. Ik had zelf de Dekstar gekozen omdat het beter presteert dan een Barracuda en toch (bijna) even stil.
Voor overklokken is het systeem niet geschikt,.....
Op jouw eerste punt.....het staat specifiek ook in de review....het stille systeem is niet geschikt (en bedoeld) om mee over te klokken...(dat zie je bijv. ook bij de Zalman TNN500A-behuizing...die heeft al moeite om de proc en mobo koel te houden op stock speeds. Wil je een systeem overklokken, dan kun je beter het High-end gamesysteem kiezen...hou je ook nog eens 400 in je zak die je kunt besteden aan koeling die beter geschikt is om een overgklokte pc koel te houden....).
Maar ook op stock speeds..... Ik vraag me dus wel af of dit systeem niet een zwaardere voeding nodig zou hebben gehad de cpu alleen al trekt 89 watt, daar komt dan nog een dikke videokaart bij en nog een hele hoop silence toeters en bellen. Ik denk dat bij het opspinnen van de verschillende schijven deze voeding misschien wel een probleem kan gaan worden.
Er zijn geen verschillende schijven in dit systeem; er is slechts 1 harde schijf. Tevens kosten alle silence toeters en bellen geen energie, 't is allemaal passief. Je bespaart juist energie aangezien er geen ventilatoren aanwezig zijn, hoewel dat natuurlijk niet een al te grote besparing zal zijn.
Volgens mij wordt het een behoorlijk warme bedoeling in de kast van de stille krachtpatser, een fan voor een beetje airflow heb je zowiezo nodig, er zijn meer componenten die warm worden dan alleen de cpu gpu en chipset...
Hardeschijven houden ook wel van wat frisse lucht
Om hier nog even op door te gaan. De spanningsregelaren boven de computer rond de 100 graden C bij luchtkoeling. Dit valt binnen de specificaties. Werd er echter naar waterkoeling geschakeld, en dus minder airflow dan werden ze al 179 graden! Dus enige airflow daarover is zeker aan te raden. maar nou halen jullie ook nog de 2 enige fans weg in de kast zodat ze nog warmer kunnen worden. Volgens mij is dat niet heel erg slim als je je moederbord niet snel kapot wilt hebben.
Volgens verwijs jij naar een 1 of ander vage test van de PCM wat betreft de temperaturen, of niet?

Ik geloof echter niet dat koeling van de MOSFET's noodzakelijk is bij een systeem dat niet geoverklokt is. Zalman laat dit bijv. al maanden zien met de TNN500A-kast waar de MOSFET's ook niet gekoeld worden, en daar heb ik nog nooit gehoord van problemen. Tevens is het zo dat MOSFET's gemaakt zijn voor werking op hoge temperaturen. Zolang ze niet smelten is er eigenlijk nog weinig aan de hand.
Ja, dat doe ik inderdaad. ;) Toegegeven, echt heel duidelijk is de test niet maar ergens kan ik het er wel mee vinden. Maar zowieso, als componenten wat 'kouder' zijn is dat meestal wel beter voor de levensduur. Waarschijnlijk upgrade je je systeem voordat de boel doorbrandt, maar dan nog.
Vandaar ook dat de harde schijf geplaatst is een Silentmaxx HD-Silencer 2.0 die niet alleen de schijf koelt, maar ook nog eens het geluid van deze dempt :).
Vooral die voeding van die stille krachtpaster lijkt me wel iets. Mijn pc staat in dezelfde kamer als waar ik slaap en als ik hem een nachtje laat draaien kan dit zeer lastig zijn. Dit ligt vooral aan de voeding want ik heb een vrij stille koeler en HD.

Misschien dat ik deze dan maar is moet gaan aanschaffen.
Een beetje airflow kan inderdaad geen kwaad. Om toch te kunnen slapen wanneer mijn PC aan staat gebruik ik een NX-3500 van Nexus. Daar zit een 12cm fan in welke alles lekker koel en stil houdt. De fan's zijn dan zelfs zo stil dat mijn Maxtor Diamondmax 9 mij in slaap zoemt (en kraakt) :)
Uiteraard stel je de HD's in op de stille stand 8)

Maar er was een theorie van (pcm?) dat als er helemaal een ventilators in het systeem zitten de componenten rondom de processor (stroom omvormers) wel eens heel heet worden. Deze worden met luchtkoeling namelijk gratis meegekoelt.

Dus als iemand de stille krachtpatser bouwt dan wel ff controleren. (of toch een enkel luchtblazertje erin?)
Let wel op dat met een passive koeling je systeem wel degelijk een stuk warmer zal gaan worden. Een voeding met fan zorgt namelijk nog voor een redelijk airflow.

Het lijkt me niet slim om dan fan's te gaan plaatsen omdat je voor een stil systeem gaat. Een nieuwe generatie video kaart met passive voeding is onmogelijk. Dus zal je de rest ook passief moeten koelen.........

Of je kan zoals hier 12cm fan's gebruiken :)
[quote]Aangezien het moederbord standaard een ventilator gebruikt om de nForce3-chipset te koelen hebben we gekeken naar een vervangende oplossing zonder de geluidproductie van een ventilator. De Zalman ZM-NB47J Northbridge koeler voldoet aan onze wensen en hebben we derhalve opgenomen in het systeem. Andere fabrikanten dan MSI laten zien dat de nForce3-chipset prima gekoeld kan worden door een kleine passieve heatsink, dus deze Zalman-heatsink zal zeker geen problemen hebben met het koelen van de nForce3-chipset.[quote]


o en welke moederborden zijn dat dan wel? s939 met passieve koeling?
na een mailtje naar msi over dit kreeg ik het volgende antwoord
Hallo,-

De socket939 moederborden moeten voorzien in ondersteuning voor dual-channel memory controllers. Hierdoor komt de chipset temperatuur onder bepaalde omstandigheden hoger te liggen dan de specificatie voorschrijft. Daarom hebben wij de chipset van socket939 moeten voorzien van een actieve koeler. Bij de socket754 varianten kon een passieve koeler volstaan.

Best Regards,
Support Team
msi-info@msi-computer.nl
Customer Service Dept.
volgens mij hebben alle 64-bitters een onboard memory controller waardoor de northbridge nix meer te doen heeft met het geheugen
het argument dual-channel houdt dan geen steek meer ivm de noodzaak aan een actieve koeling
Als je http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/970977 bekijkt zie je dat men zonder problemen de standaard koeler kan vervangen door het hier genoemde Zalman-exemplaar.
"Deze aluminium kast is in het bezit van een funky design en is uitgerust met een deurtje voor de externe drive bays om zo het uiterlijk van de kast niet te laten ontsieren door bijvoorbeeld dvd-spelers"

Waarom dan toch kiezen voor DVD speler/brander met zilveren frontje? |:( :Y)
Omdat het ook wel zo netjes is als de kleuren matchen als je even 't deurtje open doet :)
Voor als je het deurtje prongelijk open laat :7 ;)
De behuizing die bij het High-end gamesysteem zit (Antec LifeStyle Sonata, 380 watt) kost totaal inclusief extra fan 125 euro. Voor dat geld heb je bij Antec ook de PLUS1080AMG met 430 watt voeding en standaard inclusief 3 fans. Is dat dan geen betere keus?
De Sonata is een kast die als erg stil bekend staat. Samen met de 120mm-fan is dit een kast die goed in een huiskamer terecht kan, zijn warmte prima weet af te voeren en dus ook nog stil is.

Als je deze wilt vervangen voor een +1080AMG is er niemand die je tegenhoudt, maar deze kast zal meer geluid maken en er minder goed uitzien. Of de extra wind die de 80-mm fans maken, opwegen tegen het extra geluid, terwijl de extra koeling niet noodzakelijk is, moet je zelf afwegen.
De Antec Sonata is imo wel een beetje aan de kleine kant voor een high-end gamesysteem. Een goede airflow is hierin bijna niet voor elkaar te krijgen. Ook blijft de warmte te lang in deze kast zitten.

Hij is uiteraard wel stil, maar meer iets voor een rustige server die 24/7 aan staat op je slaapkamer. ;)
Midi Tower ATX 350 Watt Black/Silver Intel € 54.00

Asrock K7S41GX Socket A Moederbord - SIS
741GX Chipset - LAN - SOUND - USB 2.0 - VGA Onboard - MicroATX € 40.50

Thermaltake TR2-M3 SE Thermaltake € 11.00

AMD Sempron 2200+ 333 Mhz FSB € 47.50
Maxtor 40 GB 7200 Rpm -ATA 133 2 MB € 47.50
Twinmos 512 MB PC3200/400 DDR € 84.00
1,44 Mb Floppydrive 3,5" Black of Silver € 12.50
NEC ND-3500 DUAL-LAYER 16x +/- DVD-ReWriter IDE Bulk ZWART € 73.50
Iiyama 15'' TFT Monitor E-385-W 15 ( 3 jaar onsite garantie ) € 295.00
Logitech BL S2-50 2-piece 2W RMS Speakers ( leverbaar in wit en zwart ) € 14.50
Logitech premium desktop optical 25,00€

Totaal € 705,- exclusief verzendkosten

Dit alles bij twee winkels uitgezocht, is al € 95,- Euro goedkoper dan jullie basissysteem.

In mijn ogen voldoet dit prima als basis-systeem, als je stevig wilt gamen komt er nog wél wat bij.

Maar een basis gebruiker heeft weinig aan zo'n grote harddisk en zal weinig merken op zijn mobo van Asus of Asrock is, net zoals die er weinig tot niets van zal merken dat er geen Ahtlon XP 2600+ of een Amd Sempron 2200+ inzit.

In mijn ogen is jullie basis-systeem dan ook "over the top", om over de andere configs maar te zwijgen.
Tenzei deze config méér zijn bedoeld voor de wat fortuinrijke, lustige pc-gebruiker. M.a.w.: alles behalve een basis-systeem gebruiker....

Just my 0.02cents (een tevrden die-hard gebruiker met "maar" een Xp2400+ ,een schamele 80GB én een aftandse 17inch CRT)
Je begrijpt de opzet van de guide gewoon verkeerd. Het idee is iedere keer om systemen neer te zetten die het beste bieden voor een bepaald budget (in dit geval dus 800 euro), niet om een bepaald prestatieniveau te bereiken voor zo min mogelijk geld. Wanneer wij op 700 euro uitkomen bij het samenstellen gaan we kijken op welke manier we met 100 euro extra het systeem nog kunnen verbeteren (en zelfs als we dat niet zouden doen zou er altijd nog wel iemand aankomen met een config van 500 euro die volgens hem óók genoeg is).
Als je het bekijkt zoals jij het omschrijft komt de Gamer er bekaaid vanaf met zo'n "basis-systeem".

Die ik er bijv. deze kaart bij : Sapphire Radeon 9600 Pro 128MB (AGP), voor € 90,- kom je op € 795,-.

Da's ongeveer net zoveel als jullie "basissysteem", maar diegene die weles een spelletje speelt zal blijer zijn met de 9600 Pro ipv. een onboard GF4-MX 400. Voor de rest kan ie ook alles met systeem, de performance-drop onder de Office-apps zal niemand opvallen; die is verwaarloosbaar. De FPS-winst merkt die echter wél, dus ook als je het vanuit jullie optiek bekijkt is een het ongelukkig samengestelt "basissyteem".

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee