Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Sim Kranenburg

Redacteur televisies

LG E7 oled Review

Net even beter dan z'n voorganger

Conclusie

LG's E7 biedt, zoals we inmiddels van oledtelevisies gewend zijn, een beeldkwaliteit waar geen enkele lcdtv aan kan tippen. Door de perfecte zwartweergave is het contrast superhoog en dat levert een indrukwekkend beeld op. Doordat het enorme contrast ook op lokaal niveau beschikbaar is, zien hdr-beelden er schitterend uit. Het is nog even afwachten welke hdr-standaarden het meest gebruikt gaan worden, maar alle huidige hdr-standaarden worden in ieder geval ondersteund. Voor het beste hdr-effect moet je overigens wel in een zo donker mogelijke ruimte kijken. Als je niet kan of wil verduisteren bij het hdr-kijken, zijn lcdtv's met een fald-backlight een betere keuze.

Het ontwerp is grotendeels overgenomen van het model van vorig jaar. Dat is wat ons betreft een prima keuze, want het design is strak en oogt nog altijd futuristisch doordat het beeldpaneel en de glasplaat waarop het bevestigd is, superdun zijn. Ook de soundbar onder het scherm lijkt zo overgenomen van vorig jaar, al is de Harman Kardon-merknaam er niet langer aan verbonden. De geluidskwaliteit die het audiosysteem biedt, is in ieder geval veel beter dan bij de meeste televisies. Stemmen zijn duidelijk te verstaan, het stereobeeld is prachtig en ook worden lage tonen overtuigend weergegeven.

Wat interface en bediening betreft is er weinig nieuws onder de zon. Dankzij de uitstekende Magic Remote laat webOS zich nog altijd makkelijk bedienen en doordat er veel toetsen op de afstandsbediening zitten, ben je niet al te veel op menu's aangewezen. In versie 3.5 van webOS zijn geen grote verbeteringen ten opzichte van de vorige versie aangebracht. De Quick access-functie, die je de cijfertoetsen als shortcuts naar je favoriete apps, kanalen en ingangen laat gebruiken, is wel handig. Het zou ons dan ook niet verbazen als de andere fabrikanten volgend jaar met hun eigen variant komen.

Ten opzichte van het vorige model is de maximale helderheid wat verbeterd, maar daarvoor is de mogelijkheid om 3d weer te geven opgeofferd. De voor gamers belangrijke inputlag is dit jaar aangepakt, waarmee de 2017-oleds van LG op dit vlak nu erg goed presteren. De prijs van ons 65"-reviewmodel is op het moment van schrijven met zo'n 5200 euro flink aan de hoge kant. Hierdoor is de E6, het model van vorig jaar dat nog volop verkrijgbaar is voor zo'n 3900 euro voor de 65"-versie, een stuk aantrekkelijker.

Reacties (168)

Wijzig sortering
Is LG oled nou nog steeds zo veel better dan samsung en hun qled tv,s. Of gaat het nu gelijk op?
Samsung probeert verwarring te zaaien met de term QLED. Het lijkt op OLED, maar heeft hier niets mee van doen. Er wordt nog steeds gebruik gemaakt van backlightverlichting. Daardoor heeft OLED nog steeds betere zwartwaardes, maar QLED is wel weer een stap vooruit tov de gewone LED LCD schermen. Ik vind de marketing mbt QLED erg fout. Ze doen erg hun best om het in de perceptie op OLED te laten lijken en maximale verwarring te zaaien.
Idd, echt QLED bestaat op dit moment alleen in de labs. Samsung misbruikt op dit moment de term voor marketing doeleinden. Ja, de huidige Samsung QLED TV ze zijn beter dan de normale LCD-TV's, maar het zijn geen "echte" QLED TV's. En in die zin niet vergelijkbaar met OLED.

De QLED van Samsung is een LCD TV (dus met LED backlight) maar met QLED's om de kleur van backlight aan te passen voor een beter kleur weergave.

Echt QLED zou idd de opvolger voor OLED kunnen zijn, vooral door de langere levensduur t.o.v. OLED. Verder gaat mijn kennis op dit moment niet.
Dit soort marketing praktijken zijn in de VS doodnormaal. Daar werd jaren geleden HSDPA al verkocht als echte 4G. Lang voordat LTE masten werden geïnstalleerd. Erg irritant en 100% misleidend natuurlijk.
De QLED toestellen zijn ook mooie televisies, maar ik vind OLED mooier. Maar ik vind plasma ook mooier dan led. Als je houdt van felle kleuren, dan zal je led kunnen waarderen. Zelf vind ik plasma en OLED wat natuurlijker. Ieder zijn ding.
Top, ik vermijd gewoon oled. Kan ik niet betalen. Weet ik ook niet wat mooier is. :)
"LED" displays zie je alleen maar als grote billboards en lichtkranten in de praktijk.
Je hebt op dit moment gewoon LCD en OLED in de winkel(en hier en daar nog een plasma), waarbij in de praktijk alleen LG OLED panelen maakt en levert(ook aan Sony, Philips etc..).

Edit: Plasma vergeten. :)

[Reactie gewijzigd door YoMarK op 10 mei 2017 14:47]

Samsung qled is een bullshit marketing term, dat is gewoon een LCD en heeft niets met echte qleds of OLED te maken. Een echte OLED zoals deze is in veel opzichten lichtjaren verder.
QLED is hetzelfde als Quantum Dot wat Samsung in een aantal tv's gebruikte in 2016 vanaf de KS7000 tm KS9500. Het is een LED technologie.
Je bedoeld LCD?
Beetje jammer dat er ongewenste reclame getoond wordt. Dit betekent voor mij in ieder geval geen LG (en zou wat mij betreft als minpunt moeten worden opgevoerd en een lagere score tot gevolg horen te hebben).
Laat ik even vooropstellen dat je uiteraard helemaal gelijk hebt. Reclame in het OS van een TV is hinderlijk. Daarbij is de prijs van het toestel dermate hoog dat je mag verwachten dat dit niet nodig is.

Daar staat nog wel tegenover:
1. Hoewel reclame bezwaarlijk is in de basis (principieel) is er ook nog de vraag hoeveel last je hier in de praktijk van hebt. Heb zelf een EF950V en anders dan reclame in de store, waar ik nagenoeg nooit kom, heb ik nog nooit reclame gezien.
Nogmaals dit neemt niet weg dat het ook op andere punten weergegeven KAN worden en blij wordt niemand hiervan, maar er is wel een nuance die benoemd moet worden hier.
2. Het primaire nut van een tv is TV kijken. Beeldkwaliteit in een review vind ik persoonlijk belangrijker dan reclame in de smart features. Als de reclame echt hinderlijk zou worden zou ik kiezen voor een Chromecast (of soortgelijke) oplossing en -indien nodig - de reclames op router niveau blokkeren.
Je kan natuurlijk principieel zijn en zeggen dat je geen enkele tv in huis wilt met reclame vanuit het smart-os , echter alle grote merken zoals Samsung, LG, Sony doen dit al.
Aangezien LG de enige leverancier is van OLED panelen is er geen optie OLED te kijken zonder je principes betreffende tonen reclames overboord te zetten.
Ik vind je verhaal erg neigen naar het goedpraten. Het is echter een glijdende schaal naar het opvoeren hier van. Neem mijn vorige TV, LG 55LW650S: in het begin geen reclame in het homescherm, na een update wel. Ik kan de update niet accepteren en leven met 100ms+ input lag, of reclame accepteren...
Daarnaast leven we in een wereld waar we stukje bij beetje maatschappelijk verschuiven van "je bent onschuldig tot schuld bewezen is" naar "iedereen is schuldig, tenzij we je complete leven kunnen inzien en zien dat je nergens schuldig bent".
Zo gaat het ook met reclame. Dit sijpelt door in producten die worden betaald van reclame, en langzaam maar zeker rukt het op naar betaalde diensten en - in dit geval - betaalde producten. Voor je het weet kun je - net als de privacy-discussie - nooit meer terug. Hoe lang we hier als tweakers al niet vragen om TV's zonder smart-functionaliteit, maar gewoon 1 HDMI-poort. Een simpele 55 inch of 65 inch monitor met perfect beeld. Geen speakers. Blijkbaar wint de markt het toch met Uitzending gemist-apps die een jaar werken en daarna niet meer worden geupdate. Of netflix-apps die continu stoppen. Of weer apps die niks toevoegen aan je dagelijks leven. Of twitter-apps die je nooit gaat gebruiken.
Mee eens, een monitor zonder ingebouwde speakers of soundbar zou niet alleen goedkoper zijn maar ook nog eens beter verkopen.
Jammer dat marketing afdelingen dit niet willen begrijpen.
Het zijn echt niet alleen Tweakers die hierom vragen.
Daar sluit ik me bij aan.
Ik heb ook geen cent over voor dure ingebouwde soundbars, want ik heb al voldoende geinvesteerd in mijn 5.1 systeem dat bovendien véél beter klinkt dan welke soundbar ook.
Ik zie het zelf niet als goedpraten, meer erbij neerleggen dat dit soort praktijken plaatsvinden.

Beetje hetzelfde verhaal als Windows 10 gebruiken. Je kan inmiddels een aantal privacy settings aanpassen, maar die eerste introductie was verre van netjes.

Het probleem in deze is ook dat er gewoon weinig alternatieven zijn - zoals eerder gemeld- . Als je kan uitwijken naar een leverancier die deze zaken niet uitvoert dan kan je je ongenoegen uiten met je portemonnee. Dat is hier niet aan de orde.
Samsung en LG domineren de televisie markt. LG heeft zelfs een monopolie op OLED. ( hoewel voor het smart gedeelte er wel alternatieven komen, maar in de vorm van Sony en Panasonic. Beiden ook al bezig met reclame op een soortgelijke manier naar mijn weten )

Mijn idee blijft : als het echt misbruikt gaat worden dan zoeken naar manieren om de reclames te blokkeren. Dat of fabrikanten zouden door wetgeving geforceerd moeten worden om dit soort praktijken weg te laten. Andere oplossing voorzie ik op dit moment niet.
Volgens mij heeft de 950V geen reclame zoals bij dit model wordt bedoeld. Dat, samen met de 3D, was een reden om voor de 950V te gaan.

Je hebt waarschijlijk weinig last van de reclame als je externe mediaboxen hebt zoals bij glasvezelTV en mediaspelers. Toch vind ik het niet kunnen dat je met deze prijs reclame krijgt. Kijk, als een TV < 750 kost kijk ik er anders naar.

Ik vraag me wel af wat er gebeurd als je de TV niet op het internet aansluit.
Toch heeft de 950V reclame mogelijkheden , want het tonen gebeurd wel - via de store -

Wanneer een tv niet aangesloten is op het internet dan kunnen er uiteraard geen reclames getoond worden. Echter dan kan je ook niet gebruik maken van de smartfuncties, online apps, store etc.
Er zijn mensen die in de router de websites blokkeren waarnaar de client verwijst. Op die manier krijg je geen reclame , maar gebruik je wel de smartfuncties.

Zelf geen ervaring mee, daar ik nog geen last ondervonden heb ga ik vooralsnog geen moeite doen daarvoor.
Principieel hebben we ook recht op een Smart TV zonder reclame en zonder privacy schending. Het gaat toch heel ver dat wij onze privacy moeten inleveren om de functionaliteiten van de TV te kunnen benutten. Ik vind het zelfs belachelijk dat de EU nog geen vinger uit heeft gestoken om hier in te grijpen.

[Reactie gewijzigd door BoringDay op 10 mei 2017 22:27]

Als je daar je keuze van af laat hangen van een reclame die je misschien enkele keren zal zien, kun je beter een tv halen zonder enige smart OS.
Dit apparaat kost meer dan 5000 euro, dan is het toch niet teveel gevraagd om niet lastig gevallen te worden met advertenties? Hoe halen ze het in hun hoofd om dat te doen?
Wat is dat voor onzin? Reclame hoort gewoon niet thuis in een TV, laat staan eentje die zo duur is als deze! Reclame hoort op gratis websites en gratis kranten, niet in peperdure apparaten.

Ik begrijp niet dat mensen dit soort onzin accepteren. Waarom zou LG het recht hebben om ongewenst reclames te tonen op mijn apparaat? Als ik het ding gratis kreeg zou dat prima zijn maar dat is uiteraard niet het geval.
Helaas is reclame op televisies een trend die zich aan het doorzetten is, aangezien vrijwel alle grote fabrikanten dit aan het doen zijn (Samsung, Sony, Phillips en dus ook LG).

Het is vanuit fabrikanten zeker begrijpelijk dat ze dit doen. In plaats van eenmaling 5k cashen op een TV en hierna wordt de komende 5 jaar of meer niks verdiend op deze televisies.

Reclame tonen op televisies biedt fabrikanten echter een meer vaste bron van inkomsten. Vast inkomen is voor een bedrijf altijd lekker om te hebben.

Ik denk daarom dat reclame in televisiesoftware voorlopig niet gaat verdwijnen. Ik lees hier meerdere comments waarin een medetweakers zeggen dat de hoeveelheid reclame op dit moment nog zeer onopvallend is.

De vraag blijft echter wat voor gevolgen deze trend in de toekomst zal hebben. Fabrikanten zullen waarschijnlijk steeds meer reclame willen tonen, maar vooral ook meer doelgerichte reclames. Om dit te bereiken zal het niet ondenkbaar zijn dat fabrikanten data willen gaan verzamelen over jouw kijkgedrag.

Dan komen we uiteindelijk weer op de welbekende privacykwestie uit ben ik bang.

edit: 5k is geen directe winst natuurlijk, maar het gaat om het idee dat er eenmalig een bedrag binnenkomt voor de fabrikanten i.p.v. vast inkomen.

[Reactie gewijzigd door HarmFull op 9 mei 2017 11:50]

Beetje jammer dat de discussie over een nieuw product wederom alleen maar gaat om het feit of er wel of niet reclame wordt getoond. Ten eerste is een melding over content die al op de tv staat en ten tweede meldt praktisch iedereen dat ze er niet meer geconfronteerd worden.

Elke Smart tv heeft iets dergelijks maar alleen hier wordt er fel over gediscusseerd.
Ik ben het volledig met je eens. Er zijn natuurlijk veel meer aspecten dan 'wordt er reclame in de software getoond'.

Het is alleen wel een erg controversiele ontwikkeling die verglijkbaar is met de acties van Microsoft die 'reclame' maakt voor Edge in Win 10 en voor Onedrive in de file explorer.

Er is hier een trenddiscussie op gang gekomen die verder gaat dan alleen deze TV. Misschien is dit een beter onderwerp om op het GoT te zetten.

Wat betreft de TV is de conclusie die @Sim en de rest van redactie maken duidelijk:

Een nieuwe iteratie van een prima OLED TV. De prijs is wat aan de hoge kant.
Bedankt voor je reactie. Ik wil hiermee ook zeker niet dit merk verdedigen of dit specifieke model maar aangezien ik de tv recensies graag lees viel het me op dat de discussie over 'reclame' bij moderne LG tv's vele malen meer aanwezig is dan bij andere merken.
Voor dat laatste, gerichte reclame, houdt LG ook de deur al open (in webOS 3.5 in elk geval); bij de eerste keer opstarten van de tv moet je verschillende voorwaarden accepteren. Op het laatst kun je dan ook aangeven of LG je data mag gebruiken voor gepersonaliseerde reclame's. Je kunt dit (tot nu toe) wel weigeren, met de melding dat je dan alsnog reclame te zien kan krijgen maar dat die niet gepersonaliseerd zal zijn. Maar zoals ik eerder aangaf heb ik op die Netflix banner na nog geen reclame voorbij zien komen.
"Ik begrijp niet dat mensen dit soort onzin accepteren. Waarom zou LG het recht hebben om ongewenst reclames te tonen op mijn apparaat?"

Simpel dus. Als je Oled wilt kijken heb je ook geen keuze. Aangezien de reclame ook nagenoeg praktisch nooit zichtbaar is -tot op heden dan in elk geval - ( lees: na 1 jaar gebruik heb ik alleen reclame gezien in de store van LG welgeteld een aantal minuten ) , nemen veel mensen het voor lief.

Zelf vind ik overigens ook het principe ook belangrijk ( DAT ze reclame KUNNEN tonen is al zorgwekkend, het feit dat het nagenoeg niet aanwezig zijn wil namelijk niet zegen dat dat in de toekomst zo blijft ). Alleen zelfs bij mij wegen deze principe's niet op tegen andere afwegingen:
De afwegingen zijnde dat ik Oled kijken prettiger vind dan kijken op een traditionele lcd scherm. Kwaliteit is gewoon beter en het beeld is rustiger.
Daarnaast zijn er geen merken/schermen die ik overweg die GEEN reclame kunnen tonen. Dus (goede) alternatieven zijn er niet.
Het is waar je je druk over wil maken. First world problems.
Op de 6 serie kan je het gewoon uitvinken hoor...problem solved.
Tja.....ik irriteer me ook altijd aan rokers die bij mij in de buurt roken. Kies ik toch echt niet zelf voor. Bij een dergelijk geprijsde TV zou je toch verwachten dat je reclame boodschappen bv "uit" zou kunnen zetten. En dat je iets terug krijgt voor die reclame boodschappen wat je anders niet zou hebben

Overigens op mijn C6 ook nooit heel opvallend reclame gezien behalve af en toe iets van een film of game uit de content store. Nog niet storend in ieder geval
Inderdaad een bizarre keuze om bij zo'n duur apparaat reclames te laten zien. Voor de rest is het wel een pracht apparaat, wat nog wel een beste deuk in de portemonnee kan maken :)
Ik heb nog geen reclame gezien op mijn C7 die ik nu ruim anderhalve maand in gebruik heb. Maar ehm, veel succes met een tv vinden zonder reclame tegenwoordig. Kun je Samsung, Philips en Sony ook afschrijven.
Ik heb mijn C7 nu anderhalve week en ook nog niks van reclame gezien. Dus als het er al is is het erg onopvallend.
Ik zie het ook op foto's en videos (in deze review zelfs op deze foto: https://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/2001495297.jpeg ) van deze reeks en vorige reeks OLED's en moet zeggen dat ik er ook niet van gecharmeerd ben dat het blijkbaar niet genoeg is om gewoon te betalen voor mijn TV.
Nu is dit een reclame voor gratis netflix i.c.m. deze TV, maar wat als je deze reclame accepteert, verdwijnt deze dan, of komt er wat anders? Kun je deze uberhaupt laten verdwijnen als je geen netflix wilt?
Nu rust de vraag, is het reclame als je iets cadeau krijgt bij aanschaf van het toestel?

Na het opzoeken van de tekst uit de foto kom ik namelijk uit op de website van LG en het gaat hier om een promotie waarbij je 3 maanden gratis Netflix krijgt.

Zie ook: http://www.lg.com/nl/tv/netflix/netflix.jsp
Het is natuurlijk hetzelfde als 'crapware' en voorgeïnstalleerde proef software (trial). Zolang het maar eenvoudig te verwijderen is vind ik het geen probleem. Het moet natuurlijk daarna niet automatisch terugkomen.... Ik kijk naar jou, Windows 10! Met je candycrush zooi...
Aha, die Netflix 'banner' had ik inderdaad wel gezien, maar niet als reclame gekenmerkt omdat het meer een promotie is die hoort bij de tv die je gekocht hebt. Ik zal vanavond eens die drie gratis maanden claimen (mits dat kan als je al Netflix hebt) en kijken wat er dan op die plaats komt te staan.
Nope, ik heb ook (nog) geen reclame zien verschijnen op de C7.

Sowieso zou het bij jou grijze reclame zijn i.p.v. zwart ;) (omruilen dat ding!)
Mijn LG OLED55B6V ook geen reclame
Ook niet in de webOS-interface links in het beeld zoals hier: https://ic.tweakimg.net/ext/i/imagenormal/2001495297.jpeg ?
Nee, bij mij staat daar gewoon LG content store
Oké, dat valt inderdaad wel mee. In feite is dit natuurlijk ook reclame voor hun store, terwijl deze duidelijk in de onderste balk tussen de verschillende apps kan staat of zelfs staat. 't Grappige is dat je op officiele perskit plaatjes van LG je dus ook nooit deze reclameuitingen op beeld ziet met de tekst dat je Netflix gratis krijgt. Ook geen store icoon of wat dan ook.
Inderdaad zelfde model en afgelopen half jaar nog nooit reclame gezien. Leuk dat iedereen dit zo negatief ziet maar zelf geen ervaring ermee heeft.
Welke reclame heb jij het over dan? Ik heb tot nu toe geen reclame gezien van LG... wanneer of hoe zie je dat dan?
Aangezien ik momenteel geen LG heb, reageer ik op de tekst in de review die stelt dat er in het menu reclame wordt getoond.
Aha op die manier. Ik kan vanuit mijn ervaring meedelen dat ik nul keer reclame heb gezien tot nu toe, dus snap dan niet helemaal waar tweakers dat op baseerd. Wellicht alleen van toepassing op de E7, alhoewel dat dan erg vaag zou zijn
Precies. Vanaf daar wist ik genoeg, en ben ik opgehouden met verder lezen.
Zit die reclame alleen in het smart-gedeelte, of ook in de gewone menu's?
Ik heb met mijn B6 ook geen reclames gezien en is mij ook nog nooit opgevallen. Zojuist pas gezien waar die reclame zou moeten staan. Haha ik kan mij daar ook totaal niet druk om maken, in dat scherm zit ik zn 2 sec per dag.
Ik heb een LG 55EG910 weliswaar een Oled model van ongeveer 1,5 jaar oud. Ook ik krijg soms reclame met sommige acties. Bijv bij het openen van de LG store en soms op de homescreen.
Heb t zelfde tv maar reclame is me nog niet opgevallen. Ik gebruik de store ook nauwelijks
Bij vrijwel elke tv review van het afgelopen jaar is de 'reclame' reactie de top comment. Kortom, vind maar een tv die het niet heeft.
Dat zal waarschjnlijk ook idd steeds lastiger worden, neemt niet weg dat "gewillig" accepteren hiervan mij nu eenmaal niet ligt. Daarbij hoe invasiever de reclame wordt , hoe meer het mij gaat ergeren.

Er komt en punt waarbij ik idd als alternatief een blackhole DNS hier neerzet om dat af te gaan vangen, met als gevolg dat ook de websites die verantwoordelijk met de reclame uitingen omgaan en die ik op mijn whitelist heb staan de dupe hiervan gaan worden ( en ja ik weet het mijn mening is maar een druppeltje op de gloeiende plaat, maar toch).
Wel bijzonder dat dit niet als negatief punt is opgevoerd. In de video komt dit item namelijk helemaal niet aan bod (of ik heb toevallig net dat stukje zitten slapen?)
Dat is inderdaad, zeker gezien de prijs, een minpunt. Als de fabrikanten de consumenten nu keuze geven in wel of geen reclame en afhankelijk daarvan de prijs aanpassen (bv: TV met reclame 500 euro goedkoper) dan zou ik er nog in kunnen komen maar als ik maar dan 5000 euro voor een tv moet betalen verwacht ik niet dat ik om de haverklap reclame krijg. Lijkt me dat LG dan al voldoende heeft verdiend aan mij.
Zou mooi zijn als er eenzelfde OLED als soort van "budget" model zonder speakers komt. Gebruik toch m'n Sonos voor geluid.

Lijkt me echt fantastisch zo'n tv.
Komt mooi uit voor je, want die is er. De C7 is hetzelfde kwa beeld minus dus de soundbar.
Nice. Op de LG site 3999 dollar en in NL 4999 euro in 65inch :X

Beetje leuke inruil voor m'n Samsung 65hu7500 zou dan mooi zijn :)
Tja 21% BTW he... dus dat klopt aardig met die US prijs exclusief sales tax.
Sonos voor geluid betekent geen ondersteuning voor DTS, Dolby Digital +, DTS-HD, Dolby True-HD, Atmos en andere lossless formaten. Niet echt een goede keuze.
Voor mij een prima keuze. Zeker icm de subwoofer en Play 1's :)
Het lijkt af en toe wel of de hele wereld gek is. 5000 euro voor een beeldscherm....even serieus wie kan en wil dat betalen? Dit moet gewoon een zeer kleine groep mensen zijn. Ik ben nu een maand opzoek naar een tv maar meer dan 1000 euro is gewoon van de zotte.
Dan moet je ook niet kijken naar het E7 model, maar de B7 of bij gebrek daaraan de C7. Via verkopers genoemd in het [Prijs-discussie] OLED Televisies prijsdiscussietopic kun je die voor een betere prijs dan in de pricewatch kopen. Overigens is de B6, het budgetmodel van vorig jaar ook nog verkrijgbaar zolang de voorraad strekt. Voor ~€1600 kan die van jou zijn.

Moet je jezelf wel de vraag stellen of een oled tv jou 1,6x jouw budget waard is. Of genoegen nemen met een ouder type / full HD oled scherm. Die zijn over het algemeen al verkrijgbaar voor 1000-1200 euro. Dat komt meer in de buurt niet? Maar dan mis je wel 4k HDR.
Zat mensen die dat kunnen betalen, zoveel geld is 5k nou ook weer niet.

Hoeveel mensen dat willen betalen? Genoeg. Niet de overgrote meerderheid maar daar is dit product dan ook niet voor bedoeld. Net zoals een Ferrari begint bij 300k en niet 30k.

Wel goed om te horen dat het paneel en beeldverwerking chip in alle 2017 modellen hetzelfde zijn. In theorie zou je met het goedkoopste model dus net zo goed uit moeten zijn minus design, bouwkwaliteit etc.
Zoveel geld is 5k ook weer niet.... 8)7
Ik moet zeggen ik vind Oled echt wel meer dan 1000e waard. (Maar als je geen 4k hoeft heb je voor de helft van het geld ook een goeie 2e hands plasma).
Er zijn ook mensen die 20K neertellen voor speakers. Dat kunnen mensen met geld zijn , maar ook mensen die er jaren voor sparen en dan hopen dat hun investering lang mee gaat.

5000 euro voor een tv is een introductieprijs. Die zakt wel en meestal vrij hard ook.
4K OLeds vind je inmiddels ook voor minder dan 2000 euro als je genoegen neemt met een wat ouder model.
Als je weer anders rekent dan gaat een gemiddelde tv toch wel 10.000-20.000 kijkuren mee.
5.000/10 a 20K. Dan heb je het over 0,50 -0,25 eurocent per uur entertainment. ( moet je dan wel weer kabel of netflix abbo bij optellen ). Enfin er zijn aanzienlijk duurdere hobbies dan een beetje fatsoenlijk tv kijken...

[Reactie gewijzigd door morten op 9 mei 2017 09:36]

*zucht van verlichting* hoef ik mn E6 nog niet bij het grof vuil te zetten.

Te lezen valt dat LG 'ernaar streeft alle hdr standaarden te ondersteunen met firmware updates'.. hoe zit dat met de versie van 2016 dan? Zijn ze die nu alweer vergeten?

[Reactie gewijzigd door vincentvdvelde op 9 mei 2017 06:47]

Die zijn ze vergeten en de update naar 3.5 gaat waarschijnlijk niet meer komen. Dit is wel een nadeel van LG, de 2.0 versies kregen ook de belofte om naar 3.0 te updaten, nooit gebeurd, nu de 2016 modellen die geen update naar 3.5 krijgen. Jammer van de korte support.
Zelf trotse bezitter van een B6 en kijk ook uit naar de vernieuwde updates. Laatst werd nog aangegeven dat de 2016 OLED modellen ook HLG ondersteuning krijgen.

"All 2016 OLEDs will receive the firmware update, meaning B6, C6, E6 and G6. In addition, LG will make the update available to the 2016 ‘Super UHD’ LCDs, meaning UH95, UH85 and UH77."

Bron:
http://www.flatpanelshd.c...on=showfull&id=1484051855
Ik zit in hetzelfde schuitje, maar deze belofte deden zo ook bij de 2015 modellen en die is er nooit gekomen. Op verschillende duitse fora wordt gesproken dat mensen denken te weten dat de update er niet gaat komen voor de 2016 modellen, even afwachten dus maar ik heb er een hard hoofd in.
In 2015 werd nog HDR10 getoond en daarna Dolby Vision. Gezien voor Dolby Vision je een hardware module nodig hebt kan ik het goed begrijpen dat een software update überhaupt niet kan.

Tot dusver weet ik niet of HLG hard- of software matig is. Dat laatste is waar ik op hoop. HFR zou er tevens voor zorgen dat het mogelijk is om 100fps te ontvangen. Gezien de responsetijd van een pixel bij OLED 0.1ms is lijkt het mij mogelijk dit uit te voeren met een update.

Interessant artikel hierover:
http://www.flatpanelshd.c...on=showfull&id=1473185035
2006? Dat is 11 jaar geleden! Je bedoelt hopelijk 2016?
LG (en bedrijven in het algemeen) kennende zullen de oude modellen vast geen update krijgen want reden "x".

Ik hoop het wel maar we gaan het merken. Voor mij maakt HLG niet heel veel uit. Ikzelf kijk nauwelijks tot geen TV en als men in Nederland met HLG gaat uitzenden zijn we vast weer 10 jaar verder.

Oppakken van nieuwe techniek gaat altijd zo langzaam hier.
De reden staat al in het artikel. Op de een of andere manier zien ze de SoC als deel van het OS. Of zoiets.
Dan ben ik toch wel blij met loewe die de tv's nogsteeds blijft updated ookal zijn ze al x jaar oud.

en als je in de beta test van loewe zit bijna wekelijks updates, zelfs met nieuwe futures.

[Reactie gewijzigd door devil-strike op 9 mei 2017 16:20]

Waarom zou je hem bij het grofvuil moeten zetten als de E7 beter zou zijn geweest? Je bent toch niet verplicht op te upgraden, zeker niet als je gewoon tevreden bent met je E6?
Laat vincent toch doen.
ipv kritiek te leveren zou je beter een helpend handje toe reiken.
Vincent , indien je die dit jaar je E6 bij het grof huisvuil zet, wil ik gerust helpen en voor ophaal dienst spelen :)

voila zo zijn we beide wat duurzamer bezig :)
haha jij begrijpt me :-) de E6 is fantastisch, maar voor 5k zet m wel bij het grof vuil.. hebben we een deal?
Was ook een beetje mijn gedachte. Hier passeren vooral de dure tv's. Super leuk voor jullie om te reviewen, maar ik denk dat de gemiddelde persoon eerder een tv-toestel zoekt tussen de 500 en de 1500 euro.

Bij fototoestellen en computers wordt er wel regelmatig in verschillende prijscategorieen gewerkt.

Wat koop ik als ik maar 1000 euro budget heb en me een nieuwe tv wil aanschaffen?
Door zulke reviews weet je wat er over 1 tot 2 jaar in 2k tv's zit
Eindelijk dan een oled tv met een lage inputlag! Ik vind oled fantastisch, maar ik scrol altijd meteen naar de input lag om te kijken of het in theorie mijn Sony w9 zou kunnen vervangen. Altijd een grote teleurstelling, tot nu!

Helaas nog veel te duur voor mij.
De B6 zit tegenwoordig ook op 30ms (na updates). Die is lekker in prijs aan het zakken.
Zelfs als beste game televisie van 2016 verkozen!

Bron:
http://www.rtings.com/tv/reviews/best/by-usage/hdr-gaming
Afhankelijk van je budget kan je altijd de b6 nog overwegen. Wil je ook dat heldere beelden er echt uitspringen overweeg gerust de xe90 van Sony.
31 MS inputlag ongeacht de input.

Xe90 heedt een Full array scherm en is na oled het best voor je contrast. Echter kan deze tv wel helderder. Momenteel door rtings al als beste midrange tv verkozen.

[Reactie gewijzigd door Rucelei op 9 mei 2017 11:10]

Een 55 inch b7 gebruikt dezelfde SoC als deze E7, en gaat hopelijk rond de 2500 euro kosten. Dat is al heel wat meer betaalbaar!

[Reactie gewijzigd door Arrahant op 9 mei 2017 15:11]

55B7 kost 2250 euro
Wat is je bron? Voor die prijs pik ik em gelijk op.
Denk zelfs nog iets goedkoper, zoek even in het forum "prijsdiscussie Oled tv"
En de C7 natuurlijk,de B7 is hier niet beschikbaar. 2150 euro...Bedank me later maar 😀

[Reactie gewijzigd door dymphie op 13 mei 2017 22:30]

Hoe zit dat nu met de dode pixel garantie op dit soort, prijzige, toestellen?
Ik lees regelmatig in de verschillende fora dat kopers een OLED TV met af-fabriek dode pixels hebben, of dat deze zich na een tijdje ontwikkelen. LG verschuilt zich dan achter de dode pixel regelgeving.

Ik persoonlijk vind een dode, of stuck-at, pixel een productie fout en zou je als klant niet moeten accepteren. Maar nog steeds denken de fabrikanten daar anders over. Voor dit soort dure TV's onacceptabel.

Voor mij is dat een echte show stopper. Ik wil geen gezeur over dode pixels, maar gewoon een TV zonder defecten. Voorlopig dus nog maar verder met mijn plasma TV. Een LCD TV komt er bij mij hoe dan ook niet in, of dat nu LED, QLED of wat voor andere marketing naam dan ook is.

[Reactie gewijzigd door Deathstrike op 9 mei 2017 07:24]

Sowieso geen ramp natuurlijk om gewoon lekker op je plasma te blijven!? Die TV's hebben nu nog steeds een betere beeldkwaliteit dan de meeste LCD's/LED's, en voor een uitstekende 42 inch Panasonic Plasma betaalde je 'maar' 800-900 euro ofzo, ipv de idiote prijzen die je nu voor OLED en top-modellen met LCD-panelen betaalt...

Het blijft jammer dat het grote publiek nooit aan de plasma durfde/wilde, en de techniek gedumpt is, want qua prijs/kwaliteit was dat gewoon geweldig.
Dat de techniek gedumpt is heeft puur en alleen te maken met het kostenplaatje om UHD te realiseren op een plasma paneel.
Mjah, wat mij betreft hadden ze met Plasma op 1080p mogen blijven, en dan gewoon vertrouwen op de andere specifieke kwaliteiten.
Mij zul je niet horen klagen hoor om op plasma 1080p te kijken. Zal vast veel beter uitzien dan vele cheap ass 4k lcd's.
Ik had een ook een plasma (Panasonic VT60), maar ik begon me op een gegeven moment te storen aan de "knipperende pixels" bij donkere kleuren/schaduwpartijen.
Je kan bij de meeste winkels tegen een klein bedrag pixel garantie krijgen.
ik had het met mijn B6 gedaan.

Maar of je het nodig hebt.. De pixels zijn al zo klein dat je er echt op moet zitten wil je het zien.

Plasma heeft weer andere nadelen die wel storen
Pixelgarantie is eigenlijk belachelijk, het zou gewoon onder reguliere garantie moeten vallen. Daarnaast is die extra pixel garantie meestal ook slechts voor 1 of 2 maanden om de echt slechte schermen eruit te halen.

Overigens, in een rechtszaak krijg je altijd pixel garantie maar het is maar de vraag of je het waard vind. Dat komt omdat de consument niet goed ingelicht word, er staat namelijk nergens duidelijk vermeld dat het product bij aanschaf reeds defecte pixels kan hebben of deze naar verloop van tijd kunnen ontstaan. Je moet heel diep graven in de boekjes die je pas kan inzien als de doos geopend is om het te vinden.

Zelf met een laptop na een week een pixel gehad die blauw bleef. De winkel was wel "coulant" en liet mij achteraf de pixelgarantie nog aanschaffen. (ook omdat ik hem anders gewoon had terug gestuurd) Je zou zeggen dat de pixels van een fullHD 13 inch scherm zo klein zijn dat het niet opvalt maar het irriteerde mateloos kan ik je zeggen. Je blijft het zien, een pixel van deze 65 inch tv zal groter zijn en dus net zo goed opvallen als die op een fel kleurtje blijft hangen.
Mijn eigen ervaring is dat LG redelijk netjes reageert. Ik had een probleem met mijn OLED en een rode (actieve/stuck) pixel binnen een maand gebruik. LG heeft daarop het hele paneel vervangen.
Er zijn inderdaad wel meer mensen met problemen met hun paneel , maar in de regel wordt het wel adequaat opgepakt van wat ik lees op de diverse forums.

Persoonlijk heb ik geen moment spijt van mijn investering in een Oled scherm.
Ten opzichte van plasma tv's geeft het een veel rustiger beeld voor de ogen.
Kan persoonlijk zijn maar langere tijden tv kijken/gamen gaat mij veel beter af met Oled dan met plasma/lCD.
Plasma kent ook geen 4K en vooral het gebrek van HDR is toch wel een gemis.
Toch jammer dat er geen 3D meer op zit, ik gebruik het best vaak op mijn 930V. Wat ik merk is dat het OLED paneel aan de voorkant best veel warmte uitstraalt. Is dat nog steeds zo? En hoe warm wordt een paneel eigenlijk. Het is met hand op afstand goed te voelen.. Denk dat ik volgende keer toch voor Philips ga, ivm Ambilight. Hier behalve dreamscreen weinig op kunnen vinden.

[Reactie gewijzigd door Macboe op 9 mei 2017 06:43]

Ik heb een ambilight tv gehad voor mijn huidige, maar vond het, nadat de nieuwigheid er af was, niet veel toevoegen aan de kijk ervaring. Die rust die je krijgt voor je ogen bereik je ook door een zwak lampje achter je tv te zetten. Ja de lamp kleurt niet mee, maar de kijk ervaring is exact hetzelfde. Bovendien ben je ook van de rare bedrijfspraktijken van tpvision af dan
Ik heb anders zeer goede ervaringen met dreamscreen. De 4k variant is recentelijk op Kickstarter gezet. Ik zou me daarom ook niet vastpinnen aan Philips voor ambilight.
Bedankt voor de tip, ik ga even kijken, heb je zelf een Dreamscreen? Verkoop je die omdat je gaat updaten of? Hoe is het met meerdere apparaten (HDMI ingangen)? Heb je een geschreven review?
Ik heb mijn dreamscreen achterop een 4 jaar oude 42 inch LG scherm hangen. Ik ga geen nieuwe tv kopen, dus die hangt er zeker nog een jaar op. Wat ik hieronder schrijf gaat over mijn ervaring met de eerste dreamscreen en niet de 4k dreamscreen die binnenkort uit komt (daar heb ik mij niet in verdiept)

De dreamscreen heeft een HDMI ingang en een HDMI output welke op de TV is aangesloten. In mijn geval is op de HDMI ingang mijn receiver aangesloten waarop alle apparatuur is aangesloten. Daardoor heb ik met alles ambilight TENZIJ ik de smartTV zou gebruiken of zou werken met een smartcard. In die gevallen heb je geen ambilight.

Heb je geen receiver, dan kan je er inderdaad maar 1 apparaat op aansluiten, maar wellicht zijn daar ook andere oplossingen voor. Je kan die ontwikkelaar overigens alles vragen en hij gaf mij altijd snel en volledig antwoord op mijn vragen (via kickstarter).

Zo ver ik kan beoordelen veranderen de kleuren snel en goed. Enige waar ik niet over te spreken was, was de kwaliteit van de meegeleverde kabels. Al met al ben ik er tevreden mee.
Bedankt voor je antwoord, ik ga tot juli wachten en een 4K bestellen. Ik weet nog niet welke set ik nu precies nodig ben, mijn TV ondersteunt geen 4K maar wil wel toekomst proof zijn.

Groet!
Je kunt zelf een andere HDMI splitter kopen met meerdere ingangen. Ik heb zelf ook een dreamscreen en vind het echt de moeite waard. Check de nieuwe kickstarter, deze heeft meerdere ingangen en zelfs een aantal losse lampen (mocht je het budget hebben).
https://www.kickstarter.c...-backlighting-for-any-hdm
Dit had dan ook als negatief punt terug moeten komen.
Je kan voor of tegenstander zijn, feit blijft dat er nu een feature uit gehaald is.
In tegenstelling tot wat mensen denken zijn er best een aantal manieren waarop je 3D kan gebruiken (ook buiten films om).
Dat LG's OLED ook de beste manier was om 3D te ervaren maakt het ook extra jammer.
Idd en helemaal voor dit soort bedragen. Sorry maar ben dan ook aardig teleurgesteld in dat veel fabrikanten voor tv 3d laten vallen. Wordt steeds makkelijker qua keuze om nu voor een mooie beamer te gaan.

Persoonlijk zou ik graag is wat meer willen zien omtrent dolby vision 3d e.d. Bril vrije technieken.

[Reactie gewijzigd door Lancher op 9 mei 2017 23:33]

Heeft iemand ervaring met deze TV's (ook het oudere model) en de stevigheid? Ik ben wat huiverig dat als het kroost een keer een houten autotje, duplo blokjes of wat dan ook tegen het scherm gooit dat ie stuk gaat. Het ding lijkt zo flinterdun.

Dat tov mijn Pioneer plasma, dat ding is bijna 10cm dik en onverwostbaar.
Zeker ervaring mee, ik heb de E6 65". de TV is inderdaad flinterdun en staat stabiel, maar is uiterst kwetsbaar. ik kan me heel goed voorstellen dat kinderen als ze er tegenaan botsen deze makkelijk kan omvallen. ik ben er zelf dan ook uiterst voorzichtig mee.
Thanks. Dan blijf ik nog maar even bij de Pioneer :(
Heel veel mensen op het forum ja. ;) En ik heb zelf een pioneer plasma, daar moet je ook echt geen speelgoed tegenaan gaan gooien hoor, want dan krijg je gewoon beschadigingen op het scherm.
Ik begrijp eigenlijk niet zo goed waarom het eindoordeel uitkomt op een 8,5.

Jammer dat 3D niet meer wordt ondersteund. Of dat echt een gemis is, moet ieder voor zich uitmaken. Buiten dat feit zie ik alleen maar lovende woorden over vrijwel alle aspecten van deze tv.

Dat de helderheid van het scherm niet mee kan met die van de laatste generatie LCD's of QLEDs is inherent aan de techniek. De helderheid is ruimschoots voldoende om in een normale verlichte of zelfs flink verlichte ruimte te genieten van het prachtige beeld. Wil je optimaal genieten van HDR, dan kan je de ruimte inderdaad wat verduisteren.

Verder grijpt de ABL veel minder snel in, waardoor je perceptie van de helderheid van het beeld constanter is.

Als ik alles zo afzet tegenover een LCD of QLED, dan is de beeldkwaliteit onovertroffen. Alleen op het gebied van piekhelderheid wint de QLED het, en in een enigszins verduisterde ruimte valt dit nadeel helemaal weg.

Als de (nu nog) forse aanschafprijs debet is aan de lagere beoordeling, dan vind ik dat niet in verhouding staan met de review van de G6 uit juni 2016, die bij publicatie € 7500 kostte. In die review staat: "Met een aanschafprijs van zeven en een half duizend euro valt ons reviewexemplaar ruim buiten het budget van de meeste televisiekopers, maar het is dan ook simpelweg de beste televisie van dit moment." Het lijkt me dat deze woorden ook van toepassing zijn op de in deze review besproken E7.
Welk cijfer had jij gewenst dan?
Gezien de beeld- en geluidskwaliteit, en het feit dat deze tv ook volgens de reviewer verbeterd is ten opzichte van het vorige model, vind ik een lagere waardering niet kloppen. Daarnaast is de prijs bij introductie nog wel fors, maar toch € 2300 lager.

Met betrekking tot de geluidskwaliteit, leuk voor normaal tv kijken, dan hoeft niet alles via de AV-Receiver, maar deze tv verdient natuurlijk een goede surroundset.

Een 9,0 lijkt me redelijk.
Vind ik een goed cijfer, maar uiteindelijk niet zo veel verschil met een 8,5. :P
Even de jackpot winnen vanavond....... :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Microsoft Xbox Series X LG OLED C9 Google Pixel 4 CES 2020 Samsung Galaxy S20 4G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2020 Hosting door True