Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Huawei P10 Review

IPhone-lookalike met verbeterde camera's

Conclusie

Toen we de P10 voor het eerst vasthielden, maakte hij niet veel indruk. Dat komt doordat er niet veel nieuws onder de zon is bij de P10-serie. Het is duidelijk een verdere ontwikkeling van de P9-serie, waarbij Huaweis unieke dubbelecameraopstelling behouden en wat verbeterd is. De focus op het beter maken van de P9 in plaats van innovatie is aan de ene kant jammer, want we verwachten in deze prijscategorie wel wat innovatie. Aan de andere kant is het slim van Huawei om zich te richten op een betere versie van de P9, omdat die toch wat tekortkomingen had en omdat het resultaat er mag zijn. De P10 is een smartphone die we, gezien de moordende concurrentie, veel eerder zouden overwegen dan de P9.

Waar de P9 een goede camera had, heeft de P10 een betere en waar de P9 een matige accuduur had, is de accuduur van de P10 in orde. Ook is de software er bij Huawei in een jaar tijd op vooruitgegaan en dat is in het geval van deze Chinese fabrikant van groot belang. De software is overzichtelijker geworden, werkt intuïtiever en is lekker snel. In combinatie met de Kirin 960-soc, de vlotte vingerafdrukscanner en het snelle opslaggeheugen, dat standaard maar liefst 64GB bedraagt, maakt dat de snelheidsbeleving groot.

Elementen die we missen en die bepaalde concurrenten wel hebben, zijn waterdichtheid en dualsimfunctionaliteit. Toch is de adviesprijs met zeshonderd euro niet al te gek in verhouding tot sommige high-end concurrenten en is de compacte en solide P10 met zijn flinke opslagcapaciteit, prima accuduur en speelse camera niet in de laatste plaats ook een degelijke keuze.

Getest

Huawei P10 Blauw

Prijs bij publicatie: € 600,-

Vanaf € 269,82

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (6)

Laagste prijzen voor: Huawei P10 Zwart
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Bol.com Plaza

Score: 3 (23)

€ 299,-

€ 299,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 299,-
Pakketpost (boven €20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 299,-

Bekijk

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (154)

Wijzig sortering
Elementen die we missen en die bepaalde concurrenten wel hebben, zijn waterdichtheid en dualsimfunctionaliteit.
Hoezo mis je dualsimfunctionaliteit? Hij is te krijgen zowel als single als dual sim? Zelfde als de P9.

Accuduur van de P9 was nooit echt slecht, en met EMUI 5 stuk beter nog.

[Reactie gewijzigd door Kenzi op 21 maart 2017 06:25]

Niet in Nederland helaas, volgens Huawei zelf.
Omdat Dual-sim hier zo vaak gebruikt wordt? Eens hoor dat het goed is als het er is, om iedereen te kunnen bedienen. Maar het is gezien het gebruik van dual-sim in NL nou niet echt een gemis te noemen.

[Reactie gewijzigd door UTADDICT op 21 maart 2017 09:23]

Er worden tienduizenden dual SIM telefoon geimporteerd omdat ze hier niet standaard aangeboden worden.

Het zijn vooral de providers die het gebruik van dual sim telefoons in Nederland tegenhouden. Telecomproviders bieden ze daarom in Nederland niet aan. Het lijkt wel een kartel wat dat betreft.

Abbo's inclusief telefoon zijn voor telecomproviders winstgevender dan sim only abbo's. Telefoons die 2 sims ondersteunen leiden tot vermindering van abbo's met telefoon en een vermeerdering van sim only abbo's.

[Reactie gewijzigd door TWyk op 21 maart 2017 10:02]

Dit. Heb een mate 8, een p9 en ben voornemens een p10 aan te schaffen, maar altijd import ivm dual-sim. Minder gezeur met werk/privé, minder gedoe met reizen, etc. Het is, na belabberde batterijduur, de reden dat mijn iPhone 6S Plus meestal thuis blijft.
Ik heb zelf een Lumia 950 XL dual sim uit portugal.
Triest dat je in portugal moet shoppen om een telefoon te vinden die je gewoon in Nederland zou verwachten
Microsoft heeft gefaald en Windows Phone sterft een langzame dood..hierdoor laten veel winkels in Nederland de toestellen al links liggen...
Microsoft heeft niets meer gedaan, sinds december worden er al geen nieuwe toestellen meer gemaakt en het recht op de merknaam lumia was volgens mij ook vervallen. Nu rest microsoft alleen nog een eventuele surface phone die naar mijn weten in ontwikkeling is. Windows phone richt zich nu compleet op de zakelijke markt.
Zakelijke markt wordt meer en meer iOS en sommige aangepaste Android telefoons.
De cijfers tonen net aan dat android deze race wint.
Van fabrikanten is Apple nog 1e en Samsung 2e en zitten ze nek aan nek. Maar qua OS is android de winnaar.

Ik vond wel geen recente cijfers:
https://www.computerprofi...zakelijk-mobiel-platform/

http://marketingxs.nl/zak...e-keuze-voor-smartphones/

Maar dat is ook wat ik zie in de praktijk: Veel Iphone's en Samsung Galaxy S# . Dat zijn zakelijk ook duidelijke winnaars. Laten we zeggen: samen domineren ze de zakelijke markt en dat lijkt ook de trend te zijn.
Tuurlijk zal Android een groter marktaandeel hebben met al die goedkope prultelefoons.. Ik zou alleen als bedrijf zijnde daar nooit voor kiezen i.v.m. veiligheid :/

Maar Apple & Samsung hebben samen zo'n beetje de hele markt in handen ja. Dat klopt wel.
Kan op mn werk geen windows phone kiezen. Mag nu wel android, heb al gevraagd of ik mn oude 6310i mag gaan gebruiken. Was mn eerste telefoon die ik kreeg toen ik er ging werken. Doet t nog en standby van 4 weken. Gaat nog altijd mee op vakantie. 14 jaar oud alweer.
Is niet helemaal waar wat je zegt. Telecomproviders moeten de toestellen eerst aanschaffen bij de fabrikant. En zo heel veel goedkoper dan wat de consument betaald is het niet. Het nadeel is ook dat het gemiddeld 24 maanden duurt voordat deze zijn terug betaald. Dus winstgevender is niet het geval. Op het moment dat het toestel helemaal afbetaald wordt bij het aangaan van het abonnement heeft het pas een hoge contractwaarde en dus winstgevender, alleen dat gebeurd nog maar in 10% van alle aansluitingen.
De winstgevendheid onstaat al eerder dan dat het toestel is afbetaald doordat bij abbo's met een toestel gebruikers gemiddeld een hoger verbruiksabbo nemen dan dat ze nodig hebben. Verbruik dat ze niet echt consumeren.

Gebruikers met een SIM only abbo kijken alleen naar hun verbruik maar gebruikers met een telefoon in hun abbo kijken ook naar ook naar een lage bijbetaling voor hun telefoon en kiezen daarom vaak voor een hoger verbruiks profiel dan ze zelf echt hebben.
Tegenwoordig zijn de abbo's uit 2 delen opgebouwd. De kosten voor de smartphone en de kosten van het abbonement. Hierdoor heeft de consument een veel duidelijker inzicht in wat ze waarvoor betalen. Daardoor komt het ( bij een goede provider) ook niet vaak meer voor dat een consument een hogere bundel heeft dan ze daadwerkelijk nodig hebben. Plus dat bij een enkele provider het abonnement ook bijgesteld kan worden iedere maand. Moet er wel echt bij zeggen dat het heel erg aan de provider ligt en aan de verkoper (advisor).
Dat is wel heel erg conspiracy-theory-achtig (al zal er vast een kern van waarheid inzitten). Er zullen best meer telefoons verkocht worden omdat het er niet is, maar als dat er 10-duizenden zijn valt dat in het totaal van de markt dus best behoorlijk mee. Oftewel; je kan er voor kiezen het niet te implementeren daar de vraag dus best beperkt is.

Ik heb zelf ook twee telefoons (werk/privé) dus theoretisch gezien wordt er ergens meer geld aan mij verdiend. Maarja, ik heb niet de wens die twee simkaarten in 1 toestel te stoppen (en blijkbaar meer met mij in NL). Penetratie van Dual-sim in Azie e.d. is echt zo bizar veel hoger dan hier (beetje kip-ei ook hoor, je moet ergens beginnen), dus een besluit het hier niet uit te brengen vind ik niet heel raar / of niet perse een gemis.

[Reactie gewijzigd door UTADDICT op 21 maart 2017 10:06]

Zo conspiracy-theory-achtig is dat niet, Arnoud heeft er eind vorig jaar een artikel aan gewijd en daar kwam min of meer uit naar voren dat de providers er niet aan willen, mede omdat dat de vraag hier (nog) niet dermate groot is dat de providers/retailers overstag (moeten) gaan.

[Reactie gewijzigd door Jorick op 21 maart 2017 11:30]

Klopt, dit is helaas de realiteit. Bij veel telefoons passen er gewoon twee simkaarten in, maar is de functionaliteit eruit gesleuteld.
Dat artikel heb ik toevallig gelezen. Nu ben ik niet iemand die dual sim nodig heeft, omdat ik niet veel buiten de EU kom en het binnen de EU tegenwoordig en vooral in de toekomst niet echt nodig meer is.

Ik begrijp overigens wel dat mensen ze graag gebruiken om bijvoorbeeld werk en prive maar op 1 toestel te hoeven doen (wat eigenlijk ook makkelijk zou moeten kunnen). Ik heb begrepen dat bij dual sim toestellen maar 1 simkaart tegelijk actief kan zijn, Dual sim zoals het nu is, is naar mijn mening dan ook niet echt handig. Een toestel die beide simkaarten actief kan houden lijkt me ook geen succes oplossing met de huidige batterijtechnieken.

Ik ben daarnaast benieuwd of Apple het voor elkaar krijgt om hun "dynamische" built-in simkaart aan de man kunnen brengen. Ik vermoed dat de dual sim functie dan niet meer nodig zal zijn.
Wat bedoel met "maar 1 simkaart tegelijk actief kan zijn" ?
Ik werk nu 2 jaar met een dual sim telefoon. En ben altijd op de 2 nummers bereikbaar. Als ik wil bellen vraagt de gsm mij met welk nummer.
Enkel de dataverbinding loopt maar op 1 simkaart, maar is simpel te wisselen in de instellingen.

[Reactie gewijzigd door Vinus1 op 22 maart 2017 12:40]

Daarom zei ik al zover ik weet, maar nogmaals lijkt het me funest voor batterijduur.
Ik heb een Asus Zenfone3, dual sim, na een dag normaal gebruik staat de batterij meestal rond de 70%.
Had ik eerlijk gezegd niet verwacht, jammer dat ik ervoor gedownmod wordt.
Het trieste is dat de sim kaart eigenlijk helemaal overbodig zou zijn als providers dat niet zouden tegenhouden.
Ik heb een dual sim S7, en ik vind het superhandig voor tijdens reizen. Dan kan je je eigen sim erin houden om bereikbaar te zijn, en een lokale sim gebruiken voor goedkopere data. Binnen de EU is het niet heel interessant, maar moet je eens checken wat dataroaming in bv China kost ;)
Ik vind dual-sim zeker wel interessant, als je een privé- en een zakelijk 06 nummer wil gebruiken zonder te willen jongleren met twee toestellen in de broekzak..

Bijkomend voordeel van de Huawei telefoons die sinds vorig jaar geleverd worden is dat de dual sim versies ook echt 'full duplex' dual sim zijn, dus op beide simkaarten te gebruiken op het 4G netwerk. Zo kun je nog wel eens 'schuiven' met je datagebruik. Alleen hierom al overweeg ik de import/aanschaf van een dual-sim P10 (of de P9, mocht -ie binnenkort goedkoper worden) als opvolger van mijn OnePlus X.

[Reactie gewijzigd door RRRobert op 21 maart 2017 13:06]

Waarom geen oneplus 3t Die heeft ook een dualsim en ligt in dezelfde prijskalsse ?
Ik heb inmiddels de Huawei Honor 8 gekocht. De 'global' versie met dual-sim, alle FDD-LTE banden, 4Gb ram en 64 Gb opslag, die in Europa als Honor 8 Plus wordt verkocht. Deze kwam voorbij in een flash sale bij Gearbest (via Kimovil.com).
De Mate 9 is wel Dual sim. Dus een aparte keuze
Ik vraag me af hoe de camera van de P10 zich verhoudt tot de (eveneens dubbele) camera van de Honor 8. Eigenlijk had die ook wel in de alternatieven moeten staan, toch? ;)
Had zeker één van de alternatieven kunnen zijn, maar dat toestel hebben we niet getest en als we er zelf niet veel over kunnen zeggen zetten we hem liever niet bij de alternatieven.
Ik lees hier op Tweakers vaker verwijzingen naar de slechte accuduur van de P9 en verbaas me er telkens over. Heb de P9 nu een klein half jaar en ben een relatief intensieve gebruiker maar de accu haalt met gemak twee dagen, zeker sinds de update naar Nougat. Jammer dat de P9 (in mijn ogen) onterecht naar beneden wordt gehaald.
De batterijduur is minder dan mijn Mate 8, maar beter dan mijn iPhone 6S Plus. Meer kan ik er niet over zeggen, maar slecht is het zeker niet.
Helemaal mee eens. Ik heb ook een P9 en ben er nog steeds blij mee na mijn eerdere serie iPhones 3G tot en met 6 plus en later nog een Sony Z5.

De P9 doet precies wat hij belooft en blijft dat doen, ben gewoon "very happy to own".

[Reactie gewijzigd door HDoc op 21 maart 2017 19:25]

Ik vind het net als anderen hier ook nogal overdreven om iphone lookalike in de titel te zetten, omdat de randen op dezelfde manier gekromd zijn. Natuurlijk lijkt de telefoon erop, maar dat doet vrijwel iedere metalen telefoon sinds HTC met dit ontwerp kwam.
Wel komisch dat de 1e compleet metalen telefoon, de htc m7, minder lelijke antennebanden heeft als iedere metalen telefoon die erna kwam, tot de iphone 7 ze om de behuizing heen ging krullen.

Ik denk dat huawei met deze telefoon een topper in huis heeft. Nu al significant goedkoper in vergelijking met de concurrenten, en doet enkel qua IP rating onder, voor de rest nergens. Er gaan vast nog tientjes af de komende maanden dus dit wordt een heel goede keuze als je een high end smartphone wilt kopen.

Ook leuk om te melden: huawei geeft 3 jaar garantie als je de telefoon registreert bij huawei VIP service, wat gratis is.
Hierboven heb ik gereageerd op het iPhone-lookalike-gedeelte.
De onderbouwing in je artikel reviews: Huawei P10: iPhone-lookalike met verbeterde camera's houd geen steek. Er zullen elementen overeenkomen, zoals, de vorm is rechthoekeig, en de voorkant heeft een glazen aanraakscherm, maar dat geld voor 99% van alle smartfoons.
De scherm-toestel verhouding is bovendien compleet anders, waardoor de bezels anders ogen en je echt wel verschil ziet.
Een iPhone vergelijking opnemen in je artikel is echt zoooo vorig decennium. Mijn advies, ga met je tijd mee of zoek ander werk.
Dan heb je denk ik niet goed gelezen wat er staat. Wat je omschrijft geldt inderdaad voor 99% van de smartphones. We hebben hier enorme aantallen smartphones liggen en geen enkele heeft eenzelfde soort rondingen van voor, achter en de zijkanten, die zo op de iPhone 7 lijkt. Zo eenvoudig is het. Dat je het er niet mee eens bent, wil niet zeggen dat de argumentatie niet klopt.
Maar als er kritisch wordt gekeken naar hoeveel telefoons dit uiterlijk wel hebben, dan is het raar om in de titel(!) te vermelden dat het een iPhone-lookalike is. Voor mij voelt dat alsof het een na-geaapt design is, want probeerd een iPhone te zijn. Ik zie een aluminium unibody met geronde zijkanten, een glazen camera-bar bovenin, gebold glas, een 3.5mm jack en een rechthoekige met ronde hoeken homebutton/vingerprintsensor.

Dit is niet allemaal gelijk aan een iPhone. En dat Huawei zichzelf graag vergelijkt met Apple, betekend niet dat wat ze maken een iPhone-lookalike is. Zoals ik de titel lees, verwacht ik een telefoon review te zien die hetzelfde is dan een iPhone met betere camera.

Het verwarrendste is dan ook nog dat de iPhone in veel vergelijkingen qua benchmark, accuduur, etc niet eens terug komt! Wat is nu de relevantie van een iPhone, als deze niet eens relevant genoeg was om te vergelijken met dit toestel?
Nogmaals, er is geen enkele smartphone die daar zo in de buurt komt als deze. Ik zou zeggen kijk er maar eens goed naar wanneer je ze eens in handen hebt. Verder blijft het deels iets subjectiefs natuurlijk en waar je zelf de aandacht op legt. Zo zou je heel makkelijk kunnen zeggen dat de camera-bar er niet op lijkt en dat is ook zo. Maar ik beweer dan ook niet dat het een iPhone-kloon is, want anders had dat wel in de titel gestaan :)

Goed punt wat de vergelijking betreft, ik zal de iPhone 7 er nog even bij zetten in de rijtjes, voor zover dat kan dan natuurlijk.
Ik kan er wel enkele opnoemen! HTC A9. Vivo V5 Plus, Oppo F1s, Lenovo Sisley S90, Blue Vivo 5.

Het is niet geheel subjectief. Het lijkt op een iPhone in dezelfde mate als iedere volledig metale telefoon build met een camera in de links boven hoek. Dit is een design die door veel fabrikanten wordt gebruikt, waarom lijkt het op een iPhone en nog belangrijker waarom is dat relevant?

Ik zie in de comments meer dan 50% gaan over de titel, misschien vinden de lezers hier click-baity titels niet zo leuk. Misschien komt het ook omdat deze telefoon met een 8.0 zijn eigen titel verdient en er meer te vertellen valt dan enkel "iPhone-lookalike met verbeterde camera". Misschien enkele voorbeelden:

* Excellerend en in balans, zonder uit te blinken
* Alles goed, maar niets speciaals

Of één van de positieve punten benoemen. Er zijn zo veel mogelijkheden, want het artikel zelf is top!
Klopt en alsnog is voor deze gekozen. Niet voor click-bait, want klikjes hebben we zat. Wel om direct een beeld te geven met zo weinig woorden als een titel heeft en niet al teveel weg te geven nog of om in saaie titels te verzanden. Zoals je ziet maakt dit in elk geval iets los en het lijkt me prima als niet iedereen het erover eens is :)
Klopt en alsnog is voor deze gekozen. Niet voor click-bait, want klikjes hebben we zat. Wel om direct een beeld te geven met zo weinig woorden als een titel heeft en niet al teveel weg te geven nog of om in saaie titels te verzanden. Zoals je ziet maakt dit in elk geval iets los en het lijkt me prima als niet iedereen het erover eens is :)
Ehm sorry hoor, maar volgens mij genereert elke vergelijking met de iPhone (al dan niet terecht) sowieso een toestroom aan voor -en tegenstanders. Als Tweakers zijnde is er vast wel een orginelere titel te verzinnen dan "iPhone lookalike". Of komt dat bij de Galaxy S8 ook weer van stal?

Verder een nette review, maar probeer wat minder van de autocue op te lezen aub. Het komt nu niet zo natuurlijk over. ;)
Er waren dit keer sowieso twee titels als onderdeel van een test, waarbij de meesten deze te zien kregen en anderen weer iets anders. Maar los daarvan, als dat een kenmerkend iets is van het toestel en snel te vatten in weinig tekst, dan kan het onderdeel zijn van de titel. Originaliteit is natuurlijk niet de enige overweging, want een beeld schetsen is dat ook bijvoorbeeld.

We doen de meeste van dit soort reviews met autocue, dus wordt lastig om dat niet voor te lezen ;) Maar ik doe mijn best om het zo natuurlijk mogelijk te doen.
We doen de meeste van dit soort reviews met autocue, dus wordt lastig om dat niet voor te lezen ;) Maar ik doe mijn best om het zo natuurlijk mogelijk te doen.
Snap ik, maar probeer het wat onopvallender te doen (al kan de ene persoon dat beter dan de ander). Niet aanvallend bedoeld hoor maar een video review moet wat toevoegen. Als het alleen een paar shots van het toestel zijn met een voorgelezen verhaal wat ook in de tekst staat voegt het voor mij niets toe. Probeer je eigen verhaal te vertellen net zoals Wout dat ook in het verleden vaak deed in video reviews.
Was htc niet de eerste met dit design?
Heb je ooit een Huawei 1-op-1 vergeleken met een iphone? Want dan mag je toch echt zeggen dat het een iphone look-a-like is. Niet alleen de behuizing, maar voornamelijk de grafische interface is een kopie. Het instellingen menu van de iphone en huawei is exact hetzelfde, camera app is exact hetzelfde alleen de positie van de knopjes is enigszins anders. De Huawei heeft ook "spotlight" search en zo kan ik nog wel even doorgaan. Zelfs de grafische elementen van de software voor het drukgevoelige scherm zijn 1 op 1 overgenomen.

Overigens is daar niets mis mee en vind ik persoonlijk de Huawei toestellen een zeer goed alternatief voor mensen die eigenlijk het liefst een iphone wilden maar niet zo veel daar voor over hadden of voor mensen die toch graag android hebben met een ios feeling.

Verder ziet het toestel er op papier weer top uit, maar dat vond ik destijds ook van de vorige top toestellen van Huawei en de prijs/kwaliteit is meer dan in orde.
Doet nergens onder? Nou, wat dacht je van prestaties? De huidige SoC is al trager dan de SD821 en de Exynos 8890, en is eerder vergelijkbaar met midrangers, zoals toestellen met een SD625. Laat staan wat een Snapdragon 835 of een Exynos 8895 gaan doen. Daarbij is er niks vernieuwends onder de zon, geen 18:9 display, geen smallere bezels of nieuwe software features.

Het mag dan wel het topmodel van Huawei zijn, maar het is totaal oneerlijk om dit toestel naast een Galaxy S8 te zetten. Review dit toestel naast een Galaxy A7 of S7.
De soc is gewoon top of the line, zoals de benchmarks laten zien. Je hebt geen flauw idee waar je over praat als je deze soc vergelijkbaar vindt met een 625.
Really? In de meeste benches presteert hij toch echt onder de Snapdragon 820. Ik tel AndEBench Native (ook single core) en AndEBench Java. En da's dus een 2016 SoC. De 2017 modellen moeten nog komen hè...

Qua GPU exact hetzelfde verhaal. Tis een 1080p modelletje (wat dus ook niet vergelijkbaar is) en 3DMark en Car Chase Offscreen zijn duidelijk geen vlakken waarop de Kirin-Soc uitblinkt.

SD625 is inderdaad ietwat overdreven, maar ik zie niet in hoe je dit tegenover de Snapdragon 835 mag zetten.
Snapdragon 821 smartphones kan je allang voor minder dan dit krijgen. Al helemaal met 1080p scherm. De prijs van de P10 vind ik dan ook ontzettend hoog.
Inderdaad
Als we deze een iPhone-lookalike gaan noemen dan is de iPhone ook een HTC-lookalike
Jammer dat dit blijft gebeuren hoewel ze (toch zeker) de laatste jaren ook niet echt innovatief meer zijn en hun ideeën bij anderen gaan halen. Sterke marketing is alles zeker....?!
Maar zoiets mag je niet zeggen eh of je wordt direct gedownvote
Hoe komen mensen er toch bij dat Huawei een iphone kopie zou zijn? Snap daar helemaal niets van (*sarcasme).

Settings scherm iphone:
http://akillitelefon.com/...ngs-touch-id-passcode.png

Settings scherm huawei:
http://images.anandtech.c...t_2015-12-31-12-30-17.png

Nee lijkt niet op elkaar hoor.
En dan is dit een ios9 instellingen pagina, de ios 10 versie lijkt er nog meer op.

[Reactie gewijzigd door jimzz op 21 maart 2017 17:43]

Man, doe niet zo moeilijk. Het is toch logisch dat ze het op een iphone laten lijken, ongeacht of de iPhone het eerst was met die looks? Het is het meest gewilde toestel van deze tijd.

Lekker boeiend.

[Reactie gewijzigd door Zwarte_os op 21 maart 2017 16:47]

Leuke smartphone, wel vond ik het vreemd dat in de titel de vergelijking met en iPhone gemaakt wordt en vervolgens nergens bij de benchmarks vergeleken wordt met de iPhone. Voor mij persoonlijk zou ik het wel interessant vinden om de verschillen tussen een snelle Android telefoon en een iPhone te zien. Ook leuk voor de mensen die misschien over willen stappen naar Android, of andersom.
0Anoniem: 474132
21 maart 2017 06:54
Zijn er nog mensen die dit soort (lange) reviews over smartphones nog helemaal lezen? Betrap me er zelf op dat het allemaal niet meer zo interessant is; de smartphone is toch min of meer commodity geworden. Zelf koop/krijg ik 1x in de drie jaar een nieuwe iPhone van de zaak en daarmee is de kous over mijn smartphone aanschaf wel af. Vraag me af hoe lang dit soort gedetailleerde smartphone reviews nog aftrek zal blijven vinden.
Zeker, en de manier van lezen is afgelopen jaren nauwelijks veranderd. Je kunt vier duidelijke groepen onderscheiden:
1. Lezers die pagina 1 doornemen en dan weer weg zijn
2. Lezers die pagina 1 en conclusie doornemen en dan weg zijn
3. Lezers die heen en weer hoppen: ze lezen de conclusie en bepalen dan welke pagina's ze gaan lezen, bijvoorbeeld alleen over het scherm en de accuduur
4. Lezers die alles van A tot Z lezen.

Per review verschilt het een beetje wat de verhoudingen zijn. Meer mensen lezen previews van A tot Z, meer mensen hoppen heen en weer in een review bijvoorbeeld.

Lezers op Tweakers schrikken in elk geval niet van een lang verhaal. Daar zijn we heel blij mee, want daardoor kunnen we op veel gebieden veel info bieden :)
Zelf ben ik geen van deze nummers, maar lijk ik het meeste op nummer 2. De lezersgroep die ik nog erbij zou toevoegen is nummer 5: Lezen pagina 1, lezen de conclusie en vervolgens de comments! Omdat er (bijna) altijd Tweakers zijn die nog extra informatie toevoegen aan het stuk. Die interactie is ook leuk om te lezen, dat doe ik in elk geval altijd.

Natuurlijk is het zo dat de conclusie en de comments één pagina is.
Ik hoor meestal bij de tweede groep. Ik ben momenteel niet op zoek naar een nieuwe telefoon, maar ik ben wel graag op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen.

Maar wanneer ik een nieuwe telefoon ga uitzoeken, lees ik alle reviews van alle telefoons van het afgelopen jaar van A tot Z (of ze moesten automatisch afvallen omdat er veel gebreken bekend zijn.)

Het zou trouwens wel handig zijn om te vermelden wat de update policy is van een bepaalde fabrikant (en evt track record). Bij Android telefoons is dit toch wel heel erg belangrijk.
Is lastig te zeggen, omdat het nu qua updates bij veel flagships beter is als 2 jaar geleden. De p8 krijgt bijvoorbeeld geen android 7, dus die heeft maar 1 major update gehad. Ook is het bij een telefoon met een ingrijpende skin belangrijk dat de skin wel updates krijgt naar nieuwere versies.

Hoe huawei het met de nieuwe telefoons qua updates gaat doen is afwachten. Bij bijvoorbeeld samsung, lg, htc is er met behoorlijke zekerheid te zeggen dat flagships 2 major updates krijgen, en samsung is ook erg goed bezig qua beveiligingupdates. De s5 en note 4 krijgen die nu ook nog, en plaatsen hier ook info over op hun website.

Jammergenoeg kan je bij android enkel bij nexus/pixel/android one met zekerheid zeggen dat er 2 major updates en 3 jaar lang maandelijkse beveiligingspatches verschijnen.
Sowieso niet te peilen bij Huawei. De budget(!) telefoon Honor 6 van m'n dochter heeft gewoon de update naar 5.1 en later zelfs 6.0 gekregen. Niet slecht voor een telefoon die oorspronkelijk met Android 4.4 op de markt is gebracht.
Inderdaad. En een prachtig toestel als de P8 is na negen maanden al volledig afgeschreven door Huawei.

Wat een gemiste kans. De P8 zit beter in elkaar dan mijn iPhone 6S Plus (strakkere naadjes) en ziet er mooi en luxe uit. Mooiste toestel dat ik ooit gehad heb. Goede camera ook. En dat voor minder dan een derde van de prijs van mijn iPhone. De softwareondersteuning brengt het hele zaakje echter weer om zeep.

Aan de andere kant: wat kan je ook verwachten van Android en ondersteuning?

[Reactie gewijzigd door marhalm op 21 maart 2017 14:35]

Zelf ben ik nr 1, nr3 en nr4 ;-)

Nr 1 voor apparatuur waar ik een lichte interesse in heb. Gewoon om in het achterhoofd te houden als iemand er over vraagt. (zeker omdat de conclusie nu ook op pagina 1 staat)
Nr 3 voor smartphones/camera's en tv's. Bijvoorbeeld geluidskwaliteit van een TV boeit me niet, dus dat sla ik over (heb een home cinema setup).
Nr 4 ben ik als ik echt interesse heb om binnen korte tijd te gaan kopen. Dan lees ik van A tot Z door.
Nu alleen nog werken aan jullie koppen voor bij de reviews dan komt het wel goed.

Wel erg jammer om bij een professioneel website zoiets als "iphone look a like" te lezen. Een gemiste kans tweakers!
Ik open en lees vrijwel elke smartphone review. Voor de high end toestellen zijn ze er meestal ook nog eens bij vóór de release datum. Bovendien liggen de normen en waarden van tweakers in de lijn van de mijne en is het voor een keer in de Nederlandse taal. Ideaal leesvoer dus. Zo blijven doorgaan dus, Tweakers!
Als je standaard een iPhone koopt, heeft het natuurlijk ook niet zo veel nut om reviews te lezen.
Ja, zeker, meteen na het opstaan. Heerlijk. Jammer dat ik ze niet allemaal zelf even kan proberen.
Voor mij is dat een beetje wisselend. En het geldt overigens voor alle reviews: smartphone, games, enzovoort.
Ben ik niet geïnteresseerd: dan lees ik het niet.
Ben ik een beetje geïnteresseerd: dan lees ik de conclusie
Ben ik echt geïnteresseerd: dan lees ik het hele artikel
Ik denk dat misschien de reviews voor Android gebruikers interessanter zijn. Als je, zoals jij, altijd gewoon de nieuwste iPhone koopt, dan is er niet echt keuze, en dus ook minder reden om te kijken wat de verschillen zijn (die zijn er immers niet).

In Android land zie je dat alle fabrikanten zo hard mogelijk proberen zich te onderscheiden door allerlei features, andere camera's, andere software, andere vormgeving, andere soc's, etc. Ik lees dus altijd met veel plezier wat er allemaal op de markt komt, voor als ik weer eens een nieuwe telefoon ga kopen.
Mensen die niet "1x in de drie jaar een nieuwe iPhone van de zaak" krijgen zijn allicht meer geïnteresseerd in een gefundeerde keuze kunnen maken voor de honderden euro's die een nieuwe smartphone al gauw kost...
Ik lees al heel mijn leven alleen koppen en eerste vet gedrukte alinea. Zo ging het bij de krant en op internet nu ook. Bevalt nog steeds goed
Inderdaad! Er is een hoop goeds te melden voor in de titel.
Om dan met iPhone-lookalike te gaan koppen is een beetje jammer.
Waarom is dit nu weer een iPhone lookalike? Dit is eerder een Nexus 6P lookalike. En dan zelfs nog het woord iPhone in de titel ook. Het komt gelijk zo negatief over omdat je hiermee gelijk insinueert​ dat het ontwerp maar weer eens overgenomen is van een iPhone terwijl dat hier gewoon niet waar is.
Marketing, gaan meer mensen de review lezen etc.

Waarom nou weer - 1? Beweer maar eens dat het niet zo is 8)7 het is een bar telefoon, scherm, knop, man al die telefoons lijken op elkaar. Je kunt ook zeggen dat het een galaxy kloon is of een HTC of een weet ik veel.

[Reactie gewijzigd door hrichard op 21 maart 2017 12:16]

Kan wel ja :-)
Schrijf maar eens: De nieuwe iPhone, een HTC-lookalike
Binnenkort komen ze ook eens af met draadloos opladen en dan zijn alle volgende toestellen die dat kunnen ook weer aan het "kopiëren".
Ik ben totaal geen Apple basher (want hun iPhone's zijn echt wel goeie toestellen) maar al dat fanboy gedrag ben ik persoonlijk kotsbeu.
Achja gelukkige mogen we nog gaan werken enzo.... hehe
Welk fanboy gedrag bedoel je precies? Ik word ook altijd een beetje misselijk van hun press events, waarin ze willen overkomen dat ze de eerste zijn. Maar ik vind het wel goede telefoons. Daarom koop ik ze. Voor mij is het dan bijv wel belangrijk dat hij wireless charging heeft. Maar ik ga dan niet tegen iedereen vertellen dat ze de eerste zijn hiermee. Dus wat is nu een fanboy? Zie jij zoveel apple gebruikers in nieuwsposts android telefoons bashen? Ik niet... ik zie eerder anti apple mensen in apple nieuwsposts continue apple bashen, mag hoor... maar om nu continue te praten over apple fanboys????
Alles vergelijken met iPhone (zeker waar het niet terecht is) noem ik wel fanboy gedrag. Het is een HTC lookalike, geen iPhone lookalike
Huawei zelf heeft geen problemen toe te geven dat ze erg naar Apple kijken voor inspiratie. In China geldt bovendien een hele andere cultuur dan in Nederland wat betreft het volgen van een voorbeeld. Daar wordt veel minder neergekeken hierop en wordt het meer dan hier als een 'goed voorbeeld volgen' gezien.

In de tekst staat al uitgelegd waarom het toestel erg op een iPhone lijkt. De gehele vorm van het toestel, hoe de rondingen lopen bijvoorbeeld, lijkt erg op de iPhone 7. Het valt me op dat het negatief opgevat wordt, terwijl ook in de tekst staat dat het niet negatief is wat ons betreft.

De Nexus 6P lijkt niet echt op de P10. Dan eerder de Nova.
Misschien reageren mensen hierop omdat we het al een miljoen keer hebben gelezen. iPhones lijken weer op HTC's, dus het is maar net hoe je de titel gaat framen :)
Je vergeet erbij te vermelden dat een hele berg software en grafische elementen ook gewoon 1-op-1 zijn gekopieëerd van ios.
Klopt inderdaad, hoewel de skin er in die zin wel wat op vooruit is gegaan en iets minder iOS bevat en iets meer een eigen stijl.
Inderdaad. Bij de P10 zit nog een 3.5 mm jack bij iPhone7 niet dus toch meer een Nexus 6P lookalike :D
Misschien omdat EMUI een beetje op iOS lijkt? Verder snap ik het ook niet. Mijn accu van de P9 gaat ook gewoon makkelijk een hele dag mee (normaal tussen de 50 en 60% over). Als de P10 beter is, dan haal ik gewoon 2 dagen met de P10. Eens kijken of mijn meissie de P9 wil hebben :)
Hoe goed is Huawei met software updates ?
Mijn mate 8 en p9 zitten inmiddels op android 7 met emui 5.1. Meer kan ik er nog niet over zeggen.
Mijn Mate 8 (ouder dan de Samsung S7) had eerder een over the air update naar Android 7 dan Samsung voor willekeurig welk model.
Ik heb het idee dat Huawei hard inzet op software momenteel, dit is ook in de EMUI terug te zien.
Zit al ruim een maand op android 7 op mijn p9.
Heb in het afgelopen jaar redelijk vaak een update voorbij zien komen. (1 update in de 1 a 2 maanden)
Mooi toestel en redelijk geprijsd. Helaas is mijn P8 na 1,5 jaar gaan doorbuigen aan een kant, onder de volumeknoppen. Toestel nooit ik kontzak gedragen en altijd uit voorzakken gehaald bij het zitten, niet gevallen en altijd in hoesje gezeten. Ondanks de zogenaamde VIP-service waar ik me voor had geregistreerd geeft Huawei geen thuis omdat het volgens hen alleen door een impact zoals de n val kan komen. Zelf denk ik eerder aan een te dun aluminium wat is gaan buigen door temperatuur verschillen. Jammer maar heb hierdoor uit principe geen Huawei meer genomen, had verder altijd schik gehad met het toestel.
Als het door temp verschil zou komen of aan de telefoon zou liggen dan zou je deze berichten veel vaker tegenkomen. M'n bijna 2 jaar oude P8 lite is nog kaarsrecht.
Juist over de p8 lite heb ik veel van deze verhalen gelezen over het buigen.
Is bij mijn p8 lite ook nog goed, ook nog niet gebogen. Wel beschadigd, maar dat komt door mijn eigen stommiteiten ;)
Hoe het ook gekomen is, het is gewoon balen en ik weet dat ik het toestel niet ondeugdelijk gebruikt hebt. Neemt niet weg dat ik verder altijd veel plezier heb gehad van de P8 en ik het toestel "ondanks" emui altijd soepel en fijn vond werken.
Ik stuurde mijn Samsung note 4 op ter reparatie net in de garantie.
Hierbij ging telkens de accu bol staan en na zelf 3 nieuwe accu's gekocht te hebben maar bij Samsung ter reparatie aangeboden.
Het moederbord bleek defect te zijn netjes gerepareerd en terug gestuurd.
Bij aankomst viel het scherm zo nu en dan uit en na een paar weken helemaal geen beeld meer.
Telefoon terug gestuurd kreeg ik plots een mailtje dat het scherm gebarsten was door val schade.

Wat een oplichterij is dat en Samsung doet er niks aan want dan had ik maar foto's moeten maken van de voorkant achterkant en met de accu eruit zodat de imei code zichtbaar is.

Voor mij geen Samsung meer slechte service ik heb direct mijn tv, wasmachine, droger en koelkast op marktplaats gezet en ga het dit jaar maar eens bij Huawei proberen wat telefoons betreft.
TV is inmiddels al vervangen door een LG oled had ik in het begin al moeten doen in plaats van trouw een Samsung klant te blijven.
Waarom wordt toch nog alijd geroepen dat een dubbele camera iets nieuws is; dit zal al op de honor 6+, en die is toch echt al 3 jaar oud...
Wie roept dat? Bedoel je in het artikel?
ja, in dit stukje "maar als je nu geen P9 hebt, maakt dat natuurlijk niet uit en is de dubbele camera voor jou wel nieuw" die is dus niet nieuw; de 6+ werd al geprezen om zijn dubbele camera, welke relatief goede foto's opleverde in dat prijssegment. Vandaar.
--> reviews: Honor 6+: smartphone met overtuigende gimmick

[Reactie gewijzigd door kwakke01 op 21 maart 2017 08:57]

Ik ken de Honor 6+ uiteraard :P

Maar hier wordt deze variant op een dubbele camera bedoeld. Ik zal het voor de duidelijkheid even toevoegen :)
Hoe is de belkwaliteit?? Hoe is het ontvangst met WIFI of GSM masten?? Niet geheel onbelangrijk voor een telefoon lijkt me.
Ik zit dat ook net te denken. Het lijkt wel of je een review van een tablet aan het lezen bent

[Reactie gewijzigd door Roko op 22 maart 2017 06:42]

Leuk toestel. Goede specs, gunstige prijs vergeleken andere toptoestellen. Maar het uiterlijk is wel erg iPhony IMHO.

Grote minpunt voor mij is dat hij niet waterdicht is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True