Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Redacteur mobile

BlackBerry KEYone Preview

Moderne smartphone met klassiek keyboard

Door , 118 reacties

Tot slot

De KEYone kan zomaar eens een dijk van een smartphone worden. Hij is niet overdreven groot, hij is fijn ontworpen, laat zich goed vasthouden, en heeft bovendien een behoorlijk grote accu en een zuinige soc. En o ja, hij heeft als enige nieuwe high-end Android-telefoon natuurlijk een fysiek toetsenbord, met bovendien een aantal handige toevoegingen.

Desondanks zijn er beren op de weg. De software is duidelijk nog niet af en de camera aan de achterkant heeft een prima sensor, maar BlackBerry lijkt daar vooralsnog niet het maximale uit te halen. Dat zijn echter zaken die op te lossen zijn voordat de telefoon uitkomt in april. Het belangrijkste verbeterpunt is de prijs. Met 599 euro is die een stuk hoger dan wat concurrenten vragen voor toestellen met ongeveer deze hardware aan boord. Het is normaal voor BlackBerry, maar voor veel mensen is het behoorlijk duur.

Desondanks is er veel om enthousiast van te worden. De 3310 is louter een telefoon voor de herinnering aan vroeger, die je als hedendaagse smartphonegebruiker moeilijk als dagelijkse telefoon kunt inzetten. De KEYone is echter op het oog een smartphone met een vleugje nostalgie die ook in 2017 te boek kan staan als een capabel werkpaard.

Reacties (118)

Wijzig sortering
Ik heb zelf een BB Z10 gehad en vond hem geweldig maar was een beetje teleurgesteld met de gelimiteerde apps. Maar nu heb ik een S7 edge en heb ik precies dezelfde apps als op de z10.
Kan niet wachten tot de nieuwe BB uitkomt. Ziet er goed uit en heb, naar mijn mening, geen geweldige cpu nodig. Het water loopt me al in de mond bij het zien van het hardware toetsenbord. Love it!
Ik vraag me af wie hier op zit te wachten? Een fysiek toetsenbord is toch helemaal niet beter dan een virtueel toetsenbord?
BlackBerry wint de best award voor de grootste mobiele beurs in europa de MCW 2017 in Barcelona als het gaat om Android toestellen volgens Android Authority

https://twitter.com/BBMob...36607279357177858/photo/1

Gekozen als beste Android Toestel :)

en net binnen best business hardware

https://twitter.com/ITPro/status/836531692353486848/photo/1 :*)

Het wordt tijd om mijn Samsung in te ruilen en ik wil dit toestel. Heb alleen maar goede previews en reviews gezien van het toestel.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 28 februari 2017 19:44]

Ik kon blind typen op mijn Bold. Dat kan ik nog steeds niet met een virtueel toetsenbord.
Wacht maar tot je het gewend bent, dan wil je eigenlijk niets anders.
Ik zit hier bijv. wel op te wachten.
Ben huidig een BlackBerry Passport gebruiker, omdat ik niet aan de BlackBerry Priv kan wennen vanwege het matige toetsenbord, en hou niet van de extra handeling om het toetsenbord uit te schuiven.

De toetsen hebben meerdere functies dan alleen typen.
En is in onderstaande opzichten "beter" (biedt meer opties) dan een virtueel toetsenbord.
- Je hebt nog steeds hetzelfde scherm voor je zonder dat een virtueel toetsenbord in beeld verschijnt.
- het fysieke tobo dient ook als trackpad.
- De toetsen dienen ook als shortcut keys, in voornamelijk het hoofdscherm en de BlackBerry apps. Je kunt apps en functies koppelen aan de toetsen door ze kort of lang in te drukken. Met een uitschuifbaar toetsenbord als bij de Priv vind ik het niet fijn, maar het zal op de KEYone wel degelijk fijn werken, omdat het tobo direct onder het scherm zit net als bij elk ander BlackBerry BB10 toestel met fysiek tobo waar je ook toetsen kunt koppelen.


Ik hoop alleen dat BlackBerry een manier vind om alle non-blackberry apps met het tobo te laten werken zoals keyschortcuts en pinch-to-zoom en andere gestures, want dat is voor mij nog steeds de grootste bottleneck die niet het maximale haalt uit de mogelijkheden van het fysieke tobo.
Maar het is een goede stap die KEYone vind ik.
"- Je hebt nog steeds hetzelfde scherm voor je zonder dat een virtueel toetsenbord in beeld verschijnt."

Helemaal de omgekeerde wereld wat mij betreft. Je levert een deel van je scherm in voor een toetsenbord. Filmpjes kan je er niet meer normaal op kijken en als je alleen al de foto met de Tweakers website ziet (waarom is dit überhaupt de volledige website en niet de mobiele variant?) in het artikel kan je dit dus nog moeilijk als voordeel zien..

"het fysieke tobo dient ook als trackpad."
Dit doen concurrenten ook met virtuele toetsenborden en werkt na gewenning (elke nieuwe functie moet je aan wennen) prima.

En op een scherm dat twee keer zo groot is heb je amper shortcuts nodig omdat je meer kunt zien.

Nee, ik snap heus wel dat het voor sommige mensen fijn is. Er moet alleen niet gedaan worden alsof een fysiek toetsenbord alleen maar voordelen heeft. We zijn er niet voor niets massaal vanaf gestapt, en dat ligt echt niet alleen aan het gebrekkige aanbod.
"- Je hebt nog steeds hetzelfde scherm voor je zonder dat een virtueel toetsenbord in beeld verschijnt."

Helemaal de omgekeerde wereld wat mij betreft. Je levert een deel van je scherm in voor een toetsenbord. Filmpjes kan je er niet meer normaal op kijken en als je alleen al de foto met de Tweakers website ziet (waarom is dit überhaupt de volledige website en niet de mobiele variant?) in het artikel kan je dit dus nog moeilijk als voordeel zien..
Ik denk dat je mij verkeerd begrijpt.
Het zichtbare schermoppervlak wat je voor je hebt wordt effectief niet verkleind, omdat er geen virtueel tobo tevoorschijn komt.

Dat het scherm kleiner is, ja dat klopt.
Filmpjes die niet 3:2 verhouding hebben (dat is denk nabij de 100% :)), zullen idd met borders vertoont worden als je fullscreen wilt afspelen.
En op een scherm dat twee keer zo groot is heb je amper shortcuts nodig omdat je meer kunt zien.

Nee, ik snap heus wel dat het voor sommige mensen fijn is. Er moet alleen niet gedaan worden alsof een fysiek toetsenbord alleen maar voordelen heeft. We zijn er niet voor niets massaal vanaf gestapt, en dat ligt echt niet alleen aan het gebrekkige aanbod.
Ik zeg ook niet dat het alleen maar voordelen heeft, maar de voordelen die het heeft tov een virtueel tobo heb ik benoemt.

Ik ben blij dat met het aantal apps die ik op mijn telefoon heb staan (Zowel de Passport als de Priv) dat ik keyboard shortcuts heb om apps en instellingen te openen en niet hoef te zoeken.
Het klinkt als iets niet noemenswaardig ingrijpend, maar als je het eenmaal gewend bent om niet meer te hoeven zoeken en extra swipes hoeft uit te oefenen, is dat een zeer groot voordeel.
Ik begrijp je prima, alleen eerst je scherm verkleinen en vervolgens zeggen dat het een voordeel is dat het niet nog kleiner wordt is wat mij betreft de omgekeerde wereld. Het is juist een nadeel dat je schermruimte kwijtraakt.

Het klinkt inderdaad als niet noemenswaardig, hierom ben ik benieuwd naar voorbeelden.

Op mijn iPhone kan ik met een "force press" bijvoorbeeld gelijk naar Wifi of bluetooth instellingen, en zo werkt dat voor elke app ondertussen. Dus daar heb je geen toetsenbord met shortkeys voor nodig..
Tsja ok, als je in je openingsreactie had gezegd dat je de vergelijking met force touch tov het blackberry hardware tobo, dan snap ik je uitgangspunt, dat maakt de discussie totaal anders.

Wat ik ook aangaf in een reactie:
Ik hoop alleen dat BlackBerry een manier vind om alle non-blackberry apps met het tobo te laten werken zoals keyschortcuts en pinch-to-zoom en andere gestures, want dat is voor mij nog steeds de grootste bottleneck die niet het maximale haalt uit de mogelijkheden van het fysieke tobo.

Dan heeft force touch zeker zijn voordelen tov Blackberry met hardware tobo op Android.
Zolang er geen tactile feedback is, en dat je je toetsen niet voelt, vind ik een toetsenbord beter in alle opzichten, behalve één: duurzaamheid.
Dat is alleen een ding... verder makkelijker, veiliger tijdens activiteiten en sneller.
Zolang er geen tactile feedback is, en dat je je toetsen niet voelt, vind ik een toetsenbord beter in alle opzichten, behalve één: duurzaamheid.
Veel toestellen (met touch-screen) hebben na 2 jaar een mozaïek-scherm.
Daar is de duurzaamheid ook niet echt top. Dat is ook de insteek want na 2 jaar is het ook weer tijd om het abonnement te verlengen en dan krijg je er gelijk weer een verbetering bij:
- SOC gebakken op kleiner, zuiniger procede,
-scherper scherm, straks met 16K,
- 5G of 6G,
- nieuwe Wifi-variant (ac+)
- gebogen of zelfs opvouwbaar scherm
enzovoorts.
offtopic:
edit: " op de i van mozaïek

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 1 maart 2017 10:46]

De vraag is alleen: Heb ik deze verbeteringen nodig?
Niet iedereen krijgt zo maar een telefoon van de zaak of heeft toevallig 600 euro slingeren.
Na bijna 4 jaar gebruik ik nogsteeds een galaxy S4 en die krijg ik al met moeite sloom.

Een scherper scherm is nou ook niet echt nodig gezien het verschil tussen 1080p en 1440p nauwelijks te zien is op 5". Mocht je VR willen gebruiken op je telefoon dan is het natuurlijk wel een voordeel.

Een nieuwe Wifi variant, misschien wel sneller of lagere latency, maar bij wat voor toepassingen op je telefoon heb je tot nu toe gedacht: "Goh wat is mijn wifi traag, als ik nu de nieuwe insert topmodel here had dan was dit echt een stuk sneller geweest".

Een gebogen scherm of opvouwbaar scherm kan ik me voorstellen dat je dat wil, maar echte functionaliteit dat iets toevoegd (en je de som geld waard is) heb ik nog niet gezien. Opvouwbare schermen heb ik uberhaupt nog niet gezien in smartphones.

Ik heb het idee dat de meeste mensen een nieuwe telefoon kopen omdat het zogenaamd gratis was bij hun contract. Waarom is mij echt de vraag, omdat ze er wel voor betalen, maar niet gebruik maken van de extra functionaliteit. De meeste gebruiken hun telefoon toch alleen voor social media, bellen, navigatie , muziek en filmpjes.
De tijd van de "gratis" telefoon is nu echt voorbij hoor. Nu mag je een dure geldlening afsluiten, inc de dure rente en de BKR regestatie! ;) :/
BKR vanaf 1 mei >250 euro en dan krijg je ook een inkomen toets van de verkoper over je inkomen, maandelijkse lasten en gezinssamenstelling. |:(

Als je 20 euro per maand gat betalen voor een iphone kun je wellicht 7.000 minder hypotheek krijgen. Dus een iphone 800 euro waar je 34 euro per maand voor betaald is dus snel 15-18k minder hypotheek.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 28 februari 2017 19:48]

De vraag is alleen: Heb ik deze verbeteringen nodig?
Volgens mij ook niet. Enkel de interne opslag is bij mij nog steeds te klein.
Sommige dingen weigeren naar de sd-kaart te gaan en nu die ook te klein is, is het vrijwel onmogelijk er een grotere in te steken zonder dat je alles opnieuw moet in stalleren. Immers Alles vooraf kopiëren naar de nieuwe kaart heeft geen zin, want Android formatteert hem toch zodra hij een nieuwe kaart ziet. (althans versies 2.2, 2.3, 3.0 en 5.0)
Daarnaast valt hij soms spontaan uit omdat door torderen van de behuizing de accu even geen contact maakt, maar dat is specifiek voor het model dat ik nu heb. (Acer 630Z)
Niet iedereen krijgt zo maar een telefoon van de zaak of heeft toevallig 600 euro slingeren. Na bijna 4 jaar gebruik ik nogsteeds een galaxy S4 en die krijg ik al met moeite sloom.
Ik ook niet.. En de enige problemen waar ik mensen in mijn omgeving mee in aanraking komen zijn versleten accu (hoera tegenwoordig niet meer vervangbaar) en een mozaïek-scherm.
Een scherper scherm is nou ook niet echt nodig gezien het verschil tussen 1080p en 1440p nauwelijks te zien is op 5". Mocht je VR willen gebruiken op je telefoon dan is het natuurlijk wel een voordeel.
Klopt. Films e.d. zijn gestandaardiseerd op 720p of 1080i/p. Nou zie ik graag de voortgangsbalk in beeld die normaal altijd verborgen wordt, dus een pixel of 40 à 80 meer mag van mij, bij voorkeur in de breedte (4:3 verhouding zoals A4 en veel boeken ipv 16:9 of breder) maar meer is overbodig.
Een nieuwe Wifi variant, misschien wel sneller of lagere latency, maar bij wat voor toepassingen op je telefoon heb je tot nu toe gedacht: "Goh wat is mijn wifi traag, als ik nu de nieuwe insert topmodel here had dan was dit echt een stuk sneller geweest".
Ik heb eerder last incidentele hiccups en van een slecht signaal vanwege de afstand tot mijn router als dat ik de snelheid als een probleem zie.
Een gebogen scherm of opvouwbaar scherm kan ik me voorstellen dat je dat wil, maar echte functionaliteit dat iets toevoegd (en je de som geld waard is) heb ik nog niet gezien.
Nee, het is dat een bepaald merk dit gebruikt om zich te onderscheiden van de anderen die het niet kunnen, dat ze dit toepassen op hun duurste model, en dat mensen die dit kopen daarmee kunnen laten zien dat ze het nieuwste van het nieuwste en het duurste van het duurste hebben. Dat laatste is een aloud fenomeen.
Opvouwbare schermen heb ik uberhaupt nog niet gezien in smartphones.
Komt nog wel, net zoals 5G en 6G en dat scherm van 16K.
Ik heb het idee dat de meeste mensen een nieuwe telefoon kopen omdat het zogenaamd gratis was bij hun contract. Waarom is mij echt de vraag, omdat ze er wel voor betalen, maar niet gebruik maken van de extra functionaliteit. De meeste gebruiken hun telefoon toch alleen voor social media, bellen, navigatie , muziek en filmpjes.
Tja, mensen zijn blij als ze iets nieuws hebben. Voor het overige hebben mwmike en Noresponse hun input al gegeven.

Waar je aan voorbij ging is dat mensen na gemiddeld 2 jaar het plezier mogen ervaren van een mozaïek-scherm (ondanks, of juist dankzij Gorilla-glas) en dat de daarna aangeschafte opvolger op alle terreinen groter, sneller, scherper of op andere manieren 'verbeterd' is (behalve dan de accuduur) Dat mozaïek-scherm is een goed teken van het gebrek aan duurzaamheid en het interesseert niemand want ze nemen een nieuw toestel dat dus gelijk op één of meerdere punten verbeterd is.
Zolang er geen tactile feedback is, en dat je je toetsen niet voelt, vind ik een toetsenbord beter in alle opzichten, behalve één: duurzaamheid.
Dat is alleen een ding... verder makkelijker, veiliger tijdens activiteiten en sneller.
Bij mij wint het ook qua duurzaamheid. Ik heb altijd Blackberry's gebruikt (nu nog steeds) zonder hoes.

Ik heb ze allemaal minstens 100x keihard laten vallen (ook fietsend) en er is er nog nooit 1 stuk gegaan van vallen. Er zitten zelfs amper krasjes op.

Dat kun je van elke andere telefoon met full-touchscreen niet zeggen. Laat staan de hipste modieuze "bezelless" telefoons.
Heb je wel eens een smartphone met fysiek toetsenbord gehad (en dan bedoel ik dus geen T9 toetsenbord)? Persoonlijk vind ik het veel fijner typen. Ik had ook bijna een Blackberry Passport gekocht maar ik ben op het besturingssyteem afgehaakt.

Je had de Priv maar deze was eigenlijk veel te duur voor wat je kreeg en kwam ook veel te laat. De Passport was het net niet, je kon wel android apps sideloaden maar in de essentie had je nog steeds een verouderd besturingssysteem. De echt laatste "fatsoenlijke" smartphone met goed toetsenbord vind ik persoonlijk de HTC Desire Z. Perfecte combinatie van redelijk snelle hardware, goed besturingssysteem en prijs.

Momenteel heb je helemaal geen keus (tenzij je echt heel veel concessies wilt doen). Als er een fatsoenlijke telefoon was met de volgende eigenschappen dan zou ik mijn OnePlus 2 (die overigens ook goed bevalt) gelijk weg doen:
  • Fysiek toetsenbord
  • Snelle SoC (minimaal SD 625)
  • Fatsoenlijke camera
  • Goede geluidskwaliteit (hiermee doel ik puur op de koptelefoon uitgang)
  • Android
Dan ben ik gelijk verkocht. Mocht ik dus een nieuwe telefoon nodig zijn dan zou deze nieuwe blackberry best wel eens in aanmerking kunnen komen.
Ik zou de priv niet echt verouderd willen noemen. Ja ondertussen wel maar voor 5-600 euro vond ik het een goed toestel.

Het toetsenbord zit niet in de weg maar wel hartstikke makkelijk met scrollen door pages als je hem uitschuift.

Ik denk dat bb een prima product met de priv heeft gemaakt. Helaas te laat en niet populair genoeg.
uh, serieus?!
Ik meen mij te herinneren dat dit precies de Blackberry is waar veel mensen op hebben gewacht. Elke Blackberry die gemaakt werden kreeg haat en iedereen wilde gewoon een soort Bold met groter scherm + Android. Je kan niet zeggen dat Blackberry niet luistert naar zijn community :)

Ik denk dat heel veel zakelijke gebruikers hier wel warm van worden. Als je veel emailtjes weg moet tikken of nog de laatste aanpassing doen aan een word document dan gaat dat veel prettiger met een fysiek toetsenbord dan software keyboard.
Ik gebruikte mijn Bold vroeger om simpele Word documenten te maken voor school, dat ging prima. Nu met de Word app op Android kan je veel meer.
Als voormalig gebruiker van zowel de HTC desire Z en de Motorola Photon Q (geweldige telefoon!!) mis ik echt een goede opvolger met fysiek toetsenbord. De grootste voordelen zijn:
  • Blind kunnen typen
  • Meer scherm oppervlak
  • werkt ook in slechtere weersomstandigheden
Echter vind ik het jammer dat ze dit toetsenbord hebben gemaakt op de verticale stand, en de prijs is ook niet mals.
Ai 600 euro, daar was ik al bang voor. Die prijs is prima, maar dan niet met een midrange soc vind ik. Had hier liever een 65x of 8xx snapdragon gezien.
Voor de accuduur is de 625 wel geweldig.
Ik denk dat je een beetje mis zit met de doelgroep. Dat is niet de snapchattende en facebookende jeugd maar iemand die werkt met zijn telefoon. Iemand voor wie het een stuk gereedschap is, wat constant in gebruik is. Bijvoorbeeld iemand in de sales.

Een telefoon pakt namelijk nog steeds een stuk makkelijker dan een surface of laptop. Het grote voordeel van een BB is het fysieke toetsenbordje. Hier in de la ligt nog een Qtek slider (of T-Mobile MDA). Dat tikt echt heel prettig weg, dus tikken op een scherm was een beetje een aderlating voor me. Je kan zelfs iets tikken terwijl je auto rijdt, zonder op je scherm te kijken.

Verder moet dat ding het doen vanaf de scheerbeurt in de morgen tot de welterusten in de avond. Constant onderweg, constant in gebruik en geen mogelijkheid om steeds op te laden. Dus ze geven het ding een forse accu en boeten een beetje in op de SOC zodat je er een dag mee kan werken.

Met andere woorden, voor bepaalde doelgroepen is het een ideaal ding.
Inderdaad heel jammer. Waarom doen ze dat toch? De marginale kostprijs is waarschijnlijk (ver) onder de tweehonderd euro. Als je hem lager prijst verkoop je er veel van en maak je hoogst waarschijnlijk veel meer winst. Nu koopt bijna niemand hem het eerste half jaar, en tegen de tijd dat de prijs wel is gezakt is iedereen hem vergeten. Hardware is ook weinig spectaculair voor dit bedrag...
Tsja, 1000 dingen verkopen met 1 euro winst of 1 ding met 1000 euro winst levert net zoveel winst op.
Blackberry had in zijn hoogtijdagen ook niet het grootste marktaandeel. Misschien dat ze erop gokken dat mensen die een fysiek toetsenbord willen deze toch wel kopen omdat er niks anders is?
Tja, je spreekt sowieso maar een erg beperkte doelgroep aan, degene die nog een fysiek toetsenbord willen zien.

Met zo'n kleine markt mogen die dan ook de hoofdprijs betalen.
Wat een prachtig apparaat en eindelijk een BlackBerry met het echte 'BlackBerry-kenmerk'

Wat betreft de prijs. Tja. Je mag eigenlijk niet vergeten dat je bij BlackBerry niet alleen voor de fysieke telefoon betaalt, maar ook voor de support erachter. Privacy is altijd al een speerpunt van BlackBerry geweest en support kost nou eenmaal geld. Ik verwacht daarom dan ook dat BlackBerry de telefoon snel beveiligingsupdates geeft.

Al met al een prachtige telefoon en een van de weinige keuzes als je nog een fysiek toetsenbord wilt.
Vergeet alleen niet dat BlackBerry niet langer zelf smartphones maakt. Deze telefoin komt van het Chinese bedrjjf TCL en het is de vraag of zij dezelfde support zullen bieden.

nieuws: BlackBerry-directeur: partners zullen toestellen met toetsenbord maken
TLC heeft nu onder BlackBerry licensie al twee toestellen op de markt gebracht en beiden worden door BlackBerry elke maand gepushd met een update en tussentijdse update''s. De apps hebben ook op regelmatige basis een update en nieuwe toepassingen of verbeteringen op basis van gebruikers reacties.
Welke ander model is ook van TCL?
DTEK50 en DTEK60 zijn een design van TLC en uitgebracht in een co-devolpment en distributie met BlackBerry.

De Priv is door BlackBerry op de markt gebracht.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 28 februari 2017 13:58]

Oh? Verrassing, dacht dat die nog uit de stal van BB zelf was gekomen. Zo zie je maar weer. Dank je.
De Priv is nog door BlackBerry zelf ontworpen, de DTEK50 en DTEK60 zijn van TCL
DTEK50 is nagenoeg een Alcatel...
Klopt. De DTEK50 en 60 hebben allebei een Alcatel-broertje
Het was een gokje, ik weet het niet. (Vandaar ook het vraagteken)
Ik dacht dag Priv door BlackBerry zelf was gemaakt, modellen daarna van Tcl. Ik kan het fout hebben natuurlijk
De kracht der herhaling: vanaf heden worden de nieuwe BlackBerry-telefoons ontwikkeld, gemaakt en verkocht door BlackBerry Mobile, het nieuwe bedrijf van TCL. Echter, elke nieuwe BlackBerry-telefoon zal voldoen aan bepaalde BlackBerry-eisen. Te weten: BlackBerry Android (o.a. aangepaste kernel) en een chip om rooten te voorkomen en de BlackBerry Android apps. De software (en de updates) worden dan ook verzorgd door het oude BlackBerry (hedendaags a software bedrijf). Wat dat betreft ziet de support er vooralsnog goed uit! Kijk naar bijv. de PRIV!
Maar in hoeverre is privacy nog steeds de kracht wanneer er Google Android op draait?

De beveiliging hebben ze schijnbaar verbeterd, maar hoeveel privacy heb je nu wanneer je met een Google telefoon rond loopt?

Google is vooralsnog 1 van de grootste privacy schenders (dan wel met onbewuste toestemming van men die het gebruikt).
Terechte reactie. Beetje de kip en het ei-verhaal.

Een dergelijk OS had BB: OS10. Dit werd, om diverse redenen (waarvan beroerde marketing niet de minste was), geen succes. Technisch gezien onterecht: dit was super veilig, respect voor je privacy en werkte daarnaast gewoon super. Maar ja.....als te weinig mensen het kopen? Dus is BB naar Android gegaan. Daar grijpen ze ook wel stevig in hoor (aangepast kernel, bootproces secure etc.), maar die privacy-perikelen van Google krijg je er inderdaad, min of meer verplicht (of je gebruikt de app-store niet), bij.

Edit: vergeten te vermelden dat met Dtek je wel de rechten van afzonderlijke apps kan instellen. Die optie zat ook al sinds het begin in OS10. Het is niet alles, maar toch wel wat :)

[Reactie gewijzigd door brain75 op 28 februari 2017 13:29]

Je kan veel dingen uitschakelen zoals bijna alle apps van google en alternatieven installeren en daarnaast kun je google play gewoon geheel blokkeren als het gaat om toepassingsmachtiging van Google. je kan chrome browser vervangen voor Brave Browser en ga zo maar door.

Het is daarnaast slim om op zoek te gaan naar apps die je echt nodig hebt en het liefst apps die geen dingen vrragen die ze niet nodig hebben en dat zijn vaak de betaalde apps.

Dit is een manier om je toestel vrij te waren van google, maar ook apps die je privacy scahden of je hele toestel leegtrekken met informatie zoals contacten, etc en let op games of apps die je privacy wel schaden zoals Whatsapp en Facebook. Kies beter voor een app als BBM dat is cloud based.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 28 februari 2017 19:24]

Mooie in-depth review!

Het enige dat mij weerhield om een BlackBerry aan te schaffen was een OS dat dezelfde apps kan draaien die in het heden gebruikt worden. Dit had voor zover ik weet BlackBerry nog niet echt. (Correct me if I'm wrong of course!)

Geweldig om te zien dat BlackBerry het handige toetsenbordje eindelijk combineert met de functionaliteit van een smartphone.

Hoeveel de touch-functionaliteit van smartphones ook verbetert, gaat er voor mij niks boven een toetsenbordje om berichten te versturen en forum posts te tikken.
De batterij is ook een +! Gelukkig kiezen ze hier voor prestatie in plaats van "meedoen met de groten" door batterijduur in te leveren voor een dunnere look van het apparaat.

Wat de prijs betreft, ach... Je weet waar je voor betaalt. Support en privacy, toen tenminste, stond op nummer 1 bij BlackBerry.
Wel hoop ik dat de software voor die tijd voldoende geoptimaliseerd wordt om de prijs/kwaliteit verhouding in gebruik terug te zien.

[Reactie gewijzigd door Count Thorlok op 28 februari 2017 14:13]

Nog nooit gehoord van de dtek60? Beest van een toestel. Google dat maar eens. Jammer dat tweakers hierover nooit een degelijke review heeft gedaan.
Ziet er mooi uit, maar ik mis toch dat waarmee BlackBerry zijn apparaten onderscheidt van haar concurrentie: Het fysieke toetsenbordje!

Dit vind ik gewoon een cruciale eigenschap van een smartphone. Ik ben waarschijnlijk in de minderheid als ik zeg dat de telefoon heus niet flinterdun, high-end specs en er "futuristisch" of in ieder geval up-to-date uit moet zien/moet hebben. :)
Jammer. Geen landscape slider. Daarmee heb je niet zo'n lange telefoon, een prettiger toetsenbord, en de balans van de telefoon is beter bij het vasthouden van het toetsenbord. Bovendien werkt een breed beeld prettiger met typen.

Ja, hij wordt dan wat dikker. Dat zou ik niet erg vinden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 28 februari 2017 07:07]

Het is te verwachten van Blackberry. Dit is hun signature design natuurlijk. Ik wacht stiekem nog op een Windows Phone a la HTC Wizard met inderdaad het ontwerp zoals jij het omschrijft. Dikte maakt mij ook niet zoveel uit maar het gemak van een relatief groot fysiek toetsenbord dat mis ik eigenlijk al 12 jaar!
Idem, in het verleden een htc touch pro mogen gebruiken. Heerlijke ervaring, snel typen, tekst verwerken en verder gebruikte je de touchscreen al dan niet met de stylus. Hij doet het nog steeds overigens :D
Hier kan ik me bij aansluiten, ik had zelf een SE X1 wat gewoon een verkapte HTC touch pro was met een groter scherm, en betere accu :+
Blackberry heeft als uitgangspunt weer 1-hand bediening genomen. En dit is iets wat ik persoonlijk fijn vind (gebruik nu passport, waar dit net niet lekker lukt). Met 1 hand koffie drinken en met de andere je telefoon bedienen = productiviteit volgens de makers. En daar zit wel wat in.
Bij de kleine schermen van vroeger zou ik je gelijk geven, maar met de grootte van telefoons tegenwoordig liggen de toetsen dan al onprettig ver uit elkaar naar mijn smaak. Ik probeer af en toe met het onscreen toetsenbord om in landscape te typen, maar dat vind ik erg onprettig. Op de SonyEricsson Xperia X1 die ik vroeger had was dit veel fijner.
Nu heb ik een Blackberry Priv, die iets breder is dan de KEYone en daarmee kan ik zelfs met mijn lompe klauwen vrij goed typen op het hardware toetsenbord.
Off topic maar wat ik graag wil weten, hoe Is jouw ervaring met de accu vd Priv? En qua snelheid?
Ik vind hem nl erg mooi en momenteel een stuk goedkoper. Is het nog de moeite waard nu te kopen, wat vind jijj?
Die van mij liep voor kerst vast (na zo'n 10 mnd gebruik), en die is onder garantie vervangen. Ik heb het idee dat de accu van mijn nieuwe een stuk beter is dan die van de oude. Ik weet alleen niet of dat komt door de updates of door de batterij die hier in zit. Ik kom makkelijk de dag door bij licht gebruik en navigeren woon-werk verkeer (2x75km). Zodra je spellen gaat spelen kan hij wel warm worden en loopt de batterij een stuk harder leeg.
Al met al is het zeker de moeite waard om hem nog aan te schaffen als je een hardware keyboard wil. De SoC is niet de snelste die je kan krijgen, maar is ruim vlot genoeg. Het scherm is ook erg mooi.
Ik merk dat ik het hardwaretoetsenbord niet heel veel gebruik en het toestel wel wat groot vind, dus als ik nu zou moeten kiezen zou ik eerder voor de DTEK60 of Galaxy S7 (non edge) gaan.
Balans van de telefoon beter? Dan heb jij de BlackBerry Priv nog nooit in handen gehad. Die nog langer als je hem uitschuift en is perfect in balans en tikt heerlijk! Na twee dagen was ik er helemaal aangewend. Landscape met een 5,5 inch scherm lijkt mij juist minder prettig tikken, want dan zijn de toetsen zover uit elkaar.

Enige wat voor mij nog een toevoeging is op de Priv is als je het scherm 90 graden kan draaien. Zodat je inderdaad dat landscape gevoel kan krijgen. Maar is voor mij niet noodzakelijk.
Wat ik een beetje mis is hoe de BlackBerry Hub bevalt. Als zakelijke telefoon gebruik ik dit 70% van de tijd en is op mijn bb10 device een echte verademing. Heb eigenlijk zelden zo'n goed besturingssysteem gehad als bb10, maar dat terzijde. Die overige 30% gebruik ik voor browsen, dus dat scherm is zo erg nog niet, behalve inderdaad bij video's.
Kijk eens naar reviews van de Priv, DTEK50 of DTEK60, die de Hub ook hebben op Android of installeer het zelf vanuit de store (je kan het een maand gratis gebruiken als je geen Blackberry toestel hebt volgens mij)
Ik gebruik het zelf voornamelijk voor e-mail en SMS, maar je kan o.a. Facebook, Twitter en Whatsapp ook allemaal via de Hub gebruiken.
Ervaar je stotteringen of limitaties? Ik heb wel eens gehoord dat de Hub niet zo lekker werkt in Android als bij BB10.
Ik heb zelf geen BB10 gebruikt, dus ik kan het daar niet mee vergelijken. In het geheel stottert het toestel af en toe bij verschillende programma's, maar niet specifiek bij de Hub. Qua features mis ik eigenlijk niks.
Ben zelf overgestapt van Passport naar Dtek60. Ervaar zelf geen stotteringen of limitaties met syncen van diverse e-mail accounts + social media in de HUB. Grootse verschil wat ik merk is dat de integratie van de diverse apps in BB10 + HUB. BB10 als OS is eigenlijk top en goed doordacht, jammer dat het langzaam doodbloed. Vandaar mijn overstap.

[Reactie gewijzigd door Jipsy op 28 februari 2017 09:07]

Ik draai hub op Galaxy S7 en heb een passport, en werkt allemaal 'wel' alleen idd niet zo soepel als het op de passport doet. De grootste irritatie is de add-banner die vaak later laadt en je daardoor misklikt (op de banner ipv op bovende email. Maar het zou me niet verbazen dat dat met opzet is gedaan om zo de paid-version te promoten. Verder helemaal top app en integratie met de andere BB apps is verder ideaal. Ik neem aan dat deze BB Android met de add-free versies van de apps komen en je dus wellicht dezelfde experience hebt als op BB OS10. Verder blijft ik erbij dat BB OS10 het beste OS is wat er bestond maar goed kon ik ook niet zonder de critical apps die gewoon niet lekker werkte. Het was perfect geweest als ze de virtual android omgeving meer aandacht hadden kunnen geven en daardoor meer mensen over te halen om de transitie naar BB te maken. De singlecore,out-dated versie maakte het een net niet verhaal, wat daarmee de nail in the coffin was voor de future van BB OS10.
Leuk geprobeerd om in te spelen op de groep gebruikers die altijd maar roepen dat een fysiek toetsenbord veel fijner is. Als je dan vervolgens gaat onderzoeken of ze dan ook werkelijk zo'n telefoon gaan kopen dan zou dat best flink kunnen tegenvallen. Het is immers vaak zo dat dat wat er niet is aantrekkingskracht heeft totdat het werkelijk beschikbaar is. Dan is die aantrekkingskracht opeens niet zo groot meer. En last but not least, die prijs/hardware kwaliteit......
De aantrekkingskracht is er nog steeds hoor, ik zou zonder problemen 30-40 euro extra betalen voor een fysiek toetsenbord, maar 300-400 euro meerprijs tov een normale midrange telefoon (van 200-300) vind ik een beetje te gek worden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone X Google Pixel 2 XL LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*