Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

BTO X-Book 15CL71 Review

Zelf samen te stellen GTX 1050 Ti-laptop

Conclusie

BTO's X-Book 15CL71 is een laptop die vooral goed scoort als het gaat om prijs-prestatieverhouding. De basisconfiguratie met een Core i7-7700HQ en GTX 1050 Ti heeft een scherpe prijs en je kunt die verder zelf naar wens samenstellen. De uitgebreide opties die je hebt bij het bestellen, zijn prettig voor de tweaker die precies weet wat hij wil. Helaas is het zelf openen van de behuizing een wat lastig karwei.

De behuizing, het toetsenbord en de touchpad van de barebone zijn niet slecht, maar blinken ook niet uit. Zo laat de bovenkant van het scherm zich makkelijk indeuken, geven de toetsen wat weinig feedback en is de touchpad aan de kleine kant. Het 15,6"-scherm met ips-paneel en een matte afwerking ziet er prima uit. De resolutie van 1920x1080 pixels is wat ons betreft ideaal voor gamelaptops, want hogere resoluties vergen te veel rekenkracht.

De Nvidia GTX 1050 Ti-gpu is een flinke upgrade ten opzichte van de non-Ti-versie. Niet alleen in benchmarks, maar ook in de praktijk is hij in veel games zo'n dertig procent sneller. Daardoor zijn recente games goed speelbaar op hoge instellingen en is er minder snel noodzaak om terug te grijpen naar lagere instellingen. De mobiele gpu is net zo snel en soms zelfs iets sneller dan de variant voor desktops. Verwonderlijk is dat niet, want de specificaties zijn identiek en de kloksnelheid is op papier bij de laptopvariant zelfs iets hoger.

Als je de X-Book 15CL71 flink aan het werk zet, loopt de warmte behoorlijk op en neemt de geluidsproductie flink toe. Dat ligt in lijn van de verwachtingen die je mag hebben van gamen op een laptop en hoewel het geheel warm wordt, heeft de BTO geen last van oververhitting. Wat wel onprettig kan zijn, is dat de warme lucht grotendeels aan de rechterkant uit de laptop wordt geblazen. Als je een losse muis gebruikt en rechtshandig bent, voel je die warme lucht tijdens het gamen.

Reacties (74)

Wijzig sortering
Bedankt voor de eerste fatsoenlijke review van deze laptop op het internet, Julian!

Zelf zit ik als een tijdje op deze laptop (niet specifiek de BTO, maar de Clevo N850HK1 waar hij op gebaseerd is) te azen. Ik zit al een tijdje onderzoek te doen naar de beste deals op deze laptop, terwijl ik wacht op het loonstrookje dat mij de financiële middelen geeft om hem ook daadwerkelijk aan te schaffen (nog vier nachtjes slapen!).

Een van de dingen waar je op moet letten is dat de laptop op het gebied van de accu in twee verschillende uitvoeringen komt. Ik zoek zelf namelijk naar een laptop die aardig presteert, maar het met wat voorzichtiger gebruik ook een tijdje op de accu volhoudt. Sommige winkels leveren een 48Wh-accu (zoals LaptopPlus) en anderen leveren een 62Wh-variant, zoals degene die hier gerecenseerd is (BTO, LaptopParts4Less). Houd er dus rekening mee dat de 48Wh-versie het bij een browsetest dus geen 354 minuten, maar slechts ongeveer 274 minuten zou volhouden, ofwel zo'n vier uur en drie kwartier.

De luchtuitlaat aan de rechterkant is als ik me niet vergis die van de gpu. Wat ik me daarom afvraag is of je daarom ook van die luchtstroom last hebt als je geen taken uitvoert die de gpu belasten (je bent immers niet 24/7 aan het gamen).

Mijn eigen keuze is gevallen op LaptopParts4Less, vanwege uitstekende recensies rondom het internet, lagere prijzen dan BTO (en ook de Portugese website Obsidian) en een hogere mate waarin je als klant zelf de laptop kunt samenstellen. Ook levert die dus de grotere accu die ik graag wil hebben. BTO levert wel een extra vingerafdrukscanner, een rgb-toetsenbord (ipv gewoon witte achtergrondverlichting) en een laptoptas erbij, maar dat is me persoonlijk geen ruim honderd euro meerprijs bij dezelfde configuratie ten opzichte van LaptopParts4Less waard.

[Reactie gewijzigd door faraga op 5 maart 2017 12:07]

Ik heb een Clevo based laptop 15,6 inch van een aantal jaar oud (gok 3,5 jaar). Naast de onboard videokaart een aparte videokaart. Wanneer ik surf oid dan gebruik ik de Ati kaart helemaal niet. Dan is de laptop muisstil. En wat betreft de koelgaten: ik heb een Clevo gekozen die de lucht aan de achterkant weglaat. 80% van de achterkant betreft luchtgaten. Aan de linker- en rechterkant twee grote koelgaten. Let gewoon op de plaatjes mocht je er echt een van de dikste videokaarten in willen knallen. Heb destijds gekozen voor een ati die, net zo snel of sneller was dan een gtx 980m. Nooit koelingsproblemen gehad.

De accu is wel ruk, zeker icm de vorige generatie videokaarten. Mag blij zijn als ik het met gamen een uurtje volhoudt :). Dat is eenmaal het nadeel.

Grote voordeel is natuurlijk dat je alles zelf kan samenstellen en niet zo'n gekleurde fabriek gamelaptop koopt bij een MSI of andere partij voor makkelijk 800eu meer voor dezelfde prestaties. En ja het scherm kan je buigen, liever buigen dan breken. Heb het wel eens geprobeerd voor de gein (not kidding). Buigt prima en blijft heel 👍
De luchtuitlaat aan de rechterkant is als ik me niet vergis die van de gpu. Wat ik me daarom afvraag is of je daarom ook van die luchtstroom last hebt als je geen taken uitvoert die de gpu belasten (je bent immers niet 24/7 aan het gamen).
Klopt. Dat is de gpu-uitlaat. Als je aan het browsen bent met een accuprofiel waarbij de cpu niet de hele tijd op z'n volle snelheid loopt, dan hoor en voel je vrijwel niks.
Ik heb zelf de Clevo N850HK1 van LaptopPlus gekocht, en ondanks dat het om een 47Wh accu gaat volgens de website, heeft mijn accu een label waarop 62Wh staat
Wauw, echt waar? Dat is wel de moeite waard om even uit te zoeken dan. Bedankt voor de tip!

Edit: Contact met Laptop Plus opgenomen, die bevestigd hebben dat het inderdaad om een 62Wh-accu gaat. Ze hebben het ook op hun website aangepast.

[Reactie gewijzigd door faraga op 7 maart 2017 17:05]

Edit: Laptop Plus blijkt toch wel de 62Wh-accu te leveren, zie ook de reactie van Goz3rr.
urrrr... je betaald graag extra om iets *niet* te krijgen?.... Je kunt het gewoon weg gooien hoor. Nog sterker; aangezien het nauwelijks meer iets fysieks is, is weggooien niet eens schadelijk voor het millieu....
Mee eens. Ik wil zelf wel Windows 10 draaien en ik vind het geen probleem om daarvoor te betalen, maar ik snap je probleem. Uitgaande van reviews en de tekst "Heeft u een andere configuratie in gedachten? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden." op de productpagina, doet mij echter vermoeden dat ze in overleg ook wel zonder Windows willen leveren. Don't take my word for it, though.
Is het niet heel raar voor een laptop dat zelfs al betaal je 1069 euro, er geen OS op staat? Is dit puur om kosten te drukken of ontgaat mij de reden?
Inderdaad kosten en er zijn ook mensen die geen Windows op hun laptop willen of zelfs gebruiken. Voor die mensen is dit ideaal. Bijvoorbeeld ik zelf zou er Linux op zetten. Via Steam kan men tegenwoordig ook gamen op Linux. Zelfs AAA spellen. Misschien niet allemaal, maar in ieder geval genoeg games die ik wil spelen.

[Reactie gewijzigd door Simyager op 5 maart 2017 10:29]

Voor mij is dat een pluspunt en was een van de redenen om voor een Clevo laptop te gaan. Ik wil geen Windows en ook geen Windows-tax betalen. Daarnaast ga ik sowieso zelf mijn OS installeren en hoeft dat niet voor mij gedaan te worden.

Windows kost geld, en dus is het fijn als dat een optioneel deel van de prijs is.

Overigens: een vriend van mij heeft ook een BTO laptop, zonder Windows-licenti. Ikzelf heb een Clevo, maar niet via BTO want ik wilde hem zelfs zonder harde schijf en dat biedt BTO niet aan. Op de schijf van die BTO-laptop stond gewoon Windows voorgeïnstalleerd, maar bij gebrek aan een licentie erbij is het daarmee natuurlijk niet een legale versie van Windows.
Mooi toch? Geen Windows met voorgeïnstalleerde troep zoals bij OEMs als HP, Asus, Samsung et al wel is.
Valt een clevo te testen? Die zijn over het algemeen ook wel goed maar weinig gebruikt
Yep, staat in het artikel. Deze BTO is gewoon een Clevo N850HK1: pricewatch: Clevo N850HK1

Ik ben erg benieuwd hoe de 17" variant N870HK1 hiervan is: https://www.laptopplus.nl...o-n870hk1-met-gtx-1050-ti (en dan met name hoe de hitteproductie / luchtafvoer / geluidsproductie van deze is, en of het scherm ook goed is).
Ik dacht dat BTO gewoon Clevo modellen gebruikte en deze zelf wat veranderde?
Alternate verkoopt ze ook met groot Alternate logo op de klep. :)
Is ook zelfbouw voor een redelijk scherpe prijs
Ik zou het fijn vinden als in de vergelijking ook de vorige generatie laptops worden meegenomen, aangezien deze nog volop verkrijgbaar zijn en vaak tegen gereduceerde prijzen.

Mogelijk kan je een GTX970M krijgen voor de prijs van een GTX1050, maar dan heb je wel 16Gb ram ipv 8gb en mogelijk een grotere SSD. Vraag is en dat moet blijken uit de benchmark, hoeveel prestatie het dan scheelt.
Ik vind dat alleen maar verwarrend. We zitten immers al een tijdje in het GTX 10x0 tijdperk. Over die oude laptops is toch genoeg te vinden?

Het staat ook in het artikel "De GTX 1050 Ti is ruim twee keer zo snel als de GTX 950M en ruim anderhalf keer zo snel als de GTX 960M". Nou, over de GTX 970M is ook genoeg te vinden qua prestaties. Of er dan een geheugenreepje meer of minder in zit, of een grotere SSD, dat is ook niet zo interessant. Die meerprijs kan je natuurlijk zo uitrekenen en bij Clevo of BTO meebestellen of niet.

Je lijstje met oude laptops begon wel interessant met die XPS voor 603 euro. Maar wat blijkt, die staat verkeerd in de Pricewatch, het is een oude Dell Vostro. Onjuiste prijs is reeds gemeld.
De 1050ti is vergelijkbaar of sneller dan de 960.

Edit:Hoezo is dit -1??

[Reactie gewijzigd door cmegens op 5 maart 2017 23:07]

De 960mobile is helemaal niet zo snel als een 1050ti. De 970M komt meer in de buurt. Er zijn genoeg benchmarks om dat te bewijzen. Dus vergelijkbaar is hij zeker niet. Mogelijk bedoel je de 960 desktop, maar het gaat hier wel degelijk over laptop gpu's. Dus voor mij is uw info irrelevant.

The performance of the GeForce GTX 1050 Ti can vary quite a lot depending on the cooling performance of the laptop. It can be just as fast as the desktop model under ideal conditions. The GeForce GTX 965M and the regular GTX 1050 are beaten by around 30%, so the GTX 1050 Ti is comparable to a GTX 970M in general. It is therefore an upper mainstream GPU. Games from 2016 can be played in high settings an the Full HD resolution. (bron)
De 1050ti is sneller dan de 970m.
Ik zeg prima instap model qua CPU en GPU

Voor meer details en vergelijk qua GPU is er altijd nog deze link: http://www.notebookcheck....-Video-Kaarten.112.0.html

Voor meer details over de Ti variant staat hier nog meer beschreven: http://www.notebookcheck....Ti-Notebook.168400.0.html

Wat betreft details over dit model kan je hier kijken: http://www.clevo.com.tw/c...etail.asp?id=1002&lang=en

Alternatief qua aanschaf: https://www.xnotebooks.nl/

Mijn persoonlijk alternatief: http://www.dell.com/nl/p/...-7567-laptop/pd?ref=PD_OC

[Reactie gewijzigd door RePaRaQu op 5 maart 2017 10:34]

De 1050ti is vergelijkbaar of sneller als de 960.
Edit:Hoezo is dit -1??
Ik denk omdat je:
1. Reageert op iemand die het heeft over een GTX 970M.
2. De desktop variant 960 die je aanhaalt heeft daar niet zoveel mee te maken (want die zit niet in laptops).
3. En "vergelijkbaar of sneller" zegt ook niet zo veel. Tweakers zegt "De GTX 1050 Ti is ruim anderhalf keer zo snel als de GTX 960M". Dat is wat duidelijker.

Dus misschien had je beter kunnen vermelden hoe de 1050 Ti te vergelijken is met de 970M?
http://gpu.userbenchmark....dia-GTX-970M/3649vsm17319 :) => GTX 1050 Ti wint :)

[Reactie gewijzigd door Slingeraap2 op 5 maart 2017 15:30]

Edit:Hoezo is dit -1??
Waarschijnlijk omdat mensen denken dat je het over de 960m hebt, ook al heb je wel gelijk.
Leuke laptop, prima specs, maar het uiterlijk vind ik echt niet mooi. Voor 1200 euro zou ik wel meer een premium uistraling verwachten.

Waarom is bij de geluidsmetingen alleen load gemeten? Idle lijkt mij eigenlijk belangrijker aangezien de cpu merendeel van de tijd niet op full load draait.
Bij 1200 euro komen de eerste laptops met een gtx1060 in beeld.
Bij browsen en dergelijke is de geluidsproductie eigenlijk niet noemenswaardig, laat staan als de laptop idle is. De cpu klokt dan terug en de gpu doet niks, dus er is ook weinig warmteontwikkeling.
Mmm ik word niet echt enthousiast.

Als je m voor gaming gebruikt haal je de 60 fps niet op 1080p en wordt je rechterhand gebraden.

Als je m niet voor gaming gebruikt ben je beter af zonder 1050Ti en kan je een laptop zoeken die goedkoper is of op andere punten betere specs heeft.

Blijft over linkshandige gamers die niet zulke veeleisende games spelen.

Liever iets meer uitgeven voor een tenminste 1060 based laptop als je m speciaal voor games wilt kopen denk ik.
Het ligt natuurlijk ook aan je budget en inderdaad welke games je speelt.

Maar als geld niet het probleem is, heeft BTO bijna alles wat je wilt. Laptop met een echte 7700k en dual GTX1080 in SLI met 4K en GSync, kan allemaal :)
Ligt sterk aan welke games je speelt. Ik heb een oude Dell optiplex geüpgrade met een i5 3470 en een GTX1050ti. Ja de nieuwe ghost recon kun je niet op ultra spelen, maar Bioshock Infinite, Dirt 3, Doom, Far Cry 4 draaien allemaal op hogere framerates.

Hoger dan een 1050ti kon ik niet, gezien ik een LP kaart nodig had, maar ik ben over de performance van deze kaart zeer te spreken. Je koopt een kaart waar je nu op full HD prima mee vooruit kunt, de 1060 zal echter iets toekomst bestendiger zijn. Voor een laptop is dat te overwegen, voor een desktop wacht ik dan af waar amd mee komt.
Ik speel BF1 en The Division op 60fps op 1080p op een GTX980M (4GB) op high settings en die is (beetje) sneller dan een GTX1050Ti. Lijkt mij prima gamen op 1080p met GTX1050Ti.
Jammer dat Clevo het nog steeds, na al die jaren niet helemaal weet hoe zij een degelijke laptop moeten bouwen, luchtuitlaat aan de zijkant is een directe diskwalificatie, tenzij je de muis 30-40cm bij de laptop vandaan gebruikt maar door de wisselende temperatuur van de laptop is het erg onplezierig voor de hand.

Er worden wederom goedkope plastics gebruikt die na enkele weken/maanden glad en glanzend worden, idem voor de touchpad.

[Reactie gewijzigd door 454232 op 5 maart 2017 11:33]

Mijn Clevo lucht uitlaat zit links, m'n muis zit rechts. Ik heb er bijzonder weinig last van. Aanvulling: Mijn clevo gaat al dik een jaar mee. Dat hele kleine beetje plastic dat er op zit, is nog niks mee gebeurd. Grotendeels van aluminium.

[Reactie gewijzigd door Greymane op 5 maart 2017 11:58]

Ik heb ook een aluminium Clevo (P950RA), en luchtuitlaat links en grotendeels stevig aluminium. Prima laptop. Alleen de bezels van het scherm zijn van plastic en ietwat gammel. Maar voor de prijs die ik ervoor moest betalen kon je geen betere laptop krijgen. Zeer de moeite en het geld waard!
Dat komt omdat er een paar goede modellen tussen zitten, je hebt dus geluk gehad ;)
De rest van Clevo is echt ondermaats, ongetwijfeld minder dan een Medion of een Acer die allebei al geen hoogvliegers zijn als het om bouwkwaliteit gaat.

[Reactie gewijzigd door 454232 op 5 maart 2017 15:43]

Wat als het een Clevo met een Medion sticker is? :+
Zoals X6601, X7841 en X7849.

[Reactie gewijzigd door MedionAkoya op 5 maart 2017 15:53]

Zelf een bto gehad, net als mijn collega's: Veel problemen met de scharnieren, misschien is dat nu verbeterd, alleen qua looks lijken ze nog veel op elkaar.
Erg herkenbaar! Ik had in mijn studietijd ook een BTO gehad en had er veel problemen mee. Ze leveren ten eerste schermen vol met dode pixels (had bij tweede scherm 3 dode pixels en werd pas vervangen nadat ik dreigde met mijn rechtsbijstand) en hitte problemen ontstonden al bij het tikken van een wordt document. De accu? Die is al verrot na anderhalf jaar gebruik.

Gek genoeg ontstonden de hitte problemen pas als je richting het einde van je garantie zit en het enige wat ze doen als oplossing is het vervangen van het koelpasta. Natuurlijk had ik een maandagmiddag model kunnen hebben, maar er waren twee andere medestudenten die exact dezelfde hitteproblemen hadden. Voor mij nooit meer BTO.

[Reactie gewijzigd door vali op 5 maart 2017 14:56]

Ook hier heel veel ellende met de scharnieren. Zelfs onder garantie kon die niet gerepareerd worden omdat het een toe was gedaan door normaal gebruik.
Dat was dus de eerste en laatste bto die wij hadden. En ja de laptop was best prijzig en dan verwacht je toch wat service.
Ik herken dit helemaal niet. Ik heb geen last met de behuizing en/of scharnieren, Geen dode pixels. Geen hitteproblemen. En accu is nog top na 2 jaar. En de service is ook uitstekend. Helaas zijn het vaak de slechte ervaringen die het internet halen :)
Ik herken dit helemaal niet. Ik heb geen last met de behuizing en/of scharnieren, Geen dode pixels. Geen hitteproblemen. En accu is nog top na 2 jaar. En de service is ook uitstekend. Helaas zijn het vaak de slechte ervaringen die het internet halen :)
Toevallig kende ik iemand die bij BTO heeft gewerkt en het beleid is daar gewoon ruk. Als je geen dode pixel garantie hebt vervangen ze doodleuk het scherm zonder het te controleren. De woorden van servicemedewerker was letterlijk "tja, je hebt geen pixel garantie" :'). Ik heb zelf 8 jaar in de Retail gezeten als bijbaan en het aantal modellen dat ik tegen kwam met dode pixels is met 1 hand te tellen.

Had kan zijn dat het nu beter is geworden, maar als twee andere (toen der tijd) studiegenoten exact dezelfde problemen hebben en net zo slecht worden behandeld, geeft voor mij de reden om nooit meer zaken met BTO te doen.

Het klopt dat slechte ervaring eerder het internet halen, maar BTO is wel het merk dat zich van tweakers moet hebben. In de winkel ga je het niet vinden en als je klanten zo slecht behandeld kan het grote gevolgen hebben. Door mijn (en medestudenten) slechte ervaring liepen ze flink wat nieuwe orders mis.

[Reactie gewijzigd door vali op 6 maart 2017 19:30]

BTO gebruikt toch gewoon de barebones van Clevo, en ramt daar vervolgens een BTO sticker, en een hogere prijs sticker overheen? Kwestie van zelf een barebone bij laptop plus bestellen, onderdelen via de goedkoopste sites, en in elkaar knutselen. Ben je direct een stuk goedkoper uit.

[Reactie gewijzigd door Greymane op 5 maart 2017 11:59]

De klantenservice van BTO is wel wat beter dan die van laptopplus. Voor de rest heb je gelijk.
Ik had geen idee hoe ik achter mn RAM geheugen bij m'n toetsenbord kwam. Ze hebben me via facebook chat stap voor stap geholpen. In mijn ervaring een prima service.
Ik moest steeds lang wachten op reactie en heb 2 maanden vergees gewacht om aanspraak te kunnen maken op mijn 0-dode-pixel-garantie. Uiteindelijk geen nieuw scherm gekregen want die was niet meer leverbaar (ondanks dat het scherm op replacedirect.nl wel gewoon te bestellen was). Daarna heb ik gelukkig wel de volledige meerprijs van het 4K-scherm boven het standaard FHD-scherm teruggekregen, maar het had niet zo lang hoeven duren.

Vriend van mij had heel wat snellere en daadkrachtigere respons bij BTO. Maar daar betaal je dan wel 200 euro extra voor.
Jammer dat de laptop vergeleken is met de XPS 9550 en niet met de nieuwere 9560, waar een 1050 in zit. Zou de vergelijking iets "eerlijker" maken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Auto

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True