Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Redacteur mobile

Samsung Galaxy A3 en A5 Review

Midrange-telefoons in Galaxy S7-jasje

Conclusie

Samsung is aangeland bij de derde generatie van de Galaxy A-telefoons en inmiddels is er een duidelijke lijn te zien. De Galaxy A's krijgen elementen die Samsung in de Galaxy S van het jaar ervoor heeft gestopt, waarmee die eigenschappen beschikbaar komen in een lagere prijsklasse. Dat geldt vooral voor het ontwerp en de materialen, hoewel de lijn met het Always On-scherm ook zichtbaar is.

De A3 en A5 van 2017 zijn beide verzorgde telefoons. De waterdichtheid via de ip68-rating is een mooie extra zekerheid, die we elke smartphonegebruiker gunnen. De telefoons zien er goed uit en zijn stevig, hoewel een achterkant van glas natuurlijk altijd breekbaarder is en sneller vies wordt dan een van metaal bijvoorbeeld. Velen stoppen hun telefoon toch in een case en voor hen maakt het minder uit.

De schermen zijn prima in orde en ook de hard- en software zijn snel genoeg. Je levert wel in op de camera, die bij beide toestellen beduidend minder is dan bij de Galaxy S7 en die ook niet kan tippen aan sommige concurrenten in de midrange-prijsklasse.

Vooral met de A3 2017 springt Samsung in een gat dat door veel fabrikanten wordt opengelaten. Toch heeft Samsung ook hier weer lopen beknibbelen, met mindere hardware en mindere camera's dan bij de grotere versie.

De Galaxy S-serie is uiteraard de blikvanger van Samsungs smartphoneportfolio, maar die telefoons zijn duur en worden steeds duurder. Wie per se een telefoon wil van de Zuid-Koreaanse fabrikant, en dat zijn er velen, komt al snel uit bij de A-serie. Die heeft met de 2017-versies een behoorlijke upgrade gehad op veel fronten en veel kopers zullen daar blij van worden.

  • Galaxy A3 2017
  • Galaxy A5 2017

Getest

Samsung Galaxy A5 (2017) Zwart

Prijs bij publicatie: € 389,-

Vanaf € 289,95

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (8)

  • A3 Zwart
  • A3 Roze
  • A3 Blauw
  • A3 Goud
Laagste prijzen voor: Samsung Galaxy A3 (2017) Goud
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Bol.com Plaza

Score: 3 (16)

€ 279,95

€ 279,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 279,95
Pakketpost (boven €20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 279,95
Bekijk
  • A5 Roze
  • A5 Zwart
  • A5 Blauw
  • A5 Goud
Laagste prijzen voor: Samsung Galaxy A5 (2017) Blauw
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Bol.com Plaza

Score: 3 (16)

€ 279,95

€ 279,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 279,95
Pakketpost (boven €20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 279,95
Bekijk
Laagste prijzen voor: Samsung Galaxy A5 (2017) Zwart
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Bol.com Plaza

Score: 3 (16)

€ 289,95

€ 289,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 289,95
Pakketpost (boven €20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 289,95
Bekijk

Beat-it.nl | zakelijk

Score: 3.5 (29)

€ 422,29

€ 422,29

Kostenoverzicht

Productprijs € 422,29
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 422,29
Bekijk

Reacties (179)

Wijzig sortering
Heel apart, de reviews: Huawei P8 Lite 2017: schone schijn is niet voor snelheidsduivels wordt een aantal keer afgerekend op de 16GB interne opslag. Bij de A3 is dat opeens geen minpunt.
Valide opmerking en die P8 Lite was ook nog eens goedkoper dan deze Samsungs. Een minpunt voor 16GB bij deze telefoon was wel gewenst. Je kunt opslag uitbreiden met een SD-kaart, maar dat kan ook bij de Huawei.
Het staat anders toch echt bij de minpunten al wordt het niet genoemd in het artikel... later toegevoegd or niet goed gekeken?
Later toegevoegd. Ik heb het 3x gedubbelchecked.
Helemaal omdat Samsung Adoptable Storage standaard niet ondersteund. Zie ook https://forum.xda-develop...7-2017-adoptable-t3557999

[Reactie gewijzigd door pdidi op 22 februari 2017 19:17]

Mijn ouders hebben dit toestel aangeschaft na keuze te maken tussen die van 2016 en die van 2017. Ze hebben allebei de A3 van dit jaar gekozen, reden? De manier hoe die in de hand ligt. (eerste wereld probleem... :P)

Tot nu toe heb ik ze totaal niet horen klagen, eigenlijk alleen maar vol lof. Doet wat ze willen, interface is helder en duidelijk (ook instellingen aanpassen). Dus wat mij betreft is de 8 een terecht cijfer. Prijs is discutabel, maar zodra ik de telefoon even vast heb vind ik het de prijs meer dan waard. (heb zelf een s7 edge).

Ik begin ook het idee te krijgen dat we in een tijd zitten dat de telefoon fabrikanten echt hun zaakjes prima op orde hebben. Ohja en de update naar 7.0? Mijn ouders merken daar nu niks van en eerlijk gezegd stoort het me totaal niet dat die er niet op staat, het draait fantastisch :)
Ohja en de update naar 7.0? Mijn ouders merken daar nu niks van en eerlijk gezegd stoort het me totaal niet dat die er niet op staat, het draait fantastisch :)
De Android versie is nu misschien geen enkel probleem, maar dat wordt het vanzelf. Over 2 jaar is de hardware nog goed genoeg, maar dan laat het OS het afweten (door de beveiligingslekken). Dan moet je de telefoon wegdoen, terwijl de hardware met gemak nog 2 jaar mee kan.
Zolang de beveiligingspatches blijven komen geen probleem. De s5 heeft ook een zeer recente patch gekregen afgelopen maand.
Dat apparatuur van je ouders onderdeel is van een botnet dat mogelijk overheidsdoelen aanvalt maakt jou en je ouders ook niks uit?
Nee wie is nu geïnteresseerd in hun telebankieren of creditcard gegevens...

[Reactie gewijzigd door Superstoned op 23 februari 2017 18:42]

Ja want mijn ouders hebben ook echt die gegevens erin staan. En als je de gegevens wilt hebben kun je die bij iedereen wel weghalen. Ongeacht updates ;) maar botnet kan ik inkomen, niet aan gedacht :)
sorry, er stond 'telefonieren' wegens auto-correct, ik bedoelde telebankieren. De rabo of SNS bankieren app wel eens gebruikt? Veel mensen doen dat toch, makkelijk op je mobiel.

En mobiel betalen wordt sowieso steeds belangrijker. Dan hebben we het nog niet eens over two-factor authentication waar de telefoon vaak de 2e factor is. Of je TAN's krijgen over je telefoon - zelfs als je niet telebankierd op de telefoon zelf kan het erg handig zijn voor een aanvaller... Je onderschat denk ik wat je kunt doen met de data die mensen op hun telefoon hebben staan of krijgen.
misschien dacht ik wel te makkelijk :) Wist 't wel...dat is nou t stomme ;)
Thx!
Voor 100 euro meer heb je een Galaxy S6 (Edge). Hebben jullie die als alternatief overwogen? Zeker gezien deze de update krijgt naar Android Nougat.
De S6 verschilt maar twintig euro van de A5...Ik snap ook niet waarom ze de S6 niet tussen de alternatieven hebben gezet.
Grootste gemis is eigenlijk de ip68 rating en het gebrek aan uitbreiding van het geheugen.

[Reactie gewijzigd door cantate op 23 februari 2017 01:42]

OK dat zijn wel voordelen. Maar de S6 heeft vast allemaal andere voordelen!
Support voor S6 eindigd na Nougat, dus da's een reden om niet voor een S6 variant te kiezen. In het artikel staat dat de A3 en A5 (2017) updates kunnen verwachten tot februari 2019.
Waar staat dat de support eindigt na Nougat? Als je de support toch afkapt dan zou ik vooral niet eerst investeren in het testen van een geheel nieuwe softwareversie. Niet logisch dus.

Bovendien staan er nu nog een hele berg telefoons (non-flaghships) uit 2015 op de rol voor security updates per kwartaal. Sterker, de Note 4 en de S5 uit 2014 krijgen nog maandelijkse security-updates.

Om nu al te zeggen dat dus de S6 na februari 2017 helemaal geen updates meer krijgt is dus wel heel erg zwartkijken. Je kunt de S6 nog wel een tijdje veilig gebruiken. Nog los van het feit dat je een custom ROM erop kunt zetten.

TL;DR De S6 lijkt mij een goed alternatief voor de A3/A5.

[Reactie gewijzigd door arnovos op 22 februari 2017 13:52]

Begin februari verscheen er een artikel op tweakers over 'oude' telefoons in de winkels. De consumentenbond beweerde hier dat de S6 geen support meer kreeg:

" De bond noemt als voorbeeld een 'toestel van de maand' bij Telfort. Deze maand was dat de Galaxy S6, die volgens Samsung ondersteuning krijgt tot maart van dit jaar. "Consumenten die ingaan op het aanbod van Telfort, lopen straks bijna twee jaar lang rond met een onveilig toestel, waarvoor geen veiligheidsupdates meer uitkomen. Veel consumenten zullen de S6 niet direct herkennen als een oud toestel en bij gebrek aan informatie over updates mogelijk tot koop overgaan."

Het is totaal onduidelijk hoelang je nog support kan krijgen voor uw S6. Het kunnen 2 maanden zijn en mogelijk 2 jaar maar het blijft onzeker. Niet elke consument beland zomaar op http://security.samsungmobile.com/introsm.html

Komt er nog eens bij dat consumentenbonden rechtzaken aanspannen tegen Samsung. Als Samsung een rechtzaak wint of van mening is dat enkel de flagships nog security updates krijgen ben je er geweest met uw A3. Je weet het dus nooit want ze hebben geen proven record.

Niet iedereen zal het graag horen maar als de grootste zekerheid wenst zijn van long term support en niet elke 2 jaar van telefoon wil veranderen kan je beter doorsparen voor een Iphone SE. ( €75 duurder) Het scherm van de A3 is wel merkbaar beter, mooier en groter maar de SE in vergelijking met de A3 een super snelle en snappy telefoon. Niet enkel is de CPU heel krachtig, ook de GPU (in de praktijk 6x sterker dan de A3) en SSD speeds zijn op topniveau. Multitasken en webbrowser gaat sneller dan de A3 en bovendien is snellere hardware toekomstgerichter.

Als je dan beseft dat Apple de Iphone 3G (2009) nog security patches geeft besef je dat de Samsung nog mijlen ver verwijderd is van goede support. Als je nu een Iphone 7 koopt kan je sowieso 6 jaar lang genieten van alle updates en na 6 jaar security updates maar er gaan al geruchten dat Apple dat gaat opdrijven naar 10 jaar updates om de refurbished markt te verstevigen. De Iphone reparatiecentra's zijn nog nooit zo populair geweest en je kan je al in elke stad vinden. Niet officieel maar wel handig.

FYI: Ik wil geen flameware starten met veel +2 en - 1 etc. Het zijn gewoon simple facts en het mag volgens mij ook gezegd worden.
Mag je inderdaad allemaal gewoon zeggen in een thread over de a3 en a5. Echter, wat betreft de updates van Apple.... Mijn ervaring is dat de toestellen door de updates zo enorm sloom worden dat ze alsnog onbruikbaar zijn. Plus wat hoor je in de praktijk nu over lekken op mobiele telefoons die daadwerkelijk geëxploiteerd worden?
Alleen is een iPhone 7 dan weer €706 en deze Samsung A3 ruim de helft goedkoper. Apples met peren dus.

Ik ben het met je eens dat de iPhone SE specswise een alternatief kan zijn. Alleen wil niet iedereen een Apple-telefoon en zijn veel Samsung-gebruikers misschien wel beter geholpen met een vervanger van Samsung. Plus dat switchen van Android naar iOS nog wat meer voeten in de aarde heeft dan wisselen tussen Androids.

Wat betreft het verhaal van de Consumentenbond: we weten het niet. Feit is wel dat de S5 en de Note 4 beide nog in 2017 worden ondersteund met maandelijkse security updates. Dan hebben we het over drie jaar aan ondersteuning.

[Reactie gewijzigd door arnovos op 22 februari 2017 13:54]

Je hoeft niet de duurste Iphone 7 te kopen voor die support. Een goedkopere iphone SE is ook mogelijk.

Die is ook nog 'nieuw' want hij is van April 2016 en de Iphone7 van September 2016.

VA3/A5
+knap Oled scherm
+Leuk formaat
+Goede accuduur
- Updatebeleid middelmatig
- Trage hardware
Wel gek dat je klinkt als een reclamefolder...

Security is een punt bij Samsung, een beetje meer helderheid zou inderdaad goed zijn, een verplichting nog beter. Wel een relevant verschil is securitypatches (die je wel wilt) en updates (die je mogelijk niet wilt). Bij Apple is de security goed, de updates niet zonder meer, maar helaas wel verplicht.

Verder is het natuurlijk raar om een dergelijk verschil in scherm en prijs als irrelevant voor de doorsnee gebruiker af te doen.
Dat artikel sloeg nergens op en de consumentenbond heeft kennelijk geen verstand van smartphones.
Kijk je naar de praktijk, dan kan je makkelijk drie jaar veilig vooruit met een wat duurder Samsung toestel.

Apple doet het inderdaad het beste en dat zouden anderen ook moeten doen. Persoonlijk maakt het mij niet uit want heb toch om het jaar een ander toestel maar voor mensen die er wat langer mee doen kan het belangrijk zijn. Denk dan wel dat de toestellen wat duurder worden.

De iPhone SE heeft als voordeel de updates, snelle hardware en goede back camera.
Maar is ook 150,- duurder, minder scherm qua grootte en kwaliteit en mindere accuduur.
Ik denk dat de prijs ook een doorslag gevende factor is want als ik 479,- aan een iPhone SE uitgeef kom ik in een veel duurdere klasse terecht met meer concurrenten.
Het is interessant als je perse een klein scherm wilt anders is het geen optie.
Mijn moeder bijvoorbeeld vond een iPhone 5s niets omdat ze het te klein vond en liever een 5+" scherm had met groot keyboard, iconen en letters. De snelheid zal ze een worst zijn. Misschien dat jeugd er weer anders over denkt.

Ik zelf vind een normale 4,7" iPhone wel ideaal qua grootte en vind 5,5" weer te groot.
Het gaat erom dat er nu nog toestellen worden verkocht die al 2+ jaar op de markt zijn. De kans dat je daar nog 3 jaar veilig mee kan is zeer klein!
Kijk maar eens voor de grap hoeveel er nog met Android 4.2 te koop wordt aan geboden.
Dat jij om het jaar een dure telefoon koopt wil niet zeggen dat het voor iedereen geld.
Als je nu een Sydney edge koopt wil je daar ook graag een jaar of 3 mee doen want dat is in mijn ogen nog een duur toestel!
dus je moeder wilde een grotere worst
Updates zijn niet altijd upgrades, maar vaak slechts patches; beveiligingspatches. Die updates worden namelijk ook uitgerold op Android 6 telefoons. Dus het komt erop neer dat je tot 2019 updates mag verwachten, maar dat zal waarschijnlijk Android 7 zijn en daarna (slechts) beveiligingspatches.
Ik zie het probleem niet echt. Dat is toch juist wat je wil? Die ~2 nieuwe functies met elke grote update zijn ( voor mij ) totaal niet boeiend. Maar de beveiliging is dat juist wel!
Heb je hier ook bronnen van of slinger je gewoon even je onderbuikgevoel het web op?
Heb jij bronnen die bewijzen dat je wèl alle patches krijgt als er geen geld meer in upgrades wordt gestoken? Het is toch duidelijk dat een fabrikant hier duidelijk kan besparen zonder dat er een haan zal naar kraaien.
Voor mijn S6 bijvoorbeeld: http://www.samsung.com/nl...-s6-g920f/SM-G920FZDAPHN/

Onderaan de pagina: "Software Support Periode
tot maart 2017"
Stagefright wordt zelfs los genoemd:
Stagefright 1.0 Status: Bijgewerkt
Stagefright 2.0 Status: Bijgewerkt

Dus ja ik ga er vanuit dat ik alle patches krijg ja. Maar nu jou bron nog, maar die heb je denk ik niet? Is natuurlijk wel makkelijk, gewoon ergens vanuit gaan en dat dan ook gewoon op internet gooien. Maar geen artikel waarin iemand ( of jij zelf ) het aantoont.
Als kerst op de taart zijn het niet enkel alle fixes die Google doet, maar ook nog eens fixes die ze zelf doen (uiteraard niet meer dan logisch, maar dat blaast je argument over niet zichtbare dingen stiekem niet patchen wel van de kaart)...

http://security.samsungmo...rupdate.html#SMR-FEB-2017

Alsublieft, kunnen we nu stoppen met het suggereren van onwaarheden? En zo niet misschien eens onderbouwen met bronnen of iets concreets?
M'n vriendin gebruikte haar S4 al een tijdje niet meer, maar toen we hem eind 2016 uit wilden lenen aan m'n zus (en dus fabrieksinstellingen deden) kwam er toch nog een update binnen. 3,5 jaar support vind ik toch erg netjes.

Edit:
Even bewijs erbij gezocht: https://www.galaxyclub.nl...-september-security-patch, het lijken toch echt alle security patches tot en met september die de S5/6/7 ook gehad hebben.

[Reactie gewijzigd door job_h op 22 februari 2017 10:45]

Ja dat geloof ik zelf wel, maak ik nou al duidelijk in 2 reacties volgens mij. Kijk ook nog even naar de reactie van job_h trouwens en neem er gelijk een voorbeeld aan wat betreft bronvermelding! ;)
Voor rond de 400,- koop je een nieuwe S6, het vorige vlaggeschip. Waarom zou je datzelfde bedrag uitgeven voor een water bij de wijn versie van de S7?
En voor 520 € heb je de S7...
Voor 200 euro heb je een Moto G4, groot scherm, doet het 3 tot 4 dagen op één acculading bij gemiddeld gebruik en zonder de gebruikelijke Samsung skins en nutteloze apps die het ding traag maken en accu verbruik verhogen.
Alleen is jouw moeder/vader/oma/opa niet bekend met Motorola als zijnde smartphone merk, des te meer met Samsung. Los daarvan kan ik aan de hand van je inhoudsloze opmerkingen over skins en nutteloze apps opmaken dat je eigenlijk niet weet waar je het over hebt.
Dat prijsverschil van €140 is wat veel consumenten doet besluiten een A5 of S6 te kopen - niet iedereen is een 'Tweaker' die alle ins en outs van mobiele telefoons weet.
  • Waterdichtheid
  • SD kaart ingang
  • mogelijk langere ondersteuning vanuit Samsung voor deze 2 midrange toestellen
  • kleiner formaat (als je voor de A3 kiest
  • misschien is de performance wel hetzelfde, maar daarvoor moet je de S6 database erbij pakken.
Tel daarbij ook nog op:
  • 50% tot 67% langere accuduur

[Reactie gewijzigd door Jortio op 22 februari 2017 12:26]

Aangezien ik zelf een S6 heb, heb ik het even vergeleken. Over het algemeen valt de performance van de S6 tussen de A3 en de A5 in qua CPU. De GPU van de S6 is sneller maar moet meer pixels pushen waardoor het testresultaat niet perse beter is. Tenslotte is het opslaggeheugen van de S6 een pak sneller.

Hierdoor lijkt een A5 me de betere keuze op dit moment (evt. afhankelijk van de camera), vooral vanwege de langere support en een lagere prijs.
A3 2017 omdat hij kleiner is. Dat was wat mijn vrouw wilde. En 2017 vanwege updates, dat was wat ik forceerde.

En ze is tevreden.

[Reactie gewijzigd door chaogai op 22 februari 2017 08:19]

Dit is inderdaad vaak het geval, bij mijn vriendin helemaal hetzelfde. Het formaat vinden ze gewoon heel belangrijk. De vorige moest perse een Samsung SS mini worden, want de 5S was gewoon te groot.

Het formaat van de A3 is gewoon voor de meeste mensen een perfect formaat. En ja er zijn ook wel alternatieven te vinden, maar die hebben niet zo'n mooie afwerking en liggen veel minder lekker in de hand.

[Reactie gewijzigd door Andyk125 op 22 februari 2017 15:34]

Wanneer jullie een accu test doen, staan dan ook facebook/whatsapp/googlemaps (etc?) op de achtergrond aan?
Ik heb nu aardig wat samsung telefoons gehad(S2,S3,S5,S6) en ik merk wel dat na een jaar de accu een grote teruggang kent.

Ja een videotest en webbrowser test komen ze goed uit, maar het probleem zit het in de standby tijd. Ik haal naar een jaar het einde van de dag niet meer, en dat komt voornamelijk doordat android zelf de batterij leeg trekt door de dag heen, want ik heb meestal maar een screen on time van 1,5 uur.

Tuurlijk kan je wel alle apps er afgooien, zoals facebook, whatsapp, twitter, je e-mail en ook geen nieuwe apps installeren zoals de kamergotchi om maar niet continue aan de lader te hoeven hangen, maar waarom heb ik dan nog eigenlijk een smartphone...

Een accu test die een indicatie geeft hoe de telefoon presteert met de meest gebruikte apps op de achtergrond zou wel een fijne indicatie zijn hoe de telefoon in de werkelijkheid presteert.
Een accu test die een indicatie geeft hoe de telefoon presteert met de meest gebruikte apps op de achtergrond zou wel een fijne indicatie zijn hoe de telefoon in de werkelijkheid presteert.
Compleet met je eens :) We hebben al heel vaak geprobeerd om een dergelijke test op te zetten, maar er komen zo enorm veel variabelen bij kijken dat het verkrijgen van betrouwbare, reproduceerbare data vrijwel onmogelijk is.
Begrijp ik helemaal, het is geen data die je kan vergelijken met andere telefoons.

Het zou wel een indicatie geven hoe de telefoon zou presteren op het huidige moment.
Een iphone zou bijvoorbeeld in de benchmarks er redelijk slecht uit kunnen komen door de kleine batterij, maar in het dagelijks gebruik gaat hij misschien wel het langste mee doordat de standby tijd zoveel beter is.

Persoonlijk vind ik het fijn als de reviewer aan geeft hoe de accu was in het "dagelijks" gebruik en wat die persoon die dag(en) op zijn telefoon had draaien.
Ik heb nu een Galaxy S7 in het bezit sinds eind augustus 2016 en wanneer ik ga slapen zet ik altijd al m'n telefoons in vliegtuigmodus. Er gaat in de 7-8 uur die ik slaap niet meer dan 3-4% van de accu af. Dat lijkt me toch zeer netjes. Met mijn iphone 6 hiervoor haalde ik vergelijkbare resultaten.
Nogel logisch, want in vliegtuigmodus doet het toestel simpelweg niets.

Geen verbindingen, geen scherm aan als je slaapt, geen updates uiteraard want geen verbinding.

Simpel gezegd houdt ie alleen de tijd bij en wacht op een schermaanrakig...
Heb je 's nachts behoefte aan push notificaties dan..?
Daarom wil ik uitsluitend nog (budget)telefoons met een accucapacaiteit van minimaal 4000 mAh. Dan kom je er altijd de dag mee door, ongeacht het gebruik. Elke nacht aan de oplader en nooit meer zorgen om een lege accu. Heb nu een Acer Zest Plus, die voldoet met 5000 mAh ruim aan mijn eisen.
Het is niet zo gek wat je vertelt, de gemiddelde levensduur van een moderne accu is eigenlijk zo'n 2 jaar. Dat de accu het aanzienlijk minder goed doet na een jaar, is niet heel erg verrassend.
Vreemd, ik gebruik al jaren iPhhones, en herken dit helemaal niet, zelfs mijn iPhone 5S (destijds bij de introductie gekocht) haalt nog fatsoenlijke tijden, slechts marginaal minder ... en dat na al die jaren ...
Wat ik schreef is wel een beetje een simplificatie. Het gaat niet zozeer om de leeftijd van de accu maar juist om het aantal "charge-cycles" dus hoe vaak de accu wordt opgeladen (vanaf maximaal 70%). Er zullen altijd verschillen zijn in kwaliteit in accu's onderling maar in de regel kan een lithium ion accu zo'n 450 charge-cycles aan, en dat is voor de gemiddelde gebruiker zo'n 2 jaar.

Daarnaast is het gebruik van de accu van zeer grote invloed. Als je je accu optimaal gebruikt, verhoog je de levensduur sterk. Deze artikelen leggen het ook nog eens gedetailleerd uit: http://www.businessinside...ernational=true&r=US&IR=T (nieuwsartikel) en deze http://batteryuniversity....g_lithium_based_batteries (onderzoek).
Ja dat begreep ik, maar ik moet zeggen dat de iPhones schijnbaar veel beter met accu's omgaan dan (Android) toestellen, ik vervang nog wel een accu's en lom alleen iPhone 4-5 tegen maar veel Android (met name de iets goedkopere Samsung toestellen) die hebben vaak al na 1,5 jaar last van een "dikke" of niet presterende accu), en inderdaad het netjes omgaan met een accu levert veel op.
De snellaad functie lijkt vaak problemen, kun je daar inzicht in geven? Of mag je niet kijken in iemands telefoon :'(

Ik weet dat je bij een IPhone de snellaadfunctie uit kunt schakelen, en bij de duurdere Samsungs heb ik het ook gezien. Ik weet alleen niet of het een functie is van Android zelf.
Nou ik probeer altijd wel een indruk te krijgen van iemands gedrag, maar dat is meestal "standaard": als hij bijn leeg is, prik ik hem aan de lader ...
Het vreemde is, ik laad alijd mijn iPhones op met een ipad lader (en dan laadt hij idd. veel sneller op, zonder merkbare randverschijnselen.
Mijn dochter gebruikt altijd de originele iPhone lader en heeft met haar 5 meer problemen, daar heb ik onlangs ook een nieuwe accu ingezet (terwijl deze ook al vervangen was door de Apple actie .. (nog geen jaar oud ... )
Maar ook mijn HD2 (draaait op cyanogen mod) moet jaarlijks een nieuwe accu in (wel cheapo china van een paar euro gebruik ik daarvoor :)
Sinds de aanschaf van de iPad 1 (in 2010), gebruiken wij hier iPad-laders voor onze iPhones en niets gemerkt van extra slijtage hierdoor. Maar ja, blijkbaar is ene iPhone de andere niet...
Ja dat begreep ik, maar ik moet zeggen dat de iPhones schijnbaar veel beter met accu's omgaan dan (Android) toestellen,
Die generalisatie klopt niet helemaal. Misschien is het iPhone vs Samsung, maar je kan niet zeggen dat Android in het algemeen slecht met de accu omgaat. Ik gebruik nog steeds een Xperia P uit 2012, en daar kan ik nog steeds gewoon een dag mee doen. Da's vijf jaar op één accu.
Kijk het kan dus wel, ligt schijnbaar toch aan de keus van de producent .. (schijnbaar)
Ben het met je eens. Ik heb de z3 compact en na ruim 2 jaar gebruik is de accu nog prima. Dat de telefoon erom bekend stond een lange werktijd en standbytijd te hebben geeft dus een veel lagere slijtage na 2 jaar. Telefoons met een grote accu zullen het denk na 2 jaar in verhouding ook nog beter doen.
Zet je toestel eens per jaar eens terug naar fabrieksinstellingen en reinstall al je apps weer. Zo voorkom je dat er allerlei vage achtergrondprocessen je toestel wakker maken. Dergelijk slechte accu tijden komen alleen voor als je telefoon weigert in deep sleep te gaan.

De accu van een telefoon verslechterd natuurlijk naar verloop van tijd, maar meer dan 10% zou je niet mogen verliezen. Is het meer dan dat, dan is er iets anders met je telefoon aan de hand.

Zelf kan ik me niet vinden in je ervaringen.
Dit klopt niet helemaal. Afhankelijk van gebruik kan de accuduur met 18% tot 25% minder worden in slechts 12 maanden: http://batteryuniversity....g_lithium_based_batteries
Dan nog, hij heeft het over een afbraak van meer dan 50%. Dat ligt echt aan meer dan een lithuim ion accu :P
Snelladen en de telefoon helemaal leeg laten lopen zijn meestal de boosdoeners van het snel degenereren van de batterij. Als je dat niet doet zou je na een drietal jaar nog steeds minstens 80% van de originele capaciteit moeten hebben.
Het is niet haalbaar. Nu gebruik je een versie van whatsapp en morgen rollen ze een uodate uit waardoor het zuiniger wordt of juist meer accu verbuikt. Natuurlijk zou dit de meest realistische methode zijn, maar onrealistisch om degelijk uit te voeren
Ik gebruik nu ruim een jaar de S7 Edge en tot op heden heb ik nog nooit mijn telefoon aan de lader hoeven doen in de avond.
Ik kan er er soms zelfs twee dagen mee doen.

EDIT: Ja, ik gebruik de telefoon heel veel op een dag.

[Reactie gewijzigd door EternalGenesis op 22 februari 2017 10:12]

Ik heb nu aardig wat samsung telefoons gehad(S2,S3,S5,S6) en ik merk wel dat na een jaar de accu een grote teruggang kent.

Ja een videotest en webbrowser test komen ze goed uit, maar het probleem zit het in de standby tijd.
Met de S2 had ik geen probleem met de standbytijd, maar in gebruik met scherm aan ging die behoorlijk snel door de accu. Dit was zowel op Samsung firmware als op Cyanogenmod. Het zat 'm in combinatie van voor die tijd snelle hardware en kleine (dunne) accu.
De S5 plus had op Android 5 last van wakelocks. Om die reden heb ik 4.4 erop geflasht en die gebruikt tot de 6.0 firmware uitkwam -op beide geen problemen met de accu.
Wat ik van de S6 in mijn omgeving zie is dat een batterijslurper, S7 is dan weer beter. Nadeel aan die twee vind ik dat ze geen verwisselbare accu hebben, wat onderdeel is van hun gebrek aan "repairability". Jammer genoeg geldt dat voor vrijwel alle high-end.
Nee. Juist niet, want die kunnen onverwachts wel of geen stroom vragen. Wij willen alle omstandigheden voor alle telefoons gelijk trekken :)
Ter duiding, voor het geval mensen dit vreemd vinden omdat de resultaten dan niet representatief zijn voor dagelijks gebruik: dit is de enige manier waarop je telefoons goed met elkaar kan vergelijken. De screen-on-time is dan inderdaad langer dan je in dagelijks verbruik zal halen, maar je kan de testresultaten wel goed vergelijken met die uit andere tweakers-reviews.

Wat je natuurlijk nooit moet doen is telefoons vergelijken op basis van benchmarks die onder verschillende omstandigheden zijn uitgevoerd.
Grappig. Ik wilde juist niet perse een Samsung. Maar ben na het lezen van vele (vergelijkende) tests uit binnen- en buitenland toch uitgekomen op de A3. Wel het 2016 model, en voor 100 euro minder.
Leuk een A3 2016, maar waarschijnlijk draait die nog op KitKat?

Bizar dat de 2017 op 6.0 draait
Jammer genoeg is Samsung niet de enige fabrikant met dat soort grappen. Zou eigenlijk niet mogen dit, en Samsung kennende laat een update naar Android 7 nog wel even op zich wachten, als die al komt.
Zolang er veiligheidsupdates komen (en dat schijnt twee jaar te zijn vanaf nu) is er niet veel aan de hand. Android 7 is weer wat verbeterd, maar 6 is ook prima bruikbaar.

Samsung heeft wat handicaps aan deze telefoons meegegeven. Voor velen zal er met deze A3 en A5 nu al weinig reden zijn om honderden euro's meer uit te geven voor de S7. Had Samsung een paar euro meer uitgegeven aan de camera en Android 7 geïnstalleerd, dan zouden het serieuze concurrenten van de Galaxy-lijn zijn. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.
In Android 7 werken een heleboel dingen wel net even iets prettiger. Google zou gewoon een policy moeten hanteren waarbij fabrikanten 1 maand na de release van een nieuwe Android versie geen telefoons met oudere versies meer mogen uitbrengen.
Wat is jouw top 10 van dingen die net even iets prettiger werken?
Ik gebruik op dit moment geen Android 7 omdat het niet stabiel was voor mn Nexus 5, maar wat ik me zo snel kan herinneren:
-Multi window support
-Dubbel tap op recente apps om naar de laatste App te schakelen (dus van open naar vorige open)
-Interface scaling: tekst kan kleiner en icoontjes op het homescreen ook, waardoor je 5 ipv 4 rijen apps kwijt kan.
-hier en daar wat verbeteringen in de interface
-betere/slimmere weergave van batterijgebruik
-direct reageren vanuit notificatie menu
-quick toggle menu aanpasbaar
-blauw filter voor savonds

Er waren er vast nog wel een aantal maar 't is ook weer een half jaar geleden ofzo dat ik het dagelijks heb gebruikt. Mogelijk zit een aantal van deze features ook ingebouwd in aangepaste versies, maar ik vind het altijd wel fijn als het gewoon in het OS zit
Ah grappig. Ik zit nog op 6.0.1 (Xiaomi Mi4c). Afgelopen jaren merkte ik dat ik per release minder 3rd party apps nodig had en jouw rijtje bevat toch een x aantal handige zaakjes! Thnx.
Als kerst op de taart zijn het niet enkel alle fixes die Google doet, maar ook nog eens fixes die ze zelf doen (uiteraard niet meer dan logisch, maar dat blaast je argument over niet zichtbare dingen stiekem niet patchen wel van de kaart)...

http://security.samsungmo...rupdate.html#SMR-FEB-2017

Alsublieft, kunnen we nu stoppen met het suggereren van onwaarheden? En zo niet misschien eens onderbouwen met bronnen of iets concreets?

PS ook maar even een copy/paste van mijn reactie gedaan:
quantumleapje in 'reviews: Samsung Galaxy A3 en A5: midrange-telefoons in S7-...
Ziet er op papier inderdaad een stuk beter uit dan een goed jaar geleden. Maar het blijft vaag:

"Samsung Mobile is releasing a maintenance release for major flagship models as part of monthly Security Maintenance Release (SMR) process."

Welke "flagships" dit dan krijgen is niet duidelijk.
Dat overzicht bestaat al ruim een jaar (sinds okt 2015) dus het was een jaar geleden niet anders.
Bron: https://web.archive.org/w...mobile.com/smrupdate.html


Hier kan je terug vinden welk model tot welke update is, en hoe vaak dat gereleased wordt, dat is voor goedkope modellen niet maandelijks, maar bijv om de maand (en dan wel de fixes van 2 maanden in 1 keer):
https://www.sammobile.com/firmwares/

Ik snap alleen de relevantie niet van die vraag, gezien de discussie toch echt gaat over:
Maak je geen illusies over beveiligingspatches in oude versies: dat zal alleen gebeuren als het geen moeite kost. Dus je kan er van op aan dat niet alles gepatched wordt, als een fabrikant geld wil sparen op onderhoud van software.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 februari 2017 12:05]

Ik maak mij geen illusies, het staat gewoon in het artikel dat Samsung twee jaar updates uitbrengt.

Als jij reden hebt om daar aan te twijfelen, dan graag een linkje.
Het staat in het artikel! Kan tevens bevestigen dat mijn S6 en ook S7 gewoon netjes updates kregen. Het duurde inderdaad wel langer voordat Android 7 eindelijk kwam, maar tot die tijd was er wel elke maand een update met de laatste patches.
De 2016 modellen hebben beide een update naar 6.0
Ik ben nog steeds zeer bij met mijn A5 2016.
A3 2016 draait 6 en wordt nog geupgradet naar 7 :)
1,5 week geleden zag ik ineens een bericht van Samsung in mijn mailbox met de mededeling dat de A3 en A5 te koop waren. Ik was daarover best wel verrast, want ik had er zo weinig over gehoord.
Ik vroeg me snel af hoe goed / snel de cpu zou zijn in de benchmarks en of de A3 een goede optie zou zijn tegenover de X compact. Het lijkt er dankzij deze review op dat het wel goed zit, maar de huidige verkoopprijs lijkt me €50-80,- teveel te zijn.
Bedankt voor deze dubbele review! Samsung het is mooi dat jullie ook aan de kleintjes denken :)
Als je echt interesse hebt in deze telefoons, kan je het altijd even tijd geven. Er kan altijd wat van de adviesprijs af. De A3 2016 was bij z'n introductie 300€ als ik me niet vergis, en m'n vrouw heeft die een maand later voor 270€ gekocht. Nog steeds zeer tevreden van trouwens.

[Reactie gewijzigd door Daeley op 22 februari 2017 08:28]

In de CPU-benchmarks is de A3 sneller dan de Xperia... De gpu laat wat steekjes vallen maar dat is het dan ook. Is hij dan daadwerkelijk te duur?

Bij Samsung is het gebruikelijk dat de verkoopprijs enkele weken tot maanden na de lancering, fors onder de adviesprijs duikt. Even geduld hebben dus :)
Totaal geen fan van Samsung's versie van Android, maar als de A3 niet zulke vette boven en onder randen had was het wel een optie. Met de Moto X (uit 2013.. op de SoC en camera na identieke specs!) kreeg je hetzelfde mooie 4.7" Oled scherm in 126mm mét grotere accu, bij de Samsung is dat meer dan 135mm.

De grote fabrikanten deden in het verleden gewoon veel meer moeite.

Dan toch liever een Sharp zonder randen, maar ook met beperkte 4G ondersteuning.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 22 februari 2017 08:26]

Helemaal met je eens! Echter, dunne randen en een hoge screen-to-bezelratio zijn over het algemeen vooral weggelegd voor de vlaggenschepen. De A3 en A5 horen daar niet bij :P de Moto X wel.

Het is in ieder geval goed dat de grote fabrikanten dit jaar eindelijk stappen gaan maken naar meer scherm in een kleiner jasje, gezien de renders van de LG G6 en de SGS8 :)
Wel fijn dat je nu iets te kiezen hebt als je een compact toestel wilt met Android. Overigens ben ik ook benieuwd of https://www.androidplanet.nl/nieuws/sony-smartphones-2017/ nog wat compacts uit komt... Even MWC2017 afwachten.
Alleen is de prijs wel een heel stuk te hoog en draaien ze slechts Android 6.
Ik heb sinds vorige week de A5 (349 euro icm een T-Mobile Go abo) en één van de belangrijkste redenen was de IP68 rating. Er zijn erg weinig moderne/betaalbare toestellen die waterdicht zijn. Had wat mij betreft dus wel bij de pluspunten genoemd mogen worden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Microsoft Xbox Series X LG OLED C9 Google Pixel 4 CES 2020 Samsung Galaxy S20 4G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2020 Hosting door True