Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jurian Ubachs

Redacteur games

Horizon Zero Dawn Preview

Voorproefje vol actie op echte rpg

Voorlopige conclusie

Horizon Zero Dawn wordt een openwereld action-rpg, met alles erop en eraan, dat werd wel duidelijk tijdens de pakweg vier uur die we alvast konden spelen van dit spel, dat eind februari verkrijgbaar moet zijn. Aloy is interessant en leuk, de spelwereld biedt veel mysteries om te ontdekken de interactie met de machines vormt haast een game op zich. Natuurlijk heeft Horizon ook nog genoeg te bewijzen. Zo leent het een aantal gameplay-elementen uit andere grote openwereldgames die we in die games niet altijd even positief vonden. Daarnaast is over het verhaal en over het verdere verloop van de game nog genoeg onduidelijk. Onze interesse is echter zeker gewekt. De beginfase van Horizon Zero Dawn smaakt absoluut naar meer. Gelukkig duurt het nog minder dan een maand voor we ons avontuur kunnen voortzetten.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (164)

Wijzig sortering
ij de introductie van de PS4 Pro bleef nog veel onduidelijk over het profijt dat games precies van de nieuwe hardware hebben. Zo niet bij Guerrilla Games; directeur Hermen Hulst is van het begin af aan duidelijk geweest over het feit dat Horizon er met een PS4 Pro mooier uit zal zien
Of dat tussen de regels door betekent dat de game er minder mooi uit zal zien op een 'gewone' PlayStation 4, is nog even de vraag.
Lijkt mij toch wel duidelijk en je geeft het zelf al aan in je eigen omschrijving..

Denk dat je moet gaan denken in de trend van mooi - > mooier
Mooier maakt me niet uit, als het maar op 60fps/1080p draait op de Pro ben ik gelukkig. Maar dat zal wel niet.

[Reactie gewijzigd door KaiZas op 30 januari 2017 18:29]

http://www.neogaf.com/forum/showthread.php?t=1339160
For starters, for players who still possess standard 1080p HDTVs, we’re able to offer far better image quality. We’ve got a number of techniques at our disposal. The most logical one is supersampling. This is a very high-quality anti-aliasing technique, which basically means we internally render at a higher resolution (close to 4K) before shrinking it down to the final 1080p resolution. As our internal calculations are done at a resolution much higher than 1080p, more detail survives before we shrink it down to 1080p, resulting in smoother edges — virtually no jaggies — and a more stable image.
We’re also looking at enhancing the quality of our shadow maps and increasing the quality of our anisotropic filtering. This is a technique which increases the quality of texture sampling, resulting in more detailed environment textures. We still have to tweak these elements of the 1080p output quality for the final game, but we have quite a bit of power yet to play with.
Dat is wat NVIDIA gebruikt als "DSR". Inderdaad veel beter dan AA wat mij betreft en geeft een 1080p ervaring echt een mega boost!
Ik was er ook erg van onder de indruk. Veel AA oplossingen hebben ook weer nadelen. Vooral als je beweegt dat je knipperende kruipende kartels ziet. Doet zo'n afbreuk aan het geheel.

Met DSR/VSR (AMD) heb je die nadelen niet, geen jaggies of artifacts en diepere kleuren en schaduwen er nog boven op.
Het is gewoon een keiharde brute force methode. Iets dergelijks was al geprobeerd in de Geforce 3. Ja mensen een kaart geintroduceerd in 2001. Er is werkelijk niets nieuws onder de zon.

http://www.nvidia.com/object/feature_hraa.html

Destijds noemde Nvidia het: high resolution anti-aliasing. Ook wel bekend als multisampling. Ze gebruiken als voorbeeld Quake III. Destijds was supersampling niet mogelijk omdat hiervoor dus enorme rekenkracht vereist is en kwam Nvidia met een andere oplossing.

Ik citeer het artikel: " Multisampling is a more sophisticated technique than supersampling that involves higher quality output than standard rendering with much higher performance—a win/win scenario compared to either alternative"

Toch niet zo sophisticated als ze zelf dachten? En nu opeens komt Nvidia met DSR? Dit staat voor Dynamic Super resolution wat dus als ik goed geïnformeerd ben gewoon... wait for it.... supersampling is.

Nvidia: now you're playing with.... brute force.

[Reactie gewijzigd door Fastfreddy666 op 1 februari 2017 07:52]

Early build, van alweer maanden terug en dan is die demo zelf ook nog eens ouder. We zijn Ondertussen alweer meer dan een half jaar verder.

[Reactie gewijzigd door Recon24 op 1 februari 2017 09:15]

Ik vraag me altijd af wat nu het probleem is met 60fps 1080p of 30fps 720p, ik speel momenteel games op mijn pc met een gtx 1060 en ja ik kan dus spellen spelen op 1080p 60fps maar ik heb nog steeds een xbox360 waar ik met liefde CoD op speel, en mij stoort het dus helemaal niet dat de kwaliteit minder is.

Gaat het bij spellen niet op 1# Gameplay en 2# Kwaliteit ?

Mijn mening is eigenlijk puur uit de frustratie van iedereen die de term "PC Masterrace" gebruikt, ik vind dit kinderachtig en nergens op slaan. Maarja dat is natuurlijk mijn mening.

Uiteindelijk ben ik toch benieuwd naar Zero Dawn of ik het nu op 1080p kan runnen of niet.
Omdat 60fps gewoon lekkerder speelt? (Sterker nog, 100fps speelt nog lekkerder op mijn 21:9 scherm.) Het is rustiger voor je ogen. Tevens mikt een toetsenbord en een muis gewoon beter, je hoeft geen aim assist te gebruiken en dat soort onzin.

Begrijp me niet verkeerd, ik eet van 2 walletjes. Ik heb zowel een deftige game PC als een PS4. Voor mij is het verschil gewoon heel erg duidelijk. Als er een multiplatform titel verschijnt is de volgorde altijd PC > Console. Console is voor console exclusives.

Betere controlls of op zijn minst dezelfde controlls. Beter beeld. Perfect backwards compatible als ik een nieuwe PC aanschaf. Stukken goedkoper (de software althans)... enfin, de voordelen zijn legio. Je zit op Tweakers, waar men tweakt om de kwaliteit te verhogen, het meeste eruit te halen. Dat snap je niet? ;)

Ik roep niet vaak "PC Masterrace" hoor (sterker nog, jij haalt het aan, ik had het helemaal niet over de PC). Hoeft ook niet, omdat het gewoon een feit is dat de PC in alle opzichten een console overtreft.

#1stWorldProblems.

[Reactie gewijzigd door KaiZas op 1 februari 2017 12:27]

Dit is een van de gaafste games die ik in lange tijd heb gezien.

echt top gedaan, ziet er echt als een van de top titles uit ! en interessante wereld.

Jammer PS only,
Wilde dat dat soort monopolies op games eens ophielden of alleen voor 1 jaar geld en daarna op de rest uitkomt.

Nu heb ik twee keuzes:
PS4 aanschaffen voor 1 game, en me ergeren aan de controllers( Ik kan er gewoon niet mee gamen )

Of hem rippen naar een emulator voor pc en dat vind ik zonde want ik gun deze jongens het geld voor zo'n mooie game en wereld die ze hebben gemaakt.
Dit is een van de gaafste games die ik in lange tijd heb gezien.

echt top gedaan, ziet er echt als een van de top titles uit ! en interessante wereld.
Ben het helemaal met je eens, maar ben ik nu de enige die dit een Clearasil reclame vind?
Het lijkt wel of al die personages de hele dag met gezichtsreinigings middeltjes in de weer zijn. Lekker een komkommerbad nemen ofzo. Zo strak en babyzacht ziet de huid van al die personages eruit.

Wil niet zeuren over realisme, maar als je als primitieve stam jaagt en verzameld dan lijkt een gepokt en gemazeld gezicht toch eerder regel dan uitzondering. Puntje van kritiek wat mij betreft!

(Of het moet een onderdeel van het verhaal zijn, maar dat lijkt me sterk)
[spoiler]
Een van de mechanische wezens die je kan ontmoeten is de Corrupted Clearasil 666. Een uncorrupted, normale Clearasil 666 scant gezichten en gebruikt extreme nauwkeurige microlaserchirurgie om oneffenheden definitief te verwijderen zonder lidtekens achter te laten. De corrupted versie doet min of meer hetzelfde, alleen er komt nogal wat 'bijkomende schade' bij kijken.

Beide versies reiken na behandeling een klanttevredenheidsonderzoek uit aan de klant. De respons op dit onderzoek bij de Corrupted Clearasil 666 bedraagt 0,01%. In databases zijn een drietal van deze onderzoeken teruggevonden. Als commentaar werd door de ondervraagden ingegeven:
"Got U B4 U Got me!"
"Beauty is more than skindeep!"
"I'd RMA but I'm going to sell the scraps instead"
[/spoiler]
;) :p
Dan doe je dus de aanname dat de primitieve mens een gepokt en gemazeld gezicht had. Kan ook zo zijn dat wij juist meer gepokt en gemazelde gezichten hebben door alle chemische bende die we over de jaren heen hebben gebruikt, en de meer 'natuurlijke' mens allemaal model was ;-)
PS only heeft ook een voordeel: de controle van het spel wordt ontworpen op die vermaledijde controllers. Je mag ervan uit gaan dat het dus lekker op maat speelt op de controllers.

Ga je dat dan weer porten naar PC, moet je maar afwachten hoe dat speelt. Ports zijn niet altijd even lekker om te spelen, om het even welke kant op geport wordt.

De controllers zijn inderdaad wel wennen als je mouse+kb gewend bent. Wat ik wel gaaf vind is de feedback en lekker op de bank gamen. En: oefening baart kunst!
Ik overweeg om voor deze game en FF15 een PS4 Pro te kopen. Ziet er uit als een leuk spel waar ik aardig wat uurtjes zoet mee ben.
Succes met een emulator.
Je hebt zo vreselijk veel power nodig, dat gaat je anno 2017 echt niet lukken.

Controls ? Ik dacht het ook, na 2 weken wil je niet anders meer, kwestie van wennen.
Toch is het jammer dat de console industrie nooit iets bedacht hebben wat gewoon beter werkt. Ik heb ooit wel eens bijna een console gekocht en dat was toen de Wii een beetje een hype was. De gamepad is gewoon niet een optimaal besturingsapparaat. Ik heb ook van die mini drones en die hebben ook van die controls. Het werkt gewoon niet zuiver.
Het is een kwestie van wennen.
Kijk eens naar gameplay van gamers op PS of XB .. Die maken ook gewoon mega kills en Quickscopen en hebben geen muis en keyboard.

Het is gewoon een vooroordeel en een mindset.

ik durf te stellen dat je met een controller meer kunt en ondertussen de ogen op het scherm houden.
Ik stuur met 2 duimen alle kanten op, strave, sping en alles tegelijk.
Op een pc met je keyboard ben je meer dan 2 vingers kwijt voor die acties.
En dan praat ik niet eens over blind reloaden, weapon selection en de rest, dit is op een keyboard gewoon lastiger.
En ja, ik heb op de PC een Xbox controller gedaan en toch speelde dat niet hetzelfde.

Enne ik zit chill op de bank of waar ik ook wil. Met de PC moet je altijd achter een desk oid zitten met het KB en muis.

Sure, voor bepaalde games speel ik liever met de muis enzo maar voor action RPG zoals Horizon en zelfs voor FPS kies ik altijd voor de controller.

Maar goed, het is je eigen keuze.
Door je niet open te stellen aan andere opties die honderden miljoenen al jaren gebruiken mis je nu gewoon mooie games.
Het went zeker, maar is nog laaaang niet vergelijkbaar met KB+muis. Niks mis met controllers, maar het is geen vooroordeel waarom PC gamers een KB/Muis combi prefereren.

"ik durf te stellen dat je met een controller meer kunt en ondertussen de ogen op het scherm houden."
ik durf te stellen van niet, zeker i.v.m. de beperkte hoeveel knoppen en het beperkt kunnen rebinden van deze knoppen. Waarom zou een keyboard gamer zijn ogen niet op het scherm kunnen houden? Je typt toch ook blind?

Aantal issues die ik met controllers heb:
- Input delay, draaien gaat middels een ingestelde pitch en niet instant zoals met een muis. Ook al versnel je dit, je zit vast aan een beperking in de analog stick techniek ( enkel de Steam Controller kwam in de buurt van mouse movement! )
- Controllers hebben een beperkte vrijheid en knopindeling. Waar je meerdere keyboard layouts hebt en je knoppen anders kunt binden.
- Dat alle acties op de sticks zitten vind ik juist een nadeel. Krijg kramp in mijn vingers van lang sprinten en/of andere acties die op de analog stick zitten. Keyboard geeft meer rust, véél minder strain op mijn hand.
- Crossplatform FPS multiplayer is al vaker getest, maar nooit goedgekeurd omdat console spelers gesloopt werden ( http://www.techspot.com/n...ecked-console-gamers.html ).
- Je kunt met o.a. de couchmaster prima op de bank spelen
- Steam Link streamed je games naar je TV zonder dat je kabels hoeft te trekken.

Je zit dus niet gebonden achter je desk. Er zijn meerdere opties beschikbaar om PC gaming net zo comfortabel te kunnen toepassen zoals console gaming met controller. Ik heb alle Nintendo's en een PS4.. maar ik zal nooit wennen aan een controller, vind ze gewoon inferieur in het huidige design ( Valve heeft het best aardig geprobeerd met de Steam Controller ). Controllers zijn fijn met racing games, rpg, adventure, fight, sim.. maar fps ( zonder aim assist )?

[Reactie gewijzigd door quintox op 31 januari 2017 16:56]

Het is maar wat je wilt.
Veel mensen willen geen gedoe en gezeik en willen op 1 knop drukken en gamen.

Couchmaster is leuk maar kan je weer kopen, PC is leuk maar kost een veelvoud en alles wat er verder bij komt.
Het is net Apple, er komt van alles bij en je slimline tech hangt vol met zooi.

Nu heb je een console en pak je alle mooie titels, 1 druk op een draadloze controller en klaar, kan zitten waar ik wil en het kost me niet de wereld.

Ik hoef niet in 1 nano seconde om te draaien, of me naam te zien staan op een Steam scoreboard.
Ik wil gewoon fun hebben en genieten van het gamen zonder poespas.

Nee, lekker hardcore die PC als je titels moet missen.

En ik zit ook op de PC hoor, die heeft zeker zijn plek maar niet voor games zoals dit of een platform game en zelfs niet voor de meeste FPS.
Maar goed, dat is mijn visie.
Niks ergs om een eigen mening te hebben, maar jij beweert dat controller superieur is aan muis/keyboard in FPS games...
Waarom wordt er dan in elke console game ZWAAR gebruikt gemaakt van aim-assist of zelfs auto-aim (bijv. in RDR)
Omdat je met de thumbstick maar relatief kleine uitslagen kan maken.
Maar eh aim assist is een optie.

Enne denk je dat iedereen headshots daarmee maakt in 1x ?

Qua gamecomfort, uniformiteit en gemak is het idd superieur.
Realisme wellicht wat minder maar laten we het niet hebben over realisme in games.

Wat ik zeg is dat het geen reden moet zijn om niet voor een console te kiezen. Je loopt anders een hoop mooie games mis.
Uiteindelijk gaat het om de fun en niet om wat je gebruikt als gamer qua input.
Nope, je doet alsof mensen op de PC nooit spelen met controllers.
Ik heb hier werkelijk alle 4 controllers in huis, DS3, DS4, Xbox 360, Xbox One. Bij alle 4 krijg je na max 2 uur al krampen en vermoeidheid.

Uniformiteit ook niet, mensen kunnen muis/keyboard adapters zoals XIM4 op consoles gebruiken en maken iedereen makkelijk in.

Over de games mislopen, de PC heeft duizenden exclusives, die je gaat missen als je voor een console gaat.

Vergeleken met de 3 exclusives (UC4, TLG, R&C) die vorig jaar op de PS4 zijn uitgekomen. Op de Xbox One zijn er 0 exclusives uitgekomen in 2016.

[Reactie gewijzigd door Koning Willy op 31 januari 2017 17:48]

Jij krijgt kramp, niet iedereen ...

Enne we hadden het hier over iemand die het jammer vond dat de game niet kwam naar PC en dat jammer vond.

Een PS4 kopen is dan een optie, simpel zat.

Als je happy bent met PC dan blijf je daar op gamen, ook prima.
Vind het alleen jammer dat sommige PC gamers denken dat muis+keyb de enige juiste manier van gamen is, gaat nergens over.

Er werd al gegamed met controllers toen de PC niets meer kon dan word perfect en een database.
Op de Amiga en St was ook niet alles te spelen zonder een extra controller zoals een joystick.

We hebben opties anno 2017.
Ik speel graag met een controller alleen sterk afhankelijk van het spel.
Witcher 3 heb ik met een controller uitgespeeld...
Dishonored 2 vind ik echter heel ongemakkelijk besturen met een controller.

Ik vind het ook heel jammer dat dit spel niet voor PC komt. Zo had ik ook heel graag de God of War spellen op PC gezien.
Je kan niet alles hebben, maar ik zou het beter vinden als alle grote AA titels de PC als prioriteit zouden zien...
Op de PC zijn de mogelijkheden gewoon onbegrensder en kan je in feite op exact dezelfde manier spelen als op een console... (pak een controller en schuif een luie stoel of bank achter je bureau. :)

Maar helaas hebben we te maken met veel mensen die denken dat een console een beter gebruikersgemak en zelfs betere ervaring te bieden heeft.
In feite is een PC op een aantal kleine dingetjes na tegenwoordig haast net zo makkelijk te gebruiken als een console.
En ja, ik zou zelf nooit van mijn leven een console kopen, omdat ik de vrijheden die me dan ontnomen worden niet zou kunnen tolereren.
Het grote voordeel van een Console is dat de ervaring van de console constant is.
Op de PC is dat niet het geval aangezien er miljoenen configuraties zijn en dus niet constant.

De 1 kan alles op ultra zetten, de ander is een kwartier bezig alles in te stellen om aan de max. framerate te kunnen komen op zijn systeem.
De ene speelt met joypad, de ander met muis en keyboard.
En ga zo maar door.

Op een console is de ervaring voor iedereen identiek en krijgt de klant de game zoals die bedoeld is volgens de maker.
Op de PC hangt dat sterk af van je configuratie.

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 1 februari 2017 09:45]

Vind het alleen jammer dat sommige console gamers denken dat controller ooit muis+keyb kan verslaan in FPS game.

Als Horizon op PC uitkwam, zou ik het alsnog met muis+keyb spelen, omdat er veel wordt gebruikt van pijl en boog. Witcher 3 heb ik bijna uitsluitend met controller gespeeld, uitgezonderd de tijden dat ik mijn crossbow moest gebruiken.

Er werd al ONLINE fps games gespeeld op de PC in de jaren 90, toen consoles niet eens thumbsticks hadden (PS1)

Je hebt inderdaad opties in 2017, alleen op PC, op console heb je geen opties.

Best of both worlds ;)

[Reactie gewijzigd door Koning Willy op 31 januari 2017 17:58]

In de jaren 90 vanaf 97 ja ... In begin jaren 90 deed de PC helemaal niets op gaming vlak. Kortom, eer mensen echt konden gamen online tegen elkaar was het meer richting 2000.
Enne laten we het niet hebben over de kosten want een flinke 3dfx kaart koste gewoon meer als een half maandsalaris en voor het mooie moest dat in SLI. En dan praten we niet over de rest.
Het was toen een Niche voor geeks en zeker niet mainstream.
Ik was destijds achter in de 20 en zat in de scene dus ik weet heel goed hoe dat toen ging.

In 1991 kwam de console massaal op en toen had de controller idd geen thumbstick maar die was ook niet nodig (2D).

Vwb het verslaan van de muis+keyb , op het moment als je als gamer daar meer fun mee hebt dan heb je die strijd al gewonnen.
Andersom ook, spelen met een controller met C&C is ruk ...
En ja die games heb ik op consoles gezien ... Kansloos.
Mee eens Bomberman, behalve je eerste zinnetje ;). In begin jaren 90 deed de PC zeker al mee op gaming vlak. Denk aan games zoals: Stunts (Stuntcar), Leisure Suit Larry en Commander Keen om er maar een paar te noemen waren mateloos populair in die tijd.

De controller / keyboard discussie ga ik mij verder niet in mengen ;). Per game en gamer verschilt gewoon de voorkeur. Daar is geen sluitend antwoord op :).
Dat was amper gaming te noemen, sorry hoor het was behelpen op de tulip, olivetti of IBM.
Monochroom beeld en sound waren bliepjes.
Ondertussen speelde men op de Amiga en ST dezelfde games die beduidend beter waren van kwaliteit en koste beduidend minder.

Het was gewoon lachwekkend gamen op de pc begin jaren 90.

kijk je zal best fun gehad hebben maar als je zag wat er op game gebied te krijgen was destijds sloeg de PC werkelijk waar nergens op, zelfs niet met de tijdsgeest van toen.

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 1 februari 2017 09:42]

Ehm dan leefde je denk ik toch in een andere wereld, want (om maar een CPU te noemen) 486 was al in 1990 verkrijgbaar en monochroom was al een heel eind vervangen door CGA, EGA en zelfs VGA (van IBM) was al beschikbaar.

Waarschijnlijk werkte jij destijds met andere machines, maar in mijn omgeving werd er véél gespeeld.
Laat mij eens wat games zien dan uit 1990 op de PC ...
Op youtube kan je alles vinden.

Laat mij eens wat links zien dan met games die wat voorstelde.

Zal je helpen:
https://www.youtube.com/w...C8ss1T8loRl-1ysX7&index=2

Enne een cpu alleen stelt weinig voor zonder dedicated hardware.
Gfx waren toen ruk en sound was ook 3x niks.
Om op dat verhaal in te haken.. Ik vind het jammer dat in Elite Dangerous de Arena gamemode zo goed als doodgebloed is.

Ik speel dat spel met een HOTAS en dan merk je gewoon dat je het gewoon een stuk beter doet, dan mensen met gamepad en/of keyboard/muis. In dat spel is er ook nog een kleine aim assist wat in voordeel van de gamepads werkt, maar je hebt een punt dat een muis/keyboard niet altijd de beste optie is.

Het ligt ook een beetje aan het soort spel. RTS gaat bijvoorbeeld toch het beste met muis, maar een smash-em-up speel je toch liever op een gamepad ipv op een duur toetsenbord te gaan rammen.
Precies, en gelukkig kunnen we kiezen ...

Flightsim vind ik bijv kansloos met keyb+ muis maar ook met controller in een bepaalde mate. Moet je echt met stick doen, liefst HOTAS.
Ik heb een xim4 omdat ik van een ds4 kramp in mn handen krijg, en hoewel het de kramp verhelpt is het ook niet ideaal. De xim heeft zich onderandere te houden aan de maxima van de controllers dus bijvoorbeeld je draaisnelheid is nog steeds beperkt. Nog vervelender: als je met je muis 'te snel' beweegt, dwz met een snelheid die vertaald zou worden naar meer dan 100% van de max van de controller dan wordt dat niet gecapped op 100%, nee, dan krijg je een soort stall. Buitengewoon irritant.
Op de console mis je ook titels hoor, tenzij je alle consoles hebt en dan mis je de PC titels weer. Wil je echt nooit wat missen moet je alle gaming systemen hebben. :D
Klopt !
En dan hangt het ook van je smaak af.

De echte allround gamer heeft vaak een PC, console en een handheld.
FPS beter met controllers dan muis en keyboard?! 8)7

Voor racegames, fifa en de Witcher ben ik het met je eens, maar FPS. Als er één genre zou moeten zijn waar muis en toetsenbord beter gebruikt kunnen worden, dan is het FPS.

Het heeft niets met mindset en vooroordeel te maken, maar met precisie en snelheid. Een muis is vele malen nauwkeuriger dan een controller. Hoe je er bij komt dat je moeite zou hebben met blind reloaden, wapen selectie e.d. begrijp ik niet helemaal.

Chill op de bank mee eens, maar met een comfortabele bureaustoel maakt het voor mij (persoonlijk dus) weinig uit.

Het heeft niets te maken met het niet openstellen voor opties, heb zelf ook op PS1 en 2 gespeeld, maar het PC platform heeft gewoon mijn voorkeur qua games, gebruik van andere software, communicatie etc. Het heeft puur te maken met het feit dat ik niet nog eens geld aan een console wil uitgeven, geld moet gaan betalen om online te kunnen spelen en veel geld voor een nieuwe game wil uitgeven ;)
"Jammer PS only,
Wilde dat dat soort monopolies op games eens ophielden of alleen voor 1 jaar geld en daarna op de rest uitkomt."

Dude guerrilla is eigendom van Sony, het is toch begrijpelijk dat ze voor hun eigen platform ontwikkelen niet?
Dat wist ik niet dat ze eigendom van Sony zijn, maar dat neemt niets weg van feit dat sony zichzelf dan in de vingers snijdt.

Ik snap wel dat ze hem voor hun eigen platform maken, maar ze kunnen dus veel meer winst maken als ze het maar een jaar PS only doen. En daarna de game voor pc en andere uitbrengen dit haalt de kosten van een game ontwikkelen omlaag, aangezien je hem daarna aan een grotere markt kan verkopen.

Is wel even 250 / 400 euro voor PS en 50-80 euro voor een game (aso price) trouwens.
Je kan voor pc mooie games gratis online vinden legaal bedoel ik dan of tussen de 20 - 50 euro heb je al een A title, echt de console markt help zichzelf om zeep door deze strategie.

Dit geld voor iedere console ze zijn verouderd tegen de tijd dat ze op de markt komen en je kan ze niet upgraden dus ja na 1 jaar en hij is antiek. Dus kost veel om 1 a 2 titels die je wil spelen op een PS, Xbox of nintendo er dan een te kopen als je daarnaast een goede pc hebt is niet logisch.

En dus krijg je programma's als virtual Nintendo en degelijke ( waar je op je pc alle Nintendo games " illegaal " speelt) Ik zeg niet dat ik dit ok vindt maar het gebeurt. Omdat consoles makers geen geld willen verdienen aan hun games en ze niet beschikbaar te maken op andere platforms.
En daarna de game voor pc en andere uitbrengen dit haalt de kosten van een game ontwikkelen omlaag, aangezien je hem daarna aan een grotere markt kan verkopen.
Daar ga je wel scheef: waarschijnlijk is de gebruikte engine niet crossplatform. Dat betekent een nieuwe engine (dus veel hogere kosten, want een los/apart ontwikkeltraject) of een licentie op een andere engine nemen.

Als dan de engine crossplatform is, is het niet zo dat ze bij het compilen een vinkje ergens kunnen zetten en dat ie er dan ineens ook voor XOne en PC uit komt rollen, hier zullen aparte 'lagen' voor nodig zijn, omdat de input/ouput heel anders is. Dus weer een pak hogere kosten, omdat je weer mensen moet hebben die op die platformen thuis zijn om ervoor te zorgen dat die 'laag' zo optimaal mogelijk is.

En dan ga ik er nog van uit dat het porten zo optimaal mogelijk gebeurd, wat helaas de afgelopen tijd nogal lastig blijkt te zijn, veel kwaliteitsverlies (want je kunt niet optimaliseren voor 1 specifiek platform), rare controls (want alles is net even wat anders), etc. En niet te vergeten platform specifieke support en quirks.

Oftewel: "en daarna de game voor pc en andere uitbrengen" is niet zo simpel, en al helemaal geen garantie dat het extra geld oplevert, want de kosten zijn ook echt een stuk hoger.
Omdat consoles makers geen geld willen verdienen aan hun games en ze niet beschikbaar te maken op andere platforms.
Ik weet 't niet zeker, maar ik gok dat het eerder een kwestie van kosten/baten is dan "niet willen".
Beide consoles als PC werken met dezelfde X86 architectuur.
Ze gebruiken ook nog is een standaard GCN Gpu architectuur.

Porten is op deze generatie een stuk makkelijker als bij de vorige.

Maar waarom zou Sony hun eigen ontwikkelde games op een Microsoft platform lanceren? Daarmee schiet je jezelf in je poot.

Zien we Nintendo (helaas) ook niet doen
Ja want een Ford verkoopt ook Seat auto's en heeft ook Volkswagen in de etalage staan...

Seriously?

Dit soort exclusives zijn juist de selling point voor het aanschaffen van een console.
Gaat hier toch om de game, niet om de hardware?
Die "exclusives" maken de markt alleen maar slechter. Ze kunnen meer verkopen, wanneer een product op meerdere platformen loopt. En wanneer dan "hun" hardware niet verkoopt, zal het wel een slechter product zijn toch?
Het gaat hier niet om Hardware of om Software. Het gaat hier om een product waar een auto van Ford of van Volkswagen ook hun product is.

Guerilla Games is eigendom van Sony. Sony verkoopt de Playstation.
Waarom zou je dan een product op de markt brengen waar jou concurrenten van kunnen profiteren..

Juist het maken van exclusives bindt klanten aan jouw product. Kopen mensen Gears of War / Halo, dan kopen zij ook FIFA / CoD / Battlefield (of welk andere multiplatform titel dan ook) voor jouw console. Wat weer het leven van jouw console vergroot.

Hetzelfde geldt (meer zelfs aangezien Sony meer exclusives heeft op dit moment) voor Sony. God of War / The Last of Us / Horizon zijn allemaal titels die exclusief voor de Playstation te krijgen zijn. Dit geeft de doorslag te kiezen tussen Xbox / Playstation en dus haal je daarmee toekomstige inkomsten binnen. Want zowel Microsoft als Sony krijgen ook een % van een Battlefield of een Call of Duty als de game voor hun platform verkocht wordt.

Voor third party developers / uitgevers is het inderdaad aan te raden om spellen multi-platform te maken. Maar voor de first-party developers die vaak eigendom zijn van Microsoft / Sony dus niet.

AH koffiemelk koop je immers ook niet bij de Jumbo.
Irrelevant. Rockstar of taketwo heeft geen eigen console. Moesten ze wel een eigen console uitbrengen dan was gta waarschijnlijk exclusief voor die console. Dat noemen ze nu eenmaal systemsellers
Sony en Microsoft verdienen aan software en services, niet aan hardware.
Nintendo probeert meestal een beetje meer aan hardware te verdienen, maar zelfs dat is te verwaarlozen vergeleken met inkomsten uit games en services.
Ze verdienen vooral aan royalties; ze kijgen geld per spel, een percentage om een spel uit te brengen voor hun console.
Hoe meer exclusieve systemsellers- hoe meer consoles er verkocht worden - hoe meer spellen er uit gebracht worden --> meer royalties --> profit
Dan ga je ervan uit dat Xbox en PC mensen die een PS4 zouden kopen voor alleen de exclusives, ook third-party games zouden kopen, wat niet de geval zal zijn, aangezien ze die al kopen op PC/Xbox (hun hoofdplatform)
Dat zie je ook terug bij Nintendo, meeste mensen halen het als console erbij, niet als hoofdplatform. Met de Switch kan dat nog een beetje veranderen, maar zelfs daar komen niet alle third party games erop.
Dat is niet waar microsoft en Sony verdienen aan de hardware.
Het is niet zoals vorig generatie.
Ze verdienen ook aan exclusiviteit/lockin.

Heb je eenmaal een PS4 gekocht, dan koop je ook de online dienst, en een extra controller.

En heb je dit eenmaal allemaal gekocht, dan ben je wel gek als je niet meer PS4 spellen koopt. Maar ga je ook niet alles opnieuw kopen voor 1 Xbox spel.

Stel je eens voor dat alle consoles 100% gratis waren. Je kon dus gewoon een spel kopen en krijgt de hardware er gratis bij.

Wie zou dan nog een console fanboy zijn? De meeste zouden dan gewoon de spellen kopen die ze echt willen. Niet "nou ja ik koop maar X omdat ik niet de hardware heb voor Y".

Dat is tenminste het idee achter console exclusiviteit.
Er zit sinds de PS4 wél marge op de hardware (console) zelf.

En op de randapparatuur zat altijd al marge. 50 piek voor een dualshock...

[Reactie gewijzigd door Vayra op 31 januari 2017 15:16]

Dus als jou werknemer even een concurrent helpt zou je het toe juichen? 8)7
Mee eens, nog erger vind ik het dat dit niet even in het artikel vermeld wordt, dan had ik voor het lezen van het artikel kunnen stoppen met lezen. Hoe lastig zou het voor Jurrian zijn om dit even te vermelden? (En ja, heb feedback gegeven).
Leuk om te zien dat Nederlandse studio's ook meedoen met de grote jongens.

Ik vind het persoonlijk wel jammer dat er tegenwoordig zoveel console exclusies zijn. Het zal wel te maken hebben met contracten, denk ik. Games zijn, zover ik weet, prima te porten naar de PC (GTA is hier een mooi voorbeeld van). Je snijdt tevens een grotere markt aan (PC is nog altijd de grootste) en je kan hierdoor een bredere naamsbekendheid krijgen.

Ik merk zelf dat als ik bepaalde namen van uitgevers of ontwikkelaars oversla als ik weet dat het een console exclusive zal worden.

Het spel zelf ziet er veelbelovend uit. Leuk concept, mooie spelwereld en interessante karakters. Ik hoop voor de mensen die het gaan spelen dat er een goed verhaal in verwerkt zit (zoals bij GTA, MGS en the Witcher). Open wereld is niet meer het gamers walhalla wat het vroeger was. Vaak genoeg wordt het een hersenloze grind door constant hetzelfde trucje uit halen. De levensduur van een open wereld game houdt naar mijn mening ergens ook gewoon op, het verhaal moet ergens eindigen. Het komt er tegenwoordig vaak op neer dat je herhaling op herhaling krijgt om die ene upgrade te behalen, sector over te nemen, etc. (FarCry, Assassins Creed).

Ik ben benieuwd wat het gaat worden.
Even ter correctie: er zijn juist steeds minder exclusives. Veel reeksen die lange tijd exclusive waren aan één console, zijn nu op meerdere (en vaak ook op PC) te krijgen (Metal Gear Solid, Devil May Cry, Gears of War, Halo, Tekken, etc). Bijna alle grote games zijn multiplatform. Er is inderdaad meer geld te verdienen door multiplatform te ontwikkelen, en uitgevers zien dat steeds meer in. Consolebouwers moeten steeds meer moeite doen om nog een aantal exclusives te behouden (lees: ze bieden ontwikkelaars grote bedragen of kopen de hele ontwikkelaar op). Zij doen dit uiteraard om mensen naar hun console te trekken. Ik ben geen fan van het concept exclusives (het beperkt de keuzevrijheid en zet aan tot het kopen van meerdere apparaten zonder dat dat technisch echt nodig is), maar het werkt wel om nieuwe mensen aan te trekken en behouden.

Ik vermoed dat, zolang er meerdere systemen bestaan om op te gamen, er ook exclusives zullen zijn. Het worden er wel steeds minder, maar ik zie het niet verdwijnen. In principe zouden consoles en PC ook kunnen concurreren zonder exclusieve games (gewoon op prijs, hardware, services, enz), maar de consolebouwers willen hun troef van exclusieve games niet weggeven. Dus we zullen soms blijven balen dat die ene game niet naar dat ene systeem komt helaas, voor de voorzienbare toekomst. Maar ach, 't is niet het eind van de wereld en er is meer dan genoeg te spelen.

Verder helemaal eens wat betreft het open-wereld-syndroom: grote werelden zijn leuk, maar die worden te vaak gevuld met generieke, herhalende inhoud. Vooral in singleplayer wordt het dan echt een klus om de game te spelen; een checklist van basale taken die doorlopen moeten worden met te weinig diepgang en afwisseling. Hopelijk valt Horizon: Zero Dawn niet al te diep in die put, en zijn er genoeg unieke, uitdagende quests. Ben benieuwd.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 30 januari 2017 20:14]

Betwijfel of de PC markt groter is. Het overgrote deel van PC gamers speelt geen tripple A games. Als ik zo op steam kijk, valt de hoeveelheid 'serieuze' PC gamers reuze mee iig.
Persoonlijk vind ik de term tripple A besteed aan succesvolle games. Zelf zou ik games als bijvoorbeeld Stardew Valley en Rimworld als tripple A bestempelen, omdat ze zo immens populair zijn. Steam bied een platform waar kleine ontwikkelaar hun pareltjes (en puin) aan kunnen bieden.

Ontwikkelaars als EA, Activision zijn de afgelopen jaren, naar mijn mening, juist door de serieuze gamer in het schophoekje geplaatst, omdat hun spellen kwalitatief slecht zijn.

@ geert 1: Het klopt overigens wel dat er minder exclusive's zijn. Op dat punt heb ik overdreven.
Punt was dat de PC markt in zijn totaal groter is maar er aanzienlijk minder 'tripple A'' games aangeschaft worden.
Ongeacht wat jij een tripple A game vind, valt Horizon Zero Dawn zowiezo in die categorie. En die markt is op de pc wel degelijk flink kleiner. Want statistieken, dus feit.

Maar dan nu even iets anders:
Indie games was niet het onderwerp. Wat een tripple A game is was ook niet het onderwerp. Waarom krijg je een +2? Omdat iemand het met je eens is. :?

Is sociale bevestiging nu zo belangrijk voor jullie? Kunnen we niet terug naar ontopic-offtopic en een +2 bewaren voor een post met daadwerkelijk toegevoegde waarden aan het specifieke onderwerp?

Nu gebruikt men al tijden de plusjes en minnetjes om discussies kracht bij te zetten. Ipv argumenten verzinnen even op de + of - knop rammen.

[Reactie gewijzigd door echtwaarisdatzo op 31 januari 2017 12:44]

Ja, maar wat is triple A?

- De uitgevers vinden een groot budget gebruiken triple A.
- De gamers vinden een goeie gameplay triple A.

Of bedoel je alleen de triple A zoals de uitgevers die bedoelen?
In welke categorie Horizon Zero Dawn valt ;)

"An AAA game (usually pronounced "triple A game") is an informal classification used for video games with the highest development budgets and levels of promotion. AAA game development is associated with high economic risk, with high levels of sales required to obtain profitability.

In the mid 2010s the term AAA+ began to be used, describing AAA type games that generated additional revenue over time in a similar fashion to MMOs by using software as a service (SaaS) methods, such as season passes or expansion packs.

The term is analogous to the film industry term "blockbuster".[1]"

[Reactie gewijzigd door echtwaarisdatzo op 31 januari 2017 14:25]

Ah zo... Duidelijk! Dus vanuit uitgevers perspectief.

Saillant detail is dat blockbuster van origine niet dezelfde betekenis had, maar dat later heeft gekregen. Hoeveel geld in de film gepompt is i.t.t. hoeveel publiek het trekt.
Tegelijkertijd de 'ondergang' van kwaliteit entertainment zo blijkt vaak. De film industrie is er iig niet beter op geworden.

Alhoewel je in de jaren 80 en 90 ook echte 'blockbusters' had die wel degelijk kwaliteit boden. Maar goed, dat is verleden tijd inmiddels.

[Reactie gewijzigd door echtwaarisdatzo op 31 januari 2017 17:13]

Oh het zal eens niet zo zijn. Daar hebben we Willy weer hoor.

Je doet net of het iets geks is. Maar neen, LoL is GEEN triple A game. Zo ingewikkeld is het niet. Dota, World of Tanks allemaal géén triple A games. Ik herhaal het nog maar eens:

"An AAA game (usually pronounced "triple A game") is an informal classification used for video games with the highest development budgets and levels of promotion. AAA game development is associated with high economic risk, with high levels of sales required to obtain profitability.

In the mid 2010s the term AAA+ began to be used, describing AAA type games that generated additional revenue over time in a similar fashion to MMOs by using software as a service (SaaS) methods, such as season passes or expansion packs.

The term is analogous to the film industry term "blockbuster".[1]"
https://en.wikipedia.org/wiki/AAA_(video_game_industry)

Als een game veel geld binnen haalt, maakt dat de game nog niet triple A. Zoals je hierboven kunt lezen.

Nu mijn vraag aan jouw Willy. Waarom in godsnaam begin je hier nu WEER over. Echt, het blijft maar terug komen. Ik heb zelf ook geen leven, maar zo persistent blijven mierenneuken op taal en terminologie vind ik zelfs niet kunnen. Helemaal als het ook nog eens niet van toepassing is.
Niet alleen jij, maar ook andere lijken het als een aanval op PC gaming te zien. Dat is het zeker niet, ik hoor er zelf ook bij. Maar zo erg is het toch niet een beetje realistisch te zijn in waarom console vandaag de dag nog steeds voorrang krijgt op PC gaming.

En nu houden we hier echt over op man. Ik heb een aandoening die er voor zorgt dat ik gele belletjes niet kan negeren, vandaar :X

[Reactie gewijzigd door echtwaarisdatzo op 31 januari 2017 19:59]

Toen LoL begon hoeveel werknemers hadden ze toen?

"League of Legends heeft in 2016 ongeveer 1.7B revenue opgebracht. Er zijn meer dan 100 miljoen spelers actief elke maand"
Daar gaat het toch niet om Willy.

Triple A is een term die gebruik word voor andere type games, heel simpel. Kun je lang moeilijk over blijven doen het is gewoon zo.
Een triple A game hoeft helemaal niet veel op te leveren, en kan ook prima floppen. Het succes van een game bepaald niet de 'rating', ook niet hoeveel spelers er zijn.

Denk aan Call of Duty, dat is de meest stereotype triple A game. Assassins Creed ect. Grote budgetten, nog meer marketing en episch uitmelken. Maar absoluut geen garantie tot succes. Het gaat erom hoe de game geproduceerd, en gepromote wordt.

[Reactie gewijzigd door echtwaarisdatzo op 31 januari 2017 20:17]

Ja, en Star Citizen, de duurste game ooit gemaakt na Star Wars: The Old Republic (ook PC exclusive) met 142 miljoen budget
https://en.wikipedia.org/...ve_video_games_to_develop
Daar zijn de budget van games zoals Horizon Zero Dawn van een paar miljoen niks bij vergeleken.

[Reactie gewijzigd door Koning Willy op 31 januari 2017 20:08]

Betreffende LoL in het artikel:
"Titles of this type are sometimes referred to as "AAA+".
De plus staat dan weer voor eventuele latere inkomsten, als micro-payments en allerhande DLC.

Maar het probleem dat ik daar mee heb, is dat die term dan meteen de prullenbak in kan. Want dan betekent triple A niets meer en minder dan een succesvolle game.

Maar goed, je hebt dus een punt Willy. Maar ik ook, als je begrijpt wat ik bedoel. En zo zitten we lekker lang elkaar heen te lullen 8)7

Triple A is voor mij overigens ook voornamelijk een negatieve term. Het staat voor gebrek aan inhoud, uitdaging en gameplay.
Ik zou dus succesvolle esport games, helemaal als die klein en eerlijk begonnen zijn, nooit als triple A bestempelen. Maarja het dubbele is dan wel weer, bij een game als Dota 2 bijvoorbeeld, dat die wel degelijk als triple A gepromote is door Valve notabene. Maar dan weer vanuit de community qua prijzengeld... nja mogelijk is triple A gewoon een ontiechelijk vage term.

Nu ben ik wel echt klaar met dit onderwerp majesteit ;)

[Reactie gewijzigd door echtwaarisdatzo op 31 januari 2017 20:17]

Je hebt gelijk. Ik heb ook nooit gezegd dat een tripple A game niet is wat het is. Het is een vastgelegde term en maakt het dus voor uitgevers met een groot budget mogelijk hun game als tripple A te bestempelen.

Ik had het anders moeten zeggen.

Voor mij is tripple A een term die geen waardevolle betekenis geeft aan een game.
Ben ik ook helemaal met je eens. Zie het eerder als een negatieve term dan positief.
*verkeerde knop*

[Reactie gewijzigd door Joe Kowalski op 31 januari 2017 14:11]

Stardew wat? Rimworld wat?
10 mensen gevraagd hier niemand kent het. Allemaal gamers. Weinig triple-A dus al is dat wellicht niet wat je wil horen.
als je stardew vally niet kent heb je als gamer toch echt onder een steen geleeft de afgelopen paar maanden ;)
Ik heb de naam voorbij zien komen in de PS store maar om nou te zeggen dat ik een idee heb waar het over gaat nee. Terwijl ik dit artikel wel lees omdat ik een jaar geleden al wist wat Horizon Zero Dawn was. Daar zit toch een groot verschil tussen denk ik zonder dat ik daarmee afbreuk wil doen aan Stardew Valley :).
1 woord: marketing(budget). Eerlijk gezegd denk ik wel dat de meeste gamers een beetje klaar zijn met de zoveelste 3rd persion action rpg met stealth elementen.
Die big budget "AAA" games zijn vooral rehashes in een ander jasje. Er wordt geen enkel risico meer genomen. Er is geen plek voor originaliteit en nieuwe ideeen. Daarom zijn indie games vaak veel interessanter. Grote publishers werken vooral reactief. Als een concept aangetoond heeft succesvol te zijn wordt er pas wat mee gedaan. Het gevolg is dat ze allemaal tegelijkertijd erop duiken als vliegen op een verse drol.
Heerlijk hoe je het beschrijft. Daar ben ik het ook mee eens en ik zie dan ook niks vernieuwends in deze game, en helaas denk ik hem niet in week 1 te halen, al had ik GG graag gesponsord. Hetzelfde hetzelfde maar met wat andere kleuren, dat mensen dit gewoon niet zien....

Vroeger werd je nog eens verrast in games wat voor genialiteit er opeens in zat...
Nou nou. Kan me vinden in jullie beiden, maar deze game laat toch wel wat origineels en fris zien. Qua verhaal, sfeer en setting iig.
Qua gameplay tjah.. niet heel erg indrukwekkend nog idd.
Precies dat dus. Na een paar minuten van het filmpje gekeken te hebben zie ik elementen die ik allang ken. Ik ben bang dit dit net zon hyped game gaat worden als KillZone. Goede marketing maar kreeg al snel het gevoel Just another shooter with fancy graphics.
Ligt een beetje aan jouw definitie van 'triple' A games. ( https://en.wiktionary.org/wiki/tripple )
Als je ermee bedoelt, dat een bizarre prijs voor dat spel moet betalen. Ja, dan zijn er veel meer triple A spellen op console.

Daarnaast doe je langer met een serieus PC spel. Op steam zitten ook een hoop indie ontwikkelaars en is het moeilijk tussen het kaf de koren te onderscheiden. Ik zit vaak met het dilemma dat ik in meerdere spellen tegelijkertijd zin heb. HotS. E:D of toch weer CS:GO?
En dan ben ik niet eens zo'n persoon met een enorme backlog in Steam.
Zet dan de goeie wiki link erbij: https://en.wikipedia.org/wiki/AAA_(video_game_industry)

En waar probeer je me nu van te overtuigen? De verkoopcijfers spreken voor zich, wat wil je me nu duidelijk maken. Of wil je gewoon weer ergens over discussiëren zoals de meeste hier.

Continue weer: ja definieer tripple A, wat bedoel je met tripple A, wat houd tripple A volgens jouw in. Dat ligt toch allang vast? Dat gaat over budgetten ja.

Ik ging in op de opmerking dat de PC markt veel groter zou zijn, dat dat niet telt voor 'tripple A' games. Games met een hoog budget en flinke promotie. Waar Horizon Zero Dawn ook onder valt.
'Kzargid' zei dit omdat hij graag deze game ook naar de PC had zien komen, en gebruikte de grootte van de markt als argument. Ik twijfelde hier echter aan vandaar mijn reactie.
Tripple A houd gewoon in de mainstream grote games. En die verkopen nu eenmaal aanzienlijk meer op de console's dan op de PC, ondanks de veel grotere markt van de PC.

Daarom dat ik deze discussies ook niet zo goed begrijp. Google video game sales, en bekijk de aantallen. Je moet echt behoorlijk scheel zijn om niet in te zien, dat op de console er bizar veel meer games worden verkocht dan op de PC.

[Reactie gewijzigd door echtwaarisdatzo op 31 januari 2017 14:39]

Iedereen zit triple als tripple te schrijven. Kennelijk ben ik een van de weinigen hier die een beetje Engels kan ;)
Ik denk dat het anders zit. De PC-gaming markt is vele malen diverser dan die van de consoles. Het is pas sinds kort dat indie-games een weg vinden naar de consoles, en dan nog maar mondjesmaat en vaak niet als een Early Access-achtige titel.

PC gaming is juist veel groter dan console gaming, maar de spelers zijn veel meer verdeeld en er wordt gemiddeld ook veel tijd besteed aan slechts één of enkele games. Denk aan zaken als de MMO, zoals WoW dat nog steeds miljoenen subs heeft - maar ook aan mod-vriendelijke games zoals Skyrim, of Minecraft dat al jaren een enorme fanbase heeft en houdt.

Juist de diversiteit maakt ook dat een 'PC exclusive' minder interessant is. Op de console is de doelgroep homogener: jongeren zijn de voornaamste en grootste doelgroep. Dat zie je ook terug in het aanbod van games op de consoles - het is over de gehele linie een simpelere, minder diepgaande gameplay, gebaseerd op de limitaties van de console en zijn randapparatuur. Modding is er niet. En als je het over RPG's hebt dan zie je hele grote verschillen tussen een console-based RPG en een PC-based RPG. Die directe ports gaan op de PC dan ook lang niet altijd goed, en zijn in verhouding stukken minder populair vanwege de concurrentie. Het is dus véél makkelijker om een kaskraker te maken voor de console dan voor de PC, niet alleen dankzij de verschillende doelgroepen, maar ook vanwege de technische kant (één hardware config) én vanwege de grotere marge die er op de console bestaat omdat het gesloten ecosystemen zijn. Een exclusive kan lang op de adviesprijs gehouden worden op de consoles.

Triple-A is een term die eigenlijk ook bij de consoles vandaan komt, en in mijn beleving juist synoniem is voor 'weinig diepgang, veel polish, grafisch prima, hoog geprijsd en gemiddeld tot matig in hoeveelheid 'content per dollar'. Het zijn games die zich niet direct verkopen op kwalitatief hoogstaande gameplay, maar op marketing, de franchise, en de hype.

Spelersaantallen per game lopen daarom ook voor de PC veel sneller terug dan bij een console en consolideren zich vaak bij de beste games (meestal moddable, want dat geeft hoge replay-value). De library van de console is ook nog eens veel kleiner, dus minder keus dwingt je wel om nog maar een prestige of een leveltje erbij te gaan halen, wat eigenlijk een vorm van armoede is. De backlog van een PC gamer is dan ook nog eens schier eindeloos, alles is wel backwards compatible (te maken).

[Reactie gewijzigd door Vayra op 31 januari 2017 15:11]

Mooi uitgebreid onderbouwd. Komt overeen met mijn punt ook :)

Ik beschouw tripple A games ook als weinig diepgang voor een flinke prijs. Maar goed, de definitie is duidelijk. Ontstond meerdere keren een discussie over wat tripple A dan inhoud.
En dan ging het ineens daarover :O
PC Gaming markt is ongeveer 5.5x groter dan die van consoles, 35.8 miljard vs. 6.6 miljard van consoles in 2016.

Source: https://www.superdatarese...ket-brief-year-in-review/
En toch wordt bijvoorbeeld BF1 en ook eerdere delen op de PS4 meer gespeeld dan op pc...(http://bf1stats.com/)
BF1 is ook geen echt PC spel meer, eerder een PC port game.

Was een BF fan sinds 1942, maar het is steeds meer op CoD gaan lijken en doe sinds Hardline niet meer mee. Battlefront overgeslagen en BF1 ziet er ook niet uit. (Qua gameplay) Ook al de game-vrienden die nog wel BF4 met mijn speelde, hebben BF1 niet.

Het is nu meer CoD en meer een console game. De statistieken die je zelf aanbrengt, geven dat aan.
Heeft geen zin om tegen Willy in te gaan. Positief over de PC en negatief over console zijn. Anders krijg je - en willy uiteraard +
Ook al gaat ie zwaar offtopic met zijn discussies.

Ben zelf ook pc gamer, maar die zijn tegenwoordig ook volledig PC gegaan (pun intended). Dat houd in dat alles een discussie word, waarbij groepsvorming de uiteindelijke stelling bepaald.

[Reactie gewijzigd door echtwaarisdatzo op 31 januari 2017 13:00]

Dan nog is zijn punt redelijk correct dat het merendeel niet bezig is met tripple A games. Niet zo heel gek als je je bedenkt dat die ook schaars aanwezig zijn op de PC (als kijkt wat er naast alle multiplatform games te spelen is).
En de merendeel van console gamers zijn niet bezig met spelen van exclusives. Zelfs launchgames zoals Killzone en Infamous komen niet boven de 3 miljoen sales uit, terwijl games zoals Black Ops 3 nu al over de 15 miljoen zijn (LET OP: dat is zonder de miljoenen extra spelers door bundles en digitale aankopen)
Dit is niet de plek voor moderatie discussie en nu moet ik zelf ook oppassen dat dit me geen punten kost. Daarvoor zijn er andere plekken op de site.
Nuja, maar dan moet ik een betoog gaan schrijven over hoe het moderatie systeem verkeerd gebruikt word. En dat is al meerdere keren gedaan.
Maar je hebt een punt, heeft weinig zin daar over te klagen hier.
Voor de prijs van een fatsoenlijke, en dus nog lang niet de top, GFx card koop je een PS4 Pro en speel je heel veel extra gave games.
Klopt, het een is ook niet beter dan het ander. Er is een gelukkig een optie voor iedereen.

Kan me goed voorstellen dat mensen voor een console kiezen, omdat je hiermee kosten kan besparen en ook een stukje gemak koopt. What you is what you get en je kan er meteen mee aan de slag.

Ik heb onlangs een GTX 1060 gekocht en daar moest ik ruim 300,- voor neertellen. Daar had ik ook een PS of XBOX voor kunnen kopen.
Het is een afweging. Wil je liever iets meer betalen voor een betere ervaring of bespaar je liever op de initiële kosten en koop je een console die of geen goede framerate kan hanteren of op een lage resolutie kan gamen. Met het geld dat je bespaard kan je dan wel mooi de vereiste kosten voor online gamen betalen en natuurlijk de hogere prijs van games :)
Als je weinig games koopt, dan is een console voordeliger.
Proef je graag eens iets anders, dan is het beter om een PC te kopen.
Dankzij bundles en kortingen zijn games sneller goedkoper op PC.

Men kan natuurlijk ook altijd voor een Geforce 1050 gaan. Deze budgetkaart kost maar 150 euro. Kan je GTA V op ultra spelen. Al haal je dan wel geen 60 fps. :)
Hoe definieer je de grootste?

Ik denk dat de console markt samen met de PS en Xbox wat rond de 100.000.000 exemplaren van consoles beide verkopen toch wel een betere succes zijn.(want desktop haal je dan ook de huis tuin keuken gebruikers erbij?)

Daarnaast wilt de jongere generatie niet meer zoveel uitgeven aan een desktop en zo'n console ideaal is.

En je moet je product kunnen verkopen. Waarom zou je een XBOX willen of waarom een PS juist voor hun games. De 3th party games komen toch wel een keer op alle platformen uit dus daarvoor hoeft de pc markt zich geen zorgen te maken. Maar voor mij wel een goede reden om een console uit te kiezen welke aan mijn genre voldoet.
Ziet er inderdaad tof uit en zie ook veel overeenkomsten met FC etc. Wat mij alleen tegenvalt is alle troep in beeld. icoontjes voor loot, richting, quests, wapens enzovoort. Echt veel te veel wat mij betreft. Ik hou van een game die clean is. Dit zijn echt Ubi praktijken. Net als bij Devision waar ook alles vanaf 20 meter voorgekauwd werd. Beetje jammer.
Afwachten op de reviews maar.

[Reactie gewijzigd door Pantostie op 31 januari 2017 15:31]

Was bij FC3 ook al zo. Toen kon je gelukkig op de PC nog wat mods regelen en interface dingen uitzetten. Maar hoe simpel zou het zijn voor een developer om zulke settings gewoon in te bouwen zodat iedereen zijn eigen ervaring kan bepalen.
Ik moest ook gelijk aan FarCry denken. Zeker het beklimmen van die hoge beesten/machines om de kaart te updaten. Radiotorens anyone?

Ook het upgraden van je skills is gelijk aan FarCry.

Zal vast een vermakelijke game zijn, maar alleen met een ijzersterk verhaal zal hij FarCry verslaan.
Mwah maybe, heb laatst Farcry 4 bij de januari sale van PS gekocht. Na 3 dagen aardig wat uurtjes in de game gestopt te hebben was ik er alweer klaar mee.

Veel teveel van hetzelfde met zeer weinig afwisseling.
Ik wacht zoals bij tegenwoordig elke game eerst twee weken lang de reviews & eventuele patches af.
FarCry 4 was inderdaad minder, maar deeltje 3 (waar 4 een echt kopie van is :+ ) vond ik toch wel heel erg leuk :)
Klopt, maar had hetzelfde met Farcry 3, blijf 2 nog steeds de beste vinden. Die mini helicopter is dan wel weer vet, met de mogelijkheid om je grenade launcher te gebruiken. Staat garant voor een hoop lol :)
Waarom niet meteen in 4K gespeeld?
Ben erg benieuwd naar de reviews en het eventuele verschil tussen de ps4 en ps4 pro.
Verder erg jammer dat deze game er niet voor de PC zal komen. ;(
Die optie was er niet. Bij preview-sessies als deze zit je in een kamer met nog tientallen andere journalisten, waarbij iedereen zijn eigen 'game station' heeft. Wij hebben geen invloed op wat daar staat. Iets anders dan full hd zat er voor deze sessie niet in.
Als uitgever wil je toch het mooiste van het mooiste laten zien... ach het is nu ook wel indrukwekkend genoeg.

Bedankt voor de reactie.
Ik zou er bijna (weer) een playstation voor aanschaffen. Waren het niet dat om en nabij €400 voor één game een beetje van den zotte is.
Ik pak over een paar jaartjes een playstation slim in de aanbieding, en werk nog even wat exclusives af die ik gemist heb. En god of war weer eens aandoen, pracht game was dat.
Hahaha, zeer herkenbaar. Jaartje of 6 geleden de console de deur uit gedaan. Deze en nog een exclusieve 4/5 andere games maken het super interessant om toch nog een console te kopen.. maarja, games + 400 = ouch
doe zoals ik, koop de hardware sterk afgeprijsd aan het einde van zijn levens cyclus en haal de exclusives uit de 2de hands bak.

zo heb ik bv. de ps3 en TLOU pas in huis gehaald toen de ps4 al in de winkelrekken lag.
is het een PS4 complete exclusive ? of krijgen we binnen enkele maanden toch een PC versie ?
Guerrilla maakt alleen PS games. Is tegenwoordig 'eigendom' van Sony.
Al sinds de aankondiging zit ik klaar, nog maar een maandje. Mooi om te horen dat Jur positief is.
ben erg benieuwd hoe de game zal spelen, maar het heeft wel trekjes van far cry met robots

ja en geen pc port is sad
Hopelijk heeft het niet teveel rpg elementen. Zolang het basic is vind ik het oke. Ik bedoel dat je niet heel veel menuutjes door moet bladeren.

[Reactie gewijzigd door jaaoie17 op 30 januari 2017 20:29]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True