Door Arnoud Wokke

Redacteur

De smartphones van 2017

Betere accuduur en dubbele camera's

Inleiding

Misschien komen de ware innovators van de smartphonemarkt nu pas naar boven. Nu vrijwel iedereen een smartphone heeft en iedere telefoon een groot touchscreen en zo weinig mogelijk knoppen, is de ruimte om te innoveren wel heel klein geworden. Meesters van creativiteit tonen zich juist in de beperking.

Nu de grote groei uit de smartphonemarkt is, hadden veel fabrikanten hun hoop gevestigd op andere producten. Dat blijkt nog geen succesvolle strategie. De verkoop van tablets loopt terug en nu ook smartwatches niet de heilige graal blijken, zal het de komende jaren een marathon watertrappelen worden voor een hoop fabrikanten.

Dat was in 2016 al volop te zien. BlackBerry gooide dit jaar de handdoek in de ring en andere fabrikanten, zoals HTC, LG en Sony, kregen het nog moeilijker dan ze het al hadden. Ook de grootste fabrikanten hadden niet hun beste jaar. De meest besproken nieuwe functie in de iPhone 7 was het weglaten van de geliefde 3,5mm-aansluiting en Samsung moest zijn Note 7 uit de winkels halen, omdat het toestel in sommige gevallen wat al te warme gevoelens opwekte.

In een markt waarin veel spelers het moeilijk hadden dit jaar, waren opvallend veel nieuwe ontwikkelingen te zien. De belangrijkste? Eindelijk wordt de accuduur beter. Niet dat je gelijk een week met je telefoon kan doen, maar elk klein beetje helpt natuurlijk.

Betere accuduur en dubbele camera's

Laten we eerlijk zijn: het verbeteren van de accuduur kon al snel in 2016, want 2015 was op het gebied van accuduur van smartphones grotendeels een verloren jaar. Het verlengen van de accuduur hangt af van een aantal factoren: een zuinigere processor en een grotere accu zijn belangrijke elementen voor een langere accuduur. In 2015 gebeurde juist het omgekeerde: accu's waren niet groter dan bij voorgaande toestellen uit 2014, terwijl de socs van vooral Qualcomm vorig jaar, met name de Snapdragon 808 en 810, juist meer stroom vroegen.

De ommekeer begon in januari. Toen bleek dat het de Chinese fabrikant Xiaomi was gelukt om relatief kleine accu's met veel capaciteit in te kopen. De Redmi 3, een bescheiden smartphone met 5"-scherm, heeft een 4100mAh-accu, een capaciteit die tot dan alleen in grote smartphones zat. Xiaomi bracht sindsdien een buitensporig aantal verschillende modellen uit met een dergelijk grote accu.

Maar het was niet alleen Xiaomi. Samsung zette in zijn belangrijkste toestel S7 edge een 3600mAh-accu, een behoorlijke verbetering tegenover de accu van rond 2600mAh in de S6 edge. Andere fabrikanten volgden en accu's met een capaciteit van minder dan 3000mAh zijn eindelijk eerder uitzondering dan regel geworden. Toppunt van die ontwikkeling tot nu toe is de Lenovo P2, een toestel van 8,3mm dik met een riante 5100mAh-accu erin.

Deze grote accu's in niet zo grote telefoons geven veel hoop voor 2017; dergelijke accu's zijn in massaproductie en er kunnen dus snel meer modellen komen met deze veel grotere capaciteit. Bovendien zijn het niet gelijk obese smartphones; ze hebben een alleszins redelijk formaat en gewicht, waarmee het aantrekkelijke telefoons kunnen worden in 2017.

Op het gebied van het stroomverbruik van socs is er ook veel winst geboekt. Qualcomm stapte af van de door ARM gemaakte Cortex-cores en maakte zijn eigen Kryo-cores voor de Snapdragon 820 en 821. Samsung deed hetzelfde met zijn Mongoose-core voor in de Exynos 8890.

Het is niet te onderschatten hoe groot de prestatie is die daaraan ten grondslag ligt. Apple kon in 2013 als eerste smartphonemaker de stap naar 64bit-processors maken doordat het een core had ontworpen op basis van de ARMv8-architectuur. Nu hebben meer fabrikanten ingezien dat ARM goed is in het leveren van de architectuur, maar wie hoge eisen stelt, kan de cores het beste zelf ontwerpen.

Met de tweede generatie van Qualcomms en Samsungs eigen cores en de stap naar 10nm-productie ligt de weg open voor zuinigere socs. Dat betekent dus: als je hetzelfde doet, verbruikt hij minder energie. Als je die extra processorkracht gebruikt om sneller Pokémon te vangen, dan zal je accu waarschijnlijk even snel leeg zijn als voorheen.

Eindelijk doorgebroken: de dubbele camera

Ooit, toen tv-fabrikanten volop bezig waren met 3d, zagen we voor het eerst dubbele camera's in smartphones. De LG Optimus 3D en HTC Evo 3D konden beelden in drie dimensies opnemen en afspelen. Het waren, in 2011, de eerste smartphones met dubbele camera's. Die technologie is nooit weggeweest. De HTC One M8 en Honor 6 Plus uit 2014 hebben ook twee sensors aan de achterkant.

Nu is de dubbele camera heel normaal. Tweakers publiceerde daar in september een uitgebreid achtergrondverhaal over. Deze trend gaat hoogstwaarschijnlijk doorzetten in 2017. Het is nog onduidelijk welke implementatie het meest aan populariteit gaat winnen. Huawei heeft ingezet op de combinatie van een zwart-wit- en kleurensensor, LG heeft een groothoeklens en Apple heeft gekozen voor een telelens met een mogelijkheid tot 'optische zoom'.

Om maar eens uit het artikel van september te citeren: als de meerwaarde blijkt en de consument bereid is om hiervoor extra in de buidel te tasten, is wat we nu zien nog maar het begin. Want een smartphone met meer dan twee camera's is niet ondenkbaar, zeker niet als de verschillende implementaties, diepte, brandpuntsafstanden, beeldoptimalisatie en slimme zoom, worden gecombineerd.

Eindelijk doorgebroken: modules op telefoons

Project Ara, de volledig modulaire telefoon van Google, zal er niet komen. Desondanks bracht 2016 genoeg om hoopvol over te zijn. De half-modulaire telefoon maakte zijn opwachting.

Daarbij mag een eervolle vermelding voor het Nederlandse Fairphone niet ontbreken. Zijn Fairphone 2 pioniert het idee van een smartphone waarin veel componenten te vervangen zijn door betere versies, waaronder de camera en het scherm. In een tijd waarin laptops die functie juist verliezen, is het verfrissend om te zien dat het zelf repareren en upgraden van je telefoon tot de mogelijkheden kan behoren.

De meest veelbelovende implementatie van modules komt van Lenovo met de Moto Z-serie. De modules werken makkelijk en snel en het zijn er bovendien al heel wat: een cameramodule van Hasselblad die optische zoom en een xenon-flitser toevoegt, een JBL-speaker waar voor een telefoon angstaanjagend hard geluid uit komt en een beamer die beelden op de muur van een verduisterde kamer kan toveren. Uiteraard kun je ook 'gewoon' een accu toevoegen om je telefoon langer mee te laten gaan.

LG probeerde het ook met zijn Friends-systeem. Dat is functioneel een minder groot succes. Voor elke module moet de accu eruit en het hele systeem voelt fragiel en staat de bouwkwaliteit van het toestel in de weg. Desondanks heeft LG, net als Lenovo, meerdere malen gezworen ermee door te gaan en nieuwe modellen die compatibel zijn uit te brengen.

Ontwerp: weg met de bezels

Eind 2014 publiceerden we een verhaal over de grootte van telefoons. De conclusie kwam hierop neer. "Er zit nog wat rek in de schermgrootte van telefoons. Omdat de schermranden nog best behoorlijk zijn en de technologie om die kleiner te maken klaarligt, zullen fabrikanten grotere schermen in behuizingen met hetzelfde formaat proberen te proppen."

Dat is precies wat we nu zien, in zowel het geruchtencircuit als in het echt. Het meest prominente voorbeeld daarvan is de Mi Mix van Xiaomi. De voorkant van de telefoon bestaat voor 84 procent uit scherm en de randen zijn daadwerkelijk minimaal.

Foto: GSMArena

Daardoor kunnen fabrikanten dus meer scherm kwijt in een behuizing van dezelfde grootte. De geruchten zoals ze nu zijn duiden erop dat zowel Samsung als Apple dat doen voor hun belangrijkste toestellen van 2017. Dat doen ze vooral door het scherm aan alle kanten over de zijkant heen te krullen, iets dat mogelijk is door de techniek van buigbare schermen.

Ontwerp: weg met de 3,5mm-jack?

Er zijn al jaren af en toe telefoons zonder 3,5mm-aansluiting voor headsets. Sterker nog: de standaardpoort voor oordopjes is pas een jaar of zeven in algemeen gebruik op telefoons. Daarvoor gebruikten fabrikanten vaak hun eigen aansluitingen. Sinds die tijd kwam het weinig meer voor dat smartphonemakers afweken, maar de Alcatel One Touch Idol Ultra uit 2013 is er zo een.

Dit jaar zagen we meer telefoons zonder 3,5mm-jack. Nadat er een gerucht ging - zou Apple er een handje in gehad hebben om dat de wereld in te helpen? - dat de iPhone 7 zo'n aansluiting zou missen, durfden ook andere fabrikanten het aan: de Chinese smartphonemaker LeEco, Lenovo's half-modulaire Moto Z en een waterdichte HTC 10-variant hebben allemaal niet ieders favoriete audiopoort.

Hoewel het weglaten van deze voor veel mensen belangrijke aansluiting niet iedereens goedkeuring kan wegdragen, ligt het in de lijn der verwachtingen dat het gaatje voor oordopjes ook in 2017 van meer en meer modellen zal verdwijnen.

De cijfers: benchmarks van 2016

Bij Tweakers duiden we graag trends en ontwikkelingen, zeker aan het einde van het jaar, maar aan een andere eindejaarstraditie doen we nooit mee. Wij roepen nooit een beste smartphone uit. Dat mogen alleen lezers doen wat ons betreft.

Desondanks leek het ons goed om de balans op te maken van het voorbije jaar. Wat waren de telefoons met de beste resultaten op het gebied van hardware, scherm en accuduur? Hieronder vind je testresultaten van zo goed als alle telefoons die we in 2016 in ons testlab hebben gehad.

Daaronder zit ook een telefoon waarvan de review nog niet online staat. De Lenovo P2 is al klaar in ons testlab, maar de review moet nog verschijnen. Dat gebeurt over een paar weken.

Accuduur bij webbrowsen (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Lenovo P2
15u47m
Huawei Mate 8
13u4m
Motorola Moto Z Play
11u30m
Samsung Galaxy S7 edge
9u52m
Apple iPhone 7 Plus
9u45m
Samsung Galaxy Note 7
9u44m
Apple iPhone SE
9u26m
Motorola Moto G4 Play
9u14m
Apple iPhone 7
9u12m
Samsung Galaxy S7
9u11m
Sony Xperia X Compact
8u56m
Xiaomi Mi 5
8u54m
Huawei P9 Lite
8u48m
Google Pixel
8u13m
OnePlus 3T
7u15m
Sony Xperia XZ
7u15m
Sony Xperia X
7u8m
HTC 10
7u4m
Google Pixel XL
6u52m
Motorola Moto X Force
6u50m
Huawei P9
6u38m
LG V20
6u37m
OnePlus 3
6u29m
Huawei Nova
6u9m
Sony Xperia Z5 Premium
6u2m
LG G5
6u2m
Jolla C
5u41m
Nextbit Robin
5u30m
LG V10
5u25m

De browsetest is onze zwaarste accutest. De telefoon browset en scrollt langs een vaste set pagina's via een vaste internetverbinding. De pagina's staan opgeslagen op eigen servers en worden dus niet live van internet getrokken; dat zou oneerlijke testomstandigheden veroorzaken, omdat sommige sites op sommige dagen zwaardere advertenties laten zien en dus meer van de accu vragen. De Lenovo P2, Huawei Mate 8 en Moto Z Play deden deze test het beste. Dat hebben ze alle drie te danken aan de combinatie van een grote accu en een relatief zuinige soc.

Accuduur bij video kijken (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Lenovo P2
1d5u15m
Motorola Moto Z Play
22u45m
Samsung Galaxy Note 7
18u55m
Samsung Galaxy S7 edge
18u26m
OnePlus 3T
18u18m
Google Pixel XL
18u9m
Samsung Galaxy S7
15u28m
OnePlus 3
15u11m
Google Pixel
14u29m
Motorola Moto X Force
14u9m
Apple iPhone SE
13u19m
Huawei Mate 8
11u37m
Motorola Moto G4 Play
10u58m
Motorola Moto G4 Plus
10u44m
Xiaomi Mi 5
10u30m
Apple iPhone 7
9u50m
Apple iPhone 7 Plus
9u48m
HTC 10
9u18m
LG V20
9u17m
Huawei P9 Lite
8u58m
Sony Xperia X Compact
8u37m
Huawei Nova
8u23m
Sony Xperia XZ
8u21m
Sony Xperia X
8u11m
LG G5
7u45m
Nextbit Robin
7u42m
LG V10
7u41m
Sony Xperia Z5 Premium
7u24m
Huawei P9
6u54m
Jolla C
6u25m

Bij de videotest spelen we een video af totdat de accu het opgeeft. Omdat oledschermen geen stroom verbruiken bij het weergeven van zwart en video's veel zwart bevatten, is deze test lichter voor telefoons met oledschermen. De toppers zijn daardoor de telefoons met oledscherm, zuinige soc en grote accu. De Lenovo P2 leidt wederom, met daarachter de Moto Z Play en de Galaxy Note 7.

PCMark Android - Work 1.1 (accu)
Smartphone tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Google Pixel XL
9u54m
Google Pixel
9u29m
Sony Xperia X Compact
9u10m
Huawei Mate 8
9u1m
Samsung Galaxy Note 7
8u56m
Motorola Moto G4 Play
8u49m
Samsung Galaxy S7 edge
8u15m
Xiaomi Mi 5
8u9m
LG V20
7u39m
Samsung Galaxy S7
7u37m
Huawei P9 Lite
7u28m
Sony Xperia XZ
7u23m
Sony Xperia X
7u8m
OnePlus 3
7u3m
Motorola Moto X Force
7u2m
LG G5
7u1m
Sony Xperia Z5 Premium
6u14m
HTC 10
6u13m
Huawei P9
5u57m
Motorola Moto G4 Plus
5u42m
Huawei Nova
5u36m
LG V10
5u22m
Nextbit Robin
5u13m

Bij de PCMark-test voert de benchmark automatisch allerlei taken uit om de accu leeg te maken. Deze test kent wat meer variabelen. De Google Pixel voert deze test op lage kloksnelheid uit. Het gevolg is dat hij laag scoort op de prestatietest, maar hij houdt het langer vol.

Laadtijd
Smartphone Tijd in uren en minuten (lager is beter)
OnePlus 3
1u28m
Samsung Galaxy S7
1u34m
OnePlus 3T
1u42m
Motorola Moto X Force
1u43m
Samsung Galaxy Note 7
1u50m
Motorola Moto Z Play
1u52m
Samsung Galaxy S7 edge
1u52m
Motorola Moto G4 Plus
1u52m
Xiaomi Mi 5
1u53m
Apple iPhone SE
2u6m
Huawei Mate 8
2u8m
Google Pixel
2u11m
Nextbit Robin
2u15m
Apple iPhone 7
2u16m
Lenovo P2
2u17m
LG G5
2u18m
LG V20
2u19m
LG V10
2u19m
Huawei P9
2u25m
Google Pixel XL
2u27m
Sony Xperia X
2u27m
HTC 10
2u28m
Sony Xperia X Compact
2u34m
Huawei Nova
2u43m
Sony Xperia XZ
2u51m
Sony Xperia Z5 Premium
2u57m
Apple iPhone 7 Plus
3u13m
Huawei P9 Lite
3u28m
Motorola Moto G4 Play
4u57m

Bij deze test meten we hoe lang het duurt voordat een accu van helemaal leeg naar helemaal vol is. Daarbij rekenen we niet met de melding '100 procent vol' op de telefoon zelf, maar wachten we tot hij geen stroom meer uit de lader haalt. Snelladen maakt een groot verschil. De verschillen onderling zijn echter niet schokkend groot.

Scherm

Maximale helderheid
Smartphone Candela in cd/m² (hoger is beter)
LG G5
718
Samsung Galaxy Note 7
687
Samsung Galaxy S7 edge
686
Samsung Galaxy S7
652
Sony Xperia XZ
617
Apple iPhone SE
601
Apple iPhone 7
588
Motorola Moto G4 Plus
572
LG V20
528
Apple iPhone 7 Plus
527
Sony Xperia Z5 Premium
524
Jolla C
522
Xiaomi Mi 5
516
OnePlus 3
514
Huawei Nova
502
Sony Xperia X
491
Huawei P9 Lite
485
Sony Xperia X Compact
485
Huawei Mate 8
469
OnePlus 3T
459
Google Pixel XL
454
LG V10
447
Google Pixel
416
Motorola Moto Z Play
398
Huawei P9
395
HTC 10
395
Nextbit Robin
394
Motorola Moto G4 Play
389
Lenovo P2
385
Motorola Moto X Force
353

De maximale helderheid zegt veel over hoe goed een scherm af te lezen is in direct zonlicht. Dat hangt uiteraard ook af van reflecties, maar een goede helderheid helpt zeker. Dit is een test waarop de LG G5 wint, met daarachter een vloot aan Samsungs. Ook Sony en Apple doen het traditioneel goed met de helderheid van displays.

Contrast
Smartphone Contrast in verhouding (hoger is beter)
Huawei Nova
1688:1
Apple iPhone 7
1655:1
LG G5
1589:1
Sony Xperia XZ
1406:1
LG V10
1378:1
Apple iPhone 7 Plus
1373:1
Huawei Mate 8
1315:1
Sony Xperia X
1279:1
Huawei P9 Lite
1271:1
Jolla C
1267:1
HTC 10
1257:1
Motorola Moto G4 Plus
1186:1
Huawei P9
1146:1
Motorola Moto G4 Play
1109:1
Sony Xperia X Compact
1079:1
Xiaomi Mi 5
1026:1
Nextbit Robin
1019:1
Sony Xperia Z5 Premium
997:1
LG V20
940:1
Apple iPhone SE
904:1

Het contrast meten we alleen van lcd's, want die van oleds is onmeetbaar hoog. De Huawei Nova wint hier, gek genoeg een midrange-telefoon. De LG G5 en Sony Xperia XZ doen het ook goed. Het contrast is belangrijk voor hoe mooi een scherm eruitziet.

  • Gemiddelde kleurfout
  • Gemiddelde grijswaardenfout

Dit is voor de gebruikers die geven om een juiste weergave van de kleuren. Veel telefoons geven grijstinten te blauw weer, waardoor foto's en video's er iets anders uitzien dan zou moeten - al vinden sommige mensen iets blauwer wit wel mooier. Afwijkingen in de grijswaarden geven aan dat de kleurbalans dus niet op orde is. Is deze afwijking hoger dan 3 ΔE2000, dan is de afwijking met het blote oog waar te nemen.

Kleurfouten hebben betrekking op de primaire en secundaire kleuren en hoe die weergegeven worden. Zo kan rood bijvoorbeeld net wat te oranje zijn, of blauw wat verzadiging missen. Dit soort afwijkingen zijn vaak moeilijk met het blote oog te zien.

De duurste telefoons doen het veelal het beste, maar het is muggenziften. De verschillen tussen bijvoorbeeld de Google Pixel en iPhone 7 zijn klein en ook de OnePlus 3T zit daar dichtbij.

Hardware

  • AndEBench - native
  • GFXBench Manhattan - onscreen
AndEBench - native
Smartphone in iteraties per seconde (hoger is beter)
Huawei P9
30.284
Samsung Galaxy S7
30.042
Huawei Mate 8
28.922
Samsung Galaxy Note 7
27.882
Samsung Galaxy S7 edge
27.782
Motorola Moto Z Play
24.869
Huawei P9 Lite
22.136
Google Pixel XL
20.328
Google Pixel
19.993
Huawei Nova
19.657
Motorola Moto X Force
19.370
LG V20
18.967
Sony Xperia XZ
18.626
OnePlus 3
18.396
LG G5
17.578
OnePlus 3T
17.295
HTC 10
16.634
Motorola Moto G4 Plus
15.941
Sony Xperia Z5 Premium
15.077
Xiaomi Mi 5
14.989
Sony Xperia X Compact
14.479
Sony Xperia X
14.050
Nextbit Robin
13.595
LG V10
10.417
Motorola Moto G4 Play
7.524
Jolla C
6.597

We hebben enkele hardwarebenchmarks in dit overzicht gezet. AndEBench meet processorsnelheid op Android en GFXBench is een grafische benchmark voor iOS en Android.

Op grafisch gebied wint de iPhone SE, door de combinatie van een geavanceerde soc en een voor 2016 absurd lage schermresolutie. De Huawei P9 voert berekeningen het snelste uit in AndEBench, met de Galaxy S7 daar vlak achter.

Tot slot

Juist nu vrijwel alle smartphones er ongeveer hetzelfde uitzien, zien we steeds meer smartphonemakers nadenken over waar ze zich in kunnen onderscheiden op manieren die er toe doen. Iedereen kan gimmicks voor telefoons bedenken, maar de functies die gebruikers echt van toegevoegde waarde vinden, zijn relatief schaars.

Desondanks hebben we een aantal nieuwe trends gezien die echt wat toevoegen. De modules van de Fairphone 2, LG G5 en vooral de Moto Z-serie geven smartphones een nieuwe dimensie. Dubbele camera's maken functies mogelijk die voorheen slecht of niet mogelijk waren. Op het gebied van ontwerp zien we steeds grotere schermen in telefoons die niet echt groter worden.

De grootste verbeterslag zit nog altijd in accuduur. Op dat gebied zijn er in 2016 stappen gezet door onder meer Xiaomi, Lenovo en Qualcomm en we hopen dat die trend in 2017 flink doorzet. Een betere accuduur zal vrijwel iedereen kunnen waarderen. Ook van opstellingen met meerdere camera's verwachten we volgend jaar - en de jaren erop - veel.

Met geruchten over een Galaxy S8 die vrijwel geheel uit scherm bestaat, een nieuw ontworpen iPhone ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van die telefoon, meer Tango-telefoons en nog veel meer ontwikkelingen zal 2017 wederom een interessant jaar worden op het gebied van smartphones. Hoewel de innovatiecurve iets afneemt, verwachten we in 2017 nog genoeg vernieuwing om ons smartphonehart sneller te laten kloppen.

Reacties (138)

Wijzig sortering
Qua functionaliteit / kwaliteit, zoals resolutie, opslagruimte, snelheid e.d. komen we in de buurt van verzadiging, voor huis/tuin/keuken gebruik voldoen huidige generatie.

Waterdicht zou de standaard moeten worden.

Het enige wat echt hinderlijk is dat battery duur kort is.

Terwijl vorige eeuw fabrikanten zich wilden onderscheiden van standby tijd van weken tot maanden,
nieuws: Mobieltje van Philips belooft standby-tijd van 2 maanden

Nemen we op dit moment genoegen met een telefoon die je hooguit een dag kunt gebruiken.

Er zijn ontdekkingen gedaan die daar mogelijk verbetering in gaan brengen echter tussen onderzoekers en productie zit zomaar 10 jaar.

http://www.pocket-lint.co...hs-and-power-over-the-air

Ik hoop dat de incidenten met accu's tot verdere innovatie zal leiden.

Want 4K hd met 16 core processor is leuk en aardig, maar als je elke dag moet opladen is dat gewoon super irritant.

update: dit ziet er veel belovend uit:
https://www.engadget.com/...tor-battery-30000-cycles/

[Reactie gewijzigd door totaalgeenhard op 31 december 2016 07:21]

Zou je een accu van bijv. een Lenovo P2 in een Nokia 6210i kunnen plaatsen, denk dat je die 2 maanden wellicht nog wel zult halen ook ;)
De smartphone is gewoon ontzettend veelzijdig geworden, het zijn bijna miniatuur versies van krachtige desktop PC's van 10 jaar geleden. Wat dat betreft is er gigantisch veel ontwikkeld en bereikt.
Samsung Galaxy S telefoon's hebben een Extra Energiebesparende stand, zet je deze aan, wordt het bijna een dumbphone, waarmee je kunt bellen, sms'en, in zwart wit. Daarentegen geeft ie dan een accuduur van 14~21 dagen aan. (voorspelling)

Toch vind ik accuduur niet zo'n probleem. Zolang de telefoon bij intensief gebruik minimaal 1 volledige dag mee kan op de accu. Iedere nacht aan de lader, is voor velen namelijk geen probleem.

[Reactie gewijzigd door Madshark op 31 december 2016 08:03]

Ik zie liever echte smartphones met een duidelijke nichefocus en minder algemene telefoons zoals we nu hebben. De Kodak Ektra en de Marshall London Music phone zijn wel een aardig begin.
Daarnaast zijn er gewoon veel mensen die een kleine smartphone willen en niet een tablet met een simkaart erin. Eigenlijk zou voor die redelijk grote doelgroep een aparte OSversie moeten komen (incl. whatapp+andere apps welke prettig werken op kleinere beeldschermpjes enzo). Gewoon een ouderwetse 3" maat, oftewel 7,62cm beeldschermdiagonaal met 1cm ruimte aan de onderkant voor wat knopjes. Als we daar nou eens een passend OS + appstore voor hadden.

[Reactie gewijzigd door govie op 31 december 2016 08:39]

Misschien dat de Kapsys SmartVision 2 voor die mensen in de richting komt. Dat is wél een smartphone, kan wél apps downloaden uit de Google App Store, maar heeft ook een klassiek fysiek toetsenbord. Wel wat groter dan jij in gedachte hebt.
Dat is een leuke eventueel ja. Maargoed, een clamshell zou ook gewoon kunnen. Bellen+whatsapp+sms op een E-ink buitenkant (beetje yotaphone achtig) en als je hem openklapt dat we dan smartphone hebben met 2 beeldschermen naast of boven elkaar. Misschien zoiets, ik weet wel dat er nog steeds veel mensen zijn die erg graag een handzame smartphone willen. Waar een vraag is.... is geld te verdienen.

[Reactie gewijzigd door govie op 31 december 2016 08:58]

Ik denk dat je je daar toch wel deels in vergist. Het zou van toepassing kunnen zijn voor mensen die nog geen smartphone hebben, die nog met een kleine compacte dumphone lopen omdat ze geen ''grote'' smartphone willen maar een kleine.
Wat jij aangeeft: handzame smartphone was ook een heel groot (misschien wel het grootste) argument van de iPhone gebruiker. In de tijd van de iPhone 4/4s had Samsung fors grotere telefoons, het waren volgens veel iPhone gebruikers lompe en grote apparaten wat niet handzaam zijn.
Kijk je vervolgens naar de iPhone 5, toen hoorde je het argument een stuk minder, af en toe hoorde je nog: ja Samsung is veel te groot, iPhone 5 is perfect (en dan was die al groter dan de 4/4s).
Vervolgens kwam de iPhone 6 en ja hoor, Apple zit qua toestel formaat zoals de rest. Ook toen hoorde je vrijwel iedereen zeggen: dit is een perfect formaat. De 5/5s was toen toch wel wat te klein schijnbaar.
Zodanig dat Apple zelfs de gigantisch grote Plus variant uitgebracht heeft.

Stel je bent gewend geraakt aan het iPhone 6 formaat, terwijl je eerst niet groter wilde dan de iPhone 4, neem maar weer eens de iPhone 4 in handen, wat een gepriegel is dat zeg. Zo klein dat het gewoon niet prettig werkt.

3inch is dan wel heel klein, maar neem bijv de Sony Compact reeks, is dat nou een formaat toestel wat je overal voorbij ziet komen omdat men dat zo graag wilt? Toestel is niks mis mee, zijn zeer rappe telefoons in een compact formaat.
Ook ms heeft een hele lading 4inch telefoons, dat zijn alles behalve tablets met een simkaart..

Indien er zoveel vraag was naar een 3inch smartphone dan zag je ze ook wel voorbij komen, zoals je zegt: waar een vraag is... is geld te verdienen.
Dat weten fabrikanten maar al te goed, die spelen met al hun liefde in op de vraag van een bepaald product. Kennelijk valt dat vies tegen want er zijn geen(?) 3inch smartphones.

Maar vertel mij maar hoe je op een 3 inch smartphone even een whatsapp gesprek gaat voeren. Zodanig dat je gewoon zonder problemen de tekst kan lezen en probleemloos ook nog kan typen, dat allemaal uiteraard op 3 inches.
Het moet wel werkzaam blijven he, je dient geen 3 inch smartphone te maken gewoon omdat het kan maar totaal niet praktisch is.

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 31 december 2016 11:10]

Niet met de huidige besturingssystemen en bijbehorende opmaak van apps(stores) nee. Maar ik zie toch voldoende mensen vragen om handzame telefoons die wat kunnen. Eventueel kunnen ze skins ontwerpen over universele apps heen zoals whatapp zodat deze wel functioneel en praktisch lijken op een kleiner scherm, om maar wat te noemen. Ik heb ook nooit gezegd dat het makkelijk is, maar die vraag is er nog steeds. Als er zoiets ooit komt, dan is het OS & apps-gedoe zeerzeker outofthebox, andriod zoals het nu is op een klein telefoontje is gewoon ruk natuurlijk.
Daar is helemaal geen ander OS voor bodig. In Android kun je prima layouts voor minischermen toevoegen. Appmakers doen dit alleen bijna niet omdat er geen hardware is (kip ei-verhaal).
Heb zelf een xperia z1 compact. Enige nadeel is dat het dure toestellen zijn. Uiteraard omdat ze krachtig zijn. Moest er nu ook nog zo'n budgetvriendelijke reeks bestaan, dan zou dat waarschijnlijk meer mensen aanspreken.
Waarom €400-500 uitgeven als de functies van een €200 toestel volstaan? Helaas moet je het grote scherm erbij nemen...
Die voorspelling klopt bij mij regelmatig. Ben een tijd terug een weekendje in het bos geweest met 15% accu 3 dagen volgehouden en nog 10% over :)
de BLS-2N had een capaciteit van 1050 mAh, de P2 5100mAh dus waarschijnlijk zelfs nog langer :D
Moet ik ook gaan vergelijken wat mn smartphone meer kan dan een dumbphone van 1999? Natuurlijk is extra batterijduur zeer wenselijk (2-3 dagen zou fijn zijn) maar zeker niet noodzakelijk. Zet eens voor de gein 4g en wifi uit (alle data) en je zult zien dat je telefoon spontaan 2-3 dagen overleefd (mits je geen video of spelletjes speelt). Mijn record met mn Xperia Z2 is twee en halve dag. Dat een dumbphone 2 weken volhield is in mijn ogen ook een totaal nutteloze vergelijking. Zolang het een volle dag mee gaat en s avonds voor het slapen gaan aan de lader, heb ik er totaal geen last van.
Wat ik niet begrijp, is dat het artikel vertelt dat het cpu gebruik verantwoordelijk is voor de kortere batterij duur. Mijn ervaring is dat het gebruik van dataverbinding wifi en Bluetooth verantwoordelijk is voor korte accu duur. Wordt bij een data verbinding de processor aangesproken of is er een grote verbetering mogelijk in het energieverbruik van de chips voor de dataverbinding?
Een smartphone heeft meestal een SoC (System on a chip) waar de meeste onderdelen verborgen zijn in het silicium van het dingetje. Hier zt inderdaad meestal ook de hardware voor Bluetooth, Wi-Fi en 3/4/5g in. De antennes daarentegen zitten gewoon in de telefoon. De reden dat dit gebeurt is om wederom ruimte te besparen, stroomverbruik terug te dringen en latency tussen de onderdelen te verkleinen (Hoe dichter alles op elkaar zit, hoe minder afstand er overbrugd dient te worden en hoe minder weerstand er veroorzaakt wordt). Met behulp van onder andere Doze en Stamina (Sony) proberen fabrikanten dit tegen te gaan door de telefoon sporadisch te laten syncen wanneer deze weinig gebruikt wordt i.e. in een zak of tas:

http://cdn2.ubergizmo.com...agon-810-chip-modules.jpg

[Reactie gewijzigd door aryan1171 op 31 december 2016 11:37]

Dat is ook mijn ervaring, zet je toestel maar eens op vliegtuigstand en ga maar lekker spelletjes spelen, accu gaat heel langzaam leeg.
Daarnaast, merk je verschil qua performance wanneer wifi-bt-4g uitstaat? Ik niet :P

Zodra je de vliegtuigstand weer uitzet merk je dat de accu een stuk sneller leegloopt. Deze functies doen naar mijn weten bar weinig met de CPU, stel het zou zoveel van de CPU vragen dan zou je dat ook moeten merken in je performance (lees: performance vragende apps zoals games).

Of je nu een zeer trage / weinig verbruikende CPU hebt of niet, de accu gaat gewoon snel leeg indien je verschillende data verbindingen aan hebt staan.
Naar mijn weten zijn de grootste boosdoeners de dataverbindingen en het scherm.

Uiteraard zullen de dataverbindingen verwerkt moeten worden door de CPU, de CPU zal vast en zeker aan het werk zijn, maar niet zodanig dat de CPU de belastende factor is voor de accuduur.
Van de andere kant, ga je zware games spelen die veel eisen van je CPU (maar dus ook van je scherm want het scherm staat non stop aan en wordt gebruikt) dan gaat je accu snel leeg. Of de CPU dan ook veel meer stroom gebruikt dan een 1080p/4k scherm op een hoge helderheid? Dat denk ik dan weer niet :P

Mijn conclusie zou dan zijn: dataverbindingen en het scherm zijn energie trekkers, niet de CPU.
Het zijn niet per se de dataverbindingen die de energie gebruiken maar de processen die gaan draaien als er een dataverbindingen is.
Als je data hebt gaat alles syncen, gmail, whatsapp, google play, dropbox etc etc... Dat zorgt er voor dat er data verstuurd (de dataverbinding gebruikt energie) moet worden en er iets gedaan moet worden met de data (de CPU gebruikt energie). Waarbij het verwerken van de data het meeste energie kost.

Ik heb zelf een Nexus 7 tablet uit 2012 waar ik tegenwoordig geen email meer op draai en amper andere dingen die syncen met als gevolg dat ik prima een wifi verbinding kan hebben en toch bijna een week standby kan zijn. Als ik Gmail en andere dingen instel daalt het met deze tablet naar ~2 dagen.
scherm helderheid speelt ook zwaar
Klopt. Scherm is bij verre de grootste energie vreter van je telefoon. Dus... Gewoon scherm uit en je telefoon gaat dagen mee... :)
Ik gebruik Resilio Sync als soort cloud oplossing. Op de mobiel waar een hele dag geen wifi/4G op staat wordt er telkens via google play services de wake opgevraagd om te kijken of er wifi is. M'n batterij haalde gewoon 6 uur niet. Hij kwam nooit in deep sleep. Met Deep Sleep Battery Saver kan ik forceren dat ie in deep sleep gaat bij screen off. Zo daalt ie in 12u zo'n 5% als ik hem niet eens gebruik.

De mate waarin de gebruiker controle heeft over hoe vaak een app wake kan doen is bedroevend laag.
Als ik 4G, Bluetooth en Wifi uitzet geen filmpjes kijk haal ik ook makkelijk een week op me S7 Edge.

Maar wat ik graag zou zien is dat je MET behoud van die functies hem een week kunt gebruiken. Als je op vakantie gaan hoef je geen opladers en powerbanks in te pakken.

Wat me ook opvalt is dat in het buitenland ook al met 4G uit je batterij sneller leeg gaat, waarschijnlijk omdat hij zoekend is naar masten.
Ik had ooit eens mijn Galaxy S1 5 dagen onaangeroerd laten liggen in de wagen. Dat kon ie nog een week volgens de batterij. Nog zo slecht niet :-).

Die 2 maand standby was immers ook zonder enig gebruik.
"Zolang het een volle dag mee gaat en s avonds voor het slapen gaan aan de lader, heb ik er totaal geen last van"

Jij niet nee, maar een ander wellicht wel. Bijvoorbeeld als je op reis gaat naar een afgelegen gebied. Of wanneer je een wat oudere accu hebt. Of wanneer je een dag het toestel intensiever gebruikt, en je de dag net niet haalt.

En een nog veel belangrijker voordeel: in sommige ontwikkelingslanden hebben mensen wel een smartphone, maar geen elektriciteit thuis. Deze mensen lopen naar de markt en betalen daar om hun smartphone op te laden op een centraal punt. Stel je voor dat een accu drie keer langer meegaat, zou een enorm verschil in tijd en geld voor ze zijn.

Ik hoop dat er een smartphone fabrikant opstaat die VOL inzet op accuduur, en dan hoop ik op een minimum van een dag of 5. Wat heb je aan keuze uit 200 smartphones als ze zich niet onderscheiden?
Gebruik dan een externe lader want een oplossing betreft accu gaat er niet komen. Niet in 5 jaar tijd. Waarom? Al worden de processors efficiënter en batterij groter, zo worden ook de apps, de data die verwerkt worden en ga zo maar door.
Onzin, er zijn al vele jaren meerdere mogelijke oplossingen. Ze worden alleen niet bij de smartphones ingebouwd door de fabrikanten (zou me niet verbazen als dat met onderlinge afspraken ligt). Denk bijv. aan een trekkoordje, opwindzwengeltje, bewegingsenergie, zonnecellen.
Zou veel eerder denken aan op afstand laden. Je batterij wordt dan automatisch opgeladen op bijvoorbeeld je werk of thuis

https://www.google.nl/amp...client=ms-android-samsung
Ik ben bang dat het incident met de Note 7 de vernieuwing in de accu's juist tegen gaat houden. Het toepassen van een nieuwe accu is een behoorlijk risico.
Een accu neemt een heel groot deel van de ruimte in, maar krijgt verder zo min mogelijk ruimte om uit te zetten. Enige vorm van ventilatie ontbreekt daardoor geheel. Ondertussen wordt het gemarteld met hoge temperatuur verschillen. Het ene punt kan zomaar 30 graden (en meer) warmer worden dan het andere uiteinde. In de tijd kan de temperatuur ook gigantisch verschillen. Leg je telefoon eens op een zwarte tafel in het zonnetje en in een mum van tijd kan de batterij meer dan 50 graden opwarmen. Sluit dan je oplader ook nog eens aan en dan kan je je wel voorstellen dat de ineens met telefoon rooksignalen gaat communiceren.

Een nieuw accutype moet daar ook maar net allemaal tegen kunnen en ondanks alle martelingen vele malen opgeladen kunnen worden, zonder capaciteit te verliezen. Nu een niet vervangbare accu standaard is geworden zal de accu ook na drie jaar nog goed moeten functioneren. Na het debacle van Samsung zal men wel heel voorzichtig zijn om een verbeterde accu in de telefoons te zetten als die niet heel goed is getest. Die testen gaan de telefoon fabrikanten natuurlijk niet zelf doen, dat is duur en de concurrentie profiteert gratis mee.

Ondertussen neemt de vraag naar grote accu's nog veel sterker toe als gevolg van de opkomst van de elektrische auto. Die accu's worden veel minder gemarteld en een minimalistische vorm is niet van belang. Die markt is dus veel interessanter voor nieuwe technieken.
Hoewel een automarkt (en energie markt) meer "cellen" gebruiken, hebben ze de luxe van ruimte en gewicht, innovatie voor die markten hebben derhalve geen haast.

Ambities om b.v. 1000 miles elektrische auto te maken zijn er niet. Terwijl het wel fijn zou zijn voor die toepassing om maar een paar keer per maand je auto te hoeven opladen.

Ik denk dat voor mobiele electronica de innovatie toch meer urgent zal zijn zeker als er straks te weinig andere zaken zijn waarop fabrikanten hun product kunnen onderscheiden.
Ah per kg gewicht is zeker wel belangrijk in een auto. Wanneer de accu van een Model S 535 kg weegt is er zeker wel een reden om lichte en hoge capaciteit accu's te maken.
Momenteel speelt actieradius een grotere rol maar hoeveel gewicht je meesjouwt in je auto heeft weer impact op rijkwaliteit en acceleratie van de auto.


Juist de vooruitgang die je hier ziet in telefoons zijn deels gesponsord door de auto industrie die ook overgaat op accu's. Omdat er meer geld en tijd ingestoken wordt gaan de ontwikkelingen steeds sneller en sneller.
Gesponsord door autoindustrie is wel erg overdreven.

Je weet dat elektrische al in 1835 bestonden?
Bron o.a. http://www.anwb.nl/auto/t...historie-elektrische-auto

Het financieel vermogen voor R&D voor mobiele devices is groter als voor elektrische voertuigen.

Als Samsung ooit eens besluit om elektrische auto's te maken ze zitten in RSM, bouwen schepen en industriële voertuigen. Zouden ze weleens snel marktleider kunnen worden.
Ik gaf aan deels. Zeker niet de hoofdmoot.
Maar voor elke telefoon die 1 enkele cel heeft zitten er in een elektrische auto ruim 2000.

Op het moment dat er meer vraag is naar accu cellen wordt er dus ook meer R&D ingestoken, en die R&D wordt niet gedaan door Apple of Sony. Die wordt gedaan door de fabrikanten van cellen zoals Panasonic, LG Chem en Samsung SDI. Op het moment dat die meer verkopen is er meer geld beschikbaar voor R&D.
De urgentie voor mobile accu's is wel groot dat is zeker. Bij het productie klaar maken van een nieuwe technologie is de eerste generatie meestal wat aan de grote kant. De techniek zo optimaliseren om ook hele kleine of zelfs buigzame accu's te maken kost wat meer tijd.
De auto industrie staat te springen om nieuwe accu's waarmee ze de actieradius naar ca 500 km kunnen vergroten. Als het even kan moeten de accu's binnen 10 minuten opgeladen zijn.
Het formaat is hier veel minder belangrijk (als de energie opslag per kg maar toeneemt).

Door het toenemen van het aantal zonepanelen en windmolens is in de energiemarkt ook steeds meer vraag naar grote accu's om de perioden zonder zon of wind te kunnen overbruggen.
Windmolens is niet groen hoor er staat een kolencentrale op half vermogen mee te draaien rest energie gaat naar Scandinavische landen waarmee ze water oppompen voor energie opslag.

500KM kunnen ze al.
http://www.treehugger.com...eters-745-miles-2020.html
Met een goede opslag van energie in accu's hoeft de kolencentrale niet mee te draaien, maar kunnen pieken in verbruik door de accu;s worden opgevangen.
Elders water oppompen om later weer om te zetten in energie is eigenlijk een soort accu, maar wel met vrij veel verlies door het transport en het verbruik van de pompen.
Ze zijn met supergeleiding bezig om dat verlies te compenseren. Hoogspanning schijnt voor gigantische energie verliezen verantwoordelijk te zijn.

Voor huis/tuis keuken gebruik kun je met accu's wel mindere "groene" energie opvangen. Maar op grotere schaal is dat niet mogelijk.
Op grote schaal is energie lokaal opslaan ook mogelijk. Zoek maar eens naar het plan Lievense. Daarbij worden molens gebruikt om mechanisch water op te pompen binnen een ringdijk in zee en dit via generatoren weg te laten lopen.
Hier kleven natuurlijk wel weer andere nadelen aan.
Zie me eerdere reactie, reststroom van ons die naar Scandinavië gaat.

Hoogte verschillen in Nederland + oppervlak van water bekkens zijn te klein.

Als je kijkt naar een land als Canada die vrijwel alleen waterkracht heeft. Gezien bergen en grote berg (natuurlijke) bergmeren komen ze er goed mee weg.

Wat in Nederland interessant is om brakwater te gebruiken en deze door membranen te laten gaan in Afsluitdijk.
Vernieuwing in de accu markt zou je juist moeten zoeken in de laadmethode tot er daadwerkelijk nieuwe technieken zijn die de batterij zelf beter maken.

https://www.google.nl/amp...client=ms-android-samsung
Ik hoop dat de batterijen terug verwijderbaar worden - in geval van incident met water - kan je dan gewoon de batterij loskoppelen - en de zaak laten drogen i.p.v. een "rookgenerator" als bonus te krijgen (en dan ben ik heel cynisch - want die rookgenerator is maar éénmalig - het is jammer trouwens dat de verplichting ingediend in de EU - rond verwijderbare batterijen vakkundig gefnuikt is door de lobby).
De accuduur van de telefoons is meestal niet zo erg het probleem, de accuduur van headsets vaak wel. Als je de losse oortjes van Stoned Audio bekijkt of de Apple Airpods dan is het 4 a 5 uur meestal, dan houd het op. En ik kan je vertellen dat Stoned Audio in de praktijk het maar 3 uur volhoud met muziek spelen. De Jabra Wave + haalt ook de geädverteede accuduur niet.

Als je de audiopoort weglaat heel leuk hoor, maar dan moeten de oortjes het wel beter gaan doen wat betreft uithoudings vermogen.
Als je elke dag thuis of in een hotel kamer zult eindigen is het geen probleem

Als je regelmatig reist en onregelmatige dagen hebt, dan is het super irritant en om e.a. reden is telefoon altijd bijna leeg als je hem het hardst nodig hebt.

Met betrekking tot headsets

Ik heb zelf Samsung Level U Pro
http://www.samsung.com/nl...FEGWW?subsubtype=headsets

En sinds een week de vorige maand uitgekomen Xiaomi Sport In-ear
http://xiaomi-mi.com/news...ooth-ear-hook-headphones/

Beide kunnen met gemak 6 uur per week continue muziek afspelen (meer train ik niet.)
Ik laad ze eens per week op en gebruik ze ongeveer nog voor een uur of twee voor handsfree bellen.
Ja maar die 2 zijn dan weer een stuk groter en lomper. Dan kan er een veel grotere accu in dus dan is het niet echt vergelijkbaar

Ik heb zelf een Earin en die houdt het op de accu in de oortjes zelf ook maar 2,5 uur uit.
Juist dat je geen draad tussen je oren hebt lopen is super prettig.
Nu zit er wel extra accu in het opbergdoosje dus ze worden wel direct weer opgeladen als je stopt met luisteren dus praktisch gezien kom ik ook weer op een keer per week opladen.
Ik ben een Jabra van bijna 200 euro kwijt geraakt, die ging 3,5 uur mee en je kon er niet mee sporten en kon niet tegen beetje vocht, maar wel perfectie geluidskwaliteit en dubbele microfoon (noise cancellation) had die.

Ik keek net wat een earin is. Maar die dingen zijn wel heel erg klein. Die raak ik de auto zo kwijt.
Elke dag opladen is super irritant? Op het einde van de dag kan je net zo goed je smartphone gewoon opladen in plaats van zomaar op tafel leggen als dat zou kunnen met een batterij die 2 dagen meegaat, want wie weet dat je de volgende dag ineens meer energie nodig hebt.

Als ik maar 1 keer per dag op hoefde te laden zou ik blij zijn. Ik moet mijn Galaxy S7 2 keer per dag opladen, soms 3 keer. Android is leuk totdat Android System zeer veel stroom gaat gebruiken en het nooit opgelost wordt. Vroeger ging hij wel een dag mee en hoefde ik hem niet op te laden op mijn werk. Nu laadt ik hem op mijn werk op en als ik thuis kom weer en 's avonds nog een keer omdat hij anders die paar uur 's nachts leeg loopt. Als ik op de app Battery Log de grafiek bekijk van de afgelopen tijd, zie ik veel meer pieken en dalen als ik het vergelijk met een paar maanden geleden (vanaf November begon het ineens).
Jammer dat de Windows telefoons niet zijn meegenomen in de bench en of verhaal. ( maar dat zijn we gewend ondertussen )
Ik weet ze hebben absoluut bijna geen aandeel meer in de telefoon markt maar toch zijn er nog genoeg mensen die er 1 hebben en nog aanschaffen en die er dik mee tevreden zijn.
We hebben er geen een getest dit jaar. Er zijn geen plannen voor de consumentenmarkt voor volgend jaar. Net als jij vind ik WP tof - ik heb een Lumia - maar dit is een techsite voor consumenten en van die markt is WP verdwenen.
Hopelijk gaan ze een stuk terugpakken met de Surface Phone. In jan de launch van de Surface Book in NL. Ik denk dat MS best een comeback(je) kan maken als ze een goede synergie weten te creëren. Echter moet die wel 'open' blijven als USP t.o.v. Apple.
Ik gebruik nu nog een Lumia 735 met daarop Windows 10 Mobile. Persoonlijk vind ik W10M best wel een goed os, maar ik kan niet ontkennen dat de app gap er echt wel is, en als dat niet opgelost geraakt zal mijn volgende smartphone hoogstwaarschijnlijk een Android worden.
We hebben er geen een getest dit jaar. Er zijn geen plannen voor de consumentenmarkt voor volgend jaar. Net als jij vind ik WP tof - ik heb een Lumia - maar dit is een techsite voor consumenten en van die markt is WP verdwenen.
Misschien ook omdat de media (waaronder ik dus ook Tweakers reken) nooit WP als een volwaardig OS omarmd hebben? Dan kun je als reviewer wel zeggen van... ik heb een Lumia maar daar kiest de consument dan ook niet voor als er geen reviews meer over verschijnen. ;)
Misschien komen de ware innovators van de smartphonemarkt nu pas naar boven.
Denk het niet, aangezien het vooral evolutie is wat nu plaatsvind omdat er nog maar een paar fabrikanten met monopolie over zijn gebleven (Samsung, Huawei en Apple). De rest is gone.
Dat ben ik niet met je eens: als consumenten ook maar een kwart van de aandacht voor Windows Phone hadden gehad als de media afgelopen vijf jaar, dan was het heel anders gelopen. Het is het publiek, in navolging van onder meer de telecomindustrie en retailers, die Windows Phone lieten liggen. Telefoonverkopers raadden het niet aan, toestellen van fabrikanten buiten Microsoft om stelden weinig voor, Google blokkeerde het systeem zo'n beetje en andere ontwikkelaars brachten apps niet of laat uit. Dat zijn de redenen waarom het niet is gelukt. Afgeven op media is makkelijk en gezien Trump ook heel succesvol bij groepen die zich underdog voelen, maar het is simpelweg, in elk geval bij Windows phone, compleet onjuist. De redenen zijn legio, maar media horen daar niet bij :)

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 31 december 2016 19:10]

Altijd al zo geweest, vanaf 1998. Wij zijn nooit sterk geweest op het gebied van zakelijke software. WP is nu precies dat, zakelijke software. We blijven het heus volgen, maar het komt daarmee meer aan de rand van ons interessegebied :)
Ik vind het raar dat de note 7 in deze round-up meegenomen is.
Toestel is overal ter wereld teruggeroepen en hier niet eens officieel geleverd.
Het is een telefoon. En ze reviewen telefoons van 2016. Dat het fout ging helaas. Maar het is en blijft een high end telefoon die nu helaas een droom is
Die ''droom'' is in rook opgegaan.
Goed gevonden, misschien in 2017 ook eens de +2 grappig moderatie invoeren :)
De Note 7 ging letterlijk in rook op
De Note 7 geeft een mooie weergave van wat Samsung nu kan maken, en wat je bijvoorbeeld voor de S8 kan verwachten. Dat de accu te groot bleek voor de telefoon is natuurlijk jammer.
Ik vind dat de note 7 daar juist wel op zijn plaats staat, aangezien samsung de batterij zo groot mogelijk wou maken wat aansluit bij dit artikel.
Idd, snap ook even niet waarom ie er tussen staat.
Het is niet vreemd dat de Note 7 is meegenomen, maar er mist wel iets.

Er had naast de accuduur, de duur tot ontploffing meegenomen moeten worden als benchmark.
Nu kunnen we hem nooit vergelijken met de Note 8 of de S8 die vast in 2017 komen...
Ik vind het feit dat deze roundup voor 2017 gepost werd om 17 over 6 leuk bedacht! Petje af en alvast een gelukkig Nieuwjaar!
Ik was voor 20:17 gegaan! :)
Leuk dat iemand het ziet! Fijn Nieuwjaar alvast :)
Alleen vreemd dat het nog geen 2017 is. Beetje vreemd om daar in 2016 een roudup van te plaatsen.
Alleen vreemd dat het nog geen 2017 is. Beetje vreemd om daar in 2016 een roudup van te plaatsen.
Zie het artikel als een preview. Net zoals er genoeg artikelen in december geplaatst worden met een terugblik van het afgelopen jaar hoort een vooruitblik hier ook zeker bij. ;)
Dat accu verhaal kan ik me wel in vinden, voorgaande jaren was het echt droevig, met name bij de grotere merken zoals Samsung en Apple was het jaren lang niet heel best en mocht je blij zijn als je bij normaal gebruik een hele werkdag kon halen op 1 acculading.

M'n iPhone SE is eigenlijk voor het eerst sinds jaaaaaren dat ik m'n telefoon niet dagelijks op hoef te laden en als die trend zich door gaat zetten ben ik daar blij mee.

Toch best knap hoor hoe ze zoveel mAh in een accu weten te persen. Ik heb voor de grap eens een oude laptopaccu er bij gepakt. 4400mAh met een volume waar je zo 2 smartphones in kan proppen die per stuk een zelfde capaciteit hebben.
Let op de totale energie is Wh=Ah*V, dus alleen Ah vergelijken is niet genoeg.
Waarschijnlijk werkt de laptop accu op 10-14V, dus ca 3-4x zoveel als telefoons.
Inderdaad, appels en peren. Met een accu van vier kilo van een elektrische fiets kun je ook niet meer dan een hele dag fietsen met ondersteuning. Totaal geen vergelijk.
Klopt inderdaad maar als je het in de orde van gewicht bekijkt denk ik dat je met een smartphone nog altijd goed uit bent. Was alleen om aan te duiden dat over de afgelopen jaren er wel degelijk ontwikkeling geweest is op dit gebied.
Leuk om dit te lezen en de accuduur en capaciteiten verhogen lijkt mij dat het aller beste voor 2017. Waar ze zich in kunnen onderscheiden o.a. accu, accutijd, camera, speakers.

Ik vind het jammer dat de 3.5mm jacket weg hebben gelaten maar draadloos via Bluetooth is net zo goede kwaliteit en de bezels weg laten? vind ik alleen maar goed.
Groot voordeel is dat het laden van de telefoon/accu tegenwoordig een stuk sneller gaat waardoor je met een half uurtje laden zo ongeveer een halve tot hele dag weer door kan. Dat maakt de noodzaak van een grote accu waar je een paar dagen mee kan doen mijn inziens iets minder groot.
Echter nu accu's in allerlei vormen gegoten kunnen worden moet dit ook wel weer mogelijkheden vergoten lijkt me. De vraag is alleen of de fabrikanten hier in mee gaan.
Liever een grotere batterij en een tragere oplader, dan andersom lijkt mij? Als je zoizo de dag kan rondkomen met een batterijlading kan je hem 's nachts (traag) laten opladen en heb je de volgende dag weer een volle batterij. Een snelle oplaadtechniek is in sommige gevallen wel praktisch, maar een overbodige oplossing voor batterijen die groot genoeg zijn voor de dag rond te komen.
De Lenovo P2 heb ik ondertussen al een paar weken in bezit, en kan inderdaad wel opmerken dat de batterij totaal geen issue meer is. Wow. Zonder moeite drie dagen zonder opladen, en dan zie ik mezelf nog als poweruser. En gelukkig ziet die er ook nog normaal uit, en niet als een baksteen.

Hopelijk gaat dit standaard worden zodra ik over een paar jaar opnieuw een telefoon kan kiezen zonder batterijduur te moeten afwegen tegen looks en functionaliteit.
Motorola Z Play hier. Ook met gemak 2 dagen of meer, heerlijk.
Zo moeilijk heeft HTC het gewoon niet maar het wordt wel eens hoog tijd dat ze meer op de radar geplaatst worden want het is nu alleen Samsung en Apple wat de klok slaat terwijl die 2 gewoon niet de beste smartphones maken...
De focus ligt op de meest verkochte telefoons.
Als ze op kwaliteit zouden letten zou HTC niet hoger scoren dan Samsung en Apple.
Anoniem: 679062
31 december 2016 09:29
16:17 had nog beter geweest !

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee