Door Jelle Stuip

Redacteur

Apple MacBook Pro 15,4" Review

Touch Bar heeft zijn prijs

Conclusie

Het valt niet mee om een conclusie te trekken over de 15,4"-versie van de MacBook Pro en dat komt vooral doordat de laptop veel plus-, maar ook veel minpunten heeft. Twee van die minpunten zijn de prijs en het toetsenbord. De toetsen hebben vrijwel geen travel en vinden we daardoor niet prettig tikken. Hoewel er ook mensen zijn die het nieuwe toetsenbord fijn vinden, denken we dat dat voor de meesten niet geldt.

Ook de prijsverhoging is fors. Als we op de adviesprijzen van Apple afgaan, betaal je voor de goedkoopste 15,4"-MacBook 2700 euro: 450 euro meer dan voor het goedkoopste 2015-model. Voor dat geld krijg je een wat snellere processor, ssd en videokaart, maar wil je meer dan de standaardopslag van 256GB, een snellere processor, of een vlottere videokaart, dan mag je diep in de buidel tasten, want upgrades zijn erg duur. Daarnaast is het, tot teleurstelling van velen, niet mogelijk om de laptop te configureren met meer dan 16GB geheugen.

Er zijn ook duidelijke verbeteringen. Het scherm is helderder en heeft een hoog contrast. De accuduur is langer geworden en bedraagt nu tien uur bij video kijken. De compactere behuizing is mooi meegenomen en levert een lager gewicht op dan bij zijn voorganger. De grote touchpad werkte bij ons erg prettig, al wordt op verschillende plekken melding gemaakt van problemen. We gaan er echter vanuit dat Apple die met een software-update kan oplossen.

Tot slot heeft Apple natuurlijk de nieuwe Touch Bar in de MacBook Pro geïntegreerd. Het handigste aan de oledbalk vinden we de vingerafdrukscanner, die praktisch is en vlot werkt. De Touch Bar zelf kan ook handig zijn, doordat hij je de meest voor de hand liggende functies voorschotelt, maar we betwijfelen of je er ook echt efficiënter van zult werken, omdat hij je afleidt van je scherm en omdat voor veel gevallen een sneltoets of het gebruik van de touchpad sneller is.

Net als de 13,3"-MacBook Pro laat zijn grote broer een gemengde indruk bij ons achter. De voordelen van het nieuwe scherm, de vingerafdrukscanner en de accuduur zijn duidelijk, maar het toetsenbord en de hoge prijs van de laptop en eventuele upgrades vallen tegen. De nieuwe Touch Bar kan ons ook niet over de streep trekken en we kunnen ons dan ook voorstellen dat mensen niet direct de upgrade naar dit model zullen maken.

Lees meer

Reacties (574)

Wijzig sortering
 • Apple vraagt €0.94 per GB aan extra opslag. De snelste retail NVMe SSD op de markt, de Samsung 960 Pro, kost €0.56 per GB. Dat is 41% goedkoper.
 • Apple vraagt €30 per GB aan extra werkgeheugen. Extreem snel DDR4-geheugen kost €6 per GB. Dat is 80% goedkoper.
 • Een upgrade van i5-6360U naar i7-6660U kost $115. Apple vraagt hier €360 voor.
 • Een upgrade van i7-6700HQ naar i7-6920HQ kost $190. Apple vraag hier €380 voor.
De bovenstaande prijzen zijn retailprijzen, inclusief BTW, verpakking, marge voor winkeliers, bezorging, etc. Apple koopt in enorme hoeveelheden in en onderhandelt snoeihard. R&D-kosten op upgrades zijn bijna 0, aangezien alle onderdelen door andere bedrijven worden geproduceerd.
Een compleet nutteloze vergelijking: als je een laptop in onderdelen koopt zal die altijd goedkoper zijn. Een laptop is nu éénmaal meer waard dan de onderdelen waarmee je hem maakt. Dat heet in economische termen: "toegevoegde waarde". Toegevoegde waarde creëer je met assemblage, software, diensten enzovoort. Sommige fabrikanten weten veel toegevoegde waarde te creëren, andere minder - omdat de bouwkwaliteit pover is bvb, de software een commodity, de diensten onbestaande.
Neerbuigend doen met termen uit de economie geeft je nog geen gelijk: de cijfers tonen aan dat Apple gewoon zichzelf driedubbel rijk rekent met updates, en je bent natuurlijk verplicht die bij hen af te nemen want Apple soldeert en lijmt nu alles aan elkaar vast. Niet omdat dat een voordeel voor de klant oplevert, maar omdat je zo de hoofdprijs betaalt voor een goedkope storage upgrade.

Iedereen weet dat, en ik ben verdorie blij dat Tweakers de macbook daar keihard op afrekent in deze review. De enigen die deze realiteit blijven ontkennen en Apple anti-consument praktijken blijven goedlullen zijn mac-fanboys zoals jij.

Apple rekent het dubbele tot het tiendvoudige voor de upgrades tegenover de kosten in andere winkels (die ook winstmarges nemen op die producten). Ook al blijf jij dit staalhard ontkennen in je iBubble, dat is gewoonweg een feit.

[Reactie gewijzigd door kiang op 2 december 2016 13:14]

Als je het wilt en je kan betalen dan koop je toch gewoon een Apple? Als je het niet wilt dan koop je het niet. Apple is gewoon duur. Kan je over zeuren tot je een ons weegt maar dat veranderd niks. Bier van Heineken is ook 2x zo duur als van de Lidl. Hoor ik ook niemand over klagen. Apple bashen is volgens mij gewoon een vorm van jaloezie of onnodige haat.

Ik als hardcore Apple gebruiker sla deze versie ook over. Ik vindt ze nu te duur en mij 2012 machine doet het eigenlijk nog prima.
Kan iemand mij vertellen wat deze - vind ik persoonlijk - absurde prijs voor deze laptop rechtvaardigt? Want als je deze laptop ontleed zit er "gewone" hardware in die niet specifiek voor en/of door Apple ontwikkeld zijn.

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat mensen dit bedrag over hebben om "de heb". Dit machientje is niet meer dan een statussymbool. Dat Apple dit waarschijnlijk ook graag wil is hun goed recht, maar persoonlijk vind ik het van den zotte als men, puur op basis van een merk, dit aanschaffen. Voor minder geld kun je wellicht betere hardware vinden die bovendien ook upgradable is en niet aan de print is gesoldeerd of verlijmd.

Begrijp me niet verkeerd: als iemand zijn centen wil uitgeven aan een veel te duur product moet je dat uiteraard helemaal zelf weten. Maar laten we nu niet net doen alsof deze laptop "the-top-of-the-bill" is. Dat is het niet, en zonder Apple's besturingssysteem erop is dit een doodgewone laptop zoals 13 in een dozijn, met een extra trucje erbij.

Zo zie ik het....
Apple heeft een probleem met haar aandeelhouders. Die willen, uiteraard, elk jaar meer en meer omzet zien.

Apple heeft blijkbaar bedacht dat het verhogen van de bruto marge op een product (nieuwe macbook of iPhone) met nog eens 20% vast niet meer dan 15% aan klantenverlies oplevert. Tel uit de winst.

Het enige wat helpt is om consument massaal, zelfs de grootste fanboy, deze nieuwe reeks links te laten liggen. Zodat Apple wellicht wel 50% van haar macbook omzet verliest. Alleen zo zal Apple bij haar volgende macbook de bruto marge per product flink verlagen.

Want meer klanten die minder per klant in het laatje brengen kan net zo goed een winstgevende en groeiende strategie zijn.
Het zou mij niks verbazen als apple het dit keer wel gaat merken. In mijn vriendenkring zitten heel veel apple liefhebbers, ben er zelf ook 1. Maar dit gaat mij echt te ver. Was gisteren in de apple store om even te spelen met die touchbar, maar nee kan mij niet echt bekoren. Als ik ooit aan vervanging toe ben ga ik wel voor een apple macbook air.

En dat hele gezever dat Apple duurder is, bestaat al zolang apple weer hot is. Niks nieuws, iedere keer dezelfde argumenten. Alles wat je koopt is gebaseerd op emotie. Bij de een speelt emotie een grotere rol dan bij de ander. Of je nu een dure merk trui koopt dit uit dezelfde wol bestaat als een trui van de scapino, of een reep chocola van een A merk, of een huis in de binnenring van amsterdam. En alle waarde die je aan een product geeft is emotie. Want ik hoor de reactie nu al komen. Een huis in de binnen ring van amsterdam is toch een prachtige locatie, logisch dat je daar meer voor betaald. Eeeh. Ja dat vind jij. Ik niet doe mij maar de onbetaalbare rust van het platteland En Oke Apple gebruikt veelal dezelfde hardware, maar wel een ander OS en Beeldscherm en design. Ik wil daar best iets extra's voor betalen, maar niet oneindig veel.
Idem hier. Hou hield ook wel van de meeste apple producten, maar de laatste tijd slaan ze de bal toch mis:
Ipad Pro 12"
- Gigantische prijs, zelfs voor apple
- Manier van opladen van de pencil: wie heeft er dat bedacht??
- Standaard charger die tijdens gamen of heavy app in het beste geval gelijk blijft bij het opladen maar vaak nog blijft verder dalen???
Vreselijk als je net wil inpluggen omdat hij leeg is en vervolgens aan de kabel een spelletje wil spelen... Gewoon een massive design flaw
- De apple mouse 2, hoewel nr1 al behoorlijk slecht was, zo ik opnieuw niet de meerwaarde.
En wederom: wie heeft de manier van opladen bedacht???!!!
- Battery pack voor de iphone. Wtf design
- Nieuwe macbooks voegen niets toe en zijn toch een pak duurder


En ja, ik geef je gelijk dat apple altijd wat duurder was, maar toen had je ook gewoon wat extra!
2008 - unibody => build quality was 10x beter dan andere laptops, accuduur was ook veel beter dan andere laptops met zelfde dikte en gewicht. Zowat alle mogelijk I/O poorten.
2012- retina => geen alternatief voor in 2012. In de loop van 2014 begonnen er een paar alternatieven te komen

En wat brengen ze nu in 2016? Een OLED-strip...
Als je andere reviews naleest is de accuduur gedaald tov vorig jaar.
Heb je geen veilige magsafe poort
Heb je amper nog bruikbare poorten
zeer matige GPU.. en de stock gpu is gewoonweg traag
en alsnog is de e laptop 450euro duurder??

Nee bedankt apple, met spijt in het hart stap ik over op windows. Niet omdat ik zo graag windows wil, maar omdat jullie gewoon geen alternatief meer willen bieden

[Reactie gewijzigd door dieter87 op 5 december 2016 18:59]

"
| Apple heeft blijkbaar bedacht dat het verhogen van de bruto marge op
| een product (nieuwe macbook of iPhone) met nog eens 20% vast niet
| meer dan 15% aan klantenverlies oplevert. Tel uit de winst.
"

prijselasticiteit heet dat. Elk merk doet daar onderzoek naar, en de marketing wordt daarop afgesteld. Apple slaagt erin om een premium-imago te creeren, en kan dus hoger gaan in prijs met minder verkoopsverlies. Ik zie veel merken die dat proberen, en weinig die erin slagen. Je ziet dit bijvoorbeeld ook bij de premium (vooral duitse) automerken. En elk ander merk dat daar niet in slaagt gebruikt hen als referentie... Elk jaar is er wel een nieuwe Citroen, Peugeot, Mazda, Hyundai die de VW Golf het vuur aan de schenen gaat leggen...
Je hoort niemand Heineken bier verdedigen terwijl dat 2x zo duur is. Bij Apple gebeurt dit verdedigen veel vaker.

Waarom wordt Apple wel verdedigd en Heineken niet?
Omdt dit Tweakers is en niet het forum van de AH...
Omdat de meeste Tweakers zover geïnformeerd zijn dat die wel weten wat de hardware kost, en tov alle fabrikanten een gezonde scepsis hebben. Een deel van de prijs zal ten goede komen aan de software divisie die iOS ervoor maakt en onderhoudt, dus niet ál het prijsverschil tov een qua hardware identieke windows machine is pure winst, maar toch, voor een bedrijf wat zo hoog opgeeft over hun superieure "user experience", vind ik dit getuigen van een slechte kennis van de eigen klantenkring. En like it or not, ze zijn op de laptopmarkt met 10% marktaandeel niet de grootste, dus ik ben benieuwd of de rek er bij hun klanten langzaamaan niet uit is.
:+ als Belg kan ik je vertellen dat Heineken niet kan vergeleken worden met bier :+
Kijk, dan komen we weer terug bij het feit dat je een Windows bak uiteindelijk ook niet met een Apple kan vergelijken! :+ :+
Qua hardware is het nog wel te vergelijken. Een i5 in een Macbook is dezelfde i5 die je in andere laptops vindt.
Ikzelf koop geen Apple producten omdat het ontzettend duur is voor wat je krijgt. Of het moet de OS zijn die zoveel kost...
Uiteindelijk heb ik geen problemen met Apple of prijzen, blijkbaar zijn er nog zat mensen die hun producten graag willen hebben. Heeft iets met status ofzo te maken meen ik.
Maar het grootste waar ik me aan erger bij Apple, zijn de fanboys. Die moeten wel met een bizar commentaar komen, zelfs als je met keiharde feiten komt. Zie commentaar van quantumleapje op Bizar voor case in point.
Het blijft gewoon raar dat mensen bijna boos worden als iemand een Macbook Pro koopt. Alsof wij allemaal domme mensen zijn die niet met geld kunnen omgaan en graag in het zak worden gezet of enkel op status kicken.

Daanaast ben ik heel tevreden van mijn Macbook. Zo tevreden zelfs dat geen enkele Windows computer mij kan bekoren. Buiten Asus heb ik al elk ander recent topmodel vastgehad. Het is gewoon niet hetzelfde. De prijs die Apple vraagt is aan de hoge kant, maar alles werkt wel zoals ik het wil. Stille laptop, super snel, lange batterij, deftig scherm, een goede trackpad en een snappy Ios. Wat wil een mens meer?

De Dell XPS 13 was de enige windows-laptop die me positief is bijgebleven maar toen de trackpad tegenviel was voor mij over en out. Ik gebruik die trackpad 10u per dag! Dan betaal ik liever iets meer voor een Macbook Pro 13". En daarbij ben ik geen fan van Windows. Soms verschilt het bedrag niet veel: Neem nu de nieuwe Dell XPS 13, die kost ook 2000 euro als je de 512Gb versie wil.

Dus stop AUB voor Apple-gebruikers aan te vallen als Fan-boys zonder brains. Vele onder ons weten heus wel waarom we niet meer naar Windows terugkeren en waarom we tevreden zijn over de hardware. Het zou zalig zijn moesten jullie uw geld-mening binnen de huiskamer houden want het enige wat jullie willen bereiken is het kleineren van Apple-gebruikers en hun de les spellen dat Apple voor domme mensen is gemaakt die vooral blindelings volgen. Stop daar aub mee!

En om uw betoog helemaal met de grond gelijk te maken moet je dit artikels eens lezen. Als Apple bashers dan nog iets zinnigs te zeggen hebben mag dat natuurlijk. Maar ik betwijfel het. Nu is het aan mij om eens boos te worden ;-)
Bier bestaat doorgaans ook alleen uit water, graan, hop en gist dus een vergelijking als een Apple laptop vergelijken met een Lenovo kan prima.

Ik ga niet zeggen dat deze MacBook een Sint Bernardus Abt 12 is maar het gros van de Windows laptops neigt wel eerder naar Stella Artois
Je moet me vergeven, want mijn bierkennis is best wel slecht (ik moest googlen voordat ik doorhad dat het over bier ging).

Ik denk dat het ook afhangt van de fabrikant als het om kwaliteit gaat. Een Dell laptop heeft (in mijn ervaring) een minder goede kwaliteit dan van een HP. Toch worden deze continu met elkaar vergeleken.

Waarom meeste discussies opeens Apple vs 'de rest' is, ipv gewoon Apple keihard met andere fabrikanten vergelijken, geen idee...

Dat idee heb ik wel, Apple die constant aan het pushen is dat haar producten speciaal zijn en daarom niet 1 op 1 vergeleken kan worden met producten van andere fabrikanten.
Klopt maar een laptop is meer als een optelsom van een aantal losse onderdelen. Mijn vrouw heeft een Sony laptop die constant crasht omdat de laptop weliswaar een i5 heeft maar het ding qua heat management er helemaal niet mee om kan gaan. Mijn MacBook met i7 kan ik gewoon op mijn schoot houden in de zomer bij volle belasting. Er zijn een heleboel kleine dingen die allemaal belangrijk zijn die niets te maken hebben met de losse onderdelen op zich.

Er zijn ook maar een beperkt aantal Windows laptops die écht goed in elkaar zitten op alle vlakken. Mensen zijn vaak erg geneigd om wat specsheets naast elkaar te leggen maar dat is het hele verhaal niet.

Pitt bier bestaat net zoals alle andere bieren uit water, graan, hop en gist met als resultaat +/- 5% alcohol (de benchmarks zijn dus goed). Maar er is een goede reden dat mensen voor bier uit exact de zelfde ingrediënten toch toch meer geld neerleggen.

Apple wordt op dit moment door de lage euro en touchbar premie gewoon te duur voor veel Nederlanders, daar heb ik wel begrip voor. Rond 2011 en 2012 was het dankzij de hoge euro en uitbreidbaarheid veel interessanter. Ik hoop dat er het komende jaar een paar dingen gaan verbeteren.
Mooie vergelijking!

En ook ik hoop dat Apple wat zaken gaat verbeteren (hogere iFixit score en veel lagere prijs zijn de belangrijkste).
En vergeet niet het flesje van het bier, de marketing, het gevoel wat je erbij krijgt. Ook allemaal van invloed op de Experience.
En het feit dat je maar twee kratten maximaal meekrijgt per nummerplaat als je ter plekke bij de abdij het bier mág komen ophalen nadat je hebt moeten reserveren op een speciaal telefoonnummer op een speciaal tijdstip en daarvoor eerst 100 keer een bezette lijn hebt gekregen (bij de buren in Westvleteren).

Maar het is écht een van de lekkerste biertjes ter wereld. Geloof me!

[Reactie gewijzigd door BikkelZ op 5 december 2016 11:59]

....en het enige waar dat op is gestoeld is een bizar stukje psychologie, gecombineerd met economische stimulansen zoals preference/reference drift, en een stuk status en gewenning.

Zelf houd ik het graag bij tastbare en concrete voor en nadelen. En puur daarop beschouwd is Apple gewoon te duur en elke verdediging van die prijs gaat daar niet op in, maar refereert aan abstracte argumenten (zoals 'added value' en 'kijk het eens premium zijn').

[Reactie gewijzigd door Vayra op 2 december 2016 17:27]

In mijn geval (2015 MBP) zijn de argumenten "geen Windows", "dat scherm" en "die batterij". Status kan me geen fluit schelen.
Heineken is een pils en geen bier inderdaad :Y)
Pilseners vallen onder de bieren. Wat jij bedoelt zijn speciaalbieren (bieren minus de groep pilseners).
Nee pils is een bier. Heineken niet (het mist de L :+). #zwaarofftopic :p #zondag
Ik geloof niet dat het jaloezie of onnodige haat is. Er is gewoon een gigantisch punt en dat is de manier van verkopen. De upgrades zijn gewoon veel te duur, klaar. En nee, ik ben echt niet jaloers, ik koop ook gewoon hartstikke dure Windows laptop, maar daar zit zoveel meer hardware in. Daar gaat het om.

Je wordt gewoon genaaid als consument, en zolang we dat goedkeuren zal het me niks verbazen als over 10 jaar het dubbele betalen
De huidige MacBook Pro is inderdaad veel te duur. Dat slaat nergens meer op, Apple lijkt losgeslagen. Men moet de MBP 2016 dus gewoon niet kopen, maar massaal de 2015 modellen kopen en als die uitverkocht zijn niet het te dure model kopen.

Maar je hebt niet gelijk. Het gaat niet om zoveel mogelijk hardware, het gaat erom wat je ermee kunt. En macOS kan o zoveel meer met de hardware dan Windows!
Iemand een lijst ('t zal wel een heel lange zijn?!) van dat o zoveel meer? Ow wacht die slogan was enkel 15 jaar geleden waar :+
MBP 2015, 13", 8GB, 128GB, geen Touch Bar: 1300 euro
MBP 2016, 13", 8GB, 128GB, geen Touch Bar: 1700 euro
Ik had het over deze zoveel meer:
En macOS kan o zoveel meer met de hardware dan Windows!
Heineken smaakt ook twee keer beter dan brouwmeester. De meuk van apple is 4 keer duurder maar zeker niet 4 keer beter. Sterker nog, het is niet beter, ik verkies Ubuntu, openSuse of Windows any day of the week boven mac os.

[Reactie gewijzigd door dezwarteziel op 2 december 2016 17:46]

Het vuilste van het hele verhaal wat niemand incl. tweakers het overheeft is dat de SDD niet een apart onderdeel is maar gebakken op de moederbord zit. Dit houdt in als je laptop het opgeeft je data nagenoeg onmogelijk te retrieven is. Ik zou als zakelijk gebruiker hier dan ook zeer ver bij wegblijven.
Of je koopt een nieuwe laptop en herstelt je gegevens van de backup die je ongetwijfeld gemaakt hebt als zakelijke gebruiker met waardevolle gegevens...?
Exact. Timemachine draait altijd mee en anders de NAS. Ben ik een shoot aan het doen bij een client op locatie gaan de beelden naar de SSD en naar een usb stick als backup. Crasht dr macbook dan koop ik een nieuwe en ben ik in een kwartier weer waar ik gebleven was.
Wat je zegt klopt niet: er zijn voorzieningen om de data terug te halen. Bovendien ben je als zakelijke gebruiker een ongelooflijke oen als je afhankelijk bent van de opslag van je laptop voor je kritische documenten.
Een zakelijke gebruiker slaat data als het goed is niets lokaal op.
hooguit tijdelijk voor zware taken.
Zelfs als je mpb aan gort is, dan is het mogelijk om bij de applestore het moederbordje aan een of ander custom apple apparaat te hangen waarna de ssd chips kunnen worden uitgelezen: op het printplaatje zit hiertoe een aansluiting. Of er kosten zijn verbonden aan het uitlezen weet ik niet.

Anyway, ik wil gewoon een vervangbare ssd. Als mijn mbp nu overlijdt dan koop ik het vorige model of een tweedehandsje. Ik vind deze nieuwe om verscheidene redenen een enorme teleurstelling, de kwalificatie 'pro' niet waardig.
Neerbuigend doen met termen uit de economie geeft je nog geen gelijk: de cijfers tonen aan dat Apple gewoon zichzelf driedubbel rijk rekent met updates, en je bent natuurlijk verplicht die bij hen af te nemen want Apple soldeert en lijmt nu alles aan elkaar vast. Niet omdat dat een voordeel voor de klant oplevert, maar omdat je zo de hoofdprijs betaalt voor een goedkope storage upgrade.
Apple kiest daar heel tactisch voor om verschillenden redenen:
1. Door upgrades duurder te maken dan dat deze werkelijk kosten, kopen mensen sneller in de toekomst een nieuwe macbook,. De i3 met 8GB ram voldoet over 3 jaar niet meer, maar de i5 met 16gb bijvoorbeeld nog wel;

2. Massaproductie is goedkoper. Onderdelen kunnen wel goedkoop zijn, maar voor elk type configuratie moet er een nieuwe productielijn worden opgezet;

3. Creëren van marktwerking. Meer fabrikanten prijzen doelmatig een product, die maar minimaal beter is, veel hoger in de markt. Wij als consument zijn bereid €360,- extra te betalen op een €2000,- laptop voor een i5, want: "een i5 is veel beter waardoor ik langer met mijn laptop kan". Dat doen bedrijven al jaren.

Ik prijs het niet goed, maar wij als consument maken het voor Apple ook niet moeilijk. We kopen bijna alles wat Apple (en ook andere bedrijven) maken.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 2 december 2016 14:14]

[...]
elk type configuratie moet er een nieuwe productielijn worden opgezet;
Stierenpoep. Elke configuratie pleurt gewoon van dezelfde productielijn af. Die MacBooks worden niet voor niks modulair ontworpen
[...]


Stierenpoep. Elke configuratie pleurt gewoon van dezelfde productielijn af. Die MacBooks worden niet voor niks modulair ontworpen
Ik denk dat je me letterlijk neemt. Feit is dat een productieproces moet worden aangepast. Waarschijnlijk zijn het allemaal chinezen die het uitvoeren. Desalniettemin moet(en) :
 • er een andere CPU/RAM op het MOBO worden gesoldeert (een stuk eerder in het proces);
 • er andere mobo's in de behuizingen worden gedrukt;
 • wel/geen touchbar toetsenborden in een behuizing worden gedrukt;
 • de laptops moeten gescheiden worden opgeslagen/getransporteerd etc.
Je hebt helemaal gelijk stelt geen drol voor en andere fabrikanten kunnen het blijkbaar wel voor een veel goedkopere prijs diverse modellen produceren. Maar het assembleren en distribueren van alleen 1.000.000 i3 macbooks per unit is goedkoper dan het assembleren en distrubueren van 200.000 i5 + 800.000 i3 macbooks.

Nogmaals het stelt inderdaad weinig voor punt 1 en 3 uit mijn vorige bericht zullen een veel grotere rol spelen voor Apple.
Als "Apple fanboy" ben ik het volledig met je eens. De prijzen van MacBook pro's zijn in mijn optiek al over de lijn gegaan. Daarbij komt inderdaad bij kijken dat je zelf niet meer je hardware kan upgraden. Inderdaad een groot minpunt!
Wie doet hier neerbuigend?? Ik leg gewoon uit waarom een Apple laptop kost wat hij kost. En dat is inderdaad niet omdat dit de som van de prijs van de onderdelen is. Een laptop is meer dan een hoop bij elkaar gegooide hardware. Wie dat begrepen heeft en daar zijn laptops naar ontwerpt/bouwt, zal er meer geld kunnen voor vragen.
Verder beslist iedereen individueel of dat voor hemzelf/haarzelf het geld waard is. Omdat je voor jezelf een bepaalde beslissing neemt hoef je daarom niet laatdunkend te doen over mensen die tot andere conclusies komen.
Dan heb je nog zo'n 1200€ uit te leggen. Ik kan het in 2 woorden "corporate greed".
Waarbij de waarde is wat de markt ervoor over heeft. Bij Apple schatten ze kennelijk in dat bij deze meerprijzen er genoeg klanten zijn die het ervoor overhebben. Als dat tegenvalt kunnen ze het altijd nog aanpassen (prijsverlagingen vallen altijd beter bij klanten dan verhogingen).

En uiteraard is Apple is geen liefdadige instelling, ze zijn geïnteresseerd in wat er uit de portemonnee van de klant te halen is, niet in wat daarin overblijft. Dus als ze het voor elkaar krijgen om het hiervoor weg te zetten, moet je niet verwachten dat ze hun winstcijfers omlaag gaan brengen alleen omdat dat sympathieker overkomt.

Zoals ik het zie is verbazing over die prijsstelling misschien wel op zijn plaats, maar verontwaardiging erover eigenlijk niet.

Als je een en ander te duur vindt, dan koop je toch wat anders?

[Reactie gewijzigd door Brousant op 2 december 2016 13:18]

Bij Apple koop ik nooit wat, dat ze te duur zijn leid ik af uit hun jaarcijfers met extreme winsten. Dag Apple, rook die sigaar maar van een ander; niet van mij!
Als je een Apple Eco-systeem hebt (een gevaarlijke combinatie van woorden, maar dat terzijde) en je wilt een professionele laptop toevoegen / vernieuwen kunnen mensen wel eens niet zo veel keus hebben als je hier opmerkt.

OK, dan kan je zeggen dat ze ooit voor die centenpikkers gekozen hebben, maar da's toch wel de zaak op zijn kop zetten.
Ik ben het volledig met je eens.
Terwijl een auto in onderdelen zowat het dubbele tot 3 voudige kost van een geassembleerde wagen.
Lijkt me toch niet logisch dan.
Haha, slimmerik. Waarom maakt iemand dan unerhaupt auto's? Als je je auto-onderdelen per miljoenen aankoopt zal je zien dat ze drie-vier keer zo goedkoop zijn.
Dat bedoel ik dan ook. Waarom zou een laptop in onderdelen goedkoper zijn dan een complete laptop, als dit bij auto's niet het geval is.
Ik veronderstel toch dat de grote laptop-bouwers ook dergelijke wholesale-korting krijgen.

Ik reageerde dan ook op quantumleapje zijn uitspraak:
"Een compleet nutteloze vergelijking: als je een laptop in onderdelen koopt zal die altijd goedkoper zijn."
Wat ik bedoel is dat bijlange niet alleen de onderdelen de waarde van een laptop bepalen. De waarde van een eindproduct wordt ook bepaald door bouwkwaliteit, betrouwbaarheid, software, diensten, design enzovoort.
Tja, en toch gaan ze dit systeem in grote hoeveelheden verkopen. Die van mij kom volgende week. Mijn baas betaalt. Over de kosten maak ik mij helemaal niet druk; over 5 jaar is deze MacBook Pro nog gewoon een leuk bedrag waard. Een 5 jaar oude Dell is dat... niet.
Alsof jouw baas dat kan boeien. Als die laptop over 3 jaar is afgeschreven, kan ie hem helemaal niet meer verkopen! Zakelijk is die restwaarde helemaal niet interessant.

Wat wel interessant is, is jouw productiviteit. Zelfs als deze laptop 1000 euri duurder is dan een ander, dan is dat over 3 jaar 25 euro per maand. Als je daar ook maar iets productiever van wordt, dan kan het natuurlijk al snel uit :)
Vergeet niet hoe belangrijk stabiliteit, betrouwbaarheid, eventuele support en soms ook allerlei eisen die door klanten aan security worden gesteld.

Als een werknemer ook maar een paar uur werk verliest door 1 crash is dat al een smak geld.
Als jij system integrety protection uit moet zetten voor het installeren van custom drivers etc is dat een security risk voor niet alleen jouw bedrijf maar ook alle klanten.
Als jij een probleem hebt met je laptop dan is een image -> nieuwe identieke mbp -> doorwerken veel sneller dan een nieuwe hackintosh bouwen.

Etc. Aanschafprijs is zoals hierboven gezegd bijna irrelevant voor een bedrijf dat uberhaupt genoeg geld heeft om macbook pro's te kopen. Als die reden wegvalt is er geen reden om een macbook pro te laten staan en een hackintosh te kiezen aangezien de mbp genoeg power hebben voor mobiele taken. Renderen, compilen van grote projecten enz gebeurd toch ergens op een server/renderfarm.
Is het nu echt zo dat Apple computers zo veel stabieler zijn? In mijn omgeving (anekdotisch) heb ik het complete vastlopers gezien met Apple computers. Ook die moesten volledig geformatteerd worden.

Van één computer was de oorzaak dat een externe apple router voor de problemen zorgde. De andere twee was dat het één grote bende op de laptop was.

Mijn conclusie is dat elke computer onderhoud nodig heeft. Apple computers en windows. Als je maar wat doet met een computer dan kan je er vergif op innemen dat het een keer fout gaat.
Ik was verbaasd dat mijn €750 mac mini zo goed presteerde in vergelijking tot mijn €1300 euro windows pc. Ik zeg niet dat je een windows computer niet 'schoon' kunt houden maar ik denk dat de gemiddelde 'niet-tweaker' daar niet de skills voor heeft. Bij een mac heb je juist skills nodig om hem onstabiel te krijgen en ik denk dat dat een groot voordeel is.
Misschien heb je over de gehele breedte gelijk. En kost het meer moeite om een mac instabiel te krijgen.

Maar de consensus in de markt is dat apple computers niet crashen. Dit is simpelweg onjuist en hierdoor gaan mensen verkeerd om met deze computers. Want ach, met een mac is het niet nodig om hem te onderhouden/bij te houden... Met een defecte computer van X euro's tot gevolg
Ik ben het met je eens dat het onzin is om te zeggen dat macOS 100% stabiel is dat is simpelweg niet waar. Een jaar of twee geleden was er nog het hele wifi drama etc en soms is een reboot nodig omdat er iets nit werkt zoals het moet

Ik heb echter nog nooit een mac gezien die defect raakte door instabiliteit, net als je iPads aan iTunes kan hangen kun je een mac ook beigenlijk altijd reanimeren met een clean install (9/10 keer met behoud van bestanden)

Ik vind het geweldig dat het os zo 'stabiel' is of hoe je het ook wilt noemen en dat je toch allerlei developer opties heb als een awesome terminal en een ide als Xcode. Sowieso dat mijn volgende laptop een macbook wordt.
Het is nog steeds een drama met macOS. Na elke reboot moet je handmatig je netwerk shares benaderen en je wachtwoord voor elke share opnieuw intikken. is dat gebruiks vriendelijk ?
Die networkshares kan je gewoon mounten bij log in (systeemvoorkeuren-> gebruikers en groepen-> inloggen en dan sleur en pleur met die hap). Passwords kan je onthouden (dus alleen enter) en volgens mij zit er een nieuwe smb extension op waardoor je het nu wel kunt onthouden als in dat je niets meer hoeft te doen.
Helaas niet. Ik gebruik AFP, geen SMB. Bij elke reboot (hoeft gelukkig bijna nooit, alleen voor onderhoud) moet ik toch de login bevestigen. Wachtwoord staat wel in de keyring, dus die wordt onthouden.

Apple's vreemde reactie hierop is:
This issue behaves as intended based on the following: It was requested by security, you can no longer create items in /Volumes unless root. We are now closing this bug report.

[Reactie gewijzigd door Conzales op 2 december 2016 17:24]

Het is gewoon wel een bug, en in de laatste beta's schijnt het opgelost te zijn.
https://discussions.apple.../30975499#message30975499
Dat is goed nieuws. Bedankt voor de info!
Ja dat werkt dus niet meer na de nieuwste updates.
Nergens last van hier, misschien toch eens even googlen wat je qua instellingen niet oke hebt
In Windows heb ik juist het tegenovergestelde probleem: Hij wil mijn network shares maar niet vergeten.
Een groot voordeel indt ik dat ik een Mac en macOS systeem veel makkelijker kan troubleshooten.
Heck, ik kan het ding in target disk mode zetten en de installatie die op de schijf in een Macbook staat opstarten op bijvoorbeeld een iMac. (als het logic board nog werkt iig.)
Iedere macOS installatie kun je zonder pardon op iedere Mac booten (mits deze niet ouder is dan een jaar of 7 en dus nog wel compatible met die versie)

Nu ben ik ondertussen al een flinke tijd 'uit' windows, maar de Unix-way of things is wat bij betreft onovertroffen. (file-based en text-based configuraties en preferences, waardoor zo'n beetje alles te scripten is.... en dan natuurlijk nog applescript/automater, wat mij in de loop der tijd al dagen aan tijdsbesparing heeft opgeleverd.)

Ik weet wel dat windows ook wel script mogelijkheden heeft, en dat powershell een hele verbetering t.o.v. van de command-prompt (of hoe heette dat ding officieel). Maar ik geloof niet dat ik in windows via een gui binnen 10 minuten een script maak wat een of meerdere pdf's leest, alle pagina's omzet naar afbeeldingen (met een prompt voor grijs/kleur en resolutie) en die steeds pagina-groot in een word-document plakt. (om maar een voorbeeld te noemen.

Of die vanuit verkenner een actie kan maken om de geselecteerde set jpg's om te zetten naar png (en de originele gelijk in een apart mapje zet), en die door een keystone filter haalt in een fotobewerkingsprogramma.

En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Kun je in windows 10 mou al standaard PDF-jes maken vanuit ieder programma van waaruit je ook kunt printen? Of überhaupt pdfjes openen en samenvoegen zonder bijv. adobe reader?

(maar zo kun je ook wel dingen verzinnen die in windows wel kunnen maar in macOS niet, hoewel ik zo gauw niets kan bedenken.)
Kan dat met Finder? In Ubuntu kun je Nautilus scripts draaien in de explorer (Files), rechtermuisknop en selecteer je script.
Kan zoiets ook in Finder?
Je kunt custom buttons toevoegen aan de knoppenbalk in de Finder en daar een eigen script aan hangen.
Je maakt daarvoor in Automator een 'voorziening'. Die kun je dan in Finder selecteren. (Mits je de juiste bestandstypen hebt geselecteerd. Bij het maken van de voorziening geef je namelijk aan welke bestanden als invoer kunnen dienen)
Ik werk op een 2015 macbook pro, en op een 7 jaar oude dell optiplex met linux. De Dell hoef ik maar 1 of 2x per jaar te rebooten. De mac houdt er regelmatig mee op. Nu zou dat natuurlijk aan die van mij kunnen liggen, maar we zien dat hier op kantoor bij veel meer mensen.

Ik denk eigenlijk dat OSX kwa stabiliteit niet beter of slechter is dan andere besturingssystemen. Ik vermoed dat mijn deskstop stabieler is, doordat ie niet van hot naar her gesleept wordt, niet steeds schermen eraan en weer eraf, andere netwerken, etc.
Dat laatste is waarschijnlijk niet de reden. Dat OS X / Mac OS altijd en vanzelf stabieler is dan elk ander systeem is gewoon niet waar. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten. Het onderhoud dat je moet uitvoeren is voor elk systeem weer anders. Linux moet net zo goed onderhouden worden bijvoorbeeld.

Voor Mac OS is het volgende belangrijk:
- geen Apple SSD; check of TRIM wel enabled is, zo niet zet het handmatig aan indien ondersteund door de schijf. Hier zijn lijsten voor.
- regelmatig met het schijfhulpprogramma naar fouten zoeken en of de rechten nog goed staan.
- het belangrijkste; zet de schijf niet meer dan 80% procent vol. Dat geldt voor de meeste filesystems trouwens. Mac OS gaat vastlopen of haperen wanneer je over de 90/95% gaat
- zorg voor voldoende RAM; Mac OS reserveert graag geheugen; draait een waslijst aan achtergrondprocessen die af en toe actief zijn.
IBM is de laatste jaren ook aan het overschakelen op apple hardware en ze ondervinden op grote schaal en lange-termijnskostenbesparing:
http://www.computerworld....-run-than-it-thought.html

Nu zeg ik niet dat apple hardware onfeilbaar is, maar uit persoonlijke ervaring heb ik toch ook moeten vaststellen dat apple zijn zaakjes goed op orde heeft. Het ondersteunen van een beperkt aantal hardwareconfiguraties maakt dat natuurlijk alleen maar eenvoudiger.
Dat laatste is natuurlijk het meeste waard ;) En over 3 jaar kan ik de laptop vervangen met een nieuwe en krijg ik de oude gewoon cadeau. Dan is de restwaarde voor mij wel interessant.
Voor het bedrijf waar je werkt is de fiscale afschrijving toch max. 20% per jaar? Als je na 3 jaar dat ding cadeau krijgt, dan rekent de belastingdienst nog met een restwaarde.
Ik ben absoluut geen belastingadviseur, maar de afschrijvingsperiode is in 2010 (?) verhoogd naar 5 jaar.
Voor het bedrijf waar je werkt is de fiscale afschrijving toch max. 20% per jaar? Als je na 3 jaar dat ding cadeau krijgt, dan rekent de belastingdienst nog met een restwaarde.
Ik ben absoluut geen belastingadviseur, maar de afschrijvingsperiode is in 2010 (?) verhoogd naar 5 jaar.
Die afschrijvingsperiodes zijn richtlijnen en geen harde wet. Als jij goede argumenten hebt voor de controleur om een laptop (bijvoorbeeld) binnen 1 jaar helemaal af te schrijven daar kom je daar voor zover ik weet prima mee weg.

Goede redenen zijn:
-- Hij is gestolen.
-- Ik heb hem weggegooid want hij werkte niet goed en reparatie kostte teveel tijd/geld en ben volledig overgestapt op nieuw ding.
-- Hij is volledig stuk gegaan (geen garantie).
-- Ik heb een snellere nodig om mee te kunnen met de concurrentie en heb de oude (na 1 jaar) vernietigd (want bijvoorbeeld geen zin om door te verkopen). Vooral als je in de IT werkt kun je hier terecht mee wegkomen...

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 3 december 2016 07:03]

Jij weet ook dat jij hem dan nog steeds niet mag verkopen als eindgebruiker ?? ;)
Waarom zou je een kado gekregen oude laptop van een MKB werkgever na een wipe niet mogen verkopen?
Van de belastingdienst ;)

Als ie nog waarde heeft, dan moet je dat als inkomen opgeven, en er belasting over betalen!
Als je Roomser dan de Paus bent ja.
Heeft niks met Roomser dan de Paus te maken, heeft te maken met of je je aan de wet houdt. Als jij hem verkoopt, en de belastingdienst krijgt er lucht van, is je werkgever ook de Sjaak.
Volgens mij staat 99% van de mensen er niet eens bij stil dat dat moet en is er in 99% van de gevallen ook geen haan die er naar kraait.
Gaat er niet om. De wet is de wet en daar moet je je aan houden. Anders wordt het een puinzooi. Of dat nou 120 rijden is waar dat maximaal mag of oude apparatuur doorverkopen.

Maar wees vrij om je eigen keuze te maken, er zijn genoeg mensen die de wed overtreden en correct toepassen. Im not the one to judge ;)
Het ligt er aan hoe die unit in de boeken staat bij je werkgever.

Als je een laptop krijgt die door je werkgever al volledig af is geschreven en dat ook aantoonbaar is in de boeken, is de economische waarde 0 en ben je hier effectief geen inkomensbelasting meer over verschuldigd.

Ook niet als je dat apparaat zelf nog met winst kunt verkopen, net zo goed als dat ik over een oude laptop van mijzelf bij tweedehandsverkoop geen inkomensbelasting verschuldigd ben.

Als de laptop nog wel economische waarde heeft is het niet ongebruikelijk dat deze waarde (loon in natura) verdisconteerd wordt in je loon en de IB hier al over in wordt gehouden.
Hoezo niet? Van wie mag dat niet?
Productiviteit wordt niet alleen bepaald door uitvalpercentages. De productiviteit wordt in de meest belangrijke mate bepaald door de bedrijfssoftware waarmee gebruikers een groot deel van de dag bezig zijn. Het OS zal misschien 5% of 10% in die productiviteit meewegen. Ik zie het OS daarom niet als een bepalende factor voor de gebruiksproductiviteit. Misschien wel voor de productiviteit door uitval. Als tegenover dat laatste dan de kosten staan van het onderhoud van een tweede OS, dan vraag ik mij af of dat voordeel opweegt tegen de extra kosten.
je noemt hier iets wat ik wel heel vaak hoor/lees "voor de macbook krijg ik over 5 jaar nog ... voor terug" en dat begrijp ik nooit. Nu is het in jouw geval zo (zoals je later zei) dat jij het van je baas krijgt, dus over 5 jaar krijg je deze laptop cadeau en dus wordt de 500 euro voor jouw. Dus in jouw geval snap ik die stelling nog. Maar voor het overgrote deel van de mensen is dat dus niet geval en dan begrijp ik het niet: mensen betalen dus nu graag 800 euro meer, om een paar jaar erna voor die 800 euro teveel betaalde bedrag 500 euro terug te krijgen :? de logica ontgaat mij dan.

al zou je de volle 800 euro terug krijgen, waarom zou je in hemelsnaam je 800 euro (of wat voor bedrag dan ook) voor 5 jaar (of hoelang dan ook) lang blokkeren? dan kan je toch veel betere dingen mee doen?

Dat begrijp ik dus niet.
Ik heb in 2015 een MacBook Pro 13" gekocht voor mijzelf. Aanschaf: 1500 euro. Dat ding ga ik niet pas over 5 jaar verkopen, die gaat volgend jaar al weg. Tegen die tijd is het apparaat nog 1200 euro waard. Zie Marktplaats voor bewijs. Dan heb ik 2 jaar lang een bloedsnel modern apparaat gehad en het heeft mij 300 euro gekost. Dat is 12 euro per maand over 2 jaar gezien.

Een soortgelijke Windows laptop genaamd MSI GP62MVR 6RF-233NL of 13 9360-80VVD of GL502VM-FY022T van 1500 euro zou mij over 2 jaar tijd een stuk minder opbrengen, omdat die dingen gewoon niet gewild zijn. Daar vraag je 800 euro voor, misschien, nog altijd een leuk bedrag, en heb je dus bijna 30 euro per maand betaald voor een Windows machine waar niets bijzonders aan is.

Een Apple machine is gewoon meer waardevast. Duurder in aanschaf, misschien, maar nog altijd waardevaster dan welke willekeurige Windowsmachine dan ook.

En ik denk dat die touchbar daadwerkelijk de machine nog meer gewild maakt na verloop van tijd, wat ook tegen die tijd een hogere doorverkoop-waarde zou betekenen.
Geen troll: Bloedsnel is dan weer overdreven, je hebt een OK laptop met 2 cores welke voor jou dagelijkse werkzaamheden prima is.

Ik zit nu ook op een 2013 macbook. Lekker snel nog, maar die apparaten van mijn collega's zijn 2x zo snel en minder dan de helft van de prijs :-).

Maar probeer daar maar een iOS app op te bouwen!
ik heb even snel op "vraag en aanbod" gekeken en praktisch alle 2 jaar oude Macbooks zijn minstens 500 euro minder waard dan hun nieuw prijs. Dus ik gok dat jouw macbook 1000 euro waard zal zijn over een jaar en geen 1200 euro.

Als je dan vervolgens kijkt wat een MSI kost met de zelfde specs als jouw huidige Macbook, durf ik te gokken dat die een euro of 4-500 goedkoper zou zijn geweest (als die tegelijkertijd aangeschaft was), en een 2 jaar oude MSI van 1000 euro zal je waarschijnlijk wel voor een euro of 500 kunnen verkopen.

Dus voor de msi krijg je 500 terug, voor de Macbook 1000, dus de Macbook is idd meer waardevast, maar die waarde heeft men in het begin zelf extra betaald.

Nu begrijp ik uiteraard wel dat dit allemaal niet precies 1 op 1 gaat, maar wat wel het geval is, zoals ik het in ieder geval zie als ik zo naar prijzen kijk, het grootste gedeeltevan de "waarde vast"-heid van Apple producten komt omdat men zelf in het begin meer voor het product betaalt.
Precies, in principe is alleen de eerste duur.
Dat er mensen zijn die 5 jaar oude hardware kopen om de gadget factor vind ik ongelofelijk. Nee dit is geen troll, maar het kan er hier gewoon niet in |:(
Daar zat ik ook al aan te denken, waarom zou je een 5 jaar oude laptop kopen?
IBM says it is 3X more expensive to manage PCs than Macs
Saving up to $535 per Mac per four years in comparison to PCs
http://www.computerworld....-run-than-it-thought.html
Hoop je dat of denk je dat... Ik hoor / lees juist dat heel veel mensen de Macbooks links laten liggen en voor iets anders kiezen zoals bv de Microsoft Surface, en ik lees dat vooral op Amerikaanse websites.
Ligt eraan wat je er mee doet of wilt doen. Een MS Surface is erg leuk maar minder geschikt voor software ontwikkelaars, denk ik. Ik wil geen touch screen en zeker geen Windows 10. OSX werkt gewoon fijn samen met mijn andere Apple hardware, en in mijn geval is dat enkel een iPhone 5s. Mensen die "vendor-locked" zijn (iPhone, Apple Watch, iPad, etc.) zullen niet snel een Surface overwegen, denk ik zo.
Ik als software ontwikkelaar die dagelijks in Visual Studio ploeter vind een Surface juist fijn. Met Xamarin en de iOs emulator kan ik dus zelfs touch input simuleren zonder een iPhone. Maar je kan toch prima een iPhone hebben en een Surface? iCloud is er voor windows, iTunes ook. of je zet onedrive op je iPhone. Ik denk dat het hele vendor-lock niet echt meer van deze tijd is. Je kan ook prima Office bestanden bewerken op iOs.
Zelf wil ik niet meer terug naar een laptop zonder touch. Ik mis het ook op mijn secundaire scherm op het werk. Touch is gewoon intuïtief.
Voor visual studio is dan ook nog geen degelijk alternatief voorhanden. MS is daar nu wel mee bezig. Alle overige IDE's vind ik persoonlijk prettiger werken op os x dan onder windows (zelfde systeem). Het werkt gewoon stabieler en mijn gecompileerde software is sneller doordat de ssd daadwerkelijk de volle 2100MB/s heeft. En dat is met text mining erg handig.
VS Code en Xamarin studio (vs for mac) draaien inderdaad op Mac OS, maar dan kun niet werken aan UWP, Winforms, Webforms projecten.
Er zit gewoon een oerdegelijk toetsenbordje (optioneel) bij de Surface reeks hoor.
Oerdegelijk maar bepaald niet hetzelfde als een regulier toetsenbord op welke laptop dan ook. Was de reden dat ik van de Surface af zag na het uitgebreid te hebben geprobeerd.
Nee haha! grappenmaker ;-) maar als je een artikeltje leest met de surface op schoot op de bank, dan scrollt het een stuk lekkerder op het scherm dan op de trackpad van de typecover of met een losse muis op de bank.
Dit is maar een van de voorbeelden. Je kan bijvoorbeeld in plaats van alt+tab en dan de alt ingedrukt houden voor venster overzicht ook gewoon vanaf de linkerkant van je scherm vegen. etc.
Aha, kijk, ik dacht al, voor het schrijven van software heb je bepaald geen behoefte aan touch.
Voor het testen wel ;-) en aantekeningen maken werkt ook wel makkelijk op screenshots.
Voor sommige software zeker het geval, waarbij ik met name denk aan CAD spul etc.
Heb ik al, maar die draait geen Visual Studio en Photoshop.
en de vingerafdrukken bij de semicolons :p
Dan zit je met Windows 10 opgescheept, en dat is onbruikbaar voor professionele doeleinden. Altijd maar updates, altijd maar rebooten of je wil of niet, telemetrie die je zakelijke geheimen naar Microsoft doorsluist, een constant veranderende ervaring en telkens weer Candy Crush op je Win10 PROFESSIONAL.
Dan zit je met Windows 10 opgescheept, en dat is onbruikbaar voor professionele doeleinden. Altijd maar updates, altijd maar rebooten of je wil of niet, telemetrie die je zakelijke geheimen naar Microsoft doorsluist, een constant veranderende ervaring en telkens weer Candy Crush op je Win10 PROFESSIONAL.
Ondanks dat ik Windows 10 fan ben/probeer te zijn, ben ik het hier wel mee eens.

Regelmatig op het werk programmeurs letterlijk een uur zien wachten, omdat Windows besloot te updaten. Het alternatief is dat je een uur bezig bent met uitzoeken hoe je de updates kunt "uithacken" (want een instelling is er niet voor).

Als je uitkerend wat dat soort geintjes alleen al kosten, los van alle gezeik met drivers, constant veranderende user interface, garantie op het doorspelen van je alle bedrijfsgeheimen inclusief broncode aan de NSA voor *wat ze er ook maar mee willen*... Sja...

Al weet ik niet of Apple wat dat laatste betreft veel beter is. Ik gok van niet.
Nee dat klopt maar een dell is ook 1000 euro goedkoper. Reken dat verschil bij de verkoop en zal je zien dat de dell meer waard is.
Dat denk ik dan weer niet. Zelf ben ik meer en meer voor het idee te porren om mijn Macbook Pro uit 2011 te laten opvolgen door bijvoorbeeld een HP Z-Book G3. Als ik Citroëns wil laat ik me niet met knollen afschepen,
Ik vraag me af hoe je een dergelijk systeem gebruikt.. Hier op werk gebruiken wij doorgaans DELL laptops (er slingert ergens 1 persoon rond met een macbook) en wanneer ik in de ochtend het kantoor binnenloop dan hang ik mijn laptop aan 2 schermen en klap ik hem dicht.. de rest van de dag kijk ik er niet meer naar om: extern toetsenbord / muis.

Thuis neem ik geeneens de moeite, ik heb een desktop staan met flink meer power, die laptop blijft in zijn tas. Hier is een laptop is niets meer dan een mobiele pc, en zo geld dat voor alle medewerkers hier (java app development).
Hahaha, wie koopt er nu een 5 jaar oude afgeleefde laptop. Geen enkel elektronisch apparaat is futureproof. Na 5 jaar kan dat ding er elk moment mee ophouden, en er is geen appelcare meer. Alleen een idoot geeft nog een hoog bedrag voor een laptop van 5 jaar oud, apple of niet. Voor de prijs van een macbook kun je 3 Dell laptops kopen, je kan voor dat geld dus iets langer vooruit.
Vanuit bedrijfsoptiek moet je alleen verder kijken dan alleen 1 werknemer en 1 laptop. Bij veel bedrijven betekend de aanwezigheid van Apple hardware dat een tweede OS in het bedrijfsnetwerk wordt geïntroduceerd. Uitzondering hierop zijn misschien de grafische designbureaus waarin Apple hardware nog oververtegenwoordigd is. Voor deze laatste groep is het daarom aantrekkelijk om alles op Apple hardware te baseren.

Een tweede OS, ongeacht welk, verhoogd de complexiteit en kwetsbaarheid van de bedrijfs-IT. Er is meer kennis nodig voor onderhoud, er worden meer kosten gemaakt om de communicatie tussen de verschillende besturingssystemen te faciliteren. Ook is het zo dat de kosten van hardware wel degelijk van belang zijn. Concurrentie is hard en ook indirecte kosten drukken op de kostprijs van je producten. Zo heb ik in mijn bedrijf de smartphones zien verschuiven van Apple naar Windows Phone. WP dekt de functionaliteiten nodig voor een bedrijfstelefoon af. De weinige apps zijn eerder een feature dan een tekort, want heeft stabiliteit tot gevolg, en de prijs is een factor drie kleiner dan de kosten van een iPhone.

Misschien dat een bedrijf zijn werknemers wil pleasen door hen een Apple Laptop aan te bieden. Dit kan een goede reden zijn. Om precies die reden kwamen de iPhones in ons bedrijf. Uitstraling en status. Vanuit IT beheersoptiek zijn er alleen niet zoveel redenen voor te verzinnen als je niet alle je functies met Apple spullen wilt of kunt afdekken.
In een vijf jaar oude Dell kan je nog een nieuwe accu zetten en deze kan weer een tijd mee.
Damn right you are Mr. @Balance!
In een oogopslag precies de reden waarom ik mijn Apple Ecosysteem heb aangepast;
 • Geen laatste iMac/MacPro maar een retesnel Hackintosh met 34" monitor
 • Geen laatste Macbook Pro's meer maar 2012 Retina met SSD
 • Geen laatste iPads/iPhones maar 2e hands met garantie via V&A/Marktplaats
-- Cheapskate Brag Modus ON --
Mijn Hackintosh paradepaardje:
 • Intel i7-6700
 • 16GB DDR4
 • NVME M.2 SSD
 • 34" Monitor
Totaalprijs 1135 euro
-- Cheapskate Brag Modus OFF --

[Reactie gewijzigd door goodfella op 2 december 2016 14:10]

Werkt dat een beetje tegenwoordig? Want de paar hackintosch die ik sinds 2009 in elkaar heb gestoken (laatste in 2014) waren niet echt stabiel en kwam je hier en daar wat bugs of driverissues tegen.

Tweedehands is een optie, maar mijn ervaring is dat hetgeen het snelst slijt (de accu) moeilijk te vervangen is (of duur) en ook het meest belangrijk is (een laptop die een werkdag meegaat is voor sommigen een conditio sine qua non).
Met de juiste hardware samenstelling zijn desktop Hackintoshes retestabiel.
Met Hackintosh laptops heb ik geen ervaring mee.

@cogency
Zelf heb ik geen ervaring met 4K hackintoshes. Echter zijn er genoeg succes stories te vinden op youtube.
https://www.tonymacx86.com/buyersguide/november/2016

Hiermee kom je al een heel eind voor desktop builds die stabiel zijn :)
Of je heel erg zeker kan zijn over de nieuwe accu is mij nog niet helemaal duidelijk. Er zit heel veel verschil in hoe lang de nieuwe Pro's meegaan op de accu. Over de 13" versie schreef The Verge het volgende:
Battery life averaged around five and a half hours while I used the 13-inch unit to do my work, which consists of keeping open Slack, Safari, Mail, TweetBot, and TextEdit, watching the occasional YouTube video, and opening various Apple apps here and there for testing. That’s worse than the new Surface Book, which got between six and eight hours of battery life in our use, and it’s significantly worse than last year’s MacBook Pro, which our reviewer got around 10 hours out of on a charge.

That all said, there are some inconsistencies around battery life here that I’m not quite sure how to explain. The Verge’s battery test, which sets the screen brightness to 65 percent and cycles through a series of popular websites, clocked a much higher figure: 10 and a half hours, which is just over what Apple’s web test claims. It’s worth noting, though, that the Touch Bar turns off when the keyboard isn’t in active use, so that second screen had no impact on battery life during the rundown.
Dus hij pakt op een standaard test die door webpagina's bladert 10,5 uur, terwijl hij met normaal gebruik 5,5 uur pakt. De Touch Bar schakelt bij veel standaard tests automatisch uit, omdat het toetsenbord niet wordt aangeraakt, dus wellicht dat die om de een of andere reden veel stroom trekt.

De 15" versie deed het in de praktijk in ieder geval een stuk beter, met 6-7 uur gemiddeld bij normaal gebruik en ongeveer 5 uur bij video editing. Dat is vergelijkbaar met eerdere Macbook Pro's. Wel is het een beetje raar dat Tweakers zonder testen beoordeeld dat de accuduur prima is. Enige accuduur die ze hebben getest is video afspelen, wat niet in de verste verte lijkt op normaal gebruik en weinig zekerheid geeft voor de daadwerkelijke accuduur.
Er zijn absoluut laptops die nog veel meer halen. Op mijn Lenovo P50 haal ik 12-15 uur bij licht werk (zelfs op Linux kernel 4.4 die naar verluid power state problems heeft op Skylake), en 8 uur bij wat zwaardere taken zoals VHDL compileren voor FPGA's.

Of iets goed genoeg is moet ieder voor zichzelf bepalen. Zo heeft mijn P50 "slechts" 15" full HD scherm, terwijl er ook 4K varianten zijn die daarvoor accu duur inleveren, en uiteraard is het Retina display van Apple ook hogere resolutie.

Ik ben in ieder geval blij dat ik die adapter nooit hoef mee te nemen buiten de deur, tenzij ik ergens meerdere dagen verblijf.
Als je je onderdelen goed uitzoekt werkt het eigenlijk prima. Mijn Hackintosh werkt voor 99%, inclusief sluimerstand en updaten zonder gedoe. Enige probleem: het geluidsvolume is erg laag na het ontwaken uit slaap. Dit kan ik op mijn moederbord heel toevallig oplossen door 5V op de audio te zetten met het meegeleverde kabeltje. Helaas heeft niet elk moederbord deze optie, dus dan zal dit met software opgelost moeten worden. En USB 3.0 was even wat lastiger om voor elkaar te krijgen (DSDT edits). Mijn 4K monitor werkt ook als Retina scherm, dus ik ben zeer tevreden.

Maar over het algemeen: een recent Intel systeem met een NVIDIA videokaart < Pascal werkt op dit moment uitstekend. AMD videokaarten zijn wat lastiger doorgaans. Wel is dit een momentopname natuurlijk, want Apple kan van alles doen om heel veel dingen echt heel lastig te maken in de toekomst.

[Reactie gewijzigd door Frietsaus op 3 december 2016 12:41]

conditio sine qua non

Essentiële voorwaarde.
Tja ieder zijn meug, persoonlijk heb ik mijn hackintosh net van mijn workstation afgetieft .... iets met zonde van de ruimte die het innam :) Geen onkunde hoor, maar iets met een Dell UP2414Q, NVidia en niet mogen werken met hackintosh.

Vind alleen wel dat als je professioneel gaat werken met een hackintosh je iets gewoon niet goed begrepen hebt. Het is niet helemaal hetzelfde als een illegale Windows, maar komt aardig in de richting. Wil je OSX betaal daar dan ook voor of wijk uit naar alternatieven want die zijn er talrijk!
Je kunt gewoon een legitiem gekochte Mac OS X gebruiken voor Hackintosh.
Nee want in de voorwaarden staat dat het op Apple hardware moet draaien.
Vind alleen wel dat als je professioneel gaat werken met een hackintosh je iets gewoon niet goed begrepen hebt. Het is niet helemaal hetzelfde als een illegale Windows, maar komt aardig in de richting. Wil je OSX betaal daar dan ook voor of wijk uit naar alternatieven want die zijn er talrijk!
Alhoewel ik jouw punt begrijp. Vind ik het apart dat jij zo snel een oordeel velt over een ander.

Mijn situatie, in het verleden gekocht:
 • 2x Macbook Pro's
 • 2x iPad
 • 4x iPhone
 • 1x iMac 27"
De iMac ging net buiten het garantietermijn stuk, toen ben ik overgestapt op Hackintosh. De iMac heb ik nog. Veel euro's voor betaald, voor iets meer dan 3 jaar gebruik. Ik gebruik mijn Hackintosh ook voor professionele doeleinden. Volgens jouw visie begrijp ik het niet helemaal. Geeft niet. Ik denk namelijk dat ik het wel begrijp. Omme nabij 2000 euro besparing.

Betreft de alternatieven. Noem eens wat op wat in de buurt komt van MacOS.
Redelijk offtopic maar hoe zit dat dan met bv programma's als Finalcut? Die werken erg vloeiend (denk 4k film) door de samenwerking van hard en software, is dat ook zo vloeiend in zo'n systeem?
Ik ben bij dit soort beweringen altijd heel benieuwd naar die "samenwerking van hard en software". Wat voor andere hardware zit er in een pc van Apple dan een zelfbouw, Dell, HP of iets anders? Uiteindelijk is het allemaal Intel, DDR4 ram, zelfde SSD's etc. x86 is x86, welke speciale samenwerking is er dan?
Waarschijnlijk wordt ermee bedoeld dat apple zijn os helemaal kan afstemmen op de hardware. Waar windows dat moet doen met drivers van de hardware fabrikanten.
Volgens mij krijgt Apple ook gewoon een set drivers van Intel, nvidea en AMD en daar hebben de het ook maar mee te doen.
Een goed voorbeeld van geoptimaliseerde software (Final Cut Pro X) kun je hier bekijken. Dit is dus wat liefhebbers van Apple bedoelen als ze zeggen dat ze houden van de optimalisatie van hardware en software.
Een ander voorbeeld is het trackpad dat, zoals beaamt door Jelle in de review, erg prettig werkt en zeer responsief is. Dit laatste is gelukkig ook iets waar Microsoft al sinds Windows 8.1 druk mee aan het werk is.

Jij focust vooral op de hardware. En inderdaad, de CPU en het RAM zullen niet veel verschillen van wat andere fabrikanten hebben. SSD's zijn enigszins een uitzondering, aangezien Apple wel zijn eigen controller chips ontwerpt om hoge snelheden te halen.

Over het algemeen gezien is de hardware dus niet echt bijzonder. Maar Apple neemt echter wel de moeite om niet alleen een OS te schrijven dat is afgestemd op die hardware, maar ook om specifieke software te leveren die de laatste druppel performance uit de hardware perst. Software ontwikkelen kost ook geld en dat is ook één van de redenen dat Macs een meerprijs hebben ten opzichte van vergelijkbare Windows hardware.

Over het algemeen bekeken is het de aloude tegenstelling die Apple en Microsoft al sinds hun ontstaan in stand houden. Wil je een beperkte variëteit aan hardware met geoptimaliseerde software, of wil je generieke software met een schier oneindige verscheidenheid aan hardware configuraties?
Het resultaat is netto ongeveer hetzelfde (uiteraard met nuances en uitzonderingen daargelaten) en het komt uiteindelijk toch vooral op persoonlijke voorkeur aan.
There is a guy that known how to Apple without getting kicked out of Paradise because he can't afford the rent.
Kunnen we een keer ophouden over de prijs van Apple-producten? Het voegt echt 0 toe aan de discussie. Je vind de producten mooi, of je vindt het niets. Het is een luxe-product, en daar betaal je nu eenmaal een prijs voor. Contast hetzelfde argument over prijzen en hoe absurd het wel niet is zijn inmiddels relevant. Apple is duur, en dat heeft een reden: het is exclusiever en voor een bepaalde doelgroep.

Om maar even een nagaram te maken: Voor een Armani-parfum betaal je 50 euro, voor een flesje Creed (niche-merk) betaal je 200 euro. Het zijn totaal twee verschilende merken met verschillende geuren. Die van Armani ruik je na een paar uur nauwelijks meer, die van Creed ruik je na acht uur nog. Wil je lekker ruiken maar niet veel uitgeven dan koop je Armani, wil je wat exclusievers koop je Creed...

Edit: dit is trouwens niet perse op jouw reactie, maar voor alle azijnpissers die ik vrijwel op ieder Apple-artikel hoor door zagen over de prijs

[Reactie gewijzigd door D3F op 2 december 2016 13:45]

Alleen kun je in dit geval de kwaliteit van de Creed kopen voor bedrag a (b.v Asus) en dezelfde kwaliteit voor bedrag a + veel (Apple). Apple voegt weinig toe, je krijgt zelfs vaak minder (duurdere upgrades, garantie minder soepel, dure kabels).

En toch blijven fanboys roepen dat het beter is en dat is irritant. Doe jij nu ook met je parfum vergelijking waar je aangeeft duurder is beter. Dat is niet zo in dit geval. Je betaalt voor het imago.
Een fiat panda brengt je ook van A naar B. Toch kopen mensen bijna altijd een duurdere auto!
Jou argument heeft iedereen ook al 100 keer gehoord. En die vind ik dus een beetje apart.
Tuurlijk zijn Macbooks uitermate goed gebouwd. En natuurlijk kan je de voorkeur hebben voor OSX. Er zijn genoeg mensen die hier veel geld voor over hebben. En dat is helemaal aan hun.

Maar dat een Macbook een dure auto is, terwijl Windows laptops fiats zijn, is onzin. Ze hebben beide vrijwel dezelfde onderdelen. Je koopt een Ferrari niet alleen omdat deze er mooi uitziet, maar omdat er een totaal ander beest onder de motorkap zit. Als je dan begint over hoe Apple het luxere merk is vind ik dit zeer degenererend tegenover Windows gebruikers. En heb ik boven alles het gevoel dat je jezelf beter voelt omdat je meer geld aan een laptop hebt uitgegeven.
Wij op Tweakers mogen best een kritische noot plaatsen als Apple het dubbele vraagt tov de concurrent als het gaat om het upgraden van niet-apple componenten.
Dat weten zij die Apple producten kopen ook. Het is daarom gewoon kijken wat je voornamelijk nodig hebt, en niet wat mogelijk is. Dat staat lijnrecht tegenover de Tweakers filosofie natuurlijk. ;)
Dat vraag ik me sterk af. Een grote groep consumenten kijkt helemaal niet naar specs..

Verder mag deze discussie inderdaad steeds gevoerd worden omdat het nog steeds zo is, en vooral ook omdat prijs bij alle producten een punt van aandacht is. Kijk naar de discussie rondom 'Founders edition' van Nvidia... Precies dezelfde als die versus Apple. Mensen ontdekken namelijk dat ze voor een X bedrag gewoon geflest worden met meer van hetzelfde. En een andere groep kiest er nadrukkelijk voor om dat niet te willen horen en vindt het bovendien nodig om een argument te bedenken om dat prijsverschil te verklaren - 9 van de 10 keer door een marketing slogan te herhalen...

[Reactie gewijzigd door Vayra op 2 december 2016 17:37]

Men kijkt wel naar specs, maar voor een grote groep zijn het alleen maar specs en weten ze niet wat het daadwerkelijk doet met een systeem, of nog leuker, wat een systeem met die specs doet.
Ik denk dat een ander groot probleem is, is dat heel veel fabrikanten ook naast gewoon solide producten ook heel veel hoopjes aan stront proberen te verkopen.

Waar samsung en andere bijv. gewoon een consument hard naaien door bepaalde componenten ( zoals opslag ) heel slecht te houden maar niet echt verder aan te geven ( De infamous mediamarkt lineups ). Dit zorgt vaak dan voor een hele slechte experience met de 'goedkopere' optie waar mensen dan gelijk de 'macbook voelt beter' alleen linken aan windows/whatever vs apple ipv gewoon dat ze een slecht product hadden gekocht.

Iemand die ik ken had een soortgelijke ervaring toen ie een mac kocht, SSD in zijn 'oude' nieuwe laptop en hoppa...
Wij tweakers kunnen ook watertanden van zoveel kracht op een lullig printje, ik vind het bizar dat een Alienware soms als enige sneller is, en kijk dan eens naar de dikte /gewicht. Ik vind het knap.
Volgens mij wordt ook dat gedaan. Maar er is wel n groot verschil; Intel levert als enige dit product en er is geen alternatief dat net zo snel is.
Wat maakt dat nou uit? Uiteindelijk moet je toch betalen?

En Intel is vaak ook heel erg agressief geweest met concurrenten dwarszitten dus juist bij Intel zou je een kritische noot moeten plaatsen.

Maar wat gebeurt er? Mensen betalen juist braaf de belachelijke bedragen die Intel vraagt.

Intel word echt niet aangepakt zoals Apple hier wordt bekritiseerd.
dat is ook waarom ik geen "native OSX laptop koop (macbook)"

maar gewoon een goede gaming/highend- media laptop.
en dan via VMWARE een OSX systeem boot.
cuz why not.

besparing: minimaal 300% op de kosten voor alles wat er in de laptop zou zitten
werkt dat vlot via VMWARE? ben daar wel nieuwsgierig naar of je dan erg veel snelheid inlevert.
afhankelijk van je hardware in je pc loopt het best vlot.

bij mij:
bv: 2 cores 2 threats van een Intel 3630QM
met 3gb ram (kan het nu wel ophogen naar 8gb) runt het vrij soepel, en zonder problemen.
(je heb wel een apple account nodig voor apps)
(m'n zus had een osx licensie voor school nodig, {runde in vmware}, deze werkt nog steeds op meerdere PC's {EN NEE IK GA DEZE NIET DISTRIBUTEN})
{EN NEE IK GA DEZE NIET DISTRIBUTEN})
Groot gelijk
Al ben ik wel benieuwd hoe je dat doet. Maar nu geen tijd voor uitgebreide uitleg.
ik kan gewoon de files (gehele systeem os) in een zip file doen, en dan doorsturen.
deze kunnen andere dan in VMWARE runnen zonder moeite.
Ik ben ook benieuwd. Is daar een gebruikssite/forum over?
Google op: How to Install Mac OS X El Capitan on VMware on PC :)
Het draait hier op Ubuntu in VmWare.

[Reactie gewijzigd door Kafka op 3 december 2016 00:33]

Ik heb OSX Sierra draaien in VMware workstation 12.5 en dat draait als een zonnetje, download netjes alle updates, geen centje pijn. Terwijl we hier nog een hoop oudere imacs hebben waarop Sierra niet meer installeert en de wel draaiende versie draait als dikke poep in de winter.
Hoe oud zijn die Macs? Wanneer zijn ze niet meer (goed) te updaten.
Is dat ingewikkeld? En geeft het geen gedoe met wifi, usb. camera etc. zoals bij Hackintoshes (Clover, Unibeast) veelal gebeurt?
"Ja, maar Apple"

En ik vrees dat dat voor bijna alle kopers van deze producten van toepassing is.
die kunnen gewoon toch een osx licensie kopen en deze runnen in vmware

(is mischien niet helemaal gemakkelijk werken maar je heb wel een krachtiger systeem, wat up-gradable is)
Osx is niet los tekoop. Osx draaien op niet apple hardware mag niet. Dat staat de licentie niet toe.

[Reactie gewijzigd door DeuTeRiuM op 2 december 2016 12:30]

volgens mij mag je het wel voor testdoeleinden gebruiken in een VM
klopt, of je mag het voor school gebruiken (programering/ect)
licencies kosten ca 150-250 euro.
(als je iemand kent met zo'n VMWARE versie,kan je deze op meerdere PC's gebruiken {clean instal versie})
Ahh dat wist ik niet ik dacht gelezen te hebben dat het niet mogelijk is. Maar wat zijn test doeleinden precies? Testen of osx fijn werkt in een vm op je windows pc?;)

Waar kan je deze images downloaden of kopen? Ik kan het zo 123 niet vinden.

Edit 2: ik kan echt alleen maarvinden dat t binnen een vm op een macos host mag van de eula.

[Reactie gewijzigd door DeuTeRiuM op 2 december 2016 15:03]

Het is te verwachten dat er steeds meer leuke BSD GUI's verschijnen. :)
Het gaat hun niet om OSX. Het gaat om het hele product. "Apple" product. Het blijft gewoon een stuk hardware met een naam waarover een bepaalde vibe/hype/geef het beestje een naam hangt waardoor mensen dat willen hebben. En dat is niet software, maar ook de hardware, de ervaring.
Ja het is daylight robbery maar ook nog steeds legaal. En zo lang mensen erin trappen, gaan ze er lekker mee door. Maar het wordt wel steeds absurder wat ze durven te vragen voor upgrades.
Moet toch niet gekker worden, mensen kopen toch zelf die producten geheel vrijwillig?

En je kan toch moeilijk verwachten dat een fabrikant zoals Apple tevreden is met 2% winstmarge? Dat lijkt misschien normaal omdat je dat bij je plaatselijke PC boer betaalt maar die winstmarges van tegenwoordig zijn gewoon te laag.

Waarom denk je dat al die computerwinkels failliet zijn?

En ik weet niet of jij oud genoeg bent om het je te herinneren maar dit soort 'hoge' bedragen voor RAM en dergelijke werd in de jaren 90/00 ook door Compaq en HP gevraagd voor geheugen.

Sterker nog bij Packard Bell computers kon je niet eens je harddisk vervangen door een grotere of je RAM upgraden omdat de BIOS daarvoor een blacklist had.

Maar men vind het leuker om alleen Apple hierop aan te spreken terwijl andere fabrikanten het al decennia lang doen...
Ondanks dat ik je in je betoog redelijk kan volgen, runt je zelfgebouwde PC over het algemeen Windows en geen Mac OS en dat is nu net waarom veel mensen een Mac verkiezen boven een Windows machine.

Je betoog toont overigens wel mooi aan dat Apple een premium vraagt en op dat punt kan ik me voorstellen dat je een en ander bedenkelijk vindt.
HP vraagt voor een Zbook 15 G3 zelfs meer dan 1 Euro per GB NVMe SSD...

Het feit is alleen dat je daar de optie hebt om het te negeren en er zelf een in te stoppen.
Anoniem: 836961
@Balance2 december 2016 14:43
EN de SSD is aan het moederbord gelast... ja ik herhaal het.
Wat hebben ze dan eigenlijk uitgevonden om het zo revolutionar te maken...?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 836961 op 2 december 2016 14:44]

Bij de vorige editie kostte het +600 euro van 512 GB naar 1 TB, nu nog maar 480 euro; dus dat is goedkoper geworden iig.

En geheugen upgrade was altijd al even duur bij Apple als bij Dell, HP en andere concurrenten, dus dat boeit allemaal niet, tenzij je techneut bent en het zelf wil doen.
Bij HP is het aanzienlijk goedkoper hoor, apple pakt enorm veel winst op die geheugenupgrades.
En toch kiezen ze voor LP DDR3 wat een klein beetje zuiniger is maar wel vele malen goedkoper dan DDR4.
Tja. Ik vergelijk het apparaat met mijn Dell Precision 7510.

i7-6820HQ, 16GB RAM, 1920x1080 IPS scherm, 256GB SM951 SSD, 2TB HDD, Quadro M2000M 4GB graphics (snelheid vergelijkbaar met de GTX 965M gaming kaart). Batterijduur is 8.5 uur bij standaard gebruik zoals office, internet, filmpje. Verlicht toetsenbord (dat aardig goede reviews krijgt). 5 jaar on-site next business day garantie. Dwz, in geval van een defect dat voor 16:00 gemeld wordt, dan wordt mijn laptop de volgende dag op locatie gemaakt. Of desnoods vervangen met overzetten van HDD/SSD.

De 7510 kwam met die specs uit de fabriek voor €2500 inclusief BTW.

Zelf heb ik er nog voor een paar tientjes 16 GB RAM extra in gegooid. Als ik dat had gewild, had ik de HDD niet hoeven pakken en er zelf een 3TB of 4TB model in kunnen zetten.

Alle onderdelen, behalve twee van de geheugenchips, zijn te bereiken via één klep aan de onderkant. De overblijvende twee geheugenchips kun je bereiken door het verwijderen van het toetsenbord (2 schroeven, 5 minuten werk). Je kunt elk onderdeel zelf vervangen (behalve de grafische kaart, want die kun je niet los kopen). SSD, RAM, HDD, Accu, Wifi, 4G... alles. Mocht je geen HDD erin nodig hebben, dan kun je kiezen voor een 50% grotere accu zodat je ruim 12 uur accu-tijd haalt.

De Macbook is 500 euro duurder, met een kortere garantie, en niet-vervangbare onderdelen. Ik vind dat een hoge prijs om OSX te kunnen/mogen gebruiken. (Hoewel ik persoonlijk OSX een mooi OS vind om te zien, en ik er goed mee kan werken.)

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 2 december 2016 19:29]

Mooi overzicht. Hopen dat meer en meer consumenten dit gaan inzien en dit soort bedrijven bannen. Dan stoppen ze vanzelf.

Enkel de designers die Apple spul 'moeten' hebben is niet voldoende voor Apple...
Je vergeet voor het gemak heel silicon valley die met deze spullen werkt. Waarom zou dat zijn denk je ? IBM die alle windows laptops er uit heeft gegooid en daarmee een aanzienlijke besparing mee maakt.

Het zijn goede laptops. Ik heb een dure lenovo op werk en het trackpad werkt nog steeds amper, waren stoppen ze het er uberhaupt op ? Pauper laptop, zeker voor het geld.
Daar komt ook nog bij nu de ssd vast op het mobo zit heb je het probleem dat als je laptop overlijd je niet meer bij je data kunt.
Voorheen was het een kwestie van je ssd uit je systeem schroeven en je kon bij je data. Nu kun je naar een reparatie centrum gaan en heel veel knaken betalen om of je systeem te laten fixen of ze je flash chips op een alternatieven manier uit te laten lezen.
Succes daarmee

[Reactie gewijzigd door kaaas op 4 december 2016 21:56]

Wat een zeurpiet... al dat gewauwel over dat Apple stom is want oh wat is het duur.
Dat kan je over elke fabrikant wel zeggen:

- HP: pricewatch: HP ZBook 15 G3 T7V59EA

- Dell: pricewatch: Dell Precision M5510-4910

- MSI: pricewatch: MSI GT73VR 6RE-050NL Titan

- Lenovo: pricewatch: Lenovo ThinkPad 20B7004NMB

- Asus: pricewatch: Asus ROG GX700VO-GC009T

Geen van die apparaten is hun geld waard als je het tegen de losse prijs van een paar van de onderdelen zet... dat is ook vrij logisch, want dat is hoe de consumentenmarkt werkt!

En losse onderdelen kopen is leuk, maar ook dat is verschillend tussen wat je wil/nodig hebt en wat beschikbaar is. Neem bijvoorbeeld deze Xeon:

Bij Intel: pricewatch: Intel Xeon E5-2603 V2 Boxed
Bij Lenovo: pricewatch: Lenovo E5-2603 v2

Verschil van meer dan 100 euro... voor dezelfde CPU, zou je zeggen. Toch?

Fabrikanten, OEMs, ODMs, ze hebben allemaal hun eigen prijzen en voorwaarden. Zo kan het zijn dat je bij HP, Apple, IBM, Lenovo enz. zo een paar honderd euro meer uit moet geven voor een bepaalde chip met bepaalde voorwaarden dan voor diezelfde chip bij Micron, of Samsung, of random bij een standje op de shenzen markt. Die verschillen heb je overal, zijn van alle tijden, en worden dan niet begrepen door mannetjes aan het eind van de dit die dan online komen zeuren over de prijs van een laptop en dan als argument hebben dat de cijfers iets aantonen alsof dat dan ook meteen het hele verhaal is en dat ene merk dan uniek is en heel stout doet.

Newsflash: de wereld is net wat groter en toch net wat anders dan je dacht.
Je vergelijkt apples met peren. Wanneer je een processor upgrade wilt, wordt er een compleet ander moederbord geplaatst, hetzelfde geldt voor geheugenuitbreidingen. Opslag idem, want in de nieuwste modellen is de PCIe SSD ook op het mainboard gesoldeerd. Ben ik het eens met de wijze waarop Apple upgrades en inherent de prijzen hanteert? Nee, absoluut niet. Maar de upgrades die jij toont zijn door gebruikers zelf te doen, terwijl de Apple upgrades niet zelf uit te voeren zijn.

Daarentegen valt het me tegen dat de MacBook Pro 15 wel 10 uur meegaat bij het kijken van video. Welke Pro gebruiker gaat nu 10 uur video zitten kijken? Ontwikkelaars en andere Pro gebruikers zijn daar toch helemaal niet in geïnteresseerd? Die kijken naar specs en prestaties. Dat een accu dan slechts 4 of 5 uur mee gaat is een bewuste keuze. Daar heeft Apple m.i. helemaal niets over te beslissen. Hetzelfde geldt voor 32GB geheugen, waarom wordt de keuze van mindere accuduur niet gewoon bij de koper gelegd?
Ja maar apple hoeft er toch geen nieuw moederbord in te stoppen..??
Dit wordt toch gewoon direct bij de fabriek geregeld... Dan is het alleen maar een ander CPUtje erin en klaar, zelfde voor het geheugen en de SSD.
Apple is meer van het opdringen van keuzes aan de koper...
Als apple fan kan ik dit alleen maar beamen. Vandaar de +1. Apple beperkt de keuze en dat heeft nadelen maar zeker ook voordelen.
Voordelen voor Apple zelf je. Meer geld.
Alles heeft dezelfde hardware dus software ontwikkelen is vele malen makkelijker. Verdienen ze er ook meer aan want minder uitgave.
Op wat voor manier dringt Apple keuzes aan?

Je koopt die producten toch zelf, daarmee geef je aan dat je die keuzes accepteert.

Dat is echt niet anders dan wat Microsoft doet.
Heb jij enig idee hoe ongelooflijk laag de marges zijn op hardware?

De bedragen die Apple vraagt zijn eigenlijk normaal voor bedrijven om te kunnen overleven echter door het internet en prijsvergelijkingen zijn die marges dusdanig omlaag gegaan dat het lijkt alsof de prijzen die jij ziet normaal zijn echter zijn ze dat niet.
Je hebt t waarschijnlijk over de marges van de winkelier, die is inderdaad niet zo hoog, Echter verdient Apple wel veel op hun producten.
En bovenop dat soldeert Apple de componenten op het moederbord dus wordt alles getest op defecten want je wilt niet een defect SSD of RAM module solderen en dan dat de klant het terugstuurt voor reparatie en dat je het hele moederbord moet gaan vervangen.
Waarom moet een ssd of RAM module vastgesoldeerd worden? waarom laten ze dat niet vervangbaar zoals het altijd al is geweest?
Benzine die je op de snelweg tankt is ook duurder dan in de binnenstad, waarom schrijf je daar niks over?
Goed bedoelde analogie, alleen sla je de plank mis.
Ja en Apple zit dus op de plek van de groothandel/winkelier omdat ze niet de fabrikant zijn.

De marges voor de groothandels zijn ook laag, zelfs fabrikanten verdienen er nauwelijks iets aan. Kijk maar naar Hynix die met staatshulp overeind werd gehouden en Elpida die failliet is gegaan.

Of die componenten nou wel of niet vastgesoldeerd worden vind ik het toch goed dat die componenten getest worden, dat scheelt weer het opsturen van je laptop voor een garantie omdat de geheugenmodule of SSD defect is terwijl dat soort problemen zo makkelijk te voorkomen zijn door gewoon te testen. Dat is goed voor alle partijen en scheelt een hoop koppijn.

Of je de prijs nou te hoog vind of niet kan ik me niet voorstellen dat je het hier niet mee eens bent.

En die 'analogie' is juist een hele goede analogie want waarom zou je Apple aanspreken op de prijzen die ze hanteren en andere bedrijven niet? Vooral bedrijven die dus helemaal niet of weinig aan R&D doen.
Wat heeft vastsolderen te maken met testen en defect zijn??
Omdat componenten worden vastgesoldeerd worden deze vantevoren getest.

Het zou natuurlijk raar zijn als je componenten eerst soldeert en daarna erachter komt dat er een component defect is.

De reden dat je de laatste 10-15 jaar zulke goedkope PC onderdelen kunt kopen is omdat fabrikanten dus hun componenten niet meer testen en gewoon de deur uitdoen en als er een defect is komt dit via de klant terug.

Dat is de reden dat je zoveel defecte onderdelen ziet, het moest namelijk allemaal goedkoper en dus werd het testen overgeslagen.

Met gesoldeerde onderdelen kan je dat dus niet doen en worden die onderdelen vanzelfsprekend duurder.
Zie jij zelf niet hoeveel defecte producten er verkocht worden?

Ik heb jarenlang in een computer retail winkel gewerkt.

De hoeveelheid RMA producten is gewoon gigantisch, producten komen gewoon defect uit de verpakking.

Dus je hoeft mij niet op mijn blauwe ogen te geloven, bedenk zelf maar waarom er zoveel componenten defect verkocht worden.
ik wil toch even wat dieper op de dure upgrades ingaan, daar Apple echt te ver gegaan deze keer.

0.3GHz meer = 380 euro = pricewatch: Intel Core i7-6700K Boxed
Apple geeft je ook minder als je meer wil, geheel tegen de normale gang van zaken in
256Gb meer ssd = 240 euro = pricewatch: Samsung 960 EVO 500GB
512Gb meer = 480 euro = 2x pricewatch: Samsung 960 EVO 500GB
1Tb ssd meer = 960 euro = 4x pricewatch: Samsung 960 EVO 500GB


De meerprijs van een 3.8GHZ 2tb variant is dus totaal 2060 euro, hetzelfde als een extreem high end desktop of laptop zelf zou kosten.

[Reactie gewijzigd door Flaat op 2 december 2016 11:23]

Maar hoe zet ik al deze spullen in een laptop dan? Precies dat gaat dus niet.

Vergelijk een 15" MacBook met een 15" Dell XPS van gelijke specs en je ziet dat het verschil ineens helemaal zo groot niet is.
Challenge accepted:
http://www.dell.com/nl/p/...del_id=xps-15-9550-laptop

i7-6700HQ
16GB RAM
512SSD
4K touch scherm, beter dan de apple met 100% adobe RGB
GTX 960m, beter dan een 455
2149


vs

http://www.apple.com/nl/s...uct=MLH32N/A&step=config#
2.939

verschil = 800 euro exact
Precies wat ik bedoel. Het verschil is zo nog maar €800,- en als mensen dat een hoop geld vinden dan is deze categorie laptops sowieso niet voor hun bedoeld.

Ik betaal met liefde €800,- meer om zo native macOS te draaien.
Maar je kan toch zelf ook wel inzien dat €800 voor enkel een OS gemiddeld genomen een beetje overdreven is? Dat jij het er persoonlijk voor over hebt, helemaal prima, maar verder snap je dan toch wel het punt dat Flaat probeert te maken? Nu doe je het overkomen alsof het allemaal onredelijk is wat er beargumenteerd wordt en moeten we zonder discussie accepteren dat er een premium van €800 op een laptop met mindere hardware zit (zie boven).

Heck, je hebt bijna een instap Macbook Air voor €800.

[Reactie gewijzigd door Emgeebee op 2 december 2016 13:00]

die €800 zit 'm niet alleen in de prijs van het OS. maar ook in de prijs van het gemak dat je ermee hebt.
als je IT departement meer issues heeft met Windows pcs i.v.m Macs (ik kan zo niet even een bron vinden), of je kan zelf vlotter je werk uitvoeren met een Mac t.o.v. Windows, heb je die €800 behoorlijk snel terugverdiend...

conclusie: wikken en wegen wat voor jou persoonlijk de beste keuze is. staat die je aan? kopen maar!
Every Mac IBM purchases for its workforce saves the company between $273 and $543, depending on the model, versus the total cost of ownership of comparable PCs during a four-year lifespan, according to IBM. The upfront cost per Mac is typically higher than a PC, but the residual value for Macs is higher in the long term, the company says.

source
Alleen kan je geen prijs zetten op een perceptueel verschil in het gemak... Met windows zijn er inmiddels ook zat mogelijkheden, al helemaal sinds windows 10 uit is. Zoveel verschil zit er niet tussen de software.. Windows is sinds de laatste paar versies ook veel stabieler geworden en de herstel/backup mogelijkheden in de software zijn uitstekend.

Het is alleen dat windows veel langer veel groter is en dat er daardoor veel meer bagger is ontworpen virussen en dergelijke waar je op het andere systeem minder last van hebt. Maar verder is een gemiddelde gebruiker van tegenwoordig toch competent genoeg om niet die rare mailtjes te openen of bestanden van een foute website in te laden (addblock werkt ook goed mee hieraan).
Sommige mensen vinden het flauwekul, omdat je qua hardware specificaties op dezelfde lijn zit als goedkopere laptops/PCs.

Maar je kunt ook ene horloge bij de Hema kopen en gaan zaniken tegen iemand met een Rolex dat het hetzelfde doet voor minder geld.

Apple is gewoon premium, dus tja, dan betaal je ook meer, toch?
Je krijgt net uitgelegd dat ze 800 euro meer vragen voor dezelfde hardware. Dat vinden wij duur, en dan zeg jij ja maar Apple is premium.

Dat is dus nog een effect van een te hoge prijs: veel mensen zoals jii denken dan: hij is heel duur, dus hij moet dan ook wel heel goed zijn, ik koop een premium product. De hoge prijs bevordert de premium ervaring. Confirmation bias at work.

[Reactie gewijzigd door Znorkus op 2 december 2016 15:03]

Oh nee, ik koop echt geen Apple producten! :) Ik snap alleen dat sommige mensen will betalen voor het merk en de look. Technisch gezien denk ik niet dat ze beter zijn, maar het ziet er zo strak uit en ja, het is wel een Apple...

Ik heb thuis enkel PC's en Windows Laptops en Android telefoons. Ik heb het geld niet op de rug groeien...
Omdat we hier op een platform zitten wat gericht is op discussies over technologie. :? Ik zie niemand hier huilen, ik zie mensen met argumenten stellen dat Apple de plank een beetje misslaat.
Of maakt iedereen er een punt van omdat ze hem zelf stiekem ook wel zouden willen?
Dit zegt wat mij betreft wel genoeg. Veel plezier met je MacBook!
Ik ben geen Apple hater, maar ik vind het wel een groot prijsverschil wat niet goed te praten is.
Het verschil is zo nog maar €800,-
...
maar €800
:?
Geld heeft niet voor iedereen dezelfde waarde. Dat is niet zo vreemd om voor te stellen toch?
Die 800€ is 37% van de prijs van de Dell. je betaalt dus 37% extra enkel voor OSX.

Zelf als je je van de pot gerukte 'ik heb meer geld dan hersenen, 800€ is voor mij niks!' houding volhoudt, dan nog kan je neit ontkennen dat een 37% apple-tax belachelijk hoog is.

Maar goed, ik verwacht neit dat jij redelijk bent in deze comments: in je eerste comments beweer je dat een vergelijkbare Dell ongeveer even duur zou zijn, en nu verleg je je standpunt naar '800€ is niet veel geld'. Je verlegt je stelling dus om toch maar in je 'apple kan nooit iets fout doen' bubbel te blijven zitten.
Wat is je volgende stelling, "37% extra betalen is toch niet zo veel"?

[Reactie gewijzigd door kiang op 2 december 2016 13:29]

Beter lezen hè. Ik zei
Vergelijk een 15" MacBook met een 15" Dell XPS van gelijke specs en je ziet dat het verschil ineens helemaal zo groot niet is.
Ik zei dus niet dat hij ongeveer even duur zou zijn.

37% is voor mij (en ze maken hem niet alleen voor mij kan ik me voorstellen) prima als ik daar dan macOS voor terug krijg, om nog maar te zwijgen over hoe goed de rest van mijn producten er mee samen werken.

Misschien is dat anders als ik in het Windows Eco system had gezeten hoor maar dat zit ik nou een maal niet en overstappen is een nog veel duurdere optie (XPS+WindowsPhone+surface)

Mensen betalen ook met liefde 37% meer om in een Mercedes te zitten terwijl een Renault ook rijd. Zo werkt dat in elke product groep.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 2 december 2016 13:36]

Die Renault bestaat niet intern uit dezelfde of vergelijkbare onderdelen.
Slecht vergelijk: de basisdieselmotor in een A/C klasse is exact dezelfde als in een Renault. Is eigenlijk een Renault motor. Wordt ook gebruikt in een Dacia!
Da's net zo flauw als je vergelijking tussen een McDonalds en een sterrentoko. Apple-apparaten zijn niet meer per se één (heck, 2 of 3) klassen hoger dan high-end apparatuur van andere fabrikanten. Dat iedereen zijn persoonlijk voorkeur heeft is een ander verhaal, maar zo backhanded een sneer uitdelen en je eigen voorkeur op een sokkel plaatsen is een flauwe discussietruc.
Geef nou maar toe, je bent gewoon in de hype getrapt.. apple heeft een leuk rondje gehad.. Inmiddels valt er bijna niks meer te innoveren.. Brengen ze een dergelijk matig product op de markt met tal van beperkingen en een niet normale prijs. Leuk voor je dat je graag OS wil blijven houden.. Als jij daar het dubbele voor over hebt dan een persoon die al behoorlijk veel uitgeeft aan zijn elektronica moet je dat zelf weten. Je krijgt er gewoon niet meer voor terug, niet eens iets beters. Alleen de software.. welke inmiddels ook al weinig meer teweeg brengt op het gebied van unieke eigenschappen.

Het is precies de strategie geweest van apple.. laat mensen alle dure persoonlijke electronica kopen en op elkaar aansluiten zodat ze nooit meer weg gaan bij ons. Dan kunnen we mooi een premium prijs vragen op alles. Terwijl andere os werken gewoon samen met allerlei systemen en omgevingen..

Als ik jou was zou ik je mbp uit 2014 ofzo gewoon houden er is niks wat het nieuwe apparaat kan dat het oude niet net zo goed of zelfs beter kan.. behalve misschien een touchbar truuckje.
Vergelijk een macbook pro met een VW golf; prijs is $33000 (geen idee wat de euro waarde is)
De PC is als een Ducatti 797 monster. $12000.

De monster is 1/3e de prijs van de golf, en veel lichter, zuiniger, ietwat sneller.

Maar ik weet zeker dat het de motor liefhebber op geen enkele manier lukt de autoliefhebber een ducatti aanpraat.

Denk daar aan als je ons mac gebruikers poogt om te kletsen... :)
Je vergelijking gaat totaal niet op, want in tegenstelling tot wat macfans denken zijn het erg vergelijkbare toestellen: vergelijkbare CPUs, vergelijkbare schermen, vergelijkbare afwerking.

De macbook is niet lichter en zuiniger dan de XPS, je raaskalt dus maar wat.
Ik weet niet of je het wel goed beseft, maar de apple kost maarliefst 40% van het bedrag meer..

Op een hoog bedrag nog eens 40% bijtellen is en blijft veel.
Behalve dat de Apple mindere hardware heeft voor een hogere prijs, dus in jou vergelijking is de Apple eten bij McDonalds en de Dell eten bij een Ster restaurant ;)

Maar heh, je McDonalds restaurant heeft wel mooi een space-grijs interieur! Ow, en je kan er niet met je gewone pinpas betalen, daar moet je eerst een adapter voor kopen :+
Hoezo? Hij bewijst mijn punt juist. Het verschil is zo groot niet.
Ik heb jouw punt wellicht gemist maar mijn punt is dat je van een feiten-discussie (die je objectief verliest) je toevlucht nam tot een emotie-argument (MacOS is me 800 EUR waard). Het zou eerlijker zijn mocht je gewoon toegeven dat dit een foute uitspraak was :).
Jij vind 37% geen groot verschil?

Dus als jij morgen een huis gaat kopen vind je het niet erg dat je hypotheek 37% duurder uitvalt?
Ach ja 37% procent. Op een huis natuurlijk heel veel. Op een pak spaghetti is het 30cent.

Zo kun je alles wel in het overdrevene trekken.

Zie mijn standpunt over de hogere prijs in de andere reacties.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 2 december 2016 16:09]

Precies!

Op deze manier kan je alles rechtlullen wat krom is. Ook die €800.
Oh wat is deze hele discussie die m'n post losgebarsten heeft heerlijk. Thnx voor een goede samenvatting :)
Je moet niet vergeten dat je bij die andere laptop óok een OS krijgt bijgeleverd.. dus je zou een prijs kunnen zetten van rond de 1000 euro voor alleen het stukje software waar mensen zo verlieft op zijn... Ik begrijp het nog steeds niet.. teveel dingen die je niet normaal kan doen op een apple systeem. Op windows werkt gewoon alles, werkt iets niet dan is er altijd wel een simpele workabout.. Op apple moet je alles weer doen met bijgeleverde software die je bv alleen in een trial kan gebruiken anders kost het je weer extra eurotjes. En ga het dan niet hebben over zware taken als videobewerking of programmeren want daar is een laptop totaal niet voor bedoelt.

Dan kan je beter die inmiddels verouderde prullenbak van ze kopen voor een niet normaal hoog bedrag.
Verschil is E800 + een veel snellere laptop met een beter scherm.

Waarschijnlijk ook nog betere bouwkwaliteit en repareerbaarheid bij de Dell.
Hardware specs van Dell zijn misschien beter, maar helaas pindkaas haalt Windows nooit het maximale uit de hardware, terwijl macOS dat wel doet. Dat is Apple's voordeel, ze kunnen macOS precies afstemmen op de hardware.

Specs zeggen echt niet alles, het is apples met peren vergelijken.
Je moet niet kijken naar specs, maar naar productiviteit.

(bijv. osX / macOs draait bij mij al jaren vlekkeloos, nooit geen gezeur, elke dag ben ik weer productief aan het werk. Ik heb dat windows never nooit zien doen. Regelmatig zitten mijn Windows collega's uren niets te doen omdat Windows of de Dell laptop weer eens kuren heeft. Dan is 800 euro meer betalen voor 100% productiviteit echt peanuts.)
Ik blijf me verbazen hoe die verhalen elke keer weer ontstaan hoe mensen met windows totaal niet productief kunnen zijn omdat de hardware/software faalt.

Ik heb om me heen net zoveel te maken met Windows als Apple hardware en beide falen even hard, van software tot hardware problemen, Apple hardware gaat net zo hard kapot als een windows bak.

Specs zeggen inderdaad niet alles en MacOS is zeer geschikt voor een aantal dingen, maar waar apple zich richt op een aantal specifieke onderdelen, zoals video en audio bewerking, doet Microsoft alles.
Je ziet daardoor dat MacOS op sommige vlakken beter is, maar op andere vlakken totaal niet kan concurreren met Windows.

Productiviteit zal per activiteit verschillen en dat is ook de hele reden waarom sommige met Apple en andere met Microsoft werken.
Deze "verhalen" komen omdat niet alle windows computers evenwaardig zijn. Sommigen hebben een goede support met doorontwikkelde drivers en firmware; terwijl sommige consumenten merken (zeker in het verleden) brakke drivers van louche chinese producenten 1 op 1 aannamen zonder ooit te updaten.

Met mijn pro toshiba heb ik ook jaren probleemloos gedraaid terwijl ik met mijn instap HP frustratie op frustratie tegenkwam.
Geen idee wat je collega's doen met hun computer, maar Windows draait al sinds 7 soepel op elke computer die ik gebruikt heb. En ik doe er veel mee. Visual Studio, Photoshop, Lightroom, games, zeg het maar. Alles tegelijk openstaan en de ervaring is net zo vlot.

Niks met MacOS, hoor, ik werk er af en toe mee. Maar je claim dat Windows niet zo geoptimaliseerd is als MacOS is wel heel makkelijk. Wellicht is MacOS iets meer op de hardware toegespitst, maar daar betaal je dan de hoofdprijs voor. Het verschil is in de praktijk in ieder geval voor mij niet merkbaar.

Misschien, en dat is wel een nadeel van Windows PCs, leveren de fabrikanten teveel zooi bij Windows. Daarom doe ik altijd een schone installatie zonder bloatware.
Hardware is sinds een jaar of 5-6 al zo snel dat het dikke overkill is.. je kan met een klein dual-coretje, wat snelle ram en een ssd elk os al zo snel aansturen dat je nooit meer lag hebt.. Hiernaast is windows 10 nog veel lichter/stabieler als bv windows 7 welke al minder van je systeem vroeg dan windows xp. Daarom vind ik het apple performance argument ook wat outdatet..

Verder kan je op windows gewoon veel meer doen qua software zijn de mogelijkheden eindeloos... En zelfs met de paar programma's die sommige ontwikkelaars gebruiken kan je inmiddels op windows net zo goed uit de voeten als op de mac. Verder is troubleshooting op windows veel beter.. games werken gewoon (met meer fps ook), driverondersteuning is ook veel beter.
errr... @Spoonlift : "RebelwaClue " wijst mij terecht erop dat ik je post verkeerd begreep, sorry l!! :D


1. veel sneller? nou, het gaat in beide gevallen om de zelfde CPU, nl de 6700 HQ, dus hoezo is de apple "veel" sneller?

2. betere scherm? nu is het natuurlijk een kewestie van smaak ed, maar vergeet niet dat de Dell een hogere res heeft en dat het ook ngo een touchscreen is... dus jah, misschien dat als je de plus en min punten bij elkaar zet zou de Dell niet beter zijn, maar slechter is die zeker niet.

3. beter bouwkwaliteit? gelukkig zet je zelf er "waarschijnlijk" bij, want ook dat klopt niet helemaal. Zelfs al zou de bouwkwaliteit van de Dell iets minder zijn, is het niet dusdanig slechter dat het de 800 euro rechtvaardigt, het zou niet eens 200 euro rechtvaardigen laat staan zo een bedrag.

3. repareerbaarheid bij de Dell? Nu wil ik niet gaan beweren dat er geen mensen zijn die problemen met dell sertvice gehad hebben, maar geloof me dat er vele malen meer mensen zijn die goede ervaring met dell gehad hebben (ik zelf ben er een van, met in totaal 8+ laptops die ik er gekocht heb voor mij zelf en vrienden) ... en vergeet je niet dat je voor die prijs van Apple, dat je niet eens zelf de SSD of RAM kan vervangen of uitbreiden?

Kortom, of je nou Apple leuk vindt of niet , je kan die 800 euro prijs verschil echt niet goed praten... 100 euro? ok, vooruit, maar echt geen 800 euro, ook al kan je de laptop over 6 jaar voor 400 euro kunnen verkopen terwijl je voor de dell niets terug krijgt. dan betaal je nog altijd minstens 200 euro te veel.

[Reactie gewijzigd door teddy270us op 2 december 2016 13:19]

Ik geloof dat Spoonlift juist zegt dat de Dell 800 euro voordeel heeft EN snellere laptop met beter scherm en repareerbaarheid enzo. Niet dat Apple deze voordelen heeft, maar de Dell dus

[Reactie gewijzigd door RebelwaClue op 2 december 2016 13:16]

oei! je hebt helkemaal gelijk!! :x ga ik aanpassen :P dank je!
Waarom komt steeds dat value for money verhaal zo sterk naar voor? Puur 0-100 tijden zeggen niets over hoe goed een auto rijdt. De details zijn vaak belangrijker.

Dell XPS heeft ook tekortkomingen die een probleem zouden vormen voor mij:

- 4K scherm verbruikt veel batterijen, dus met 5u mag je al tevreden zijn.
- 4K scherm is 350 nits, ok voor binnen maar minder voor lichtere omstandigheden
- 4K scherm is heel goed, maar de kleuren poppen niet zoals de Macbook pro.
- De trackpad is helemaal niet zo goed als de nieuwe Macbook pro.
- SSD dell is een stuk trager. Write speed van macbook pro zijn 3x sneller, wat de MBpro sowieso snappier maakt in alle omstandigheden.
- Geen USB-C poort (of zie ik mis?) (Binnen 1 jaar zal alles USB-C worden voor opladen, beeld, audio, alle grote fabrikanten gaan USB-A dongles voorzien en USB-C als hoofdconnector gebruiken)
- Microsoft Windows 10 heeft geen autoupdate naar de 11, 12 enz.
- Door updatebeleid Microsoft zakt herverkoopwaarde hardware. Ik heb een Dell Latidue geupdate naar windows 10 (was toen nog gratis) en de SD-kaartlezer en Webcam werkte niet meer. Google leerde mij dat deel geen bios-updates meer leverde om dat probleem te fixen.( Laptop was 5 jaar oud)
- 30% trager op Pc-mark 7 dan MBpro 2015.
- 1-3 db meer fan noise in Idle tegenover MBpro 2015.
- 10-13 db! meer fan noise bij full load tegenover MBpro 2015.
- OpenGL cinebench prestaties van XPS met 960M zijn minder goed dan die van de 15" Mb pro 2016 met een AMD Radeon Pro 455. Dell= 45fps, MBpro = 70 fps.

http://www.notebookcheck....book-Review.156354.0.html

http://www.notebookcheck....book-Review.185254.0.html

http://www.computerworld....aptop-to-beat.html?page=2

http://www.laptopmag.com/reviews/laptops/macbook-pro-15-inch

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 2 december 2016 14:22]

Ben het op veel punten met je eens. Vooral de SSD is een belangrijke.

Maar Juist de nits zuigen veel stroom. Dus als je 4k als een zwakte ziet voor stroomverbruik, dan zul je een scherm met meer nits helemaal als slecht voor de batterijduur moeten zien. Verder moet je toegeven dat je altijd liever een hogere resolite scherm wilt hebben. Als de Macbook de hogere resolutie had gehad, zou je dit als voordeel voor de mac geven. Ik betwijfel of USB-C het binnen een jaar zal overnemen. Toegang hebben tot zowel USB-C en -A zou het beste zijn. Microsoft heeft aangegeven dat Windows 10 de laatste Windows is. Dus hierna komt er geen nieuwe meer.

Verder een aantal hele goede punten.
790€ exact als je het mij vraagt.
Mijn ervaring met de XPS lijn is dat de bouw kwaliteit te wensen over houdt en daarmee de levensduur beperkt is. Ik heb er twee gehad en ging er altijd netjes mee om maar de behuizing was gewoon te flexibel denk ik. Mijn MB-Air is eerder het tegenovergestelde, super degelijk en gaat al verdacht lang mee. Ik werk graag met Win en OS X en ik denk dat als je iets tegen Apple hebt moet je er vooral niet aan beginnen, dan ga je je alleen maar ergeren. Sta je open voor Apple dan zal je zien dat het best een fijn ecosysteem heeft en dat een computer van Apple best wel compleet is op software gebied. Zelf vind ik de koers die ze nu varen (geen F keys, geen upgradeable ssd's/mem) wel zeer onaantrekkelijk en is voor mij wel een reden om naar de concurrerende alternatieven te gaan kijken. Waren ze deze weg niet ingeslagen dat had ik voor mijn volgende lappie denk ik weer gekozen voor een Apple.
Uit welk jaar kwamen die XPS modellen? Er zijn de laatste jaren namelijk wel sprongen genomen in de bouwkwaliteit van Windows laptops. Het is nog steeds geen Apple behuizing maar het komt in elk geval een stuk meer in de buurt. Als je echt vergelijkbaar tot beter dan Apple bouwkwaliteit wil wil moet je naar de HP ZBook lijn. Het echte voordeel van de non Apple modellen nu is eigenlijk dat je wel gewoon een SSD of Ram er in kan steken als er een upgrade nodig is of iets stuk. IPV gelijk je hele moederbord vervangen.

Ik heb idd ook een hekel aan die verdacht flexibele laptops
Inderdaad al weer een paar jaar geleden. Thnx voor de feedback.
Je zou voor de grap eens moeten kijken naar alle tweede hands apple laptop's waar nog een aardig bedrag voor gevraagd word. Veel hebben hun moederbord en/of scherm vervangen, als je de reparatie ook nog moet betalen komt dat boven die 3000 die je al betaald hebt.
Je bedoelt die schermen en moederborden die gratis na garantie nog vervangen werden? Zo heb ik er ook 2 gehad, soms werd zelfs toetsenbord en case vervangen. Wat mij betreft zijn dergelijke defecten meer een schande dan iets om trots op te zijn, maar gelukkig werden ze alsnog gratis vervangen. Bij sommige concurrenten (HP) kan je met jouw 25maand oude defecte laptop maar in kant op > kliko.

Edit: Typo

[Reactie gewijzigd door road rebel op 2 december 2016 14:10]

Voor mij toendertijd ook de reden geweest om mijn elitebook te laten vallen. Er was duidelijk iets mis met de voeding aangezien de harde schijf op onverwachte momenten uitviel (en het daarom dus niet registreerde als error) en ik mijn werk kon weggooien. Nu dacht ik dat op te vangen met een servicecontract maar niets van dat. Het stond niet in de logs en omdat het probleem zelf niet reproduceerbaar was stond ik er helemaal alleen voor. Sta je daar met een onbetrouwbare laptop.

Nu met een macbook is het echt een verlichting, veel stabieler en de hardware 'just werks'. Nooit gezeik mee, de batterijduur is uitstekend, het touchpad is geweldig (ik gebruik zelfs als bij mijn grafische werk bijna geen muis meer, had ik nooit verwacht), en het geheel is veel compacter om mee te nemen.

Toen ik mijn Macbook kocht was er gewoon geen beter alternatief. Misschien een goede Dell maar ik heb mijn vingers er niet meer aan durven te branden. Met laptops moet je leven met de beperkingen die je krijgt bij aanschaf (bv een slecht scherm of touchpad) en daar moet je het mee doen. Het was even slikken om dat geld uit te geven en mijn Anti-Apple sentiment los te laten, maar zo blij dat ik het gedaan heb. Het enige waar ik helaas echt niet mee kan leven is iOS.

[Reactie gewijzigd door Zwarte_os op 2 december 2016 14:16]

Zo had ik er nog nooit naar gekeken: een scherm of touchpad kan je achteraf ook niet veranderen voor een betere (uitzonderingen daargelaten); misschien is een laptop daadwerkelijk een "as is" apparaat.

In het verleden is bij mij altijd gebleken dat een laptop upgraden uiteindelijk meer geld kost dan in de oorspronkelijke staat terug te verkopen en een nieuwe te kopen. Upgrades was altijd weggegooid geld (wat betreft restwaarde) Maar ik kan me goed inbeelden dat niet iedereen dezelfde ervaring heeft gedeeld.

[Reactie gewijzigd door road rebel op 2 december 2016 14:20]

Speak for yourself. De upgrades van HDD naar SSD en de RAM lieten mijn laptopje het een extra 3 jaar volhouden. Ik heb hem pas vervangen toen een knopje afbrak (toetsenbord schoonmaken was niet zo'n goed idee). Da's bijna de tijd dat je doet met een laptop.

Momenteel is mijn ALT key overigens stuk van mijn nieuwe laptop en die heb ik harder nodig dan de ESC van mijn vorige. Dat heet ironie geloof ik.
Je kan er altijd nog windows op gooien... Zal je niet de enige zijn (zowat iedereen die ik ken met een imac of mbp heeft het er op staan.

Verder heb ik wel goede ervaringen met Dell business laptops.. Komen bij je huis langs met onderdelen, hebben hier al een paar keer een mobo vervangen. Verder hebben ze een goede garantietermijn er bij (ik geloof 4 of 6 jaar moet ik even nakijken).

Ik ben zelf ook best tevreden over de hardware.
Ja dat doet Apple inderdaad wel erg netjes, ik weet niet of een andere fabrikant dat ook doet, Apple is de enigste van wie ik zo kan bedenken die dat doet.
Die ssd vergelijking kan je gewoon echt niet maken met de ssd die hier in zit. Dat is het zelfde als de prijs van een opel en een audi vergelijken en dan zeggen "het zijn toch beide auto's met een 1.6 motor".

Edit: ben het eens dat de upgrades (extreem) duur zijn, maar zomaar componenten opzoeken in de pricewatch en deze vergelijken met de onderdelen die apple erin heeft zitten kan gewoon niet. Wie weet wat de prestatieverschillen / duurzaamheid / functies zijn vergeleken met de genoemde componenten hierboven. Assumption is the mother of all f***ups.

[Reactie gewijzigd door waktak op 2 december 2016 11:30]

Waar heb je het over het zijn allebei PCI-e SSD's met een behoorlijk vergelijkbare lees en schrijfsnelheid.

Edit: downvoted om feiten
Dan maar wat bewijs mischien?
http://www.guru3d.com/art...b_nvme_ssd_review,16.html

[Reactie gewijzigd door Flaat op 2 december 2016 11:29]

Edit: ben het eens dat de upgrades (extreem) duur zijn, maar zomaar componenten opzoeken in de pricewatch en deze vergelijken met de onderdelen die apple erin heeft zitten kan gewoon niet. Wie weet wat de prestatieverschillen / duurzaamheid / functies zijn vergeleken met de genoemde componenten hierboven. Assumption is the mother of all f***ups.
Ja want de prestaties zijn een mystieke zaak die niet meetbaar is via test, dat kan je alleen "aanvoelen". En er zit geen Apple magic special sauce op die onderdelen, dat is de prijs wel waard.

[Reactie gewijzigd door Flaat op 2 december 2016 12:19]

Ik weet dat je het sarcastisch bedoelt, maar natuurlijk zit er wel een soort Apple magic special sauce op de onderdelen: het geheel is meer waard dan de delen, dat is de essentie van elke laptop, en nog iets meer bij een Apple laptop. Dat is de toegevoegde waarde van de bouwkwaliteit, het OS, de design, het subliem in het OS geïntegreerde trackpad, enzovoort.
Maar de discussie gaat niet over de saus (die is immers onderhevig aan "des couleurs on ne discute pas"), maar de hoofdprijs (in het kwadraat) van de upgrades en de hardware die wél vergelijkbaar is. De vergeleken SSD's zijn wel degelijk gelijkwaardig.
Deze discussie is alleen relevant als je het over de winstmarge van Apple hebt. Wat een laptop waard is, wordt niet alleen bepaald door de waarde van de onderdelen. Een laptop met super onderdelen kan toch zo goed als waardeloos blijken.
"Mousse de la Boue" volgens mij. 't is maar net wat je erbij denkt.
En dat terwijl die Samsung maar 1 stap onder het topmodel is en ik betwijfel of de MacBook überhaupt die snelheden gaat halen.
Hij vergelijkt niet zomaar met eender welk pricewatch-dingetje ()er zijn nog veel goedkoepre SSDs te vinden), maar met de top-end die bestaat, de Samsung 960 EVO. Het zijn NVMe disks met ongeveer dezelfde prestaties, jouw aanname dat Apple magische nog snellere harware heeft, dat is de enige fuckup die ik hier zie ;)
Apple heeft ook snellere hardware en daar is niets magisch aan. Eigen controller die perfect samenwerkt met het OS. Je ziet het zelfde bij de iPhones. Tegenwoordig altijd sneller in SSD benchmarks. Het enige waar je tegen aan loopt is dat je voor de beste prestaties ook een grotere SSD moet kopen.

Ze maken zelf ook hun eigen ARM chips met als resultaat dat ze nu de snelste in de markt zijn. Of ga je nu ergens een onrealistische multicore benchmark quoten waar een Snapdragon nét sneller is?
Eigen controller die perfect samenwerkt met het OS.
Besef je wat voor een enorme onzin dit is?

Ja, een eigen controller, maar neen, geen betere performance door magische onzin-integratie in het OS.

[Reactie gewijzigd door kiang op 2 december 2016 12:49]

Gewoon iets verzinnen is nog geen bewijs dat je gelijk hebt. Ja, Apple maakt een heleboel dingen, maar waar is het bewijs voor je claim? Kan jij aantonen dat er bijzondere integratie is tussen OS en controller? Waar is het bewijs dat 'Apple iets bijzonder doet' met 'hoe het IS samenwerkt met de disk', heb je dat?

Natuurlijk niet, want wat je roept is 100% onzin. Er is namelijk geen bijzondere integratie, het OS communiceert zoals altijd gewoon via een abstracte laag met de controller. Dat hard integreren is gewoonweg achterlijk, en met hedendaagse hardware zou dat ook gewoon geen prestatiewinst opleveren.

[Reactie gewijzigd door kiang op 2 december 2016 13:07]

Ik heb best wel moeite met de manier waarop jij je met kracht door dit meningsverschil heen probeert te slaan. Woorden als achterlijk gebruiken als je commentaar op iemand hebt slaat naar mijn mening nergens op en draagt ook niets bij. Waarom voel je je zo persoonlijk aangevallen door mijn mening dat je mij allerlei stickers op moet plakken?

Ten tweede staan zelfs in dit artikel al benchmarks (onder Windows nota bene) waarbij sequential reads en writes al beduidend sneller zijn. Het internet staat vol met SSD benchmarks voor de iPhone 6S en 7.

Hoe moet ik nou intieme kennis hebben van de werking van een controller en een OS wat door Apple intern ontwikkeld is en waar zij geen details over naar buiten brengen?

Ik zie een duidelijk patroon:

- Eigen ARM chip -> betere CPU performance
- Eigen SSD controller -> betere SSD performance

De benchmarks zijn vrij duidelijk. Telefoons met 64GB of meer aan SSD en laptops met 256GB of meer aan SSD zijn de snelste in hun klasse.

Apple heeft het voordeel van de complete verticale stack waardoor nieuwe hardware direct vanaf dag 1 perfect samen werkt met het OS en met de SDK's. Ze kunnen ieder aspect tweaken van de hardware en de software tot het goed werkt. Gebruikers zitten ook direct op de nieuwe versie van het OS om er gebruik van te kunnen maken. Het zelfde zie je bij kleurcalibratie van de schermen die vanaf dag 1 goed is omdat de complete stack inclusief de SDK's het ondersteunen. Ik had al RAW en true tone ondersteuning in mijn apps nog voor dat de iPhone 7 überhaupt uit was via Xcode betas.

Andere fabrikanten zijn op elkaar aangewezen om dingen door te voeren. Daarom waren HDPI displays ook lang een zooitje onder Windows (en werken ze nog steeds af en toe niet zo lekker) terwijl Retina vanaf dag 1 prima werkte.

Als je het je niet overtuigt: sorry. Maar volgens mij heb je ook niet echt de wil om naar een ander te luisteren.
Het gaat hier over de MBP en jij haalt de hardware van de iPhone aan? OK, de hardware vd MBP is niet echt bijzonder, maar om nu te stellen dat de performance op het niveau van de iPhone zit?
Je eigen comment haalt je argument al helemaal onderuit: je hebt het zelf over benchmarks onder windows. Onder dat OS is er dus geen sprake van totale integratie, want niet Apple maar MS maakt Windows. Er kan daar dus geen sprake zijn van verticale integratie tussen OS en SSD controller.

Ook onder OS is die integratie er niet rechtstreeks: zoals ik al zei, er is geen rechtstreekse integratie, er zit een abstracte laag tussen (gelukkig maar, zelfs Apple zou rechtstreekse hardware-afhankelijkheid van OS aan SSD controller een slecht idee vinden).

Dat het een goede SSD is, daar twijfelt trouwens niemand aan. Het enige dat ik blijf zeggen is dat de magische, mysterieuze 'integratie' waar apple-fanboys het over hebben daar niet de oorzaak van is: er is namelijk amper overhead in zowel windows als linux als OSX voor lees- en schrijfacties naar de disk. HEt enige dat er toe doet, is de harware zelf, 'integratie' doet er niet toe.
In alle redelijkheid, it just works is toch wel een term dat samen met Jobs vertrokken is. Waar je nu met een tas vol dongles moet rondlopen en gewezen bent op buggy updates is Apple toch bij lange na niet meer zo fantastisch als jij het hier doet voorkomen. Apple heeft juist het voordeel dat ze een klein product portefolio hebben echter helaas hier zijn ze niet eens in staat om dit fatsoenlijk op elkaar af te stemmen zowel hardware als software matig. Deze nieuwe geneneratie harware die overigens rijkelijk laat is, is toch beschamend waarbij je toch menig hardcore Apple fans zelfs zichzelf achter de oren ziet krabben waar een Macbook Pro eerder een Macbook Pro is.
Inderdaad. Wie weet.
Sorry maar als je de benchmarks in deze review bekijkt is de SSD in de apple alleen sneller met sequentiële lees en schrijf acties. En aangezien je data op je harddisk fragmenteert bij gebruik (en ssd defragmenteer je niet want dat gaat van de levensduur af), kan hij gerust deze vergelijking maken.
Nogmaals zolang mensen het kopen blijft het zoals het is en dat kan ik ze dan niet eens kwalijk nemen.
je bent nog de kosten van de laptop zelf vergeten. (wat ruim 1000 euro is)

dus een laptop van 3000 euro of een macbook met maximale upgrades?

(nou geef mij dan maar een laptop van 2000 en 1000 euro aan pc upgrades)
Zet dat eens af naar de prijzen van een aantal jaren geleden.

Voor het totale bedrag zou je een uitstekend werkstation (op maat laten) kunnen bouwen plus nog een high end laptop van eigenlijk elk ander merk..

Overigens werk ik zelf nog steeds op een mac book pro uit 2011 (extra RAM en SSD zelf toegevoegd) waarvan 2 maanden geleden nog het moederbord gratis is vervangen ivm het bekende grafische chip probleem.)
Ik vind de 2011 mbp ook een heel vet ding, en zou graag willen dat ze de functionaliteit van het upgraden van een ssd of ram ook hadden bewaard. Maar hierop moet je dus weten hoeveel opslag je over 5 jaar nodig hebt en er nu in 1 klap voor betalen
Dat is relatief, er zijn ook sellers die niet blozen om werkstations van 5000€ aan te bieden. Het is maar wat voor werk je doet. Een high-end laptop van een gereromeerd merk met gelijkaardige specs zal honderden euro's goedkoper zijn, niet duizenden.

Hoeveel jaren wil je terug trouwens:

2016: MBP 15,4" 3,6GHz i7 512SSD $2,799
2009: MBP 17" 2,6GHz core2duo $2,799
2001: PowerBook g4 500MHz $2,999
1995: PowerBook 5300cs 100MHz US$2900 (maar liep op tot 7000)

De prijsescalatie van deze 2016versie is voornamelijk te wijten aan de evolutie van de USD/EURO koers.
Je hebt gelijk dat de opties erg duur zijn, alleen klopt de "deze keer" niet.
Dat is eigenlijk niets nieuws en in het verleden waren de CPU, GPU, RAM en SSD opties minstens even duur (in absolute zin).
alleen was PCIe amper vindbaar en had niet elke rebrand merk een eigen SSD op de markt zoals dat nu het geval is.
ik wil toch even wat dieper op de dure upgrades ingaan, daar Apple echt te ver gegaan deze keer.
Dat weet je als je een appel koopt, je betaalt metname voor de naam en imago.
Voor sommige een probleem, anderen geven het er graag voor uit. Power to both!
Anders lees je de benchmarks even voordat je weer gekke conclusies gaat trekken Typhone...
De vraag is dan wel of in jouw metafoor de Apple de Bugatti is of eigenlijk ook maar een Mercedes maar met een iets exclusiever kleurtje.

Dat terzijde blijven de upgrades gewoon belachelijk duur. De formfactor van de SSD verantwoord het prijsverschil niet en hetzelfde kan je ook zeggen over de performance.

Een nog beter voorbeeld is de processor. 380 Euro extra voor een processor die zoveel los nog niet kost voor een particulier is toch ridicuul? Dat kan je zelfs als Apple fan toch niet serieus blijven vinden? Zeker omdat deze processor wel gewoon in exact dezelfde formfactor in andere laptops past en dus zeker geen grotere is voor Apple dan pakweg HP.
Cijfers gebruiken van een windowsbenchmark voor een machine die OSX geoptimaliseerd is is sowieso ook al krom. Daarom een +1.
Enigszins geëmotioneerd zal ik het volgende zeggen. Iedereen mag er van vinden wat hij of zij wil en het een en ander is misschien niet goed onderbouwd dus downmod mij maar. Ik moet het even kwijt.

Ik vind dit gewoon echt, maar dan serieus echt, heel stom.
Ze slaan volledig de plank mis.

- De oled gebruiken voor de functietoetsen? Gebruik die Oled voor informatie die dan van het scherm af kan (á la Nintendo DS), vervang niet de toetsen ermee die ik nu gebruik zonder naar het scherm te kijken, ik ga niet eens een poging doen om te tellen hoe vaak ik per dag zonder te kijken de volumeknoppen gebruik.

- Ik heb geen enkele mogelijkheid meer om in de toekomst te bepalen dat ik meer opslag wil en dit kan upgraden? Ik moet dus eigenlijk meteen al teveel opslag kopen voor een belachelijke meerprijs.

- Alleen USB-C snap ik ergens nog wel. Apple wil graag vernieuwend zijn en het is toch de toekomst. Enig rekening houden met de ouderwetse mensen onder ons zou prettig zijn d.m.v. 1 USB poort maar goed, het zij zo. Dat er bij het budget model minder rekening mee wordt gehouden snap ik nog maar bij het "Pro" model?

- Geen kaartlezer? Sorry Apple maar ik gebruik deze nog regelmatig en op vakanties dagelijks. Nu kan ik dus naast alle verloopstukjes die nodig zijn voor USBC ook nog een SD kaartlezer meenemen zodat ik de foto's van mijn compactcamera af kan lezen.

- De prijs is hoog maar daar verwacht ik dan wel service en extra's voor. Oh nee wacht, ik ben nog een hoop geld kwijt aan alle USBC verloopstukjes en ik kan meteen een extra tasje kopen waar ik al deze verloopstekkers in mee moet slepen.

Pff Apple, ik was de afgelopen tijd al steeds minder enthousiast. Ik ben nooit een fanboy geweest en ben pas sinds circa 2011 bezig met Macbooks en Imacs . Ik heb altijd respect gehad voor het feit dat jullie de hoge prijzen konden maken door het leveren van slimme en goed werkende producten maar ik haak hier echt af.
:'( Doei, zwaai zwaai :'(
Helemaal mee eens.

2 jaar lang zitten dubben om de volgende MBP te kopen, zou m'n 4e zijn geweest op rij, maar er gebeurde zo weinig. Paar karige upgrades die eigenlijk soort van achterliepen op de concurrentie. Er kwamen signalen dat er dan eindelijk een "echte" upgrade zou komen, maar dan werd nog een paar keer uitgesteld en was 't weer zo een jaar verder.

Nu is die er dan eindelijk en dan komen ze hier mee. Ze hadden eigenlijk niet zo gek veel hoeven doen. Gewoon de dikste hardware erin, DDR4, 32GB+ opties en de M.2 SSD (ongesoldeerd) o.a. Scherm verbeteren, de body in spacegrey ofzo, paar kleine dingetjes zoals een usb-c port (niet meteen allemaal) e.d. en ik was om geweest en had 'm blind gekocht.
Gewoon een workstation dus. Maar die markt lijken ze nu definitief gedag te zeggen en in die markt zat ik. Dus ik kan ook alleen maar zwaaien en ben momenteel dus ook om heen aan 't kijken naar wat anders.

Hopelijk doen meer mensen dat om een signaal af te geven. Al besef ik me dat het voor veel mensen een hele lastige gedachte is als je zo verknocht aan OSX bent geraakt. Maar dat is meer emotie dan een echt probleem. En op die emotie speelt Apple (altijd) goed in.

Je doet nu zoveel concessies door bij de MBP te blijven als je, zoals ik, een workstation user bent. Zeker in een markt waarbij connectiviteit als mDP, HDMI, USB e.d. ook nog een grote rol speelt en je dus niet met een tas adapters wilt rondzeulen. Gaat dan ook compleet aan het doel "meer mobiel" voorbij waar deze MBP zich op richt.

Ik snap de product range ook niet meer. Macbook, Air en MBP ... ze liggen nu zo dicht bij elkaar zonder een optie voor mijn groep te bieden dat ik denk, echt? Zou die markt dan zo oninteressant zijn of zijn ze echt zo dom om totaal niet aan die groep te denken? De 17" en later 15" Pro was altijd een workstation, maar is nu een gepimpte air.

Maargoed, vast een uitkomst voor velen, maar voor de echt pro gebruiker helaas niet meer.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 2 december 2016 12:45]

Apple keert de rug toe aan de pro wereld, helaas reeds voorspeld bij de stekker trekken uit hun servers, het laten doodbloeden van de (vorige generatie) Mac Pro, het stoppen met hun pro apps (final cut; aperture...).
Ratio eruit en emotie erin, minder support en een groter doelpubliek. De investeerders zullen blij zijn.
Ja, dat is waar.
Toch vraag ik me af of die emotie blijft als ineens de pro's met andere apparaten rond gaan lopen. Volgens mij kreeg je daardoor, naast het strakke design, toch het gevoel dat de Macbooks top of the bill waren. Echte pro's werkten er namelijk mee. Dat was de marketing die enorm hielp bij dat imago in mijn beleving.

Ik ben wel benieuwd of dat op termijn toch niet gaat bijten. Mensen zijn toch kuddedieren die graag 't gedrag kopiëren om bij een bepaalde groep te horen. Dat is dadelijk dus niet meer de (creatieve) professional. Misschien nog wel de accountmanager, de zakenman van onderweg ofzo? Misschien is dat een nieuw imago om bij te willen horen, maar ik kan me wel voorstellen dat het beeld daardoor best kan veranderen.

Je noemt doelpubliek, maar ik zou niet eens echt weten wat die is en hoe je die al niet bedient met hun normale Macbooks, Air's en MBP 13"? De status en lifestyle laptop voor jan en alleman? Maar is dat dadelijk nog wel zo als die status veranderd?

Interessant om te gaan zien dus. Als je kijkt naar hoe Apple de laatste jaren eigenlijk bezig is betwijfel ik wel of ze zelf nog wel echt weten wat hun richting / visie is. Ik vind 'm niet meer zo duidelijk in ieder geval.

Zijn de marges dan echt zo droevig om een workstation te produceren voor deze markt? Dat is toch extra? Je hoeft er volgens mij geen hele gekke dingen voor te doen, sterker nog, je had de oude body kunnen gebruiken hiervoor. Extra ondersteuning voor je OS is ook nihil / niks, want de hardware is nagenoeg hetzelfde.

Ik baal er wel van dat ze deze keuzes hebben gemaakt. Maar gelukkig hebben anderen ook niet stil gezeten en zijn er goede alternatieven die me bieden wat ik zoek.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 2 december 2016 15:53]

Daarnaast missen ze echte - praktische - instapmodellen. Zo'n Air is veel te duur voor wat je ervoor krijgt.

Begin 2010, toen ik zelf een Macbook (zo'n witte unibody, eind 2009) kocht, zag dat er wel anders uit. Dit was namelijk een goed uitgebalanceerde, bruikbare machine, tegen een acceptabele prijs, ergens tussen de 900 en de 1000 euro. Iets dergelijks hebben ze tegenwoordig niet meer in het aanbod en ook van de laptops die bij andere merken werd ik niet echt enthousiast, vandaar dat ik nu weer een normale desktop met Windows gebruik.
Mijn witte macbook kostte mij toch gauw 1200$ in 2008; en in alle aspecten is de Macbook Air (zelfde nieuwprijs; 2011model ) die hem opgevolgd heeft een veel betere machine gebleken. Mijn ervaring is dat de Macbook Air een degelijkere machine bleek te zijn en ondanks het gebrek aan upgradebility bleek deze minder gevoelig voor obsolesence.
Computers <1000$ zijn nooit echt een wil geweest bij Apple en het is pas in 2009 dat er een lokaanbod kwam, bedoeld voor studenten.
Ik heb zelf een 2011 Macbook Pro 17-inch, en ik zie mijzelf niet snel deze nieuwe MBP kopen.

Ik vraag me af waarom ze steeds dunner willen, ik vind mijn 2011 model dun zat, geef mij gewoon een even dikke laptop, maar dan met huidige specs, dan word alles ook gewoon beter gekoeld, omdat hier ook meer ruimte voor is.

Daarnaast hebben ze dan veel meer ruimte over voor bijv. het plaatsen van upgradeble RAM en SSD, een een normale poorten set. Ik plug mijn laptop op de zaak altijd in via Ethernet, dat wil ik gewoon kunnen doen zonder een dongle. Rechtstreeks in mijn laptop.

Wat het probleem is, hoe veel beter deze MBP ook mag zijn, dat Apple steeds meer in de richting gaat van weggooi hardware, en ze met de prijzen weg komen, omdat iedereen het toch wel koopt.

Persoonlijk zou ik deze MBP onder de MBA verkopen, en gewoon weer eens een echte MBP maken, dunner is niet altijd beter of nodig.
Dunner dan de 2011 mag van mij absoluut wel hoor. Die CD-slot miste al haast geen Mac-gebruiker en intussen zal dat veel verder zijn afgenomen. Beter koelen is praktisch niet nodig, bovendien valt niet te ontkennen dat koeling in de MacBook Pro al erg fatsoenlijk is geregeld. Ik begrijp wel dat het fijner zou kunnen zijn als de temperatuur net wat lager zou worden gehouden als je 6000 rpm nodig hebt, maar een serieus probleem is het niet.

Als je Wi-Fi fatsoenlijk is, dan heb je geen ethernet nodig. Veel mensen beweren dat pro's dit echt nodig hebben, maar denk je dat dit meer dan 0,5% van de huidige Mac-gebruikers zijn? Is maximaal 1,3 Gbps niet snel genoeg? Heb je überhaupt geen Wi-Fi op de zaak? Denk je sneller te kunnen met een ethernet-kabel? Ik denk persoonlijk niet dat dit reële klachten zijn, waarschijnlijk ontvang je thuis of op het werk nog geen 500 Mbps, laat staan 50 Mbps. Is je infrastructuur gewoon meer dan vijf jaar oud en wil/kan je niet vernieuwen? Heb je daarover geen inspraak? Dat snap ik allemaal, maar dan ligt het probleem ook niet bij Apple, pro's als groep of de wetenschap/tech-sector in het algemeen. Geen van allen moeten in 2011 blijven hangen omdat een kleinere groep gebruikers een van die problemen heeft.

Ten opzichte van de 2015 heb ik liever meer batterij óf een dunnere laptop dan ethernet of handmatig vervangbare RAM/SSD. De 2011 echter is een vrij dikke en merkbaar zwaardere laptop. Design en elegantie zijn altijd prioriteiten geweest van Macs. Naarmate de technologie vooruitgaat, kunnen die prioriteiten verder toegepast worden. Ik ben het wel eens met de klacht dat Apple de laatste paar jaar daar de hoofdprioriteit van lijkt te maken en dat dit ten koste gaat van andere prioriteiten. Maar terug naar veel dikkere en zwaardere laptops? Daar zijn toch best wat Windows-bakken voor? Dat lijkt vaak juist het speerpunt: een bak zo groot als twee moderne MacBook Pro's, waar dan inderdaad veel in zit.

Verder heb je gewoon gelijk dat de 13" 2016 de MBA 2016 is. De 15" heeft net wat meer puf en poorten, genoeg om het m.i. een Pro te maken als het 25% minder duur was.
Bedankt voor je uitgebreide reactie, ook ben ik het niet met je eens, het is allemaal weer denk voer :)

De CD-Slot mis ik persoonlijk totaal niet, wat ik gedaan heb ik dat ik mijn Superdrive vervangen heb met een tweede SDD naast het model dat in de officeele slot verpakt zit.

Persoonlijk vind ik de koeling oplossing van ook mijn 2011 model soms wel eens te kort komen, deze avond zit ik rustig met mijn laptop op de bank, rustig wat code te schrijven in PhpStorm en lokaal te testen.

Wanneer er dan CPU intensieve taken komen voorbij komen, vaak op mijn werk is het net wat zwaarder als thuis, en zeker wanneer mijn laptop dan aan de oplader licht vind ik dat hij gouw de fan aangooit, en dan niet heel zachtjes, maar nee gelijk volgas aan slingeren die handel. Het scheelt vrij weinig wat dat betreft.

Ik denk zeker als ik naar de laatste PC's die ik gebouwd heb met de zelfde koeling voor verschillende vrienden, dat de laatste generatie CPU's veel minder warmte produceert als de oudere generatie. Hierdoor denk ik persoonlijk dat wanneer Apple het gewoon wat dikker houd, het veel beter gaat.

En laten we wel wezen, mijn generatie Macbook Pro's staat er om bekent dat de CPU een keer er mee ophoud, en dat dit komt door de koeling niet al te geweldig is.

Daarnaast komen nu al weer de eerste berichten al binnen van mensen met de nieuw die het probleem ook al weer nu hebben met intensief werk.

Daarnaast throthled de CPU ook nog als het tegen zit, wat ik gewoon zonden vind, maar dit geld voor veel nieuwe Mac's. Waaorm een top-tier chip, als die chip nooit zijn volledige power kan leveren omdat hij gewoon gekrippeld word de koeling.

Veel collega's bij mij op de zaak ziijn verbonden met de Wifi, en ook al heb je goede hardware vind ik het nog steeds goed tegenvallen, het word beter als het ooit was, maar toch blijft bekabeld beter werken als draadloos. Soms moet ik grote hoeveelheid data binnen halen, en dat is gewoon niet te doen. Dan wil ik gewoon bekabeld verbonden zitten.

Ik vind totaal niet dat we moeten blijven hangen in een bepaald tijdstip, totaal niet, we moeten vooruit gaan.

Maar wat doet Apple, verkomen met deze mooie nieuwe laptop dat we vooruit komen, laatst merkte ik dat ik RAM te kort kwam. Wat deed ik: Ik haalde de onderkant er vanaf, haalde de 8GB kit er uit, en stak er 16GB in. Klaar is kees, kap er op, en weer verder gaan.

Wat doen we met onze nieuwe macbook, nieuwe kopen, terwijl de rest van de hardware totaal nog voldoet aan de eisen dat ik heb.

Ik vind dat geen pro product, omdat ik verwacht dat ik een product koop waar ik lang mee vooruit kan, niet iets wat ik na twee jaar weg moet doen, omdat het niet te upgraden is.

Wat Apple wilt bereiken is gewoon een 'iPhone' Macbook maken, iets wat mensen veel opnieuw kopen, want dat levert meer geld op. Vanuit een bedrijf en aandeelhouder perspectief, compleet te volgen.

Maar tegen de mensen die het gebruiken, vind ik het gewoon bijna the-finger onderhand.

Wat ik gewoon wil is een laptop met Mac OS er op (die eigenlijk ook onderhand met de verschillende problemen erg begint tegen te vallen), en degelijk hardware die nog waar nodig up-te-graden is.

Blijkbaar geeft Apple daar niets meer om, zo-ie-zo is de QA erg laag bij Apple, er zijn zo veel problemen met de laatste producten dat je onderhand afvraagt hoe ze het testen daar. Dan gaan nu mensen maar zeggen over dingen die buiten test-cases vallen. Waar dit misschien waar is, slaat het dan nergens op dat Wifi voor verschillende Mac's vanaf 10.10 nog steeds ruk werkt, met geen vooruitzicht op enige vorm van oplossing vanuit Apple, zolang ze maar elke jaar een nieuwe versie hebben blijft het goed voor de PR, de rest maakt niet echt uit.
Er een extra drive instoppen is inderdaad een van de plussen van de eerste generaties Pro. Maar schiet de koeling tekort of kan het misschien ook ergens anders aan liggen, bv. een erg gebruikte batterij of een jarenoude installatie? Ik merk wel dat mijn 2015 Pro veel beter koel blijft, stil blijft en afkoelt dan een 2010 of 2011, dus op dat punt valt het m.i. wel mee. Ik weet nog niet of de 2016 merkbaar beter is dan de 2015, maar die bevindingen laten nog op zich wachten.
En laten we wel wezen, mijn generatie Macbook Pro's staat er om bekent dat de CPU een keer er mee ophoud, en dat dit komt door de koeling niet al te geweldig is.
Dat was de GPU, je hebt nog 1 mager maandje om dit gratis te laten vervangen door Apple, dus ik zou gauw naar een Apple Store gaan.
Veel collega's bij mij op de zaak ziijn verbonden met de Wifi, en ook al heb je goede hardware vind ik het nog steeds goed tegenvallen, het word beter als het ooit was, maar toch blijft bekabeld beter werken als draadloos. Soms moet ik grote hoeveelheid data binnen halen, en dat is gewoon niet te doen. Dan wil ik gewoon bekabeld verbonden zitten.
Ik merk dit soort problemen wel op de werkvloer bij grote bedrijven, maar nooit bij hogescholen en universiteiten (tenzij het een Windows laptop betreft, Macs lijken een aparte dan wel rustigere/efficiëntere access point te benutten en hebben bijna altijd betere Wi-Fi chips). Dit verschil merk ik tussen iedereen die een Mac/Windows heeft en het valt met name op tijdens drukke momenten, wanneer de Windows gebruikers vastlopen. Ik denk daarom dat het ligt aan hoe de infrastructuur is opgesteld.

Dat je vastzit aan 16 GB RAM met de 2016 vind ik ook bespottelijk (alhoewel dat voor 90% van de Pro gebruikers genoeg is tot en met 2020), maar ik vind dat Intel daar meer blaam voor treft dan Apple, net zoals bij de meeste CPU/GPU-klachten die er de afgelopen twee jaar zijn geweest. De afhankelijkheid van derden toont zich weer een probleem, iets wat zich bij de iPhone niet voordoet door de in-house R&D. Overige keuzes zijn ook duidelijk beïnvloed door de stroomlimitaties van de FCC. Ik verwacht geen batterijtoename volgend jaar, dus misschien toch sterkere hardware?
Wat Apple wilt bereiken is gewoon een 'iPhone' Macbook maken, iets wat mensen veel opnieuw kopen, want dat levert meer geld op. Vanuit een bedrijf en aandeelhouder perspectief, compleet te volgen.
Daar ben ik het wel mee eens. Zonder upgrades is de nieuwe Pro eigenlijk een Air en het afstoten van de Pro-markt is erg zonde. Ik denk dat de upgrade van 2017 zal bevestigen of Apple de Pro-markt gedag zegt.
Een nog onbenoemd nadeel aan deze Mac Book is dat deze heel slecht zelf te repareren is. Dat geldt inmiddels weliswaar voor de hele lijn, maar ik denk dat menig tweaker dat met mij betreurt.

iFixit geeft de laptop een Repairability Score van 1

+ The trackpad is easy to access and straightforward to replace.
- Use of proprietary pentalobe screws makes servicing and repair unnecessarily difficult.
- The entire battery assembly is strongly glued into the case, complicating replacement.
- The processor, RAM, and flash memory are soldered to the logic board.
- The Touch Bar adds a second, difficult-to-replace screen to damage.
- The Touch ID sensor doubles as the power switch, and is paired with the T1 chip on the logic board. Fixing a broken power switch may require help from Apple, or a new logic board.
https://www.ifixit.com/Te...+Touch+Bar+Teardown/73395


edit:typo

[Reactie gewijzigd door lvdgraaff op 2 december 2016 11:10]

Mocht een apparaat uit deze lineup stuk gaan, dan is datarecovery zo goed als onmogelijk. Of tegen hele hoge kosten. Het simpel verwisselen van de drive is helaas niet meer mogelijk.

Het is bij deze laptop helaas zo dat:
single point of failure >useless device

Het is een erg hoog risico wat je loopt.
Thou shall make backups! Eerlijk is eerlijk, tegenwoordig kun je je bestanden vrij eenvoudig direct laten back-uppen naar allerlei cloudoplossingen, of gebruik time machine. Maar vergeet vooral niet je MacBook te encrypten met FileVault. Mocht hij zodanig kapot gaan dat je hem naar Apple moet terugbrengen dan hoef je je in ieder geval weinig zorgen te maken dat ze bij je data kunnen. Dat heb ik persoonlijk liever dan dat ze dat wél kunnen.
dan hebben mensen met trans-ip STACK geluk

deze hebben namelijk 1tb storage (gratis), en als je dan je gehele systeem dagelijks backupt/synced

dan zit je niet vast aan de hoge kosten om het te laten repareren of te recoveren.

ja je verliest mogelijk 24 uur aan data, maar dit risico moet je nemen
Yup, één van de vele mogelijkheden, cloud based of bij jezelf op een NAS. Overigens geldt dit ook voor Windows-machines. Het is niet uniek voor MacOS.
weet het.

maar bij windows pc's kan je gemakkelijker de data recoveren.
(aangezien het niet vas zit gesoldeerd op het MB)
Mwa, als het bij de nieuwste machines al niet is, over een jaartje vast ook niet meer.
verwacht dat asus, hp, en dell hier nog lang niet mee gaan doen.
in hun comsumenten serie.

in de ultrabook serie zal dit vast wel gebeuren, maar bv:
de asus ROG zal dit vast nog lang niet zijn, omdat gamers altijd wel willen upgraden van een (goedkopere versie) naar betere hardware

daarnaast zijn de watergekoelde ROG's nog altijd upgradable, doordat er ook een waterkoeling loop inzit zal de dikte niet snel veranderen waardoor upgrades gemakkelijker zijn dan bij een ultrabook

[Reactie gewijzigd door darknessblade op 2 december 2016 13:06]

Sowieso ben je imho zelf verantwoordelijk voor het maken van backups. Als je een klassieke HDD/SSD hebt en deze faalt ben je alsnog al je data kwijt. Datarecovery is iets dat je moet voorkomen ipv gebruiken.
Wat hij bedoelt is iets anders dan backup.

Toen ik nog werkte als sys admin was het simpel een kapotte laptop (scherm werkt niet meer) te vervangen van iemand op het bedrijf.

Drive eruit, in een nieuwe zelfde type laptop en 5 minuten later kan die verder.

Bij apple is je HD onbereikbaar/onverwisselbaar je zal dus idd een backup nodig hebben om alles terug te zetten als je scherm kapot gaat . Of alles opsturen en wachten.
Drive eruit, in een nieuwe zelfde type laptop en 5 minuten later kan die verder.
Huh, een ander moederbord eist toch een sysprep en/of een nieuwe windows licentie ? En wat met de domeinconfiguratie ?

[Reactie gewijzigd door goarilla op 2 december 2016 14:21]

Waarom zou je het moederbord veranderen? IK spreek van laptops die niet zoals een macbook pro bijna niet zelf te openen zijn en waar een drive gewoon makkelijk eruit te nemen is en te vervangen.
Je verhuist de drive naar een ander systeem dus een ander moederbord.
En? Bitlocker key recovery inkloppen, en na booten opnieuw activeren en je bent weer in business. Misschien inderdaad net geen 5 minuten, maar echt een korte downtime.

Bij deze Apple is het in het gunstigste geval, een nieuwe laptop uit het schap pakken en na het eerst inkloppen van diverse instellingen en account-data, een backup terugzetten en hopen dat die actueel was.
Nee hoor, vandaag zelf nog 1 gezien (was men eigen systeem). Collega verplaatste de schijf van de ene naar de andere omdat er geen kant-en-klare vervanger klaarstond die al geïmaged was. Op enkele minuten was ik weer vertrokken. Enige licentie die kwam vragen achter heractivatie was Office.
MMm cool, En alles ook OK met machine SID's en domeinomgevingen ?
Ja want OS on disk bevat de SID uit het domain (computeraccount uit AD en niet local)
Nope, zo niet in waarom je dat zou doen. Bestanden horen imho remote te staan. PC defect? Wisselen die handel zonder ook maar 1 schroef los te draaien.

Waarom? Zoals ik aangeef: als het net de HDD is die defect gaat ben je alsnog alles kwijt. De gedeelde storage in een bedrijf is meestal wel zeer goed voorzien van backup mogelijkheden.
Datarecovery was niet direct waar ik op doelde, maar dat wordt hier zeker ingewikkelder door! Het single point of failure is precies het probleem. Ik vind het bijvoorbeeld heel vervelend dat een accu verlijmd zit: dat is een onderdeel dat bij intensief gebruik zomaar versleten kan zijn na 3 jaren.
Op het moment gebruik ik een macbook pro uit 2011, die na een geheugen upgrade, een extra ssd en een nieuwe accu naar ik hoop nog wel een paar jaar mee kan.
Er zit een extra poort op het moederbord voor Data Transfer
Dat is wel handig, maar kan je dat ook zelf doen of zit je aan 'apple' prijzen vast?
Ik heb vorige week een filmpje gezien op youtube waarin iemand de drive verwisselde.. Laat ik het zo zeggen ik zou het zelf nu ook wel kunnen met de juiste schroevendraaier.. De aansluiting van de drive was wel een rare... Verder kan je volgens mij ook echt niks verwisselen bijna vanbinnen.
Zelfs het Wifi is op het moederbord. Wifi stuk? Laptop in de prullenbak.
In de CT van enkele maanden terug bleek dat Apple de enige was die alle WLAN features had geïmplementeerd. Dus je kan best even voort of t moet echt stuk gaan, maar gebeurt dat ook bij deze bouwkwaliteit? Een productiefout zal doorgaans onder garantie vallen, niet omdat Apple zo liefdadig is maar door de beperkte variaties in het product verzamelen gebruikers zich en wordt Apple gedwongen. Retina staingate en de grafische kaarten van 2011, ze vielen onder garantie. Een rotte WLAN ook.
Dat is toch vrij algemeen tegenwoordig?
Anderzijds is een dusdanig geïntegreerd systeem mogelijk minder snel defect. Alleen de accu zou je vanuit levensduur misschien moeten kunnen vervangen. De tijd zal het leren of modulaire machines langer meegaan. Misschien heeft iemand feiten over de levensduur van laptops en vergelijkingsmateriaal met bijv tablets die reeds nu uit 1 stuk bestaan. Volgens mijn indruk gaan die meestal niet uit zichzelf stuk maar door vallen etc. Misschien is het dus ook wel okee dat alles geïntegreerd is.
Als de hoge prijs als nadeel is meegenomen dan mag de relatief hoge restwaarde ook als voordeel worden meegenomen.
Dat is maar zozeer de vraag bij een laptop waarbij niks meer vervangen/geupgrade kan worden. Bij de oude macbook pro 's kon je tenminste er nog zelf een nieuwe grotere drive/ nieuwe batterij inzetten en in de nog oudere modellen kon je het geheugen nog upgraden. Dit kan niet meer waardoor je automatisch al voor een duurdere model moet gaan en ik vermoed dat je met de dure upgrades toch op een hoge afschrijving moet rekenen. Ssd's zakken jaarlijks sterk in prijs en ze hebben ook niet de laatste CPU generatie gebruikt. Ik zou in ieder geval dit model overslaan en zien wat het volgend jaar geeft.

[Reactie gewijzigd door FragileM64 op 2 december 2016 12:09]

Misschien dat de afschrijving hoger ligt dan bij de oudere modellen maar nog steeds een hogere restwaarde t.o.v de concurrentie. Daarnaast zijn er nog steeds heel veel mensen die graag een macbook willen en de specificaties minder belangrijk vinden.
Je kan de drive wel makkelijk er uit halen.. alleen de connector is niet standaard dus zal je er dan eentje van apple moeten kopen tegen een onredelijk bedrag.. (staat wel hele film over op utube)
En de lage kosten voor IT om Apple systemen te onderhouden, wat tot 300% goedkoper is dan Windows laptops. En hogere waarderingen bij de eindgebruikers.
Ik heb er heel even mee gespeeld in de apple store afgelopen weekend, en moet zeggen het werkt wel goed.
Ook als je film kijkt kan je super snel scrollen door de film heen, het reageert allemaal super snel en goed.

Maar ik zal niet gelijk mijn macbook er voor vervangen, ook de nog grotere touchpad vind ik wel lelijk eigenlijk.
Ik vind de touchpad op mijn huidige macbook 2015 groot genoeg.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 2 december 2016 11:08]

Het zal vast goed werken, maar werkt het ook beter dan de huidige manier. M.a.w. is het handiger, is het sneller, is het intuïtiever?
Zelf heb ik geen exemplaar om daar antwoord op te geven en het antwoord zal vast Ja zijn bij bepaalde situaties, maar meerdere reviews betwijfelen het algemene nut van deze bar bovenop de huidige mogelijkheden.
Ik werk nu 1 week op de nieuwe MacBook maar vind de Touch Bar persoonlijk onnodig en vervelend. Alles gaat sneller met de toetsen die je gewend bent en als je het geluid wil aanpassen moet je twee keer drukken. Daarom heb ik alles teruggezet naar de standaard toetsen op de Touch Bar.

Touch ID is zeker een nuttige toevoeging.

Het toetsenbord was erg wennen. Het begint nu een beetje gewoon te worden maar ook ik vond het in het begin niet prettig.

Al met al voor mijn werk een onmisbare laptop maar ik begrijp heel goed dat veel mensen afhaken.

[Reactie gewijzigd door MiceMan op 2 december 2016 11:30]

Je hoeft niet twee keer te drukken om het volume aan te passen: 1 keer drukken en dan naar links of rechts swipen voor zachter/harder. (Je hoeft je vinger dus niet te verplaatsen naar het volume balkje).
Meer van dit soort tips? Ik had er waarschijnlijk wel zelf achter gekomen, maar het ontkracht meteen de berichten van anderen, wat ik wel mooi vind. Het laat maar zien dat ook Apple daaraan gedacht heeft.

Het zou denk ik wel beter zijn als Apple zulke dingen iets beter zou beschrijven, aangezien het blijkbaar nu niet bij iedereen duidelijk is.
Het zou denk ik wel beter zijn als Apple zulke dingen iets beter zou beschrijven, aangezien het blijkbaar nu niet bij iedereen duidelijk is.
Dat doen ze ook wel, maar mensen moeten wel de moeite nemen om te lezen. https://support.apple.com/en-us/HT207055

Bovendien kun je in iedere Apple Store een demo krijgen en antwoord op al je relevante vragen.

En kijk dit eens: https://www.youtube.com/watch?v=8LIJLLmjrok

Een stuk uitgebreider dan de video bij dit artikel.

[Reactie gewijzigd door LarBor op 2 december 2016 16:00]

Als je het eerst ergens moet lezen dan ben je al te laat; dan gaan mensen het niet uitvinden. Dan moet je er voor zorgen dat je dat op 1 of andere manier tijdens het werken op het systeem als hint geeft ofzo.
Apple kennende is dat ook zo. Dat doen ze met wel meer functionaliteit als je voor de eerste keer inlogt.
Dat vond ik dus inderdaad ook het werkt allemaal goed en snel, maar voor geluid harder enzo moet je weer meerdere keren drukken(Wat normaal met druk op de knop ging).
Ik heb er een beetje mee lopen spelen en wel tot een punt gekomen, het werkt snel en goed ja, heb ik het echt nodig nee.

Ik heb dan een macbook pro uit 2015 maar ik zal hem niet inruilen, het is gewoon leuk maar voegt voor mij geen meerwaarde perse toe.
Het ziet er in video's met name omslachtig en onhandig uit. Je moet boven je veelgebruikte toetsen meerdere keren tikken om iets gedaan te krijgen. Daardoor is een shortcut op de toetsenbord of gebruik van je cursor naar mijn idee sneller.

Leuk bedacht om een soort mix tussen touch en laptop te maken, maar ik vind persoonlijk dat ze plank mis hebben geslagen. Het overtuigt mij iig niet om een nieuwe MB Pro aan te schaffen.
Ik heb het ook even getest bij de Mediamarkt, maar in mijn ogen is het vooral een nutteloze toevoeging die balk. Het ziet er leuk uit en wellicht als je alles via shortcuts doet, kan ik me indenken dat het makkelijk is.
Even een voorbeeld. Ik klik met de muis in de zoekbalk van de browser en zie dan automatisch een lijst van veelbezochte/bookmarked pagina's te zien. Wat is dan de meerwaarde om vervolgens op de touch bar ook die icoontjes te zien van die websites. Ik zou dan in dat geval mijn vinger van de trackpad moeten halen om helemaal bovenin op een (in mijn ogen priegelige plek) het juiste icoontje aan te tikken. Er is daarnaast geen enkele feedback of je het juiste plaatje aantikt. Gebeurde dan ook wel eens dat je mis-tikt.
Daarnaast is de touchbar context afhankelijk en werken dus de standaard Fn-knoppen niet.

Tevens ben ik niet tevreden met het toetsenbord. Te weinig travel inderdaad in de toetsen. Weinig feedback dus op je toetsaanslagen.

Wellicht is het allemaal wennen en is het toch handig, maar nu voelt het als aanpassen om aan te passen en niet een functionele verbetering.
Ik weet niet of het keyboard het zelfde is als van die 12 inc macbook ?, ik heb daar tijdje op getypt maar vind het nog steeds verschrikkelijk.

Het toetsenbord ben ik eigenlijk vergeten te testen echt, ik was meer bezig met die touchbar.
Foto's, editen en films kijken zijn extreem handig inderdaad.
Touchpad had van mij ook niet zo gehoeven inderdaad maar storend is het niet.
Qua snelheid voel ik overigens geen verschil met mijn mid 2014- MBP. wat hier wel als pluspunt aangestipt is.
Ik wil geen apple-flame-war beginnen, maar ik vind het echt triest dat ze een laptop maken van €3000!!!!! en het uiteindelijk zo een relatief mager cijfer krijgt.

Ja, ik weet het... Cijfer hier op T.net zegt niet alles want iedereen kijkt er op z'n eigen manier naar... Maar prijs/kwaliteit/functionaliteit verhouding vind ik niet best.
Prijs / functionaliteit is juist prima.

Ik ga nu zo'n 25 jaar met Windows PC's om. Ook bedrijfsmatig. Die dingen halen doorgaans de 3 jaar niet zonder dat praktisch álles vervangen moet worden. Schijven gaan stuk, videokaarten gaan kapot, processoren smelten waar je bij staat, accu's staan zo bol dat je er een globe van kan maken, noem maar op.

Een Apple computer kan ik zonder probleem 6 jaar gebruiken voordat ik denk dat een upgrade wel gerechtvaardigd zou kunnen zijn. Tuurlijk, ook dáár kán wel eens een schijf stuk gaan. De kans is alleen wat kleiner.. duurdere componenten betalen zichzelf wel terug op die manier. Accu's die na 3 jaar gewoon nog 6 uur meegaan waar het bij aflevering 10 uur was. Etc.

En da's hardware. Dan heb ik het nog niet over de software.. als je 8 jaar geleden met een Mac kon werken, kan dat vandaag nog precies zo. Alles zit op dezelfde plek, je workflow veranderd niet wezenlijk, het systeem 'deugt'. Alles werkt samen zonder compromissen. (OK, misschien dat Airdrop niet op de oude systemen werkt - of iCloud in de Finder geïntegreerd is, maar je snapt het punt).

Het toetsenbord is inderdaad erg persoonlijk, er zijn ook mensen zat die zweren bij een toetsenbord zonder pratkische travel. Het geluid uit de speakers is onovertroffen, de helderheid van het scherm en kleurweergave zijn subliem, et cetera.

Bovendien koop je nu zo'n Macbook voor € 3000 en over 6 jaar verkoop je 'm voor €1500 en dan nog is het een prima machine. De waardevastheid is veel groter. Een Windows-PC flikker ik het liefst na een week al door een ruit heen omdat ze niet meer vooruit te branden zijn en de foutmeldingen me om de oren vliegen. Ja, zelfs Windows 10, schone installatie op een supported HP notebook geeft binnen 2 dagen al blue screens, en dat met gebruik van de officiële installatie/drivers/etc. !

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 2 december 2016 11:38]

Sorry, maar ik kan me hier ook totaal niet in vinden tenzij jij simpele budget PC hardware (zeg 400 voor een notebook) gaat vergelijken met een Macbook van 1200 euro.

Ben zelf externe systeembeheerder voor een heel aantal bedrijven en ik heb een mix van hardware die ik moet ondersteunen en de uitval van goede hardware is overal ongeveer gelijk.

In principe kan dat ook niet anders want de hardware die Apple gebruikt in zijn notebooks/PC's is dezelfde als die andere fabrikanten gebruiken. Zelfs de fabrieken waar de apparaten gemaakt worden zijn hetzelfde. Buiten het ontwerp van bijvoorbeeld het moederbord is er niets wat Apple daadwerkelijk zelf maakt. Ze kopen de processors, accu's, wifi modules, schermen en alle andere onderdelen gewoon van anderen. Als er dan een probleem is met een bepaalde accu zal ook de Apple hardware hier last van hebben.
Ik herken dat wel een beetje. We moeten binnen ons bedrijf 4 jaar doen met een laptop. Bijna geen enkele Windows laptop haalt die termijn (op een paar Sony's na). De rest is brak voordat er een nieuwe gekozen mag worden.

De collega's die voor een Mac hebben gekozen gaan met gemak over de 4 jaar heen.

Wanneer je dat meeneemt valt het prijsverschil best mee.

(Let wel, de meesten doen alleen browsen/office)

(En overigens, ik vind het nieuwe keyboard fantastisch typen, maar ik heb dan ook een lichte aanslag en dan valt de herrie ook best mee)
(En overigens, ik vind het nieuwe keyboard fantastisch typen, maar ik heb dan ook een lichte aanslag en dan valt de herrie ook best mee)

Ik ben dat persoonlijk heel erg met je eens. Ik gebruik o.a. een eerste generatie MacBook (Retina) van begin 2015 en ik vindt het echt het fijnste keyboard wat ik ooit heb gebruikt (en dat zijn er aardig wat). De reviewer van Tweakers is het niet met ons eens en dat duidt erop dat het dus heel persoonlijk kan zijn.

De reviewer schrijft:
Hoewel er ook mensen zijn die het nieuwe toetsenbord fijn vinden, denken we dat dat voor de meesten niet geldt.

Het lijkt me zeer waarschijnlijk dat Apple dit heel goed heeft onderzocht en ze een andere mening hebben dan de reviewer. :)
Het lijkt me zeer waarschijnlijk dat Apple dit heel goed heeft onderzocht en ze een andere mening hebben dan de reviewer. :)
Hier ben ik het dubbel en dwars mee eens. Ik denk dat ik het toetsenbord een tijd lang opmerkelijk of vervelend zou vinden. Maar ik heb geen misconcepties over andere mensen: veel mensen typen niet blind. Het zijn erg vaak een of twee wijsvingers die verantwoordelijk zijn voor de bediening. Deze mensen gaan er veel minder last van ondervinden, ongeacht of ze een lichte aanslag hebben (sommigen rammen er toch wel op).

Het is me niet altijd duidelijk of Tweakers een algemene review wilt geven of zich richt op IT'ers of 'werkmachinegebruikers'. Het klinkt altijd anders en sommige klachten richten op andere dan wel kleinere groepen.

[Reactie gewijzigd door Blizz op 3 december 2016 21:52]

Nou, iedereen zijn eigen mening en ervaringen en ik ben ook écht geen Apple dan wel Microsoft fanboy, maar je tekent nu wel een héél negatief beeld van andere hardware.

Ook ik heb al ruim 15 jaar ervaring met Windows PC's en bijna 10 jaar bedrijfsmatig en kan me niet zo vinden in wat je zegt.

Wij hebben bijv. een Sony Vaio laptop (was destijds €1000) gekocht iets van 6 jaar geleden en het enige dat we hebben vervangen is de harde schijf voor een ssd. Ding werkt nog als een speer onder Windows 7 en zou best nog verkocht kunnen worden voor een aardig bedrag, relatief aan de nieuwprijs van toen.
Waar ik je wel heel erg gelijk in moet geven is dat accu van de Sony laptop nu niet lang meer mee gaat zonder op te moeten laden.
Ja, die Sony Vaio's, maar dan noem je ook wel een (qua design ook!) goeie serie. Ik heb ook een oudere Probook 6570b in gebruik, heb er nu 16Gb RAM en een SSD ingezet omdat het ding niet vooruit te bránden was onder Win10. De accu is op sterven na dood. De rest werkt nog wel aardig geloof ik, ware het niet dat ik -ook na de schone install van Win10!- na het aansluiten van m'n externe monitor éérst moet rebooten omdat het scherm dan niet meer werkt. Onder Win8.x had ik nogal eens een bluescreen op dat moment door een bug in de (factory-default) videodriver. Dát is niet meer voorgekomen.
Is een nieuwe Apple accu of een Vaio accu beter te krijgen? Ik heb wel eens het idee dat de beperkte hardware verschillen in Apple daar gunstig voor zijn, maar misschien is in China voor iedere laptop nog een accu te krijgen. Maar dan wel imitatie?
Deze hele comment bewijst mijn punt van mijn post hierboven: je vergelijkt dure PCs van Apple met goedkope PCs van andere fabrikanten en als dan iemand komt met het argument dat duurdere Windows-hardware ook gewoon dezelfde kwaliteit levert kom jij met "Ja maar...". Sorry, maar je bent gewoon in ontkenning van de werkelijkheid. Er zijn zat genoeg fabrikanten met zat genoeg toestellen die kwalitatief gelijke - en vaak betere - hardware aanbieden dan Apple, vaak voor een lagere prijs.
Ja, maar sinds 2014 maakt Sony de Vaio's ook niet meer. Da's een apart bedrijf geworden waar Sony een minderheidsbelang in heeft .... (beetje als Lenovo dat vroeger IBM PC's maakte...)
Wat is het verschil tussen een kanarie?

Zijn ene poot is even lang.

Oftewel: wat heeft in hemelsnaam het één met het ander te maken?

...om jou maar even te quoten. Wat heeft deze reactie in godsnaam met mijn reactie te maken? En wat maakt het überhaupt uit wie Vaio heeft?
Oh, die reactie was op @EvertSchut gericht. Daar ging het over Vaio's :)
Dat ligt denk ook erg aan de persoon. Mijn schoonmoeder werkt al jaar en dag met een iMac, maar elke 3 jaar kan die wel een format gebruiken omdat ie bagger traag is geworden van alle troep die erop staat.
bagger traag is geworden van alle troep die erop staat.
Ik dacht dat een Windows-only feature was :+
Ik ga nu zo'n 25 jaar met Windows PC's om. Ook bedrijfsmatig. Die dingen halen doorgaans de 3 jaar niet zonder dat praktisch álles vervangen moet worden. Schijven gaan stuk, videokaarten gaan kapot, processoren smelten waar je bij staat, accu's staan zo bol dat je er een globe van kan maken, noem maar op.
Je weet dat dit gewoon onzin is natuurlijk, ja misschien aan de budget Windows machine kant, maar dat is appels met peren vergelijken. Als je een goede Windows laptop koopt gaat deze ook makkelijk net zo lang mee. Ja de restwaarde is misschien minder.

Bovendien gaat bij Apple de videokaart ook kapot ;)
Een Windows-PC flikker ik het liefst na een week al door een ruit heen omdat ze niet meer vooruit te branden zijn en de foutmeldingen me om de oren vliegen. Ja, zelfs Windows 10, schone installatie op een supported HP notebook geeft binnen 2 dagen al blue screens, en dat met gebruik van de officiële installatie/drivers/etc. !
Meerdere machines al sinds deze beschikbaar was op Windows 10 draaien, nog geen blue screen gezien. Ik zeg niet dat jij ze niet kan hebben maar jij verkondigd het alsof het op elke Windows machine is, wat dus niet zo is.
Een Windows-PC flikker ik het liefst na een week al door een ruit heen omdat ze niet meer vooruit te branden zijn en de foutmeldingen me om de oren vliegen. Ja, zelfs Windows 10, schone installatie op een supported HP notebook geeft binnen 2 dagen al blue screens, en dat met gebruik van de officiële installatie/drivers/etc. !
Misschien dat je een slecht exemplaar getroffen hebt maar anders chargeer je. Dit soort ervaringen heb ik met Windows-pc's in ieder geval al heel lang niet meer gehad. M'n vorige laptop (een 6 jaar oude ASUS-laptop met i3) heb ik bijvoorbeeld eerder dit jaar eindelijk enkel vervangen vanwege het ontbreken van USB 3.0-aansluitingen en niet vanwege snelheid of betrouwbaarheid (of het ontbreken daarvan). Op dat vlak heeft Apple al lang geen voordeel meer.
Zoals ik oneerlijke argumenten jegens Apple verdedig zo kan ik ook Windows systemen verdedigen. Want die zijn gewoon prima als jij goede componenten kiest. Ik heb 2 jaar met veel plezier op een Dell Elitebook gewerkt die gewoon prima was (zelf samengesteld). De accu van mijn Macbook pro heb ik na 2 jaar laten recyclen omdat die toch wel minder werd (145 euro).
Je workflow is een punt wat ik op Windows ook niet voor mekaar krijg (met name videobewerking). Dat is echter deels persoonlijk. De jaren ervoor ook veel zelfbouw systemen gehad die prima waren en ook na 2-3 jaar niet 'traag' waren. Een 4 jaar oud systeem staat nu nog steeds bij een neef van mij en die wordt dagelijks voor normale office werkzaamheden gebruikt. Ding is niet voelbaar langzamer/sneller dan mijn 2,5 jaar oude Macbook Pro.

Je moet een Macbook niet vergelijken met een Windows-PC. Je vergelijkt een Macbook hooguit met een laptop van eeen willekeurige fabrikant. Het is ofwel Macbook vs Laptop X ofwel MacOS vs Windows. Maar veel mensen kunnen die scheiding niet maken zonder in een flamewar te ontaarden.

[Reactie gewijzigd door Typhone op 2 december 2016 12:10]

Ik snap het verband tussen een besturingssysteem en de kwaliteit van de hardware van een laptop niet. Bedoel je nu te suggereren dat Windows ervoor zorgt dat de laptop sneller verslijt?
Nee, Windows zorgt ervoor of ik stabiel met een computer kan werken. Nou ja, dat zou het moeten doen tenminste...
Inderdaad: wat doe jij met die dingen? Ik herken dit helemaal niet en gebruik Windows al 25 jaar. Sinds Windows 7 heb ik nooit nog een bluescreen gezien. Ik heb ooit 1 keer een kapotte HD gehad, en dat was dan nog mijn eigen schuld (per ongeluk laten vallen). Mijn Asus laptop is nu 6 jaar oud en doet het nog prima, hoewel ik best wil toegeven dat de touchpad van een MacBook beter werkt. Maar dan gebruik ik gewoon een externe muis. Je hebt wel een punt qua herverkoopwaarde, maar mijn laptop heeft dan ook maar 800 euro gekost. Ok, die had dan wel geen retina scherm, maar wel 15" film HD, hetgeen toch ook niet slecht is. Ik heb zelf ook nog een iPhone, verschillende iPads en een iMac en die dingen werken ook goed, maar als het op desktop gebruik aankomt, geef mij dan toch maar Windows.
Wat doe jij dan met die PC's? Wat jij meemaakt komt bij mij niet herkenbaar over, zowel werk als privé.
Laat je niet gek maken.
Ik herken er ook niets in.
Eender. Alle bedrijven waarin ik gewerkt heb hadden voornamelijk software issues met Windows laptops, afhankelijk van het gebrek aan competentie van de lokale IT kneuters.

Maar hardware problemen? Uitzonderlijk.

De meeste laptops, vooral die van middle management, werden behandeld als oud vuil en zagen er regelmatig uit alsof ze zó uit een oorlogszone waren teruggekeerd, maar bleven niettemin netjes werken.
Bovendien koop je nu zo'n Macbook voor € 3000 en over 6 jaar verkoop je 'm voor €1500 en dan nog is het een prima machine

Tuurlijk :z Succes met je niet upgradebare 6 jaar oude laptop verkopen voor de helft van de nieuwprijs :D
Wel, niet alleen zijn de eisen van Windows sinds 2006 niet meer omhoog gegaan, ze zijn zelfs gedaald. En daarbij is Apple het niet met je eens, zoals ze zelf eerder hebben gezegd: 6 jaar oude toestellen kunnen echt niet.
Je maakt een grapje of niet? Macs worden net zo snel traag als andere laptops. Wel eens geprobeerd de nieuwste OSX op een 6 jaar oude Macbook te draaien? Ik wel. Het was onwerkbaar traag.
Oftewel: wat heeft in hemelsnaam het één met het ander te maken? Moet je Windows 10 eens op 6 jaar oude hardware draaien, je mag al blij zijn als je de setup doorkomt... overigens daar Mac OS Sierra wel op hardware van 6 jaar oud, als je -afhankelijk van welke hardware je precies bedoeld- de specs maar in acht neemt...
Windows 10 hier op een PC uit 2007 (origineel met Vista), een laptop uit 2009 (origineel met 7), een laptop uit 2012 (origineel met 8) en een laptop met 2013 (origineel met 8.1) en draait allemaal lekker vlot.
Ik heb Windows 10 op een ruim 6 oude laptop met een 1,3GHz ULV dual core CPU draaien (toendertijd al een low-end processortje), en dat ding heeft nog nooit zo soepel gedraaid als met dit OS (vergeleken met Win7/8/8.1).

Misschien moet je eerst maar eens werken met dingen alvorens je er een oordeel over velt (of beter gesteld, uberhaupt in de positie bent er een oordeel over te kunnen vellen...) - de andere optie is natuurlijk dat je donders goed weet dat je maar wat loopt te kletsen, in welk geval je niet meer bent dan een trol (welke van de twee het meest trieste is moet een ieder maar voor zichzelf bepalen)
En ik draai het sinds release op een HP Probook 6570b, Core i5 vPro met 16GB RAM en erger me kapot aan de performance....
Oftewel: wat heeft in hemelsnaam het één met het ander te maken? Moet je Windows 10 eens op 6 jaar oude hardware draaien, je mag al blij zijn als je de setup doorkomt...
de laptop van mijn vrouw is uit 2011, draait gewoon naar behoren Win 10 op.

Jij kan dat onmogelijk weten want jij flikker elke PC na een week het raam uit, dus waar je die wijsheid vandaan hebt is mij een raadsel.
Dat het over 6 jaar nog zowel waard is zegt meer over de kopers.

Zeg nou eerlijk.
6 jaar oude hardware houdt zijn waarde door het Apple logo en door niets anders.
Dat jouw iMac al 10 jaar mee gaat is fantastisch, maar jij bent eerder een uitzondering dan de regel. Of ken je nog tig mensen die al 10 jaar met hun iMac doen?
Waarom moet er altijd iemand zijn die zijn persoonlijke ervaring telkens als norm ziet. Ik ben dat zo beu.
Ik kom inderdaad mensen in m'n omgeving tegen (sterker nog, iederéén in m'n omgeving die een Mac gebruikt, en dat is al gauw 80%) die hun Macs nu >5 jaar in gebruik hebben.
Jup. Hier nog een MacBook 2008 iedere dag in gebruik. Geen enkel probleem nog steeds, alleen de accu moeten vervangen, nieuwe adapter gekocht en een keer de optische drive vervangen door een SSD.

Ik was eigenlijk wel geschokt dat hij nog maar iets van 100-200 euro waard was. Daar ga ik hem nooit voor verkopen.
Misschien is het meer omdat Apple laptops zo duur zijn dat mensen ze langer blijven gebruiken...
Ik denk niet dat het de trots of de portemonnee van Apple eigenaren goed doet toe te geven dat het apparaat dat ze zo duur hebben gekocht en zo fanatiek verdedigen eigenlijk niet meer met de tijd mee kan en vervangen moet worden.
Zo kan je een C64 ook "nog dagelijks bruikbaar" noemen natuurlijk :+.

Let op ik versta je punt wel, maar mijn vriendin (Apple-lover) heeft een macbook (ze weet niet uit welk jaar) die ze gewoon niet durft te gebruiken omdat ie zo sloom is. Gevolg: geen fotobewerking sinds eeuwen en alles op de smartphone (een iPhone... natuurlijk!). Met die wetenschap in het achterhoofd, stel ik me soms vragen over de objectiviteit van berichten over "iXxxx gaat jaaaaren mee".

Hiermee wil ik jou persoonlijk overigens niet viseren, want je schrijft het nog relatief objectief, maar sommige geloofsgenoten zijn wat... geradicaliseerd op dit forum ;) :+
Joh.... :-)

Ben trouwens oprecht nieuwsgierig wat voor MBP ze dan heeft. M'n 2006 iMac draait zonder al teveel moeite gewoon Lightroom en Photoshop maar de beperkte opslag is het grootste probleem, niet eens zozeer de snelheid..
Maar het is helemaal geen "Apple hardware" het feit dat de CPU, GPU, mobile, etc het nog goed doen, zegt juist iets over de fabrikanten (Intel, Nvidia/and, etc), niet over Apple.
Wel dan, ik heb hier een 11 jaar oude Vista machine staan dit ook nog netjes afsluit en terug opstart zonder "krakkemikkige" updates te moeten installeren. Ik heb hier ook 7 jaar oude notebooks staan die ook nog gewoon hun geadverteerde batterij duur halen. Jou probleem is voornamelijk dat je hardware die +1000 euro heeft gekost (heck, +2000 waarschijnlijk) constant loopt te vergelijken met hardware die je ergens voor 500 euro op de kop kan tikken, wat natuurlijk een volledig manke vergelijking is. Haast alles wat in die iMacs/MacBooks zit kan je ook terugvinden in andere PCs en laptops, Apple maakt haast niks zelf.

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 2 december 2016 15:23]

Als ik mijn 12 jaar oude Targa bak van de Lidl met een amd AthlonXp nu aandruk zal deze ook opstarten alsof hij gisteren is uit gegaan. Snel zal hij niet meer zijn met z'n pata schijven, maar werken zal hij zeker. Dit is zeker niet uniek aan het Fruitbedrijf :+
Het gaat me er dus om dat ik die iMac dagelijks gebruik ;) en dagelijks uitzet en weer opstart.

Als ik m'n Windows bakje opstart is het altijd maar de vraag hoe lang dat dit keer moet gaan duren ("Installing update 1 of <x> ....") en óf ie door die updates uberhaupt wel weer op komt. En als er een grote update is geweest, of alles dan nog wel op dezelfde plek staat. En of alles nog wel hetzelfde werkt. Iets met 'Anniversary Update' en zo.. dat soort geleuter heb ik helemáál geen tijd voor. Ik gebruik m'n computers om iets nuttigs mee te doen. Microsoft is naar mijn mening vooral bezig om zichzelf in stand te houden. Windows moet er continu aan trekken om zichzelf werkend te houden heb ik het gevoel, waar ik dat bij <insert die fruitteler uit Cupertino> niet heb.

En zoals bij al m'n posts: het is mijn mening en mijn ervaring. Ik presenteer het niet als feit, alleen dat ik het de afgelopen 25 jaar dat ik PC's gebruik zo meemaak...

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 2 december 2016 13:46]

Ach, ik zie updates niet als iets negatiefs. Ja, het houdt mij (even) van m'n werk, maar er is dus support.
Anniversary was een grote update, maarja het is wel weer support.

Ik respecteer jouw mening natuurlijk. Ik haakte puur alleen in op de levensduur. En laten wij eerlijk wezen, die IMac mag voor de aanschafprijs die gevraagd werd ook wel wat langer meegaan dan gemiddeld. Dat moet je zelfs kunnen verwachten. Niet dat een goedkoper apparaat dan ineens sneller kapot mag gaan, nee die moet ook gewoon z'n mannetje staan. Het is daar alleen wel beter te rechtvaardigen als hij eerder kapot gaat.
Het grootste bezwaar is dat Microsoft het iederéén naar de zin wil maken, en je daar geen keuze meer in geeft. Een aantal updates zijn al niet meer te annuleren of tegen te houden, je moet al een enterprisegebruiker zijn als je nog wát kans wil maken om updates te mitigeren, maar dat zal ook niet zo lang meer duren denk ik zo.

Ik gebruik m'n (Windows)laptop voor m'n werk. Daarvoor ben ik eens per maand een week lang standby, dus 24x7 beschikbaar voor noodgevallen. Ik moet dan, als er een sms of mail of telefoontje komt, binnen een paar minuten kunnen inloggen.

Om die reden zet ik m'n laptop 's middags na m'n reguliere werkuren op standby en 's ochtends wil ik daar gewoon mee verder kunnen. Wat besluit Windows? Oh je gebruikt je laptop 's nachts niet, weet je wat, ik pleur gewoon lekker alle programma's dicht die je nog open had staan en ik maak zelf wel uit dat we om 03.00 uur 's nachts even uitgebreid gaan staan rebooten.

Ik moet dus ófwel die onzin er gelijk zelf uitslopen, of er 's avonds aan denken om álles wat ik open heb staan op te slaan of af te sluiten. Maar -- waarom heb ik dan een standby stand?? Da's toch om snel verder te kunnen werken?

Dát soort ongein, altijd dat gekloot met drivers en instellingen en Control Panels die op 2 gedachten hinken ('traditionele' controlpanel waar je wél wat in kan stellen ipv het Instellingenpaneel waar je 80% witruimte hebt en infantiele slidertjes waar ik als muisgebruiker tóch niks aan heb) .. ik ben daar klaar mee. Ik wil een computer die gewoon doet wat *ik* ermee wil. Niet die voorgekauwde rommel van Microsoft..

Ook zoiets leuks: had laatst een issue met m'n volumemixer. Onvindbaar. Geluid deed het prima maar kon niet harder of zachter. Andere icoontjes deden het prima. Microsoft op Twitter gevraagd wat er loos kan zijn. Wat blijkt? Je moet de lettergrootte op 120% zetten, uit- en inloggen, en de lettergrootte weer op 100% zetten. Dan is het volume-icoontje in je taskbar weer terug.

Wie verzint er nou zoiets !? Ja het was de oplossing, maar kom op - dit bedenk je zélf toch niet? Het kost me wéér een half uur zoeken naar iets totáál onlogisch.
Zover ik kan zien, pusht Apple even hard z'n updates door? In het Android-ecosysteem is men zelfs extreem happy wanneer er eindelijk eens een update is :+
Ik ga nu zo'n 25 jaar met Windows PC's om. Ook bedrijfsmatig. Die dingen halen doorgaans de 3 jaar niet zonder dat praktisch álles vervangen moet worden. Schijven gaan stuk, videokaarten gaan kapot, processoren smelten waar je bij staat, accu's staan zo bol dat je er een globe van kan maken, noem maar op.
Dan weet ik niet wat ze daar met de hardware doen of welk hopsieflopsie merk jullie inkopen, maar ten eerste hebben die hardware-issues niets met Windows te maken en is dit ook niet representatief voor PC's van een ander merk dan Apple.
Een Apple computer kan ik zonder probleem 6 jaar gebruiken voordat ik denk dat een upgrade wel gerechtvaardigd zou kunnen zijn.
Ik heb ook met veel PC's gewerkt die dit gemakkelijk halen, dat is echt niet exclusief voor Apple.
Misschien niet de vele issues in het nieuws gelezen die er zijn met Apple-producten? Apple is niet heilig.
Tuurlijk, ook dáár kán wel eens een schijf stuk gaan. De kans is alleen wat kleiner.. duurdere componenten betalen zichzelf wel terug op die manier.
Heb je daar een bron van dat een Apple-machine minder snel stuk gaat dan bijvoorbeeld een Dell? Alvast bedankt.
En da's hardware. Dan heb ik het nog niet over de software.. als je 8 jaar geleden met een Mac kon werken, kan dat vandaag nog precies zo. Alles zit op dezelfde plek, je workflow veranderd niet wezenlijk, het systeem 'deugt'. Alles werkt samen zonder compromissen. (OK, misschien dat Airdrop niet op de oude systemen werkt - of iCloud in de Finder geïntegreerd is, maar je snapt het punt).
Je beweert hier dat de OSX gebruiksvriendelijker is dan Windows (terwijl je meteen twee minpunten kan noemen), maar dat is puur afhankelijk van wat je gewend bent.
Ik kan alles in Windows nog steeds vinden na 8 jaar.
Sinds een paar maanden een iPad en dat ding is qua gebruiksvriendelijkheid echt niet beter, ik moet enorm zoeken naar de meest basic dingen. (Appstore vind ik echt een ramp)
Een Windows-PC flikker ik het liefst na een week al door een ruit heen omdat ze niet meer vooruit te branden zijn en de foutmeldingen me om de oren vliegen.
Je spuit hier echt pure bullshit! Heb je er weleens aan gedacht dat het wellicht ook aan jou zou kunnen liggen?
Ouch en hier is dan het kern-argument van menig Applaar als de feiten niet meer ontkenbaar zijn :D
Het is namelijk een mening. Je weet wel, zo'n lastig ding wat mensen soms hebben.
Als je dan een flame war wilt voeren, zeg dan niet dingen die controleerbaar niet kloppen:
http://www.autotrader.nl/...kilometerstand-van-50000#

alleen hier al 7498 occasions te vinden met meer dan 50.000 km. Vele met garantie.

Zelfs 141 met meer dan 300.000km. (overigens maar 5 Lexus beschikbaar)

Rest mij dan niet meer dan al je overige argumenten met gelijke argwaan te behandelen.

Succes met de rest van de discussie nog
En ik respecteer je mening, hoe foutief die ook moge zijn, maar ik deel 'm niet.
Lekker. Je respecteert iemand zn mening, maar je geeft meteen aan dat 'ie foutief is. Je hebt echt een partij lulkoek argumenten gebaseerd op je eigen mening, die je anderen opdringt. En is iemand het daarmee niet eens? Dan is 'ie niet goed wijs. Eigenwijs is ook wijs zeggen ze hier wel eens. Suscces met je iMac over 10 jaar :w
Alleen is er amper iets van "ervaring" dat in je post staat:
Tuurlijk, ook dáár kán wel eens een schijf stuk gaan. De kans is alleen wat kleiner.. duurdere componenten betalen zichzelf wel terug op die manier.
Dit heeft niks met ervaring te maken, en je geeft de oplossing zelf al: vergelijk geen componenten van een 500 euro kostende PC met die van een 1500 euro kostende PC. Er zijn zat genoeg computers die dezelfde hardware gebruiken als die je in Apples hardware kan vinden. Dit heeft niks met ervaring te maken, maar is jouw vreemde verdraaiing van de realiteit omdat jij om de een of andere reden gelijkaardige hardware niet wilt vergelijken.

Je claims omtrent Windows zelf hebben ook niks met ervaring te maken, je maakt alleen maar stellingen "waarvan je uit gaat". Heb je bewijzen dat dat allemaal het geval is? Behalve het start menu is er door de jaren heen in de manier van Windows gebruiken amper iets veranderd.

De rest van al je "argumenten" is gewoon zwaar overdreven, waarmee ik niet wilt zeggen dat je geen van die problemen hebt gehad, maar je overdrijft toch echt wel in de manier waarop ze vertonen en je doet net alsof dit met iedere computer gebeurd, wat ronduit belachelijk is.

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 2 december 2016 15:37]

Jij koppelt subjectiviteit aan een fysiek product. Ze maakten heel wat jaren geleden al producten van 3000 euro die een hoger cijfer kregen.
- Toetsenbord is persoonlijk
- Dure upgrades waren er altijd al
- Hoge prijs (subjectief)
- Kaartlezer ontbreekt (vaiide punt)
Vergeet niet dat voor de meeste mensen die kaartlezer volledig vreemd was. Een sleuf waar ze niets mee doen, nooit wat mee gaan doen, en waarvan ze ook niet weten wat het is of doet. Hoeveel mensen gebruiken nou nog SD-kaartjes met enige regelmaat? Hobbyisten doen het incidenteel en zijn een beetje de klos (maar vele camera's zijn of zullen aan te sluiten op andere manieren, velen bieden zelf een WiFi or bluetooth verbinding) . Professionals zullen een adapter moeten gebruiken als hun materiaal nog kaartjes gebruikt.
Afgaand op mijn egein ouders en schoonouders ben ik het niet met jou eens. Die gebruiken regelmatig de kaartlezer van de laptop om de fotos van hun kleinkinderen over te zetten. Zelf vind ik het ook een domme zet van Apple om de kaartlezer weg te halen. Maar aan de andere kant zullen mijn ouders en schoonouders nooit een MacBook aanschaffen. (Te duur) :Y)
... dus ze zijn helemaal niet de doelgroep. De "ouders en grootouders" die een MacBook Pro zouden aanschaffen zullen niet al te talrijk zijn in deze wereld ;) Daar lopen ze helemaal niets mis.
Eigenlijk zijn ze meer de doelgroep voor een MacBook air. ;) Echter zit daar volgens mij ook geen SD slot meer in? Maar de professionals zoals ik gaan de SD slot wel missen helaas. (Althans ik wel) ;(
Er zijn oplossingen die van een kaartlezer een extra "hdd" maken (Nifty Drive). Leek me erg handig met die vastgesoldeerde dure (nee alsjeblieft niet weer over duur beginnen) ssd's. Die vervang je ieder jaar voor een appel en een ei :-). Maar kan dus niet meer zonder SD slotje.
Ik ben het grotendeels met je eens, maar laatste puntje niet. Veel mensen gebruiken andere kaarten als SD. Zo gebruik ik ze voor geen enkel apparaat. Mijn camera gebruikt bv. CF kaarten. Een SD slot heeft voor mij totaal geen meerwaarde.
True, ik heb nog SD kaarten en loop dus ook tegen het manco aan ;). Maar een kaartlezer is vaak een stuk sneller. Nu vervelend, na 3x gebruiken een gewoonte en over een tijdje is de gewenning een feit.
Professionals, fotografen doel ik dan even op, gebruiken al jarenlang wifi-oplossingen om foto's op een laptop te zetten. Die gaan écht niet meer lopen kloten met SD-kaartjes..
Waarde is subjectief. Een prijs is dat niet.
Ik vind 3000 euro erg goedkoop voor een systeem wat ik voor 5000 euro ook nog gekocht zou hebben. Get my point? Een prijs is een prijs en door een hoge prijs erop te claimen maak je de prijs automatisch subjectief.
Nou mis je toch helemaal zijn punt. Prijs is een gegeven. Die verandert niet afhankelijk van hoe je er tegenaan kijkt (is niet subjectief). Wat wél verandert door hoe je er tegenaan kijkt, is de "waarde" van die prijs, met andere woorden of jij het product die prijs waard vindt.
Alleen verstokte Apple-fans die alles door een gekleurde bril zijn blij met het toetsenbord. Daarnaast maakt het toetsenbord echt een teringherrie, waardoor ik als baas zijnde mensen zelfs zou verbieden om het systeem te gebruiken. Apple keek vroeger nog af en toe wat de consument wilde, maar tegenwoordig doen ze het omdat ze willen laten zien dat ze dapper zijn. Waarom verwijderen jullie de 3,5mm-koptelefoonaansluiting van de iPhone 7? "Omdat wij dapper genoeg zijn", sorry maar is dit een bedrijf waar volwassen mensen werken.

Ik begin behoorlijk af te knappen op Apple met alle gerecyclede ontwerpen die ik de afgelopen jaren voorbij heb zien komen.
Alleen verstokte Apple-bashers zien alles door een grijze bril... Zo kan iedereen wat ongegronds roepen, maar feit blijft dat heel veel mensen wél blij zijn met de apparaten die Apple maakt, en zien hier dan ook de waarde van in. Laat iedereen lekker zijn eigen keuze maken.
Ik heb zelf een MacBook Pro uit 2015 en iPhone 7, maar blijkbaar betekent dat ook dat ik alles aan Apple geweldig moet vinden? Het kan gewoon nog veel beter en veel keuzes zijn opmerkelijk te noemen.
Absoluut niet, maar je brengt het alsof je blind moet zijn om niet in te zien dat dit een ongelooflijk dom apparaat is. Meteen Apple afbranden, en dingen die er niet toe doen erbij roepen, zoals de 3,5mm aansluiting.

Ik vind de nieuwe MBP een mooi apparaat, ik snap de toevoeging van de touch bar wel. Ik heb ook mijn twijfels over het toetsenbord, maar ik hoef niet meteen als een verstokte Apple-fan weggezet te worden, wanneer ik zelf goed kan bepalen wat voor mij belangrijk is in een laptop en wat niet.
De MBP 2016(6820HQ/77Wh) 15" gaat meer dan 2x langer mee dan een XPS 15(6700HQ/84Wh)??
Ik neem aan dat dit getest is op de "High Performance" power option? Dus dat de CPU constant op 3.2/3.3 ghz zit?

Wat een verschil..
Het is algemeen geweten dat het bij de XPS 15 kiezen is tussen een HiRes scherm en batterijduur. Apple blijft één van de weinige merken die op zijn laptops een uitstekend scherm weet te combineren met uitstekende batterijduur.
Hoeft niet per se, OS X heeft minder overhead processen en draait flink energie zuiniger dan Windows, vergelijk de accuduur van de 2016 MBP onder windows en je krijgt een flink kortere accuduur.
Mjah, was dat met de macbook op windows? Verder heeft de XPS natuurlijk meer dan 2x zoveel pixels om aan te sturen, dat zou ook wel eens kunnen uitmaken.

Verder staat OSX er natuurlijk om bekend om heel erg energiezuinig te zijn! 2x langer mee, met een kleinere accu is wel een flinke prestatie!
Als Java developer gebruik ik veel functie toetsen. Veel ide's hebben bijvoorbeeld de debug Controls onder de functie toetsen zitten. En deze wil je juist op de tast kunnen vinden omdat je juist je scherm in de gaten moet houden.

Zou voor mij een dealbreaker zijn.
Anoniem: 162126
@scuro2 december 2016 11:28
Als Java dev heb ik lang geleden de debug functie toetsen anders gemapped. En binnenkort een 60% keyboard zonder functie toetsen.
Heel goed punt!! Je hebt nu geen feedback over welke functie toets je met je vinger hangt. Dat zou inderdaad wel eens een mega dealbreaker kunnen zijn inderdaad.
I hear you. Ik gebruik veel vim, hoe moet ik nu naar command mode? ;)

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee