Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Dishonored 2 Review

Nu met nog meer keuzemogelijkheden

Conclusie

Arkane is erin geslaagd om van het altijd lastige tweede deel een succes te maken. De overstap naar een andere engine pakt goed uit, voornamelijk doordat de levels dit keer beduidend groter zijn en je daardoor meer hebt om te verkennen. De grafische stijl is misschien iets minder sprekend, maar de game bevat wel veel meer detail, en dat vergoedt veel. De game is dus mooi, op een andere manier dan z'n voorganger.

Verder is het wat saai dat Corvo dezelfde magische krachten heeft gehouden als in de vorige game. Daar staat echter tegenover dat je nu ook met Emily kunt spelen, die een andere set magische opties heeft. Dat maakt dat er nu veel meer te kiezen is. Dat blijft ook de grootste kracht van de game: keuzevrijheid. Arkane geeft je in dit tweede deel meer vrijheid dan in de voorganger. Er is meer te verkennen en je kunt meer afwisselen tussen de magische aanpak en de traditionele aanpak waarbij je magie probeert te vermijden. Je wordt door de game dus meer uitgedaagd om te proberen de moeilijke aanpak te kiezen. Het hoeft niet en de game is zelfs aan de makkelijke kant als je vol voor geweld en vol voor het gebruik van magie gaat.

Ook met die manier van spelen is de game nog steeds mooi en vooral afwisselend genoeg. De uitdaging is echter om je eigen grenzen op te zoeken. Hoe weinig geweld wil je gebruiken? Hoe onzichtbaar wil je zijn? Hoeveel Runes wil je vinden en hoeveel tijd wil je daaraan besteden? Elke keuze, elke speelstijl is daarbij even valide en juist dat tekent de kracht van de game. Perfect is Dishonored 2 niet, maar het scheelt niet veel.

Getest

Dishonored 2, Windows

Prijs bij publicatie: € 42,96

Vanaf € 14,50

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (3)

Lees meer

Reacties (46)

Wijzig sortering
Je moet natuurlijk altijd je eigen review schrijven maar er wordt met geen woord gerept over slechte performance, terwijl de steam reviews er bol van staan? Dit heb je niet ervaren?
De slechte performance komt doordat Dishonored2.exe een lage prioriteit krijgt in cpu gebruik. Dit kan je makkelijk oplossen door:
 • het spel op te starten
 • je save game te laden
 • ALT + TAB naar desktop
 • Open je Task Manager
 • Ga naar het TAB Processes
 • Rechtermuisknop op Dishonored2.exe
 • Ga naar "Set Priotiy"
 • Klik op "Normal" of "Above Normal"
En speel verder zonder problemen.
Het ging er bij de stream van Day9 heel anders aan toe. De game bleef de prioriteit constant terugplaatsen en zelfs 1x per seconde het naar high zetten via een script werkte niet. Er bleek uiteindelijk wel een andere fix, maar de oplossing die jij schetst is niet waterdicht.
Ik had hetzelfde maar dit veranderde niet meer terug na het laden van de save game. Verder gebruik ik de instellingen die Geforce Experience gebruikt. Het spel loopt soepel en zonder problemen.

Ik hoop natuurlijk gewoon op een patch die dit repareert.
De slechte performance komt doordat Dishonored2.exe een lage prioriteit krijgt in cpu gebruik.
Dit is gewoon weg niet (geheel) waar.

Al hoewel dit probleem er ook is en voor sommige voor een iets lagere frame rate zorgt is dit gewoon niet het gene wat er voor zorgt dat velen erg slechte frame rates en frame drops ervaren.

Zo zijn er ook mensen die met het proberen te fixen met "Maximum pre-rendered frames= 1" naar nul te zetten en daar geld hetzelfde voor; het kan voor sommige de frame rate vooruit helpen maar is niet de oorzaak van het hele gebeuren. Zo ook helpt jou fix ook niet omdat de game na verloop van tijd weer automatisch terug gaat naar lage prioriteit (je moet hem dan echt forceren via een programma om constant op normaal of hoog te draaien)

Zo hebben ze gisteravond een beta patch uitgebracht die het probleem van de muis sensitiviteit (die stond gelinkt aan de frame rate en veroorzaakte daar door zeer inconsistente resultaten) & het probleem wat jij beschrijft op lost. Velen hebben (waaronder ik) hebben deze patch uitgebreid getest en konden vrijwel geen vooruitgang vinden op het gebied van performance (fps) door de prioriteit op hoog/ normaal te hebben staan. Arkane/ Bethesda geeft dan ook dan dat de echte performance fix pas in "Patch 1.2" komt.
Dan nog zijn er framedips die er niet horen te zijn, mouse sensitivity die gekoppeld is aan diezelfde inkakkende framerate etc.
Misschien dat je een link kan sturen dat dit het probleem oplost? Het lijkt me namelijk sterk dat dat het probleem oplost. Process priority gaat alleen maar een rol spelen als je CPU overbelast is. Er draaien op mijn Windows 10 een dozijn processen, maar die zijn allemaal idle (wachtend op een wake up event zoals I/O completion etc.). Theoretisch moet een game vechten voor de CPU; in de praktijk krijgt hij waarschijnlijk 99% van de tijd zonder aanpassing van process priority.
Zodra als je alt-tabbed met de void engine zet hij 'm lager. Laat je task manager op een ander scherm staan en je zag dat hij netjes op normal stond. Placebo effect dus helaas .
Of je leest de review even:
"Overigens zijn er behoorlijk wat klachten over de Windows-versie van de game. Met name van spelers met een kaart op basis van AMD-technologie. We hebben de game op twee verschillende systemen gespeeld, beide voorzien van Nvidia-kaarten, en geen hinder ondervonden. Het duurt bij ons lang voor de game is opgestart, maar als het eenmaal zover is, draait hij soepel. Bethesda werkt aan een patch en zowel Nvidia als AMD werken aan nieuwe drivers die de klachten moeten oplossen."
Toch wat flauw voor een tech site. Er zijn problemen met AMD grafische kaarten en wat doen ze? De game testen op twee systemen met Nvidia-kaarten. |:(

Hebben ze dan echt geen systeem meer staan met een AMD kaart om dat ook eens te testen? 8)7
En waarom zouden ze? Het is een game review, geen hardwaretest. De performance issues zijn bekend en benoemd, maar dat zou mijns inziens weinig bijdragen aan deze review.
Wat mij betreft mag zo'n issue wel bijdragen aan het eindcijfer :)
Dit soort problemen zijn schering en inslag, en er is al een tijdje een enorme kloof tussen de bestraffing hiervan in de 'critic review' cijfers, en de user review cijfers. Zie bijv. Metacritic.
Het is echter wel een tech site die pretendeert meer inhoud en diepgang te bieden dan een website die een meer casual publiek aanspreekt. Zeker het verifiëren van dit soort claims, wat in principe makkelijk te doen is, vind ik toch wel een essentieel voor een website van dit kaliber. Hoeft ook niet meteen met 6 verschillende modellen over een hele reeks van settings en resoluties, maar even met 1 of 2 AMD kaarten de proef op de som nemen lijkt me toch niet zo heel veel moeite...

Of het eventueel mee zou moeten wegen in de eindbeoordeling is een ander verhaal trouwens (heeft AMD al een geoptimaliseerde driver uitgebracht voor deze titel, en zo ja, had dat enig effect?)
Ik heb de review blijkbaar te vluchtig doorgelezen. Ik had verwacht dat zo'n opmerking bij de conclusie zou staan (maar heb meer gelezen dan alleen inleiding en conclusie ;) ) . Als er flinke performance issues zijn dan wil ik een game niet en wacht ik wel een paar maanden. Hopelijk is de tweakers review grondig genoeg geweest en zijn de Steam reacties overtrokken.
Perfomance en DRM (Denuvo) hebben er voor gezorgd dat ik deze game, waarvan ik het eerste deel met ontzettend veel plezier heb gespeeld, helaas vermijd. Ook de review policy van Bethesda heeft hier aan meegedragen; dat Doom zo goed was betekent niet dat alle studio's opeens kwalitatief goede games afleveren.
Ook al kijk je naar de specs de minimale specs kloppen niet bijvoorbeeld, ik heb een 1e series i7 860 met een MSI 670 oc model en ik moet mijn gpu tot maximaal (1150 mhz) overclocken voor ik met geluk 30 fps heb.
Als een
Ook al kijk je naar de specs de minimale specs kloppen niet bijvoorbeeld, ik heb een 1e series i7 860 met een MSI 670 oc model en ik moet mijn gpu tot maximaal (1150 mhz) overclocken voor ik met geluk 30 fps heb.
Als een Geforce GTX 970 met moderne CPU 47fps haal in Dishonored 2, op Ultra 1920x1080, klopt het wel dat de Geforce GTX 670 maar 30fps haalt, met een moderne CPU haal je waarschijnlijk wel wat meer fps.

Op Guru3D hebben ze een benchmark review gemaakt van Dishonored 2, en daar laten ze zien dat je een krachtige GPU nodig heb om alles op Ultra te spelen op 1920x1080, je hebt dan minimaal een GeForce GTX 980 nodig of Radeon R9 Fury X om rond de 60 fps te zitten.

Op 2560x1440 en op Ultra en 60+ fps te krijgen heb je een GeForce GTX 1080 nodig, en op 4k kan geen enkele singe GPU het aan om het op Ultra en 60fps te krijgen, zelfs niet de super snelle Titan X.

http://www.guru3d.com/art...e_benchmark_review,6.html

Wat ik alleen overal kan lezen is het geen goede poort, hij loopt op een Geforce GTX 970 niet al te best op 1920x1080, dan zit je op 47 fps op Ultra , en zit er veel dips in de spel, waar je als je een kant op kijk 60fps krijg en als je de andere kant op kijk 30 a 40 fps krijg, wat dips genoemd woord en niet lekker speelt, en de spel ziet er lang niet zo mooi uit als The Witcher 3, wat er vaak bij reviews op neer komt is dat het niet zo een goed port is naar de PC, wat niet het probleem was met de eerste deel, erg jammer, en erg jammer dat Tweakers het geen een keer het er over hebben.

http://techfrag.com/2016/11/10/dishonored-2-pc-benchmarks/#

https://www.techpowerup.c...ce_Analysis/Dishonored_2/

Hier een Video review van Dishonored 2 waar hij er meer over praat:

https://www.youtube.com/watch?v=WRsbIlI_v6c

https://www.youtube.com/watch?v=hvpgyjRWcqY

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 18 november 2016 23:56]

Mijn antieke i7 2600k met 970 graka had er toch moeite mee... waar ik van stond te kijken, gezien bf1 op ultra wordt gespeeld
Vind 70% wel veel... op mijn setup i7 920 16gb ddr3 evga x58 met 970 SLI draait het prima :-) op cpu niveau val ik ook onder die "bagger" echter draaien de meeste games prima ook al is die volgens de techniek inmiddels antiek te noemen.

OT; bij mij draait die dus prima, had ook een ps4 versie ontvangen echter die is al op de bus naar de volgende aangezien het dus prima werkt. Echter merk ik wel dat ik volgend jaar toch echt aan een upgrade moet, vriend met een moderne i5 laadt het spel wat soepeler op... maar dan is mijn beestje ruim 8 jaar oud :-)
Vind juist dat Corvo de zelfde krachten heeft geen minpunt. Vertrouwd is niet altijd slecht! en zijn magische krachten zijn toch erg tof zowel in deel 1 als nu weer in deel 2.

De AI in deze game is ook 1 van de beter die ik de afgelopen jaren heb gezien! Even een hoekje om gluren en net iets te lang blijven kijken en ze hebben al zo iets van hey! wat gebeurd daar even op onderzoek. Als je dan zoals mij op hoogste difficulty speelt en niet gezien en geen kills wilt maken is dat nog een beste uitdaging wat echt super is naar mijn mening!

[Reactie gewijzigd door SMD007 op 18 november 2016 08:24]

Het tegenovergestelde van Mafia 3 dus :D. Kijk je daar om een hoekje (of whistle je) dan komt iedereen 1 voor 1 en in de automatische 'kill-scene' die dan volgt blijf je ALTIJD onopgemerkt. Erg saai in elk geval. Ga dit spel binnenkort maar eens een kans geven. Ben benieuwd :).
Dat lukt je echt niet in deze game nee. Ik speel nu nog met magische krachten waardoor je nog af en toe weg kan blinken voordat de vijand je gespot heeft en zo dus de status: niet ontdekt in stand houd, maar ik heb nu al zin in 2de of 3de playthrough zonder magische krachten! echt heerlijk.
Vooral de stop time optie als extra blink upgrade doet wonderen. Oh, bijna gezien. Blink, en een goeie plek vinden om je te verstoppen. Vermaak me er al aardig wat uurtjes mee.
Ik had hetzelfde idee over die krachten van Corvo. Ik vind het altijd storend als je een opvolger hebt met dezelfde hoofdpersoon die ineens hele andere dingen kan en niet wat hij eerder nog wel kon...
Nu zou je het in deze game kunnen verklaren gezien de manier waarop hij nu de krachten krijgt, maar inderdaad is dit vaak voor mij ook een storend puntje en ben ik blij dat ze het hier vrijwel niet aangepakt hebben.
Leuke review, maar nu twijfel ik weer tussen Dishonored 2 en Watch Dogs 2. Als je eenmaal gezien wordt zien de gevechten er toch een beetje lame uit. Hetzelfde als in Dishonored 1 maar had wel wat nieuws op dat vlak verwacht.

PS Klein punt over de intonatie van de reviewer; je zegt elke zin om dezelfde manier. Lastig uit te leggen maar wellicht een verbeterpuntje
Grappig punt over de intonatie; ik merk em ook. De reviewer maakt misschien iets te korte zinnen, met veel punten; wellicht nu en dan wat zinnen aan elkaar lijmen met een goedgemikte punt-komma -- of een van de andere kruiden die onze taal rijk is ^_^

(Niet enorm storend trouwens, maar idd)
Nu ik die laatste opmerking van jou lees zie ik dat ook. Thanks hè ;). Anyway niet heel erg storend gelukkig.
Leuke game. De zelfde krachten als het vorige deel vind ik absoluut geen minpunt! Dat houdt de continuiteit in het geheel. Wil je toch wat nieuws? Prima, speel Emily.

Qua performance is het echter wel om te huilen. Ik heb een degelijke amd-bak, en die kan het gewoon niet aan op high(rx480).

Ik vind dit een brilliant spel en een spiritueel kind van de legendarische thief-series(1 tot 3). Hier is gewoon veel moeite in gestoken, en dan is het toch wel jammer dat het een cijfer krijgt die vergelijkbaar is met de gehypte melkkoeien die we elk jaar als rehash opgelepeld krijgen.

My 0.02c
De character modelling valt me toch wel erg tegen ten opzichte van deel 1. Ik vind het zelfs ronduit lelijk; dat wordt wellicht versterkt doordat de omgevingen dan weer wél prachtig zijn vormgegeven waardoor het contrast alleen maar groter wordt.
Gemiste kans wat mij betreft.

Edit: taalfoutje

[Reactie gewijzigd door Rabelais op 18 november 2016 12:51]

Lijkt me een hele vette game, net als 1, maar met alle verhalen twijfel ik of hij goed gaat werken op mijn "antieke" GTX580 op 1080
Ik vind de lovende woorden rondom deze game compleet terecht. Echter vind ik het vreemd dat de performance problemen niet meewegen in het uiteindelijke cijfer. De manier waarom bethesda het op de markt heeft gebracht kan beter. Het lijkt wel alsof ze wisten van de performance problemen en daarom het betreffende embergo hebben opgelegd. Ik heb er een beetje last van (low spec AMD kaart) maar speel het spel met ontzettend veel plezier!
kan je met far reach wel gezien worden? volgens mij kan dit met blink niet.
welk personage is de betere als je de game ongezien wilt uitspelen?
Beetje offtopic, maar spreek je ID Software uit als 'it' ? Ik dacht altijd dat dat 'eye dee' was....
EDIT: hmm, blijkbaar wel dus, volgens Wikipedia. Bovendien is het dus 'id Software' en niet 'ID Software'. Spreek ik dus al 20 jaar verkeerd uit sinds ik Quake speelde... (niet dat ik het zo vaak uitspreek overigens :)).

[Reactie gewijzigd door Twixie op 18 november 2016 08:54]

Id is een term uit the psychology, zie: https://en.wikipedia.org/wiki/Id,_ego_and_super-ego
Je spreekt het niet uit als 'it'; de 'd' is echt een d. Ik dacht eerst echter ook altijd dat het ID was :-)
The game will run on Arkane's new internal "Void" engine, as opposed to Unreal Engine 3 that was previously used in Dishonored. The Void engine is based on id Tech 5 with art director Sebastien Mitton saying the team kept "[roughly] 20 percent" of the original engine.

John Bain ‏@Totalbiscuit Nov 9

I can confirm the various reports that Dishonored 2 has fairly serious performance issues on midrange systems

John Bain ‏@Totalbiscuit Nov 9

First game to come out after Bethesda's anti-consumer review policy change and it has issues. I am John's complete lack of surprise.

De Meta user score is ook niet mals.

Ik ga deze ook niet op launch day halen en zeker niet voor het bedrag wat ze er nu voor vragen.
Ik wacht of een steamsale met minimaal 50% of kijk over een hele tijd wel in de keystore.

Ik hoop nu enkel dat EA met Mass Effect gewoon een goed werkende game aflevert.

Ubisoft en Bathesda staan nu echt ver onder EA vwb hun releases. En van EA had ik geen hoge dunk..

:D
Ik ga deze ook niet op launch day halen en zeker niet voor het bedrag wat ze er nu voor vragen.
Ik wacht of een steamsale met minimaal 50% of kijk over een hele tijd wel in de keystore.
Dat gaat ook vrij lastig meer worden aangezien de game al uit is ;)

Ik heb hem zelf voor 40 euro via bol.com gekocht en vermaak me prima met de game, wel framedrop hier en daar maar ik kan er mee leven :)

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee