Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Sim Kranenburg

Redacteur televisies

Panasonic 65"-DX900 hdrtv Review

Het zonnetje in huis

Door , 146 reacties

Conclusie

De DX900 is het paradepaardje van Panasonic en dat merk je aan alles. De bouwkwaliteit is bijvoorbeeld van het allerhoogste niveau. Er is wel wat plastic aan de achterkant te vinden, maar er is toch vooral metaal gebruikt voor de constructie en dat levert een hoog gewicht van meer dan veertig kilo op. Ook de twee afstandsbedieningen hebben een mooie afwerking met metaal. We hadden echter liever gezien dat ze waren verenigd in een apparaat dat alles kan, zoals sommige concurenten dat ook hebben.

Het dubbele CI+- slot en de ingebouwde sd-kaartlezer zijn luxe features die we alleen bij Panasonic aantreffen. Het besturingssyteem, Firefox OS, gaat een wat onzekere toekomst tegemoet, omdat Panasonic het vanaf nu geheel zelf zal moeten onderhouden. Dat neemt niet weg dat het prima functioneert en prettig werkt. Er is helaas nog steeds geen ondersteuning voor dts-geluid, omdat daarvoor betaald moet worden. Dat is een keuze van Panasonic die we niet begrijpen, zeker niet als je meeweegt dat het hier een dure high-end tv betreft.

Hoewel de luidsprekers naar beneden wijzen in plaats van naar je oren, is het geluid goed, met een mooi breed stereobeeld en lage tonen die overtuigend worden weergegeven. De beeldkwaliteit is zeer goed dankzij de fald-backlight met een hoge helderheid, die helaas niet zuinig met energie omgaat. Bij de weergave van hdr-beelden komt de helderheid volledig tot zijn recht, want het is niet nodig om in een verduisterde kamer te kijken, al is het effect in een donkere kamer wel groter.

Geen enkele dure high-end tv ontkomt aan een vergelijking met oled. Panasonic heeft met de CZ950 zelf ook al een oledmodel gehad, maar dat was duur en bij ons niet eens verkrijgbaar. De door ons geteste 65"-DX900 was op het moment van schrijven een paar honderd euro goedkoper dan een vergelijkbaar courant oledmodel van LG: de 65"-B6. Hoewel de beeldkwaliteit van een oled-tv beter is, heeft de DX900 een duidelijk voordeel op het vlak van helderheid. Als je dus graag in een ruimte met wat meer omgevingslicht kijkt, al dan niet naar hdr, kunnen we deze prachtige televisie van harte aanbevelen.

Laagste prijzen voor: Panasonic Viera TX-65DXW904 Zwart
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Audioexpert

Geen score (0)

€ 3.599,-

€ 3.599,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 3.599,-
Opsturen € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 3.599,-
Bekijk

Stassen Hifi

Score: 2 (4)

€ 4.490,-

€ 4.490,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 4.490,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 4.490,-
Bekijk

Reacties (146)

Wijzig sortering
Ik wil meer recencies zien van TV's van rond de 1000,- Niet veel mensen kopen high end TV's van over de 2000,-
Ik vind het testen van topmodellen prima, daar zit alle laatste techniek in en natuurlijk wil je dat weten.

Maar de meeste mensen doen tot 10 jaar met hun tv en geven daar geen vier mille aan uit maar eerder maximaal 1000-1500. Dus wat in die pricerange de beste tv is, lijkt mij ook zeer interessant.
10 jaar met een TV, dan praat je dus over 100-150 Euro per jaar. En hoeveel uur zit men achter een TV, stel 1 uur per dag, dan kom je uit op 30-50ct. Koop voor dan direct iets goeds, en drink een biertje minder !!!!
Zoals bij alle tech spullen, future-proofing is niet effiecient.
Over 10 jaar hebben we oprolbare +100 inch 8K OLED "behang" ;)
zoiets hoorde ik 10 15 jaar geleden ook al,

[Reactie gewijzigd door born2rule op 21 november 2016 22:19]

Leuk natuurlijk, maar dat er productiecapaciteit komt voor een bepaalde techniek wil nog niet zeggen dat dit commercieel aanslaat. Dat zal ook weer met prijsstelling , vraag, etc te maken hebben.

Wat wij verwachten over 10 jaar behoeft geen realiteit te worden.
Het is waarschijnlijker dat televisies langzaam veranderen, zoals ze de afgelopen 10 jaar ook gedaan hebben.

Het is zelfs waarschijnlijk dat de ontwikkelingen op gebied van televisies langzamer gaan verlopen dan de voorgaande periode. Dit omdat de ontwikkeling zich deels verplaatst naar andere apparaten. Content wordt inmiddels ook bekeken op tablets en telefoons.
Een TV van 1000-1500 is "iets goeds". Zeker bij dit soort zaken zijn de diminishing returns enorm.

Nog sterker; ik heb laatst voor 450 een TV voor op de slaapkamer gekocht. 42" Sony. Ik weet niet zeker of ik de volgende keer weer 1500 voor een woonkamer TV ga uitgeven; deze goedkope bevalt vele malen beter dan de duurdere modellen, simpelweg omdat er veel minder FUD in zit. Hij start dan ook veel sneller op, heeft veel minder input lag en weegt geen drol.

Waarom zou ik 4000 uitgeven voor iets wat ik voor 400 ook kan krijgen? Wat is de waarde die die extra 3600 mij levert? Als ik 10 jaar plezier heb van een 400 televisie, hoeveel meer plezier zou ik dan hebben voor 4000?
Ik schat dat die 1800 biertjes mij meer plezier op gaan leveren dan die dure televisie.
Ga naar de Media Markt en vergelijk het met een OLED TV: pricewatch: LG OLED55B6V Zwart
Die laatste techniek is wel interessant, maar uiteindelijk wordt die maar door een heel kleine groep gebruikers ervaren. Wat veel interessanter is, is de slag om de 'betaalbare categorie' omdat dat een review ook tot een aankoopadvies maakt. Dat is bij deze hogere prijscategorie eigenlijk niet het geval, omdat het daar meer 'wat de gek ervoor geeft' gehalte heeft.

Verder vind ik het vooral interessant als 'die laatste techniek' eindelijk in deze lagere prijsklasse terechtkomt, want pas dan is er een groep gebruikers groot genoeg om de techniek te dragen zodat het over 2-3 of 5 jaar nog steeds ondersteund wordt. Ook om die reden heb ik weinig interesse in deze high end TV's. Leuk voor de heb, zolang als het duurt.

Verder valt het reviewen van de topmodellen compleet uit de toon met andere reviews, waar we wl een MX300 SSD als prijsprestatie koning kronen. Beide reviews worden echter op dezelfde manier benaderd. Daarom is er ook steeds discussie over de relatie tussen prijs en eindcijfer.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 21 november 2016 18:10]

@EndlessWaltz, Idd ik vraag me ook altijd af waarom bijna alleen de idioot dure televisies worden gereviewed.
Dat ligt aan de fabrikant die het product voor een review ter beschikking stelt.
Ik het met je eens, ik zie ook graag wat meer betaalbare modellen. Maar voor grote beeldformaten met kwalitatief goede beeldkwaliteit moet al snel > 1000 worden neergeteld.
Panasonic maakt het verschil door de beeldverwerking, die is bovengemiddeld maar (de meeste) hardwarecomponenten betrekken ze van derden.
In dit model zit ongetwijfeld een premium LCD-scherm, maar geeft geen garanties m.b.t. uniformiteit van het scherm en/of de mate van backlight bleeding.

Zelf zou ik deze tv niet aanschaffen, omdat ik het ten eerste te veel geld vind, ten tweede LCD legt het af tegen OLED en zou ik eerder voor een OLED-tv kiezen.
Ten derde, meerdere fabrikanten hebben aangekondigd met OLED-tv's te komen. Ik zou daar wel op wachten (minder dan 6 maanden voor de modellen van 2017). Eindelijk concurrentie op OLED-gebied. Hoewel, de panelen zijn vast allemaal van LG afkomstig maar dit zal toch een prijsdrukkend effect moeten hebben op OLED-tv's.

Wat ik wel zou aanraden is om tv's uit het premium segment professioneel te laten kalibreren, dan haal je het optimale uit je tv. Dat kun je voor minder dan 200 laten doen.
Al ben ik bang dat veel consumenten wel een dure tv kopen maar deze niet laten kalibreren maar ik mag toch hopen dat ze 'm niet op de standaard instellingen laten staan.
Ik snap dat fabrikanten alleen hun top product willen laten zien..... Echter de gemiddelde consument en tweaker heeft denk ik meer aan reviews van hoe goed verschillende tv's tussen de bijv 500-800 800-1000 en 1000-1500 euro het doen.
Professionele kalibratie is voor fotografen. Google je model nr en stel wat settings af. Lees wat reviews en leer weer wat bij.
Bovenal, test zelf je instellingen uit 1 voor 1 op verschillende bronnen. Daar leer je je toestel en jezelf mee kennen.
Ken genoeg voetbalfans waarbij het gras fluoriserend (winkel instellingen?) moet zijn. Anders zien ze het als flets, niet duidelijker en dus minder mooi ;(
Btw heb een oled van lg en ruisonderdrukking in donkere gebieden is bij mindere bitrate zeer duidelijk zichtbaar. Deze panna tv had daar zeker weten minder of zelfs geen last van gehad. Top toestellen.

[Reactie gewijzigd door P0W3R op 22 november 2016 00:34]

Kan je ruisonderdrukking niet uitzetten? Waarom zou je dat uberhaupt willen?
Bedoelde compressieruis. Dit is dus waar weinig tot geen beeldinformatie zit. (Donkere delen) of beweging is. Komt compressie techniek er nog meer detail uithalen en zie je duidelijk blokvorming. Dus enorm zichtbaar en hinderlijk. :/ bah.

[Reactie gewijzigd door P0W3R op 23 november 2016 12:25]

dit is een technologie website, niet kieskeurig. De duurste modellen hebben altijd de best mogelijke technologie en dat is voor deze website het intressantst.
Ze willen gewoon die TV's op het kantoor bekijken en bewonderen. >1% van tweakers hier kunnen zo'n TV kunnen betalen. Dan weet je dat ze deze recensie eigenlijk voor niemand is geschreven.
Wat een onzin. Ik probeer toch altijd wel 10 jaar te doen met een TV. Dat is 350 euro per jaar oftewel nog geen 30 euro per maand voor iets waar je iedere dag meerdere uren naar kijkt. Dat in vergelijking met een mobiele telefoon waar de gemiddelde persoon tussen de 30-50 euro per maand voor betaald en dat is dan niet duur?
"Nog geen 30 euro per maand". Dat vind ik heel veel geld voor een televisie. Ik zat zelf naar de LG 65UF680V te kijken, maar die vind ik met 1145 euro ook erg prijzig. Het is tenslotte maar een televisie. Je kunt voor een derde van het geld (dus 10 euro per maand) een even grote televisie kopen. Dat je dit een acceptabel bedrag vindt voor een televisie, zegt meer over wat jij belangrijk vind. Ik voor dit bedrag eerder een leuke auto voor erbij kopen of een uitbouw aan mijn schuur laten maken. Even 3700 euro uitgeven voor een televisie vind ik dan ook echt een onzinnige uitgave (zou nog eerder een stukje van mijn hypotheek afbetalen of iets anders praktisch). De vergelijking met een telefoon gaat ook niet op want je betaald voor de dienst en niet voor de telefoon (tenminste, mits je gewoon een sim only hebt).
Heel veel mensen betalen 800 euro voor een nieuwe iphone. Dit doen ze iedere 2 jaar (sommige zelfs jaarlijks). 5x 800 = 4000 euro in 10 jaar tijd.

Je kunt voor 1/3 van dat geld naar een kwalitatief mindere tv kijken. Als het alleen maar om het geld gaat kun je voor 200 euro ook een tv kopen.

Het gaat inderdaad om wat je belangrijk vind. Ik gebruik mijn TV toch zeker 140 uur per maand dus ik vind 21 cent per uur echt niet veel voor mijn favoriete films en series in goeie kwaliteit te zien. Een 2de auto daarin tegen is voor mij praktisch nutteloos ik gebruik mijn eigen auto nauwelijks 1x in de week. Een schuur bouwen om nog meer troep in op te bergen is ook weer zoiets waar ik het nut niet van in zie. Ik haal daar minder plezier uit dan mijn films/series in goeie kwaliteit te kijken.

[Reactie gewijzigd door Mirved op 21 november 2016 15:02]

Zoals zo vaak op tweakers gaat de auto-vergelijking niet op.

'Een leuke auto' voor erbij? Een tweedehands Golfje op benzine kost alleen al aan wegenbelasting zo'n 600 per jaar.

Dus van de wegenbelasting alleen kun je elke tien jaar twee TV's van 3.000 kopen. (Dan hebben het nog niet over de echte kosten zoals aanschaf/afschrijving, benzine, verzekering en onderhoud.)
Maar 350 per jaar is dus 3500 in 1 keer betalen of weet jij een winkel waar ik elk jaar 350 euro kan afrekenen?
Waar ik woon mag je bij elke winkel 350 euro per jaar afrekenen, graag zelfs!

Niet iedereen kan dat in 1 keer lappen (vandaar dat je tegenwoordig kunt sparen) maar auto's worden ook gewoon bij bosjes gekocht en dat geld wordt ook niet altijd in een keer betaald.
Dat zou niet best zijn, de tv is 3699,- euro. Dat zou betekenen dat een gemiddelde tweaker geen twee netto maandsalarissen bij elkaar kan sparen voor een product wat je echt graag wil hebben (je koopt natuurlijk niet zo'n tv als je niet gek van films/series enz bent). Dan zou dus 99% van de tweakers hobby's als
motorrijden/zomervakantie (zeker in een gezinssituatie)/uitgaan/restaurant's enz enz niet kunnen betalen. Elk van die voorbeelden kost over de levensduur van een tv namelijk meer dan een tv.
Kunnen betalen en ervoor over hebben is natuurlijk ook een verschil h. Je kunt het maar 1 keer uitgeven. :)
Als ik een review zou moeten schrijven doe ik dat ook liever over een kwaliteitsproduct ( betrekkelijk natuurlijk ) , hetgeen niet wegneemt dat het voor de lezer fijner zou zijn als er meer balans tussen de reviews zat. Dat betekent dus inderdaad meer tv's van midrange en entry level budget.
Precies. Want het is nu alleen maar high-end spul wat er aan TVs voorbij komt. En dat is dan wel weer jammer. Een beetje mid-range zou geen kwaad kunnen.
Ik denk ook dat die Sim Kranenburg een beetje te verwend wordt bij Tweakers.
Oled tv's, Panasonic tv's ..Zijn laatste reviews betreffen stuk voor stuk duurdere apparaten.
Overigens geen aanval op de man persoonlijk. De reviews zijn verder inhoudelijk niet verkeerd, alleen mag inderdaad aan de selectie van modellen meer tijd worden besteed!
+1 Helemaal eens!

Hoogste tijd voor een Doe-maar-gewoon-een-televisie-test. En dan bedoel ik niet stoppen bij 32" formaat.
Ik snap je punt. Tegelijk is het ook zo dat de features "down tricklen". Wat nu in de topmodellen zit zit misschien volgend jaar alweer in de betaalbare prijsrange. Dus ik vind dit zeker nuttig. En volgens heeft Tweakers ook goedkopere TV's getest.
Ik doe al 8 (!) jaar met mijn huidige TV en ben opzoek naar zijn opvolger en die mag best wat kosten. Wat mij betreft : meer van dit! Geen idee namelijk waar ik anders de info vandaan moet halen.
totaal mee oneens. De low end TVs zijn doorgaans crappy vwb beeldbewerking. Een genot om dit soort TV's gereviewed te zien. Heeft Panasonic ook iets bescheidener maatjes in de "aanbieding"? 55" bijvoorbeeld.
Je gaat voor de top of je gaat niet. Dus nou niet gaan vragen om een goedkoper formaat. :+
"en waardoor Panasonic actieve koeling heeft moeten toevoegen."

Dat is een immense no-go voor mij. Heb nu ook een TV met actieve koeling. En zeker, in het begin hoor je daar helemaal niets van (ten tijde van de reviews en in de eerste jaren)
Mijn TV heb ik sinds 2010 ongeveer en de fan begint nu toch wel op te spelen. Ondanks dat het ding in een kast staat en dus redelijk stofvrij staat. (het betreft overigens de HUB van de TV (niet dat mensen denken.. waarom staat je tv in een kast :P ) (http://images.philips.com...nl_NL?$jpglarge$&wid=1250)

Nee voor mij geen actieve koeling meer.
Openschroeven en stofvrij maken wil wel eens helpen :)

Of de stofzuiger erop zetten bij het ventilatiegat hielp bij mij destijds veel. Daarna was hij weer nagenoeg geruisloos.
Pas op met stofzuiger en fans! Door de zuigkracht van een stofzuiger kun je de fan gemakkelijk over de toeren draaien en daarmee de motor/lagers beschadigen. Wat ik zelf doe is de fan blokkeren terwijl ik de stofzuiger erbij houd. Ik gebruik ook wel eens zo'n spuitbusje met perslucht, dan kun je korte bursts gebruiken om te voorkomen dat de fan te snel gaat draaien.
Thnx voor de toevoeging, klinkt vrij logisch :) .

Bij mijn mediaplayer hield ik de fan inderdaad tegen en toen de stofzuiger erbij. Dit was een wereld van verschil. Bij mijn toenmalige tv zette ik hem tegen het ventilatiegat op een lagere stand, omdat ik ook bang was dat ik het motortje over de toeren zou laten draaien.
Beide apparaten (Fantec 3d) en de tv werken nog naar behoren en zijn nagenoeg geruisloos na het stofvrij maken!
Ik spuit er altijd nog wd40 in, stinkt maar werkt goed.
Nah, gewoon de Krcher erop!
Maar dat klinkt wel vet.. vvvvwwwiiieeeeeeeeeeeeeeeeeeee

https://www.youtube.com/watch?v=0yLSyBkvobU _/-\o_
Dat schoonmaken helpt begrijp ik inderdaad. Maar ben er toch niet zo happig op om mijn TV open te schroeven. Heb er wel eens naar gekeken (om een stillere fan te plaatsen ofzo) maar ondanks dat ik wel computers e.d. openschroef en daar alles mee doe. Wil ik me niet het risico lopen dat ik mijn TV sloop (al zal dat ook wel loslopen maar toch)
Niet open schroeven om hem schoon te maken, wel denken over het vervangen van de fan :+
Ik heb er wel eens aan gedacht om het ding open te maken en de fan te vervangen voor een stiller examplaar. Dit uiteindelijk niet gedaan omdat ik bang ben hem te slopen. Ergo toen aan de buitenkant maar schoongemaakt en even de stofzuiger erop. Maar het is toch niet vreemd om zoiets te bedenken en uiteindelijk toch niet te doen of ben ik nu debiel?
Nee ik geef je groot gelijk, ik zou zelf ook m'n tv niet openmaken.
Ik geef je groot gelijk. Zo'n kleine fan is vragen om ellende.
Als ik zie met wat voor "geweld" maar met de juiste tools mijn tv reparatie meneer een lcd tv van me openmaakte, loopt het wel los denk ik.
Exact mijn eerste gedachte na het lezen van die zinsnede.
Met name de grotere en duurdere plasmaschermen van dit merk hebben actieve koeling en die hoor je... soms al direct, soms na een bepaalde periode als de goedkope lagertjes gaan slijten.

En nu weer....topmodel met fannetjes..... No buy
In acht jaar tijd nog geen n dag last gehad van hoorbaar geluid van de fans in mijn Pioneer-plasma. En ik heb nog nooit iets schoongemaakt. Als Panasonic goede fans heeft gebruikt voor deze tv, hoeft het dus niet automatisch te betekenen dat ze vervelend hoorbaar zullen zijn (of worden).

Wat kort door de bocht om deze tv door de actieve koeling gelijk als 'no buy' te bestempelen.
Panasonic <> pioneer.
Lees de Panasonic fora er maar op na...... Geen goed trackrecord vwb fan noise.
Dan heb ik geluk, mijn Panasonic plasma 42PX70 uit 2007 heeft nog steeds goede ventilatoren die ik niet hoor.

[Reactie gewijzigd door zonoskar op 21 november 2016 16:17]

De eerste hits op een google search.

https://www.avforums.com/...c-vt65-fan-noise.1775475/
http://forum.blu-ray.com/showthread.php?t=225125
http://www.highdefjunkies...fan-noise-issue-loud.html
http://www.hometheaterequ.../new-vt60-fan-noise-4749/

ikzelf heb een vt30 gehad en -gelukkig met inbrandverschijnsels- al snel de retour in gegaan. Irritant gezoom van de fans (naast een retentie issue van hier tot Tokio).
De vervangende samsung 6500 plasma staat er nog steeds. Geen fans, geen brom en 0,0 inbrand/retentie gedoe.

On topic: in mijn home cinema geen tv met actieve koeling. Nu maar hopen dat de LG OLED's wel fan-vrij zijn :-)
7de generatie dan. Ik heb de 8ste generatie 42" en deze heeft geen actieve koeling meer. Wel zuiver maken met perslucht is goed om levensduur te verlengen. Plasma maakt wel altijd al meer geluid dan een lcd. Zeker bij full brightness kan hij gaan wat harder zoemen of zelfs fluiten. Nadeel natuurlijk!
Hier ook een Pana PX70 Plasma (50PX70), ook uit 2007. Heeft eerst 7 jaar in woonkamer gestaan, nu op slaapkamer, dagelijks een uurtje in gebruik. Ventilatoren zijn alleen zacht te horen als je 's nachts (weinig omgevingsgeluid) naast de TV staat. Een eventule toekomstige TV mits met zulke fan's, voor mij dan ook geen bezwaar.
Het is echt een half uurtje werk om de instructies te googlen hoe de tv open te maken, hem even schoon te maken en hem weer dicht te schroeven. Dat is dan iets dat je eens per 2 jaar ongeveer moet doen. Kleine moeite dus.
Kleine moeite inderdaad.. Maar..
"Verkrijgbaar vanaf: 3.699,-
Geteste uitvoering: Panasonic Viera TX-65DXW904 Zwart"

Die zou ik toch niet snel na twee jaar al willen openschroeven omdat de fans herrie maken. Maar goed, dat is mijn mening. Ik begrijp dat jij dat wel gewoon doet..
Sowieso, ik heb al eens een TV terug gebracht omdat ik een brommend geluid hoorde. Dat was ook "niet te horen op kijkafstand". Dat verschilt blijkbaar behoorlijk van persoon tot persoon. Bij een apparaat van rond de 3K neem ik daar liever geen risico mee..
Ik heb dezelfde sinds 2009. Helaas al het paneel moeten laten vervangen door de slechte koeling achter op het paneel. En inderdaad die hub moet ik ook eens uitzuigen. Je kunt er een ei op bakken zo heet wordt ie.

Vrouwlief is al akkoord met een 55" oled :P
Nu wachten totdat ie het begeeft... :|
"Je kunt er een ei op bakken zo heet wordt ie."

Ja dat viel me ook al op. Ding wordt loeiheet. Nja hopen inderdaad dat ie snel stuk gaat, dan heb ik een goed excuus om een nieuwe te kopen. _/-\o_
Verkoop hem, goed excuus met extra centjes.
Jammer dat niet bekend is uit hoeveel zones de LED array van de local dimming bestaat. Dit bepaalt toch hoe groot de overlapping van een verlichte zone in een donker deel van een afbeelding/frame is.
Zoals je in de review kan lezen, op pagina 5, zijn er 512 zone's...
Ah, zie het nu. Komt ook (te) mooi overeen met het schaakbord patroon. Wordt er ook getest met een 5x5 of 7x7 schaakbord patroon?
We testen alleen met het ANSI-patroon van 4x4. Als je wil aantonen dat er nooit zone's genoeg in een backlight zitten heb je daar geen schaakbordpatroon voor nodig.. Een donkere film aanzetten met ondertitels volstaat om te laten zien dat er licht 'lekt' naar andere delen van het scherm.

Een oled-paneel doet het qua lokaal contrast dus altijd beter, maar dat neemt niet weg dat deze tv dankzij de fald-backlight een zeer mooie weergave heeft!
Als ik zo je review van de Panasonic ZT60 erbij pak dan zie ik dat deze DX900 het net een stukje beter doet op het gebied van contrastwaarde. Wat is jouw eigen oordeel als je zo deze TV's moet vergelijken waarbij je content in een verduisterde ruimte bekijkt? Brengt deze TV het er op dit gebied beter vanaf dan de top plasma's van Panasonic?
Lokaal is het contrast van een plasma veel beter beter; er zijn dan geen dimmongzones..

Kijk je in het donker dan dus liever de ZT60..

Met omgevingslicht erbij is het verhaal natuurlijk totaal anders.. De helderheid van deze tv is enorm en bij het kijken naar hdr heb je daar veel aan.
Denk dat ik mijn oude 58" Plasma Viera nog niet ga vervangen. Deze loopt nog steeds als een trein en tovert alles in 1080P met perfect zwart waardes.
heb je ook de PZ800? zoja, dan weet je dat je dit tv toestel in de winter kan inschakelen als chauffage. ik wacht tot de prijzen van de 65" oled's zakken en dan vliegt die plasma buiten, hoe mooi het beeld ook, ik voel het verbruik echt wel in mijn portemonnee.
"chauffage"

Voor de 'niet-belgen' onder ons: 'Verwarming' (sorry ik moest het echt even opzoeken.. al had ik het ook wel kunnen raden natuurlijk haha :P )
Ons huis is zo goed als energie neutraal met (Viera PZ800 50 en 58) 2 plasma's in huis en dan heb ik het nog niet gehad over het rack servers en storage in de kelder :D . Als mijn verbruik te ver naar omlaag gaat ga ik nog moeten investeren in een Powerwall van Tesla en ik zie meer heil in wat de familie Quandt aan 't ontwikkelen is. ;)

[Reactie gewijzigd door FilipV. op 21 november 2016 11:33]

Maar heb je het stroomverbruik wel eens zelf gemeten? Ik had tien jaar lang een – weliswaar wat minder onbeschoft groot model – Viera plasma waarover in de media ook wel eens over werd geklaagd qua stroomverbruik. Bleek in de praktijk nog niet de helft van het maximum vermogen te zijn, wat iedereen gemakshalve maar voor het verbruik aannam.

(Daarmee wil ik niet zeggen dat het allemaal geen verschil maakt. Vaak vergissen mensen zich in het sluipverbruik van allerlei hardware die intussen wel heel het jaar ingeplugd staat, zoals elektrisch bediende zonneschermen en vloerverwarmingspompen zonder thermostaat.)
Prachtige tv's en zeker de OLED schermen zijn heel mooi qua kleuren. Maar ik vind toch echt wel de tv's te duur. 3.500 euro voor een tv is voor mij echt te veel geld om aan een tv uit te geven. Ik redeneer altijd maar, wacht een half jaar en je hebt strax voor 1.000 tot 1.500 euro een prachtige 4k OLED met 65 inch tv met HDR en efficient energieverbruik. Ik heb altijd het gevoel dat de high-end modellen van nu echt veel ruimte hebben voor marge en alleen zijn weggelegd voor mensen die bereid zijn om fiks meer te betalen voor de laatste features dan dat de tv daadwerkelijk in productie + marketing gekost heeft.
Panasonic heeft nu een cashback actie, voor DX904 krijg je 350 euro terug plus 5 jaar garantie ipv van 2 jaar.
Btw tv's worden met de feestdagen zeker goedkoper, dus kun je misschien je slag slaan, alhoewel 3500 voor mij ook te veel is.
2 weken geleden de Panasonic 65TXWDX784 gekocht voor 2050 euro :)
Klinkt als een goede deal, maar heb je dan niet zoiets; Als er zoveel met die prijs mogelijk is dan zit er toch een flinke marge op het product? Ik krijg dat gevoelsmatig niet rond in mijn hoofd om er dan zoveel geld voor neer te leggen ;)

PS, Zoveel geld is natuurlijk behoorlijk relatief maar ik denk voor veel mensen dat het wel veel geld is ;)

[Reactie gewijzigd door juggle op 21 november 2016 09:55]

dit is niet eens een OLED scherm, voor dit prijs klasse, zonde. beter een LG aan uit spenderen.
Niet ondersteunen van DTS is wel een misser. Zelfs mijn 500,- Sony Bravia van 2 jaar oud heeft daar ondersteuning voor. Nu is het ontbreken van DTS vaak wel weer te overbruggen door je mediaspeler met een losse TOSLINK kabel aan je versterker te prikken, maar handig is anders.
Geen ondersteuning voor DTS is helaas een gebrek bij iedere recente Panasonic tv en dat is heel erg jammer want zelfs de budgetmodellen scoren over het algemeen bovengemiddeld qua beeldkwaliteit etc... DTS en inputlag zijn vrijwel over de hele range de twee echte minpunten, verder doen ze het erg goed.

Overigens betreft het niet ondersteunen van DTS de interne mediaspeler, als jij een externe mediaspeler gebruikt mag dit geen probleem zijn omdat het geluid dan door de externe speler wordt gedecodeerd.
Wat mist er dan als je geen DTS kan beluisteren, welke films ondersteunen alleen DTS?
Na een jaar een Panasonic mis ik DTS nog steeds niet.
Mooi review + een grote diagonaal 65 inch maar voor die prijsklasse zou ik zelf toch voor een OLED kiezen de LG OLED65B6V kost via Hardware.info 3808,-

65" | OLED Ultra HD TV | OLED HDR | Oneindig contrast | Perfecte kleuren | Perfecte kijkhoeken
| Perfect Zwart | webOS 3.0 smart TV | Geluid ontwikkeld door Harman Kardon

[Reactie gewijzigd door van der Berg op 21 november 2016 06:25]

De meeste mensen. Zelf kijk ik naar een 55" LG OLED.

Panasonic tv's hebben echter 1 groot voordeel tov de LG's: de beeldverwerking.
Lg's beeldverwerking is vrij brak te noemen. Met een beetje kalibreren kan je nog wel een hoop verbeteren bij LG, maar het blijft zwak.

Niet gekalibreerd is het soms helemaal een drama, op een demo model van LG bij de Mediamarkt was dit duidelijk zichtbaar. 5000 euro kostende tv waarbij het beeld bleef stotteren.

Een ander voordeel van Panasonic is dat hun kwaliteitscontrole beter is dan LG. Ga maar eens lezen op de diverse Oled forums hoeveel gebruikers terug zijn gegaan met hun OLED.
Bij mijn Oled is het paneel ( volledig ) vervangen na een overactieve/stuck pixel. ( dit is een pixel die rood blijft branden )

Edit: overigens is de service bij LG wel weer goed, de problemen worden in de regel goed opgepakt.

[Reactie gewijzigd door morten op 21 november 2016 09:46]

Inderdaad lijkt de beeldverwerking bij de panasonics beter te zijn. Ook de OLED tv van panasonic performed beter dan die van LG. Zelfde paneel maar betere aansturing. Vooral de zwartwaarden (niet de pixel volledig uit, maar op een lage stroomstand) schijnen behoorlijk beter te zijn bij de pana Oled (hdtvtest review)
Dat geldt tegenwoordig voor praktisch elke topsegment TV helaas. De OLED is altijd de beste keuze en er is simpelweg geen reden om voor andere (oudere) technologie te kiezen zoals in deze Panasonic.

Allemaal leuk voor LG, maar iets minder leuk voor de consument. Ben benieuwd hoe lang dit zo doorgaat...
Oled altijd de beste keuze? Als je fanatiek gamer bent dan zou ik toch niet voor oled gaan.
waarom niet? Heeft die een te lage verversingssnelheid of zo?
Inputlag onder andere. Met die LG panelen gaat je inputlag in 4K HDR ineens naar 68 ms.
Verversingssnelheid ( Refreshrates ) liggen bij Oled juist veel hoger. ( Let wel dit maakt dat het beeld rustiger oogt ) .

Refreshrates moeten niet verward worden met inputlag. Dit is de vertraging van signalen van buitenaf ( bijv gameconsole )

Oled schermen zitten met een inputlag van +- 50 ms aan de hoge kant ja.
(edit: 50 MS was wel op basis van 1080 p gaming )

[Reactie gewijzigd door morten op 21 november 2016 09:37]

dus als je een film kijkt, dan heb je een inputlag van 50 ms, maar ja, dat boeit natuurlijk niet, het gaat allemaal synchroon / zonder interactie

en als je gamed, dan komt al het beeld ook 50ms later aan dan dat het klaar is vanuit de console? dus als ik naar links wil lopen, loopt ie pas 50 ms naar links? Dus het decoderen gaat traag?
Min of meer ja. Voor film maakt ( kleine ) vertraging in de regel niet uit. Hoewel vroeger de situatie voorkwam dat beeld en geluid niet dezelfde vertraging opliepen .Dan kreeg je dat de 2 niet langer synchroon liepen.

Voor spelletjes is inputlag een groot probleem.
Als je puzzelgames of rpg neemt dan maakt dit niet veel uit, maar ga eens kijken naar online shooters of fighters. Als jij met ( forse ) vertraging zit en je tegenspeler niet, dan is dat niet te doen.
4K HDR zorgt voor een increase van de inputlag. Veel gamers hebben al gevraagd aan LG om te komen met een oplossing. Tot nu toe heeft LG nog niet gereageerd. Sony en Samsung hebben wel een update uitgegeven voordat de One S en de Ps Pro uitkwamen. Deze zitten qua inputlag in de safe zone (onder de 40). De OLED's helaas niet.

Ik heb zelf een Samsung KS serie omdat ik zeer fanatiek gamer ben. Oled wordt mijn volgende scherm maar ik denk dat we nog 1 of 2 generaties moeten wachten totdat deze op goede inputlag waarde zitten als ze HDR weergeven. De Samsung die ik heb is ook nog niet perfect maar dat is meer qua instellingen. Ik moet nog handmatig de backlighting omhoog zetten voor echt HDR in gamemode. Dit doet hij niet zelf. Omdat nog niet alle games HDR zijn mag ik hem ook weer naar beneden zetten als ik non HDR games speel. Als ze dat fixen dan ben ik helemaal tevreden.

Oled ziet er prachtig uit maar heeft voor sommige users nog steeds een downside.
Hier een LG 55 inch 55EG910V OLED 55 inch en uit mijn ervaring is het zeer geschikt voor gamen. OLED zijn zelfs geen respnostijden meer zoals we dit kennen bij de monitors minder dan 0.1ms

[Reactie gewijzigd door van der Berg op 21 november 2016 10:06]

De metingen laten wat anders zien. Je moet een fanatiek gamer zijn om die inputlag te ervaren. Ikzelf merk het meteen, maar kenissen weer niet. Veel mensen kunnen prima gamen met een inputlag van 100ms. Een fanatieke gamer gaat compleet ragen ;)
Ik zou hem niet nemen om dat os Firefox niet verder wordt ontwikkeld. En denk niet dat tv te updaten is naar Google tv? Kortom voor de prijs wil een updaten tot date tv toch?
Firefox OS wordt niet verder ontwikkeld door Mozilla. Zegt niets over de ontwikkeling door Panasonic.
Hang je toch een Chromecast aan.....problem solved!
Het besturingssyteem, Firefox OS, gaat een wat onzekere toekomst tegemoet, omdat Panasonic het vanaf nu geheel zelf zal moeten onderhouden.
Tja, ik heb nog een LG tv uit 2013. Nog geen paar maanden na aanschaf stapte LG over op WebOS. Mijn TV kon niet geupgrade worden volgens LG. Nu bijna 3 jaar later, merk ik niks van features etc die ik mis. De apps op de tv werken nog steeds, de interface is nog steeds vloeiend. Ik verwacht dan ook niet dat, wanneer Panasonic besluit niet met FF door te gaan dat deze TV niet meer doet wat hij zou moeten doen en dat je eigenlijk niet zo veel mist.

Voor mij is een afwezigheid van Android TV een groot pluspunt namelijk. Ik wil niet dat Google mee kijkt, want daar gaat het wel op neer komen. Dan krijg je zogenaamde gepersonaliseerde content als je het smart tv gedeelte opstart....Zit ik niet op te wachten.
die helaas niet zuinig met energie omgaat
En hoe verhoudt dit zich te opzichte van de zuinigere modellen ? Praten we dan over 20 euro op jaar basis qua energie kosten of veel meer ?
Om ervoor te zorgen dat gamers zo min mogelijk last hebben van de inputlag, hebben alle televisies een speciale gamemodus, die zoveel mogelijk onnodige beeldverwerking uitschakelt.
Is dit nog van invloed op HDR ?

Als ik wikipedia mag geloven, dan zorgt HDR ervoor dat zeer donkere en zeer heldere beelden goed worden weergegeven. Maar in game modus worden dus de meeste truukjes om het beeld goed weer te geven, uitgeschakeld. Ik vraag me als gamer dan ook daadwerkelijk af of het voor mij wel nut heeft om een Xbox One S te halen die HDR kan leveren in combinatie met een goede TV die HDR kan weergeven. Is het niet allemaal marketing praat om de consument zoveel mogelijk te verleiden tot aanschaf van iets nieuws. Het klinkt namelijk allemaal wel weer erg leuk, maar is het voor gamers echt nodig ?

Ik zou het namelijk best wel tof vinden als bv Sim en Jurre/Paul een review van de Xbox One S met deze TV doen met de nadruk op het HDR gedeelte en of dit op het gebied van gaming wel echt nut heeft.

[Reactie gewijzigd door MRE-Inc op 21 november 2016 07:23]

Als ik wikipedia mag geloven, dan zorgt HDR ervoor dat zeer donkere en zeer heldere beelden goed worden weergegeven. Maar in game modus worden dus de meeste truukjes om het beeld goed weer te geven, uitgeschakeld. Ik vraag me als gamer dan ook daadwerkelijk af of het voor mij wel nut heeft om een Xbox One S te halen die HDR kan leveren in combinatie met een goede TV die HDR kan weergeven.
Je lijkt hier ervan uit te gaan dat HDR gewoon een truukje is, zoals er wel veel postprocessing gedaan wordt op TVs. HDR is echter een uitbreiding die al in het bronmateriaal zit, met name een grotere range van donker naar helder met ook nog eens een grotere bitdepth zodat zowel in donker als in licht meer detail kan weergegeven worden. Een TV moet gewoon die aparte codering correct interpreteren en ook weergeven (dus ook het paneel moet HDR zijn), ongeacht van welke processing je allemaal uitzet.
Dus het weergeven van HDR beelden (dus de bron) zal ook gewoon in HDR gebeuren, zelfs al gebruik je een Game Mode oid.

[Reactie gewijzigd door Twixie op 21 november 2016 08:49]

Je zou toch denken dat hdr niet meer werkt als het uit staat op de tv. Het is toch gewoon een optie van je bron.
Er worden wat mij betreft veel te hoge prijzen gevraagd voor de high end modellen. Duidelijk is het dat de onderkant van de markt een grote vechtmarkt is geworden en de vette winst in het hoge segment moeten worden gezocht. Wat zal de winstmarge zijn op dit model? Ik vind het een enorm hoog bedrag, op deze Panasonic zul je hard gaan afschrijven.

Doe mij maar een top toestel met de beste beeldkwaliteit zonder al smart franjes.
Hopelijk komt in 2017 eindelijk een pure OLED uit. Alleen beeldscherm met tuner. Dat wordt een gigantische hit denk ik zo maar.

[Reactie gewijzigd door CR2032 op 21 november 2016 10:30]

Jup, zelfde gevoel wat ik in mijn reactie hierboven al aanhaalde. De marges op deze producten vind ik buiten proportioneel. Niet dat deze bedrijven geen winst mogen maken hoor, daar hoor je mij niet over maar ik wacht liever tot er nieuwe modellen uitkomen om een vorige generatie aan te kunnen schaffen tegen een meer billijke prijs.
Het is een bekende economische wet dat de early adopters (en niet zoals zo vaak geschreven adapters :? ) de hoofdprijs betalen voor een nieuw stuk techniek.

Zodra producten mainstream worden daalt de prijs en de marge per product. Dat kan dan ook omdat er veel grotere volumes worden gehaald en de eerste ontwikkel kosten zijn al door de early adopters betaald.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone X Google Pixel 2 XL LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*