Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jelle Stuip

Redacteur laptops en componenten

Acer Switch Alpha 12 Review

Snelheid boven bouwkwaliteit

Conclusie

Acer was relatief laat met de introductie van zijn 'Surface'-tablet en dus moest het zich onderscheiden van de concurrentie. Dat is wat ons betreft gelukt, want de fabrikant heeft de tablet voorzien van een Core i3-processor zonder gebruik te maken van actieve koeling. De Switch Alpha is daardoor sneller dan de tablets met een Core m-processor, terwijl de koeling geen geluid produceert, zoals bij de Surface Pro 3 en Pro 4 met Core i-processors.

Het is Acer bovendien gelukt om de prijs laag te houden, want de versie die wij hebben getest, kost minder dan achthonderd euro en voor dat geld krijg je er de toetsenbordcover bijgeleverd. Tot zover is de Switch Alpha een aantrekkelijke tablet, maar tijdens het testen kwamen we er wel achter hoe Acer die prijs laag heeft gehouden.

De fabrikant lijkt bijvoorbeeld niet zijn best te hebben gedaan om het gewicht laag te houden en de tablet is met meer dan 900 gram niet lang in de hand te gebruiken. Een belangrijker nadeel is de constructie van de kickstand. In de uiterste positie heeft die tot gevolg dat er druk komt te staan op de behuizing, die daardoor kan scheuren. Een volledig metalen behuizing zou dat probleem waarschijnlijk niet hebben gehad, maar had wel de prijs opgedreven. We vermoeden dat de keuze daarom op de combinatie van plastic en metaal is gevallen, wat in dit geval niet genoeg stevigheid oplevert.

Wil je je tablet dus regelmatig in die uiterste stand gebruiken, dan kun je beter geen Switch Alpha aanschaffen. Wie de tablet eerder als laptopvervanger of op schoot gebruikt, heeft aan de Acer wel een goede tablet. Daarbij is de prijs vrij laag, terwijl de passief gekoelde i3-processor vlotter is dan de Core m in de meeste andere tablets. De Switch Alpha zal daarom niet iedereen kunnen bekoren, maar misschien wel wie snelheid verkiest boven stevigheid.

Getest

Acer Switch Alpha 12 SA5-271-31JU Zwart

Prijs bij publicatie: € 775,-

Bekijk product

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (94)

Wijzig sortering
Alleen bij het lezen van random 4k-blokken scoort de Acer bovengemiddeld,
Laat dat nou net hetgeen zjin wat je 99% van de tijd met je SSD aan het doen bent..... En laat de Acer daar nou net de snelste van allemaal zijn.....

Als ik naar alles kijk wat er hier in de review staat dan heeft Acer volgens mij heel erg goed naar gebruikers gekeken. Nee, die scheurtjes zouden niet moeten voor komen. Maar het ding goedkoper maken door de unibody, die niet echt iets functioneels toevoegd, weg te laten is een duidelijk functionele keuze geweest.

Hetzelfde geld voor het gewicht; je gaat hem niet licht genoeg krijgen om fatsoenlijk in de hand te houden dus waarom dan beknibbelen op de CPU (want ik heb er alle vertrouwen in dat dat extra gewicht in de CPU koeling zit.....)?

En ook voor de SSD zou ik hetzelfde willen stellen..... 128GB is niet genoeg om vol mee aan het werk te kunnen. Je bent dus zowieso afhankelijk van de SD kaart. Waarom dan niet nog iets op de prijs beknibbelen door 96GB te gebruiken; wat net genoeg is om je software op te zetten terwijl je je data op de SD kaart zet.

Alles bij elkaar is er een reden waarom dit apparaat goedkoper is dan alle concurrenten terwijl het op alle vlakken sneller is dan diezelfde concurrenten. By far de hoogste ROI in zijn klasse. Ik snap dan ook niet waar die 6.5 vandaan komt..... Als dat alleen vanwege dat scheurtje is vindt ik het een beetje extreem.

Nog sterker; de Lenovo Miix is op alle gebieden, behalve bouwkwaliteit, ondergeschikt aan deze Acer, is bijna twee keer zo duur en krijgt toch een veel betere beoordeling...... Ik snap het niet meer zo.....

[Reactie gewijzigd door Croga op 2 november 2016 07:09]

Eerlijk gezegd denk ik dat er goed is gekeken naar wat voor apparaat het is. Het gaat om een tablet hybride en deze zal inderdaad wel in 1 hand vastgehouden worden (anders had je beter een laptop kunnen kopen). Dan maakt bijna 200 gram gewichtsverschil in het voordeel van de Lenovo wel degelijk uit.
Daarnaast is het een mobiel apparaat wat waarschijnlijk veel versleept zal worden. Deze bouwkwaliteit maakt dan zeker wat uit. Vooral als deze gewoon echt onvoldoende is mag je hier een apparaat best op afrekenen denk ik. Dat het apparaat niet hufterproof is valt nog wel mee te leven, zeker voor de prijs, maar dat hij gewoon kapot (kan) gaan bij normaal gebruik is toch echt ondermaats.
Acer wint inderdaad meestal op specs, maar voor een apparaat als dit maken alle dingen daar omheen meestal nog meer uit dan de hardware specs.
Ik heb de Switch al wat maanden, sleep hem bijna dagelijks vliegtuig in/uit (ik werk in die dingen), tas in/uit, gebruik op tafel thuis, op kantoor. Ook mijn kinderne van onder de drie kijken er filmpjes op, waarbij het toetsenbord eraf is en de beugel op de door Tweakers omschreven stand staat. Van scheurtjes o.i.d. echt niets te merken.

Ik vermoed dat het komt omdat een eerdere reviewer heeft geprobeerd het apparaat te openen (de schroefjes zitten vlakbij de scheur). De conclusie van Tweakers vind ik erg kort door de bocht en strookt totaal niet met mijn ervaring. Heb het ook nergens anders gelezen...
Ik ben ook niet overtuigd van de "observatie" van de reviewer. Wil het kunststof daar scheuren dan moeten we veronderstellen dat de kunststof minder vervorming toelaat dan de onderdelen in haar directe omgeving. Dit lijkt mij niet zo waarschijnlijk. De rand ligt ingebed in onderdelen die stuk voor stuk stijver zijn.

Wel is dat nekje ter hoogte van het scharnier heel dun. Maar dit bewijst voor mij alleen maar dat dit geen dragend deel kan zijn. De beugel moet in iets anders scharnieren dan de kunststof alleen. En dat scharnierpunt zet zich niet af op die zijwand met een dergelijk kleine materiaaldoorsnede. Het scharnierpunt moet zijn belasting dus op iets anders afzetten. De kunststof dekt dus alleen maar af, en alleen van boven.

Wat de oorzaak ook is, ik denk dat de reviewer zijn vermoedens beter niet had kunnen uitspreken zonder nader onderzoek.
Helemaal mee eens . Ze hebben helemaal niets getest, weten dus niet hoeveel druk er nodig is om het- oh zo erge - scheurtje te doen ontstaan. Alles kan namelijk kapot , als er maar genoeg kracht wordt uitgeoefend. En als ze dat weten, eens een vergelijkend onderzoek doen , naar hoeveel tablets kapotgaan onder dezelfde druk(per cm²). Volgens mij heeft Acer hier zelfs gerechtelijke gronden om tweakers aan te klagen. Zulks natte vingerwerk mag helemaal niet op deze manier gepubliceerd worden. Om maar te zwijgen over hoe niet (originele) 'Tweakers' dit is !
Inderdaad, raar die lage score, bij Notebookcheck scoort hij maar liefst 87% en hebben ze het over een zware kwaliteit body! http://www.notebookcheck....Convertible.168540.0.html

Wat ik in het artikel nergens vermeld zie staan is of de 4GB geheugen en 96GB SSD zelf zijn uit te breiden. Wellicht heeft iemand hem open geprobeerd te maken en zitten er daarom scheurtjes in, want hij schijnt ook gelijmd te zijn.

Als laatste mis ik of een USB-C dongle naar HDMI (of displayport) bijgeleverd is. Ik zou hem best willen proberen, maar thuis wil ik hem dan wel aan mijn grote scherm kunnen hangen. Zat er voor extern beeld een adapterkabeltje bij?

Toch nog een vraag: Als je de stroom erop zet, blijft dan de accu gespaard wanneer het apparaat aan staat? Dit klinkt misschien raar, maar dit ontdekte ik met mijn Aoson R18 Windows 10 tablet uit China, waarvan ik het accu-icoontje niet zag oplopen in Windows wanneer ik de stroom erop had. Het lijkt wel of de de accu 'uit' stond, of gebypassed werd. Zo wordt de accu gespaard lijkt me. Als ik hem uitzette ging hij pas echt opladen.
Als je de stroom erop zet (zowel USB-C, waar ik een losse lader voor heb bijgekocht, als de meegeleverde netstroomadapter) laadt hij de accu gewoon op tijdens gebruik. Eenmaal vol, blijft hij vol en geeft Win10 'fully charged' aan zonder dat je de lading ziet zakken en weer stijgen.

Een USB-C dongle was inderdaad mooi geweest. Ik heb er zo'n adapter bijgekocht waar je meteen HDMI, LAN en USB3 op hebt. Op zich ook wel handig.

Ik heb, heel voorzichtig, gekeken of hij open kan. De schroefjes zijn makkelijk toegankelijk, maar inderdaad is hij duidelijk gelijmd. En het lijkt me dat hij scheurt voor de lijm los komt...
Aha, okee, dank je voor de info.

Die USB-C dongle van jou, heb je daar toevallig een linkje van? Lijkt me zeker wel een handig apparaat ja, en voor mij onmisbaar als ik hem wil aanschaffen. Dan kan mijn huidige Sharkoon USB hub ( pricewatch: Sharkoon 3-Poort USB 3.0 Hub + RJ45 Ethernet Adapter Zwart ) in de normale USB-poort.

Ik zie op Coolblue ook een 2e kans versie http://www.tabletcenter.n...lpha-12-sa5-271-55k2.html maar die heeft lichte gebruikssporen. Keuzes keuzes... :)
Deze: Pricewatch Dell USB-C hub

Ik heb de mijne ook van Coolbue 2e kans, maar geen gebruikssporen, alleen beschadigde verpakking. Scheelde €100 euro. Volgens mij kan je foto's vragen van de gebruikssporen, altijd fijn voor de beslissing. Vaak is het het me wel waard ;).
Aha, ja die korting is dan wel mooi meegenomen. Hij is nu bij de BCC € 849,- in de aanbieding zie ik, en dat is dus nog goedkoper. :)

Maar bij Paradigit hebben ze de ASUS ZenBook Flip UX360CA in de aanbieding voor € 699,- waar nog 10% korting voor blackfriday t/m maandag afgaat, dus dan kom je op € 629,- uit. Ook passief gekoeld, maar een Core M processor, en 128GB SSD i.p.v. 256GB, wel een iets groter 13.3" scherm. Dat is toch maar liefst € 220,- goedkoper dan de Acer. Keuzes keuzes... :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 426269 op 26 november 2016 09:35]

Haha, ja dat is niet makkelijk :). Voor mij was de Core i toch wel belangrijk... Maar een Core M is zeker niet slecht. Succes met kiezen :)
Ik heb maar even de tijd genomen om een review te schrijven; heb hem nu een kwartaal in gebruik dus dat leek me een redelijke tijd voor een realistische mening :).
Eerlijk gezegd denk ik dat er goed is gekeken naar wat voor apparaat het is. Het gaat om een tablet hybride en deze zal inderdaad wel in 1 hand vastgehouden worden (anders had je beter een laptop kunnen kopen). Dan maakt bijna 200 gram gewichtsverschil in het voordeel van de Lenovo wel degelijk uit.
Uit het stuk:
In alle drie de gevallen zijn het geen tablets om lange tijd in de hand te houden
Als het toch al niet fatsoenlijk vast te houden is maakt die 200 gram nauwelijks uit.
Ik gebruik zelf een Asus Flipbook van 1200 gram. Die is ook vast te houden in 1 hand, maar niet lang.
Daarnaast is het een mobiel apparaat wat waarschijnlijk veel versleept zal worden. Deze bouwkwaliteit maakt dan zeker wat uit. Vooral als deze gewoon echt onvoldoende is mag je hier een apparaat best op afrekenen denk ik. Dat het apparaat niet hufterproof is valt nog wel mee te leven, zeker voor de prijs, maar dat hij gewoon kapot (kan) gaan bij normaal gebruik is toch echt ondermaats.
Wie zegt dat deze kapot kan gaan bij normaal gebruik? Het scheurtje was er al toen Tweakers hem kreeg, niemand weet hoeveel geweld nodig is geweest om het kapot te maken en wat in deze review aangegeven wordt is dat het buigt wanneer je leunt op het apparaat terwijl het in de maximale stand staat. Zelfs dat noem ik al geen "normaal gebruik".
Acer wint inderdaad meestal op specs, maar voor een apparaat als dit maken alle dingen daar omheen meestal nog meer uit dan de hardware specs.
Je bedoelt dingen zoals het feit dat er een beter toetsenbord bij zit dan bij de concurrenten? Of het feit dat deze een stuk flexibeler is in de aansluitingen?
Als het toch al niet fatsoenlijk vast te houden is maakt die 200 gram nauwelijks uit.
Ik gebruik zelf een Asus Flipbook van 1200 gram. Die is ook vast te houden in 1 hand, maar niet lang.
Een Galaxy tab is weer 200g lichter dan de Lenovo en hier maakt die 200g blijkbaar wel het verschil, dus dat zal het hier ook absoluut wel doen. Misschien niet in de mate dat je er uren mee in je hand kan zitten, maar het zal wel schelen. T.o.v. jouw flipbook scheelt het zelfs een halve kilo dus. Dat is het gewicht van een hele Galaxy tab.
Wie zegt dat deze kapot kan gaan bij normaal gebruik? Het scheurtje was er al toen Tweakers hem kreeg, niemand weet hoeveel geweld nodig is geweest om het kapot te maken en wat in deze review aangegeven wordt is dat het buigt wanneer je leunt op het apparaat terwijl het in de maximale stand staat. Zelfs dat noem ik al geen "normaal gebruik".
Subtiel de omschrijving veranderen van wat er geschreven is in de review maakt nog niet dat je, je gelijk krijgt. Het helpt ook al dat er een plaatje bij staat. Dit is een vrij normale stand voor een tablet en het probleem treedt op bij het uitoefenen van druk met vingers op stylus. Mijn inziens een vrij normaal gebruik voor een tablet.
Je bedoelt dingen zoals het feit dat er een beter toetsenbord bij zit dan bij de concurrenten? Of het feit dat deze een stuk flexibeler is in de aansluitingen?
Ik bedoel alles wat je niet uit de specs kan halen. Zoals bouwkwaliteit, kwaliteit van de interne onderdelen, etc. Maar jij hebt je mening al gevormd lijkt me. So let's agree to disagree ;)
Volstrekt met je eens, had minstens een 7.5 of 8 verdient.
Ik vind dat wanneer de behuizing zomaar scheurt hij amper een voldoende verdient. Een tablet hoort enigszins tegen een stootje te kunnen en geen domme ontwerpfouten te hebben met die standaard. Druk uitoefenen op het scherm wanneer de standaard is uitgeklapt zal iedereen doen, het scherm is er immers om druk op uit te oefenen, dus je kan er bijna vanuit gaan dat je behuizing ook zal scheuren.
Tweakers heeft hier een eigen verklaring voor verzonnen/bedacht. Maar strookt niet met mijn eigen ervaring met de Switch. Ik vind dat ze, zonder dat ze weten waar het vandaan komt (en waar het review exemplaar vandaan komt) niet eens zomaar deze conclusies hadden mogen trekken. Ik heb nog geen scheur gezien in mijn Switch.
Ik denk niet dat je kunt stellen dat de behuizing zomaar scheurt, aangezien de scheurtjes al vanaf het begin aanwezig waren en het is niet bekend hoe het reviewexemplaar eerder behandeld is.
Ik snap de obsessie met storage niet. Mijn werk-laptop (ben systeembeheerder) gebruikt nog geen 55GB voor Windows en alle applicaties. Mijn prive machine draait al dik een jaar met 43GB op de C:. En dit allemaal zonder al teveel inspanning of elke 3 maanden een reinstall.

Misschien dat ik iets meer weet van profiles of dat ik minder apps installeer maar met 96GB in een dergelijk apparaat, kan ik gewoon tot einde levensduur vooruit.
Helemaal mee eens MAX. En ik denk dat dat los staat van profiles.....

Als ik alle applicaties installeer die ik voor werk nodig heb, op mijn 128GB drive, heb ik nog dik 80GB vrij.
Nou heb ik bijna 50GB in mijn OneDrive staan maar het overgrote deel daarvan is privé spul. Als ik alleen mijn werk spul daarvan pak stelt dat niet echt iets voor.
Die 96GB zou dus meer dan genoeg zijn voor mijn werk toepassingen.

En als ik vervolgens mijn spellen neem zou ik wellicht m'n data naar de SD kaart moeten verplaatsen maar passen de programmas alsnog binnen die 96GB.

Naast dat alles heb ik tegenwoordig een 750GB SSD in een USB3 enclosure zitten. Wil ik mijn films en muziek dus ook nog mee nemen dan hang ik die externe schijf er aan die grofweg net zo snel is als de interne storage.

Nee, die 96GB zie ik echt niet als een beperking. En als er geen functioneel nut zit in het extra geld uitgeven voor 128GB, waarom zou je het dan doen? Als er geen toegevoegde waarde is, en wel kosten zijn verbonden dan verlaagt het dus de ROI en is het, zoals wij in de Lean/Agile wereld plachten te zeggen, Waste.
Als je de Acer als tablet ziet is 96Gb interne opslag best veel. Als laptop is het erg weinig. De switch is echter geen van beiden, maar een crossover. Het toetsenbord doet meer aan een notebook denken, maar vergeleken met de keyboardcovers van de concurenten levert Acer wel als één van de weinigen een toetsenbord met echte toetsen met wat travel mee. Ik behoor tot de groep die de "aanraak toetsen" zonder travel verschrikkelijk vind. Misschien omdat ik ooit nog op een oude Remmington heb leren typen, maar dat terzijde.
Voor een tablet is ook het aantal aansluitingen ruim bemeten, Veel notebooks moeten het tegenwoordig met minder doen.

Eigenlijk zie ik een Crossover die buitengewoon snel is voor een heel schappelijke prijs. Dat de case bij normaal gebruik al kan scheuren moet niet kunnen. Nu zal de switch er niet slechter door functioneren, maar Acer zou er wel goed aan doen om dat alsnog wat te verstevigen.

Het cijfer begrijp ik niet helemaal. mogelijk is er meer vergeleken met een notebook dan met een tablet, of de scheurtjes worden wel heel zwaar aangerekend.
Heel simpel. Mijn laptop heeft 64 GB storage, waardoor ik steeds meldingen krijg dat Windows updates niet mogelijk zijn door beperkte opslagruimte. Nu heb ik er een micro sd kaartje ingeprikt, maar dan houdt het nog aan... Kennelijk snapt ie het niet. Ik ook niet overigens... Op een smartphone stel je eenvoudig in waar alles bewaard moet worden, bij de Windows machine kan ik wel bestanden kopiëren naar de ssd, maar negens (eenvoudig) aangeven dat hij zelf ook die extra opslag moet gebruiken. Zeer gebruiksonvriendelijk.

Volgende keer een laptop met een giga opslag kopen. Kan niet wachten. Ik wil ermee werken, net met deze onzin bezig zijn.

Dus ja, voor een niet-programmeur of -systeembeheerder is storage juist heel belangrijk. Nu heb ik honderden euro's uitgegeven voor een hoop frustratie. Mede door het onwerkbare Windows. Met iOS en Android is het leven zoveel makkelijker. Ik werk liever op mijn iPhone dan op mijn laptop.

@svenvv2
@Slingeraap2
Dank voor de tips! Ik ga ermee aan de slag.

[Reactie gewijzigd door Edddd op 2 november 2016 20:42]

+1Anoniem: 426269
@Edddd2 november 2016 12:38
Heb je wel al de oude installaties van Windows verwijderd? Via Disk cleanup > Advanced? Want daar zitten soms nog oude Windows installaties 'verborgen' die erg veel ruimte in beslag nemen.
Als je rechtsklikt op je documenten/downloads/fotos mappen kan je gewoon onder instellingen -> locatie de SDkaart als standaardopslag instellen.
Slechte bouwkwaliteit is altijd een slechte investering. Een investering is geld uitgeven voor de toekomst. Een apparaat dat uit elkaar begint te vallen als je het begint te gebruiken is op langere termijn altijd een duurkoop.
Dat is wel heel zwart/wit leapje....

Er is niets in dit stuk wat het aannemelijk maakt dat dit apparaat "uit elkaar begint te vallen als je het begint te gebruiken". Als je goed leest zie je dat dit apparaat al een aantal keren rond gestuurd is naar verschillende reviewers; de schade is elders ontstaan, niet hier.

Het apparaat moet mee gaan zo lang als je verwacht het te gebruiken. Deze Acer is half zo duur als de concurrentie. Als hij half zo lang mee gaat is het daarom een heel goede investering (aangezien dat betekend dat je de tweede helft van het gebruik een moderner apparaat aan het gebruiken bent).

Waar Acer goed in is, is de sweetspot van kwaliteit vinden. Acer laptops gaan over het algemeen langer mee dan hun technische levensduur, is mijn ervaring. En waarom zouden ze langer mee moeten gaan?
Verspilling, vervuiling. Wegwerpcultuur.
Er is zoveel meer gebruiksplezier te beleven aan een apparaat dat beter gebouwd is en er goed blijft uitzien en goed blijft functionneren ondanks jaren gebruik.
Verspilling, vervuiling. Wegwerpcultuur.
Levensduur van een apparaat is zo'n minuscuul klein onderdeel hiervan dat het irrelevant is. Productie verspilling/vervuiling is vele malen groter. En dan is alluminium plotseling een veel groter probleem dan plastic.
Ergo: Nope, sorry, non-argument.
Er is zoveel meer gebruiksplezier te beleven aan een apparaat dat beter gebouwd is en er goed blijft uitzien en goed blijft functionneren ondanks jaren gebruik.
Gebruikersplezier krijg ik niet van een apparaat dat er goed uit ziet. Wel van een apparaat wat doet wat ik wil. Ofwel: Snelheid is daarin vele malen belangrijker. En laat de Acer nou juist daarin een kei zijn.
Acer heeft altijd bij mij in het rijtje gestaan van b-merken dat je alleen koopt als je echt geen geld (er voor over) hebt. Elk Acer product dat ik in handen heb gehad of gezien heb bij vrienden/familie heeft scheuren, breekt iets af, heeft hitte problemen, noem maar op. Vrij zelden houden die apparaten hun levensduur vol.

Ik heb nog een Dell XPS laptop ergens uit 2009, ding werkt nog perfect, behuizing is nog steeds nagenoeg perfect. Ook een macbook pro uit 2008, SSD erin gezet en het ding werkt als een tiet. Is allemaal (veel) duurder spul, maar daarom ook veel degelijker.

Plastic troep is duurkoop en milieuvervuilende dan een metalen unibody. Dit acer spul trekt mensen die alleen naar de prijs en de cijfertjes kijken. Bij mij komt het in ieder geval het huis niet in.

[Reactie gewijzigd door Zoop op 2 november 2016 12:17]

Ik heb de Switch, en herken me om te beginnen al totaal niet in de Tweakers review... Je moet m.i. wel heel lomp bezig gaan wil je het plastic kunnen laten scheuren. Mijn kinderen (van <3) is het in ieder geval nog niet gelukt.

Verder heb ik nog twee ACER laptops liggen, één van 2004 en één van 2008. Beiden zijn veel mee geweest op reis, in (te) krappe tassen gepropt, op collegebanken neer'gezet', maar ze doen het beiden nog perfect (voor zover een laptop van 2004 perfect kan zijn... :) ).

Ik begrijp het Acer-bashen echt niet zo, strookt niet met mijn ervaringen.
toch gek want ik heb een acer aspire notebook gehad die al bijna 2x langer mee is gegaan dan een hp notebook die ik daarna had... terweil de prijzen ongeveer gelijk waren... ondanks dat de hardware prijzen in die 3 jaar juist waren gedaalt... ergo die hp had aanzienlijk beter moeten zijn...
Aluminium is perfect recycleerbaar en bovendien kostbaar: het wordt dus daadwerkelijk gerecycleerd.

Plastic is moeilijk te recycleren, het moet verbrand worden anders vergaat het tot steeds kleinere stukjes plastic die eeuwen nodig hebben vooraleer ze uit het milieu verdwenen zijn. Binnen 100 jaar kijkt men op de huidige tijd terug als het "plastic-tijdperk" waar men de wereld voor eeuwen lang vergiftigd heeft met een primitief en lelijk materiaal. Tot daar mijn mening over plastic ;)

Acer een kei in snelheid, dat vind ik een goeie: het is gewoon een merk als een ander, met dikwijls slecht uitgebalanceerde hardware, het probeert specs te verkopen voor mensen geilen op cijfertjes, in plaats van deugdelijke hardware. No offense, ik heb me daar vroeger ook laten aan vangen.
Acer (...) het probeert specs te verkopen voor mensen geilen op cijfertjes, in plaats van deugdelijke hardware. No offense, ik heb me daar vroeger ook laten aan vangen.
Dat is toch niet echt meer waar hoor. Jaren geleden wel.

Mijn zus had 6 jaar geleden een Acer laptop, en dat was echt een rotding qua bouwkwaliteit. Het plastic veerde, piepte en kraakte aan alle kanten.

Ze heeft vorig jaar echter een nieuwe Acer aangeschaft (V15 Nitro), op mijn aanraden (na de positieve reviews te lezen), en de bouwkwaliteit is meer dan behoorlijk in die prijsklasse! Ook een goed scherm en toetsenbord / trackpad zijn in orde. Acer begint langzaam maar zeker zijn imago af te schudden.

[Reactie gewijzigd door lazershark op 2 november 2016 19:45]

snelheid ten koste van duurzaamheid, nee ik ben het niet meet je eens, als ik een tablet moet kopen die sneller is dan de duurste pc uit de BBG van deze maand, en hij kost me 2000 euro, maar na een maandje of 6 beginnen er al scheurtjes te ontstaan in de behuizing, na 8 maanden doen veschillende toetsen het al niet meer, en na 10 maanden zijn de scheurtjes zo groot dat er draadbreukjes zijn ontstaan waardoor het scherm niet meer functioneerd... wat heb ik dan uiteindelijk aan die tablet gehad?

een tab is een portable device en dat betekend in beginsel dat hij stevig een duurzaam moet zijn, daarna komt bruikbaarheid waar snelheid en gebruiksgemaak onderdelen van zijn... maar bijv ook accuduur, software, schermkwaliteit en anderen...
Snelste SSD? Als dat zou zijn dan ben ik het deels met je eens, maar deze laptop heeft niet de snelste SSD. MacBook Pro heeft op dit moment de snelste SSD die er te krijgen is (http://www.onemorething.n...cbook-pro-breekt-records/). Als het niet de snelste is, waar moet je dan op uitblinken? Brouwkwaliteit. Persoonlijk zou ik eerder voor laptop kiezen met degelijke bouwkwailtiet dan een snelle laptop. Ik sta namelijk niet te springen dat ik na 2 jaar een nieuwe laptop moet aanschaffen omdat hij uit elkaar valt.

[Reactie gewijzigd door Xieoxer op 2 november 2016 07:23]

Snelste SSD in deze review..... Het heeft geen zin om het te vergelijken met een compleet ander product met een compleet ander doel, een compleet andere formfactor en een compleet ander budget....

En jij mag voor iets kiezen met een betere bouwkwaliteit hoor. Ieder zijn ding. Maar realiseer je wel dat je dan minstens het dubbele betaald. Dat is de keuze die je maakt.
Het heeft geen zin om ssd's van een ander formaat te vergelijken met sata-ssd's. Iets met appels en peren.
Nee hoor. Voor een eindgebruiker is het allemaal storage. Je zou een punt hebben als het gaat om een interne SSD versus een USB stick. Die hebben een andere functie. Maar als het om interne storage gaat telt alleen maar de performance, ongeacht de gebruikte technologie.
Voor degenen die meer storage willen staat er ook een 256GB variant in de pricewatch: pricewatch: Acer Switch Alpha 12 SA5-271-55K2 Zwart
Dit... als je meer storage wil, dan koop je dat. Ik vind dat een heel slecht 'negatief' punt. Het is een keuze.
Precies. Zeker als je bedenkt dat steeds meer mensen data centraal (NAS of cloud) opslaan. Waarom zou je dan veel storage in het apparaat moeten hebben. Je loopt dan vooral het risico dat je ongemerkt toch weer dingen lokaal gaat opslaan en er vanaf andere devices weer niet bij kunt. Je zou kunnen zeggen dat weinig lokale storage een andere manier van werken stimuleert. Zolang je een TB in je laptop hebt zitten ga je geen centrale opslag gebruiken, tenzij je er heel bewust mee bezig bent.
Er zijn veel duurdere merken die ook makkelijk buigen of scheuren.

Ben het met je eens dat (ondanks ik geen fan ben van Acer tablets/telefoons) ze wel vrij hard worden afgerekend op bouwkwaliteit.

[Reactie gewijzigd door Annihilism op 2 november 2016 17:26]

Bouwkwaliteit is voor een draagbaar device dan ook belangrijker dan wat er in zit. Liever een wat langzamere CPU dan een kwetsbare behuizing.
Eens, het ging mij er meer om dat er wel meer devices zijn die vrij slecht gebouwd zijn en desondanks toch hoger scoren.

Zou zelf ook nooit een apparaat kopen wat rammelt qua bouwkwaliteit (of het moet echt een budgetdevice zijn wat ik sporadisch gebruik).

Aan de andere kant is het ook wel behoorlijk dom dat Acer niet even gekeken heeft of het reviewexemplaar wel deugde.
Hoe goedkoop of duur een apparaat ook is, een exemplaar dat bij het minste gebruik (een paar reviews) al scheurtjes begint te vertonen is geen goede ROI. Gaat dit ding 2 jaar doorkomen zonder problemen? Ik betwijfel het sterk. Bouwkwaliteit mag altijd doorwegen, ondanks de specs. Het moet geen bouwkwaliteit zoals de dure ultrabooks zijn, wat buigbaar is geen probleem, scheuren zou gewoon een no-go moeten zijn en deze laptop wordt daar terecht voor afgestraft.

M.b.t. de SSD ben ik het met je eens, ik snap die fixatie op enorm veel storage sowieso niet. Dit apparaat is duidelijk niet bedoeld om een enorme schijf te herbergen. Ik heb zelf 128gb en voor een resem tekstbestanden, ppt's en dergelijke bestanden is dat nog steeds meer dan genoeg. Dat vind ik geen slechte besparing, maar bouwkwaliteit moet gewoon goed zijn. Hoe mooi de specs ook zijn, je geeft er nog steeds bijna 800 euro aan uit.
Hoe goedkoop of duur een apparaat ook is, een exemplaar dat bij het minste gebruik (een paar reviews) al scheurtjes begint te vertonen is geen goede ROI.
Je realiseert je, hopelijk, dat één zo'n review zwaarder is voor zo'n apparaat dan een paar maanden normaal gebruik? Vooral als reviewers dan ook nog op het ding gaan liggen duwen. Tweakers geeft zelf al aan dat dit alleen gebeurt bij oneigenlijk gebruik (seriously; wie gaat het ding in de meest extreme stand zetten en dan er op duwen totdat het plastic breekt.....)

En zelfs dan is de invloed op ROI nogsteeds nihil. Het scheurtje wat te zien is heeft geen invloed op het gebruik en daarmee dus ook geen invloed op de waarde die door het apparaat geleverd wordt.

Iedereen komt met superlatieven als "minste gebruik" en "zomaar scheurt". Dat is allemaal niet van toepassing.
Had het steviger gekund? Jazeker. Is dit een onoverkomelijk probleem? Bij lange na niet. En ik blijf er op hameren: De concurrentie is twee keer zo duur! Laat dat even bezinken.... Twee keer zo duur! (en slechter op alle andere vlakken. Langzamere CPU, lanzamere GPU, lanzamere SSD, slechter, of helemaal geen, toetsenbord)
Ik denk dat zo'n review voor de behuizing e.d. eerder lichter is dan normaal gebruik. Bij normaal gebruik wordt dat ding in en uit een tas gedaan, achter op een fiets gebonden, in een rugzak in de hoek gegooid, er wordt mee rondgelopen. Bij een review wordt er vooral getest op een tafel.
Je realiseert je, hopelijk, dat één zo'n review zwaarder is voor zo'n apparaat dan een paar maanden normaal gebruik? Vooral als reviewers dan ook nog op het ding gaan
Dat betwijfel ik ten sterkste. Aangezien de reviewers het door moeten geven aan de volgende, en in een normale staat terug moeten geven, weet ik vrij zeker te stellen dat ze er zuiniger en voorzichtiger mee overweg gaan dan de gemiddelde gebruiker.

Die extreme stand is om hem zo plat mogelijk te leggen, zonder dat ie helemaal plat ligt. Voor veel touch games ideaal bijvoorbeeld, bij dit voorbeeld ga je dus ook nog eens sneller op het scherm zit te drukken (en wellicht harder dan nodig vanwege de spanning in het spel). Dit ding is bij de gemiddelde consument echt zo verrot.

Ik heb liever een concurrent die 2x zo duur is maar dan wel degelijk is. Zeker voor zakelijk gebruik. Ik koop dan ook liever een Macbook dan een Acer, is op de lange termijn absoluut goedkoper.

[Reactie gewijzigd door Zoop op 2 november 2016 12:22]

En ik heb in de maanden mijn Switch op de omschreven 'extreme' stand laten gebruiken door mijn kinderen van onder de drie. Die zijn niet heel zachtjes met het 'kiezen' van hun fimpjes. Ik herken niets van wat Tweakers hier omschrijft.
Ook sleep ik hem voor het werk trein in, trein uit, vliegtuig in, vliegtuig uit, tas in, tas uit. Geen enkel teken van slijtage of scheurtjes.

Het lijkt me eerder dat een reviewer heeft geprobeerd de Switch die Tweakers had te openen. Het verhaal van die beugel.... komt me compleet onbekend voor.
Sowieso zal Acer dit écht wel getest hebben. Je kunt veel van Acer zeggen, maar heb nog nooit een scheur in ook maar één apparaat ervan gehad...

Denk inderdaad zoals eerder genoemd dat een reviewer deze heeft geprobeerd te openen. Lijkt me zeer sterk dat bij normaal gebruik zich dit probleem voor gaat doen.
Ik vind 96GB wel aan de kleine kant en geloof niet dat ze daar echt veel kosten mee kunnen besparen. Maar ik vind het ook vreemd dat daar zoveel nadruk op wordt gelegd in de review. Er zijn immers ook modellen met meer opslag. Om het dus als algemeen minpunt te noemen gaat dan wat ver.

En een tabelletje met de verschillende opties met specificaties en prijzen zou fijn zijn.

Die opmerking over 'de uiterste stand' en scheurtjes roept ook een vraag op: hoeveel kracht moet je daarvoor uitoefenen? Is dat iets dat makkelijk gebeurt, of vooral bij onvoorzichtig gebruik?

[Reactie gewijzigd door bilgy_no1 op 2 november 2016 07:22]

Dit is toh gewoon typisch acer? Vrijwel de meeste bang for je buck maar een behuizing die zo waardeloos is dattie kapot als je er naar kijkt. Volgens mij moeten we dat nou zo onderhand wel gewend zijn. Verder hebben ze op alle onderdeen bezuinigd om dat te kunnen stoppen in het beeldscherm en de CPU. Dat is wat ze eigenlijk altijd wel gedaan hebben. Extra investeren in CPU en GPU, maar bijvoorbeeld een k*tscherm of CPU en SSD en geen GPU bijvoorbeeld.
ACER: alleen het woord al. Ik heb twee keer een labtop gehad van ACER. Binnen twee jaar compleet verbrand; wat een rotzooi en service ho maar. ACER kan wat mij betreft bouwen wat ze willen, maar bij mij komt er nooit weer een ACER in huis! Dat de behuizing scheurt is typisch ACER!
Alles bij elkaar is er een reden waarom dit apparaat goedkoper is dan alle concurrenten terwijl het op alle vlakken sneller is dan diezelfde concurrenten.
Dat is precies het probleem met Acer altijd. De doorsnee gebruiker zet wat specs tegenover elkaar en denkt de beste aankoop te doen om vervolgens na een tijdje met een brak apparaat te zitten dat van ellende uit elkaar valt.

Ongeacht of het goedkoper is blijft het bijna 800 euro en daar mag je gewoon fatsoenlijke bouwkwaliteit voor verwachten. En zeker bij een mobiel apparaat is de bouwkwaliteit iets wat enorm zwaar zou moeten wegen. In mijn ogen is Tweakers nog mild, want hoe zuur ben je in het echt als je net blij bent met je nieuwe laptop en er binnen notime scheuren in komen. Voor veel mensen is dit iets waar ze een tijdje voor moeten sparen en waar ze een paar jaar mee moeten doen.
Jammer dat deze review zo kort-door-de-bocht gaat wat betreft bouwkwaliteit en storage.

Ik kan er in mijn gebruik van mijn Switch totaal niet in vinden. Mijn Switch gaat dagelijks mee in tassen/koffers, vliegtuigen en treinen, wordt door mijn kinderen (in de omschreven stand) gebruikt om filmpjes op te kijken (en ze kiezen die niet door met fluwelen handschoentjes op het scherm te tikken), maar ik heb nog niets gezien van wat hier omschreven wordt. Om meteen de bouwkwaliteit af te schrijven zonder te weten wat eerdere reviewers met het apparaat hebben gedaan vind ik persoonlijk niet erg netjes. De scheur zit ook in de buurt van de schroefjes waarmee het apparaat open te maken is. Echter is deze ook 100% gelijmd, ik kan me goed voorstellen dat iemand hem heeft geprobeerd open te maken. En vervolgens rekenen jullie Acer daarop af.

Wat betreft storage.... als je meer wil, dan bestel je toch een exemplaar met meer storage? Er is keuze genoeg aan varianten van de Switch 12.

Voor mij werkt de Switch super als erg draagbare laptop, tikt fijn en is zeer goed bruikbaar voor kantoorwerk. In een vergadering is hij altijd 100% stil en toch bakken met power. En onderweg een super tablet voor het kijken van filmpjes op presentaties. Voor die prijs... ik vind het onvoorstelbaar dat Tweakers hem zo laag inschaalt.
Het verschil is dat jij er echt gebruik van maakt, en op die manier de voordelen tegenkomt. De reviewer heeft dat ding misschien een paar uur in gebruik, draait een paar benchmarks en kijkt dan naar de nummertjes en ziet dan dat de opslag 'weinig' is. Ook gewicht is voor de ene anders dan voor de ander. Voor mij is 1 Kilo niets of ik dat nou met 1 hand beet moet houden voor de ander kan '900 gram' kan dat 'zwaar' zijn.

Ik heb een collega die er ook 1 gebruikt en is ook zeer te spreken over het apparaat. Hij vind hem 'zwaar' (maar hij is ook maar 1.7m en heeft sprietjes als armen waar ik 2M ben en me nog weleens druk maak in de sportschool). Ook de bouwkwaliteit hebben we niets op aan te merken.

Opslag is geen enkel probleem, W10/Office 2016 met nodige tools/software is er nog 60GB over en dit is zakelijk gebruik.
Yep, volledig mee eens. In het artikel wordt ook met geen woord gerept of de 4GB geheugen en de 96GB van deze Core i3 versie zelf zijn up te graden. Misschien heeft wel iemand hem proberen te openen om dit te onderzoeken, maar is dat mis gegaan.
Een paragraaf over de pen input van dit apparaat had niet misstaan. Het hoort toch een van de belangrijkste features te zijn van dit type 2 in 1, of ontbreekt in de Nederlandse versie die mogelijkheid?
De pen is optioneel en werd bij ons reviewsample niet bijgeleverd
De Switch in de naam zal Nintendo leuk vinden ;)
Ze kiezen toch echt zelf voor die naam. Originaliteit is in ieder geval ver te zoeken bij Nintendo ;). Er zijn al jaren honderden dan niet duizenden producten met de naam switch erin.
Eigenlijk zou een laptop van 700+ euro met een dergelijke bouwkwaliteit niet eens een voldoende moeten krijgen. Dit gaat zeker problemen geven op de lange termijn met gigantische afschrijving tot gevolg.
Alleen is het maar zeer de vraag of de bouwkwaliteit echt zo slecht is. Mijn, niet altijd zachthandig gebruikte, Switch vertoont na maanden nog steeds niets van de genoemde issues. Ik weet niet wat er met dat reviewexemplaar is gedaan... maar dit is gezien mijn eigen ervaring niet de norm.
Opzich wel een leuk apparaat, al denk ik dat de meeste Tweakers het merk Acer wel links zullen laten liggen. De CPU is wel redelijk goed, over de opslag maak ik mij nooit zo druk. Gezien de prijs had ik zelf een 7,3 gegeven. Toch bedankt voor deze review!
Bouwkwaliteit is bij Acer wel vaker een hekelpunt, maar de goedkope prijs moet ergens vandaan komen.

Zelf in het bezit van https://tweakers.net/prod...w700-128gb-aluminium.html en deze kreeg na een paar jaar last van luchtbellen tussen enkele lagen van het scherm. Een google zoektoch verder leert dat dit vrij veel voorkomt bij dit model.

En om nu bij een nieuw apparaat al scheuren in het plastic te zien snap ik een lagere rating ook echt wel. Lijkt alsof ze bij Acer mikken op de 'just good enough' kwaliteitsnivo.
Die scheur kan alleen ontstaan door de behuizing open te maken.
Want je weet niet wat de vorige testers hebben gedaan en willen doen.
Het is nu alleen maar gissen wat de oorzaak is.
Ik ben er niet weg van die convertibles. Windows is gewoon niet zo fijn op een tablet als ios of Android naar mijn mening. En de tablet wordt te zwaar. Dan liever een mooie notebook en een ios of Android tablet erbij. Dan maar niet alles op 1 apparaat, met cloud en netwerkopslag kun je de nadelen daarvan ook al aardig inperken.
+1Anoniem: 426269
2 november 2016 12:39
"... een Core i3 of i5, maar toch vast te houden aan passieve koeling."

Hulde! Dit is top! Dit is de eerste tablet/laptop met een Core i processor die passief gekoeld is, volgens mij. Dat de rest maar snel mag volgen, dan ga ik mijn beestje ook weer eens vervangen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True