Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jeroen Horlings

Redacteur fotografie

DJI Mavic Pro vs. Phantom 4 Review

Kleine revolutie in quadcopterland

Door , 122 reacties

Conclusie

Mavic Pro en Phantom 4

De Phantom 4 is met een adviesprijs van 1300 euro slechts 100 euro duurder dan de Mavic Pro en op het moment van schrijven zijn de marktprijzen in de Pricewatch zelfs gelijk. Dat maakt de keuze best lastig. De Phantom 4 bouwt voort op een succesvol ontwerp, dat zich in de afgelopen jaren heeft bewezen, en heeft een minder priegelige controller, waarop je je smartphone of tablet makkelijker kwijt kunt. Er zijn ook beduidend meer accessoires voor beschikbaar, en de cameralens is een fractie beter en biedt een grote beeldhoek. Hij wordt bovendien geleverd in een handige koffer, terwijl je bij de Mavic Pro eigenlijk verplicht bent de optionele tas te kopen. Als de grote omvang geen bezwaar voor je is, is de Phantom 4 nog steeds een interessante keus.

De Mavic Pro heeft één unieke eigenschap die voor veel mensen zwaarder kan wegen; hij is opklapbaar en is dan zo klein dat je hem veel makkelijker overal mee naartoe kunt nemen. De beste camera is degene die je bij je hebt en de kans dat je de Mavic Pro meeneemt, is groter dan dat je met de grotere en zwaardere Phantom 4 op sjouw gaat, al verschilt dat natuurlijk per persoon en gelegenheid. Ook het feit dat je de propellors niet hoeft te (de)monteren is een praktisch voordeel. Wat portabiliteit betreft kent de Mavic Pro eigenlijk geen concurrentie, waarbij de nieuwe, compacte controller de voorsprong verder vergroot. We vinden de controller van de Mavic Pro bovendien prettig werken met de lcd en alle programmeerbare knoppen onder handbereik.

Los van zijn compacte omvang heeft de Mavic Pro nog enkele pluspunten ten opzichte van de Phantom 4, zoals de mogelijkheid om een terrein te volgen, de handgebaren en de optie om alleen een smartphone als controller te gebruiken. Ook het feit dat hij minder lawaai maakt, is een voordeel. Een tijdelijk nadeel van de Mavic Pro is wel dat hij momenteel slecht leverbaar is, maar al met al vinden wij dat de Mavic Pro in vergelijking met de Phantom 4 de betere papieren heeft.

  • DJI Mavic Pro
  • DJI Phantom 4

Laagste prijzen voor: DJI Mavic Pro - Grijs
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

V-Nix.nl

Score: 4.5 (19)

€ 1.048,95

€ 1.048,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.048,95
Pakketpost > § 30 € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.048,95
Bekijk

Frank

Score: 2 (3)

Pre­order

€ 1.085,-

€ 1.085,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.085,-
Pakketpost Nederland € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 1.085,-
Bekijk

Alternate.nl

Score: 3.5 (215)

€ 1.087,-

€ 1.087,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.087,-
Pakketpost tot 1 kg € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.087,-
Bekijk

CameraNU.nl

Score: 5 (118)

€ 1.088,-

€ 1.088,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.088,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.088,-
Bekijk

Foto Booms

Score: 5 (3)

€ 1.088,-

€ 1.088,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.088,-
Pakketpost (vanaf § 50,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.088,-
Bekijk

Laagste prijzen voor: DJI Phantom 4 - Wit
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Frank

Score: 2 (3)

€ 1.114,-

€ 1.114,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.114,-
Pakketpost Nederland € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 1.114,-
Bekijk

wehkamp

Score: 4 (57)

€ 1.179,-

€ 1.179,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.179,-
Opsturen vanaf 20.- € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.179,-
Bekijk

V-Nix.nl

Score: 4.5 (19)

€ 1.199,-

€ 1.199,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.199,-
Pakketpost > § 30 € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.199,-
Bekijk

MediaMarkt

Score: 4 (814)

€ 1.199,-

€ 1.199,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.199,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.199,-
Bekijk

Cameraland.nl

Score: 4 (20)

€ 1.206,97

€ 1.206,97

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.206,97
Pakketpost Benelux € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.206,97
Bekijk

Reacties (122)

Wijzig sortering
Interessant hoe hard deze technologie gaat. Het vliegen zelf lijkt prima onder controle, maar de beweging naar volautomatische cameraplatforms is goed te zien. Obstakels vermijden en crashes voorkomen zal naar verwachting ook zeer snel met groot succes gebeuren - zoals de Mavic deels al doet. Daarna zal waarschijnlijk gaat met name de wisselwerking tussen wat de mens bedoelt en wat de drone doet belangrijk worden. Voor consumenten zal dat wellicht zo hands-off mogelijk zijn, professionals willen wellicht meer controle.

Tot slot: Jeroen heeft een erg prettige en rustige vertelstem. Hoewel het charmant is dat iedere redacteur zijn eigen segment mag becommentariŽren, valt de kwaliteit van zijn presentatie op. Wat mij betreft mag hij meer filmpjes dan alleen die in de camera-hoek gaan doen :Y
De professionele en rustige voice over viel mij ook positief op!
Same here.
Jeroen volgt minstens zo prettig als de rest.
+1 fijne stem, en mooi rustig verteld! Ik ben niet echt in de markt voor een quadcopter, maar vond dit heel leuk om te kijken.
De intelligente functies van de Mavic en Phantom 4, zoals object avoidance en auto-follow, zijn inderdaad al indrukwekkend. Ik ben ook benieuwd hoe de Phantom 4 Pro in de praktijk zal presteren met sensoren aan alle kanten (en ook nog eens een betere camera). Dat kan wel eens heel veel ongelukken gaan voorkomen.

Bedankt voor de complimenten trouwens, leuk on te horen. De uiteindelijke reportage is nog iets anders geworden dan we gepland hadden, maar ik ben bij dat het gewaardeerd wordt. :-)
Komt hier dan nog een deel twee van de review? Aangezien de focus geheel op de mavic ligt in het review en de phantom 4 enkel als referentie dient en in dat opzicht niet echt onderdeel is van de review.

Maakt overigens niet dat ik het met minder plezier heb gekeken zou dit wel vaker willen zien drones als subject. Bijv best betaalbare (/DIY) gopro drone, racedrone, beste goedkope China drone met camera (tot 250,- ofzo).

[Reactie gewijzigd door CanoCookie op 26 november 2016 13:05]

Oorspronkelijk lag onze insteek nog meer op de Mavic Pro, maar we hebben het (vooral in geschreven review) juist wat breder te gemaakt door ook de verschillen, overeenkomsten en plus- en minpunten van de Phantom 4 te vergelijken. Denk aan de controller, features, camera, etc. De Phantom 4 bestaat natuurlijk al een tijdje en bouwt voort op een succesvolle en bestaande reeks, dus daardoor ging de meeste aandacht alsnog uit naar de Mavic (want het is voor het eerst dat DJI flink afwijkt met de controller, maar vooral natuurlijk met de flexibele formfactor). We zouden het nog wel meer willen uitdiepen, maar om praktische redenen is dat niet mogelijk: de drones zijn alweer teruggestuurd (vooral de Mavic was gezien de schaarste maar heel kort beschikbaar). Maar ik sluit zeker niet uit dat we in er de toekomst, in een andere vorm, opnieuw aandacht aan zullen besteden.
Kunnen die terreinvolgmogelijkheden van de Mavic Pro ook naar de Phantom 4 komen, middels een update, of zijn de functies van zo'n apparaat gewoon vaststaand?
Dat vroegen wij ons ook af. Het klinkt grotendeels als een softwarekwestie. Maar aan de andere kant heeft de Mavic meer sensoren dan de Phantom 4 en kan het dus ook een hardwarematige beperking zijn. DJI heeft het volgens mij niet concreet aangegeven, wat na de introductie van de Mavic Pro wel logisch zou zijn, dus dat is niet hoopgevend voor een eventuele firmware-update.
Bedankt voor je reactie, Jeroen. Met al die sensors op de 4 Pro en al die vliegmogelijkheden werd het me niet geheel duidelijk of die het bijv. wel kan. Blijft erg mooi spul in elk geval.
Ben ook heel benieuwd naar de Phantom 4 Pro. De Mavic is echter een grote revolutie vanwege het lage gewicht. Ik twijfel nu toch nog vaak of ik de phantom 3 pro moet meenemen, vooral op reizen is het toch een stuk ruimte in de koffer of een extra stuk handbagage. De mavic gooi je in een lensvak bij de rest van je cameraspullen.

Daarnaast heb ik begrepen dat de Mavic zo licht is dat professioneel gebruik nu zonder al te veel problemen mogelijk is (niet een een of andere ingewikkelde helictopterpilotencursus, maar gewoon een documentje invullen). Maar heb dit zelf nog niet uitgezocht.

Ik weet in ieder geval dat veel fotografen en filmmaker collega's er een gaan aanschaffen. Maar de introductie van de phantom 4 pro heeft me toch weer doen twijfelen :). Misschien is de beste combi wel de mavic voor alles waar je nu een phantom voor gebruikt en de nieuwe inspire voor alles waar enigsinds budget voor is en het gewicht niet zoveel uitmaakt. Even sparen nog ;).
Uit mijn hoofd is het gewicht voor een 'kleine drone' bepaald op minder dan 1 kg, dus daar kom je niet zo snel overheen. Maar ook met een kleine drone die je beroepsmatig gebruikt, moet je aan extra regels voldoen.
https://rijksoverheid.nl/drones
[edit: ik zei eerst 4kg, toen 1kg.. maar ik ben de weg al kwijt. Misschien moet ik dat theorie-examen ook eens doen..]

[Reactie gewijzigd door dwizzy op 28 november 2016 15:26]

"Eisen gewicht drone
Een drone waar u recreatief mee vliegt mag niet zwaarder zijn dan 25 kilo. Dit gaat binnenkort veranderen. Dan geldt mogelijk een maximumgewicht van 4 kilo voor particulier gebruik. "
Zo prettig en rustig dat ik dacht dat ik naar rail away aan het kijken was :p
waar ze ironisch genoeg doorgaans met helicopters vliegen in plaats van met deze speeltjes
Eens over dat laatste. Maar andersom vind ik paar redacteuren van Tweakers absoluut niet geschikt voor presentaties. Daar mogen ze echt strikter naar kijken.
Ik hoorde gisteren toevallig het verhaal dat je met een DJI niet in regio's kunt vliegen waar een verbod is voor drones. Hij zou weigeren op te stijgen.

Kan iemand dat bevestigen?

Nevermind: http://qz.com/724517/dji-...ying-in-restricted-areas/


Zo ja, kan je bijvoorbeeld ook luchtruim boven je eigen terrein/huis aanmelden ergens?

[Reactie gewijzigd door totaalgeenhard op 26 november 2016 06:29]

In een ctr-zone krijg je een waarschuwing. Die waarschuwing kun je overrulen, zodat je alsnog kunt opstijgen. In de directe nabijheid van een vliegveld, zoals Schiophol, is het nog een stukje strenger en kun je volgens mij helemaal niet meer opstijgen.
Bijna goed ;)
Helaas is dit niet helemaal waar wat je zegt omdat DJI bij bijvoorbeeld schiphol al een veel kleiner gebied hanteert dan het werkelijke CTR

Ik zelf woon in Kudelstaart en als je dan even naar het CTR kijkt dan loopt dit gebied tot aan Roelofarendsveen. Ik zou hier dus niet mogen vliegen
https://www.google.com/ma...%2C4.926883842529264&z=12

Echter de NFZ (No Fly Zone) die dji hanteert loopt tot net over Aalsmeer.
Ik kan hier dus gewoon vliegen binnen het CTR zonder waarschuwing te krijgen.
http://www.dronewatch.nl/.../2016/01/DJI-geofence.jpg

Dus nee, je krijgt geen waarschuwing als je een CTR binnen vliegt maar alleen als je de door DJI bepaalde NFC passeert.

Blij schiphol vlieg je dan al ongeveer 9 km in het CTR voordat de DJI app een waarschuwing geeft.

Je moet dus niet het CTR en het door DJI bedachte NFC door elkaar halen
En deze waarschuwing kreeg je niet in het CRT bij de amsterdamse droogdok maatschappij waar je in het CTR van Schiphol zit? Beetje slecht dat je daar vliegt voor een review.
als je het ding indoor gebruikt is er weinig aan de hand lijkt mij, ook al zit je officieel in een CTR gebied, als daar een vliegtuig binnen komt zal die drone geen verschillen meer maken lijkt mij :+
Hij vliegt toch buiten?
Ja, maar niet in Amsterdam. Yero woont in Friesland en als ik die foto's zo bekijk, zijn ze daar ook gemaakt ;)
Edit: oeps, in het filmpje is het inderdaad Amsterdam. Misschien hebben ze wel een vergunning aangevraagd.

[Reactie gewijzigd door Universal Creations op 26 november 2016 21:15]

Meerendeel in het twiske
En het NFZ is een beetje raar daar je wel bij het bovenij-ziekenhuis mag vliegen
Het is de Jagersplas ;-). Dat ligt overigens dan wel weer nťt buiten de CRT.
Op het filmpje (1:51) zitten ook beelden van binnen een ctr gebied ;)
Zo ja, kan je bijvoorbeeld ook luchtruim boven je eigen terrein/huis aanmelden ergens?
Dat lijkt me niet, want het luchtruim boven je terrein of huis is niet van jouw, dus zou het raar zijn als je daar een verbod over kan instellen.
Drones mogen niet boven huizen of mensen vliegen, dus je hoeft helemaal geen no-fly zones in te laten stellen. Vind het ook wat overdreven als iemand denkt dat je "speciale maatregelen" moet nemen om te voorkomen dat er regelmatig drones boven je tuin vliegen.

Het lijkt me vervelender wanneer je straks op vakantie geen normale foto meer kunt maken, omdat er overal drones rondvliegen.
Vind het ook wat overdreven als iemand denkt dat je "speciale maatregelen" moet nemen om te voorkomen dat er regelmatig drones boven je tuin vliegen.
Lucht afweer.

Waarom zou je niet met je buks een drone van je buren uit de lucht (proberen) te schieten?

Of EMP, signaal verstoren etc...

Ik heb er nog nooit last van gehad, maar mocht het gebeuren, zal ik zeker wel uitzoeken wat effectievse manier is om mijn privacy te waarborgen.

Ik vind het overdreven dat we maar zonder meer moeten toestaan accepteren, dat mensen andere mensen mogen bespieden en met allerlei troep rondom of over hun persoonlijke eigendommen en levens sfeer mogen komen.

Drone vliegen is geen RECHT.

Ik ben van mening dat men voor drones hetzelfde moet laten gelden als voor RC helicopters en vliegtuigen, dat je die alleen op afgebakende terreinen die voor dat doel aangemerkt en in je eigen huis.

Sterker nog waarom zouden drones wel boven bewoont gebied mogen vliegen en RC helicopters/vliegtuigen niet?

Het mag trouwens niet:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0019147/2015-11-07

Artikel 2
e. de vlucht wordt niet uitgevoerd boven gebieden met aaneengesloten bebouwing of kunstwerken, industrie- en havengebieden daaronder begrepen dan wel boven mensenmenigten of boven spoorlijnen of voor motorrijtuigen toegankelijke verharde openbare wegen, met uitzondering van wegen in 30 km-zones binnen de bebouwde kom en wegen in 60 km-gebieden buiten de bebouwde kom;
Ik zeg toch nergens dat ik vind dat je overal met drones mag vliegen? Mijn punt is dat je gewoon de politie belt wanneer iemand in de buurt het grappig vind om in tuin of badkamer te gluren. Wanneer er meerdere mensen bellen, komen die echt wel langs en aangezien de drone bestuurder niet ver weg kan zijn, heb je wel een redelijke kans dat die erop gepakt wordt.

Lekker redneck style een anti-drone oorlog beginnen slaat nergens op. Alles wat je voorstelt is illegaal, onhaalbaar en/of kan schade veroorzaken bij anderen. In de VS is er al eens zo'n zaak geweest: https://www.cnet.com/news...own-drone-over-his-house/ De dader werd vrijgesproken, maar alleen omdat de rechter de vluchtgegevens van de drone niet interessant vond en alleen naar 2 ooggetuigenverklaringen keek.

Hoe dan ook, zoals met alle technologie leveren nieuwe mogelijkheden ook weer nieuwe problemen op.
Met deze drones kan de bestuurder 5 tot 7 km verderop staan..

Ik denk dat drones zoals de Mavic Pro ook vooral interessant kunnen zijn voor leger troepen en hulpdiensten. De brandweer zou de drone kunnen gebruiken om snel een bedrijven terrein te scannen of juist een gebied welke op dat moment te gevaarlijk wordt geacht (instortingsgevaar, explosies, etc).
Even in het algemeen, op deze site lees ik vaak Politie/OM/Justitie/Rechtbank en ik vraag me af of degene die dat telkens als "oplossing" aangeven wel in hetzelfde land wonen als waar ik in woon.

In onze gemeente van 160.000 mensen rijden door de weeks 's avonds zijn er maar 2 politie eenheden beschikbaar als je 112 gaat bellen komen ze bij zaken die kunnen wachten (geen bloed....) na 30 minuten als ze niets belangrijkers te doen hebben.

De politie in deze gemeente komen niet voor dit soort zaken. (maar ook niet bij geluidsoverlast).

Als ik een drone onderschep, moet de drone eigenaar maar gaan aantonen dat ik het was :)

Misschien een RC helicopter op nitro met een net eronder en dan over drone heen vliegen en netjes afleveren. Uit de lucht halen kan schade aan mensen en bezittingen veroorzaken.
Dat klopt inderdaad alleen weet ik niet of alleen regeringen dat alleen kunnen doen of dat ook private bedrijven dat kunnen doorgeven.

Maar dat lijkt mij van niet want dan kan je binnen de kortste keren nergens meer vliegen.
Ik kan me wel redenen verzinnen waarom je niet ergens overheen zou mogen vliegen.

Sauna's met buiten ruimte, naaktstranden, maar ook gewoon bij mensen boven de tuin.
Je hebt 3 ctr's, als je in CTR 1 vliegt kan je inderdaad niet opstijgen (zit je in CTR 3 kan je wel opstijgen in de normale veilige stand met een melding in je scherm). Let wel, als je in de manual mode gooit, dan kan je wel opstijgen. nadeel is dat je geen gps ondersteuning hebt en dat ie drift op de wind. (na opstijgen zet je m direct in P (sport stand), dan heb je wel gps ondersteuning en is ie stabiel.

Je blijft wel een melding houden in je scherm, maar dat is dan maar zo.
ik heb dit bijv. gefilmd naast vliegveld lelystad. https://youtu.be/ooSQOwTWR-I (phantom 4)niet hoger als 12 meter en binnen de grenzen van het motorcross terrein.

Even los van CTR, je moet gewoon je gezonde verstand gebruiken, waar je ook vliegt, ook in het buitenland, als je daar filmt en je ziet om je heen vliegtuigen moet je het niet in je botte hersens halen om op de zelfde hoogte/lijn te vliegen.

DJI doet er alles aan om de veiligheid te waarborgen, je moet echt moedwillig functies/knoppen omhalen om dit te negeren.

Ontopic, ik had graag wel een accuduur test willen zien, niet alleen een beetje hoeveren, maar ook ff gas erop, draaien, flink tegen de wind in vliegen enz.

Daarnaast, kan je op de lens van een phantom filters plaatsen op je lens (schroef dopje), voor in de zomer is dit een must om dat alles anders stijf overbelicht raakt (grond goed, lucht veels te overbelicht) kan dit ook op je mavic?

- Dus kan je filters wisselen? (graag in de volgende test vermelden)
- Hoe zijn de camera opties (verschil in sluitertijden) / lichtgevoeligheid?
- Kan je eenvoudig props wisselen? (kwam in de video review niet tegen)

Prima basistest maar volgende keer iets uitgebreider is wenselijk.

Vraag; kunnen jullie volgende keer de Inspire 2 testen? (ik wil m misschien kopen, maar goede reviews zijn nog schaars/niet)
Is er een reden dat je specifiek 12 meter noemt ? Mag je tot 12 meter altijd vliegen ?
Als een vliegtuig bij Lelystad daar op 12 meter hoog zou vliegen had in de de bomen gehangen.

In dat geval leek mij deze hoogte veilig. Leven en laten leven... :)
DJI heeft een publieke DB, die dmv de GPS (P-mode) daar een query op doet.

Echter deze DB is static (in de DJI Pilot App), en mocht je GPS uitschakelen(Atti-Mode; niet aangeraden in de meeste situaties), dan zijn er geen restricties meer. Dan kan het dus voorkomen je drone afdwaald door de harde wind of als er geen signaal meer is met de controller de drone weg is; als je geen zicht houdt.
Mis als alternatief toch een beetje de Tencent / Qualcomm / ZeroTech Ying drone. Qua design is het een regelrechte kopie van de Mavic maar zonder het hoge prijskaartje. (Tencent heeft zat geld om de prijs te drukken)
Voordeel van de Ying is live streaming via Wechat, wat een enorme markt is. Livestreaming is huge in China.
Niet echt te vergelijken omdat de Ying geen gimbal heeft. En dat is nou net hetgene wat het verschil maakt tussen 'amateur'beelden en 'professionele' shots...
qua uiterlijk misschien een kopie, qua features is het waardeloos. Niet te vergelijken, geen gimbal, voor de rest weinig over bekend.
qua features is het waardeloos
Je zegt zelf dat er weinig over bekend is maar het is wel gelijk waardeloos? 8)7

Het is misschien geen directe concurrent van de Mavic maar voor grote publiek in China (waar DJI ook vandaan komt) heeft de Ying toch echt wel goede features.
720p live streaming naar Wechat? Perfect voor al die Chinezen die vanalles en nog wat op wechat gooien. Zerotech is toch ook geen onbekende in het gebied van drones en met Tencent en Qualcomm backing moet het wel een top apparaat worden.
Specs zijn hier te vinden: http://ying.qq.com/web201603/page_fun.htm
Totaal andere klasse, Die Ying zit in Yuneec Breeze 4K klasse. (Selfie Drone met App besturing 300-500 Euro)
En de Yuneec is verkrijgbaar en top voor zijn geld.
(Ik heb de Mavic en de Breeze.)

[Reactie gewijzigd door Sparcky op 28 november 2016 14:07]

Gelukkig is de regering er als de kippen bij om zoveel regeltjes in te stellen dat het al bijna niet meer leuk is een drone te nemen. Hoor wel om de haverklap reclame op de radio "een drone gekregen met Sinterklaas, mag ik daar eigenlijk mee vliegen? Check het snel op superveelregeltjeslaatjedronemaarthuis.nl".

Maar wat zijn de gevolgen als je die regeltjes niet navolgt? Simpelweg rond een gebouw vliegen bijvoorbeeld? Daarmee overtreed je in 70% van Nederland al de no-fly-zone regels, het vliegen boven mensen en het uit het oog verliezen van de drone! 15 jaar cel met TBS?

Edit:
Zie niet waarom mijn comment ongewenst zou zijn, dit lijkt mij namelijk een behoorlijk belangrijk, zo niet het belangrijkste punt voor het succes van drones in Nederland..

[Reactie gewijzigd door bokkow op 26 november 2016 10:20]

Ik denk dat regelgeving voor drone-gebruik onvermijdelijk is. Nu al zijn er veel youtube filmpjes te zien waar de piloot zich niet realiseert wat voor risico's er zijn. Over een paar jaar verschijnen de eerste betaalbare volledig autonome drones en dan is het hek van de dam.
Begrijp me niet verkeerd, bouw zelf drones <100gram, maar met wat ik lees en zie om mij heen, is regelgeving gewoon nodig.
Helaas wordt regelgeving hier vaak dusdanig in elkaar gezet dat commerciŽle belangen de overhand hebben/krijgen. (lees cursussen/certificaten etc.)
Kijk naar Noorwegen, zo kan het ook....

[Reactie gewijzigd door BazerK op 26 november 2016 12:04]

Tja maar in Noorwegen wonen er 16 mensen per km2. In Nederland zijn dat er 408 per km2, ruim 25x zoveel. Desalniettemin ben ik het met je eens dat de regelgeving in Nederland niet gunstig is voor particulieren.

Verder is het tof om de ontwikkeling van drones te zien en zeker gezien het tempo. In de afgelopen paar jaar is het echt enorm hard gegaan en nu zie je ook steeds meer beelden gemaakt door drones.
Krijg je een boete als je gepakt wordt. Lees getallen tussen de 300 en bijna 8000 euro bij professioneel gebruik.
Regels zijn goed, en zo reguleer je ook dat niet jan en alleman overal vliegt. Al hebben regels in Nederland nog nooit iemand tegenhouden maar dat terzijde.
Er waren totaal geen regels en er zijn voldoende ongelukken gebeurt, niet alleen in Nederland, en genoeg drones zoek geraakt omdat er niet voldoende ervaring was of omdat er buiten het zicht gevlogen werd.

En boetes, ik vind ze helemaal terecht. Als je zonder vergunning boven mensen in de stad of auto's op de snelweg denkt te kunnen vliegen heb je die boete verdient.
En die regels zijn hard nodig. Ik zie hier in Den Haag genoeg malloten met een drone van meer dan een halve kilo door woonwijken vliegen. Een drone is gaaf maar in verkeerde (of onverantwoorde) handen zeer gevaarlijk speelgoed.

Ik ben zelf FPV vlieger maar ben soms nog steeds onder de indruk van de kracht die een drone kan hebben. Mijn crashes gebeuren allemaal in gebieden waar geen mensen zijn maar ik moet er niet aan denken wat voor schade mijn drone in een woonwijk zou kunnen aanrichten.

Google eens op 'drone injury' en je zal zien waartoe een drone in staat is.
...
Google eens op 'drone injury' en je zal zien waartoe een drone in staat is.
Mijn youtube vind maar weinig hoor. :?
Je hebt helemaal gelijk !

In Nederland is dit straks SNEL voorbij want hier heeft men wel tijd voor (het handhaven van deze regels) en zullen we de meeste drones straks op MP staan want een paar keer een boete die de helft is van de gemiddelde drone en je bent het zat.
Bovendien wordt je al snel gesnitched door de lokale omgeving als je ermee in de bewoonde wereld vliegt en dat doe je nogal snel in NL.
Heb ik ook wel beeld bij want ik wil ook niet een drone boven mijn tuin hebben hangen.

Kortom, kwestie van tijd en er is een verbod op of zoveel haken en ogen dat het niet meer leuk is.
De overheid moet er voor waken dat dadelijk het hele vliegen met drones zo verpest wordt dat het simpelweg niet meer leuk is / praktisch onmogelijk is nog te vliegen en ander beeldmateriaal dan lege weides en wateren. De duurdere drones worden steeds geavanceerder en de kans op ongelukken wordt elke generatie minder en minder. Het lijkt er dan ook op dat de mindere drones (met aanzienlijk grotere kans op ongelukken) het verpesten voor de duurdere drones.

Dat je niet over steden of andere drukke gebieden vliegt kan ik nog inkomen. Je wil niet dat zo'n drone neerstort en op iemand (laat staan een klein kind) komt met alle gevolgen van dien. Ook in de buurt van vliegvelden vind ik het volkomen logisch dat er een verbod is. De huidige regelgeving is echter wel heel conservatief. Als er bij wijze van spreke al een verdwaalde koe ergens in een wei staat is er wel weer een reden om het vliegen te verbieden.

Het enige voordeel wat er op dit moment is, is dat de opsporen van een drone-vlieger praktisch onmogelijk is. De roofvogels die door de politie getraind worden zijn nog niet gereed en zullen alleen bij specifieke evenementen ingezet worden. De opsporing van een drone-vlieger (naar aanleiding van een melding door een burger of bedrijf/instelling) zal in praktisch alle gevallen neerkomen op de politie-eenheden belast met de noodhulp en ik kan uit eigen ervaring (werk bij de politie) vertellen dat het simpelweg een onbegonnen klus is. Ga als vlieger ergens in een bos staan en de kans dat je gevonden wordt is nihil.
E.e.a. wordt wel anders wanneer je echt gevaarlijke tafarelen uit gaat halen. Denk hierbij aan het vliegen rondom (of nog erger OP) vliegvelden of over stads/dorp-centra. In mijn optiek ben je dan ook volledig ongeschikt om een drone te hebben als je dat soort acties uithaalt...
In mijn optiek ben je dan ook volledig ongeschikt om een drone te hebben als je dat soort acties uithaalt...
En juist dat drijft tot strengere regelgeving. Het is dus niet de overheid die het verpest, maar mensen die die huidige regelgeving niet kennen of aan hun laars lappen. Ik heb dan ook al bij een paar van dit soort artikelen geroepen dat strengere regelgeving geen oplossing is, maar educatie en betere handhaving. Gelukkig speelt Tweakers.net hier wel op in, en vermeld de regelgeving in de review.
De zogenoemde "no-fly" zones zijn echter zo gigantisch groot dat, ondanks het feit dat er geen vliegtuigen komen en er geen (grote hoeveelheden) mensen wonen, er toch niet gevlogen mag worden. Dit terwijl de kans op ongevallen behoorlijk klein is.
Dat valt best mee, de kaart in het artikel geeft een vertekend beeld, in de paarse gebieden is het afaik niet verboden om met een drone te vliegen, alleen de rode en blauwe zones zijn verboden voor oa. modelluchtvaart.
Ik ken zeker 2 modelvliegclubs binnen het blauwe gebied tussen Volkel en Eindhoven.
Hoe kan dat dan?
Goed overleg plegen met de juiste instanties en ontheffing aanvragen. Soms hebben dergelijke clubs dan te maken met extra restricties wat betreft hoogte, tijden etc, maar in overleg is er best wel wat mogelijk.
Ik vlieg tot een paar keer per week over bebouwd gebied, voor het maken van foto's en videos van objecten, merendeels onroerendgoed wat in de verkoop is of moet. Van bedrijfspanden tot particulier bezit. Soms ook voor lokale overheden, afgelopen week nog voor het vaststellen van stormschade

Zelf nog nooit om toestemmnig gevraagd en er is me nog nooit om bewijs van toestemming gevraagd, zelfs niet door ambtenaren en ik vlieg nu met commerciele intentie ruim een half jaar.
Het enige wat ik regelmatig hoor is of het moeilijk vliegen is, of ze duur zijn, of je de beelden ergens kan zien. Alles heeft ook te maken met hoe je vliegt, vooral ook hoe lang. Meestal ben ik binnen 10 a 15 minuten klaar en ook weer vertrokken.

Ik weet dat het officeel niet is toegstaan maar zolang het voor mij geen financiele concequenties (boete inbeslagname) heeft ga ik gewoon door.
Je hebt geluk gehad dat je tot nu toe hebt gevlogen zonder ongelukken te maken. Of je dergelijke vluchten van 1 of 10 minuten maakt is niet van belang, je bent in overtreding en je schaadt hiermee de beeldvorming omtrent drones en met name de professionele dronevliegers die veel tijd en geld hebben gestoken in het behalen van een volledig ROC. Niet ok.

Toevoeging.

Iemand die de regels aan z'n laars lapt en er daardoor juist voor kan zorgen dat er meer beperkende regeltjes komen wordt beloond met een +1 en ik die opkom voor de belangen van ons professionele full ROC vliegers krijg een -1.

👍🏻

Mooi systeem

[Reactie gewijzigd door wndwlckr op 27 november 2016 00:20]

Of misschien is men in Europa gewoon bang van de eigen schaduw en roept men, overbodig, vadertje Staat er weer bij om nog meer onzinnige regels te schrijven die weer meer ambtenaren aan het werk houden.

Gezien het aantal drones waar er, blijkbaar, te pas en te onpas mee gevlogen wordt en het uitblijven van ongelukken lijken de risico's wel mee te vallen.

Maar goed, NL is natuurlijk ook kampioen regels opstellen.
In Duitsland is gebruik van een drone veel staten geen enkel probleem met in achtneming van hoogte en afstand, ook commercieel.

Een Duits collega van mij heeft in Duitsland binnen een uur een uitzondering om commercieel over een object te vliegen binnen een bepaald tijdstraject en voor een bepaalde tijd.. In Nederland duurde mij dat veel te lang. Destijds toen een aanvraag ingediend bij een gemeente en daar wisten ze zelf niet eens of en wanneer ik toestemming zou krijgen.
Waarom zou ik ongelukken maken? Ik heb destijds in Duitsland waar ik de drone heb gekocht een 3 daagse (3 middagen) cursus gevolgd. We zijn nu een half jaar verder met heel veel vlieguren en geen ongelukken met uitzondering van het aantal keren niet goed landen.

Ik houdt me dan regelmatig niet aan de wet misschien (in Nederland) maar de kans op ongelukken in relatie tot waar ik hem voor gebruik, type drone en omgeving is vrijwel niet aanwezig.
En als ik het zie heb je de boete zo te pakken!

Dronevliegen is geen recht. Privacy wel. Ik vind dronevliegen ook leuk. En ik vind het ook jammer dat ik geen mooie beelden van de stad kan maken vanwege de regels. Maar ik woon ook in de stad, en er komen hier inmiddels zoveel drones overvliegen dat ik me niet meer veilig voel in mijn eigen tuin.

Lag laatst met een verrekijker naar een roofvogel te kijken, zag in 10 minuten tijd 4 drones overvliegen. Midden in het centrum van een (studenten-)stad.

1) Ik wil niet bekeken worden door random studentjes
2) Die dingen maken een vreselijk naar geluid. Er waren hier een stel pipo's die elke zondagochtend om 7 uur gingen filmen 'want dan was het zo lekker rustig'. De 3e zondag dat ik weer om half 8 wakker gejankt werd heb ik de politie gebeld.
3) Ik kan me toch niet geheel een het gevoel onttrekken dat ik continue het risico loop zo'n ding op mijn kop te krijgen.

Ja het is vervelend dat er zoveel regels zijn. En inderdaad het maakt drones in nederland minder leuk. Maar ja je zit hier nu eenmaal op een van de meest dichtbevolkte stukjes aarde.

Wil jij commercieel filmpjes maken van gebouwen in de stad? Ga maar mooi vergunning aanvragen. Op die manier is er nog enige kans dat de beunhazen geweerd worden.
Autoverzekering? Waarom zou ik ongelukken maken? Ik heb destijds mijn rijbewijs gehaald.

Je snapt m'n punt denk ik wel...een ongelukje zit in een klein hoekje, een foutje of gewoon een technische storing.
De duurdere drones worden steeds geavanceerder en de kans op ongelukken wordt elke generatie minder en minder. Het lijkt er dan ook op dat de mindere drones (met aanzienlijk grotere kans op ongelukken) het verpesten voor de duurdere drones.
Dat ligt niet aan de drones, maar aan de bestuurders. 98% van de goedkope drones vliegen gewoon goed en veilig maar vereisen wel meer kennis en kunde om te besturen. Goedkope drones hebben minder sensoren en software die je helpen met vliegen waardoor je meer zelf zal moeten doen.

De denkfout die veel mensen maken is dat ze 'de drones wel even zullen laten opstijgen en vliegen alsof het niets is'. Maar bij de goedkopere drones is dat dus een stuk lastiger waardoor het sneller fout gaat.
De denkfout die veel mensen maken is dat ze 'de drones wel even zullen laten opstijgen en vliegen alsof het niets is'. Maar bij de goedkopere drones is dat dus een stuk lastiger waardoor het sneller fout gaat.
Je zou zelfs kunnen stellen dat het juist de duurdere drones zijn die het verzieken, die laten het allemaal zo makkelijk lijken, en als Sjonnie dan een goedkopere drone koopt lijkt het veel lastiger, en daarmee gevaarlijker, te zijn.
De meesten willen juist NIET in de open weides en boven de veluwe vliegen want dat boeit de meesten niet.
Men wil vaak een blik hebben van hun huis, de sportclub, het videotracken van een bijzondere evenementen/sport, etc etc.
Kortom, niet het saaie gedoe met views van een paar honderd meter hoogte kijkende op een meer of bos ... Dit hebben de meesten na een weekje wel gezien.

En dan begint het spek te stinken want NL is zo dicht bevolkt dat je bijna als militair een tactische positie moet gaan kiezen anders bellen mensen op en geven door waar je staat.
Zo werkt het in NL gewoon.

Heb er wel beeld bij want die dingen maken herrie als ze niet al te hoog vliegen en ik wil er ook geen boven mijn tuin hebben hangen.
Ok zou eigenlijk een vergelijking met die van GoPro willen zien.
Als je op youtube gaat zoeken vind je er voldoende, ik vond vooral die van Iphonedo (zo heet het kanaal geloof ik) erg vermakelijk maar ook informatief om te kijken. Daar komt wel uit naar voren dat je die Karma als drone beter links kunt laten liggen.
Dat wilden wij ook wel. Maar zoals beschreven is de Karma alleen in de VS uitgebracht en ondertussen ook weer van de markt gehaald. Hij was dus niet beschikbaar.
Gelukkig hebben een hoop vooral Amerikanen nog wel een vergelijking kunnen maken, zelf twijfel ik welke ik zou kopen. De karma is voor mij qua prijs interessant zeker icm met de gimball die je in de hand mee kan nemen.

Ook de beeldhoek van de GoPro is groter dan die van de dji, maar de laatste is wel lekker klein.

Hier een leuke vergelijking.

https://youtu.be/qNPDl7xzy6c
Moet je eens kijken hoeveel mensen die drone weer inruilen bij Toemen bijv optie occasion.....mensen komen er toch achter dat er gelukkig genoeg haken en ogen zijn aan drone vliegen
als ik er al 1 zie is het op een parkeerplaatsje beetje heen en weer vliegen en inpakken weer naar huis, nou leuk...pff
Daar staan er idd genoeg gebruikt te koop. Voor hoge prijzen ook zie ik.

Apart:
Bij occasions te koop, een DJI S1000 maar mist 1 arm.
Verderop in het overzicht te koop: 1 arm voor een DJI S1000... _/-\o_
Je hebt helemaal gelijk !
Leuk voor een weekje en dan moet je ook nog zeer waarschijnlijk de wet overtreden (en dat gebeurt als snel in NL) voor nog wat vertier want vliegen boven een dijk of het ijsselmeer en dergelijke hebben de meesten snel gezien.
Hoe lang vliegt zo'n apparaat voordat de batterij leeg is?
20-30 minuten compleet afhankelijk van omstandigheden en hoe je vliegt.
Wat ik mis bij de tot mu toe door mij bekeken info.
Wat de max// min maten zijn voor de smartphone die er bij de Mavic gebruikt kan worden.
Zo te zien alleen met een micro USB connector.

En wat veel belangrijker is: Hoeveel geluid maakt de Mavic , er staat wel minder dan de Phantom4 maar dat zegt imo helemaal niets, de Phantom4 staat bekend als de grootste herriemaker.
Wat ik mis bij de tot mu toe door mij bekeken info.
Wat de max// min maten zijn voor de smartphone die er bij de Mavic gebruikt kan worden.
Zo te zien alleen met een micro USB connector.
Zoals beschreven in het artikel kun je alle smartphones er op aansluiten. Er zit standaard een micro-usb- en lightning-kabel bij en een usb-c en omgekeerde micro-usb-stekker zijn optioneel leverbaar. Daarnaast kun je ook gewoon een eigen usb-kabel gebruiken.

De klemmen van de controller zijn heel flexibel, dus ook een kleine smartphone en zelfs een iPad past er tussen.

Het geluid hebben we niet gemeten (te weinig tijd helaas), maar het verschil is best aanzienlijk. Op enkele meters afstand hoor je de Mavic al niet meer, zodat je minder de aandacht trekt.
Erg jammer als je in de randstad woont.
Ik zat er aan te denken om een drone te kopen maar ik kan dan nergens en de regio vliegen.
Het is idd kansloos en na 1 maand staat zoiets in de kast of op MP aangezien de lol er sowieso redelijk snel af is en met regelgeving gaat het allemaal nog sneller downhill, getuige het enorme aanbod van drones op MP.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone X Google Pixel 2 XL LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*