Door Robert Sinke

CeBIT 2004: Portable MP3/Ogg-hardware

Gway Technology & Momitsu

Tot slot troffen we nog een tweetal aardige multimediaspelers aan. Aangezien de beide spelers de mogelijkheid tot on-the-fly video encoding bieden, verdienen ze een aparte vermelding in dit verslag.

*Gway Technology

Het Taiwanese Gway Technology toonde de YouGo, een handzaam MPEG4-spelertje met 4,4GB aan boord. Het ding ondersteunt zowel ASF- als AVI-files, in resoluties tot en met 352x240 pixels. De belangrijkste feature is de mogelijkheid tot direct-encoding via de A/V-input. Dit houdt in dat men van een externe audio- of videobron naar de YouGo kan opnemen. Op "high-quality" is er plaats voor ongeveer 6,5 uur aan videomateriaal - door de kwaliteit van het encodingproces wat omlaag te schroeven kan men zelfs rond de 26 uur aan opnames opslaan. Het 2,5" TFT-scherm geeft de bewegende beelden uiteraard in kleur weer en via de tv-out kan de gebruiker alles ook op diens eigen beeldbuis bekijken.

De YouGo ziet er fris uit en biedt aardige functionaliteit

Ook leent de YouGo zich prima als digitaal fotoalbum. JPEG's worden netjes herkend en kunnen desgewenst in groepen van zes thumbnails worden afgebeeld. Ook zijn er diverse slideshow-opties en kan de gebruiker direct zijn plaatjes bewerken (bijvoorbeeld naar grijstonen omzetten of spiegelen). Ook MP3-files kunnen worden afgespeeld, waarbij VBR-ondersteuning niet vergeten is.

De YouGo beschikt over een USB2.0-poort voor het overbrengen van data. Een ingebouwde li-ion accu van 2100mAh houdt de zaak draaiende, al werden er geen gegevens verstrekt over de speeltijd per batterijcharge. Wel werd duidelijk dat de YouGo ongeveer in mei 2004 zijn wereldpremière beleeft en dat het apparaat +/- $350 (USD) moet gaan opbrengen.

Gway YouGoMomitsu PM-320
Opslagcapaciteit4,4GB256MB (compactFlash)
10GB add-on HDD
(optioneel)
DataoverdrachtUSB2.0USB2.0
L * B * D109 * 74 * 23mm115 * 87 * 18mm
Gewicht197 gram115 gram
(zonder optionele HDD)
FileformatenEncoding:
ASF, 25fps@352*240px
Decoding:
ASF,30fps@352*240px
AVI,25fps@320*240px
MP3
JPEG
Encoding:
ASF
Decoding:
AVI, DivX
MP3
JPEG
I/OA/V-in (composite), -out,
infrared (remote control)
A/V-in, -out
Prijs (USA)$350$350

*Momitsu

Het Japanse Momitsu liet ook een draagbare videorecorder zien. We waren verrast om op te merken, dat twee heren uit Deventer druk bezig zijn met de Europese ontplooiing van het bedrijf. Maarten en Jan-Hein Streppel vertegenwoordigden Momitsu Europe en verhaalden over het Japanse succes van de stationaire DivX-speler (V880). Blijkbaar is de bewuste speler de populairste DivX-unit in Japan, waarmee de basis voor verdere ontwikkeling van de productielijn werd ingezet.

Inmiddels heeft Momitsu zich ook op het portable marktsegment begeven. Met de PM-320 heeft het bedrijf een aardige gadget in huis. We mochten er een tijdje mee spelen en vooral het lage gewicht van het spelertje viel op.

De PM-320 is, evenals de eerdergenoemde YouGo, een draagbare MPEG4-speler met mogelijkheden tot video-encoding. Via de A/V-ingang encodeert de unit zowel video (naar MPEG4) als audio (naar MP3). Ook is de PM-320 compatible met het DivX-formaat en worden resoluties tot en met 325x240 pixels ondersteund. De speler ondersteunt JPEG's en men kan deze in een slideshow verwerken, of on-the-fly resizen.

De Momitsu PM-320, geplaatst op de ferme handpalm van de heer Streppel

Momitsu's apparaat gebruikt in de basis een CompactFlash-kaartje met een capaciteit van 256MB. Gelukkig is er ook een 10GB HDD verkrijgbaar, die men simpelweg aan de speler vastklikt en die direct door de PM-320 herkend wordt. Bovendien maakt deze harde schijf een slanke en lichte indruk, zodat het totale concept van de unit nauwelijks wordt verstoord. De navigatiesectie maakte een prima indruk, hoewel het allemaal een beetje plasticachtig aandeed.

Ons werd verteld dat de ingebouwde lithium-accu ongeveer 3,5 tot 4 uur meegaat, voordat deze herladen dient te worden. In de meeste gevallen kan men dus een complete film bekijken, zonder dat herladen nodig is. De vertoonde beelden kunnen via de tv-out ook op een extern scherm bekeken worden, hoewel het 2,5" TFT'tje een prima beeldkwaliteit ten toon spreidde.

De Momitsu PM-320 wordt in de Verenigde Staten her en der al aangeboden voor ongeveer $350. Het zal waarschijnlijk niet al te lang duren vooraleer de heren Streppel & Streppel de eerste exemplaren in Europa weten af te zetten. Overigens is men ook bezig met een WiFi-versie van de eerdergenoemde stationaire DivX-speler.

Reacties (29)

Wijzig sortering
enfin, iRiver gaat Nokia achterna, waardoor de helft van het display in de winkel gevuld is met iRiver, waar er zoveel van zijn, dat je niet kan kiezen welke je wilt hebben, wat je nodig hebt, enz. Ben benieuwd of ze daardoor terrein gaan winnen, want iRiver verkoopt nog lang zo goed nog niet, kan ik uit ervaring zeggen ( * 786562 Mellon
Was MPman niet aanwezig overigens?
Idd, de range is erg uitgebreid en wellicht te onoverzichtelijk van aard. Wanneer de nieuwe spelers de oude productlijn vervangen, dan wordt de situatie al wat helderder. Nu is er sprake van een tijdelijke overlap, waar complete serie spelers heel erg veel van elkaar weg hebben. Het is dus even afwachten hoe een en ander uit gaat pakken.

In ieder geval is het wel mooi om te zien dat het niet bij 1 of 2 nieuwe modellen is gebleven. De multimediaspelers vormen misschien ook een soort van impuls voor dit deel van de markt. iRiver houdt zich iig niet bepaald afzijdig van grootschalige vernieuwing.

De spelers die in NL onder de merknaam "MPman"uitkomen, zijn vaak afkomstig van kleinschalige bedrijfjes uit Z-Korea & omstreken :P. Denk aan de MP-F777 (afkomstig van Monolith), MP-F 72 (JNC SSF-300) en de MP-FUB58 (oorspronkelijk Oracom ORC-200). Ze worden voor het gemak onder dezelfde (OEM-)noemer naar NL verscheept, bijv. naar ketens als Dixons.

iRiver producten vinden veelal aftrek bij online retailers. De verkoopscijfers vallen daar niet bepaald tegen, kan ik je melden :).
Zitten een paar mooie spelers tussen maar ik vind het vooral jammer dat andere audio formaten zoals ogg of musepack d'r weer zo bekaaid afkomen terwijl wma bijna overal standaard in zit :'(
Idd! Als ik het artikel goed lees zie ik maar één speler die Ogg Vorbis ondersteunt, en dat is dan nog een experimenteel model.

Zitten ogg players eraan te komen in de toekomst, of zal het er wss nooit van komen? Ik heb nl. mijn CD collecite helemaal naar Ogg gebackupt en wacht al lang op een degelijke Ogg player...
Bijna alle spelers uit de iRiver serie ondersteunen nu OGG Vorbis, al dan niet met firmware in beta status. Dus ik denk dat er voor deze spelers wel OGG Vorbis al bij zit, of dat er later firmware upgrades komen met de ondersteuning.
Anoniem: 20731
@Hercul3s29 maart 2004 19:11
Jammer dat als je Vorbis met die dingen afspeelt de batterijduur 4 keer zo kort is. En bitrates > 160 kbps worden niet ondersteund (kost te veel kracht).
Het is daarmee dat OGG er niet echt doorkomt voor draagbare spelers. MP3 is gewoon veel gemakkelijker aangezien het toch wel het meest verspreide formaat is.

* 786562 amour021
Zitten ogg players eraan te komen in de toekomst, of zal het er wss nooit van komen?
Kijk behalve iRiver eens naar de Rio Karma. Heb ik zo'n twee weken geleden gekocht, doet prima Ogg (was voor mij ook een voorwaarde).

Tsja, en batterijduur? Ik ben dat eerder tegengekomen, dat Ogg het meest van je batterijen vergt, maar is het nou echt waar, of is het weer zo'n Urban Myth? Ik doe in ieder geval meer dan 10 uur Ogg met m'n Karma, dat vind ik goed zat.
Anoniem: 110236
30 maart 2004 17:10
wow, die Momitsu lijkt me wel wat, maar wat wordt de totaalprijs als je die 10gb erbij wil?

Gaat trouwens door al deze nieuwe spelers de prijs van oudere spelers (zoals de Xclef hd 500) omlaag, of verdwijnen de oudere spelers van de markt?
Zal nog even navraag doen inzake die HDD-add-on voor de Momitsu, dat bedrag weet ik niet meer uit m'n hoofd.

De oudere spelers worden vaak "afgebouwd", wat inhoudt dat ze idd steeds goedkoper worden totdat ze domweg niet meer voorradig zijn. Sowieso worden 2,5" HDD-spelers steeds schaarser. De Zen Xtra is een model dat de kar van Creative moet trekken, de HD-500 doet het nog steeds erg aardig en de YH-1030 van Samsung ziet er op papier ook goed uit (hoewel niet verkrijgbaar in Europa). 2,5" zal echter verdrongen worden door 1,8" - kosttechnisch is het verschil steeds midner interessant. Sowieso doet een 2,5" HDD afbreuk aan de draagbaarheidfactor van een speler, iets dat voor veel mensen steeds belangrijker wordt.

Wel zullen 2,5"-schijven nog in multimediaspelers worden toegepast. Daarbij moet je denken aan de zogeheten Video2Go-apparaten (van Microsoft), die vrij fors in omvang en gewicht zijn door de grote TFT-schermen. Wie een kleine HDD plaatst in zo'n "lompe bak", is een dief van z'n eigen portemonnee.
Ik wil de 20gig in mijn HD500 liever niet omruilen voor een 4 gig.
Nou is 20gig wel erg royaal en 4 gig in princiepe echt genoeg voor mp3 maar toch vind ik het fijn dat ik m'n hele collectie bij me heb.
Maar ik kan er in komen dat ze liever op die mini hd's stappen.

Iriver heeft ook een 40gig model, daar zit ik in dit verslag helemaal niets van terug.
Anoniem: 2000
29 maart 2004 17:15
Allemaal iPod wannabees... ;)
En daar is helemaal niets mis mee. Hoe meer concurrentie, hoe beter voor de consument :)
dat vind ik nu ook, ze lijken bijna allemaal zeer hard op de ipod, als daar maar geen schadeclaim van komt :)
Anoniem: 56450
29 maart 2004 20:14
Ach ja, voor het gemak skippen we maar gewoon de hele Hi-MD range want MD is toch maar erg eng.
Niet heel erg objectief.

Voor de mensen die WEL willen weten wat Hi-MD is:
http://www.MDcenter.nl/himd
Nouja, eng is MiniDisc niet hoor. Hardstikke mooie standaard natuurlijk, maar wel een anderssoortige standaard dan diegene die in dit verslag besproken wordt. Er staat dan ook "MP3/Ogg-hardware" boven dit artikel, het was niet de bedoeling om MD uitvoerig te gaan behandelen. Heeft weinig met objectiviteit te maken, meer met de grondslag van dit verhaal.

De "Connect"-service dient een beetje als brug voor het Sony-verhaal, omdat een dergelijke dienst lijkt op Apple's en Samsungs eerdere inititiatieven (iTunes & Napster). Daarbij steekt de MD-speler logischerwijs even z'n hoofd op, je moet toch een medium hebben dat van Connect gebruik kan maken.
In principe zijn dit de firma's die daar kunnen komen, waar de grote bedrijven hen voorging
Iemand hier een vertaling voor? :z

Met andere woorden, wat de stelling nou:
- Kleine bedrijfjes maken dingen die de grote niet maken
- Kleine bedrijfjes apen de grote na
:?
Vertaling:

Deze kleinschalige bedrijven kunnen zich, door middel van innovatie en specialisatie (bijvoorbeeld het leggen van de focus op 1 apparaat), langzaamaan ontwikkelen tot een bedrijf met een respectabele naam en een uitgebreide range.

Zie iRiver, het bedrijf begon met een stel veredelde OEM's van SonicBlue MP3/cd-spelers en heeft nu een dikke line-up, terwijl er nog steeds nieuwe zaken worden geintroduceerd (kleurenschermpjes, multimediaondersteuning zijn nog vrij "hot" in dit marktsegment).

Dus tja, het is maar wat je na-apen noemt. Uiteindelijk zullen al die dingen lossy formaten afspelen en in een zo compact mogelijke behuizing geleverd worden. Daar heeft Apple noch iRiver of wie dan ook patent op. Het gaat om de vernieuwende features die een onbekend apparaat tot een succes kunnen maken.
Anoniem: 83091
30 maart 2004 11:55
Die Mpeg 4 speler van Gway ziet er erg gaaf uit. Hopelijk wordt die in mei vrij aardig beschikbaar (in europa ook beschikbaar). Die is wel een aanschaf waard. Enig jammere eraan is dat er geen foto camera/camera funtie opzit. Mar dat direct encoding :9
Nu nog ff hopen dat dat bedrijf een naamswijziging ondergaat, want ik vind Gway (gayway?) wel een beetje een verkeerde naam hoor! Niet dat ik iets tegen homoseksuelen heb, maar niemand noemt z'n bedrijf Hetroway ofzoiets... :+

P.S. Gway zal wel moeten worden uitgesproken als Gee-way, maar in het Nederlands is het een beetje ongelukkig... :)

edit: Nu zie ik ook nog dat het OSD roze is! ... Zou het dan toch.....? ;)
Anoniem: 90915
30 maart 2004 13:55
ahum, xclef? was die niet aanwezig. Ik heb daar zelf een hd-mp3speler van en ik ben er toch wel blij mee
Nee, ook de X-Clef range was aanwezig onder OEM-namen. Als we het dan toch over vreemde namen hebben, dan past "Trekstor" wel in dit rijtje thuis :+ Zij brengen de HD-800 van X-Clef uit onder het i-Beat-label uit. En dat is dus weer iets anders dan i-Bead, een mens zou er van in de war raken, nietwaar?
Wat mij nou zo verbaast is dat een aantal spelers van iRiver nog GEEN USB 2.0 hebben, 1GB met USB 1.1 terwijl het niet erg veel moeite extra lijkt te zijn EN daarnaast hebben de spelers van bijna alle andere merken wel USB 2.0, volgens mij is dat wel een kleine mis stap. |:(
Anoniem: 53812
29 maart 2004 21:06
ik mis toch een beetje de iPod mini killers hier..
ik zie serieus geen concurentie op de 3..6gb range zegmaar.. niet qua prijs, en zeker niet qua design.. maar dat is een kwestie van smaak natuurlijk :)

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee