Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Redactie Tweakers

Desktop Best Buy Guide

September 2016

Inleiding: het oog wil ook wat

In deze editie van de Best Buy Guide gaan we dieper in op game-pc's. We kiezen daarbij voor een andere insteek dan gebruikelijk en concentreren ons op de resoluties waarop games op de verschillende systemen gespeeld kunnen worden. Daarbij hebben we een instapgamesysteem samengesteld waarop de meeste games op een full-hd- of 1080p-resolutie gespeeld kunnen worden; de allernieuwste games zullen niet op de hoogste instellingen te spelen zijn. Met het iets duurdere basisgamesysteem kun je zowel de instellingen als de te verwachten framerates wat opschroeven, maar hogere resoluties zijn nog wat te veel gevraagd.

Daarvoor zul je moeten uitwijken naar het mainstream-gamesysteem, waarmee je op een flink hogere resolutie kunt spelen. Als je de resolutie lager houdt, kun je in principe alle instellingen op de mooiste stand zetten. We hebben in twee pagina's suggesties gedaan voor bijbehorende beeldschermen: 1080p-schermen voor de twee goedkopere systemen en 1440p-schermen voor het duurdere systeem. Veel fabrikanten van beeldschermen hebben tegenwoordig ook extra brede beeldschermen in hun assortiment: die ultrawidescreen-monitors zijn voor gamers interessant dankzij hun extra grote blikveld. We zetten een aantal gewone en extra brede schermen voor je op een rij.

Zoals gebruikelijk zijn de Best Buy Guide-systemen samengesteld in overleg met de community van Tweakers. In het topic op het Gathering of Tweakers-forum kan iedereen zijn mening geven over het perfecte systeem. Het BBG-team plaatst een aantal weken voor publicatie voorstellen voor systemen in het Complete Systemen & Laptops-forum. Vervolgens kunnen alle forumbezoekers hun mening geven en over wijzigingen discussiëren. Bij het schrijven en samenstellen van de definitieve BBG gaan we uit van de feedback in de bovengenoemde topics, onze eigen bevindingen, de reviews van collega-hardwaresites en de ervaringen van medetweakers op het Forum en in de Productreviews.

De prijzen van de diverse onderdelen worden in real time uit de Pricewatch opgevraagd en zijn daardoor aan verandering onderhevig. De prijzen in de tabellen worden vastgesteld op het moment van publicatie. Als een onderdeel meer dan eens in een configuratie voorkomt, zoals de twee videokaarten voor een sli- of crossfire-systeem, wordt daarmee in de totaalprijs rekening gehouden. Alle prijzen zijn inclusief btw.

Let op: niet alle combinaties van hardware zijn getest. Waar mogelijk controleren we op de correcte werking van de verschillende onderdelen, maar we kunnen niet garanderen dat alle componenten honderd procent compatibel zijn.

Instapgamesysteem

Het low-end gamesysteem is bedoeld voor mensen die niet 'veel' geld te besteden hebben of willen besteden en voor mensen die niet de kracht van een basis- of mainstream-gamesysteem nodig hebben. Voor het budget is deze maand 450 euro als bedrag gekozen. Daarmee kunnen we een systeem samenstellen dat in de meeste spellen minimaal dertig beelden per seconde kan tonen, met een resolutie van 1920x1080 pixels, met hoge instellingen. Wie minder geld wil uitgeven, kan een kijkje nemen in de Best Buy Guides van mei en juli voor ideeën. De hoop was aan het begin van augustus dat er door de introductie van een nieuwe generatie videokaarten meer mogelijk zou zijn binnen dit budget. De beschikbaarheid van de kaarten is op het moment van schrijven echter nog steeds niet zo geweldig, waardoor de prijzen nog wat hoog uitvallen vergeleken met voorgaande generaties videokaarten.

Basisonderdelen

ProcessorsIntel Core i3-6100 Boxed

Deze keer stappen we af van de gebruikelijke Athlon voor dit systeem en nemen we een Core i3-6100, omdat deze minder stroom verbruikt en betere prestaties levert. Dat prestatieverschil kan in enkele situaties oplopen tot boven de 50 procent, maar in de meeste gevallen ligt het dichter in de buurt van de 30 procent. In het discussietopic voor dit systeem staan diverse links naar benchmarks waarin dit te zien is.

Score: 4.5(4 reviews)
linkHardware Unboxed Review; Core i3-6100T met diverse videokaartenlinkDiscussietopic Low-end Gamesysteem September 2016
MoederbordenGigabyte GA-H110M-S2H

Goedkope socket-1151-moederborden zijn er in overvloed en geen steekt er echt met kop en schouders bovenuit. Daarom hebben we een moederbord gekozen dat veelal wordt geadviseerd op het Forum. Dit moederbord beschikt onder andere over vier sata-600- en vier usb 3.0-poorten, en een hdmi-aansluiting.

Score: 4.5(11 reviews)
Geheugen internCrucial CT2K4G4DFS8213

Voor het geheugen kiezen we voor een van de goedkoopste opties; een setje Crucial-ddr4-2133 van 2x4GiB. Voor wie de optie voor meer geheugen wil openhouden, is een enkele module van 8GiB aan te raden, aangezien het moederbord maar over twee geheugenslots beschikt.

Score: 4.5(7 reviews)
link1x8GiB DDR4-2133 Crucial CT8G4DFD8213
VideokaartenSapphire Radeon RX 460 2G D5

Als videokaart nemen we er eentje uit de nieuwe generatie. De RX 460 zet prestaties neer die iets beter zijn dan die van de R7 370, maar verbruikt minder stroom. Omdat we een krachtigere cpu in het systeem hebben, zullen de prestaties ten opzichte van voorgaande low-end gamesystemen merkbaar beter zijn.

Score: 4(1 reviews)
Solid state drivesKingston SSDNow UV400 240GB

De Kingston UV400-ssd's zijn aantrekkelijk geprijsd en bieden redelijke prestaties. De 240GB van de ssd zijn in de meeste gevallen nog ruim voldoende voor een gamesysteem.

Score: 5(5 reviews)
linkAlternatief; Samsung 750 EVO 250GB
BehuizingenXigmatek AEOS
Xigmatek AEOSvanaf Onbekend

De behuizing biedt mogelijkheden om te bezuinigen. Later overstappen op een betere behuizing hoeft immers niet zo veel te kosten, terwijl voor een iets betere processor of videokaart met gemak twee keer zoveel euro's vereist zijn. De Xigmatek AEOS heeft aan de voorkant usb 2.0, usb 3.0, en aansluitingen voor een microfoon en een koptelefoon. In de kast is voldoende ruimte voor een videokaart tot 38,5cm en voor cpu-koelers tot 16cm hoog.

Score: 0(0 reviews)
linkAlternatief; Sharkoon VS4-V USB 3.0
Voedingenbe quiet! System Power B8 350W

Helaas is er binnen het budget met de overige gekozen onderdelen geen ruimte voor een voeding van hogere kwaliteit. De BeQuit! SP B8 is echter geen slechte voeding en de 350Watt versie staat toe dat er een stevigere videokaart in kan wanneer men wil upgraden. Dat betekent echter wel dat we iets over het budget heen gaan, maar dat is het wel waard. Wat voor de behuizing geldt, geldt ook voor de voeding; het is goedkoper om deze twee te moeten vervangen in de nabije toekomst, dan om de videokaart en/of processor te moeten vervangen.

Score: 0(0 reviews)
€ 249,45Actuele totaalprijs:
Product Prijs Act.Prijs
Processors Intel Core i3-6100 Boxed € 116,25 € 124,50
Moederborden Gigabyte GA-H110M-S2H € 53,95 € 57,95
Geheugen intern Crucial CT2K4G4DFS8213 € 32,14 Onbekend
Videokaarten Sapphire Radeon RX 460 2G D5 € 119,50 Onbekend
Solid state drives Kingston SSDNow UV400 240GB € 65,95 € 67,-
Behuizingen Xigmatek AEOS € 25,49 Onbekend
Voedingen be quiet! System Power B8 350W € 38,50 Onbekend
Totaalprijs bij opstellen BBG € 451,78 € 249,45

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kun je hier bekijken.

Basisgamesysteem

Het basisgamesysteem is bedoeld voor mensen die redelijke prestaties in spellen willen, maar liever wat minder geld uitgeven. Het budget van dit systeem is vastgesteld op 600 euro en daarmee is het mogelijk om in de meeste spellen een gemiddelde van 60 beelden per seconde te bereiken, met hoge grafische instellingen, op een resolutie van 1920 bij 1080 pixels.

Basisonderdelen

ProcessorsIntel Core i3-6100 Boxed

Voor het basissysteem hebben we ook een Core i3-6100 gekozen. Deze processor is zeer aantrekkelijk voor gamers met een laag budget en is krachtig genoeg voor gamen op 1080p. Daarnaast is de 500MHz hogere kloksnelheid in vergelijking met de Core i5-6400, namelijk 3,2GHz turbo, zeer aantrekkelijk voor spellen die single of dual threaded zijn.

Score: 4.5(4 reviews)
MoederbordenASRock H110M-HDS

In dit systeem gaan we voor een ander moederbord dan in het low-end gamesysteem. Zoals daar al gezegd, zit er niet veel verschil in kwaliteit tussen de goedkopere moederborden en komt het dus vooral aan op gewenste functies en merkvoorkeur. In vergelijking met het Gigabyte-bord heeft de H110M-HDS wat minder aansluitingen, waaronder een PCIe 2.0 x1-slot en vier usb 2.0-poorten.

Score: 5(0 reviews)
linkVergelijking; Gigabyte GA-H110M-S2H en ASRock H110M-HDS
Geheugen internCrucial CT8G4DFD8213
Crucial CT8G4DFD8213vanaf Onbekend

Met één reepje geheugen kun je makkelijker upgraden naar 16GiB. Wie liever toch dualchannel draait, kan het setje geheugen uit het low-end gamesysteem kiezen. Wie liever een heatsink op het geheugen heeft, kan voor enkele euro's meer een Kingston-module aanschaffen.

Score: 4.5(1 reviews)
linkKingston HyperX Fury HX421C14FB/8
VideokaartenMSI Radeon RX 470 GAMING X 4G

De Radeon RX 470 is voor gamen op 1080p met hoge grafische instellingen een goede keuze voor mensen met een lager budget. Deze uitvoering van MSI beschikt over vier gigabyte geheugen dat z'n werk doet op 1675MHz en over een gpu met 2048 shaders die op maximaal 1254MHz werken.

Score: 5(0 reviews)
linkAlternatieven
Solid state drivesSamsung 750 EVO (retail) 250GB

Samsungs 750 Evo levert redelijke prestaties voor een redelijke prijs. De ssd ondersteunt trimfunctionaliteit, en heeft 256MiB cache en TLC-chips. Wie wat minder geld wil uitgeven aan de ssd, kan voor de Kingston UV400 van 240GB gaan en voor wie iets meer ruimte wil, is er de 275GB-Crucial MX300.

Score: 4.5(4 reviews)
linkAlternatief; Kingston SSDNow UV400 240GBlinkAlternatief; Crucial MX300 2,5" 275GB
BehuizingenBitFenix Neos Zwart/Zwart

Binnen de dertig tot veertig euro zijn er aardig wat mogelijkheden als het op de kast aankomt. Waar in voorgaande BBG's voornamelijk de CoolerMaster N200 en N300 aan bod kwamen, kiezen we deze keer voor de Neos Zwart/Zwart van BitFenix. De kast heeft een strak ontwerp en ruimte voor licht kabelmanagement. Helaas is de ruimte voor een cpu-koeler beperkt, maar met het lage stroomverbruik van de Core i3 hoeft dat geen probleem te zijn.

Score: 4(8 reviews)
linkAlternatief; Cooler Master Force 500
VoedingenCorsair CX450M

Een 450-wattvoeding van goede kwaliteit is in de meeste gevallen voldoende voor een gamesysteem. Alleen als je verschillende videokaarten of videokaarten met diverse gpu's erop in het systeem wil stoppen, is een sterkere voeding nodig. De Corsair CX450M is semimodulair en heeft extra lange kabels, wat in grotere behuizingen meer ruimte voor kabelmanagement biedt. Er zijn twee 6+2-pinsstroomkabels aanwezig voor videokaarten en met een ventilator die 30,5dB produceert op maximale snelheid, is het geluidsniveau ook in orde.

Score: 3.5(6 reviews)
linkAlternatief; Cooler Master GM G450MlinkAlternatief; Antec VPF Series 450W
€ 271,95Actuele totaalprijs:
Product Prijs Act. prijs
Processors Intel Core i3-6100 Boxed € 116,25 € 124,50
Moederborden ASRock H110M-HDS € 53,49 € 58,05
Geheugen intern Crucial CT8G4DFD8213 € 32,95 Onbekend
Videokaarten MSI Radeon RX 470 GAMING X 4G € 233,51 Onbekend
Solid state drives Samsung 750 EVO (retail) 250GB € 69,90 Onbekend
Behuizingen BitFenix Neos Zwart/Zwart € 35,95 € 37,50
Voedingen Corsair CX450M € 52,- € 51,90
Totaalprijs bij opstellen BBG € 594,05 € 271,95

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kun je hier bekijken.

Mainstream- en high-end gamesysteem

Sinds 2012 of langer heeft vrijwel elk gamesysteem met een budget van boven de 1000 euro de mogelijkheid tot overklokken. Niet iedereen wil dat echter doen en daarom is voor deze maand besloten om een niet-overklokbaar systeem op te stellen. Het primaire doel van dit systeem is om een gemiddelde framerate van 60fps in de meeste spellen te krijgen, met hoge grafische instellingen, op een resolutie van 2560x1440 pixels. Dit systeem kan echter ook gebruikt worden als een high-end 1080p-gamesysteem.

Basisonderdelen

ProcessorsIntel Core i7-6700 Boxed

Intels Core i7-6700 is een krachtige processor, die in spellen, dankzij hyperthreading, prestaties neerzet die te vergelijken zijn met die van een overgeklokte Core i5. Daarbij worden de threads van de i7 een stuk minder belast dan die van de i5, waardoor er nog voldoende ruimte is voor veeleisendere spellen. Ook voor het streamen van gamesessies is de i7 zeer geschikt.

Score: 5(6 reviews)
ProcessorkoelingArctic Freezer i32

Omdat het budget redelijk hoog ligt, mag er ook wel wat geld besteed worden aan een cpu-koeler. De Arctic Freezer i32 produceert onder load minder dan 35dB en kan met gemak 140 watt afhandelen, dus de 65 watt van de Core i7 moet geen probleem zijn.

Score: 4.5(6 reviews)
MoederbordenGigabyte GA-B150M-D3H

Het gekozen moederbord beschikt onder andere over een m2-slot, een sata-express-poort, zes sata-600-aansluitingen en vier geheugenslots. Ook zijn er drie aansluitingen voor casefans aanwezig, wat voldoende zal zijn om dit systeem koel te houden.

Score: 4(7 reviews)
Geheugen internKingston HyperX Fury HX421C14FBK2/16

Met een hoog budget is het niet te veel gevraagd om wat meer geheugen in het systeem te plaatsen. In dit geval is gekozen voor 16GiB met een zwarte heatspreader.

Score: 4(2 reviews)
VideokaartenGigabyte GeForce GTX 1070 WINDFORCE OC 8GB

Voor gamen op 1440p is de GTX 1070 een zeer geschikte videokaart en met een stroomverbruik van rond de 150 watt hoeft er ook geen uitgebreide koeling in de behuizing aanwezig te zijn.

Score: 4(0 reviews)
Solid state drivesSamsung 750 EVO (retail) 500GB

Veel nieuwere spellen vereisen niet alleen meer kracht van de processor en videokaart, maar ook meer ruimte op de ssd. Aangezien het budget het toelaat, is voor dit systeem een ssd van 500GB gekozen. De 750 Evo van Samsung biedt een goede verhouding tussen prijs en prestaties.

Score: 5(1 reviews)
BehuizingenCooler Master Silencio 352

De Cooler Master Silencio 352 biedt redelijk veel voor z'n prijs en beschikt over stoffilters, geluiddemping en twee usb 3.0 poorten. De kast is geschikt voor µatx- en mini-itx-moederborden, heeft ruimte voor een cpu-koeler van maximaal 155mm hoog en videokaarten van 355mm lang. De kast heeft een strak ontwerp, een laag gewicht en geringe afmetingen.

Score: 4.5(29 reviews)
VoedingenCorsair RM550x

Als voeding is voor de Corsair RM550x gekozen. Deze voeding is van hoge kwaliteit en is, met een ventilator die slechts 21dB produceert, zeer stil. De psu beschikt over twee 6+2-pinsstroomkabels voor videokaarten, zes sata- en vier molex-aansluitingen.

Score: 4.5(12 reviews)
€ 1.084,19Actuele totaalprijs:
Product Prijs Act. prijs
Processors Intel Core i7-6700 Boxed € 314,50 € 349,-
Processorkoeling Arctic Freezer i32 € 28,50 € 39,91
Moederborden Gigabyte GA-B150M-D3H € 82,95 € 106,48
Geheugen intern Kingston HyperX Fury HX421C14FBK2/16 € 75,95 Onbekend
Videokaarten Gigabyte GeForce GTX 1070 WINDFORCE OC 8GB € 459,64 € 439,-
Solid state drives Samsung 750 EVO (retail) 500GB € 125,95 Onbekend
Behuizingen Cooler Master Silencio 352 € 59,95 € 59,90
Voedingen Corsair RM550x € 89,90 € 89,90
Totaalprijs bij opstellen BBG € 1.237,34 € 1.084,19

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kun je hier bekijken.

Monitoren: 1080p en ultrawidescreen

Deze maand tonen we naast enkele systemen ook een overzicht van monitoren die voornamelijk gericht zijn op gamers en mensen met een laag budget. De monitoren zijn onderverdeeld in vier resoluties en per resolutie in enkele categorieën. Dit overzicht is gebaseerd op specificaties van de monitoren, gebruikersreviews, input van de community en in mindere mate reviews van websites.

Monitoren met 1920 bij 1080 pixels

BenQ GW2270H Zwart

De BenQ GW2270H is een goedkope monitor met een amva-paneel, dat een betere contrastverhouding en kleurweergave mogelijk maakt dan tn-panelen. De monitor heeft twee hdmi- en één d-sub-aansluiting, en is verticaal kantelbaar. Wie een monitor nodig heeft met een dvi-d-aansluiting, kan terecht bij de non-H-versie van deze monitor, die dezelfde specificaties heeft.

Score: 4.5(2 reviews)
linkBenQ GW2270 Zwart
AOC G2460VQ6 Zwart

Voor gamers die van freesync gebruik willen maken, is de AOC G2460VQ6 een goede, laag geprijsde keuze. De freesync-frequenties liggen tussen de 48 en 75Hz, en het scherm beschikt over een displayport, en hdmi- en d-sub-aansluitingen. Het scherm is echter niet in hoogte verstelbaar en moet het doen met een tn-paneel. Voor mensen die liever een ander type paneel hebben, is er de LG 24MP68VQ, die over een ah-ips-paneel beschikt.

Score: 4.5(5 reviews)
linkAlternatief; LG 24MP68VQ Zwart
Asus MG248Q Zwart
Asus MG248Q Zwartvanaf Onbekend

Wie op zoek is naar een 144Hz-freesync-monitor, komt al gauw uit bij een monitor met een tn-paneel. De Asus MG248Q beschikt over een displayport, en hdmi- en dvi-d-aansluitingen, en is in hoogte verstelbaar en verticaal kantelbaar. De freesync-frequenties liggen tussen de 40 en 144Hz.

Score: 0(0 reviews)
Acer Predator XB241H Rood, Zwart

G-sync-monitoren zijn klein in aantal en aardig wat duurder dan freesync-monitoren. Met een resolutie van 1920x1080 beeldpunten zijn er alleen g-sync-monitoren met een refreshrate van 144Hz en hoger, en die maken alle gebruik van tn-panelen. Acers Predator XB241H is een van de twee beter verkrijgbare monitoren en beschikt over een displayport en een hdmi- aansluiting, is in hoogte verstelbaar, verticaal kantelbaar en negentig graden horizontaal draaibaar. Het scherm ondersteunt verversingsfrequenties tot 180Hz.

Score: 4.5(1 reviews)
linkAlternatief; AOC G2460PG Zwart

Monitoren met 2560 bij 1080 pixels

LG 25UM58-P Zwart

Met een prijs die onder de 180 euro begint, is de LG 25UM58-P beter geprijsd dan welke ultrawide monitor dan ook. Het scherm beschikt over twee hdmi-aansluitingen, is in hoogte verstelbaar en verticaal kantelbaar. Het paneel is een 75Hz-ips-model met een reactietijd van vijf milliseconden.

Score: 4.5(0 reviews)
LG 29UM68-P Zwart

De LG 29UM68-P beschikt over een 75Hz-ips-paneel met ondersteuning voor freesync. Als aansluitingen zijn er een displayport en twee hdmi-poorten aanwezig. De monitor kan verticaal gekanteld worden, maar helaas niet in hoogte worden versteld.

Score: 4(1 reviews)
LG 29UC88-B Zwart
LG 29UC88-B Zwartvanaf Onbekend

Een alternatief voor een platte monitor is eentje met een gebogen scherm. Dit heeft voor en nadelen, maar voor de gamer die recht voor het scherm zit, wegen die nadelen niet zo zwaar. De LG 29UC88-B heeft een 75Hz-ips-paneel met een diameter van 29 inch en ondersteuning voor freesync. Het scherm is in hoogte verstelbaar en verticaal kantelbaar, en heeft een displayport en twee hdmi-aansluitingen.

Score: 0(0 reviews)
AOC C3583FQ Zwart
AOC C3583FQ Zwartvanaf Onbekend

AOC's C3583FQ bevat een 35"-, gebogen mva-paneel met ondersteuning voor freesync tussen de 45 en 160Hz. De monitor is in hoogte verstelbaar en verticaal kantelbaar, en heeft d-sub-, dvi-d-, hdmi- en displayport-aansluitingen.

Score: 0(0 reviews)
Acer Predator Z35 Rood, Zwart

Helaas is de keuze voor een g-sync-monitor met deze resolutie beperkt tot slechts één model. De Acer Predator Z35 heeft een gebogen a-mva-paneel met een diagonaal van 35 inch, dat maximaal 144Hz ondersteunt. Als aansluitingen zijn een displayport, hdmi-poort en usb-hub aanwezig. Het scherm is in hoogte verstelbaar en verticaal kantelbaar.

Score: 4(2 reviews)

Monitoren: 1440p en ultrawidescreen

We gaan verder met een hogere resolutie: schermen met 1440 pixels verticaal en de standaardresolutie van 2560 pixels horizontaal, of de extra brede variant van 3440 bij 1440 pixels. Het spreekt voor zich dat het aansturen van die extra pixels meer van je videokaart vergt.

Monitoren met 2560 bij 1440 pixels

BenQ BL2420PT Zwart

Tweakers die in de markt zijn voor een goedkope 1440p-monitor, komen al snel uit bij de BenQ BL2420PT. Deze monitor is uitgerust met een displayport-, hdmi-, dvi-i- en d-sub-aansluiting, en het ips-paneel biedt een goede kleurweergave. Het scherm is in hoogte verstelbaar en verticaal kantelbaar, en kan negentig graden horizontaal gedraaid worden. Als alternatief kan men de Dell P2416D overwegen. Deze is iets duurder en moet het doen zonder dvi-i-aansluiting, maar heeft wel een usb-hub.

Score: 3.5(0 reviews)
linkAlternatief; Dell P2416D Zwart
Iiyama Prolite B2783QSU-B1 Zwart

Als freesync-monitor met een verversingsfrequentie van 75Hz biedt de iiyama de meeste waar voor z'n prijs. Het scherm is onder andere in hoogte verstelbaar en verticaal kantelbaar. Het beschikt over een usb-hub, en een displayport-, hdmi- en dvi-d-aansluiting. Helaas maakt de monitor gebruik van een tn-paneel.

Score: 4.5(4 reviews)
BenQ XL2730Z Rood, Zwart

Onder de freesync-monitoren met een hoge resolutie en verversingsfrequentie is de BenQ XL2730Z een redelijke keuze. Het scherm heeft een displayport, twee hdmi-aansluitingen en een d-sub-aansluiting, is in hoogte verstelbaar, verticaal kantelbaar en negentig graden te draaien. Het beschikt ook over een audioaansluiting en een usb-hub. Freesync variëert tussen de 40 en 144Hz. Het enige nadeel is dat de monitor gebruikmaakt van een tn-paneel. Wie een ips-paneel wil, is met gemak 100 euro meer kwijt.

Score: 4(2 reviews)
Dell S2716DG Zwart

De Dell S2716DG is de goedkoopste g-sync-monitor met 1440p en 144Hz in de Pricewatch. Wat functionaliteit betreft is het scherm in hoogte verstelbaar, verticaal kantelbaar en horizontaal draaibaar. De beschikbare aansluitingen zijn een displayport en een hdmi-aansluiting, een usb-hub en een 3,5mm-audioaansluiting. Voor het paneel wordt een tn-variant gebruikt. Ook voor g-sync geldt dat een ips-paneel heel wat meer kost, namelijk 200 euro extra.

Score: 3.5(2 reviews)

Monitoren met 3440 bij 1440 pixels

Iiyama ProLite XUB3490WQSU-B1 Zwart

In de duurste categorie schermen die in deze BBG worden besproken, is de iiyama ProLite XUB3490WQSU-B1 de goedkoopste. Deze monitor is in hoogte verstelbaar en verticaal kantelbaar, en beschikt over een displayport, twee hdmi-aansluitingen, speakers en een usb-hub. Het ah-ips-paneel is vlak en werkt op maximaal 75Hz.

Score: 5(1 reviews)
LG 34UM88C Zwart

LG's 34UM88C beschikt over een ips-paneel met een reactietijd van vijf milliseconden en ondersteuning voor freesync tussen 40 en 60Hz. Het scherm is in hoogte verstelbaar en verticaal kantelbaar, en heeft een displayport en twee hdmi-aansluitingen. Voor wie liever een kromming in het scherm heeft, is er de LG 34UC88-B.

Score: 4.5(0 reviews)
linkAlternatief; LG 34UC88-B Zwart
Asus ROG Swift PG348Q Aluminium, Zwart

Wie een g-sync-scherm met een resolutie van 3440x1440 wil moet diep in de buidel tasten. De Asus ROG Swift PG348Q heeft een gebogen ips-paneel met een displayport- en hdmi-aansluiting. De monitor is in hoogte verstelbaar, verticaal kantelbaar en beschikt over een usb-hub.

Score: 4.5(4 reviews)
Dell Ultrasharp U3415W Zwart

Voor de mensen die graag een gebogen scherm willen, maar geen freesync of g-sync hoeven, is de Dell Ultrasharp U3415W geschikt. De monitor beschikt over twee displayport-, één minidisplayport- en een hdmi-aansluiting, en over een usb-hub. Het scherm kan in hoogte versteld en verticaal gekanteld worden. Het ah-ips-paneel heeft een verversingsfrequentie van 60Hz en een reactietijd van 5ms.

Score: 4.5(11 reviews)

Reacties (231)

Wijzig sortering
Zoals ik in het topic ook al aangaf, wat compleet genegeerd wordt: de i7 is grove overkill voor een systeem als dit. Een i5 hoort daar gewoon thuis omdat die significant beter is met het oog op prijs/kwaliteit. Ik zou de i7 hooguit in een enkele regel tekst omschrijven als: "Je kan natuurlijk ook kiezen voor een i7 als je veel multi-tasking verwacht te willen doen, voor games is dit echter niet noodzakelijk en mogelijk zelfs minder geschikt voor gaming dan een i5."

En dan heb ik 't nog niet eens over de keuze voor niet-overklokbare CPU's. We zitten op "Tweakers" maar zijn inmiddels meer een soort "Tips van Oma Truus" aan het worden hier. Aan de ene kant wél willen voldoen aan de gemiddelde consument, en deze zelfde consument opschepen met een i7... rare keuzes allemaal.
Een i5 met GTX 1070 past met gemak binnen een budget van €1000. Aangezien het budget voor dit systeem op €1250 was gesteld, was een i7 naar mijn mening een logische keus aangezien een GTX 1080 aardig wat meer zou hebben gekost.

'Tweakers' kunnen zelf hun systeem samenstellen. De BBG's zijn dan ook niet voor die doelgroep bedoelt maar voor de mensen die er weinig verstand van hebben.
"Tweakers" kunnen zelf een systeem samenstellen, correct. Het helpt natuurlijk wel als de pro's (die ervoor betaald worden om het te doen) de beste keuzes alvast uitlichten voor je. Dat doet men hier dus niet.

En voor dat budget kan je inderdaad een i7 kiezen. Of niet, en een andere kast, beter moederbord, misschien meer RAM, grotere SSD of HDD, misschien zelfs een leuke RAID setup (wat ook met een SSD erg leuk is), et cetera.

De i7 kiezen is als een all-road Dakar rally auto kiezen terwijl je een racebaan opgaat. Zonde van het geld, en absoluut niet efficient.
Als de enige reden is dat de prijs te laag was en het daarom niet high end genoeg is lijkt me dat toch niet de juiste redenatie, maar zal wel aan mij liggen. Anyway, met een i5 6600k geraak je ook wel aan ~1500€ hoor
Kennelijk lukt wishlist hier posten niet...
Fractal Design Define R5 Zwart 104€
Corsair RM750x 111€
MSI Z170A Gaming Pro Carbon 142€
Intel Core i5-6600K Boxed 246€
Scythe Mugen 4 40€
MSI GeForce GTX 1070 GAMING X 8G 510€
Crucial CT2K8G4DFD8213 66€
Toshiba X300 (retail), 4TB 131€
Samsung 850 EVO 500GB 145€
= 1495€ en als dit nog niet high end genoeg is, neem een 1080 en zet er wat fancier ram in ofzo? :)

[Reactie gewijzigd door shady1984be op 1 september 2016 16:53]

Overigens wel handig om te vermelden:
Als je de FreeSync monitor kiest, moet je geen nvidia kaart kopen. Dat werkt alleen met AMD.
En Gsync alleen met Nvidia.

[Reactie gewijzigd door RocketKoen op 1 september 2016 07:48]

De adaptive sync werkt alleen met de juiste combinatie. Elke monitor werkt verder met elke kaart, alleen heb je met een FreeSync monitor en een Nvidia-kaart geen adaptive sync. Toch is dat precies wat ik zelf ga aanschaffen, want G-Sync is 200 euro duurder en dat vind ik het geld niet waard -- de kaart gaat toch framerates geven die hoog genoeg zijn.

De moeite van het vermelden waard is ook nog dat Nvidia nu beschikt over fast sync -- een soort triple buffering, maar dan zonder de lag die daarmee normaal gepaard gaat. Dit is geen adaptive sync en werkt onafhankelijk van de monitor. Dit gaat tearing alleen tegen bij hoge FPS, in tegenstelling tot G-sync, dat ook stuttering tegengaat bij lage FPS, maar het is in ieder geval een optie.

[Reactie gewijzigd door MneoreJ op 1 september 2016 07:28]

Ik heb zelf een GTX1070 icm een MG279Q, dus een freesync monitor. Met framerates die dusdanig hoog zijn is GSync gewoonweg een veel te dure optie, en ook nog eens ééntje waarbij je het verschil niet of nauwelijks zal merken. Uit ervaring kan ik het je dus alleen maar aanraden!

Ik heb overigens voor de MG279Q gekozen omdat dit een IPS scherm is in combinatie met 144Hz, 27 inch en 2560x1440. Ook een lage refresh (voor IPS) van 4ms helpt mee. Medio mei 2015 is er een terugroepactie geweest voor deze schermen omdat de framerates niet goed werkten. Alles wat je tegenwoordig koopt heeft hier geen last meer van. Nog nooit zo'n goed scherm gehad.
Ik heb zelf hier een Gsync monitor staan i.c.m. een GeForce GTX980Ti.
Ik moet zeggen bij ieder spel wat consequent 100FPS+ haalt Gsync niet zo heel veel toe te voegen heeft.
Echter: voor spellen die af en toe onder de 60 FPS dippen is het verschil tussen Gsync/ geen Gsync gigantisch. Het voelt aan als constant 60 FPS+, ondanks de dips naar 40 FPS.

Overigens ben ik het wel eens over het feit dat Gsync de meerprijs eigenlijk niet waard is. Ergens in de toekomst moet nVidia ook Adaptive Sync gaan ondersteunen, het is alleen de vraag wanneer ze Gsync opgeven.
Of je nu op een hoge of een lage framerate games speelt; een variabele framerate levert altijd tearing op. Kortom: ook op hogere framerates is G-Sync nuttig.
Plus dat je langer met je gpu kunt doen omdat je ook in de 40-60 fps ballpark (waar je in komt als je gpu ouder wordt) gewoon zonder vsync en zonder tearing kunt blijven gamen.

Fast-sync is wmb. geen optie omdat je frametimes op lagere framerates enorm variabel worden en dat niet lekker aanvoelt.
Overigens gaat fast-sync ook op lagere framerates tearing tegen zo ver ik weet. Daarnaast is screen tearing niet hetzelfde als stuttering (herhaalde frames met VSync aan) zoals je in je laatste zin suggereert!! Tears zien er lelijk uit, maar leveren geen stutters op.

Ik heb zelf lang getwijfeld of G-Sync het waard was; 9 maanden getwijfeld of ik een pg279q zou kopen. Uiteindelijk toch gedaan en ik zou niet meer zonder willen. Bijvoorbeeld in relatief zware games zoals Mankind Divided die tot aan 45 fps kan dippen op mijn gtx 970. Maar ook niet geoptimaliseerde early access titels waarin de framerate alle kanten uitschiet. G-Sync ondervangt het uitstekend.
Of je nu op een hoge of een lage framerate games speelt; een variabele framerate levert altijd tearing op. Kortom: ook op hogere framerates is G-Sync nuttig.
Dat klopt, maar op een display met hoge refreshrates merk je er wel minder van. Ik zeg ook zeker niet dat G-Sync geen toegevoegde waarde heeft, maar 200 euro vind ik wel erg gortig. Zeker omdat ik nog niet weet wat AMD in de toekomst misschien nog voor elkaar gaat bakken en ik een monitor niet zo snel vervang. Aan FreeSync zit je minder snel "vast" omdat het in ieder geval mogelijk is dat Nvidia het gaat ondersteunen per de standaard (Intel is ook al mee). De kans dat AMD G-Sync kan gaan gebruiken is daarentegen bijzonder klein. :)
Overigens gaat fast-sync ook op lagere framerates tearing tegen zo ver ik weet. Daarnaast is screen tearing niet hetzelfde als stuttering (herhaalde frames met VSync aan) zoals je in je laatste zin suggereert!!
Dat was niet de bedoeling. Ik bedoelde dat G-Sync zowel stuttering als tearing tegengaat op alle framerates, terwijl fast sync alleen tearing tegengaat op hoge framerates, maar de formulering was te kort door de bocht. Maar je hebt gelijk, ook dat klopt niet eens: net als v-sync zorgt fast sync ook op lage framerates voor het tegengaan van tearing.
Ik heb zelf lang getwijfeld of G-Sync het waard was; 9 maanden getwijfeld of ik een pg279q zou kopen. Uiteindelijk toch gedaan en ik zou niet meer zonder willen. Bijvoorbeeld in relatief zware games zoals Mankind Divided die tot aan 45 fps kan dippen op mijn gtx 970. Maar ook niet geoptimaliseerde early access titels waarin de framerate alle kanten uitschiet. G-Sync ondervangt het uitstekend.
Tja. Ik ben van plan voor een 1070 te gaan, dus het zou nog wel even duren voor ik profijt zou hebben van die extra investering. Ik zou er ook geen problemen mee hebben de GPU te vervangen/te wachten met nieuwe games als het toch te traag wordt, ten opzichte van nog even kunnen rekken dankzij sync. Early access/slecht geoptimaliseerde rommel speel ik gewoon niet tot het af en gepatched is, en sowieso kan ik vrij goed tegen lagere framerates (maar niet tegen tearing). Maar dat zijn allemaal persoonlijke overwegingen waardoor het voor mij de 200 piek niet waard is, ik zeg niet dat het voor andere mensen niet anders kan uitvallen.
Sowieso weinig G-sync monitoren in het lijstje...
Er is sowieso niet erg veel keuze op G-sync gebied.
De Philips 272G5DYEB had hier wel tussen gekund. Zeker omdat er toch 1080p schermen worden vergeleken. Prima schermpje, al zeg ik het zelf.
400 euro voor een Full HD schermpje? Voor €210 heb je een 27" Samsung monitor met PLS (~IPS) scherm met Freesync. En voor 300 heb je een scherm die qua specs exact hetzelfde is, maar dan met Freesync ipv G-Sync.

Prima scherm, maar 400 is gewoon te duur.
Kijk! Hier hebben we wat aan. :P
FreeSync werkt inderdaad alleen met AMD en Gsync alleen met Nvidia, maar de monitor werkt verder natuurlijk prima met beide.
Even iets duidelijker. De monitor zelf werkt wel. Alleen de feature Free-sunc/g-sync werken niet. Maar free-sync kost de fabrikant enkele dollars.

Dus free-sync monitor is nog steeds een prima keuse voor een gtx-1070.
G-sync kost ong 200 dollar. En zal dus indirect effect hebben op de prijs/kwaliteit van de monitor.
Ik kan niet begrijpen dat er een i7 gezet wordt in een game systeem. Tenzij je andere dingen wil doen dan gamen zal je nog lang vooruit kunnen met een i5 k variant, die je kunt overclocken op het moment dat het over 4 jaar toch blijkt dat je de nieuwste Games niet meer kunt spelen. Moet je wel €30 extra besteden aan je mobo, maar kun je nog ruim €50 ergens anders aan besteden (of besparen). Waarom een i7 niet nodig is omdat ze maar beperkt sneller zijn, ze hebben alleen het voordeel van hyperthreading, maar als Games zwaar zijn op de processor zie je dat ze vaak meer voordeel hebben van hoge kloksnelheid dan van meer threads. De i5 6600k kun je gemakkelijk overclocken tot ruim voorbij de snelheid van de gekozen i7. En met de aftermarket koeling moetdat ook geen probleem zijn.
Misschien moet je het begeleidende stukje tekst bij het systeem eens lezen. Daarin staat duidelijk aangegeven waarom er niet voor een i5 K processor is gekozen.
Je bedoelt dat stuk gezwets in de leegte? Sinds wanneer kan een thread 'meer' als deze op de zelfde core loopt als een andere thread?

Je hebt namelijk nog steeds 4 cores en die kunnen net zo veel met 4 als met 8 threads? Ja als je processen hebt die niet 100% van één core gebruiken kan een 2e thread die core opvullen dat is wat HT in feite probeert te doen. Maar de begeleidende tekst is complete onzin.

Ik zal hier nog maar even weer een recente test van iemand met een i7 6700k neer zetten, misschien dat je het dan snapt voor de volgende keer want dat doe je duidelijk niet.

https://www.techpowerup.c...perthreading-test.219417/

Conclussie: HT schaad meer dan dat het baat.

[Reactie gewijzigd door DarkBlaze op 1 september 2016 12:43]

Nee, ik heb het niet over het stukje tekst bij de processor, ik heb het over de tekst daarboven.

Over die benchmarks; kijk eens naar die framerates, die liggen allemaal ver boven de 60fps. Het is niet alsof we het hier hebben over 30fps vs 60fps. En dat is ook nog eens met een GTX 780Ti; een GTX 1070 is aardig wat sterker. Vrijwel alle spellen in die test zijn van rond 2012 en als belangrijkste argument tegen die resutaten;
Some games have their own build-in benchmarks, while for others i used Fraps custom 15 seconds benchmarks.
Je kunt mij niet wijsmaken dat 15 seconden benchmarken representatief is voor de gemiddelde ervaring.

Dit systeem is bedoeld voor de komende vier jaar, niet de afgelopen vier jaar. DirectX 12 en Vulkan kunnen beter gebruik maken van hyperthreading dan DirectX 11, oudere versies en OpenGL. Alles duid erop dat die i7 voor de komende vier jaar wel degelijk een betere keuze is dan welke i5 dan ook.
Natuurlijk is 15 seconden wel representatief, hij heeft namelijk alles 5 maal uitgevoerd om willekeur er uit te filteren. Als je langer door zou gaan heb je kans dat het alleen nog maar slechter uit valt voor de HT tests ;)

Verder als het bij een GTX780ti al een negatieve invloed heeft, wat zou het dan wel niet bij een GTX1070 doen deze is zoals je zelf al aangeeft veel sneller.

Als je toch op de DX12/Vulkan train wil springen, deze zijn ook veel lichter voor je CPU en dus zou een i7 helemaal niet meer nodig zijn omdat een i5 dat ook makkelijk aan kan dan.

Ik heb de discussie in het BBG topic ook nog eens doorgelezen, en ook daar uit blijkt dat je echt geen weet hebt van hoe HT werkt. En zolang je dat niet begrijpt ga je ook de benchmarks die je er bij haalt mis intepreteren.

Je zegt namelijk dat de totale load lager is dan bij een i5, natuurlijk is dat zo maar dat komt omdat je 4 threads benut dit 100% is, maar als je 4 van de 8 threads op de zelfde manier benut is dat 50% maar dat betekend niet dat je nog 50% over hebt want dat is dus niet zo.

Overigens is dat ook de reden dat HT de performance negatief beinvloed, omdat er een thread op een al bezette core wordt geplaatst en deze dus niet de volledige core tot zijn beschikking heeft naast een kleine overhead die HT altijd met zich meebrengt (kleine verschillen in FPS vaak)

[Reactie gewijzigd door DarkBlaze op 1 september 2016 14:29]

Natuurlijk is 15 seconden wel representatief, hij heeft namelijk alles 5 maal uitgevoerd om willekeur er uit te filteren.
Nee sorry, 15 seconde testen (zelfs als je het een paar keer herhaalt) zegt niet genoeg; rare (zeldzame) uitschieters zul je hoogstwaarschijnlijk niet tegenkomen, thermische effecten (throttling als de CPU en/of GPU warm worden) en zelfs iets knulligs als verschillende eigenschappen van verschillende (stukken van) levels mis je allemaal. De tests vijf keer herhalen is een stuk beter dan ze één keer draaien, maar maakt het geen gedegen, representatieve test.
Als je langer door zou gaan heb je kans dat het alleen nog maar slechter uit valt voor de HT tests ;)
Wacht even, "als je langer door zou gaan heb je kans dat" de resultaten toch nog anders uitpakken? Ik dacht dat je net had gezegd dat de tests een goed beeld gaven? Daarnaast is het me helemaal niet duidelijk waarom langer door testen het resultaat voor hyperthreading alleen maar nog slechter zou kunnen maken; waarom zou langer testen niet juist gunstig kunnen uitpakken voor hyperthreading?

Wat betreft de keuze voor i5 of i7: NitroX heeft een goed punt: de nieuwe APIs zijn specifiek ontworpen om beter te multithreaden, maar jouw punt dat ze aanzienlijk lichter zijn geworden voor de CPU klopt ook. Ik denk dat de enige correcte conclusie is dat je grondig moet testen om daar iets zinnigs over te kunnen zeggen; in een post als dit, met als enige onderbouwing "da's toch logisch", iets roepen is zinloos.
Dat gezegd hebbende, er zullen altijd mensen zijn die niet met kloksnelheden willen rommelen. Omdat er in het verleden al talloze BBGs zijn gepubliceerd (en in de toekomst komen er waarschijnlijk nog veel meer bij) die aannemen dat het systeem nog opgevoerd wordt, vind ik het persoonlijk een prima idee om eens één BBG te kijken wat er mogelijk is zonder overclocking.
Oke als eerste, je eerste punt bevat vooral een boel onzin over thorttling en dergelijke. Dat is wel zo specifiek per setup dat het niet eens mee genomen kan worden en behoren ook niet tot de prestaties van de CPU maar van het geteste systeem/koeling.

2:
Natuurlijk kunnen de resultaten anders zijn in een specifiek stukje van een game, maar dat maakt de engine nog steeds niet geschikt voor HT en dus zullen die ook niet beter uitvallen ;)

Overigens duurde lang niet alle benchmarks 15 seconden.

3:
Natuurlijk zijn ze ontworpen om multithreaded te zijn, dat waren de moderne engines allemaal al wel. Daarom zag je ook een verbetering bij de i3 in het huidige tijdperk. Het probleem is alleen dat boven de 4 threads er niet zo veel meer gebeurd omdat games er vaak maar 4 echt benutten. En zolang games dat dus blijven doen, zal de overhead en het scheduler probleem waar ik het hier boven over had er alleen maar voor zorgen dat de prestaties minder zijn i.p.v. beter.

Voorbeeld van een volgens MS DX12 game:
http://core0.staticworld....m_dx12-100647959-orig.png

4:
Dan komt je op het punt van GPU limited VS CPU limited en alle benchmarks die al enige vorm van verbetering laten zien zijn oude games die niet meer GPU limited zijn maar CPU limited. Iets dat bij alle moderne DX12 titels zeker niet zal gaan gelden met een GTX1070 en al helemaal niet op 1440p.

[Reactie gewijzigd door DarkBlaze op 4 september 2016 10:18]

Technisch gezien is HT niets meer dan een soort prefetcher en sorter van instructies uit RAM ed. Het doel hiervan is om een constante stroom instructies (pipeline) voor de executer te houden. De daadwerkelijke executer is echter nog steeds single.

Dit kan voordeel hebben als je thread staat te wachten op een instructie die een fetch uit je geheugen doet bijvoorbeeld. Het nadeel is dan dat je meerdere thread hebt die dezelfde pipeline staan te vullen. HT kan dan besluiten dat het voordeliger is om een thread een aantal instructies achter elkaar uit te laten voeren waardoor je andere thread dus tijdelijke in blocked state komt.
Ja, en €50 extra voor de K-versie van de i5, plus wat extra voor een goede koeling om een beetje goed te kunnen overklokken en je zit zo op €100 extra alleen om te overklokken. Kun je net zo goed direct de i7 nemen.
Kan zijn maar de prijs klopt niet, atm is het verschil tussen i5 6600& 6600k 18€
Ik heb zelf eerder dit jaar de BenQ BL2420PT gekocht en geen moment spijt. Ik kwam van een 22" Iiyama 1080p TN scherm (E2208HDS) en wat een enorm verschil is dat! Voor mij nooit meer een budget monitor, dat weet ik wel. Alleen het verschil in bouwkwaliteit is het prijsverschil al meer dan waard; waar ik bij de Iiyama nooit het gevoel heb gehad dat die echt goed waterpas op z'n voet stond, heb ik daar bij de BenQ geen enkele twijfel bij...en die is wel verstelbaar en kantelbaar.

Verder zijn de schermen niet echt te vergelijken wegens verschil in leeftijd en de daarmee gepaard gaande technische ontwikkeling, maar de reden waarom de Iiyama de deur uit gegaan is, is nog steeds een factor om rekening mee te houden: brom bij lage brightness. Er zijn merken zoals BenQ die alleen maar DC-control schermen verkopen en dan heb je dus gegarandeerd geen brom bij lage brightness. Ook nu zijn er nog veel schermen / merken die nog PWM gebruiken voor het dimmen en dan kun je dus een brom krijgen (al dan niet naar verloop van tijd). Als dit voor jou een issue is, dus altijd even uitzoeken of het een DC of PWM monitor is. Wat hierbij kan helpen is de aanduiding 'Flicker free', dit impliceert een DC monitor.
Dank, dat is een zeer goede tip, dat had ik eerder moeten weten. Nu heb ik het gelukkig bij mijn LG scherm kunnen bemerken (de 29" ultrawide uit de guide toevallig), maar mijn vorige monitor had dit dus wel. Dat was ook een Iiyama. Verder een prachtig scherm voor z'n prijs destijds, en 9 jaar plezier van gehad. Ik merk echter dat ik niet lang kan werken met een monitor op de hoogste helderheid, dat is me in de avonduren gewoonweg te fel.
Ben je bekend met f.lux? Dat programma dempt de helderheid van je scherm a.d.h.v. de zonsopkomst/ondergang.
Nee maar ik ga er zeker naar kijken. Zoiets zocht ik eigenlijk ja, want de standaard meegeleverde tool voldoet niet geheel aan m'n eisen.
Leuk dat er wat meer focus ligt op monitors icm met hardware. Velen vergeten dat hogere resoluties dan Full HD heel wat vragen van de GPU.


Klein puntje van kritiek, die SSD's in de goedkoopste systemen, 250GB is echt wel weinig voor ieder modern systeem. OS + paar games + wat foto's filmpjes + ... dat is zo gevuld, daar moet je geen moeite voor doen. SSD die bijna vol is wordt ook iets trager al ga je daar weinig van merken, maar goed...

Net een trapje ruimer heb je veel meer bang (ruimte) for buck...
Dan zou ik toch eerder voor een 1TB HDD gaan, zoals deze voor onder de €50.

Dan ben je goedkoper uit dan voor een grotere SSD en is prima geschikt voor opslag van films, foto's, muziek e.d.
vindt het jammer dat er geen build tussen zit met een sapphire r9 fury, die dingen zijn super prijs/prestatie voor 1440p gaming.
Er zijn slechts twee Fury's die rond de €350 kosten en die zijn bij slechts enkele winkels zo goedkoop. Goede beschikbaarheid is ook een vereiste voor de onderdelen die in de BBG komen te staan, helemaal als het om duurdere onderdelen gaat.
In deze BBG mis ik toch het systeem met de i5/rx480. Dit is wat het meest naar voren kwam op het forum. Voor de rest een erg goede en complete BBG! (met name de monitoren)
Dat ligt denk ik aan de prijspunten waarvoor gekozen is. BV 500 ipv 450 en er had een geforce 950 ipv rx460 in het budgetsysteem gestoken kunnen worden... ook een betere keuze.
Ja dat klopt, maar ik mis toch de middenmoot, de 800,- range
De rx480 4Gb vind ik op dit moment iig niet geschikt voor adviezen vanwege beschikbaarheid... misschien iets voor volgende maand als misschien juist de graka's in het rx480 segment dichter bij hun adviesprijzen komen... Nu betaal je nog een premium lijkt het.
sinds de nieuwe lijnen van AMD en nVidia uit zijn ben ik heel erg in de war... Het wordt mij maar niet duidelijk waarom ik voor de één of juist voor de ander moet kiezen. Bijna elk systeem review geeft aan dat in de midrange een met 470 of een 1060 voldoende is om op 1080p met hoge setting goed te kunnen gamen. Ga je hoger dan ben je direct een 1440 gamer.

Waar de verwaaring komt is bij de reviews van de kaarten zelf. Kijk ik dan naar de 470 of 1060 dan zitten die op 1080p met hoge instellingen onder de 60fps gemiddeld of met moeite. Waarom zijn dit dan "de" 1080p gaming kaarten zijn of de juiste keuze?

1070 is direct wel weer heel erg gortig qua prijs en word ook hier weer behandelt als alleen interessant als je 1440 gamed... verwarrend dus.
Je geeft zelf eigenlijk al aan wat het probleem is, er zit niets tussen de rx480 en de 1070 dus als je dan naar prijs/prestaties gaat kijken komt daar uit voor 1080p is de rx480 de betaalbare oplossing, en op 1440p kom je vanzelf bij de 1070 uit.
klinkt logisch, bedankt voor het meedenken en de terugkoppeling.
Als je de RAM + moederbord voor de high end combinatie neemt, zorg wel voor dat de bios de nieuwste versie heeft.
Die van mij zat in een bootloop omdat het mobo de RAM niet leuk vond, totdat ik via via een ander set RAM kon regelen om me bios naar de nieuwe versie te flashen.

[Reactie gewijzigd door BLeeN op 1 september 2016 12:00]

Hoe kan ik weten of mijn moederbord de nieuwe versie heeft? Vragen aan de webshop?
Goeie vraag, ik kan het online verder ook niet vinden.
Beste is inderdaad dan via de webshop misschien de informatie op te halen.
Ik heb hap-snap al een beetje commentaar gegeven op deze BBG. En ga toch nog een langer betoog schrijven. Want deze BBG deugt van geen kanten!

Om te beginnen met de instappers, Instap en Basis. het grootste verschil tussen deze twee? de GPU. En in de basis is wel een erg budgettaire keuze gemaakt voor de RX 470. Deze is praktisch even duur als de 480. En als je het mij zou vragen is het gewoon een afgekeurde 480 chip die ze nog wel kunnen verkopen onder een andere noemer. alleen de prijs is niet veel goedkoper.
Nu weet ik ook wel dat de levering van de GPUs (in beide kampen) te wensen overlaat. En dat de prijzen daardoor nog hoog liggen. Alleen dan heb je twee opties. Of budget aanpassen, of de boel laten rusten tot een en ander stabieler is geworden. Want ook zeggen dat de markt te volatiel is op het moment kan ook een goede BBG advies zijn.
Gekozen is om toch een systeem te plaatsen. En dan kom je op de proppen met i3 in een basissysteem. Wat veel lezers niet weten is dat de BBGer van dienst een grote persoonlijke voorkeur heeft voor de i3. Da's geen ramp. Ik heb ook zo mijn voorkeuren. Alleen laat ik dat niet in de wegstaan om een BBG op te stellen. Want is een i3 nog écht best buy in een basissysteem? In de instapper kan ik mij er nog een beetje wat bij voorstellen. Een Pentium is door de duocore en de eis in sommige games die per se 4 cores willen, buiten de boot komen te vallen.
AMD stelt daar de 860K/870K tegenover. een echte 4-core dus voldoet aan de eis. Is goedkoper dan de i3. Verbruik ligt wat hoger, prestaties zijn niet schokkend veel beter. Waarom dan toch een i3 kiezen? Buiten dan de persoonlijke voorkeur is het mij niet duidelijk. Ik vind een verschil van 40 Euro fors als je alleen maar gaat om iets betere prestaties en minder energieverbruik ( op jaar basis 10tje duurder als ik mij niet vergis).
En dan kom je weer op basis uit, waarom is daar de i3 gekozen? Omdat de prijzen voor een i5 schrikbarend hoog liggen? Ook hier geldt dan, Of uitstellen, of budget opschroeven. Euro-Dollarkoers is gewoon vervelend en doen wij niets aan. Vervelend als je exact 600 E stuk kan slaan en 650 teveel wordt. Alleen om dan een flinke stap terug te gaan doen in performance? daar kan ik niet bij met mijn gedachten. Want de GPU alleen redt het niet voor wat je met een basissysteem mag verwachten. Er wordt in de BBG een terechte opmerking gemaakt dat een kast of voeding vervangen een makkelijkere upgrade is dan een GPU of CPU. Zorg dan dat je basis in orde is qua hardware en bezuinig dan op de randzaken. Een budget van 650 E voor een basissysteem is in verleden wel vaker geweest (en hoger ook!). En op dat budget ga je net ff wat meer PC voor elkaar boksen. Ik ben altijd voor een zo laag mogelijk budget geweest, vond het een sport om zo goedkoop mogelijk een BBG in elkaar te zetten. Alleen je moet wel eerlijk kijken naar omstandigheden, de lage verkrijgbaarheid en de koers drijft de prijs helaas op.

En dan ga ik verder niet eens veel zeggen over mainstream/highend. Want het is geen van beide. Te slap voor highend en te duur voor mainstream. Wat een aanfluiting!
Ik ben twee BBGs geleden gestopt met meedenken. BBGS begonnen vééls te laat en daarom was er weinig ruimte tot discussie. Verder is het wie het hardste roept wordt naar geluisterd. En nu hebben we een BBGer die dus graag naar zichzelf luistert.

Dikke onvoldoende!
Om te beginnen met de instappers, Instap en Basis. het grootste verschil tussen deze twee? de GPU. En in de basis is wel een erg budgettaire keuze gemaakt voor de RX 470. Deze is praktisch even duur als de 480. En als je het mij zou vragen is het gewoon een afgekeurde 480 chip die ze nog wel kunnen verkopen onder een andere noemer. alleen de prijs is niet veel goedkoper.
De RX 470 is al goed verkrijgbaar voor rond de €230/240 terwijl de RX 480 voornamelijk rond de €300 kost. Dus nee, een 470 is niet praktisch even duur als een RX 480.
Nu weet ik ook wel dat de levering van de GPUs (in beide kampen) te wensen overlaat. En dat de prijzen daardoor nog hoog liggen. Alleen dan heb je twee opties. Of budget aanpassen, of de boel laten rusten tot een en ander stabieler is geworden. Want ook zeggen dat de markt te volatiel is op het moment kan ook een goede BBG advies zijn.
Nee, dan heb je niet alleen twee opties. Een derde optie is werken met het budget dat je hebt en een vierde optie is tweedehands. Dus niet kunstmatig het aantal opties gaan beperken om wat voor reden dan ook.
Gekozen is om toch een systeem te plaatsen. En dan kom je op de proppen met i3 in een basissysteem. Wat veel lezers niet weten is dat de BBGer van dienst een grote persoonlijke voorkeur heeft voor de i3. Da's geen ramp. Ik heb ook zo mijn voorkeuren. Alleen laat ik dat niet in de wegstaan om een BBG op te stellen. Want is een i3 nog écht best buy in een basissysteem?
Die BBG'er ben ik dus en de persoonlijke voorkeur komt voort uit onderzoek. Ik heb benchmarks opgezocht en velen gelezen voordat ik zelf een i3-6100 heb gekocht en ook nog weer voor deze BBG. Mijn conclusie uit al dat onderzoek is dat de Core i3-6100 voor 1080p een zeer adequate processor is. Helemaal wanneer we het over gamers hebben die niet persé alle spellen op de allerhoogste instellingen hoeven te spelen met minima van 60fps.
In de instapper kan ik mij er nog een beetje wat bij voorstellen. Een Pentium is door de duocore en de eis in sommige games die per se 4 cores willen, buiten de boot komen te vallen.
AMD stelt daar de 860K/870K tegenover. een echte 4-core dus voldoet aan de eis. Is goedkoper dan de i3. Verbruik ligt wat hoger, prestaties zijn niet schokkend veel beter. Waarom dan toch een i3 kiezen? Buiten dan de persoonlijke voorkeur is het mij niet duidelijk. Ik vind een verschil van 40 Euro fors als je alleen maar gaat om iets betere prestaties en minder energieverbruik ( op jaar basis 10tje duurder als ik mij niet vergis).
De reden voor de i3 in het instapsysteem is duidelijk besproken in het discussietopic daarvoor; [BBG] Low-end Gamesysteem September 2016

Korte samenvatting; In Mei hadden we een €400 kostend instap-/low-end-/budget-systeem met een quadcore Athlon en R7 370. Volgens TechPowerUp's review van een RX 460 is het gemiddelde prestatieverschil tussen de 370 en 460 klein; https://www.techpowerup.c...S/RX_460_STRIX_OC/24.html

Dus waarom zouden we binnen zo'n korte tijd weer een systeem plaatsen met vergelijkbare prestaties? Met de extra €50 konden we twee kanten op (met het oog op grafische prestaties); een Athlon X4 + R9 380 2GiB of een Core i3 + RX 460.

Er werd geopperd dat de Athlon wel z'n beste tijd had gehad en laten we eerlijk zijn, dat heeft ie ook eigenlijk wel. Daarnaast is de R9 380 aan het einde van z'n leven waardoor de beschikbaarheid ook in twijfel genomen dient te worden.

Omdat we niet willen beperken welke spellen men kan spelen (2 vs 4 threads) was de Core i3 naar mijn weten de enige andere optie die binnen dit budget pastte. Ja, dan moet er wel bezuinigd worden op de videokaart, maar dat moet geen problemen opleveren;
http://www.hardwareunboxed.com/amd-radeon-rx-460/
En dan kom je weer op basis uit, waarom is daar de i3 gekozen? Omdat de prijzen voor een i5 schrikbarend hoog liggen? Ook hier geldt dan, Of uitstellen, of budget opschroeven.
En ik herhaal mezelf; Nee, dan heb je niet alleen twee opties. Een derde optie is werken met het budget dat je hebt en een vierde optie is tweedehands. Dus niet kunstmatig het aantal opties gaan beperken om wat voor reden dan ook.
Euro-Dollarkoers is gewoon vervelend en doen wij niets aan. Vervelend als je exact 600 E stuk kan slaan en 650 teveel wordt. Alleen om dan een flinke stap terug te gaan doen in performance? daar kan ik niet bij met mijn gedachten. Want de GPU alleen redt het niet voor wat je met een basissysteem mag verwachten. Er wordt in de BBG een terechte opmerking gemaakt dat een kast of voeding vervangen een makkelijkere upgrade is dan een GPU of CPU. Zorg dan dat je basis in orde is qua hardware en bezuinig dan op de randzaken. Een budget van 650 E voor een basissysteem is in verleden wel vaker geweest (en hoger ook!). En op dat budget ga je net ff wat meer PC voor elkaar boksen.
Ja, de budgetten zijn hoger geweest. Mainstream 1080p gamesystemen kostten tien jaar geleden nog met gemak €1500. We zitten nu al op bijna de helft. Dus lagere budgetten zijn een natuurlijk verloop, daar is niets op tegen. Over vier jaar kunnen we waarschijnlijk high-end,1080p gamesystemen samenstellen voor ongeveer €650. Dus waarom zou het budget net zo hoog moeten zijn als andere keren? Omdat er dan een i5 in het basissysteem kan? Ik heb al uitgelegd dat dat niet nodig is voor de beoogde doelgroep.
En dan ga ik verder niet eens veel zeggen over mainstream/highend. Want het is geen van beide. Te slap voor highend en te duur voor mainstream. Wat een aanfluiting!
Een i7 met GTX 1070 als high-end voor 1080p is te slap? Hoe kom je daar bij?

En als 1440p mainstream systeem is het volgens mij helemaal niet te duur. Mijn redenering is dat een basissysteem voor 1440p een budget zou hebben van €1000 (i5+GTX 1070) en een instapsysteem €800. Want volgens mij is een Core i5 met RX 480 of GTX 1060 wel het minimum voor 1440p.
Ik ben twee BBGs geleden gestopt met meedenken. BBGS begonnen vééls te laat en daarom was er weinig ruimte tot discussie. Verder is het wie het hardste roept wordt naar geluisterd. En nu hebben we een BBGer die dus graag naar zichzelf luistert.
Niets van waar. Als je met goede argumenten komt en bewijs in de vorm van bijvoorbeeld reviews en benchmarks, dan luister ik wel degelijk en pas ik mijn mening ook aan. Maar wanneer mensen alleen maar dingen roepen zonder onderbouwing, of verwachten dat ik het zelf maar uitzoek, dan hecht ik minder waarde aan hun mening.
Het Athlon pad is een doodlopende weg. Met het i3 systeem kan je tenminste opwaarderen naar een i5 of zelfs een i7; dan heb je meteen highend. Dat vind ik het belangrijkste punt om voor een i3 systeem te kiezen.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Elektrische voertuigen

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True