Door Robert Sinke

CeBIT 2004: Samsungs nieuwe MP3-range belicht

Inleiding & flashgeheugen-range

Samsung YH-800 aankondigingOp de stand van Samsung werd een ware stortvloed van MP3-spelers gepresenteerd. Weliswaar werden de meeste spelers al getoond tijdens de CES-beurs in Las Vegas, maar nu konden de Europeanen ook meegenieten. Alle marktsegmenten (micro-HDD, HDD, flash en CD/MP3) waren vertegenwoordigd. Ook op het gebied van multimedia en voicerecording liet Samsung zich van zijn goede kant zien. Veel modellen konden door de bezoekers zelf worden uitgeprobeerd - een mogelijkheid die veelvuldig werd uitgebuit, getuige de vele bezoekers.


Samsung's stand liet onder andere de YH-800 (links, midden) en de YP-900 (rechts) zien

* Flashgeheugen-range

Samsung's nieuwe range bestaat onder andere uit zes flashgeheugen-spelers, telkens aangeduid met de type-code "YP" en met opslagcapaciteiten van 128MB tot 512MB. De YP-35H, YP-55, YP-60 en YP-T5 stonden netjes in de showroom te glimmen. De YP-780 en YP-53 staan ook vermeld in de nieuwe brochure, maar deze modellen hebben we niet met eigen ogen aanschouwd.

De YP-35H en YP-55 zijn al wat ouder. Feitelijk luidden juist deze spelers de nieuwe designstijl van Samsung's yepp-serie in. Enige maanden geleden was de YP-55 één van de populairdere flashspelers op de Aziatische markt, iets dat heel wat wil zeggen. Aziaten kiezen vooral voor compacte spelers die er goed uit zien, en de YP-55 voldeed daar ruimschoots aan. Helaas staat ook voor dit model de tijd niet stil en komt het apparaat al een beetje oubollig over, wanneer je het naast de nieuwste YP-modellen legt.

Hetzelfde geldt in mindere mate voor de YP-35H: het design van deze speler is min of meer elegant te noemen. Wanneer je deze speler omdraait, wordt het allemaal wat drukker en minder aantrekkelijk.

Een van de echte nieuwkomers is de YP-60. Dit model is specifiek gericht op de sportende eindgebruiker. Zaken als een hartslagmeter, calorimeter en een stopwatch zitten in het apparaatje verwerkt. Een FM-tuner en de mogelijkheid tot direct-encoding vult het plaatje verder aan. Jammer genoeg is de batterij wel ingebouwd - als je aan het joggen bent, dan is de mogelijkheid tot vervanging van een batterijtje wel zo handig. Al met al maakt de YP-60 een frisse indruk met diens oranje backlight. Samsung heeft de boodschap goed begrepen: sporters/actieve mensen zijn een doelgroep op zich.

Van links naar rechts: de YP-T5, YP-780 en YP-53

De YP-T5 is de beoogde opvolger van de YP-55 en een directe concurrent voor bijvoorbeeld de iAudio4 van Cowon. Dit spelertje is ontzettend klein (54 mm, slechts een stukje groter dan een AA-batterij) en licht (24 gram, ongeveer de helft van een standaard flashspeler). Met een 7-kleurig LCD'tje, voicerecording, direct-encoding en FM tuner lijkt de YP-T5 bij voorbaat al een gouden greep.

Dat Samsung niet stilzit op het gebied van filesupport, blijkt uit het feit dat de YP-780 Ogg Vorbis ondersteund. Hoewel het LCD van deze speler ronduit "summier" te noemen valt, ziet het machientje er prima uit. Naast de functionaliteit die de YP-T5 biedt (minus het meerkleurige display), beschikt het 780-model over een touchpad met verlichte interface.

Ook een USB/MP3-pendrive werd aan het scala toegevoegd. De YP-53 is een erg strak ogend staaltje werkmanschap. De features van de speler zijn toereikend, maar de vraag of de datatransfer via USB1.1- of USB2.0-standaard zal plaatsvinden, blijft vooralsnog onbeantwoord.

HDD-range & MP3/cd-range

Het gat in de markt, waarover we in de review over de Philips hdd060 al spraken, werd ook door Samsung opgemerkt. De YH-800 is Samsung's eerste micro-HDD-speler en zag er behoorlijk veelbelovend uit. De capaciteit is nog aan de magere kant (1,5GB) maar het design is redelijk strak en het LCD zag er goed uit. Absoluut het belangrijkste pluspunt is de uitgebreide featureset van de YH-800: in tegenstelling tot de concurrenten biedt deze speler FM-tuner, direct-encoding en voicerecording. Overigens zal de beschikbaarheid van grotere opslagcapaciteiten slechts een kwestie van tijd blijken.

De YH-800 (links): compact en veelzijdig, de YH-920: potentieel succes

De 1,8" HDD-range van Samsung is ook van de respectabele omvang: de modellen YP-900, YP-910 en YH-920 lijken sterk op elkaar. Wel dient gezegd te worden, dat de YH-920 duidelijk eleganter en efficiënter ontworpen is. Het 900-model (20GB) is al stevig verouderd en lijkt niet erg interessant meer. De YP-910 (ook 20GB) werd in de Verenigde Staten met gemengde gevoelens onthaald, maar biedt meer functionaliteit dan diens voorganger. Beide YP-modellen gaan prat op de mogelijkheid tot FM-broadcasting (het uitzenden van afgespeeld geluid over bestaande FM-banden). Dit fenomeen is in Nederland echter niet toegestaan, zodat de YP-900 en YP-910 niet erg interessant voor ons zijn.

Hoe anders is het gesteld met de YH-920. Een fraai en strak design herbergt een aardige opslagcapaciteit (20/30GB). De navigatie van de unit verliep erg vlot en is een verbetering ten opzichte van de beide voorgangers (YP-900/910). Het LCD is groot en goed afleesbaar (hoewel het zonder backlight wat vaag wordt). De speler ondersteunt Ogg Vorbis en direct-encoding; bovendien kun je het apparaat zonder tussenkomst van Pc op andere USB-devices aansluiten. Een "music management"-systeem zit in het apparaat ingebouwd, zodat je playlists en dergelijke direct kan bewerken. De YH-920 lijkt qua design eindelijk met de Apple iPod te kunnen concurreren en biedt een hoop extra features. Wanneer Samsung de zaakjes qua firmware in orde krijgt, dan is deze speler een potentieel succes.


De Samsung YH-920: stijlvol door eenvoud

Overigens ondersteunen bijna alle (micro-)HDD-modellen de Napster Music Service, waarmee men (tegen betaling) legaal nummers kan downloaden. Helaas wordt deze service vooralsnog enkel in de USA en de UK aangeboden. Het hele Napster-initiatief is wel een teken aan de wand dat er ook softwarematig aan de weg getimmerd wordt.

Op multimediagebied presenteert Samsung de YH-999: een 20GB machine die onder andere WMV en JPEG ondersteunt. Met een TFT-schermoppervlak van 3.5" hebben we het hier over een draagbare videospeler, maar ook MP3 en WMA worden ondersteund. Dankzij de 1,8" HDD is het hele concept erg dun en relatief compact gebleven. Het navigeren verloopt wat lastiger, omdat men nu eenmaal met meer functionaliteit te maken heeft. De YH-999 beschikt over TV-out en is opgesteld volgens Microsoft's PMC-standaard (Portable Media Center).

* MP3/cd-range

Ten slotte is er nog aardig nieuws van het front der MP3/cd-spelers. Samsung's MCD-CM600S ondersteunt diverse fileformaten, waaronder Ogg vorbis. Het apparaat is lekker dun (13.9mm) en beschikt over een mooie buffer (1920 seconden voor WMA-playback).

Overigens biedt het Zuid-Koreaanse bedrijf nog drie modellen aan, waarvan de MCD-CM550 ook apart vermeld mag worden. Deze speler speelt namelijk +/- 60 uur lang op dezelfde stroomvoorziening.

Interview met hoofd yepp Business team

Zoals we hebben gezien, verraste Samsung het CeBIT-publiek aangenaam met de nieuwe line-up van de zogenaamde Yepp-serie. Aangezien het grootste gedeelte van deze yepp-serie vanuit Zuid-Korea wordt aangestuurd, was het voor ons interessant om contact op te nemen met de heer Simon Chang. Als hoofd van het Samsung's yepp Business Team beschikt deze Zuid-Koreaan over een hoop bruikbare kennis.

Tweakers.net verzorgde een interview met de heer Chang, waarbij Samsung's strategie uit het verleden, het heden en de toekomst duidelijk naar voren kwamen. De tentoongestelde range van nieuwe hdd-spelers (YP/YH-900-serie en YH-800) diende als leidraad voor de gehele conversatie.

Simon Chang, aanwezig op de CeBIT in Hannover, stond ons te woord

T.net: Robert Sinke, reviewer Tweakers.net
SC: Simon Chang, director Samsung yepp Business Team

T.net: Laten we bij de YP-900 beginnen. Dit 1,8" HDD-based model was reeds te bezichtigen op de CeBIT van 2002 (te Shanghai). Het product is pas recentelijk op de markt gebracht. Waarom is deze speler zo lang in de beta-fase blijven steken?

SC: Er waren enige problemen met de YP-900. Het navigatiewiel bleek niet degelijk te functioneren, waardoor de unit enkele maanden werd uitgesteld. Omdat de MP3-spelers door Samsung als modieuze gadgets worden beschouwd, was de machine daarna ook aan een design-upgrade toe. Ook werd de opslagcapaciteit verdubbeld, van 10GB naar 20GB. Bovendien werd het uitbrengen van de YP-900 enigszins opgehouden door de ontwikkelingen tussen ons en Napster.

T.net: Met de opvolger van de YP-900, de YP-910, mikt u op een publiek dat gebruik gaat maken van een zogenaamde "Music Service" (men betaalt dan een klein bedrag per download). Deze service zal verzorgd worden door Napster. Waarom heeft Samsung voor Napster gekozen?

SC: Napster is een naam die goed in het gehoor van de klant ligt. De meeste mensen kennen de naam van "vroeger", toen Napster nog een echt fileshare-programma was. Sinds de ondergang van datzelfde fileshare-programma is er veel veranderd. Het hedendaagse Napster is een totaal ander bedrijf dan voorheen - de eigenlijke naam van het bedrijf is "PressPlay". Deze naam is uit publicitaire redenen omgedoopt tot "Napster".

De keuze voor PressPlay is gebaseerd op één simpele reden: het bedrijf biedt een zeer gerichte visie op de afzetmarkt die wij voor ogen hebben. Samsung heeft daarom alle vertrouwen in de samenwerking met PressPlay.

Samsung's YP-910 ondersteunt de Napster music service

T.net: Nu we het over music services hebben: in hoeverre is Samsung van plan het succes van Apple's "iTunes Store" te evenaren of te overtreffen?

SC: Voorlopig hebben we onze eigen doelstellingen al bepaald. De verwachte cijfers liggen niet bepaald in de buurt van Apple's statistieken, maar we blijven natuurlijk vooruitstrevend denken.

T.net: Het gerucht ging, dat Samsung de YP-910 noodgedwongen heeft aangepast. Apple zou geklaagd hebben over de gelijkenis tussen haar oude iPod-range en de YP-900 (beide beschikken over een navigatiewiel). De YP-910 verscheen slechts enkele weken na de release van de YP-900 in het nieuws. Wat is er waar van de geruchten?

SC: Samsung bracht het navigatiewiel al op de allereerste yepp-modellen uit. Deze spelers verschenen in begin 2001, zodat er van plagiaat van onze zijde geen sprake kan zijn. We hebben de YP-910 naar de wensen van de gebruiker aangepast: vandaar dat het jog/shuttle-wiel is vervangen door een up/down-systeem. Dit werkt een stuk secuurder, bijvoorbeeld bij het scrollen door de diverse menu's.

T.net: De YP/H-900-serie bestaat uit drie modellen: de YP-900 en de YP-910 hebben we al besproken. Waarom is de YH-920 ook nog geïntroduceerd?

SC: Toen we het concept van de 1,8" HDD-spelers eenmaal onder de knie kregen, konden we ons toeleggen op specifiekere toepassingen. De YH-920 voldoet aan de design-technische maatstaven van de komende tijd. In feite betreft het hier dus vooral een cosmetische update.

T.net: Is Samsung van plan nieuwe zaken te introduceren met de nieuwe line-up?

SC: Samsung is momenteel bezig met het opzetten van haar eigen filestandaard. Je moet dan denken aan een verbeterde versie van MP3, waarbij we uitgaan van 128kbps files. De kwaliteit van het encoding-proces ligt echter hoger dan bij MP3. Veel meer kan ik er nog niet over zeggen.

Ook introduceren we nog steeds unieke zaken, die de competitie niet of nauwelijks aanbiedt. Denk bijvoorbeeld aan de hartslagmeter op ons YP-60 model, ideaal voor sportende en/of actieve mensen. We mikken dan ook niet enkel op een piepjong publiek - mensen tussen de 20 en de 30 zijn voor ons ook erg interessant. Deze doelgroep stelt andere eisen aan de hardware dan de schooljeugd en wij proberen er op in te springen.

Als je kijkt naar de YP-800, dan zie je dat deze speler bijvoorbeeld encoding-functionaliteit en FM-tuner aanbiedt. Ook dat is uniek, omdat geen ander micro-hdd-model (1" harde schijf) een dergelijke featureset heeft.

De YP-60 heeft een hartslagmeter aan boord

T.net: Zoals u al stelt: ook Samsung heeft een micro-hhd-speler geintroduceerd. Veel mensen zijn van mening dat de micro-hdd de conventionele 1,8" en 2,5"-modellen uiteindelijk zal vervangen. Waarom hebben deze mensen volgens u gelijk of ongelijk?

SC: Ik denk niet dat de micro-hdd de conventionele schijven helemaal zal gaan vervangen. Daarvoor zijn de grotere schijven toch te efficient qua prijssteling. Bovendien heb je voor een multimedia-apparaat als de YH-999 (ondersteund WMV) toch een groot LCD nodig: daarvoor kopen mensen het ding nu eenmaal. Het zou dan niet logisch zijn om een apparaat met een 3.5" scherm te voorzien van een 1" HDD. Laatstgenoemd type schijf is te duur om het gebruik in een echt multimediaproduct te rechtvaardigen, het levert enkel een paar gram gewichtsbesparing op.

T.net: De YH-1030, Samsung's nieuwe 2.5" HDD-speler, valt niet te bezichtigen op de CeBIT. Wat is daarvoor de reden?

SC: Dit product wordt niet uitgebracht in Europa. Amerika en Azië zullen de YH-1030 binnenkort mogen begroeten, maar voor Europeanen is dit helaas niet het geval.

Reacties (10)

Wijzig sortering
mensen mensen.... dit is allemaal heel mooi...

maar DE concurrent voor IAUDIO en IRIVER (de topmerken op dit gebied) is toch niet Samsung hoor..

maar de IOPS:
MP3, OGG Vorbis, WMA, 's werelds eerste mp3player met 32-bit processor, OLED display(!) dat volledig opgaat in de player (spiegelend) als je hem uitzet (net alsof er dus geen display is!
en nog veel meer....
YUMMIE!

hier is meer info en plaatjes:

http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/864160


trouwens, als je weet wat OGG inhoud... dan koop je toch altijd een player die dit ondersteund?
Mooi spelertje, die iOps. Uniek zal het echter niet lang meer blijven, OLED en Ogg Vorbis waren veelgeziene features op de CeBIT. Samsung heeft er nu eenmaal voor gekozen om OLED nog niet toe te passen, dit komt vast nog wel. Zoals je hebt kunnen lezen zijn ze wel al volop met Ogg Vorbis bezig.

Vooralsnog is het voor veel mensen belangrijker dat de MP3-playback in orde is, omdat de gemiddelde digitale-audio-collectie nu eenmaal in MP3-formaat is opgesteld. Tegen de tijd dat Ogg de standaard zal zijn, is Samsung al aan haar nieuwe range toe, wellicht uitgevoerd met OLED en dergelijke. De nieuwe range is ook bedoeld voor het middensegment van de markt, innovatie is er wel maar niet noodzakelijk het hoofddoel (zoals bij iOps wel het geval is).

In een volgend verslag zullen we overigens een hoop informatie verschaffen inzake iRiver. Ook enkele andere (bekende en onbekende) fabrikanten hadden ons een hoop interessante informatie te bieden.
Zelf heb ik sinds kort de Iops. Echt geweldig spelertje. Gebruik 'm intensief op elke doordeweekse dag in de trein.
Ik ga echt wachten op die YH-800, echt een mooi dingetje! :9
Ziet er wel leuk uit hoor die YH-800, maar ik heb zo'n idee dat mijn iRiver IGP-100 er zeker niet voor onder doet. Ook is die al beschikbaar en de samsung nog niet.

Zal voor de meeste wel een kwestie van smaak worden die de keuze bepaald.
.... En met de geluidskwaliteit zit het wel goed neem ik aan... :P
Yep(p). Hoewel het moeilijk oordelen is, staande tussen 20 spelende gasten en met telelens-zwaaiende dudes en dudettes.

Het is nog geen iRiver-kwaliteit ("vol", "rijk") of Apple-helderheid, maar voor de mainstream-klant voldoet het prima. Belangrijk is natuurlijk, dat het geluid met de Sennheiser-kleppen van de CeBIT-stand is beluisterd. Het klinkt dan allemaal wat overtuigender dan door de standaard earbud-meuk die men vaak bij dergelijke gadgets meelevert.

In de Amerikaanse reviews van de YP-910 komt wel de goede geluidskwaliteit naar voren (alsmede enkele minpuntjes, zoals nukkige navigatie), dus dat zit wel snor.
Toch wel interessant om ook de Samsung YP-940 - met 40gb, hoe kon 't ook anders - even te vermelden, dit is het beste plaatje wat ik zo snel kon vinden: www.austinv.com/pics/players/ypxxx.jpg Typisch een speler die je even in 't echt moet zien, maar zo ziet ie er toch best aardig uit, hè?
Typisch een speler die je even in 't echt moet zien, maar zo ziet ie er toch best aardig uit, hè?
Yepp ;) .
0Anoniem: 39009
25 maart 2004 22:49
Samsung's eigen filestandaard.. nee, niet nog een: WAV, Ogg, MP3(5.1), WMA, ACC (vergeet misschien nog een exotische), en nu ook samsung meuk..

"money, money, money.. it's so funny" :7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee