Door Robert Sinke

CeBIT 2004: Samsungs nieuwe MP3-range belicht

Interview met hoofd yepp Business team

Zoals we hebben gezien, verraste Samsung het CeBIT-publiek aangenaam met de nieuwe line-up van de zogenaamde Yepp-serie. Aangezien het grootste gedeelte van deze yepp-serie vanuit Zuid-Korea wordt aangestuurd, was het voor ons interessant om contact op te nemen met de heer Simon Chang. Als hoofd van het Samsung's yepp Business Team beschikt deze Zuid-Koreaan over een hoop bruikbare kennis.

Tweakers.net verzorgde een interview met de heer Chang, waarbij Samsung's strategie uit het verleden, het heden en de toekomst duidelijk naar voren kwamen. De tentoongestelde range van nieuwe hdd-spelers (YP/YH-900-serie en YH-800) diende als leidraad voor de gehele conversatie.

Simon Chang, aanwezig op de CeBIT in Hannover, stond ons te woord

T.net: Robert Sinke, reviewer Tweakers.net
SC: Simon Chang, director Samsung yepp Business Team

T.net: Laten we bij de YP-900 beginnen. Dit 1,8" HDD-based model was reeds te bezichtigen op de CeBIT van 2002 (te Shanghai). Het product is pas recentelijk op de markt gebracht. Waarom is deze speler zo lang in de beta-fase blijven steken?

SC: Er waren enige problemen met de YP-900. Het navigatiewiel bleek niet degelijk te functioneren, waardoor de unit enkele maanden werd uitgesteld. Omdat de MP3-spelers door Samsung als modieuze gadgets worden beschouwd, was de machine daarna ook aan een design-upgrade toe. Ook werd de opslagcapaciteit verdubbeld, van 10GB naar 20GB. Bovendien werd het uitbrengen van de YP-900 enigszins opgehouden door de ontwikkelingen tussen ons en Napster.

T.net: Met de opvolger van de YP-900, de YP-910, mikt u op een publiek dat gebruik gaat maken van een zogenaamde "Music Service" (men betaalt dan een klein bedrag per download). Deze service zal verzorgd worden door Napster. Waarom heeft Samsung voor Napster gekozen?

SC: Napster is een naam die goed in het gehoor van de klant ligt. De meeste mensen kennen de naam van "vroeger", toen Napster nog een echt fileshare-programma was. Sinds de ondergang van datzelfde fileshare-programma is er veel veranderd. Het hedendaagse Napster is een totaal ander bedrijf dan voorheen - de eigenlijke naam van het bedrijf is "PressPlay". Deze naam is uit publicitaire redenen omgedoopt tot "Napster".

De keuze voor PressPlay is gebaseerd op één simpele reden: het bedrijf biedt een zeer gerichte visie op de afzetmarkt die wij voor ogen hebben. Samsung heeft daarom alle vertrouwen in de samenwerking met PressPlay.

Samsung's YP-910 ondersteunt de Napster music service

T.net: Nu we het over music services hebben: in hoeverre is Samsung van plan het succes van Apple's "iTunes Store" te evenaren of te overtreffen?

SC: Voorlopig hebben we onze eigen doelstellingen al bepaald. De verwachte cijfers liggen niet bepaald in de buurt van Apple's statistieken, maar we blijven natuurlijk vooruitstrevend denken.

T.net: Het gerucht ging, dat Samsung de YP-910 noodgedwongen heeft aangepast. Apple zou geklaagd hebben over de gelijkenis tussen haar oude iPod-range en de YP-900 (beide beschikken over een navigatiewiel). De YP-910 verscheen slechts enkele weken na de release van de YP-900 in het nieuws. Wat is er waar van de geruchten?

SC: Samsung bracht het navigatiewiel al op de allereerste yepp-modellen uit. Deze spelers verschenen in begin 2001, zodat er van plagiaat van onze zijde geen sprake kan zijn. We hebben de YP-910 naar de wensen van de gebruiker aangepast: vandaar dat het jog/shuttle-wiel is vervangen door een up/down-systeem. Dit werkt een stuk secuurder, bijvoorbeeld bij het scrollen door de diverse menu's.

T.net: De YP/H-900-serie bestaat uit drie modellen: de YP-900 en de YP-910 hebben we al besproken. Waarom is de YH-920 ook nog geïntroduceerd?

SC: Toen we het concept van de 1,8" HDD-spelers eenmaal onder de knie kregen, konden we ons toeleggen op specifiekere toepassingen. De YH-920 voldoet aan de design-technische maatstaven van de komende tijd. In feite betreft het hier dus vooral een cosmetische update.

T.net: Is Samsung van plan nieuwe zaken te introduceren met de nieuwe line-up?

SC: Samsung is momenteel bezig met het opzetten van haar eigen filestandaard. Je moet dan denken aan een verbeterde versie van MP3, waarbij we uitgaan van 128kbps files. De kwaliteit van het encoding-proces ligt echter hoger dan bij MP3. Veel meer kan ik er nog niet over zeggen.

Ook introduceren we nog steeds unieke zaken, die de competitie niet of nauwelijks aanbiedt. Denk bijvoorbeeld aan de hartslagmeter op ons YP-60 model, ideaal voor sportende en/of actieve mensen. We mikken dan ook niet enkel op een piepjong publiek - mensen tussen de 20 en de 30 zijn voor ons ook erg interessant. Deze doelgroep stelt andere eisen aan de hardware dan de schooljeugd en wij proberen er op in te springen.

Als je kijkt naar de YP-800, dan zie je dat deze speler bijvoorbeeld encoding-functionaliteit en FM-tuner aanbiedt. Ook dat is uniek, omdat geen ander micro-hdd-model (1" harde schijf) een dergelijke featureset heeft.

De YP-60 heeft een hartslagmeter aan boord

T.net: Zoals u al stelt: ook Samsung heeft een micro-hhd-speler geintroduceerd. Veel mensen zijn van mening dat de micro-hdd de conventionele 1,8" en 2,5"-modellen uiteindelijk zal vervangen. Waarom hebben deze mensen volgens u gelijk of ongelijk?

SC: Ik denk niet dat de micro-hdd de conventionele schijven helemaal zal gaan vervangen. Daarvoor zijn de grotere schijven toch te efficient qua prijssteling. Bovendien heb je voor een multimedia-apparaat als de YH-999 (ondersteund WMV) toch een groot LCD nodig: daarvoor kopen mensen het ding nu eenmaal. Het zou dan niet logisch zijn om een apparaat met een 3.5" scherm te voorzien van een 1" HDD. Laatstgenoemd type schijf is te duur om het gebruik in een echt multimediaproduct te rechtvaardigen, het levert enkel een paar gram gewichtsbesparing op.

T.net: De YH-1030, Samsung's nieuwe 2.5" HDD-speler, valt niet te bezichtigen op de CeBIT. Wat is daarvoor de reden?

SC: Dit product wordt niet uitgebracht in Europa. Amerika en Azië zullen de YH-1030 binnenkort mogen begroeten, maar voor Europeanen is dit helaas niet het geval.

Reacties (10)

Wijzig sortering
mensen mensen.... dit is allemaal heel mooi...

maar DE concurrent voor IAUDIO en IRIVER (de topmerken op dit gebied) is toch niet Samsung hoor..

maar de IOPS:
MP3, OGG Vorbis, WMA, 's werelds eerste mp3player met 32-bit processor, OLED display(!) dat volledig opgaat in de player (spiegelend) als je hem uitzet (net alsof er dus geen display is!
en nog veel meer....
YUMMIE!

hier is meer info en plaatjes:

http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/864160


trouwens, als je weet wat OGG inhoud... dan koop je toch altijd een player die dit ondersteund?
Mooi spelertje, die iOps. Uniek zal het echter niet lang meer blijven, OLED en Ogg Vorbis waren veelgeziene features op de CeBIT. Samsung heeft er nu eenmaal voor gekozen om OLED nog niet toe te passen, dit komt vast nog wel. Zoals je hebt kunnen lezen zijn ze wel al volop met Ogg Vorbis bezig.

Vooralsnog is het voor veel mensen belangrijker dat de MP3-playback in orde is, omdat de gemiddelde digitale-audio-collectie nu eenmaal in MP3-formaat is opgesteld. Tegen de tijd dat Ogg de standaard zal zijn, is Samsung al aan haar nieuwe range toe, wellicht uitgevoerd met OLED en dergelijke. De nieuwe range is ook bedoeld voor het middensegment van de markt, innovatie is er wel maar niet noodzakelijk het hoofddoel (zoals bij iOps wel het geval is).

In een volgend verslag zullen we overigens een hoop informatie verschaffen inzake iRiver. Ook enkele andere (bekende en onbekende) fabrikanten hadden ons een hoop interessante informatie te bieden.
Zelf heb ik sinds kort de Iops. Echt geweldig spelertje. Gebruik 'm intensief op elke doordeweekse dag in de trein.
Ik ga echt wachten op die YH-800, echt een mooi dingetje! :9
Ziet er wel leuk uit hoor die YH-800, maar ik heb zo'n idee dat mijn iRiver IGP-100 er zeker niet voor onder doet. Ook is die al beschikbaar en de samsung nog niet.

Zal voor de meeste wel een kwestie van smaak worden die de keuze bepaald.
.... En met de geluidskwaliteit zit het wel goed neem ik aan... :P
Yep(p). Hoewel het moeilijk oordelen is, staande tussen 20 spelende gasten en met telelens-zwaaiende dudes en dudettes.

Het is nog geen iRiver-kwaliteit ("vol", "rijk") of Apple-helderheid, maar voor de mainstream-klant voldoet het prima. Belangrijk is natuurlijk, dat het geluid met de Sennheiser-kleppen van de CeBIT-stand is beluisterd. Het klinkt dan allemaal wat overtuigender dan door de standaard earbud-meuk die men vaak bij dergelijke gadgets meelevert.

In de Amerikaanse reviews van de YP-910 komt wel de goede geluidskwaliteit naar voren (alsmede enkele minpuntjes, zoals nukkige navigatie), dus dat zit wel snor.
Toch wel interessant om ook de Samsung YP-940 - met 40gb, hoe kon 't ook anders - even te vermelden, dit is het beste plaatje wat ik zo snel kon vinden: www.austinv.com/pics/players/ypxxx.jpg Typisch een speler die je even in 't echt moet zien, maar zo ziet ie er toch best aardig uit, hè?
Typisch een speler die je even in 't echt moet zien, maar zo ziet ie er toch best aardig uit, hè?
Yepp ;) .
Anoniem: 39009
25 maart 2004 22:49
Samsung's eigen filestandaard.. nee, niet nog een: WAV, Ogg, MP3(5.1), WMA, ACC (vergeet misschien nog een exotische), en nu ook samsung meuk..

"money, money, money.. it's so funny" :7

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee