Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch

Redacteur audio en games

Prey Preview

Mysterieuze game maakt comeback

Voorlopige conclusie

Als we Smith moeten geloven, is dat de kern van de game: slim gebruikmaken van je opties. Je kunt Prey spelen als een traditionele shooter, al is dat lastig door de gebrekkige hoeveelheid wapens en vooral ook munitie. Handiger is het om slim om te gaan met het gereedschap dat je vindt en kunt bouwen, en vooral om slim om te gaan met de Neuromods die je in kunt bouwen. Dan ontstaat een game die geen 'run and gun' is, maar een iets rustiger tempo heeft. Niet elke confrontatie hoeft uitgevochten te worden. Soms is sluipen verstandiger en kun je het gevecht beter ontlopen. Meestal loont het om kogels te sparen en andere oplossingen te kiezen als een gevecht niet is te vermijden.

Daarmee ontstaat een beeld van de game dat spannend genoeg is. Het idee achter de game sluit naadloos aan op de eerdere games van Smith, vooral bekend van zijn werk aan System Shock en Thief, en Arkane. Wat lijkt te ontbreken in deze nieuwe Prey, is wat de eerste game echt bijzonder maakte: het spelen met de zwaartekracht. In de eerste Prey kon je af en toe tegen muren en plafonds lopen, tot je flink gedesoriënteerd was. Dat hebben we hier niet voorbij zien komen, al wil dat natuurlijk niet zeggen dat het er niet in zit. We gaan het zien in 2017, als de game verschijnt voor Windows, de PlayStation 4 en de Xbox One.

Titel Prey
Box Prey
Platform Windows, PS4, Xbox One
Ontwikkelaar Arkane Studios
Uitgever Bethesda Softworks
Releasedatum 2017

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Lees meer

Bethesda brengt Prey op 5 mei uit Nieuws van 25 januari 2017
Prey is vanaf 5 mei te koop Video van 25 januari 2017
Duik in de geschiedenis van Prey Video van 18 oktober 2016
Prey 2 Video van 24 augustus 2011
Prey 2 Video van 3 augustus 2011
Prey 2 Video van 3 augustus 2011
E3: Prey 2 Video van 3 juni 2011
Prey 2 Video van 16 maart 2011
Zenimax neemt rechten op Prey over Nieuws van 9 september 2009

Reacties (38)

Wijzig sortering
Als deze game Prey mag heten dan mag je Star Wars ook gewoon Aliens noemen. (allebei in de ruimte nl)

De enige Prey game had niet alleen op z`n kop lopen, maar:

1 Originele hoofdpersoon met regelmatig grappige uitspraken. (not your universal standard American)
2 Een mystieke spirituele backstory.
3 Interessante NPC interactie
4 Absurde moodswings, Je vriendin uit haar lijden verlossen, je vader geslacht zien worden.
5 Een hulp Havik genaamd Talon
6 Ongelooflijk absurd schip waar Antoni Gaudi nachtmerries van zou krijgen. Lopen door de darmen van het schip.
7 Absurde minigames die altijd valsspelen.
8 Meeluisteren met talkradio over wat zich afspeelt terug op Aarde.
9 Gek wapentuig, vies maar op een leuke manier.
10 De Aarde letterlijk redden van de ondergang.

, enzzzz..... (Allemaal dingen die je zelden goed gedaan ziet worden in andere games.)

Prey 2017 = Bioshock/Dishonored Space, en Bioshock en Dishonored zijn allebei wel leuke "aparte" games maar zouden nooit het woord Absurd kunnen dragen.
Wat wil je nu eigenlijk zeggen? Dat in de review het woord absurd ten onrechte is gebruikt?

Ik vond de originele Prey wel okay, geen GOTY-materiaal. Het kan in ieder geval niet in de schaduw staan van BioShock.
Wat een bizar mooie graphics. Deze ga ik zeker spelen.
Ga er maar vanuit dat dit even "in-engine" beelden zijn.

Dus absoluut niet wat jij of ik straks kan spelen, maar flink hogere resolutie, met betere belichting, flink veel AA en waarschijnlijk lichteffecten die niet eens beschikbaar zijn in de "consumenten" versie.
Misschien wel (gedeeltelijk) op de nieuwe versies van Xbox en PS4...
Als het al ergens beschikbaar is, dan zal het op de pc zijn. Die heeft eigenlijk altijd de mooiste opties, tot aan niet-speelbaar aan toe.
Volgens mij was het een vraag van southern. Of een stille hoop. Of een soort cynische/sarcastische opmerking. Niet een dis naar pc's.
Tof spel, ik weet dat ik me nog uren heb vermaakt met het origineel. De graphics zullen inderdaad wel gedowngrade worden voor het uiteindelijke product. Wel vind ik het extreem jammer dat Tweakers, nu het wat meer mainstream begint te worden steeds meer op Reddit begint te lijken. Mensen beginnen steeds meer anderen te down modden omdat ze een comment niet begrijpen of puur omdat ze het niet eens zijn met iets. Laten we vooral die "mob mentality" achterwege houden, het slaat nergens op en dient alleen iedereen de grote groep te laten volgen zodat je niet gedown mod wordt.
Ja, het is wel te merken dat het mod systeem steeds meer een gimmick is. Ik open ook eigenlijk standaard de comments die -1 hebben. Omdat meer dan eens die reactie weldegelijk een goed discussiepunt bevat. Maar puur omdat er dan iemand butthurt is krijgt het een -1.
Het lijkt helemaal NIKS op de spel Prey (2006), ALLES maar dan ook alles is totaal anders, het is gewoon een andere spel, waarom noemen ze deze spel Prey, geef het een andere naam en niemand zou weten dat dit een remake van Prey (2006) was, en Paul Hulsebosch noemt zich een Prey (2006) fan, ik had dat meteen opgenoemd als ik een fan was van Prey (2006), en ik was een fan van die spel en heb hem ook uitgespeeld.

Erg jammer dit.
Tip, lidwoorden check.
En je reageert denk ik op de verkeerde opmerking ;)
Check de kaft, PC DVD :P

Misschien dat straks de PS37 dit soort graphics kan weergeven ;)

[Reactie gewijzigd door mkools24 op 19 augustus 2016 16:18]

Ik denk dat dat wel mee valt, ik kan me nog goed herinneren dat de eerste Prey ook zulke indrukwekkende graphics had voor zijn tijd. Zoek maar eens naar gameplay beelden op YouTube, er worden anno 2016 nog games uitgebracht die er minder sjiek uit zien.
Bekijk de screenshots maar, te toverd zo eruit wat cgi is en in game.
Tussen in-game en CGI zit geen verschil. Beiden zijn 'Computer-generated imagery'.

Het woord wat jij zoekt is pre-rendered.
Hij lijkt mij ook zeer tof! Deze ga ik ook zeker even in de gaten houden.
Ligt het aan mij, of doet het heel erg denken aan Alien: Isolation?

Lijkt in het zelfde genre te komen als Mirror's Edge en Alien: Isolation dat er wel geschoten kán worden, maar puur uit nood, en niet als primaire gameplay.

Klinkt als een nieuw subgenre :)

De Nightmare alien klinkt ook erg als de Polymorph uit Red Dwarf. (link hier)

Ik ben vooral benieuwd naar hoe spannend het spel zal zijn. Alien: Isolation was om eerlijk te zijn 'te' spannend voor mij haha :)
Het doet mij eigenlijk denken aan Spider-Man. Die aliens lijken net symbiotes. En dan die afbeelding voor deze preview op de tweakers.net homepage. Als dat niet heel erg aan Venom doet denken, dan weet ik het ook niet meer.
nu je het zegt idd! alleen de grote bek met scherpe tanden mist hier wat maar idd...
het ziet er i.i.g. vet uit.
ligt niet aan jou (en zo te lezen ook niet aan mij :) ) want ik dacht tijdens het lezen van deze preview ook spontaan aan Alien Isolation. Alhoewel Prey me ietsjes... leuker lijkt... niet dat Alien Isolation niet leuk is, maar het gaat wel altijd om ontwijken en wegkomen... hier kan je zo te lezen ook al eens flinke alien *ss kicken!

in ieder geval puike preview en... pffff... alweer eentje voor op m'n verlanglijst... 2017 wordt een duur jaar. 8)7
Vond het verhaal in deel 1 wel mooi gevonden met normen en waarden van de "ancient indians" dus een sterk verhaal met voor die periode ook geweldige graphics. Deze insteek maakt wel heel nieuwsgierig eigenlijk.
Ik vind het vooral heel jammer dat het toch heel anders is geworden dan die trailer van Prey 2 voordat ie weer gecancelled werd. Dat was toen een ietwat logisch gevolg op het eerste deel als een soort van ruimte-outlaw. Daar had ik zó'n zin in! Maar wat ik hier van zie is dit gewoon iets compleet anders, had net zo goed een andere naam kunnen krijgen :/

edit: https://www.youtube.com/watch?v=0a78kzAffb4 deze dus <3

[Reactie gewijzigd door Asitis op 19 augustus 2016 14:44]

Yep, het lijkt nu wel veel op de nieuwe Doom =\
idd. het "what the fuck happened" idee ;)
Toevallig laatst nog het origineel via Steam gekocht en nog steeds een prima game na 10 jaar :)
Kan niet wachten op deze tweede deel! Maar dit is zeker geen ingame.
Meen je dat nou... ben al zo lang aan het zoeken naar een originele Steam versie. Dat moet ik dan gemist hebben.. damn.

edit: gevonden op Kinguin! :)

[Reactie gewijzigd door TFZ61 op 19 augustus 2016 16:25]

Klasse Heer Hulsebosch. d:)b Goeie overview. (de video, Nu het verhaal zelf nog lezen.)
Dit wordt één van de eerste nieuwe FPS games om mijn maximaal ge-upgrade AM3+-systeempje mee te testen.
Ik vind DOOM iets te chaotisch en snel. Die heb ik overgeslagen. (Wel veel YouTube vids van gekeken. :P )

Dit lijkt allemaal wat rustiger, en zeer mooie beelden.
Ik vindt dit zo jammer, een unieke shooter wordt weer eens omgedoopt naar een standaard "survival shooter". Ik heb alle dingen die Prey zo uniek maakte niet meer gezien in de trailer, naast de zwaartekracht werdt er ook nog met de schaal van de omgevingen/speler gespeeld.
Ik kan mij nog goed zo een sequence herinneren, je komt een kamer binnen, je ziet een kleine glazen kastje waar een bolletje in zweeft. Een minuut later verschijn je op die bol alsof het een planeet is, en kun je een gigantische vijand zien door de glazen kast waar je dan in zit...
Ik mis de portals.... En de vreemde spelingen met zwaartekracht. Dingetjes zoals deze ga ik missen:

https://youtu.be/0zQZkpum08A?t=99
Voorwerpen ontmantelen en de basis onderdelen gebruiken om nieuwe dingen (lees wapens) te maken.
Dat transformeren in een bal of een tas omdat op die ene specifieke plaats waar dat toevallig goed uitkomt in het spel, te kunnen gebruiken .... sjonge jonge , wat een saaie games toch tegenwoordig.

Als je dat 10 keer hebt gedaan is de lol eraf en wordt het alleen maar frustrerend. Dat zijn toch geen vernieuwende en verrassende elementen meer tegenwoordig. Daar hebben eerdere games toch al eerder mee proberen vernieuwen...

Van de eerste Pray hebben ze dus de basis ( de gravity die het een toen unieke game maakte ) , gewoon weggesmeten ... 8)7

Wat mij persoonlijk betreft zouden ze beter die franjes weglaten en gewoon energie steken in de gameplay/performantie/bugs wegwerken enz.... ( die misschien nog verbeterd kan worden , 't is maar een voorbeeld )

[Reactie gewijzigd door MPAnnihilator op 19 augustus 2016 17:24]

Prey destijds jarenlang gespeeld, inmiddels ook het aanschafbudget ervoor (come on, we've all been there) en ik hoop deze ook aan te schaffen, inmiddels voor de PS4! Ik hoop wel dat het geen typische Bethesda-game wordt ._. qua bugs en andere features.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True