Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Android 7 Nougat Review

Multitasking, besparing en nieuwe meldingen

Tot slot

Android Nougat is zonder twijfel een flinke update en eentje die je in principe gewoon wil hebben. Op veel gebieden is het alleen maar vooruitgang, objectief gezien. Toch is er één subjectief verschil dat meteen in het oog springt of juist niet genoeg. De meldingen zijn namelijk flink aangepakt en hoewel veel veranderingen positief zijn, verlies je volgens anderen enigszins het overzicht. De kleinere iconen en letters zullen dan ook niet voor iedereen prettig zijn. Gelukkig voor hen kun je de letter- en weergavegroottes aanpassen, maar dat geldt dan niet alleen voor notificaties.

Het multitasken is alleen maar een voordeel. Als je het niet gebruikt, heb je er geen last van, maar als je jezelf aanleert om te dubbeltikken op de multitaskknop om naar de vorige app te gaan, werkt het lekker snel als je tussen twee apps schakelt. Wil je langere tijd in twee apps tegelijk werken, dan is er nu de Multiwindow-modus. Ondersteuning voor de Vulkan-api is ook alleen maar winst en hopelijk komen er snel veel games en andere grafische toepassingen die van deze nieuwe crossplatform api gebruikmaken.De nieuwe Android is weer
een flinke stap voorwaarts
voor het platform

Doze light is een mooie toevoeging voor Android, aangezien smartphoneaccu's soms nog altijd te snel leeg zijn en laat het nu precies handig zijn voor deze apparaten. Telefoons zitten veel in broekzakken en zijn dus vaak in beweging met het scherm uit, wat een situatie is waarin Doze nu wel werkt en bij Android Marshmallow nog niet. Ook data kan worden bespaard met Android 7.0. Via een simpele toggle schakel je dit in en we kunnen ons voorstellen dat het vaak gebruikt zal worden in het buitenland of als je over je bundel dreigt heen te gaan. En dan zijn er nog het naadloos updaten en de nieuwe jit-compiler, die Android vooral in de toekomst alleen maar soepeler laat aanvoelen.

Helaas zal het voor velen nog een tijdje duren voordat ze deze update krijgen, aangezien fabrikanten vaak lang nodig hebben om een nieuwe update voor een toestel uit te brengen. De nieuwe Android is echter weer een flinke stap voorwaarts voor het platform, een grotere stap dan we verwachtten toen de eerste preview uitkwam.

Reacties (137)

Wijzig sortering
Een andere wijziging aan Android 7 waar op websites gericht aan consumenten niet vaak over wordt verteld, is de manier waarop het systeem nu omgaat met certificaatautoriteiten die door de gebruiker zijn geïnstalleerd.

Vroeger was het zo dat je een eigen certificaatautoriteit kon installeren en apps die geen certificate pinning gebruikte kon je daarmee debuggen/reverse engineeren. Als je een certificaat installeerde werd dat je zo moeilijk mogelijk gemaakt om misbruik te voorkomen (een constante melding in de notificatiebalk, je moest een lock screen instellen wat op sommige toestellen een pincode of wachtwoord moest zijn)...

Nu kun je certificaatautoriteiten nog wel zelf installeren, maar de app moet in zijn code aangeven dat deze door de gebruiker geïnstalleerde certificaten wil vertrouwen. Aangezien veel developers (helaas) niet veel van HTTPS lijken te weten, is de kans dat ontwikkelaars deze functie implementeren zeer klein.

Met alle gevolgen van dien: het is niet meer mogelijk om zonder je systeempartitie aan te passen nog apps te debuggen met tools als fiddler en filterende webproxy's (denk aan ouderlijk toezicht met Dansguardian en Squid) zorgen ervoor dat geen enkele app of website nog goed kan werken.

Daarnaast zijn er ook nog bedrijven die soortgelijke proxy's gebruiken om te voorkomen dat werknemers tijdens het werk op Facebook zitten. Alhoewel ik het decrypten van beveiligd wegverkeer niet heel ethisch vind, kunnen werknemers die willen browser op deze netwerken niet meer de keuze maken om de proxy te vertrouwen.

Werkende bij een commerciële partij die webfilterproducten uitlevering moet ik zeggen dat dit in de toekomst nog een groot probleem kan worden, waar geen oplossing voor is. Voor een goed pornofilter moet je tegenwoordig bijna altijd HTTPS-verkeer onderscheppen want met de juiste termen kun je de meest kindonvriendelijke afbeeldingen en video's vinden met YouTube en Google Images.

Ik snap dat Google gebruikers tegen hackers wil beschermen maar nu wordt de eigen verantwoordelijkheid en keuze behoorlijk ingeperkt. Nu zijn het certificaten, maar de volgende Android-versie zou zomaar apps kunnen weigeren van externe bronnen "omdat die onveilig zijn".
Google wordt door de concurrentie vooral aangevallen op het feit dat Android te open is en dus bevattelijk voor exploits, virussen (virii?) en hacks. Dat zal meespelen in hun keuze dit zo aan te pakken. De concurrentie heeft tenslotte ook de keuzevrijheid beperkt en worden als veliger gezien.

Daarnaast hebben heel veel mensen een apparaat met Android en heeft het merendeel totaal geen verstand van veiligheid. Het is wel vaker zo dat de minderheid moet lijden omdat de meerderheid tegen zichzelf in bescherming wordt genomen.
De meeste gebruikers hebben gewoon "Onbekende bronnen" uitstaan, exploits en dergelijke hebben vooral met het slechte updatebeleid te maken.

En het is niet alsof de gebruiker niet gewaarschuwd wordt na het installeren van een certificaatautoriteit. Er komt een notificatie met als icon een waarschuwingsbord dat aangeeft:
Netwerk kan worden gecontroleerd door een derde partij

Wanneer je daar op drukt komt deze melding:
Netwerkcontrole Een derde partij kan uw netwerkactiviteit, waaronder e-mails, apps en beveiligde websites, bijhouden. Dit is mogelijk omdat u een vertrouwd certificaat op uw apparaat heeft opgeslagen.

Het lijkt me sterk dat op de achtergrond een virus app kan draaien die deze melding zomaar kan verbergen en de verplichting om een lockscreen te installeren kan opheffen zonder het certificaat uit te schakelen. De enige methode omdat betrouwbaar op verschillende toestellen is met root access, en dan kun je je beveiliging toch al wel gedag zeggen. Het wordt de consument al zo lastig mogelijk gemaakt, maar je kon een certificaatautoriteit installeren als je dat echt wikde.

Als je wel een manier weet dan zijn de klanten die ik spreek (en ik zelf ook) heel benieuwd :)
Werkende bij een commerciële partij die webfilterproducten uitlevering moet ik zeggen dat dit in de toekomst nog een groot probleem kan worden, waar geen oplossing voor is.
Als HTTPS verbindingen niet meer uitgelezen en gefiltered kunnen worden door de netwerk provider, betekent dit dat met weer terug gaat vallen op het openlijk blokkeren van domeinen / ip-addressen?
Dat zou een optie kunnen zijn, ware het niet dat de meeste grote websites tegenwoordig gebruik maken van cloud services met enorme IP-reeksen. Je kan lastig ieder Akamai/Amazon cloud IP-adres gaan blocken...

Ik denk helaas dat het advies wordt "update niet naar Android 7" of "installeer firefox en gebruik die" (Firefox heeft zijn eigen certificate store die wel certificaten accepteert, maar is ook trager en gebruikt meer stroom)
Als daar iemand nou een oplossing voor wist. Privacy garanderen + foute dingen nog steeds kunnen opsporen. Het is een soort wapenwedloop. Het probleem is dat we twee partijen hebben. De persoon die privacy wil en de persoon die om een valide reden de boel wil controleren. Er moet dus een derde partij erbij komen die onafhankelijk is.

Ik zie daar maar 1 antwoord op. Een AI die buiten de mensheid staat maar wel ons kan controleren op foute dingen. Een AI die niet gemanipuleerd kan worden door mensen.
en die noemen we dan SKYNET }>
Waarom werken het merendeel van de apps in 7 en sommigen niet of na een paar x opstarten?
Horizon app van Ziggo werkt niet bv. Wachten is op update. Telegraaf app moet je soms 2x opstarten. Sygic Nav app werkte niet op maandag maar ze waren er dag later al met update.
Dus update gezien vanuit app perspectief is niet geheel naadloos.
Hetzelfde geldt voor Parkmobile op mn Nexus 6P. Het lijkt erop dat een aantal apps nog niet helemaal Android N proof zijn. Wel jammer gezien er al een x aantal dev previews langs zijn gekomen.
Heb jij de update zelf gedownload? Ik heb hem op mijn Nexus 6P nog niet gekregen...
Als je je aanmeldt voor het Android Beta programma dan krijg je direct de officiële update binnen (https://www.google.com/android/beta?u=0).
Als je klaar bent met updaten kan je je toestel weer afmelden via dezelfde link.

[Reactie gewijzigd door steefmek op 28 augustus 2016 15:37]

Vanochtend al een update gehad van de Horizon app, ook de HBO go app ondersteunt nu Android N!!
Als je goed leest bij de update van horizon staat er dit. En hij werkt nog niet


Deze update bevat nog geen oplossing voor de problemen met de nieuwste Android versie 7 (Nougat). We adviseren gebruikers om nog even te wachten met het upgraden van Android. Ondertussen werken we hard aan een oplossing.
Ik heb ondertussen al vier updates gehad van de Horizon app, maar hij doet het nog steeds niet. Karig dat zo'n groot bedrijf z'n zaakjes niet op orde heeft. De beta is al maanden uit.
Aangezien Pim zegt dat ie t wel doet en jij zegt dat ie t niet doet, vind ik jouw reactie nogal vreemd. Schijnbaar zijn er dus wel mensen die gewoon op Android N gebruik kunnen maken van de Horizon app. Jou lukt dit niet, dus dan heeft zon groot bedrijf "zn zaakjes niet op orde"?
Aangezien er bij de update informatie in de play store zelfs wordt vermeld dat de problemen met Android N nog niet zijn opgelost, ga ik er van uit dat er nog wel meer mensen problemen hebben (zie bijvoorbeeld het Android N topic). Je zou verwachten dat een modern bedrijf als Ziggo/Liberty Global hun app gewoon werkend heeft, na maanden mogelijkheid tot testen.

Daarnaast komen ze achtereenvolgens met het excuus dat de beta en volledige versie verschillen (de app werkte onder de beta ook niet) en dat ze nooit weten wanneer Google met een update komt (elke maand een nieuwe developer preview, met in juli de laatste preview).

Dat toevallig één persoon aangeeft dat hij vanochtend een update heeft gehad van de Horizon app, betekent niet dat het probleem is opgelost. Sterker nog, hij zegt niet eens dat de app nu werkt. En al werkt de app nu op de helft van de apparaten met N, dan nog heeft Ziggo z'n zaakjes niet op orde.
Laat ik het zo zeggen. Ik heb hier thuis drie apparaten op 7.0 (Nexus 6 op DP5). En op alledrie werkt de Horizon app gewoon. HBO app werkt inmiddels ook. Let daarbij ook nog op dat Liberty Global deze apps ontwikkeld en niet Ziggo zelf. Aangezien het moederbedrijf veel meer providers runt dan enkel Ziggo, vind je het dan heel gek dat de app nog niet voor iedereen perfect werkt na 1 week na de release? En ja tijdens een beta werken sommige apps niet... what else is new?
En bij mij werkt de app al sinds de beta niet meer. Het verschilt dus per persoon.

Dat ik net noem dat de app in de beta niet werkte is vanwege de opmerking van Ziggo dat beta en volledige versie verschillen. Dat is gewoon een slecht excuus. Dat iets onder een beta niet werkt is niet heel gek. Dat het na 5 maanden mogelijkheid tot beta testen nog steeds niet in orde is wel.

Ik krijg sterk het idee dat Ziggo geen rekening heeft gehouden met eventuele problemen en niet (goed) heeft getest. Dat is gewoon slordig en heeft weinig te maken met Liberty Global en haar dochterbedrijven.
De app werkt wel, maar het tv kijken via de app zorgt ervoor dat de app crasht. Volgens mij kan het bijna niet zo zijn dat dit bij jou wel werkt, want de app is expres zo gebouwd dat hij crasht wanneer de app merkt dat hij op een onbekende rom draait. Aangezien Android N nog niet ondersteunt wordt zou hij niet moeten werken op N. De TV gids doet het waarschijnlijk wel gewoon ja.

En wat je zegt over 1 week na de release is gewoon onjuist. Er zijn 5 developer previews geweest juist om dit soort onzin te voorkomen. Liberty Global heeft meer dan voldoende tijd gehad en dit probleem heeft niks te maken met het aantal providers dat het bedrijf onder zijn hoede heeft. Dit is gewoon een beveiligingsmaatregel onder de motorkap van de app die niet up to date is.
Ben dan wel benieuwd of er nieuwe bugs zijn geïntroduceerd, of dat de ontwikkelaars niet gewoon ergens versienummers vergelijken. :)
Lijkt mij toch wel geheel de verantwoordleijkheid van die app ontwikkelaars, Google heeft ze voldoende tijd gegeven om vanaf moment 1 of net erna 100% compatible te zijn. Is gewoon een kwestie van prioriteiten stellen.
In principe hadden app bouwers tijd genoeg om hun op te testen op Android 7. Bij de grotere apps / bedrijven zou je wel verwachten dat ze dat zouden (laten) doen.
Het valt me iedere keer weer op (en tegen) dat je bij Android geen simpel overzicht hebt waarbij je toegang tot mobiele data per app kunt aan- en uitzetten. Bij iPhone is dat wel. Verder heb ik meer met Android, maar ik moet Apple wel nageven dat ze dit beter voor elkaar hebben. In het buitenland gebruik ik toch nog teveel data dankzij bepaalde apps, terwijl ik bij mijn vorige iPhone gewoon alles behalve Whatsapp uit had staan. Is dat nou echt zo moeilijk om in te bouwen?
Niet alleen is dit mogelijk bij IOS, maar bij W10M is dit al een tijd mogelijk. Heb het idee eigenlijk dat Google helemaal niet geeft om de datavebruik van hun gebruikers. Als ze dit wel hadden gedaan hadden ze wel dezelfde functionaliteiten toegepast als Apple en Microsoft hadden gedaan en ook de mogelijkheid om volledig offline te navigeren.
Flauwe kul dat Google het niet interesseert, er zit een databesparings functie ingebouwd in Android, je kunt mobiele gegevens uitschakelen, per app instellen of deze op de achtergrond data mag gebruiken en je kunt onder mobiele data een lijst van apps zien met bijbehorend verbruik van mobiele data. In die lijst kun je direct op een app klikken en de achtergronddata uitschakelen wat praktisch op hetzelfde neer komt als bij iOS maar dan met een extra klik. Verder kun je betaalde hotspots 'markeren' zodat Android ze behandeld als een mobiele databundel om de kosten binnen de perken te houden. Wat wil je nog meer?

Wat betreft off-line navigatie: Here WeGo (voorheen Here Maps van Nokia). Maar voor iedere offline oplossing geldt hetzelfde; ze kunnen nooit tippen aan on-line varianten (Google Maps, Waze etc.) die actueler zijn en betere verkeersinformatie bieden.

[Reactie gewijzigd door Jorick op 27 augustus 2016 22:22]

Dan hadden ze dat beter in de review moeten zetten, want dat ze per app wel de datavebruik kunnen aanzetten zie ik er niet in terug komen. Dat het flink wat extra stappen kost vind ik uiteraard niet vreemd, dat ben ik met Android wel gewent. Ik gebruik mijn z5 als zakelijk toestel en het zal wel flink wat tijd duren voordat ik daar 7.0 op zal zien. Hopelijk hebben ze iets aan de app dataverbruik lijst gedaan, want op dut moment is hij verre van accuraat met android 6.0.
Maar voor iedere offline oplossing geldt hetzelfde; ze kunnen nooit tippen aan on-line varianten (Google Maps, Waze etc.) die actueler zijn en betere verkeersinformatie bieden
Misschien een idee om de app eerst te gebruiken? De mappen en POI's zijn offline, maar file en mobiele flitsers niet. Dus nee, Google wilt graag dat je altijd online bent omdat hiermee ook een manier hebben om advertenties te tonen tijdens je navigatie.

Ook hoeft het niet niet te zijn dat Waze actueler en betere verkeersinformatie biedt. De app wordt gevoed door de community en als er te weinig Waze gebruikers op de weg zijn zal de verkeersinformatie minder accuraat zijn.

[Reactie gewijzigd door vali op 27 augustus 2016 22:41]

Begrijp niet waarom je reactie +2 krijgt, zoals Texamicz terecht zegt zit de mogelijkheid om per app het datagebruik in de achtergrond uit te schakelen al lang in Android, dat jij dat niet weet is geen tekortkoming van deze review. De nieuwe databesparings-functie wordt namelijk wel gewoon benoemt zoals je mag verwachten van een review.

Wat betreft navigatie apps, ik heb er heel wat geprobeerd maar kom telkens weer uit bij Waze/Google Maps omdat dit voor mij het beste werkt. Gelukkig is er met Android keuze genoeg dus kies vooral wat je zelf prettig vindt.
Dat ik +2 krijg heb ik geen invloed op. Net als ik tegen Texamicz schreef zit deze mogelijkheid er nu niet in. Heb zelf nog geen ervaring met android 7.0 en zou fijn zijn als ze hetzelfde toepassen als Microsoft en Apple hebben gedaan.

Over navigatie, uiteraard moet iedereen gebruiken wat ze prettig vinden, ik heb liever de mogelijkheid om offline te navigeren. Zeker als ik op vakantie ben.

[Reactie gewijzigd door vali op 28 augustus 2016 21:58]

Waarom zou je een feature in een review zetten dat stamt uit Android 4.1 / 4.2.
Data managing per app was toen geïmplementeerd. Dat het in hogere versie misschien wat "makkelijker" gemaakt is kan zo zijn. Het mooiste zou zijn als je soort data gebruik profielen kan creëren. En dat je zo'n profiel bovenin kan in of uitschakelen. Deze profiel bevat applicaties die wel data mogen gebruiken, en applicaties die dat niet mogen.

[Reactie gewijzigd door Texamicz op 28 augustus 2016 12:04]

Omdat deze er niet inzit? Je kan alleen bepalen welke app niet in de achtergrond draait en dit werkt verre van perfect. Zeker als je flink wat apps hebt draaien.

Dat ze het nu wel mogelijk maken, zoals het ook mogelijk is bij W10M en IOS, vind ik flink wat meer dan "gemakkelijker".

[Reactie gewijzigd door vali op 29 augustus 2016 01:12]

Volledig offline navigeren kan gewoon hoor met bepaalde gratis en betaalde apps.
Uiteraard kan je dit doen met bepaalde gratis app, maar niet met Google drive en daar had ik het over.

Als je een update krijgt naar een nieuwe OS versie heb je wel een grotere kans dat je de security updates beter worden bijgewerkt.

[Reactie gewijzigd door vali op 27 augustus 2016 18:07]

Google maps bedoel je dan?
Daar kan je ook gedeeltelijk offline kaarten downloaden voor waarschijnlijk hetzelfde doel. Al heb ik dat zelf nog niet geprobeerd.
Correctie Google maps inderdaad. Je kan inderdaad gedeelte downloaden, maar dit is verre van ideaal. Eerder iemand blij maken met een dooie mus.
Je kan wel achtergrond data uitzetten, dan gebruiken apps alleen data als je ze open hebt staan. je krijgt dan niet je whatsapp binnen als je het niet open hebt staan, maar je gebruikt in ieder geval minder data.
En je kan ook instellen dat ze alleen wifi mogen gebruiken per app.

Toegegeven, een lijst met toggles is handiger.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 27 augustus 2016 14:12]

Mooie update! Helaas zoals we van Android kennen voor de meeste gebruikers via reguliere wijze onbereikbaar of zeer lang wachten. Ik zag dat deeltje 7 XDA al bijna klaar is voor de nexus 5 (oud). Zeker proberen gezien deze positieve review !

[Reactie gewijzigd door Wieriemaster op 27 augustus 2016 09:45]

Hm als ik naar deze update kijk, zijn eigenlijk alleen de doze mode, de notificaties en de snelle wisseling tussen apps nieuw. De rest wordt door mijn S7 Edge al lang ondersteund. Sterker nog, mijn S3 LTE heeft al de mogelijkheid om twee apps op een scherm te draaien, maar dit is op zo'n klein scherm vrij zinloos.

De functie om snel tussen twee apps te wisselen had ik op mijn S3 al met Xposed. Toen ik voor het eerst vanilla ging op mijn S3, was ik eigenlijk zwaar teleurgesteld over features die mijn S3 al lang had, en die ineens niet meer beschikbaar waren zoals bijvoorbeeld notification toggles of de do not disturb mode. Ik ben eigenlijk een beetje teleurgesteld dat Google er zo lang over doet om bepaalde features standaard in Android te implementeren.

Nu heb ik natuurlijk nog altijd de drang om het nieuwste van het nieuwste op mijn mobiel te zetten, maar gezien Samsung altijd voorop loopt met features in Android, is het eigenlijk helemaal niet zo'n probleem dat Samsung laat is met haar updates.
Gefeliciteerd. In ruil daarvoor heb je ook een tweede nutteloze app store van Samsung zelf, een Samsung game center die notificaties geeft waar je alleen 'Later' of 'Nu' kunt kiezen en geen 'Val me nooit meer lastig' naast Play Games, voorgeïnstalleerde apps van Microsoft die je niet kunt verwijderen, instellingen van Samsung apps die prominent bij het algemene instelllingenscherm staan alsof ze belangrijker zijn dan andere apps en dat zijn nog maar een paar dingen die me toevallig opvielen die ze verkracht hebben aan Android.
Ik heb een keer een notificatie gehad van het game center en daarna nooit meer, was het ding alweer vergeten. Maar zelfs dan nog, app info -> disable en je ziet er nooit meer iets van terug.

Ik vind de Galaxy store wel handig, je kunt er de apps bijvoorbeeld mee updaten zoals de always on feature, of modi voor de camera, themes etc etc., maar ook daarvoor geldt: app info -> disable als je het echt niet wilt hebben.

Volgens mij stonden die apps van Microsoft niet voor-geïnstalleerd want ik moest van alles downloaden toen ik het voor het eerst wilde gebruiken, dus het was vast alleen een link. Maar goed, ook dan geldt weer app info -> disable en je ziet er nooit meer wat van terug.

Voor-geïnstalleerde apps zitten in je systeem partitie dus verwijderen levert je geen winst op, mocht je dat perse willen. Maar als je het wilt, rooten en deleten. Of wat dacht je van rom cleaner?

Een fabrikant zal het nooit iedereen naar de zin kunnen maken, zeker niet voor mensen die alles willen beheersen op hun telefoons. Maar gelukkig hebben we daarvoor de nexus serie, maar dan zijn we weer bij het punt dat je een hoop functionaliteit mist totdat Google het jaren later standaard implementeert.

Dus dank je wel voor de felicitaties, ik ben blijkbaar erg tevreden met mijn Samsung, anders had ik niet weer voor een Samsung gekozen dit keer.
Ik had laatst een Nexus 5x gekocht voor iemand en vond het raar dat openstaande apps niet met 1druk op de knop gesloten konden worden i.v.m. ontbreken functionaliteit Alles Wissen.
Ook het tonen van batterijpercentage als % bovenaan was niet standaard beschikbaar.
Optie Herstart telefoon was eveneens niet (makkelijk) zichtbaar.
Dan een toetsenbord met aparte numerieke gedeelte ontbrak ook. Dit zijn allemaal standaard dingen die in Android behoren te zitten voor een betere gebruikerservaring. Je kan zeggen : Maar je kan toch apps installeren? Ja klopt en vaak voor gemiddelde gebruiker ook nog eens met veel irritante reclame gemixt, of de gekozen app uit Playstore werkt maar halfbakken.

Het is dan ook beter dat Google nu functionaliteit van concurrentie eindelijk integreert in Android (bijv. alle openstaande Apps Wissen met 1 druk op de knop en MultiTasking) maar ze zijn er daarbij nog niet. Dit hoorde al jaren eerder in Android te zitten. Kijk naar Samsung of LG bijv. die hebben dit al jaren.

[Reactie gewijzigd door aliberto op 27 augustus 2016 13:56]

De optie om alle apps te sluiten is ook niet heel nuttig in Android omdat het geheugenbeheer heel anders werkt als in bijvoorbeeld Windows op de desktop. Apps die (lang) inactief zijn gebruiken vrijwel geen geheugen en schrijven hun state weg op de interne sd als je ze verlaat.
Ik weet niet of dat een probleem is. Veiligheid staat los van deze updates en de meeste nieuwe features van deze Android versie hebben ze al. Updaten is een middel en geen doel op zich.
Hoe komt het dan dat er toch een verschil ligt tussen de toestellen qua de security updates? Bedoel, mijn Sonyz5 is flink wat meer up-to-date dan de Motorola van mijn vriendin.
Dat kan ook een probleem zijn, maar is wat anders dan de verschillende Android versies. Vandaag weer de laatste veiligheidsupdate gekregen voor mn stock S6 plus (zakelijk). Ik weet dat ik blij mag zijn als ik dit jaar nog nougat krijg, maar ik ben veilig en heb vrijwel alle features al dus IK zie echt het probleem niet. Zeker omdat ik bij een ander duur merk juist hele slechte ervaringen heb met updates.

[Reactie gewijzigd door ph4ge op 28 augustus 2016 10:44]

Helaas kan Google hier niets aan doen. De fabrikanten dienen hun OS upgrade aan te bieden bij de netwerk carriers zoals kpn, Vodafone, Ben, telfort, etc. Deze dienen ze te testen op de een of andere manier. In het laatste zit de meeste tijd. Ik was ook van mening dat het de fabrikanten waren die voor de vertraging zorgen. Het zijn echter de providers.
Nexus software wordt niet voor elke update getest. Het gevolg kan zijn dat soms niet niet werkt. Zoals een aantal jaar geleden dat de sms functie van de Nexus 4 bij Vodafone of KPN niet werkte. 8)7

[Reactie gewijzigd door sleijpie op 28 augustus 2016 10:30]

je bewering is aantoonbaar niet juist, aangezien ook de niet-provider-specifieke firmwares vaak pas erg laat komen met beveiligings-updates. Dan ligt het dus weldegelijk bij de fabrikant.
Ik heb niet echt de indruk dat er echt iets veranderd is voor bijv. een Samsung bezitter. De zichtbare veranderingen waren bijna allemaal al standaard.
Veel features die OEM's bedenken en inbouwen in Android worden wanneer het succesvol is vaak geïmplementeerd in Android zelf.

OEM's kunnen mooi nieuwe features bedenken om zo te concurreren tegen andere OEM's. Dit kan niet met andere mobiele OSen. Daar ben je gebonden aan het heil van de OS maker. (Terwijl goede ideeën ook prima van een OEM kunnen komen?)
OEM's kunnen mooi nieuwe features bedenken om zo te concurreren tegen andere OEM's. Dit kan niet met andere mobiele OSen. Daar ben je gebonden aan het heil van de OS maker. (Terwijl goede ideeën ook prima van een OEM kunnen komen?)
Het bouwen van een OS - zoals bijvoorbeeld Windows - is geen één richtingsverkeer. In tegenstelling tot Google waar verschillende OEMs dezelfde functie moeten bouwen en Google dat dan nogmaals bouwt indien het populair blijkt te zijn, vraagt Microsoft gewoon aan zijn partners wat voor functionaliteit ze graag willen zien in Windows. Het is niet voor niks dat OEMs zo vaak nieuwe builds krijgen en zo vaak samenwerken met Microsoft.
Verschillende OEM's hoeven juist niet dezelfde functies in te bouwen. Dit zorgt juist voor een OEM de onderscheidende factor. Iets wat voor de OEM zeer belangrijk is.

Als Microsoft vraagt aan de OEM's wat ze willen en dat dan implementeren, dan heeft elke OEM hetzelfde ! Iets wat de onderscheidende factor tussen OEM's wegneemt. Datgene wat de OEM's JUIST, met de nadruk op JUIST willen.

OEM's willen zich onderscheiden. Niet alleen op hardware maar ook op software. Ik zeg niet dat de consument dat zelf wil, ik zeg dat de OEM's en de PR afdeling graag dingen willen waar ze marketing mee kunnen voeren. Denk aan het pennetje van de Galaxy Note. Dat soort functionaliteiten zitten niet in Core Android.

De Galaxy Note had nooit kunnen bestaat zoals hij is met Windows Phone. Juist omdat de diep geintegreerde functionaliteiten van de pen verder gaan dan de applicatie laag in het OS.
OEM's willen zich onderscheiden. Niet alleen op hardware maar ook op software. Ik zeg niet dat de consument dat zelf wil, ik zeg dat de OEM's en de PR afdeling graag dingen willen waar ze marketing mee kunnen voeren. Denk aan het pennetje van de Galaxy Note. Dat soort functionaliteiten zitten niet in Core Android.
Heel leuk allemaal, maar het stukje "onderscheiden" kost bakken met geld en het onderhouden daarvan helemaal. Fabrikanten zoals Samsung hadden paar jaar terug flink wat verschillende toestellen en die zie je nu ook stoppen met budget modellen. Ook beweert Samsung al enige tijd dat ze de touchwish geoptimaliseerd hebben qua resource verbruik, nou de review van de Note 7 laat totaal iets anders zien. Fabrikanten zoals Sony en HTC draaien al enige tijd zeer slecht en net als Lenovo. Wat er nu ook bij komt is dat de consument eindelijk gaat inzien dat de update beleid van Google gewoon ruk is.

Smartphones gaan gewoon steeds langer mee en voor fabrikanten die leven op de verkoop van hardware is dit zeker geen goede ontwikkeling. Uiteraard kunnen ze zich onderscheiden in het leveren van diensten, maar laten we eerlijk zijn, is 1 van de Android fabrikanten hier succesvol in geworden?

Android fabrikanten die er wel op vooruit gaan zijn bedrijven Oppo en Huawei, maar dat komt voornamelijk omdat zij voor belachelijke lage prijs de smartphones op de markt kunnen brengen.

[Reactie gewijzigd door vali op 27 augustus 2016 23:35]

HTC begon met dat onderscheiden. Dat hielp destijds wel heel goed. Ze hadden namelijk een gelikte uiterlijk voor Android in de tijden van Android 1.x en 2.x. Toen zag Android er totaal niet uit kaal.

Dat het updatebeleid ruk is van Google hoe zie jij dan de oplossing? Het is net als de Hypotheek Rente Aftrek. Je moet het langzaam ombouwen dat kan niet per direct. Dan breekt er van alles. Een keiharde platform reset is dodelijk. (kijk maar naar Microsoft)

Smartphones gaan inderdaad langer mee. Security updates is iets wat daarmee belangrijk is. Feature updates NIET. Dus als een telefoon blijft hangen op Android 5 maar wel security updates krijgt. Wat vind je daarvan dan?

Daarnaast zie ik inderdaad dat Oppo en andere Chinese fabrikanten aan het groeien zijn door telefoons aan te prijzen voor een lage prijs. Maar dit gaat ook gepaard vaak met slechte support, slechte software updates en slechte materialen. Over het algemeen gaan die mobieltjes sneller stuk.
Dat het updatebeleid ruk is van Google hoe zie jij dan de oplossing? Het is net als de Hypotheek Rente Aftrek. Je moet het langzaam ombouwen dat kan niet per direct. Dan breekt er van alles. Een keiharde platform reset is dodelijk. (kijk maar naar Microsoft)
Een oplossing? Heel Android op de schop en laat ze beter kijken hoe het bij de Linux distributies is toegepast. Heb flink wat verschillende blogs gevolgd waar security engineers en specialist hun visie/ideeën delen en die kwamen ook tot die conclusie. Op dit moment is Android gewoon niet secure opgezet en dat is ook niet raar, het is ook nooit als smartphone OS ontworpen.
Smartphones gaan inderdaad langer mee. Security updates is iets wat daarmee belangrijk is. Feature updates NIET. Dus als een telefoon blijft hangen op Android 5 maar wel security updates krijgt. Wat vind je daarvan dan?
Leuk als theorie, maar in de praktijk zie je dat per Android device de security updates verschillen. Enige manier hoe mijn Sony z5 weer wat up-to-date was (en dat is hij nog steeds niet) is de update naar Android 6.0.
Maar dit gaat ook gepaard vaak met slechte support, slechte software updates en slechte materialen. Over het algemeen gaan die mobieltjes sneller stuk.
Ik zie persoonlijk geen verschil tussen de support van Oppo en andere Chinese fabrikanten als die van Sony, Samsung en HTC. Ieder hebben slechte update support en ook zeer slechte aftersale. Heb in mijn leven flink wat tablets en smartphones verkocht en weet ondertussen wel hoe de support tussen de verschillende fabrikanten is. Enige die er goed vanaf komt zijnApple en Microsoft. Al heeft Apple de neiging om snel een refurbished model terug te geven, maar daar zijn ze gelukkig ook al op terug gekomen. Als voorbeeld is het beleid van Samsung altijd eerst de firmware updaten als een smartphone wordt opgestuurd (maakt voor hen niks uit wat de reden van de reparatie is). Zelf als de verkoper (toen der tijd ikzelf) al van te voren de laatste update erop heb gezet. Het lullige is dat de klant opnieuw 4 weken mag wachten aangezien het probleem pas bij de tweede keer wordt opgelost.

Om terug te komen op het update beleid, ik ben van mening dat het marktaandeel gaat breken als ze er snel niks aan doen. Flink wat grote bedrijven (waaronder waar ik werk) zie je al dat ze terughoudend worden op het gebied van byod i.c.m. Android. Laat de Enterprise markt nou net de markt zijn waar Android totaal niet groot is en waar ze nog marktaandeel kunnen pakken.

[Reactie gewijzigd door vali op 28 augustus 2016 15:24]

Dat is gek, want flink wat nieuwe implementaties van 7.0 doen mij sterk denken hoe Microsoft ze heeft toegepast met de anniversary update van Windows 10. Het is echt niet zo dat Google alleen hun ideeën van OEMS afkijkt.

Om weer ontopic te komen, ik vind deze update helemaal niet zo bijzonder. Leuk dat ze de interface wat veranderd hebben maar overgrote deel van de gebruikers gaan dit toch nooit zien. Wat ik liever had gezien dat ze iets aan de update beleid had gedaan. Mijn Sony z5 krijgt nu Android 7.0, maar als Google voor zulke kleine veranderingen het build nummer verhogen, dan zal ik nooit Android 8.0 ontvangen. Al zal Google hier nooit wakker om liggen, die verdienen hun geld wel aan advertenties terwijl alle OEMS komen maar net rond.

Ook wordt het toepassen van Custom roms ook steeds moeilijker, aangezien de drivers van hardware onderdelen die worden ontwikkeld door verschillende OEMS closed source worden. Hierdoor zal de smartphone nooit zo goed presteren als hij met de originele ROM zal doen.

[Reactie gewijzigd door vali op 27 augustus 2016 16:09]

Ik vind de Update ook niet zo spannend hoor. Ik zie het meer als bredere ondersteuning en wat tweaks onder de motorkap. Functioneel voor de gebruiker zie ik niet zo veel echt spannende features.
Dit gaat ook op voor gebruikers van veel custom roms.
Double-tap op de multitasking-knop hadden we nog niet, dat lijkt me wel een heel fijne functie!
Heb gisteren de 6.0.1 update binnen op de samsung a5 2016... Ik verwacht nougat dus pas over 9 maanden of zo als ie überhaupt al komt. Samsung geeft ook maar 2 jaar updates vanaf release. Eigenlijk absurd en een van de grootste manco's van android.
Correctie, één van de grootste manco's van oa Samsung.
Nee, het is één van de grootste manco's van Abdroid en wordt veroorzaakt door hoe Google ooit Android in de markt heeft gezet om ineens zoveel mogelijk markt aandeel te bemachtigen. Fabrikanten mogen eigen sausjes over Android uitstrooien doen en laten wat zij willen en zie hier het resultaat... :)

In één van eerder recente artikelen over Android heb ik ook al aangegeven, dat door het gebrek aan security updates die daadwerkelijk het toestel halen zijn er steeds meer organisatie die twijfelen of Android toestellen nog wel in hun BYOD beleid passen. Een uitzondering zou de Nexus lijn kunnen zijn, maar ook hier is Google zelf ook niet altijd even consequent.

en dit is toch echt een algemeen Android probleem...

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 27 augustus 2016 14:00]

Zolang ik me bij iedere Apple update moet afvragen of de bedrijfsapps nog wel zullen werken, vallen de problemen bij Android nog wel mee.

Ieder platform heeft zo zijn eigen problemen.

Overigens klopt je opmerking over beveiligingsupdates niet. Je moet er als gebruiker wat meer moeite voor doen, maar zelfs mijn 4 jaar oude Galaxy S3 is voorzien van de laatste veiligheidsupdates (niveau augustus 2016). En het mooie is dat deze telefoon lekker snel werkt op Android 6.

[Reactie gewijzigd door andreetje op 27 augustus 2016 19:56]

Met het laatste bedoel je dat jij een onofficiele rom gebruikt? Security technisch zijn deze een ramp, omdat deze helemaal niet te controleren zijn. Daarnaast is het niet voor niets dat menig fabrikant een garantie claim afwijst op het moment dat er een alternatieve ROM geplaatst is, in het verleden zijn er genoeg ROM's geweest die het toestel buiten de specs liet lopen.

@P. cd Loo, ik werk voor een detacheerder en ben gedetacheerd bij een bedrijf in de olie & gasindustrie, bijna de gehele IT afdeling bestaat uit gedetacheerden of ZZPers die genoeg andere bedrijven van binnen zien en ik hoor steeds vaker geluiden dat men niet gelukkig is met de huidige stand van zaken rondom Android.

In middels heb ik begrepen van een collega dat een Engels bedrijf in de medisch industrie Android inmiddels geheel van hun netwerk verbannen heeft. Zij werken zelf met iPhone en Windows Phone, net als wij dat op het moment doen.

Android mag dan zo'n groot markt aandeel hebben, als Google niet iets gaat doen aan het beleid rondom security updates (Geen software Upgrades v6 > v7) kan hun dat nog zwaar komen te vallen in de toekomst. Google zal toch echt harder achter zijn partners aan moeten willen zij dit marktaandeel behouden.

Overigens heb ik het idee dat een Microsoft alles op een laag pitje laat voortkabbelen, als Microsoft zou willen kunnen zij binnen de zakelijke markt veel meer telefoons gaan afzetten, met behulp van hun bedrijfslicenties, waar vaak hele pakketten software bij "meegeleverd" worden. Zo zouden zij met Windows Phone of Windows Mobile 10 veel betere integratie kunnen leveren.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 27 augustus 2016 20:17]

Met het laatste bedoel je dat jij een onofficiele rom gebruikt? Security technisch zijn deze een ramp, omdat deze helemaal niet te controleren zijn.
Ik ben erg benieuwd naar bewijs van jou waarom de ROMs van Cyanogenmod, waar ook Android telefoons standaard mee uitgerust worden, niet te controleren zouden zijn.
Want volgens mij is het pertinente nonsens.
Daarnaast is het niet voor niets dat menig fabrikant een garantie claim afwijst op het moment dat er een alternatieve ROM geplaatst is, in het verleden zijn er genoeg ROM's geweest die het toestel buiten de specs liet lopen.
Ik vind het een overdreven angstige reactie. Verder laten roms een toestel niet buiten de specs lopen. Dat zijn speciale apps waarmee je de clocksnelheid van de processor kunt aanpassen. Daar zijn rootrechten voor nodig.
Alleen als een fabrikant kan aantonen dat de alternatieve ROM iets met het defect te maken heeft, kan deze onder de garantie uit komen.

Je verdere betoog hangt aan elkaar van "horen zeggen". Het maakt op mij geen indruk.

Microsoft telefoon is op sterven na dood met 0,6% marktaandeel. Dat platform neem ik niet serieus. En Microsoft ook niet, anders zouden ze zich wat meer inspannen om het een succes te maken. Bijvoorbeeld met nieuwe modellen, met hardware die zich aan de Android top kan meten, met reclame, met meer fabrikanten achter zich die ook WM telefoons maken. Verloren zaak.
Mwaa, gezien het nog steeds stijgende marktaandeel van Android betwijfel ik ten zeerste of bedrijven zich afkeren van Android. In ons bedrijf met meer dan 2000 werknemers zie ik dat ook. Er worden steeds minder iPhones en Windows Phones geleverd. Face it. Desktop = Windows. Mobile =Android. Zulke monopolies zijn gewoon niet meer te doorbreken.
Op de nexus serie na is het eigenlijk met elke fabrikant vrij waardeloos is mijn ervaring. Sony, oppo, htc en motorola deden het allemaal niet heel veel beter.
Mijn Nexus 4 krijgt al even geen liefde meer van Google en toch is het nog een aardig beestje die zijn werk (voor mij) nog vlot genoeg doet. Zal een goede rom moeten zoeken om van de nieuwe versie van Android te kunnen genieten. CM zal er weer een hele tijd over doen waarschijnlijk. Dus misschien iets anders proberen. Suggesties altijd welkom.
Klopt de Nexus 4 heeft Android 5. Maar is nog steeds heel smooth. Ik merk geen enkele happering en hij doet prima zijn werk. Er zijn geen gigantische dingen die je zou missen eigenlijk. De batterij begint nou wel een beetje minder te worden.
ja en de nexus 5 krijgt alleen nog android 6 en daarna is het afgelopen met updates. terwijl het toestel nog prima voldoet. het zelfde voor mijn sony xperia z3c prima toestel en geen nougat. ik had deze juist tweedehands gekocht omdat ze 6 kregen, hopelijk duurt het nog een jaar voordat 7 door de fabrikanten klaar is gestoomd voor de nieuwere toestellen. tja blijft nieuwe versie maken om nieuwe toestellen te verkopen.
De nexus 4 met Android 5 erop draait anders nu nog steeds heel goed. Ik heb geen klachten. Batterij begint wel langzamerhand wat minder te worden. Maar de software is nog zeer soepel te noemen.
ja kwa snelheid zijn het prima toestellen. Van de nexus 5 van mijn latvriendin gaat de batterij nu ook redelijk snel achteruit. maar ze heeft vaak alles aan staan met wifi 4g en gps. de nexus 5 batterij is nog wel zelf te vervangen zo te zien. bij mijn moeders paar jaar geleden beetje duurdere wolfgang aldi telefoon is de batterij ontploft verfikt!
Is er ergens een lijst van data wanneer ik (een Nexus 5x gebruiker) hem ga ontvangen via de normale weg?
De complete uitrol duurt doorgaans een week of twee. Dus binnen nu en een paar weken. Je kunt natuurlijk zelf de update al downloaden van Google - https://developers.google.com/android/nexus/ota
https://www.androidplanet...oid-7-0-update-overzicht/

hier staan de toestellen die android 7 krijgen en welke niet
Ben benieuwd of en wanneer er handleidingen komen zodat je zelf je geheugen kunt indelen en je telefoon kunt updaten .

Heb zelf een Moto G3 en Wil deze best updaten naar 7 en het liefst met natuurlijk dat ik ook updates gemakkelijk ontvang.
Bij de G3 zou ik niet van het karige flash nog eens 500 of 1000 MB willen afstaan voor de updater. Updates komen niet zo vaak en zullen de het teruggaan naar de JIT niet zo lang duren. Daarvoor permanent flash afsplitsen is voor mij geen goede afweging. Op een 64 GB-device kan het natuurlijk zich al eerder lonen.
"Helaas zijn seamless updates een functie van Nougat die niet op de huidige smartphones zal werken, ook niet na een ota-update. Het geheugen moet namelijk opnieuw gepartitioneerd worden, wat technisch nu al mogelijk is, maar niet echt de moeite waard."

Kan iemand hier iets meer over zeggen? Gaat het er uitsluitend om dat het ruimte kost, die daarmee niet langer beschikbaar is voor de gebruiker? Of meer dan dat?
Volgens mij heeft het ermee te maken dat je schijf in twee verschillende partities opgesplitst wordt. Bij Chrome OS wordt partitie B bijgewerkt terwijl jij in partitie A aan het werk bent. Zodra je opnieuw opstart, wordt de eerstvolgende keer partitie B opgestart. Eventuele nieuwe updates worden in partitie A weer geimplementeerd.

Om die reden hoef je als eindgebruiker bij Chrome OS nooit te wachten op updates, in tegenstelling tot Windows.

Het opnieuw partitioneren bij bestaande toestellen is mogelijk, maar brengt wel de nodige risico's met zich mee. Dus vermoedelijk is dat de reden geweest waarom men daar niet voor heeft gekozen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


OnePlus 7 Pro (8GB intern) Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 3a XL FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Smartphones

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True