Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Julian Huijbregts en Jurian Ubachs

Xbox One S Review

Veel kleiner en iets krachtiger

12-08-2016 • 06:00

275 Linkedin Google+

Xbox One S

Op de E3, een kleine twee maanden geleden, onthulde Microsoft officieel de Xbox One S. Dat de fabrikant vroeg of laat met een aangepaste versie van de spelcomputer zou komen, was geen verrassing; de console maakte bij zijn introductie in negatieve zin indruk door zijn omvang. De Xbox One is groot en log, en heeft bovendien een grote, externe voeding. Het apparaat kan niet verticaal staan en kent nog een aantal andere gebruiksongemakken. Zo is de aan-uitknop geen fysieke knop, maar een touchpad, dat bij de minste of geringste aanraking geactiveerd wordt. Hoe vaak we de console bij het afstoffen al niet per ongeluk hebben aangezet… Voor een slimmer ontworpen apparaat met een aantal redelijke upgrades was dus eigenlijk sinds de introductie van de console al ruimte.

In die ruimte zet Microsoft nu de Xbox One S. Tijdens de E3 werd al bekend dat het apparaat er inderdaad een stuk meer 'slick' uit ziet dan het origineel. Kleiner, een ingebouwde voeding, en eventueel de mogelijkheid om verticaal neergezet te worden. Daarnaast kan het nieuwe apparaat uhd-video afspelen, bijvoorbeeld via Netflix, maar ook vanaf blu-ray-schijfjes in ultra hd. Daarmee is de Xbox One S in één klap de goedkoopste blu-ray-speler met ultra hd op de markt. In hoeverre uhd-blu-ray echt een rol van betekenis zal spelen, is nog een discussie op zich, maar dat de Xbox One S de mogelijkheid biedt, is fijn.

Naast uhd ondersteunt de Xbox One S hdr-weergave. Dat geldt zowel in games als voor videomateriaal en voor beide zal het materiaal erop aangepast moeten zijn om ervan te profiteren. Ook moeten gebruikers een tv hebben die hdr-weergave ondersteunt. Op dit moment zijn er nog geen games met hdr beschikbaar, maar in ieder geval Gears of War 4, Forza Horizon 3 en Scalebound krijgen ondersteuning voor de techniek. Het is echter nog niet duidelijk of hdr door veel ontwikkelaars geïmplementeerd zal worden in Xbox-games. Net als bij films maakt de techniek het mogelijk om specifieke delen van het beeld extra fel weer te geven. Microsoft heeft gekozen voor ondersteuning van de hdr10-standaard, die onderdeel is van de ultra hd blu-ray-specificatie.

Andere direct merkbare, kleine verbeteringen zijn de veel duidelijkere locatie van de sync-knop aan de voorkant van de console. Ook heeft de Xbox One S een usb-poort aan de voorkant in plaats van aan de zijkant, waardoor het inpluggen van een usb-stick of externe hdd makkelijker is als de Xbox in een meubel is weggewerkt.

De Xbox One S die nu te koop is, heeft een interne harde schijf van 2TB, waarvan ongeveer 1,6TB echt beschikbaar is als je de console net begint te gebruiken. Volgens Microsoft is de witte 2TB-versie een 'limited edition', dus in een beperkte oplage beschikbaar. Eind augustus volgen er goedkopere uitvoeringen, met hdd's van 1TB en 500GB. In oktober komt er ook een speciale Gears of War-uitvoering, die net als het launchmodel over een 2TB-hdd zal beschikken.

Ook opvallend, maar niet per definitie een verbetering: de Xbox One S heeft geen specifieke aansluiting voor Kinect meer. Wie zijn Kinect-set wil gebruiken, moet daarvoor een speciale adapter hebben. Wie al een Xbox One had en nu overstapt, kan dat verloopstuk gratis toegestuurd krijgen. Consumenten die geen Xbox One hadden, kunnen de adapter bestellen. De officiële versie zou zo'n veertig euro moeten kosten, maar er zijn ook versies te vinden die een stuk goedkoper zijn.

Toch is niet alles helemaal nieuw. De Xbox One S gebruikt dezelfde software als de normale Xbox One, wat betekent dat dezelfde, onlangs vrijgegeven update direct wordt gedownload zodra je de Xbox One S gebruikt. Vanaf dat moment is alles in de userinterface hetzelfde als bij de normale Xbox One. In het gebruik van de console zijn er geen merkbare verschillen.

Verbeterde controller

Microsoft heeft niet alleen de console zelf aangepast; de Xbox One S wordt ook geleverd met een vernieuwde controller. Wat afmetingen en plaatsing van de knoppen betreft is de controller ongewijzigd, maar de textuur van het plastic is aangepast, waardoor er iets meer grip is.

De nieuwe controller werkt in combinatie met de Xbox One S met hetzelfde draadloze protocol als de oorspronkelijke controller, maar er is ook ondersteuning voor bluetooth toegevoegd. Daardoor kan de controller direct met Windows 10-apparaten worden gekoppeld, zonder tussenkomt van het accessoire dat voor de oude Xbox One-controller nodig is. Uiteraard moet het desbetreffende apparaat dan wel van bluetooth of een bluetooth-dongle zijn voorzien. Het werkt zowel met pc's, laptops en tablets als met smartphones die op Windows 10 draaien.

Windows 10 herkent maximaal één controller via een directe bluetoothverbinding. Wie meer dan één controller met zijn pc wil verbinden, heeft nog wel de Xbox Wireless Adapter nodig. Het is mogelijk om de nieuwe controller te gebruiken in combinatie met de oude Xbox One en de bestaande controllers werken ook met de Xbox One S.

Links de originele Xbox One-controller, rechts de nieuwe uitvoering

Efficiëntere hardware

De Xbox One S is geen compleet nieuwe console, maar een zogenaamde revisie met efficiëntere hardware. Dergelijke hardwarerevisies zijn gebruikelijk in de consolewereld; voorganger Xbox 360 kreeg in de tien jaar dat de console in productie was bijvoorbeeld acht revisies. In de meeste gevallen leidt een hardwarerevisie niet tot merkbare verschillen in prestaties, omdat de specificaties dezelfde blijven en enkel de productiemethode verandert naar een kleiner procedé. Dat resulteert dan weer in een lager energiegebruik en lagere productiekosten. Bij de Xbox One S ligt dat iets anders, omdat er dit keer wel een klein verschil zit in de snelheid van de chips.

Het hart van de Xbox One S is nog altijd een semicustom system on a chip van AMD. Het grote verschil is dat de soc nu op een 16nm-finfet-procedé wordt gemaakt en daarmee een stuk kleiner en zuiniger is dan de oorspronkelijke 28nm-chip van de Xbox One. De processor beschikt over acht Jaguar-cores op een snelheid van 1,75GHz en de gpu heeft twaalf compute units. Het grafische deel van de chip heeft echter een iets hogere kloksnelheid gekregen, van 914MHz. Een verschil van 7,1 procent ten opzichte van de gpu in de Xbox One, die op 853MHz draait. De hogere kloksnelheid resulteert ook in een iets hogere bandbreedte van het esram, dat nu 219GB/s kan doorvoeren.

Xbox One S Xbox One
Cpu 1,75GHz AMD Jaguar octacore 1,75GHz AMD Jaguar octacore
Gpu 12 cu's (768 streamprocessors) 12 cu's (768 streamprocessors)
Productieprocedé 16nm-finfet 28nm
Gpu kloksnelheid 914MHz 853MHz
Prestaties 1,4 teraflops 1,31 teraflops
Esram bandbreedte 219GB/s 204GB/s

Volgens Microsoft is de snelheidsverhoging doorgevoerd om ontwikkelaars iets meer rekenkracht te geven, die gebruikt kan worden om hdr-ondersteuning aan games toe te voegen zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties. Sommige games die geen hdr ondersteunen, blijken echter ook te profiteren van de snellere chip. Bij een aantal spellen levert de extra rekenkracht een iets hogere framerate op als de game op de Xbox One S wordt gespeeld. In een interview met Digital Foundry benadrukt Xbox-topman Albert Penello dat de prestatieverschillen klein zijn en enkel meetbaar zijn in games die gebruikmaken van een dynamische resolutie of een unlocked framerate hebben.

De relatief grootste verschillen zijn waar te nemen bij games die een unlocked framerate hebben en pogen op 60fps te draaien, zoals Project Cars. Daarbij kan het verschil oplopen tot elf procent in het voordeel van de Xbox One S.

We zijn op zoek gegaan naar deze verschillen, maar het bleek niet eenvoudig ze ook daadwerkelijk zichtbaar te maken. In Project Cars hebben we verschillende combinaties van auto, circuit en weersomstandigheden geprobeerd, maar slechts bij één combinatie zagen we duidelijk verschil. Het ging om een race met 35 auto's in zware weersomstandigheden op het Azure-circuit. In die situatie hebben we de AI een rondje laten rijden en dat rondje opgeslagen als replay. Zo konden we een identiek rondje afdraaien op beide Xbox-consoles en de prestaties achteraf analyseren met onze eigen software.

Het resultaat zie je in onderstaande video. Aan het begin van de race is in de grafiek zichtbaar dat de Xbox One S iets beter presteert, met kleinere dips in de grafiek, maar al snel draaien beide consoles op een stabiele 60fps en zijn er geen verschillen meer zichtbaar.

Vergelijking tussen Project Cars op de Xbox One en Xbox One S

Bovendien mikken de meeste Xbox One-games op een constante framerate van 30fps en daarbij is het prestatieverschil minder groot. Digital Foundry concludeerde eerder dat bij games als Hitman, Rise of the Tomb Raider en Batman Arkham Knight, die op 30fps draaien, wel een verschil aanwezig is. Op zowel de oude als de nieuwe Xbox One hebben de games in sommige gevallen last van tearing, maar bij de Xbox One S treedt dat minder op.

In de praktijk zijn de verschillen in sommige games meetbaar en subtiel zichtbaar als je de nieuwe console naast de oude zou zetten, maar het verschil is wat ons betreft dermate klein dat het voor huidige bezitters van de Xbox One de moeite niet loont om een nieuw model te kopen vanwege de prestatieverbeteringen.

Verbruik en warmteontwikkeling

Omdat de Xbox One S is voorzien van een nieuwe soc die op een kleiner procedé is gemaakt, verbruikt hij minder energie en genereert hij minder warmte. Om een goed beeld te krijgen van het verbruik en de warmteontwikkeling hebben we de Xbox One en de One S naast elkaar gezet, terwijl op beide een loop van onze Project Cars-benchmark werd afgespeeld met vsync uitgeschakeld. Omdat de framerate niet beperkt wordt door vsync, weet deze game de consoles maximaal te belasten. De Xbox One S verbruikt hierbij 74 watt en dat is maar liefst 35 procent minder dan de oude Xbox One, die 114 watt verbruikt.

Opgenomen vermogen
Console Vermogen in watt (lager is beter)
Microsoft Xbox One S
74
Microsoft Xbox One
114

Met onze Flir-camera hebben we gedurende de test warmtebeelden geschoten. Beide consoles zijn daarbij gelijk belast. Op de foto's is links de Xbox One te zien en rechts het nieuwe One S-model. Vooral aan de bovenkant blijkt de nieuwe Xbox minder warm te worden. Als we de consoles verticaal neerzetten, meten we aan de 'bovenkant' ruim 58 graden bij de Xbox One op het warmste punt en zo'n 50 graden bij de One S. De middelste foto toont een meting van de 'onderkant' van de consoles in verticale positie. Daarbij lijkt het S-model iets warmer te zijn, maar dat heeft vermoedelijk te maken met de dunnere behuizing. De derde foto toont beide consoles van boven, terwijl ze op de grond liggen en ook daarop is te zien dat de bovenkant van de Xbox One S minder warm wordt. De warmtebeelden maken ook duidelijk dat de geïntegreerde voeding niet of nauwelijks tot extra warmteontwikkeling in de console leidt. De voeding is niet als een hotspot te zien op de warmtebeelden.

Warmtebeelden van de Xbox One (links) en Xbox One S bij gelijke omstandigheden

Geluidsproductie

De originele Xbox One stond al bekend om zijn lage geluidsproductie en met de komst van de Xbox One S is daar geen verandering in gekomen. In onze geluidstest, waarbij we van een afstand van twintig centimeter een meting uitvoeren tijdens het draaien van Project Cars, blijkt de geluidsdruk van de Xbox One en het nieuwe S-model vrijwel identiek te zijn. Ondanks het kleinere formaat en de kleinere chip heeft de One S net als de originele Xbox One een fors koelblok met een 120mm-ventilator.

Geluidsdruk - Load 20cm
Console Geluidsdruk in dB(A) (lager is beter)
Microsoft Xbox One
33,0
Microsoft Xbox One S
33,3

Conclusie

De Xbox One S biedt een aantal nuttige verbeteringen ten opzichte van het oorspronkelijke model. De efficiëntere hardware maakt een compacter formaat mogelijk en zorgt voor een flinke afname van het stroomverbruik. De geluidsproductie is vrijwel ongewijzigd en dat betekent dat ook de nieuwe Xbox weinig geluid maakt. Bovendien presteert de Xbox One S in sommige games iets beter, maar het verschil is niet zo groot dat het de moeite loont om te upgraden.

Wie al een Xbox One heeft, kan de One S daarom laten voor wat hij is. Enkel als je op zoek bent naar een uhd-blu-ray-speler, is de nieuwe console een interessante optie. Huidige consolebezitters doen er beter aan om nog een jaar te wachten, want eind 2017 verschijnt Project Scorpio; een geheel nieuw Xbox-model, dat gamen in 4k-resolutie en in virtual reality mogelijk moet maken. Concurrent Sony presenteert bovendien in september al een snellere versie van de PlayStation 4, al is nog niet duidelijk wanneer deze 'PS 4.5' op de markt komt.

Voor gamers die nog geen console hebben en in de markt zijn voor een Xbox, is er ander een obstakel: de prijs van 399 euro. Dat is flink duurder dan de oude Xbox One, waarvan de 1TB-versie op dit moment bij veel aanbieders te koop is voor zo'n 300 euro inclusief een of twee games. Het nieuwe model biedt dan wel een grotere hdd, maar de opslag van het oude model is ook uit te breiden met een goedkope, externe usb-hdd. Eind augustus verschijnen er 500GB- en 1TB-versies van de Xbox One S voor respectievelijk 299 en 349 euro. Ook die prijzen liggen flink boven de actieprijzen waarvoor het oude model nu weggaat.

Gaat het je puur om games en heb je geen hdr-tv, dan biedt de originele Xbox One een vergelijkbare ervaring en op dit moment meer waar voor je geld. Wel zul je dan wat meer ruimte in je tv-meubel moeten maken en het hogere stroomverbruik voor lief moeten nemen.

Lees meer

Reacties (275)

Wijzig sortering
wat voor een mensen gaan dat kopen als op het einde van dit jaar een nieuwe xbox uitkomt?
Ik in ieder geval niet, ik heb hier nog een playstation 3 staan en ik speel er bijna nooit meer op.
Maar word wel gebruikt voor blu ray af te spelen.
Trouwens ik heb nog geen 4 k scherm wel full hd en die word nog door de playstation 3 ondersteund.

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 13 augustus 2016 15:09]

De Xbox One S is ook een current gen BUMP.
En ja, de PS4 krijgt een Neo. Wat zegt je theorie ;)
Per saldo gaan ze allebei gelijk op in gameplay en heeft de PS4 nog altijd zijn start voordeel behouden (games nemen vaak wat een andere gamer ook heeft) XB1 Juli topdog in de VS trouwens. XB1 gaat ook lekker. Überhaupt mooi dat de console markt het goed doet. Nota bene het enige waar Sony het heel goed in doet. PS4 lijkt wel de iPhone van Sony.
Als Sony nou nog een beetje wil meewerken in cross play, wordt de keuze van console/Windows PC een stuk neutraler/makkelijk. MS heeft de bal voorgezet..

[Reactie gewijzigd door 614 op 12 augustus 2016 23:56]

Nou het is geen current gen bump. De clockrates zijn opgeschroeft om HDR mogelijk te maken en omdat het mogelijk was met een procedé verkleining. Maar het is geen bump straks in HDR spellen.

De Neo word echt een bump en de Scorpio is gewoon een volgende generatie waarin MS haar wonden heeft gelikt. Ze hebben gewoon een pak slaag gehad van heb ik jouw daar. Geen Nintendo Wii U pak slaag (en dat is mijn favourite console, Graphics whoring doe ik op PC :D).. maar ze hebben zeker wat rake klappen ontvangen.

Of de S moet al wel zo goed gaan verkopen dat het een runaway hit word, maar die kans lijkt me wel EXTREEM klein.
nou als ik af moet gaan van de leaks word de SCORPIO juist sneller als de ps4.5(neo)

zo zou het ook cross compatible worden met de ocules rift, en dat de gpu rond de 5 a 6 Tflops moet gaan produceren

source: http://www.polygon.com/20...-one-slim-one-two-scorpio

source: http://hothardware.com/ne...scorpio-puts-out-6-tflops

[Reactie gewijzigd door l99030607l op 13 augustus 2016 22:32]

Dat zeg ik toch ook? De Scorpio word gewoon een nieuwe generatie. Waar de NEO een Generatie bump word. MS likt haar wonden en gaat gewoon opnieuw. Zoals SEGA met haar Master System, Saturn en MS eerder met haar Originele Xbox.

Soms duren generaties maar 4 jaar inplaats van 5. En ja de vorige generatie duurde eigenlijk ontiegelijk lang en heeft zelfs de PC ontwikkeling geremd.
Quote: "De Neo word echt een bump en de Scorpio is gewoon een volgende generatie waarin MS haar wonden heeft gelikt."

je hebt het net andersom in je vorige reactie geschreven.
Nee, lees maar :"De Neo word echt een bump" of te wel een verhoging van de huidige generatie. "De Scorpio is gewoon de volgende generatie" of te wel een hele next gen. Dus die word gewoon een stuk krachtiger dan de NEO.

Misschien kom je uit België/Limburg/Zuid Brabant, en ik ben een Noorderling.. dus het kan daar aan liggen. De expressie van een Fries/Groninger is soms iets anders in zinsbouw van het algemene gesproken. In dat geval lezen we dezelfde zin gewoon beide anders.

Maar in de reactie daarvoor zeg ik het ook maar dan voeg ik het woordje "generatie" toe aan het "bump" gedeelte. Dus dan had je toch al moeten weten wat ik bedoelde?

Maar goed dan weet je het nu dus :) :P.
Ik kom van en woon op Curaçao, daar hebben we dat soort dingen niet alleen Spaans Amerikaans en een klein beetje Nederlands.

Afijn de scorpio word niet een nieuwe generatie maar DÉ nieuwe generatie die pc level gamen naar de consoles brengt.

Ook vind ik de ps4 Neo niet echt een bump. De one s was een bump die bracht niet echt veel vernieuwingen mee. Maar geen vr/console die wel vr kan spelen is wel echt een verschil en niet een 'bump", wat de Amerikanen trouwens gebruiken bij iets "kleins" of "onschuldig" in de zin van een zacht tikje ( bijvoorbeeld )

Deze consoles krijgen allebij een grote update waar de Xbox met Gods wil sterker als de PlayStation zal uitkomen. Wat allebij geen incrementele updates zijn maar echt verschillen in de gameplay kunnen bepalen.

Edit: typo's

[Reactie gewijzigd door l99030607l op 15 augustus 2016 11:44]

Dat ben ik niet met je eens. Ik heb bij Scorpio echt het gevoel dat het gewoon een "next gen" word op de manier waarop de Megadrive ook op de markt kwam. Ze blijven de XOne nog wel ondersteunen en games op uitbrengen. Maar het grootste deel zal binnen een jaar of 2 eigenlijk alleen maar op Scorpio uit komen.

De Megadrive was ook backwards compatible, en SEGA's eigen spellen kwamen nog wel een paar jaar er op uit (ook via de Gamegear als ports naar de Master system), maar na een paar jaar was het echt US-GOLD(LJN) en Activision die er alleen nog spellen op uitbracht.

Het verschil tussen een Scorpio en een Xbox One is gewoon net zo groot als het verschil tussen een 360 en een Xbox One, of het verschil tussen de OGX (Original Xbox) en de 360. Het is gewoon een nieuwe generatie.

De S is ook geen bump, maar gewoon een slimdown die ook als 4k speler kan dienen. Een beetje zoals de Gamecube en Panasonic Cube. zeg maar. De snellere FPS komt meer omdat MS een buffer inbouwt voor HDR games. Word ook toegegeven, de upclock is daar dus voor en nergens anders. Een HDR enabled game zal dus even snel op een One S als een One lopen.

Dus nee het is geen "bump". En ja ik vind 2.2 keer meer flops een "Bump" een Next gen moet tussen 5 a 10 keer sneller zijn. Als MS ook de CPU in de Scorpio verbetert (dus niet weer zo'n tablet kreng er in) dan is 5 keer sneller echt wel mogelijk, flops alleen al zitten op 4.58. En dat zijn de eerste waarden, hij kan wel eens 7tflops gaan worden afhankelijk van welke GPU/CPU set up ze gebruiken.
Waar merk je dat. Of alleen in theorie?
Ik heb nog geen enkele gamer gehoord die het verschil zag toen ik er naar vroeg.
Als je grafisch zeer kritisch bent, kan je überhaupt beter allebei niet nemen. Maar een Windows PC. Voor consoles een non discussie. El Cheapo talk.
Slechts voor aan de koffie tafel.

[Reactie gewijzigd door 614 op 12 augustus 2016 20:49]

Nou je ziet resolutie verschil toch vooral in scherpte, maar framerate vind ik zelf eerder belangrijk. 60FPS is gewoon zo vloeiend! Bekijk Mario Kart 8 maar eens, je zou gewoon niet geloven dat dat 720P is voelt het zo vloeiend en scherp omdat je ogen gewoon een rustiger beeld voorgeschoteld krijgen.

Ik heb zelf dus ook liever 60 en zelfs 120FPS dan 4k. Maar je weet gewoon dat consoles fanboys op alle slakken zout leggen. Verder heeft MS wel degelijk beschimpt op de bandbreedte van de console en de ROP count. Je merkt gewoon dat de console vaak moeite er mee heeft. Toch moet ik toegeven dat MS haar ingenieurs, gezien de limieten die hun gesteld zijn, een behoorlijk product hebben weten te ontwerpen in samenwerking met AMD. Want ook zij wisten donders goed dat een geheugen poel van GDDR5 geprefereerd werd over DDR3. Maar je moet wat als je 8GB geheugen wilt en Sony geluk heeft dat de prijzen in een donderden van de GDDR5 chips.

Maar je merkt gewoon dat er op de verkeerde plekken eigenlijk beknibbeld is.
Ik denk 4k op 30FPS of 1080P of 60/120 fps. Vooral dat laatste zou ik zeker toejuichen. Framerate is zo'n ondergeschoven kindje.
Ja dat vind ik ook. Daarom koop ik ook de nieuwe variant (wel ps4).
4K is nog niet bijzonder voor mij.

[Reactie gewijzigd door zlpsycho op 12 augustus 2016 13:51]

Woohoo, 4k gamen op 30fps. Die eigenlijk toch gerenderd wordt in QuadHD.
Voor ¤400 gaat het niet lukken 4k en 60fps met goede graphics waar te maken. Dat kan over 2 jaar nog niet. De aller snelste chip van Nvidia haalt dit nu maar net.
De prijs van zo presterende hardware gaat niet zomaar van ¤1300 naar ¤200 dalen in 2 jaar, vooral omdat we net een node-shrink hebben gehad.
Was de PS3 bij de release niet richting die prijs? 800-900 euro oid
600 euro was ie destijds.
Ze vragen er gewoon de prijs voor die ze tijdens de launch ook vroegen !? dat na bijna 3 jaar...
Oke oke, Kleinere procede, minder stroomverbruik. Maar de hardware "architectuur"
is gewoon wel hetzelfde gebleven. Alleen kleiner gefabriceerd.

Hadden ze de gpu geupgrade met een hedendaagse mid range gpu zoals de AMD 470 ofzo.
Dan had ik nog rustig omlaag geknikt en de pil geslikt.

Maar dit is weer een hele rare prijs strategie waar "ik" niks van begrijp...

Edit : Typfoutje

[Reactie gewijzigd door killergrave op 13 augustus 2016 12:08]

Ik heb het over de neo / scorpio
Er zit een 2tb disk in. Prijs van de S gaat zo weer dalen als de 500gb en 1tb disk versies uit gaan komen
In een interview heeft Phil Spencer zelf aangegeven dat de reden van de veel hogere specs (ruim 6TFlops) precies de reden zijn voor 4K gaming, en ook nog in native resolution:
http://www.eurogamer.net/...spencer-the-big-interview
VR is een mooie extra, maar het gaat dus met name om native 4K gaming:
Die "multi-media-ik-moet-bewegen-voor-de-TV-poespas" was zeker en vast niet optioneel bij de one. Ze hebben deze achteraf pas optioneel gemaakt. Ik weet het want ik heb een day one en wou eigenlijk geen kinect..
Wat was er dan niet optioneel aan? Je hoefde hem niet aan te sluiten, alles was met een controller te doen en ook een HDMI-IN of TV-integratie was niet verplicht te gebruiken. Al vanaf dag 1
De Kinect had invloed op de prijs van de XBO, dat was er niet optioneel aan. Een paar weken nadat ik mijn XBO kocht werd bekend dat de kinect optioneel werd en dat scheelde 100(!!) euro in de prijs. Dus ik heb effectief gezien 100 euro uitgegeven voor een apparaat dat ik helemaal niet wilde.

Uiteindelijk is de kinect nooit uit het plastic gegaan en ligt 'ie maar stof te happen. Kortom, ik had die 100 euro ook aan een extra controller + game kunnen spenderen, was ik veel gelukkiger mee geweest.
Lol dus voor jou is iets optioneel als je er verplicht voor betaald maar niet hoeft te gebruiken?
Dus bij je volgende aanschaf van je xbox zit er een Dyson stofzuiger in de doos bij van 150euro, maar waarom zeuren hij is optioneel ;).
Er zitten op mijn telefoon of in mijn PC en het OS daarvan ook aardig wat features die ik niet gebruik. Zelfde verhaal, maar ik hoor niemand klagen dat ie wel betaald voor een front-camera op zijn smartphone en hem niet gebruikt. Ook zonder bewegen of spreken had de Kinect nog zinvol kunnen zijn.

Maar goed, het is altijd makkelijk om te haten op iets zoals Kinect

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 13 augustus 2016 14:59]

Die zaken zijn totaal niet relevant, dan kan je vertellen dat de blue-ray drive op de xbox ook 'optioneel' is.

Het enigste waar je het met zou kunnen vergelijken bij je telefoon is bijv een wireless charging station die je erbij krijgt maar wel 100euro meer voor betaald(niet verkrijgbaar zonder!). Zou je dit ook optioneel heten? Dacht het ook niet.

Je argumenten worden met de minuut absurder. Stop nu je nog kan..

[Reactie gewijzigd door theory op 13 augustus 2016 18:47]

Kul, dan kan je inderdaad hetzelfde stellen over de bluray, of het feit dat er muziek en films ook mee kunt kopen en weet ik al wat niet meer. Je betaald er ook voor dus dan moet je dat hetzelfde vergelijken als een Kinect. Nee een aparte oplader is niet hetzelfde, die zit immers niet in de verpakking.

Ik maak mezelf niet belachelijk. Het is jij die zijn aankoop niet kan verantwoorden en er problemen van maakt.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 13 augustus 2016 19:49]

Mensen die al een XBOX One hebben met Kinect kunnen een gratis adapter opgestuurd laten krijgen door Microsoft klantenservice.
( ze vragen om serienummer Xbox One, Xbox One S en Kinect ).

Deze adapter laat de Kinect dan ook werken.

Mensen die een XBOX one S kopen en geen Xbox one thuis hebben liggen, dienen naast het evt kopen van een losse kinect ook de adapter tegen betaling aan te schaffen.
Dit zou de zelfde adapter zijn die je Kinect ook laat werken met je PC.

[Reactie gewijzigd door johanm3 op 12 augustus 2016 22:49]

Tja idem dito. Zat PC spelers die 1500 EU voor een rig neertellen en zich dan realiseren dat het gros van de games slecht geoptimaliseerd is en dat ze titels van grote studio's missen waarvan ze niet hadden verwacht dat ze
niet op de PC te krijgen zijn.
Op consoles draaien de games toch bijna altijd op 30fps met drops. Dus dat is sowieso ver onder mijn eisen. Dan heb ik toch liever een PC die mijn games 99% van de tijd op 60fps kan draaien.
Want na 15 min gamen zie jij dat natuurlijk allemaal nog....

30 fps constant speelt perfect
30fps constant wel ja. dat kan zelfs nog beter zijn dan 60fps met drops naar 40. maar de consoles doen geen 30fps constant. er zijn regelmatig drops in de framerate naar onder de 20fps. dat is gewoon erg laag.
even een voorbeeld*

je komt thuis na een lange dag werken, je start je pc op je ziet je hebt een update van je gfx card. je update alles gaat goed TOTDAT je crasht tijdens het schriijven van je nieuwe drivers. je krijgt een bsod met de error code 0x00000116 dus je zoekt op wat het is. je krijgt verschillende microsoft forums tegen met supervisors die dezelfde tekst kopieren en plakken ondertussen ben je al een uur verder.

je boot op in safe mode, je probeert systeemherstel maar die zegt dat je geen herstelpunten hebt terwijl die elke zondag om 6 uur s'avonds automatisch een herstelpunt hoort te maken, dus ga je zoeken door je logs heen van je windows terwijl je in safe mode zit en je komt maar niet verder. ondertussen ben je al 2 uur verder,

en zo kan het leven van een pc gamer zijn,

ik denk meer dat de console jongens die situaties willen vermijden. windows doet altijd wat hij wilt kijk maar naar de afgelopen maanden waar windows automatish naar 10 upgrade.
Awww, zo stereotypisch. Noem *EEN* game van 2016.
Alsjeblieft.

[Reactie gewijzigd door Koning Willy op 13 augustus 2016 22:23]

Komt 'ie aan met één filmpje waarbij de game voor de verandering wel goed loopt. Zucht.
Er is weinig exclusiefs meer aan een Xbox
Behalve een lading aan leuke, goedkope partygames. Ik ben 100% een PC gamer, maar er komt zeker een console in huis, simpelweg omdat ik wel eens vrienden over de vloer heb en dan schiet een PC toch net iets te kort voor ordinair vermaak. De console vult dat gat perfect.
In mijn ogen zijn de Nintendo consoles hier het beste voor, aangezien deze ook vaak wat goedkoper in de markt worden gezet. Ik geef bij party games ook niet zoveel om de hoeveelheid polygons of special-effects, maar wel om 60fps. De PS4 en XB1 nemen zich zelf veel te serieus qua grafische stijlen en kunnen hierdoor geen 60fps halen.
Niet altijd.. dat hangt echt van het OS af en hoe de game gemaakt is.
Waar heb je het over? Ik kan me zo gauw geen game van de afgelopen jaren bedenken die niet werkt op Windows 10.
Ik gok dat 99% van alle AAA games die de afgelopen 3 jaar zijn uitgekomen, evengoed werken op de nieuwste hardware, als ze deden op hardware van 3 jaar geleden.

Oudere games, tot ongeveer 10 jaar oud, draaien vaak ook gewoon foutloos op Windows 10. Bij nog oudere games zijn wel wat vaker problemen. Maar het fijne aan een PC is dat dit gewoon op te lossen is.
Je kan spellen van 25 jaar oud nog werkend krijgen op huidige hardware. En dan zeg je dat een PC niet backwards compatible is?
ik heb het niet over een pc, maar over een console en de noodzaak van upgrade. Je hoeft niet perse naar de S of de Scorpio te upgraden. Als je geen 4k scherm hebt heeft de upgrade waarschijnlijk geen nut namelijk

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 12 augustus 2016 18:38]

De games die uitkomen zullen toch ook al heb je geen 4k , geoptimaliseerd zijn voor een hogere fps dus je hebt er ook baat bij bij een full hd scherm?
Waarom een versterker? Je console prik je toch direct op je tv in en dan via HDMI Arc naar je versterker?
Er is wel een trend gaande waar voorheen alleen de behuizing werd aangepast en de hardware hetzelfde bleef wordt deze nu ook geupgrade.
Lijkt me sterk dat de Scorpio 4K gaming mogelijk gaat maken, dat kan de sterkste pc al amper met de nieuwste games

Volgens mij is hij er net als de nieuwe PS voor 4K media en VR doeleinden
Volgens de laatste geruchten komt PSNow op 23 augustus (toevallig release date van Xbox One S 500GB en 1TB) naar de PC en is Sony ook van plan om in de toekomst PS4 games streambaar te maken. Kun je dus lekker binnen 1 maand of 2 alle PS4 exclusives uitspelen voor minder dan wat je voor een spel zou uitgeven.
Er is alleen geen één ps4 game te vinden op ps now.
Ja... nu... maar binnenkort wel :+
Wat denk je zelf, geeft Sony meer om hun eigen bedrijf te redden, of geven ze meer om de huilende 12-jarige fanboys die boos gaan worden omdat ze hun aankoop (meestal die van hun ouders) niet meer kunnen verdedigen in een zelfverzonnen fantasie oorlog waar gevochten wordt om stukjes plastic met als munitie lijstjes van exclusives hostageware

[Reactie gewijzigd door Koning Willy op 12 augustus 2016 23:25]

Wat heb je gedronken? Doe mij eens wat van dat spul.
Je zal genoeg hebben staan van jezelf inderdaad. Ik ga weer even verder met Bloodborne.
Oh mijn god! Ik ben zo jaloers! Dan ga ik eventjes verder met een versie van Dark Souls 3 die wel speelbaar is
Volgens mij kan een 1080 zelfs een 1070 of nog langzamer wel op 4k60fps iets op je scherm toveren

Maar hoogstwaarschijnlijk zit je dan niet aan ultra settings maar een combo van low/medium

Opzich zie ik het wel gebeuren 4k op consoles alleen zal hoogstwaarschijnlijk 1080p ultra op pc er beter uitzien maar mensen kijken vaak niet verder dan "play games on 4k" zelfde dat ze ook een i7 met 32gb ram moeten hebben voor te gamen.
Neej 1500 euro voor die paar exclusive rts of sims...

Afgezien van 1 mmorpg die ik op pc speel , is er niks wat ik zoek wat niet op console is.
TLOU is inderdaad vast wel een fantastische game. Maar een aantal exclusives tegen het veel grotere aantal PC-exclusives maakt een console niet objectief beter.
Ik heb zelf geen behoefte aan een lineaire game zoals TLOU, dus wat heeft die console nog meer te bieden?
De console heeft meer te biede dan die ene game die jou niet aantrekt.

Ik gebruik plex via me ps4

Spotify via tel naar ps4

Alles heeft ze voordelen maar ook ze nadelen en jah ook pc ;)
een console heeft zeker wel zijn voordelen. maar ik snap niet precies wat je wilt zeggen met plex en Spotify, dat werkt ook gewoon op een PC.

het enige echt grote voordeel van een console is 'het werkt gewoon', maar voor de huidige consoles gaat dit niet meer op. qua framerates is het eerder 'het werkt gewoon niet'. omdat de developer er voor heeft gekozen dat een beetje extra eye-candy dat waard is.

ook het voicechatten en party's joinen gaat niet zo vlekkeloos als gedacht. ik heb wel vaker last gehad van een verkeerd NAT-type, waardoor mensen mij wel kunnen horen maar ik hun niet. op mijn PC maak ik dan gewoon even gebruik van een andere manier van voice-chat.

wat ik probeer duidelijk te maken is dat als er iets van je console niet werkt, je niet een alternatief kan gebruiken of zelfs het probleem oplossen. en de huidige generatie heeft gewoon te vaak problemen.
Bedoelde dat het gemak van een console tegenwoordig bijna net zo is als een pc ;)
Ik speel veel ps4 games maar veel fps problemen heb ik niet of ik zie het niet kan ook ;) het nat type gebeuren heb ik ook gehad simpel fixen

Ik kan hier een hele lijst typen van problemen op pc de afgelopen tijd maar dat schiet niet op denk dat we moeten kijken waar we meer *plezier* mee hebben ik heb dat op de ps4 ik was een die hard pc gamer maar dat is minder geworden!.

Wie weet met bf1 weer ;)
Dat was vroeger toch ook het geval. Elke console had wel een upgrade (in sommige gevallen zelfs een downgrade).
Misss willen wij ps4 games en geen steam.games spelen??
Dus jouw smaak in games moet wel meegetelt worden, maar die van een ander niet? Dat is wel heel naïef.

Maar oké, laten we zeggen dat 80% van de steam-store shit is die je niet wil spelen. (Het is een stuk minder).
Dan zijn er nog steeds 1500 games die ik kan spelen.
De PS4 heeft totaal bijna 1200 games.

En dan ben ik nog niet eens begonnen over hoeveel free2play meuk of Japanse games er op de PS4 zijn. Dat is voor een heel groot deel van de markt niet aantrekkelijk.
Nee hoor. Ik heb een PS4 voor AAA exclusives van grote studio's (FROM, Guerilla, Naughty Dog, Santa Monica etc.). Ervaringen die je op de PC niet vindt. Als ik kwantiteit belangrijk zou vinden, zou ik lekker makkelijk op mijn iPad gamen de hele dag.

Dat bedoelen mensen dus die exclusives als voordeel van een console noemen.
Zoals ik al vroeg;
Dus jouw smaak in games moet wel meegetelt worden, maar die van een ander niet?

'ik heb helaas geen interesse in oude meuk die ik toch al gespeeld heb'

'ik heb een PS4 voor AAA exclusives van grote studio's'

Dat jij die games leuk vind maakt het geen betere console.
Het punt is dat jullie het exclusives argument, wat dus slaat op grote AAA titels van nog grotere studio's, altijd proberen te debunken door te roepen dat de PC meer exclusives heeft. Nogal logisch op een platform dat nog steeds games uit de jaren 80 afspeelt. Daarbij kan iedere Jan Doedel een exclusieve PC titel uitbrengen. Totaal nietszeggend dus. :)
Nou steam.staat ook vol met meuk hoor en een boel ook
ik denk dat je mijn comment nog een keer moet lezen. dit heb ik namelijk nooit ontkent.
Klopt verkeerd gelezen 8)7
En een PS4 speelt ook geen PC exclusives.
Volgens de laatste geruchten komt PSNow op 23 augustus (toevallig release date van Xbox One S 500GB en 1TB) naar de PC en is Sony ook van plan om in de toekomst PS4 games streambaar te maken. Kun je dus lekker binnen 1 maand of 2 alle PS4 exclusives uitspelen voor minder dan wat je voor een spel zou uitgeven.
Ik gebruik now niet wegens de credit card bs

Maar volgens mij staat er weinig top titels ps4 op aangezien hij gemaakt is om je ps3 en ps2 games te streamen
Anders bepaal jij even wat mensen beter wel of niet kunnen kopen. Niet iedereen heeft dezelfde voorkeuren. Voor mij valt een PC bijvoorbeeld af omdat ik veel shooters speel en ik dat veel liever vanaf de bank met een controller doe, in plaats van achter mijn bureau met een muis en toetsenbord. Ga jij maar een FPS met een controller tegen mensen met muis en toetsenbord spelen en dan kom je snel genoeg terug op je mening.

On-topic: Ik vind het een mooi compact apparaat, maar ik wacht denk ik op de Scorpio. Deze heeft weinig toe te voegen, behalve het afspelen van 4K content (goed, en de controller, maar die kan ik ook los kopen). Voor 4K videocontent heb ik mijn mediacenter dan weer. First gen XBO met een leuke SSD in een USB 3 case werkt heerlijk.
Ik persoonlijk ook niet, want ik vind de MS exclusives niet interessant. Al vond ik die wel interessant, had ik waarschijnlijk een One S genomen. Had ik betere graphics gewild, dan had ik een PC genomen en niet gewacht op de Scorpio. Dat bedoel ik slechts te zeggen. Ik begrijp de keuze niet voor de Scorpio.
Ja je kan altijd gaan wachten zo..
Inderdaad, maar voor gebruikers van een huidige XBox One is deze upgrade niet de moeite waard.

PS4 gebruikers hebben een lastigere keuze met de PS4.5, daar is het echt even kijken wat de meerwaarde is t.o.v. de huidige PS4.
Plus dat apparaten een maand vóór die btw actie vaak goedkoper zijn of net zo duur als tijdens die actie. Ze zetten er dus alleen andere prijzen bij in plaats van echt korting te geven.
Dit is zover ik weet illegaal. Maar er is vast wel een loophole ofzo.
Wegens mensen serieus een console af om het beetje stroom?

Nee dan is een pc aanschaffe zeker geen optie voor jullie ;)
sluit ik me bij aan. Ik heb nog altijd mijn Kinect aan mijn Xbox hangen, al is het maar voor Skype. En mijn kinderen pakken nog regelmatig met vriendjes de 360 met Kinect erbij voor de leuke party spellen. Die hebben op de One nooit gekregen :(
Misschien dat er een UWP dev opstaat om wat leuke party Kinect apps te maken, die doen het dan op de Xbox en de windows pc met een Kinect.
Was er niet onlangs een X1 Kinect game uitgebracht door een Nederlandse ontwikkelaar?
Ja maar die was niet echt party. Gewoon een creatieve manier van je lijf gebruken om obstakels te overwinnen in de game. Die party games zijn voor kinderen zo leuk (als godzilla gebouwen omschoppen, met draken maskers vuurspuwen etc.) echt leuk als je een paar vriendjes achter een scherm zet.
Het was ook achterlijk overdreven. Wii was wel eerder klaar, dat was duidelijk. Maar sommige statements sloegen echt nergens op.

Zo werd destijds ook voor het gemak maar geroepen dat voor elke Wii iemand max 2 games had en bij elke 360 dit toch wel 15+ was.
Echt een absurd statement.

Toen ik de lifetime game sales vergeleek was dit aantal games per console vergelijkbaar. Laat in lifetime sales de 360 misschien eens 25% meer game per console hebben gehad. Zelfs als was het 50%, dan nog steeds is het niet boeiend.
met de one s zonder Kinect kan je voice doen via een headset.
Ook met de X360 zijn er meerdere kleuren uitgekomen. Natuurlijk wat later dan release, want dit is gewoon een marketinginstrument. De witte versie laat zien hoeveel vraag er is naar de nieuwe hardware en vervolgens gaat de community snel genoeg vragen om andere kleuren. Maakt productie/salesforecasting gemakkelijker omdat de vraag naar iedere specifieke kleuroptie enigszins in te schatten is.
Je zou ook een skin kunnen kopen voor je console, dan ben je rond de 15 euro kwijt en kreeg je een coole skin, heb dit zelf ook gedaan bij me xdoos 1.
Wel wacht dan nog een 2 a 3tal maand na de release , dan zakt de prijs een beetje.
Als je hem koopt vanaf dag 1 betaal je de hoofdprijs. :)
Ik verwacht als de xbox one s tegen de normale ps4, ps4 neo en nx moet concurreren, de prijs keihard omlaag gaat. Dan spreek ik over tegen de 200 euro aan.
Ik heb zelf een Xbox one eerste versie, maar als de xbox one S 200 euro wordt koop ik deze meteen. ik verwacht eerlijk gezegd niet dat deze 200 euro gaat worden, ik verwacht dat deze maximal 270 euro zakt.
Koffiedik kijken. Voorlopig is dit gewoon een heel aantrekkelijk model. De "oude" X1 zal gewoon uitverkocht worden. Deze S komt daarvoor in de plaats. Straks zal je bundels met een game krijgen voor 300 euro.

De PS4.5 is net als de X1.5 andere koek. Een duurder model. Verwacht dus geen dikke prijsverlaging voor de gewone PS4.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True