Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Kees Hoekzema

[HQ] Serverbeheerder

Van shared hosting naar serverpark

De hostinggeschiedenis van Tweakers

Databaseservers en stats

In de loop van achttien jaar hebben we ruim zestien (MySQL-)databaseservers verbruikt. Deze servers zijn traditiegetrouw de snelste en vetst uitgevoerde servers in ons serverpark geweest. Pas in de laatste jaren bemerken we geen fors toegenomen prestaties van de nieuwe databaseservers, terwijl dit in het verleden grote invloed had op de snelheid van de website.

Artemis en Apollo

De belangrijkste server in ons serverpark heeft altijd Artemis geheten. Op deze server draait tegenwoordig de database voor de hele site en hij is de active masterserver in onze active-passive multimaster-MySQL-databaseset-up.

De databaseserver is vrijwel altijd redundant uitgevoerd geweest. De tweede server kreeg de naam Apollo en was meestal net niet de snelste die we hadden. De Forum-database heeft een tijd lang exclusief op Apollo gedraait, vandaar dat Apollo 3 tot 5 in een rap tempo zijn vervangen om het Forum op een acceptabel prestatieniveau te houden.

Naam Jaar Cpu Geheugen Db-opslag
Artemis 1 2000 2x PIII 733MHz 1,5GB 3x Cheetah X15 18GB
Apollo 1 2001 2x PIII 1GHz 2GB 2x Atlas 10K II 18GB
Artemis 2 2001 2x AMD MP1600+ 1,4GHz 2GB 5x Cheetah X15 18GB
Apollo 2 2002 2x AMD MP1600+ 1,6GHz 3,5GB 5x Cheetah 36XL 36GB
Artemis 3 2003 2x Opteron 246 2,0GHz 4GB 4x Cheetah 10K.6 36GB
Apollo 3 2003 2x Opteron 242 1,6GHz 6GB 6x Cheetah 10K.6 36GB
Apollo 4 2004 2x Opteron 244 1,8GHz 8GB 6x Cheetah 15K.3 36GB
Apollo 5 2006 2x Xeon 5160 3,0GHz 16GB 15x Fujitsu 15K 36GB-sas
Artemis 4 2006 2x Opteron 254 2,8GHz 8GB 6x Cheetah 15K.3 36GB
Artemis 5 2007 2x Xeon X5355 2,66GHz 16GB 15x Cheetah 15K.5 73GB
Artemis 6 2009 2x Xeon X5570 2,93GHz 72GB 6x 50GB-ssd
Apollo 6 2010 2x Xeon X5660 2,8GHz 48GB 6x 50GB-ssd
Artemis 7 2013 2x Xeon E5-2643 3,3GHz 256GB 6x 256GB-ssd
Apollo 7 2013 2x Xeon E5-2643 3,3GHz 256GB 6x 240GB-ssd
Artemis 8 2016 2x Xeon E5-2643 v3 3,4GHz 256GB 6x 240GB-ssd
Apollo 8 2016* 2x Xeon E5-2643 v4 3,4GHz 256GB 6x 800GB S3510-ssd

* Nog niet in gebruik genomen

Zoals op de eerste foto te zien is, hadden vooral de eerste databaseserver-upgrades significante prestatievoordelen. De latere upgrades laten een minder grote prestatieverbetering zien. Daarnaast werden we steeds beter in het offloaden van zware queries naar gespecialiseerde applicaties en het inzetten van bijvoorbeeld memcached.

Stats!

Wij tweakers zijn dol op statistieken. Veel daarvan kun je al op de site terugvinden, maar hieronder hebben we er toch nog een paar voor je bijeengezocht om de groei van ons serverpark weer te geven.

Hoeveelheid 2001 2008 2016
Servers 3 16 29
Processoren 4 28 47
Cores (zonder HT) 4 54 210
Bogomips 6.132 273.920 1.268.000
Geheugen 2,4GB 86GB 1.980GB
Harddisks
ssd
8
-
104
-
57
42
Diskruimte
ssd
110GB
-
17.129GB
-
198.200GB
17.264GB
Switchpoorten 8x 100Mbit/s 160x 1Gbit/s
12x 10Gbit/s
226x 1Gbit/s
60x 10Gbit/s
Internetverbinding 100Mbit/s 2Gbit/s 21Gbit/s

Serverpower van het begin van de hostinggeschiedenis tot september 2016

En nu

Zoals je hebt kunnen lezen en aan de grafiek hierboven hebt kunnen zien, is het in de afgelopen jaren op serverbeheergebied steeds rustiger geworden. Konden we vroeger nog reviews volschrijven over een paar jaar geschiedenis, nu hebben we aan acht jaar geschiedenis al nauwelijks genoeg voor een review. Dat is niet omdat er niets is gebeurd, maar wat er is gebeurd, had weinig gevolgen voor onze bezoekers.

Door de toegenomen redundantie hoeven we ons bed niet meer uit te komen als er een server onderuitgaat en doordat we nu de servers met support kopen, hoeven we niet naar Schiphol te rijden om bij een hardwarefabrikant wat schroefjes te halen om een harde schijf vast te kunnen zetten.

We blijven ook in de komende jaren letten op de prestaties van de site. Hierbij hopen we dat jullie weinig van ons werk gaan merken, behalve dat de site snel is en een hoge uptime heeft.

Reacties (106)

Wijzig sortering
Erg mooi om de groei van de hardware maar ook de verbindingen te zien.
21GB/s is even wat anders dan een standaard ADSL lijn van KPN bijvoorbeeld.

Misschien wij als Tweakers eens een mega load test proberen kijken of de site echt het aankan?
Vanaf dat serverparkje even een ddos uitvoeren . Daar krijg je een wijkcentrale wel mee plat :D

[Reactie gewijzigd door krakendmodem op 30 september 2016 09:26]

Je bent alleen niet zo anoniem ;). Ik kan redelijk raden wat er gebeurd als ik dit serverpark zou gebruiken om een ddos uit te voeren:

T+0min) Aanval start
T+10min) True (de hoster) belt mij op mijn mobiel met de vraag WTF er aan de hand is
T+15min) True niet kunnen overtuigen van het nut van een ddos
T+16min) Tweakers.net is niet langer meer bereikbaar via het True netwerk omdat onze poorten zijn afgesloten
Dat kan ik me voorstellen. Was ook als grap bedoeld. ;). Naast dat jullie geblokkeerd worden zal de ISP waarschijnlijk ook nog wel even een gesprek met jullie willen voeren.
T+15min) True niet kunnen overtuigen van het nut van een ddos
:+
Dus de 'Tweakers DDoS' service voor abo leden laat nog even op zich wachten?
Die tests zijn leuk ^_^
Eens gedaan bij mijn oude werkgever met 8 personen op sterke verbindingen. Antwoord : servers gaven geen krimp :P
Ik heb ook wel eens een "test" gedaan. Laat ik zeggen dat de website toen wel onderuit ging.

Opzich niet vreemd. Die website werd nog via een ADSL verbinding gehost en daardoor zat de lijn vrij snel dicht.

En het was nog lang onrustig op school :P
Wij deden vroeger dat soort tests op school op het blackboard. Die kon je al omver gooien met 5 goede verbinden. Het is zelfs ooit gelukt om de "loadbalancer" die er achter zat te laten crashen en aangezien mijn school niet zo snel was duurde het 5 dagen voordat de site weer online was xD.

Maar ja we hebben ook een snuggere gehad die op een speciale lijn voor ICT studenten(ROC en hadden een Ziggo zakelijk lijn). Een portscan en DDOS ging proberen op de provider die vervolgens de verbinding voor een paar dagen dicht had gegooid.

Doordat soort geintjes altijd veel vrij gehad :P
Gefeliciteerd Tweakers, dank voor de informatieve en gezellige jaren!
Jammer dat er geen counter is die aangeeft hoeveel uur ik bij jullie heb doorgebracht.
Misschien een leuke toevoeging voor in de toekomst...of misschien ook niet, straks kom ik er achter dat ik meer tijd bij jullie doorbreng dan bij de vrouw :D O-)
Die counter is er wel, en zichtbaar als je Abonnee bent. ;)
Waar zit die dan? Want ik heb hem nog nooit gezien 8)7
https://tweakers.net/instellingen/abonnement/

Daar staan de stats van je posts. en ik dacht dat daar ook de totale tijdsduur van je bezoek vermeld was, maar blijkbaar kunnen alleen modjes die nog opvragen. In het ABO-forum koopt een speciaal 'Wat zijn mijn stats'-topic. ;)
Dat zal dan wellicht alleen voor abo plus leden zijn, want het enige wat ik daar zie is dat ik een abo heb, en verder niets :(
Jep, vaanf het Plus-abo. Dit biedt nog meer dan een Donateursabo.
https://tweakers.net/aboshop/

[Reactie gewijzigd door AW_Bos op 30 september 2016 11:23]

dan wordt ik nog maar even geen Abonnee :D haha
Er is een reden waarom ik daar nooit heen kijk :z :+
Tweakotine is dat toch?
Voor wie wilt zien hoe Tweakers er vroeger uitzag:

https://web.archive.org/web/*/tweakers.net
Of de oude World of Tweaking maar dan snel en door onszelf gehost :) https://tweakers.net/wot/
Bedankt voor de link. Een van de eerste berichten die ik lees gaat over Samsung en de bouw van een smartphone chip in 2003
https://web.archive.org/w...tweakers.net/nieuws/25345

De reacties van toen, zijn niet veel anders dan nu
Gepost door STFU dinsdag 4 februari 2003 - 00:32 Score: 2 (Grappig)
Een GSM met meer werkgeheugen dan mijn pc... waar gaat dat heen!?
p.s. leuk dat je toen nog iets als grappig kon aanduiden, dat zou nu ook wel weer terug mogen :)

Hoe zou het zijn met Dutch Power Cows? Dat is/was een initatief van GOT/Tweakers. Met die applicatie kon men cpu kracht bundelen voor een bepaald doel.
reviews: Dutch Power Cows
Grappig om te lezen dat het netwerk nog steeds een beetje bij elkaar gesprokkeld spul is en jullie niet zoals grote bedrijven elke 5 jaar alles vervangen omdat het afgeschreven is.
Dit valt vooral op met het trunken van gigabit poortjes, bijna alle moderne spullen werken met 10GB SFP+ spul, meestal via twinax op korte afstand om dure SFP's te besparen.
Ben het met je eens. LACP's kunnen best handig zijn als je één poort niet vol wil trekken als dat kan bij 10G in plaats van 10x 1G.

Hun LACP optelsom klopt ook niet, LACP mag je strikt genomen niet bij elkaar optellen voor totaal. Het is gewoon AANTAL x portspeed en niet AANTAL x = portspeed.

Afschrijven na 5 jaar is niet nodig, ik draai een groter HA cluster dan tweakers op hardware ouder dan 5 jaar, het ligt er maar net aan hoe je wil schalen en wat je doel is.
Het netwerk hebben we eigenlijk wel altijd elke 5 jaar vervangen en was ook vorig jaar wer aan de beurt. Toen hebben we die 2x 24p 10gbit/s SFP+ switches geplaatst die we voornamelijk met twinax op de servers aansluiten.

De 1gbit switches wilden we ook vervangen. Maar toen we zagen wat we dan zouden krijgen zagen we ook dat er vrijwel geen enkele verbetering zou zijn tov de huidige situatie en dat de huidige apparatuur nog zonder enige problemen werkte. En door de plaatsing van de twee 10gbit/s switches hadden we ook geen tekort meer aan 10gbit/s poorten.

Verder valt het gesprokkelde wel mee, we hebben 6x cisco switches, 2x arista 10gbit en 1x hp omdat we die nog hadden liggen en een access-switch nodig hadden.

Gewoon alles elke 3/5 jaar vervangen doen we dus nu niet automatisch meer, Ook bij servers zien we dat een vervangende server geen hele grote performance verbetering meer geeft en dus zijn we daar ook langzaam aan het overstappen naar een 5-jaar cyclus voor sommige servers.

Trunken mbv lacp/failover doen we eigenlijk alleen cross-chassis zodat we een redundante verbinding hebben en er dus 1 switch uit kan vallen. Voor belangrijke servers doen we dat met 2x 10gbit/s, maar de meeste servers krijgen een verbinding op een 10gbit switch en een verbinding naar een 1gbit/s switch. En sommige servers krijgen 2x een 1gbit verbinding.

[Reactie gewijzigd door Kees op 30 september 2016 11:19]

Proficiat! Ik ben echt een bezoeker van het eerste uur; sinds 1999 heb ik de site dagelijks bezocht en had ik ook een account. Helaas is die bij een migratie van databases ooit verloren gegaan. (Of zou deze nog te restoren zijn uit een oude database?)

Voor mij is Tweakers.net zoveel meer dan een website, maar samen met mijn vrienden tweaken, of naar de HCC-dagen gaan. Een nieuwe 3DFx kaart gaan bekijken of proberen de beste deals te scoren.

Een hele dikke merci aan u allen; bedankt voor deze mooie website!

[Reactie gewijzigd door Finder op 30 september 2016 06:49]

Leuk dat je al zo lang tweakt! Jammer van je account. Zelf nog niet zo heel lang n account. Tegenwoordig lees ik meer op HWI en Tomshardware, daar gaat t net soms even wat meer puur over pc's. Tweakers natuurlijk ook, maar die koelkasten en wasmachines hebben t hier minder leuk gemaakt! Zit vast een goed idee achter, alleen ik heb er niks mee.
We hebben nog nooit een koelkast of wasmachine getest. HWI wel. :P
Dat durf ik niet te zeggen, er kwam laatst wel een magnetron voorbij. Ze volgen vast de trend ;)
Lijkt me trouwens wel leuk om die apparaten te testen als ze echt connected zijn. Wat brengt een app bij de wasmachine voor een consument? Krijg je leuke stats en insights of is het slechts een verplaatsing van het bedieningspaneel.
nou zeef, ik ga binnekort een huis moeten inrichten, dus de nodige reviews etc zouden welkom zijn... ;) mischien dat ik er dan een smarthome van kan maken..
Eens! Lijkt me ook wel wat, dan is het tweakers waardig. _/-\o_
Jammer dat er niet wat meer is ingegaan over de middelen/technieken die gebruikt worden tegen DDOS aanvallen etc.
Als ik het me goed herinner is daar vorig jaar een uitgebreid artikel over geplaatst.
Dat ging in ieder geval over loadbalancing.

Er is vast wel iemand die daar een linkje van kan vinden.
Ook een leuk artikel maar deze bedoel ik: plan: Loadbalancing en uitbreidingen serverpark

Edit: Typo

[Reactie gewijzigd door Xessive op 30 september 2016 08:07]

reviews: Tweakers' serverpark anno 2015

Loadbalancers
Het eerste project wordt het plaatsen van nieuwe loadbalancers. Op dit moment gebruiken we daarvoor drie adc's in een active-passive paar op de primaire locatie en een enkele op de uitwijklocatie.

[Reactie gewijzigd door VECTOR ® op 30 september 2016 08:50]

2TB RAM .. daar host een beetje hosting provider een paar honderd VM's op ;-)
En een kwart ervan zit in onze databaseservers. Zelfs als we alles zouden virtualiseren dan zouden we die hoeveelheid ook ongeveer willen hebben voor onze databasevm's om de boel een beetje vlot te houden ;)
Ja ik geef jullie ook groot gelijk. Het is de beste manier. Ik zou willen dat de meeste klanten zo zouden denken :-)
Het blijft bijzonder, nu reageert de website in 38ms. Maar de laatste tijd heb ik meerdere keren letterlijk enkele seconden moeten wachten voor FrontPage van tweakers werd geladen. Zit er stiekem iemand folding @home op het serverpark te draaien ofzo ;)?
Gefeli! Best een hoop hardware nodig om alles draaiende te hebben anno 2016 :) Wist niet dat er zoveel achter schuil ging!
Het daadwerkelijk draaien van de site kan meestal op veel minder hardware... Tenzij er ineens een ongebruikelijk hoge belasting is, bijvoorbeeld zoals bij de release van Tweakers 7 of omdat iemands f5-knop vast is gaan zitten. Of tenzij er hardware - of zelfs een verbinding - uitvalt.

Het nadeel van die situaties is echter dat we ze niet kunnen voorspellen, waardoor we het uiteindelijk toch maar allemaal tegelijk hebben draaien ;)
Kijk aan! In ieder geval goed om het zekere voor het onzekere te nemen toch? Ik kom nog niet zo lang op tweakers, maar het is altijd en goed bereikbaar, chapeau!
Wat is de reden geweest dat er voor mixed merken is gekozen en niet bv. enkel Dell of enkel HP?
Ten eerste zit er heel erg weinig verschil in de hardware van de verschillende servers. Het zijn vrijwel allemaal CPU's van Intel, Chipsets van Intel, Raidcontroller van LSI of Adaptec, KVM/IPMI van Avocent. Voor disks heb je ook maar een zeer beperkt aantal fabrikanten die aan alle serverbouwers leveren. Ook qua service zit er ook geen verschil in de diverse fabrikanten, ze hebben allemaal 24x7 en NBD. en 3-5 jaar garantie.

Dan is het gewoon een kwestie van de verschillende fabrikanten om offertes te vragen en op die manier te kijken wie het goedkoopste is.

We zijn nu overigens weer terug bij Dell nadat we ~5 jaar IBM/Lenovo gekocht hebben.
Bedankt voor het antwoord. Was gewoon benieuwd als er mogelijk een technische keuze achterzat of bewuste keuzen van dan zitten wij niet aan 1 bedrijf vast maar de prijs is inderdaad toch wel doorslaggevend hoewel stabiliteit natuurlijk belangrijker is maar dat is bij alle 3 de merken inderdaad in orde.
Wat gebruiken jullie eigenlijk voor monitoring :? Daar lees ik niks over in het artikel. Neem aan dat er van alles gemonitord wordt qua CPU-load, schijfruimte, netwerkverkeer etc.

[Reactie gewijzigd door ThinkPad op 30 september 2016 12:30]

- Voor de servers en netwerkapparatuur: Zabbix en Xymon (beide onsite, 2 monitoring in het geval de andere omvalt).
- Voor specifiek de PHP en java applicaties: New Relic.
- Voor externe monitoring (om te zien of alle locaties op zijn): Pingdom en Monitis.

En verder nog Graylog en logstash om de logs te analyseren en weg te schrijven.
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


OnePlus 7 Pro (8GB intern) Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 3a XL FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Smartphones

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True