Zowat iedere moederbordfabrikant toonde bordjes op basis van de nieuwe sockets, en gezien de enorme omvang van de beurs is het ondoenlijk om deze allemaal hier te tonen en bespreken. We verzamelden wat specificaties en foto's op de stands van Asus en MSI, en omdat deze fabrikanten samen zowat alle mogelijke combinaties van specificaties in hun aanbod hebben is het weinig nuttig om ook andere fabrikanten te gaan vermelden. Soms kwamen we echter een speciaal bord tegen, en dat verdient natuurlijk een vermelding .
Bij de Asus Socket 775-borden vinden we twee high-end moederborden (dual channel DDR2 533, Gigabit Lan, FireWire), respectievelijk gebaseerd op de Alderwood (P5AD2, foto) en Grantsdale (P5GD2). Het lijkt er dus op dat de Alderwood enkel gekozen zal worden door de gebruikers die 'net iets meer' willen, aangezien het verschil in prestatie relatief klein is (+/- drie procent, volgens MSI). Daarnaast vinden we ook de P5GD1, die soortgelijke specificaties kent maar in plaats van dual channel DDR2 533, dual channel DDR400 ondersteunt. Tenslotte is er de Asus P5VD1, voorzien van een PT890-chipset en qua overige specificaties vergelijkbaar met de P5GD1. Ook het vermelden waard is het Socket 478-bordje P4R800-VM, voorzien van een geïntegreerde grafische chip op basis van de ATi Radeon 9100 (foto, specs). Een overzicht van de specificaties van de Socket 775-borden van Asus is op deze foto te vinden.
Het enige Socket 939-bord dat we van Asus te zien kregen was de A8V Deluxe, al suggereert die benaming wel dat er ook een 'gewone' versie van het bord is, weliswaar zonder een aantal extra features. Het schatje was voorzien van een VIA K8T800 Pro-chipset. Geheel volgens de Deluxe-traditie waren er de volgende extra's: Gigabit Lan, Serial ATA RAID, FireWire, 7.1-kanaals onboard geluid et cetera. Er past DDR-geheugen in, wanneer er een binnenkort uit te komen Socket 939 Athlon 64 FX in het bordje gestopt wordt zal er maximaal DDR400 in kunnen, inclusief ondersteuning voor twee geheugenkanalen. PCI Express-bordjes met een Socket 939 hebben we uiteraard niet kunnen ontdekken, daar geen van de bijpassende chipsets het ondersteunt.
Het productaanbod dat we van MSI kregen te zien stemt volledig overeen met de moederborden waarover we eerder al berichtten. Er waren moederborden met 925X Alderwood- en 915 Grantsdale-chipsets, de VIA PT890 konden we niet terugvinden. Wat we wel konden terugvinden, bij de meeste fabrikanten overigens, was een moederbord op basis van de 915G-chipset (Grantsdale-G), die voorzien is van de Intel Extreme Graphics 3 geïntegreerde graphics.
Het Socket 939-aanbod van MSI werd grotendeels gedomineerd door de VIA K8T800 (Pro), een van de borden met die chipset aan boord was de K8T Gem (foto+specs). De nForce 3 250 was slechts in mindere mate vertegenwoordigd. De verklaring die men hiervoor geeft is dat de nForce3 150 destijds minder goede specificaties had dan de VIA-chipsets (ondermeer minder hoog geklokte HyperTransport), waardoor men dus de keuze voor deze laatste gemaakt heeft. De nForce3 250 kwam pas later, met specificaties die nog iets beter waren dan die van de VIA K8T800. VIA bracht op zijn beurt de Pro-versie van die chipset uit.
We willen ook even inhaken op een Soltek-moederbord. Terwijl we de moederborden op hun stand aan het bezichtigen waren, ontdekten we de SL-865Pro-775. Zoals deze naam al suggereert is deze voorzien van een Intel 865PE-chipset én een Socket 775. Hoewel deze chipset in feite principe enkel Socket 478 ondersteunt, heeft Soltek het opgelost door de Front Side Bus tussen de Socket 775-processor en Northwood-chip gelijk te maken aan die tussen een normale Socket 478-processor en de Northwood. Het doel van deze operatie kon men ons echter niet duidelijk maken, mogelijk wil men een low-budget oplossing bieden voor het Socket 775-platform. Het SL-PT890Pro-FGR-moederbord onderscheidde zich dan weer door de diversiteit aan poorten: PCI-Express x1 en x16, 'gewoon' PCI én zelfs een AGP 8x-poort.
i865PE + S775 | Een bonte combinatie |
Moederborden die verder onze aandacht trokken waren van DFI. Men toonde enerzijds een moederbord in het Mini-ITX-formaat waar een Pentium M-processor in paste (specs); anderzijds was er een Socket 478-bord, gebaseerd op de Intel 865GV-chipset (onboard graphics) en voorzien van twee ISA-sloten (foto). Laatstgenoemde zijn bij de meeste fabrikanten al lang niet meer terug te vinden.