Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jurian Ubachs en Paul Hulsebosch

Reviewers

Zomergames Round-up

Zes games voor tijdens je vakantie

The Solus Project

Wie ooit actief is geweest in de community rond de Unreal Engine, kent waarschijnlijk Sjoerd de Jong, beter bekend onder zijn nick Hourences. Hij maakte veel bekende maps voor Unreal Tournament en werkte mee aan bekende mods als Return to Na Pali. Het leidde tot een zwervend bestaan langs diverse studio's. Zo werkte hij voor Epic, Digital Extremens, Guerrilla Games en Starbreeze. Geen slecht cv. Inmiddels heeft hij echter een eigen studio, het in Zweden gevestigde Teotl Studios. De tweede game van De Jong en zijn Zweedse collega's is inmiddels op de markt verschenen, de survivalgame The Solus Project.

The Solus Project
Titel The Solus Project Score
Platform Windows, Xbox One, Oculus Rift, HTC Vive
Ontwikkelaar Teotl Studios

De naam van de game staat voor de overlevingsstrijd die de mensheid voert in deze sci-fi-game. Je leeft in een verre toekomst waarin de mensheid de aarde heeft moeten verlaten en naarstig op zoek is naar een nieuwe planeet. The Solus Project is het programma waarin die zoektocht wordt vormgegeven. Er worden missies naar planeten gestuurd, in de hoop dat uit het bezoek blijkt dat er een nieuwe aarde is gevonden. Jij bent een van die kolonisten, alleen gaat er met jouw expeditie iets mis. Je ruimteschip stort neer, waarna je moet zien te overleven.

Ziedaar de opzet van de game. Je bent gestrand op een onbekende planeet en hebt weinig middelen. De hoop is dat het je lukt om weer contact te leggen met het thuisfront, al is je eerste prioriteit om te overleven. Dat overleven lijkt in eerste instantie ook het enige dat je te doen staat in de game. Het is ook de voornaamste gameplay. Je kunt lopen, waarbij de zwaartekracht een rol speelt. Tegen een berg op lopen gaat dus beduidend langzamer dan lopen op het vlakke. Je kunt ook rennen, maar houdt dat slechts kort vol. Verder kun je niet zo heel veel. Je kunt een sprongetje maken, maar hoog zul je niet komen. Je kunt ook nog bukken, kruipen en iets oppakken. Dat is het wel zo'n beetje.

Tegelijkertijd ben je zelf behoorlijk zwak, of beter gezegd: heb je behoorlijk te lijden onder de omstandigheden op de vreemde planeet. Als gevolg van de crash heb je weinig hulpmiddelen. Je hebt je ruimtepak, dat enige bescherming biedt, en je vindt vrijwel direct een erg handig apparaatje dat het een en ander vertelt over jezelf en de omgeving. Zo kun je zien hoe hoog je lichaamstemperatuur is, hoeveel energie je nog hebt en hoeveel vocht je lichaam nog heeft. Belangrijk, want alle drie komen onder druk te staan in de game. Verder geeft het apparaat aan wat de temperatuur in de omgeving is, hoe vochtig het is en hoe hard het waait. Ten slotte geeft het aan hoe het zit zit met je slaap.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Gameplay van The Solus Project.

Kijk omhoog

De weersomstandigheden spelen een grote rol in de game. Het kan op de vreemde planeet flink afkoelen. Het kan zomaar -20° worden. Het tegenovergestelde kan ook; van +40° moet je ook niet opkijken. Indrukwekkender is dat je het weer snel kunt zien veranderen en dat je nogal wat ellende over je heen kunt krijgen. Het regent vaak op de planeet en in combinatie met kou zorgt dat snel voor onderkoeling. Je pak deelt je dat ook fijntjes mee, net zoals het waarschuwt voor uitdroging, oververhitting, honger of dorst. Je kunt makkelijk dood gaan aan dergelijke effecten, en het is zaak om dat te voorkomen. Terug naar het weer, want een simpele regenbui kan dus al bedreigend zijn. Maar de atmosfeer is onrustig, dus je wordt ook geteisterd door windhozen, meteorietenregens, onweer en sneeuw. Alleen het klimaat vormt al een hele uitdaging in de game. Dat klimaat is flink aan veranderingen onderhevig, al was het maar omdat het dag en nacht wordt op de planeet en de temperatuur om die reden flink kan schommelen.

Eerste zorg is het vinden van water en van voedsel, op de voet gevolgd door het vinden van onderdak. Het eerste is niet heel erg moeilijk. Het laatste eigenlijk ook niet. Met andere woorden: voor een survivalgame is overleven in The Solus Project niet erg lastig. Je kunt makkelijk onder de omstandigheden bezwijken, maar wie een klein beetje zijn best doet en een beetje oplet, weet makkelijk te overleven. Eten is er genoeg. Er groeien diverse eetbare planten op de planeet. Die zijn niet heel voedzaam, maar je kunt er op overleven. Belangrijker is dat er heel veel resten op de planeet liggen. Een deel daarvan komt van je eigen schip, maar het lijkt er sterk op dat er al eerder schepen op de planeet zijn gecrasht, want ook ver buiten het crashgebied kom je flesjes water en blikjes eten tegen. Beide zijn zeer waardevol. Vooral de blikjes, omdat die een flinke voorraad calorieën bevatten. Nadeel is dat de voorraad blikjes eindig is, terwijl planten verdacht snel weer aangroeien.

Je hebt een rugzak waarin je een zeer beperkte voorraad mee kunt nemen. Het is dus zaak dat je zo snel mogelijk een basis kiest. Liefst een grot waarin je beschermd bent tegen de regen en de ergste kou. Er zijn gelukkig genoeg grotten voorhanden, vaak nog met vers stromend water ook. Vooral dat laatste is handig, en het maakt het overleven eigenlijk net iets te makkelijk. Als je eenmaal een basis hebt, is het zaak om een bron van licht te vinden. Als je ook dat op orde hebt, kun je spelen met de elementen: slapen als het koud is of regent en er op uit als het warm en droog is. Je kunt dan nog steeds overvallen worden door een bui of ander atmosferisch ongemak, maar als je wat eten en drinken bij je hebt en niet te ver gaat, kun je de risico's beperkt houden.

Dat verkennen heeft zin omdat er van alles is op te waarderen. Je kunt geheimzinnige voorwerpen vinden, die vooral handig blijken omdat je op die manier al je stats een beetje op kunt waarderen. Weerstand tegen kou, tegen warmte, tegen vocht, tegen honger, tegen uitputting; alles kun je verbeteren. Ook je rugzak kan worden vergroot. Het lijkt de voornaamste reden om er op uit te gaan, maar dat is het echter niet.

Geduld

Als je het overleven een beetje onder de knie hebt, zul je ontdekken dat er meer is. Sporen daarvan heb je tegen die tijd al ontdekt. Je hebt al gezien dat er verdacht veel water en voedsel ligt, dat wel van andere expedities afkomstig moet zijn, en dat er vreemde voorwerpen liggen die je eigenschappen verbeteren. Er blijkt echter veel meer te zijn. Wie het geduld heeft om het overleven onder de knie te krijgen en langere tochten kan maken, zal ontdekken dat de planeet vele geheimen herbergt, die allemaal te maken lijken te hebben met een oude beschaving. De game ontpopt zich dan ook langzamerhand in een zoektocht naar die oude beschaving. Die zoektocht brengt je ook naar de uithoeken van de planeet, die blijkt te bestaan uit diverse eilanden die met elkaar verbonden zijn door onderaardse grottenstelsels. Op die manier reis je van zone naar zone. Tegelijk zul je ook moeten proberen om contact te leggen met het thuisfront. Niet alleen in de hoop op redding, maar ook om te melden dat je een leefbare planeet hebt gevonden. Ook daar zul je gaandeweg aanwijzingen, materialen en bouwwerken voor vinden.

Het leuke van The Solus Project is die omslag: dat je eerst moet leren overleven en als je dat onder de knie hebt er nog een heel andere game opborrelt, waarin je op zoek gaat naar aanwijzingen over de verdwenen beschaving. Het minpunt van The Solus Project is dat beide delen een klein beetje tekort schieten. De wereld is indrukwekkend, vooral door het licht en de weersinvloeden. Heel gedetailleerd en vooral gevarieerd is het echter niet. De game wordt daarmee al snel een beetje eentonig. Bovendien is het overleven dus eigenlijk niet zo heel moeilijk. Waar dat in het begin even spannend is, heb je de truc al snel onder de knie en dan is de uitdaging er wel af.

Dan blijven je eigenlijke missie en de zoektocht naar de oude beschaving over. Die zoektocht is onderhoudend, maar ook wel wat kort en lineair. Ja, je hebt volledige vrijheid op de eilanden die je bezoekt, maar tegelijk geeft de game je duidelijk Objectives die je vrij rechtstreeks op je doel afsturen. Daar valt moeilijk van af te wijken. Dat neemt niet weg dat het prettig en fascinerend is om in The Solus Project rond te lopen. Het is niet al te moeilijk om te overleven, maar dat vergt wel planning en geduld. En het mysterie is dan misschien niet al te uitgebreid, onderhoudend is het wel. Tot slot nog de misschien wel grootste attractie van de game: hij is ook speelbaar in vr, dus wie een Oculus Rift of HTC Vive heeft, kan zich op de vreemde planeet heerlijk verliezen.

Lees meer

The Banner Saga 3 komt in de zomer uit Nieuws van 24 januari 2018

Reacties (150)

Wijzig sortering
Hmmm, slechts één mobiele titel? Ik ga op vakantie en ik neem mee: Pokémon Go? Line-up goed geschikt voor thuisblijvers, maar ik kijk eventjes verder denk ik...
misschien is de Humblebundle wat voor je? Link
Zitten hier nog games bij die écht het spelen waard zijn? Ik heb een beetje een 'mwah' gevoel als ik naar die spelletjes kijk. Heb ik helaas tot nu bij alle android games, misschien moet ik maar eens een keertje een spel proberen. Wat zou je aanraden?
Limbo , Monument Valley, Civilization, Nintendo Emulators, Final Fantasy :) Ligt er natuurlijk heel erg aan wat je leuk vindt om te doen.
Civilization op Android?
Revolution ja, echte versie nee
Unmechanical is wel erg leuk.
Deze bundel is zeldzaam goed.
100000000, you must build a boat, desktop dungeons en unmechanical zijn tof.
Pff, zit er ook nog iets tussen met iets nieuws want al die retro 2d-meuk is nou niet bepaald innovatief te noemen.
Jij hebt niet de trailers van Spider: Rite of the Shrouded Moon en Unmechanical gezien :)
Ook die 2 doen me niet achteroverslaan van originaliteit nee. Beiden 2d games "met een twist". Alsof we die nog niet genoeg hebben
Veelbelovend, dank!
Daar heb je wel een punt, maar een laptop mee op vakantie is niet zo heel ongebruikelijk hoor. Ikzelf heb overigens nooit zo'n behoefte aan dit soort entertainment op vakantie. Bovendien is de titel "games voor tijdens de vakantie". De schoolvakantie is 6-7 weken ofzo, die breng je niet allemaal door "op vakantie" natuurlijk ;) En als dat zomerweer (NOT) van de afgelopen weken kun je je buiten ook niet zo best vermaken :)

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 7 juli 2016 07:59]

Ik deel de mening van Robus. Afgaande op de titel verwachtte ik ook games om op mn Android Phone of iPad mee te kunnen nemen tijdens mn vakantie. Die moet ik nu maar even elders bij elkaar snorren. Suggesties?

[Reactie gewijzigd door 4Lph4Num3r1c op 7 juli 2016 08:04]

Even kort door de bocht;
Iemand noemt zomergames en je neemt aan mobile games?
Of iemand noemt games voor tijdens "de" (niet noodzakelijk jouw) vakantie, en je neemt aan mobiele games?

In beide gevallen best riskante aanname ;) Gros van de Games speel je niet op mobieltjes.

Maar, suggesties;
Peggle Blast,
Slashy Hero,
Plague Inc.,
RymdKapsel
Pixel Dungeon.

Zou niet zeker weten of deze apps ook iOS varianten hebben, ben zelf toevallig enkel een droid user.
Ik reageer alleen op de hele titel. In een roundup voor 'games tijdens vakantie', verwacht ik zelf meer dan één enkele mobiele titel (die je ook prima in en om je huis kan spelen). Wiskundig gezien; zes weken zomer vakantie, gemiddeld. Waarvan twee weken 'op vakantie', gemiddeld. Is 33% on the go. In een round up zouden twee mobiele games wellicht wat eerlijker zijn.
Niettemin; doel bereikt en een paar mooie aanvullingen en tips gekregen van jullie. Dank daarvoor. En nu ga ik een dakkoffer bestellen want ik begrijp dat ik Playstation, Wii en Xbox ook moet meenemen 8)7 O-)

[Reactie gewijzigd door Robus op 7 juli 2016 20:19]

Je vergeet 'wiskundig gezien' te vermelden dat niet iedereen vakantie heeft, van het deel dat wél vakantie heeft niet iedereen daadwerkelijk op vakantie gaat en dáár die hypothetische 33% op los zou moeten laten.
Kortom: 1 van de 5 reviews betreft een mobile game? Geen slechte score.

Overigens: ga je echt erop uit tijdens je vakantie om spelletjes op je mobiel te gaan spelen?
Of heb je het sec over het reizen? Dan zou het namelijk nog een luxe zijn dat er überhaupt een mobile game is besproken, gezien het percentage dat de gemiddelde Nederlander /Belg daadwerkelijk op weg van en naar zijn/haar vakantiebestemming is, if any.
Af- en ingedekt door twee keer 'gemiddeld' te zeggen. Zelf ga ik overigens niet op vakantie om te gamen. Laptop en console blijven thuis en tablet/smartphone gaan mee. Met een paar leuke nieuwe games er op 8-)
Ik reageer alleen op de hele titel. In een roundup voor 'games tijdens vakantie', verwacht ik zelf meer dan één enkele mobiele titel (die je ook prima in en om je huis kan spelen). Wiskundig gezien; zes weken zomer vakantie, gemiddeld. Waarvan twee weken 'op vakantie', gemiddeld. Is 33% on the go. In een round up zouden twee mobiele games wellicht wat eerlijker zijn.
Niettemin; doel bereikt en een paar mooie aanvullingen en tips gekregen van jullie. Dank daarvoor. En nu ga ik een dakkoffer bestellen want ik begrijp dat ik Playstation, Wii en Xbox ook moet meenemen 8)7 O-)
Zes weken vakantie ?

Nope, gewoon 14 dagen !
En dank nog niet eens 'weg' omdat de partner een ander vakantie rooster heeft.
Ja, schoolgaande jeugd heeft 6 weken, maar zodra je volwassen wordt, zul je merken dat je hoogstens 3 weken kan opnemen, of verdeeld over het HELE jaar maar 4 weken ....

Tenzij je als volwassene in het onderwijs gaat, dan heb je inderdaad lange "vakantie".
Maar daar staat het (lagere) salaris dan ook tegenover.
Ook dat laag is relatief. Velen, eigenlijk zelfs steeds meer, Moeten het doen met minimumloon. En mijn huidige werkgever, waar ik nu 3 jaar zit (en waar iedereen binnenkomt op minimumloon) is even daarvoor opgelegd dat wie op minimum loon zit tot zijn pensioen op minimumloon blijft.
Crashlands, Hitman GO, Lara Croft GO, Knights of Pen and Paper, Monument Valley, Kingdom Rush, Asphalt 8, Real Racing, GTA 3 tm Andreas, TheoTown, Botanicula, Moonbase Inc, Out there, Rymdkapsel, Ridiculous fishing, Plague Inc, Machinarium, Drop 7, Sky Force een pleur aan Square Enix games en de rest.
Downwelldownwellgame.com, als je van een uitdaging houd en niet allergisch voor retro.
Nice, oldskool!
Als je nog even een paar Android games voor een prikkie wilt scoren, die je ook kunt spelen op de laptop die je thuis laat: Humble PC & Android Bundle 14 is nog voor een aantal dagen te koop.

Edit: Aiii Devroet was me al voor :)

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 7 juli 2016 09:24]

Vergeet niet Bluestacks, een geweldige Android emulator :)

Ik speel er ook enkele mobiele spelletjes op
Doorgaans scheiden we de twee werelden en stoppen we games voor telefoons of tablets in een aparte mobile games special (zoals deze). We hadden deze round-up echter al zo goed als af toen we de kans kregen om Pokémon Go te spelen en nog net voor publicatie van het artikel en net na de release van de game mee te nemen in deze round-up. Het zou zonde zijn om die kans voorbij te laten gaan. Vandaar dat er dus in dit geval één mobile game tussen verder enkel pc en console-games staat.

[Reactie gewijzigd door Paul Hulsebosch op 7 juli 2016 09:33]

Dank voor de uitleg! Had niet gehoeven. Ben zelf van alle game-markten thuis. Mijn hypothese is dat in de zomer het tweakers publiek wat meer on the move is en een mobiele roundup wat relevanter zou zijn. Dit in tegenstelling tot de wintermaanden waarin vaker de console of PC wordt gebruikt.

Kansen die voorbij komen moet je pakken! Ben niettemin benieuwd waarom de redactie 'doorgaans' twee werelden zou moeten scheiden. Het thema vakantie is juist een mooie aanleiding om werelden samen te brengen. Ter meerdere eer en glorie van ons gamers, waar we in de zomer ook uithangen! 8-)
Die Lego Star Wars game is ook voor 3DS, Vita en iOS beschikbaar, in iets andere vorm dan.
Hearthstone. Enige mobile game die je nodig hebt, wel fijn als je WiFi op je vakantieadres hebt. :)
goed idee om thuis te blijven. door pokemon go is net mijn mobiel gestorven door een goede valpartij.
De titel zegt heel duidelijk Zomergames, er staat geen Vakantiegames. Zomergames games voor in de zomer waar en waarop je die speelt staat niks over vermeld.
Anders had het wel games voor op vakantie geheten,
Probeer de rest van de titel ook te lezen en laat je bevindingen graag ook even hier in het openbaar weten. Succes!
Dan nog staat er tijdens je vakantie en niet om mobiel mee te nemen op je vakantie ;) Dat jij meer mobiele games verwacht is een aanname.

[Reactie gewijzigd door Jelovnik op 7 juli 2016 22:37]

Nee, er staat wel in de titel dat je thuis achter je console/PC moet zitten tijdens de vakantie? Succes met je examen Nederlands, kiddo... |:(
Gelukkig toont je reactie wel van volwassen gedrag. Hoe je het ook wendt of keert het blijven games voor tijdens de zomer/vakantie mobiel of niet.
Het gaat in dit artikel om games die de aandacht van tweakers hebben getrokken. Niet of ze mobiel zijn of niet.
Kan iemand mij de aantrekkingskracht van Pokëmon op volwassen mannen uitleggen?

Serieuze vraag, no troll intended.
We leven nou eenmaal in een maatschappij dat iedereen op zekere hoogte mag doen wat hij/zij wil? En dat er ook 'maatschappelijke ruimte' in onze samenleving is om dat te doen?

De vraag kan je ook omdraaien; Is ieder volwassen man verplicht om zich enkel met 18+ dingen bezig te houden?

Qua gameplay zijn de mechanics simpeler (of doen tenminste simpeler overkomen) en heeft het een minder steile leercurve als bij RPGs voor "volwassenen".
Is je reactie voor mij bedoeld? Ik heb het namelijk nergens over wat wel en niet mag, maar vraag wat de aantrekkingskracht is.
Wat is de aantrekkingskracht dat iemand het leuk vind om naar voetbal te kijken?

Wat is de aantrekkingskracht dat iemand het leuk vind films te kijken.

Wat is de aantrekkingskracht dat iemand het leuk vind om zich helemaal kapot te zuipen.

Wat is de aantrekkingskracht dat iemand het leuk vind om zijn pc te modden?


Antwoord op al die vragen is waarschijnlijk omdat ze het gewoon leuk vinden. Ik snap niet wat het je trouwens boeit wat een ander doet met zijn leven. Laat mensen toch lekker Pokemon spelen.
Spanning, tactiek, sfeer, zelf ook voetballen etc.

Narratief, spanning - verder te divers om concreet antwoord op te geven.

Gezelligheid, ontsnappen aan de realiteit, geen remmen meer, dansen, etc.

De kick van steeds betere resultaten halen. Tech freak zijn etc.

Verder heb ik geen idee waarom je zo gepikeerd reageert. "Omdat ze het leuk vinden". No shit Sherlock! Dat je niet "gewoon" zegt.

Blijkbaar leven we dus echt in een tijd waarin mensen de Efteling aanklagen en geïrriteerd raken als je ze uit oprechte interesse vraagt waarom iets leuk is, omdat je dat zelf niet helemaal begrijpt.

Ik zie ook verder niet waaruit je opmaakt dat het me ene reet boeit wat mensen doen.

[Reactie gewijzigd door bram1984 op 8 juli 2016 00:14]

We leven nou eenmaal in een maatschappij dat iedereen op zekere hoogte mag doen wat hij/zij wil? En dat er ook 'maatschappelijke ruimte' in onze samenleving is om dat te doen?
Maar diezelfde maatschappij voorziet OOK in de vrijheid om het af te keuren.
Alleen is dat dan weer geen populaire instelling.

Ik vind het prima dat jij met je telefoon bij de AH beestjes staat te vangen, maar wees dan ook reëel dat ik haast heb, en geen tijd heb ( wil maken) om op jou te wachten.
Stap opzij en laat anderen doen wat zij willen, gewoon naar de volgende stap op hun planning.

* FreshMaker had toevallig interactie met 2 poke mongo's die voor de kasse 'eerst even' hun pokemon moesten oppikken ....

Dan ga ik ervoor bij, en gaat de kar erlangs ... straks weer een kans.
Pokémon is, even afgezien van de kindvriendelijke diertjes, een ontzettend diepgaand spel en een zeer geavanceerde RPG. Als je door het kleurrijke heen prikt (maargoed, dat schijnt voor de hele CoD-generatie tegenwoordig erg lastig te zijn, het moet immers 'stoer' zijn...) blijft er een spel staan wat niet voor niks erg hoge cijfers scoort onder de pers.

http://static1.gamespot.c...3682-9299319006-pokem.jpg
Haha goed plaatje. Ik ga die shit eens downloaden. Ben nu wel nieuwsgierig.
Pokémon Go staat alleen wel een beetje ver af van de 'echte' games, jammer genoeg :p maar voor de mensen die de 'echte' games wel spelen is het natuurlijk een feest van herkenning.

Pkmn Go staat meer in de buurt van Ingress, wat ook best wel een hit was, een tijdje geleden - imo is de mix tussen die twee games heel erg goed :)
Hmm beetje te veel moeite aangezien hij in de NL stores (nog) niet verkrijgbaar is. Ik wacht wel.
Ik denk dat het iets is wat bij is gebleven. Toen pokemon red & blue uitkwamen op de originele gameboy was ik een 8 - 9 jarig jochie. Daarna heb ik de reeks nooit echt losgelaten. Af en toe een generatie overgeslagen, maar met emulators toch weer in weten te halen. Nu ben ik 25 en wacht ik op de release van pokemon Sun & Moon, mijn vriendin van 21 ook.

Dat bijblijven is iets wat je terug ziet in andere game series; zo zijn veel mensen nog altijd weg van de Zelda games, terwijl ik daar zelf nooit wat mee gehad heb en dit trekt mij nu ook niet.

ik zie vanaf de zijlijn een kiddy anime achtige toestand met rare knuffeldieren die uit rode ballen komen of zo iets.

Realisme was nooit echt een issue in de game wereld toen pokemon opkwam. De eerste 2 game generaties hadden toch een wat volwassener gevoel, tot zo ver je een wereld met fantasie wezens volwassen kan noemen. De nieuwere games hebben dit wat minder, maar goed. Ik vind zelf ook, dat als ik tegenwoordig naar de anime series kijk, ik eigenlijk best hard moet cringen van het kiddy niveau. Ik moet wel toegeven, heel veel mensen die pokemon spelen, kijken ook anime. Hoewel dit een nerdirig sub-cultuur is, blijft het toch steeds groter groeien.

[Reactie gewijzigd door nephilith op 7 juli 2016 19:37]

Onder de huid (het kinderachtige) van Pokemon zit een hele diepgaande strategie.

Naast dat je rekening moet houden met welke Pokemon je wanneer inzet, is het ook van groot belang dat je de juiste aanvallen of verdedigingstechnieken inzet op de juiste momenten.

Ook spelen de items een grote rol. Wanneer zet je een potion in, of geef je een Pokemon een 'berry' zodat hij tijdens het gevecht automatisch leven krijgt.

Hoe is de samenstelling van je team? Heb je nagenoeg alleen maar 'Ghost'-type Pokemon, dan ga je het afleggen als je tegenstander een Pokemon met de aanval 'Surf' heeft bijvoorbeeld. Het kennen van de zwaktes van je team is cruciaal om je tegenstander een stap voor te blijven. Maak jij net zijn gras-Pokemon dood met je Charizard en zet je tegenstander zijn Blastoise in? Dan mag ik hopen dat je een elektrische Pokemon bij je hebt, zoals een Pikachu.

Elke Pokemon kan maar vier aanvallen leren. De 'move'-set is dan ook belangrijk. Welke aanval is belangrijk, en welke aanval kun je vergeten?

En zo zijn er nog zat redenen op te noemen waarom Pokemon voor volwassen mannen (en vrouwen) een aantrekkingskracht heeft. Het gaat een stuk dieper dan je denkt :)
Oké gaat inderdaad dieper dan ik dacht dus. Fijn dat er ook mensen normaal een inhoudelijke reactie kunnen geven. Dank. :)
Tja dat is pokemon.

De 'verzameldrang' lokt je aan (van jong tot oud) en de diepgang houd je gevangen.

Ik moet overigens wel zeggen dat ik het een stuk minder interessant vind nu er 800+ (of al meer?) pokemon zijn. Tot serie 2 (250 pokemon) vond ik het nog wel prima (en ik kende ze destijds ook alle 250), maar al die nieuwe pokemon lijken mijns inziens nergens meer op en ook die dual-type pokemon vind ik overbodig.

Heb overigens van collega gehoord dat Pokemon Go niet verkrijgbaar is in nederland???? Hij moest zijn locale op australië of zo zetten om het via de Google Play Store te kunnen installeren.
Dat klopt. Google maar eens.
Nóg niet beschikbaar. Komt zeer binnenkort ook in Nederland uit. Ze hebben nu al problemen met de servers vanwege de grote belangstelling. Kun je nagaan hoe erg het was als ze het in één keer wereldwijd uitbrachten :P

Edit:
En er is een artikel!
nieuws: Pokémon Go komt later naar Nederland wegens overbelasting van de servers

[Reactie gewijzigd door Melkunie op 9 juli 2016 10:38]

Haha ik heb de APK al geïnstalleerd en hij werkt gewoon prima!
Geen gezeur van de server(s) dat ik eigenlijk niet mag spelen en het ziet er naar uit dat het gewoon werkt. Gyms en Pokeshops zijn gewoon aanwezig in NL en functioneel dus tja...

Mensen die het willen spelen zullen toch wel de APK buiten de playstore om downloaden.. het koste mij echt letterlijk nog geen minuut googlewerk voor ik een download link voor me neus had (moet je wel ff je security aanpassen om dingen buiten de playstore om te kunnen downloaden). :+

Tot nu toe vind ik het best grappig, maar er is zeker wel op veel plekken nog te verbeteren.

- Gym combat is niet je van het.
- geen vechten met wilde pokemon om ze te verzwakken
- geen 'challenge' mogelijkheid voor nabije trainers die je 'in het wild' tegen komt
- geen pokemon/item trading
- pokestop is leuk, maar waar zijn de pokecenters om je pokemon te healen? (NURSE JOY PLZ)
- waar is mijn lokale politiestop met officer Jenny om hacking/abuse te melden? :P (niet echt iets wat je vaak nodig zult hebben maar geeft weer nét dat beetje extra substantie en inlevingsgevoel)
- Ik wil badges kunnen verzamelen om mee te kunnen doen aan een regionaal/landelijk/internationaal tournament! (iets voor de échte die-hards)
In tegenstelling inderdaad tot TikTak of Sesamstraat die echt alleen voor een specifieke doelgroep zijn en dus de diepgang missen. Het look and feel van het spel en de hele franchise is misschien op kinderen gericht, maar het spel zoals D3F inderdaad netjes uitlegt kan ook voor volwassenen een leuke uitdaging zijn.
Ik pas. Maar dat was ook een deel van mijn punt. Te weinig Mobiele games (die je overigens ook lekker thuis kan spelen, Real Racing 3 FTW). En dan ook nog eens deze titel... Maar nogmaals; wat een goede suggesties komen hier los! Super.
Ik denk dat de kracht van Pokémon is dat je ongeacht je niveau betreft gamen een succes gevoel krijgt, of een gevoel dat je iets bereikt hebt. Dat zie je niet vaak in games terug tegenwoordig.

Los daarvan speelt nostalgie ook een grote rol. Afgelopen weekend nog halo 2/3 met een paar vrienden weer helemaal grijs gespeeld. Sommige spellen raken je gewoon voor heel je leven, net als bijvoorbeeld bepaalde muziek.
Goede ervaringen uit het verleden toen de volwassen man nog een jochie was ?
Beetje gekke kijk op dingen vind ik. Alsof alles dat kinderen leuk vinden niet leuk meer kan zijn voor volwassenen. Ik denk dat iedereen hetzelfde leuk vind aan pokémon als dat ze leuk vonden in de eerste instantie (als kind). Plus nostalgie en min dat je er toch langzaam steeds meer op uitgekeken raakt.

Ik hou bijvoorbeeld ook erg van animatiefilms gemaakt voor kinderen. Als in de pixars en dergelijken. Die hebben niet de nostalgie factor want ik kijk ook graag nieuwe releases.
Nou ik ben zelf totaal niet bekend met Pokémon, maar ik zie vanaf de zijlijn een kiddy anime achtige toestand met rare knuffeldieren die uit rode ballen komen of zo iets. Dus vandaar mijn vraag wat de aantrekkingskracht is.

En Pixar films zijn niet per definitie gemaakt voor kinderen. Die zitten namelijk stampvol met grappen die alleen volwassenen snappen.

Ik vond Lego vroeger ook vet, maar een Lego game daar ga ik echt niet aan beginnen. Maar dat is geheel persoonlijk.
Tja, dat is naar mijn idee puur omdat je je te oud voelt en dat gevoel stamt af van schaamte voor het schenden van de norm. Lang geleden toen wij met vrienden Magic the Gathering speelden op het gymnasium werden we uitgelachen, want wie speelde er nu met kaartjes met tekeningen erop. Toen vond ik dat vervelend, maar ook toen koos ik er voor te doen wat ik leuk vond.

Veel van de dingen die ik toen leuk vond en te nerdy waren, zijn nu doodnormaal en de norm. Als een debiel achter je telefoon aan lopen en volwassenen zien juichen bij het vinden van een rare in een rek bij de supermarkt zal ongetwijfeld voorlopig niet de norm zijn, maar waar het me vroeger dwars zat, kan ik er nu alleen maar om lachen. Ik heb niets om me voor te schamen. Ik zie dat terug bij veel van m'n kennissen en vrienden. M'n Facebook stroomt vol met 30-jarigen die net zoals ik, hartstikke enthousiast zijn.

Ik geloof niet in stoppen met dingen leuk vinden, ik geloof wel in er geen fuck om geven dat je dingen ook buiten je jeugd om nog als een dwaas doet overkomen. So what, een collega en ik stonden vandaag met Pokemon GO in de AH in Den Haag. Ik driftig ballen gooien naar een pokemon. Valt me opeens op dat er op de achtergrond een dame staat met een enigszins korte rok. Tja. Dan krab je even over je hoofd. Goed dat ik geen foto's heb genomen :D
ja dat is waar, ik ben ook niet bezig met lego games, maar die hebben geloof ik ook maar weinig te maken met het bouwen van lego.

Ik denk bij pokemon dat het verzamelen en trainen van "dieren" heel erg bij mensen tot de verbeelding spreekt. het is alsof je alle dieren in de wereld kunt vangen en temmen en vervolgens gaan ze ook nog een ontwikkelingsproces door (in de vorm van evolueren en levelen) wat een verslavend element is (rpg).

Het schattige deel van de pokemon is niet per se wat mij persoonlijk het meest aanspreekt, maar zal zeker voor veel anderen ook een belangrijke rol spelen. Wel is denk ik wat belangrijk is is de band die gevormd wordt tussen mens en dier.
Pokemon was in de tijd van mijn jeugd ( rond 2000? ) een ware hype in Nederland, en niet zo'n klein beetje ook. Heel wat klasgenoten (waaronder ik :D ) kenden alle pokeraps en alle 150 Pokemon uit het hoofd).

Het komt dan ook niet over als de zoveelste vreemde Japanse gimmick, maar als iets ontzettend herkenbaars. Dat resulteert in heel veel volwassen jongens en meisjes die weer een stukje nostalgie willen meemaken (is mijn theorie). :)
Om eerlijk te zijn is het denk ik puur nostalgie. Ik speel het af en toe nog op de dsi en de series blijf ik leuk vinden :edit: (op zijn tijd, ben geen fanaat) :edit:

Het zal het kind in ons zijn dat stiekem geniet van een leuke animatie serie. Het is echt niet dat ik het kijk omdat het stoer is :P
Nou ik mag toch aannemen dat het wel iets meer is dan dat, of kijken dezelfde heren ook nog Sesamstraat en TikTak? Nogmaals: no troll intended, maar ik zie deze games dus op Tweakers en andere gamesites langskomen. Dus oprecht benieuwd.
Geloof mij, het zijn niet alleen maar heren ;)

[Reactie gewijzigd door MrXzombie op 7 juli 2016 14:49]

Zelden zo'n zuurpruim gezien. Pokemon is het beste dat mij ooit is overkomen. I want to be the very best!

[Reactie gewijzigd door carbonspeed op 8 juli 2016 09:11]

Odin Sphere Leifdrasir is zowel op ps4 als op PSvita beschikbaar.
Pokemon Go gebruikt uitsluitend Pokemon uit de early seasons?
Voor zover ik kan zien, heeft Pokémon GO 250 Pokémon. Ik ben tot nu toe alleen maar Gen 1 Pokémon tegen gekomen.
Gen 1 heeft er 151, gen 2 heeft er 251. Link

Zou wel positief zijn als er 'maar' 251 zijn, ik heb de laatste gespeeld en dan mis ik toch wel dat gevoel dat ik ze nog ken, als kind zijnde kende ik vooral gen 1 en nog een beetje gen 2, toen ben ik toch wel gestopt met kijken.
Nee, momenteel zijn het alleen gen 1 Pokémon. Je kan er 250-500, 500 is momenteel de max Pokémon storage upgrade, bij je dragen. Dit wordt nog uitgebreid, wanneer de tijd rijp is.
Momenteel alleen de eerste generatie Pokemon (151)
Daarna zullen ze met updates de nieuwe generaties toegevoegd worden, waarschijnlijk op volgorde van de generaties. Ook zullen vele andere dingen via updates naar Pokemon Go komen, zoals het ruilen van Pokemon en evenementen.
ja Gen 1 only de rest zal in de toekomst toegevoegd worden

ik baal wel een beetje dat er een pay 2 win achtige gameplay in zit
wat mij betreft doen ze het net zoals bij league of legends dat men kan betalen voor skins en de rest gewoon open houden via veel spelen en goed spelen.
Ik wacht zelf wel op No Man's Sky 10 augustus tot die tijd ben ik nog druk in The Witcher :)
Hier nog een fan van No Man's Sky. Waar ik mij wel zorgen over maak is dat er zo weinig materiaal over is vrijgegeven. Ik begin een beetje nerveus te worden over de daadwerkelijke content in het spel.
Vaak zie je aan de marketing vrij goed wat de kernpunten van een game zijn. Van No Man's Sky hebben we vooral gezien dat het gaat om het verkennen van een gigantisch universum met procedureel gegenereerde werelden, de nodige crafting, upgrades en handel, en een heel klein beetje verhaal / doel. Het gevaar is dat mensen er door de hype van alles bij gaan bedenken ("dit spel heeft alles!").

Dit zagen we ook bij bijvoorbeeld Destiny. Mensen verwachtten toen veel qua verhaal, karakters en missies, terwijl de marketing vooral veel co-op en pvp schietactie liet zien. Dat laatste was ook precies wat we kregen en alles wat het publiek er verder van verwachtte bleek ongegrond.

Onderdelen die niet in de marketing terugkomen, zitten dus waarschijnlijk ook niet echt in in het spel. Hoeveel afwisseling er precies zal zijn in No Man's Sky is afwachten, maar verwacht geen verhaalvertelling à la Mass Effect, geen uitgebreid karakterwerk en geen dikke verhalende missies, want dat is waarschijnlijk niet realistisch.

Ik ben erg benieuwd naar No Man's Sky, maar ik ga er vanuit dat het vooral een verkenningsgame is, met slechts een licht verhalend element. Het zal vooral een spel zijn waar de speler z'n verbeelding moet gebruiken, lijkt me. En dat is niet erg :)
Ik geef je hierin deels gelijk. Ja, ik verwacht van No Man's Sky geen groot verhaal. Wat ik ervan heb gezien, wordt het spel een hele brede zee die maar enkeldiep is helaas. Dat zal het plezier ervan niet wegnemen, maar je zou van een bedrijf verwachten dat je meer informatie over het spel zou vrijgeven (of meer marketing?) als je richting de releasedatum gaat.

Wat betreft Destiny: je verwacht van de makers van Halo een spel met een verhaal dat een begin, een midden en een einde heeft, ZEKER als het spel een budget heeft van €500 miljoen. In plaats daarvan kregen we een paar cutscenes, waarvan de meest belangrijke gewoon een opzet was voor DLC. Mensen hadden alle recht om hier kwaad om te zijn. Als je dan een singleplayer modus uitbrengt, zorg er dan wel voor dat je een sluitend verhaal hebt en géén DLC/sequel bait erin stopt.
Bij Destiny was er inderdaad wat misleiding gaande; daarom was het wellicht niet zo'n goed voorbeeld van me, maar het zat 'm deels ook zeker in het gehypte publiek dat het spel opklopte.

Dat er niet meer te zien is van No Man's Sky komt volgens mij door een paar dingen: ten eerste zijn ze zo druk met het spel bezig dat ze zelfs de E3 hebben overgeslagen, en ze draaien lange dagen (zie update van de lead developer). Weinig tijd voor het maken van video's en marketingmateriaal dus, mede omdat het een klein team is. Daarnaast verwacht ik dus dat we alle elementen van de gameplay al gezien hebben, en dat meer laten zien vooral zou uitdraaien op spoilers.

Ten slotte zou het goed kunnen dat Sony en Hello Games weten dat de hype nogal uit de hand liep, en dat zulke verwachtingen te hoog zijn om te realiseren. Misschien zijn ze terughoudend met het verder oppompen van het publiek uit angst voor teleurstelling achteraf.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 7 juli 2016 10:47]

Daar kan ik me wel in vinden. Ik denk dat ze de hype erom heen niet hadden verwacht en dat de druk op zo'n kleine studio gigantisch is geworden.
We gaan het zien eigenlijk wil ik ook niet al te veel weten maar hoop dat er genoeg te doen is en dat er veel variatie is op de verschillende planeten en dat er nog wat leuke verassingen in het spel zitten.
Lekker exploren.
Zou uiteindelijk wel willen weten waarom het ruim een maand is uitgesteld.
Waarom word Parkitect niet genoemd? Ik weet dat het nog early access is maar het is zéér vermakelijk, vooral omdat het al Workshop integratie heeft.
Hoe is deze game t.o.v. Rollercoaster Tycoon World & Planet Coaster?
Die volg ik beide een klein beetje, maar van Parkitect heb ik echt nog nooit gehoord.
Als je van de oude garde (zoals ik) bent, dan zoek je een game die in de buurt komt van RCT1/2. Heb er 18 euro voor neergelegd, maar was het meteen waard, het voelt vanaf het begin als oud vertrouwd aan. :)
Oude garde zou ik mijzelf niet noemen, maar vanaf '99 speel ik al wel RCT :9
Klinkt goed, ik ga 'm thuis even bekijken en kopen. Thanks.
RTCW is pure bagger, maar het komt in de buurt van Planet Coaster inderdaad. Al heb ik het idee dat Parkitect wat meer managen en customization heeft en dat Planet Coaster vooral diep gaat in de attracties zelf en zich meer een tycoon zal noemen. Beiden wel de moeite waard overigens. En voor die zachte prijs kun je misschien nog wel even kijken naar wat reviews en playthroughs of het wat voor je is.
Vandaag Inside release date, hij staat op Steam voor 19,99. Ik twijfel nog heel erg. Vind hem nog best prijzig. Limbo was namelijk ook best snel goedkoper, en uiteindelijk zelfs gratis via PSN....

What to do?!
Op internet staan best veel play troughs van Inside waarvan ik er 1 helemaal heb gekeken.
Je bent met zo'n maximaal 4 uur door het hele spel heen dus vraag me af of dat de 20 euro waard is.
Als je heel de play through al bekeken hebt dan denk ik niet dat het nog 20€ waard is. Kracht van Limbo zat em vooral in het oplossen van de puzzels en de verrassing van een gruwelijke dood omdat je sommige dingen echt niet kon zien aankomen.

Ik zet Inside alvast in de wishlist tot er een sale voor is. Laatste Steamsale blind The Bannersaga reeks gekocht, na deze review kijk ik er nog meer naar uit om die titel te proberen.

GTX970 gekocht eind vorig jaar en ondertussen helemaal in de ban van indiegames...
Ja dat vind ik ook. Maar ja, een bioscoop bezoekje kost je ook 12 euro voor 2 uur :) En dan zit ik nog met irritante mensen en popcorn in mijn nek ook! :D

Dus op zich 20 euro voor 4-5 uur plezier is niet zo gek, maar ik ga denk toch nog even wachten.
Banner Saga 2 is deze maand Free with Gold game op de Xbox One.
"Free" with gold bedoel je ;)
Je krijgt hem toch gratis als je gold hebt.. Dus free. Je hebt gold sowieso al nodig om online te gamen dus .
Ja, maar je betaalt voor Gold, dus gratis is het dan niet meer. Linksom of rechtsom, je betaalt er toch voor. Free is dan een mooie marketingterm van Microsoft, net als de "Free with PS Plus" van Sony, maar het is gewoon niet gratis.
Lekker mopperen. Je betaald een veel te hoog bedrag per jaar om gebruik te maken van de online services. De maandelijkse gratis game is dus wel echt een gratis game aangezien je dat er gewoon gratis bij krijgt. Het is niet waar je voor betaald.

Je betaald namelijk niet voor een service waar je elke game een maand voor krijgt maar een service om gebruik te maken van de online servers.

Verder haal je dankzij de maandelijkse games het geld er echt wel uit. Ik heb met veel plezier NBA 2k16, Tropico 5 en Gone Home gespeeld de afgelopen maanden.
Ik heb idd ook al al aardig wat leuke games ermee gescoord. Zelfde geldt voor PSN+
Gone home had ik letterlijk in 8 min uit. Echt zo'n spel waar je direct de belangrijke dingen vind of waar je net als mijn vriendin 2 uur in een leeg huis ronddwaalt.

[Reactie gewijzigd door Finger op 7 juli 2016 16:52]

Er staat ook "Free with gold" en niet "Free". Lijkt me transparant genoeg toch?

Bij de appie hebben ze nu ook 1+1 gratis. Daar over heb ik ook niemand horen klagen over dat het niet echt 'gratis' is.
Er staat ook "Free with gold" en niet "Free". Lijkt me transparant genoeg toch?

Bij de appie hebben ze nu ook 1+1 gratis. Daar over heb ik ook niemand horen klagen over dat het niet echt 'gratis' is.
Moest daar toch aan wennen in het begin.
Ik dacht 1+1 gratis = 50% korting ....
Maar koop je dus één item, betaal je de volle mep :|
3ds met zelda en/of chrono trigger. You're welcome.
Of Monster Hunter: Generations! Maanden zoet mee!
En vergeet slither.io niet.
Ik ken nog een relatief onbekend alternatief voor slither.io genaamd War in Space. Zeker een aanrader! Het doel is om de 'core' van het andere team te vernietigen. Er is een upgrade systeem doormiddel van 'scrap' dat je kunt oppakken door erover heen te vliegen en je kunt ook andere ruimteschepen aanvallen.

[Reactie gewijzigd door Oshawott op 7 juli 2016 14:03]

En diep.io! is vaak ook nog leuk
Carmageddon is mijn zomergame.
haha.... je leest zeker graag nieuwsitems *wink* :+
6 games die ik geen een van alle zal spelen in de vakantie. Voor mij wordt het vooral hearts of iron, the witcher en doom nu dat ik eindelijk mijn nieuwe PC vandaag binnen krijg :9~ .

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Nederland

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True