Door Redactie Tweakers

Tweakers.net Best Buy Guide: editie maart 2004

Midrange workstation

De workstationconfiguratie is afgestemd op professionele power users die de pc gebruiken als belangrijkste gereedschap voor hun dagelijkse werkzaamheden. Voorbeelden van toepassingen zijn beeldbewerkingen, DTP, webdesign, 3d-modellering, CAD-design, audio- en videobewerking en software ontwikkeling. Het workstation bestaat uit een allround configuratie die met alle bovengenoemde toepassingen overweg kan en gekenmerkt wordt door een hoge performance, ruime reserves, hoge stabiliteit, hoge beeldresolutie en een brede inzetbaarheid. Het budget is gelimiteerd op 3500 euro. Omdat er met dit budget prijsbewust geshopt moet worden, kunnen duurdere geintjes zoals PCI-X en intelligente RAID-adapters geen plaats vinden in de configuratie. Er is daarom sprake van een 'midrange' workstationconfiguratie.

* Processors: Dual Intel Xeon 2,8GHz - Onbekend

Intel Xeon BBGuideDe dual Opteron-configuratie uit de vorige editie van de Best Buy Guide kon rekenen op kritiek van mensen die het workstation liever door twee Xeons aangedreven zagen worden. Op vergelijkbare wijze kreeg het dual Xeon-systeem uit de november editie reacties van mensen die de voorkeur gaven aan Opteron-processors. De Opteron en de Xeon zijn beide zeer capabele workstationprocessors, die ieder hun eigen voor- en nadelen hebben. Ondanks de grote verschillen tussen de Xeon en de Opteron kunnen de workstationprocessors van AMD en Intel voor vrijwel alle taken voldoende prestaties kunnen bieden. De Xeon is in de meeste multimedia en renderingbenchmarks net wat sneller dan de Opteron, terwijl de laatste een goede algemene applicatieperformance heeft en goed presteert in latencygevoelige toepassingen zoals software compilatie. De Xeon is voordeliger omdat er goedkopere moederborden verkrijgbaar zijn en deze goedkope moederborden regulier unbuffered geheugen kunnen gebruiken. Bij de Opteron is duurder registered geheugen een verplichting. Daar staat tegenover dat de Opteron meer mogelijkheden voor stille koeling heeft vanwege het ruime aanbod van Socket 940 / 754 koelers. Socket 423 / 604 koelers zijn zeldzamer.

Om een goed evenwicht te houden, worden er in deze editie weer Xeon-processors gebruikt. De prijzen van de Xeon zijn de laatste maanden stabiel gebleven waardoor er nog steeds dezelfde 2,8GHz processors worden ingezet als uit de november editie.

Asus forceerde een half jaar geleden met zijn PC-DL Deluxe een prijsdoorbraak in de markt voor dual Xeon-moederborden. Als eerste fabrikant gebruikte Asus de i875P chipset op een dual Xeon-bord. Dankzij toepassing van een desktopchipset kon Asus de prijs van zijn dual Xeon-moederbord halveren ten opzichte van de concurrentie. De prijzen van de PC-DL Deluxe hebben sinds de lancering van het bord een onafgebroken daling gemaakt waardoor de plank inmiddels voor minder dan 200 euro verkrijgbaar is! De PC-DL Deluxe brengt voor dit bedrag een uitgebreide featureset die voorziet in AGP8x, USB 2.0, onboard gigabit ethernet, onboard Serial ATA RAID, onboard FireWire en onboard 6-kanaals audio. Het moederbord heeft geen registered nodig maar moet wel door een EPS12V-voeding van prik voorzien worden. PCI-X is helaas niet op het moederbord aanwezig. Hiervoor moet je op zoek gaan naar dual Xeon of dual Opteron-moederborden in de prijsklasse vanaf 450 euro. Binnenkort komt daar wellicht verandering in. Iwill heeft onlangs een i875P dual Xeon-moederbord met PCI-X-controller aankondigd. Deze plank zou wel eens heel interessant compromis kunnen worden tussen features en prijs.

Asus PC-DL Deluxe review
We maken dankbaar gebruik van de koelers die Intel bij zijn boxed Xeon-processors levert. Deze HSF's hebben voldoende koelvermogen en zijn relatief geluidsarm. Het vervangen van de boxed koeler is bij de Xeon-processor toch al een minder eenvoudige aangelegenheid, aangezien het aanbod van Socket 423/604-koelers veel kleiner is dan dat van Socket 478 en Socket A-koelers.

* Geheugen:2x A-Merk 512MB PC2700 DDR SDRAM - € 33,45 (2x)
2x A-Merk 256MB PC2700 DDR SDRAM - Onbekend

DDR geheugenreep BBGuideHet Asus PC-DL Deluxe-moederbord kan overweg met normaal (unbuffered non-parity) geheugen, zodat een aanzienlijk bedrag bespaard kan worden op de kosten van registered geheugen. Een geheugencapaciteit van 1,5GB is ruim voldoende om zware grafische applicaties onder alle omstandigheden op snelheid te houden. Hoewel de Asus PC-DL Deluxe maximaal DDR333-geheugen ondersteunt, stoppen we toch vier PC3200 modules met DDR400-geheugenchips bij het systeem. Het prijsverschil met trager DDR333-geheugen is namelijk nihil.

*Videokaart: XFX GeForce FX 5700 Ultra 128MB (Dual DVI, Vivo) - Onbekend

XFX GeForce FX 5700 Ultra 128MB dual DVI BBGuideEvenals in de voorgaande edities zal het workstation voorzien worden van twee TFT-monitoren met een digitale DVI-ingang. Digitale aansturing van de monitoren is een must om een optimale kleurweergave en scherpte te verkrijgen. Helaas zijn dual DVI-videokaarten nog steeds een schaars goed, hoewel steeds meer fabrikanten een dergelijk apparaat in hun assortiment opnemen. XFX heeft sinds kort een GeForce FX 5700 Ultra videokaart met twee DVI-uitgangen. Deze kaart is net iets sneller dan de Asus VideoSuite V9560 GeForce FX 5600 die in de voorgaande edities van de Best Buy Guide werd gebruikt. De 3d-prestaties van de GeForce FX 5700 Ultra zijn weliswaar nog steeds niet overweldigend in vergelijking met de high-end Radeon 9800 XT en GeForce FX 5950, maar zijn voldoende om de huidige generatie games te kunnen spelen op de native resolutie van de 17 inch TFT's. Gelukkig is de 3d performance voor het merendeel van de workstationtoepassingen irrelevant. Voor toepassingen die wel sterk leunen op de 3d-prestaties, zoals 3d modelling en visualisaties, biedt de GeForce FX 5700 dankzij de relatief goede OpenGL-drivers van nVidia toch aardige prestaties. De videokaarten van Matrox presteren op dit gebied matig en professionele CAD/CDD- videokaarten zijn te hoog geprijsd voor het budget van een midrange workstation. Voor de beste ondersteuning en driverstabiliteit blijft een professionele CAD/CCD-videokaart echter de beste oplossing.

Binnenkort zal Gainward een GeForce FX 5700-videokaart met twee DVI-uitgangen en 256MB geheugen gaan leveren. De prijs van deze videokaart is vergelijkbaar met de GeForce FX 5700 van XFX.

Professionele videokaarten in 3ds max 6 getest
Prestatievergelijking van 14 videokaarten in 3D-applicaties
Gainward introduceert fanloze GeForce FX 5700 me dual DVI

* Geluidskaart: Terratec DMX 6Fire 24/96 - Onbekend

Terratec DMX 6Fire 24/96 BBGuideVoor de laatste keer zal in de workstationconfiguratie gebruikgemaakt worden van de inmiddels op leeftijd gearriveerde Terratec DMX 6Fire 24/96. De opvolger van deze geluidskaart, de Terratec Aurion 7.1 Universe, werd onlangs aangekondigd maar is helaas nog niet verkrijgbaar. De verbeteringen in de Aurion 7.1 Universe betreffen onder andere ondersteuning voor playback op 192KHz sample-rate. Ondanks zijn leeftijd is de DMX 6Fire 24/98 nog steeds een goede geluidskaart met een aantrekkelijke prijs. De kaart wordt geleverd inclusief een 5¼ inch break-out box, die toegang geeft tot optische en coaxiale in- en uitgangen, analoge RCA-in/outputs en een MIDI-interface. In een test van c't magazine kwam de Terratec DMX 6Fire 24/96 naar voren als een laag geprijsde allrounder, die prima geschikt is voor muziekproductie, harddisk recording en een avondje gamen.

Vergelijking van zeven geluidskaarten
Het Asus PC-DL Deluxe-moederbord is voorzien van een onboard Promise ATA RAID-controller, zodat de aanschaf van een losse RAID-adapter achterwege gelaten kan worden. De Promise-controller beschikt over twee Serial ATA-poorten waarmee de nieuwste generatie ATA-harde schijven aangestuurd kunnen worden. Daarnaast heeft de controller twee Parallel ATA-poorten. Het totale aantal PATA-kanalen komt daarmee op drie.

Gigabit ethernet kan veel tijdsbesparing opleveren bij het openen of schrijven van bestanden op een fileserver of het maken van netwerkbackups. Inmiddels zijn kleine 8-poorts gigabit switches zover in prijs gedaald dat ze binnen het bereik van kleinere software- en designstudio's zijn gekomen. In home-office of hobbyomgevingen kan met behulp van een crosslink tegen minimale kosten van gigabit ethernet geprofiteerd worden. De Intel 875P-chipset beschikt over geïntegreerde gigabit ethernet functionaliteit zodat meteen van gigabit ethernet gebruik gemaakt kan worden zodra de daarvoor benodigde infrastructuur aanwezig is.

* Primaire harde schijf: Western Digital Raptor WD740GD 73GB - Onbekend

Western Digital Raptor WD360GD BBGuideDe Western Digital Raptor heeft een enorme populariteit bereikt onder veeleisende gamers en workstationgebruikers. Het succes van de Raptor is niet verbazingwekkend gezien het feit dat de schijven uit deze serie nog steeds de enige Serial ATA-harde schijven met een toerental van 10.000rpm zijn. De Raptor is een bekende verschijning in de workstationconfiguraties van de Best Buy Guide. In deze editie stappen we over van WD360GD's naar de nieuwe WD740GD. Het nieuwe model heeft een verdubbelde capaciteit en is nog sneller geworden. Bovendien is de WD740GD stiller. RAID 0 of RAID 1 laten we varen omdat één WD740GD in de praktijk net zo snel is als twee WD360GD's in RAID 0. De voordelen van een enkele schijf zijn een hogere betrouwbaarheid en lagere geluidsproductie.

Om de beperkte opslagcapaciteit van de Raptor WD740GD aan te vullen wordt het systeem voorzien van een 160GB Hitachi Deskstar 7K250 Serial ATA-harde schijf. De Deskstar 7K250 is de snelste 7200rpm ATA-harde schijf van dit moment en heeft ook nog eens een behoorlijk lage geluidsproductie. De betrouwbaarheidsproblemen waarmee de oudere Deskstar 60GXP's werden getroffen, zijn niet van toepassingen op de 7K250. De schijf heeft overwegend positieve gebruikers- ervaringen.

De noodzaak en het nut van een dvd-drive behoeft inmiddels geen uitleg meer. In een test van dvd-spelers uit het aprilnummer van c't magazine kwam de LiteOn LTD-166S 16/48-speed drive naar voren als een zeer goed presterend loopwerk met een uitstekende foutcorrectie en een middelmatige geluidsproductie. De cd-audio grabsnelheid van de LiteOn werd door geen enkele andere drive overtroffen en de dvd-leessnelheid behoorde tot het hoogste niveau. Vanwege zijn goede prestaties en lage prijs wordt ook het workstation voorzien van een LiteOn 16/48 DVD-drive. Een stil alternatief voor de LiteOn LTD-166S is de Sony DDU-1621.

Een dvd-brander is niet alleen bruikbaar voor het maken van video dvd's, het is ook uitermate handig voor uit uitwisselen van grote hoeveelheden data. De 80 minuten cd-r(w) heeft al snel te weinig capaciteit voor grote bestanden zoals videofilms, 3d-animaties en Photoshop-documenten op printformaat. De populaire Lite-On LDW-811S werd als beste getest in een recente review van onze collega's van Hardware.Info. Met een maximale brandsnelheid van 8-speed is deze dvd-brander optimaal op de toekomst voorbereid.

Door velen dood gewenst, maar nog steeds niet helemaal onmisbaar. Vooral het feit dat het installeren van drivers voor onbekende I/O controllers verplicht van diskette moet plaatsvinden tijdens de installatie van Windows XP, is reden om de floppy drive voorlopig nog geen vaarwel te zeggen.

* Draagbare opslag: 64MB USB pendrive - Onbekend

Sweex memory pen BBGAls alternatief voor de trage en krappe floppy wordt het workstation uitgerust met een USB pendrive. Deze draagbare geheugensticks zijn erg handig voor het snel uitwisselen van drivers en documenten. Op moderne moederborden kunnen ze tevens gebruikt worden om naar DOS of een ander licht besturingssysteem te booten. Dit is nuttig bij het flashen van een nieuwe firmware of BIOS-versie.

* Behuizing: Chieftec DA-01B-D (zonder voeding) - Onbekend

Chieftec DA-01B-D zwart BBGuideDe hierboven gekozen hardware vindt onderdak in een ruime Chieftec DA-01B-D full tower behuizing. Dankzij zes externe 5,25" bays, twee externe 3,5" bays en maar liefst zes interne 3,5" drive bays zijn er praktisch onbeperkte mogelijkheden voor toekomstige hardware uitbreidingen. Chieftec maakt betaalbare kasten met een net design, die naast saai gebroken wit ook geleverd kunnen worden in hippere kleurtjes zoals zwart, zilver en paars. Het hier gekozen model heeft een zwarte laklaag en wordt geleverd zonder voeding. De interne bays van de DA-01B-D zijn dankzij een kliksysteem eenvoudig en snel uitneembaar. Extra ventilators kunnen eveneens middels een schroefloos systeem bevestigd worden.

Een bijzondere vereiste van het Asus PC-DL Deluxe-moederbord is het gebruik van een EPS12V-voeding. Voedingen die voldoen aan de EPS12V-standaard hebben vier extra pinnen op de hoofdconnector van het moederbord en twee extra pinnen op de 12V-moederbordaansluiting. De Antec TruePower True550 EPS12V voldoet aan de EPS12V-specificatie en heeft een piekvermogen van maar liefst 530W. Het toerental van de twee ventilators kan vanaf het moederbord bestuurd worden zodat een stil systeem gemaakt kan worden.

* Monitor: 2x Iiyama ProLite E431S - Onbekend

Iiyama ProLite E431S BBGuideOm prettig te werken met workstation applicaties zoals Photoshop, 3D Studio Max, AutoCAD en Avid Xpress is een resolutie van minimaal 1600 bij 1200 pixels gewenst. Toolboxen en meerdere tegelijkertijd geopende projecten nemen veel beeldoppervlak in beslag. De 21 inch CRT is de meest betaalbare oplossing voor hoge beeldresoluties, maar heeft als belangrijke nadelen het grote formaat, hoge gewicht, hoge energieverbruik, de hoge warmtontwikkeling en de matige scherpte. LCD's presteren op al deze fronten beter en hebben enkel een kleinere kijkhoek, mindere kleurweergave en hogere prijs als nadeel. Omdat LCD-monitoren de laatste tijd snel in prijs zijn gedaald en de nadelen voor velen niet in verhouding staan tot de grote praktische voordelen, zal ook het workstation uitgerust worden met LCD-monitoren.

Ondanks een sterke prijsdaling van grotere TFT-LCD's zijn de 20 inch exemplaren met een native resolutie van 1600 bij 1200 pixels nog te duur voor het midrange workstation. Een goedkoper en erg praktisch alternatief is een multi-monitor setup van twee 17 inch LCD's. Door twee schermen op 1280 bij 1024 pixels te gebruiken is de totale pixel-oppervlakte groter dan het geval zou zijn bij één 21 inch CRT. De grotere LCD's met een beelddiagonaal van 18 inch en 19 inch hebben nauwelijks toegevoegde waarde omdat ze vrijwel allemaal een resolutie van 1280 bij 1024 pixels gebruiken.

Het aanbod van 17 inch TFT's is erg groot en het is daarom niet eenvoudig om een keuze te maken. De Iiyama ProLite E431S is vanwege zijn goede beeldkwaliteit, aantrekkelijke prijs en lage reactietijd van 16ms momenteel zeer populair onder de bezoekers van Tweakers.net. De ProLite E431 beschikt over geïntegreerde speakers en een DVI-ingang. De monitor is verkrijgbaar in de uitvoeringen zilver, zwart en gebroken wit. De zwarte uitvoering matched voortreffelijk met de zwarte Chieftec-behuizing en het zwarte Microsoft-toetsenbord.

* Speakerset: Logitech Z-2200 - Onbekend

Logitech Z-2200 BBGuideHet nut van multi-channel speakersets bij een workstation is discutabel aangezien er in kantooromgevingen vaak geen plaats voor is en er in geluidsstudio's superieure HiFi of PA-speakers gebruikt worden. Een 2.1 speakerset is voor kantoorwerk beter gepast. Logitech heeft met de Z-2200 een mooi gevormde set op de markt gebracht waarmee mooie golfvormen geproduceerd kunnen worden.

Vergelijkingstest high-end 4.1 en 5.1 speakersets

* Toetsenbord: Microsoft Wireless Optical Desktop Pro - Onbekend

Microsoft Wireless Optical Desktop Pro BBGuideEen aangenaam en ergonomisch toetsenbord is van groot belang voor power users die dagelijks acht uur of meer achter hun workstation spenderen. RSI-klachten vinden hun oorsprong vrijwel altijd in een slecht toetsenbord, slechte muis en een slechte zithouding. Aangezien veel power users de kunst van het tienvingerig typen beheersen, gaat onze voorkeur uit naar een exemplaar met een ergonomische gespleten layout.

De Wireless Optical Desktop Pro is een aantrekkelijk geprijsde toestenbord/muis-combinatie van Microsoft, die een ergonomische toetsenbordindeling combineert met strak design en draadloze technologie. Het toetsenbord heeft een platte ligging zodat er minder vermoeiing van de polsen optreedt. Een groot arsenaal multimediaknoppen zorgt ervoor dat de gebruiker zijn favoriete applicties met één druk op de knop kan lanceren. Verder oogsten de forse en snel bereikbare ctrl-, alt-, windows- en spatieknoppen veel waardering bij gebruikers. Nadelen zijn de afwijkende plaatsing van het home/pagedown-eiland, waardoor enige gewenning noodzakelijk kan zijn alvorens men blindelings met dit toetsenbord aan de slag kan. Vanzelfsprekend is de keuze van het optimale toetsenbord een sterk persoonlijke aangelegenheid. We adviseren dan ook om het toetsenbord in de winkel uit te proberen.

* Muis: Logitech MX 500 Optical Mouse - Onbekend

Logitech MX 500 muis BBGuideDe Microsoft Optical Desktop Pro wordt geleverd inclusief een Wireless Intellimouse Explorer 2.0. Helaas is deze muis van een zeer matige kwaliteit. Daarom kiezen we ervoor om een Logitech MX 500 aan het systeem toe te voegen. De MX 500 wordt samen met zijn draadloze broertjes, de MX 700 en MX 900, beschouwd als de beste muis van dit moment. De MX 500 heeft een uitstekende ergonomie en een hoge precisie. Power users zullen waardering hebben voor het grote aantal extra knoppen, waarmee functies zoals back, forward, dubbelklikken en 'alt-tab' uitgevoerd kunnen worden. Wie liever een draadloze muis heeft en geen bezwaar heeft tegen een hoger gewicht, kan de duurdere draadloze varianten overwegen. Ook hier geldt dat de zoektocht naar de perfecte muis een persoonlijke aangelegenheid is. Voer daarom eerst een test uit voordat je tot aanschaf over gaat. Ook zouden we willen wijzen op de voordelen van het gecombineerde gebruik van een trackball en muis, wat een goede methode is om RSI-verschijnselen te bestrijden.

deze link in je pricewatch winkelmand te plaatsen. De bestaande inhoud van je winkelmand wordt hierbij overschreven.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee