Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Redacteur mobile

Xiaomi Mi 5 Review

De beste telefoon die je niet wil kopen

Conclusie

Het is ongelofelijk hoeveel waar je voor je geld krijgt bij de Mi 5. Dit is op veel punten simpelweg een high‑end telefoon voor de helft van de prijs. Hij heeft een goed scherm dat je ook in een zonnige zomer kunt blijven aflezen, een camera die voldoet aan wat je anno 2016 mag verwachten en een ontwerp dat zowel compact is als verzorgd oogt. De accuduur is daarbij ook nog eens dik in orde.

Als alles in orde was geweest, zou de Mi 5, mede dankzij de lage prijs, de hoogst beoordeelde telefoon op Tweakers van dit jaar zijn geweest. Zo simpel ligt het echter niet. De Chinese bloatware is slordig en de software kent wat andere gekkigheden, maar de meeste mensen met interesse in een Xiaomi-telefoon zullen weten hoe ze zelf firmware kunnen flashen.

Het grootste nadeel is de gebrekkige 4g-ondersteuning. Het kan zijn dat je niet geeft om 4g, bijvoorbeeld omdat je altijd wifi in de buurt hebt en voor de schaarse momenten dat er geen snel draadloos netwerk is, voldoende hebt aan 3g. Veruit de meeste mensen zullen echter de keuze willen hebben om 4g te gebruiken en voor hen is het gebrek aan 4g via 800- en 900MHz een groot nadeel, waarvoor we veel aftrek rekenen.

Dat is dan ook het voornaamste om te onthouden; de Mi 5 is op veel vlakken een uitstekende telefoon, maar als je 4g wil of nodig hebt, kun je hem het beste niet kopen.

Reacties (172)

Wijzig sortering
Ik zie dit staan i.c.m. DealExtreme en een Nederlands taalpakket en Google Play:
Wat ook opvalt, is dat er veel bloatware staat op de variant die wij kregen, erg veel bloatware, die bovendien irritant is. Ons adwarealarm slaat rood uit als er weer een vage notificatie met een advertentie opduikt. Apps als MoboMarket, Clean Master, DU Battery Saver en WiFi Master Key voegen niets toe, maar geven wel veel notificaties of staan zelfs standaard in de notificatiebalk en hinderen de gebruikservaring. Dergelijke apps in de firmware zetten zal ongetwijfeld helpen de prijs omlaag te krijgen, omdat de ontwikkelaars daarvoor betalen, maar gebruikers van deze telefoon zullen er zelden blij mee zijn. We weten niet of Xiaomi deze apps in de firmware zet of dat er tussenhandelaren zijn die dat doen.
Conclusie, jullie hebben zeer waarschijnlijk een telefoon getest zonder de originele rom van Xiaomi.

Mijn advies: Check even op en.miui.com of jullie de juiste officiële rom hebben getest. Deze rom zou tegenwoordig wel extra advertenties bevatten, maar DU meter e.d. worden naar mijn weten nog steeds niet door Xiaomi erop gezet (want concurrerende tools zitten al standaard in Miui). Dat er bij de settings staat dat de Global rom is gebruikt met een Android patchlevel uit februari 2016, geeft bij mij sowieso aan dat het een redelijk oude rom is geweest. Ik vraag me dan tegelijkertijd af of de Nederlands taal wel standaard in de Global rom van de Mi5 aanwezig is. De laatste keer dat ik het heb getest (vorige maand), was het op een Mi2, waarbij geen Europese talen aanwezig waren. Alleen Engels en Aziatische talen.

Wellicht handig om te vermelden: Mensen met T-Mobile (en dat zijn veel gebruikers), kunnen gewoon gebruik maken van 4G in bijna heel Nederland. Ondanks dat vind ik het cijfer 8 vrij hoog voor een rom die vol met advertenties zit. Momenteel ben ik een Mi4s aan het testen met Miui 8 en de Xiaomi.eu rom, deze is totaal niet voorzien van de tools die zijn weergeven in jullie review.

(edit: Typo's)

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 30 juni 2016 14:46]

Conclusie, jullie zeer waarschijnlijk een telefoon getest zonder de originele rom van Xiaomi.

Mijn advies: Check even op en.miui.com of jullie de juiste officiële rom hebben getest. Deze rom zou tegenwoordig wel extra advertenties bevatten, maar DU meter e.d. worden naar mijn weten nog steeds niet door Xiaomi erop gezet (want concurrerende tools zitten als standaard in Miui). Dat er bij de settings staat dat de Global rom is gebruikt met een Android patchlevel uit februari 2016, geeft bij mij aan dat het een redelijk oude rom is geweest. Ik vraag me dan tegelijkertijd af of Nederlands wel standaard in de Global rom aanwezig is. De laatste keer dat ik het heb getest, was het op een Mi2, waarbij geen Europese talen aanwezig waren. Alleen Engels en Aziatische talen.
Het punt is dat je dit dus vooraf niet of lastig kunt zien. Het is een exemplaar die DX voor ons van de stapel heeft gehaald. Het is een bekende partij en ik had daarmee dus ook niet zoiets verwacht. Zoals je weet ken ik Miui al jaaaaren en ik had dit ook nog nooit gezien.

Wij hebben het beleid dat we telefoons testen zoals we ze binnenkrijgen. Dat heb ik hier dus ook gedaan, want als een willekeurig iemand hem zo bestelt, komt hij ook zo binnen.

Om dat te ondervangen heb ik er duidelijk bij gezet op diverse plekken dat flashen je beste optie is. Wie deze telefoon koopt, moet bereid zijn om hem uit de doos te halen en mogelijk binnen een uur iets anders erop te flashen.

Overigens: als ik een telefoon van Xiaomi koop en een bekende webwinkel levert daarbij geen software van Xiaomi zonder dat mij te vertellen, vind ik dat laakbaar. Het is geen uitzondering - Amazon past ook firmwares aan tegenwoordig om er advertenties in te kunnen zetten - maar het is belangrijk dat de webwinkel dat duidelijk vooraf vermeldt.
Wellicht handig om te vermelden: Mensen met T-Mobile (en dat zijn veel gebruikers), kunnen gewoon gebruik maken van 4G in bijna heel Nederland.
Op pagina 4 staat een handig tabelletje met verwacht bereik bij alle providers in de Benelux :)
[...]
Xiaomi is sinds het laatste half jaar best wel veranderd:
  • Locked bootloader (zodat 3e partijen er minder makkelijk een andere rom op kunnen zetten)
  • Registraties om unlock codes aan te vragen
  • (Niet geverifierd), de laatste maanden schijnen er een aantal extra tools op de telefoons te staan met advertenties erin.
  • Global rom voor steeds meer toestellen.
Ik heb momenteel een Xiaomi Mi4s als reviewtoestel en deze kwam helaas niet met een originele ROM, maar met de meest favoriete Europese ROM van Xiaomi.eu. Het installeren van een andere ROM is lastiger gemaakt, maar niet onmogelijk met de juiste handleiding. Een unlock code hoefde ik hier niet te gebruiken. Dit kan erop wijzen dat webwinkels dit ook niet (meer) nodig hebben om er een ander ROM op te zetten.

Dat de origineel meegeleverde ROM wordt getest, dat is erg goed en begrijpelijk. Echter zou ik dat niet aanraden bij telefoons Chinese merken zoals Xiaomi en LeTV / LeEco. Bij beide merken wordt er nog weleens "Europese" rom opgezet met bloatware. Dit wordt niet door de fabrikant gedaan, maar door de webwinkel/reseller. Het is wellicht goed om dit te testen en letterlijk te benoemen als dat het geval is. Hierdoor wordt niet het merk omlaag gehaald, maar juist de reseller die het toestel verkoopt met wellicht andere intenties.

Mijn tip voor iedereen is: Als je een Xiaomi toestel koopt, vraag aan de reseller om de originele ROM erop te laten staan en laat er geen ML rom opzetten. Het laatste jaar zijn er veel probleem gevallen genoemd in de diverse Xiaomi fora, waardoor ik geen support meer geef op dit soort ML rom's met bloatware. De onofficiële ROM van www.xiaomi.eu is in mijn ogen de beste basis voor een Xiaomi telefoon die men in Europa zou willen gebruiken.
Op pagina 4 staat een handig tabelletje met verwacht bereik bij alle providers in de Benelux :)
Ja ik zie het nu staan! Ik las alleen de belangrijkste elementen van de review en zag het onderstaande over het hoofd. De inleiding en conclusie lieten bij mij een andere indruk achter, maar het is goed dat het onderstaande beschreven is:
Alleen klanten van T-Mobile kunnen redelijk zorgeloos gebruikmaken van 4g op veel plekken.
Het is zelfs zo dat door deze roms (door de shop er op gezet) de totale resultaten van de meeste tests (zwaar) beïnvloed kunnen worden.
Ik heb zelf een Mi-4c en hoewel ik de originele (chinese) ROM zeker niet slecht zou willen noemen ben ik echt heel blij met mijn huidige CM13.1 ROM, qua snelheid en batterij een enorme verbetering.

Het was helaas wel een heel gedoe ivm de gelockte bootloader maar ik ben blij dat ik het gedaan heb.
Helaas is de camera app van muiu die gebruikt maakt van de muiu sdk en dus lastig tot niet geport kan worden, naar mijn mening de beste camera app is.
Als ik beovenstaande zo lees dan is en blijft xiamoni een merk voor tweakers en zeker niet voor de massa. zelf rom flashed in echt niet iets dat de massa doet, die wil gewoon hup kant en klaar.

Als ik dan nog lees dat resellers er zelf andere roms op zetten moet je je afvragen wat ze er nog meer aan bloatware of andere zooi opzetten. Het zou mij niets verbazen dat er ook keyloggers en weet ik wat voor een zooi op zit.
Je koopt via een reseller dus een telefoon met niet orginele factory rom met de kans op van alles en nog wat.

Dan nog een missend g4 deel dat niet te gebruiken is. Hoe mooi en goedkoop het ding ook is een 8 verdiend het niet.
Ja maar ik denk dat de meeste China phones voor tweakers bedoelt zijn. Althans niemand in mijn omgeving ( wat geen tweaker is.. ) heeft ooit een China phone laten importeren.

Mij lijkt (aannamen) dat de mensen die vanuit China een telefoon laten komen er ook wel wat verstand van hebben. Ik zal dan ook niemand die er weinig tot geen verstand van heeft adviseren om zoiets te kopen (zal niemand mogen doen tenzij je die gene een ''schone'' rom erop zet en de nadelen goed uitlegt van het laten importeren mbt garantie / reparaties en etc)

Nu zit ik zelf al een aantal jaar op 4G (sinds KPN ermee begonnen is), maar ik gebruik het zelf zo goed als niet.. Ik heb vrijwel alleen geen wifi wanneer ik in de auto zit, laatste wat ik in de auto doe is 4G gebruiken.
Het komt zelden voor dat ik internet gebruik op mijn telefoon wanneer ik niet thuis ben, oftewel volgens mij is het nog zo'n ramp niet voor vele (werkende mensen die met de auto de weg op gaan). De groep die veel in het openbaar vervoer zit zal vast en zeker 4G willen hebben.

Maar helaas, ik vind de drempel te hoog om vanuit China een telefoon over te laten komen, op dat gebied zit ik in de groep wat het liefst een telefoon uit de lokale telecomzaak haalt (zoals bij mij via KPN). Met eventuele reparaties wat hier binnen NL plaats vinden indien dat nodig is. Ik betaal zeker weten meer dan wat Xiaomi voor zijn prijs bied, maar het gevoel van stuk gaan vind ik dan wel wat prettiger dan wanneer ik met een Xiaomi rondloop.

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 30 juni 2016 15:06]

Is het ook niet zo dat chinese telefoons niet allemaal op dezelfde 4G frequenties zitten als europa?

Dat zou betekenen dat je je niet op alle antennes in Belgie kan verbinden, of heb ik het mis?

Want dat is wat mij nu tegen houd
Nou dat is wél wat hier juist zo veel besproken wordt in het review: weinig kans op 4G verbinding binnen (in ieder geval) Nederland. Dit terwijl NL echt goed loopt qua 4G bij de providers.

Ik weet niet hoe het bij ''jullie'' in België zit, maar hier in NL kan je weinig met deze Xiaomi met 4G (t-mobile mja dan noem je ook een provider:P)
Wat is mis met tmobile? Ze zijn als beste mobiele newerk uit geroepen dus.. Kan je dat mijn uitlegen? Of heb je slechte ervaringen mee gehad ofzo?

Bron:
http://www.nu.nl/mobiel/4...etwerk-van-nederland.html

https://www.google.nl/url...g2=B83YmKREtOvndcw1Gqm0eg

[Reactie gewijzigd door TerrorDanny94 op 1 juli 2016 00:07]

Je word tegengehouden maar hebt de review nieteens gelezen? Er is zowat een pagina aan 4G gewijdt
het punt is niet goed te praten arnoud. zoals Kiswum aangeeft is het tweakers hier in de review en info die in de fout gaat, als je een review wil doen, doe het dan goed met wat achtergrond kennis.

dat je de lezers moet waarschuwen dat er andere roms bij verkoop zijn : uiteraard een must.
dat je hier in de review dan moet overdrijven van die bloatware etc is er dan sterk over. een beetje tweaker weet wat hij doet, je kan er misschien als echte info bijzetten dat de default rom enkel engels en chinees is.... en gewoon waarschuwen voor bloatware.

dat van die MIUI als een IOS kloon is ook dikke bullshit, ze zijn in vroege launch beide naast elkaar (en dan spreken we ver ver terug in de tijd) de MIUI is eigenlijk gewoon veel beter :) je hebt een degelijke overzichtelijke gui en je kan 101 dingen aanpassen aan je device, terwijl een IOS volledig locked is voor oma en opa gebruik. met plezier hier al thuis gebruik gemaakt van redmi, mi2s, mi3 en mipad. mijn volgende zal zeker een mi5 worden en de oppo buiten.

overigens je 4G reactie is ook overdreven, de tabel geeft al beter weer wat en hoe, maar je review heading:
Xiaomi Mi 5 Review - De beste telefoon die je niet wil kopen

is er dan ook ver ver over in het algemeen. Er is momenteel geen enkele telefoon die betere specs kan geven voor die prijs, idem als de One3. telefoons die ingaan tegen die verwesterde markteting en overdreven prijzen. Een gewone consument koopt wel een gewone djingle djangle marketing ding.

lol net gezien nu is de review van een 9 naar een 8 gegaan.... voor de rest niks aangepast. de marketing machine van HTC - Samsung - etc heeft een mailtje gestuurd zeker naar tweakers ??? 8)7

een 8 voor maar 1 minpunt de 4g now ja eigenlijk 3 maar die breng je nog niet eens deftig op in je review.

webshop vanuit china met moeilijkere service
beperkte talen in default rom

tsssssssss

[Reactie gewijzigd door d3x op 30 juni 2016 13:15]

lol net gezien nu is de review van een 9 naar een 8 gegaan
Er staat al vanaf het begin een acht. Al sinds vorige week zelfs. De OP3 heeft wel een 9 gekregen, maar hier ga jij dus behoorlijk de fout in.

Ik moet hierbij zeggen dat we wat mij betreft cijfers afschaffen. Ik heb er geen zeggenschap over, maar wat mij betreft zegt het niets.

Als je een beetje tweaker bent, je kunt moeiteloos roms flashen en 4g boeit je niets, dan is deze telefoon moeiteloos een 9 of 9.5. Als ik de score zou moeten maken voor mijn moeder zou ik uitkomen op een 4.
Stuur de telefoon door naar een Tweaker (Kiswum), zet er een Xiaomi.eu rom op en laat haar internetten op 3G of T-Mobile 4G, dan is het alweer een 8 waard voor je moeder ;)
Mijn schoonmoeder heeft de Xiaomi Redmi 1 met eigenlijk dezelfde software. Het grootste verschil is de veel tragere hardware. Ik liet de Mi4s zien (kwam op dezelfde dag uit als de Mi5) en ze hoefde hem niet zo nodig te ruilen. Ze vond haar eigen telefoon nog steeds goed genoeg :D

Bij Xiaomi is de eerste stap het belangrijkste: De juiste ROM. Kun je dat er zelf niet opzetten, dan ben ik met je eens dat het oordeel dan een 4 is. Eigenlijk is de software net zo belangrijk als bij tv's. Trage of buggy software op een tv, waarbij alle overiges specs er goed zijn, komt ook niet erg hoog in de ranglijst.

In die zien heeft OnePlus het zeer goed voor elkaar. Zij zijn gefocust op landen buiten Azië en leveren hun telefoons via hun eigen site in Europa aan, met een Europese ROM.
Precies!

En dat is heel jammer, want ik denk dat Xiaomi met altijd de juiste software en de goede 4g-banden een nog bredere doelgroep kan aanspreken dan OnePlus. De Mi 5 is een stuk compacter dan de OP3 en is daardoor anderen, en wellicht meer mensen, interessant.
Om nog maar niet te beginnen over de Redmi 3s en Redmi Note 3 Pro; die zouden veel concurrentie simpelweg wegvagen met de prijs-prestatieverhouding.
Jammer dat jullie het toestel niet opnieuw geflashed hebben naar de global beta. Geeft een compleet andere user experience en de rom geeft minder problemen met google play.
Ja, ik snap dat jullie vanaf het oogpunt van de importerende leek willen reviewen maar punt is distributeurs vervuilen vaak de roms van import toestellen met eigen bloatware. Dat is helaas gewoon de harde realiteit. Xiaomi probeert dit tegen te gaan door de bootloader te locken maar hoe effectief dat is?

Afgezien van bovenstaande, de originele chinese rom met google play werkt gewoon minder goed vanwege gebrekkige optimalisatie. De global rom met google play draait oneindig veel stabieler.
De Global ROM loopt een aantal maanden achter op de Chinese developer/weekly ROM. Dat betekend automatisch dat je in een beta versie werkt vanwege de ouderdom. De eerste maanden van een nieuwe Xiaomi telefoon ben je voor hun een beta tester en dat is altijd zo geweest. Als je updates een maand achterlopen, dan mis je ook een hoop bug fixes.
Volgens mij is de volgorde van cutting edge naar stabiel:
Nightlies
Alpha (chinees en global)
Beta (chinees en global)
Stable (chinees en global)

Waarbij de chinese variant altijd voorloopt op haar global tegenhanger. Beta's zijn dus altijd 'testers' idd voordat alles doorgaat naar stable. Naar mijn ervaring zijn de miui beta's stabiel genoeg voor dagelijks gebruik. Heel soms komt er een bug voor maar die is de week daarop alweer gepatched.

De xiaomi.eu custom roms zijn onofficieel en dacht ik afgeleid van de global roms maar kan me vergissen.

[Reactie gewijzigd door parryfiend op 30 juni 2016 19:28]

Grotendeels klopt het. De reden waarom ik zeg dat de nieuwe rom's eigen beta versies zijn, heeft ermee te maken dat elke rom weer een nieuwe creatie is voor een telefoon. Het is voor Xiaomi niet goed mogelijk om een rom van de ene naar de andere telefoon te kopieren zonder grote veranderingen. De telefoon rolt uit de fabriek en enkele weken later is de rom al "klaar" om meegeleverd te worden. Als je het geluk hebt om een Xiaomi net na de release te bemachtigen, dan merk je dat je vrij snel achter elkaar nieuwe releases krijgt. Daarin zitten veranderingen die door de community (miui.com of en.miui.com) zijn doorgegeven. Zelfs de stable builds kunnen soms meerdere keren in een maand worden geüpdatet, terwijl dat in de praktijk ongeveer 1 keer in de 2 maanden is.

Dit is de officiële lezing van de diverse builds:

Voor de Mi2 ben ik een Alpha tester voor de Global Miui 8 rom.
Deze rom is niet publiekelijk verkrijgbaar en wordt zelden op grote schaal ingezet. Voor deze rom zou ik om de dag een nieuwe versie moeten krijgen, maar dat is voor dat toestel helaas nog niet het geval. In het verleden was ik enkele weken een Alpha tester voor Miui waarbij ik dagelijks een nieuwe rom kreeg, waarbij alle verbeteringen op de donderdag werden toegevoegd aan de Chinese build.

Alpha: Dagelijkse updates.
Developer: Wekelijkse updates.
Stable: Elke 1-2 maanden updates.

De Global builds lopen erg ver achter. Soms zelfs enkele maanden. Het grote voordeel van deze rom's is dat er Google Play standaard op staat. De Developer builds zijn de versies die ik altijd aanraad, want die zijn eigenlijk altijd wel stabiel genoeg en bugs worden wekelijks aangepakt.

Naast de builds op en.miui.com, staan er ook on-officiele builds op xiaomi.eu. Deze zijn naar mijn idee vele malen beter dan de Global builds. Niet alleen doordat die versies veel nieuwer zijn, maar vooral doordat er een hoop verbetering in zitten voor ons Europeanen.

Naar eigen zeggen van Xiaomi.eu, zijn dit de voordelen van hun rom's. Deze rom's zijn afkomstig van de Chinese builds, niet de Global builds.:
Our ROMs features (Whats not in Global):
  • Blurred statusbar and notification shade
  • Enabled search in statusbar
  • Enabled search gesture (swipe up) on the desktop
  • Enabled MiDrive in File Explorer
  • Added landscape mode for SMS app
  • Sunrise/Sunset in the weather app
  • Google apps support integrated
  • No useless Chinese bloatware apps
  • More free RAM due to less background processes
  • Unified flat style app icons for both system and 3rd party apps (eg. Play Store icon flat too, unlike official global MIUI)
  • Advanced menu with color icons (not just text like in official MIUI releases)
  • No any Chinese character under the full system
  • Mi Video, Mi Music, Mi Radio, Mi Browser: No any useless Chinese content
  • No possibility to re-lock bootloader accidentally with flash any xiaomi.eu release
  • Added real 26 languages translation made by Official MIUI Fansites and MIUI Fans
  • Added Phone swipe to the right gesture on the lockscreen
  • Added T9 dialer support
  • Added Screen-OFF animation
  • Optimized GPS settings for EU
  • Optimized Battery consumption
  • Optimized RAM consumption
  • Theme element edit mode
  • Deodexed
  • And more, and more made by our 5 years MIUI mods experience..
Aha, tnx voor de uitleg!
Dus de xiaomi.eu custom roms zijn afgeleid van de chinese dev beta. De beta stream is idd uitstekend, raad die ook altijd aan.

Zal de xiaomi.eu roms ooit eens moeten proberen maar ben voorlopig wel tevreden met de global beta op mi3. Marshmellow loopt lekker en je krijgt maandelijks de security patches van google door. Systeemtaal is engels maar toetsenbord taal is makkelijk af te stellen op nl dus geen problemen hier.

Maar als ik ooit een mi toestel voor een leek moet instellen zal ik de xiaomi.eu rom zeker overwegen! De changelog ziet er goed uit.

[Reactie gewijzigd door parryfiend op 30 juni 2016 21:41]

Voor mij is het grootste gemis in de global build het ontbreken van de Nederlandse taal. Niet dat Engels een probleem is. Maar je apps worden ook automatisch in het engels geïnstalleerd terwijl ze ook in het Nederlands beschikbaar zijn.
"Ja, ik snap dat jullie vanaf het oogpunt van de importerende leek willen reviewen"
Ik dus niet.. Zelfs de website noemt Tweakers.net, niet Leek.net
Wat misschien ook goed is te onthouden, allerlei software wil niet werken op geflashte roms, bijvoorbeeld Mobile Device Management blokkeert dan, dus ook zakelijk is dit toestel niet zonder meer aan te raden. Ik zou er een 7 van maken ;)
Je bedoelt dat het niet werkt op rom's met roottoegang? Dat is inmiddels niet meer standaard in de Miui 8 rom's. MDM zou dus gewoon moeten werken.
[...]
Ik moet hierbij zeggen dat we wat mij betreft cijfers afschaffen. Ik heb er geen zeggenschap over, maar wat mij betreft zegt het niets.

Als je een beetje tweaker bent, je kunt moeiteloos roms flashen en 4g boeit je niets, dan is deze telefoon moeiteloos een 9 of 9.5. Als ik de score zou moeten maken voor mijn moeder zou ik uitkomen op een 4.
Zucht, sorry hoor maar dit kun je toch niet menen als redacteur van Tweakers?
De tweaker van tegenwoordig is steeds meer een doorsnee consument en steeds minder een echte hardware/software moddende tweaker. Die doelgroep kiezen jullie zelf dus moet je daar ook op beoordelen.

Daarnaast vind ik het vreemd om te lezen dat cijfers jouw blijbaar niets zeggen, de consument die reviews leest kijkt hier wel degelijk naar. Overleg dat dan intern ipv dat zo te ventileren.

[Reactie gewijzigd door tweaker2010 op 30 juni 2016 23:30]

Helemaal gelijk.
Heb Xiaomi vanaf de Mi3, Mi4c en een Mi5.

De zin:
Xiaomi Mi 5 Review - De beste telefoon die je niet wil kopen
Hoeveel geld heeft dat opgeleverd van de andere merken??

Ik ben van mening dat dit voor de prijs van de telefoon de absolute top is.
Geen 1 ander heeft dit voor dat geld.
4G, vanaf Mi4 uitstekende 4G.
Trouwens vind ik 4G overrated, haalde met mijn Mi3 al makkelijk 15Mbit wat genoeg is voor eigenlijk alle taken.

Dus schrap de zin: Xiaomi Mi 5 Review - De beste telefoon die je niet wil kopen
Vast weer door iemand getest met zijn achter de feiten gelopen Iphone.
Ik vind jouw post aardig gekleurd. Ik ben bekend met zowel IOS als MUI en ik vind MUI zeker veelzijdiger maar IOS duidelijk overzichtelijker. Bij MUi zitten instellingen gewoon teveel gefragmenteerd. Ben van beide systemen geen fan overigens.
Wij hebben het beleid dat we telefoons testen zoals we ze binnenkrijgen. Dat heb ik hier dus ook gedaan, want als een willekeurig iemand hem zo bestelt, komt hij ook zo binnen.

Lijkt me niet meer dan normaal. Het is nu eenmaal een feit dat je als "normale" consument gewoon niet zo makkelijk aan deze phone komt als de alternatieven. Alles moet via omwegen, of via de community.

Dat is jammer, en ik hoop dat Xiaomi eens de stap kan zetten naar de EU.
Ben ik niet helemaal met je eens. Wij tweakers bestellen zo'n toestel.

De buurvrouw die van niets weet en ik als 'normale' consument bestempel heeft nog nooit van deze fabrikant gehoord. De normale consument vind alles best als er maar Galaxy of apple opstaat. Zo iemand zal nooit voor € 400 euro zo'n toestel bestellen dat ze niet kennen.

p.s. Daarnaast is het overigens ook nog zo dat je bij veel buitenlandse webshops kunt aangeven welke rom er op moet staan. Maar dat laten we maar even buiten beschouwing.
Maar Tweakers spreekt nu een breder publiek aan.
En de score moet je zien als bedoeld voor dat publiek.

"Wij" Tweakers, die geven niks om een score. Een apparaat kan hier een 9 scoren, als er één punt is wat ik belangrijk vind, waarop niet goed gescoord wordt, dan koop ik hem niet.
En toch knaagt het ergens. Telefoon en rom worden als één ding gezien. Logisch in de meeste gevallen, maar in het geval van Xiaomi is het omzetten van de standaard rom naar de Xiaomi.eu Rom een verschil van dag en nacht. Direct verdwijnen alle bloatware zaken, geen chinese tekens meer, volledige ondersteuning voor talen waaronder natuurlijk nederlands, betere toespitsing op de europese markt en nog steeds wekelijkse updates.

Ik raad al mijn kennissen een Xiaomi aan. In de meeste gevallen moet ik wel even voor ze een Xiaomi.eu rom op zetten voor ze, maar daarna zeggen ze stuk voor stuk dat ze nog nooit zo'n goede telefoon hebben gehad (vooral met de prijs in het achterhoofd, maar toch).

Grootste nadeel momemteel vind ik de locked bootloader, maar daar heb je, als deze eenmaal unlocked is, geen last meer van.
Ik heb mijn mi5 via AliExpress waarbij de verkoper netjes vroeg of ik de originele versie wilde of dat zij mijn verpakking open mochten maken om er een andere ROM op te zetten.
Met de originele ROM herken ik bovenstaand verhaal van Tweakers niet. Puur alleen al het feit dat ik tussen Chinees of Engels kon kiezen.
Bij mij in de buurt hebben er ongeveer 8 mensen een Xiaomi telefoon. Al die mensen zijn helemaal niet technisch en al iets ouder, maar er is een xiaomi.eu rom opgezet door mij of door iemand anders technisch.

Reden van de aankoop van een Xiaomi toestel is omdat het heel gebruiksvriendelijk is (en in mijn ogen gebruiksvriendelijker dan standaard android). De mensen kunnen er heel goed mee overweg ondanks het hun eerste smartphone is.

Je moet dus daarom niet echt een tweaker zijn om er mee te werken :-)
Is niet handig en representatief om een telefoon te testen die je bij een Chinees bedrijf koopt waar een eigen ROM op geflashed is door dat bedrijf waar je hem hebt gekocht.

Zo doe je het bedrijf Xiaomi geen eer aan. Natuurlijk zitten eigen ROM's vol bloatware en ellende.

Ik heb mijn telefoon thuis laten bezorgen door Honorbuy en kreeg hem keurig netjes met originele Xiaomi ROM erop.

Kan niet anders zeggen dat Honorbuy het heel netjes doet, wel EU warehouse aanvinken anders wordt je geconfronteerd met douanekosten.
Wij hebben het beleid dat we telefoons testen zoals we ze binnenkrijgen. Dat heb ik hier dus ook gedaan, want als een willekeurig iemand hem zo bestelt, komt hij ook zo binnen.
Je kan toch niet een oordeel geven over de originele telefoon als je slechts een aangepaste in handen hebt gekregen? 8)7
Dank voor de toelichting :)
Je kan ook altijd gebruik maken van de mi pc suite voor het flashen van de stock rom. Werke vroeger altijd prima op mijn mi note. http://pcsuite.mi.com
"De beste telefoon die je niet wil kopen"

Sorry maar dit vind ik nogal een vrij negatieve titel.

De telefoon heeft maar twee minpunten. De eerste kun je zelf voorkomen door het toestel bij een fantsoenlijke winkel te kopen. Zoald Kiwsum al gezegd heeft, jullie hebben geen originele Xiaomi ROM gereviewd. Indien je er voor kiest om wel bij bijvoorbeeld een DX te bestellen, is dit heel eenvoudig te fixen door er een fantsoenlijke ROM op te flashen (wat iedere persoon die ooit een Xiaomi heeft gehad je meteen zal aanraden).

En het tweede nadeel hebben de mensen op het T-mobile netwerk geen last van. Sterker nog, de mensen die in de stad wonen hebben ook nergens last van. Ik heb thuis in het buitengebied weliswaar geen 4g (dat hoeft ook niet ivm wifi). Maar zodra ik ook maar in de buurt van wijchen of Nijmegen kom heb ik op het KPN netwerk toch gewoon 4g. Dus zelfs KPN gebruikers hoeven er geen last van te hebben.

Ik kan me indenken dat deze negatieve punten op een nu.nl website genoemd worden, maar een beetje Tweaker zou verder kijken dan zijn neus lang is.
Als je kijkt naar het percentage van het volk dat hier nog 'tweaker' is en zich comfortabel voelt bij custom roms dan denk ik dat je dat aantal zwaar overschat.

Dus wil je niet gaan prullen met die zaken lijkt me dat er leukere telefoons zijn. Titel is gewoon een aandachtstrekker, meer niet.
Waarom wordt deze review niet opnieuw gedaan? Met orignele Rom of een EU rom? Lijkt me een beetje onkunde van de reviewer om niet even te checken wat hij in handen heeft gekregen. Of is dit meer een shopreview over dealextreme? Want ik heb de Mi5 in de Xiaomi winkel gekocht en dan krijg je gewoon het orgineel global Rom. Beetje gek dat een goed toestel wordt afgebrand omdat de verkoper er zelf zut opzet?

Dit zal ook een impact hebben op de conclusie en ook op de titel die nu erg negatief is. Zoals bij de meeste China phones is 4G niet compleet supported, echter betaal je er ook veel minder voor. Afgezien daarvan is de Mi5 echt een top toestel. Tuurlijk is deze niet makkelijk te verkrijgen, tuurlijk moet je bij de shop aangeven dat je m met org Rom en geseald wilt ontvangen. De meeste doen hier niet moeiljk over.
Precies en het dan afdoen met 'wij reviewen de telefoon zoals wij hem binnenkrijgen'. Dan ben ik benieuwd naar de review van het eerste toestel wat met een kapot scherm word geleverd. Want regels.
In de inleiding hebben jullie het erover dat je als smartphone maken minstens een stapel patenten en een leger aan advocaten nodig hebt. Maar hoe doet een fabrikanten zoals OnePlus dat dan bijvoorbeeld? Die hoge licentiekosten zie je in ieder geval niet in de prijs terug..
OnePlus is onderdeel van BBK Electronics, een electronicagroep met onder zijn vleugels ook onder meer Oppo en Vivo en die maakt naast smartphones ook wearables, dvd-spelers etc. Er zijn naar schatting ongeveer 17.000 mensen werkzaam bij deze groep en alleen uit smartphones komen jaarlijks miljarden euro's binnen.

Kortom: het is een groot bedrijf met veel mensen, de nodige historie en vermoedelijk patenten en een behoorlijke 'oorlogskas' aan geld. Dat zal ongetwijfeld allemaal meehelpen. Bovendien zitten Vivo en Oppo al langer in de smartphones dan OnePlus en hebben dus vermoedelijk al veel licentiedeals gesloten - en daar kan OnePlus van meeprofiteren :)
Aah, dat verklaart in ieder geval een hoop :) Thnx voor je reactie!
Misschien het feit dat het een dochterbedrijf van OPPO is. Weet het niet zeker though.
De octrooien zitten vaak op onderdelen. Als je een SoC inkoopt zitten in de prijs licentievergoedingen voor bijv. de modem, architectuur, 4G, etc.
Het heeft een Qualcomm Snapdragon 820 SoC, deze ondersteund gewoon alle LTE frequenties. Het moet toch mogelijk zijn om middels unlocked bootloader of root, de frequentiebanden die je wil (3, 7 en 20) te unlocken??
Dat zou je wel denken. op XDA zijn ze hier al een tijdje mee bezig. Zonder succes
Bij de MI4 CU, een aparte versie voor de Chinese markt is het vrijschakelen van frequentie banden inderdaad wel mogelijk. Misschien dat dat in de toekomst ook wel bij de MI5 kan.
Het is iets ingewikkelder. Elke frequentie heeft ook zijn eigen antenna. Als die antennas niet aanwezig zijn in het ontwerp dan kun je het software matig ook niet inschakelen, want immers geen bereik.
Dank, dat verklaart. Dan kan ik mijn hoop op de Sharp Aquos Mini/Compact ook de prullenbak in: http://forum.xda-develope...2016-sharp-aquos-t3399782
Dat vind ik het allerbeste ontwerp: geen bovenrand! supercompact en prima specs. Maar alleen Japanse frequentiebanden.
Even een vraag voor België:

Hoe zit het dan met het bereik in België? Ik ken niet echt de 4G waarden van de operators van buiten. Kan ook altijd handig zijn om dit ook in het artikel te zetten kwestie dat er toch vrij veel Belgen van Tweakers gebruik maken.

Dit zijn de waarden in België:

Proximus gebruikt in België frequentiespectrum in de 800 MHz (band 20), 1800 MHz (band 3) en 2600 MHz (band 7) band.
Mobistar gebruikt in België net als Proximus de 800 MHz (band 20), 1800 MHz (band 3) en 2600 MHz (band 7) band.
Base gebruikt in België de 800 MHz (band 20) en 1800 MHz (band 3) frequentieband voor haar 4G / LTE netwerk.

Als ik het zo zie zitten de meeste operators in België wel safe? Ze gebruiken allemaal 2 tot 3 banden? Of interpreteer ik dit volledig fout?
Zie de review, pagina 4. Ze gebruiken allemaal band 20, die de Mi 5 niet ondersteunt. En dat is jammer, want het is de band die zorgt voor bereik buiten steden en binnenshuis.
Eerlijk vraag: als ik deze kaart van KPN er op na sla dan zou de Mi5 het best aardig op het 4g netwerk van KPN moeten doen, toch? Of interpreteer ik dat verkeerd? 1800Mhz en 2600Mhz dekking lijkt namelijk vrij redelijk.

[Reactie gewijzigd door nst6ldr op 30 juni 2016 16:55]

Check, had de introductie gelezen (met dat ik op het werk zit). En wou hem al doorsturen naar de vriendin (zei zoekt iets goedkoper maar toch vrij high end en flashen en vragen doe ik dan wel) tot als ik de banden zag..

Binnenshuis is geen probleem, maar buiten de steden is natuurlijk wel een serieus gemis. Als ze hun beginnen richten op 'buiten' azië, zouden ze dan binnenkort geen andere gsm's voorzien met alle licenties?

Alsook -1, komaan waar is dit off-topic? Ik wou gewoon meer info en vond dat dit al op de eerste pagina mocht staan waar ze ook al over de nederlandse frequenties praten.. Dat is al. Alsook, 3 providers. Ik denk dat er toch nog een aantal bijmogen voor de 'duidelijkheid'. Telenet en mobile vikings (die volgens mij hetzelfde netwerk delen), zijn toch ook wel (relatief) grote spelers..

[Reactie gewijzigd door Dmitrov op 30 juni 2016 11:40]

Dekking is niet dubbel, dus je zal veel minder 4g-bereik hebben juist ook doordat de 800/900 band gebruikt wordt voor grote dekking buiten de grotere steden. De 800/900 band is ook in België net als in Nederland de primaire band voor dekking.

[Reactie gewijzigd door acst op 30 juni 2016 11:26]

Och 4G ik mis het niet, heb zelf een Xiaomi Remi 3 Pro en ik vind het een wereld ding.

Enorm tevreden mee, waarom blaat een ieder over 4G terwijl je bijna overal wifi hebt tegenwoordig ;-)

Dan wacht je maar iets langer als je wat wil downloaden en als je iets download op een telefoon zijn dat over het algemeen toch geen volledig *.iso bestanden..
Het is maar wat je gewent bent. In het begin hoefde ik ook niet perse 4G. Nu is 4G voor mij vaak juist de vervanger voor WiFi. Ik gebruik Wifi alleen nog voor streaming, eigenlijk al het andere internet gebruik op mijn telefoon gaat via 4G. Het stabieler en velen malen sneller.

[Reactie gewijzigd door Jasphur op 30 juni 2016 11:16]

Vele malen sneller is natuurlijk maar net afhankelijk van je internetbundel, de mobiliteit is wel natuurlijk super met 4G. Maar om nou thuis 4G in plaats van WiFi te gebruiken, dan zou ik een goede WiFi set-up verzorgen in plaats van een duur 4g abo.
Je hoeft niet per se veel data te verbruiken om toch profijt te hebben van de hogere snelheid. Mijn ervaring is dat alles ook een stuk vlotter reageert via 4G. Met gewoon wat websites bekijken loop je niet zo hard uit je bundel (als je toch al een paar GB hebt) maar het werkt wel fijner.
Ik heb het ook over je internetbundel thuis, de praktische snelheid van 4G(+) komt nog lang niet in de buurt van een degelijke internetbundel. 4G+ zou in de praktijk 50mbps down geven (https://www.kpn.com/prive/mobiel/informatie/4g.htm), dat staat tegenwoordig wel gelijk aan de kleineren thuis abonnementen.
Op de plekken waar ik woon en werk haal ik consistent 100mbit+ met T-Mobile. Voor mij geen WiFi meer. Alleen nog voor een filmpje op YouTube om enigsinds binnen mn bundel te blijven. Glasvezel gaat er bij mij over 2 maanden weer uit. Voor de 60 euro die ik daarmee bespaar kies ik lekker een ruime internetbundel en wellicht wel de oneindig online bundel van T-Mobile.
Doorvoersnelheden zeggen nou juist lang niet alles (los van dat ik ook in de praktijk veel hogere snelheden haal op 4G, met Vodafone in mijn geval). Dat een website van 1 MB er 5 seconden over doet om te openen betekent niet dat je maar 200 KB/s aan bandbreedte hebt bijvoorbeeld. Ik weet niet exact waar het aan ligt maar de werkelijk ervaren snelheid is in mijn ervaring beter op 4G.

Overigens in mijn specifieke ervaring haal ik volgens mij dus zeker 100+ Mbps op 4G, maar ik heb maar een 20 Mbps *dsl lijntje (ik hou het eigenlijk niet meer bij of het adsl of vdsl of xdsl is). Mijn enige optie om sneller te krijgen is Ziggo, maar ik kijk geen TV dus dan betaal ik onevenredig veel en dat is het me weer niet waard. Dus ja, een degelijke internetbundel zoals jij het noemt is hier gewoon niet te krijgen zonder die TV koppelverkoop, en dat geldt op veel plaatsen. Ik heb echter wel 200 Mbps van Ziggo gehad en ook toen voelde 4G in de praktijk sneller dan wifi.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 30 juni 2016 12:32]

Precies dit, toen ik nog geen 4G had dacht ik dat ik het niet nodig had. Maar in die tijd was ik wel overal op zoek naar WiFi. Nu gebruik ik zoals meerdere hier aan geven alleen thuis nog WiFi en verder overal 4G. Vooral de stabiliteit van 4G t.o.v. WiFi vind ik enorm belangrijk.

Enorm jammer dat deze telefoon dit niet ondersteund. Ik ben wellicht in de markt voor een nieuwe telefoon en momenteel zijn de echte high-end telefoons voor mij net te duur. Daarom keek ik erg uit naar de OP3 en deze. Echter vind ik mijn huidige 5,2" LG G2 groot genoeg en zou ik liever iets vergelijkbaars hebben ipv de nog een stuk grotere OP3.

Deze telefoon is dus op bijna alle vlakken voor mij perfect, nieuwe rom flashen is totaal geen probleem en vind ik zelfs leuk, geweldige prijs voor de specs, juiste scherm formaat. Maar helaas geen volledige 4G en dus valt ie af. :(
Graag wil ik je gedachte omdraaien. Waarom moet er op zoveel plekken WiFi-hotspots aangelegd worden als er (letterlijk) bijna overal 3G/4G is? Een dure telefoon aanschaffen, maar dan niet willen betalen voor je data en naargeestig op zoek gaan naar (onveilige) openbare WiFi-hotspots of bij mensen thuis vragen naar het wachtwoord :?

Zolang de roamingtarieven nog niet afgeschaft zijn vind ik zelf ook prettig om WiFi te hebben in het buitenland om mijn apps of Tweakers te lezen :+ . En andersom telt dat natuurlijk ook voor mensen die tijdelijk op bezoek zijn in Nederland.

Toch willen mensen om Wifi in de bus en trein en klagen vervolgens dat het langzaam is.
Heb 3G en vind het mooi zat ;-) Heb nagenoeg overal waar ik kom en/of onderweg ben verbinding met het netwerk of verbinding met wifi.
Ik gebruik juist bijna nergens meer wifi, omdat 4g stabieler en vaak sneller is.
Ik heb zelf een OnePlus One, die ondersteund slechts enkele 4G frequenties en dus minimale 4G dekking in NL (met Vodafone). Echter mis ik juist die volledige 4G ondersteuning enorm. Ik gebruik alleen thuis WIFi, haast nergens anders, ook i.v.m. veiligheid van het gebruiken van openbare WiFi hotspots.

Ik denk dat voor veel van de gebruikers het gebrek aan 4G ondersteuning een deal-breaker kan zijn.
Overal wifi?
Wat dacht je van buiten? Dus onderweg, op een feestje/festival in de stad op het platteland enz...
3G wil je echt niet meer als je 4G gewent bent, en dat komt niet zozeer door de maximale snelheid, maar 4G is veel stabieler, zeker op plaatsen waar het druk is.
Ik wil 3g nog steeds terwijl ik al jaren 4g gewend ben. Het maak voor mij echt niet veel uit. Het is nog steeds zo dat bij slecht bereik de batterij goed leeggetrokken wordt. En op het platteland ook nog gewoon vaak slecht bereik. Erg persoonlijk dus.

[Reactie gewijzigd door P. vd Loo op 30 juni 2016 19:31]

Simpel, als je een 4G abonnement hebt wil je ook gebruik maken van 4G. Een van de grote voordelen van 4G over 3G is ook de snellere pingtijden waardoor het verbinden met een website of -dienst een stuk sneller gaat. Als je 4G eenmaal gewend bent is 3G echt zo traag als stront.
Wat is nu de reden dat een producent zoals Xiaomi geen Europese 4g standaarden gebruikt in zijn telefoons? Hierdoor laten zij toch een gigantische markt liggen?

Ik heb mij daar vaker over verbaasd. Prachtige telefoons, met goede specs voor een super prijs. Het enige dat er dan niet in zit is 4g ondersteuning. Waarom?
Waarschijnlijk hebben ze de patenten niet.
Dat is inderdaad een mogelijkheid. Maar ik kan mij niet voorstellen dat gebruikmaken van deze patenten het toestel meer dan € 10 duurder maken.
Europese markt is vrij klein in vergelijking met de andere markten (zeker niet gigantisch alleen China, India en Amerika zijn al grotere markten met meer interesse in budgettelefoons), dus gewoon niet interessant voor ze.

[Reactie gewijzigd door acst op 30 juni 2016 11:28]

Ze brengen geen toestellen uit op de Europese markt, dus waarom zouden ze kosten maken om die te ondersteunen? Volgens mij hebben ze simpelweg geen behoefte aan ons en dan lijkt het niet geheel onlogisch. Maakt het niet minder jammer natuurlijk. Vind het altijd zeer mooie toestellen maar de beperkte 4G ondersteuning en MIUI weerhoudt me er tot nu toe van om er een te kopen.
Zo groot is die markt niet, integendeel, China alleen al heeft ~3 keer meer inwoners dan Europa. Ze verkopen tevens aan India (óók ongeveer 3 keer het aantal inwoners van de EU), Indonesie (½ het aantal inwoners van de EU), en andere landen in die regio waar het aantal inwoners gemiddeld rond de 60 miljoen ligt.

Xiaomi gaat voor een grote afzetmarkt, daar past de EU vooralsnog niet bij.
Nu even wachten om te weten wat kanem0chi van deze review vind ;)
Een beetje aparte conclusie. Ik heb helaas (nog) niet de tijd om inhoudelijk te reageren, maar ben het erg met Kiswum eens..
Dat er steeds meer bloatware komt op Xiaomi toestellen is wel jammer en ook opmerkelijk omdat Cleanmaster praktisch hetzelfde doet als de Security app van Xiaomi.

Mijn mening is dat het bij Xiaomi toestellen vrij eenvoudig is om een nieuwe ROM erop te zetten. De ROMs die je kunt downloaden op en.miui.com zijn vrij van bloatware en eenvoudig te installeren via de Updater app.
Yup, bij import altijd ff een nieuwe verse rom van de site installeren. Liefst miui zo kaal mogelijk en dan de wekelijkse beta rom. Die is meer dan stabiel genoeg voor dagelijks gebruik.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone SE (2020) Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 4a CES 2020 Samsung Galaxy S20 4G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2020 Hosting door True