OnePlus heeft ons al vaker verrast met toestellen die voor een gematigde prijs veel smartphone boden en de vraag is dan ook of de fabrikant het met de OnePlus 3 weer flikt. Wij vinden van wel. Waar de OnePlus 2 en X hier en daar nog wat te wensen overlieten, doet de OnePlus 3 eigenlijk weer wat de OnePlus One deed; het is een smartphone met topspecificaties, die ook in de praktijk niet onderdoet voor smartphones die zo'n 150 tot 350 euro duurder zijn.
Toegegeven, het scherm en de camera van de Galaxy S7 zijn dit jaar nog niet verslagen, maar dat zijn ze ook niet door toestellen als de LG G5 en HTC 10. Op alle andere vlakken kan de stevige en slanke OnePlus 3 zich meten met de topsmartphones van dit moment, waarbij hij geen high-end features mist. Op sommige punten heeft hij zelfs een streepje voor op de vlaggenschipconcurrentie. Zo is 6GB ram meer dan de rest heeft en is de vingerafdrukscanner sneller dan we tot nu toe gezien hebben. Met een technologie als Dash Charge laat OnePlus verder zien dat het niet alleen wil evenaren, maar ook vernieuwen.
Toch heeft de OnePlus 3, net als andere toestellen, ook zijn nadelen. Dat de camera uitsteekt kun je als een nadeel zien, hoewel een flink aantal andere toestellen dat ook heeft. De videoresultaten stelden ons teleur, zeker gezien de zeer redelijke fotoresultaten in verschillende omstandigheden. Ook kan het voor de opslagvreter een nadeel zijn dat er geen micro-sd-kaart bij de standaard aanwezige 64GB geprikt kan worden.
Over het geheel genomen laat OnePlus met de OnePlus 3 echter zien dat je geen concessies hoeft te doen om een relatief goedkope high-end smartphone neer te zetten, die zich ook in de praktijk bewijst. Wie een OnePlus 3 koopt, zal zich niet snel bekocht voelen.