Door Willem de Moor

Redacteur

Asus' project Avalon Preview

Een modulaire desktop

Voorlopige conclusie en fotogalerij

Het Avalon-prototype dat we te zien kregen, is een flinke stap weg van conventionele pc's. Met risers en haakse pcb's kun je veel meer met de formfactor van de behuizing spelen dan tot dusver mogelijk was. Het heeft natuurlijk ook restricties; in dit geval is het moederbord behoorlijk gebonden aan de behuizing. Wel kun je onderdelen als sata en de i/o-module eenvoudig wisselen en upgraden indien gewenst.

Het 1151-moederbord met vier geheugenslots, een m2-slot, en risers voor videokaart en sata is nog niet in productie. Er wordt veel gebruikgemaakt van standaarden, zoals de serverconnector voor voedingen, pcie-interconnects voor i/o en natuurlijk de videokaart. Dat zal de productie wellicht niet schreeuwend duur hoeven maken, maar de combinatie met de huidige behuizing waarschijnlijk wel. Het is natuurlijk vooralsnog een proof-of-concept, maar met iets meer ontwikkeltijd en een iets betaalbaardere behuizing kan Avalon leuke en interessante builds opleveren in de toekomst. In elk geval is het doorbreken van de platte lay-out van moederborden bijzonder interessant om te zien.

Reacties (76)

Wijzig sortering
Wat hier interessant aan is, is de denkstijl met die fingers:
De verschillende componenten hebben in die denkstijl wel gestandaardiseerde afmetingen (Moederbord, IOboard, GPU etc) en standaardconnectoren (Al is die tussen moederbord en IO board in de aard der dingen nieuw: Daar bestaat geen echte standaard voor), dus je kan in deze denkstijl alle componenten gewoon uitruilen.
De kleine stukjes PCB (de Fingers op de foto) horen dan gewoon bij de kast en kosten nauwelijks wat: Het zijn eigenlijk alleen maar doorvoerkanalen.
Hierdoor kan, met minimale meerkosten,
  • dezelfde modulariteit qua componenten worden gerealiseerd (En, in geval van het IO shield zelfs meer)
  • de onderlinge plaatsing van de onderdelen veel flexibeler wordt:
    De lengte en vorm van die fingers zal zonder enig probleem kunnen variëren per kast.
Het grote probleem voor ze is nu dat het voorlopig wordt gezien als afwijking van de standaard. Pas als ze genoeg concurrenten meekrijgen om er een nieuwe standaard van te maken, wordt het ook interessant voor consumenten die iets anders dan een kant-en-klaar systeem willen.
Ander voordeel dat ik zie bij het afwijken van het huidige 'plat moederbord' concept is dat ook zaken als RAM / koeler incompatibility tot het verleden behoren. Ik moet dit weekend toch weer een setje RAM ruilen voor low-profile...de fan van de gekozen koeler blijkt toch 1-1.5mm te overlappen op de 2e bank, iets dat vanuit de diverse reviews die ik bekeken hebt er toch echt goed uitzag (nooit overlap op 2e bank) ;(

Ook zie ik voordelen op de PCIe slots; een multi-slot videokaart zit nu vaak best in de weg als je iets met de andere slots wil. Door de videokaart in een los compartiment te zetten ben je daar ook vanaf.

Ook met het oog op koeling biedt dit concept voordelen; de airflows zijn veel beter te sturen naar waar het nodig is. Een kanaal op het videokaart component, een kanaal op de CPU en eentje rond de voeding en je bent wel klaar. Nu zitten we met het probleem van afgeven van warmte waar je het niet wil. Dat is makkelijk uit te sluiten met een meer modulaire opzet.
is dat ook zaken als RAM / koeler incompatibility tot het verleden behoren
Nu toch ook al een non-issue, anders dan 'looks' heeft hoog RAM geen bestaansrecht. Voor al het normaal gebruik bestaat er low-profile RAM dat net zo goedkoop is, net zo goed presteert en niks geen hitte problemen heeft.
Dat is absoluut waar, maar de Trident-Z die ik gepland had zou toch echt een stuk strakker staan dan de HyperX die er nu in (onder) zal komen. Looks is niet voor iedereen relevant, maar waarom lelijk als het voor een tientje meer ook mooi kan?

Neemt niet weg dat als je low profile onder je koeler hebt er toch echt wel een issue is als je geheugen wil wisselen / upgraden. Koeler eraf om een reepje RAM te wisselen is toch echt wel een hoop meer gedoe dan wenselijk.
Maar je ziet je ram toch niet als het onder je CPU koeler is?

Ik snap dat looks belangrijk zijn, maar ik ben met Xthemes.us eens dat alle ram gewoon low profile moet zijn. CPU koeler boven en je ziet ze nooit meer.
Ja, maar dan is wisselen van RAM dus erg lastig geworden, omdat daarvoor de CPU koeler er altijd af moet. Niet echt wenselijk en makkelijk op te lossen als er van de platte, single-sided moederborden wordt afgestapt.
Eigenlijk is de huidige PC ook al modulair. Eén moederbord waar je van alles op kunt prikken.
Dat men altijd vast heeft gehouden aan één grote, platte printplaat is eigenlijk vreemd. Bij de simpele computertjes als de Arduino zie je al wel meerdere lagen. Je kunt daar ook verschillende modules op prikken en soms zelfs stapelen.
Het zou mooi zijn als het modulaire systeem nog wat verder wordt uitgekleed tot een basic moederbord, waar je zelf op prikt wat je nodig hebt. Als men bereid is om een aantal standaard aansluitingen en maten te accepteren kan het ook gemakkelijk worden om een bestaande configuratie te upgraden. Nu betekent het upgraden van een processor vaak dat het moederbord ook vervangen moet worden, daar moet dan weer een ander soort geheugen in. De oude koeler past niet meer enz.
Een beetje meer variatie in de vormgeving van de kast is ook wel eens welkom. Niet iedereen is immers een casemodder.
Een gemiddelde PC gebruiker heeft geen behoefte aan een PC kast, die zitten liever met een tablet of laptop relax op de bank. En wordt het "kreng" traag kopen ze wel een nieuwe zoals ik dat om mij heen genoeg zie gebeuren. En voor dat soort mensen die wel een PC gebruiken geldt hetzelfde.
Ondanks dat een PC op zichzelf al modulair is, hoeveel mensen buiten de Tweaker zone maakt daar gebruik van?
Ik zie dit gewoon als een nieuwe standaard afwijkend van wat er bestaat en zal dezelfde problemen kennen als er nieuwe interface bussen worden ontwikkelt. Het grootste probleem van dit nu is dat het assortiment beperkt is en meerdere fabrikanten moeten instappen om het tot een succes te maken.
Anoniem: 80487
@onkl2 juni 2016 18:17
Ik zie het persoonlijk niet direct de grote meerwaarde.
Je zit nogsteeds met een "blok" dat je ergens kwijt moet. Ook vraag ik me af hoe dat werkt als er weer eens met standaarden gespeeld wordt en je niet zo'n nieuwe "finger" kan kopen.
Maar wie koopt er een pre made game-pc die je zelf kan aanpassen?
Iedereen maakt het gewoon zelf...
Dus ik zie de marktgroep niet echt.
Die is er wel, maar de groep is betrekkelijk klein. Het is de groep mensen met veel financiele armslag en een liefde voor gaming / PC's. Dat is dezelfde groep als degene die elke zoveel jaar een 'top' PC van 3-4000 euro in elkaar *laat zetten* om vervolgens het meest inefficiente game bakje van het land in huis te hebben staan.

Kortom, dit gaat puur en alleen om een premium, rijkeluisproduct waar de meerwaarde nihil is. Duurkoop. Het hoofddoel is dat de eindgebruiker er niet bij hoeft na te denken - Asus stelt je alle upgrades al voor als 'service'. Lachen toch.

Dat de doelgroep wel bestaat blijkt heel soms uit die zonderlinge forum post waarin een nieuwkomer vraagt om aankoopadvies met een budget van luttele duizenden euro's en weinig interesse voor besparing en bang for buck, het zijn de mensen die nog denken dat Quad SLI zinvol is enzo.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 2 juni 2016 13:39]

Niet iedereen maakt die zelf. Wij als Tweakers wel inderdaad. Maar ik heb bijvoorbeeld een vriend die van gamen houdt maar hij wil hem absoluut niet zelf bouwen, aanezien hij een beetje bang is dat de pc dan als hij kapot gaat een garantie heeft. Voor hem zou zoiets, maar dan met videokaart enzovoort natuurlijk, een behoorlijk goed idee zijn. De pc die hij momenteel heeft, heeft hij laten bouwen bij een website, maar daar was hij dus niet heel tevreden over. Voor zulke mensen is zo'n pc behoorlijk handig.

Edit:typo

[Reactie gewijzigd door Jantje2000 op 2 juni 2016 06:22]

Ik snap je redenering niet echt. Bijna alle websites bieden voor 50-60 euro het op maat bouwen van een PC. Iedereen heeft iemand in de vriendenkring of familie die daarover een beetje advies kan geven. Kwestie van onderdelen bij elkaar klikken en laten bouwen. Dit met alle garanties en ook nog eens goedkoper dan zo een prefab ding.
Maar dat is hier niet anders als je zelf je videokaart, geheugen e.d. erin moet prikken. Dat kan ook lomp gaan en er kan een connector of sleuf kapot gaan.
Jan met de Let ziet een pc als een apparaat zoals alle anderen, waar wij weten dat je hem zelf in elkaar kan zetten met tig onderdelen en keuzes. Misschien is het juist de bedoeling van dit project om de eindgebruiker aan te sporen om IPV bij een defect een nieuwe pc te kopen, om de pc door iemand te laten controleren en een onderdeel te vervangen. (Waar ze het milieu weer goed mee doen)
ik krijg anders het idee dat dit concept er vooral voor zorgt dat je net als bij laptops eerder minder dan meer zelf aan je pc kunt doen, ja je kunt er een alternative I/O aan hangen - maar die optie zou men ook op een 'gewoon' atx formaat bord kunnen creeren en dan zou ik het een stuk nuttiger vinden.

het lijkt mij een beetje alsof men een beetje is doorgedraaid,

mij lijkt een modulair moederbord een geweldig idee, (zelf kiezen welke sata controller er op je moederplank zet, en of je juist kiest voor 12 sata poorten (en bijv geen audio en video), of dat je juist liever kiest om alle overige i/o op slechts 1 pcie lane te proppen zodat je alle drie je gpu's op x16 kunt laten draaien.
MAAR dan moet dat wel in een formfactor die niet alleen nuttig is, maar ook flexibel blijft ... en dat zie ik in dit 'laptop achtige' moederbord ontwerp niet gebeuren.
Off-topic:

Zo iets heb ik pas nog mee gemaakt bij een PC van de moeder van een goeie vriend van me.
Deze moest geherinstalleerd worden.
Maar wat een gedoe allemaal, het ging allemaal prima totdat de de videokaart driver geïnstalleerd moest worden, ook dit ging prima, alleen werkte de driver bij het herstarten niet.
Deze stond wel gewoon in het configuratiescherm, maar ik kon er op klikken wat ik wou, maar er gebeurde/kwam maar niks.
Om er uiteindelijk achter te komen dat de kaart defect was, en de BIOS baterij op was.
Aangezien ik ook bij elke herstart van de PC de BIOS opnieuw moest instellen.
Hoe dan ook, hij staat nu uiteindelijk al weer een tijdje bij haar thuis en werkt weer naar behoren, maar deamn, wat een gedoe :D

On-topic:

Dit zal voor een bult mensen een uitkomst kunnen zijn.
Aangezien het hier allemaal vrij makkelijk te vervangen is of te upgraden.
Al vind ik de behuizing zelf niet zo mooi, maar goed, dat ik mijn mening natuurlijk ;)

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 2 juni 2016 09:32]

Dit doet me denken aan een Amiga, zo als een Amiga 1200 in een Tower, waar je een Amiga 1200 MB in heb, en een Mediator PCI 1200 zo dat je 4 of 6 PCI poorten heb, en dan nog een FastATA 1200, en dan een Voodoo 3 of 4 of 5 kaart in kan en heel veel andere PCI kaarten, en dan doe je er een Accelerator Card in zo als de ACA-1233, waar een veel snellere CPU op zit en waar je fast RAM tot 128MB op kan doen, en dan heb ik nog lang niet alles gehad.

Best wel leuk om dat te zien op een PC.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 2 juni 2016 17:26]

Dat is al een tijdje geleden waar je het over hebt.
Zo oud was de PC waar ik het over had nou ook weer niet :+
De defecte grafische kaart waar ik het over had was een Asus 9800GT, en deze is vervangen door eenzelfde, alleen dan met de helft aan video geheugen, namelijk 512 MB waar de defecte over 1024 MB beschikte.
Maar toch weard dat i gewoon beeld gaf, alleen niet hogen wou dan 1280 X 720.
En na het plaatsen van de vervangende kaart werd windhoos bij de eerste keer straten meteen weer gegeven op 1920 X 1080, zonder dat ik er iets voor heb hoeven doen :Y)
Dus ik blij, zij blij.
Toppie dus :D

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 2 juni 2016 17:25]

ja klopt, het kan soms erg vervelend wezen om er achter te komen wat stuk is in je PC, en ja dan is zo een computer erg handig om te hebben, alleen is het wel weer een erg grote kast die je weer ergens kwijt moet in je huis.

Ik zelf heb nu de Raijintek Styx Window Zwart met RAIJINTEK Triton Core (zonder fans) en moet zeggen dat dat formaat pressies goed is, je moet alleen wel oppassen dat je voeding niet langer (Dieper) is dan 140mm want met voedingen van 160mm heb je een probleem als je een Grafische kaart heb die 256,5mm is of langer, want dan komt de achterkant van je Grafische kaart tegen je voeding, en Grafische kaart langer dan 260mm passen geen eens in de kast omdat de stekker aansluitingen van je voeding in de weg zit, ben nu voor de Corsair SF600 gegaan die is maar 100mm lang (diep), alleen moest ik een backplaten maken omdat de voeding ook veel minder Breed is en Hoog.

En ja ik heb alles wat ik boven geschreven zelf allemaal gehad, maar na een tijdje werd de Amiga 1200 gewoon te langzaam om er goed mee te werken.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 2 juni 2016 17:56]

Ik ben momenteel in het bezit van een Corsair Obsidian 750D en deze is lekker ruim.
Maar ik heb in het verleden ook een Amiga gehad, ik weet zo alleen niet welke, volgens mij was het een Amiga Commodore 64. Maar ik kan het ook mis hebben hoor, ik was toen nog maar een jaartje of 12.
Ik zat er altijd "tekenfilms" op te maken met een goeie vriend van me.
We konden daar echt uren mee bezig zijn. Super leuke tijden waren dat.

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 2 juni 2016 19:38]

Dan moet het een C64 geweest zijn want een Amiga 64 bestaat niet.

Maar misschien had je wel de Amiga 500, dat is de beste verkochte Amiga.

En ja ik had ook altijd grote kasten maar vind het niks meer sinds ik kleinere kasten gebruik en het ook niet nodig is meer, ik ken alles goed kwijt in de Raijintek Styx.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 3 juni 2016 05:16]

Ik heb het idee dat Sony en Microsoft dit soort kasten voor ogen hebben voor de modulaire consoles die je beetje bij beetje kan upgraden. Zeker Microsoft moet dat mogelijk kunnen maken ivm het vaststaand OS.
1 console, en daarna keuze uit een paar cpu's en grafische kaarten. (Low, Medium, High config)
De games worden gemaakt met de 3x3 keuze die er is en kunnen aangeven op de achterkant hoe goed het draait of dat ze op een bepaalde config niet draaien.

Daarmee beperk je toch de keuze in hardware, waardoor je de pc problemen niet direct niet krijgt en maak je de console modulair en makkelijk te swappen voor gebruikers.
De marktgroep zijn gewoon mensen die eens een totaal anders uitziende pc willen. Deze case zou ik zo kopen. Staat prachtig in de woonkamer.
Pre-made? Alleen het moederbord ligt vast, de andere onderdelen zijn te vervangen. Bied juist gigantisch veel mogelijkheden dit, ik zie de markt wel degelijk.
Je kunt de CPU, GPU, geheugen en schijven toch vervangen? Wat valt er nog meer te bouwen of knutselen precies? Snap deze discussie echt even niet.

[Reactie gewijzigd door echtwaarisdatzo op 2 juni 2016 17:22]

Hoewel ik het idee echt ontzettend leuk vind, zit ik met het volgende:
Het heeft natuurlijk ook restricties; in dit geval is het moederbord behoorlijk gebonden aan de behuizing.
Ik ben benieuwd of je over 4-5 jaar nog een vervangend moederbord kan krijgen als:
  • je huidige moederbord de geest geeft en je een identiek model weer nodig hebt, of
  • je wil upgraden naar een nieuw/beter moederbord, bijvoorbeeld om de nieuwste processor te kunnen plaatsen.
Voor een nichemarkt zoals deze ben ik bang dat het antwoord op beide gevallen niet positief uitpakt. Ik hoop dat Asus hier goed over na heeft gedacht (en dan niet door de mensen van marketing/sales ;) )

[Reactie gewijzigd door Mermer op 2 juni 2016 06:25]

Apple doet toch hetzelfde met de Pro? Komen er ook mee weg. Gewoon niet upgraden van moederbord.
Dat is wel een totaal andere doelgroep? Zakelijke gebruikers vs gamers.

Ik dacht meteen hetzelfde als Mermer, leuk maar voor hoe lang? Wie garandeerd je dat je over een paa rjaar nog vervangende/aanvullende onderdelen kan kopen?
Oow. Zakelijke gebruikers vs consumenten.
Sinds wanneer maken consumenten zich druk over dat soort vraagstukken?

* Het merendeel koopt Android phones, die zodra je de winkel uitloopt waarschijnlijk nooit meer een update krijgt.
* Het merendeel gebruikt allerlei clouddiensten, waarvan eenzijdig om de haverklap de voorwaarden wijzigen.
Apple doet toch hetzelfde met de Pro? Komen er ook mee weg. Gewoon niet upgraden van moederbord.
Ik heb al een aantal moederborden na verloop van tijd stuk zien gaan. En dan?
Apple vervangt toch ook steeds weer door inmiddels uitgefaseerd mobo? Zolang je de support en lifecycle van het product maar op orde hebt. Dat is het verschil tussen Apple, HP etc vs merken als Asus.
En over 4 jaar is er vast wel weer een nieuwe kast waar iedereen gek op is. Kun je dan ook meteen een nieuw mobo kopen,

[Reactie gewijzigd door 70599 op 2 juni 2016 17:37]

Ja dat bedoel ik nu juist. Apple geloof ik wel. Maar bij Asus heb je kans dat ze maar 1 batch maken die na een jaar niet meer te krijgen is. Als dan na 2 of 3 jaar je Mobo kapot gaat dan zit je.
Dan gaat het niet over het design maar over de vendor. Maar even los van dit design. Wanneer je bv een HP SFF neemt......dat is ook niet standaard hoor. Er zijn genoeg vendoren die dat doen.
Daarom is dit ook een prototype om te kijken hoe dit wordt ontvangen door de wereld.

Afhankelijk natuurlijk van de prijs, maar langer dan 4-5 jaar is een behoorlijke levensduur voor een computer. Je zal voor lief moeten nemen dat je bepaalde onderdelen niet kan vervangen.
Prototype, tja.

Volgens mij waren dit soort moederborden met diverse riser cards er 10 jaar geleden er ook al, dit wer vooral toegepast in desktop behuizingen.

Wat ik hier zie is een opgeleukte desktop behuizing met allerlij toeters en bellen die compleet nutteloos zijn maar waar blijkbaar wel een markt voor is (je kan in de kast kijken, leds, overdadig gekleurde componenten/koeling).

Het enige interessante wat ik zie is de plaatsing van de videokaart, in een gescheiden compartiment van de CPU.

Good stuff, maar ik hoef geen flashy PC :)
Mooie ding zeg , die wil ik wel

Lekker compact , niet teveel poespas
Modulaire moederborden zie ik wel toekomst in. Misschien moeten ze zich daar op focussen ipv deze kast hoe leuk hij er ook uit ziet
Volgens mij zijn de huidige standaarden echt wel modulair genoeg, ik zie alleen het verdwijnen van kabels ten gunste (of meer ten nadele) van insteekmodules, waarmee je dus alleen maar minder flexibel wordt.

Ik denk niet dat dit het gaat worden..
Doet me denken aan een idee wat ik ooit op de middelbare school had.

Een soort "Cube" computer. Ieder onderdeel was daarin een (relatief) kleine kubus, welke je aan 6 kanten kon aanklikken aan een andere kubus. Videokaart, memory, processor, harddrives, etc. Geen moederbord, maar iedere kubus had zijn eigen stuk moederbord in zich, en de connectoren onderling hadden de nodige i/o bus kanalen.

Zo kon je modulair je pc uitbouwen en upgraden.

Uiteraard was dit bedacht zonder enige vorm van kennis over de hardware 'inner workings'. Maar ik kreeg bij dit bericht direct een flashback naar toen. :)

Dat kost veel extra ruimte, maar je kan met het kubus model je PC opbouwen in iedere vorm die je wilt. gooi daar verschillende kleurtjes kubussen tegenaan en je hebt een best leuk ding.

[Reactie gewijzigd door elbizarre op 2 juni 2016 08:52]

Het module idee (ook kubussen) is al heel vaak bedacht voor ik weet niet wat, maar ik heb het nooit ergens goed zien werken (behalve LEGO dan). In jouw geval krijg je dan problemen met koeling, en met de toekomstbestendigheid van de aansluitingen. Ook worden de kosten flink hoger door elke kubus van 6 zijden met aansluitngen te voorzien en natuurlijk ook de interfacing er achter.

Overigens is de PC zoals we hem kennen al prima modulair. Ik kan haast geen modulairder ding bedenken. Bijna alles kan al verwisseld worden en de aansluitingen zijn binnen nog redelijke grenzen toekomstvast. Het concept werkt ook al zo'n jaar of 30.
Desktops zijn altijd al modulair geweest, dit is gewoon een PC met non-standaard modules. De ASUS RoG serie is altijd peperduur, dus veel plezier met €3000 voor je PC betalen.
Doet me een beetje denken aan oude pentium 3's (CPU insteekkaart) of zelfs nog oudere PC's waarbij de ISA sloten een insteekkaart waren :Y). Alles los van elkaar, geluidskaart, netwerkkaart, modem, videokaart etc. niks onboard.

Leuk idee wel, toch vraag ik mij af in hoeverre dit interessanter zou zijn t.o.v. een conventioneel moederbord. Moederborden zijn (tenzij je één of ander gamer bord koopt) vaak al niet extreem duur t.o.v. de rest van de componenten. Maar goed, omdat er veel van standaarden gebruik gemaakt word valt de prijs misschien heel erg mee en is dit voor fanatiekelingen die vaak van build wisselen wel heel interessant. We zullen het zien, erg leuk idee in ieder geval.
Altijd leuk zo'n "omdat het kan"-project.
Je slaat de spijker op z'n kop. Iedereen die zich afvraagt of dit wel "aan gaat slaan" en of er wel een (massa)markt voor is zien het verkeerd. Dit product is "omdat het kan". Een showcase, een prestige object, een typisch beurs dingetje om mensen naar een stand te lokken.

Nee, dit wordt niet de nieuwe standaard/formfactor. Nee er is geen markt voor. Nee dit is niet rendabel; en daar is het ook niet voor gemaakt.

Gewoon een cool ding. Niet meer, niet minder.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.




Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee