De kans om een dominante speler te worden doet zich alleen voor als er een nieuw apparaat verschijnt, zo is gebleken. Microsoft maakte Windows meer dan 25 jaar geleden dominant op de desktopmarkt en heeft die voorsprong nooit meer weggegeven. Android nam de rol van marktleider op smartphonegebied een jaar of acht, negen geleden over en is sindsdien onbedreigd.
Microsoft probeert alvast voor te sorteren voor komende ontwikkelingen. Zo sleutelt het al een paar jaar aan zijn HoloLens, voor als de smartphone van de toekomst op je neus staat. Door dat nu alvast te ontwikkelen voor de zakelijke markt, heeft het bedrijf al een jarenlange ervaring op het moment dat dit eventueel een consumentenproduct wordt.
Op de smartphonemarkt heeft Microsoft het eigen besturingssysteem helemaal opgegeven. Het heeft al zijn pijlen gericht op Android en iOS. Alle apps en diensten, zoals Office, draaien op die besturingssystemen. Dat klinkt als een noodgreep door het verlies op de mobiele markt, maar die betiteling zou niet eerlijk zijn. Windows, op de desktopmarkt nog altijd dominant, is ook minder prominent geworden binnen Microsoft. Met de stap naar gratis upgrades voor bestaande apparaten heeft Microsoft tijdig ingezien dat het grote geld in de techsector niet langer in besturingssystemen zit, maar in de laag erboven: de diensten die boven op die besturingssystemen draaien.
De huidige directeur Satya Nadella, die zes jaar geleden Steve Ballmer opvolgde, is afkomstig uit Microsofts Azure-clouddivisie en legt de nadruk veel meer op diensten. Gebruikers moeten die kunnen benaderen vanaf welk apparaat ze maar willen, onafhankelijk van het besturingssysteem. Deze strategie heeft van Microsoft weer een van de grootste bedrijven in de techsector gemaakt. Vanaf volgend jaar biedt Microsoft ook een volledige smartphone aan met Android en Google-apps. Dat is de Surface Duo, een telefoon met twee schermen, die daardoor beter moet zijn in multitasken. Er staan Google-diensten op, zoals westerse gebruikers verwachten van een Android-telefoon.
Fun fact: toen Microsoft in 2014 Nokia's telefoontak overnam, kreeg het daarmee ook de Nokia X-lijn Android-telefoons in handen. Die lijn Android-telefoons met Microsoft-diensten was, net als zoveel in dit verhaal, in feite zijn tijd een beetje vooruit. Microsoft maakte daar snel een einde aan.