Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Willem de Moor

Redacteur componenten

Intel Compute Stick 2016 Review

Snellere hardware en extra usb-poort

Conclusie

De Compute Stick was bij zijn introductie in 2015 al een bijzonder leuk apparaat, zij het met een beperkt publiek, zeker onder eindgebruikers. De stick was dan ook oorspronkelijk bedoeld voor zakelijk gebruik, zoals zogenoemde kiosktoepassingen. Voor consumenten was de 2015-editie eigenlijk net niet snel genoeg, en de tekortkomingen van de enkele usb-poort en zwakke wifi maakten de stick vooral geschikt om van een domme monitor een simpel computertje te maken.

De nieuwe Compute Stick pakt de grootste zwakheden van de vorige editie aan. Zo heb je een tweede usb-poort, een vlotte usb 3.0-poort nog wel, en is de wifi met betere antennes en snellere standaarden uitgerust. De cpu-cores zijn iets sneller, maar niet veel, terwijl de gpu wel een stuk sneller is. Dat levert over het algemeen iets betere rekenprestaties en een stuk betere grafische prestaties op, maar de gpu verstookt wel flink meer energie. Het ventilatortje is iets stiller geworden, maar nog steeds goed hoorbaar.

De nieuwe 2016-versie van de Compute Stick kost, inclusief Windows 10, ongeveer 150 tot 160 euro, net zoveel als de vorige versie bij introductie kostte. Voor dat geld krijg je nu een betere mini-pc, maar het is nog steeds de vraag wat je er als consument mee moet. In het segment van complete minisystemen is de Compute Stick wel een van de goedkopere keuzes. Je kunt weliswaar voor minder geld de 2015-Compute Stick krijgen of een van de vele andere microsystemen met een Atom Z3735F, maar dan koop je oude techniek. In dat licht is de 2016-versie van de Compute Stick een prima keus. Bedenk wel dat je, ondanks een nieuwe generatie Atom-soc, geen topprestaties mag verwachten.

Kortom, net als met de vorige Compute Stick koop je voor weinig geld een zeer klein apparaatje dat je als pc kunt inzetten om een tv of beeldscherm slimmer te maken. Alle grote manco's van de vorige editie zijn opgelost en het feit dat je een compleet systeem, inclusief Windows, koopt voor pak 'm beet 150 euro, maakt van de Compute Stick een leuk 'computertje voor erbij'.

Getest

Intel Compute Stick STK1AW32SC

Prijs bij publicatie: € 155,-

Vanaf € 131,-

Vergelijk prijzen

Laagste prijzen voor: Intel Compute Stick STK1AW32SC
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Megekko

Score: 4.5 (2621)

€ 131,-

€ 134,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 131,-
Pakketpost € 3,95
iDeal € 0,-
Totaal € 134,95
Bekijk

Azerty

Score: 4.5 (1695)

€ 134,95

€ 134,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 134,95
Pakketpost Nederland (afhankelijk van productcategorie) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 134,95
Bekijk

CD-ROM-LAND Breda

Score: 5 (192)

€ 135,-

€ 135,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 135,-
Pakketpost tot € 50,- € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 135,-
Bekijk

PC-Score Renkum BV

Score: 5 (12)

€ 139,-

€ 139,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 139,-
Pakketpost PostNL (vanaf € 49,95) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 139,-
Bekijk

Bol.com

Score: 4 (258)

€ 139,-

€ 139,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 139,-
Pakketpost (vanaf € 20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 139,-
Bekijk

Reacties (188)

Wijzig sortering
Misschien handig om erbij te vermelden dat de review gaat om de lichtste versie van de 2016 editie. Deze heeft een andere (tragere) GPU en CPU dan de zwaardere versies en hebben ook 4GB ipv 2GB RAM. In deze review lijkt het nu of er maar 1 2016 versie bestaat.

[Reactie gewijzigd door Nees op 25 maart 2016 07:13]

Op de webiste van Intel spreken ze toch maar over 1 toestel met 2GB RAM zoals het artikel het zegt
http://www.intel.com/buy/...og/desktop/computesticks/
De Intel® STK1AW32SCR lijkt me niet configureerbaar?
http://www.intel.com/buy/...aw32scr-501535#tech_specs

[Reactie gewijzigd door User_BELGIUM op 25 maart 2016 07:16]

http://www.intel.com/cont...l-compute-stick-core.html

Alle specs onderaan de PDF.

[Reactie gewijzigd door Nees op 25 maart 2016 07:23]

Maar die apparaten vallen allebei in een compleet andere klasse en zou moeten vergelijken met de NUCs. Ze zijn immers meer dan 400€ zelfs voor het goedkoopste model.
Een NUC steek je natuurlijk niet zo makkelijk achter in een HDMI poort dus om nou twee aparte vormfactors te gaan vergelijken is ook niet helemaal eerlijk.
Hij bedoelt de Sticks met dezelfde formfactor. In de dure modellen zit 64GB eMMC, 4GB DDR3L 1866MHz en een Core m3 of m5. De goedkoopste Core m3 kost €414 bij Heise.de

http://ark.intel.com/prod...Compute-Stick-STK2m3W64CC
Hier worden de higher-end compute stick gelinkt.

"http://www.intel.com/content/www/us/en/compute-stick/intel-compute-stick-core.html"

Waar dit op gereageerd werd:

"Maar die apparaten vallen allebei in een compleet andere klasse en zou moeten vergelijken met de NUCs."

Dus hij vergelijkt hiermee wel sticks met NUCs. De prijs is hoger in meer in lijn met de NUC's, dat is waar. Maar de NUC zijn nog steeds losse doosjes die je met een kabel naar monitor moet sturen. Daarom vind ik het vreemd om die twee, ook qua prijs, met elkaar te vergelijken. Anders kan je er net zo goed een desktop bij halen en zeggen dat de sticks traag en duur zijn. Maar daarmee ga je wel voorbij aan de use case van een compute stick.
Het is en blijft ene compute stick. Een smartphone van 200 euro blijft een smartphone ook al zijn er modellen van 800 euro.
Dat is dus wat ik zeg...
Hogere prijs maakt niet dat het opeens geen compustick is. Net zoals je ook goedkope en dure phones of laptops hebt geldt dat hier ook.
Een NUC is totaal iets anders dan een stick.
Formfactor is bepalend. Zelfs al heeft een Compute stick een quad soc xeon aan boord met 20TB aan SSD storage maar is ie net zo groot, dan is het een vergelijkbaar product. Dat het een totaal andere prijsklasse is, dat is wat anders.
Our review unit has an Atom x5 processor, but other versions will be available soon with either an Intel Core m3 ($399) or Core m5 ($499) CPU. Both of these models come with a USB-C port, 4GB of memory, and 64GB of eMMC flash storage. The Intel Core m3 configuration comes with Windows 10, The Core m5 vPro model, which is aimed at the business sector, doesn't come with an operating system. Business customers for that model will need to work with a value-added reseller (VAR) to choose which version of Linux or Windows 10 (Enterprise, Pro, Education, etc.) will work best for their needs.
Mooie review.

Maar wat kan je nu met zo'n Stick? Kan ik hier Kodi (XBMC) op installeren en het dan laten werken als een mediaspeler? Kan het kleinood 1080p vloeiend afspelen (vanaf een usb drive)?

[Reactie gewijzigd door Sw333t op 25 maart 2016 06:14]

€150 voor een Kodi speler is wel ontzettend duur. Met een Raspberry Pi2 inclusief alle benodigde bekabeling, microSD en adapter ben je voor €50 klaar. Kan je ook perfect 1080p afspelen vanaf een USB(3.0) drive, die ook nog eens zijn stroom via de RPi2 krijgt. En die heeft geen ventilator.
Ik denk dat een mini pc op den duur het voordeligst is. Ik heb er zelf twee jaar geleden eentje gebouwd, met een amd 5350 ( mini itx) die toch onder de tv blijft staan. Veel meer vrijheid , je kunt er bijna alles mee. Alleen weinig spellen . LOL gaat nog :). Voor die 50€ van jou kun je geen H.265/HEVC afspelen. En wat er in de toekomst nog allemaal komt. Ik kan alle onderdelen eruit halen, 2de hands verkopen, en upgraden naar nieuw. En ik heb er vorig jaar nog 4 TB aangehangen, nu is het ook nog een mini NAS. Op langere termijn ben ik zeker goedkoper uit, en kan veel meer.
Odroid C1 en C2 kunnen h265 hardware matig decoderen. Ook 40-50 euro.

[Reactie gewijzigd door spanx op 25 maart 2016 15:25]

Ik wil graag Windows gebaseerd. Dat kan ik begrijpen namelijk.

Heb eerder een RPi 2 gehad, maar die werd zo gruwelijk heet dat de behuizing deed vervormen.
Als je Kodi met de remote van je TV bedient boeit het toch eigenlijk geen drol dat het op Linux draait? Zelfs mijn moeder van 65 gebruikt het zo al een jaar, ik hoefde alleen OSMC met de Windows installer erop tezetten en Kodi voor haar situatie in the stellen, is geen Linux aan te pas gekomen.

Dat hij zo heet wordt is een raar verhaal.. Heb 5 stuks bij verschillende mensen draaien, probleemloos.
Als er problemen zijn met de installatie of ik wil er extra dingen op hebben dan heb ik geen zin erin om tig uur te spenderen aan google zoekwerk omdat ik vrijwel niets weet van Linux. Met Windows heb ik die beperking niet.
Tenzij je echt een SUPER klein toestel wilt (deze stick) zou ik je aanraden een andere MiniPC te nemen. Op Aliexpress kun je bvb een mini PC voor slechts 117€ kopen, met een quad core Celeron (de J1900: 4x2.0GHz met 2.23GHz turbo boost), 64GB SSD en 4GB RAM.

Heeft ethernet, WiFi, 5USB poorten, en je kunt de SSD en RAM gewoon upgraden. De CPU gebruikt maximaal 10W, waardoor het ding ook geen fan nodig heeft. Ideaal dus als HTPC, en goedkoper dan deze stick.

k zou dit krachtiger toestel aanraden, omdat ik zelf een minder krachtige Atom NUC heb, en die doet het wel goed, zolang je het bij H.264 houdt. Met de nieuwe codecs zoals H.265/HEVC en VP9 heeft hij meer moeite, en gaat het beeld haperen. Dus, als je iets krachtiger kan kiezen, zou ik dat doen.

De stick is echter ideaal wanneer je het toestel overal naartoe wilt kunnen meenemen. Maar als het ding gewoon onder je TV kan bliven staan, zou ik voor een 'gewone' miniPC gaan.

[Reactie gewijzigd door kiang op 25 maart 2016 10:30]

De J1900 is niet echt geschikt als HTPC, daar heb je minimaal een N3000 series SoC nodig, en zelfs die kan niet h265 hardware decode HEVC 10-bit (main10 profile), maar alleen het (en gelukkig het nog steeds) meest gebruikte 8-bit profiel.

Een van de in dit draadje besproken mini PCs, is dus een betere keuze, of een van deze van Aliexpres, ja je bent wel +50 euro meer kwijt, maar dan heb je iig wel iets dat letterlijk alles afspeelt dat wat er is.

Het is alleen zeer jammer dat Tweakers deze nieuwe stick ook niet heeft getest met verschillende h265 video files heeft uit geprobeerd, inclusief 10 bit, daar dat de standaard van de toekomst is.
Waarom zouden ze ook, H265 is geen grote verbetering tegenover H264, wordt bijna niet ondersteund en heeft kwaliteitsissues. Er is een reden waarom de scene H265 niet gebruikt.
Waarom zouden ze ook, H265 is geen grote verbetering tegenover H264
Niet perse qua beeld kwaliteit, maar wel zeker qua file size.

Ben zelf al mijn video's aan het over zetten naar x265, ik krijg gewoon het zelfde beeld met een 40% kleinere file, en video's (re-)encoden is nog steeds een stuk goedkoper dan HDDs kosten per GB.
wordt bijna niet ondersteund
Dat is nu nog meer een hardware issue, x264 duurde ook een aardig tijdje voordat het Xvid vervangende, maar het komt er zeker wel, en persoonlijk denk ik dat de overgang naar x265 een stuk sneller zal zijn dan van Xvid naar x264
en heeft kwaliteitsissues.
Onzin, ben zelf al mijn video's aan het over zetten naar x265, en met de laatste versies van HandBrake (de meest gebruikte encoder in de scene), zijn die problemen op gelost, en wordt er nu voornamelijk optimalisaties doorgevoerd,
Er is een reden waarom de scene H265 niet gebruikt.
Ja het gebrek aan ondersteunde hardware, maar dat is redelijk snel aan het veranderen, ARM CPU/GPU begint nu ook h265 te ondersteunen, en zelfs de N3000 series kan het al een jaar afspelen.

Met een Cherry Trail stick kan je nu hopelijk ook je oude TV uitrusten met h265 ondersteuning, en het zal me niks verbazen als Netflix ook h265 1080p content zal gaan aanbieden, daar de voordelen behoorlijk voor de hand liggend zijn, minder data kosten en/of beter beeld.

[Reactie gewijzigd door player-x op 25 maart 2016 17:15]

[...]

Niet perse qua beeld kwaliteit, maar wel zeker qua file size.

Ben zelf al mijn video's aan het over zetten naar x265, ik krijg gewoon het zelfde beeld met een 40% kleinere file, en video's (re-)encoden is nog steeds een stuk goedkoper dan HDDs kosten per GB.
40% is vrij onmogelijk tenzij je aan kwaliteit inboet. Er zijn hierover al wetenschappelijke studies verschenen, bij gelijke kwaliteit geeft X265 een 22% verbetering in file size.
http://compression.ru/vid..._comparison_2015_free.pdf
X265 heeft vooral zijn nut bij lage bitrates (Je weet wel, YiFY releases bagger) maar bij hogere bitrates is X264 nog steeds koning. X265 geeft artifacten, banding en smoothing en heeft veel langere encoding times. Het enige voordeel dat X265 heeft is file size.
Vergelijk zelf:
http://someimage.com/LKc5aIh
http://someimage.com/KYwMSkQ

Maar goed als file size alles is wat telt dan is X265 een goede keuze.
Voor de stroom die je slurpt tijdens het omzetten naar H.265 van al je materiaal kan je denk wel een deftige harddisk aanschaffen. Wellicht hou je nog geld over.

Decode(afspelen) = pakweg 2x zoveel "compute power" (stroom?).
Encode = 5 tot 10x meer "compute power" (stroom?).

Denk dat ik er gewoon een extra harddisk bijzet (of grotere).

[Reactie gewijzigd door Madrox op 27 maart 2016 01:52]

Denk toch dat je even moet narekenen wat stroom en HDDs per GB kosten.

Mijn Xeon E3-1276 v3 in mijn server draait op 2.4GHz (ongeveer de beste performance per Watt) tijdens encoden, en verbruikt 18W meer dan wanneer hij idle is.

Een 40GB BR re-encoden video van 90 min duurde 7 uur voor x264 en 15 uur voor x265 aan encoding tijd, 8 uur extra x 18W = 0.144kWu, dat is 0.144 x 18 cent = 2.6 cent voor een normale film, en mijn file size is ongeveer van 3GB (x264) naar 2GB (x265) gegaan met de zelfde kwaliteit, en met animatie haal ik nog een hogere gemiddelde compressie en encoding snelheid vanwege de egalere kleuren.

Dus ja, ik haal wel degelijk winst uit het re-encoden van films met een koste van gemiddeld 2.5 cent per GB winst.
En wat doe je al die tijd als de pc aan het re-coden is?
Mijn Xeon E3-1276 v3 in mijn server draait op 2.4GHz
Server staat toch 24/7 bijna niks anders te doen, en HandBrake heeft de laagste prio, dus is hij zo toch nuttig bezig zonder dat de server er langzamer van wordt.

[Reactie gewijzigd door player-x op 27 maart 2016 17:43]

Sorry, maar waar haal je die onzin? H265 is een stuk beter, en ik heb er geen issues mee. Bepaalde release groups leveren al massa's aan in H265.

De reden dat het nog niet massaal gebruikt wordt via de legale kanalen, is omdat de hardware versnelling nog ontbreekt in bijna alle hardware. Op een PC is het normaal geen probleem (al staat je CPU wel redelijk te draaien), maar op een telefoon, een smartTV, een tablet, etc, is software decoding niet ideaal. Daarom houdt men eht voorlopig nog bij H.264.

Wat jij neerschrijft is totale onzin: er zijn geen issues met HEVC: de efficientie is er, en de issues die jij vermeld, daar kan ik niets over vinden. Als er issues zijn, dan is het omdat iemand een slechte decoder/encoder heeft geschreven. Dat is niet de fout van de codec: ga jij ook JPEG verwijten een slechte codec te zijn omdat vele niet-proffesionele image editors nog niet eens goed kleuren mengen?
Ik denk dat je nog wat moet inlezen over X265 vs X264. X265 heeft geen enkel voordeel tenzij file size. Kwaliteit, encoding times, hw en sw ondersteuning is gewoon beter bij X264. Je kan mij reactie hieronder lezen voor meer details.
Natuurlijk als kwaliteit, encoding times en ondersteuning je niet boeit dan is X265 een goede keuze.
Probeer zelf eens je redenering uit leggen voor je iets totale onzin bestempeld.

[Reactie gewijzigd door aval0ne op 25 maart 2016 17:43]

geen enkel voordeel tenzij file size.
...Leg me even uit hoe dat te reimen valt met je andere uitspraak:
Kwaliteit,(...) is gewoon beter bij X264.
Met HEVC haal je meer kwaliteit uit dezelfde bitrate, of dezelfde kwaliteit uit een lagere bitrate (tot ongeveer de helft zonder kwaliteitsverlies).

Je kraamt dus wel gelijk onzin uit: wat je zegt is tegenstrijdig.

Over ondersteuning: dezelfde onzin werd destijds door pseudo-specialisten geroepen over H.264: divx en MPEG2 waren beter ondersteund en minder complex (lagere encoding en decoding time), dus het was 'beter'. Pure onzin natuurlijk. H.265 is gewoonweg beter, en zeker voor hogere resoluties (dankzij de coding tree units, met een variabele blokstructuur waardoor er blokken kunnen worden gebruikt die zowel een stuk groter als kleiner zijn dan de 16x16 macroblokken uit H264.)

Daarnaast heb ik me wel degelijk ingelezen in HEVC, als je bewijs wilt stuur ik je gerust een link naar mijn paper waarin ik methoden heb onderzocht om de encoding time van HEVC te reduceren (door de complexiteit te reduceren, niet door te optimaliseren voor hardware). Dat deed ik door de coding tree te voorspellen. Als ik meer tijd had gehad had ik onderzocht of dezelfde voorspellingen konden worden gebruikt voor de prediction blocks, niet enkel de coding units. Ook de parameters voor de in-loop filters zouden kunnen worden voorspeld om de complexiteit (en dus coding time) verder te reduceren.

[Reactie gewijzigd door kiang op 25 maart 2016 20:23]

Die onzin valt wel mee. Flie size is uiteindelijk het enige wat H265 beter doet dan H264. Is file size geen issue, zal de kwaliteit indentiek zijn. Dat bedoelt hij. Echter, H264 word nu nog veel beter ondersteund en het is dan ook niet raar dat op dit moment H.264 de voorkeur heeft.

De blokkentechniek die je aanhaalt is inderdaad een voordeel van h.265. Maar daarmee win je dus bits en aldus word de file size kleiner. Wederom draait het dus puur om efficientie; je kan diezelfde kwaliteit bereiken met H.264 alleen wat minder efficient.
Het bestand word wat groter. Niet echt een deal breaker.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 26 maart 2016 04:40]

De blokkentechniek die je aanhaalt is inderdaad een voordeel van h.265. Maar daarmee win je dus bits en aldus word de file size kleiner. Wederom draait het dus puur om efficientie; je kan diezelfde kwaliteit bereiken met H.264 alleen wat minder efficient.
Het bestand word wat groter. Niet echt een deal breaker.
Als je zegt dat filesize niet uitmaakt, wat is in jouw ogen dan het doel van een codec? :s "je haalt dezelfde kwaliteit" is trouwens totaal niets zeggend: met MPEG2 kan je ook lossless encoden. Als je zegt dat efficientie voor een codec niet heel belangrijk is, mis je denk ik het hele nut van encoding, eerlijk gezegd.

Daarnaast mis je ook nog eens de context waarin HEVC is ontwikkeld: die is gemaakt omdat 4K en 8K er aan zitten te komen. Als je op H264 blijft steken, betekenen die respectievelijk 4x of 16x meer bandbreedte, tenzij je aan beeldscherpte gaat inboeten. HEVC is ontwikkeld om dit te compenseren, en heeft zoals ik al zei aspecten die specifiek gericht zijn op efficientiewinst bij hogere resoluties (welke een grotere variatie in detail per frame hebben).

Dus ja, 'je bespaart enkel wat ruimte', maar dat is net het hele doel van MPEG2/H264/HEVC ;)
Sorry, maar je spitst het teveel op ruimte. Zelf hou ik van snelle encoders en ik zie dat het alleen maar erger word qua snelheid, hoe beter de compressors worden.

"Compared to x264, even on the –veryslow preset, x265 encodes take noticeably longer — our Ivy Bridge 3770K encoded the same file in H.264 in 129 seconds as compared to 247 seconds for H.265. Keep in mind, however, that this is very, very early software."

Jaja, very early software maar het is een teken aan de wand. H.265 gaat zeker niet sneller worden dan H.264. Maar goed, dat hoeft ook niet.

Voor streaming e.d. is het wellicht de beste keus. Voor thuisgebruik zou ik liever de h.264 codec gebruiken, lekker snel en ruimte? Heb ik zat. Dan heb ik het wel over 1080P materiaal.

Het doel van een codec?
Snel en goed coderen, waarbij voor mij iig de bestandsgrootte niet op de eerste plaats staat.

Neem even jouw link: 500 frames bij Q=24 duurt 225 seconden met een Haswell 4770k. Stel ff voor het de eenvoud dat het 25fps materiaal is, dan is dit een stukje film van 20 seconden.
3x20 = 1 minuut = 3x90= 270 minuten. Voor een film van 90 minuten ben je dus 4 1/2 uur aan het coderen met toch wel een stevige cpu.

5 tot tien maal compute intensive lees ik, wat dus ook betekent dat de codec meer stroom slurpt. Dat zijn al twee valide argumenten waarom je toch niet H.265 moet willen gebruiken; zeker als daar de noodzaak niet voor is.

Natuurlijk is h.265 "slimmer". Het is ontwikkelt met 4K als basis.
De efficientie en "slimmere" wiskunde komt echter met een prijs; extra systeem/cpu belasting en langere encodings tijden. Veel langer. Zo slim is de wiskunde helaas niet, dat het ook sneller gaat.


Het doel voor de industrie (en ons) lijkt mij ook dat we codecs gebruiken die energie zuinig zijn. Wel, als ik de voortgang zo zie valt daar nog een slag te winnen.

Gebruikers commentaar:
My conclusions:

1) x265 takes FAR longer to encode, but we knew that. Understandable.
2) When "low in bits", x265 blurs images rather than making them look blocky. This sometimes looks better but to me often looks worse.
3) x265 seems to force a denoise filter. Video is far easier to encode efficiently when denoised, so I figure this is part of the data savings. It's a bit of a cheat, however, because I can get far smaller file sizes by running a denoise filter myself for x264-encoded video.
BRON

Het lijkt dus zeker niet allemaal rozegeur en maneschijn

ps: Vreemde moderatie hier.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 28 maart 2016 01:55]

"Vreemde moderatie" omdat je ontzettend koppig bent :+
Jaja, very early software maar het is een teken aan de wand. H.265 gaat zeker niet sneller worden dan H.264. Maar goed, dat hoeft ook niet.
Hier kan ik enkel op antwoorden: jij bent ofwel zo jong, ofwel zo kort van geheugen, ofwel zo koppig dat je niet weet/wilt inzien dat dit niet anders is dan x264. Lees er eens oude benchmarks op na: http://www.hardwarecanuck...-processor-review-14.html (eerste van voor 2010 die ik kon vinden).

Daar kan je zien dat de allernieuwste CPUs (de Nehalem serie) slechts 27 fps haalden, terwijl gewone consumenten CPUs zoals de E8400 amper 9 fps haalden. En dat voor een 720p video. En, dan moet je erbij bedenken dat H.264 toen al 5 jaar gefinaliseerd was. HEVC is er nu nog maar 3 jaar. H264 was dus ook enorm traag in het begin, dat is nu eenmaal zo voor nieuwe betere codecs. MPEG2 is not altijd sneller dan H264, maar gebruik jij het nog? natuurlijk niet, want eht is kut, en H264 is snel genoeg. Zo gaat het net zo met H265 binnen een paar jaar: het is gewoonweg beter, en zodra het snel genoeg is, is er geen reden meer om voor H264 te kiezen.
Het doel van een codec?
Snel en goed coderen, waarbij voor mij iig de bestandsgrootte niet op de eerste plaats staat.
Het doel van een codec is vooreerst compressie. En daarin is H265 beter dan H264. Daarnaast is encoding time niet erg belagrijk: belangrijker is decoding time. Een geëncodeerde video wordt namelijk veel, veel vaker afgespeeld dan hij wordt geëncodeerd (duhu). Daarom is voor elke codec de decode veel sneller dan de encode. Encoding time staat pas op de derde plaats: als een encoder drie dagen zou moeten stampen om 1 film te encoderen aan optimale efficiëntie, dan doet Sony dat gewoon: op die manier kunnen ze namelijk de allerbest mogelijke kwaliteit op hun bluray proppen.
Gebruikers commentaar:
My conclusions:

1) x265 takes FAR longer to encode, but we knew that. Understandable.
2) When "low in bits", x265 blurs images rather than making them look blocky. This sometimes looks better but to me often looks worse.
3) x265 seems to force a denoise filter. Video is far easier to encode efficiently when denoised, so I figure this is part of the data savings. It's a bit of a cheat, however, because I can get far smaller file sizes by running a denoise filter myself for x264-encoded video. BRON

Het lijkt dus zeker niet allemaal rozegeur en maneschijn
Sorry hoor, maar jouw "bron" is de comment secite van een website? Die notabene nog eens ingaat tegen een uitgebreide studie van de BBC. Maar goed, mijn bedenkingen bij zijn 'punten'.

1) geen minpunt, zoals ettelijke keren herhaalt. Grootste reden btw: X264 is intussen volledig geoptimaliseerd, en heeft op bijna elk platform hardware versnelling. H265 nog niet. Dit mindere issue wordt dus toch sowieso opgelost.
2) nee, H.265 blurt niet, of toch niet zoals hier wordt beweerd. In de encode en decode zit wel een inloop deblocking filter ingebouwd: bij encoding wordt er gezocht naar waar er blocking artifacts optreden, en wanneer hij edges vindt die niet in het bronmateriaal zitten, zoekt hij naar blur-parameters die objectief het beste resultaat (dichtste bij bronmateriaal) geven. De decoder past deze blurring toe. Dit is eigenlijk post-processing op amphetamines: vele H264 decoders passen namelijk al deblocking toe door edges te blurren, echter is dit process hit-and-miss: de decoder weet namelijk niet of een edge een artifact is, of deel van het bron materiaal. Bij H.265 geeft de encoder mee waar de blur nuttig is en waar niet. Dit principe wordt voor verschillende filtertechnieken toegepast. Dit is een enorme vooruitgang, en zal de nood voor extra post-processing in decoders enorm verlagen.
Bij de encoder kan je dit overigens uitzetten, maar dat is dom: de encoder heeft namelijk opgezocht waar die blur objectief gezien de kwaliteit verhoogt en waar niet, enkel waar het objectief beter is, is er een blur. De deblocking filter uitzetten geeft dus slechter beeldkkwaliteit, zowel subejctief als objectief. De gebruiker die jij quote heeft dus zijn huiswerk niet gemaakt: hij zag gewoon dat blocking artefacts gemaskeerd werden en nam domweg aan dat dit niet op een gepaste manier gebeurt (blind blurren is namelijk altijd ongewenst).
3) sleutelwoord lijkt mij 'seems to me': ik betwijfel ten zeerste of dit waar is, in de spec is denoise namelijk helemaal niet opgenomen.
Joh, dat zeg ik toch ook. Nu is H.265 nog niet zo interessant. Dat kan beter worden. En ja, het is NU nog steeds baggertraag. En al word dat beter, het is altijd trager dan de "mindere" codecs. Waarom? Complexciteit. Hoe meer compressie/complexiteit, hoe meer rekenwerk.

Geef alleen maar tegengas aan jullie halleluja verhaal. Dat hoef ik niet te herkauwen. Maar een kritsche noot word al snel weggehoond, terwijl het NU zeer terecht is. Dat het vroeger ook zo was, in irrelevant. Dan zou ik precies hetzelfde gezegt hebben. Trouwens, ik ben nog een hele tijd, juist om die redenen met Xvid doorgegaan.

Heeft btw. niks met koppigheid te maken maar vooral met een andere denkwijze. Jij zal die zo te horen wel verguisen. So be it.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 29 maart 2016 15:11]

Alhoewel hij het nogal onhandig aanvallend bracht heeft Kang inhoudelijk gelijk. H.265 is gewoon een efficiënter algoritme met slimmere wiskunde en over enkele decennia zal H.264 volledig vervangen zijn.
Houdt er rekening mee dat wanneer men daar zegt 'no 10 bit decode', men bedoelt dat er geen hardwarematige versnelling voor is: software decode kan wel gewoon, en hoewel ik het niet zeker ben, is het mogelijk dat Braswell chips dit gewoon kunnen: ikzelf heb een HTPC met een Celeron N2820, en die kan (met Kodibuntu, niet met Windows) gewoon 720p HEVC (8b) aan. Wederom: ik weet het niet, maar een quad core uit de N3000 serie zou dan toch kans maken om 10b HEVC te kunnen decoden, niet?
Komt die voor die prijst inclusief Window? Dat staat er niet duidelijk bij vermeld. Daarnaast is krachtiger nog maar de vraag: de Celeron J1800 scoort 1034 punten en de Atom x5-Z8300 1190 punten.

http://www.cpubenchmark.n...Celeron+J1800+%40+2.41GHz
http://www.cpubenchmark.n...Atom+x5-Z8300+%40+1.44GHz
Dat is exclusief Windows. Maar als je enkel Kodi wilt, kan je OpenElec, of Kodibuntu installeren. Ikzelf heb Kodibuntu draaien, met Steam dus ik kan via streaming gewoon gamen :)

Daarnaast: je hebt het over de J1800, een dual core chip, de link die ik postte gaat over de J1900, een quad core model ;)

Die scoort bij Passmark zo'n 1881 punten, een stuk beter dus ;)

En in Geekbench scoort de J1900 scores rond de 1000/3000, terwijl de X5-Z8300 blijft steken op max 800/2300.

Maar zelfs als de CPU kracht hetzelfe zou zijn, is een dergelijke mini-PC beter op vlak van uitbreidbaarheid (meer poorten, ethernet, vervangbare SSD en RAM, 2GB is immers erg weinig). Je boet enkel in op draabraaheid: de miniPC is compact en kan je dus redelijk makkelijk meenemen -hij zou met gemak passen in mijn vriendin haar handtas- maar de computestick is echt geschift klein en past in je zak!

[Reactie gewijzigd door kiang op 25 maart 2016 11:43]

Als je alleen kodi wil kun je ook een vele malen goedkopere arm mini pc kopen.

Deze laatste gekocht: http://www.geekbuying.com...-BT4-0-USB3-0-363025.html

130 euro + verzendkosten vanuit Spanje. Binnen 4 dagen geleverd geen gedoe met douane en btw en werkt heel mooi.
Als je al 130€ uitgeeft, zou ik persoonlijk voor het x86 kastje gaan, zit in dezelfde prijsklasse (zelfs iets goedkoper) en je hebt meer mogelijkheden, toch?
De CPU die daarin zit is een Z8300, dus gewoon met x86-instructieset.
Ik had de specs neit bekeken, in je post had je het zelf over een arm mini pc, dus ik ging uit van een arm CPU, niet x86 ;)
De link die je poste is van het J1800 model, de J1900 is deze:
http://nl.aliexpress.com/...2/137214_32551878341.html

Met 2GB/32GB SSD komt die op 142,45 euro en met 4GB/128GB op 187,11 euro incl. verzenden maar zonder Windows. Zijn leuke PC'tjes ja.
Oh jee! Ik had het eerste resultaat van zoekopdracht "J1900" genomen, totaal mijn fout! :+ edit: zie hier, ik sorteerde op prijs, en dan 'vergeet' hij deel van de zoekterm...

[Reactie gewijzigd door kiang op 25 maart 2016 13:05]

Vroeg het me gewoon af. Ik heb voor in de woonkamer een AMD setup setup staan die de mediataken doet hier.

Voor in de slaapkamer heb ik gisteren een dealtje gemaakt met een Tweaker voor een klein pc'tje met een amd e350.

Meeste bestanden zijn hier 720p of 1080p mkv (H.264) en sommige divx avi. Audio is vaak zelfs nog stereo. Zijn niet zo veeleisend ;).
Eigenlijk vind ik dat wel interessant. Ik zoek al een tijdje naar een zuinige mini server die wat krachtiger is dan een Raspberry Pi. Hoe betrouwbaar is deze deal? Ik wil niet een Chinees pak suiker binnen krijgen.
In mijn ervaring is het gewoon betrouwbaar: het zijn gewoon standaard moederborden, je kan dezelfde hardware hier ook krijgen, voor ietsje meer, als je dat gerust stelt :)
Zolang je niet helemaal los gaat met codecs (zodat de GPU ze kan decoderen) kun je hier inderdaad een leuk mediacenter mee maken. Ik twijfel alleen of deze HDMI CEC ondersteunt voor bediening via de TV afstandsbediening, anders ben je alsnog een extra USB poort daarvoor kwijt :-(
Dit soort raspberry pi boardje ondersteund wel CEC. En heeft een Intel Atom X5 processor. Stuk krachtiger als deze stickie.
http://www.up-board.org/
leuk maar te duur.
Op aliexpress, geekbuying koop je een compleet kastje met windwos 10 licentie die hetzelfde kan maar dan goedkoper.

Het lijkt haast een trend te worden we doen net alsof het doe het zelf is, los bordje, kastje, zelf in elkaar zetten en onder de streep ben je duurder uit dan een kant en klare oplossing.
Dat boardje heb ik op Kickstarter gebackt, maar deze heeft zowat dezelfde processor aan boord als deze Intel Compute stick, de x5-Z8350 i.p.v. de x5-Z8300 van deze Compute Stick. Alleen de turbo frequentie is net een fractie hoger. Dus of het boardje in de praktijk nu echt krachtiger/sneller is als deze stick, ik vraag het me af.
Zelf heb ik ook interesse in dat bordje. Ik vraag me alleen af hoe goed Linux erop draait, maar ik wil al een tijdje iets krachtigers. De Raspberry Pi is een leuk bordje wat voor veel dingen geschikt is (voor XBMC zijn de 2 en de 3 ook erg prima, als je het mij vraagt), maar als je een zeer goedkope en zuinige mini-server wil is hij eigenlijk niet geschikt.

Overigens, de up-board wordt geproduceerd in Taiwan, maar verscheept vanuit Nederland. Als je er een besteld krijg je dus geen vervelend gedoe met de douane.
Kodi kan je ook via een app bedienen (mits iOS of Android) ;).

Al is die usb poort geen probleem, heb geen muis en toetsenbord nodig ;).
Volgens mij vergeet je te vermelden dat windows 10 ook een app heeft. https://www.microsoft.com/store/apps/9wzdncrcx3tx
Die werkt totaal niet fijn en crashte heel vaak. Is mede de reden geweest dat ik mijn Lumia 630 de deur uit geschupt heb.
Dat is raar, op mijn 625 heb ik geen enkel probleem met de KODI app.
Heb liever de VOYO V3, die heeft een Intel Atom x7-Z8700 die VEEL sneller is dan de Intel Atom x5-Z8300, en 4GB RAM + 128GB SSD heeft.

http://cpuboss.com/cpus/I...vs-Intel-Atom-x5-x5-Z8300

En kost maar €193,82, maar €40 meer maar je krijgt wel veel meer.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 25 maart 2016 21:52]

Is die W10 compatible of met W10 meegeleverd?
Ja Windows 10 is er al op geinstalleerd.

Hij boot meteen in Windows als je hem aan doet.
Legale geactiveerde versie?
Legale geactiveerde versie?
Ja legale geactiveerde versie, daarom kost hij ook €193,82, anders was hij goedkoper geweest.
The computer ships with Windows 10 64-bit software, but as CNX-Software points out, Voyo has a mixed record with actually including licensed versions of Windows when it first launches a new PC. So you might want to proceed with caution.

http://liliputing.com/201...gb-ram-128gb-storage.html
Niet alleen veel sneller, maar ook een SSD in plaats van eMMC geheugen.
Niet alleen veel sneller, maar ook een SSD in plaats van eMMC geheugen.
Ja er zit een SSD in die een STUK sneller is ja.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 27 maart 2016 03:36]

Dat is mij dan alweer te veel. Dat is toch 26% duurder en die ruimte is er hier zeker niet. Levensduur van tablets, telefoons en laptops valt me in het algemeen toch vies tegen. Ik heb hier desktops die na >10jr nog steeds bruikbaar zijn, ok het is geen high-en meer maar voor mail, browsing en licht spreadsheetwerk voldoet het nog. Mijn Thinkpad heeft na 3 jr defecte touchpad-knoppen. Tablet gaf was na 2jr geen beeld meer, telefoons zijn na 4jr aan gort. Als je dan bedenkt hoeveel je er aan uit hebt gegeven, zijn het in alle gevallen slecht besteed geld.
Dat is mij dan alweer te veel. Dat is toch 26% duurder
Wat is nou €40,- meer, als je VEEL meer extra krijg?
en die ruimte is er hier zeker niet.
Wat ruimte, hij is maar 13 cm x 13 cm x 0,9 cm, en daar heb je geen ruime voor, kom op wil je.

Je kan hem gewoon aan de achterkant van je TV plakken met dubbelzijdige plakband.
Levensduur van tablets, telefoons en laptops valt me in het algemeen toch vies tegen.
Hoe zo, je kijkt er alleen films en series mee en YouTube en misschien wat mail, browsing en licht spreadsheetwerk, dan kan je met gemak 5 jaar of langer er mee doen.
Mijn Thinkpad heeft na 3 jr defecte touchpad-knoppen. Tablet gaf was na 2jr geen beeld meer, telefoons zijn na 4jr aan gort. Als je dan bedenkt hoeveel je er aan uit hebt gegeven, zijn het in alle gevallen slecht besteed geld.
Waar heb je het over, je raakt die VOYO V3 nooit meer aan als je hem eenmaal aangesloten heb aan je TV, dus geen touchpad-knoppen die stuk gaan of beeld die stuk gaat (ja misschien je TV, maar dat heb niks met de VOYO V3 te maken) of telefoons die na 4jr aan gort gaat, gebeurd niet want je raakt de VOYO V3 niet aan.

En dit is dan GEEN slecht besteed geld.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 27 maart 2016 23:11]

Wat is nou €40,- meer, als je VEEL meer extra krijg?
VEEL meer extra valt wel mee, ja het is ietsje beter maar nog steeds te traag voor het meeste gebruik. Daarbij 26% is aanzienlijk. Als je woonlasten 26% omhoog gaan mopper je echt wel, ook als je kapper van laag btw (6%) naar hoog (21%) gaat moppert iedereen. Als de benzine een paar cent omhoog gaat schreeuwt iedereen moord en brand. Daarbij is het nog steeds veel als je het geld niet hebt.
[...]
Wat ruimte, hij is maar 13 cm x 13 cm x 0,9 cm, en daar heb je geen ruime voor, kom op wil je.
Financiële ruimte, dus ik had het over de prijs en dus over financiële ruimte.
Je kan hem gewoon aan de achterkant van je TV plakken met dubbelzijdige plakband.
Kan met een Chromecast ook of met een willekeurig apparaat met vesa
[...]
Hoe zo, je kijkt er alleen films en series mee en YouTube en misschien wat mail, browsing en licht spreadsheetwerk, dan kan je met gemak 5 jaar of langer er mee doen.
Wat ik bedoel is dat het na 2 of 3 jaar kapot is, niet meer werkt.
Die Thinkpad geld toch als toonbeeld van degelijkheid en heeft na 3 jaar kuren. Ook zijn er hier sinds 2008 een Packard Bell en 2 Acers gesneuveld, en echt niet vanwege mishandeling.
[...]
Waar heb je het over, je raakt die VOYO V3 nooit meer aan als je hem eenmaal aangesloten heb aan je TV, dus geen touchpad-knoppen die stuk gaan of beeld die stuk gaat (ja misschien je TV, maar dat heb niks met de VOYO V3 te maken) of telefoons die na 4jr aan gort gaat, gebeurd niet want je raakt de VOYO V3 niet aan.
Ook een mediaspeler, die eveneens niet aangeraakt werd, gaf, nauweliijks gebruikt, na een jaar of 2, 3 geen beeld meer.
En dit is dan GEEN slecht besteed geld.
Ja, dat vindt ik dus slecht geld besteed.
VEEL meer extra valt wel mee, ja het is ietsje beter maar nog steeds te traag voor het meeste gebruik. Daarbij 26% is aanzienlijk. Als je woonlasten 26% omhoog gaan mopper je echt wel, ook als je kapper van laag btw (6%) naar hoog (21%) gaat moppert iedereen. Als de benzine een paar cent omhoog gaat schreeuwt iedereen moord en brand. Daarbij is het nog steeds veel als je het geld niet hebt.
WOW, waar heb je het over man, het is een Media PC, voor video en audio en wat internetten, MEER NIET.

En verders ga ik niet meer op in wat je zegt, want het slaat nergens op, en het gaat over niks, ieder geval niet waar deze Mini PC voor gemaakt is.
[...]
WOW, waar heb je het over man, het is een Media PC, voor video en audio en wat internetten, MEER NIET.
En daarvoor is hij veel te duur. Dat kan ook met een chromecast (als je al een (Android-) smartphone hebt), met een Raspberry Pi, of met een Pentium4 van €25,- en dat is allemaal veel goedkoper.
En verders ga ik niet meer op in wat je zegt, want het slaat nergens op, en het gaat over niks, ieder geval niet waar deze Mini PC voor gemaakt is.
En nu ga jij 50% met je inkomen omlaag en krijg je nog hooguit minimumloon, je vriendin/vrouw haar werk gaat failiet en ze krijgt 4 maanden geen loon, noch uitkering, maar wel tegelijkertijd gluurverhoging omdat je zogenaamd scheefwoont, en vanwege een foutje van de belasting komen ze ook nog even €10.000 bij je ophalen, kinderopvangtoeslag die teveel is uitgekeerd maar die je zelf nooit gekregen hebt.

Opwel niet iedereen heeft een salaris van €100.000, er zijn mensen die het met aanzienlijk minder moeten doen. Die niet dit soort bedragen kunnen uitgeven aan een computer.
Wellicht dat het nu wel goed werkt, ik heb sinds 3 a 4 maanden geen Windows Phone meer.

In de tijd met mijn Lumia 630 had ik continue crashes met die app. En dat gaat op een gegeven tijd zwaar irriteren.
Op Lumia 920 en 930 en Asus T100TAM werkt de Kodi app perfect in combinatie met mijn Android TV.
Wellicht dat het nu wel goed werkt, ik heb sinds 3 a 4 maanden geen Windows Phone meer.

In de tijd met mijn Lumia 630 had ik continue crashes met die app. En dat gaat op een gegeven tijd zwaar irriteren.

Dus ik zie het niet als alternatief. Al helemaal omdat er voor bijvoorbeeld iOS en Android veel uitgebreidere versies zijn (ik gebruik nu zelf Yatse).
En mocht je nog een ander besturingssysteem hebben kun je nog via de browser naar de web interface gaan en zo Kodi besturen. Niet ideaal, maar het werkt wel allemaal :)
Bluetooth remote is ook een optie, de vorige editie had bluetooth, deze vast ook wel.
Even in de spec sheets opgezocht, zit inderdaad Bluetooth 4.2 op!
De vorige versie heb ik getest. Deze draait moeiteloos Kodi. Eerlijk gezegd verliepen alle multimedia taken vloeiend. De reden dat ik toch voor een NUC ben gegaan is omdat de vorige versie geen IntelHD GPU had. En dat is belangrijk omdat er geen DTS-HD/TrueHD ondersteuning zat in de drivers van de IS2015. Wellicht, hopelijk, is dat nu aangepast voor de IS2015.

Deze 2016 versie zou op basis van de IntelHD wel degelijk ondersteuning moeten bieden voor DTS-HD/TrueHD.

@Xudonax,

Dus ook CEC. De vorige had hier al ondersteuning voor. IntelHD ondersteunt dit ook.

[Reactie gewijzigd door Die Bruine op 25 maart 2016 07:26]

Misschien een onwijs domme vraag.
Hoe kom je er achter of er wel DTS-HD in de drivers zit ingebakken?
Sluit jouw apparaat middels HDMI aan op een DTS-HD/TrueHD capable receiver . Ga naar (in Windows) playback devices en kijk bij jouw HDMI device of daar onder capabilities DTS-HD en TrueHD bij staan. Staat het er niet bij, dan wordt het niet ondersteund.
Ik heb die Intel Stick getest in Q3 2015 zo uit mijn hoofd. Zou zomaar kunnen dat er daarna wel een driver is uitgekomen waarmee het nu wel wordt ondersteund. De 2015 versie had een afwijkende GPU (in plaats van de gebruikelijke Intel HD).

En ja het is echt een driver issue. Zo heb je bv de Core Ix producten van de eerste twee generaties die opeens onder Windows 10 geen ondersteuning meer bieden.
OpenElec biedt dan weer wel ondersteuning. Beetje jammer, maar helaas.
Met die Core iX processors kun je de Windows 7/8 driver van de website van de mobo fabrikant gebruiken.
Dat kan ook met een pi2, daar heb je geen volwaardig os voor nodig, heb zelf bv rasplex op een pi2 draaien. Ding ligt achter TV meubel, geen omkijken naar..
Zelf nare ervaring met RPi 2 (vervormen van de behuizing door de warmte).

Maar vroeg het meer als algemeenheid. Heb al een htpc hier.

http://builds.vanwilligen...C/donefornow/IMG_1229.JPG
HTPC is het zwarte kastje boven het rode laatje linksonder.
Je zou het in een apparaat met hdmi poort kunnen stoppen en er alles mee doen wat je normaal ook zou kunnen met een pc maar dan moet je wel opletten dat je geen te zware taken wil uitvoeren.

Voor kodi zou ik eerder gaan voor een goedkopere android media speler, heb gisteren toevallig nog een mxq pro ontvangen en die speelt 1080p streams goed af.
Als je dat wilt doen kun je beter een raspberry pi 3 kopen. Minder krachtig, maar goed genoeg voor 1080p in kodi, en een stuk goedkoper. De pi 3 heeft ook bluetooth, dat zou voor zulk gebruik wel handig kunnen zijn.
Zo het niet handig zijn om in sommige gevallen zoals de review hierboven een foto te plaatsen met daarbij een potlood of liniaal, ter vergelijking en inbeelding van de grootte van het apparaat. Ik ben nu de maten aan het opzoeken en aan het tekenen om te kijken hoe groot hij ongeveer is.
Is het mogelijk om Linux te installeren?

By the way: Er komen nog 2 versie uit dit jaar met Intel M cpu.
Veel sneller maar prijs gaat nergens over... kan je net zo goed een leuke laptop halen.

[Reactie gewijzigd door 7th op 25 maart 2016 08:41]

Linux: Jep.

Overig: En qua prijs van die duurdere. Je kunt niet zomaar zeggen "kan je net zo goed een leuke laptop halen" - da's een andere doelgroep. Want dan kun je ook net zo goed een leuke PC halen, maar daar is misschien geen plaats voor. Daar doelt deze stick op.

[Reactie gewijzigd door HetGezegde op 25 maart 2016 11:06]

Jep: Zoals bij een normale desktop pc.
Of
Jep: Zoals bij een Chromebook, dus met een paar truukjes wegens bios/eufi gedoe?

Update: Prijs van die versie met Intel M is echt ECHT duur.
Iets van over de 350 dollar? Heel duur in iedergeval.
Kan je nuc/nuc-like pc van kopen of laptop enz.
350 dollar/euro en hoger voor een stick is echt not done.

Update van update: "The Core M Compute Stick starts at US$399 " :o

[Reactie gewijzigd door 7th op 25 maart 2016 11:14]

Jep: zoals bij een normale desktop PC. Booten vanaf USB stick met Linux.

En dan kom je eerder op een NUC qua hetzelfde idee. Een laptop is doorgaans toch echt groter en een scherm is misschien niet nodig.

Weet wel dat er GEEN laptops bestaan met een Core M voor die prijs.
Als ik 400 euro zou hebben om te besteden, dan zou ik bv een 2e handse Dell laptop halen met een 3e gen I5 bij een 2e handse laptop/desktop dealer.
(bv DELL Latitude E6530)

3e gen I5 > Intel M ?
3e gen I5 > Intel M ?
Qua snelheid: ja. Maar niet op gebied van energiezuinigheid/warmteontwikkeling.

Daarnaast kun je tweedehands moeilijk vergelijken met nieuw. Want deze stick tweedehands zal ook een stuk goedkoper zijn, wanneer 'ie wat ouder zou zijn.
Ok nieuw stuff dan:

Compute stick met M3 cpu: 400 euro!
Compute stick met M5 cpu: 500 euro!!!

Leuke intel nuc met i3 erin: 288 euro.

Een van de duurste brix:
Gigabyte BRIX GB-BSi7H-6500 500 euro (dan heb je wel een i7)

Goedkope I3 brix:
Gigabyte BRIX GB-BXi3-5010 264 euro.

Wat voor doel groep moet deze super dure sticks hebben dan?

[Reactie gewijzigd door 7th op 25 maart 2016 12:16]

Een doelgroep welke hetzelfde wil bereiken met minder vermogen. Die M processoren zijn zuiniger (is natuurlijk handiger in een laptop dan in zo'n stick, omdat die niet op accu werken), maar ze genereren vooral ook minder warmte.

Daarmee kan die stick passief worden gekoeld, wat bij een i3, i5 of i7 niet kan.

Dus als je formaat belangrijk vindt (een NUC is wel een beetje groter), vermogen (je energierekening) en warmte ontwikkeling (evenals geluid door een koeler bijv.) is dit een handige oplossing.
Ik heb vind ik vrij veel fantasie maar ik kan geen usecase verzinnen waar ik een 400 euro of 500 euro stick zou inzetten inplaats van een 280 euro NUC.

Ik denk dat Intel niet veel van die Core M sticks gaan schuiven.
Overpriced product zonder grote target doel groep = Flop

Voorbeelden:
Interactieve Kios: Pi3 voor fractie van het bedrag.
Scherm die hele dag media afspeelt of tussen tabs in een browser switched: Pi3
Desktop vervanging voor huis-tuin-keuken gebruik: Nuc i3 cpu.
Totale desktop vervanging (Dus zware stuff zoals Photoshop/gaming) : Nee
Server: Pi3
Portable pc voor browsen/email/youtube: Chromebook of budget laptop.
Portable pc voor kantoor-drone in pak: Laptop
DIY builder dudes: No. Geen IO. Pi3, ardrino enz

Zelf iemand van Groenlinks die lid is van Greenpeace en een boom als vriendin heeft en verstand heeft van hardware (of geen verstand heeft van hw) zou niet een stick nemen van 400 a 500 euro over een NUC omdat die "minder" stroom zuip.

[Reactie gewijzigd door 7th op 25 maart 2016 12:44]

Ja klopt. De meerprijs is 'm voor veel gebruikers vast niet waard. Bijna het dubbele voor ongeveer hetzelfde (behalve minder warmte/verbruik).

Goeie opsomming trouwens :) precies waar ik me in kan vinden.
een boom als vriendin
Haha +1
er is dus duidelijk wel een markt voor, dit is namelijk de 2de generatie van dit soort compute sticks. Geef mij maar een NUC of een laptop.
Noem eens 1 of 2 voorbeelden van een setup waarbij dit (veel) beter is dan een Nuc of een andere kleine setup.
dat is niet wat ik bedoel, blijkbaar verkoopt dit gewoon, want het is de 2de generatie. Ikzelf zou nooit vorm boven performance kiezen... ik zou liever een pc toren naast mijn tv hebben dan een compute stick.
Je maakt een redeneerfout. Dat v Schooten geen voorbeeld kan noemen is geen bewijs dat er geen scenario's bestaan. Omgekeerd: dat Intel dit product blijft ontwikkelen suggereert dat er wel vraag naar is. Ik ga er ook één kopen.
Zo goedkoop is dit toch niet? Voor 30 euro meer heb je een tablet met toetsenbord erbij met vergelijkbare specs..
30 euro? Wijs me die aan.
Hoe dan ook prik je die niet ff in de tv.
aanbieding is met vorige generatie Intel Atom BayTrail-CR Z3735G quad-core processor. In dit geval maakt dat veel uit in performance.
Dat is 189 euro en geen 30! Oeps verkeerd gelezen.

Voor 83 euro ex btw kun je wel een chuwi Vi8 tablet halen met een intel x5 z8300 Link
Maar een hdmi stick moet je ook niet met een tablet vergelijken ondanks dat ze vrijwel dezelfde hardware hebben.

[Reactie gewijzigd door Chaosstorm op 25 maart 2016 11:55]

Er stond niet 30 euro, maar 30 euro meer...
Ik heb de 2015 model gekocht met toen Windows 8.1 With Bing.
Gebruik hem nog maar zelden helaas, i.v.m tekortkomingen van de CPU/GPU dat gevoed word via een USB poort.
Mooi voorbeeld is de Acer Switch met exact dezelfde hardware spec's. en toch voelt de Acer t.o.v de Intel ComputeStick sneller aan.
merkbaar bij bijvoorbeeld browsen. na ca 4 tot 5 tabbladen tegelijk te openen merk je dat de computestick het moeilijker krijgt en begint te haperen waar de acer dit probleem niet heeft.

Minecraft for windows 10 beta edition draait op de Intel Compute Stick zozo. de acer daartegen soepel en zonder stotteren.

De 2016 Intelstick zie ik anders wel weer zitten. maar we moeten wachten tot de sneller/duurder versie's verkrijgbaar zijn.

knip van pcmag.com
Our review unit has an Atom x5 processor, but other versions will be available soon with either an Intel Core m3 ($399) or Core m5 ($499) CPU. Both of these models come with a USB-C port, 4GB of memory, and 64GB of eMMC flash storage. The Intel Core m3 configuration comes with Windows 10, The Core m5 vPro model, which is aimed at the business sector, doesn't come with an operating system. Business customers for that model will need to work with a value-added reseller (VAR) to choose which version of Linux or Windows 10 (Enterprise, Pro, Education, etc.) will work best for their needs.

nu vraag ik mij alleen af , is de I3/I5 vergelijkbaar met de M3/M5 versie's die hier in komen of blijft het traag?
Core M is voor mobiele toepassingen met laag TDP en zijn op dat vlak niet vergelijkbaaar met desktop Core I series. http://www.intel.nl/conte...re/core-m-processors.html
Deze stick kun je doe zelf ook upgraden net als een barbone? Denk aan RAM uitbreiden, of ben je dan gebonden aan een duurdere Intel stick?
Nee de ram en de cpu kan je niet upgraden. Ook niet in de duure modellen die nog moeten komen.
Puur kijkend naar wat het kost dan heb ik liever een Raspberry pi 3. Meer power en mogelijkheden heb je dan.

Het idee dat je het rechtstreeks in een HDMI port kan doen gaat dan wel verloren. Maar het is maar net wat je wilt.
Power van de Pi3 is anders.
ARM cpu vs X86 cpu verhaal.

bv deze stick zal wel normaal youtube full screen 720p en/of 1080p doen. Dat doet de Pi2 en Pi3 niet.
Internet browing met de Pi2 en Pi3 moet je bakken met geduld hebben, wat de meeste mensen niet hebben door gewend te zijn aan normale browse speed op telefoons/laptops/desktops.
bv deze stick zal wel normaal youtube full screen 720p en/of 1080p doen. Dat doet de Pi2 en Pi3 niet.
Internet browing met de Pi2 en Pi3 moet je bakken met geduld hebben, wat de meeste mensen niet hebben door gewend te zijn aan normale browse speed op telefoons/laptops/desktops.
Pardon? Ik heb hier een Pi2 (B+) en die draait *prima* 1080p YouTube streams af op mijn 27 inch monitor hoor, zonder lag of andere vervelende dingen. Ook browsen gaat prima, pas bij echt intensieve dingen ga je het merken (zoals YouTube op Full HD + Minecraft ofzo)
Ik heb Pi-B+ , Pi-2 en Pi-3.
Ik heb 4 verschillende micro SD cards (allen class 10).

En ik kan met overtuiging zeggen dat browsen bagger traag gaat maar niet uit met welke browser en in welke OS.
En youtube fullscreen in 720p en 1080p gaat ECHT niet goed.

Ja zonder wifi connectie. Altijd WIRED connectie.

Ik kan met volle overtuiging zeggen: Pi-2 en Pi-3 is GEEN desktop replacement voor browsen en youtube. (En ik ben een Pi-aholic, dus ben geen anti pi dude ofzo)

[Reactie gewijzigd door 7th op 25 maart 2016 15:03]

Wat voor software draai je erop? Ik draai Fedora, dat is mogelijk het enige verschil? Ook ik heb klasse 10 kaartjes en via een kabel verbonden met het netwerk inderdaad. YouTube gaat *prima* hier, zowel in Chrome als in Firefox
Ok ik geef toe: Ik heb Fedora niet getest.

Ik heb getest: Vele versies van Rasbian.
Ubuntu Mate.
Kali Linux.

Aangezien het niet goed gaat bij 3 verschillende OS in verschillende browsers was ik ervan overtuigd dat de Pi's het gewoon niet trekt.
En op de official forum heeft ook niemand mij tegen gesproken, maar komen ze met de standaard opmerking: Daar is een Pi ook niet voor. Is voor "education".
Raspbian heb ik het ook mee geprobeerd, ook dat draaide prima. Heb je een MPEG-2 key erbij gekocht (voor 2 pond) bij je Pi's? Dat heb ik wel gedaan namelijk, omdat ik MPEG-2 (en de kinderen daarvan) nodig had.

Zie: http://www.raspberrypi.com/mpeg-2-license-key/
Pidora wil ik wel testen.
Maar MPEG-2 licentie voor hw acceleration heeft 0% effect op browse snelheid.
En bij Youtube heeft dat volgens mij ook geen effect.
Youtube gebruikt H.264 als flash niet in gebruik is.

Update: Nu weet ik weer waarom ik Pidora niet heb getest:
released 2014 en daarna nooit een update.

[Reactie gewijzigd door 7th op 25 maart 2016 15:44]

Ik weet het, ik zit alleen alle mogelijke veranderingen af te gaan. Ik heb dan wel een licence voor MPEG-2, en verder niks. M'n pi is standaard (wel een lichte GPU overclock), standaard Fedora (dus GEEN pidora) en een klasse 10 SD kaartje van 64GB
Nadeel van de Pi3 is dat die nog ingesteld/geïnstalleerd moet worden.

Deze Intel is meer "plug-and-play". Da's het voordeel voor mensen die geen zin/ervaring hebben met een Pi en haar instellingen.
Zie dat het wel een SD kaart aansluiting heeft.

Deze alleen geen usb3

2016 Meegopad T07 MINI PC Official Licensed Cherry Trail Z8300 Win10 with Cooling Fan 2GB/4GB RAM Intel Quad-Core Compute Stick


http://arstechnica.com/ga...t-faster-and-look-better/

[Reactie gewijzigd door haider op 25 maart 2016 06:25]

Zo'n beetje alle hardware heeft wel ondersteuning voor h264 dus dat lijkt mij geen probleem. Zelfs mijn drie jaar oude telefoon kan zonder problemen h264 content afspelen.

Als je geen usb poort wil opofferen voor een remote kan je altijd nog bv de kodi remote app op je telefoon gebruiken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Cartech

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True