Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Redactie Tweakers

Desktop Best Buy Guide

Maart 2016

Home theater pc

Als laatste bespreken we de home theater pc, kortweg htpc. De htpc wordt doorgaans ingezet als primair apparaat dat mediabestanden afspeelt, maar niet iedereen heeft in alle gevallen een volledig uitgeruste htpc nodig. Welke htpc je gaat samenstellen hangt nogal af van je wensen, je overige hardware en natuurlijk het budget.

Bij de vorige editie hebben we ons niet beperkt tot één systeem, maar geprobeerd het spectrum van instapsysteem tot uitgebreid systeem te bespreken en dan toe te lichten waarom je voor een uitgebreider systeem zou gaan. Bij deze BBG gaan we uit van een stream-oplossing: een zo goedkoop mogelijk systeem dat vooral stil is, weinig kost en zijn content via streams zal krijgen en niet zelf zal opslaan. De content is dan opgeslagen op een netwerkopslagsysteem, zoals de in deze BBG behandelde nas en thuisserver, of wordt gestreamed vanaf internet. Dit heeft tot gevolg dat de htpc zelf een stuk kleiner en energiezuiniger kan zijn en alleen de broodnodige onderdelen nodig heeft voor het afspelen van content.

Bij de Google Chromecast staat gebruiksgemak hoog in het vaandel, terwijl de configuratiemogelijkheden beperkt zijn. En waar voorheen AMD heer en meester was op het gebied van apu’s voor htpc’s, zien we nu Intels Braswell-platform als zeer geschikt voor de htpc. De barebones stelen de show door tegen lage kosten een uitgebreid arsenaal aan functionaliteit te bieden. Met een Asrock BeeBox of Intel NUC zit je echter wel vast aan de hardware die de fabrikant levert. Een tweakers-alternatief zou een htpc kunnen zijn die op een Raspberry Pi is gebaseerd. De knutselaar kan hiermee voor weinig geld een streaming-htpc bouwen, die met allerhande populaire mediaspelerbesturingssystemen als Kodi overweg kan.

Naast nieuwe componenten is het ook de moeite waard om in het kort de ontwikkeling in de mediacontentmarkt te bespreken. Het noemenswaardigst is misschien wel de toenemende interesse in 4k-content en hevc. Met 4k-content wordt in de regel gedoeld op video’s met een resolutie van 3840 bij 2160 pixels en hevc staat voor high effiency video coding. Hevc is in het kort de opvolger van h264 en is een veel efficiëntere videocompressiestandaard, waardoor er minder opslagcapaciteit nodig is voor dezelfde kwaliteit. Een andere standaard is VP9, dat vooral door Google wordt gebruikt, omdat je geen licentiekosten hebt.

Vanuit de community was er vraag naar een htpc die 4k-content kan afspelen. Hevc komt dan direct ook om de hoek kijken, omdat dankzij de efficiënte compressie de grootte van de mediabestanden nog enigszins binnen de perken blijft. Er zijn echter door de hoge mate van compressie ook veel rekenkracht en goede algoritmes nodig om de content weer te decoderen. Een gpu is zeer geschikt voor deze taak, maar niet veel gpu’s zijn geschikt voor de zware vorm van 4k-content met 60 frames per seconde en een 10bit-kleurenpalet. De Asrock BeeBox en andere Braswell-barebones, zoals een Intel NUC, zijn dan ook slechts gedeeltelijk geschikt voor 4k-content; 4k is mogelijk, maar met hoogstens 30 hertz, dus geen high framerate of hfr-films en een 8bit-kleurenpalet. En dan ook enkel via de displayport; ideaal is het dus niet.

Onze aanbeveling is om te wachten met de aanschaf van een htpc die 4k 60p en 10bit-hevc kan afspelen. Op het moment zijn de keuzes van componenten die dit ondersteunen zeer beperkt. Bijna de enige optie bij zelfbouw is een videokaart met een Nvidia GM206 gpu, een gpu die enkel te vinden is in de Nvidia GTX950 en GTX960. Dit zijn beide videokaarten van boven de 150 euro, terwijl je dan ook een relatief grote behuizing moet kiezen om de videokaart te huisvesten, opnieuw geen ideale oplossing door de hoge kosten en grote omvang. Intel Kaby Lake wordt later dit jaar verwacht en hopelijk zien we dan een energiezuinig platform dat standaard al hdmi 2.0, hdcp 2.2 en hevc-10bit-ondersteuning heeft. Met hdmi 2.0 is 4k 60p mogelijk via de hdmi-poort.

MoederbordenRaspberry Pi 3 Model B 1GB

De Raspberry Pi is ooit begonnen als een project om ontwikkelhardware toegankelijk te maken voor studenten, zodat ze in aanraking komen met programmeren. Inmiddels heeft het apparaat ter grootte van een creditcard ook zijn nut bewezen als mediaspeler. Vooral met Kodi krijgt de RPI veel functionaliteit. Er loopt een topic op het Tweakers-forum waarin de RPI uitvoerig wordt besproken en waarin ook wordt uitgelegd hoe je Kodi installeert. De Raspberry Pi 3 Model B is onlangs aangekondigd en heeft een krachtige processor, wifi en bluetooth. De nieuwe versie kost ongeveer evenveel als de oude versie: voor circa 40 euro heb je hem in huis. Let er wel op dat je nog een micro-usb-voeding en opslagmedium, zoals een sd-kaart, moet aanschaffen om een compleet werkend systeem te krijgen.

Score: 4.5(0 reviews)
MediaspelersGoogle Chromecast (2015) Zwart

Niet iedereen heeft behoefte aan veel configuratiemogelijkheden. Google haakt hierop in en biedt voor een bedrag van circa 39 euro de Chromecast aan, een apparaat dat geen ruimte in je tv-kast inneemt en waarmee je vanaf Windows, OS X, Android en iOS content naar je tv kunt streamen. De Chromecast werkt goed samen met Netflix en Googles eigen Play Movies/Music, maar het afspelen van eigen content is wat problematischer dan bij de andere alternatieven. Op het forum van Tweakers is er een uitgebreid topic over de Chromecast, waarin de (on)mogelijkheden en ervaringen worden besproken. In 2015 heeft Google een nieuw model uitgebracht, dat naast een vernieuwd ontwerp nu ook sneller is en ondersteuning heeft voor 5GHz- draadloze netwerken.

Score: 4(36 reviews)
Product Prijs Act.Prijs
Moederborden Raspberry Pi 3 Model B 1GB € 39,95 € 31,39
Mediaspelers Google Chromecast (2015) Zwart € 39,- € 43,95

BarebonesASRock Beebox N3150/B/BB

De Asrock BeeBox wordt geprezen om zijn uitgebreide featureset en lage prijs. De barebone is opgetrokken rondom het Brasswell-platform, met de Intel N3150 als basis. De Intel N3150 is een energiezuinige quadcore, maar wat hem bijzonder maakt is de geïntegreerde gpu. Deze gpu biedt namelijk hardwarematige versnelling voor het decoderen van hevc-videobestanden. Verder is het kleine doosje voorzien van alle benodigde functies. Zo zijn er meerdere usb-poorten, gigabitethernet en een hdmi 1.4-poort aanwezig. Ook wordt er standaard al een afstandsbediening bijgeleverd die werkt met het infaroodoog aan de voorkant.

Een Intel NUC NUC5PPYH is ook mogelijk; die heeft een digitale audio-uitgang en een snellere processor, maar is ook iets duurder en heeft geen bijgeleverde afstandsbediening.

Op het forum van Tweakers loopt een uitgebreid topic over de inzet van Intel NUC en soortgelijke barebones voor htpc-doeleinden.

Score: 5(1 reviews)
Geheugen internCrucial CT51264BF160BJ

We kiezen standaard voor één geheugenmodule van vier gigabyte, ruim voldoende voor een htpc. Sommige reviewers geven aan dat twee modules aan te raden is, zodat je dualchannel hebt, maar dit lijkt vooral in een uitzonderlijk geval zinvol te zijn. Het is wel mogelijk om een tweede module te installeren.

Score: 5(2 reviews)
Solid state drivesCrucial BX200 240GB
Crucial BX200 240GBvanaf Onbekend

Een relatief goedkope ssd van 240GB. Uiteraard kan een model met een kleine opslagcapaciteit ook, maar die zijn niet veel goedkoper dan deze Crucial BX200. De ssd is vooral aan te raden als je Windows installeert. Als je enkel Kodi gebruikt, kun je ook uit de voeten met een simpele usb-stick.

Score: 4(7 reviews)
€ 15,90Actuele totaalprijs:
Product Prijs Act.Prijs
Barebones ASRock Beebox N3150/B/BB € 143,95 Onbekend
Geheugen intern Crucial CT51264BF160BJ € 15,49 € 15,90
Solid state drives Crucial BX200 240GB € 60,95 Onbekend
Totaalprijs bij opstellen BBG € 220,39 € 15,90

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kun je hier bekijken

Optioneel

Voor de bediening van de htpc kan een traditionele afstandsbediening worden gebruikt, maar steeds vaker worden ook smartphones en tablets gebruikt. Er zijn al verschillende applicaties verkrijgbaar om iOS- en Android-apparaten als remote te gebruiken. Tijdens de discussie op het forum werd ook het gebruik van een CEC-adapter genoemd. Met dit apparaat is het mogelijk om verschillende functies van de htpc te besturen met een reguliere afstandsbediening. Natuurlijk werkt een regulier draadloos toetsenbord met touchpad, zoals de Logitech K400, ook prima.

Bij een htpc spelen veel eisen en wensen van de eindgebruiker mee. Met deze BBG proberen we daarom ook een beeld te schetsen van wat er mogelijk is in de markt. Heb je zelf nog goede ideeën voor de inrichting van een htpc, dan horen we dat graag in de reacties of op het forum.

Reacties (104)

Wijzig sortering
Leuk om de C2550D4I te zien; die heb ik ook gebruikt voor mijn zelfbouw-NAS op basis van FreeNAS en bevalt erg goed. Hij presteert ruim voldoende voor mij (geen virtualisatie, wel veel services in jails) en ik kan 'm ook zeker aanraden als je je NAS wilt gaan gebruiken voor opslag in combinatie met wat "lichtgewicht" services. Vaag begrip natuurlijk, maar ik denk dat de gemiddelde doelgroep wel een inschatting kan maken.

Verder is het belangrijk om te weten dat 6 van de 12 SATA-poorten via een Marvell-chipset gaan. Als je voor FreeNAS + ZFS wilt gaan houdt dat in dat je eigenlijk maar de helft van je SATA-poorten voor je pool kunt gebruiken, want die Marvell-chipsets in combinatie met BSD gaan geheid problemen opleveren; iets wat ook veelvuldig op de FreeNAS-fora wordt geroepen. Ik heb mijn disks in eerste instantie ook op de Marvell-poorten aangesloten gehad en kreeg na enkele maanden last van degradatie. Wisselen naar de andere poorten loste dit op.
Verder is het belangrijk om te weten dat 6 van de 12 SATA-poorten via een Marvell-chipset gaan. Als je voor FreeNAS + ZFS wilt gaan houdt dat in dat je eigenlijk maar de helft van je SATA-poorten voor je pool kunt gebruiken, want die Marvell-chipsets in combinatie met BSD gaan geheid problemen opleveren; iets wat ook veelvuldig op de FreeNAS-fora wordt geroepen. Ik heb mijn disks in eerste instantie ook op de Marvell-poorten aangesloten gehad en kreeg na enkele maanden last van degradatie. Wisselen naar de andere poorten loste dit op.
dat was mij ook al opgevallen daarom snap ik ook niet dat er niet voor veel goedkopere hardware is gekozen, bijv pricewatch: Asus A88XM-PLUS heeft 8x sata 600, en is inclusief, pricewatch: AMD Athlon X4 860K Boxed bovendien stukken goedkoper, bovendien heeft dat moederbord genoeg usb3 cappaciteit om vanaf een mirrored usb3 stick te booten wat zowel de boottime als de crashbestendigheid iets verbeterd.

wat ik bedoel te zeggen, is dat de huidige 'uitgebreide nas' meer een basis windows / linux server behelst dan een volwaardige nas.

jammer dat distro's zoals zentyal geen degelijke storage backend bieden, want voor dat soort distro's lijkt dit servertje ideaal, misschien dat sme-server (als dat nog bestaad) hier goed op kan draaien, of als je berijd bent met brakke ondersteuning en weinig development accoord te gaan kun je nog kijken naar openmediavault. voor freenas zou ik kiezen voor bovenstaande setup, met een beetje geluk kun je dan zelfs voor ecc mem kiezen, al kon ik zo snel niet vinden of dat in deze setup ondersteund wordt.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 1 maart 2016 11:45]

waarom je een 0 krijgt weet ik niet, want in principe heb je gelijk, amd word idd afgeraden door enkele leden binnen het freenas team, al vraag ik me oprecht af waarom nu prcies, de drivers zoals ze daar zeggen, zijn van amd al jaren on par met recentere bsd versies (al heb ik nog nooit met desktop bsd gewerkt dus misschien zijn de grafic drivers wel heel brak), bovendien komen ze met een verhaal over intel met intel chipsets, toch heeft amd ook gewoon goede chipsets waarin goede combinaties worden gemaakt, hoewel je soms helaas nog wel eens realtek lan chips tegenkomt, gaat het even zovaak om atheros .... en zelfs bij realtek chips zitten er prima functionerende modellen tussen, wil je dan meer performance dan kun je er altijd nog intel uitbereidingskaarten insteken want ook amd chipsets spreken gewoon pci-e ...

ik heb sterk het idee dat deze aanbevelingen gewoon een beetje zijn blijven hangen, ik ken echter weinig mobo+cpu combinaties waar je dit soort pro-sumer hardware krijgt voor deze prijzen, en zoals ik al zei, het gaat hier om 150 euro goedkoper dan het aanbevolen intel bordje, en ik garandeer je dat je daar mer driver isues mee krijgt. ik heb al laten zien dat je voor +/- 100 euro een leuke extra diskcontroller kunt bijprikken, dan moet de overige 50 ook wel genoeg zijn voor nog een extra netwerk portje, dan zou je gelijk de management interface kunnen scheiden van je data serving interface.
En dan icm Linux? Welke distro? En zonder GUI? Heb hier thuis een i5 NUC staan welke ik als persoonlijke cloud/NAS wil gebruiken. Moet me er nog over inlezen, maar waar ik voor benieuwd naar ben is of het mogelijk is hier een lichtgewicht OS voor te gebruiken (Linux, zonder GUI) en of mijn data dan gemakkelijk heen en weer te pompen is.

Sta nu op de bus te wachten, zal vandaag eens opzoek gaan naar de software FreeNAS.
Als je echt enkel een NAS wilt raad ik echt Freenas aan. Er is geen GUI (enkel CLI), maar FreeNas is ontwikkeld om via een webinterface bediend te worden: enkel even een monitor aansluiten bij het installeren en instellen van een statisch IP, daarna gewoon headless laten draaien.

Enige punt is wel dat indien je FreeNas met ZFS wilt gebruiken, er heel sterk wordt aangeraden 1) veel RAM te hebben, ongeveer 1 GB per TB, en 2) ECC ram te gebruiken. Dit wordt door de meeste CPUs en moederborden niet ondersteunt, ik denk dus ook niet door je NUC. In dat geval kan je wel een ander filesystem dan ZFS gebruiken in freenas, maar dan verlies je wel de opties voor softwarematige RAID.

Ook zonder ZFS heb je echter de uitgebreide mogelijkheden van FreeNAS: alle gangbare protocollen (NFS, CIFS/SMB, AFP, FTP, iSCSI), en ondersteuning voor een slectie nuttige plugins (Transmission, Emby, Plex, Owncloud, zelfs mineOS wil je je eigen minecraft server draaien ;)). Daarnaast kun je jails aanmaken, een soort sandboxes die je gecontroleerd toegang kunt geven tot bepaalde mappen op je NAS, waarin je apps draait: ik heb een GIT server draaien binnen een jail, alsook een mumble server. Van die eigen jails instellen is wel ietwat minder voor de hand liggend dan bij andere Linux-oplossingen, want FreeNas is BSD-based, niet Linux.

Er is ook een boel dat ik niet ken en niet gebruik: Active directory bvb, maar goed, you egt the picture: ik ben enorme fan van FreeNas :)

[Reactie gewijzigd door kiang op 1 maart 2016 10:42]

Nu hoor ik jou ook praten over ECC en hoe geweldig het allemaal is in combinatie met ZFS. Echter beweert deze site anders:

http://jrs-s.net/2015/02/...n-ecc-ram-kill-your-data/

Het begint lastig te worden om een goede keuze te maken met al deze tegengeluiden...
Dat artikel gaat enkel in op het lezen van data. Daarvoor voegt ECC inderdaad niet veel toe (geen bitflips in memory, dus verwaarloosbaar betere performance). Dit omdat ZFS, indien je een ZRAID array gebruikt, zelf error correction ingebouwd heeft.

Echter, wanneer je data schrijft, dan helpt dit jou niet: je data komt via je netwerk binnen, en gaat eerst naar RAM. Als dit geen ECC ram is, is je data daar kwetsbaar. Daarna wordt het weggeschreven. Als je data daar corrupt raakt, detecteert je systeem dit niet, en zit je met corrupte, niet te herstellen data die dan vanuit RAM wordt weggeschreven naar je ZFS pool.

Kanttekening: de kans hierop is niet bepaald erg groot. Het is niet alsof je Russische roulette speelt als je geen ECC gebruikt. Echter, ECC heeft geen enkel nadeel op vlak van performance, en enkel voordeel op vlak van betrouwbaarheid. Nu de meerprijs van ECC ook lager is dan ooit, zou ik het persoonlijk niet laten.
Duidelijk! Bedankt voor het uitgebreide antwoord, het neemt een boel verwarring weg.
probleem is dat je dan wel hardware moet kopen met ecc-support en daar wordt het nogal eens lastig, vooral omdat er heel veel sites zijn die tegenwoordig nogal slordig om gaan met specs... zelfs tweakers laat regelmatig steken vallen.... het is bijna jammer dat nu de prijzen zo laag zijn geworden, dat ecc niet gewoon defacto-standaard is geworden ook in consumenten meuk.
Dat artikel is nogal vaag.. het lijkt wel alsof ze non-ECC verwarren met ECC..

[Reactie gewijzigd door Barryke op 1 maart 2016 14:27]

Mijn NUC beschikt over 6GB DDR3 (non-ECC) momenteel en een i5-3337U processor.
Opslag is 128GB SSD en ga een externe HDD gebruiken (of twee - eerst maar eens testen) van 1 of 2TB.

Thanks voor de tips. Ga er eens mee stoeien. Ga er vanuit dat er wel e.e.a. te vinden is op het W.W.W.

Even nazien wat Owncloud voor me kan betekenen. Wil geen films streamen, enkel data opslag in de plaats van m'n OneDrive. Puur backups van o.a. school, projecten en muziek. Ook geen muziek streamen (nog niet) - muziek staat daarmee ook altijd nog offline op m'n laptop (samen met school spullen e.d.) en sync ik offline met mn telefoon.

Thanks!
Even een headsup: Freenas installeert het OS op 1 disk, en die disk kan je niet gebruiken voor data-opslag. Dit omdat FreeNAS het risico op problemen wil minimaliseren door een fysieke scheiding af te dwingen tussen het OS en de data (data = je data, maar ook de geïnstalleerde plugins en jails).

Jouw 128GB SSD zou dus verspilling zijn voor het FreeNAS OS: dat OS past op een 8GB USB stick. Je kunt je SSD beter gebruiken voor toepassingen, ipv enkel het OS.

Ikzelf heb de volgende setup:
  • een 16GB USB drive voor het OS
  • 6x3TB schijven voor storage (in RAID6)
  • 1x120GB SSD, waarop al mn jails staan, en de data van mijn SQL database.
Zoiets zou ik jou ook aanraden: al je jails, waarin je apps draaien, kan je op de SSD zetten. Op die manier installeren en starten die lekker snel. Het OS staat dan wel op de tragere USB drive, maar je herstart je NAS normaal niet vaak, plus, Freenas is ontwikkeld met deze setup in gedachte: naar de OS drive wordt zo weinig mogelijk geschreven, dus die USB drive wordt zo min mogelijk belast.

[Reactie gewijzigd door kiang op 1 maart 2016 09:53]

Thanks voor de headsup. Ik weet eigenlijk niet uit m'n hoofd of er bijv. een flashcard reader o.i.d. in zit. Anders gebruik ik inderdaad een losse USB stick :)

En inderdaad; het is de bedoeling dat 't systeem constant ingeschakeld staat.
Anders dan bij zijn Haswell-voorgangers, kan deze turboboost op alle vier de cores tegelijk actief zijn.
Hoe komen jullie daar bij? Volgens http://www.intel.com/cont...processors/000005647.html is het 3.3 met 1 core en 3.1 met 4 cores.
Ja precies, het ontbreekt wel meer aan correcte info en ik vind dat er ook wat matige keuzes gemaakt worden in deze BBG. Ik zou bijvoorbeeld het ITX game systeem voor geen geld willen hebben. Dat is een enorme lawaaibak, want dat lullige fannetje op de 970 ga je echt wel goed horen en de prestaties liggen lager voor evenveel geld.. Veel beter om voor een fullsize kaart te gaan die gewoon lekker stil blijft én beter klokt.

Alleen de Skylake K CPU's hebben maximale boost op alle cores @ stock. Ik had in het mainstream systeem dan ook een K cpu verwacht, niet in de laatste plaats omdat de stock clocks al 600mhz hoger liggen... Dat is een behoorlijk prestatie verschil én je kan nog overklokken, wat prima te doen is.

Verder staat er een Noctua koeler in dat lijstje terwijl er een goedkopere Big Shuriken in de omschrijving staat.

Al met al niet echt zorgvuldig en niet echt 'een beste koop' te noemen... Wanneer er geinvesteerd was in een K CPU, gaat het systeem gewoon langer mee (zelfs als je nooit een OC doet), en een K CPU behoudt ook zijn waarde beter dan een non-K mocht je 'm weer weg doen. Bovendien is juist voor ITX een betere binning zeer gunstig, ivm warmte/verbruik, en die ga je ook bij de K versie vinden.

Neem je toch geen Skylake i5 6600K, dan is het veel gunstiger om naar Haswell/Broadwell te kijken. Vrijwel gelijke prestatie tegen een veel betere prijs. Skylake non-K is gewoon veel te duur voor een proc die max 3.4 Ghz levert, het IPC verschil met de voorgangers is te klein.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 3 maart 2016 12:59]

Heeft iemand het mITX-systeem ook echt gebouwd, zodat zeker is dat alles past? :)
Volgens mij niet, aangezien de genoemde Noctua (93mm hoog) niet in de Cooltek Coolcube (80 mm ruimte) past (volgens de gegevens in de Pricewatch). Wellicht heeft iemand dat per ongeluk over het hoofd gezien?

[Reactie gewijzigd door Fronkel op 1 maart 2016 11:57]

Deze koeler kan ook in 66mm 'hoog' gebruikt worden, zie deze review van floritain waar staat dat de de bovenste ventilator van de koeler gehaald kan worden, zodat deze lager is.
Wat ik mezelf ook afvraag is of je niet in de knoop komt met de sata-poorten. Die zitten op dat bord op een nogal onhandige plek. Ik heb even geen zin om de maten uit te zoeken maar het zou zomaar kunnen dat die Noctua koeler boven de sata-poorten komt te zitten. Evt. kun je 1 schijf met haakse connector aansluiten, maar misschien toch een andere koeler uitzoeken (of een ander mobo).
Jammer dat er geen high-end gamesysteem bij zit. Zeker nu VR in opmars is met de HTC Vive en de Oculus Rift. Beide hebben best een flinke game pc nodig voor een goede vr ervaring.

Ondanks dit toch weer een mooie BBG :)
+1, Ik ben het deels wel met je eens, maar het internet staat momenteel bomvol met (al dan niet met pre-builds) van gamesystemen voor de Rift / Vive.

Tevens weten mensen die tijdens dit stadium van VR een headset weten te bemachtigen wel wat ze willen (de echte enthousiastelingen) . Voor zover ik weet moest je er behoorlijk snel bij zijn om in de eerste levermaanden te zitten voor de Rift.

Ik zit zelf ergens in de Juni / July levering. (zodat ik ook nog wat tijd heb om reviews te lezen over zowel de Rift als Vive). En dan zitten we ook dichterbij Polaris of Pascal :) (Als deze kaarten uitzijn ben ik wel benieuwd naar de BBG's!)
Heb je ook wel gelijk in, toch zag ik op reddit aardig wat pc build vragen langskomen.

Wat betreft pascall/polaris deze moeten nog officieel aangekondigd worden, voordat de release is duurt dan ook nog wel even. En wil je hier een high-end kaart van dan betaal je zeker in het begin de hoofdprijs, met een prijs van $972 euro voor de vive (incl verzenkosten weliswaar) zullen veel mensen die toch aan zich voorbij laten gaan.
Ik hoop dat ze op GDC 2016 meer laten weten over Polaris, er zijn al wat tease-tweets de wereld in geholpen :)

http://wccftech.com/amd-r...up-plans-to-spice-up-gdc/

Nvidia heeft nog geen indirecte aankondigingen gegeven voor een Pascal presentatie.

Er zijn over Polaris wel wat geruchten over een release voor de "back to school" periode begint.

Achja, het blijft wel bij geruchten. Hoop doet leven :)
Hebben we eindelijk een Micro-ATX (µATX) MB, en doen we die weer in een kast die
H429mmB185mmD 470mm is, en ook nog is van staal en kunststof, erg jammer weer een gemiste kans om hem in een kleine Micro-ATX kast te doen waar ook grotere grafische kaarten in passen.

Grote kasten zijn niet nodig.

En kiezen jullie voor een Mainstream gamesysteem voor Mini-ITX, en die in een hele kleine Mini-ITX kast te doen waar maar grafische kaarten in kan doen die maar maximaal 185mm lang zijn, en waar je niet later als je dat zou willen een tweede grafische kaarten in kan doen omdat dat niet kan met Mini-ITX MB en die kast, ik snap niet jullie logica Tweakers.

Neem gewoon een Micro-ATX MB en Kast (kleine waar ook grotere grafische kaarten in passen) zo als de Cooltek Coolcube Maxi waar 2 266mm grafische kaarten in passen, of de Raijintek Styx Classic waar 2 grotere 280mm grafische kaarten in passen.

En die kasten zijn nog steeds mooi klein.

En sinds ik jaren gebruik heb gemaakt van Mini Home theater pc's die +/- H50mmB120mmD100mm waren en niet goed werkte, ben ik gegaan voor een Mini-ITX Home theater pc die ook maar H100mmB240mmD230mm is, en waar een Intel Core i3 4130T en 8GB RAM in zit met nu Windows 10, en die werkte VEEL beter dan al die andere mini computers, geen enkele problemen meer, en gebruikt ook maar 15 a 20w als ik FullHD films kijk met DTS(-HD).

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 1 maart 2016 16:19]

En kiezen jullie voor een Mainstream gamesysteem voor Mini-ITX, en die in een hele kleine Mini-ITX kast te doen waar maar grafische kaarten in kan doen die maar maximaal 185mm lang zijn, en waar je niet later als je dat zou willen een tweede grafische kaarten in kan doen omdat dat niet kan met Mini-ITX MB en die kast, ik snap niet jullie logica Tweakers.
dat was juist het hele punt van de build, een kleine maar toch redelijk krachtige build vandaar Mainstream-ITX het toevoegen van 2 kaarten e.d. dan zit je al bij enthousiast level qua hardware. zowiso kun je beter je oude GPU op V&A gooien en voor een nieuwe single gpu settup gaan. i.v.m. problemen met SLI ondesteuning, microstutter, enz.

verder was de keuze hierop gevallen doormiddel van turven in een feedback topic op het forum harde waren er was wel vraag naar.

de volgende keer zien we je graag op het forum om te discuseieren :)

verder zou ik persoonlijk niet 2 videokaarten in een te kleine kast proppen i.v.m. opwarmen van alles.
Ja is goed, heb je een link naar die forum?

En het is niet bepaald handig om een kast te kopen waar alleen kleine grafische kaarten in kan doen, want dan moet je speciaal gaan zoeken voor een kleine grafische kaart als je een nieuwe wil, en heb je niet veel keuzes, en 2x pci-express sloten is altijd handig als je je computer wil uitbreiden, dat is wat ik bedoelde met een tweede grafische kaart, het hoeft geen grafische kaart te wezen.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 2 maart 2016 02:02]

Misschien een leuk nieuw topic voor over twee maanden; het high-end VR (game) systeem.
VR is niet zo heel spannend qua specs voor een Tweaker. Mijn op 4.4GHz overgeclockte i5 2500K met GTX970 zou al voldoende moeten zijn. Wil je meer power, kies dan voor een Intel processor met wat meer kracht en een GTX980 of 980Ti. 16GB RAM erin, HDD/SSD-tje en klaar :)
Er staat nog een high-end systeem in de BBG van januari. Er is wat dat betreft niks veranderd op hardware gebied wat interessant is, daardoor is dat systeem nog up-to-date.
Mocht je als High-End Mini-itx gamer op zoek zijn naar een ander soort behuizing met een sidewindow en een andere vormgeving als de Cooltek Cube , dan zou je de nieuwe NZXT Manta's moeten bekijken , kost wat maar dan heb je ook iets unieks !

http://tweakers.net/product/467112/nzxt-manta/

reviews :

hwi : http://nl.hardware.info/r...-review-wel-itx-niet-mini

guru3d : http://www.guru3d.com/art...itx-chassis-review,1.html

[Reactie gewijzigd door BioBlade op 1 maart 2016 07:23]

Ik heb er laatst 1 gebouwd met een Fractal Design kast, kan ik ook zeker aanraden! Daar kan gewoon een volledige videokaart in, zeker als je een sfx voeding er in zet (moet je wel een bracket hebben)..
Dat kan in de Manta's ook , + evt. watercoolers voor de Freakz :) !
Ik wacht zelf op de Fractal Design Define Nano S die deze maand uit moet komen. Je kan hem kiezen met of zonder sidewindow.

pricewatch: Fractal Design Define Nano S Zwart
ook nog veel te groot! Wel mooi overigens
Groot voor een minipc, ja. Maar als je een kleine pc wil die en goed gedempt is en geweldig koelt, dan kan ik je zeker FD aanraden. Ook qua inbouwen ging het allemaal supermakkelijk, met genoeg cablemanagement mogelijkheden en duimschroeven zodat je ook je kast even snel met de hand kan open maken.. Je merkt al, Ik ben behoorlijk gecharmeerd over hun filosofie en bouw wijzes.
Hoi Bio,

Mooie kast ook, alleen is die 2x zo groot. Die ze hier gekozen hebben is veel kleiner, wat dan ook voor velen het doel is: zo klein mogelijk! Zo'n kleine 970 is een prima kaart.

Als je voor jouw formaat gaat, dus een grotere ITX kast, dan vind ik zelf deze toch wel erg vet:

pricewatch: Silverstone RAVEN RVZ02 (Window)

Lekker dun en er past een volledige kaart in!
In de NZXT passen toch ook volledige kaarten :) ?

Clearance
CPU Clearance: 160mm
GPU Clearance: 363mm
PSU Length: 363mm

En jah de behuizinge is een grote MINI-ITX bak, heb je gelijk in.

Maar dan wel met de luxe voor 2 dikke waterkoelsets :) !
Iemand een idee van het stroomverbruik is van genoemde NAS systemen bij idle gebruik? En dat ten opzicht van een kant en klare NAS? Ik ben daar wel heel benieuwd naar eigenlijk.

[Reactie gewijzigd door gast op 1 maart 2016 08:20]

Ik heb zelf de C2750 8 cores ipv 4 en ik zit gemiddeld zo rond de 40 watt
Ik heb zelf geen geen nas dus dat weet ik helaas niet.

[Reactie gewijzigd door RacerBas op 1 maart 2016 08:49]

Een Synology met 4 schijven (DS416) doet ongeveer 31.96 W met HDDs load en 10.14 W met HDDs idle, uiteraard afhankelijk van de gebruikte schijven. Ik denk niet dat een zelfbouw systeem hier onder kan gaan.
Ik mis bij de beide Nassen wat de raid mogelijkheden zijn. Of wordt dat allemaal software matig opgelost?
Mis je RAID of mis je "data redundancy"?

De meeste mainboard hebben in ieder geval wel een RAID-optie aan boord maar de genoemde OS'en om er zelf een NAS van te maken (FreeNAS, Rockstor en NAS4Free) hebben zelf een aantal mogelijkheden om een filesystem te hanteren wat "data security" oplevert.

btrfs en ZFS zijn in ieder geval filesystems waarbij je fout-tolerantie kan hebben terwijl je geen dedicated/cached RAID-controller in je systeem hoeft te hebben. Dat je bij grotere NAS/fileserver misschien wel een dedicated controller wil, met extra cache-geheugen en/of backup-battery, dat is dan aan jezelf.
Ik bedoelde welke hardware matige raid oplossing mogelijk zijn. In het verleden was het wel vaak zo dat een raid 0 of 1 door een moederbord ondersteund werden en een raid 5 vaak niet. Daar mocht je dan een extra controller voor halen. Voor zowel data redunantie als snelheid handig. Maar het is onderhand een jaar of 10 geleden dat ik een data servertje gebouwd heb dus dat er het één en ander veranderd is begijp ik wel :-)

Wel leuk weer eens een keer te gaan bouwen.
Al deze oplossingen zijn software RAID, of een equivalent daarvan (in geval van ZFS) en dan kan je ook RAID5 draaien. Verder is de trend tegenwoordig dat je liever geen hardwarematige RAID (als hobbyist) wilt, i.v.m. vervang issues, zeker wanneer het gaat om controllers die in het bord zitten. Daarnaast heb je liever dat ZFS toegang heeft tot alles i.p.v. dat je een hw RAID controller roet in het eten laat gooien. Vandaar dat bijvoorbeeld de IBM m1015 vaak naar een IT firmware wordt geflashed.
en dan druk je het nog zwak uit, de tendens is dat hardware-raid tegenwordig ook voor grotere data netwerken wordt afgeraden, grote bedrijven als transip gebruiken ook storage-area-networks op basis van ZFS, dit omdat de cpu kracht al lang niet meer zo duur is dat je gespecialiseerde hardware nodig hebt voor het berekenen van bijv pariteiten, het raarste is nog wel dat er nog zoveel hardware raid kaarten worden gemaakt, in plaats van gewoon heel effciente diskcontrollers. ik zou die logica bijv liever inzetten voor smart-fans en smart-polling dan voor raid. laat zfs dat maar doen, dan kun je ook zaken als de-dup inzetten
Een HTPC komt er bij mij persoonlijk niet in als deze geen 43cm breed is.
Maar ik geloof dat dat qua kast nog een uitdaging gaat worden momenteel.
http://www.silverstonetek.com/product.php?pid=82
42,5 cm, net geen 43 cm maar komt in de buurt. Destijds ook lang op zoek geweest naar een kast die goed past bij een losse versterker van 43 cm formaat. Deze gebruik ik al bijna 8 jaar en heeft inmiddels al 2-3 systeemwisselingen meegemaakt. Nog steeds erg tevreden. Voor mij een voordeel is dat je gewoon normal size component erin kan hebben, zoals ATX voeding en videokaarten tot 12" is geen probleem (ik game ook op de HTPC / deze fungeert ook als Steambox)

[Reactie gewijzigd door dhrto op 1 maart 2016 09:30]

Ja, ik heb een Dign H5, doet het ook prima, maar is nogal een bakbeest natuurlijk.
Je zou alleen verwachten dat het inmiddels mogelijk moet zijn om een wat platter model met itx erin te proppen.
Ik heb zelf een OrigenAE S21T. Topkast, maar goed daar betaal je behoorlijk voor. Gelukkig voor een prikkie 2e hands kunnen kopen. OrigenAE heeft/had wel goedkopere alternatieven ook. Tegenwoordig heb je ongetwijfeld wel meer keus wat betreft behuizingen speciaal voor htpc's.
Zie dat ze ook een OrigenAE S8 hebben. Met 9cm hoog denk ik het maximaal haalbare.
Dit zou dan gecombineerd moeten worden met een leuke AMD APU op een ITX bordje oid.
Ik heb vorig jaar ook een NASje gebouwd op basis van een Asrock Celeron mITX bordje, uitstekend systeempje. Paar ervaringen:

Om te beginnen de USB stick. Zelf zou ik gaan voor een ultra fit van Sandisk, of vergelijkbaar. Die steken niet uit, wat met zo'n systeempje toch wel een pre is.

De Intel netwerk kaart is inderdaad echt een must, de onboard chip geeft veel problemen.

Echter heb ik wel voor virtualisatie gekozen. ESXI en Hyper-V kreeg ik daarbij met geen mogelijkheid aan het draaien vanaf de USB stick. Uiteindelijk heb ik er dus voor gekozen een kleine SSD in het systeem te hangen. Daarmee lukte het installeren van Hyper-V wel. Bijkomende voordelen zijn dat je nog eens met VMs kunt experimenteren, en dat je snelle storage hebt voor apps (ik draai DSM onder Xpenology op mijn main VM)

[Reactie gewijzigd door DFKT op 1 maart 2016 09:47]

Hyper-V bedoel je ;)
Lol, je hebt gelijk. Aangepast! :-P
Het zou misschien ook wel leuk zijn om voor een volgende editie het HTPC system te vervangen of uit te breiden met een media server. Denk dat dat eigenlijk interessanter is.

Voor een paar tientjes heb je een android apparaat waar je kodi op zet en zo'n beetje alles kan afspelen.

Een media server die niet alleen direct op je tv is aangesloten maar ook via bv emby of plex je hele network en zelfs je telefoon of tablet op een andere locatie van content kan voorzien is natuurlijk veel leuker.
'Het moge duidelijk zijn; als je een Android box wilt gebruiken voor Kodi is het voornamelijk keuzes maken. Geen enkele van de 11 geteste apparaten scoort op alle fronten goed. Zoals we al schreven zijn alle prima te gebruiken als je alleen films in Full HD resolutie met H.264 codering wilt bekijken. Wil je meer, dan vallen veel apparaten af.'
http://nl.hardware.info/r...onclusie--de-beste-keuzes

Persoonlijk draai ik een full blown HTPC met DVB-C en hardwarematige 4k/x265/hevc decodering en content op een server, en laat ik alle net-niet boxjes links liggen. Zie deze BBG in de huidige vorm nuttiger dan het werk van de buren overdoen. :)
je bedoeld freenas, draaien met emby en dan helemaal alleen maar android sticks in elke tv steken, kun je gelijk ook neflix draaien (iets dat onder bijv : openelec niet kan), dan hoef je verder helemaal geen htpc te bouwen. wil je geen netflix, kun je zelfs voor nog iets goedkoper overwegen om bijv een rasberry pi te kopen, zeker nu versie 3 build-in bluetooth heeft kun je snel/gemakkelijk allerlij extra hardware koppelen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Games

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True