Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door

Redacteur componenten

De evolutie van ssd's

Van vacuümbuis tot opslag op nanoschaal

Voorbij 3d-nand en nvme

Als we naar de evolutie van harde schijven kijken, ligt er voor de komende tijd nog een flinke ontwikkeling van ssd's in het verschiet. In de relatief korte tijd dat ssd's voor de gewone consument bereikbaar zijn, hebben we een snelle ontwikkeling gezien, niet alleen wat prestaties betreft, maar vooral wat hun prijs en capaciteit betreft.

Ook de controllers zijn sterk verbeterd. Waar oudere ssd's vooral geplaagd werden door prestatiedegradatie door suboptimale wear levelling en garbage collection, zijn sata-ssd's inmiddels van leeg tot compleet vol even snel. Ook de snelheden van sata-ssd's zijn redelijk gesatureerd; elke ssd die je koopt, loopt tegen de limiet van de sata-600-interface aan. Dat neemt niet weg dat sommige fabrikanten trucs toepassen om de snelheid kortstondig te verbeteren. Sommige sturen het mlc-nand aan als slc-nand en dat is, zoals we gezien hebben, rapper dan mlc-nand. Als die cache vol is, dalen de prestaties echter.

De interface en het protocol om de ssd's aan te sturen zijn beide ook in de loop der tijd verbeterd. We gingen van relatief trage sata-300- en later sata-600-interfaces naar pci-express in de vorm van een volwaardig slot of een kleiner m2-slot. Het protocol bleef lange tijd gelijk aan dat van harde schijven, namelijk ahci, maar daarin is onlangs verandering gekomen met de eerste nvme-drives die via nvmhci worden aangestuurd. Daarmee is de bandbreedte verveelvoudigd en de manier van aansturen geoptimaliseerd voor nand.

In de toekomst zal 3d-nand voor opslag de norm worden. De scaling van 2d-nand heeft met 15nm zo'n beetje de limiet bereikt, terwijl we met 3d-nand zelfs zonder een kleiner procedé steeds verder de hoogte in kunnen om grotere bitdichtheden te realiseren. Tel daar nog enkele stapjes procedéverkleiningen bij en ssd's met capaciteiten van vele terabytes liggen aan de horizon. Niet voor niets zijn ssd's gegroeid van enkele tientallen gigabytes naar 1 of 2 terabyte en fabrikanten hebben al veel grotere ssd's, groter ook dan met harde schijven mogelijk is, aangekondigd.

Dat neemt niet weg dat de zoektocht naar het ideale geheugen, dat tegelijk niet-volatiel is, willekeurig te lezen en beschrijven is, weinig energie behoeft en zeer snel is, verdergaat. Welke techniek dat moet worden, phase change-memory, magnetic ram, ferroelectric ram, resistive ram of een andere techniek die in ontwikkeling is: we weten het nog niet. Een kandidaat waarvan nog dit jaar producten moeten verschijnen is Intels 3d XPoint-geheugen, een soort phase-change-geheugen, dat zonder transistors werkt. De techniek moet aanvankelijk als laag tussen ram en ssd gebruikt gaan worden.

Reacties (119)

Wijzig sortering
Ik mis toch wel een wat diepgaandere blik op 3D Xpoint omdat dat eigenlijk een soort "toekomstige" geheugen is dat binnenkort commercieel beschikbaar is.

Ik denk zelfs dat in tegenstelling tot wat er aan het einde van dit artikel geschreven wordt 3D Xpoint mits het dit jaar beschikbaar komt snel opgepakt zal worden en snel een massaproduct wordt.

Het biedt namelijk veel voordelen ten opzichte van SSD's en ik vind het zelfs een technologie die zelfs klinkt als too good to be true.

3D Xpoint heeft namelijk heel veel voordelen.

- Het kan doordat het geen transistors gebruikt veel goedkoper geproduceerd worden afgezien van de ontwikkelingskosten die Intel in het begin zal willen terugverdienen.

- Het is veel sneller dan SSD's.

- 3D Xpoint gebruikt lagere voltages dan SSD's waardoor het stroomverbruik ook lager wordt.

- 3D Xpoint kan op bit level geschreven en gewist worden waardoor ingewikkelde controllers niet langer nodig zijn wat dus kan zorgen voor lagere kosten en lager stroomverbruik.

- 3D Xpoint kan op kleinere productieprocedes geproduceerd worden in de toekomst.

- 3D Xpoint kan als vervanger van RAM dienen met mindere prestaties maar maakt het wel mogelijk om compactere en goedkopere budget systemen te bouwen die RAM en opslag in 1 techniek zetten.

- 3D Xpoint kan 1000x zoveel schrijfacties aan als NAND waardoor het een zeer lange levensduur heeft in tegenstelling tot NAND.

[Reactie gewijzigd door Dark_man op 13 maart 2016 08:48]

3D Xpoint omdat dat eigenlijk een soort "toekomstige" geheugen is dat binnenkort commercieel beschikbaar is.
Guy Blalock op 14 januari in EETimes: "It could take 12-18 months to get XPoint into mass production"
In de chipwereld is dat anders slechts de tijd die tussen 2 opeenvolgende generaties producten zit, ofwel niet eens zo extreem lang ;)
Nee, maar het is niet 'dit jaar nog op de markt', als Guy Blalock gelijk krijgt.
Zou mooi zijn om dit te combineren met systeempjes zoals Raspberry's, RAM en opslag ineen.
Niet meteen een Raspberry, maar:
"A version of XPoint in DIMMs will enable up to 6 TBytes main memory in a two-socket Xeon server at about half the cost of DRAM, Diane Bryant, general manager of Intel’s data center group, said in September, suggesting the servers will ship in 2017." :9~
EE Times
Dat is overigens 'slechts' een verviervoudiging van de huidige capaciteit. Nu zit het bij dual-xeon's op 1.5TB (met 24x 64GB).
Wat niet zegt dat het verder geen interessant product kan zijn, meer 'bang for buck' kan natuurlijk nooit kwaad op dit gebied :)
Zinloos, een Raspberry kan zulke snelle devices niet zinnig aansturen.
Ik mis toch wel een wat diepgaandere blik op 3D Xpoint omdat dat eigenlijk een soort "toekomstige" geheugen is dat binnenkort commercieel beschikbaar is.
Voor zover ik heb begrepen heeft Intel nog niet willen vertellen hoe Crosspoint precies werkt; dat maakt het lastig om er dieper op in te gaan, we weten het gewoon niet.
Tweakers.net is toch wel zo groot dat ze daar even een kijkje hadden mogen nemen :Y)
Wat voor zin heeft het om iets te besrpeken dat enkel in theorie bestaat? Er bestaat nog geen enkel werkend product en dat zogezegd een jaar voor massaproduktie? Zo kan iedereen wel claims maken.
In het lab van Intel werkt het allemaal wel! ;) Er zit nu eenmaal een tijd tussen ontwikkelen en op de markt brengen.
"Een kandidaat waarvan nog dit jaar producten moeten verschijnen is Intels 3d XPoint-geheugen, een soort phase-change-geheugen, dat zonder transistors werkt. De techniek moet aanvankelijk als laag tussen ram en ssd gebruikt gaan worden."

Als ik dit zo lees, denk ik aan cache geheugen. Het zit immers tussen het RAM en de SSD in.
MAAR, als 3d xpoint zoveel sneller is, waarom zou je dan nog met ssd's werken?!

Ik lees verderop via sommige links dat Intel 3dxpoint in nvme ssd's wil gaan gebruiken. Apple zou de eerste kunnen zijn in hun MAC's.

Kijk dat is een mooie ontwikkeling waardoor lezen en schrijven nog een stuk sneller wordt.
Kom maar op met Windows compatible 3d xpoint ssd's. Kan die mooi in een nieuw te bouwen pc! :P ;) :)

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 13 maart 2016 12:09]

kosten, 3d XPoint gaat in eerste instantie natuurlijk veel duurder zijn dan SSD's. Maar op termijn, we gaan het zien...
en ik vind het zelfs een technologie die zelfs klinkt als too good to be true.
Oftewel een heel goed idee om eerst te zien, en dan te geloven. Het is nou niet bepaald de eerste die zoiets claimt. Sommige bestaan ook, zoals bijvoorbeeld TI microcontrollers die tegenwoordig (soms) FRAM aan boord hebben. Maar dat had ook veel grotere beloftes dan het ooit is geworden. Net als alle andere non-volatile RAMs.
3D XPoint zal uiteindelijk 1000x zoveel schrijfacties aan kunnen als NAND volgens Intel (en zelfs dat zwakken ze nog af, klinkt meer als marketing: Results have been estimated or simulated using internal analysis or architecture simulation or modeling, and provided to you for informational purposes.).
Wat ik vreemd vond is dat het prototype van XPoint vergeleken werd met een P3700 (NVMe) op queue depths waar de P3700 niet uitblinkt (1 en 8, terwijl 128 ongeveer de sweet spot is), voor consumenten de ideale drive, maar het is geen consumer product en zal dat de eerste jaren ook nog niet zijn.
Nou zal er op hogere queue depths ook nog wel aanzienlijke winst zijn, maar waarschijnlijk een stuk minder, op QD1 was het 7x en op QD8 5x sneller, helaas is er geen derde waarde waarmee het te extrapoleren is en een P3700 is ook 2-5x sneller van QD8 naar QD128.

[Reactie gewijzigd door |sWORDs| op 13 maart 2016 11:48]

Eens. Eerst zien benchmarken, dan geloven.

Overigens goed stuk van Tweakers wmb!
@tweakers, leerzaam artikel, thnx voor alle moeite en t delen met ons tweakertjes...
@dark_man, hele lijst met voordelen, maar wat zijn de nadelen? (die moeten er toch ook zijn)
Ik denk dat het eerste grafiekje, van de prijsontwikkeling, beter leesbaar zou zijn als de verticale as logaritmisch zou zijn.
Wij zijn tweakers, dus een logaritmische grafiek snappen we wel toch?
Mee eens, en om dan nog een verbeterpuntje aan te geven: de tweede grafiek (capaciteitontwikkeling) vertoont duidelijke artefacten. Bij een stijging in de maximale capaciteit duikelt ie eerst kort naar beneden. Vast omdat het interpolatiealgoritme een mooie vloeiende curve wil maken, maar het is niet correct.

Edit: interessant om te zien dat de meeste tweakers het fout weergeven van data 'irrelevant' vinden

[Reactie gewijzigd door rjm05 op 13 maart 2016 10:52]

Heb er vanochtend een thread aan gewijd in 'Geachte redactie'. Je bent niet de enige die het op was gevallen. Het differentieerbaar (en dus continu) weergeven van discontinue data (vrij vertaald: waarom trek je een vloeiende lijn door losse punten?) is op zijn minst discutabel.
Met als gevolg rare stukjes grafiek waarbij er ineens een piek is (bijvoorbeeld tussen Q3 2013 en Q4 2013) terwijl de gegevens constant blijven.

Los daarvan een interessant artikel. Het is slechts een kleine dingetje, maar wel een in het oog springende.
Goed bezig :)

Edit: ongewenst? Je kan niet eens iemand complimenteren? Irrelevant of off-topic lijkt me op z'n plaats

[Reactie gewijzigd door rjm05 op 13 maart 2016 14:09]

Inderdaad. Dat in de afgelopen 3 jaar de prijs van ssd's is gehalveerd is nu totaal niet duidelijk uit de grafiek. Het lijkt net alsof er geen beweging meer in de markt zit, maar dit is onjuist.
Ik zou juist graag ook een relatieve prijsontwikkeling t.o.v. HDD's willen zien, die worden ook langzaam goedkoper per GB, leuk om te zien of de SSD die prijs gaat evenaren of zelfs in zal halen.
Mooi stuk dit, al een tijd niet meer zon groot stuk gelezen op Tweakers. Als jullie elke week zulke stukken schrijven zou ik zelfs mijn add-blocker uitzetten. :*)

De SSD is echt een game-changer. Sinds ik er één heb kan ik niet meer zonder en alles met HDD voelt log en oud. Zelfs al heeft iemand laptop met i7 of i5 als er geen SSD inzit is het een langzaam apparaat.

Oudere machines kun je zelfs weer bruikbaar maken door er een SSD in te knallen. Zo heb ik al talloze oude laptops geupgrade met een goedkope SSD. Hierbij gebruikte ik dvd caddy's zodat men ook nog de HDD kon blijven gebruiken voor de grove opslag.

Daarbij vraag ik me altijd af waarom laptop fabrikanten de SSD niet meer omarmen. Zo heeft bijna elke laptop tegenwoordig nog steeds een DVD speler maar geen SSD. Als je de SSD er als optie bij doet is dat vaak enorm duur. Het is zelf goedkoper om naast je nieuwe laptop een losse SSD te kopen met DVD caddy en die er zelf in te monteren.
Mooi stuk dit, al een tijd niet meer zon groot stuk gelezen op Tweakers. Als jullie elke week zulke stukken schrijven zou ik zelfs mijn add-blocker uitzetten. :*)
Als jij* geen adblocker had, dan zouden we meer van dit soort stukken kunnen publiceren. Een redacteur wil ook graag wat op zijn rekening gestort krijgen aan het einde van de maand.

*=en vele anderen
Ah kip en ei verhaal, begin maar eerst met meer van dit soort verhalen. Complimenten trouwens voor deze uiteenzetting Willem
Tweakers via blendle, dat kan ook. :)
Ik ben absoluut meer geneigd goede artikelen via Blendle te lezen dan een "tig" abbonementen te moeten nemen op alle individuele websites. Nu is een abbo (nog) niet nodig alle artikelen op tweakers te kunnen lezen maar mochten jullie ooit over een betaalmuur denken dan vind ik Blendle wel heel fijn.

Jullie collega's van de VK hebben dat sinds kort mooi opgelost met een blendle linkje onder het artikel. Hoef je niet eens naar de blendle site.
Even voor de duidelijkheid eieren waren er al millennia voor dat er kippen waren. Dino's legden al eieren. :+
Zeker en vast geen kip/ei verhaal imho. Men geeft zelf toe te genieten van het werk van een ander zonder te voldoen aan de wens van de uitgever om er ook reclame bij te zetten om de kosten te dekken.
Een wens of verzoek uitspreken is hooguit een verdienmodel, geen betaalmodel (subtiel maar belangrijk verschil).

Ik heb de blocker uitstaan, maar er zitten aan advertenties voldoende nadelen dat ik snap dat sommige mensen de wens (ja ook dat is een wens) uitspreken dat het de moeite waard gemaakt wordt voor ze.

Aangezien het een verdienmodel is en geen betaalmodel, kun je als uitgever hooguit proberen het die mensen wat meer naar de zin te maken of te accepteren dat er een percentage is dat niet braaf meespeelt.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 14 maart 2016 04:37]

Ik heb ook een Ad-blocker aan staan, maar Tweakers staat bij mij op de white-list. De advertenties op Tweakers zijn niet heel erg opdringerig, en dat is voor mij een van de belangrijkste criteria om een Ad-blocker aan of uit te zetten.
Dit is zeker waar. Sinds ik 4 jaar geleden begonnen ben met een SSD in mijn laptop, ter opoffering van mijn CD-rom drive middels een caddy, wil ik niets anders meer. Het apparaat voelt 10x sneller aan. Als mensen geen intensieve taken uitvoeren die veel eisen van de cpu dan raadt ik eerder een minder snelle cpu aan in combinatie met een SSD dan bijvoorbeeld een I7 met HDD. De ervaring is gewoon enorm veel beter. De afgelopen 4 jaar zijn de prijzen van een SSD significant gedaald waardoor je zelfs zou kunnen overwegen gewoon je HDD te vervangen en volledig over te gaan op de SSD. Geen gedoe meer met een caddy of opoffering van je CD-rom drive.
Zijn er nog zo veel laptops met DVD speler dan? Daar moet je toch naar zoeken tegenwoordig?
Volgens mij zegt hij ook duidelijk oudere.
Heb ook 2 jaar geleden mijn dell voorzien van een vaste ssd en de hdd naar de dvd caddy. Werkt perfect.
De DVD speler gaat er langzaam uit maar er zijn zeer zeker nog veel modellen die een DVD speler hebben. Ik kijk hierbij vooral naar HP, Lenovo, ASUS en MSI.

Voor de grap heb ik even in de pricewatch gekeken en daar haal ik het volgende uit:
  • 2.423 - Alle laptops in de PW op dit moment
  • 1.144 - Laptops met optische drive
  • 1.279 - Laptops zonder optische drive
Zoals je ziet is het op dit moment fifty fifty. De getallen zijn trouwens niet helemaal accuraat want ik kan met de PW niet nauwkeurig genoeg filteren. Het aantal met optische drive ligt waarschijnlijk zelfs nog veel hoger.
Echt totaal nikszeggend dit helaas. Je wilt weten hoeveel laptops er verkocht worden zonder dvd-drive. Vaak zijn er 2 versie van een laptop: met en zonder dvd-drive. Zo kom je altijd op 50/50 uit ;) Als vervolgens die met significant minder verkocht wordt als de versie met...
Mijn punt is juist dat er nog steeds veel laptops met optische drive op de markt zijn. Of die ook gekocht worden is irrelevant.

Ik snap jouw punt volledig en ben het met je eens. Daarom vermeld ik ook dat met de PW niet gefilterd kan worden zoals het zou moeten voor dit soort getallen.

Er zijn ook inderdaad modellen met 2 versies. Daardoor wordt het misschien ook wel 50/50. Ik zou trouwens expres een versie kopen met optische drive zodat ik die eruit kan slopen en er een caddy in kan zetten.
Als je had gekeken naar de originele post, dan staat daarin:

Hoeveel laptops er nog beschikbaar zijn met DVD drive.

En daarop wordt precies antwoord gegeven.
Zijn er nog zo veel laptops met DVD speler dan?

De exacte tekst. Met de beste wil in de wereld haal ik hier niks uit over sales cijfers. Dit is puur een vraag over aanbod. En die beantwoordde de poster waar jij commentaar op hebt helemaal juist.

Overduidelijk is gewoon jouw eigen interpretatie.
Ach man, hij probeert een antwoord te geven en voor ons buitenstaander blijft het ook interessant om lezen, dus niet de schoolmeester uithangen aub.
Sorry hoor, maar degene waar ik op reageer begrijpt wél wat ik bedoel, en beaamt dat. Dat Jeroenneman het vervolgens het niet snapt en daarom een citaat verbuigt...
Het duurdere segment kent vaak wel een DVD speler
Je kunt ook een losse usb dvd-speler eraan hangen. Zo duur zijn die niet meer. Ik maak ook nog veel gebruik van cd- en dvd spelers en heb een paar op voorraad. ;)
Pas nog een ssd ingebouwd, naast de hdd. Er waren gewoon twee aansluitngen aanwezig. Er was dus geen hdd caddy nodig. Let je daar ook op ?
Niet moeilijk doen wanneer het makkelijk kan natuurlijk, maar besef wel dat laptops bijna nooit 2x 2.5'' bays hebben. Meestal gaat dat dus niet, al zie je juist op nieuwere systemen met hdd weer regelmatig een vrij M2 slot.
Ik heb een Acer laptop met 2x2,5" bays :)

Dus zo zeldzaam zijn ze niet want die laptop heeft maar 650 euro gekost: )
Maar je hebt wel een stuk gelijk, bij 17 inch toestellen zal je sneller 2x 2,5" bays vinden ;)(zelf heb ik ook 17.3 inch ;)

Ja ik weet dat het Acer is, maar dit beestje is toch al 3 jaar en 2 maanden oud(exact)

[Reactie gewijzigd door boonpwnz op 13 maart 2016 14:39]

Helemaal niets mis met Acer. Vroeger ook alleen maar goede ervaring ervaring mee gehad. Laptop die dagelijks werd gebruikt en zo een 6 jaar mee ging.
Want een dvdspeler/brander eruit slopen en een caddy erin is simpeler?
Natuurlijk hebben niet alle laptops 2 aansluitingen, lijkt me alleen wel handig om te kijken of dat ook zo is.
Nee natuurlijk niet, je begrijpt me dan ook verkeerd. Ik doel er dus op dat wanneer een laptop 2 bays of een bay en m2 slot heeft je die gewoon moet gebruiken (de makkelijke manier dus). Maar omdat m2 sloten niet voorkomen bij oudere laptops en laptops met 2 bays niet extreem veel voorkomen heb je altijd de manier met de caddy nog natuurlijk.

Moeilijker, absoluut, maar dvd drives komen nou eenmaal (ook in kleinere laptops) vaker voor dan een dubbele 2.5''.
Oke. Je zette mij idd op het verkeerde been. Beide is nml. in mijn ogen niet zo makkelijk. vaak moet je de laptop aardig openschroeven.

Kon uit je eerste verhaal niet opmaken of je daar uberhaupt naar kijkt, vandaar mijn opmerking. Heb er eigenlijk nog steeds geen antwoord op.
Even een vraagje aan de kenners.

Hoe lang kan een SSD meegaan?

Groet,
Sander
Dat hangt mede af van de hoeveelheid schrijfacties, nieuws: Laatste ssd geeft de geest na 2,4PB aan writes in staminatest geeft een indicatie. Zoals in de conclusie staat hoef je hier als consument je hier waarschijnlijk niet druk over te maken.

[Reactie gewijzigd door Rafe op 13 maart 2016 09:57]

Zoveel schrijven de meeste mensen doorgaans niet naar een SSD, leuk dat dat kan maar er zijn nog wel meer aandachtspunten.
Zo verliest de flash na zoveel tijd, de data. Dat kan als de flash nieuw is wel 1-10 jaar duren, maar als ie meer beschreven is, wordt dat korter. Hij moet regelmatig aan staan zodat de controller voordat dat gebeurt kan herschrijven.
Dus, kans dat als je 2PB ernaar schrijft hij het nog prima doet. En dat als je m dan een uurtje uit zet, hij de data kwijt is! (ik verzin maar wat waardes, maar zo werkt dat wel ongeveer).
Zie voor uitleg oa hier.
edit: en hier
edit: en bij stroomuitval kan je ook data kwijtraken, veel meer dan bij hdd's, bron.

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 13 maart 2016 18:39]

Ligt geheel aan de gebruiker.

Voor huis tuin en keuken gebruik kan het 20 of zelfs 30 jaar meegaan (theoretisch).

Voor de enthousiast gebruiker gaat het misschien 10 jaar mee wat eigenlijk ook best lang is.

Maar daarnaast maakt het ook uit of de gebruiker naast zijn SSD een harddisk gebruikt want dat kan de levensduur van de SSD oprekken.
Uit de gegevens van Google met miljoenen SSD's over de periode van 6 jaar: More than 20% of flash drives develop uncorrectable errors in a four year period, 30-80% develop bad blocks and 2-7% of them develop bad chips.
Ik meen dat ik 5 jaar farantie had op mijn intel ssd's.

In praktijk ligt het aan het aantal schrijfacties.Ik ben geen kenner, maar volgens van wat ik weet is het zo dat je moet zorgen dat je schijf niet te vol zit. Mijn systeemschijf is altijd voor meer dan de helft vrij. Zodoende dat het systeem uit zoveel mogelijk verschillende cellen kan kiezen om naar toe te schijven. (ipv altijd het temp gebeuren naar een beperkte groep vrije cellen te schrijven)

Volgens de info die ik uit de intel toolbox verkrijg, zijn mijn schiven, na 4 jaren gebruik, nog voor 100 percent operationeel. M.a.w. qua schrijfacties zal zo een SSD 10+ jaren meegaan. (niet rekening houdend met andere mogelijke defecten)

Voor een niet systeem schijf ben ik hier iets flexibeler in. Omdat hier in mindere mate sprake is van temp writes..

Het kan ook zijn dat moderne firmware hier rekening mee houdt, door af en toe, bij onderhoud, data van cellen over te zetten naar andere cellen. Maar hier zou ik niet op vertrouwen. Fabrikanten verkopen ook weer graag nieuw spul.
Dank je wel voor je reactie.
groet,
Sander
Mag je door deze ontwikkeling(en) verwachten dat het verschil tussen werkgeheugen en opslaggeheugen gaat verdwijnen ?
Alles hangt er wellicht van af of de memristor snel genoeg klein gemaakt kan worden - dan zou dat inderdaad kunnen verdwijnen - wellicht zal dat toch nog een paar jaar duren, en eerst opduiken in de specialistische hardware zoals ruimtevaart - voor het in't algemeen zal doorbreken.
In ruimtevaart gebruikt men doorgaans oude / betrouwbare / bewezen hard- en software.
Maar ik verwacht dat het onderscheid tussen werk- en opslaggeheugen verdwijnt. Vrij snel zelfs. 10 jaar ofzo.
Dat onderscheid is al een tijdje geleidelijk aan het verdwijnen, zie bijvoorbeeld Windows' ReadyBoost.
Merk je nog veel verschil in games, als je een ssd gebruikt met snelheden van bv 2.500/1.200MB/s tegenover een normale ssd?
Neem aan dat de vraag naar mij is, maar kep geen pro, die hebben die snelheden vlgns mij, de evo is gewoon via sata, maar win 7 start snel op, games ook wel. Het voelt lekker aan. En was rond de 170 e(500gb).

[Reactie gewijzigd door polord1 op 13 maart 2016 11:54]

Nee, omdat games niet snel (en veel) hoeven te lezen en schrijven naar de schijf.
Mooi artikel, waarvoor dank ! En ondertussen zijn er al SSD's van 3840GB beschikbaar voor enterprise storage systemen (alleen jammer dat de prijs van die SSD's gewoon de pannen uit het dak rijst :-( ) Dat SSD in een of andere vorm (laat ons het memory based storage noemen) een blijver is, dat staat buiten kijf volgens mij,SAS drives zullen eruit gaan, SATA zal blijven bestaan voor archief en cold data.Ik ben in elk geval benieuwd wat de volgende evolutie zal zijn binnen de wereld van storage drives, en hoe lang het zal duren voor het zich zal manifesteren op de consumer markt.(Ik verwacht wel iets met nano tubes of zo)
Samsung heeft al een 4TB 850 EVO & PRO aangekondigd. Die zullen binnenkort leverbaar zijn en ongeveer 1300 euro in de btw gaan kosten. Helaas nog altijd gelimiteerd door SATA, maar wel een interessant product voor degene die geen gelimiteerd budget hebben.
Toevallig had ik het gisteren over wear leveling: http://gathering.tweakers...message/46158095#46158095

En ik vraag me af of wear leveling ook wordt toegepast als een SSD in twee partities is verdeeld. Wordt de wear leveling dan ook over beide partities tegelijk toegepast of zal dit per partities verschillen en worden er geen blocks uitgewisseld tussen de twee partities.
Iemand die hier een antwoord op heeft?
Afhankelijk van de implementatie. Maar normaal zal dat beide partities doen.

Partities zijn een splitsing op data niveau. Bij een HDD zijn data en fysieke locatie hetzelfde. Bij een SSD is de data locatie en de fysieke locatie niet gekoppeld. Daarmee zal dus de wear leveling ongeacht van je partities overal plaatsvinden.

Waar je wel rekening mee moet houden is dat data die nooit verandert niet altijd mee wordt genomen in de wear leveling. Dus als je heel veel 'statische' informatie hebt en de rest is heel dynamisch, dan kan het algoritme in de problemen komen. Maar dan ben je wel extreem bezig. Zelfs een windows partitie is door updates nog vrij 'actief'.
Ja precies en mede daardoor zie ik persoonlijk ook geen enkel voordeel van een SSD met partities behalve bij een partitie voor een ander OS.
Van vroeg uit wilden we nog wel een computer met 1 harddisk in twee partities opdelen, C -Windows van 100-150GB en dan D -Data met de rest. Maar ik zie dat voordeel eigenlijk absoluut niet meer opwegen tegen de nadelen en al helemaal niet als er een SSD wordt gebruikt.
Welke nadelen heeft dat partitioneren dan?
Ik vind het alleen maar overzichtelijk om niet mijn data tussen het OS en de applicaties te zetten. En het is eenvoudiger te backuppen.
De meeste SSDs zullen statische data wel degelijk meenemen in hun wear leveling. Kan ook bijna niet anders. De kans dat in een page alleen maar statische data staat is al zeer klein en de verliezen zorgen ervoor dat de data op termijn uit zichzelf corrupt geraakt. Enige oplossing die de SSD daarvoor heeft is de data regelmatig verplaatsen en dan word wear leveling wel degelijk toegepast

Heb je het artikel wel gelezen want staat er netjes in.
De meeste recente SSDs
Het is erg jammer dat het hele verhaal nogal vanuit het 'nu' is geschreven. Vooral de discussies op GoT waren geniaal over 'write amplification' en 'trim' en allerlei andere ellende. Waarbij sommige GoT-ers letterlijk met gevaar voor eigen data de ene na de andere (beta) firmware probeerden. Via RAID en allerlei andere constructies maar proberen de 'nadelen' te omzeilen.

Over de controllers & bijbehorende firmware ontwikkeling kun je een even lang artikel schrijven. Persoonlijk denk ik dat die ontwikkeling eigenlijk bijna interessanter was, want de 'basis flash chip' is maar een beetje laf, pas met 16 kanalen en een dikke processor krijg je de mooie resultaten van vandaag de dag!

Vandaar dat ik niet ga roepen dat elke SSD dan ook al die functies in de firmware heeft zitten. Ik heb er genoeg langs zien komen die het NIET hadden! Met in-depth artikelen waarin weer een 'probleem' werd gevonden.

[Reactie gewijzigd door TheGhostInc op 13 maart 2016 22:01]

en de gigabyte iram mischien wel de eerste doorslaggevende SSD ooit
sinds die tijd is het eigenlijk allemaal begonnen
je kon er net windows XP op zetten xd
Wat ik nog mis in het artikel qua toekomstige storage is de 5D Data Storage by Ultra Fast Laser Writing in Glass. Bron: nieuws: Duurzame dataopslag in nanostructuren van kwarts
Wordt dat nog gezien als een doorontwikkeling van de SSD?
Kun je net als in Stargate SG-1 je data kristal vervangen in je meterkast. ;)
Dat kwarts is read only memory en daarmee geen vervanger voor een SSD.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Call of Duty: Black Ops 4 HTC U12+ LG W7 Samsung Galaxy S9 Dual Sim OnePlus 6 Battlefield 5 Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V. © 1998 - 2018 Hosting door True

*