Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Jelle Stuip

Redacteur laptops en componenten

Asus GX700 gaminglaptop Review

Watergekoelde GTX 980 in een rolkoffer

Door , 113 reacties

Inleiding

Samengevat

De Asus GX700 is dankzij zijn externe waterkoeler een van de snelste en opvallendste gamelaptops die op dit moment te krijgen is. De hardware is dankzij die goede koeling ook nog eens overklokbaar en vrijwel alle games draaien soepel op het full hd-scherm dat voorzien is van Gsync-ondersteuning. Nadeel aan het scherm is de backlight bleeding en ook ligt het steeds variërende toerental van de ventilators vervelend in het gehoor. De kosten kunnen ook een obstakel vormen, want met een prijs van vijfduizend euro is de laptop voor weinigen weggelegd.

We hebben in de afgelopen tijd met enige regelmaat laptops gereviewd die je zou kunnen zien als de 'ultieme' gamelaptop. Gamelaptops met desktopprocessor of juist een desktopvideokaart, externe videokaarten en natuurlijk een gamelaptop met een overklokbare processor. De overtreffende trap komt van Asus, dat op de IFA afgelopen najaar een watergekoelde laptop toonde, die nu ook in de Nederlandse en Belgische winkels ligt.

De Asus GX700 wordt geleverd met een rolkoffer, waarin de waterkoeling, de laptop, adapters en een muis zitten. Met een i7-processor, 32GB werkgeheugen, twee ssd's in raid 0 en een GTX 980-videokaart uit de desktop is de GX700 al een van de snelste laptops van dit moment. De waterkoeling moet enerzijds voorkomen dat de hardware te warm wordt en anderzijds wat extra overklokruimte bieden. Of de GX700 echt zo snel is en of er nog ruimte tot overklokken is, lees je in deze review.

Uiterlijk: laptop en waterkoeling

Wie een GX700 aanschaft, loopt niet, zoals bij andere laptops, met een kartonnen doos de deur van de winkel uit. In plaats daarvan krijg je een heuse rolkoffer mee, met daarin de laptop, de waterkoeling, twee voedingen en een muis.

Asus GX700

Laptop en waterkoeling zijn ingesnoerd met vier riemen, die met klittenband vast te zetten zijn. De koffer is van hard plastic gemaakt en heeft aan zowel de lange als de korte kant een handgreep. Een door de TSA goedgekeurd cijferslot biedt een wat halfslachtige beveiliging van de inhoud van de koffer.

Asus GX700

Het uiterlijk van de GX700 is opvallend, zoals we gewend zijn van gamelaptops, maar Asus heeft het ontwerp niet van al te veel toeters en bellen voorzien. Bovendien valt de dikte van de laptop erg mee als je bedenkt dat de behuizing een quadcore i7-processor en een GTX 980-videokaart herbergt, al heeft dat alles te maken met de externe waterkoeling.

Asus GX700De achterkant van het scherm en de randen van de laptop zijn van geborsteld metaal gemaakt, terwijl de voorkant van het scherm omlijst is door een grijze plastic rand. Rondom het toetsenbord en de touchpad is gebruikgemaakt van een zwart, rubberachtig aanvoelend plastic, terwijl de onderkant weer van hard, grijs plastic gemaakt is.

Hoewel een hoop verschillende materialen zijn gebruikt, ziet de laptop er niet uitgesproken rommelig uit. Het plastic en metaal sluiten netjes op elkaar aan ook de stevigheid heeft niet onder de materiaalkeuze te lijden, doordat het metaal rondom als een soort geraamte voor de rest van de behuizing functioneert.Asus GX700

Alle aansluitingen zijn aan de zijkanten van de laptop geplaatst. Links bevinden zich twee usb-aansluitingen, een sd-kaartlezer en twee minijack-aansluitingen voor audio. Ook de luidsprekers zijn aan de zijkanten van de laptop geplaatst, waar ze geen al te hoog volume weten voort te brengen.

Aan de rechterkant van de laptop kun je beeldschermen aansluiten via hdmi, mini-displayport, maar bijvoorbeeld ook via usb-c of Thunderbolt 3. Natuurlijk zijn de usb-c-aansluitingen ook geschikt voor het aansluiten van andere randapparatuur en daarbij kan er gebruik gemaakt worden van de usb 3.1 gen2-snelheid van 10Gbit/s. Een vaste ethernetverbinding is uiteraard ook gewoon aanwezig.

Toetsenbord en touchpad

Het toetsenbord van de GX700 is, net als de rest van de laptop, toegespitst op gamers. De WASD-toetsen zijn rood omlijnd en de W is voorzien van een nokje, zodat je de toets blind kunt vinden. Niet dat je noodgedwongen in het donker hoeft te zitten, want er is ook rode achtergrondverlichting voor de toetsen aanwezig, die in drie standen is in te stellen. Op de plek waar je de numlocktoets zou verwachten zit het rog-logo, waarmee je de Gaming Center-software kunt starten, waarin je de laptop kunt overklokken. Daar kun je ook de Windows-toets, de touchpad en de rog-toets uitschakelen, zodat je die niet per ongeluk activeert tijdens het gamen. Boven aan het toetsenbord zit de webcamtoets, die het voorgeïnstalleerde XSplit Gamecaster start, en daarnaast bevinden zich vijf programmeerbare macrotoetsen.

Asus GX700

Wat typcomfort betreft is het toetsenbord niet verkeerd. De aanslag is wat zwaar en de we zien liever gebogen toetsen dan de vlakke toetsen van de GX 700, maar verder leveren ze duidelijke feedback en is er redelijk wat travel aanwezig. Ook over de touchpad hebben we weinig klachten. Het oppervlak is groot en glad, waardoor je vinger er makkelijk overheen glijdt. De losse muisknoppen laten zich vrij diep indrukken, waardoor je een duidelijke klik kunt maken.

Het geïntegreerde toetsenbord en de geïntegreerde touchpad halen het echter niet bij losse randapparatuur, en we kunnen ons goed voorstellen dat gebruikers liever een mechanisch toetsenbord en losse muis aansluiten. Dat kon Asus blijkbaar ook, want het bedrijf levert de ROG Sica-muis met de GX700 mee.

Waterkoeling

Het belangrijkste onderdeel van de GX700 is natuurlijk de waterkoeling. Het gevaarte herbergt een pomp en twee radiateurs, en voorziet de laptop van stroom en water.

De laptop past maar op één manier op de waterkoeling en valt dan op de twee opstaande 'punten'. Door vervolgens de hevel boven op de waterkoeling omlaag te bewegen wordt de laptop door twee 'haakjes' vergrendeld. Dan komen ook de connector voor de stroomvoorziening en de fittingen voor de waterkoeling naar voren om vervolgens in de laptop vast te klikken.

Asus GX700Voor het aansluiten van de waterkoeling hoeft de laptop niet uitgeschakeld te zijn en als alles vervolgens goed aangesloten is, wordt dat door een pieptoon bevestigd.

De pomp en de ventilators maken als de laptop idle is een zacht brommend geluid, dat alleen opvalt als je je in een stille ruimte bevindt en dat hebben we dan ook niet als ergerlijk ervaren. Dat verandert echter als je gaat gamen, want dan blijken de ventilators hun toerental snel aan temperatuurveranderingen aan te passen. De steeds wisselende geluidsdrukniveaus zijn wel irritant en Asus had er goed aan gedaan om de ventilators minder snel van toerental te laten wisselen, zoals dat op de moederborden van de fabrikant al jaren gebruikelijk is.

Asus GX700Wat het op temperatuur houden van de hardware betreft doet de waterkoeling zijn werk goed, zoals ook uit benchmarks verderop in deze review blijkt. Er is echter een ding dat we niet hebben kunnen testen en dat is de levensduur van de waterkoeling. Iedere keer dat je de laptop van de waterkoeling loskoppelt, onderbreek je de lus van de waterkoeling en hoewel de ventielen hun werk goed lijken te doen, is de afsluiting nooit perfect en kan er iedere keer een klein beetje koelwater weglekken, dat als druppeltjes achterblijft op de aansluiting.

Als het vloeistofpeil te ver daalt, moet de laptop daar melding van geven. Het is dan niet de bedoeling dat je zelf het koelsysteem bijvult, maar dat je de laptop door Asus laat ophalen en het systeem vervolgens door de fabrikant laat vullen. Volgens Asus zou dat pas na twee jaar het geval zijn en het is daarom ook opvallend dat het bijvullen van het koelwater alleen de eerste twee jaar na aankoop kosteloos uitgevoerd wordt. Na twee jaar kan Asus dat nog steeds voor je doen, maar dan komen er kosten bij kijken. Wat ons betreft was het passender geweest voor een laptop van vijfduizend euro als Asus het bijvullen gedurende een langere termijn kosteloos zou uitvoeren.

Specificaties en kloksnelheden

Asus' ultieme gamelaptop is natuurlijk van vlotte hardware voorzien. Wat de processor betreft is de keuze gevallen op de Core i7-6820HK. Dat is niet Intels snelste mobiele i7-processor, maar wel de enige die een vrij instelbare multiplier heeft, wat eenvoudig overklokken mogelijk maakt. De cpu wordt bijgestaan door 32GB ddr4-geheugen en de videokaart is een GTX 980 van Nvidia, die je niet moet verwarren met de GTX 980M. De GTX 980 in de GX700 maakt gebruik van dezelfde chip als je in desktopvideokaarten aantreft en heeft dus 2048 Cuda-cores, terwijl de GTX 980M het moet doen met 1536 cores.

  Asus GX700VO-GC009T
Processor Intel Core i7-6820HK
Cores/threads 4/8
Klokfrequentie (turbo) 2,7GHz (3,6GHz)
Gpu Nvidia GTX 980
Werkgeheugen 32GB ddr4-2800 (xmp)
Opslag 2x Samsung MZVPV256HDGL (SM951) raid0
WiFi Intel Dual Band Wireless-AC 7265
Schermpaneel 17,3", ips, 1920x1080 pixels, Gsync
Besturingssysteem Windows 10 Home

Verder zijn er twee nvme-ssd's van Samsung in raid 0 gezet om software lekker vlot te starten. De GX700 die in Nederland en België wordt geleverd heeft een scherm met een diagonaal van 17,3" en een resolutie van 1920x1080 pixels. De maximale verversingssnelheid van het scherm is 75Hz en er is ondersteuning voor Gsync om haperingen en tears tijdens het gamen te voorkomen. Er zijn ook landen waar de GX700 met uhd-paneel wordt geleverd, maar gezien onze ervaringen met de desktop-GTX 980 op die resolutie lijkt het full-hd-paneel een betere keuze.

Waterkoeling en kloksnelheden

De GX700 is uniek doordat een waterkoeling wordt meegeleverd. Het externe dock huisvest twee radiateurs met een diagonaal van 120mm, waaronder twee even zo grote ventilators zijn geplaatst. We hadden de laptop graag opengemaakt om te zien hoe het koelsysteem precies werkt, maar Asus heeft ons nadrukkelijk verzocht de laptop dicht te houden. Gelukkig bleek Laptopmedia de laptop al eens opengemaakt te hebben.

Asus GX700

Asus GX700 waterkoelingAsus heeft het zichzelf niet makkelijk gemaakt met het koelsysteem van de GX700. Als de waterkoeling niet aangesloten is, moet het systeem namelijk gewoon met lucht gekoeld kunnen worden. Cpu en gpu zijn daarom verbonden via twee heatpipes, die uitmonden in heatsinks aan de linker- en rechterachterkant van het systeem, die vervolgens door twee ventilators van frisse lucht worden voorzien.

De heatsink op de gpu kan behalve warmte geleiden ook met water gekoeld worden en doordat cpu en gpu met behulp van heatpipes verbonden zijn, voert het water ook de warmte van de cpu af. Als de laptop op de waterkoeling is aangesloten, blijven de ventilators in de laptop zelf overigens ook nog draaien. De waterkoeling neemt dus niet de volledige koeling op zich, maar wordt in combinatie met de luchtkoeling ingezet.

Die extra koeling zorgt ervoor dat de cpu en gpu hoger geklokt kunnen worden, zonder dat de temperatuur al te ver oploopt. Asus levert zijn Gaming Center-software met de GX700 mee, waarin onder andere kloksnelheden van chips, rotatiesnelheden van ventilators en de geheugensnelheid ingesteld kunnen worden. Gebruik je de laptop zonder waterkoeling, dan wordt het 'geoptimaliseerd'-profiel toegepast, waarbij de cpu op maximaal 3,6GHz wordt geklokt. Het 'extreem'-profiel wordt automatisch toegepast als de waterkoeling is aangesloten. De cpu wordt dan op maximaal 4,0GHz geklokt. Het geheugen tikt in alle gevallen op ddr4-2400-snelheid, maar kan als het schuifje 'xmp' wordt aangezet op ddr4-2800-snelheid draaien. De gpu-frequentie wordt in het Gaming Center ongemoeid gelaten, maar dat betekent niet dat de kloksnelheid niet varieert. Dankzij Nvidia's Gpu-boost wordt de gpu binnen bepaalde verbruiks- en temperatuur-limieten automatisch overgeklokt.

We hebben tien minuten Far Cry 4 gespeeld en de kloksnelheden van de gpu en de cpu bijgehouden bij luchtkoeling en bij waterkoeling. De cpu tikt onder lucht op 3,6GHz en met waterkoeling op 4,0GHz, zoals ingesteld in het Gaming Center. De kloksnelheid van de gpu varieert onder lucht van 1088 tot 1189MHz, terwijl onder water strak het maximum van 1227MHz wordt aangehouden.

Tijdens hetzelfde rondje Far Cry 4 hebben we ook de temperatuur van de cpu en gpu bijgehouden. Het verschil tussen luchtkoeling en waterkoeling blijkt bij de cpu gemiddeld een graad of tien te bedragen en bij de gpu is het verschil zelfs een graad of twintig. De waterkoeling levert dus een prima extra koeling op, die niet alleen voor lagere temperaturen, maar ook voor hogere kloksnelheden zorgt. De temperatuur van de gpu is bovendien zo laag dat er nog genoeg ruimte tot overklokken is.

Benchmarks: cpu en ssd

De i7-processor in de GX700 tikt standaard op maximaal 3,6GHz, maar wordt, wanneer de waterkoeler is aangesloten, automatisch overgeklokt naar 4,0GHz. We hebben onze benchmarks in beide situaties gedraaid, waarbij het geheugen op ddr4-2400-snelheid draait. De laptop is echter voorzien van ddr4-2800-geheugen, dat je op die snelheid kan laten draaien door het schuifje 'xmp' aan te zetten in het Gaming Center.

  • CB15 Multi
  • CB15 Single
  • CB15 OpenGL
  • Lightroom
  • Photoshop
Cinebench R15 - Multi
Systeemnaam Processor in punten, hoger is beter
BTO 17CL80 OC Core i7-6700K
*******
951
Asus GX700VO (W,XMP) Core i7-6820HK
******
876
BTO 17CL80 Core i7-6700K
******
874
Asus GX700VO (W) Core i7-6820HK
******
859
Alienware 17 (naj. 2015, OC) Core i7-6820HK
******
851
MSI GE62 2QC-600NL Core i7-5700HQ
*****
722
Asus GX700VO Core i7-6820HK
*****
711
Alienware 17 (naj. 2015) Core i7-6820HK
*****
699
MSI GS70 2QE Core i7-4710HQ
*****
656
Cinebench R15 - Single
Systeemnaam Processor in punten, hoger is beter
BTO 17CL80 OC Core i7-6700K
*******
189
BTO 17CL80 Core i7-6700K
*******
176
Asus GX700VO (W,XMP) Core i7-6820HK
******
170
Asus GX700VO (W) Core i7-6820HK
******
170
Alienware 17 (naj. 2015, OC) Core i7-6820HK
******
169
Alienware 17 (naj. 2015) Core i7-6820HK
******
155
Asus GX700VO Core i7-6820HK
******
153
MSI GE62 2QC-600NL Core i7-5700HQ
*****
143
MSI GS70 2QE Core i7-4710HQ
*****
137
Cinebench R15 - OpenGL
Systeemnaam Processor GPU framerate in fps, hoger is beter
BTO 17CL80 OC Core i7-6700K GTX 980
*******
132,8
Asus GX700VO (W,XMP) Core i7-6820HK GTX 980
*******
128,0
BTO 17CL80 Core i7-6700K GTX 980
*******
127,3
Asus GX700VO (W) Core i7-6820HK GTX 980
******
116,9
Asus GX700VO Core i7-6820HK GTX 980
*****
103,6
MSI GS70 2QE Core i7-4710HQ GTX 970M
*****
99,7
Alienware 17 (naj. 2015, OC) Core i7-6820HK GTX 980M
****
80,3
Alienware 17 (naj. 2015) Core i7-6820HK GTX 980M
***
59,8
MSI GE62 2QC-600NL Core i7-5700HQ GTX 960M
***
51,8
Lightroom - Exporteren
Systeemnaam Processor in seconden, lager is beter
Asus GX700VO (W,XMP) Core i7-6820HK
***
44,00
BTO 17CL80 OC Core i7-6700K
***
44,00
BTO 17CL80 Core i7-6700K
****
47,70
Asus GX700VO Core i7-6820HK
****
49,00
Asus GX700VO (W) Core i7-6820HK
****
50,00
Alienware 17 (naj. 2015) Core i7-6820HK
****
53,90
MSI GS70 2QE Core i7-4710HQ
*****
63,56
MSI GE62 2QC-600NL Core i7-5700HQ
*******
88,20
Photoshop CC - Gpu accelerated
Systeemnaam Processor in seconden, lager is beter
BTO 17CL80 OC Core i7-6700K
****
45,00
Asus GX700VO (W) Core i7-6820HK
*****
48,00
Asus GX700VO (W,XMP) Core i7-6820HK
*****
48,00
BTO 17CL80 Core i7-6700K
*****
49,00
Asus GX700VO Core i7-6820HK
*****
53,00
Alienware 17 (naj. 2015) Core i7-6820HK
******
57,80
MSI GS70 2QE Core i7-4710HQ
******
64,33
MSI GE62 2QC-600NL Core i7-5700HQ
*******
73,00

Het snellere werkgeheugen blijkt niet in alle gevallen tot een snelheidsverhoging te leiden. In Cinebench kwam de score met het snelle geheugen iets hoger uit, terwijl de 3DMark-scores juist iets lager kwamen te liggen. Het grootste verschil blijkt in Lightroom, dat tijdens een eerdere geheugentest al een flinke honger naar geheugenbandbreedte bleek te hebben.

Met de i7-6820HK-processor op 4,0GHz blijkt de GX 700 maar iets trager te zijn dan de desktop-i7 die we in de BTO 17CL80 testten. Ook onder luchtkoeling, op maximaal 3,6GHz, is de cpu niet bepaald langzaam, maar de 400MHz overklok, die automatisch wordt toegepast als je de laptop op de waterkoeler aansluit, is mooi meegenomen.

SSD-benchmarks

De GX700 is niet alleen van een vlotte cpu en gpu voorzien, maar ook de ssd's zijn van de snelste soort die op moment van schrijven te krijgen zijn. Asus heeft gebruikgemaakt van twee Samsung SM951-ssd's, die nvme ondersteunen en via een m.2-slot met vier pci-express-lanes verbinden. De snelheid van een enkele SM951-ssd is al niet misselijk, maar Asus heeft twee stuks in raid 0 gezet. BTO deed met de 17CL80 die we eerder reviewden hetzelfde met Samsung 950 Pro-ssd's, wat mooi vergelijkingsmateriaal vormt.

De prestaties van de ssd meten we met behulp van As-ssd, waarbij we zowel de sequentiële lees- en schrijfsnelheden, als de random snelheden meten. Met de komst van nvme-ssd's is de random-test met 64 threads relevanter geworden, dus die draaien we ook sinds kort. In de tabellen hebben we de testresultaten met de standaard Windows nvme-driver aangegeven met een (W) achter de GX700; de toevoeging (nwe. driver) geeft de testresultaten met Intels nieuwste rst-driver weer.

  • Seq. read
  • Seq. write
  • 4k read
  • 4k write
  • 4k64 read
  • 4k64 write
AS-SSD - Sequentiële lees-transferrate
Systeemnaam HDD / SSD Doorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
BTO 17CL80 2x Samsung 950 Pro raid 0
*******
2969,00
Asus GX700 (nwe. driver) Samsung MZVPV256HDGL raid 0
*******
2915,00
Alienware 17 (naj. 2015, OC) Samsung PM951 512GB
****
1568,00
Asus GX700 (W) Samsung MZVPV256HDGL raid 0
****
1562,00
MSI GS30 2x Kingston 256GB Raid 0
**
992,57
MSI GE62 2QC-600NL Hynix HFS128G39MNC-3310A
*
517,00
AS-SSD - Sequentiële schrijf-transferrate
Systeemnaam HDD / SSD Doorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
BTO 17CL80 2x Samsung 950 Pro raid 0
*******
2509,00
Asus GX700VO (nwe driver) Samsung MZVPV256HDGL raid 0
*******
2392,00
Asus GX700VO (W) Samsung MZVPV256HDGL raid 0
***
1208,00
MSI GS30 2x Kingston 256GB Raid 0
**
646,26
Alienware 17 (naj. 2015, OC) Samsung PM951 512GB
**
566,00
MSI GE62 2QC-600NL Hynix HFS128G39MNC-3310A
*
360,00
AS-SSD - 4K Random Read
Systeemnaam HDD / SSD Doorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
BTO 17CL80 2x Samsung 950 Pro raid 0
*******
46,80
Asus GX700VO (W) Samsung MZVPV256HDGL raid 0
*******
45,30
Asus GX700VO (nwe driver) Samsung MZVPV256HDGL raid 0
*******
44,60
Alienware 17 (naj. 2015, OC) Samsung PM951 512GB
*****
35,30
MSI GE62 2QC-600NL Hynix HFS128G39MNC-3310A
****
28,00
MSI GS30 2x Kingston 256GB Raid 0
***
22,91
AS-SSD - 4K Random Write
Systeemnaam HDD / SSD Doorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Alienware 17 (naj. 2015, OC) Samsung PM951 512GB
*******
129,30
BTO 17CL80 2x Samsung 950 Pro raid 0
*******
125,50
Asus GX700VO (nwe driver) Samsung MZVPV256HDGL raid 0
******
108,10
Asus GX700VO (W) Samsung MZVPV256HDGL raid 0
******
101,70
MSI GE62 2QC-600NL Hynix HFS128G39MNC-3310A
****
73,80
MSI GS30 2x Kingston 256GB Raid 0
***
52,67
AS-SSD - 4k Random Read - 64 Threads
Systeemnaam HDD / SSD Doorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
BTO 17CL80 2x Samsung 950 Pro raid 0
*******
1452,00
Asus GX700VO (nwe driver) Samsung MZVPV256HDGL raid 0
******
1270,00
Asus GX700VO (W) Samsung MZVPV256HDGL raid 0
******
1219,00
AS-SSD - 4k Random Write - 64 Threads
Systeemnaam HDD / SSD Doorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
BTO 17CL80 2x Samsung 950 Pro raid 0
*******
754,00
Asus GX700VO (W) Samsung MZVPV256HDGL raid 0
****
419,00
Asus GX700VO (nwe driver) Samsung MZVPV256HDGL raid 0
****
385,00

Uit de testresultaten bleken de sequentiële snelheden van de GX700 in eerste instantie tegen te vallen. We haalden 1500MB/s, waar we rekenden op ongeveer het dubbele, wat twee 950 Pro-ssd's in raid 0 ook halen. Het installeren van de recentste Intel rst-driver (14.8.0.1042) loste dat probleem op en daarmee blijken de twee SM951-ssd's vrijwel even snel te zijn als twee 950 Pro-ssd's. Alleen in de 4k64-schijftest ontstaat er een groot verschil. In de praktijk voelt de snelheid van de ssd's - ook met de standaard meegeleverde driver - bloedsnel aan.

Benchmarks: games

De belangrijkste benchmarks die we op de GX700 draaiden zijn uiteraard de gamebenchmarks. We hebben een aantal games getest met en zonder waterkoeling, om het effect van de extra koeling op de framerates te kunnen zien. Omdat de gpu-temperatuur onder waterkoeling laag genoeg bleef hebben we de gpu ook nog overgeklokt. Daarbij kwamen we zonder het verhogen van de spanning op 1443MHz uit, een ruime 200MHz meer dan de 1227MHz waarop de gpu standaard tikt. In de snelheid van het gddr5-geheugen bleek ook nog wat rek te zitten, dat we uiteindelijk op 1902MHz in plaats van de standaard 1750MHz konden laten draaien. We hadden de laptop maar kort in bezit en zijn niet verder gegaan met overklokken, maar met de eerder genoemde kloksnelheden kwam de gpu-temperatuur tijdens benchen rond de 65°C te liggen. Wat temperatuur en spanning betreft zit er waarschijnlijk dus nog wel wat rek in de gpu-snelheid.

Ondanks dat we niet het onderste uit de kan hebben gehaald zijn de benchmarkresultaten onder waterkoeling indrukwekkend. We hebben de GX700 vergeleken met de BTO 17CL80, die van dezelfde videokaart voorzien is, maar dan met lucht wordt gekoeld. Daarnaast vergelijken we ook met de resultaten van de GTX 980 en GTX 980 Ti die we in ons desktop-systeem hebben getest en om te zien hoe een GTX 980 zich tot een GTX 980M verhoudt hebben we de Alienware 17 ook in de vergelijking opgenomen.

  • 3DMark Fire Strike
  • Alien: Isolation
  • Dragon Age: Inquisition
  • Far Cry 4
3DMark Fire Strike
Videokaart in punten, hoger is beter
Nvidia GTX 980Ti
*******
16588
GTX 980 OC (Asus GX700VO)(W)
*******
15508
GTX 980 OC (BTO 17CL80)
******
13941
GTX 980 (Asus GX700VO)(W)
******
13641
GTX 980 (BTO 17CL80)
******
13263
Nvidia GTX 980
******
13188
GTX 980 (Asus GX700VO)
****
10167
GTX 980M (Alienware 17)
****
9572
Alien: Isolation - 1920x1080
Videokaart Minimum / Gemiddelde framerate in fps, hoger is beter
Nvidia GTX 980Ti
*****
+
**
147,0 / 186,6
GTX 980 OC (Asus GX700VO)(W)
*****
+
*
135,0 / 169,6
GTX 980 OC (BTO 17CL80)
*****
+
*
124,5 / 156,6
GTX 980 (Asus GX700VO)(W)
****
+
*
120,0 / 150,7
Nvidia GTX 980
****
+
*
114,0 / 146,8
GTX 980 (BTO 17CL80)
****
+
*
116,0 / 146,0
GTX 980M (Alienware 17)
***
+
*
83,0 / 107,5
GTX 980 (Asus GX700VO)
***
+
*
85,5 / 105,6
Dragon Age: Inquisition - 1920x1080 - Ultra
Videokaart Minimum / Gemiddelde framerate in fps, hoger is beter
Nvidia GTX 980Ti
******
+
*
61,1 / 73,0
GTX 980 OC (Asus GX700VO)(W)
*****
+
*
53,3 / 64,8
GTX 980 OC (BTO 17CL80)
*****
+
*
49,8 / 58,4
GTX 980 (Asus GX700VO)(W)
*****
+
*
48,1 / 57,3
Nvidia GTX 980
****
+
*
47,1 / 56,2
GTX 980 (BTO 17CL80)
****
+
*
47,0 / 55,6
GTX 980 (Asus GX700VO)
***
+
*
36,4 / 43,5
GTX 980M (Alienware 17)
***
+
*
32,6 / 39,2
Far Cry 4 - 1920x1080 - Ultra - 4xMSAA
Videokaart Minimum / Gemiddelde framerate in fps, hoger is beter
Nvidia GTX 980Ti
******
+
*
60,0 / 68,2
GTX 980 OC (Asus GX700VO)(W)
*****
+
*
53,0 / 60,7
GTX 980 OC (BTO 17CL80)
*****
+
*
49,0 / 55,5
GTX 980 (Asus GX700VO)(W)
*****
+
*
47,0 / 53,2
GTX 980 (BTO 17CL80)
*****
+
*
45,5 / 51,7
Nvidia GTX 980
*****
+
*
45,0 / 50,5
GTX 980 (Asus GX700VO)
****
+
*
37,0 / 42,1
GTX 980M (Alienware 17)
****
+
*
35,0 / 39,4

Wat opvalt aan de resultaten van de GX700 is het verschil tussen water- en luchtkoeling. Wordt de hardware alleen door lucht gekoeld, dan is het systeem langzamer dan een standaard geklokte desktop-GTX980. Sluit je de waterkoeling aan, dan kan de framerate met dertig tot veertig procent toenemen. Om zijn snelle hardware ten volle te gebruiken heeft de GX700 dus wel zijn waterkoeling nodig.

Je zou dus kunnen zeggen dat de luchtkoeling ondermaats is, maar dat is waarschijnlijk een bewuste ontwerpkeuze geweest. De GX700 is namelijk vrij compact als je naar de gebruikte hardware kijkt. De laptop is bijvoorbeeld een kilogram lichter en een stuk dunner dan de BTO 17CL80. Wil je je laptop dus 'even' meenemen, dan kan dat gewoon, in ruil voor wat minder goede prestaties. Heb je de mogelijkheid om de waterkoeler mee te nemen, dan kun je het onderste uit de kan halen en eventueel overklokken.

En over overklokken gesproken; onze overklok van cpu en geheugen levert een aardige snelheidswinst op, waarmee je zelfs anderhalf keer zo snel bent als wanneer de laptop enkel door lucht gekoeld wordt. Daarmee is de GX700 bovendien ruim sneller dan onze desktop-GTX 980.

Asus GX700

Scherm en accuduur

Asus GX700Asus heeft bij de GX700 gekozen voor een ips-scherm met een diagonaal van 17,3", dat een matte afwerking heeft. Het scherm, dat afkomstig is van LG, heeft een maximale verversingssnelheid van 75Hz, al kan die verversingssnelheid in games met behup van Nvidia's Gsync variëren, wat tears moet elimineren en voor een iets lagere inputlag moet zorgen ten op zichte van Vsync.

Een prima scherm dus, dat helaas opviel door de vrij forse  backlight bleeding in de rechteronderhoek. Dat hoeft natuurlijk niet bij iedere GX 700 zo te zijn, maar erg netjes is het niet.

  • Helderheid
  • Contrast
Schermhelderheid
Systeemnaam Scherm Resolutie helderheid in cd/m², hoger is beter
BTO 17CL80 17.3" 3840x2160
*******
360
Alienware 17 (naj. 2015) 17,3" 1920x1080
*******
356
Asus N751JK 17,3" 1920x1080
*******
339
Asus GX700VO (W) 17,3" 1920x1080
*******
338
Asus G750JX 17,3" 1920x1080
******
317
MSI GS70 2QE 17,3" 1920x1080
******
286
Contrast (max. helderheid)
Systeemnaam Scherm Resolutie in verhouding , hoger is beter
MSI GS70 2QE 17,3" 1920x1080
*******
1157:1
Alienware 17 (naj. 2015) 17,3" 1920x1080
*******
1137:1
Asus G750JX 17,3" 1920x1080
*******
1124:1
Asus GX700VO (W) 17,3" 1920x1080
*******
1084:1
BTO 17CL80 17.3" 3840x2160
******
1038:1
Asus N751JK 17,3" 1920x1080
*****
879:1

Op de backlight bleeding na ziet het scherm er op het oog goed uit en de metingen bevestigen dat. Een contrast van iets meer dan 1000:1 is prima voor een ips-scherm, terwijl de maximale helderheid er samen met het matte scherm voor zorgt dat je prima kunt gamen als je niet in een verduisterde kamer zit.

De GX700 is weliswaar niet gericht op gebruikers die veel gebruik maken van beeldbewerkingssoftware, maar voor vijfduizend euro mag je verwachten dat het scherm netjes gekalibreerd is en dat blijkt inderdaad het geval. De tien grijstinten die we meten komen allemaal onder het groene lijntje uit, wat wil zeggen dat de afwijking met het blote oog niet zichtbaar zou moeten zijn. De meting van de primaire en secundaire kleuren laat wel zien dat groen te geel wordt weergegeven. De gemiddelde afwijking is niet enorm, maar bij beeldmateriaal met volledig verzadigd groen kan dat verschil wel opvallen.

Accuduur

Asus heeft de GX700 voorzien van een flinke accu met een capaciteit van 93Wh. Desondanks is de accuduur niet lang. Dat komt niet alleen door het grote scherm en de Core i7-processor, maar ook door het gebruik van de GTX 980-videokaart. In tegenstelling tot de expliciet mobiele chips van Nvidia ondersteunt de desktop-GTX 980 geen Optimus, en kan er dus niet geschakeld worden tussen de Nvidia-chip en de veel zuinigere Intel-gpu.

  • Browsen
  • Video
Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Systeemnaam Processor Scherm Accu Tijd, hoger is beter
Alienware 17 (naj. 2015) Core i7-6820HK 17,3" 92Wh
*******
5u57m
Asus GX700VO Core i7-6820HK 17,3" 93Wh
****
3u40m
MSI GE62 2QC-600NL Core i7-5700HQ 15,6" 41Wh
****
3u24m
MSI GS70 2QE Core i7-4710HQ 17,3" 55Wh
****
3u10m
BTO 17CL80 Core i7-6700K 17,3" 89Wh
***
2u28m
Accutest video 2013 (180cd/m²)
Systeemnaam Processor Scherm Accu Tijd, hoger is beter
Alienware 17 (naj. 2015) Core i7-6820HK 17,3" 92Wh
*******
5u29m
MSI GE62 2QC-600NL Core i7-5700HQ 15,6" 41Wh
*****
3u36m
Asus GX700VO Core i7-6820HK 17,3" 93Wh
****
3u28m
MSI GS70 2QE Core i7-4710HQ 17,3" 55Wh
***
2u32m
BTO 17CL80 Core i7-6700K 17.3" 89Wh
***
2u14m

Het resultaat is dat ook voor het browsen van webpagina's en het bekijken van video gebruik gemaakt wordt van de GTX 980-gpu. De accuduur van drieënhalf uur is dus niet bijzonder lang, maar wel in lijn met die van de meeste andere gamelaptops.

Specificaties en fotogalerij

CPU/SoC Intel Core i7-6820HK
CPU architectuur Intel Skylake
Klokfrequentie 2,7GHz
Maximale turboklokfrequentie 3,6GHz
Moederbordchipset Intel C236
Geheugen  
Geheugengrootte 32GB
Geheugentype DDR4
Opslag  
Opslagtype Solid State Disk (M.2)
Opslagcapaciteit 512GB
Totale opslagcapaciteit 512GB
Aantal SSD 2x
Scherm en videokaart  
Schermdiagonaal 17,3"
Resolutie 1920x1080
Beeldverhouding 16:9
Backlight Edge-lit
Beeldschermcoating Mat
LCD-paneel IPS
Videochip GeForce GTX 980
Videochip tweede videokaart Intel HD Graphics
Interfaces  
Video uit HDMI, Mini DisplayPort
Hoogste DisplayPort versie DisplayPort 1.2
Verbinding (USB/FW) 3x USB 3.0, USB 3.1 (Type-C, G2, 10Gb/s)
Verbinding (Ethernet) Ethernet 1Gbps
Verbinding (wlan) 802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n
5GHz-ondersteuning Ja
Verbinding (Bluetooth) Bluetooth 4.0
Overige specificaties  
Laptoptype Notebook
Multitouch-touchpad Ja
Numeriek toetsenblok Ja
Laptop extra's Cardreader, Incl. koffer, Met docking station, Met muis, Verlicht toetsenbord, Webcam
Besturingssysteem Windows 10 Home
Accucapaciteit (Wh) 93Wh
Kleuren Aluminium
Toetsenbord  
Toetsenbordindeling Qwerty
Taal US Internationaal
Afmetingen en gewicht  
Hoogte 33,5mm
Lengte 309mm
Breedte 429mm
Gewicht 3,6kg
Bijzonderheden Watergekoeld

Fotogalerij

Alternatieven

De GX700 is weliswaar de enige watergekoelde laptop op dit moment, maar de hardwarespecificaties zijn niet uniek. We zetten een aantal - luchtgekoelde - alternatieven onder elkaar.

BTO X•BOOK 17CL80

De 17CL80 is al in deze review aangehaald als vergelijkingsmateriaal. De hardwareconfiguratie is zelf samen te stellen en een desktop-GTX 980 behoort tot de opties. De uitvoering die wij testten was bovendien van een desktop-i7 6700K-processor voorzien en is daarmee sneller dan de GX700. Dankzij de waterkoeling is de Asus GX 700 wel weer sneller in games. Een vergelijkbaar geconfigureerde 17CL80 is echter wel weer goedkoper.

Score: 4(0 reviews)
linkBTO 17CL80 review: Menige desktop te snel af
MSI Gaming Series GT72S 6QF-011NL 29th Anniversary edition

De GT72S is voorzien van dezelfde cpu en gpu als de GX700, maar kost maar liefst 1700 euro minder. Je krijgt voor dat geld dan ook 'slechts' 16GB werkgeheugen en een daadwerkelijk krappe ssd van 128GB, maar daar staat een aanzienlijk prijsverschil tegenover.

Score: 0(0 reviews)
MSI GT80 2QE-030NL Titan SLI

Kan het nog sneller dan de GX700? Jawel, bijvoorbeeld als je twee GTX 980M-gpu's in SLI zet. De goedkoopste optie is deze MSI GT80, die nog voorzien is van een Haswell-processor, samen met 32GB geheugen en een 512GB ssd. Afhankelijk van de schaling van de game en de kloksnelheid zouden twee GTX 980M-gpu's tot anderhalf keer zo snel kunnen zijn als de enkele GTX 980 in de GX700.

Score: 5(0 reviews)
MSI GT80S 6QF-091NL
MSI GT80S 6QF-091NLvanaf Onbekend

De allersnelste gamelaptop die op dit moment te krijgen is, is de MSI GT80S, die twee GTX 980-gpu's combineert in een laptop. Daar komt een Core i7-6920HQ-processor, 32GB geheugen en een 512GB ssd bij en natuurlijk een prijs die nog eens vierhonderd euro boven de GX700 ligt. Maar, dan heb je voorlopig wel de allersnelste.

Score: 0(0 reviews)

Conclusie

De GX700 is een indrukwekkende laptop waar Asus geen grote aantallen van zal verkopen, al zal dat waarschijnlijk ook niet de bedoeling zijn. Asus zal de GX700 waarschijnlijk eerder gebruiken om te laten zien waartoe het in staat is, en eerlijk is eerlijk, het is de fabrikant gelukt om de eerste in massa geproduceerde watergekoelde laptop op de markt te brengen.

Dat betekent dus dat je, als je vijfduizend euro hebt, de GX700 ook daadwerkelijk aan kunt schaffen. Voor dat geld krijg je, zolang je de waterkoeling aangesloten laat, een van de snelste laptops met een enkele videokaart, inclusief rolkoffer om het hele systeem mee te nemen. Laat je de koeler thuis, dan boet je in op snelheid, maar dat is waarschijnlijk een bewuste ontwerpkeuze geweest, want in vergelijking met andere gamelaptops is de GX700 relatief compact, licht, en alsnog niet langzaam te noemen.

Toch is de GX700 niet perfect; het toerental van de ventilators van de waterkoeler varieert irritant veel, en het scherm heeft behoorlijk last van backlight bleeding. Daarnaast is het jammer dat Asus een wat magere service biedt als het om het bijvullen van de waterkoeler gaat; met een beetje pech is je waterniveau precies te laag als je garantie net afgelopen is.

En hoewel de GX700 ontzettend snel is, zijn er laptops die twee videokaarten in SLI draaien en daarmee, op papier in ieder geval, nog sneller zijn. Wat de (water-)koeling betreft durven we de claim wel aan dat er op dit moment niets beters te krijgen is, en dat zorgt er dan ook weer voor dat je de gpu serieus kunt gaan overklokken, zoals je dat op een desktop gewend bent.

Je moet, zoals wel vaker bij dikke gamelaptops, veel geld neerleggen als je de GX700 wilt aanschaffen. Voor hetzelfde geld koop je twee desktops die sneller zijn dan deze laptop, maar zoals gezegd gaat het Asus waarschijnlijk niet om het verkoopsucces. Waar het wel om gaat is dat Asus aan het innoveren is op het gebied van gamelaptops en wellicht is de GX700 wel een eerste stap naar meer toekomstige laptops met kleinere en nog betere waterkoeling.

Reacties (113)

Wijzig sortering
De waterkoeling is een interessante extra maar zoals hier uitgevoerd erg onpraktisch, daarnaast vindt ik de prijs absoluut niet in proportie met de prestaties; er zijn luchtgekoelde alternatieven op de markt die vergelijkbare prestaties zullen bieden (zoals de MSI GT72S 6QF welke precies dezelfde CPU en GPU heeft en dat voor ¤1700,- minder. Zie ook bijvoorbeeld clevo barebones) of zelfs hogere prestaties bieden (zoals de MSI GT80 2QE en 6QE modellen met twee GTX 980M's die verkrijgbaar zijn vanaf ¤3599 respectievelijk ¤4299,-)

Als je daarnaast toch bereid bent om ¤5000 neer te tellen voor een laptop (desktop-replacement) lijkt het mij "price-to-performance wise" verstandiger ¤400,- extra uit te trekken voor een MSI GT80 6QF welke twee GTX 980 kaarten in SLI biedt naast een mechanisch toetsenbord en een 18,4" scherm.

Ten slotte bevalt het mij niet dat de GX700 er (op de waterkoeling na uiteraard) praktisch volledig hetzelfde uitziet als de G752 modellen.
De enige zinvolle gamelaptops vanuit rationeel oogpunt zijn deze met een 980M. Kies je voor een 970M, dan zijn de prestaties er niet meer (een 980M is te vergelijken met een desktop 970) terwijl je nog steeds dezelfde offers maakt qua formaat, gewicht en looks. Kies je voor een 980, dan ben je een gigantische smak geld kwijt (¤3K+) én verlies je de mogelijkheid om de kaart uit te schakelen waardoor je het toestel niet langer op batterij kunt gebruiken.

Een 980M kost ¤1600-¤2000 (competitief tegenover een gamedesktop plus aparte laptop) en is gewoon goed genoeg voor alle moderne games. VR wordt kantje-boordje, maar MSi biedt de mogelijkheid je GPU te upgraden en heeft beloofd dat er een upgradekit aankomt voor de volgende generatie kaarten.
Leuk en aardig allemaal, maar wat is nou 400MHz extra??

Als hij nou van 3,6GHz naar 4,6GHz ging zou ik "ok dat is een mooie OC" zeggen.

Maar ¤5000,- voor een computer die na +/- 4 a 5 jaar langzaam geworden is om spellen op High te spellen, is het wel extreem veel geld, nee ik hou het wel bij een lekkere kleine Desktop, die ik iedere 2 a 3 jaar een nieuwe GPU upgrade geef, en 1x in de 4 a 5 jaar een nieuwe MB en CPU en RAM, (als er weer een snellere RAM is, zo als DDR5) geef, is VEEL goedkoper.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 27 februari 2016 00:41]

Je kan altijd de gpu met de mxm interface voorzien van een upgrade. De vastgesoldeerde cpu is wel ruk bij de gx700.
Zoals je zegt zijn er laptops die hogere prestaties bieden, ik heb zelf de Clevo p870DM-G (in de vorm van: XMG u726). De prestaties van dat type zijn een stuk beter. Ipv een desktop gpu en een laptop cpu. Heeft dat type een desktop gpu en een desktop cpu (I7-6700k). Die stock al op 4 GHz loopt en boost+OC op 4.6 loopt. Daarnaast boost de 980 tot 1288/1310 zonder OC. Wat al vrij fors is gezien het feit dat alles luchtgekoeld is. Dat type is wel iets dikker maar daardoor passen er meer fans in, wat resulteert in zat koeling op lagere rpm speeds.
Dat click & go systeem met waterkoeling wordt ook al in serverruimtes toegepast. Alleen komt het daar wat minder voor dat een server eruit gehaald wordt en weer terug erin wordt gezet. Het concept is dus niet iets nieuws maar ik denk niet echt dat het ook praktisch is.

Waterkoeling in een notebook kan, denk maar aan de Tidewater van Thermaltake. Gezien de compacte radiator en fan moet zoiets prima kunnen passen.
Heb je voorbeelden? Gaat het dan om nichemerken als Bull of zo?
Ik had eerlijk gezegd voor zo'n prijs en met de GTX780 aanboord ook een 4K scherm verwacht.

En laten we eerlijk zijn, in zo'n koffer kun je ook praktisch je hele desktop reutemeteut mee sjouwen..
Dat gezegd te hebben denk ik dat Asus mij zojuist op het idee heeft gebracht een koffer om te bouwen _/-\o_

[Reactie gewijzigd door Foegol op 26 februari 2016 17:45]

Ik had eerlijk gezegd voor zo'n prijs en met de GTX780 aanboord ook een 4K scherm verwacht.
Er is ook een variant met 4K scherm in omloop, maar vraag me niet wat die dan wel niet kost. ;)
The built-in screen is a sharp and bright 17.3-inch G-Sync screen with an optional 4K resolution.
http://www.techradar.com/...-rog-gx700-1303242/review
en nog een linkje:
The display of the top version is a UHD panel with 3840x2160 pixels, even though our review unit is only equipped with the FHD panel and 1920x1080 pixels.
http://www.notebookcheck....book-Review.156842.0.html
*980, en qua scherm, in ieder geval een die weinig backlight bleeding heeft, dat vind ik echt not done voor 5k. Maarja de patsfactor weegt meer natuurlijk.
Major flaw. Sowieso een 980 en 1080p... overkill voor die resolutie.
Ja nu nog. Maar later dit jaar niet meer. Een enkele 980 draait rise of the tomb raider met alles op high al niet op een stabiele 60fps op fhd.
Dat is niet per definitie waar. Dit is een gamelaptop. Vanuit dat perspectief wil je m.i. altijd FPS voorrang geven op resolutie. Dat is op het moment misschien overkill, maar wellicht volgend jaar niet meer. Dus dat ze hier kiezen voor een 1080p scherm vind ik persoonlijk wel begrijpelijk.
Dat valt hard mee...

http://www.techpowerup.co...US/GTX_980_Matrix/14.html

Een game uit 2013 op de snelste 980 die er is.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 29 februari 2016 09:48]

Ach, ik heb een oudere versie met gtx680, ook daarop doet crysis 3 het prima, alleen inderdaad net niet op ultra.

40 fps is op het randje, maar 60 fps hoeft echt niet van mij. Meeste films doen ook geen 60 fps...
Ehm, maar dan is het toch geen overkill? Dat was je punt, en dat is pertinent onwaar. Er zijn zat games die 60 fps bij lange na niet halen op een 980 @ 1080p.
Ik vind het overkill, met name omdat je er een waterkoeler bij nodig hebt en dat je meer da 30 fps niet echt nodig hebt.

[Reactie gewijzigd door Spanky79 op 1 maart 2016 20:46]

Monsterlijke laptop zowel qua specs als design wat mij betreft!

maar VIJFDUIZEND euro is me toch nét iets te gortig 8)7
maar VIJFDUIZEND euro is me toch nét iets te gortig 8)7
Die had van mij ook best bij de minpunten gemogen.
Juist niet. Als iemand over een jaar deze review leest en stel de prijs is gezakt naar ¤2500 is het niet zo'n gekke prijs/prestatie verhouding meer en dus geen minpunt meer.

Tweakers kan niet elke maand alle reviews gaan updaten dus alle uitspraken over de prijs zijn geen plus- of minpunten.
Als ze prijs gewoon direct in het artikel vermeld is kan dat best. Een review is toch voornamelijk bedoeld voor hoe het product dat moment is en zich verhoud tot de rest.
Juist niet. Als iemand over een jaar deze review leest en stel de prijs is gezakt naar ¤2500 is het niet zo'n gekke prijs/prestatie verhouding meer en dus geen minpunt meer.
Over een jaar als... Dat telt nu niet. Deze review is gebaseerd op de huidige verkoopprijs.
Overigens verwacht ik niet dat deze laptop over een jaar zomaar 2500 euro goedkoper is. Dit is een zodanige nichemarkt en deze laptop wordt een echt hebbeding.
Natuurlijk wel, je kan toch ook zeggen dat de specs goed zijn op het moment van schrijven, die zijn over een jaar ook niet bijzonder meer.

Zelfde dus met de prijs, het gaat op het moment van reviewen.
Voor 5000 euro kun je ook een complete desktop en veel grotere monitor in een rolkoffer bouwen. Gebruik dan gelijk zo'n stevige kist waar audio apparatuur in verplaatst wordt.
Pelican :) is overigens ook duur.
Zo'n vogel? Ik snap de relatie niet.
Haha, hij bedoelt natuurlijk pelican kisten ;).

Verder een leuk ontwerp, maar ik zou me wel druk maken over hoe lang de verbindingen goed blijven. Als je dat ding elke keer loskoppelt moet dat toch een keer gaan slijten. Het lijkt me inderdaad meer een hebbeding dan een goede koop als je kijkt naar de alternatieven.
Idd bammette!

Borbit: Google Pelican case ;)

[Reactie gewijzigd door kakanox op 28 februari 2016 17:52]

Dan krijg je er wel een mooi koffertje bij hé :+
Stel, ik was miljonair, en wist echt niet wat ik met m'n geld wilde doen. Dan zou ik hem zeker willen kopen. Maar voor de gemiddelde jan modaal is deze prijs toch wel echt iets te gortig. Natuurlijk heb je voor die prijs wel het ideale systeem, met specs waar ik cartoon oogjes van krijg voor LAN-Party's, mits dat je ding is.

Ik ga het helaas toch maar moeten houden bij m'n trouwe CLEVO barebone die ik zelf grotendeels zelf in elkaar heb geflanst.. :)
Zelfs dan niet.
Dan koop ik liever voor elke locatie een bruut systeem en synchroniseer ik de data gewoon via satelliet internet. :)
Inderdaad best handig als je in je prive vliegtuig en op je yacht dezelfde pc kan gebruiken!
praat je uit ervaring? ;)
Ik ben niet zo enorm thuis in de doelgroep die dit aanspreekt en daarom vraag ik me af, wie koopt dit?

Gamers die vaak naar LAN party's en dergelijke gaan?

Want het lijkt me dan misschien wel makkelijker om gewoon een hele PC mee te nemen dan dit, omdat...
-Je alsnog randapparatuur nodig hebt (toetsenbord en muis, eventueel nog een extra scherm)
-De omvang van het geheel niet veel kleiner is (qua transport) dan een hele pc
-Je voor dat geld denk ik een brute PC kan bouwen die qua omvang nog enigszins transporteerbaar is (compacte ATX behuizing?).

Ik bedoel, ik vind het heel gaaf dat het mogelijk is om deze krachtige hardware in één laptop te proppen, maar het nut ontgaat me een beetje. Iemand die me dit kan uitleggen?
Een antwoord wat ook al eerder gegeven is, mensen met frequent flyer miles.....

Ik zit zelf 6 maanden per jaar in het buitenland, en vind een beetje comfort in toch kunnen gamen (liefst in DA:I oid, met short online runs, met mensen die ik online ken).

Vanwege datzelfde feit moet ik alleen tijdens vliegen dat ledder van een ding meesjouwen (wat echt wel irritant is, zo'n ding van 3kg meesjouwen), maar daarna kan ik wel alles wat ik wil, met enige limitatie de I-net verbinding die ik ter beschikking heb.

Als de ping te hoog is speel ik offline (singleplayer (Witcher 3/DA:I)), en anders probeer ik online te gaan.

fatsoenlijke PC heb ik thuis ook staan, maar ja, een PC + Monitor + randapparatuur meesjouwen is op een vliegveld een no-go.... Dus Laptop+muis is een stuk comfortabeler.

edit:
even niet naar mijn inventaris kijken, Notebook is stuk, en ik ben dus één van die mensen die met smart loopt te wachten op Pascal, zodat ik mijn backup 15" Dell notebook kan vervangen.

[Reactie gewijzigd door zion op 26 februari 2016 23:10]

Ik heb een Alienware 15 laptop met een Geforce 980M. Kost flink wat. Waarom ik 'm heb? Omdat ik naast thuis ook op locatie wil kunnen gamen zodra ik even in het buitenland ben voor langere tijd.

Een laptop is dan echt wel een stuk compacter en mobiel dan een pc uiteraard. Overigens sleep ik me laptop in een rugzak elke dag mee naar werk en ik wil dat mijn laptop niet onderdoet voor mijn desktop pc.
Ik begrijp het nut van een gaminglaptop. Maar mijn vraag ging specifiek over deze van Asus. Ik zie de voordelen niet in vergelijking met een wat 'goedkopere' variant.

Ja, je krijgt er krachtigere hardware voor terug, maar meteen ook een koffer waarin je eigenlijk ook een pc zou kunnen vervoeren (bij wijze van spreken dan). Daar gaat m.i. de toegevoegde waarde een beetje verloren.
en ook ligt het steeds variërende toerental van de ventilators vervelend in het gehoor
Ik game nooit vanaf een laptop, vandaar mijn vraag aan de notoire laptopgamers: hoe luisteren jullie naar de geluiden?
  • Via externe speakers, hoe hard zet je die dan en overstemmen ze dan de ventilators?
  • Of via een koptelefoon en hoor je dan überhaupt de ventilators?
luister via externe speakers. meestal draaien de ventilatoren zo goed als voluit en na 10 seconden merk je het niet meer want de speakers staan luid genoeg dat de ventilatoren achtergrondgeluid zijn. Met oortjes of een koptelefoon hoor je de ventilatoren al helemaal niet meer. het enigste wat je opmerkt is als de ventilator harder of zachter gaat dus dat zou hier wel eens vervelend kunnen zijn.
Een paar goede in ear oordoppen. Helpt ook prima om de straatgeluden of rumoerige airco buiten te sluiten. Ik heb mijn gamelaptop vooral voor reizen voor werk.
Een mid-range thx setje, mijn hersenen filteren het geluid van de laptop fan blijkbaar zelf uit nu ik er over nadenk :)
Ik gebruik een over ear 7.1 headset. Erg relaxed want je word heerlijk afgesloten van alle geluiden buitenaf.

Dat is alleen erg jammer als je een praatverslaafde vriendin hebt.
Meestal gewoon op de speakers van de laptop zelf. De ventilatoren bij de laatste Alienware laptops maken niet gigantisch veel geluid en wanneer ik niet game slingeren de ventilatoren niet eens aan.
Gewoon de build in sound van mijn M18r2.
Dingen gaan (voor een laptop) vrij hard en het gebeurd niet vaak dat hij begint te looien (pas als ie op de bank / bed staat bijvoorbeeld).

Op hèt bureau kan hij genoeg lucht aanzuigen zonder op 100% fan speed te gaan en is het geluid echt minimaal.
Kan ook komen doordat er 3 fans in zitten, en er een plek voor een GPU nog leeg is
Snap de prijs niet, eigenlijk van geen enkele game laptop. Voor zulke bedragen heb je toch gewoon een killer van een computer met alles erop en eraan? Snap dat nooit.
Maar dan heb je wel een stuk omvangrijker systeem. Laptops zijn altijd duurder geweest, dat komt gewoon door de formfactor. Alles in één. en zo compact mogelijk. In plaats van een toegewijd bureau met losse monitor, muis, toetsenbord, speakers en de kast (plus bijbehorende kabels en adapters) heb je iets wat je desnoods ook op de bank kunt gebruiken of op je bed. Je neemt het zo mee overal naartoe etc.
Veel mensen willen blijkbaar ook de mogelijkheid om ergens anders met hun systeem (school/werk/vakantie/verjaardag met je familie ;) ) te kunnen gamen.
Deze is natuurlijk buitensporig duur, maar dat komt door zijn unieke eigenschappen. Het is de eerste in zijn soort en zoals het artikel vermeldt waarschijnlijk niet bedoeld om aan grote vraag te voldoen. Een beetje zoals de Titan reeks van Nvidia. Vast en zeker niet goedkoper omdat ze niet rekenen op grootschalige afname. En meer om te laten zien wat kan en om de eerste te zijn.

Maar ik heb zelf ook gewoon een desktop, een laptop om te streamen werkt net zo fijn als je op de bank wilt zitten. Afhankelijk van het type game natuurlijk.
¤5000,- voor een laptop waarvan de gehele setup ruwweg dezelfde afmeting heeft als die van een gemiddelde game-PC ?

Sorry, maar wat een belachelijk en onpraktisch idee.
ben ik het niet zo mee eens (buiten de mega prijs). Zo groot is het nou ook weer niet en het waterkoel gedeelte is optioneel als je net even dat extra nodig hebt. Je hoeft hem niet te gebruiken, ook niet om te gamen. En een game-pc is nog altijd minder praktisch als je het wilt verslepen. Het formaat is ook niet te vergelijken.
Maar ik zou het nooit kopen. Tenzij geld geen probleem zou zijn voor mij.
Ik vind het een mooie laptop, zeker met de waterkoeling. Alledn vind ik het jammer dat hij zo duur is. Bovendien zie ik mezelf ook niet met zo'n koffer een trein instappen, waarna ik 4 plaatsen nodig heb voor de koffer en waarna ik ga gamen midden in de trein. Ik ben trouwens ook niet zo gameverslaafd dat ik per se een game laptop nodig heb. Thuis heb ik een goede PC en de laptop gebruik ik voor school enzo. Daarom denk ik er ook niet over om hem te gaan kopen, maar het is een mooie techniek zodra ze zoiets in een rugzak bouwen, aangezien dat al een stuk draagbaarder wordt.
Een gamelaptop is ook niet uitsluitend voor mensen die perse Far Cry willen spelen tijdens de lunchpauze. Stel: je reist veel voor je werk en bent voor weken afwezig. Dan ben je vet met je gamedesktop.
Dat is exact waarvoor ik hem heb. Maar dan is 3 kilo echt wel voldoende gewicht voor in het vliegtuig. Ik koop wel een medion en over 3 jaar weer de nieuwste. Ben ik gemiddeld genomen toch sneller, goedkoper uit en ik kan grammen op hoge instellingen op 1080p
Misschien is het merk niet zo populair hier, maar mijn broer had er ook één zelfs binnen drie jaar werd hij geholpen met een probleem. Dat kan ik van bijvoorbeeld Dell/Alienware niet zeggen. En de Medion had een hele nette prijs.

Deze ASUS is natuurlijk een mooi prestige product, maar echt handig is het niet zo'n waterkoeling meenemen. Dan kan je beter elke twee/drie jaar een goede game laptop kopen en daarna je oude verkopen en weer het nieuwste wat in een normale behuizing past kopen. Dan houd je het ook nog een beetje betaalbaar en mobiel.

[Reactie gewijzigd door Jumpman op 26 februari 2016 20:06]

Ik had een probleem met mijn Alienware 15 en een reparateur kwam langs mij huis om het te fixen. Helaas was er iets kapot gemaakt maar kreeg toen wel direct een nieuwe laptop met hogere specs opgestuurd. Asus, MSI, Medion etc betekend allemaal dat als je laptop problemen heeft dat je 'm op moet sturen en die voor meerdere weken kwijt bent. De garantie is dus totaal niet vergelijkbaar. Wat wel zo is dat je standaard met een Alienware maar 1 jaar aan huis garantie krijgt. maar voor 200 euro meer heb je 3 jaar.
Ik heb in het verleden helpdesk gedraaid voor meerderen computermerken en Medion pc's waren absoluut niet de slechtste.
Ik heb laatst een medion erazer p6661 gekocht, geweldige laptop voor een nette prijs.
950M & i5 skylake, samen met 1TB HDD en 128Gb SSD, daarnaast ook nog eens 8GB aan werkgeheugen, en wat het belangrijkste is, wat bij veel laptops in deze prijsklasse ontbreekt is een (mat) ips scherm, dat heeft deze medion en dat allemaal onder de 1000 euro.
Kijk eens naar de tweakers laptop best buy guide.
http://tweakers.net/revie...ell-inspiron-15-7559.html
Ze raden als mainstreamlaptop een dell (inspirion 15 7559) aan, maar als alternatief de bovengenoemde medion. Deze medion is voor"de tweaker" gemaakt, en niet voor de meeste consumenten.
Medion verkoopt gamelaptops die door MSI geproduceerd zijn. Oftewel MSI Ghost and Stealth laptops voor een lagere prijs.
Nee, dat is niet zo. Dat het uit dezelfde fabriek komt zegt niks over de kwaliteit,aangezien medion haar eigen stempel er op drukt en msi haar eigen kwaliteit invhuis houdt.

Als jullie die onzin willen geloven, be my guest, maar het 'het komt uit dezelfde fabriek'smoesje is een van de oudste truukjes.
Verdiep je er anders even in

Medion Erazer
http://nl.hardware.info/r...w-als-twee-druppels-water

MSI Stealth pro
http://www.notebookcheck....book-Review.153555.0.html

Zo zijn er meer voorbeelden. Het is gewoon letterlijk een rebrand.
Voor enkele gamemodellen ja, maar voor gros van medionspul niet.
Dat zijn weer andere barebones die gewoon door andere merken verkocht worden. PC specialist UK verkoopt diezelfde bijvoorbeeld zonder Medium branding.
Het punt zijnde?
Dat het gewoon barebones zijn die andere merken ook gebruiken. De barebones worden door msi geproduceerd en lenovo.
Niks geen troep. Dat ding is al 3 jaar perfect in orde. Ik sleep hem mee de wereld over in een koffer, er is dus zat me gegooid. In mijn geval uitstekende kwaliteit, goede gfx en in het algemeen voor een laptop uit die tijd topspecs .

Gamen in hotelkamers in de tropen. Meeslepen in de sneeuw in Noorwegen. .. het ding heeft alles overleefd.

Enige wat ik heb vervangen is de WiFi kaart, wil graag 5ghz.

Ik schaam mij absoluut niet voor mijn medion. Sterker nog, ik ga van mijn bonus dit jaar en nieuwe aanschaffen. Met 980m, onder de 2000 euro!
Bij mijn weten is Medion vergelijkbaar met OnePlus. De merknaam is bij vele niet bekend of staat slechter te boek, echter gebruiken ze onderdelen van dezelfde merken als Dell, HP of Asus dit doet.

Ik bedoel hiermee dat ze niet hun eigen grafische kaarten maken, deze komen gewoon van Nvidia/AMD. De cpu is gewoon een Intel/AMD en het RAM is ook van bekende merken.

De behuizing geeft alleen een andere naam weer.

Als ik het mis heb hoor ik het natuurlijk graag.
Medion maakt gebruik van barebones waaronder een aantal van MSI. Maar dan wel met goedkopere schermpanelen bijvoorbeeld, goedkopere ssd's etc.

Totaal niet het business model van Oneplus. Daarnaast is het een B merk nu van Lenovo.
Medion zat goed in de prijs/kwaliteit verhouding. Het is geen troep, maar het ze hadden gemiddeld een wat hogere returnrate (rond de 2%). Maar ook dit valt dus reuze mee, zeker in de laatste jaren. Dus ja, betaalbaarheid heeft ook zijn prijs, maar niet zo ernstig als jij doet voorkomen.

[Reactie gewijzigd door lars_jj op 26 februari 2016 22:01]

Medion systemen die ik heb gezien hadden meestal een standaard ASUS moederbord, en andere A merk onderdelen.
Dan heb je weinig medions in handen gehad want ze hebben meestal mobos uit de msi fabriek, die ze onder eigen specs laten produceren.

Medion gebruikt meestal goedkoop geheugen, moederborden van inferieure kwaliteit met crappy bios en behoorlijk vaak dichtgetimmerd zodat er niet zomaar bv een graka kan worden vervangen.
Had het wel over een desktop systeem overigens of heb jij het daar ook over met die bios en graka gedoe?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone X Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*