Door Arnoud Wokke

Redacteur

Sony Xperia Z5 Premium Review

Smartphone voor de geschiedenisboeken

Conclusie

De Z5 Premium is een technisch hoogstandje op zoek naar een toepassing. Het is alsof Sony een prototype inderhaast heeft klaargemaakt voor dagelijks gebruik. Wij tweakers kunnen daar niet mee zitten; we spelen graag met nieuwe technologie en de kans om het scherpste scherm op een consumentenproduct ooit te aanschouwen, laten we niet aan ons voorbij gaan.

Je kunt het Sony maar moeilijk aanrekenen dat het een toestel heeft uitgebracht dat zijn mogelijkheden niet ten volle benut. Als je dit toestel koopt, hoef je dat niet te doen voor het 4k-scherm, of helemaal niet voor het scherm. Er zijn veel smartphones met betere displays op de markt. Wie hem koopt, moet hebben geconcludeerd dat de Z5 Compact en Z5 net iets te klein waren.

Voor het overige is de Premium simpelweg een iets grotere Z5 met dezelfde componenten en een maar weinig gewijzigd ontwerp. Daar is weinig mis mee, want de overige Z5-telefoons waren al prima smartphones en dat geldt voor deze Premium-versie ook. De vingerafdrukscanner is handig, het toestel is stof- en waterdicht zonder klepjes, en heeft niet alleen 32GB opslag, maar ook ruimte voor een sd-kaartje.

Wel had de accuduur beter gekund, ondersteunt Sony QuickCharge zonder een compatibele lader mee te leveren en is de glanzende behuizing iets minder praktisch dan de mattere versie van de kleinere Z5's. Uiteindelijk zijn dat maar kleine minpunten.

Hopelijk maakt Sony met updates in de komende tijd nog meer mogelijk met het 4k-scherm, want alleen foto's en filmpjes bekijken op 4k en de rest in full hd renderen, is erg beperkt. Als we een suggestie mogen doen: virtual reality zou met dat ontstellend scherpe scherm heel gaaf zijn. Het is een gemiste kans dat Sony daar niets mee doet. De Z5 Premium is op dat gebied in potentie het beste toestel tot nu toe.

Reacties (149)

Wijzig sortering
Naast de telefoon te beoordelen als een product, kan ook alleen naar de display zelf worden gekeken. Straalt het product nog weinig logica uit, blijft de 4k display wel een prestatie.

Sony noemt de display zelf "4K Triluminos display". Wat ik uit de review, en een korte Google sessie, niet heb kunnen afleiden is of Sony deze panelen zelf maakt. Indien zo dan is Sony kandidaat voor de volgende generatie VR brillen (of 2e of 3e generatie als de GPU's nog even een bottleneck blijven vormen.

Ik zou zeggen vergeet de telefoon en focus op het scherm. Er moet nog een hoop aan verbeterd worden, maar Sony is wel de eerste.
Er is een enorme voorkeur voor OLED voor VR brillen, om verschillende redenen:
  • Geen (>0,1ms) input lag
  • Oneindig contrast (pixel uit = zwart)
  • Hoge refresh rates
  • Uitstekende kijkhoeken
  • Zeer accurate kleur
Ondanks dit LCD paneel een heerlijk hoge resolutie heeft weegt dat niet op tegen de voordelen van OLED.

[Reactie gewijzigd door Balance op 29 januari 2016 11:42]

Elke LCD heeft ook >0,1ms input lag ;) :+
zal wel <0.1ms moeten zijn
Waarom zijn de kijkhoeken belangrijk voor vr brillen die recht voor je ogen bevestigd zijn?
Omdat er lenzen tussen zitten die je een 110° FOV geven. En ik hoop dat dat in de toekomst nog meer wordt, want 110° komt niet in de buurt van wat je ogen daadwerkelijk zien (dicht richting de 180°). Ondanks dat je daar niet heel goed kunt waarnemen (geen kleur, wel beweging) is dat deel wel belangrijk voor "immersive gaming". Je ogen kunnen nml nog altijd wel van links naar rechts kijken als ze iets volgen wat op het scherm gebeurt.
Ok, dank je voor de uitleg.
Ik heb geen enkele ervaring met vr dus dat wist ik niet.
Doordat je een kijkhoek van tegen de 180° zal krijgen. Bij een monitor kijk je er bijna recht op, naar schatting (even geen zin om het exact uit te rekenen) is je kijkhoek dan maar 20-30°, en dan ben ik al ruimdenkend schat ik ook in :+
Het is idd wel logisch ook, als je oog dichtbij je scherm is, dan is de kijkhoek recht voor je oog heel klein maar t.o.v. de rand van je scherm erg groot. Hoe dichter je oog bij het scherm is hoe groter de kijkhoeken richting de randen zullen zijn. Ik heb net mijn oog heel dicht op mijn scherm gehouden en kan inderdaad duidelijk zien dat het richting de randen donkerder lijkt.
Momenteel gebruiken Oculus en HCT inderdaad beiden (dezelfde?) OLED displays. Naar wat ik begrijp is de response snelheid hierachter de grootste driver. Of in een zwarte bril een oneindig hoog contrast nodig is vraag ik mij af, hetzelfde kan gelden voor kleurdiepte. Zoals het er nu uitziet heeft de JDI combinatie dus vooral een uitdaging die response snelheid te verhogen.
Input lag en responstijd zijn twee verschillende dingen. Input lag hangt (voornamelijk) van preprocessing af.
Anoniem: 498327
@Balance31 januari 2016 07:46
Voordeel LCD is imo ook fijner subpixel patroon. Bij OLED in vr brillen stoor ik me erg aan de subpixelpatronen. Ook wordt anders geteld, in subpixels ipv groepjes van 3 pixels,. 720p IPS ziet er daarom net zo goed uit als 1080p OLED.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 498327 op 31 januari 2016 07:47]

Sony maakt de panelen niet zelf. Een groot deel komt van JDI. JDI is een joint venture tussen Sony, Toshiba en Hitachi.
Dank je voor het aanvullen. Dan hoeven we niet bang te zijn dat de ontwikkeling zal stokken. Met deze drie bedrijven moet er zich een behoorlijk momentum achter bevinden.
Dit scherm is uitermate slecht voor VR. De pixel decay is simpelweg te traag.

Ik heb vooralsnog weinig schermen gezien die zo slecht zijn in dit opzicht, zelfs.
Mooi review, wel beetje verwarrend.

Gaat de geschiedenis boeken in, waarvoor nu precies? Na de lovende intro over het scherm komt direct een lijst met minpunten over de software, camera, accuduur en uiteindelijk ook nog over het scherm.

"Sony levert eerste telefoon met 4K scherm, maar slaat de plank vervolgens volledig mis" zou imo een betere titel zijn geweest.

Ik hoop dat Sony de software zal herzien, zodat het scherm overal optimaal benut zal worden en direct de accuduur en camerafunctie zal verbeteren.

Mooie telefoon.
Het scherm optimaal benutten en de accuduur verbeteren gaan niet samen ben ik bang :9

4x meer pixels aansturen kost nou eenmaal een hoop kracht ;)
4x meer pixels aansturen kost nou eenmaal een hoop kracht
Is dat in dit geval zo? Er worden hier nog steeds fysiek 3840x2160 pixels aangestuurd. Niet 1920x1080. Dat elk blokje van 4 pixels dezelfde waarde weergeeft lijkt me niet meer '4x meer kracht' kosten dan elke pixel een andere waarde geven. Elke pixel krijgt nou eenmaal een signaal. Maar misschien heb ik het mis.

[Reactie gewijzigd door SeismicCharge op 29 januari 2016 10:22]

Dat zegt hij dan ook niet ;) Het berekenen van alle pixels kost kracht. De energie die het display zelf gebruikt verandert inderdaad niet.
Hm... Jimz93 spreekt over 'optimaal benutten'. Dat is 3840x2160 native aansturen.
Nou ja, ik was hardop aan het denken. Beeldschermen vreten het meest energie van je accu. Wat is de verhouding tussen de backlight, het aansturen van die pixels, of het renderen van de waardes die aan de pixels worden doorgegeven?
Ws. doelt men op "Heeft veel potentie, doet er weinig mee en verdwijnt daarom in het stoffige archief der "overbodige" smartphones'. Je zou hem kunnen beschouwen als 1 van de vele Samsungs onder de 200 euro die bij de Kijkshop liggen maar dan voor het hogere segment.

Ws. zijn er betere opties en dan hoef je niet perse te zoeken naar een ander merk. De Z5 lijkt een stuk logischer te zijn en wil je kleiner maar toch goede specs, dan de Z5 compact.

Nu maar hopen dat de 810 het scherm een beetje kan handelen (als hij idd 4K native is) zonder al te heet te worden, al is dit wel een nieuwere versie met heatpipes.

[Reactie gewijzigd door vhal op 29 januari 2016 07:05]

De geschiedenisboeken in, als de telefoon met één item wat goed is en de rest ruk misschien?
Mooi review, wel beetje verwarrend.

Gaat de geschiedenis boeken in, waarvoor nu precies?
Meen je dat nu? Heb je ook maar iets van het artikel gelezen? In de eerste alinea staat het al en in de video wordt het ook duidelijk gezegd.
Gaat de geschiedenis boeken in, waarvoor nu precies?
Eerste smartphone met 4k scherm neem ik aan dat ze bedoelen.

Overigens kun je ook op anderen manieren de geschiedenisboeken in, zoals V2000 de geschiedenisboeken is ingegaan.

Kan ook nog als schoolvoorbeeld van reclame zotheid; waar je bij Full HD die pixels op een 5.5 inch smartphone al niet meer ziet is 4k natuurlijk volkomen onzinnig en vraagt ook nog veel meer rekenkracht en dus accu. Maar ja, het verkoopt. Ja, voor VR brillen is het nodig, maar dit is toch eerst en vooral een telefoon; een dergelijke telefoon in een Google Cardboard van een paar euro (verkoop prijs) stoppen is eigenlijk ook wel erg raar.

Edit: Toch nog 1 voordeel gevonden voor dit scherm. Doordat de pixels in een golfvorm staan helpt dit tegen een effect bij 1080pixels, namelijk rode en blauwe randjes die kunnen ontstaan bij een harde helderheidsovergang zodat bijvoorbeeld een rode led nog wel in het witte gedeelte zit en de blauwe net niet meer waardoor de uiterste rand niet wit is maar rood. Bij dit scherm vallen meerdere ledjes van verschillende kleur binnen 1 1080p pixel en heb je dus geen gekleurde randjes meer.

[Reactie gewijzigd door pe1dnn op 30 januari 2016 19:41]

Waarom is het nodig een 4k-smartphone te moeten 'hacken' om een 4k-resolutie te krijgen? Het is toch wel raar dat Sony bijna alles op 1080p rendert, dit is dus geen echte 4k phone.
Omdat met 4K de accu duur waardeloos zou zijn en de CPU/GPU zouden op volle toeren moeten draaien.
Maar dat is toch wel 1 of mogelijk de reden dat je hem hebt gekocht? Dat je hem erin moet hacken is daarbij enorm vaag. Waarom niet de optie bieden in het menu maar hem niet standaard aanzetten?
Verder is zelfs als je het erin prutst, nog steeds veel op 1080p en dus niet op 4k te forceren. Beetje raar. Sowieso al raar dat het niet boven de 1080p uit kan komen imo

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 29 januari 2016 09:44]

Het is hier niet de telefoon die de 4k resolutie beperkt, maar de firmware.

De telefoon is 4k, maar de software grotendeels HD.

Zoals je ziet kun je met een alternatief alles in 4k laten renderen, maar is dat funest voor de prestaties als wel de gebruiksduur op een accu.

De SD810 is niet krachtig genoeg hiervoor en moet hard werken. Daarmee zuigt hij de accu ook meteen mee de diepte in.
Waarschijnlijk omdat Android nog geen 4K ondersteuning biedt.
Android ondersteund sinds 4.1 al 4K als scherm!
als scherm ondersteunen is iets anders dan ook daadwerkelijk 4K renderen :+.

Windows 7 ondersteunde ook al mega resoluties (surround) door de drivers. Echter is windows 10 pas de eerste die daadwerkelijk aan schaling kan doen zodat het niet onleesbaar klein zal worden.
Waarom schaalt de GUI dan niet mee?
Dit wil Sony nog niet, bewust. Alles in 4K laten zien zal een betere processor en betere accu vergen wat nu nog niet het geval is.
Anoniem: 421001
@Domokun29 januari 2016 08:43
De meeste apps, ik neem aan dat foto's en ander origineel 4k materiaal wel werkt. Ik vraag me af of Youtube 4k-materiaal inderdaad op 4k af te spelen is. Dat Facebook twitter etc, op 1080p draaien, so be it, daar kan ik als gebruiker vrede mee hebben. Helaas wordt er maar erg weinig informatie gegeven en lijkt het nu bijna alsof de resolutie helemaal niet wordt gebruikt. Maar het is duidelijk dat er compromissen gesloten moesten worden.

Er wordt echter wel op 4k gerenderd in sommige apps. Dus is het wel een echte 4k phone, maar het is beperkte bruikbaar. Net zoals een Nissan GTR alleen maar op het circuit in racemode gezet kan worden. Toch noemt iedereen het vermogen dat hij op de racebaan kan zetten, terwijl de meesten toch zelden het circuit zullen bezoeken.
Nee, YouTube app speelt max 1080p af op de Z5 Premium.

Enige manier om 4K video's en films af te spelen is lokaal op de telefoon zelf.
In de video review zie je toch echt dat Arnoud YouTube op 4K kijkt.
Dan is dat blijkbaar nu wel mogelijk, toen de toestel net uit was kon dat namelijk nog niet met de YouTube app.
Is er een reden te bedenken waarom Sony het scherm zo slecht afstelt qua kleurechtheid?

Ik heb nu een Xperia Z3 compact, maar mijn volgende wordt een Galaxy S7, nadat ik de S6 heb gezien. Er bleef op alle gebieden niks over van mijn telefoon.
S6 ook wel een generatie nieuwer dan de z3 compact, en heeft de S6 natuurlijk een veel indrukwekkender scherm met de 5.1" OLED vs 4.6" IPS..
Maar goed samsung heeft altijd al heel lang mooie schermen met perfect contrast dus dat had je kunnen weten. Je koopt de z3 compact om andere redenen, bijv. de batterij duur, waterdicht en omdat je geen 5+" telefoon wilt.
Klopt er zijn andere redenen.

Mijn vraag was ook, waarom doet Sony dit? Het moet toch mogelijk zijn een scherm in te stellen op 6500K?

Zeker als ze weten dat veel reviews vallen over de slechte kleurechtheid, dan pas je dat toch aan?
Je kan zelf de witbalans aanpassen mocht je dat willen.
Ten koste van de helderheid en contrast. Ik weet het.
Tja.. dat klopt inderdaad.
Maar zoals gezegd als je graag het beste scherm wil of de beste kleurechtheid dan koop je geen Z3 compact. Die koop je voor heel andere redenen.
jawel, de compactheid, heb zelf ook de z3 compact en mijn vriending de galaxy S6, die laatste is voor mij toch echt te groot
Ooit weleens naar je display settings gekeken ? Daar staat een white balance tool in sinds de Z2 series. Daarnaast kan je daar ook nog dingen aan/uit zetten zoals "image enhancement"
Zet hem op "super-vivid mode" om de over-saturated look van Galaxy series te krijgen.

Ik heb vele telefoons gehad, ik had een Galaxy note edge met zo`n QHD super-amoled scherm voor bijna een jaar gebruikt alvorens ik weer terug naar Sony ging met de Z5.

Voor mij als fotograaf was de standaard instelling van de Galaxy's niet te doen (een soort adaptive color mode) - elke keer als ik m`n portfolio liet zien wist ik dat de kleuren gewoon totaal off waren (veels te saturated, de added sharpening had ik ook niet nodig) - dus die hele adaptive gebeuren had ik op "basic" (off) gezet. Zelfde met m`n Z5, zit ook gewoon op off kwa image enhancement.

Dus ja, Samsung panels hebben mooie zwart waardes, maar kwa kleuren staan ze altijd standaard op veels te saturated.

[Reactie gewijzigd door lithiumangel op 29 januari 2016 11:44]

Ik ben ook fotograaf en weet hoe ik moet calibreren en profileren.

Mijn vraag is ook niet hoe ik de kleur iets beter krijg, ten koste van de helderheid en contrast weergave, maar waarom Sony kiest voor deze instellingen.

Wat de Samsung betreft, je weet dat saturatie niks te maken heeft met kleurechtheid. Het zegt iets over de kleurruimte en of een scherm het kan weergeven. Iets kan niet te verzadigt zijn, tenzij er verkeerde profielen worden gebruikt.

De Galaxy S6 heeft mo veel betere kleurechtheid dan de Sony Z3.
Dit is een totaal overbodige feature en de telefoon had veel beter geweest met een gewoon 1080p scherm. Echter zullen we 4k schermen wel op de telefoons van alle grote merken gaan zien, want het is weer een hoger cijfertje en daar kunnen de marketing teams weer wat mee.
Dan moet je de gewone z5 nemen. die heeft gewoon 1080p.

Ik heb even gekeken naar de premium, maar wat mij betreft was hij volledig overbodig.
Ben uiteindelijk zelfs gegaan voor een compact. Die bood eigenlijk meer dan genoeg gebruiksgemak en een geweldige accuduur
Heb ik zelf ook gedaan maar na 1 keer vallen is de hele achterkant gebarsten tot op het punt waar ik m'n vinger heb open gehaald aan de scherven. Overigens heb ik vanmorgen (na minder dan een jaar tijd) 1 van de rubberen randjes van het oplaadklepje weggehaald, deze wilde niet meer sluiten.

Voor de rest een prima phone hoor, maar dit + de brakke software zoals het opdringerige "what's new" en de vreselijk irritante "plugins" op het applicatie menu (calculator e.d) hebben mij er toch echt van overtuigd dat dit mijn laatste sony was. Sinds 2005 (behalve 1 HTC voor 2 jaar) toch altijd een sony telefoon/smartphone gehad maar ik denk niet dat ik er bij blijf :(
De Sony Z series is nou 1 maal van glas, voor en achter. Dat weet je als je hem koopt, en daar doe je dus een mooie hoesje omheen als je er niet voorzichtig mee om kan gaan. Hij is niet meer, of minder breekbaar als een ander toestel met glas voor en achter.

Ik heb een Z, Z2 en nu Z5. M `n Z2 heb ik echt 10x laten vallen, maar zat altijd een spigen ultra-compact hoes om. Toen ik hem aan een mede-tweaker verkocht en nog even goed bekeek om zeker ervan te zijn v.d staat van het toestel zat er zelfs geen krasje op de Spigen hoes, laat staan het toestel . Dus dat merk is zeer zeker aan te raden en heb daar nu ook een mooie hoes voor op m'n Z5.

Dan de software.

De "Small apps" waar je het over hebt kan je gewoon uninstallen zonder root als je het irritant vind vanaf de small apps menu. "What's new" melding kan je ook makkelijk uitschakelen, dan wel via het OS (android functie, disable notifications onder het app menu) of via de What's new app zelf.

Het verhaal van dat het rubbertje brak zou zijn herken ik ook niet, maar ik gebruikte gewoon de mag-connector op de Z/Z2 voor het laden, en de Z5 heeft helemaal geen klepjes meer; behalve voor het SD/SIM slot, maar die hoef ik nooit meer open te doen totdat ik hem verkoop.
De niewe Z5 serie is niet meer van glas aan de achterkant.
(thank god for that)
Oh jawel hoor, de Z5 series heeft gewoon een glazen achterkant.
Het is frosted glass om precies te zijn.

Voorbeeld gebarsten achterkant:
http://www.theverge.com/2...eria-z5-broken-glass-back

Definitie Frosted glass:
https://en.wikipedia.org/wiki/Frosted_glass
Je kan nog zo voorzichtig zijn en toch kan het een keer gebeuren dat je telefoon valt, hoesje of niet, moet de telefoon ook niet in 1x compleet gebarsten zijn. Ik zal eens kijken of ik wat kan regelen qua hoesjes want dat is een goed idee.

De Small Apps laten echter een lega balk achter, zeer hinderlijk: http://bit.ly/1KiXVcT

De What's new kan ik er helaas niet af gooien, dat is vrij hinderlijk, melding of niet.

Het rubbertje brak niet maar zat los, waardoor bij het sluiten ik het klepje niet meer dicht kreeg omdat het tussen het klepje en de telefoon zat. Dat het klepje er niet meer op zit in de nieuwe variant is echt een vooruitgang, maar er zijn steeds meer van dit soort vendor related issues (vooral software) waardoor ik toch echt ga wisselen binnenkort.
Dat is de trend tegenwoordig. Adverteren met o.a extreem snelle processoren en grote accu capaciteit , maar dan voor het gemak vergeten te vermelden dat deze een gigantische berg pixels moet aansturen.

Zoals we de laatste jaren steeds weer zien, de techniek gaat met sprongen vooruit, maar de gebruikerservaring blijft nagenoeg gelijk.
Dat is al heel lang zo, en niet alleen op smartphone-gebied.

Meer power biedt meer mogeljjkheden.
De OS-en worden geschreven en ingezet op basis van de mogelijkheden. Doe worden dus ook zwaarder.

Op de pc-markt gebeurd dit ook al jaren.
Dit is een totaal overbodige feature en de telefoon had veel beter geweest met een gewoon 1080p scherm. Echter zullen we 4k schermen wel op de telefoons van alle grote merken gaan zien, want het is weer een hoger cijfertje en daar kunnen de marketing teams weer wat mee.
Sorry, maar het is ook niet snel goed. Oh een 4K scherm, nou dat zal wel veel accuduur kosten.
Of: een Full HD scherm, wat een doorsnee toestel. Kortom Sony doet het nooit goed qua innovatie.
kijk, innoveren moet je doen op punten die nut hebben, iets hogers dan 1080p heeft onder de 5,5 of zelfs 6'' helemaal geen zin. de z5 lijkt me een solide ding en de premium zou prachtig zijn met een 1080p scherm. misschien hadden er nuttige dingen in gekund, zoals een grotere accu,
Het beeld is wel haarscherp. Wie goed kijkt, kan de pixels weliswaar zien zitten, maar het valt een stuk minder op dan bij veel andere telefoons.
Met een vergrootglas neem ik aan?

Ik blijf het onzinnig vinden dat mensen "het verschil" zien, bij grootste deel van de mensen zit het tussen de oren.

Nette review, het is een goede telefoon die nog niet volledig gebruik kan maken van 4K, niet dat dat erg is aangezien dat ten kostte van performance zou kunnen ( op kunnen) gaan.

Ben benieuwd of meer fabrikanten in deze gimmick stappen en hoe ze de 4K gedeelte aanpakken.
Ik ga er zo van uit dat Arnoud hier doelt op wanneer je het toestel in een VR bril plaatst. Dus niet met het gebruik van een vergrootglas maar zelfs al bij het kijken door de lenzen in een VRbril als de cardboard leveren dit resultaat op.
En dat is meteen de enige nuttige toepassing van zo'n resolutie op zo'n klein scherm.

Ja maar VR is de toekomst! Hoor ik mensen roepen, ook als de technologie goedkoper wordt is het niet voor ieder type content en ieder type persoon geschikt, ik had onder andere de kans gehad om met een VR bril te kunnen spelen, het kan best leuk zijn maar een film in VR is helemaal niet zoveel beter dan normaal, in een game echter kan het nuttig zijn maar ook niet bij elke game.

Met VR is 4K zelfs nog te laag, maar voor normaal gebruik is 4K complete overkill, pure gimmick voor de meeste en voor een piepkleine groep mensen misschien leuk en voor nog kleinere groep heel misschien nuttig op een smartphone.

Enige wat nu waarschijnlijk gaat gebeuren is dat er een race start naar 4K, puur omdat het kan aangezien er geeneens echt vraag naar is, en wat mensen werkelijk vragen zoals betere accuduur lijken de smartphone fabrikanten geen interesse in te hebben en deze telefoon is het bewijs ervan, leuke specs en matige accuduur.
Ben wel benieuwd hoe de VR beleving was met deze telefoon.
Ben wel benieuwd hoe de VR beleving was met deze telefoon.
In full-hd zie je de pixels uiteraard ook nauwelijks, maar het is niet scherper dan andere schermen omdat hij, nu ja, rendert in full-hd. Op 4k gebeurde er iets geks: het beeld verschoof naar onderen, waardoor het lastig te bekijken was. Om het beeld voor je ogen te krijgen, moet de telefoon zo ver omhoog dat je hem handmatig vast moet houden en niet in een vr-bril kan laten zitten.

Het werkt dus voor geen meter, maar ziet er razend scherp uit.
4k is een hogere resolutie als de

Oculus rift
HTC vive
Playstation VR/project morpheus.

Als Sony toepassingen had gemaakt in combinatie met de Playstation 4 (oversampling in de telefoon van VR games en de nog komende GT sports) en een bril had gemaakt die je ermee kan gebruiken. Had dit een zeer leuke gadget voor tweakers geweest.

Nu daarentegen is het de definitie van een gimmick. Gelukkig maken ze een normale Z5 en de uitstekende Z5 compacts
Met een vergrootglas neem ik aan?
In een vr-bril.
Arnoud u moet ook niet uw avatar als referentieobject gebruiken. :+
Arnoud u moet ook niet uw avatar als referentieobject gebruiken. :+
'Toen ik naar mijn avatar keek, zag ik dat het scherm helemaal niet zo scherp was: overal pixels!' LOL
Dan zitten er opeens best veel sub-pixels in één zo'n pixel :+
Dat mag inderdaad wel wat meer benadrukt worden. Ik heb de z5 compact en ik heb een aantal mensen zich al hoofdpijn laten staren om individuele pixels te proberen te zien. Het is niet gelukt. En de compact heeft geeneens een 4K scherm.
die heeft geen eens een 1080p scherm:D
De Z5 compact is 720p. Maar dat is gewoon voldoende op 4.6 inch
Qua scherpte meestal prima, verder is het scherm niet echt om over naar huis te schrijven helaas. Wel zeeeer nette accuduur en daarom beveel ik hem bij sommige mensen aan. :)
Sample difference is helaas een groot probleem met de Z5 compact.

Het scherm is ten alle tijde zeer helder maar de calibratie is gewoon brak.
Sommige zijn goed andere zijn zo blauw als een smurf.

Het is de enigste snelle compacte android smartphone op de Nederlandse markt. Daarnaast heeft die een zeer goede camera, lange accuduur en een watedichte behuizing.

Die complete set aan features maken het de enige goede optie onder 5 inch. Boven de 5-inch zijn er een tal van andere opties.
Snel? De gebruikservaring is niet bepaald vloeiend. De interface wilt regelmatig haperen. Goed, er zit een 810 onder de motorkap en spelletjes zal het toestel, eenmaal geladen, prima spelen maar de algemene ervaring is "okay", naar mijn ervaring. Nogmaals, prima toestel en eens met al je overige punten.
https://www.youtube.com/watch?v=kEMmKu4tYWI

MKBHD heeft eens lekker ingezoomed op het scherm.
Zijn conclusie is wel hetzelfde als tweakers.
Je ziet het eigenlijk niet echt met het blote oog.
Tenzij je een vergrootglas/zoom aka VR bril gebruikt. Dus ik zou het niet zomaar van de baan vegen.
Sony kan dit toch ook softwarematig oplossen? Net zoals tweakers het toestel pushte om altijd naar 4K te gaan kan je bv toch een VR app of dergelijke maken waar het toestel naar 4K gaat?
Dus als VR je ding is met je smartphone kan je toch ook wachten tot Sony of een third party met een oplossing hiervoor komt.


Lol die comment over de Z5. Een niet gekrabte autoruit. Wel zo lekker droog die noorderburen :-)
Ik vind een niet gekrabte autoruit best mooi :p ijssculpturen achtig, vind het best mooi.
Omdat fabrikanten geen echte innovatie weten te bedenken zetten ze maar meer pixels op het scherm, wat pure rekenkracht- en energieverspilling is.
Een telefoon kan pas de geschiedenisboeken in als die veel minder batterij verbruikt en ook in daglicht goed af te lezen is. En daarin ligt de ontwikkeling volledig stil. Ze laten kansen gaan om een echt vernieuwend op de markt te brengen.
Dat hele 4K is verschrikkelijk overhyped. De meesten zien het verschil niet eens tenzij je een 4K TV van een meter groot hebt en er niet te ver af staat.
Maar zo'n 13cm schermpje ???

[Reactie gewijzigd door skatebiker op 29 januari 2016 09:54]

Ik vind het persoonlijk maar raar dat er over een hoge adviesprijs wordt gesproken als nadeel.

Ik ben geen Sony fan (meer), nadat mijn waterdichte Sony z3 niet zo waterdicht bleek te zijn, maar een adviesprijs van 700 euro is niet buitensporig hoog voor een high end toestel. Een Nexus 6p kost dat ook en die is 'normaler' qua specs dan deze sony met zijn 4K display.

Een iPhone 6/6+ is/was veel duurder, net als een Samsung S6 edge plus en nog andere toestellen.... Ik vind het dan ook een non argument.

Deze Sony heeft best wat onderscheidende features, die een hogere prijs imo rechtvaardigen. 4K (hoewel weinig nut), waterdicht (of toch niet over een paar maanden), micro SD.....
De Z5 Premium is stof- en waterdicht zonder dat Sony klepjes voor de usb-poort heeft geplaatst. Dat is een fijne verbetering ten opzichte van vorige generaties. Het werkt makkelijker in het dagelijks gebruik en even laden of muziek luisteren is minder gedoe, zonder je druk te hoeven maken of het toestel wel afgespoeld kan worden onder de kraan. Sony heeft in de afgelopen tijd verduidelijkt dat de waterdichtheid niet betekent dat je met het toestel kunt gaan zwemmen, alleen dat het mogelijk is om hem bij zware regenval te gebruiken of even schoon te maken met water als hij vies is.
Is het getest? Waterdicht zou dus eigenlijk spatwaterdicht moeten zijn.
De rating geeft aan: water resistant over 1.5 meter and 30 minutes.

Dat stukje over dat je niet moet zwemmen hebben ze gezegd zodat ze minder gezeik hebben met mensen die klepjes niet goed dicht doen of viezigheid er tussen hebben etc.
Hoe wil je de klepjes dicht doen? De Z5 heeft geen klepjes, flauw excuus: e Sony me Z5 heeft waterschade. Reactie: had je de klepjes die er niet zijn goed moeten sluiten

Flauw hoor..
Het bericht vanuit Sony gaat niet alleen over de Z5 serie
Nee dat weet ik dat heb ik in inmiddels al zo'n 5 reacties aangegeven
In het dagelijks gebruik in ieder geval niet.
Of je moet 5 cm van het scherm zitten (vr dus) ik snap het hele idee achter het aanhalen van vr niet, of mis ik iets?
Met VR gebruik je een soort lens tussen je ogen en het scherm om je ogen te assisteren met dichtbij scherpstellen. Denk aan een EVF in camera's of een voorzet lens voor macro fotografie.

Door dichter op het scherm te zitten kan je gevoelsmatig veel meer in de actie zitten. Alsof je daadwerkelijk in een game/film zit. meer nog als in een bioscoop of een multi monitor gaming set-up.

Echter omdat je zo dicht op het scherm zit wordt de resolutie/pixel dichtheid een stuk belangrijker. En dat is iets waar deze Z5 premium in uitblinkt. Daarnaast heeft die ook nog 1 van de sterkste ARM Soc's om dat visuele geweld aan te sturen.

De hardware is dus aanwezig echter heeft Sony hier geen software noch accesoires voor gemaakt.

Echter is Sony hier vaker niet best in. Bijv. de QX1 camera zou ideaal zijn voor drones. Zeer licht Apsc sensor en E-mount waar je z'n beetje elke lens naar kan adopteren.

Echter hebben ze er nooit goed naar gekeken en zijn er geen accoires om hem op grotere afstand te bedienen of accesoires beschikbaar om hem onder populaire drones te hangen.
De sensor werkt bij normaal gebruik prima. Wel is het nodig om de knop eerst in te drukken, net zoals bij iPhones en de Samsung Galaxy S6-serie. Dat maakt het gebruik net iets minder snel dan bij de Nexus 5x of recente Huawei-smartphones, maar een groot bezwaar is het niet, omdat het in één moeite doorgaat.
Deze opmerking snap ik niet helemaal gerelateerd aan mijn iPhone. Ik hoef bij mijn 6s namelijk de knop helemaal niet in te drukken...
Als je de knop niet indrukt gaat het scherm niet aan en zal de telefoon ook niet unlocken. Als het scherm eenmaal aan staat hoe je niet meer op de knop te drukken.
Dat klopt maar lijkt me logisch. Volgens mij wil je niet dat je telefoon uit stand-by gaat als je toevallig de knop aanraakt met je vinger.
Maar als je scherm aan is maar je telefoon nog gelocked dan is aanraken voldoende om hem te unlocken.
Zo werkt dat bij telefoons als de Nexus 5x wel: Aanraken is voldoende om het scherm aan te doen em meteen te unlocken. Dat is waar dat stuk tekst die je quote over gaat ;)
4k is eigenlijk best wel nutteloos op een telefoon.
Eigenlijk toont dit wel aan de de smartphone is uitontwikkeld. Er komen nu toeters en bellen die bijzonder weinig toevoegen:
Iris-scanner
Hartslagmeter
Vingerafdrukscanner
4k-scherm

Ik denk dat ze bij Apple / Sony / Samsung ten burele best met de handen in het haar zitten, en eigenlijk niet weten wat te doen dan wel te ontwikkelen.
Een goede vingerafdrukscanner is toch wel een grote meerwaarde. Verder ben ik het wel eens.
Want jij kunt niet in 0.5 s een patroontje swipen?
Een patroontje swipen is bijlange niet zo veilig als een vingerafdruk. Je kan het makkelijk "afkijken", zeker als je het iemand meerdere malen ziet doen.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.



Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee